You are on page 1of 42

Colgio FAAT

Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre Literatura

Contedo:
Introduo ao estudo da literatura
O que literatura?
Literariedade
Figuras de linguagem
Gneros e elementos literrios
Verso e prosa
Metrificao Rima
Gneros poticos

Gabarito

1) Os traos picos se manifestam por haver no poema traos narrativos. J os traos lricos manifestam-
se pela presena de eu-lrico, pela expresso dos sentimentos desse eu-lrico e por ser o poema de
curta extenso.
2) O poema pertence ao gnero lrico pois expressa sentimentos e emoes, permeados pela funo
potica da linguagem. Nele h a predominncia de pronomes e verbos na 1 pessoa, alm da
explorao da musicalidade das palavras.
3) Gnero lrico: Os textos do gnero lrico, que expressam sentimentos e emoes, so permeados pela
funo potica da linguagem. Neles h a predominncia de pronomes e verbos na 1 pessoa, alm da
explorao da musicalidade das palavras.
Gnero dramtico: De acordo com a definio de Aristteles em sua Arte Potica, os textos
dramticos so prprios para a representao e apreendem a obra literria em verso ou prosa passveis
de encenao teatral. A voz narrativa est entregue s personagens, atores que contam uma histria
por meio de dilogos ou monlogos.
Gnero pico ou narrativo: No gnero pico ou narrativo h a presena de um narrador, responsvel
por contar uma histria na qual as personagens atuam em um determinado espao e tempo. Nele so
narrados feitos grandiosos e h a presena de um grande heri.
4) D
5) D
6) E
7) B
8) B
9) O texto explora, alm do sentido das palavras, outros recursos para que a mensagem pretendida pelo
poema se construa. So exemplos disso o ritmo que sugere a caminhada, a repetio da palavra pedra
reforando a sua presena, a inverso das oraes.
10) O poema no escrito em oraes, mas em versos, ou seja, no h preocupao com a estrutura
propiciada pela escolha das palavras e pelo tamanho dos versos, tais como as rimas, o ritmo e o
barulho do trem, que reproduzido ao longo do poema.
Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre Gramtica


Contedo:
Texto / funes da linguagem /acentuao

Gabarito

1. A
2. E
3. Porque h situaes formais em que a variedade padro necessria, como em uma entrevista para
emprego.
4. Porque quando ele vai escola, j tem domnio da lngua, ou seja, j adquiriu competncia comunicativa.
Na escola, o aluno somente aprimora o que j sabe.
5. Emissor > emotiva
Receptor > apelativa
Canal > ftica
Cdigo > metalingustica
Mensagem > potica
Referente/assunto > referencial
6. E
7. D (voo)
8. Tungs-t-nio
Bi-sa-v
9. HQ = entretenimento
Torpedo = rede social
Sentena de condenao = linguagem jurdica
10. B
Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre Matemtica Prof. Leandro


Contedo:

Captulos 1, 2 e 3: Conjuntos. Funes: Intervalos; estudo do domnio, da imagem e do


contradomnio; sistema cartesiano; representao grfica. Funo afim: Valores e zero da
funo afim.

Gabarito
1.
A B x R / 1 x 3 B C x R / 1 x 2 A B C x R / 1 x 2
A C x R / x 3 A B x R / x 1 A C x R / 2 x 3
B A x R / x 3 A B x R / 1 x 1

2.
a) No funo.
b) No funo.
c) funo. D f 1, 0, 1, 2; CD f 2, 1, 0, 1, 2, 3; Im f 2, 1, 1, 3.
d) funo. D f 1, 0, 1, 2; CD f 2, 1, 0, 1, 2, 3; Im f 1 .

3.
a) f 2 2
1 11
b) f
2 4
c) f 3 7 3 3

26
4. x
9

5. D f 5 ; 3

6. a) y 25 2 x b) R$ 325 , 00

7. 27 usurios

8. a) Pn 156 2,5n b) 15 semanas

9. B
7 x 47
10. f x
3
47
a) funo crescente b) x c)
7
Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre Matemtica Prof. Zabeu


Contedo:
Termo geral de uma progresso aritmtica;
Soma dos termos de uma progresso aritmtica.

Gabarito
1. a) 10,13,16,19,22

b) 6,2,2,6,10,14,18,22

c) x 2,2x 2,3x 2,4x 2

d) 1,3 1,6 1,9 1,12 1,15 1

2. rea = 6 u.a.

3. 1,6,11 ou 11,6,1

4. 10,13,16,19,22 ou 22,19,16,13,10

5. a100 1080

6. 271 mltiplos

7. 0,6;0,7;0,8;0,9;1,0;1,1;1,2;1,3;1,4;1,5;1,6;1,7;1,8

8. 16 fileiras

9. 6192 laranjas

10. 194 m e 1130 m


Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre Biologia 1 ano


Contedo:
cidos nucleicos: linguagem da vida - Classificao dos cidos nucleicos DNA e RNA (estrutura,
pareamento de bases, propriedades, replicao, transcrio), estrutura DNA e RNA, exames de
DNA
Biologia Celular - estudo das clulas: histrico celular, organismos unicelulares e pluricelulares,
organizao celular (procariontes e eucariontes), Reinos dos seres vivos

Gabarito
1) Os cidos nucleicos controlam os processos vitais no interior de todos os organismos vivos, pois
contm as informaes para a sntese de protenas, determinando as caractersticas hereditrias dos
indivduos.

2) A resposta encontra-se na pgina 43 de seu livro.

3) a. Adenina, Timina, Citosina e Guanina.


b. Pricas: Adenina e Guanina / Pirimdicas: Timina e Citosina
c. Adenina com Timina: duas pontes de hidrognio / Guanina com Citosina: trs pontes de hidrognio

4) Se Adenina = 18%, ento temos a mesma quantidade de bases nitrogenadas do tipo Timina (= 18%)
porque elas formam pares, perfazendo o total de 36%.
O total de bases nitrogenadas deste segmento equivale a 100%. Ento, 100% - 36% = 64%.
As bases nitrogenadas Citosina e Guanina tambm formam pares. Assim, 64% dever ser dividido entre
elas: Citosina = 32% e Guanina = 32%.

5) D

6) O DNA contm o cdigo gentico responsvel pela existncia das diversas caractersticas
hereditrias dos seres vivos. Esse cdigo universal, pois a composio qumica do DNA a mesma
em todas as espcies. O que muda nos diversos organismos o arranjo diferente da codificao
gentica para a formao das protenas.

7) C

8) A replicao do DNA possibilita a formao de novas clulas com a mesma constituio gentica.
Dessa forma podem ocorrer nos seres vivos: o crescimento, a renovao celular, a reproduo...

9) Cada filamento original de DNA (lembre-se: o DNA formado por duas fitas) serve de molde para a
sntese de um novo filamento. Ou seja, o DNA original capaz de formar duas molculas-filhas
idnticas ou clones, conservando a metade do modelo que as formou.
A enzima DNA helicase catalisa a separao da dupla hlice, rompendo as pontes de
hidrognio, como um zper que se abre. Cada um desses filamentos separados serve de molde
para a cpia de uma nova cadeia complementar.
A enzima DNA polimerase capaz de reconhecer alguns erros, enquanto se desloca ao longo
da molcula de DNA.
A enzima DNA ligase faz a ligao entre os novos nucleotdeos e aqueles do DNA original.

