You are on page 1of 4

A-PDF Watermark DEMO: Purchase from www.A-PDF.

com to remove the watermark

CLASS

9 SAMPLE PAPER

NATIONAL SCIENCE OLYMPIAD


The actual test paper has 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 2 sections, 20 questions in
section I and 30 in section II.
SYLLABUS
Section I (Mental ability) : Number Systems, Polynomials, Coordinate Geometry, Linear Equations in
Two Variables, Introduction to Euclid s Geometry, Lines and Angles, m Triangles, Quadrilaterals, Areas of
oom
Parallelograms and Triangles, Circles, Constructions, Heron s Formula, Surface Areas and Volumes, Statistics,
Probability. .c.c
Section II (Science) : Motion, Force and Laws of Motion,lala Gravitation, Work, Power & Energy, Sound,
Matter, Atoms, Molecules and Bonding, Structure of the
eeAtom, Diversity & Biological Science, Ecology &
Biology in Human Welfare, Diseases m m
d
aad
lo o
nnl
w
oow
.d.d
ww
ww
ww

for more papers please visit www.downloadmela.com


MENTALABILITY
1. Apersonisstandingonastaircase.Hewalksdown4steps,up3steps,down6steps,up2steps,
up9steps,anddown2steps.Whereishestandinginrelationtothesteponwhichhestarted?
(A) 2stepsabove (B) 1stepabove (C) Thesameplace
(D) 1stepbelow (E) Noneofthese.

2. Onacertainday,anewsvendorbeganthedaywithPpapers.Betweenopeningandnoon,hesold
40percentofthepapers,andbetweennoonandclosing,hesold60percentofthepaperswhich
remained.WhatpercentoftheoriginalPpapersdidhesell?
(A) 0% (B) 20% (C) 24% (D) 76% (E) Noneofthese.

3. Acertainliquidfertilizercontains10percentmineralXbyvolume.Ifafarmerwishestotreatacrop
with3/4ofalitreofmineralXperacre,howmanyacrescanbetreatedwith300litresoftheliquid
fertilizer?
(A) 40 (B) 24 (C) 18 (D) 16 (E) Noneofthese.

m
oom
4. Chandraspent2/5ofherincomeofJanuaryforrent,and3/4oftheremainderonotherexpenses.
IfsheputtheremainingRs.180inhersavingsaccount,howmuchwasherincomeinJanuary?
(A) Rs.1,000 (B) Rs.1,200 (C) Rs.1,400 .c c Rs.1,600 (E) Noneofthese.
(D)
l laa .
5. Ifthenumeratorofafractionisdecreased25percentandthedenominatorofthatfractionisincreased
ee
25percent,thenthedifferencebetweentheresultingandtheoriginalfractionsrepresentwhatpercentage
m
ddm
decrease?
(A) 40% (B) 45% (C) 50% (D) 60% (E) Noneofthese.
aa
o
l loSCIENCE
6. nn
Supposeyouarepushingonaloadedshoppingcart.Whichofthefollowingistrue?
ww
(A) Ifactionforcealwaysequalsreactionforce,youcannotmovethecartbecausethecartpushes
youbackwardjustashardooasyoupushforwardonthecart
.d.d
(B) Youpushthecartslightlyharderthanthecartpushesyoubackward,sothecartmovesforward
ww
(C) Youpushbeforethecarthastimetoreact,so thecartmovesforward
(D) Youareincontactwiththeearththroughyourhighfrictionshoes,whilethecartisfreetorollon
ww
itsroundwheels,sothecartmoves (E) Noneofthese.

7.
ww
Thespeedcofsurfacewavesofwavelength l travellingindeepwaterisgivenbytheequation
lg
c= wheregistheaccelerationduetogravity.Whichoneofthefollowingoptionwouldgive
2p
astraightlinegraph,giventhatfisthefrequencyofthewaves?
(A) fagainst l1 (B) fagainst l (C) fagainst l2 (D) f2 against l1 (E) Noneofthese.

8. Foraparticleexecutingsimpleharmonicmotion,theequilibriumpositionisat x =0andtheamplitude
atx=A.Thekineticenergyoftheparticlewillbeequaltothepotentialenergy
(A) Atx=0 (B) Atx=A (C) Atx=A/2
(D) WhenxisgreaterthanA/2butlessthanA (E) Noneofthese.

9. Elementshavingthesamenumberofvalenceelectronsintheiratomshave
(A) Similaratomicsizes (B) Similarcombiningcapacities
(C) Similarmetalliccharacter (D) Similarchemical properties (E) Noneofthese.

10. Whathappenstotheinertiaofanobjectwhenitsvelocityisdoubled?
(A) Theobjectsinertiabecomes 2 timesgreater
(B) Theobjectsinertiabecomes2timesgreater
(C) Theobjectsinertiabecomes4timesgreater
(D) Theobjects inertiaisunchanged (E) Noneofthese.

