You are on page 1of 11

OBJEKTIF

PEMBELAJARAN

Menentukan peluang atau kemungkinan
bagi suatu peristiwa sebagai mustahil, kecil
KEBARANGKALIAN kemungkinan, sama kemungkinan, besar
kemungkinan atau pasti.

MUDAH Menggunakan data, termasuk data
eksperimen bagi menganggar
kemungkinan berlakunya suatu peristiwa.

Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia
Bahagian Pembangunan Kurikulum
1 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum
2 of 42

Anda sering mendapat gred B
dalam ujian Matematik yang lalu. Hujan telah turun di kawasan anda tinggal pada hari ini.

Anda dan rakan-rakan telah
berjanji untuk bermain bola
sepak pada hari esok sekiranya
tidak hujan.

Apakah kemungkinan untuk anda memperoleh gred A Apakah kemungkinan permainan bola sepak
dalam ujian Matematik yang akan datang? tersebut dapat dijalankan esok?

Berikan sebab anda! Berikan sebab anda!
Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia
Bahagian Pembangunan Kurikulum
3 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum
4 of 42

1

Anda tidak melakukan sebarang senaman Pernahkah anda melihat imej imbasan seorang atau aktiviti yang dapat membakar lemak. yang dibincangkan sebelum ini? Besar kemungkinan Apakah kemungkinan Sama ribut salji akan Mustahil Pasti kemungkinan melanda Malaysia pada tahun ini? Kecil kemungkinan Bolehkah kita mewakilkan suatu kemungkinan dengan nilai tertentu? Berikan justifikasi anda! Mari kita teroka! Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 7 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 8 of 42 2 . bayi dalam kandungan ibu? Apakah kemungkinan bayi yang akan lahir ini adalah lelaki? Apakah kemungkinan anda dapat menurunkan berat badan sebanyak 5 kg dalam masa seminggu? Berikan alasan anda! Mengapa? Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 5 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 6 of 42 Perkataan apakah yang anda gunakan untuk Ribut salji sering kali melanda menerangkan kemungkinan berlakunya peristiwa Amerika Syarikat pada musim sejuk.

Apakah nilai kebarangkalian Apakah nilai kebarangkalian yang sesuai? yang sesuai? Berikan alasan anda. kebarangkalian. Apakah nilai kebarangkalian yang sesuai? Berikan alasan anda. Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 9 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 10 of 42 0 1 0 1 Mustahil Pasti Mustahil Pasti Tandakan pada garis Tandakan pada garis kebarangkalian. badan sebanyak 5 kg dalam masa seminggu. kemungkinan kemungkinan permainan bola anda dapat menurunkan berat sepak dapat dijalankan esok. Berikan alasan anda. kemungkinan anda memperoleh gred A pada ujian Matematik yang akan datang. Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 11 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 12 of 42 3 . 0 1 Mustahil Pasti Tandakan pada garis kebarangkalian.

25 0. Apakah nilai kebarangkalian Apakah nilai kebarangkalian yang sesuai? yang sesuai? Berikan alasan anda. apakah bentuk nombor lain yang sering digunakan bagi mewakili kebarangkalian? 1 0 2 1 Wakilkan setiap kebarangkalian berikut dengan menggunakan Mustahil Sama Pasti bentuk nombor yang lain.5 0. 0 1 0 1 Mustahil Pasti Mustahil Pasti Tandakan pada garis Tandakan pada garis kebarangkalian. akan melanda Malaysia pada tahun ini. kemungkinan bayi yang kemungkinan ribut salji akan lahir ini adalah lelaki.75 1 Apakah perkaitan antara peristiwa yang mempunyai 1 1 3 0 1 ‘kecil kemungkinan’ dan ‘besar kemungkinan’ 4 2 4 dengan nilai kebarangkalian? Mustahil Kecil Sama Besar Pasti kemungkinan kemungkinan kemungkinan Jadi. kemungkinan Bincangkan dengan rakan anda! Apakah nilai kebarangkalian bagi peristiwa yang mempunyai ‘sama kemungkinan’? 0 25% 50% 75% 100% 0 0. Mari lihat garis kebarangkalian ini. kebarangkalian. Berikan alasan anda. Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 13 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 14 of 42 Selain daripada bentuk nombor yang telah anda nyatakan. apakah yang anda faham tentang kebarangkalian? Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 15 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 16 of 42 4 .