10) A formao do RNA ocorre pela transcrio. Esse processo se d com a utilizao de uma das
cadeias de DNA, como molde para a formao de RNA. A enzima RNA polimerase catalisa o
rompimento das pontes de hidrognio do DNA. Em seguida, os nucleotdeos com ribose encaixam-se
na cadeia de DNA que serve de molde. A Uracila se liga adenina.
11) AUCGGCUUUAAC

12) C

13) D

14) As clulas eucariticas possuem o material gentico (DNA) envolvido por uma membrana, a
carioteca ou cariomembrana e portanto, possui ncleo. J as clulas procariticas no possuem esse
membrana nuclear, o material gentico fica disperso no citoplasma em uma regio chamada nucleoide.

15) No citoplasma da clula bacteriana, normalmente existe um pequeno anel de DNA denominado
plasmdeo. O plasmdeo capaz de autoduplicao independente da replicao do cromossomo
bacteriano. Sua finalidade codificar enzimas que permitem a defesa da bactria, alm de aumentar a
variabilidade gentica.

16) B

17) C

18) a. Tipo de nutrio, quantidade de clulas, ausncia ou presena de ncleo celular.

b. Apenas os organismos vivos (bactrias e cianobactrias) do reino Monera so procariontes, ou seja,


no apresentam ncleo em sua clula.

c. As plantas so organismos auttrofos (realizam fotossntese), os fungos so hetertrofos por


absoro e os animais so hetertrofos por ingesto.

19) 01 + 04 + 08 + 32 = 45

20) A resposta pode ser encontrada no quadro da pgina 52.


Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio
Recuperao do 1 Bimestre Fsica

Contedo:
A seguir apresenta-se o contedo contemplado no programa de recuperao:
Velocidade mdia e acelerao mdia (somente escalar).
Movimento uniforme (MU): retilneo e circular.

Gabarito
a) vM = 60 km/h
A b) vM = -120 km/h K v 1675 km/h
c) vM = 0 km/h
a) fB = 15 rpm
B vM = 60 km/h L
b) v 0,31 m/s
C B M v = 55,8 km/h

a) aM = 5 m/s
D b) aM = 0 m/s N E
c) aM -5,7 m/s
E A O C

F C P A

a) MU
b) S0 = 10 m; v = 3 m/s;
G sentido positivo Q B
c) para t = 5 s S = 25 m;
para S = 31 m t = 7 s
a) dAB = 60 m
H b) t = 20 s R D
c) S = 80 m
a) SA = -6 + 3.t; SB = 1,5.t
I S v = 72 km/h
b) S = 6 m; t = 4 s
a) SA = 20 + 11.t ; SB = 90 + 4.t
J b) t = 10 s T B
c) S = 130 m
Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre Qumica

Contedo:
Estrutura da matria
Radioatividade ( Qumica nuclear )

Gabarito
1- d

2- e

3- Fe II = 24 e, 30n, 26 p; Fe III = 23 e, 30n, 26 p

4- b

5- Z = 17, A = 35

6- b

7- 20p, 22n, A = 42, isbaros

8- c

9- b

10- c

11- a

12- d

13- b

14- 2,5 g

15- 15 dias

16- descoberta da radiao

17- fuso nuclear

18- x = 2

19- Z = 37, A = 90

20- A = 227, Z = 92.


Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre - Histria


Contedo:
ESTUDOS HISTRICOS
CONCEITO
PRIMEIRAS COMUNIDADES
MESOPOTMIA
RELIGIO
POLTICA, ECONOMIA E CULTURA.
EGITO
POLTICA, ECONOMIA E CULTURA.
RELIGIO
HEBREUS, FENCIOS E PERSAS.
POLTICA, ECONOMIA E CULTURA.
RELIGIO

Gabarito
1-B
2-B
3-A
4-A
5-E
6-A
7-C
8-C
9-A
10-D
11-D
12-C
13-os projetos desenvolvidos por engenheiros para construo das obras de conteno do Rio
Nilo, assim como para erigir palcios, templos e pirmides, contriburam para o avano dos
clculos matemticos e da Geometria. o registro das frmulas utilizadas em produtos para o
embalsamamento e para a produo de cosmticos, remdios, tintas e outros itens, o que
contribuiu para o incio das indstrias farmacutica e qumica. a contribuio do trabalho dos
agentes mumificadores para ampliar o conhecimento dos egpcios na Medicina, pois a tcnica
desenvolvida para dissecar os cadveres permitiu conhecer o funcionamento de alguns rgos
e sistemas do corpo humano.
14-Tinham a funo de governar o Egito, sendo, por isso, considerados seres divinos.
Geralmente, eram preparados desde a infncia para governar e casavam-se com uma de suas
irms ou filhas, a fim de preservar o sangue puro do deus R. Eram responsveis pelos rituais
e demais atividades realizadas nos diversos templos dedicados aos deuses egpcios.
Profissionais muito valorizados e que poderiam ascender de acordo com os seus mritos.
Precisavam aprender as escritas hieroglfica e demtica, alm de dominar tcnicas de
contabilidade.
15-pelas fortes chuvas nas regies prximas s nascentes, que aumentam o volume do Rio
Nilo e o fazem transbordar com fora, em razo da formao do relevo, a fertilidade se deve
matria orgnica que arrastada pelo caminho.
16-Os persas assimilassem parte do conhecimento dos egpcios, mesopotmicos e outros e
formassem uma cultura ecltica.
17- Criaram o primeiro cdigo de leis escritas (Cdigo de Hamurabi) que deveria ser observado
por toda a sociedade e que era baseado na lei de Talio. Politestas e imediatistas,
acreditavam que os seus deuses poderiam satisfazer suas necessidades e vontades em troca
de oferendas de alimentos. Ishtar era uma de suas principais divindades e estava relacionada
com a natureza e a fertilidade.
18- Crenas religiosas baseadas na ideia dualista de que o mundo estava dividido entre o bem
e o mal (entre o deus Aura Mazda e o deus Arhiman) e que de acordo com as suas escolhas
seriam absolvidas ou condenadas no fim do mundo ou juzo final.
19- Politestas, procuravam conduzir sua vida com retido e procuravam agradar aos deuses
com oferendas de alimentos. Alcanar a eternidade era o principal objetivo da prtica de
preservao dos cadveres atravs do ritual de mumificao. Um de seus governantes, o fara
Akhenaton, criou o culto monotesta ao deus Aton que era representado pelo disco solar.
20- Criaram um alfabeto simplificado composto por vinte e duas letras para auxiliar nas
atividades comerciais do cotidiano. Ele deu origem ao alfabeto grego e ao latino, que o mais
utilizado pelos ocidentais.
Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre Geografia


Contedo:
Conceitos geogrficos fundamentais (espao geogrfico, paisagem, territrio, regio e lugar);
Movimentos de rotao e translao;
Formas de orientao, coordenadas geogrficas e fusos horrios;
Mapas (projees cartogrficas, tipos de mapas, elementos e escala).

Gabarito
Leia com ateno o fragmento de texto a seguir:
O espao geogrfico, objeto de estudo da Geografia, uma referncia para a construo do saber dessa cincia.
Para compreender a relao desta com o cotidiano, necessrio conhecer as caractersticas ambientais,
socioeconmicas e geopolticas desse espao, as quais esto relacionadas aos elementos naturais e aos
elementos sociais. Esses elementos interagem, entre si e, portanto, o espao geogrfico vai se reconfigurando, ou
seja, dinmico (FERRETTI, 2010).

1) Qual objeto de estudo da Geografia? Como podemos defini-lo?


Espao Geogrfico, o espao produzido ou modificado pelo homem

2) De que forma a Teoria Geral dos Sistemas (viso sistmica) pode auxiliar na disciplina de Geografia?
Exemplifique.
A teoria formado por um sistema geral e subdividida por outros subsistemas menores. E fundamental
para compreender as esferas da terra.

