_15

...është KOHA jonë... KOHA

ALMEDICUS
Prof. Luljeta Çakërri mban peng lëndën e Fiziologjisë
1/3 e studentëve kaluan provimin me shkrim 1-2% e studentëve kaluan provimin me gojë

STUDENTË ERDHI KOHA TË BASHKOHEMI SË BASHKU PËR TË KËRKUAR LARGIMIN E PROF. LULJETA ÇAKËRRI SI PEDAGOGE E LËNDËS SË FIZIOLOGJISË! MJAFT KEMI TOLERUAR!

6 MAJ ORA 12:00 PARA FAKULTETIT TË MJEKËSISË !
MPOSHTNI FRIKËN DHE EJANI TË KËRKOJMË TË DREJTËN TONË!

. 5 Prof/Asociuar Maksim Cela Disa mendime për studentët e mi dhe më tej.. Fakulteti i Infermierisë. forma presioni për të mbushur auditorët me studentë Fq. UT Botimi nr. 2 Alemdicus: Partner i organizimit të Kongresit në Shqipëri Intervistë me Rektorin e Universitetit të Tiranës. z. 4 Prapaskenat e Kryetarit të Këshillit Studentor të fakultetit tonë Konferenca e II-të për shtyp Demaskimi dhe rënia e cinizmit adhamudhian Fq. 10 Taulant Muka Fq. një rregullore për studentët Kakofonia e vitit të katërt. Fq. 6-9 . Issue 8 Voto Fq.A Tetor 2009 Fakulteti i Mjekësisë . 7. Dhori Kule Rregullorja e re e Universitetit të Tiranës. një simfoni pa dirigjent Farmaci Studentët e vitit të tretë: Shëndeti Publik: Të gjithë studentët në DND Kërkojmë shtyrje sezoni Jana Nano Prof. Prill 2009 Opinion Aktualitet Kongresi-II S Fq. Karagjozi dhe Prof. 3 “Grupi Almedicus” Taulant Muka Faqja_2 V o l u m e 2. UT GAZETA STUDENTORE LMEDICU Fakulteti i Mjekësisë. Çiço: Dy figura historike të FM Zgjedhjet Leksionet janë fakultative: Mungesat.

pije energjike(Red Bull) falas nëpër eskursione. por telefonatat vazhduan.. Gazeta jonë ka denoncuar gjatë gjithë kohës të gjitha shkeljet që kryetari i Këshillit Studentor z.almedicus. Filloi të na bënte përshtypje përse ky mjeran kishte arritur në ezasperim nervor. KOHA Prapaskenat e Kryetarit të Këshillit Studentor të fakultetit tonë Demaskimi dhe rënia e cinizmit adhamudhian Po e nis me një test të vogël psikologjik: Sa mendoni se kushton një kandidaturë për senator? Fiks 300 euro! Sa mendoni se kushton vota e një studenti? Një pije falas! Sa mendoni se kushton një padi? As më shumë e as më pak se 5 milion lekë! Në qoftë se llogaritë ju dalin fiks…vuani nga sindroma adhamudhiane. Party tek Sharm Club: 500 lekë(të reja) bileta dhe 300.. Denoncuam shurdhësinë dhe indiferencën e tij për problematikat e Fakultetit tonë. kështu filluam të kërkonim përreth se çfarë kishte që nuk shkonte dhe ja përfundimi i kërkimeve tona: • Party tek Sharm Club: 500 lekë(të reja) bileta dhe 300. Shantazhe dhe kërcënime te vazhdueshme kundrejt studentëve të fakultetit të mjekësisë. Ku u gjetën këto fonde? www. ku thoshte se në qoftë se nuk do t’i jepnim 5 milion lekë do të përfundonim në burg. na bëhëj shantazh i hapur.. Kërcënoheshim për jetën tonë.është KOHA jonë.. • • • • Shpresojmë që këto t’ju mjaftonjë për të kuptuar që meskini Adhamudh nuk meriton të marrë as votën e tij këto zgjedhje. pije energjike(Red Bull) falas nëpër eskursione. Shantazhe dhe kërcënime të vazhdueshme kundrejt drejtuesve te gazetës ALMEDICUS.000 lekë(të reja) të kërkuara financim nga Fakulteti i Mjekësisë.org .. Fushatë Elektorale me party të organizuara falas për studentët e Fakultetit të Mjekësisë. pra jeni një cinik i semurë.. atëherë mos u beni merak se do të thotë që jeni shendoshë e mirë.Qamil Dika ka kryer në këto tre vite._2 Taulant Muka . Vëmëndja që iu kushtua dr. Ku u gjetën këto fonde? Shantazhe dhe kërcënime të vazhdueshme kundrejt kandidatëve për senator.Adhamudhit mos vallë e bëri të dilte në pah për çka ai ishte realisht? Por të gjitha këto e dini se kur i kuptuam? Vetëm në momëntin qe filluan telefonatat kërcënuese.me të dytën shpresuam që të mos qe aq ordiner. Me të parën menduam se do të përfundonte me aq. Në qoftë se nuk po kuptoni asgjë prej llogarive të mësipërme. por diku kishim shkelur në kallo e nuk e kishim kuptuar. Fushatë Elektorale me party të organizuara falas për studentët e Fakultetit të Mjekësisë.000 lekë(të reja) të kërkuara financim nga Fakulteti i Mjekësisë.

