You are on page 1of 14

ATOMIC STRUCTURE

Single answer type questions:


1. The aufbau principle implies that a new electron will enter an orbital for
which:
a) m has a lower value b) l has a lower value
c) ( n + l ) value is maximum d) ( n + l ) value is minimum
2. Maximum number of total nodes is present in
a) 5s b) 5p c) 5d
d) all have same number of nodes
3. Which electronic level would allow the hydrogen atom to absorb a photon but
not to emit a photon?
(A) 3 (B) 2 (C) 1 (D) 4
4. According to Bohrs atomic theory, which of the following is/are correct:
Z2
(I) Kinetic energy of electron
n2
(II) The product of velocity of electron and principle quantum number n Z2
Z2
(III) Frequency of revolution of electron in an orbit 3
n
3
Z
(IV) Coulombic force of attraction on the electron 4
n
(A) I, III, IV (B) I, IV (C) II (D) I
5. The incorrect statement regarding cathode rays is
(A) They travel in straight line.
(B) They depend on the nature of the gas.
(C) They are deflected by magnetic as well as electric fileds.
(D) They produce mechanical effects.
6. If radius of second stationary orbit (in Bohr's atom) is R. Then radius of third
orbit will be
(A) R/3 (B) 9R (C) R/9 (D) 2.25R
7. The energy of an electron in the first Bohr orbit of H atom is - 13.6 eV . The
possible energy value of the excited state for electrons in Bohr orbits of
hydrogen is:
(A) -3.4 eV (B) -4.2 eV (C) - 6.8 eV (D) + 6.8 eV
8. The radius of which of the following orbit is same as that of the first Bohrs
orbit of hydrogen atom?
(A) He+ (n = 2) (B) Li2+ (n = 2) (C) Li2+ (n = 3) (D) Be3+ (n = 2)
9. Particle nature of electron is proved by
(A) Radioactivity (B) Cathode ray experiment
(C) Rutherfords -scattering experiment (D) Interference of electron beams
10. What is the ninth ionization potential of fluorine atom?
(A) 13.6 eV (B) 9 13.6 eV (C) 81 13.6 eV (D) 100 13.6 Ev
11. The maximum number of spectral lines given by two Li2+ ions in the 6th
excited state is
(A) 15 (B) 21 (C) 9 (D) 6
12. In which of the following transitions will the wave length be minimum?
a) n = 6 to n = 4 b) n = 4 to n = 2
c) n = 3 to n = 1 d) n = 2 to n = 1

Page No 1
13. Arrange the elements with the following electronic configurations in the
increasing order of electron affinity (i) IS 2 2S2 2P3 (ii) IS2 2S2 2P4 (iii) IS2 2S2
2P3 (iv) IS2 2S2 2Pb 3S23P4
a) i < ii < iii < iv b) iv < iii < ii < i c) iii < ii < iv < i d) ii < iii < i < iv
14. Ratio of frequency of revolution of electron in the 2 nd excited state of He+ and
2nd state of hydrogen is:
32 27
a) b) c) 1/54 d) 27/2
27 32
O
15. A photon with a wavelength of 4000 A is used to break the iodine molecule,
then the % of energy converted to the K.E. of iodine atoms if bond
dissociation energy of I 2 molecule is 246.5 kJ/mol
a) 8% b) 12% c) 17% d) 25%
16. When lithium is irradiated with light, one finds a stopping potential of 1.83V
o o
for l = 3000 A and 0.80V for l = 4000 A . With the known charge on the electron,
the work function of lithium is
a) 4.6eV b) 10.2 eV c) 2.3 eV d) 1.2 eV
17. Maximum number of total nodes is present in
a) 5s b) 5p
c) 5d d) all have same number of nodes
18. The mass to charge ratio (m/e) for a unipossitive cation is 1.5 10-8 kg / c . What
is the mass of this cation
a) 2.4 10-19 g b) 2.4 10-27 g c) 2.4 10-24 g d) 2.4 10-21 g
19. An electron in an atom jumps in a such a way that its K.E changes from x to
x
. The change in P.E will be
4
3 -3 3 -3
a) x b) x c) + x d) x
2 8 4 4
20. Find the value of wave number ( u) in terms of Rydbergs constant, when
trasition of electron takesplace between 2 levels of He + ion whose sum is 4
and difference is 2
8R H 32R H 3R H 5R H
a) b) c) d)
9 9 4 36
21. No of revolutions made by the electron in one sec in 2nd orbit of Be3+
a) 1.311016 b) 2.13 1016 c) 1.23 1015 d) 2.68 1014
22. An electron is revolving in the 2 nd orbit of He+ ion. To this if 12.1 eV of energy
supplied. Then to which orbit it will be excited.
a) 6 b) 8 c) 4 d) 2
23. Angular momentum of an orbit of a H like species in which the electron
revolving is 4.2197 10-34 JS . The number of waves made by the electron in that
orbit.
a) 6 b) 4 c) 8 d) 2
24. Consider that azimuthal quantum number (l) is having (n + 1) values instead
of 0 to (n 1) value for any value of principle quantum number n. If all the
laws of electronic configuration are applicable then what will be the spin only
magnetic moment of Fe2+ ion.
(A) 2.82 BM (B) 4.89 BM
(C) 3.87 BM (D) 1.73 BM

