You are on page 1of 9

KELAS PENDIDIKAN KHAS

SEKOLAH KEBANGSAAN SIMPANG TIGA
36100 BAGAN DATOH

PROJEK PEMBELAJARAN
TAJUK

KEDAI KITA
2005
OLEH

FAUZAN BIN ASMUIN
SITI SANIAH BINTI BANGI
AZILAH BINTI ALI
MOHAMAD KHALID BIN ADNAN
PEKERJA AM SK SIMPANG TIGA
PEKERJA SWASTA SIMPANG TIGA

Mendisiplinkan diri semasa menjalankan tugas sebagai pekdai. Projek ini adalah inesiatif Ustazah Siti Saniah binti Bangi salah seorang tenaga pengajar di kelas Pendidikah Khas SKST.alatan dan barangan yang perlu ada di dalam sesebuah kedai yang diwujudkan. 3.00 7. 8.pasar malam atau pun di pasaraya-pasaraya. 2. Memberi peluang kepada murid untuk merasa suasana sebenar dalam aktiviti menjual dan membeli.00 sahaja. . 4.perhiasan. Memberi pengalaman yang berguna dan mungkin ianya boleh dimanafatkan dimasa yang akan datang. Melatih murid utuk menjadi keadan sesebuah kedai itu menjadi menarik dari segi susunan . Memberi peluang untuk merasai keseronokan apabila mendapat untung semasa mengira hasil jualan di akhir aktiviti. Kini aktiviti ny a telah berkembang sedikit dari hanya menjual ais kerim Malaysia kepada menjual juga alat-alatan tulis dan makanan ringan yang berkhasiat. aktiviti berjual beli ini banyak berlaku semasa membeli di kedai-kedai. Memahami pertukaran yang betul dengan wang pulangan atau wang baki selepas aktiviti jual beli. 5. Latar Belakang Aktiviti berjual beli untuk murid Pendidikan Khas di sekolah ini baru sahaja dimulakan pada pertengahan tahun 2004 yang lalau. BAHAGIAN A Panitia Pendidikkan Khas Projek Kedai Kita Nama sekolah Sekolah Kebangsaan Simpang Tiga Projek Projek Pertanian Pendidikan Khas Penasihat Pn Radin Siti Badariah binti Radin Jawadi Pelaksana projek Guru-guru Pendidikan Khas Simpang Tiga AJK Pekerja Am & Swasta Pendidikkan Khas Sasaran Murid-murid Pendidikan Khas SKST BAHAGIAN B Tajuk Projek Projek berjual beli secara tunai. Ia bermula dengan penjualan ais kerim buatan sendiri dengan modal sebanyak RM 10. Pengetahuan sediada Murid Pendidikan Khas ini memang telah terdedah dengan aktiviti jual beli bersama ibubapa atau penjaga masing-masing dalam persekiataran masing-masing. Matlamat Projek berjual beli ini ialah untuk :- 1. Melatih murid untuk berinteraksi dengan bahasa yang betul dan sesuai semasa berjua dan membeli. 6. Melatih murid untuk memahami wang syiling dari 5 sen hinggalah kepada Rm 1.

Memberi pengalaman berjual beli sepertimana yang berlaku di kedai. Memberi sedikit pendapatan yang amat diperlukan sebagai mengisi tabung kanak-kanak istimewa. Merasai suasana berjual beli dalam keadan yang sebenar 2. 6. Memberi peluang kepada mana individu untuk memberi sumbangan sambil membeli kepada kanak-kanak istimewa. 4. BAHAGIAN C . 5.Objektif Diakhir projek ini adalah seperti yang berikut :- 1. Melatih murid untuk menggunakan bahasa yang sesuai semasa bertutur dengan orang lain dimana-mana dan dalam pelbagai keadaan 3. Memberi rasa keseronokkan semasa aktiviti sedang dijalankan.

Pegawai Pendidikan Khas Guru Besar Pn Radin Siti Badariah binti Radin Penyelaras Jawadi Kumpulan Fauzan bin Asmuin Satu Pn Azilah binti Ali Kumpulan Dua Mohamad Khalid bin Adnan Kumpulan Pn Saniah binti Bangi Tiga Tn HJ Rahim bin Hj Omar PRA Yusof bin Siyun PRA Pn Rosnah binti Satim Pembantu Pn Rasinah binti Yusof Khas Zul Azreem bin Zainuddin Pembantu Khas Pembantu Khas .

Kedai Pendidikan Khas SK Simpang Tiga .

Ais Krim Malaysia Lapangan pertanian adalah diselenggara dan diurus oleh kanak-kanak sendiri Pendidikan Khas dengan bimbingn oleh guru yang bertugas mengikut giliran masing-masing. pensil 2.pengasah . Alatan tulis. Ianya dijual dengan harga semasa dan sebarang pertukaran wang kecil akan dirujuk kepada guru yang membimbing. Buku latihan satu garis. Keropok pisang. Buku-buku latihan dan kertas lukisan. c. Biskut kering bermutu 4. Pemadam dan pengasah kecil 3. Makanan yang dijual adalah makanan yang berbentuk biskut yang berasa cokelat Terdapat juga makanan ringan seperti keropok dan gula-gula dalam kuantiti yang kecil . Jenis bukui yang ada djual adalah seperti yang berikut :- 1. b. Jadual tugasan dan jenis tugasan yang dilakukan adalah seperti yang berikut :- . 3. Pen .pemadam. Makanan.Diantaranya adalah seperti yang berikut :- a. 3.Bahan-bahan yang dijual adalah seperti yang berikut :- 1. Makanan. Gula-gula bermutu d. c. Kayu pembaris pendek dan panjang.dua garis.separuh kosong dan buku petak matematik 2.. Buku-buku latihan dan kertas lukisan Buku latihan dan kertas lukisan yang dijual adalah dalam bilangan yang terhad dan hanya bisediakan sekiranya ada permintan dari pembeli.D Projek Kedai dan penyelengaraan Bagi menjayakan projek kedai ini maka pelbagai jenis bahan seperti makanan dan alat tulis ada dijual di kedai ini . Kertas lukisan besar dan kecil. Alat-alat tulis. Biskut berperasa cokelat 2. Ais kerim a. d. Tanah liat 4. Buku untuk mewarna yang bergambar. Diantara makanan tersenut yang ada dijual seperti yang berikut::- 1. b. Tujuan diadakan jualan alat tulis ini adalah untuk memenuhi keperluan asas seperti pensil.pembaris dan sebagainya yang berkaitan dengan aktiviti menulis.

