You are on page 1of 192

Overzicht van AdWords

Over Google en Google AdWords

Doel: informatie over de zoekfunctie van Google en Google AdWords en inzicht in hoe AdWords zich verhoudt tot de concepten van online zoekmachines en adverteren met zoekwoorden.

Inleiding tot zoekmachinemarketing en online adverteren

Hierbij wordt het meest relevante resultaat boven aan de lijst weergegeven. Elke zoekmachine berekent de relevantie voor elk type resultaat (organisch en betaald) op een andere manier. Dit is een van de belangrijkste verschillen tussen de zoekmachines en een belangrijke factor voor gebruikers bij het bepalen van de zoekmachine die ze gebruiken.

In de organische zoekresultaten van Google wordt de relevantie ten opzichte van de zoekopdracht van de gebruiker bepaald op basis van meer dan 200 factoren. Een van deze factoren is de PageRank voor de betreffende pagina. PageRank meet het belang van een pagina op basis van de verwijzende links op andere pagina's. Eenvoudig gezegd heeft elke link van site A naar een pagina op site B een positieve invloed op de PageRank van site B.

Hoe zoekmachinemarketing werkt

Zoekmachinemarketing

Zoekmachinemarketing (SEM) is het proces waarbij de promotie en marketing van een website verloopt via betaalde zoekresultaten (advertenties) op zoekmachines.

De meeste zoekmachines hanteren het betalen-per-klik-model (Pay Per Click) voor advertenties. Dit betekent dat u alleen betaalt wanneer een gebruiker op uw advertentie klikt. Een ander veelgebruikt prijsmodel voor online advertenties is het CPM-model (Cost Per Thousand Impressions; kosten per duizend vertoningen), waarbij u voor de vertoning betaalt en niet voor de klikken op uw advertentie.U kunt binnen enkele minuten een AdWords- account maken en bijna onmiddellijk advertenties weergeven voor de zoekwoorden die u kiest.

Hoe online adverteren werkt

U kunt uw online advertenties weergeven op bijna elk type website of webpagina waarop een gebruiker kan bladeren, zoals nieuwssites, blogs, recensiesites, entertainmentsites, online tijdschriften en marktplaatsen. In AdWords vormen deze andere sites het Google Display Netwerk.

Advertenties in het Google Display Netwerk kunnen verschillende indelingen hebben, zoals eenvoudige tekstadvertenties, verschillende formaten beeldadvertenties, audiostreams of interactieve en videoadvertenties. U kunt ook verschillende targetingopties voor uw advertenties kiezen en bijvoorbeeld het apparaat definiëren waarop u uw advertentie wilt weergeven (een computer of een mobiele telefoon), of de locatie, taal of demografische gegevens van de gebruiker opgeven.

Direct response versus branding in online advertenties

De doelen van online adverteren vallen doorgaans in een van de volgende twee categorieën: direct response of branding.

Direct response

Als uw doel direct response is, wilt u graag dat een gebruiker een bepaalde actie uitvoert nadat deze via een klik op uw advertentie is doorgestuurd naar uw website, bijvoorbeeld het doen van een aankoop, het registreren voor een nieuwsbrief of het aanvragen van een offerte. Het voltooien van de gewenste acties door de gebruiker wordt een conversie genoemd.

Voor het beheren van uw online advertentiestrategie en -kosten is het handig om de kosten per acquisitie (CPA) te definiëren die u per conversie wilt bereiken. U bent zodoende in staat om de prestaties van uw advertenties bij te houden en ervoor te zorgen dat ze aan uw CPA-doelstellingen voldoen.

Branding

Als uw advertentiedoel branding is, adverteert u voornamelijk online om uw product, service of merk bekendheid te geven en zichtbaar te maken.

Over Google en Google AdWords

Inleiding tot Google en Google AdWords

Google retourneert een hele reeks zoekresultaten, waaronder een lijst met bestanden, artikelen, documenten en websites, die in hoge mate relevant zijn voor de zoekopdracht. (Als een gebruiker op 'Ik doe een gok' klikt, gaat de gebruiker rechtstreeks naar de eerste website of het eerste document in de zoekresultaten.) Gebruikers kunnen ook zoeken naar resultaten binnen Google Afbeeldingen, Nieuws en andere gespecialiseerde Google-services.

De voordelen van AdWords

Omdat AdWords zowel uiterst nauwkeurige en meetbare targetingopties als een enorm bereik biedt, is het mogelijk om op grote schaal een hoge ROI te bereiken. Laten we deze factoren eens nader bekijken:

Relevantie

Rendement op investering (ROI)

Online adverteren is goed meetbaar, waardoor u gemakkelijk kunt zien of u uw advertentiedoelstellingen haalt. Elke klik van een gebruiker is gekoppeld aan een bepaalde advertentie, een zoekwoord en een zoekopdracht. U kunt deze items allemaal bijhouden en u kunt op elk gewenst moment besluiten dat u deze items wilt verbeteren. Als u een trend waarneemt, kunt u binnen enkele seconden zoekwoorden, advertenties en targetingopties voor campagnes toevoegen, aanpassen of verwijderen. Hierdoor kunt u sneller reageren en heeft u meer controle over het verbeteren van uw ROI.

Bereik

Elke dag voeren internetgebruikers miljoenen zoekopdrachten uit op Google.

Hoe AdWords doelgroepen target

Hoe kunnen uw advertenties dan alleen worden weergegeven voor de meest relevante doelgroepen? Het antwoord hierop is adverteren op basis van zoekwoorden.

Zodra u uw account heeft geactiveerd, zijn uw advertenties geschikt voor weergave. Dat wil zeggen dat het AdWords-systeem zoekopdrachten vergelijkt met de door u geselecteerde zoekwoorden, waarna uw advertenties worden weergegeven voor de meest getargete doelgroepen. Kortom, u adverteert rechtstreeks naar een doelgroep die al naar u op zoek is.

In AdWords kunt u er op twee manieren voor zorgen dat uw advertenties worden weergegeven:

Door middel van zoekwoordtargeting (de advertentie wordt geactiveerd

door een zoekwoorden). Door middel van plaatsingstargeting (de advertentie wordt geactiveerd door een specifieke plaatsing).

Zoekwoorden en plaatsingen zijn beide beschikbaar in AdWords-campagnes. U kunt alleen zoekwoorden, alleen plaatsingen of zowel zoekwoorden als plaatsingen targeten om uw gewenste doelgroep te bereiken.

Zoekwoorden

Adverteren met zoekwoordtargeting is het traditionele advertentiemodel van Google. Hierbij selecteren adverteerders zoekwoorden die hun advertenties kunnen activeren op de zoekpagina's van Google en in het Google Display Netwerk U kunt niet alleen uw eigen zoekwoorden kiezen, maar ook bepalen hoe nauwkeurig uw zoekwoord moet overeenkomen met de zoekopdracht die de gebruiker op de zoekpagina's van Google opgeeft:

Breed zoeken: hiermee wordt uw advertentie weergegeven bij zoekopdrachten met soortgelijke woordgroepen en relevante varianten op het zoekwoord.

Dit is de standaardoptie. Als in uw advertentiegroep het zoekwoord 'witte tennisschoenen' voorkomt, is uw advertentie geschikt om te worden vertoond wanneer de zoekopdracht van een gebruiker een of beide termen ('witte' en 'tennisschoenen') bevat, in elke willekeurige volgorde en mogelijk in combinatie met andere termen. Uw advertenties kunnen ook worden weergegeven voor enkelvouds- of meervoudsvormen, synoniemen en andere relevante varianten.

Zoeken op woordgroep: hiermee wordt uw advertentie weergegeven voor zoekopdrachten waarin de exacte woordgroep van het zoekwoord is opgenomen.

Als u een zoekwoord opgeeft met dubbele aanhalingstekens, zoals "witte tennisschoenen", is uw advertentie geschikt om te worden weergegeven wanneer een gebruiker zoekt op witte tennisschoenen, met de woorden in deze volgorde. In een dergelijke zoekopdracht kunnen ook andere woorden zijn opgenomen, zolang de zoekopdracht in ieder geval de exacte woordgroep bevat die u heeft opgegeven. Zoeken op woordgroep is doeltreffender dan breed zoeken en flexibeler dan exact zoeken.

Exact zoeken: hiermee wordt uw advertentie weergegeven bij zoekopdrachten die uitsluitend exact dezelfde woordgroep bevatten.

Als u een zoekwoord opgeeft met rechte haken, zoals [witte tennisschoenen], is uw advertentie geschikt om te worden weergegeven wanneer een gebruiker zoekt op de term 'witte tennisschoenen', met de woorden in deze volgorde en zonder dat de zoekopdracht andere termen bevat. Deze zoekopdracht levert waarschijnlijk minder vertoningen, klikken en conversies op dan bij breed zoeken. Als u echter zorgt voor een nauwkeurig samengestelde, uitgebreide lijst met zoekwoorden, is het verkeer dat u wel ontvangt beter getarget op uw product of service.

Om te bepalen waar in het Google Display Netwerk uw advertentie kan worden weergegeven, maakt het AdWords-systeem gebruik van contexttargeting. Dit betekent dat uw advertenties op basis van uw zoekwoorden worden geplaatst naast inhoud die overeenkomt met uw advertenties.

Plaatsingen

Met plaatsingstargeting kunnen adverteerders zelf sites in het Google Display Netwerk selecteren waarop ze willen dat hun advertenties worden weergegeven.

Een plaatsing kan een hele website zijn, of een deelset van pagina's of advertentieblokken op een site, zoals gedefinieerd door de uitgever van de site. Een nieuwssite biedt u wellicht de mogelijkheid uw advertenties op de gehele site te plaatsen, alleen op de voorpagina, of in advertentieblokken op de bovenste helft van de sportpagina's. Plaatsingstargeting biedt adverteerders nog meer flexibiliteit om precies te bepalen waar hun advertenties worden weergegeven.

Hoe de positie van advertenties wordt bepaald

Advertenties worden gerangschikt op basis van hun advertentiepositie. Dit is een combinatie van uw bod en een relevantiewaarde die kwaliteitsscore wordt genoemd. De advertentie met de hoogste advertentiepositie komt bovenaan, de tweede komt daaronder, enzovoort.

Er wordt een kwaliteitsscore berekend wanneer uw zoekwoord overeenkomt met een zoekopdracht, dat wil zeggen, elke keer dat met uw zoekwoord een advertentie kan worden gegenereerd. De kwaliteitsscore is een waarde die verschilt op basis van uw biedingstype, de plaats waarop uw advertentie wordt weergegeven en uw targetingtype. Het belangrijkste concept blijft echter hetzelfde. Omdat de kwaliteitsscore de relevantie meet, betekent een hoge kwaliteitsscore dat uw advertenties op een hogere positie en tegen een lagere CPC (Cost-Per-Click, kosten per klik) worden weergegeven.

Kosten en betalingen voor AdWords

AdWords-kosten

U bent nooit gebonden aan een minimum besteding voor AdWords en er zijn geen minimum contractduur of andere beperkende regels van toepassing. Bovendien bepaalt u zelf hoeveel u maximaal per klik, per vertoning of per dag uitgeeft. Google berekent eenmalige activeringskosten om er zeker van te zijn dat we adverteerders aantrekken die graag goed getargete advertenties willen maken. Dit bedrag dekt ook de kosten die zijn gemaakt bij het maken, onderhouden en het eventueel verwijderen van een account. U kunt geen restitutie aanvragen voor de activeringskosten, zelfs als het account maar even is gebruikt.

Profiteer van de functies voor automatische korting

AdWords bevat twee functies waarmee u automatisch een lagere prijs betaalt:

Laagste-prijsbepaling: een functie die automatisch de prijs verlaagt die

een adverteerder voor klikken betaalt als uit onze gegevens blijkt dat er slechts een beperkte kans dat een klik afkomstig uit het Display Netwerk resulteert in een conversie. AdWords Discounter: een functie die concurrerende advertenties controleert en automatisch uw werkelijke kosten per klik reduceert, zodat u de laagste prijs betaalt voor de positie van uw advertentie op de pagina. Nadat alle veilingen zijn uitgevoerd en de positie van uw

advertentie is bepaald, past de AdWords Discounter de werkelijke CPC (kosten per klik) automatisch aan, zodat u het minimum bedrag betaalt dat nodig is om de advertentie op de eerstvolgende positie te overtreffen.

U hoeft niet te gokken

Gebruik het Hulpprogramma voor zoekwoorden om schattingen van het verkeer en de kosten van uw zoekwoorden te maken, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over de keuze van de zoekwoorden en het maximaliseren van uw budget.

AdWords-betalingen

Betalingsopties voor Google zijn verdeeld in twee typen: achteraf betalen en vooraf betalen.

Als u een optie voor achteraf betalen selecteert, hoeft u pas te betalen nadat u advertentiekosten heeft gegenereerd. Dertig dagen na uw laatste betaling of wanneer de accountkosten uw drempelwaarde voor facturering hebben bereikt, ontvangt u automatisch een factuur.

Als u een optie voor vooraf betalen selecteert, betaalt u voor de advertenties voordat u klikken of vertoningen ontvangt. U kunt op elk gewenst moment bedragen toevoegen aan uw AdWords-account. De kosten worden in mindering gebracht op het saldo. Als uw saldo te laag dreigt te worden, laten wij u dat weten. Als het saldo nul is, worden uw advertenties pas opnieuw weergegeven nadat u een nieuw bedrag heeft overgemaakt.

Basisfuncties in AdWords

Advertentie-indelingen

Google AdWords biedt een aantal verschillende advertentie-indelingen. De meest voorkomende indeling is de tekstadvertentie, gevolgd door de beeld- en animatieadvertentie. Andere mogelijkheden zijn videoadvertenties en mobiele advertenties.

Tekstadvertenties bevatten doorgaans de volgende elementen:

Kop (25 tekens, inclusief spaties): de titel trekt de aandacht van

gebruikers die mogelijk geïnteresseerd zijn in uw producten of services. Beschrijving (twee regels van elk 35 tekens, inclusief spaties): deze twee regels bevatten informatie over uw product, service en overige details (zoals promoties). De inhoud van deze regels moet duidelijk uw intentie weergeven en pakkend genoeg zijn om gebruikers ervan te overtuigen dat zij op uw advertentie moeten klikken en uw site moeten bezoeken.

Zichtbare URL (35 tekens, inclusief spaties): deze regel geeft aan naar

welke website de gebruiker wordt gestuurd als hij of zij op uw advertentie klikt. Bestemmings-URL (maximaal 1024 tekens): dit is de pagina waar gebruikers terechtkomen wanneer ze op uw advertentie klikken. De URL wordt niet weergegeven in uw advertentie. Veel adverteerders koppelen hun advertenties aan bepaalde pagina's van hun site, maar gebruiken de eenvoudigere URL van hun site als zichtbare URL.

Het zoek- en Display Netwerk

Met Google AdWords komen uw advertenties in aanmerking voor weergave in het Google Netwerk, dat uit duizenden hoogwaardige sites in het zoek- en Display Netwerk en producten op internet bestaat, en op pagina's met zoekresultaten van Google. Het Google Netwerk is onderverdeeld in enerzijds het zoeknetwerk en anderzijds het Display Netwerk. Adverteerders kunnen ervoor kiezen hun advertenties op een van beide of op beide netwerken te plaatsen.

Zoeknetwerk van Google: dit omvat de zoekpagina's van Google,

zoeksites en andere services van Google die zoekpagina's weergeven, zoals Google Product Search en Earthlink. AdWords-advertenties kunnen worden weergegeven naast of boven zoekresultaten, op een pagina met zoekresultaten wanneer een gebruiker door de directory van een site bladert, of op andere relevante zoekpagina's. Google Display Netwerk: dit omvat een verzameling websites van partners van Google (displaypartners), YouTube en specifieke Google- domeinen, zoals Gmail. Door uw advertenties op deze websites te plaatsen, breidt u het bereik van uw campagne uit tot pagina's waarop de gebruikers actief betrokken zijn bij de inhoud en niet alleen zoekopdrachten uitvoeren. AdWords-advertenties kunnen worden weergegeven op een webpagina als de inhoud en de URL van de gevonden pagina betrekking hebben op de zoekwoorden in de campagne.

Advertentieprestaties en het bijhouden van gegevens

U kunt de prestaties van uw AdWords-account op verschillende niveaus meten: van de prestaties van uw zoekwoorden tot het algemene rendement op uw investering. De definitie van goed presteren wordt ook bepaald door de afzonderlijke advertentiedoelen: direct marketing of branding.

Kwaliteitsscore en klikfrequentie

In uw account zijn de kwaliteitsscore en de klikfrequentie twee belangrijke prestatiestatistieken.

De klikfrequentie is een onderdeel van de kwaliteitsscore, maar is tevens een handige waarde die afzonderlijk kan worden bekeken als uw advertentiedoel direct response is, oftewel wanneer u gebruikers naar uw site wilt halen om daar een actie uit te voeren.

De klikfrequentie wordt berekend door het aantal klikken dat uw advertentie ontvangt te delen door het aantal vertoningen binnen een bepaalde periode. Het geeft u een algemene indicatie van hoe aantrekkelijk uw advertentie voor gebruikers is. Aangezien de meningen over een 'goede' klikfrequentie sterk variëren binnen de vele zoektermen en branches, kunt u zich beter niet concentreren op één doelwaarde.

U moet proberen om de klikfrequentie in uw account voortdurend te verbeteren ten opzichte van eerdere prestaties. Een afname in de klikfrequentie is een indicatie dat u uw account grondig onder de loep dient te nemen om de oorzaken hiervan te bepalen, zodat u uw account kunt blijven verbeteren.

Rapportcentrum

Om u te helpen bij een grondige analyse van uw accountprestaties, is uw AdWords-account voorzien van een uitgebreide rapportfunctie in de vorm van het Rapportcentrum. Hier kunt u rapporten uitvoeren voor vrijwel alle aspecten van uw accountprestaties.

Conversies bijhouden

De belangrijkste maatstaf voor succes bij alle advertentieprogramma's is of het programma wel of geen winstgevende verkopen oplevert, en of het voldoet aan uw algemene doelstellingen voor marketing en branding. Door deze informatie te bekijken kunt u:

Het beste budget en de beste CPC-biedingen voor uw advertentiedoelen

bepalen. Zoekwoorden en advertenties identificeren die niet-getargete klikken

ontvangen. Zien of uw advertenties gebruikersgedrag opleveren dat u van waarde acht, zoals een aanmelding of een paginaweergave.

Google Analytics

We raden u ook aan een Google Analytics-account te maken, als u er nog geen heeft. Google Analytics is een gratis hulpprogramma voor webanalyse dat u gedetailleerde conversiegegevens kan bieden. Daarnaast krijgt u nuttige informatie over hoe mensen uw website hebben gevonden en hoe ze deze hebben verkend.

Veelgebruikte AdWords-termen

Zoekwoord

De zoekwoorden die u kiest, zijn termen of woordgroepen waarvoor u uw advertentie wilt weergeven. Als u bijvoorbeeld verse bloemen bezorgt, kunt u in uw AdWords-campagne het zoekwoord 'verse bloemen bezorgen' gebruiken. Als een Google-gebruiker 'verse bloemen bezorgen' invoert als zoekopdracht op Google, kan uw advertentie worden weergegeven naast de zoekresultaten.

Plaatsing

Net als met zoekwoorden kunt u met plaatsingen bepalen waar uw advertenties

worden weergegeven. Een plaatsing is doorgaans een website waarop uw advertenties moeten worden weergegeven. Als u bijvoorbeeld www.example.com/sports als plaatsing selecteert, kan uw advertentie op de betreffende site worden weergegeven.

Beeldadvertentie

Een grafische advertentie die wordt weergegeven in het Google Display Netwerk. Dit kan zowel een statische als een animatieadvertentie zijn. Een

dergelijke advertentie wordt ook wel een weergaveadvertentie genoemd.

Campagne en advertentiegroep

AdWords-accounts zijn opgebouwd uit campagnes en advertentiegroepen. U begint met één campagne met een eigen dagbudget en targetingvoorkeuren. U kunt meerdere campagnes hebben en ervoor kiezen om één campagne te maken voor elk product of elke service waarvoor u wilt adverteren. Elke campagne bevat een of meer advertentiegroepen bestaande uit reeksen verwante advertenties, zoekwoorden en plaatsingen.

Vertoning (Verton.)

Het aantal vertoningen is het aantal keren dat een advertentie wordt weergegeven op Google of in het Google Netwerk. U kunt uw vertoningen bijhouden en zien hoeveel mensen uw advertentie hebben weergegeven.

Klik

Als een klant uw advertentie ziet en hierop klikt om meer informatie op te

vragen of om zaken met u te doen, wordt deze klik in uw account geregistreerd. U kunt uw klikken bijhouden om te zien hoeveel mensen via uw advertentie worden omgeleid naar uw website.

Klikfrequentie (CTR)

De klikfrequentie (CTR) is een statistische waarde waaraan u de prestaties van

uw advertenties kunt aflezen. Hoe relevanter uw advertenties, hoe vaker bezoekers erop zullen klikken, hetgeen resulteert in een hogere klikfrequentie. Het systeem berekent uw klikfrequentie als volgt: aantal klikken/aantal vertoningen x 100.

Kosten per klik (CPC)

Het prijsmodel voor AdWords is gebaseerd op kosten per klik (CPC). Dit betekent dat u betaalt voor elke keer dat er op uw advertenties wordt geklikt. U

hoeft geen kosten te betalen als uw advertentie wordt weergegeven en gebruikers er niet op klikken. CPC-bieden is de standaardinstelling voor advertenties die op Google en in het zoeknetwerk worden weergegeven. De meeste adverteerders kiezen deze biedoptie ook voor hun campagnes die zijn gericht op direct response van de doelgroep, of dit nu een verkoop, registratie of andere actie is.

Maximum kosten per klik (maximum CPC)

Het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor een klik op uw

advertentie. U kunt ervoor kiezen een maximum CPC voor afzonderlijke zoekwoorden of voor alle zoekwoorden binnen een advertentiegroep in te stellen.

Kosten per duizend vertoningen (CPM)

Bij bepaalde campagnes kunt u kiezen of u voor vertoningen in plaats van de

klikken wilt betalen. De maximum CPM is het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor elke duizend vertoningen, oftewel advertentieweergaven. U kunt alleen op basis van CPM bieden voor campagnes die het Display Netwerk targeten en niet de zoeksites van Google of de partners van Google.

Kwaliteitsscore

De kwaliteitsscore is de basis voor het meten van de kwaliteit van uw zoekwoord en advertentie en voor het bepalen van uw kosten per klik. De

kwaliteitsscore wordt bepaald aan de hand van de klikfrequentie (CTR, Clickthrough Rate) van het zoekwoord, de relevantie van de advertentietekst, de prestatiegeschiedenis van het zoekwoord en andere factoren. Hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager de prijs die u per klik betaalt.

Biedingsschattingen voor eerste pagina

Uw AdWords-account geeft voor elk zoekwoord een biedingsschatting voor de eerste pagina weer. Deze statistiek geeft een schatting van het CPC-bod (kosten per klik) dat nodig is om een advertentie op de eerste pagina met zoekresultaten van Google weer te geven wanneer de zoekopdracht volledig overeenkomt met uw zoekwoord. Het geschatte bod voor de eerste pagina is gebaseerd op de kwaliteitsscore en recente concurrentie van andere adverteerders voor dat zoekwoord.

Optimalisatie

Met optimalisatie bedoelen we het proces van het maken/bewerken van zoekwoorden en advertentieteksten (of het aanpassen van andere delen van het account) om de prestaties van AdWords-advertenties te verbeteren.

Raadpleeg de Woordenlijst voor informatie over veelgebruikte termen.

Registreren voor AdWords

Een AdWords-account maken

Als u niet bekend bent met het maken van online advertenties, definieert u eerst uw advertentiedoelen. U zult minder moeite hebben met het configureren van uw account wanneer u de volgende vragen heeft beantwoord:

 • 1. Wat doet uw bedrijf (of afdeling)? Heeft u verschillende productlijnen? Welke?

 • 2. Wat is de primaire doelgroep (doelmarkt) voor uw producten en services? Moet u verschillende doelgroepen zien te bereiken met aparte reeksen zoekwoorden of advertenties?

 • 3. Wat probeert u te verkopen of te promoten? Wat wilt u dat mensen doen (kopen, bezoeken, downloaden, aanmelden)?

 • 4. Welke resultaten wilt u het liefst zien? Wat beschouwt u als een goed rendement op uw investering?

Als u zich wilt aanmelden voor een AdWords-account, gaat u naar de startpagina van AdWords op https://adwords.google.nl. Klik op Probeer AdWords nu en volg de stappen om uw account in te stellen.

AdWords-accounts hebben verschillende toegangsniveaus.

Beheerderstoegang: dit is het hoogste toegangsniveau voor accounts. Deze gebruikers kunnen elk deel van een account en de bijbehorende campagnes (met uitzondering van aanmeldingsgegevens en taalinstellingen) weergeven, bewerken en beheren. Alleen personen met beheerderstoegang kunnen andere gebruikers uitnodigen en hun toegang uitschakelen, lopende uitnodigingen bekijken en het toegangsniveau van andere gebruikers wijzigen.

Standaard : gebruikers met standaardtoegang hebben nagenoeg dezelfde rechten als gebruikers met beheerderstoegang. Het enige verschil is dat gebruikers met standaardtoegang geen anderen kunnen uitnodigen om de toegang te delen, de gebruikersniveaus van anderen te wijzigen of anderen de toegang tot het account te ontzeggen.