Page No 2
25. If l1 and l 2 denote the de-Broglie wavelength of two particles with same
masses but charges in the ratio of 1 : 2 after they are accelerated from rest
through the same potential difference, then
(A) l1 = l 2 (B) l1 < l 2
(C) l1 > l 2 (D) none of these
26. Suppose a particle has four quantum numbers such that the permitted
values are those as given below :
n : 1, 2, 3.
l : ( n - 1) , ( n - 3 ) , ( n - 5 ) ..... but no negative number
1 1
l+
J: l - if
or the latter is not negative
2 2
m : J in integral steps to +J
Thus how many particles could be fitted into the n = 2 shell ?
(A) 4 (B) 6
(C) 8 (D) 12
27. Consider the following plots for 2s-orbital :

x y

r r
(I) (II)

r
(III)
x, y and z are respectively,
(A) y, y 2 and 4pr 2 R 2 (B) y 2 , y and 4pr 2 y 2
(C) 4pr 2y 2 ,y 2 and y (D) y 2 , 4pr 2 y 2 and y
28. If the lowest energy X-rays have l = 4.0 10-8 m, estimating the minimum
difference in energy between two Bohr orbit, where an electronic transition
would correspond to the emission of an X-ray, at what minimum Z (atomic
number) would a transition from the second energy level to the first result in
the emission of an X-ray?
(A) Z = 2 (B) Z = 3
(C) Z = 4 (D) Z = 5
29. If a0 be the radius of first Bohr's orbit of H-atom, the de-Broglie's wavelength
of an electron revolving in the third Bohr's orbit will be
(A) 6pa0 (B) 4pa0
(C) 2pa0 (D) pa0
30. Choose the incorrect statement regarding spin quantum no.

Page No 3
(A)the spin of an electron is an intrinsic angular momentum which cannot
spontaneously changed or eliminated.
(B)spin is not a quantum mechanical phenomenon
(C)two type of spins can be distinguished by spin magnetic quantum number.
(D)spin quantum number describes the electron not the orbital.
31. When an excited state of H-atom emits a photon of wavelength l and returns
to the ground state, the principal quantum number of excited state is given
by

(A)
( lR - 1) (B) lR ( lR - 1)
lR

lR
(C) (D) lR ( lR + 1)
( lR - 1)
32. If a certain metal was irradiated by using two different light radiations of
frequency x and 2x the kinetic energy of the ejected electrons are y and 3y
respectively. The threshold frequency of the metal will be
(A) x/3 (B) x/2
(C) 3x/2 (D) 2x/3
33. How many times does the e go round the first Bohrs orbit of H in one
-

second.
A) 9.67 1015 B) 8.06 1015 C) 6.57 1015 D) 4.34 1015
34. Two particles A and B are in motion. If the wavelength associated with
particle A is 8 10-7 m , calculate the wavelength associated with particle B if its

momentum is 1 4 of A.

A) 32 10-7 m B) 2 10-7 m C) 4 10-7 m D) 0.5 10-8 m


35. For an e- in a hydrogen atom, the wave function y is proportional to Exp-
- ( r / a0 ) where a0 as Bohrs radius; what is the ratio of probability of finding the
e- at the nucleus to the probability of finding it at a 0 , the wave function is
3
1 1 2 - r a0
y= e
p a0
A) e B) e2 C) 1 e 2 D) Zero
36. How many photons of light having wavelength 420nm are required to raise the
temperature of 5g of H 2O by 1o ; specific heat of H 2O is 4.18JK -1 g -1 (All the light
energy is converted into heat energy) ?
A) 9.92 1019 B) 4.42 1019 C) 2.21 1019 D) 1.15 1019
37. The dissociation energy of H 2 is 430.53KJ / mole . If H 2 is exposed to radiant energy
of wavelength 253.7nm . What % of radiant energy will be converted into K.E.?
A) 8.68 B) 9.14 C) 4.36 D) 2.14
n2
38. If l = C2 n 2 - 22 for Balmer series, what is the value of C2 ?