3) Para o gegrafo Milton Santos paisagem o domnio do visvel, aquilo que a vista abarca. No formada
apenas por volumes, mas tambm de cores, movimentos, odores, sons (...). A dimenso da paisagem a
dimenso da percepo, o que chega aos sentidos. (Metamorfose do Espao Habitado. So Paulo: Hucitec, 1996,
p.61-62). Considerando essa afirmao, analise as sentenas a seguir:
I. A simples observao da paisagem no nos traz explicaes sobre as funes das edificaes, da organizao
dos sistemas de produo e de tecnologias empregadas.
II. Apenas os elementos naturais so suficientes para entendermos o espao geogrfico, visvel atravs das
paisagens.
III. Ao considerarmos os elementos naturais, as funes dos espaos construdos, as relaes e as estruturas
econmicas, sociais e polticas, estamos tratando do espao geogrfico e no apenas das paisagens.
IV. As paisagens geogrficas envolvem no somente os aspectos naturais, mas tambm os aspectos visveis da
cultura das sociedades.
Est correto apenas o que se afirma em:
a) I e II
b) II e III
c) II e IV
d) I, II e IV
e) I, III e IV

4) Da janela lateral do quarto de dormir


Vejo uma igreja um sinal de glria
Vejo um muro branco e no vo um pssaro
Vejo uma grade e um velho sinal.
Mensageiro natural, de coisas naturais
Quando eu falava dessas cores mrbidas
Quando eu falava desses homens srdidos
Quando eu falava deste temporal...
De acordo com o trecho da msica, assinale a alternativa que contm apenas elementos culturais.
a) ...no voo um pssaro...
b) ...Vejo uma igreja um sinal de glria...
c) ...de coisas naturais...
d) ...Quando eu falava dessas cores mrbidas...

5) Diferencie regio e territrio.


Territrio o espao fsico delimitado por fronteiras e regio um conjunto de territrio com caractersticas
em comum

6) Defina paisagem natural e paisagem cultural.


Paisagem natural sem interferncia humana e a cultural com ao do homem

7) De que forma a geografia, como cincia, pode auxili-lo no seu cotidiano?


Atravs da observao do meio e ao do homem sobre o espao

A Terra cuja forma denomina-se geoide-elipsoide realiza vrios movimentos simultneos. Entre esses
movimentos, os principais so o de rotao, translao, revoluo, precesso e nutao. Os movimentos
mencionados so importantes para o sistema do planeta e provocam consequncias para a biosfera.
De acordo com os estudos realizados em sala e pesquisas adicionais que voc realizou, faa o que se pede a
seguir:

8) O que a rotao e quais so as suas consequncias? (Cite e explique no mnimo quatro consequncias).
E o movimento em que a terra realiza em seu prprio eixo, a alternncia entre o dia e a noite , correntes
martimas, circulao atmosfrica, achatamento dos polos.

9) Explique o que a translao e qual o seu tempo de movimento. Quais so as consequncias para o planeta?
(Mencione e explique no mnimo duas)
E o movimento em que a Terra realiza na orbita do sol . As quatros estaes e os equincios.

10) Quantos equincios acontecem durante o ano? Em que datas, aproximadamente? O que caracteriza um
equincio?
Equincio de primavera 23 de setembro e o Equincio de outono 22 de maro .

11) Quantos solstcios acontecem durante o ano? Em que datas, aproximadamente? O que caracteriza um
solstcio?
Solstcios de Inverno e solstcios de Inverno . 22 de Junho e 22 de Dezembro .

12) Escreva V para verdadeiro e F para falso:


( v ) No globo terrestre, no planisfrio e em outros mapas so traadas linhas imaginrias
que nos auxiliam a localizar com mais exatido os lugares da Terra.
( f ) Utilizando o paralelo do Equador como referncia, o mundo dividido em
hemisfrio oeste e hemisfrio leste.
( v ) Utilizando o meridiano de Greenwich como referncia, o mundo est
dividido em hemisfrio norte e hemisfrio sul.
( v ) O paralelo do Equador e o meridiano de Greenwich so considerados os
marcos iniciais para traar os demais paralelos e meridianos.

13) Sobre as caractersticas do planeta Terra no espao, julgue os itens a seguir, colocando V para verdadeiro e F
para falso:
( v ) Tanto a Terra quanto a Lua executam os movimentos de rotao e de translao.
( f ) A Terra o nico planeta do Sistema Solar que possui um satlite natural: a lua.
( v ) A distncia da Terra em relao ao Sol, responsvel pela existncia de vida no
nosso planeta.
( v ) Os solstcios ocorrem, respectivamente, quando a iluminao mxima em um
hemisfrio e mnima em outro, marcando o incio astronmico do vero e do inverno.

15) Em um mapa de escala 1: 3.000.000, quantos centmetros sero necessrios para representar uma reta de
150 km reais?
5 cm

16) Um professor do Curso de Licenciatura em Geografia do Instituto Federal de Pernambuco entregou aos seus
alunos um mapa feito na escala 1:1.000.000 cuja distncia em linha reta entre duas cidades de 5 cm. O
professor pergunta: qual a distncia real, em km, entre as cidades?
50 Km

17) As projees cartogrficas cilndricas permitem mostrar a esfera terrestre com alguns tipos de distores
geomtricas, que afetam as aparncias das reas e das formas continentais. Os mapas de Mercator e de Peters
so bons exemplos destas projees. A partir destas informaes, analise os dois mapas quanto manuteno ou
alterao das reas dos continentes e s distores maiores ou menores nas representaes das formas dos
continentes em baixas, mdias e altas latitudes.
Mercator Viso eurocntrica
Peters Viso de um mundo solidrio

18) Leia, atentamente, o texto:


Os mapas da Terra-Mdia includos em O Senhor dos Anis mostravam uma flecha apontando o norte e uma
barra de escala. Isso significa que a distncia e a direo eram consideradas exatas algo impossvel no
mapeamento de um mundo redondo em um pedao plano de papel. FONSTAD, Karen Wynn. O Atlas da Terra-
Mdia. Um guia autntico e atualizado para a geografia de O Senhor dos Anis, O Hobbit e O Silmarillion, de J. R.
Tolkien. So Paulo: Martins Fontes, 2004.
Sobre as distores, projees e mapas, julgue as afirmaes escrevendo V para verdadeiro e F para falso:
( f ) a escala dos mapas impede que os detalhes sejam representados, impossibilitando a reproduo da
realidade.
( v ) as projees cartogrficas foram elaboradas quando todas as reas da superfcie terrestre eram
consideradas planas.
( v) os mapas sempre so elaborados a partir do ponto de vista de quem est na superfcie terrestre e nunca no
espao.
( v ) impossvel fazer um mapa em duas dimenses que seja uma representao exata de uma estrutura de
trs dimenses.

19) Por que as projees cartogrficas apresentam distores? Exemplifique.


Por que a terra uma geoide elipsoide

20) Quais so os elementos bsicos dos mapas?