ju si mendoni? Me përllogaritjet e bëra më sipër nuk do të ishte nevoja që ta shtynin provimin për në shtator sepse afati kohor mjafton për tazhvilluar provimin me mikrotezë në korrik. Këkesat e drejtuara rektoratit më bënë të ndjeja përgjegjësinë maksimale për nevojën intelektuale të studentëve për cilësi shërbimi. Marr ç’do të premte informacionin për të gjithë zhvillimin e proçesit mësimor nga të gjithë pedagogët e Mjekësisë. Profesorët nuk duhet t’i përdorin mungesat nëpër leksione si forma presioni për të mbushur auditoret me studentë. Kërkesat e parashtruara nga kjo lëvizje ishin legjitime dhe elemente absolute të kërkesave minimale që kishin të bënin me disiplinën e punës dhe cilësisë së mësimit të cilat besoj janë vënë në vijë të mbarë duke u nisur nga ky impakt mediatik._3 Intervistë Universitetit Tiranës. pra duke mos i lejuar pedagogut hapsirë për manipulim. A jeni në djeni të këtij aktiviteti dhe në qoftë se. Më në fund u miratua rregullorja e re e Universitetit të Tiranës. nderon dhe ne si rektorat. Kjo është një rregullore e cila mbron studentët. Më 25 mars u zhvillua Lëvizja Studentore ref ormimin efor simor-Shëndetësor. pedagogët nuk duhet ta shohin problemin tek studentët por në vetëvete.org almedicus@hotmail. prandaj misioni im i rradhës do të jetë qartësimi i kësaj situate duke nxjerrë kritere sa më favorizuese për të gjithë studentët. Studentët laureand të këtij viti do të ishin dhe të gatshëm ta shtynin dhënien e provimit në shtator vetëm që ai të zhvillohej me mikrotezë. do të donim të na përcillnit një mesazh për studentët e Fakultetit të Mjekësisë dhe për zgjedhjet e 29 prrillit? Për zgjedhjet e 29 prillit do t’ju keshilloja te zgjidhnit personat më të denjë në përfaqesimin tuaj. gjithashtu i uroj të gjithë studentëve të Fakultetit të Mjekësisë sukseset më të përzëmërta në studimet e tyre dhe një rrugë sa më të mbarë drejt profesionit tuaj sa human aq edhe thelbësor. Në fakultetin e Mjekësisë po aplikohet marrja e mungesave në leksione. Të paktën ju.com . kjo do të thotë që leksionet janë pa mungesa përveç disa lëndëve thelbësore të cilat përcaktohen në rregulloren e fakultetit. duke qënë se deri më sot Këshillat Studentorë kanë qënë të fjetur. cila ka qënë mbështetja juaj për këtë aktivitet? Kjo është një nisëm e cila që në momentin e parë që na u prezantua menduam të jepnim ndihmën dhe suportin si financiar ashtu edhe moral. që të jeni më aktiv në problematikat studentore. Për studentët që mbarojnë tre vjeçarin e shëndetit publik.. Në qoftë se ecuria e mësimit nuk do të jetë e mirë dhe si pasojë dhe rezultatet.