2 4
A) R B) 2 RH C) 4 RH D) R
H H

Page No 4
39. Alveoli are tiny sacs in the lungs whole average diameter is 5 10-10 m ; an
oxygen molecule is trapped in a sac the uncertainty in the velocity of oxygen
molecule within a sac is:-
A) 2.0m / sec B) 3.0m / sec C) 1.0m / sec D) 4.0m / sec
40. How many elements would be lie in the third period of periodic table if the
spin quantum no has the values -1 2 , 0 , +1 2 ?
A) 12 B) 8 C) 27 D) 24

41. An electron practically at rest, is initially accelerated through a potential


difference of 100 volts. It is found to have a de-Broglie wave length = 1 . It is
then retarded through 19 volts and then has a wavelength 2 . A further
l3 - l 2
retardation through 32 volts changes the wave length to 3.The value of
l1
is
A) B) C) D)

42. In an oil drop experiment, the following charges ( in arbitrary units) were
found on a series of oil droplets:
2.30 10-15 , 6.90 10-15 ,1.38 10-14 ,5.75 10-15 ,3.45 10-15 ,1.96 10-14 .
The experimental value suggests the magnitude of the charge on the electron
is ( in the same arbitrary unit)
1) 2.30 10-15 2) 1.38 10-14 3) 6.90 10-15 4) 1.15 10-15
43. The pH of 0.2 M NaHCO3 solutions at 250C is 9.2. A 22 mL 2.0 M solution of
H 2CO3 when treated with 80 mL 0.5 M NaOH results into formation of
H 2CO3 - NaHCO3 buffer with pH of 8.6. Hence, pK a of H 2CO3 is
2

A) 10.8 B) 7.6 C) 9.2 D) 8.6


44. For which orbital angular probability distribution is maximum at an angle to the
axial direction.
A) B) C) dxy D)
45. If wavelength is equal to the distance travelled by the electron in one second ,then
( l = de-Brogli wave length )
A) B) C) D)

46.
In hybridization the orbitals involved are
A) B)
and and
C) and D)
and
47.
Probability of finding an electron of s orbital doesnt depend upon.
A) Distance from nucleus B) Energy of s orbital
C) Principal quantum number D) Azimutal quantum number
48.
An electron is accelerated from rest and it has wavelength of by how

Page No 5
much amount potential should be dropped so that wavelength associated with
electron becomes .
A) 25 V B) 50 V C) 75 V D) 12.5 V
49. Let be the frequency of the series limit of Lyman series, be the frequency of

first line of Lyman series and be the frequency of series limit of Balmer series
then :
A) B) C) D)
none of these
50. For which of the following orbital, the radial, and the angular nodes as
well as number of nodal planes have all the same value ?
(a) 3px (b) 4py (c) 3s (d) 4d xy

51. A proton and an -particle are accelerated through the same potential
difference. The ratio of the de-Broglie wave length of proton and -particle is
1
(A) 2 (B)
2

(C) 2 2 (D) 2
52. 3h 3 h
The orbit and orbital angular momentum of an electron are 2p
and .
2 p
respectively. The number of radial and angular nodes for the orbital in which
the electron is present are respectively
A) 0, 2 B) 2, 0 C) 1, 2 D) 2, 2

53. The spin angular momentum for the s electron in H atom is


3h h h 3h
A) B) C) D)
4 p 2p 4p 2p

54. What is the most probable distance of 1s electron in a He+ ion. If wave function
Z 3 - zr / a0
for 1s orbital is given by y =
p a03
.e ( a0 = 52.9 Pm )
A) 52.9 pm B) 105.8 pm C) 26.45 pm D) 13.225 pm

55. A hydrogen sample is prepared in a particular excited state A. Photons of


energy 2.55 eV/atom get absorbed into the sample to take some of the
electrons to a further excited state B. Determine the number of photons when
an electron in the higher excited state B returns to the ground state.
(A) 15 (B) 10
(C) 6 (D) 3

56. Radius of 3rd orbit of Li2+ ion is x cm then de Broglie wavelength of electrons
in the first orbit is (in cm)
2px
(A) 6px (B)
9

Page No 6
2px 8px
(C) (D)
3 3
57. In an oil drop experiment, the following charges ( in arbitrary units) were
found on a series of oil droplets:
2.30 10-15 , 6.90 10-15 ,1.38 10-14 ,5.75 10-15 ,3.45 10-15 ,1.96 10-14 .
The experimental value suggests the magnitude of the charge on the electron
is ( in the same arbitrary unit)
A) 2.30 10-15 B) 1.38 10-14 C) 6.90 10-15 D) 1.15 10-15
58.