Ttulo , Escala , legenda
Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre Lngua Inglesa


Contedo:
personal and object /subject pronouns/ verb to be simple present/aff/ neg/int/
Howad Gardner intelligences/ verb to be no passado

Gabarito
1.Replace the bold word(s) with the correct pronoun (I, you, we, they, it, she, or he):

1. My uncle lives in Mexico City. ____he________ lives in Mexico City.

2. My friends aren't coming. _______they___________ arent coming.

3. Mrs. Wong is studying English. ____she_________ is studying English.

4. You and I have to talk about the test. ___we__________ have to talk about the test.

5. Can you help me? Yes, ______I_________ can help you.

6. The tree is going to fall. ____it_____________ is going to fall.

7. John and Robert had an argument. _______they_______ had an argument.

8. Jim and I are the same age. ______we_________ are the same age.

9. My passport is in my bag. __________it________- is in my bag.

10. My cousin George just graduated from high school. _______he_______ just graduated from high school.

2.Continue..
1. Look at this girl ! ____she________is cool.
2. This is my brother. ______he________is 15.
3. Mr and Mrs Smith are very nice. ___they________ me a cake.
4. Pam and I are very tired. ______we________are going to bed.
5. Listen to this music. ____it______is beautiful.

3.Replace the words in brackets by the correct personal pronouns. Note that Sue is the person speaking.
The (*) means that you are asked a question.

My name is Sue. (Sue) ______I_______ am English. And this is my family.


My mom's name is Angie. (Angie) ______she_________ is from Germany.
Bob is my dad. (My dad) ________he_________ is a waiter.
On the left you can see Simon. (Simon) _____he_______ is my brother.
(Sue and Simon) ______they_______ are twins.
Our dog is a girl, Judy. (Judy) ______she__________ is two years old.
(Sue, Simon, Angie and Bob) ___they____________ live in Canterbury.
(Canterbury) _______it__________ is not far from London.
My grandparents live in London. (My grandparents) ____they____________ often come and see us.
What can (*) ____you_______tell me about your family?

4.Mark the correct answer.

Bill: Do you know all these people?


Sally: Yes, _______ are all my friends.

they we you them


Bill: Who is that guy in the corner?
Sally: _______'s my ex-boyfriend. Don't look at him. Her
She He Him

Sally: ______'s his new girlfriend. Her


Him She He

Bill: Why are they here?


Sally: My roommate invited ________. they
these their them

Bill: Where is the beer?


Sally: ______ can find some beer in the refrigerator. they
you him me

Bill: Who are those people wearing blue? I don't know _______! us
they them him

Bill: _______ is a police


officer. he
her he These

Sally: Why are they here? Are ____ making noise? they
He we us

Bill: Maybe you're right. I don't think ______ are here for the party!

these those them they

5.Choose the correct form of "to be" in present tense.


Example: I (be) am excited. Example: Jessica and Akbar (be) are happy.

Example: The new car (be) is nice.


1) The bag (be) ________ blue.

A. am B. are C. is

2) The rocks (be) ________ hard.

A. am B. are C. is

3) The children (be) ________ young.

A. am B. are C. is

4) Thomas (be) ________ nice.

A. am B. are C. is

5) The game (be) ________ difficult.

A. am B. are C. is

6) They (be) ________ tired.

A. am B. are C. is

7) I (be) ________ thirty years old.

A. am B. are C. is

8) Susan and Juan (be) ________ married.

A. am B. are C. is

9) Teddy (be) ________ my friend.

A. am B. are C. is

10) We (be) ________ in the English class.

A. am B. are C. is

6.Write the correct form of "to be" in present tense.

My name (be) __is______(1) John. I (be) __am______(2) fifteen years old. I live on a farm. It (be) ________(3) in
the country. It is quiet in the country. It (be, not) __is not__ ____(4) loud in the country. I wake up early.
Sometimes, I wake up before the sun rises. Sometimes, it (be) ___is_____(5) still dark when I wake up. But I dont
mind. I like waking up that early. I like the way the country looks in the morning.
The first thing I do after I wake up is milk the cow. After I (be) _am_______(6) finished milking the cow, I bring
the milk to my mom. I think she uses it to make breakfast. She makes a delicious breakfast. My mom (be)
__is______(7) a really good cook.
7.Complete with the verb to be.

Example: My dog (be) is sick. (present tense)

Example: My dog (be) was sick last night. (past tense)

1) Sarah (be) __was______ at the party last night. Li-Ning and Akmoud (be) ___were_____ there too.

2) Avery (be) ____is____ my best friend. She and I (be) _are_______ in the same English class. It meets from
10:00 to 10:50.

3) Mallika and I (be) ___were_____ at Jenny's house yesterday. Now, we (be) __are______ at Mellissa's house.

4) Johan and I (be) ____are____ in the mountains. We (be) ___are_____ on a camping trip together. I hope we
don't see a bear!

5) When she (be) ____was____ young, Nisha (be) __was______ interested in science. However, she (be, not)
_____isnt_____ interested in science anymore. Now, she (be) _____is___ interested in math.

6) Tennis (be) __was______ my favorite sport when I was in high school. Now my favorite sport (be) ___is_____
soccer.

7) My family and I (to be) __were______ swimming in the pool when it began to thunder. The lifeguard told us
we had to get out. I (be) ___wasnt_____ upset, but I knew he was right.

8. Put in the correct subject and object pronouns.

I - __my______ MINE
YOU - ___your______ ____yours_____
__he___ - _his_______ ___ his______
SHE - _ HER_ ____ hers_____
_it_ ___ - _ IT __ ____ its_____
WE - ___our_____ ____ours_____
YOU - ____your____ ____yours_____
_they____ - THEM ___ theirs______

9. What are the intelligences?

LINGUISTIC - LOGICAL - SPATIAL - INTRAPERSONAL - INTERPERSONAL


a) I have a good understanding of what I want for my life.
intrapersonal.
b) I am a pilot. I have ability to represent the spatial world.
spacial
c)I can understand principles of systems. I can manipulate numbers.
logical...
d)I can use the language to express what is in my mind.
linguistic
e) I have a good relationship with other people.
interpersonal.
10. Complete with the verb to be:
1) The buses in New York __are___ white. 2)
The People participating in the show __are__ happy today.
3) Their friends from work _are__ happy today too.
4) I _am__ an English teacher at Faat. 5)
You _are__ my favorite students.
6) He _is_not feeling well.
7) The men from that family _are__ all very young.
8) The man who stole the car _is__ very young.
9) People _are__ sad because they didnt win the Mega Sena Last week

11.Complete the sentences with the subject pronouns:

a) Tom Cruise is American and heis married.

b) New York is a big city. it..is in the United States.

c) Elephants are big animals. they. live in Africa and Asia.

d) My brother and I love football.,,,,,,,,,we,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, watch football matches on TV every Sunday.

e) Kak and Robinho live in Europe. theyare football players.

12. Complete the sentences with the simple present:

1. Tom likes curry, but his friends ............like it ver much.


a. don't b. doesn't c. didn't
2. My sister works in a bank, but I ___ .
a. don't b. doesn't c. didn't
4. Mr. Jones eats meat, but his wife ________ vegetables. a.
prefer b. doesnt prefer c. prefers
5. He wants to travel , but his parents ___ its a good Idea. .
a. don't think b. doesn't think c. didn't think

13. Using the Verb "To be"

Write the correct form of "to be" in present tense.