75 1 0 1 1 3 1 Mari teruskan penerokaan 4 2 4 tentang Kecil Sama Besar Mustahil kemungkinan kemungkinan kemungkinan Pasti KEBARANGKALIAN BAGI SUATU PERISTIWA! Bagaimanakah anda tahu bahawa jawapan anda adalah benar? Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 17 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 18 of 42 Ingat kembali Ingat kembali Apakah yang dimaksudkan dengan kebarangkalian? Apakah yang dimaksudkan dengan Kebarangkalian ialah pengukuran kemungkinan nilai kebarangkalian yang menghampiri 0? berlakunya sesuatu peristiwa dan dinyatakan sama ada dalam bentuk pecahan. 0 25% 50% 75% 100% 0 0.5 0. peristiwa tersebut adalah tipis.25 0. perpuluhan Kemungkinan berlaku sesuatu atau peratusan. Apakah nilai kebarangkalian bagi peristiwa yang tidak mungkin berlaku? Apakah yang dimaksudkan dengan nilai kebarangkalian yang menghampiri 1? Nilai kebarangkalian 0 Kemungkinan berlaku sesuatu Apakah nilai kebarangkalian bagi peristiwa tersebut adalah tinggi. peristiwa yang pasti berlaku? Nilai kebarangkalian 0 Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 19 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 20 of 42 5 .

Kebarangkalian eksperimen. KEBARANGKALIAN EKSPERIMEN Jenis kebarangkalian Kebarangkalian eksperimen 1 2 bagi suatu peristiwa adalah berdasarkan kekerapan yang Kebarangkalian Kebarangkalian diperoleh melalui eksperimen. Eksperimen Teori Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 21 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 22 of 42 Rumus kebarangkalian eksperimen adalah seperti berikut. P(E) Untuk mencari KEBARANGKALIAN EKSPERIMEN. Bilangan kali suatu peristiwa E berlaku apakah yang anda perlu lakukan? = Bilangan percubaan Mari kita siasat! Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 23 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 24 of 42 6 .

S apakah yang anda perlu lakukan? n(A) = n(S) dengan S ialah set semua kesudahan yang mungkin bagi suatu eksperimen. (a) Berapa kalikah anda mendapat kepala? Kebarangkalian teori adalah berdasarkan (b) Berapa kalikah anda mendapat ekor? ciri-ciri yang diketahui atau fakta.Aktiviti 1 KEBARANGKALIAN TEORI Ambil sekeping duit syiling adil dan lambungkan sebanyak 10 kali. Mari kita siasat! Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 27 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 28 of 42 7 . Bilangan ruang sampel. P(A) Bilangan peristiwa A Untuk mencari = KEBARANGKALIAN TEORI. Kebarangkalian teori. (d) Hitung kebarangkalian mendapat ekor. Kebarangkalian teori diperoleh melalui pengiraan semata-mata tanpa perlu menjalankan eksperimen. (c) Hitung kebarangkalian mendapat kepala. (e) Mengapakah kebarangkalian ini dipanggil kebarangkalian eksperimen? Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 25 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 26 of 42 Rumus kebarangkalian teori adalah seperti berikut.

(a) Apakah kebarangkalian teori untuk mendapat kepala? a Apakah kebarangkalian untuk anda duduk di baris ketujuh? b Apakah kebarangkalian untuk anda duduk di sebelah tingkap? (b) Apakah kebarangkalian teori untuk mendapat ekor? c Apakah kebarangkalian untuk anda duduk di kerusi berlabel A? Apakah kebarangkalian untuk anda duduk di baris bernombor d genap? (c) Adakah nilai kebarangkalian teori yang diperoleh sama dengan nilai kebarangkalian eksperimen? Bandingkan kebarangkalian untuk anda duduk di sebelah e tingkap dengan kebarangkalian untuk anda duduk di baris bernombor genap. Ambil sekeping duit syiling adil dan • 4 buah kerusi dalam satu baris.Aktiviti 2 Anda sedang menaiki sebuah bas. 2 di sebelah kiri dan lambungkan sebanyak 10 kali. Di dalam bas tersebut. Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 31 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 32 of 42 8 . 2 di sebelah kanan. terdapat: • baris kerusi yang bernombor 1 hingga 10. • kerusi di setiap baris yang dilabel sebagai A hingga D. PEMBELAJARAN KOPERATIF Gunakan internet atau buku-buku untuk mengkaji tentang Hukum Bilangan Besar dan bentangkan dapatan anda di dalam kelas. Berikan justifikasi anda Apakah yang dapat anda katakan mengenai kedua-dua nilai tersebut? Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 29 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 30 of 42 Perkaitan antara kebarangkalian eksperimen dan kebarangkalian teori boleh diperoleh melalui penyiasatan tentang Hukum Bilangan Besar (Law of Large Numbers).