59.

ATOMIC STRUCTURE KEY SHEET


Single Answers
1 D 2 D 3 C 4 A 5 B 6 D
7 A 8 D 9 B 10 C 11 C 12 C
13 C 14 A 15 C 16 C 17 D 18 C
19 A 20 B 21 A 22 A 23 B 24 A
25 C 26 B 27 B 28 A 29 A 30 B
31 C 32 B 33 C 34 A 35 B 36 B
37 A 38 D 39 A 40 C 41 C 42 D
43 A 44 C 45 A or D 46 A 47 D 48 A
49 A 50 A 51 C 52 A 53 A 54 C
55 C 56 D 57 D 58 A 59 A

Page No 7
ATOMIC STRUCTURE - SOLUTIONS
Single solutions
1. D
2. Total number of nodes = n1
3. C
4. A
5. B
6. D
7. A
8. D
9. B
10. C
11. C
12. C
13. C
14. A
12400
15. Energy of one photon =
4000
= 3.1 eV
Energy supplied by one mole photon in KJ/mole =
3.11.6 10-19 1023 10-3 = 297 kJ mol -1
297 - 246.5
\ % of energy converted to K .E = = 17%
297
hC
16. = W0 + KE1
l1
lC
= W0 + KE2
l2
\ W0 = 2.3 eV
17. Total number of nodes = n1
m
-8 -19
18. Mass = e = 1.5 10 kg / c 1.6 10 c
e
= 2.4 10-27 kg = 2.4 10-24 g
x -3x
19. Change in KE = - x =
4 4
-
3x
3x
Change in PE = -2 =
4 2
n1 + n 2 = 4
20.
n1 - n 2 = 2
2n1 = 6
n1 = 3
n2 = 1
1 1
32R H
u = - R H ( 2 ) =
2

1 9
9

Page No 8
22
21. f = 65.5 1014 3
n
f = 13110 .1.311016
14

22. Conceptual
h
23. n = 4.2197 10-34
2p
On solving n = 4
24. Since l is having (n + 1) values \ Electronic configuration of Fe will be
Fe = 1s2 1p6, 2s2 2p6 3s2 2d8
\ Fe2+ ion = 1s2 1p6 2s2 2p6 2d8
\ spin only = n(n + 2) = 2(4) = 8 BM
h
25. l= KE = eV
2mKE
l1 KE1
same mass =
l2 KE1
26. n 2
=
l= 1
J = 1 1
2
m= 1 1 1 1 1 1
- 1 , - , + , +1 - ,+
2 2 2 2 2 2
Total - 6
27. Plot I : x = R 2

Plot II : y = R
Plot III : z = 4pr 2 R 2
hc ( 6.63 10 ) ( 3 10 )
-34 8

28. E= = = 5 10-18 J
l 4.0 10-18
3
DE H = ( 2.178 10 -18 J ) = 1.63 18-18 J
4
DE = DE H .z 2
DE 5.0 10-18
or z = = = 3.06
2

DE n 1.63 10-18
z=2
nh
29. mvrn = .(i)
2p
h
deBroglie equation = P = = mv (ii)
l
placing the value of mv from (ii) and (i) for 3 rd orbit
h 3h
r3 =
l 2p
l 2p
=
hr3 3h
2pr3
l=
3
or r3 = n 2 a 0 = 9a 0

Page No 9
2p.9a 0
so l= = 6pa 0
3
30. spin is purely a quantum mechanical phenomenon.
1
1 1
31. = R - 2
l 1 n2