My name (be) ___is_____(1) John. I (be) __am______(2) fifteen years old. I live on a farm. It (be) ____is____(3)
in the country. It is quiet in the country. It (be, not) __is not__ ____(4) loud in the country. I wake up early.
Sometimes, I wake up before the sun rises. Sometimes, it (be) _is_______(5) still dark when I wake up. But I dont
mind. I like waking up that early. I like the way the country looks in the morning. The first thing I do after I wake
up is milk the cow. After I (be) ___am_____(6) finished milking the cow, I bring the milk to my mom. I think she
uses it to make breakfast. She makes a delicious breakfast. My mom (be) ____is____(7) a really good cook. Next, I
feed the pigs. One time, I asked my mom how come my little sister doesnt feed them. She said it is because my
sister (be, not) __is not__ ____(8) strong enough. But I still dont understand. She is almost as strong as me! I
guess my mom doesnt want my sister to get hurt. After all, the pigs can (be) __be______(9) pretty rough,
especially when they (be) _are_______(10) hungry. The last thing I do (be) ___is _____(11)to feed the chickens.
That (be) ___is_____(12) easy. I just throw some food down on the ground and they run out and eat it. While the
chickens (be) ________(13) eating, I go into their house to collect their eggs. Chicken eggs (be) ___are_____(14)
really good to eat. They (be)___are_____(15) easy to cook too. That is what I do in the mornings. I
(be)__am______(16) pretty busy.

14.Complete the sentences with the correct pronouns:

I can't see Mary. I can't see ________

Him she her

Karen is next to Peter. Karen is next to ________

He him they

Can you help Peter and Ann? Can you help ________?

They you them

Drink your apple juice! Drink ________!

It its your

We are going to the cinema. Come with ________!

We us them

These are my bananas. You can't eat ________

They them it

Carol is at school. She can't come with ________

We us they

The cat is under the chair. Can you see __________?

He it she

Dave can't swim. Help ________!

Him her he

It's Kate's birthday today. This is a present for ________

It she her

Where are you? I can't see ________

Us you your
The windows are opened. Close ________

It they them

I can't ride a horse. Help ________!

I It me

15.Complete with what you have learned

This weekend I am going to the beach. I am not sure which car I should take. I could take

__my__ mothers car but I am not sure if _it____ is running properly. I think I will take _my___

fathers car because _it____ is new and is running well. I definitely cannot take _mine____

because I crashed it last week when I was driving too fast.

I also need to take some sun block with me. I dont have time to buy some myself, so I

guess I will ask _my__ neighbors if I can borrow __theirs______. I could use the sun block that I

found at school but I am scared to use it because I dont know it used to be. I

just know that it is important to always cover __our___ body in sun block before being

exposed to intense sunlight.

16. Is playtime over?

A new show looks back on our toy story.

Kids had it good in the twentieth century. Designers gave them revolutionary playthings like Lego and Tinkertoys
and the Rubiks Cube, made to be both fun and good for them. Geniuses

like Frank Lloyd Wright gave them deluxe schools. For the first time in history, children were

even granted a room of their own a playroom where they could do their own childish thing. Barbie could get it
on with Ken while Slinky and Gumby watched, and the orgy was declared creative expression.The 20th century
was the Century of the Child, according to the title of an upcoming show at the Museum of Modern Art in New
York. Were looking at principles and issues that take us to the core of thinking about creativity in every aspect of
our culture, says Juliet Kinchin, the 56-year-old Brit who is MoMAs curator of modern design. You really see
how fundamental design and children are to the modern world. [] Maybe things are just back to how they were
before modern ideas and designs came along. In her catalog, Kinchin brings up the standard notion that for most
of European history, childhood didnt exist as a separate epoch in our lives. Kids were thought of, if they were
thought of at all, as short adults with inferior skills. Perhaps now, after a 20th-century blip, children have returned
to being undersized grown-ups. Or maybe its we grown-ups who have become tall kids.

(Newsweek, julho de 2012.)

1.No trecho kids were thought of [...] as short adults pode ser substitudo, sem alterao de sentido, por

a)kids had the thought that adults were short.


b)it was thought by kids that adults were short.

c)kids thought that adults were short.

d)kids were thinking that adults were short.

e)it was thought that kids were short adults.

2.O trecho Perhaps now, [] children have returned to being undersized grown-ups pode ser traduzido
corretamente como: Talvez agora, [] crianas

a)tenham voltado a ser adultos de tamanho reduzido.

b)sejam vistas como realmente de baixa estatura.

c)tenham retornado condio de adultos maduros. d)voltem a


ser vistas como adultos.

17. Temporary Employees Sue Wal-Mart By REUTERS

A lawsuit filed Monday accuses Wal-Mart Stores and two staffing agencies of requiring temporary employees to
show up early for work, stay late and work through lunch at the worlds largest retailer. The proposed class action,
filed in a Chicago federal court, claimed that Wal-Mart and the agencies violated minimum wage and overtime
laws, potentially affecting several hundred temporary workers in the Chicago area. Wal-Mart declined to comment
immediately, saying it first needed to review the lawsuit. Wal-Mart has faced protests in various American cities
lately, and some workers said they planned to walk off the job on the Friday after Thanksgiving. Such actions are
being sponsored by groups including a contingent of workers called Our Walmart that is calling attention to what it
says are tough working conditions. (www.nytimes.com)

O texto afirma que o Wal-Mart

a)s contrata trabalhadores temporrios.

b)est processando uma agncia de empregos.

c) o maior varejista do mundo.

d)fechar suas lojas no feriado de Ao de Graas.

e)planeja melhorar suas condies de trabalho.

O Wal-Mart se recusou a comentar o processo

a)por ainda no ter podido analis-lo.

b)devido poltica da empresa nesses casos.

c)a fim de no chamar a ateno para as condies de trabalho.


d)devido proximidade do feriado de Ao de Graas.

e)a pedido do governo federal e da Justia de Chicago.

O processo mencionado no texto

a)foi protocolado por uma agncia de empregos localizada em Chicago, em benefcio de seus empregados contra o
Wal-Mart.

b)foi iniciado pelo governo federal contra o Wal-Mart por desrespeito a direitos trabalhistas de temporrios.

c)acusa o governo federal de beneficiar o Wal-Mart na contratao de empregados temporrios em Chicago.

d)solicita o pagamento de horas extras e salrio-mnimo aos empregados de uma agncia contratada pelo Wal-Mart.

e)acusa o Wal-Mart de uma srie de violaes trabalhistas aos direitos de empregados temporrios.

De acordo com o grupo denominado Our Walmart,

a)uma ao coletiva contra o Wal-Mart deve ter apoio do governo federal.

b)as condies de trabalho na empresa Wal-Mart so bastante difceis.

c)o Wal-Mart s costuma pagar horas extras aos temporrios, e no aos permanentes.

d)vrias cidades americanas proibiram o Wal-Mart de abrir no feriado de Ao de Graas.

e)uma ao coletiva trabalhista ter incio em Chicago logo aps o Dia de Ao de Graas.

19.Empregue nas lacunas, os pronomes interrogativos (WH words) adequados.

A- ____where______ does he work ? B- He works at Wall Mart

A- ____why______ does he live in this small apartment? B- Because he likes it

A- ____what_____do you eat in the morning? B- bread and cake

A- ____where_____ do you practice tennis? B- at So Joo Tennis Club.

A- ____how______ do you go to the club? B- By car.

20. Big Thinkers: Howard Gardner on Multiple Intelligences


Edutopia revisits _its___ 1997 interview with the Harvard University professor about multiple intelligences and
new forms of assessment.

Howard Gardner is a Professor in Cognition and Education at the Harvard Graduate School of Education.
__he__ also holds positions as adjunct professor of psychology at Harvard University, adjunct professor
of neurology at the Boston University School of Medicine, and etc.__he______has written twenty books
and hundreds of articles and is best known for __his____ theory of multiple intelligences. Here _he___
discusses student-directed learning, multiple intelligences. __he___ says: We have schools because
__we___ hope that some day when children have left schools that _they____ will still be able to use what
it is that __they_____'ve learned. And there is now a massive amount of evidence from all realms of
science that unless individuals take a very active role in what it is that ___they______'re studying, in a
year or two there will be nothing left.