është KOHA jonë.. i cili lidh të gjitha trevat shqipfolëse. për r ef or mimin Ar simor-Shëndetësor. Kule Inter vistë me Rektorin e Universitetit të Tiranës. por duhet te vijnë të përgatitur duke ia bërë atraktiv leksionin studentit dhe të jetë ky i fundit që kërkonë të jetë pjesënarrës. ashtu dhe për notën e marr në provim. Studentët kanë të drejtë të ankohen si për mënyrën e zhvillimit të provimit. atëherë është e mundur që të aplikohet që këtë vit kjo lloj forme e mbrojtjes së diplomës. është e vërtetë që mesatarja do të jetë 9 e sipër? Absolutisht JO! Duke qënë se jane vetëm 80 studentë tendenca është që t’u japim të gjithëve mundësinë për të vazhduar master.. Cili ishte roli që luajti ajo në proçesin e miratimit së rregullores së re të UT dhe cilat ishin masat që u ndërmorën ndaj kërkesave të kësaj lëvizjeje? Tashmë është bërë faktike efekti pozitiv i qëndrimit të studentëve të fakultetit të tyre me lëvizjen e tyre. Në rregulloren e re është miratuar mbrojtja e diplomës me mikrotezë. Këto lendë duhet të kenë argumente të forta dhe të afishohen që me kalendarin akademik. Për këtë arsye ju kërkojë. Ky eveniment madhështor për fakultetin e mjekësisë. KOHA Gazetë Stafi i Gazet ë s “Almedius” Drejtor Taulant Muka Kryeredaktor Ariela Pogaçi Blerta Hamolli Rregullorja e re e Universitetit të Tiranës. ku në momentin që konstatohen paregullsi ai përsëritet 24 orë më vonë. Në fakultetin e Mjekësisë vijnë studentët më të mirë dhe nuk pranoj që pedagogët të ankohen që studentët janë të dobët dhe këtë pjesë te tyre unë e quaj abuziv ndaj studentëve. Kemi hequr mundësinë e monopolizimit të lëndës prej një pedagogu. një rregullore për studentët Ariela Pogaçi Redaktorët në degët: Mjekësi e Përgjithshme Enita Metaj Armela Molla Vebiana Ismailaj Nasi Gero Farmaci Ani Tusha Besiana Rudi Pranvera Apostoli Stomatologji Iris Peçini Elda Dervishi Shëndeti Publik Alban Hasanaj Indrit Seferi Ledja Moçi Infermieri Gjergj Leka Erigelsa Mullaimeri Mariglen Kashari -Mirëdita Profesor! -Faleminderit për mikpritjen dhe gadishmërinë e treguar ndaj gazetës sonë. Më 31maj – 4 qershor do të organizohet Kongresi i II ndërkombëtarë i studentëve të Shkencave Mjekësorë – Tirana 2010. cili është mendimi juaj? Në bazë të rregullore së re të Universitetit të Tiranës leksionet janë fakultative.Dhori. juve. Në përfundim prof. Ne si mentorë duhet të kemi dëshirën e mirë që të shkollojmë sa më shumë të rinj.. Pas këtij ankimimi do të ngrihet një komision i cili do të kontrollojë fletën e provimit.Dhori Kule . z. si do të ndikoj ajo ne përmirësimin e jetës studentore? Me rregulloren e re kemi menduar për studentët. kam marr masat përkatëse. qoftë nga protesta e mbajtur qoftë nga një bisedë televizive ku dhe unë vetë isha prezent. Psikologji Renina Varfaj Anisa Topoviti Lisiana Demiraj Urim Breçani Grafik/Design Albana Muka Taulant Muka Kontakt Cel: 0693585558 email: info@almedicus. A do të aplikohet ajo që këtë vit dhe për fakultetin e mjekësisë? Duke bërë një përllogaritje të pedagogëve të fakultetit të mjekësisë të cilët janë rreth 250 dhe me qënë se është një punë e cila paguhet (udhëheqës i temës).

