You are on page 1of 4

PERIODIC TABLE

Single answer type questions:


1. Which of the following elements shows diagonal relationship
A) Li and Mg B) B and Si C) C and Al D) Be and Mg
2. The element having very high ionization enthalpy but zero electron gain
enthalpy is:
a) H b) F c) He d) Be
3. An element has successive ionization enthalpies as 940 (first), 2080, 3090,
4140, 7030, 7870, 16000 and 19500 kJ mol -1 . To which group of the periodic
table does this element belong?
a) 14 b) 15 c) 16 d) 17
4. The order of increasing ionic radius of the following is:
a) K + < Mg 2+ < Al 3+ b) K + < Mg 2+ < Al 3+
c) K + < Al 3+ < Mg 2+ d) Al 3+ < Mg 2+ < K +
5. Arrange N, O and S in order of decreasing electron affinity.
a) S > O > N b) O > S > N 3) N > O > S 4) S > N > O
6. The ground state electonic configurations of the elements, U, V, W, X, and Y
(these symbols do not have any chemical significance) are as follows.
U 1s22s22p3
V 1s22s22p63s1
W 1s22s22p63s23p2
X 1s22s22p63s23p63d54s2
Y 1s22s22p63s23p63d104s24p6
Determine which sequence of elements satisfy the following statements
i) Element forms a carbonate which is not decomposed by heating
ii) Element is most likely to form coloured ionic compounds
iii) Element hs largest atomic radius
iv) Element forms only acidic oxide
A) V W Y U B) V X Y W C) V W Y X D) V X W U

7. The set representing the correct order of first ionization potential is


(A) K Na Li (B)Be Mg Ca
(C)B C N (D) Ge Si C
8. Consider the sequence of oxides : Na2O, SiO2 , P4O10 . Which factor decreases from
Na2O to SiO2 and also from SiO2 to P4O10 ?
A) Covalent character B) Melting point
C) pH when mixed with water D) Solubility in aqueous alkali
9. For bromine the IE/EA ratio = 10
. Electronegativety of bromine is 2.8. on
3
Mullikens scale its electron affinity in kJ/mol is,

Page No 1
A) 81 B) 93 C) 162 D) 351

10. A large difference in atomic radius is observed in the pair


A) Zr , Hf B) Nb, Ta C) Mo,W D) V , Nb

11. From the statements given below;


1) Ionisation energy of oxygen is more than that of nitrogen
2) Electron affinity of nitrogen is higher than that of oxygen
3) Electronegativity order of carbon atoms in the hydrocarbons - C 2H2 > C2H4 >
C2H6
4)) N2 is as stable as CO as bond order of both the species is 3 as per MOT.
A) 1 and 2 are correct B) 3 and 4 are correct
C) only 3 is correct D) 2 and 3 is correct

Page No 2
PERIODIC TABLE KEY SHEET
Single Answers
1 2 C 3 C 4 D 5 A 6 B
7 B 8 C 9 D 10 D 11 C

PERIODIC TABLE SOLUTIONS


Single solutions
1.
2. Conceptual
3. Conceptual
4. Conceptual
5. Conceptual
6. Conceptual
7. Conceptual
8.
Ans: C
Na2O is a basic oxide and reacts with water to give NaOH so that its pH is
higher than both SiO2 and P4O10 . Both SiO2 and P4O10 are acidic oxides but SiO2
is insoluble while P4O10 reacts with water to give H 3 PO4 . Thus for P4O10 , pH
when mixed with water is lower than that of SiO2 .

9.

10. Lanthanide contraction is not present between 3d and 4d series.

11. IE1 of N2 is larger than that of O2 because, as per MOT, HOMO of N 2 is a BMO i.e

while that of O2 is an ABMO i.e. t is easier to remove an electron from an


ABMO than to remove and electron from a BMO. Again, as per MOT an electron is
always
removed from the ABMO while it is added to the LUMO. However, if the HOMO is
partly
filled, then the added electron goes to HOMO instead of LUMO. Both in the case of
O2 and
N2, the added electron goes to ABMO and hence the addition lowers the bond order
of O2
from 2 to 1.5 and of N2 from 3 to 2.5. In both the cases, addition of an electron
lowers the
stability of the respective species. But in case O 2, the addition of an electron leads to
lowering of the spin while in case of N 2 the addition raises the spin. Hence, addition
of an

Page No 3
electron to N2 is more energy consuming than that needed for O 2 . So, EA of O2 is
higher
than N2. EA is conventionally measured in terms of energy released.
Electronegativity of an atom is directly proportional to its bond multiplicity.
Because, the higher the bond multiplicity smaller is the size and hence more is the
electronegativity. This is why EN of Carbon atom in different hybrid state is

Both in N2 and CO, the bond order is 3. Still then the bond energy of the two species
differs
because radii of Rather, the correct order of these radii is
(Radii along period always decreases) Therefore, CO is slightly less stable than N 2.

Page No 4