19. Preencham os espaos em branco com a forma mais adequada do verbo "to be" no passado.

a. Jane____was_______helping her mother when I arrived there. (was, were)


b. You___were_______the most important person at that time.(was, were)
c. I__________speaking badly of you. (wasn't, weren't)
d. We____were______really worried about her. (was, were)
e. I think it__________like I expected it to be. (wasn't, weren't)
f. Jane believes they__________sleeping when it happened. (were, was)

Exercicio de recuperao - 2o. bimestre

1.Complete with the missing verbs in the simple present.

TAKE -LOOK UP EAT - GO - INVITE - REMEMBER -

RESPECT - SAY PLAY - HAVE

Mike totally ______looks up____________________to his brother. He always _____invites___________ him to


dinners in his house, just to listen to his brother talk about his adventures. He always _____remembers__________
their first trip to the beach and after that, they ______eat_________ a hot dog together just for the old times. I think
its nice to _______have__________ a brother. Mike generally _____says___________ that he is a very lucky guy.
On the weekends when Mike ____goes__________ to his brothers house, he ____takes_________ their old
football for them to _____play__________ together.

3.Complete with the Present Progressive.

1.Martin ________is paying_____________(pay) attention to the show .

2.I___am writing___________________ (write) a composition now.


3.She ____is walking_____________________ (walk) to school because her car is broken .

4.Today she ____is going________________(go) to her house by bike.

5.We _______are going___________ (go)to see my grandparents.

6.He _____is watching__________________________ (watch) a movie at the Ritz.

7.We ____are playing___________________________(play) soccer at this moment .

8.The dog (bark)____is barking________________________ because it is tired.

9. She _____is not working_______________________ (not work) now. You can phone her.
10. You can't go out now. It ______is raining____________________ (rain) very hard.

4.Complete the sentences with the correct verb:

. Carl is a good worker , so he ______________ to his office every day.

a) go b) goes c) to go

d) going e) come

. They _____________ visit their grandparents on Sunday .

a) arent b) werent c) wasnt

d) didnt e) dont

. My mother always ____________ too much about her kids.

a) worry b) worries c) have worried

d) is worrying e) worried

5.Text

Some facts:

The University of London is Britains largest educational establishment, with over 150,000 students. It is a federal
institution comprising over 30 individual colleges, some of which are larger than

other British universities. The University of London produces one eight of Britains graduates, one fifth of
postgraduates, and one quarter of Britains dentists and doctors.

There are 880 different undergraduate degree courses available. Although the University is big it isnt impersonal.
The institutions that comprise the University function much as communities in themselves, with their own identities
and affiliations. However, being part of a large organization, they can reap the benefits of shared recreational
facilities and inter-collegiate activities.
The London Magazine (adapted).

According to the text, if you reap something that you want, you

a) obtain it, often after you have worked hard or made careful plans to get it.

b) push it with great force.

c) are considered to have a rather immoral way of living.

d) behave very correctly and in a fussy way and are easily shocked by anything rude or improper.

e) show it to people or make it obvious, usually in order to make them admire or envy you.

A quem este texto poderia estar dirigido?

a) A estudantes de artes, letras e filosofia.

b) A pessoas que gostariam de aprender ingls na Inglaterra.

c) A professores que ensinam ingls no Brasil.

d) A reprteres de revistas e jornais londrinos.

e) s pessoas interessadas em estudar na Universidade mencionada.

Segundo o texto, a Universidade forma

a) um quinto dos estudantes de graduao da Gr-Bretanha.

b) um quinto dos mdicos e dentistas da Gr-Bretanha.

c) um tero dos estudantes de graduao da Gr-Bretanha.

d) um quinto dos estudantes de ps-graduao da Gr-Bretanha.

e) um oitavo dos estudantes de ps-graduao da Gr-Bretanha.

De acordo com o texto, a Universidade de Londres:

a) recebe muito financiamento do governo britnico.

b) no chega a ter 150.000 alunos.

c) a maior instituio de ensino da Gr-Bretanha.

d) uma das maiores instituies de ensino da Gr-Bretanha.

e) a maior instituio educacional do mundo.

6. Take a walk!
Its the perfect exercise for fighting fat as well as fatigue and stress. Heres how to do it right. Though you may
not think of walking as a wonderful form of exercise, it is. Walking promotes cardiovascular fitness, tones up all
your muscles and is a great fat burner too. If you walk briskly for 45 minutes a day, by the end of a year youll have
lost more than 20 pounds-without dieting! So imagine what walking does when you do diet. Since your metabolism
speeds up, weight comes off faster and tends to stay off. Some other advantages of walking: it requires no special
skills or equipment, it can be done almost anywhere at any time, and its virtually injury free, provided you wear
proper shoes, start off slowly and dont overdo in the beginning. By Mary Aurea Morris. Associate Beauty Editor.

1.According to the passage, what is good about walking? (more than 1 answer)

a - You need to go on a diet. b - It is perfect for fighting.

c - It is excellent for the heart. d - Its harmless unless you overdo in the beginning.

e - It requires only 45 minutes a day to lose more than 20 pounds in a year.

f - It can be done almost everywhere and every time.

a.What should you wear if you go walking? ___you should wear proper shoes____________
______________________________________________________________________________

b.What you shouldnt do when you walk?___you shouldnt overdo it_______________________


______________________________________________________________________________

7. Using the verbs to live e to have (present tense), complete the sentence: Peter
__________ in Spain and it _________________ many bridges .

a) lives have b) lived had c) live has

d) lives had e) lives has

2. (UF-BA) Escolha a pergunta cuja resposta : No, he isnt.

a) Are the students cheating? b) Is Mary worrying about the future?

c) Is Tom working in the lab? d) Is the lesson interesting?

e) Does he know to enjoy his life?

3. (UF-PR) What _________________________?

Peter _____________ and Alice ________________.

a) are Peter and Alice doing / is working / is cooking.

b) Peter and Alice are doing / is working / is cooking.

c) Do peter and Alice do / is working / is cooking.

d) Is Peter and Alice doing / is working / is cooking.

e) Peter and Alices doing / works / cooks


4. (ITA-SP) John is a good student, so he ______________ to school every day.

a) go b) goes c) to go

d) going e) come

5. (UFPB) The students _____________ go to school on Sundays.

a) arent b) werent c) wasnt

d) didnt e) dont

6. (FMU-SP) Parents always ____________ too much about the kids.

a) worry b) worries c) have worried

d) is worrying e) worried

8. Fill in the gaps with the simple present of the verbs: a)Jake and
Paul __________live__________________with their parents in Boston.(Live)
b)That man in black _________has___________________a lot of great ideas .(Have).
c)Our parents_______________get_____________ good salaries.(Get).
d) Keyla _____speaks_______________English well but her brother______hates____________it.(love//hate).
e) Pato ________scores____________________lots of .goals for his team.(Score).
f)We_____________gain_______________weight because of bad habits (gain)

9. Write the sentences below using the negative form of the present. (do/does)

01) We generally ______dontplay___________ (play) soccer with our friends


02) Carl ________doesnt get___________________ up at 6 o'clock every morning (get)
03) It _______doesnt_rains_____________ (rain) in Manaus very often in the summer.
04) You normally _____dont enjoy_________________________ the Flix School party (enjoy)
05) Pedro and Joo ______dont study_________________ English in So Paulo (study)

06) My friends ______dont travel_______________________(travel) to Japan every year.

10.Passe as frases abaixo no presente simples para as formas negativa e interrogativa:

They work hard every day.

neg. They dont work everyday_______

He has a good job.


neg.: He doesnt have a good job

int.: Does he have a good job?