Rapporten: gebruikers met Rapporttoegang hebben het laagste toegangsniveau voor een account. Zij mogen alleen rapporten bekijken en uitvoeren.

Als u de toegangsniveaus voor uw account wilt weergeven of wijzigen, gaat u naar het tabblad Mijn account en selecteert u Toegang tot accounts.

Als u meerdere klantaccounts beheert, kunt u Mijn klantencentrum (MCC) gebruiken om ze te beheren.

Een AdWords-account activeren

Zodra uw AdWords-account is gemaakt, moet u het account activeren door uw eerste campagne te maken en uw factuurgegevens op te geven.

 • 1. Omdat Google de kwaliteit en diversiteit van advertenties die op Google worden weergegeven wil behouden, mogen personen die voor zichzelf of voor hun eigen bedrijf adverteren slechts één AdWords-account hebben, tenzij uitdrukkelijk anders is toegestaan door Google. Dit betekent dat het volgende niet is toegestaan voor zowel adverteerders als partners:

Het gebruik van advertenties in verschillende accounts voor hetzelfde of een vergelijkbaar bedrijf. Het gebruik van dezelfde of vergelijkbare zoekwoorden voor advertenties in verschillende accounts.

Alleen klantenbeheerders, zoals derden of zoekmachinemarketingbureaus, die een Mijn klantencentrum (MCC) gebruiken, kunnen meerdere AdWords- accounts hebben. Alle betreffende accounts moeten aan het MCC-account van de beheerder zijn gekoppeld.

Mijn klantencentrum kan worden beschouwd als een overkoepelend account waaraan meerdere AdWords-accounts zijn gekoppeld (ook wel beheerde accounts of klantaccounts genoemd).

Aan elk account dat wordt beheerd via het MCC-programma, is een uniek e- mailadres gekoppeld. Houders van de klantaccounts kunnen geen andere klantaccounts weergeven of openen.

Beheerders van een Mijn klantencentrum-account kunnen de AdWords API (Application Programming Interface) gebruiken om hun klantaccounts bij te werken. Met de AdWords API kunnen ontwikkelaars toepassingen maken die rechtstreeks communiceren met de AdWords-server.

Iemand inhuren om uw account te beheren

Een bureau of contractant zoeken

Veel adverteerders beheren hun eigen AdWords-accounts, maar anderen kiezen ervoor hun accounts te laten beheren door een Google Advertising Professional.

Een van de eenvoudigste manieren om een deelnemer aan het programma Google Advertising Professionals op te sporen, is door een zoekopdracht op Google Maps uit te voeren. Geef 'Google Advertising Professionals' op in het zoekvak (en uw locatie als u een bureau bij u in de buurt zoekt) en klik op Zoeken in Maps. De zoekresultaten worden weergegeven aan de linkerkant

van de pagina, naast de kaart. Klik op Meer informatie bij een vermelding voor meer informatie over het bedrijf.

U kunt ook alleen die Google Advertising Professionals zoeken die de status 'Gekwalificeerd' hebben door in het zoekvak "Gekwalificeerde Google Advertising Professionals" (inclusief dubbele aanhalingstekens) op te geven.

Met een bureau of contractant werken

Een klantenbeheerder werkt met klantaccounts via het MCC-programma (Mijn klantencentrum). In de onderstaande informatie wordt uitgelegd hoe klantaccounts en klantenbeheerders zich tot elkaar verhouden.

AdWords-klantaccounts

Als u zelf een AdWords-account heeft gemaakt en uw klantenbeheerder uw account aan zijn/haar account heeft gekoppeld, heeft u beiden toegang tot uw account. U kunt uw eigen account op elk gewenst moment openen en u kunt uw AdWords-account op elk gewenst moment loskoppelen van het account van de klantenbeheerder.

Als uw klantenbeheerder uw AdWords-account voor u instelt, moet u ervoor zorgen dat de klantenbeheerder hiervoor uw gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord gebruikt. Zodoende heeft u altijd toegang tot en controle over uw eigen account. Als het e-mailadres dat u voor de aanmelding gebruikt, uw eigen adres is, ontvangt u af en toe belangrijke updates met betrekking tot uw account.

Klantenbeheerders kunnen campagnes bijwerken, accounttaken beheren voor hun klanten en de factuurgeschiedenis voor AdWords-accounts weergeven. De klantenbeheerders hebben echter geen inzage in de persoonlijke klantgegevens, zoals de creditcardgegevens.

Klantenbeheeraccounts

Alleen een klantenbeheerder heeft toegang tot het klantenbeheeraccount. Daarnaast heeft een klantenbeheerder toegang tot informatie met betrekking tot de gekoppelde accounts in het Mijn klantencentrum. Net als een klant kan een klantenbeheerder op elk gewenst moment een klantaccount van zijn/haar account loskoppelen.

Ondersteuning bij het maken van advertenties

U kunt de Marktplaats voor het maken van advertenties gebruiken voor ondersteuning bij uw advertenties. De Marktplaats voor het maken van advertenties biedt een keur van professionals op het gebied van scriptschrijven, redactie, productie en en voice-over voor een betaalbare prijs. De Marktplaats is toegankelijk via uw AdWords-account en u kunt gratis specialisten zoeken en projectaanbiedingen versturen. U bent niet verplicht om samen te werken met de specialist als een bod u niet bevalt, mits u het bod niet accepteert.

Basisinformatie over accountbeheer

 • 1. Doel: informatie over het beheer van accountdoelstellingen, waaronder voorkeuren voor factureren. Inzicht in de basisprincipes van accountnavigatie.

Structuur van AdWords-accounts

Doel: meer informatie over de structuur van een AdWords-account en het gebruik van de verschillende onderdelen van het account.

 • 2. Doel: inzicht in de verschillende typen meldingen en hoe die kunnen worden ingesteld voor het effectief bijhouden van accounts. Inzicht in de meest voorkomende problemen en hun oplossingen.

 • 3. Doel: inzicht in de richtlijnen en de praktische tips voor het maken van uw AdWords- account.

Inleiding tot accountbeheer in AdWords

Kernbegrippen voor accountbeheer in AdWords

Een AdWords-account bevat zes hoofdtabbladen: Startpagina, Campagnes, Mogelijkheden, Rapportage, Facturering en Mijn account. Elk tabblad kan een of meer subpagina's bevatten. U kunt deze bekijken door op het tabblad te klikken.

 • 1. Startpagina: dit tabblad bevat de pagina Momentopname van account. Dit is een overzichtelijke samenvatting van belangrijke accountinformatie.

 • 2. Campagnes: dit is waar u de meeste tijd doorbrengt wanneer u uw AdWords-account beheert. Hier kunt u campagnes, advertenties, zoekwoorden en plaatsingen in het Display Netwerk maken en bewerken. De grafieken met prestatieoverzichten en tabellen met campagnestatistieken bieden een snel overzicht van de prestaties van uw account over een bepaalde periode.

 • 3. Mogelijkheden: dit tabblad is een centrale locatie voor de optimalisatie van zoekwoorden en budgetten in uw gehele account. Als u meer verkeer wilt genereren of uw verkoopvolume wilt vergroten, maar niet zeker weet welk soort wijzigingen u daarvoor zou moeten doorvoeren, kan het tabblad 'Mogelijkheden' een goede plek zijn om te beginnen.

 • 4. Rapportage: als u net aan de slag gaat met AdWords, bevat het tabblad 'Campagnes' alle rapportagegegevens die u in het begin nodig heeft. Voor rapporten met meer gegevens gaat u naar het tabblad 'Rapportage'. Dit tabblad bevat Google Analytics (voor het bijhouden van de prestaties van uw website) en het Rapportcentrum (voor het bijhouden van het succes van uw advertenties, zoekwoorden en campagnes). Raadpleeg voor meer informatie over uw rapportagemogelijkheden het gedeelte Uw prestaties meten van deze handleiding.

 • 5. Facturering: geef uw factuurgegevens op en wijzig deze, bekijk uw volledige betalingsgeschiedenis en druk uw facturen af.

 • 6. Mijn account: beheer uw persoonlijke gegevens, zoals uw aanmeldingsgegevens en gebruikersvoorkeuren. U kunt hier ook een vriend of collega uitnodigen om uw AdWords-account te beheren.

 • 2. Voor advertentiebureaus die meerdere AdWords-accounts beheren, is een aantal hulpprogramma's beschikbaar. Dit gedeelte bevat een beknopt overzicht van de drie hulpprogramma's die worden besproken in Les 13. Meerdere accounts beheren.: Mijn klantencentrum, AdWords Editor enAPI. Mijn klantencentrum Zoals eerder is beschreven, is Mijn Klantencentrum (MCC) een krachtig hulpprogramma voor het beheren van meerdere AdWords-accounts. MCC-gebruikers kunnen:

Meerdere beheerde accounts, waaronder andere MCC-accounts, overzichtelijk weergeven in Mijn klantencentrum. Relevante informatie voor alle gekoppelde AdWords-accounts op één locatie weergeven. In één keer rapporten uitvoeren voor meerdere beheerde accounts of de weergave Mijn Klantencentrum downloaden als CSV-bestand. Eén gebruikersnaam en wachtwoord voor alle beheerde accounts gebruiken. AdWords-accounts maken en koppelen vanuit hun MCC-account.

Eigenaars van beheerde accounts kunnen zich op de gebruikelijke manier aanmelden bij hun eigen account en toegang houden tot hun aanmeldingsgegevens.

AdWords Editor

AdWords Editor is een gratis downloadbare toepassing voor accountbeheer. De toepassing biedt een breed scala van functies, maar de basisprocedure is eenvoudig: download uw account, maak offline bewerkingen en upload uw herziene campagnes wanneer u klaar bent.

Als u veel campagnes of zoekwoorden heeft of als u meerdere accounts beheert, kan AdWords Editor u tijd besparen door de gestroomlijnde werkwijze. U kunt bijvoorbeeld gedetailleerde zoekacties uitvoeren in campagnes, direct meerdere wijzigingen maken en andere mensen voorgestelde wijzigingen toezenden voordat u ze doorvoert.

API

Met de AdWords API (application programming interface) kunnen ontwikkelaars toepassingen maken die rechtstreeks samenwerken met de AdWords-server. Met deze toepassingen kunnen adverteerders en externe advertentiebureaus op een efficiëntere en creatievere manier grote of complexe AdWords-accounts beheren.

Omdat technische kennis en programmeervaardigheden essentieel zijn voor gebruik van de AdWords API, zullen adverteerders die ontwikkelaars in dienst hebben, de beste resultaten behalen. Adverteerders die geen ontwikkelaars in dienst hebben, maar toch een extra hulpprogramma willen voor het beheren van hun accounts, kunnen AdWords Editor gebruiken.

Structuur van AdWords-accounts

Navigeren in een AdWords-account

Wanneer u zich aanmeldt bij AdWords, moet u rekening houden met het volgende:

Tabbladen: om de verschillende onderdelen in uw account te wijzigen, gebruikt u de verschillende tabbladen. Op het tabblad 'Zoekwoorden' kunt u zoekwoorden bewerken of toevoegen en prestatiestatistieken of de kwaliteitsscore bekijken. Op het tabblad 'Netwerken' van uw account kunt u zien hoe uw advertenties presteren op Google, op zoekpartnersites en in het Google Display Netwerk. Op het tabblad 'Instellingen' kunt u het budget, de biedopties, targetinginstellingen en andere instellingen op campagneniveau aanpassen.

Accountverkenner: de kolom 'Alle online campagnes' is een nieuwe functie, die ook wel de accountverkenner wordt genoemd. Hiermee kunt u gemakkelijker navigeren tussen de campagnes en de advertentiegroepen binnen uw campagnes. Omdat de accountverkenner is ontworpen om u te helpen bij het navigeren door meerdere campagnes, wordt deze pas weergegeven wanneer u over twee of meer campagnes beschikt. Als uw account slechts één campagne bevat, wordt de accountverkenner niet weergegeven.

Help: op elk scherm worden contextafhankelijke Help-artikelen weergegeven om u op de juiste plaats en op het juiste moment antwoorden te geven.

In het volgende diagram ziet u de verschillende onderdelen van een AdWords- account.

Account
Account
Uniek e-mailadres Wachtwoord Factuurgegevens
Uniek e-mailadres
Wachtwoord
Factuurgegevens

Campagne

Dagbudget Targeting op locatie Targeting op taal Distributievoorkeur Einddatums

Campagne

Dagbudget Targeting op locatie Targeting op taal Distributievoorkeur Einddatums

Advertentiegroep

Advertentiegroep

Eén set zoekwoorden en plaatsingen Een of meer advertenties

Eén set zoekwoorden en plaatsingen Een of meer advertenties

Advertentiegroep

Advertentiegroep

Eén set zoekwoorden en plaatsingen Een of meer advertenties

Eén set zoekwoorden en plaatsingen Een of meer advertenties

 • 2. 'Voorkeuren voor factureren' en 'Betalingsoverzicht' Het tabblad Facturering bevat de pagina's 'Voorkeuren voor factureren' en 'Betalingsoverzicht'. Deze pagina's bevatten alle gegevens met betrekking tot uw accountbetalingen. U kunt uw factureringsmethode en betalingsmethode bekijken. Verder kunt u de betalingsgegevens (zoals de betalingsmethode) bewerken en uw factuuradres of telefoonnummer wijzigen. U kunt ook eventuele promotiecodes opgeven die u heeft ontvangen.

Accountvoorkeuren

Als u uw accountvoorkeuren wilt weergeven of wijzigen, gaat u naar het tabblad Mijn account en selecteert u Accountvoorkeuren.

Op de pagina 'Accountvoorkeuren' kunt u het volgende doen:

Uw gebruikersnaam, wachtwoord en weergavetaal bewerken. Bepalen welke meldingen u wilt ontvangen (zoals nieuwsbrieven) en de manier waarop u deze wilt ontvangen. Uw primaire bedrijfstype bewerken De mogelijkheden van Google Analytics voor automatische links bewerken. De algemene voorwaarden van AdWords raadplegen.

Probeer het nu: accountvoorkeuren

Informatie over het bekijken en bijwerken van uw accountvoorkeuren.

Instructies: voer de onderstaande instructies uit om de berichtvoorkeuren in uw account te bekijken en te wijzigen.

 • 1. Meld u aan bij uw AdWords-account op https://adwords.google.nl.

 • 2. Klik op het tabblad Mijn account.

 • 3. Vouw 'Onderwerpen en methoden voor meldingen' uit.

 • 4. Klik op Berichtvoorkeuren bewerken.

 • 5. Vink het selectievakje bij 'Nieuwsbrieven' aan.

 • 6. Klik op Wijzigingen opslaan.

Vragen om rekening mee te houden:

 • 7. Waarom is afmelden niet mogelijk voor sommige instellingen?

 • 8. Ontvangen adverteerders ongeacht hun berichtvoorkeuren een e-mail als een factureringsprobleem de weergave van een advertentie onderbreekt?

 • 9. Welke berichtopties zijn bedoeld om adverteerders te helpen hun accountprestaties te verbeteren?

Accounts bijhouden en problemen oplossen

 • 2. Het tabblad 'Campagnes' bevat op het niveau Alle online campagnes alle cruciale accountmeldingen die betrekking hebben op betalingsproblemen, aanstaande einddatums voor budgetten, het verlopen van creditcard of bankpas, afkeuring van advertenties en andere problemen waardoor uw advertenties niet langer worden weergegeven. Deze kritieke meldingen worden tevens verzonden naar het e-mailadres dat voor uw Google-account is ingesteld. Via de pagina Berichtvoorkeuren kunt u gemakkelijk uw meldingsinstellingen wijzigen (voor het ontvangen van niet-kritieke meldingen of het blokkeren van alle meldingen). Via deze pagina kunt u zich ook gemakkelijk aanmelden voor aanvullende berichten, zoals nieuwsbrieven, speciale aanbiedingen en marktonderzoek. U stelt uw voorkeuren voor het ontvangen van meldingen en andere berichten als volgt in:

  • 2. Selecteer 'Accountvoorkeuren' in het gedeelte 'Mijn account' en klik op de link Berichtvoorkeuren.

  • 3. Op de pagina 'Berichtvoorkeuren' ziet u meldingscategorieën voor problemen met facturering, afgekeurde advertenties en campagne- onderhoud, alsmede een groot aantal andere berichten met nuttige informatie.

 • 4. Voor meldingen kunt u opgeven of u meldingen online wilt ontvangen (op de pagina 'Momentopname van account'), via e-mail (op het geregistreerde e-mailadres van uw Google-account) of op uw mobiele telefoon (via SMS-tekstberichten). Gebruik voor alle weergavemethoden de vervolgkeuzelijsten om een keuze te maken uit 'Alle' meldingen, 'Alleen kritieke' meldingen of 'Geen' (om geen meldingen te ontvangen).

 • 5. Voor alle andere berichten, zoals e-mails met nieuwsbrieven, aangepaste hulp, marktonderzoek en speciale aanbiedingen, vinkt u de gewenste selectievakjes aan.

 • 6. Klik op Wijzigingen opslaan om uw voorkeuren op te slaan en meldingen en andere berichten op basis van uw keuzes te ontvangen.

U kunt op elk gewenst moment terugkeren naar de pagina Berichtvoorkeuren om uw voorkeuren voor meldingen en berichten te wijzigen.

Behalve meldingen in een account en per e-mail, kunnen adverteerders ook sms-tekstmeldingen ontvangen over belangrijke accountgerelateerde zaken zoals betalingsproblemen, einddatums voor budgetten, het verlopen van hun creditcard of problemen met de prestaties van advertenties op een mobiele telefoon of ander mobiel apparaat. Meldingen op mobiele apparaten verwijzen de adverteerder voor meer informatie naar zijn of haar accountpagina's of geven indien nodig aan dat de adverteerder actie moet ondernemen.

Google brengt geen kosten in rekening voor het versturen van sms- tekstmeldingen, maar u bent uw provider wel diens standaard sms-tarief verschuldigd.

Meldingen via sms instellen

De mobiele telefoon moet zijn ingesteld voor ontvangst van sms-berichten om meldingen via sms te kunnen ontvangen. (SMS-meldingen zijn nog niet beschikbaar in alle landen.) U stelt meldingen via sms als volgt in:

 • 7. Meld u aan bij uw AdWords-account, selecteer in het tabbladgedeelte 'Mijn account' de optie 'Accountvoorkeuren' en klik vervolgens op de link Berichtvoorkeuren.

 • 8. Klik op de pagina Berichtvoorkeuren op de link Telefonische meldingen instellen.

 • 9. Selecteer op de pagina 'Opties voor telefonische meldingen' in de vervolgkeuzelijsten uw land en provider, geef uw mobiele telefoonnummer op in het desbetreffende vak en klik op Dit nummer controleren

  • 10. We sturen u een sms-bericht met een verificatiecode naar uw telefoon. Typ deze code in het vak op het scherm en klik op Verificatie voltooien.

  • 11. Voltooi uw instellingen door het volgende aan ons door te geven:

'Berichtvoorkeuren' te gaan in uw account en in de vervolgkeuzelijsten rechts naast de meldingstypen aan te geven welke meldingen u op uw mobiele telefoon wilt ontvangen).

 • 2. Wanneer u de meldingen via sms wilt ontvangen - wanneer dan ook of alleen op bepaalde tijdstippen van de dag. De meeste gebruikers kunnen voor ontvangst van meldingen ook nog dagen van de week en/of het weekend kiezen. Als deze optie niet wordt weergegeven, is de ontvangst van meldingen via sms ingesteld op dagelijks.

 • 12. Klik op Wijzigingen opslaan.

 • 13. We sturen u vervolgens een sms-bericht dat uw aanmelding met succes is voltooid.

Probeer het nu: stel een melding in

U kunt op een aantal manieren de campagneprestaties controleren, zoals het instellen van aangepaste meldingen. Een aangepaste melding stelt u op de hoogte van bepaalde wijzigingen en/of activiteiten binnen uw campagnes en advertentiegroepen.

Volg de onderstaande instructies om een melding voor gemiddelde positie in te stellen.

 • 14. Meld u aan bij uw AdWords-account.

 • 15. Selecteer een campagne en advertentiegroep.

 • 16. Ga naar het tabblad Zoekwoorden voor deze advertentiegroep.

 • 17. Selecteer in de vervolgkeuzelijst Meer acties

...

melding maken.

de optie Aangepaste

 • 18. Selecteer als type melding de optie Gem. positie en Wijzigen in de vervolgkeuzelijst.

 • 19. Kies - in de vervolgkeuzelijst en voer 3 in als wijzigingsbedrag.

 • 20. Pas dit toe op elk zoekwoord in de advertentiegroep.

 • 21. Klik op maken.

Vragen om rekening mee te houden:

 • 22. Als u een melding ontvangt dat de gemiddelde positie voor een bepaald zoekwoord meer dan drie posities is gedaald, welke acties kunt u dan ondernemen om de positie van de advertentie te verbeteren?

 • 23. Welke andere meldingen op zoekwoordniveau kunnen handig voor u zijn?

 • 24. Welke triggers voor meldingen zijn beschikbaar op advertentiegroepniveau?

 • 3. Problemen met accounttoegang Als u problemen heeft met het openen van een account, kunt u het Help-artikel over problemen met het aanmelden bij een account raadplegen. Daarin wordt uitgelegd wat u kunt doen als u uw wachtwoord, uw e-mailadres waarmee u zich aanmeldt of uw klant-ID bent vergeten. Problemen met facturering

We verzoeken u alle problemen met facturering via deze online functie voor probleemoplossing aan ons door te geven.

Geef zo veel mogelijk informatie op, zodat de AdWords-medewerkers het probleem duidelijk kunnen identificeren. Verstuur echter nooit creditcardnummers, bankrekeninggegevens en/of AdWords- accountwachtwoorden via e-mail.

Richtlijnen en praktische tips voor AdWords-accounts

 • 4. Om het maximale te halen uit het adverteren met AdWords, is het nuttig dat u uw account regelmatig controleert en uw advertentiestrategieën op basis van de advertentieprestaties verder verfijnt. U kunt uw account opnieuw blijven indelen terwijl u bijleert. Het belangrijkste is uw eigen vooruitgang te controleren en uw account te blijven verfijnen. Wanneer u meer producten, zoekwoorden of plaatsingen toevoegt, moet u uw account mogelijk opnieuw indelen. Raadpleeg voor meer informatie over het optimaliseren van uw account Les 12. Prestaties optimaliseren.

Basisinformatie over campagnebeheer in AdWords

 • 1. Doel: leren navigeren op het tabblad 'Campagnes' en gegevens bewerken op campagneniveau.

Een eerste campagne maken

Doel: informatie over het maken van de eerste campagne in een account.

 • 2. Doel: leren hoe u nieuwe advertentiecampagnes maakt en hoe u deze bijwerkt en bewerkt nadat ze actief zijn.

 • 3. Doel: leren hoe u uw campagneprestaties controleert en nuttige wijzigingen ontdekt. Inzicht in het oplossen van basisproblemen met uw campagnes.

 • 4. Doel: inzicht in de richtlijnen en praktische tips voor het maken van uw AdWords- campagnes.

Uw eerste campagne maken

De onderdelen van een campagne

Een campagne is een gedeelte van een AdWords-account met eigen voorkeuren voor budget, targeting op locatie en taal en netwerktargeting. Campagnes kunnen een of meer advertentiegroepen bevatten met minimaal één advertentie met de bijbehorende plaatsingen of zoekwoorden.

Budget: u bepaalt zelf de hoogte van uw budget. Uw budget is het

bedrag dat u bereid bent elke dag aan AdWords-advertenties uit te geven. Zodra uw account actief is, kunt u uw budget op elk gewenst moment aanpassen. Zie voor meer informatie over budgetten Les 5. Bieden en budgetteren in AdWords. Targeting op taal en locatie: u bepaalt waar uw advertenties worden

weergegeven en voor welke talen. Zie voor meer informatie over targeting op taal en locatie Les 4. Targeting en plaatsingen in AdWords. Netwerktargeting: u kunt uw advertenties weergeven op Google Zoeken, op zoeksites van partners en in het Google Display Netwerk. In het Display Netwerk kunt u uw advertenties laten weergeven op relevante pagina's in het volledige netwerk of alleen op relevante pagina's binnen de plaatsingen die u zelf beheert. Zie voor meer informatie over netwerktargeting Les 4. Targeting en plaatsingen in AdWords.

Een campagne instellen

Het maken van een campagne is een van de eerste stappen die u uitvoert om uw AdWords-account te activeren. Hier volgen enkele tips voor het maken van een effectieve campagne:

Houd vast aan één doel, zoals een toename van het aantal

aanmeldingen of een toename van de verkoop van één bepaald product. (U kunt desgewenst extra campagnes maken als u meerdere doelen heeft.) Houd rekening met uw doelgroep. Target alleen die locaties waar u uw

services aanbiedt en target de taal waarin uw advertenties zijn opgesteld. Verdeel elke campagne onder in advertentiegroepen. Net zoals uw

campagne moet zijn georganiseerd rond één doel, moet ook elke advertentiegroep zijn georganiseerd rond een thema (zoals een bepaald product of een bepaalde service). Kies de juiste zoekwoorden en plaatsingen voor uw advertentiedoelen. De hulpprogramma's voor zoekwoorden en plaatsingen kunnen u bij deze taak helpen.

Nadat u de campagne heeft gemaakt, is het verstandig om regelmatig de prestaties van de campagne te controleren en waar nodig aanpassingen te maken. Raadpleeg voor meer informatie Les 10. Het bijhouden van prestaties en conversies.