11. IfapieceofrockisbroughtfromthemoontotheEarth,its
(A) Volume,densityandweightwillremainthesameasitwasonthemoon
(B) Volumeandweightwillremainthesameasitwasonthemoon
(C) Densityandweightwillremainthesameasitwasonthemoon
(D) Volumeanddensitywillremainthesameasitwasonthemoon
(E) Noneofthese.
2
for more papers please visit www.downloadmela.com
Class9
12. NewtonsFirstLawisbasedinpartontheworkof:
(A) Dalton (B) Davy (C) Galileo (D) Joule (E) Noneofthese.

13. Ascomparedtocovalentcompounds,electrovalentcompoundsgenerallyhave
(A) Lowmeltingpointsandlowboilingpoints
(B) Lowmeltingpointsandhighboilingpoints
(C) Highmeltingpointsandlowboilingpoints
(D) Highmelting pointsandhigh boiling points (E) Noneofthese.

14. Whichofthefollowingstatementsisincorrect?
(A) Thechargeonanelectronandonaprotonareequalandopposite
(B) Neutronhasnocharge (C) Electronsandprotonshavethesameweight.
(D) Themassofaprotonandaneutronarenearlyidentical (E) Noneofthese.

15. Moltensodiumchlorideconductselectricityduetothepresenceof
(B) Free electrons m
oom
(A) FreemoleculesofNaCl (C) FreeNa+ andClions
(D) Freeatomsofsodiumandchlorine (E) Noneofthese.
.cc
aa.
16. Whichofthefollowingisusedtocontrolonlyairpollution?
l
(A) Wetscrubber eel
(B) Cyclonecollectors
(C) Electrostatic precipitators
m
(D) Allofthese
m
(E) Noneofthese.
d
aad
17. Thegivenfigureshowstheanatomicalstructureofcertainplanttissues.Ifyouareto

lo o
lablethepartsmarked1,2,3&4youwouldchoose
nnl
(A) 1Tracheid,2Pit,3Tyloses,4Parenchyma 1

w
(B) 1Parenchyma,2Tracheid,3Tyloses,4Pit
oow
2

(C) 1Pit,2Tracheid,3Tyloses,4Parenchyma
.d
3

. d
(D) 1Tyloses,2Parenchyma,3Pit,4Tracheid
(E) Noneofthese.w
4

w
18. Species X are w w
chlorophyllous plants which are autotrophic in their mode of nutrition & may be
ww
green,yellow,orange&redcolouretc.SpeciesXbelongstoYwhicharenonvascularplantsand
whose plantbody is not differentiatedinto true roots, stems& leaves and haveunicellular and
nonjacketedsexorgans.IntheabovepassagespeciesY is
(A) Bryophyta (B) Thallophyta (C) Pteridophyta (D) Gymnosperms(E) Noneofthese

19. Whichofthefollowingstatementsiswrong?
(A) Anatomanditsionhaveunequalnumberofprotons.
(B) Thesizeofananionisbiggerthanthatofthecorrespondingatom.
(C) Anatomiselectricallyneutral.
(D) Thesizeofacationissmallerthanthatofthecorrespondingatom (E) noneofthese.

20. Referthefigureandidentifyfromthemarkedalphabets(a, b, c, d)
whichisresponsibleforthefollowingfunctions.
(I) Meansoflocalizationofthechromosomeswithinthecell Endoplasmic
reticulum
(II) Selectivebarrier,allowingcertainsubstancesinoroutofthe a
nucleus Perinuclearspace
(III) MeansofsequesteringmanyofthemRNAprocessingactivities b
c
from the cytosol and separating nuclear and cytoplasmic Heterochromatin
constituents Chromatinnet
d
(A) a (B) b (C) c Chromocentre
(D) aandd (E) Noneofthese.

ANSWERKEY
1. (A) 2. (D) 3. (A) 4. (B) 5. (A) 6. (D) 7. (D) 8. (C) 9. (D) 10. (D)
11. (D) 12. (C) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (D) 17. (C) 18. (B) 19. (A) 20. (A)

3
for more papers please visit www.downloadmela.com
Class9
Download ebooks at http://www.downloadmela.com/ebooks/ebookdisplay.html

Download Video tutorials at http://www.downloadmela.com/videotutorials/videotutorials.html

Download placement papers,interview questions,certification dumps and many more at


http://www.downloadmela.com/companypapers/itpapers.html m
oom
Download Previous year papers at .c.c
a
l a
http://www.downloadmela.com/previouspapers/previouspapers.html
eel
m
Download Magazines at ddm
aa
http://www.downloadmela.com/magazines/magazines.html
o
l o
nnl
w
oow
.d.d
ww
ww
ww

for more papers please visit www.downloadmela.com