Di dalam mesin tersebut. terdapat: 12 biji gula-gula getah merah jambu. 6 biji gula-gula getah oren. gula-gula getah dari sebuah mesin. Adakah anda setuju dengan kenyataan Kumar? Berikan alasan anda! Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 35 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 36 of 42 9 . Tulis bilangan murid mengikut makanan kegemaran Adakah kebarangkalian ini boleh ditentukan melalui mereka dalam jadual. 12 biji gula-gula getah merah jambu. 10 biji gula-gula getah kuning. makanan yang manakah mempunyai Setiap murid perlu memilih hanya satu jenis makanan. kegemaran murid di dalam kelas anda. kebarangkalian yang paling tinggi untuk digemari oleh murid? Jelaskan jawapan anda. dan kanak-kanak itu mendapat gula-gula getah kuning adalah lebih tinggi daripada 28 biji gula-gula getah biru. kebarangkalian teori? Jenis Mi Laksa Nasi lemak Roti Lain‐lain Mengapa? Bilangan Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 33 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 34 of 42 Pembelajaran Koperatif 2 Pembelajaran Koperatif 2 Seorang kanak-kanak ingin membeli 10 biji gula-gula getah kuning.Pembelajaran Koperatif 1 Lakukan satu tinjauan ringkas tentang makanan Berdasarkan keputusan tinjauan anda. Kumar menyatakan bahawa kebarangkalian 6 biji gula-gula getah oren. kebarangkalian mendapat gula-gula getah biru. dan 28 biji gula-gula getah biru.

6 biji gula-gula getah oren. dan 28 biji gula-gula getah biru. 6 biji gula-gula getah oren. Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 39 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 40 of 42 10 . 12 biji gula-gula getah merah jambu. dan 28 biji gula-gula getah biru. 10 biji gula-gula getah kuning. Adakah anda setuju dengan kenyataan Farid? Adakah anda setuju dengan kenyataan Maria? Berikan alasan anda! Berikan alasan anda! Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 37 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 38 of 42 Pembelajaran Koperatif 2 10 biji gula-gula getah kuning. mendapat gula-gula getah bukan berwarna biru. dan 6 biji gula-gula getah oren. Farid menyatakan bahawa kebarangkalian Maria menyatakan bahawa kebarangkalian kanak-kanak itu mendapat gula-gula getah kanak-kanak itu mendapat gula-gula getah merah jambu adalah dua kali kebarangkalian biru adalah sama dengan kebarangkalian mendapat gula-gula getah oren.Pembelajaran Koperatif 2 Pembelajaran Koperatif 2 10 biji gula-gula getah kuning. 28 biji gula-gula getah biru. 12 biji gula-gula getah merah jambu. Mensintesis Pengetahuan tentang Kebarangkalian Cuba kemukakan soalan anda sendiri berdasarkan situasi yang diberikan. 12 biji gula-gula getah merah jambu.

bincang dan kemukakan senario harian yang melibatkan kebarangkalian.Pembelajaran Koperatif 3 Dalam kumpulan 4 orang. tukarkan senario yang ditulis oleh kumpulan Terima Kasih anda dengan senario yang ditulis oleh kumpulan lain untuk diselesaikan dalam kumpulan masing-masing. Kementerian  Pendidikan Malaysia Kementerian  Pendidikan Malaysia Bahagian Pembangunan Kurikulum 41 of 42 Bahagian Pembangunan Kurikulum 42 of 42 11 . Bincangkan bersama-sama. Bentukkan beberapa soalan seperti yang dibincangkan sebelum ini berdasarkan senario yang dikemukakan. Gunakan kreativiti anda untuk memberi senario yang pelbagai dan menarik. Setiap kumpulan akan membentangkan penyelesaian mereka. Setelah itu.