Campagnes bijhouden en problemen oplossen

 • 2. Een adverteerder kan op een aantal manieren de campagneprestaties controleren, waaronder aangepaste meldingen en aanpasbare rapporten. Als eerste komen aangepaste meldingen aan de orde.

Aangepaste meldingen

Adverteerders kunnen aangepaste meldingen in hun account maken zodat ze automatisch op de hoogte worden gesteld van bepaalde activiteiten en/of wijzigingen die plaatsvinden binnen campagnes en advertentiegroepen.

In uw account kunt u twee basistypen meldingen maken: meldingen over een toename of afname van bepaalde statistieken of meldingen over statistieken die een door u ingestelde drempelwaarde hebben bereikt. Er worden geen meldingen geactiveerd voor onderdelen van uw account die onderbroken, verwijderd of in behandeling zijn. Dit geldt ook voor zoekwoorden die zijn gekoppeld aan campagnes en advertentiegroepen die onderbroken, verwijderd of in behandeling zijn.



Meldingen maken:

Meld u aan bij uw AdWords-account op https://adwords.google.nl. Ga naar de campagne of advertentiegroep waarvoor u meldingen wilt ontvangen.





Selecteer het tabblad dat betrekking heeft op de melding die u wilt maken. Als u bijvoorbeeld een melding over gerichte plaatsingen wilt maken, gaat u naar het tabblad 'Netwerken'.



Selecteer in de vervolgkeuzelijst Meer acties

...

de optie



Aangepaste melding maken. Voer de juiste instellingen in voor uw melding en klik op Opslaan.

Aanpasbare rapporten

Google biedt volledige, online rapporten met statistieken en conversieoverzichten voor Google AdWords. Adverteerders kunnen alle accountrapporten op elk gewenst moment online bekijken, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Bovendien kan Google op verzoek van de adverteerder de rapporten per e-mail toesturen. (Grote rapporten die na comprimeren groter zijn dan 2 MB, kunnen niet per e-mail worden verzonden.)

Via de pagina Rapport maken (op het tabblad Rapporten) kunnen adverteerders rapporten maken op basis van wat ze willen controleren. Tot de Rapporttypen behoren rapporten voor zoekwoordprestaties, advertentieprestaties, URL-prestaties, advertentiegroepprestaties, campagneprestaties, accountprestaties, zoekopdrachtprestaties en plaatsingsprestaties.

Als u een rapport wilt maken, klikt u op het tabblad Rapportage op de optie Rapporten. Klik op het keuzerondje naast het gewenste rapporttype. Afhankelijk van het door u geselecteerde rapporttype, worden de parameters voor de rest van de pagina dienovereenkomstig ingesteld op de juiste combinatie van aanpasbare opties.

Rapporten kunnen verder worden aangepast met configureerbare kolommen en prestatiefilters waarmee u ervoor kunt zorgen dat uitsluitend de door u gewenste gegevens in het rapport worden opgenomen. Nadat u uw rapportinstellingen heeft voltooid, kunt u plannen dat het rapport periodiek wordt uitgevoerd en kunt u de instellingen als sjabloon opslaan voor toekomstig gebruik. Als u bericht wilt ontvangen wanneer het rapport gereed is in uw Rapportcentrum, geeft u bij het opstellen van het rapport een e- mailadres op (en kiest u een bestandsindeling als u wilt dat het rapport rechtstreeks per e-mail naar u wordt verzonden). Klik vervolgens op Rapport maken.

Rapporttypen

>Rapporten met statistieken: uw gemiddelde werkelijke kosten per klik (CPC), het aantal keren dat uw advertenties zijn weergegeven (vertoningen), hoe vaak gebruikers op uw advertenties hebben geklikt (klikken) en de klikfrequentie (CTR) voor uw advertentie en zoekwoorden. Deze rapportage is beschikbaar voor al uw zoekwoorden, advertentievarianten (bijvoorbeeld tekstadvertenties, beeldadvertenties, videoadvertenties en mobiele advertenties), advertentiegroepen, campagnes en account. Ook kunt u met onze geavanceerde rapportagefuncties onder andere rapporten op basis van elk van deze variabelen downloaden.

Conversierapporten<: hierin worden uw AdWords-conversies bijgehouden (verkopen, leads of aanmeldingen) met onze functie voor het bijhouden van conversies. U kunt deze gegevens ook opnemen wanneer u aanpasbare rapporten downloadt.

We stellen alles in het werk om accurate rapporten te bieden. Daarom worden geen andere metingen dan die van Google geaccepteerd voor de rapportage of betalingen. Er zijn meerdere mogelijke verklaringen als de rapporten die u van Google ontvangt, niet overeenkomen met uw eigen rapporten. Zorg er in de eerste plaats voor dat de rapporten die u vergelijkt betrekking hebben op dezelfde periode. Als er dan nog verschillen zijn, komt dit mogelijk doordat Google als host optreedt voor de advertenties en daardoor klikken herkent die andere programma's missen. Met onze software kunnen bijvoorbeeld klikken worden herkend die worden gegenereerd terwijl uw site niet bereikbaar is. Bovendien worden klikken vanaf uw eigen IP-adres waarschijnlijk niet meegeteld, terwijl Google deze wel meetelt.

Voor gedetailleerdere informatie over campagnes kunnen adverteerders Google Analytics gebruiken om hun AdWords-campagnes te controleren. Google Analytics kan worden geopend via het tabblad 'Rapportage' en wordt uitgebreid beschreven in Les 11. Google Analytics.

 • 2. Een veelvoorkomend probleem waarmee adverteerders te maken hebben, is dat ze doorlopend hun dagbudget moeten halen, waardoor ze potentiële vertoningen mislopen.

Als u regelmatig uw dagbudget bereikt, loopt u mogelijk vertoningen mis. Evalueer daarom uw huidige rendement op investering en de prestatiestatistieken van uw zoekwoorden. Als een bepaalde campagne goed presteert en de doelen worden bereikt, kunt u overwegen het campagnebudget te verhogen om te voorkomen dat u vertoningen misloopt. Raadpleeg hiertoe het aanbevolen budget op het tabblad Instellingen. Als u het aanbevolen dagbudget voor een campagne wilt weergeven, klikt u naast het veld Budget op Bewerken en vervolgens op de + om eventuele budgetaanbevelingen weer te geven.

Richtlijnen en praktische tips voor campagnes

Praktische tips voor campagnes

Elk account begint met één campagne. Elke campagne, of u er nu een of meer heeft, moet een afspiegeling zijn van één overkoepelend doel. Wanneer u een campagne opzet, moet u zichzelf afvragen: Wat wil ik met deze campagne bereiken? Uw antwoord kan zijn dat u een bepaalde doelgroep wilt targeten, meer producten wilt verkopen, het aantal registraties wilt verhogen of meer leads wilt binnenhalen.

U kunt uw campagnes bijvoorbeeld effectief organiseren op:

Thema of productlijn (koffieproducten, theeproducten,

geschenkmanden) De structuur van uw website, zoals per categorie (kopen, leren,

registreren) Verschillende merken (X, Y en Z)

Geografie (Amsterdam, Maastricht en Nederland)

Taal (Nederlands, Engels, Duits)

Distributievoorkeur (alleen zoekmachines, alleen sites in het Display

Netwerk of zowel het zoek- als het Display Netwerk) Budgetten (verschillende budgetten per productlijn)

Campagnes maken en bewerken

 • 2. U kunt op elk gewenst moment een nieuwe campagne maken. Ga als volgt te werk om een nieuwe AdWords-campagne te maken:



Meld u aan bij uw account op https://adwords.google.nl.



Als dit uw eerste campagne is, klikt u op Uw eerste campagne



maken. Als dit niet uw eerste campagne is, gebruikt u de knop Nieuwe campagne op het tabblad ´Campagnes´. Het tabblad Instellingen van de campagne wordt weergegeven



zodat u de campagne-instellingen kunt kiezen. Geef een naam op voor de nieuwe campagne en selecteer de overige instellingen: taal en locatie van doelgroep, netwerkinstellingen,



bied- en budgetopties en beschikbare geavanceerde instellingen. Klik op Opslaan en doorgaan. Volg de overige instructies op het scherm om uw advertenties, zoekwoorden en plaatsingen in te voeren.

Bestaande campagnes bewerken

Nadat u de campagne heeft gemaakt, kunt u op elk gewenst moment de instellingen aanpassen en de inhoud bijwerken. Als u campagne-instellingen zoals targeting op locatie en biedopties wilt wijzigen, klikt u in een campagne op het tabblad Instellingen. Ga naar het tabblad Campagnes om de inhoud van een campagne of de campagnenaam of campagnestatus ('onderbroken', 'ingeschakeld', 'verwijderd') bij te werken.

Op het tabblad Campagnes kunt u bulksgewijze bewerkingen of in-line bewerkingen uitvoeren. Beide methoden worden hieronder beschreven.

Meerdere campagnes tegelijk bewerken



Meld u aan bij uw AdWords-account op



http://adwords.google.nl/select. Ga naar het tabblad 'Campagnes'. Boven aan de tabel

'Campagnes' worden verschillende knoppen en vervolgkeuzelijsten weergegeven. + Nieuwe campagne: klik op deze knop om een nieuwe campagne te maken.

Bewerken: houd de muisaanwijzer boven het item (bijvoorbeeld uw budget) dat u wilt bewerken en breng de wijzigingen in-line aan.

Status wijzigen: selecteer de campagnes die u wilt onderbreken, inschakelen of verwijderen en kies de relevante optie in de vervolgkeuzelijst 'Status wijzigen'.

Meer acties: deze vervolgkeuzelijst biedt verschillende andere opties voor uw campagnetabel, waaronder de mogelijkheid om campagnes of statistieken in verschillende indelingen te downloaden.

In-line bewerken

Met deze optie kunt u de naam, de status of het budget van een campagne snel bewerken. Houd de muisaanwijzer boven een tabelrij om deze te markeren en

de bewerkbare velden weer te geven. Klik vervolgens op een veld om dit te bewerken.

Vervolgkeuzelijst 'Status': klik naast de campagnenaam op de vervolgkeuzelijst. Selecteer 'Ingeschakeld' of 'Onderbroken' om de status van de campagne te wijzigen.

Naam: als u naast de campagnenaam op het potloodpictogram klikt, kunt u de naam rechtstreeks bewerken. Als u rechtstreeks op de naam klikt, gaat u daadwerkelijk naar de campagne en wordt het tabblad 'Advertentiegroepen' voor deze campagne weergegeven.

Campagne-instellingen bewerken

U gebruikt de campagne-instellingen om te bepalen waar uw advertentiegroepen het beste kunnen worden weergegeven, wie uw advertenties zullen zien en wat u daarvoor betaalt. U bewerkt uw campagne- instellingen als volgt:



Meld u aan bij uw AdWords-account op



https://adwords.google.nl. Klik op de naam van de campagne die u wilt aanpassen.



Bewerk op het tabblad Instellingen de instellingen die u wilt wijzigen. U moet na elke wijziging op Opslaan klikken.

De volgende instellingen kunt u bewerken vanaf het tabblad Campagnes:

Locaties: u kunt uw advertenties targeten op vrijwel elke set locaties, inclusief landen, regio's, plaatsen en aangepaste gebieden. U kunt bijvoorbeeld specifieke regio's binnen de Verenigde Staten en enkele grote Engelstalige steden in Europa targeten. U kunt uw opties voor targeting bekijken of bewerken op het tabblad Instellingen voor uw campagne. Talen: wanneer het AdWords-systeem bepaalt waar uw advertentie wordt weergegeven, controleert het systeem of de taal van de Google-interface van de gebruiker overeenkomt met een van de talen waarop uw campagne is getarget. Zo worden advertenties in een campagne met de targettaal Spaans alleen getoond aan gebruikers die Spaans als taal voor de Google-interface hebben ingesteld. Netwerken en apparaten: deze instellingen bepalen waar op internet en op welk type apparaten uw advertenties worden weergegeven. Op Google Zoeken en op pagina's van zoekpartners kunnen uw advertenties worden weergegeven naast of boven zoekresultaten, op een pagina met zoekresultaten wanneer een gebruiker door de directory van een site bladert, of op andere relevante zoekpagina's. In het Display Netwerk worden advertenties automatisch getarget op de inhoud en URL van elke pagina. U kunt ook desktopcomputers en laptops, iPhones en andere mobiele apparaten met volledige internetbrowsers of beide kiezen.

Biedoptie: de basisopties zijn automatisch bieden en handmatig bieden op basis van maximum CPC. Bij beide opties is uw bod het bedrag dat u wilt betalen voor een klik op uw advertentie. Samen met het budget is uw biedoptie een van de manieren waarop u de kosten van uw advertentiecampagne kunt beheersen. Budget: dit is het bedrag dat u bereid bent elke dag aan AdWords-advertenties uit te geven. Zodra uw account actief is, kunt u uw budget op elk gewenst moment aanpassen. Advertentieplanning: hiermee kunt u bepaalde uren of dagen van de week opgeven waarop uw AdWords-advertenties moeten worden weergegeven. U kunt de biedingen voor uw advertenties ook voor bepaalde perioden aanpassen. Advertentieroulatie: deze opties bepalen hoe vaak uw actieve advertenties in een advertentiegroep in vergelijking met elkaar worden weergegeven:

Optimaliseren (standaard): advertenties met een hogere

klikfrequentie (CTR) en kwaliteitsscore krijgen voorrang. Deze advertenties doen vaker mee aan de advertentieveiling en uw advertenties rouleren net zolang tot de advertentie met de betere klikfrequentie vaker wordt weergegeven. Rouleren: elk van uw advertenties doet bijna even vaak mee aan de advertentieveiling. Aangezien advertenties met een lagere klikfrequentie dan vaker zullen worden weergegeven, wordt uw gemiddelde positie met deze optie mogelijk verlaagd, terwijl ook minder relevante klikken worden gegenereerd.

Frequency caps (alleen in het Display Netwerk): met deze instelling wordt het aantal vertoningen van uw advertenties in het Display Netwerk aan dezelfde unieke gebruiker beperkt.

Probeer het nu: bewerken op campagneniveau

Nadat campagnes zijn gemaakt, kunnen ze tegelijkertijd worden bewerkt.

Volg de onderstaande instructies om een bestaande AdWords-campagne te bewerken.



Meld u aan bij een AdWords-account.



Houd de muis boven de naam van de eerste campagne.



Klik op het potloodpictogram naast de campagnenaam.



Klik op annuleren.



Klik op de campagnenaam om alle advertentiegroepen binnen



die campagne weer te geven. Ga naar het tabblad Instellingen.



Bewerk de demografische gegevens zodat de leeftijdsgroep 0-17



wordt uitgesloten. Klik op annuleren.

Vragen om rekening mee te houden:





Kan er meer dan één campagne tegelijkertijd worden bewerkt? Zo ja, hoe? Wat is in-line bewerken? Zijn er demografische opties beschikbaar voor campagnes die alleen worden uitgevoerd in het zoeknetwerk?



 • 2. Zoals eerder is beschreven, is Mijn Klantencentrum (MCC) een krachtig hulpprogramma voor het beheren van meerdere AdWords-accounts. Mijn Klantencentrum is ideaal voor grote adverteerders met meerdere accounts en voor externe bureaus voor bijvoorbeeld zoekmachinemarketing (SEM), zoekmachineoptimalisatie (SEO) of automatisch bieden (ABM). Een MCC- account is een overkoepelend account, waaraan meerdere AdWords-accounts (ofwel 'beheerde accounts') zijn gekoppeld. Het beheer van campagnes voor klanten via Mijn Klantencentrum wordt gedetailleerd beschreven in Les 13. Meerdere accounts beheren.

Basisinformatie over advertentiegroepbeheer

 • 1. <p>Doel: leren om gegevens op advertentiegroepniveau te vinden en te interpreteren. Begrijpen hoe advertentiegroepen, zoekwoorden en plaatsingen moeten worden bewerkt vanaf het tabblad 'Advertentiegroepen'. </p>

 • 2. <p>Leren hoe u advertentiegroepen, zoekwoorden en plaatsingen maakt en bewerkt op het tabblad <strong>Advertentiegroepen</strong>.</p>

 • 3. Leren hoe u uw account controleert op prestaties en basisproblemen. Inzicht in het oplossen van die problemen.

 • 4. Doel: inzicht in de richtlijnen, het beleid en de praktische tips voor het maken en beheren van advertentiegroepen.

Inleiding tot advertentiegroepbeheer

Kernbegrippen van advertentiegroepbeheer

Op het tabblad 'Advertentiegroepen' kunt u snel de details van alle advertentiegroepen in uw AdWords-account bekijken en bewerken. Op dit tabblad worden de advertentiegroepen van alle campagnes en niet slechts van één campagne weergegeven.

U vindt het tabblad 'Advertentiegroepen' op de pagina Alle online campagnes van uw account en ook op het niveau van de afzonderlijke campagnes. Bovenaan wordt een aanpasbare grafiek met de totale prestaties van uw advertentiegroepen weergegeven. Klik op Grafische opties wijzigen om gegevenspunten zoals klikken, vertoningen en gemiddelde positie weer te geven.

Onder de grafiek ziet u kolommen voor de volgende items:

Advertentiegroep

Campagne

Status (geeft aan of een advertentiegroep geschikt, onderbroken of

verwijderd is) Statistieken (klikken, vertoningen en andere relevante gegevens)

Maximum biedingen voor het zoek- en Display Netwerk

Wanneer u op de naam van een advertentiegroep of campagne klikt, gaat u rechtstreeks naar de pagina met details voor die advertentiegroep of campagne. Klik op een kolomkop om de gegevens op dat onderwerp te sorteren. Wanneer u bijvoorbeeld op de kolom 'Advertentiegroep' klikt, wordt de informatie alfabetisch op advertentiegroep gesorteerd. Klikt u op de kolom 'Vertoningen', dan worden uw advertentiegroepen gesorteerd op basis van het aantal vertoningen, te beginnen met de advertentiegroep met de meeste vertoningen. (Als u nogmaals op de kop klikt, wordt op omgekeerde volgorde gesorteerd, dat wil zeggen te beginnen met de advertentiegroep met de minste vertoningen.)

Naast de naam van elke advertentiegroep ziet u een pictogram dat aangeeft of de advertentiegroep is ingeschakeld (groene stip), onderbroken (grijze balken) of verwijderd (rode x). U kunt de status van het zoekwoord wijzigen door op het pictogram te klikken en een nieuwe status te kiezen in de weergegeven vervolgkeuzelijst.

Als u de naam van een advertentiegroep wilt wijzigen, beweegt u de muisaanwijzer over de huidige naam en klikt u vervolgens op het penpictogram dat verschijnt. U kunt de advertentiegroep nu ter plekke wijzigen. U kunt ook de standaardbiedingen voor de advertentiegroep bewerken door rechtstreeks op het bedrag te klikken en vervolgens in hetzelfde vak een nieuw bedrag op te geven. Wilt u meerdere advertentiegroepen op deze pagina bewerken? Klik dan op het selectievakje naast de advertentiegroep en selecteer vervolgens 'Bewerken' in de knoppenrij direct onder de grafiek van de advertentiegroep.

Als u zoekwoorden, plaatsingen of nieuwe advertenties aan een advertentiegroep wilt toevoegen, klikt u op de naam van de advertentiegroep, waarna de pagina met details voor die advertentiegroep wordt weergegeven. Op die pagina kunt u werken met de normale tabbladen voor zoekwoorden, netwerken en advertenties voor die advertentiegroep.

Advertentiegroepen maken en bewerken

Advertentiegroepen maken

U maakt een advertentiegroep via de tabbladen in uw account. Dat wil zeggen dat u de componenten van de advertentiegroep op dezelfde tabbladen instelt als waarop u ze bekijkt of bewerkt. Zo kunt u de componenten altijd gemakkelijk vinden als u ze later wilt bewerken. U kunt halverwege stoppen met het maken van een component of een stap overslaan en het proces later afmaken. Als u geen behoefte heeft aan de extra hulp, kunt u ervoor kiezen de hele

advertentiegroep op één pagina samen te stellen. Deze optie wordt in stap vier hieronder uitgelegd.

Ga als volgt te werk om een advertentiegroep te maken:



Meld u aan bij uw AdWords-account op https://adwords.google.nl. Klik op de pagina Alle online campagnes op de naam van de advertentiecampagne waarvan de nieuwe advertentiegroep deel gaat uitmaken. Klik op de link + Nieuwe advertentiegroep direct boven de knoppen boven aan de advertentiegroeptabel. Nu kunt u ervoor kiezen de advertentiegroep via de tabbladen in uw account te maken (we lopen de procedure met u door), of op de link Overschakelen naar formulier van één pagina te klikken en alle relevante gegevens op één pagina op te geven. Als u wilt doorgaan via de tabbladen van uw account, geeft u een naam op voor de nieuwe advertentiegroep. Klik op Opslaan en doorgaan. Het tabblad 'Advertenties' wordt weergegeven. Kies het type advertentie dat u als eerste wilt maken (zoals een tekst- of beeldadvertentie) en volg daarna de instructies om de advertentie en bestemmings-URL te maken. Klik op Opslaan en doorgaan. Het systeem controleert uw advertentie, waarna de volgende pagina wordt weergegeven. De volgende pagina is het tabblad 'Zoekwoorden' van uw advertentiegroep. Geef zoekwoorden op in het tekstvak 'Zoekwoorden toevoegen'. U kunt ook met het hulpprogramma voor zoekwoorden nieuwe zoekwoorden opzoeken en toevoegen. Voordat u uw zoekwoorden opslaat, geeft u voor deze advertentiegroep een standaardbod voor zoekopdrachten en een standaardbod voor automatische plaatsingen op. In het biedgedeelte wordt CPC of CPM aangegeven, afhankelijk van de methode voor bieden die u voor deze campagne heeft gekozen. Klik op Opslaan en afsluiten. Uw zoekwoorden worden gecontroleerd, waarna de tabel 'Zoekwoorden' wordt weergegeven.















Uw nieuwe advertentiegroep is nu actief. De advertenties in deze nieuwe advertentiegroep zijn beschikbaar voor weergave met de zoekwoorden die u heeft gekozen. Als u gerichte plaatsingen wilt toevoegen aan deze advertentiegroep, klikt u op het tabblad Netwerken.

Advertentiegroepen bewerken

Op het tabblad Campagnes van uw account kunt u de naam, status ('onderbroken', 'ingeschakeld' en 'verwijderd') en standaardbiedingen van een advertentiegroep bewerken.



Meld u aan bij uw AdWords-account op https://adwords.google.nl. Klik op het tabblad Campagnes op de campagne met de advertentiegroepen die u wilt bewerken.





Selecteer het tabblad Advertentiegroepen. Vink het selectievakje aan naast de advertentiegroepen die u wilt bewerken en klik op de knop Bewerken. Nu kunt u de naam, status en standaardbiedingen voor de advertentiegroep bewerken. Klik op Opslaan nadat u de wijziging heeft doorgevoerd.





Snelkoppeling: bewerk uw advertentiegroep in-line door de cursor boven bepaalde cellen in de tabel met advertentiegroepen te houden. Hier zijn enkele opties:

Naam: als u op het potloodpictogram naast de naam van de

advertentiegroep klikt, kunt u de naam rechtstreeks bewerken. Als u rechtstreeks op de naam klikt, gaat u naar de advertentiegroep. Standaardbod: klik op het CPC- en CPM-bod van de advertentiegroep

en kies een nieuw bedrag. Status: klik op het statuspictogram (een groene stip, een rood kruis of een pauzesymbool) om een nieuwe status voor die campagne te selecteren: 'Ingeschakeld', 'Onderbroken' of 'Verwijderd'.

Klik op de knop + Nieuwe advertentiegroep om een nieuwe advertentiegroep te maken in uw campagne. Andere instellingen, zoals targeting op locatie en biedopties, worden op campagneniveau via uw campagne-instellingen beheerd. Informatie over hoe u de onderdelen van een advertentiegroep bewerkt, vindt u in de volgende Help-artikelen: advertenties, zoekwoorden en plaatsingen.

Advertentiegroepen bijhouden en problemen oplossen

 • 2. Als u de prestaties van uw advertentiegroep wilt controleren, gaat u eerst naar de pagina 'Momentopname van account'. De pagina 'Momentopname van account' bevat veel belangrijke informatie. U vindt er het volgende:

Belangrijke meldingen en statusupdates

Een overzicht van de prestaties met aanpasbare statistieken en

grafieken van uw advertentiekosten, klikken, vertoningen, CTR, conversiepercentage en meer. Links naar nuttige tips en andere bronnen die u kunnen helpen het maximale uit AdWords te halen.

Als u meer gedetailleerde informatie over uw advertentiegroepen wilt bekijken, gebruikt u het tabblad Advertentiegroepen om specifieke elementen van elke advertentiegroep te controleren. Op het tabblad Advertentiegroepen vindt u een grafiek met prestatieoverzichten waarin u tegelijk twee statistieken kunt weergeven voor een bepaalde periode. Zo ziet u snel hoe uw statistieken in de loop van de tijd zijn veranderd.

 • 3. Adverteerders worden soms geconfronteerd met problemen met advertentiegroepen. Twee van de meest voorkomende zijn dat ze hun

advertentie niet kunnen vinden wanneer ze ernaar zoeken en dat er weinig op de advertentie wordt geklikt.