Rl
n 22 =
Rl - 1

Rl
n2 =
Rl - 1
K.E1 v1 - v0
32. =
K.E 2 v 2 - v 0

y x - v0
=
3y 2x - v 0

2x - v 0 = 3 ( x - v 0 )

x
v0 =
2
33. C
v1
Hints: Number of rounds by e- in first orbit = 2p r
1

by substituting all the values 6.57 1015

34. A
hA hB 1
Hints: lA = lB = pB = pA
pA pB 4
8 10-7 1
= lB = 32 10 -7 m
lB 4
35. B
3
1 1 -2r a0
Hints: y2 = e
p a0
3 3
1 1 1
At nucleus r = 0 and in 1 orbit r = a0 y = e0 at a = a0
st 2

p a0 a0
3
1 1 -2 y n2
y n2 = e ; = e2
p a0 y O2
36. B
Hints: E = 5 4.18 = 20.9 J
nhc x 6.626 10-34 3 108
E= 20.9 =
l 420 10-9
x 4.42 1019 photons
37. A
430.53 103
Hints: EH - H ( B.D.E ) = J = 7.15 10 -19 J
6.023 1023
6.626 10-34 3 108
E photon = -9
= 7.83 10-19 J
253.7 10

Page No 10
Energy converted into K.E = Energy left after dissociation of bond
= ( 7.83 - 7.15 ) 10 -19 J
= 0.68 10-19 J
0.68 10-19

% of energy converted into K .E 100 8.68%
7.83 10-19
38. D
1 1 n2 - 22 1 22
Hints: = = 1- 2

l C2 2
n C2 n2
22 1 1
= 2 - 2
C2 2 n2
22
RH = C2 = 4 / RH
C2
39. A
Hints: Uncertainty in position = diameter = 5 10-10 m
h
Dx.DV
4p m
6.626 10-34
DV = 2.0m / sec
32 10-3 -10
4 3.14 5 10
6.023 10 23
40. C
Hints: -1 ,0, +1
n = 3, l = 0, m = 0 3
2 2
1,+-==
l m 1,0, 1 3 3 9
2,++--==
l m 2, 1,0, 1, 2 5 3 =15 27
41.

By retardation through 19 volts the original accelerating voltage is


reduced to 81 volts.

By further retardation through 32 volts.

42.
Ans: D
1.15 10-15 , which is the largest number which divides all the given
experimental values of the charge.
The smallest charge noted is 2.30 10-15 , but this charge doesnt seem as unit
charge, doesnt divide others into even number of times.

Page No 11
Actually, it represents the charges of 2 electrons.
43.
Ans: A
HCO3- is amphirprotic anion.
pK a1 + pK a2
pH of HCO3- solution =
2
1
Thus, 9.2 ( given) = =
2
(pK a1 + pK a2 )
Second half of question provides information to calculate pK a with the help of
1

Henderson-Hallbasch equation.
pH = pK a + log
[ Salt ]
[ Acid ]
H 2CO3 + NaOH NaHCO3 + H 2O
initial m mole 22 2 80 0.5 0
=44 =40
After reaction 4 0 40
40
Thus, 8.6 = pK a + log
4
pK a = 7.6
Hence, from above
1
9.2 =
2
(
7.6 + pK a2 )
pK a2 = 10.8
44. Conceptual
45. Conceptual
46. dx 2 - y 2 and dz 2 are along the axis
47. Azimutal gives shape of orbital.
48.
and
Hence potential should be dropped by 25 V.
49. Conceptual
50. SOL: (A) Radial nodes = n l 1
For 3p it is = 1
Angular nodes = nodal planes = l
For 3p it is = 1
h
51. l=
2qVm
h
l =
2 2 V m
h
l =
2 2 V 4
h
lp =
2
1 V m p

Page No 12
h
lp =
2
1 V 1
lP 16
=
l 2
lP
=2 2
l
52.
Orbit angular momentum,

Orbital angular momentum,


Hence electron is in 3d-orbital. For 3d-orbital, radial nodes =
Angular nodes =
53.
, one unpaired electron,

Spin angular moment

54.

For ; we get

1 1
55. 2.55 = 13.6 1 2 - 2
nA nB

nA = 2, nB = 4
\ no of photons emitted
4 3
= = 6.
2
n2
r
Z
56.
r1 n12 1 1
= = =
r3 n22 32 9
x
r1 = \ r = x

9 3
\ 2pr = nl
x
\ 2p = 1l
9
2px
l =
9
57.
Ans: D

Page No 13
1.15 10-15 , which is the largest number which divides all the given
experimental values of the charge.
The smallest charge noted is 2.30 10-15 , but this charge doesnt seem as unit
charge, doesnt divide others into even number of times.
Actually, it represents the charges of 2 electrons.
58.

59.

Page No 14