Isnin Pn Azilah binti Ali Selasa Fauzan bin Asmuin Ketiga Mohamad Khalid b Adnan Rabu Khamis Ustazah Siti Saniah bt Bangi Jumaat Pn Azilah binti Ali Isnin Fauzan bin Asmuin Selasa Mohamad Khalid b Adnan Keempat Rabu Ustazah Siti Saniah bt Bangi Khamis Pn Azilah binti Ali Jumaat Fauzan bin Asmuin Hari cuti Kelepasan Tiada aktiviti jual beli pada hari cuti dan hari kelepasan E. Menyimpan wang perolehan Kedua 4. Penyertaan Murid . Menjaga kedai Selasa Pn Azilah binti Ali 2.Jadual Guru Bertugas MINGGU HARI GURU BERTUGAS AKTIVITI Isnin Mohamad Khalid b Adnan Selasa Ustazah Siti Saniah bt Bangi Pertama Rabu Pn Azilah binti Ali Khamis Fauzan bin Asmuin Jumaat Mohamad Khalid b Adnan Isnin Ustazah Siti Saniah bt Bangi 1. Menyusun barangan Rabu Fauzan bin Asmuin 3. Menjaga kebersihan kedai Khamis Mohamad Khalid b Adnan Ustazah Siti Saniah bt Bangi 5. Menentukan keselamatan Jumaat wang dan barangan jualan kedai.

terencat akal Dikecualikan 6 Zulkarnaen bin Abd Hamid Hyper Aktif 7 Noor Hafizah binti Mohd Nor Celebral Palsi Dikecualikan . Murid yang berkeadaan sedemikian adalah ditempatkan di bilik darjah dengan dibawah pengawasan seorang guru.Terencat Akal Dikecualikan 2 Mohamad Wildan bin Ahmad Nawawi Lembam 3 Nor Atikah binti Yahya Epilepsil Dikecualikan 4 Nor Izzati binti Mohd Khalik Hyper Aktif Dikecualikan 5 Mohd Azlan Bin Roslan Autisme . Nama murid yang terlibat adalah seperti yang berikut :- Bil Nama Murid Jenis Kecacatan Aktiviti Kumpulan Satu 1 Nurul Ashikin Bt Mohd Noh Dyslexia Dikecualikan 2 Mohd Haikal bin Azizi Autisma Dikecualikan 3 Mohd Norsalam bin Mahmud Terencat akal 4 Nuraniamira binti Shafie Terencat akal dikecualikan 5 Mohd Fauzi Bin Mokhtar Autisme dikecualikan 6 Muhammad Hasanin Haykal Al-Azhar Bin Azhar Dyslexia speech Deficulties Dikecualikan 7 Yugendra a / l Ramuloo Down Sindrom Dikecualikan Kumpulan Dua 1 2 Abdul Muhaimin bin Redzuan Down Sindrom 3 Muhammad Fazlin Bin Md Salleh Perkembangan lambat keseluruhan Dikecualikan Mohamad Yazid b Abdul Wahid Down Sindrom Dikecualikan 4 Nik Sazrin bin Nek Jed Celebral Palsi Dikecualikan 5 Celebral palsiTerencat akal 6 Ramesh Rao a / l Appalanaidu Sagadeudu a / l Kannaiah Terencat akal Dikecualikan 7 Terencat akal 8 Shahrul Badri bin Zakaria Dikecualikan Muhamad Hamizan Bin Musa Terencat akal Epilepsi Dikecualikan Kumpulan Tiga 1 Mohamad Fahmi bin Ali Spastik.Semua murid yang berkeupayaan adalah terlibat untuk aktiviti kedai Pendidkan Khas ini. Terdapat juga beberapa orang murid yang mempunyai masalah pergerakan yang dikecualikan kerana keadaan fizikal yang kritikal dalam imbangan badan dan sebagainya.

Jika berlaku perkara seperti kecurian . Berbagai kemungkinan yang akan berlaku adalah senantiasa didalam pengetahuan dan pengawasan guru pembimbing semasa aktiviti sedang dijalankan .F Peralatan Dalam pelaksaan untuk menjayakan aktiviti berkedai ini maka beberapa peralatan asas telah pun di sediakan. Alat-alat yang telah disediakan adalah seperti yang berikut :- Bil Kategori Peralatan Nama Peralatan Keropok pisang 1 Peralatan dalam bentuk makanan Biskut Wefer berkhasiat Rak makanan Sudut kedai Peti sejuk 2 Peralatan asas Plastik pembungkus Jag air Baldi Cerek air Gula 3 Bahan berkaitan jualan Sirap 4 Tempat Pondok pertanian bernet G LANGKAH KESELAMATAN. kecederaan semasa aktiviti dan sebagainya . kerosakan barangan jualan .