Uw advertentie wordt niet weergegeven

Als u op zoek bent naar uw advertentie, maar deze niet ziet op Google, kan dit

een aantal oorzaken hebben. U kunt ook een onmiddellijke diagnose krijgen voor een willekeurig zoekwoord. Hiervoor klikt u op het tabblad Campagnes en vervolgens op het tabblad Zoekwoorden. Klik op de dialoogballon naast een willekeurig zoekwoord om meer informatie over de status van dat zoekwoord weer te geven.

We hebben tevens het Diagnostisch hulpprogramma voor advertenties ontwikkeld. U kunt dit hulpprogramma op elk gewenst moment openen via de link Mogelijkheden in uw account.

Andere oorzaken waarom uw advertentie niet wordt weergegeven:

Geen factuurgegevens: uw AdWords-advertenties worden pas weergegeven nadat u geldige factuurgegevens heeft opgegeven in uw account. Goedkeuringsstatus van de advertentie: zorg ervoor dat uw advertenties voldoen aan onze advertentierichtlijnen. Als een advertentie is gemarkeerd als 'Afgekeurd', wordt deze niet langer weergegeven. Bovendien worden advertenties met de status 'Wordt beoordeeld' pas weergegeven nadat ze zijn gecontroleerd en goedgekeurd. Dagbudget: als uw dagbudget lager is dan het aanbevolen bedrag, worden de vertoningen wellicht verspreid of zelfs stopgezet door het AdWords-systeem, zodat u binnen het budget blijft. Geo-targeting: als u uw eigen taal en regio niet opgeeft, kunt u de advertentie niet zien. (Als u uw advertentie bijvoorbeeld target op gebruikers in Nederland terwijl u zich in Spanje bevindt, kunt u uw advertentie zelf niet zien wanneer u hiernaar zoekt vanuit Spanje.) Targeting op taal: als de taal die u voor de Google-interface heeft ingesteld niet tot de talen behoort waarop u target, wordt uw advertentie niet weergegeven. Advertentieplanning voor de campagne: als advertentieplanning is ingeschakeld voor uw campagne, zoekt u naar uw advertentie op de dagen en tijden die zijn opgegeven voor weergave van de advertentie.

U ontvangt geen klikken

Als u veel vertoningen ontvangt, maar niet veel klikken, gaat u na of advertenties correct weerspiegelen wat u aanbiedt en dat de advertentievarianten nauwkeurig verband houden met de advertentie. Experimenteer ook eens met andere tekstadvertenties om te na te gaan wat het beste werkt.

Bovendien bestaan er een aantal problemen met zoekwoorden die directe gevolgen kunnen hebben voor uw advertentiegroepen. Zie voor meer informatie over trefwoorden Les 4. Targeting en plaatsingen in AdWords.

Nu proberen: interpretatie van gegevens op advertentiegroepniveau

Er zijn verschillende manieren om de prestaties van een account bij te houden. Op advertentiegroepniveau kunnen de prestaties worden bekeken in configureerbare statistieken en grafieken.

Voer de onderstaande instructies uit om de prestaties van een advertentiegroep te bekijken.



Meld u aan bij uw AdWords-account op



https://adwords.google.nl. Ga in een campagne naar het tabblad Advertentiegroepen.



Selecteer een advertentiegroep door op de naam van de groep te



klikken. Stel de periode in op de afgelopen maand.



Vouw Grafische opties wijzigen uit.



Selecteer Klikken als eerste statistiek en Vertoningen als



tweede. Vouw Grafische opties wijzigen weer samen.

Vragen om rekening mee te houden:



Is de correlatie tussen de twee regels goed?



Zijn er onregelmatigheden opgetreden in de prestaties van de



afgelopen dertig dagen? Zoekopdrachten van gebruikers hebben effect op de vertoningen voor deze advertentiegroep. Varieert het aantal vertoningen per dag van de week?

Richtlijnen en praktische tips voor advertentiegroepen

 • 2. Als overkoepelende regel geldt dat alle Google AdWords-advertenties dezelfde basisprincipes moeten volgen. Advertenties moeten:

Uw site duidelijk en accuraat beschrijven.

De unieke voordelen van uw product of service benadrukken.

Onze beleidsrichtlijnen zijn bedoeld om u te helpen deze doelen te bereiken en de effectiviteit van uw AdWords-advertenties te vergroten.

We behouden ons het recht voor een advertentie om welke reden dan ook af te keuren en om ons beleid op elk gewenst moment te wijzigen. Ook de indelings- en formaatvereisten kunnen worden gewijzigd. De beslissingen die we nemen inzake adverteren, zijn op geen enkele manier van invloed op de zoekresultaten die we leveren.

Zie voor meer informatie over advertentiebeleid Les 6. Beleid en problemen met advertentiekwaliteit.

 • 2. Net zoals uw campagnes moeten uw advertentiegroepen worden ingedeeld op basis van een gemeenschappelijk thema, product of doel. Vaak kan het kiezen van zoekwoorden en plaatsingen een basis vormen voor uw advertentiegroepstrategie. Denk goed na over uw zoekwoorden en plaatsingen. Bedenk bij het kiezen van zoekwoorden welke zoekwoorden iemand op Google zou gebruiken om uw product te vinden. Schrijf elk zoekwoord op dat in u opkomt. U kunt ze later alsnog verfijnen. Zie voor meer informatie over zoekwoorden Les 4. Targeting en plaatsingen in AdWords. Sorteer vervolgens soortgelijke zoekwoorden, bijvoorbeeld op gemeenschappelijk thema. Elke groep geeft een advertentiegroep weer. Als het doel van uw campagne bijvoorbeeld meer koffiebonen verkopen is, zijn de volgende advertentiegroepen mogelijk:

Koffiebonen voor

fijnproevers

Biologische koffiebonen

French roast bonen

Zoekwoorden:

Zoekwoorden:

Spe

Bio

ciale koffie

logische koffiebonen

Koff

Bio

ie voor fijnproevers

logische koffie

zonder cafeïne

Koff

iebonen voor

Nat

fijnproevers

uurlijke koffie

Zoekwoorden:

F

rench roast koffie zonder cafeïne

F

rench roast

koffiebonen

F

rench koffiebonen

Wanneer u plaatsingen kiest, kunt u zich op dezelfde manier afvragen welke sites uw klanten over het algemeen bezoeken en die typen sites targeten voor advertentieplaatsingen. Hoewel deze les betrekking heeft op campagnes met alleen zoekwoordtargeting, zijn veel van de concepten ook van toepassing op campagnes met plaatsings- en zoekwoordtargeting. Raadpleeg de les Hoe zoekwoorden en plaatsingen samenwerken voor meer informatie.

Als u merkt dat de zoekwoorden of plaatsingen in één advertentiegroep onoverzichtelijk worden, kunt u de advertentiegroep in twee groepen verdelen om deze eenvoudiger te beheren.

Tot slot kunt u campagnes en advertentiegroepen beschrijvende namen geven. Hiermee kunt u uw account gemakkelijker beheren, aangezien u niet hoeft te onthouden waarop elke advertentiegroep betrekking heeft.

Volg de onderstaande richtlijnen bij het maken van advertentiegroepen. Deze richtlijnen dienen als hulp bij het opzetten van succesvolle advertentiecampagnes.

Maak eenvoudige, aantrekkelijke advertenties.

Geef aan waarom uw product of service beter is dan wat uw concurrenten te bieden hebben. Benadruk deze belangrijke verschillen

in uw advertentie. Zorg ervoor dat u eventuele unieke functies of aanbiedingen beschrijft.

Vermeld prijzen en speciale acties.

Hoe meer informatie over uw product de gebruiker uit uw advertentietekst kan halen, hoe beter. Als gebruikers bijvoorbeeld de prijs van een product zien en toch op de advertentie klikken, weet u dat ze eventueel geïnteresseerd zijn om het product tegen die prijs te kopen. Als de prijs hen niet aanstaat, zullen ze niet op de advertentie klikken en bespaart u zichzelf de kosten van die klik.

Gebruike een sterke call-to-action.

Uw advertentie moet zowel de voordelen van uw product of service overbrengen als een call-to-action bevatten. Door een call-to-action worden gebruikers aangespoord om op uw advertentie te klikken en weten ze precies wat er van hen wordt verwacht wanneer ze uw bestemmingspagina bereiken. Voorbeelden van call-to-action- constructies zijn Koop, Bel vandaag nog, Bestel, Blader, Meld u aan en Laat een offerte maken. Hoewel 'vinden' en 'zoeken' toepasselijke werkwoorden zijn, impliceren ze dat de gebruiker nog steeds op zoek is en sporen ze de gebruiker niet per se aan om de door u gewenste actie uit te voeren.

Neem een van uw zoekwoorden op in de tekst van uw advertentie. Zoek het best presterende zoekwoord in uw advertentiegroep en neem het op in uw advertentietekst, bij voorkeur in de titel. Steeds wanneer een gebruiker dat zoekwoord typt en vervolgens uw advertentie ziet, wordt deze zoekwoordcombinatie vetgedrukt in uw advertentie op Google weergegeven. De aandacht van de gebruiker wordt hierdoor sneller naar de advertentie getrokken en de gebruikers zien meteen dat uw advertentie relevant is voor hun zoekopdracht.

Kies de beste bestemmings-URL.

Controleer de website waarvoor u adverteert en zoek de specifieke pagina waarop de informatie of het product te vinden zijn waarnaar in uw advertentie wordt verwezen. Als bezoekers niet direct vinden wat ze zoeken, verlaten ze uw site meestal snel. Zorg ervoor dat aanbiedingen en specifieke producten uit de advertentie op uw bestemmingspagina worden weergegeven.

Test meerdere advertenties in elke advertentiegroep.

Experimenteer met verschillende aanbiedingen en calls-to-action om te zien wat het meest effectief is voor uw advertentiedoelen. Met ons systeem wordt de weergave van de advertenties in de advertentiegroep automatisch afgewisseld en wordt de beter presterende advertentie vaker weergegeven.

Overzicht van advertentie-indelingen

Basisinformatie over beeldadvertenties in AdWords

Leer wat beeldadvertenties zijn en hoe u ze kunt gebruiken.

 • 1. Doel: leren wat mobiele advertenties zijn en hoe deze kunnen worden gebruikt voor het targeten van een van de snelst groeiende gebruikersgroepen van Google.

Basisinformatie over tekstadvertenties in AdWords

Tekstadvertenties: kernbegrippen

Normaal gesproken moeten alle Google AdWords-advertenties dezelfde basisprincipes volgen. Advertenties moeten:

Een duidelijke en juiste voorstelling geven van uw site.

De unieke voordelen van uw product of service benadrukken.

Een tekstadvertentie is het eenvoudigste type AdWords-advertentie. Ze worden ook wel 'gesponsorde links' genoemd omdat de titel een link is naar een website.

Tekstadvertenties kunnen worden weergegeven op Google, op sites van zoekpartners of in het Google Display Netwerk. Op zoeksites wordt het deel van de advertentietekst vet weergegeven dat geheel of bijna geheel overeenkomt met de zoekopdracht van de gebruiker.

Voor de meeste talen geldt voor tekstadvertenties dat titels 25 tekens, de advertentietekst 70 tekens en de zichtbare URL 35 tekens, inclusief spaties, mogen bevatten. Op Google wordt de advertentie op vier regels weergegeven:

een titel, twee regels advertentietekst (elk van 35 tekens) en een URL-regel. De indeling kan echter afwijken op partnersites van Google.

Tekstadvertenties maken

U kunt een of meer tekstadvertenties maken voor een set zoekwoorden of plaatsingen. Met AdWords wordt de weergave van de advertentievarianten automatisch afgewisseld en wordt de beter presterende variant vaker weergegeven.

Als u een tekstadvertentie wilt maken of bewerken, gaat u naar het tabblad Advertenties van uw account. Uw advertentietekst mag de vereiste tekenlimieten niet overschrijden en mag niet afgekapt worden weergegeven.

Houd er bij het schrijven van advertentietekst rekening mee dat effectieve advertenties heldere, goed geschreven en specifieke advertentietekst bevatten waarin de unieke kenmerken van uw product/service worden benadrukt. Specifieke instructies voor het schrijven van effectieve tekstadvertenties vindt u in Les 3.2 Richtlijnen en praktische tips voor advertentie-indelingen.

Tekstadvertenties integreren in campagnes

Zorg ervoor dat de tekstadvertenties in uw campagne zijn afgestemd op de doelen van de campagne. Als het doel van de campagne bijvoorbeeld is dat gebruikers zich aanmelden, zouden de advertenties een call-to-action moeten bevatten voor aanmelding voor het product of de service waarmee u adverteert.

U kunt ook automatisch invoegen van zoekwoorden gebruiken om uw advertenties nog relevanter te maken voor gebruikers. De geavanceerde functie voor het invoegen van zoekwoorden kan u helpen uw advertentie relevanter te maken voor een bredere doelgroep. Als u de functie voor het invoegen van zoekwoorden wilt gebruiken, plaatst u een klein stukje code in uw advertentietekst. Elke keer dat uw advertentie wordt weergegeven, vervangt AdWords deze code automatisch door het zoekwoord waarmee de advertentie werd gegenereerd. Meer informatie over het invoegen van zoekwoorden vindt u in het Helpcentrum van AdWords.

Raadpleeg Les 3.2 Richtlijnen en praktische tips voor advertentie-indelingen voor praktische tips en richtlijnen voor tekstadvertenties.

Basisinformatie over beeldadvertenties in AdWords

Beeldadvertenties: kernbegrippen

Beeldadvertenties van AdWords zijn advertenties met afbeeldingen die statisch (zonder beweging) of geanimeerd kunnen zijn. Deze advertenties worden weergegeven op bepaalde sites in het Google Display Netwerk die toestaan dat er beeldadvertenties worden weergegeven (dus niet op zoeksites). De meeste sites in het Google Display Netwerk ondersteunen beeldadvertenties.

In beeldadvertenties zijn afbeeldingen gecombineerd met de beproefde targetingtechnologie van AdWords. Hiermee profiteert de adverteerder van de

kracht van afbeeldingen in combinatie met de precisie van het afstemmen van advertenties op sites in het Display Netwerk.

Beeldadvertenties maken

Voordat u beeldadvertenties kunt maken, moet uw campagne zijn aangemeld bij het Google Display Netwerk (beeldadvertenties kunnen alleen op plaatsingen in het Google Display Netwerk worden weergegeven). Vervolgens maakt u een beeldadvertentie door op het tabblad 'Advertenties' van uw advertentiegroep de vervolgkeuzelijst 'Nieuwe advertentie' te openen. Als u al een afbeelding heeft voorbereid, selecteert u 'Beeldadvertentie'. U wordt gevraagd de afbeelding te uploaden en een zichtbare URL en een bestemmings-URL te selecteren.

Geef de afbeelding bij het uploaden een beschrijvende naam. Hierdoor wordt uw rapportage aan en communicatie met onze klantenservice vergemakkelijkt. Hier volgen enkele beperkingen en tips met betrekking tot de naamgeving van advertentieafbeeldingen:

Gebruik maximaal 50 tekens.

Voeg een beschrijving van de afbeelding toe.

Voeg de naam van de campagne of advertentiegroep toe.

Als u nog geen afbeelding heeft voorbereid, selecteert u 'Hulpprogramma voor het maken van weergaveadvertenties' in de vervolgkeuzelijst. Met dit hulpprogramma kunt u een beeldadvertentie maken op basis van een van de vele professioneel ontworpen sjablonen. Bekijk een lijst met veelgestelde vragen over het hulpprogramma voor het maken van weergaveadvertenties.

Uw beeldadvertenties worden pas weergegeven nadat ze zijn gecontroleerd en goedgekeurd op basis van ons advertentiebeleid. Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat uw advertentie is gecontroleerd en wordt weergegeven.

Basisinformatie over videoadvertenties in AdWords

Basisinformatie over videoadvertenties in AdWords

Als u serieus overweegt om u te richten op een online videopubliek en u specifieke reclamedoelstellingen heeft voor de online video- en entertainmentruimte, kunt u gebruikmaken van Google, YouTube en onze partners voor meer geïntegreerde promoties die speciaal gericht zijn op het videopubliek. Online video is een van de grootste gebieden van mediaconsumptie, met een miljoenenpubliek dat openstaat voor en gewend is aan reclame in video-inhoud.

Met videoposities kunt u uw merk wereldwijd onder de aandacht brengen van gebruikers die graag nieuwe online video-inhoud bekijken, delen en maken. Videoadvertenties bieden gebruikers een gevarieerde en aantrekkelijke advertentie-ervaring waarmee de inhoud van een internetvideo kan worden verrijkt of een product of service kan worden aangeprezen dat of die relevant is voor de gebruikers die deze video-inhoud bekijken. Dit resulteert in een grotere online naamsbekendheid en advertentiecampagnes met cross-promotie (onderlinge verwijzingen).

Videoadvertenties: kernbegrippen

Weergave

Videoadvertenties kunnen worden weergegeven in, samen met of rond video- inhoud, afhankelijk van de advertentie-indeling. De eigenaren van inhoudssites moeten zich aanmelden voor het weergeven van specifieke videoadvertentie- indelingen voordat videoadvertenties kunnen worden weergegeven op hun site. Hoe de videoadvertentie aan gebruikers wordt getoond en hoe de interactie is van gebruikers met de advertentie, is afhankelijk van de video-indeling:

Bekijk deze demo's van videoadvertenties voor voorbeelden van

InStream-advertenties, grafische advertenties en advertenties met tekstoverlays, die zijn weergegeven op websites in het Google Display Netwerk. Bekijk deze demo's van click-to-play-advertenties voor voorbeelden van click-to-play-advertenties die zijn weergegeven op websites in het Google Display Netwerk.

Advertenties maken

U heeft het Hulpprogramma voor het maken van weergaveadvertenties nodig om een videoadvertentie te maken.

Tarieven

U kunt kiezen voor prijsbepaling op basis van CPC of op basis van CPM, afhankelijk van de videoadvertentie-indeling.

Targeting

U moet uw advertenties targeten op het Google Display Netwerk om ze te laten weergeven. Ze worden niet op pagina's met zoekresultaten van Google weergegeven. U kunt uw videoadvertenties targeten op internationaal, nationaal of lokaal niveau per taal of land. U kunt ook plaatsingstargeting gebruiken om uw videoadvertenties te targeten op gebruikers die door bepaalde categorieën of inhoud bladeren, of op uitsluitend specifieke sites.

Videoadvertenties maken met het Hulpprogramma voor het maken van weergaveadvertenties

Voordat u videoadvertenties kunt maken, moet u eerst controleren of uw campagne is aangemeld voor het Google Display Netwerk. Vervolgens voert u de volgende stappen uit om vanuit uw AdWords-account een nieuwe advertentie te maken:

Selecteer Nieuwe advertentie op het tabblad Advertenties en selecteer vervolgens Hulpprogramma voor het maken van weergaveadvertenties in de vervolgkeuzelijst. Selecteer een weergaveadvertentiesjabloon met een video- indeling. Vul de verplichte velden van de sjabloon in en upload eventuele items of selecteer een eerder geüpload item. Sla uw advertentie op.









Videoadvertenties integreren in campagnes

Voor een geslaagde videoadvertentiecampagne zijn uw campagne-instellingen van essentieel belang. Hier volgen enkele punten om rekening mee te houden tijdens het ontwerpen van uw videocampagne:

Plaatsings- en zoekwoordtargeting

Videoadvertenties worden uitsluitend weergegeven in het Google Display Netwerk en niet op de pagina's met zoekresultaten van Google. De eigenaren van inhoudssites moeten zich aanmelden voor het weergeven van specifieke videoadvertentie-indelingen voordat deze advertenties kunnen worden weergegeven op hun site.

U kunt uw videoadvertenties op bepaalde sites in ons netwerk weergeven of u kunt zoekwoorden gebruiken om uw advertenties te targeten op pagina's die betrekking hebben op uw product of service:

Als u gebruikmaakt van zelfgekozen plaatsingen, selecteert u sites of categorieën waarvan u weet dat uw doelgroep deze interessant zal vinden. We raden u aan uw advertenties te targeten op ten minste tien websites. Op deze manier garandeert u de zichtbaarheid van de advertentie en kunt u de relatieve prestaties beter beoordelen.

Als u gebruikmaakt van een campagne met zoekwoordtargeting, is het van belang advertentiegroepen met een duidelijk thema te maken die alleen zoekwoorden bevatten die betrekking hebben op een specifiek thema of onderwerp.

Targeting op taal en locatie

U kunt uw videoadvertenties targeten op internationaal, nationaal of lokaal niveau. Target uw advertenties alleen op regio's of gebieden waarin u zaken doet. Als uw advertentie voor een bepaald gebied is gemaakt, gebruikt u geografische targeting om te bepalen waar de advertentie wordt weergegeven. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw advertentie alleen wordt weergegeven voor de gewenste doelgroep.

Tarieven

Net als bij andere advertentie-indelingen kunt u ervoor kiezen om op basis van kosten per klik(CPC) of kosten per duizend vertoningen (CPM) te bieden voor uw videoadvertenties. Dit doet u door een campagne met zoekwoordtargeting (voor CPC-biedingen) of een campagne met plaatsingstargeting (voor CPC- of CPM-biedingen) te maken.

Wat u betaalt, is afhankelijk van het prijsmodel dat u kiest:

Prijsbepaling op basis van kosten per klik (CPC): Tekstoverlay, InVideo, Click-to-Play

Als u ervoor kiest uw tekstadvertenties te targeten op het Display Netwerk of op video's in het Display Netwerk, kunt u prijsbepaling op basis van CPC kiezen. Als u kiest voor prijsbepaling op basis van CPC, stelt u een maximumbod in voor elke klik op uw advertentie en stelt u een budgetlimiet in voor de algehele uitgaven voor de campagne die deze zoekwoorden bevat. U betaalt voor klikken die gebruikers naar uw website leiden, niet voor klikken op de openingsafbeelding of de afspeelknop van uw videoadvertentie.

Voorbeeld: u kiest ervoor een maximum CPC van € 0,05 per klik te betalen voor elk van de vijf zoekwoorden in een advertentiegroep. U stelt een dagbudget van € 1,00 in voor de campagne, die alleen deze advertentiegroep bevat. Enkele of al uw zoekwoorden krijgen klikken van elk € 0,05 of minder, totdat de campagne de waarde van € 1,00 per dag (of € 30,00 per maand) bereikt.

Prijsbepaling op basis van kosten per duizend vertoningen (CPM):

Tekstoverlay, InStream, InVideo, Click-to-Play

Als u voor prijsbepaling op basis van CPM kiest (alleen toegestaan bij campagnes die niet zijn getarget op het zoeknetwerk), betaalt u voor vertoningen van uw openingsafbeelding, in plaats van voor het aantal keren dat uw video wordt afgespeeld.

Selecteer biedingsbedragen die u bereid bent te betalen. Als u niet veel vertoningen genereert, kunt u uw bod verhogen om de zichtbaarheid te verbeteren. Net als alle soorten AdWords-advertenties concurreren videoadvertenties met tekstadvertenties en andere weergaveadvertenties om beschikbare plaatsingen in het Google Display Netwerk. Een hoger bod kan ervoor zorgen dat uw videoadvertentie wordt weergegeven in plaats van de advertentie van een concurrent.

Basisinformatie over mobiele advertenties in AdWords

 • 2. Net zoals de indeling van tekst-, beeld- en videoadvertenties voor desktopcomputers specifiek is voor weergave op desktopcomputers, hebben mobiele advertenties een indeling die specifiek is ontworpen voor mobiele telefoons. Mobiele advertenties zijn kleiner dan hun tegenhangers op desktopcomputers zodat ze op het kleine scherm van mobiele telefoons passen. Ze zijn beschikbaar in zowel tekst- als beelduitvoering. Als gebruikers op hun mobiele telefoon zoeken op internet, worden er mobiele advertenties weergegeven als ze zoeken op Google.nl en op ons Mobiele Display Netwerk, d.w.z. op mobiele websites waarop Google-advertenties worden weergegeven. Mobiele beeldadvertenties worden alleen weergegeven in het Mobiele Display Netwerk, net zoals beeldadvertenties voor desktopcomputers alleen worden weergegeven op desktopcomputers. Mobiele advertenties moeten de gebruiker naar een mobiele website leiden. U kunt er ook voor kiezen om aan het einde van mobiele tekstadvertenties een link 'Bellen' toe te voegen zodat gebruikers direct kunnen bellen in plaats van uw mobiele website te bezoeken. Naarmate de markt van mobiele telefoons zich ontwikkelt, moet u er rekening mee houden dat toestellen met volledige internetbrowsers, zoals de iPhone, net als desktopcomputers gemaakt zijn voor het weergeven van volledige internetpagina's. Op deze toestellen worden daarom standaard tekst-, beeld- en videoadvertenties van AdWords weergegeven, niet de mobiele advertentie- indeling die in deze les wordt besproken. Informatie over hoe u te werk moet gaan om mobiele apparaten met volledige internetbrowsers te targeten.

 • 3. Voordat u een mobiele advertentie maakt, raden wij u aan een afzonderlijke campagne te maken voor uw mobiele advertenties en instellingen. Op die manier kunt u de prestaties van uw mobiele advertenties controleren en optimaliseren. Vervolgens voert u de volgende stappen uit om vanuit uw AdWords-account een nieuwe mobiele advertentie te maken:



Selecteer de campagne en vervolgens de advertentiegroep



waarin u een nieuwe advertentie wilt maken. Doe dit eerst. De optie 'Mobiele advertenties' wordt alleen weergegeven als uw campagne is getarget op een land waarin wij mobiele advertenties aanbieden. Klik boven aan de tabel op de vervolgkeuzelijst Nieuwe



advertentie en kies Mobiele advertentie. Vul de benodigde velden in.