You do your best every day.


neg.: ________You dont do your best everyday int.:
______Do you do your best everyday:?________

11.English as an international language Each question: 0,4

1
About one hundred years ago many educated people learned and spoke
French when 2 they met people from other countries. Today most people
speak English when they 3 meet foreigners. It has become the new
international language. There are more people 4 who speak English as a
second language than people who speak English as a first 5 language.
Why is this?6 There are many reasons why English has become so
popular. One of them is that 7 English has become the language of
business.

Another important reason is that popular 8 American culture (like movies, music, and McDonald's) has
quickly spread throughout 9 the world. It has brought its language with it.10 Is it good that English has spread
to all parts of the world so quickly? I don't know. It's 11 important to have a language that the people of the
earth have in common. Our world 12 has become very global and we need to communicate with one another.
On the other 13 hand, English is a fairly complicated language to learn and it brings its culture with it. Do 14
we really need that?15 Scientists have already tried to create an artificial language that isn't too difficult and 16
doesn't include any one group's culture. It is called Esperanto. But it hasn't become 17 popular. But maybe the
popularity of English won't last that long either. Who knows? 18 There are more people in the world who
speak Chinese than any other language. 19 Maybe someday Chinese will be the new international language.

a)The expression On the other hand, (Refs. 12 and 13) means:

a) that`s why b) a part of the body

c) as well as d) but then

e) because

b)Write 2 reasons why English has become an international language:

_____________________________em vermelho no texto_________________

c)What was the Esperanto?_____An artificial language_____________________

________________________________________________________________________________
d)What is the most spoken language in the world?___English_______________________

e).Why is it important to have na international language?_____commuinicate with one


another___________________________________________________________________________

f)

Why is it important to have a language in common?____________________________________

____________________because a language brings culture with it__________________

12.Fill in the correct form of the verb in Present Simple:

a.Fish (not fly) ___dont fly_________. They (swim) _____swim_______

b.The sun (not rise) ____doesnt rise_______ in the west. It (set) ____ets________ down in the west.

c.A spider (not have) __doesnt have_______ wings. A bird (have) ____has________ wings.

d.Cats (not bark) ____dont bark________. Dogs (do) ___do_________.

e.Natalie usually (not sit) ___doesnt sit_________ in the sun. She rarely (go) ____goes________ to the beach.

f.Babies (not talk) do not talk____________. They (cry) __cry__________.

g.Betty usually (not do) __doesnt do________ homework before she (eat) ___eats________supper.

13. Complete com o tempo correto do verbo indicando as frases:

a) Were going to the supermarket because we _____need___________ some food.


(to need)
b)Ill tell you when he ________________ back.
(to come)
c) Leave the money with me in case he ___returns_____________.
(to return)
d) She ____cooks_____ while her husband _____reads______ the paper.
(to cook) (to read)
e)Wait here until they _____arrive___________.
(to arrive)
f) Be quiet! He __is sleeping__________ now. g) _______dontwake____wake him up.
(to sleep) (not-wake)

15. Pass the sentences below to the negative of was and were:

Leila was at the park yesterday.Wasnt............


Jack was at his company in the afternoon.wasnt

The park was full this weekend:wasnt

They were very busy during the congress:werent

My sister and I were tired last night: werent

The two men were in prison: werent

The alligator was in a small cage:wasnt

16.Present simple: affirmative, negative, questions.

Exercises.

. Use the present simple affirmative.

1. I ____go____ (go) shopping with my brother.

2. We sometimes __use______ (use) a dictionary in class.

3. My friends ___study_____ (study) Italian at their school.

4. School ____finishes____ (finish) at three oclock.

5.You ___live_____ (live) near me.

6. He __likes______(like) rap music.

7. She ___does_____ (do) her homework before dinner.

8. We ____play____ (play) tennis in school on Wednesday afternoon.

9. I ____watch____ (watch) TV in the evening.

10. My mother __teaches______ (teach) art.

17.Write the sentences in negative.

1. I study French.

__I dont study French

2. School finishes at two oclock. _

__School doesnt finish at 2 oclock


3. You copy from other students.

__you dont copy from othe students

4. We think English is easy.

__We dont think English is easy

5. My friends play volleyball.

__My friends dont play volleyball

6. I watch TV on Saturday morning.

__I dont wath TV on Saturday morning

7. She speaks Chinese.

__She doesnt speak chinese

8. The dog likes cats.

__The dog doesnt like dogs

9. They listen to pop music.

__They dont listen topop music

10. I play with my hamster every day.

Idont play with my hamster everyda.

19. Write the sentences and finish the short answers.

1. live / at / you / Do / school / ?

__Do you live at school

No, ____I dont_

2. in / students / Do / the canteen / ? / eat

__Do the students eat in the canteen?

Yes, _they do

3. to school / your brother / on Saturday / ? / Does / go

Does your brother go to school on Saturday


No, __he doesnt__

4. live / near / Do / your friends / you / ?

_Do your friends live near you?

Yes, ______they do_____________

5. at / school/ finish / Does / three oclock / ?

__does the school finish at2:o clock

No, _____it doesnt

20.Circle the correct answer :

1. I plays / play tennis every afternoon.

2. My parents live / lives in Ramat-Gan.

3. Tom listens / listen to the radio in the morning.

4. We eat / eats eggs for breakfast every morning.

5. My dog barks / bark at night.

6. Mrs. Gold sweep / sweeps the stairs once a week.

7. My brother never watches / watch television.

8. My family go / goes to the beach together in the summer.

9. I often eat / eats dinner at my grandmothers house.

10. Sharon do / does her homework regularly.

11. They takes / take a bath daily.

12. You seldom listen / listens in class.

13. Dana and Liat goes / go to the swimming pool every afternoon.

14. I never hurt / hurts my cat.

15. He never finish / finishes his work on time.


5. Present simple.

1. I ___play______ (play) tennis after school.

2. You __start_______ (start) school at nine oclock.

3. We ____have_____ (have) lunch at school.

4. They _____watch____ (watch) TV after dinner.

5. She __does not get up_______ (not get up) at seven oclock.

6. We __go_______ (go) to bed at nine oclock.

7. What time __do_______ I ___get______ (get) up?

8. What _does________ she ___do______ (do) after school?

6.Add s / es / ies to the following verbs:

1. do ___does 8. worry_____worries_______

2. study __studies___ 9. play ___plays_________

3. teach ___teaches_ 10. grow ____grows________

4. say says ____ 11. watch_____watches_______

5. cry ____cries__ 12. miss ___misses_________

6. dance ___dances__ 13. hurry __hurries__________

7. fix ____fixes________ 14. stop ______stops______


7.Circle the correct answer :

11.Write YES/NO Questions OR Wh-Questions to the following answers:

_How many days a week do you study English________?

1. I study English four days a week.


What time do you finish school______________________________________?

2. We usually finish school at 13:25.


__How_often does your father wash the car__________________________?

3. My Father washes the car once a week.


____Why does Rinat come late to school________________________?

4. Rinat comes late to work because she takes her son to kindergarten.
______What time does the last bus leave_________________________________?

5. The last bus leaves at 10:00 oclock every night.


______How does Rinat feel_____________?

6. Rinat feels very good.


___Do you like geography________________________________________________________?

7. Yes, I like geography.

12.Danny is asking Galit questions. Fill in the questions below:

Danny: __Whats your name?___________________________________________.

Galit : My name is Galit.

Danny : ___Where do you live?_____________________________.

Galit : I live in Haifa.