Klik op Advertentie opslaan.

Nu proberen: indelingen voor mobiele advertenties bekijken

Mobiele advertenties zijn specifiek ontworpen voor mobiele telefoons. Zodra u een gebruiker heeft bereikt die op een mobiele telefoon zoekt, is het belangrijk dat u deze naar een mobiele website leidt. Een adverteerder kan gebruikers zowel met tekst als met beeldadvertenties bereiken.

Volg de onderstaande instructies om een mobiele beeldadvertentie te maken.

Meld u aan bij een AdWords-account.

Ga naar een campagne en klik op het tabblad 'Advertenties'.

Kies Mobiele advertentie in de vervolgkeuzelijst Nieuwe advertentie.

Selecteer een advertentiegroep voor deze nieuwe advertentie.

Kies de optie WAP-beeldadvertentie.

Houd de muisaanwijzer boven het vraagteken voor de

indelingsspecificaties voordat u op de knop Kies bestand klikt. Wijzig de afbeelding indien nodig.

Klik Kies bestand en navigeer naar het bestand dat u wilt uploaden.

Geef een zichtbare en een bestemmings-URL op.

Klik op Advertentie opslaan om de bewerking te voltooien.

Vragen om over na te denken:

Welke opties zijn beschikbaar om specifieke mobiele providers te

targeten? Welke marketingdoelstellingen profiteren het meest van het gebruik

van mobiele advertenties? Is targeting in het Display Netwerk vereist om een mobiele

beeldadvertentie te plaatsen? Wat is het effect van geografische targeting op de vertoningen van advertenties voor een mobiele campagne?

We bieden twee soorten targeting voor mobiele apparaten:

Mobiele advertenties

Mobiele advertenties zijn een advertentie-indeling waarmee mobiele tekst- en beeldadvertenties kunnen worden gemaakt.

De advertenties worden weergegeven op mobiele telefoons en mobiele apparaten die gebruikmaken van mobiele browsers (de zogeheten WAP-browsers). Deze categorie traditionele mobiele apparaten vormt het merendeel van de mobiele telefoons met internet die momenteel in gebruik zijn.

Mobiele advertenties worden weergegeven in de mobiele webzoekfunctie, het mobiele zoeknetwerk en het mobiele Display Netwerk van Google. Meer informatie over onze netwerken. U kunt targeten op mobiele provider (indien beschikbaar). U kunt er ook voor kiezen om click-to-call-advertenties te maken.

Mobiele advertenties zijn geschikt voor weergave ongeacht het apparaatplatform dat u heeft gekozen in uw campagne-instellingen. In mobiele advertenties zijn minder tekens toegestaan dan in standaard tekstadvertenties en elke advertentie moet gekoppeld zijn aan een mobiele bestemmingspagina.

Houd rekening met het volgende met betrekking tot de instellingen voor uw mobiele advertentiecampagne:

We raden u aan een nieuwe campagne voor uitsluitend mobiele advertenties te maken.

Zorg dat u een locatie target waar mobiele advertenties beschikbaar zijn. De optie voor het maken van een mobiele advertentie wordt anders niet in deze campagne weergegeven.

Wees echter voorzichtig met het targeten van regio's die kleiner zijn dan een land. Het aantal mobiele zoekopdrachten waarvoor we nauwkeurige gegevens van geografische targeting hebben, groeit, maar is momenteel beperkt. Dit betekent dat mobiele advertenties in een campagne die een gebied target onder landniveau, in eerste instantie wellicht niet veel vertoningen genereren. Meer informatie over targeting op locatie van mobiele advertenties.

Zodra de speciale campagne voor mobiele advertenties is gemaakt, kunt u advertentiegroepen, zoekwoorden en advertenties maken. Raadpleeg Les 3.2 Richtlijnen en praktische tips voor mobiele advertenties voor meer informatie.

iPhones en andere mobiele apparaten met volledige internetbrowser

'iPhones en andere mobiele apparaten met volledige internetbrowser' is een optie voor targeting van apparaatplatforms die wordt weergegeven bij de instellingen voor uw campagne. Met deze functie komen standaard tekst- en beeldadvertenties in aanmerking voor vertoning aan gebruikers van iPhones, Android-telefoons en vergelijkbare mobiele apparaten wanneer die gebruikers een zoekopdracht op internet uitvoeren of door relevante pagina's in het Google Netwerk bladeren.

Bij targeting van apparaatplatforms kunt u ervoor kiezen click-to-call-telefoonnummers op te nemen om gebruikers de mogelijkheid te bieden rechtstreeks vanuit uw advertentie telefonisch contact op te nemen met uw bedrijf.

Bovendien kunt u campagnes die zijn ingesteld voor weergave op iPhones en andere mobiele apparaten met volledige (HTML-)internetbrowser, targeten op specifieke apparaten of providers door op 'Geavanceerde opties voor apparaten en providers' te klikken in het gedeelte 'Netwerken, apparaten en extensies' van de pagina 'Instellingen' van de desbetreffende campagne. De beschikbare selecties voor apparaten en providers verschillen per land en zijn gebaseerd op de landen waarop de campagne is getarget.

Basisinformatie over rich media- advertenties

Indelingen van rich media-advertenties: kernbegrippen

Weergave

Tot rich media-advertenties behoren videoadvertenties, Flash-advertenties en advertenties die zowel tekst als animaties en ontwerpen bevatten om de internetgebruiker actiever bij de advertentie te betrekken. De eigenaren van inhoudssites moeten zich aanmelden voor het weergeven van specifieke indelingen en formaten van rich media-advertenties voordat deze advertenties op hun site kunnen

worden weergegeven. Hoe de advertentie aan gebruikers wordt getoond en hoe de interactie is van gebruikers met de advertentie, is afhankelijk van de video-indeling:

o

Video: u kunt in-stream- of click-to-play-videoadvertenties maken met behulp

o

van hun unieke sjablonen. Animatie/afbeelding: u kunt meerdere interactieve sjablonen selecteren waarmee u de aandacht kunt richten op afbeeldingen of voor elke afbeelding een unieke bestemmings-URL kunt opgeven.

Advertenties maken

U heeft het Hulpprogramma voor het maken van weergaveadvertenties nodig om een rich media-advertentie te maken.

Tarieven

U kunt kiezen tussen prijsbepaling op basis van CPC of op basis van CPM.

Targeting

U moet uw advertenties targeten op het Google Display Netwerk om ze te laten weergeven. Ze worden niet op pagina's met zoekresultaten van Google weergegeven. U kunt uw advertenties targeten op internationaal, nationaal of lokaal niveau per taal of land. U kunt ook plaatsingstargeting gebruiken om uw advertenties te targeten op gebruikers die door bepaalde categorieën of inhoud bladeren, of op uitsluitend specifieke sites.

Rich media-weergaveadvertenties maken

Voordat u videoadvertenties kunt maken, moet u eerst controleren of uw campagne is aangemeld voor het Google Display Netwerk. Vervolgens voert u de volgende stappen uit om vanuit uw AdWords-account een nieuwe advertentie te maken:

 • 1. Selecteer op het tabblad 'Advertenties' de optie Hulpprogramma voor het maken

van weergaveadvertenties.

 • 2. Selecteer een van beide Rich media-categorieën.

 • 3. Selecteer een sjabloon voor rich media-weergaveadvertenties.

 • 4. Vul de verplichte velden van de sjabloon in en upload eventuele items of selecteer een eerder geüpload item.

 • 5. Sla uw advertentie op.

Rich media-weergaveadvertenties integreren in campagnes

Voor een geslaagde campagne met rich media-weergaveadvertenties zijn uw campagne-instellingen van essentieel belang. Hier volgen enkele punten om rekening mee te houden tijdens het ontwerpen van uw campagne:

Plaatsings- en zoekwoordtargeting

Rich media-weergaveadvertenties worden uitsluitend weergegeven in het Google Display Netwerk en niet op de pagina's met zoekresultaten van Google.

Inhoudsproviders moeten zich aanmelden voor het weergeven van specifieke weergaveadvertentie-indelingen en -formaten voordat deze advertenties kunnen worden weergegeven op hun site.

U kunt uw advertenties op bepaalde sites in ons netwerk weergeven of u kunt zoekwoorden gebruiken om uw advertenties te targeten op pagina's die betrekking hebben op uw product of service:

o

Als u gebruikmaakt van zelfgekozen plaatsingen, selecteert u sites of

o

categorieën waarvan u weet dat uw doelgroep deze interessant zal vinden. We raden u aan uw advertenties te targeten op ten minste tien websites. Op deze manier garandeert u de zichtbaarheid van de advertentie en kunt u de relatieve prestaties beter beoordelen. Als u gebruikmaakt van een campagne met zoekwoordtargeting, is het van belang advertentiegroepen met een duidelijk thema te maken die alleen zoekwoorden bevatten die betrekking hebben op een specifiek thema of onderwerp.

Targeting op taal en locatie

U kunt uw rich media-weergaveadvertenties targeten op internationaal, nationaal of lokaal niveau. Target uw advertenties alleen op regio's of gebieden waarin u zaken doet. Als uw advertentie voor een bepaald gebied is gemaakt, gebruikt u geografische targeting om te bepalen waar de advertentie wordt weergegeven. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw advertentie alleen wordt weergegeven aan de gewenste doelgroep.

Tarieven

Net als bij andere advertentie-indelingen kunt u ervoor kiezen om op basis van kosten per klik(CPC) of kosten per duizend vertoningen (CPM) te bieden voor uw videoadvertenties. Dit doet u door een campagne met zoekwoordtargeting (voor CPC- biedingen) of een campagne met plaatsingstargeting (voor CPC- of CPM-biedingen) te maken.

o

Prijsbepaling op basis van kosten per klik (CPC): u kunt een maximum bod instellen voor elke klik op uw advertentie en een budgetlimiet voor de totale kosten voor de campagne.

Voorbeeld: u kiest ervoor een maximum CPC van € 0,05 per klik te betalen voor elk van de vijf zoekwoorden in een advertentiegroep die een weergaveadvertentie uit de fotogalerij bevat. U stelt een dagbudget van € 1,00 in voor de campagne, die alleen deze advertentiegroep bevat. Enkele of al uw zoekwoorden krijgen klikken van elk € 0,05 of minder, totdat de campagne de waarde van € 1,00 per dag (of € 30,00 per maand) bereikt.

o

Prijsbepaling op basis van kosten per duizend vertoningen (CPM): Als u kiest voor Prijsbepaling op basis van CPM, betaalt u voor vertoningen van uw advertentie.

Voorbeeld: als u een click-to-play-advertentie maakt met prijsbepaling op basis van CPM, betaalt u voor vertoningen van uw openingsafbeelding, in plaats van voor het aantal keren dat uw video wordt afgespeeld.

Selecteer biedingsbedragen die u bereid bent te betalen. Als u niet veel vertoningen genereert, kunt u uw bod verhogen om de zichtbaarheid te verbeteren. Net als alle soorten AdWords-advertenties concurreren rich media-weergaveadvertenties met tekstadvertenties en andere weergaveadvertenties om beschikbare plaatsingen in het Google Display Netwerk. Een hoger bod kan ervoor zorgen dat uw advertentie wordt weergegeven in plaats van de advertentie van een concurrent.

Richtlijnen en praktische tips voor advertentie-indelingen

Richtlijnen en praktische tips voor beeldadvertenties

Meer informatie over de beschikbare indelingen en praktische tips voor beeldadvertenties.

 • 1. Wanneer u een mobiele advertentiecampagne opzet, moet u er eerst voor zorgen dat de campagne voldoet aan al onze algemene richtlijnen voor mobiele advertenties. Daarna kunt u onze praktische tips toepassen om de campagne te laten slagen.

Richtlijnen en praktische tips voor tekstadvertenties

Richtlijnen en beleid voor tekstadvertenties

Tekstadvertenties van AdWords moeten voldoen aan het advertentiebeleid van AdWords en kunnen worden afgekeurd als ze niet in overeenstemming zijn met deze richtlijnen. Afgekeurde advertenties mogen niet worden weergegeven op Google of in het advertentienetwerk van Google.

Het beleid van AdWords ten aanzien van tekstadvertenties bestaat uit drie categorieën: redactioneel en indelingsbeleid, inhoud en link. Alle richtlijnen zijn bedoeld om u te helpen bij het maken van effectieve advertenties waarmee u de beoogde doelen bereikt.

Hieronder volgt een beschrijving van deze drie categorieën van het tekstadvertentiebeleid van AdWords. Raadpleeg ook het volledige tekstadvertentiebeleid in het Helpcentrum van AdWords.

Redactioneel en indelingsbeleid: deze richtlijnen zijn van toepassing op de advertentietekst (de eerste drie regels van uw advertentie). Bijvoorbeeld:

 

Tekenlimiet: de kop, tekst en URL van uw advertentie mogen

de vereiste tekenlimieten niet overschrijden en mogen niet worden afgekapt. Prijzen, kortingen en gratis aanbiedingen: als er een prijs,

korting of gratis aanbieding in uw advertentie wordt genoemd, moet die duidelijk worden weergegeven op de website, binnen twee klikken van de bestemmingspagina. Interpunctie en symbolen: naast andere vereisten mogen

advertenties slechts één uitroepteken bevatten. Inhoud: dit beleid heeft betrekking op de producten en services

waarmee u adverteert en is mogelijk ook van toepassing op advertenties en de inhoud van uw site. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan advertenties te plaatsen waarin reclame wordt gemaakt voor bepaalde wapens of voor middelen voor het maskeren van drugs. Link: dit beleid heeft betrekking op de zichtbare en bestemmings- URL's in uw advertentie. Zo moet de zichtbare URL correct zijn en moeten gebruikers met behulp van de links naar uw website de bestemmingspagina gemakkelijk kunnen bezoeken en verlaten.

Getargete advertentietekst schrijven

Hieronder vindt u enkele specifieke tips voor het schrijven van aantrekkelijke advertentieteksten.

Maak eenvoudige, aantrekkelijke advertenties.

Beschrijf wat uw product of service beter maakt dan dat van uw

concurrenten. Benadruk deze belangrijke verschillen in uw advertentie.

Zorg ervoor dat u eventuele unieke functies of aanbiedingen beschrijft.

Vermeld prijzen en speciale acties.

Hoe meer informatie over uw product de gebruiker uit uw advertentietekst kan halen, hoe beter. Als gebruikers bijvoorbeeld de

prijs van een product zien en toch op de advertentie klikken, weet u dat ze eventueel geïnteresseerd zijn om het product tegen die prijs te kopen. Als de prijs hen niet aanstaat, zullen ze niet op de advertentie klikken en bespaart u zichzelf de kosten van die klik.

Spoor gebruikers aan tot handelen.

Uw advertentie moet zowel de voordelen van uw product of service overbrengen als een call-to-action bevatten. Door een call-to-action worden gebruikers aangespoord om op uw advertentie te klikken en weten ze precies wat er van hen wordt verwacht wanneer ze uw bestemmingspagina bereiken. Voorbeelden van call-to-action- constructies zijn Koop, Bel vandaag nog, Bestel, Blader, Meld u aan en Laat een offerte maken. Hoewel 'vinden' en 'zoeken' toepasselijke werkwoorden zijn, impliceren ze dat de gebruiker nog steeds op zoek is en sporen ze de gebruiker niet per se aan om de door u gewenste actie uit te voeren. Neem een van uw zoekwoorden op in de tekst van uw advertentie. Zoek het best presterende zoekwoord in uw advertentiegroep en neem het op in uw advertentietekst, bij voorkeur in de titel. Steeds wanneer een gebruiker dat zoekwoord typt en vervolgens uw advertentie ziet, wordt deze zoekwoordcombinatie in uw advertentie op Google

vetgedrukt weergegeven. De aandacht van de gebruiker wordt hierdoor sneller naar de advertentie getrokken en de gebruikers zien meteen dat uw advertentie relevant is voor hun zoekopdracht.

Praktische tips voor tekstadvertenties

Hieronder vindt u enkele praktische tips voor tekstadvertenties.

Kies de beste bestemmings-URL.

Controleer de website waarvoor u adverteert en zoek de specifieke

pagina waarop de informatie of het product te vinden zijn waarnaar in uw advertentie wordt verwezen. Als bezoekers niet direct vinden wat ze zoeken, verlaten ze uw site meestal snel. Zorg ervoor dat aanbiedingen en specifieke producten uit de advertentie op uw bestemmingspagina worden weergegeven.

Test meerdere advertenties.

Experimenteer met verschillende aanbiedingen en calls-to-action om te zien wat het meest effectief is voor uw advertentiedoelen. Met ons systeem wordt de weergave van de advertenties in de advertentiegroep automatisch afgewisseld en wordt de beter presterende advertentie vaker weergegeven. Door een advertentie te bewerken, wist u de eerdere prestatiegeschiedenis op Google van die advertentie. Daarom raden we u aan om indien mogelijk meerdere tekstadvertenties te maken en advertentietekst alleen te bewerken wanneer dit echt noodzakelijk is. Door deze tips te gebruiken, kunt u voorkomen dat de kwaliteitsscore en advertentiepositie van het zoekwoord worden

beïnvloed voordat u weet wat er precies wel en niet goed werkt.

Gebruik een correcte zichtbare URL.

Als de zichtbare URL langer is dan 35 tekens, kunt u een verkorte

versie van uw URL gebruiken, zoals de URL van uw startpagina. Zorg ervoor dat uw zichtbare URL een goede weerspiegeling is van uw bestemmings-URL, te weten de pagina die wordt geopend wanneer een gebruiker op uw advertentie klikt. De zichtbare URL moet hetzelfde domein hebben als uw bestemmingspagina (zoals voorbeeld.com).

Houd de prestaties van uw account bij. Gebruik accountstatistieken, rapporten en Google Analytics om te bepalen welke advertenties de beste resultaten opleveren. Raadpleeg voor meer informatie Les 10. Het bijhouden van prestaties en conversies.

Richtlijnen en praktische tips voor beeldadvertenties

Richtlijnen en beleid voor beeldadvertenties

Statische beeldadvertenties kunnen de volgende bestandsindelingen hebben:

'.gif', '.jpg' en '.png'. Bewegende beeldadvertenties kunnen de bestandsindelingen '.gif' of 'Flash' hebben. De maximum bestandsgrootte van een beeldadvertentie is 50 kB.

Beeldadvertenties kunnen de volgende formaten hebben:

250 x 250 Vierkant

200 x 200 Klein vierkant

468 x 60 Banner

728 x 90 Leaderboard

300 x 250 Geïntegreerde rechthoek

336 x 280 Grote rechthoek

120 x 600 Skyscraper

160 x 600 Brede skyscraper

Beeldadvertenties moeten uw site duidelijk en accuraat weergeven en de unieke voordelen van uw product of service benadrukken.

Als uw beeldadvertentie niet voldoet aan deze regels, wordt deze niet weergegeven. Raadpleeg een volledig overzicht van de richtlijnen op de pagina 'Beleid voor beeldadvertenties'.

Praktische tips voor beeldadvertenties

Hier volgen enkele praktische tips om u te helpen het maximale uit uw beeldadvertenties te halen:

Adverteren met beeldadvertenties verschilt niet zoveel van adverteren met tekstadvertenties. Wat voor tekstadvertenties werkt, werkt meestal ook voor beeldadvertenties. Hier volgen zeven punten om rekening mee te houden:



Gebruik een pakkende call-to-action zoals 'meer



informatie', 'nu kopen' of 'bezoek ons vandaag nog'. Geef uw zichtbare URL duidelijk zichtbaar weer. Een



zichtbare URL bevat meestal de naam van het bedrijf en vormt een belangrijk onderdeel van een tekstadvertentie. U heeft meer ruimte in een beeldadvertentie, dus u kunt gerust ook nog uw merk of logo weergeven. Neem details op als prijzen, leveringsgegevens en



relevante, speciale aanbiedingen. Alles draait om relevantie. Zorg er daarom voor dat uw



advertenties naar een relevante bestemmingspagina leiden. Gebruik waar nodig hoofdletters. Het leuke aan



afbeeldingen is dat u alle tekst in hoofdletters kunt plaatsen. Maak daar effectief gebruik van. Geef uw weergaveadvertenties een zekere mate van



urgentie, alsof uw klanten er nú bij moeten zijn om van bepaalde kortingen of aanbiedingen te profiteren. Gebruik woorden als 'snel beslissen!', 'beperkt geldig' en 'speciale aanbieding' om de aandacht van de gebruiker te trekken en deze over te halen actie te ondernemen. Houd het eenvoudig. Niemand houdt van een onoverzichtelijke, overvolle advertentie. Houd uw boodschap daarom zo simpel mogelijk.

Neem duidelijke afbeeldingen op van uw product en/of personen die uw product gebruiken. Hierdoor raken gebruikers sneller geïnteresseerd in uw advertentie.

Stem al uw advertentieboodschappen op elkaar af. Zo bouwt u een coherentere naamsbekendheid op. Als uw offline advertentie- activiteiten effectief zijn, is de kans groot dat dit ook online het geval zal zijn. Stem uw advertenties daarom af op uw advertenties op televisie en op uw gedrukte advertenties.

Interactiviteit kan heel effectief zijn, maar houd het eenvoudig en zorg ervoor dat gebruikers niet te veel hoeven te doen om kennis te nemen van uw boodschap. Breng eerst uw boodschap over en bied gebruikers vervolgens de mogelijkheid daarop te reageren.

U kunt de aandacht van mensen maar kort vasthouden. Als u ze niet onmiddellijk weet te interesseren (binnen drie seconden!), klikken ze verder en gaat uw boodschap aan hen voorbij.

Als u een campagne met meerdere advertenties uitvoert, of als uw advertentie meerdere frames bevat, moet elke advertentie op zichzelf staan. Een goede tip is dat uw merk of logo in elk frame wordt weergegeven en dat u de boodschap, de voordelen of de verschillen duidelijk communiceert.

Als u beeldadvertenties maakt met behulp van ons gratis Hulpprogramma voor het maken van weergaveadvertenties, zijn hier enkele praktische tips.

Richtlijnen en praktische tips voor videoadvertenties

Richtlijnen en praktische tips voor videoadvertenties

Voordat u uw campagne maakt, moet u weten wat de advertentierichtlijnen en de voorwaarden zijn voor de videoadvertentie-indeling die u heeft gekozen. Uw campagne en videoadvertenties moeten voldoen aan deze richtlijnen.

Om een succesvolle videoadvertentiecampagne te maken, moet u vervolgens eerst bepalen of u de campagne wilt richten op naamsbekendheid of op directe reactie. Vervolgens kunt u op basis van uw doelen de praktische tips opvolgen en uw campagne-instellingen en videoadvertentie-inhoud daarop afstemmen.

Richtlijnen en beleid voor videoadvertenties

Videoadvertenties van AdWords moeten voldoen aan het advertentiebeleid van AdWords. Dit beleid kan variëren afhankelijk van de videoadvertentie- indeling. Videoadvertenties die niet voldoen aan deze richtlijnen, worden afgekeurd. Afgekeurde advertenties mogen niet worden weergegeven op Google of in het advertentienetwerk van Google.

Praktische tips voor het maken van videoadvertenties

Video-inhoud

De video die u maakt voor uw advertentie, moet direct en aansprekend zijn. U heeft geen geboeid publiek, dus het is belangrijk dat u de aandacht van de gebruiker gedurende de hele video vasthoudt. Houd daarom de onderstaande tips in gedachten.

Zorg dat de belangrijkste berichten vroeg in de video verschijnen,

omdat gebruikers misschien niet de hele video bekijken. Afspeelpercentages verminderen drastisch na 45 seconden. Sommige uitgevers vertonen uitsluitend video's met een afspeeltijd van maximaal 15 seconden. Wees duidelijk in uw bericht en in uw beschrijving van wat uw bedrijf

aanbiedt, omdat de video mogelijk uw enige communicatie met de gebruikers van een site is. Maak duidelijk wat de volgende stappen zijn die gebruikers kunnen

nemen nadat de video is afgelopen, zoals het doen van een aankoop of het bezoeken van de website of winkel. De inhoud van uw video moet onderhoudend, informatief en relevant

zijn voor wat uw bedrijf te bieden heeft. Anders dan bij tv-reclame heeft u alleen een geboeide doelgroep als ze naar uw advertentie blijven kijken. En kijkers kunnen op elk moment afhaken. De kans is groter dat gebruikers het merendeel van de inhoud zien als de video een onderhoudende verhaallijn heeft en gebruikers in uw video iets over het product leren. In videoadvertenties kunt u beeld en geluid gebruiken om met uw klanten te communiceren. Zorg er dus voor dat de stemmen en het geluid die u gebruikt een aanvulling vormen op uw algemene boodschap. Als u muziek gebruikt, zorg er dan voor dat deze de gesproken tekst niet overstemt.

Openingsafbeelding (alleen click-to-play):

Uw afbeelding moet representatief en in het oog springend zijn. U kunt het beste de onderstaande technieken gebruiken om een effectieve openingsafbeelding te maken:

Verleid met sprekende, heldere kleuren gebruikers ertoe uw advertentie

af te spelen. Voeg een paar woorden toe om het product, de service en/of het bedrijf

te beschrijven. Spoor gebruikers aan door duidelijk aan te geven dat ze voor meer

informatie de video kunnen afspelen. Maak meerdere videoadvertenties met openingsafbeeldingen in

verschillende formaten, om ervoor te zorgen dat uw advertentie op zoveel mogelijk plaatsen kan worden weergegeven. Gebruik geen standaard banneradvertentie als openingsafbeelding. We

hebben vastgesteld dat een openingsafbeelding die er niet uitziet als een werkelijke advertentie doorgaans meer interesse genereert. Dit soort 'niet-commerciële' afbeeldingen geeft gebruikers het gevoel dat ze nog meer te weten kunnen komen als ze op de knop 'afspelen' klikken en uw video bekijken. Probeer niet te veel tekst in de openingsafbeelding te proppen.

Ingewikkelde boodschappen met te veel informatie kunnen onaantrekkelijk zijn voor gebruikers. Het gaat erom de nieuwsgierigheid van de gebruikers te wekken. Ze moeten zich afvragen waar de video over gaat. Zorg ervoor dat de kwaliteit van uw openingsafbeelding overeenkomt met de kwaliteit van uw video. Maak geen slechte indruk met een interessante openingsafbeelding die mensen enthousiast maakt om de video te bekijken, om vervolgens een video te tonen die niet aan de verwachtingen voldoet.

Praktische tips voor de prestaties van videoadvertenties

Het is belangrijk om de prestaties van uw videoadvertentie bij te houden. Zo kunt u nagaan of uw advertentie uw gebruikers optimaal bereikt. We raden u aan na het starten van een videocampagne minstens dertig dagen te wachten voordat u het succes meet. Het rendement op uw investering (ROI) dat een videocampagne levert voor uw bedrijf, is wellicht niet meteen duidelijk.

Nadat uw videoadvertenties enige tijd zijn weergegeven, controleert u de prestaties ervan en optimaliseert u desgewenst uw advertenties zodat deze effectief en waardevol blijven voor uw campagne, ongeacht of het gaat om naamsbekendheid of om directe reacties.

Advertentieprestaties

We raden u aan de onderstaande instructies te volgen om de prestaties van uw advertentie effectief bij te houden:

Als u merkt dat de interactiepercentages teruglopen, kunt u uw campagne opfrissen door nieuwe video's of afbeeldingen toe te voegen om gebruikers geïnteresseerd te houden.

Bied per vertoning in plaats van per klik. Op deze manier hebben lage

klikfrequenties geen effect op de positie van uw advertentie. Gebruik bij het uitvoeren van CPC-campagnes (kosten per klik)

uitsluitingszoekwoorden en uitsluitingen om te voorkomen dat uw advertentie op irrelevante plaatsen wordt weergegeven. Richt u op interactiepercentages in plaats van op klikfrequenties of kosten per conversie, aangezien die beter aangeven hoe lang uw doelgroep in uw merk is geïnteresseerd.

Richt u niet alleen op afzonderlijke videoadvertenties, maar kijk ook naar uw algemene campagneprestaties.

Gebruik geografische targeting om uw advertenties te targeten op

regio's of gebieden waar u zaken doet. Gebruik plaatsingstargeting om uw campagne op bepaalde sites en

demografische groepen te targeten. Als u een campagne met zoekwoordtargeting heeft, moet u ervoor

zorgen dat uw zoekwoorden nauw verband houden met uw thema of onderwerp. Optimaliseer uw biedingen om een doelprijs voor kosten per keer afspelen te bereiken.

Plaatsingsprestatie

Gebruik de interactiepercentages om te vergelijken hoe de sites waarop u uw advertenties target, presteren in vergelijking met het gemiddelde van uw campagne:

Als een site aanzienlijk beter presteert dan het gemiddelde, kunt u meer

van dergelijke sites toevoegen aan uw campagne. Typ de URL in het vak 'URL's weergeven' in het Hulpprogramma voor plaatsingen om een lijst met opties voor websitetargeting weer te geven. Voer een rapport voor bereik en frequentie uit in het Rapportcentrum

van uw account. Zo kunt u nagaan of gebruikers op minder waardevolle sites uw advertentie vaker te zien krijgen. Als dit het geval is, kunt u deze sites uitsluiten en het bereik van uw campagne uitbreiden door betere sites toe te voegen via het Hulpprogramma voor plaatsingen. Als u de advertenties wilt blijven weergeven op sites met dalende

interactiepercentages, kunt u nieuwe videoadvertenties aan de campagne toevoegen om deze nieuw leven in te blazen. Als u een campagne met zoekwoordtargeting heeft, kunt u het bereik vergroten door meer relevante zoekwoorden toe te voegen om het mogelijke aantal contextuele plaatsingen te vergroten. Als u uitsluitingszoekwoorden of uitsluitingen gebruikt, kunt u voorkomen dat uw advertenties worden weergegeven naast inhoud die niet aansluit bij uw specifieke marketingdoeleinden. Zo blijven uw advertentieplaatsingen zo getarget mogelijk en bereikt u de gewenste doelgroep.

Richtlijnen en praktische tips voor mobiele advertenties

 • 2. Het beleid voor advertenties voor desktopcomputers is over het algemeen ook van toepassing op mobiele advertenties. Voor mobiele advertenties gelden echter unieke richtlijnen met betrekking tot het URL-beleid en het formaat. URL-beleid Om ervoor te zorgen dat we uw mobiele advertentie en site kunnen weergeven voor gebruikers, moet uw bestemmingssite zijn geschreven in een ondersteunde opmaaktaal voor mobiele apparaten. We ondersteunen momenteel de volgende opmaaktalen: wml (WAP 1.x) xhtml (WAP 2.0) chtml (imode, enzovoort) PDA-compatibele html Richtlijnen ten aanzien van het formaat Mobiele tekstadvertenties bevatten twee regels met tekst, met maximaal twaalf of achttien tekens per regel, afhankelijk van de taal waarin u uw advertentie schrijft. Als u een bestemmings-URL wilt toevoegen, verschijnt deze op een derde regel. Als u uw klanten de mogelijkheid wilt geven rechtstreeks uw zakelijke telefoonnummer te bellen, wordt naast uw bestemmings-URL de link Bellen weergegeven. Mobiele beeldadvertenties kunnen de volgende bestandsindelingen hebben: '.gif', '.jpg' en '.png'. Bewegende mobiele beeldadvertenties kunnen de bestandsindeling '.gif' hebben. 'Flash' wordt momenteel niet ondersteund. Mobiele beeldadvertenties kunnen de volgende formaten hebben: 6:1-verhouding

300 x 50, bestandsgrootte kleiner dan 7,5 K

216 x 36, bestandsgrootte kleiner dan 4,5 K

168 x 28, bestandsgrootte kleiner dan 3 K

4:1-verhouding

300 x 75, bestandsgrootte kleiner dan 7,5 K

216 x 54, bestandsgrootte kleiner dan 4,5 K

168 x 42, bestandsgrootte kleiner dan 3 K

Standaard Japans formaat

192 x 53, bestandsgrootte kleiner dan 5 K

3.

In de relatief nieuwe wereld van de mobiele telefoon kunnen de volgende praktische tips u van nut zijn.

 • 1. Ga aan de slag

Wees er vroeg bij. Er kan erg veel concurrentie zijn op de markt voor populaire zoekwoorden voor zoekopdrachten op desktopcomputers. Omdat nog niet al uw concurrenten gebruikmaken van mobiele advertenties, blijken sommige adverteerders te profiteren van het feit dat het maken van een mobiele advertentiecampagne een groter bereik tegen lagere kosten per klik (CPC) oplevert.

Zet hoog in. Begin met actief bieden om er zeker van te zijn dat uw advertentie wordt weergegeven op de eerste pagina met zoekresultaten, waar deze door meer gebruikers wordt gezien. De positie van advertenties wordt bepaald op basis van kwaliteitsscore en bod waardoor een hoog CTR op den duur lagere klikkosten mogelijk maakt.

 • 2. Zet uw campagnes slim op

Splits voor betere prestaties. Maak afzonderlijke campagnes en advertentiegroepen voor advertenties die worden weergegeven op computers, iPhones en Android-apparaten en standaard mobiele telefoons. Hierdoor kunt u de resultaten makkelijker beoordelen en de prestaties voor elk medium verbeteren met aangepaste advertenties, zoekwoorden en biedingen.

Kies zoekwoorden op een andere manier. Mobiele gebruikers voeren op mobiele apparaten gewoonlijk minder zoekwoorden in dan op een desktop. Voor het genereren van relevant verkeer maken de meest succesvolle mobiele campagnes gebruik van breed zoeken en algemenere zoekwoorden.

Gebruik pakkende teksten. Gebruik een call-to-action-leuze die de aandacht van uw doelgroep trekt. De advertentietekst kan een zeer grote invloed hebben op de CTR en de conversieratio van uw advertentie. Zorg dus dat hij pakkend is!

Vergeet de weergave niet. Mobiele beeldadvertenties zijn een geweldig hulpmiddel voor het vergroten van uw naamsbekendheid en kunnen hogere klikfrequenties en lagere kosten per klik opleveren dan op een desktopcomputer. Dankzij de MMA-compatibele formaten is het maken van dergelijke advertenties eenvoudig.

 • 3. Zoek uw mobiele klanten

Wees daar waar uw klanten zijn. Mobiele gebruikers zoeken niet alleen, ze bladeren ook op internet en gebruiken mobiele toepassingen. Bereik gebruikers op het groeiende mobiele Display Netwerk van Google met contextueel getargete tekst- en beeldadvertenties.

Bereik waardevolle demografische categorieën. Gebruik targeting van apparaatplatforms om gebruikers van iPhones en Android-apparaten te bereiken of gebruik standaard mobiele advertenties om bepaalde mobiele providers te targeten.

4. Meet en experimenteer

Meet en weet. Schakel het bijhouden van conversies in om de resultaten van uw mobiele website te meten of gebruik een omgeleid telefoonnummer (via naambellen) om reacties op uw click-to-call WAP-advertentie te volgen.

Oefening baart kunst. Dit is hét moment om te experimenteren met mobiele advertenties. Probeer de hierboven genoemde strategieën en bekijk welke voor u het beste werkt. U kunt uw resultaten dan bekijken en uw strategie aanpassen aan uw doelstellingen.

Richtlijnen en praktische tips voor rich media-advertenties

Richtlijnen en beleid voor rich media-weergaveadvertenties

Weergaveadvertenties bevatten een combinatie van verschillende typen inhoud, zoals tekst, Flash, video en afbeeldingen. Aangezien het advertentiebeleid per type inhoud kan verschillen, kunnen voor één advertentie meerdere beleidsregels en richtlijnen gelden. Neem de onderstaande richtlijnen door om ervoor te zorgen dat uw advertenties aan alle richtlijnen voldoen. We behouden ons het recht voor om ons beleid en de indelingsvereisten op elk gewenst moment te wijzigen.

Beperkingen en vereisten voor advertentie-inhoud

Voor de inhoud van weergaveadvertenties gelden de volgende beperkingen en vereisten:

Auteursrecht: u moet beschikken over alle wettelijke rechten of over een geautoriseerde licentie voor het distribueren van alle inhoud (inclusief alle afbeeldingen) die u naar Google AdWords verzendt wanneer u uw weergaveadvertenties maakt. Dit wordt ook uiteengezet in de Algemene voorwaarden van AdWords.

Advertentiebeleid: alle advertenties moeten voldoen aan de richtlijnen voor inhoud en aan de redactionele richtlijnen, en kunnen worden afgekeurd als ze niet in overeenstemming zijn met de AdWords- richtlijnen. Advertenties moeten daarnaast per advertentie-indeling aan de onderstaande richtlijnen voldoen. De indelingsvereisten en richtlijnen kunnen echter verschillen afhankelijk van de geselecteerde sjabloon:

Beeldadvertenties (waaronder Flash, animatie, enzovoort)

Privacy: het is niet toegestaan advertenties of de aanpasbare inhoud van advertenties te gebruiken om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen.

Richtlijnen en praktische tips voor rich media-advertenties

We hebben deze handleiding opgesteld om u te helpen optimale resultaten te behalen met effectieve display-advertenties. Probeer de onderstaande tips als u niet zeker weet hoe u uw advertentiecampagne het beste kunt opzetten, of als u de prestaties van uw display-advertenties wilt verbeteren.

1: Stel effectieve biedingen en budgetten in

Deze stap kan u helpen het aantal vertoningen en klikken te maximaliseren. Misschien kunt u voor uw display-advertentie een concurrerender bod instellen, zodat deze op de beste posities kan worden weergegeven en daar meer klikken kan ontvangen. U kunt zich bijvoorbeeld ook richten op het genereren van meer vertoningen (en daarmee naamsbekendheid) in plaats van meer klikken. U kunt hiervoor twee methoden gebruiken:

Display-advertenties toevoegen aan een bestaande advertentiegroep

Uw advertenties concurreren onderling met de tekstadvertenties in dezelfde advertentiegroep, en de advertenties met de beste prestaties worden uiteindelijk vaker weergegeven. Het voordeel van deze aanpak is dat u geen nieuwe advertentiegroepen hoeft te maken voor een nieuwe advertentie-indeling. De biedingen die u eerder heeft ingesteld voor uw tekstadvertenties in dezelfde advertentiegroep, worden echter ook toegepast op de display-advertenties.

Display-advertenties maken in een afzonderlijke advertentiegroep

Hoewel display-advertenties met tekstadvertenties concurreren in dezelfde advertentieveiling, hoeft u niet altijd een hoger bedrag te betalen wanneer u deze advertentie-indeling gebruikt. Het kan zelfs voorkomen dat uw kosten per klik en kosten per conversie dalen. Dat komt omdat uw display-advertenties een hogere klikfrequentie kunnen genereren dan uw tekstadvertenties, waardoor ze in de loop der tijd ook een betere kwaliteitsscore en advertentiepositie behalen. Uw advertentie kan daarom vaker worden weergegeven tegen lagere kosten. Op die manier krijgen gebruikers de meest relevante advertenties te zien en wordt hun online ervaring verbeterd. Wanneer u uw display-advertenties in een afzonderlijke advertentiegroep plaatst, wordt het ook eenvoudiger om hun prestaties bij te houden.

Een voorbeeld. Stel dat uw bedrijf vooral is gericht op voordelige vakantiereizen in Azië en minder op voordelige reizen in Zuid-Amerika. U kunt een groter deel van uw budget voor weergaveadvertenties gebruiken voor een campagne met één advertentiegroep waarin voordelige reizen in Azië worden gepromoot, en u kunt een tweede campagne en advertentiegroep maken met een lager budget voor het promoten van voordelige reizen in Zuid- Amerika.

Uitgaande van het bovenstaande voorbeeld kunt u, als beide advertentiegroepen deel uitmaken van dezelfde campagne, voor de ene advertentiegroep een hoger maximum bod instellen dan voor de andere. Als uw bedrijf vooral is gericht op voordelige reizen in Azië, zorgt aggressiever bieden voor deze advertenties ervoor dat ze prominenter op pagina's in het Display Netwerk worden weergegeven dan uw advertenties voor voordelige reizen in Zuid-Amerika. Op deze manier kunt u uw advertentiebudget effectiever op de belangrijkste advertenties van uw bedrijf targeten en uw geld daar besteden waar u een goed rendement kunt behalen. (U kunt ook een uniek bod op advertentiegroepniveau instellen voor een speciale advertentiegroep of voor elk zoekwoord binnen de advertentiegroep.)

2: Pas uw advertentie aan

Een van de grootste voordelen van het Hulpprogramma voor het maken van weergaveadvertenties is de mogelijkheid om het uiterlijk van uw advertentie snel en eenvoudig aan te passen. Hiermee kunt u uw doelgroep effectiever bereiken en sneller een goed resultaat behalen. Houd rekening met de onderstaande tips om optimale resultaten te behalen met uw weergaveadvertenties:

Kleur

Kies een prettig en leesbaar kleurenschema: pas de kleurencombinaties van uw advertentie aan, zoals de achtergrondkleur en de tekstkleur. Stem het kleurenschema van de sjabloon af op de inhoud van uw afbeelding. Wees zorgvuldig bij het kiezen van kleuren. Zeer felle kleuren kunnen onaantrekkelijk of moeilijk leesbaar zijn. Als u dezelfde kleur gebruikt voor de voorgrond en de achtergrond van uw advertenties, zullen de verschillende onderdelen in de afbeelding moeilijker te onderscheiden zijn.

Houd rekening met de kleurenschema's van de uitgever: als u via plaatsingstargeting bepaalde sites target, kunt u uw kleurenschema hierop aanpassen, zodat uw advertenties bij de pagina's van de uitgever passen. Als uw advertentie er onaantrekkelijk uitziet of uit de toon valt, zullen gebruikers er waarschijnlijk minder vaak op klikken. Het is belangrijker dat uw advertentie bij de sites past die u target dan dat deze bij uw eigen bestemmingspagina past.

Calls-to-action

Zorg er bij animaties voor dat het laatste beeld alle belangrijke

informatie en een call-to-action bevat: sommige advertenties bevatten een 'teasertekst' die via een animatie in beeld verschijnt en weer verdwijnt. Gebruikers kunnen die tekst over het hoofd zien en als wat ze uiteindelijk zien, niet duidelijk maakt wat u wilt aanbieden en wat ze moeten doen, zullen ze niet geneigd zijn om op uw advertentie te klikken.

Wees expliciet in uw call-to-action, of deze nu op een knop of

ergens anders wordt aangegeven: dit is met name belangrijk in beeldadvertenties, omdat het voor gebruikers soms niet duidelijk is op welk gedeelte van uw advertentie ze kunnen klikken, of zelfs dat uw advertentie een advertentie is. Ze willen ook graag weten wat ze kunnen doen als ze op uw advertentie klikken: 'Meer informatie?' of 'Nu kopen?'. Met een duidelijke call-to-action kunt u hun dat laten weten.

Afbeeldingen

Maak waar mogelijk gebruik van transparante PNG-afbeeldingen. Dit kan uw advertentie een professionele en eigen uitstraling geven. Als u niet over transparante PNG-afbeeldingen beschikt, zorgt u ervoor dat het kleurenschema van uw advertentie overeenkomt met de achtergrondkleur van uw afbeeldingen. Als uw afbeelding bijvoorbeeld een witte achtergrond heeft, kunt u de achtergrond van de advertentie instellen op wit.

Zorg ervoor dat de advertentie-inhoud in evenwicht is

Zorg ervoor dat uw advertentietekst en afbeeldingen in evenwicht zijn met de inhoud van de weergaveadvertentie en met het algehele advertentieformaat. Afbeeldingen moeten duidelijk zijn, aangepast aan de vorm van de advertentie en gemakkelijk te herkennen. Alle tekst moet in alle formaten gemakkelijk leesbaar en begrijpelijk zijn in relatie tot de opgenomen afbeeldingen en de vorm en het formaat van de advertentie. Afbeeldingen mogen niet worden afgekapt of onherkenbaar zijn en de tekstregels moeten volledig en begrijpelijk zijn. Controleer uw advertentie in elk beschikbaar advertentieformaat en wijzig waar nodig de afmetingen van een afbeelding.

Zorg ervoor dat uw zichtbare URL zichtbaar is

Uw zichtbare URL moet inderdaad zichtbaar zijn. Als de URL dezelfde kleur heeft als de achtergrond van de advertentie, is de URL niet zichtbaar voor de gebruikers.

3: Probeer verschillende weergaveopties

Er zijn zo veel mogelijkheden beschikbaar voor weergaveadvertenties dat u het beste kunt experimenteren met verschillende sjablonen, kleuren en inhoud om de beste resultaten te behalen. Houd rekening met het volgende bij het optimaliseren van uw campagnes met weergaveadvertenties:

Kleurenschema's wijzigen

Uit onze eigen experimenten is gebleken dat wijzigingen in de achtergrond- en lettertypekleur van weergaveadvertenties de klikfrequentie aanzienlijk kunnen verbeteren, wat tot meer vertoningen en meer conversies kan leiden. Maak een advertentie en kies nogmaals dezelfde sjabloon, nu met andere kleuren. Sla de advertentie op in dezelfde advertentiegroep en laat de twee varianten met elkaar concurreren. U kunt de weergave van de advertenties die het slechtst presteren vervolgens onderbreken, zodat de beste kleurencombinaties de hoofdrol spelen in uw campagne.

Nieuwe sjablonen proberen

De prestaties kunnen per sjabloon aanzienlijk verschillen. Probeer bijvoorbeeld sjablonen met en zonder afbeeldingen en met of zonder animaties. Kleine verschillen in opmaak en animaties kunnen een groot effect hebben op klikpercentages, afhankelijk van uw product of service.

Het verschil tussen 'Nu kopen' en 'Meer informatie' kan bijvoorbeeld van grote invloed zijn op de klikbereidheid van gebruikers. U kunt verschillende varianten uitproberen. Mogelijk moet u de calls-to-action die u gebruikt voor tekstadvertenties wel aanpassen voor weergaveadvertenties.

Het effect meten van rich media-weergaveadvertenties

Zoals met alle advertentiegroepen en advertentievarianten is het belangrijk om het effect van uw weergaveadvertenties te meten. Hieronder vindt u enkele suggesties waarmee u dit kunt doen, afhankelijk van uw doelstellingen:

Directe verkoop stimuleren: meer klikken genereren

Vergelijk de kosten met het aantal leads of conversies: bekijk of u

voldoende conversies ontvangt om uw campagnekosten te compenseren. Hoewel sommige van uw weergaveadvertenties u voor bepaalde klikken mogelijk meer kunnen kosten dan standaard tekstadvertenties, moet u regelmatig controleren of u nog binnen uw limieten voor de kosten per conversie blijft. Target uw doelgroep op een effectievere manier: stel vast of u hogere kosten voor uw advertentieklikken betaalt dan nodig is. Als u over het algemeen hoge campagnekosten genereert, target u misschien meer klanten dan alleen uw ideale doelgroep. Probeer uw targeting te verfijnen, zodat u minder geld besteedt aan klikken die tot weinig conversies leiden.

Uw merk promoten: het interactieniveau meten

Bekijk de percentages voor muisbewegingen en interacties: alle

sjablonen in het Hulpprogramma voor het maken van weergaveadvertenties bieden rapporten over muisbewegingen, dat wil zeggen, het percentage vertoningen waarbij een gebruiker meer dan een seconde met de muisaanwijzer over de advertentie heeft bewogen. Dit is een goede indicatie van de interesse van gebruikers in uw product of merk voordat ze op uw advertentie klikken. Sjablonen in de categorie voor rich media en video bieden ook informatie over het interactiepercentage, het percentage vertoningen waarbij een gebruiker op de advertentie heeft gereageerd, bijvoorbeeld door een video af te spelen of tussen verschillende afbeeldingen te bladeren. Houd de verkeerstrends voor uw website bij: gebruik Google

Analytics om de prestaties van uw website bij te houden en het effect van uw weergaveadvertenties op uw siteverkeer te meten. Meer informatie over Google Analytics Houd uw conversies bij: u kunt de functie voor het bijhouden van conversies gebruiken om te controleren of uw weergaveadvertenties het soort gebruikersgedrag genereren dat u wilt bereiken, zoals registraties of aankopen. U kunt ook naar algemene trends kijken. Als uw kosten voor bepaalde weergaveadvertenties bijvoorbeeld erg hoog zijn, maar door het totale effect van deze advertenties uw totale advertentiekosten juist worden verlaagd, zijn dit nog steeds effectieve advertenties. Als u in sommige gevallen naar verhouding hogere conversiekosten genereert maar toch binnen uw limiet blijft, is de advertentie nog steeds effectief en rendabel. U kunt ook conversies bijhouden om te bepalen of u klikken en kosten genereert via gebruikers die u eigenlijk helemaal niet wilt aantrekken. In dat geval kunt u uw campagne aanpassen, zodat uw ideale klanten en gebruikers beter worden getarget.

Overzicht van targeting en plaatsingen

Inleiding tot targeting en plaatsingen

Het Google Netwerk

Met het Google Netwerk kunnen adverteerders gebruikers op internet bereiken, van kleine nieuwsbrieven tot grote zoekmachines.

Het Google Netwerk bestaat uit het zoeknetwerk (dat Google en andere zoeksites zoals AOL bevat) en het Display Netwerk (een verzameling websites van partners van Google of 'displaypartners', YouTube en specifieke Google- domeinen zoals Gmail). Deze netwerken bevatten samen duizenden sites waarop Google AdWords-advertenties met targeting worden weergegeven.

AdWords-campagnes met zoekwoordtargeting worden standaard aangemeld voor het hele Google Netwerk: de sites van Google zelf, de sites van zoekpartners en het Display Netwerk (met 'Relevante pagina's in het gehele

netwerk' als instelling). Op het tabblad 'Instellingen' van een campagnepagina kunt u zich op elk gewenst moment aan- of afmelden voor een of beide netwerken. Hier volgen enkele belangrijke feiten over het Google Netwerk:

Advertenties met zoekwoordtargeting kunnen worden weergegeven op pagina's in het zoek- en Display Netwerk binnen het Google Netwerk. Google gebruikt targeting op zoekwoord om zoekwoorden aan zoekopdrachten op zoeksites te koppelen. Voor pagina's in het Display Netwerk worden zoekwoorden via contexttargeting gekoppeld aan de inhoud van webpagina's (zogenaamde 'automatische plaatsingen').

Advertenties met plaatsingstargeting kunnen alleen worden weergegeven op pagina's in het Display Netwerk. De adverteerder kiest een bepaalde doelgroep en site, of gedeelte van een site, die hij wil targeten (zogenaamde 'zelfgekozen plaatsingen'). Als de advertentiegroep ook zoekwoorden heeft, wordt op basis van de zoekwoorden en plaatsingen bepaald waar advertenties moeten worden weergegeven. Door middel van contexttargeting blijven zoekwoorden uw advertenties aan plaatsingen koppelen en u kunt uw eigen plaatsingen toevoegen om meer te bieden wanneer uw advertentie op bepaalde sites wordt weergegeven of om in te stellen dat uw advertentie alleen wordt weergegeven op de plaatsingen die u target.