Danny : _____Do you go to school?___________ ______________________.

Galit : Yes, I go to school in Haifa.

Danny : ___How do you go to school?_______________.

Galit : My father drives me to school.


Danny : ___What time does school Begin?_______________________________________.

Galit : School begins at 08:15 in the morning.

Danny : ______Does your father take you back home_?_______.

Galit : No, my father doesnt take me back home.

Danny : Who makes your lunch?______________________________________.

Galit : Nobody makes my lunch when I return home.

Danny : Well we very alike. It is nice to meet you.

13.Fill in the spaces with the correct form of the verb in simple present tense.

Example: I (play) play the guitar.

Example: Jessica (play) plays the guitar.

1) I (be) __am_____ sixteen years old.

2) Tommy (live) ___lives____ at 107 Pine Lane.

3) Juana (cook) _cooks______ dinner for her family.

4) They (eat) __eat_____ lunch at 12:00.

5) Nina (take) __takes_____ medicine when she is sick.

6) I (like) __like_____ chocolate.

7) He (drive) ___drives____ a nice car.

8) We (want) ___want____ to see a movie tonight.

9) Mr. Anderson (teach) __teaches_____ chemistry at Hill High School.

10) They (study) __study_____ English at school.

11) I (want) _want______ to go home now.

12) Bill and Calicia (drive) __drive_____ to the mountains every year. every year.

13) We (eat) ___eat____ pasta once a week.

14) It (snow) ____snows___ here in December.

15) When Dax (take) __takes_____ a shower, he (wash) washes_______ his hair with shampoo.
14.Circle the correct time expression:

1. I am studying for a test (every day, at the moment).

2. The first lesson starts at nine oclock (now, every day).

3. My parents dont work (at the moment, on Fridays).

4. Where are they meeting (twice a week, tonight)?

5. Let's run! The bus is leaving (in five minutes, every hour).

6. Do you wake up late (on weekends, right now)?

7. Dror and his friends go to movies at least (at the moment, once a week).

8. He studies French (four times a week, now).

9. Dafna doesnt visit her parents (every day, now).

10. Is the teacher correcting the works (at the moment, 4 times a week)?

15. Circle the correct form of the verb:

1. Look! A man (runs, is running, are running) after Gila.

2. The doctor (is taking care of, take care of, take care of) my mother right now.

3. It (are raining, rains, is raining) heavily at the moment.

4. Mother (feed, is feeding, feeds) the baby at night.

5. Many children (are playing, play, plays) in the park every afternoon.

6. The boys (is planning, are planning, plan) the trip today.

7. Oded rarely (dance, is dancing, dances) at parties.

8. We (move, are moving, moves) to the new office tomorrow.

9. I dont like to drive (now, at night).

10. How often (does, is, do) Oren and Ben met?
16.Fill in the verbs in brackets in the correct form:

1. The neighbors children ____sleep_________ (sleep) for 2 hours every afternoon.

2. Uncle Zvi __eats___________ (eat) dinner with us every Friday night.

3. Where is Mordehai? He __is talking___________ (talk) to the teacher about his homework.

4. I often _____go________ (go) for a walk after supper.

5. Be quiet! Shlomo ___is playing__________ (play) the piano.

6. Its five oclock and we _are listening____________ (listen) to the news.

7. My sister ____needs_________ (need) some money to buy a new notebook.

8. Mr. Doron ___works__________ (work) thirty-five hours a week.

9. Zeev and Uri __is writing___________ (write) letters to their ant Sara now.

10. My friend Efrat _____likes________ (like) classical music very much.

17. Fill in: Am / Is / Are / Do / Does

1. What ____is________ your name?

2. Where ______are______ you learning?

3. ___are_________ you a good pupil?

4. How old ___are_________ you?

5. ____do________ you have many friends?

6. What __does__________your father do?

7. ____does________ your mother work?

8. Who ____is________ your best friend?

9. ____are________ you a happy person?

10. Why __are__________ you looking at your watch?

11. ______am______ I asking too many questions?


18. Fill in the spaces with the correct form of the verb in simple present tense.

Example: I (play) play the guitar.

nows

1) I (be) __is_____ sixteen years old.

2) Tommy (live) ___lives____ at 107 Pine Lane.

3) Juana (cook) _cooks______ dinner for her family.

4) They (eat) __eat_____ lunch at 12:00.

5) Nina (take) __takes_____ medicine when she is sick.

6) I (like) ___like____ chocolate.

7) He (drive) _drives______ a nice car.

8) We (want) want___to see a movie tonight.

9) Mr. Anderson (teach) _______ chemistry at Hill High School.

10) They (study) ___study____ English at school.

11) I (want) ___want____ to go home now.

12) Bill and Calicia (drive) __drive_____ to the mountains every year. every year.

13) We (eat) __eat_____ pasta once a week.

14) It (snow) ____snows___ here in December.

15) When Dax (take) _takes______ a shower, he (wash) es_______ his hair with shampoo.

20. Complete com o tempo correto do verbo indicando as frases:

a) Take the money just in case you _____need___________ it.


(to need)

b) As soon as he ____comes back____________ back, Ill tell you.


(to come)

02. Complete com o tempo correto do verbo indicado as frases:


a) Leave the money with me in case he ______returns__________.
(to return)

b) She ___reads______ while her husband __reads_________ the paper.


(to cook) (to read)

03. Complete com o tempo correto do verbo indicando as frases:

a) Wait there until they _______arrive_________.


(to arrive)

b) Be quiet! He __is sleeping__________ now.


(to sleep)
04. Wake me up as soon as my brothers________________.
a) will arrive
b) arrived
c) arrive
d) had arrived
e) is arriving

05. Hello, Ann. What are you doing?


I _______________ my books.
a) were looking
b) had looked
c) has been looking
d) am looking for
e) looks

06. Will you see her when she __________ ?


a) arrived
b) does arrives
c) did arrive
d) arrive
e) arrives

07. "My wife learned to play bridge."


"How nice! We _______________."
a) play often that game, too
b) often play that game, too
c) also that game play often
d) play also that game often
e) play too often that game

08. I'm taking my umbrella in case it ________ later on.

a) rains
b) rain
c) raining
d) is rainning
e) rained

09. A: I',m sorry: I forgot to post your letter.


B: Never mind! I'll post it myself when I _________ out.
a) going
b) am go
c) go
d) goes
e) gone

10. As long as I ___________ I'll not move from my home town.

a) lives
b) to lives
c) live
d) am living
e) to live

20 PDF internet

test_simple_present_en.pdf
Colgio FAAT
Ensino Fundamental e Mdio

Recuperao do 1 Bimestre Filosofia


Contedo:
O que filosofia
O que mito
Primeiros pensadores (cosmogonia cosmologia)
Pr socrticos

Gabarito
1-C /2-B/ 3-D /4-A/ 5-A/ 6-C /7-B /8-D /9-D/ 10-D /11-A

12- Resposta:
Alternativa (s) correta (s): 01-02-03-05

13- Resposta: 31
Alternativa (s) correta (s): 01-02-03-04-05

14- Resposta:
Alternativa (s) correta (s): 03-04-05

15- Resposta:
Alternativa (s) correta (s): 02-03-05

16- Resposta:
Alternativa (s) correta (s): 01-02-03-04

17- Resposta:
Alternativa (s) correta (s): 01-02-03-05

18- Resposta:
Alternativa (s) correta (s): 02-03-04-05

19- Resposta:
Alternativa (s) correta (s): 01-02-03-05

20- Resposta:
Alternativa (s) correta (s): 01-02-03-05