Google geeft advertenties in het zoek- en Display Netwerk weer op basis van relevantie. U kunt verschillende resultaten testen door twee verschillende campagnes te maken: één getarget op het zoeknetwerk en één getarget op het Display Netwerk. Op deze manier kunt u uw advertentietekst, zoekwoorden, plaatsingen (indien van toepassing) en biedingen aanpassen.

Het uiterlijk van uw advertentie kan enigszins verschillen op de sites in het Google Netwerk omdat dit wordt afgestemd op het uiterlijk van de verschillende webpagina's. Google maakt uw advertentie automatisch op. AdWords-advertenties worden altijd duidelijk gemarkeerd als gesponsorde links.

Tekstadvertenties kunnen worden weergegeven op pagina's in het zoek- en Display Netwerk. Advertenties met afbeeldingen (zoals beeld- en videoadvertenties) kunnen alleen worden weergegeven op pagina's in het Display Netwerk.

Targeting op zoekwoord

Targeting op zoekwoord gebeurt aan de hand van advertenties met zoekwoordtargeting die worden weergegeven op de zoekresultatenpagina's van Google en op sites in het zoeknetwerk. De advertenties worden op deze pagina's weergegeven naast de zoekresultaten en zijn speciaal gegenereerd voor die zoekopdracht. De advertentie kan worden weergegeven als de zoekwoorden van de adverteerder overeenkomen met de zoekopdrachten van de gebruiker.

U kunt uw advertenties extra gericht maken door ze te targeten op specifieke gebieden en talen, door specifieke zoekwoorden te kiezen of door zoektypen voor zoekwoorden in te stellen.

Plaatsingen in het Display Netwerk

Plaatsingen zijn locaties in het Google Display Netwerk waar uw advertentie kan worden weergegeven. Een plaatsing kan een hele website zijn, maar ook een subset van een website, bijvoorbeeld een reeks pagina's van die site, of zelfs een afzonderlijk advertentieblok op één pagina. Er zijn twee typen plaatsingen: automatische plaatsingen en zelfgekozen plaatsingen.

Als u zoekwoorden in uw advertentiegroep heeft en het Display Netwerk target, gebruiken we contexttargeting om 'automatische plaatsingen' te bepalen waar uw advertenties worden weergegeven.

Zelfgekozen plaatsingen zijn plaatsingen die u apart beheert om meer controle te hebben. U kunt ervoor zorgen dat uw advertentie vaker of minder vaak wordt weergegeven door unieke biedingen in te stellen voor elk van uw zelfgekozen plaatsingen. U kunt ook zelfgekozen plaatsingen gebruiken om het aantal sites in het Display Netwerk waarop uw advertenties worden weergegeven, te beperken.

U kunt ook bepaalde plaatsingen kiezen waarvoor uw advertenties niet mogen worden weergegeven (uitgesloten plaatsingen).

Targeting van apparaatplatforms

Targeting van apparaatplatforms is een campagne-instelling waarmee u uw tekst- en beeldadvertenties op een van de volgende platforms kunt targeten:



Desktopcomputers en laptops iPhones en vergelijkbare mobiele apparaten die volledige (HTML-)browsers gebruiken. U kunt er ook voor kiezen om advertenties te targeten op beide platforms. Omdat gebruikers op mobiele apparaten met volledige browsers doorgaans op dezelfde manier zoeken en bladeren als op een computer, targeten campagnes standaard beide platforms.



Hier volgt meer informatie over de functie:

Aan- en afmelden: targeting van apparaatplatforms wordt toegepast op campagneniveau. U kunt een campagne aan- of afmelden voor het targeten van deze platforms via het tabblad Instellingen. Campagnes moeten echter worden aangemeld voor weergave op ten minste één apparaatplatform.

Google Netwerk: campagnes die zijn aangemeld voor het targeting van iPhones en vergelijkbare mobiele apparaten komen in aanmerking voor de weergave van tekstadvertenties op Google Zoeken. Tekst- en beeldadvertenties komen in aanmerking voor weergave in een netwerk als uw campagne voor dat netwerk is aangemeld.

Kwaliteitsscore: de kwaliteitsscore wordt voor beide opties voor de targeting van apparaatplatforms op dezelfde wijze berekend.

Prestatiestatistieken: als u met uw campagne beide apparaatplatforms target, worden er in uw campagne gecombineerde prestatiestatistieken weergegeven. Als u wilt dat de prestatiestatistieken per apparaatplatformtype worden weergegeven, kunt u het best twee aparte, identieke campagnes maken en deze targeten op verschillende apparaatplatforms.

Mobiele advertenties: targeting van apparaatplatforms is niet relevant voor mobiele advertenties. Deze worden weergegeven op standaard mobiele telefoons die geen gebruik maken van mobiele (WAP) browsers. Mobiele advertenties in uw campagne worden nog steeds weergegeven zoals gebruikelijk, ongeacht de apparaatplatforms die u met uw campagne target.

Zoekwoorden en zoekwoordtargeting

Inleiding tot zoekwoordtargeting

Doel: meer leren over de verschillende opties voor zoekwoorden en hoe u deze kunt gebruiken in uw campagnes.

Zoekwoorden beheren

Doel: ontdekken hoe u een effectieve lijst met zoekwoorden opbouwt voor uw campagnes met een eenvoudig proces dat bestaat uit vijf stappen.

Doel: meer leren over de voordelen van de verschillende opties voor zoekwoorden en hoe u deze in een advertentie kunt gebruiken.

Zoekwoorden bijhouden en problemen oplossen Richtlijnen en praktische tips voor zoekwoorden

Inleiding tot zoekwoordtargeting

Zoektypen voor zoekwoorden

AdWords is bedoeld om relevante advertenties te koppelen aan de gebruikerservaring tijdens het zoeken of bladeren op internet. Zoekwoorden zijn hierbij essentieel. Ze helpen gebruikers de informatie te vinden waarnaar ze zoeken, en ze helpen een adverteerder de gebruiker te vinden met advertenties die aansluiten bij de internetervaring van de gebruiker.

Bij het maken van advertentiegroepen selecteert u zoekwoorden die zorgen dat uw advertenties op het juiste moment getoond worden als mensen zoeken naar wat u te bieden heeft. Hiervoor moet u een van de volgende zoektypen kiezen voor elk zoekwoord:

Breed zoeken is de standaardinstelling voor alle zoekwoorden. Alle

zoekopdrachten op basis van uw zoekwoord (in willekeurig welke volgorde of combinatie) kunnen uw advertentie activeren. Met zoeken op woordgroep kunt u uw bereik beperken door te

bepalen dat de woorden in die exacte volgorde moeten worden weergegeven. Met exact zoeken kunt u uw bereik nog verder beperken door uw

advertentie alleen weer te geven wanneer de exacte zoekwoorden in de zoekopdracht worden gebruikt (dat wil zeggen, zonder andere woorden ervoor, ertussen of erachter). Met uitsluitingszoekwoorden kunt u voorkomen dat uw advertentie wordt weergegeven voor bepaalde zoekwoorden, zoals goedkoop of gratis.

Zoekwoordtargeting met de optie voor breed zoeken

Uw zoekwoorden zijn standaard brede zoekwoorden. Daarom worden nieuwe zoekwoorden die u zonder aanhalingstekens of haakjes naar uw advertentiegroep verzendt, weergegeven als brede zoekwoorden.

Brede zoekwoorden bereiken een grotere doelgroep en activeren uw advertentie als het zoekwoord of een soortgelijk woord voorkomt in de zoekopdracht van de gebruiker. Dit betekent dat uw advertentie ook wordt weergegeven onder de volgende omstandigheden:

De zoekopdracht bevat andere woorden.

De woorden in de zoekopdracht staan niet in dezelfde volgorde als in

uw zoekwoord. De zoekopdracht is gelijk aan het zoekwoord. Dit geldt ook voor meervoudsvormen en synoniemen.

Voorbeeld: uw advertentie kan worden weergegeven voor het brede zoekwoord tweedehands boeken, wanneer gebruikers de volgende zoekopdrachten gebruiken:

Handelaar tweedehands boeken Tweedehands boeken kopen Tweedehands en zeldzame boeken Tweedehands boeken te koop Tweedehands boeken zoeken

Zoekwoordtargeting met de optie voor zoeken op woordgroep

Bij zoeken op woordgroep wordt uw advertentie weergegeven voor een zoekopdracht die uw zoekwoord of een deel daarvan bevat in dezelfde volgorde en vorm die u heeft opgegeven. (De zoekopdracht kan voor of na de zoekwoordgroep andere termen bevatten.) Door te zoeken op woordgroepen, kunt u uw bereik beperken en voorkomen dat uw advertentie wordt weergegeven voor irrelevante varianten op uw zoekwoord.

Als u deze optie wilt gebruiken voor een bepaald zoekwoord, plaatst u aanhalingstekens om het zoekwoord.

Voorbeeld: uw advertentie kan worden weergegeven voor de zoekwoordgroep "tweedehands boeken", wanneer gebruikers de volgende zoekopdrachten gebruiken:

Advertentie wordt weergegeven:

handelaar tweedehands boeken tweedehands boeken kopen zeldzame en tweedehands boeken

Advertentie wordt niet weergegeven:

tweedehands luisterboeken boeken over tweedehands auto's

 • 2. Zoekwoordtargeting met de optie voor exact zoeken Exact zoeken is het meest nauwkeurig bij het targeten van uw zoekwoorden. Gebruik de optie voor exact zoeken wanneer u wilt dat uw advertentie wordt vertoond voor zoekopdrachten die precies overeenkomen met uw zoekwoord, zonder extra woorden of letters voor, tussen of achter het zoekwoord. Als u exact wilt zoeken, plaatst u het zoekwoord tussen vierkante haken. Voorbeeld: uw advertentie kan worden weergegeven voor het exacte zoekwoord [used book], wanneer gebruikers de volgende zoekopdracht gebruiken:

Advertentie wordt weergegeven:

tweedehands boeken

Advertentie wordt niet weergegeven:

verkoop tweedehands boeken tweedehands boekenkast

 • 3. Zoekwoordtargeting met de optie voor uitsluitingszoekwoorden Met uitsluitingszoekwoorden voorkomt u dat uw advertentie wordt weergegeven voor zoekopdrachten die zoekwoorden bevatten die niet relevant zijn voor uw advertentie. Uw advertentie wordt niet weergegeven wanneer een zoekopdracht een woord bevat dat u als uitsluitingszoekwoord heeft opgegeven.

Als u een uitsluitingszoekwoord wilt opgeven, plaatst u een minteken voor het betreffende zoekwoord of de zoekwoordgroep. Uitsluitingszoekwoorden zijn niet zo beperkend voor uw andere zoekwoorden als zoekwoordgroepen of exacte zoekwoorden.

Voorbeeld: uw advertentie kan worden weergegeven voor het brede zoekwoord tweedehands boeken en het uitsluitingszoekwoord -studie, wanneer gebruikers de volgende zoekopdracht gebruiken:

Advertentie wordt weergegeven:

verkoop tweedehands boeken

Advertentie wordt niet weergegeven:

tweedehands studieboeken

 • 4. Zoekwoordtargeting met gecombineerde zoekwoordopties Met gecombineerde zoekwoordopties kunt u geavanceerde zoekwoorden opgeven waardoor u kunt voorkomen dat uw advertentie wordt weergegeven voor bepaalde zoekwoordgroepen of exacte zoekwoorden. Dit is handig voor adverteerders die producten verkopen die te maken hebben met films of boeken, maar niet de films of boeken zelf. Voorbeeld: adverteerders die bijvoorbeeld merchandise voor de film Toy Story verkopen, kunnen de zoekwoordopties uitsluitingszoekwoorden en exacte zoekwoorden combineren: -[Toy Story]. Op deze manier worden de advertenties weergegeven voor poppen van Toy Story en producten van Toy Story, maar niet voor het exacte zoekwoord Toy Story.

Zoekwoorden beheren

Lijsten met zoekwoorden opstellen en beheren

Een lijst met zoekwoorden maken

Op basis van zoekwoorden worden advertenties weergegeven, advertenties zijn van invloed op klikken en klikken kunnen verkeer naar uw site brengen en u potentiële omzet en leads opleveren. Aangezien dit advertentieproces begint met zoekwoorden, is het belangrijk dat u vanaf het begin zoekwoorden kiest die relevant zijn voor uw bedrijf.

U maakt zoekwoorden in een proces dat bestaat uit vijf stappen:

Een lijst met zoekwoorden maken: maak een lijst met termen die betrekking hebben op uw bedrijf, services en producten, en denk aan woorden of woordgroepen die mensen veel voor dergelijke zaken gebruiken. U kunt aanvullende zoekwoordsuggesties krijgen van het Hulpprogramma voor zoekwoorden in uw account.





Zoekwoorden groeperen op thema: groepeer uw advertenties en zoekwoorden op thema in eigen advertentiegroepen om de prestaties van deze advertenties te verbeteren.



Geschikte zoektypen instellen voor elk zoekwoord: kies de juiste varianten van uw zoekwoorden om de kosten te verlagen of het verkeer te verhogen door vertoningen in evenwicht te brengen met waardevolle klikken of leads. Neem de rest van deze les door om te leren hoe u zoektypen optimaal kunt inzetten om uw campagne zo doeltreffend mogelijk te maken.



Overbodige zoekwoorden verwijderen: door uw lijst met zoekwoorden te verfijnen bespaart u op termijn overbodige kosten en kunt u gebruikers beter targeten. Als u irrelevante zoekwoorden verwijdert, is de kans groter dat de gebruikers die zeer waarschijnlijk zijn geïnteresseerd in uw bedrijf, service of product, uw advertenties vaker zien.



De campagne testen: zoekwoorden moeten worden getest voordat u kunt bepalen hoe goed ze presteren. Probeer de zoekwoorden gedurende minstens 30 dagen te testen voordat u hun prestaties evalueert.

Controleer en verfijn uw lijst met zoekwoorden regelmatig. Het is belangrijk om de prestaties van uw zoekwoorden regelmatig te beoordelen. Dit kan u helpen de prestaties van uw campagne af te stemmen zodat deze zo kostenefficiënt en doeltreffend mogelijk wordt, wat u geld en tijd bespaart.

Hulpprogramma's voor zoekwoorden

Google AdWords biedt het Hulpprogramma voor zoekwoorden dat u helpt relevante zoekwoorden te identificeren en waarmee u zoekwoorden eenvoudig kunt toevoegen aan advertentiegroepen. U opent dit hulpprogramma vanaf het tabblad 'Zoekwoorden' nadat u op de knop Zoekwoorden toevoegen heeft geklikt boven aan de tabel met zoekwoorden. Dit hulpprogramma geeft u aanvullende ideeën voor zoekwoorden, zoals synoniemen en spelvarianten. U kunt met dit hulpprogramma een lijst met relevante zoekwoorden opbouwen, verkeerschattingen bekijken en uw zoekwoorden rechtstreeks toevoegen aan uw advertentiegroepen.

Zoekwoorden bijhouden en problemen oplossen

Zoekwoorden bijhouden

U kunt zien hoe goed uw zoekwoorden presteren door de volgende twee bronnen te controleren:



De kolom 'Kwaliteitsscore'

In de kolom 'Kwaliteitsscore' wordt de kwaliteitsscore van uw zoekwoord weergegeven om u te helpen de prestatie ervan bij te houden. Deze kolom is voor nieuwe accounts standaard uitgeschakeld, maar u kunt deze kolom weergeven op elk tabblad met statistieken voor uw

campagnes, advertenties en zoekwoorden. Selecteer Filter en weergaven boven de tabel en vervolgens 'Kolommen aanpassen'. Selecteer 'Kwaliteitsscore' en sla de wijzigingen op.



Het veld 'Zoekwoordanalyse'

Dit veld biedt u inzicht in de prestaties van uw zoekwoord. Hier wordt aangegeven wanneer en waarom uw advertentie niet wordt weergegeven voor het zoekwoord. U ziet hier ook de gedetailleerde kwaliteitsscore in de vorm van een cijfer op een schaal van 1 tot en met 10 dat aangeeft hoe uw kwaliteitsscore is. Meer informatie over het veld 'Zoekwoordanalyse' en hoe u dit veld opent.

U bekijkt het veld 'Zoekwoordanalyse' voor een zoekwoord door te klikken op het pictogram in de kolom Status naast een zoekwoord op het tabblad 'Zoekwoorden'.

Nu proberen: kwaliteitsscore

Hoe u de kwaliteitsscore van uw zoekwoorden kunt vinden.

Volg de onderstaande instructies om de kwaliteitsscore van uw zoekwoorden te vinden.



Meld u aan bij uw AdWords-account op https://adwords.google.nl. Selecteer de campagne en advertentiegroep. Klik op het tabblad Zoekwoorden. Houd de muisaanwijzer boven de dialoogballon in de kolom 'Status' voor een gegeven zoekwoord. De kwaliteitsscore heeft een waarde op een schaal van 1/10 tot en met 10/10.









Vragen om over na te denken:

 Hoe beïnvloedt de kwaliteitsscore van een advertentie in het zoeknetwerk de prestaties van die advertentie in het Display Netwerk? Hoe vaak wordt de kwaliteitsscore berekend? Hoe beïnvloedt een hogere kwaliteitsscore in het algemeen de kosten en de advertentiepositie?





Problemen met zoekwoorden oplossen

Als een zoekwoord niet goed presteert, zal de kwaliteitsscore van het zoekwoord dalen en is het zoekwoord met het huidige CPC-bod (kosten per klik) mogelijk niet geschikt om advertenties te genereren voor bepaalde zoekopdrachten. Meestal gebeurt dit voor zoekwoorden die zeer algemeen zijn en daarom niet goed presteren. Een zoekwoord met een lage kwaliteitsscore kan bijvoorbeeld alleen advertenties genereren voor bepaalde varianten van uw brede zoekwoorden of zoekwoordgroepen.

U kunt de prestaties van uw zoekwoorden controleren in de kolom 'Kwaliteitsscore' op het tabblad 'Zoekwoorden' van de pagina met informatie over de advertentiegroep. Als u de prestaties en kwaliteitsscore gedetailleerder

wilt bekijken, klikt u op de dialoogballon naast een willekeurig zoekwoord om meer informatie over de status van dat zoekwoord weer te geven.

Als uw zoekwoord een slechte kwaliteitsscore heeft en niet veel verkeer genereert, kunt u de volgende optimalisatietips proberen om de kwaliteitsscore te verbeteren of het CPC-bod voor uw zoekwoorden verhogen. We willen gebruikers een positieve ervaring met advertenties bieden en tegelijkertijd uw kosten laag houden. Daarom raden we u aan uw account te optimaliseren voordat u besluit meer te betalen.

Richtlijnen en praktische tips voor zoekwoorden

Richtlijnen en beleid voor zoekwoorden

Het advertentiebeleid van AdWords omvat vereisten voor de zoekwoorden die u kiest, en de bijbehorende advertenties. De beleidsrichtlijnen zijn erop gericht te garanderen dat gebruikers AdWords-advertenties zien die relevant zijn bij een bepaalde pagina, of deze pagina nu zoekresultaten of andere inhoud bevat. Ze hebben ook tot doel misbruik van het AdWords-targetingsysteem te voorkomen, waaronder misleidende advertenties en het zonder toestemming gebruiken van het handelsmerk van een andere entiteit.

Praktische tips voor zoekwoorden

Zoekwoorden vormen de basis voor de advertentiegroepen en de advertenties die u maakt. Volg de algemene tips voor het beheer van zoekwoorden:

Verdeel de lijst met zoekwoorden onder in soortgelijke items, bijvoorbeeld per productlijn. Elke groep vormt een advertentiegroep. U kunt voor elke advertentiegroep meerdere advertenties schrijven. Daarom moeten groepen van zoekwoorden overeenkomen met één thema. Een voorbeeld. Deel zoekwoorden die te maken hebben met biologische koffie in de ene advertentiegroep in en zoekwoorden die te maken hebben met koffie voor fijnproevers, in een andere.

Bredere zoekwoordopties vergroten de zichtbaarheid van uw advertenties, maar leiden tot hogere kosten. Het is daarom belangrijk om de prestaties van brede zoekwoorden zorgvuldig bij te houden, zodat u zeker weet deze op het vereiste niveau zijn. U kunt het rapport 'Zoektermen weergeven' gebruiken om te controleren of uw advertenties worden weergegeven bij de juiste zoekopdrachten. U kunt naast brede zoekwoorden in een advertentiegroep ook andere opties voor zoekwoorden gebruiken (zoals woordgroepen of exacte zoekwoorden).

Smallere zoekwoordopties leveren minder klikken op, maar reduceren uw kosten. Het blijft belangrijk om voor deze zoekwoordopties beschrijvende woorden te gebruiken.

Uitsluitingszoekwoorden werken goed in de meeste gevallen waarin een term niet van toepassing is in uw bedrijfstak.

Houd rekening met uw campagne-instellingen. Als uw campagne is opgezet om een zeer specifiek geografisch segment te targeten, werken algemenere zoekwoorden wellicht goed. Als u daarentegen gebruikers in een of meer landen of gebieden target, kunt u overwegen om specifiekere zoekwoorden te gebruiken, zodat u een smallere doelgroep bereikt.

Hier volgen nog enkele algemene tips voor het beheer van lijsten met zoekwoorden:

Lijsten met zoekwoorden opschonen en verfijnen

Behoud specifieke zoekwoorden die het best aansluiten bij uw product of service. Verwijder zoekwoorden die weinig relevant zijn of waarschijnlijk het minste verkeer opleveren.

Zorg dat uw lijsten met zoekwoorden klein en overzichtelijk blijven.

Zoekwoorden bestaande uit twee of drie woorden werken doorgaans het beste. Gebruik in plaats van het zoekwoord koffie bijvoorbeeld fair trade koffie of gourmet koffiebonen. Verwijder losse woorden of heel algemene zoekwoorden. Deze zijn doorgaans te breed en kunnen leiden tot klikken van personen waarvan de kans kleiner is dat ze geïnteresseerd zijn in wat u biedt.

Zoekwoorden regelmatig testen en verfijnen

Als u wilt inspelen op de dynamische aard van online adverteren, moet u uw zoekwoorden continu testen en verfijnen. Bouw voort op zoekwoorden die goed werken, en verwijder zoekwoorden die niet werken. En als u advertenties in het Display Netwerk uitvoert, kunt u ook plaatsingstargeting gebruiken om de gewenste doelgroep te bereiken. Houd uw resultaten bij door de prestatiestatistieken van uw campagne te bekijken.

Targeting op taal en locatie in AdWords

Inleiding tot targeting op taal en locatie

Doel: inzicht in de verschillende manieren waarop u uw advertenties kunt targeten op taal of locatie.

Basisinformatie over targeting op taal Basisinformatie over targeting op locatie: land/gebied

Doel: informatie over het targeten van uw advertenties op land/gebied, zodat u uw doelgroep op een effectieve manier kunt bereiken.

Basisinformatie over targeting op locatie: regio/plaats Targeting op locatie: aangepaste targeting Targeting op taal en locatie bijhouden en problemen oplossen Praktische tips voor targeting op taal en locatie

Inleiding tot targeting op taal en locatie

Overzicht van targeting op taal en locatie

Als u een nieuwe campagne maakt in uw AdWords-account, geeft u op welke talen en locaties u wilt targeten. U kunt de volgende opties gebruiken:

 • 1. Taal: u kunt meer dan 40 verschillende talen targeten.

 • 2. Locatie: u kunt elke combinatie van landen, gebieden, regio's, plaatsen en zelf gedefinieerde gebieden targeten.

Alle adverteerders moeten een taal en locatie kiezen om te targeten. Het is dus belangrijk dat u weet wat het beste voor u is. Hieronder volgen enkele algemene richtlijnen. Deze worden verder besproken in de volgende onderwerpen.

Target de taal die wordt gesproken door de doelgroep die u wilt bereiken. Dit moet ook de taal zijn waarin uw advertentie is geschreven. Target landen of regio's als u een brede doelgroep wilt bereiken in een of meer landen. Target regio's en plaatsen als u specifieke geografische gebieden wilt targeten of als u verschillende advertenties voor verschillende regio's heeft. Target aangepaste gebieden als u bepaalde geografische gebieden wilt bereiken die niet beschikbaar zijn met targeting op regio en plaats, of als u specifieke geografische gebieden wilt definiëren. U kunt deze opties voor targeting in één campagne op elke gewenste wijze combineren.

Hoe targeting op taal en locatie werkt

Taal: we tonen uw advertenties alleen aan gebruikers die de Google-interface hebben ingesteld op de taal of talen waarop uw campagne is getarget.

Locatie: het AdWords-systeem gebruikt diverse technieken om te zorgen dat uw advertenties alleen worden getoond aan gebruikers die zich bevinden in uw getargete locatie(s):

1.

We kijken naar het Google-domein dat wordt gebruikt (.fr, .de, .kr, enzovoort). Als een gebruiker bijvoorbeeld www.google.fr bezoekt, het Google-domein voor Frankrijk, krijgt ze advertenties te zien die zijn getarget op Frankrijk.

 • 2. We analyseren de zoekterm die de gebruiker invoert in Google (een techniek die bekend staat als 'query-parsing'). Als iemand een zoekterm invoert die een stad of regio bevat, kunnen we advertenties weergeven die zijn getarget op die stad of regio. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op 'Rotterdam loodgieters', kunnen we relevante advertenties weergeven die zijn getarget op Rotterdam.

 • 3. Zo mogelijk bepalen we de algemene locatie van een gebruiker op basis van het IP-adres (Internet Protocol) van zijn of haar computer. Een IP-adres is een uniek nummer dat door internetproviders aan elke computer op het internet wordt toegewezen. Als bijvoorbeeld iemand met een IP-adres uit de regio Groningen zoekt op 'loodgieters', kunnen we advertenties weergeven die zijn getarget op Groningen.

Targeting op taal en locatie instellen en inschakelen

Bij het maken van een nieuwe campagne komt er een moment waarop u de talen en locaties kunt kiezen, waarop de campagne wordt getarget. U kunt deze instelling op elk moment bewerken op de pagina 'Instellingen bewerken' van uw campagne.

Bekijk instructies voor het bewerken van uw targettaal en targetlocatie.

Nu proberen: targeting op taal en locatie instellen

Als u een nieuwe campagne maakt in uw AdWords-account, geeft u op welke talen en locaties u wilt targeten.

Ga als volgt te werk om uw instellingen voor targeting op taal te wijzigen:

 • 4. Meld u aan bij uw AdWords-account op https://adwords.google.nl.

 • 5. Klik op de pagina 'Alle online campagnes' op de naam van de campagne die u wilt bewerken.

 • 6. Selecteer het tabblad Instellingen.

 • 7. Klik naast 'Talen' op Bewerken.

 • 8. Selecteer de nieuwe taal.

 • 9. Klik op Opslaan.

Ga als volgt te werk om uw instellingen voor targeting op locatie te wijzigen:

 • 10. Meld u aan bij uw AdWords-account op https://adwords.google.nl.

 • 11. Klik op de pagina 'Alle online campagnes' op de naam van de campagne die u wilt bewerken.

 • 12. Klik op het tabblad Instellingen.

 • 13. Klik naast 'Locaties' op Bewerken.

14.

Selecteer de nieuwe locaties. U kunt elke combinatie van de volgende opties kiezen:

Landen of gebieden targeten.

Regio's of plaatsen targeten.

Aangepaste gebieden targeten, zoals een straal rond een locatie,

een aangepaste vorm of een ander gebied dat u op de kaart definieert. Een lijst toevoegen met locaties die u wilt targeten.

Locaties van uw geselecteerde gebieden uitsluiten.

 • 15. Klik op Opslaan.

Vragen om rekening mee te houden:

 • 16. Wanneer zou u overwegen te targeten op een andere taal?

 • 17. Wat zijn de verschillende targetingopties voor targeting op locatie?

 • 18. Wanneer zou u een locatie uitsluiten van uw campagne?

Basisinformatie over targeting op taal

Talen kiezen die u wilt targeten

Met targeting op taal bereikt u een doelgroep die een of meer talen spreekt. Omdat mensen in verschillende gebieden verschillende talen spreken, is targeting op taal een goede manier om uw gebruikers te bereiken, zelfs wanneer deze zich niet in hun eigen land bevinden.

Als u bijvoorbeeld Spaanse boeken verkoopt, kunt u ervoor kiezen uw advertenties te targeten op de Spaanse taal. Wanneer we vaststellen dat een gebruiker Spaans spreekt (op basis van de taalinstelling van de Google- interface), wordt uw advertentie weergegeven.

We raden u aan de taal te targeten waarin uw advertentie en de bijbehorende zoekwoorden zijn geschreven. Als uw advertentie en zoekwoorden bijvoorbeeld zijn geschreven in het Nederlands, kunt u het beste Nederlandstalige gebruikers targeten. Houd er rekening mee dat Google uw advertentie niet vertaalt.

Advertentietekst met double-byte tekens

Met AdWords kunt u advertentieteksten maken met double-byte tekens, die bijvoorbeeld in veel Oost-Aziatische talen worden gebruikt. Houd er echter rekening mee dat voor double-byte tekens bijzondere eisen gelden.

Voor de weergave van double-byte tekens is bijna tweemaal zoveel ruimte nodig als voor single-byte tekens. Bijvoorbeeld: de titelregel van een Nederlandstalige advertentie mag maximaal 25 tekens bevatten, terwijl dezelfde titelregel in een taal met double-byte tekens beperkt is tot 12 tekens. De tweede en derde regel van een Nederlandstalige advertentietekst mogen

beide 35 tekens bevatten, terwijl de limiet voor double-byte tekens 17 tekens bedraagt.

Nog twee regels voor het maken van advertenties met double-byte tekens:

 • - Gebruik single-byte tekens voor interpunctie en valutasymbolen.

 • - Gebruik single-byte tekens voor alfanumerieke tekens.

Als u een advertentie met double-byte tekens maakt in de Nederlandse interface, klopt de weergegeven limiet voor het aantal tekens niet. U voorkomt foutmeldingen door u te houden aan het juiste aantal tekens. De titelregel in de Japanse advertentie hieronder mag bijvoorbeeld niet meer dan 12 tekens bevatten, terwijl de weergegeven limiet 25 is.

Basisinformatie over targeting op locatie:

land/gebied

Targeting op land of gebied

U moet deze optie voor targeting op locatie alleen kiezen als u services of producten aanbiedt aan gebruikers in een of meer landen of gebieden. Als u een internationale onderneming heeft, is het logisch dat u alle landen en gebieden target. Zo bent u er namelijk zeker van dat uw campagnes over de hele wereld worden weergegeven.

Nieuwe adverteerders targeten vaak alle landen en gebieden om maar zo veel mogelijk mensen te bereiken. Als u dit doet, bereikt u wellicht klanten die niet zo snel conversies genereren. Dit zijn bijvoorbeeld klanten in een ander land die geen internationale verzendkosten willen betalen.

Beantwoord de volgende vragen om te bepalen welke locatie en wie u moet targeten:

Waar verkoopt u uw producten of levert u uw services? Wat is uw beoogde doelgroep?

Als u bijvoorbeeld dvd's verkoopt en deze alleen binnen Nederland distribueert, moet u uw campagne op Nederland targeten. Als u echter wereldwijd dvd's verkoopt, moet u uw campagne targeten op alle landen en gebieden. U kunt ook targeten op pakketten van landen, bijvoorbeeld West- Europa, Afrika of het Midden-Oosten.

Basisinformatie over targeting op locatie:

regio/plaats

Targeting op regio of plaats

Targeting op regio en plaats is het meest geschikt voor adverteerders waarvan de doelgroep zich in specifieke gebieden bevindt. Met targeting op regio en plaats kunt u een kleiner aantal mensen targeten en meer relevante klikken genereren. Op deze manier houdt u de kwaliteitsscore hoog en de kosten laag. Daarnaast kunt u, afhankelijk van de gewenste doelgroep, zeer specifieke advertentietekst en bestemmingspagina's maken voor speciale aanbiedingen en prijzen.

Targeting op regio en plaats is doorgaans het meest geschikt voor regiogebonden bedrijven zoals boetieks, winkels, restaurants en hotels.

Targeting op regio en plaats wordt niet in alle landen aangeboden. De beschikbare opties worden weergegeven wanneer u de campagne instelt.

AdWords geeft uw gewenste regio of plaats (welke het meest specifiek is) weer in de laatste regel van de advertentietekst om deze te onderscheiden van advertenties die zijn getarget op landen of gebieden. Deze advertenties verschijnen op Google en op de sites van enkele van onze partners.

Nauwkeurigheid bij targeting op regio of plaats

Het aantal zoekopdrachten waarvoor we nauwkeurige gegevens voor targeting op locatie hebben, blijft in veel landen toenemen. Sommige landen, waaronder Brazilië, Japan, Spanje en Zuid-Korea, zijn op dit gebied beperkt. Dit betekent dat lokale advertenties in een campagne met targeting op gebied op stadsniveau wellicht niet veel vertoningen genereren.

Wanneer u uw lokale advertenties wilt targeten op gebieden op stadsniveau in deze landen, raden we u aan twee campagnes op te zetten om te testen hoe goed targeting op locatie werkt voor uw doelgebied en zoekwoorden.

Stel een van de campagnes in op targeting op locatie voor het beperkte doelgebied en reserveer er een klein budget voor. Target de andere campagne op landniveau om ervoor te zorgen dat uw advertentie nog steeds voldoende vertoningen en klikken ontvangt. We raden u aan deze campagnes ten minste een aantal weken naast elkaar uit te voeren. Als u merkt dat de campagne met targeting op locatie voor het kleinere gebied voldoende vertoningen oplevert voor uw marketingdoeleinden, kunt u de campagne die lokale advertenties target op landniveau, onderbreken of verwijderen.

We verwachten dat vertoningen voor lokale advertenties met targeting op een beperkte locatie mettertijd toenemen vanwege verbeteringen van de infrastructuur en onze technologie.

Targeting op locatie: aangepaste targeting

Aangepaste targeting op locatie

De optie voor aangepaste targeting is het meest geschikt voor adverteerders met doelgroepen die zich in zeer specifieke gebieden bevinden. Als u de optie

voor aangepaste targeting selecteert voor uw campagne(s), worden uw advertenties alleen weergegeven voor klanten die zoeken naar producten of services (of wonen) binnen een bepaalde straal van uw bedrijf of binnen een gebied dat u heeft gedefinieerd.

Een voordeel van aangepaste targeting is dat u niet afhankelijk bent van de plaatsen en regio's die bij de gelijknamige optie worden aangeboden. Een adverteerder is bijvoorbeeld eigenaar van een restaurant in hartje Groningen. Met de optie voor aangepaste targeting kan de adverteerder mensen in het centrum van Groningen targeten, in plaats van in de hele plaats of in de provincie.

Wanneer u de optie voor aangepaste targeting instelt, heeft u drie opties: u kunt een fysiek adres opgeven, een punt op een kaart selecteren of lengte- en breedtegraden opgeven om een polygoon te vormen.

Een fysiek adres opgeven: met deze optie kunt u een straat of zakelijk adres opgeven. Vervolgens kiest u de afstand (bijvoorbeeld 50 kilometer) voor een straal rondom dit adres. Uw advertenties worden alleen weergegeven voor gebruikers in deze cirkel of gebruikers die de namen van de plaatsen in deze cirkel aan hun zoekopdracht toevoegen.

Een punt op de kaart selecteren: u kunt in plaats van een adres het middelpunt van uw advertentiecirkel definiëren door de interactieve kaart te slepen en een rode markering op uw locatie te plaatsen. Deze locatie wordt automatisch geconverteerd naar coördinaten voor de lengte- en breedtegraad, die door het AdWords-systeem worden gebruikt om uw advertenties te targeten.

Meerdere punten (polygoon): u kunt drie of meer lengte- en breedtegraden op een interactieve kaart selecteren om een polygoon voor het gewenste gebied te definiëren. (De punten die u selecteert, worden automatisch door het systeem geconverteerd naar lengte- en breedtegraden.) Wanneer u de optie voor meerdere punten gebruikt, kunt u een doelgebied opgeven met vrijwel elke afmeting en vorm.

Targeting op taal en locatie bijhouden en problemen oplossen

Targeting op taal en locatie bijhouden

Met het Hulpprogramma Voorbeeld van advertenties kunt u bekijken hoe uw advertentie in een andere regio wordt weergegeven of controleren of de advertentie daadwerkelijk wordt weergegeven. Met dit hulpprogramma kunt u voor elke locatie uw advertenties bekijken zoals ze zouden worden weergegeven op een normale Google-pagina met zoekresultaten, zonder dat er extra vertoningen worden gegenereerd. Meer informatie over het Hulpprogramma Voorbeeld van advertenties vindt u in Les 9.1 Overzicht van AdWords-hulpprogramma's.

U heeft twee opties voor het bijhouden van de prestaties van uw advertenties in verschillende regio's:

1. Voer een rapport 'Geografische prestaties' uit in uw account. In dit rapport worden de prestatiestatistieken van uw advertenties getoond op geografische herkomst van elke vertoning. Meer informatie over het rapport 'Geografische prestaties' vindt u in Les 10.2 AdWords-rapporten.

2. Koppel uw account aan Google Analytics. U kunt dan alle activiteiten op uw website bekijken, inclusief advertentieverwijzingen, onderverdeeld naar geografische regio. Raadpleeg voor meer informatie Les 11. Google Analytics.

Problemen oplossen met op taal en locatie getargete campagnes

Uw advertenties kunnen mogelijk af en toe klikken ontvangen van buiten uw getargete locaties. We noemen hier enkele mogelijke oorzaken en daarnaast enkele dingen die u kunt doen (of die wij al doen) om er zeker van te zijn dat u de meest relevante klikken ontvangt:

Het IP-adres wijst op een andere locatie dan de werkelijke locatie van de gebruiker.

Voorbeeld: de gebruiker bevindt zich in Groningen maar

gebruikt een IP-adres (Internet Protocol) voor een server die zich in Antwerpen bevindt. Als u uw advertenties op Antwerpen target, is het mogelijk dat deze gebruiker uw advertenties te zien krijgt (ook als die gebruiker zich fysiek in Groningen bevindt). Oplossing: IP-adressen worden automatisch toegewezen door de internetprovider (ISP) van de gebruiker. In sommige gevallen wordt er aan een gebruiker een IP-adres toegewezen dat bij een andere regio hoort dan waarin de gebruiker zich bevindt. Helaas kunnen we niet bepalen voor welke gevallen dit geldt of de toewijzing veranderen. We geven echter wel de naam van de door u getargete regio weer onder uw advertentie om niet-relevante klikken op uw advertentie te helpen voorkomen.

Een gebruiker buiten uw doelgebied zoekt specifiek naar iets waarvan Google weet dat dit binnen uw doelgebied valt.

Voorbeeld: u kiest er voor advertenties te targeten op een bepaalde stad. Een gebruiker buiten die regio kan die stad opnemen in zijn zoekopdracht wanneer hij naar iets zoekt dat betrekking heeft op uw advertentie of bedrijf. In dat geval is het

mogelijk dat deze gebruiker uw advertenties kan zien (ook als de gebruiker zich fysiek buiten de getargete stad bevindt). Oplossing: dit systeem is ontwikkeld om zoveel mogelijk mensen te bereiken die zoeken naar uw producten of services. Als u echter van mening bent dat uw klikken niet de resultaten geven die u verwacht, kunt u proberen uw advertentietekst en zoekwoorden aan te passen.

Uw doelgebied is wellicht groter dan u had bedoeld. Gebruikers van een groter gebied worden dan getarget op basis van uw instellingen.

Oplossing: beperk uw doelgebied. U kunt er ook voor kiezen om aangepaste targeting te gebruiken in plaats van regionale targeting.

U heeft getarget op land/locatie en gebruikers voeren zoekopdrachten uit via het landspecifieke Google-domein.

Voorbeeld: als uw campagne Nederland target, kan een

gebruiker met een Belgisch IP-adres uw advertentie op Google.nl zien, het specifieke Google-domein voor Nederland. Oplossing: als u niet wilt dat uw advertentie aan gebruikers buiten uw doelgebied wordt weergegeven op een landspecifiek domein, kunt u de locatietargeting van uw campagne wijzigen van de optie voor land of gebied in de opties voor regionale of aangepaste targeting.

Strategieën en praktische tips voor targeting op taal en locatie

Strategieën voor internationaal targeten

Als u een doelgroep target die zich op verschillende locaties bevindt, is het van belang om uw campagnes en advertentiegroepen logisch in te delen.

Het is een goede strategie om uw campagnes per locatie in te delen en er naar te noemen, bijvoorbeeld 'Duitsland' en 'Frankrijk'. Gebruik de juiste targeting op locatie en taal voor elke campagne. U wilt bijvoorbeeld uw eerste campagne targeten op de locatie Duitsland en de taal Duits.

Organiseer vervolgens uw advertentiegroepen op productlijn, zoals 'Koffie' en 'Thee'. Zorg dat uw zoekwoorden en advertentietekst zijn afgestemd op de gewenste doelgroep.

Zorg ervoor dat uw lijst met zoekwoorden en de advertentietekst voor elke advertentiegroep in dezelfde taal zijn opgesteld. Dan weet u zeker dat de advertentie wordt weergegeven in dezelfde taal als waarin het zoekwoord is opgegeven. Als een gebruiker bijvoorbeeld een zoekwoord in het Japans opgeeft, wilt u dat de advertentie wordt weergegeven in het Japans.

Praktische tips voor targeting op taal en locatie

Hier volgen nog enkele praktische tips:

Voordat u targeting op locatie instelt, voert u uw zoekwoorden in Google Insights for Search in om te kijken welke locaties de meeste zoekopdrachten ontvangen voor uw zoekwoord. U kunt vervolgens uw bod en budgetten hieraan aanpassen door deze te verhogen voor de locatie met het meeste verkeer en deze te verlagen voor de andere locaties.

Nadat de targeting op locatie is ingesteld en uw campagne enige tijd actief is geweest, voert u een rapport 'Geografische prestaties' uit of gaat u naar Google Analytics om te kijken waar uw gebruikers vandaan komen. Pas uw budgetten, biedingen of boodschappen aan aan de prestaties van uw advertenties in de verschillende regio's.

Als het rapport 'Geografische prestaties' of Google Analytics aangeeft dat u uit bepaalde regio's voortdurend klikken met een laag conversiepercentage ontvangt, of dat u klikken ontvangt uit regio's waarin u uw advertenties niet wilt weergeven, kunt u de regio uitsluiten van uw targeting.

U heeft bijvoorbeeld een online winkel die producten verzendt naar alle staten van de Verenigde Staten, behalve naar Hawaï en Alaska. U kunt uw campagne targeten op de Verenigde Staten en die twee staten uitsluiten. Het is ook mogelijk dat u campagnes heeft gemaakt die relevant zijn voor andere markten buiten de Verenigde Staten en bepaalde steden in Europa. U kunt nu al die locaties targeten in één campagne.

Richt uw advertenties op een specifieke bestemmingspagina voor de getargete regio, als u zo'n pagina heeft.

U kunt meerdere locaties toevoegen door te klikken op de link Bulk op het tabblad Aangepast wanneer u de locaties bewerkt, en in één keer tot 100 locaties toevoegen.

U kunt het adres van uw bedrijf naar voren halen door locatie-extensies toe te voegen aan uw advertenties.

4.4 Plaatsingstargeting voor het Display Netwerk

Inleiding in plaatsingen in het Display Netwerk

<p>

Basisinformatie over automatische plaatsing Basisinformatie over gerichte plaatsingstargeting Plaatsingen targeten op inhoudstype

Doel: leren hoe u met het hulpprogramma voor plaatsingen kunt targeten op specifieke typen internetinhoud.

Praktische tips voor plaatsingstargeting

Inleiding tot plaatsingen in het Display Netwerk

Plaatsingen in het Display Netwerk: kernbegrippen

Het Google Display Netwerk omvat miljoenen websites, nieuwspagina's en blogs die in samenwerking met Google getargete AdWords-advertenties weergeven. Door te adverteren in het Google Display Netwerk kunt u uw marketingbereik uitbreiden naar specifieke doelgroepen (en potentiële klanten) die deze sites dagelijks bezoeken. We streven ernaar 's werelds grootste netwerk voor contextueel adverteren te onderhouden.

Het netwerk bereikt meer dan 70 procent van de internetgebruikers in meer dan twintig talen en in meer dan honderd landen. Natuurlijk houdt u altijd de controle over de targeting van uw advertenties: u kunt zich op elk gewenst moment in meer of mindere mate richten op specifieke landen of regio's.

Plaatsingstargeting in het Google Display Netwerk

Plaatsingen zijn locaties in het Google Display Netwerk waar uw advertentie kan worden weergegeven. Een plaatsing kan een hele website zijn, maar ook een subset van een website, bijvoorbeeld een reeks pagina's van die site, of zelfs een afzonderlijk advertentieblok op één pagina. AdWords biedt de volgende targetingfuncties om u te helpen uw advertenties beter te targeten op deze plaatsingen:

Automatische plaatsingen: als u zoekwoorden in uw advertentiegroep

heeft en het Display Netwerk target, gebruiken we contexttargeting om automatische plaatsingen te bepalen waar uw advertenties worden weergegeven. Zelfgekozen plaatsingen: als u de plaatsingen apart beheert om meer

controle te hebben, maakt u gebruik van zelfgekozen plaatsingen. U kunt ervoor zorgen dat uw advertentie vaker of minder vaak wordt weergegeven door unieke biedingen in te stellen voor elk van uw zelfgekozen plaatsingen. U kunt ook zelfgekozen plaatsingen gebruiken om het aantal sites in het Display Netwerk waarop uw advertenties worden weergegeven, te beperken. Uitgesloten plaatsingen: u kunt ook bepaalde plaatsingen kiezen waarop uw advertenties niet mogen worden weergegeven.

Basisinformatie over automatische plaatsingstargeting

Hoe zoekwoorden en automatische plaatsingen samenwerken

Als u zoekwoorden in uw advertentiegroep heeft en het Display Netwerk target, gebruiken we contexttargeting om automatisch plaatsingen te bepalen waar uw advertenties worden weergegeven. Dit noemen we 'automatische plaatsingen'.

Contexttargeting betekent dat het AdWords-systeem automatisch eerst alle mogelijke pagina's in het Google Display Netwerk doorzoekt om inhoud te vinden die overeenkomt met die zoekwoorden. AdWords zoekt naar contextuele overeenkomsten tot op paginaniveau. Als een plaatsing veel verschillende pagina's heeft, kunnen uw advertenties alleen worden weergegeven op die pagina's die overeenkomen met uw zoekwoorden.

Contexttargeting en plaatsingstargeting

Beide functies targeten advertenties op websites in het Google Display Netwerk.

Contexttargeting is een targetingfunctie van het AdWords-systeem waarmee advertenties worden gekoppeld aan inhoud op een bepaalde pagina op basis van de inhoud van de pagina en van de zoekwoorden zelf. Plaatsingstargeting is een andere targetingfunctie van het AdWords-systeem waarmee u specifiek een plaats kunt targeten op een pagina in het Display Netwerk die kan worden gebruikt voor AdWords-advertenties. Uitgevers op het Display Netwerk

kunnen de indeling, grootte of inhoudscategorie vastleggen van advertenties die kunnen worden weergegeven in een bepaalde plaatsing.

Meer informatie over de verschillen tussen deze typen targeting vindt u hieronder.

Contexttargeting

Contexttargeting betekent dat uw zoekwoorden worden gebruikt om uw advertenties te plaatsen naast inhoud die overeenkomt met uw advertenties.

Stel dat u een advertentiegroep heeft gemaakt om te adverteren voor digitale camera's en dat deze groep zoekwoorden bevat zoals digitale camera's en cameratassen. Contexttargeting wordt gebruikt om sites met dezelfde thema's in het Google Display Netwerk te identificeren en uw advertentie op deze sites te plaatsen. Dit kunnen webpagina's over camera-apparatuur of discussiegroepen van amateurfotografen zijn, maar ook een e-mail of nieuwsbrief over digitale fotografie.

Contexttargeting wordt altijd gebruikt wanneer een advertentiegroep zoekwoorden heeft en is ingesteld dat advertenties voor de campagne moeten worden weergegeven in het Display Netwerk. Dit geldt niet alleen voor advertentiegroepen met alleen zoekwoorden, maar ook voor advertentiegroepen met zowel zoekwoorden als plaatsingen.

Plaatsingstargeting

Bij plaatsingstargeting kunt u zelf plaatsen in het Display Netwerk zoeken waar u uw advertenties wilt weergeven. We kijken bij het zoeken naar relevante plaatsingen voor uw advertenties uitsluitend naar uw zelfgekozen plaatsingen. In tegenstelling tot contexttargeting zijn bij plaatsingstargeting geen zoekwoorden vereist.

Een plaatsing kan een volledige website of een deel van een website zijn. Als u bijvoorbeeld voetbalschoenen verkoopt en uw advertentie wilt weergeven op een bepaalde voetbalwebsite of alleen op de sportpagina's van een krant, kunt u deze sites selecteren door middel van plaatsingstargeting.

Hier volgen nog enkele feiten over plaatsingstargeting:

Een site moet deel uitmaken van het Google Netwerk om beschikbaar te zijn voor plaatsingstargeting.

Als u een nieuwe campagne of advertentiegroep maakt, kunt u met het Hulpprogramma voor plaatsingen van AdWords naar plaatsingen voor uw advertentie zoeken.

Zoals met alle vormen van AdWords-advertenties, moet u met andere adverteerders concurreren om advertentieruimte. Als u bekende en

populaire sites kiest, moet u meer betalen om uw advertentie geplaatst te krijgen.

 • 2. Standaardbiedingen voor advertentiegroep: automatische plaatsingen U wordt altijd gevraagd een Display Netwerk-bod in te stellen wanneer u een advertentiegroep maakt. Dit bod is van toepassing op alle automatische plaatsingen in deze advertentiegroep. Wanneer u dit bod bewerkt, worden de biedingen voor alle automatische plaatsingen in de betreffende advertentiegroep bijgewerkt. Als u later geen afzonderlijk bod instelt voor plaatsingen in die advertentiegroep, wordt uw algemene Display Netwerk-bod voor automatische plaatsingen gebruikt. Hieronder volgt de algemene volgorde voor biedingen, van de meest specifieke (met de hoogste prioriteit) tot de laagste:

Biedingen voor afzonderlijke plaatsingen

Bod voor zelfgekozen plaatsing

Display Netwerk-bod

Vermenigvuldigingsfactoren, bijvoorbeeld vanwege wijzigingen in de advertentieplanning of demografische biedingen, worden toegepast nadat uw beginbod is gekozen.