të kenë kontakt me të sëmurin. por kudo në botë e cila është në stade shumë të avancuara të kujdesit dhe trajtimit të pacientëve. sepse ndryshe do të ngrinim kështjella në shkretëtirë dhe pa asnjë lloj vlere. Unë mendoj. kavje.. Unë përmenda këtë sepse eksperimente të tilla ishin me dhjetra të cilat edhe sot pas 40 vjetësh ne brezi që i kemi kryer ato nuk i harrojmë. nuk është faji i reformës që me studentët kur kanë ciklet klinike nuk merret askush dhe madje edhe portjerët e klinikave dhe spitaleve mezi i lejojnë të futen në ambjentet e punës. eksperimenteve etj. që do te sjellë pa dyshim rritjen e konkurencës brenda shërbimeve dhe departamenteve që tani bëjnë një gjum letargjik. qoftë në atë paraklinik edhe klinik? Mendoj se siç e thash më sipër për lëndët paraklinike duhet urgjentisht të kemi loboratoret. por që i kanë hequr një element shumë të rëndësishëm siç ishte loboratori dhe eksperimenti që ishin prezent me parë. . Rekrutimet që do të bëhen për pedagogët e rinj: të jenë të preferuarit në liste ata që kanë kryer qoftë universitetin jashte (vendet perëndimore) dhe edukimin post universitar. mësimdhënia është një ekuacion që ka dy krahë të cilët duhet të jenë të barazpeshuar me njeri-tjetrin. se në stadin e tanishëm nuk ka nevojë për ndonjë reformë të madhe. cfarë mendon ai për diagnozën e mundshme të të sëmurit pa parë diagnozen klinike në kartelen e tij etj. në kuptimin që të shpenzohet më shumë kohë nga lektori ose supervizori me studentin tek shtrati i të sëmurit. nuk është faji reformës që nuk ka asnjë kontroll për cilësinë e leksioneve dhe seminareve. Për çfarë sistemi je ti? . Ndërsa tani pas 60 vjetësh nga themelimi i FM ne vazhdojmë me metoden didaktike të mësimdhënies. a janë të pregatitur studentët tanë që të përqafojnë dhe të asimilojnë këtë metodë të mësimdhenies? Unë mendoj se ata nuk janë të pregatitur për këtë. klubet në spital dhe rreth tij që jane15. Pra duhet një reformë e thellë në gjithë piramidën arsimore dhe nuk mund të reduktohet kjo vetëm në arsimin e lartë. të cilat kanë një lidhje të drejtpërdrejtë me cilësinë e përgatitjes së mjekëve të rinj. I rashë pak gjatë për të kuptuar trashëgimine tone. Për të realizuar këtë duhen marrë disa masa që tani. Pra nga kjo lojë virtuale me “sikur” ai që e pëson është pacienti i cili më vjen keq por ka ngelur “jetim”. Por a ka mundësi që diçka të përmirësohet në mësimdhënie. Finalja e këtij proçesi është se sa me cilësi dhe me rezultate pozitive ne do arrijmë në kujdesin për të sëmurin dhe trajtimin profe sional të pacienteve në përgjithësi. në këtë kohë FM vazhdoi të përgatiste mjekë dhe specialistë të aftë për të përballuar me sukses sfidat që kishte atëherë Shqipëria. Por me të drejtë lind pytja: kush janë insitucionet që duhet të drejtojnë këtë proçes? Urdhri i mjekut. e kam fjalën që nuk ndikon reforma që pjesmarja e studentëve në leksione është maksimumi 25 %. dhe ju kërkohet atyre ta zgjidhin duke futur në punë teorinë që ata kanë mësuar në vitet e mëparshme.. heqja e gurëve nga rruget bilare pa operacion. unë do të veçoja disa që janë më të mprehta.është KOHA jonë. malarja. lepuj etj. të kujt viti janë e me cilin pedagog kanë mësim. Megjithë këto kufizime në shkollën tonë sundonte mënyra e mësimdhënies didaktike. në vijim të disa artikujve që janë botuar nga kolegë të mi të nderuar si Prof. Të fillojnë të behën disa shpenzime për të përgatitur infrastrukturën e mësimit interaktiv. KOHA Prof/Asociuar Maksim Cela Disa mendime për studentët e mi dhe më tej. ulja e ndjeshme e mortalitetit infantil etj. Kjo nuk është e lehtë ta thuash. Realieti është se. dhe kushtet e reja. Le të vimë dhe të flasim më konkretisht. Kur marrëdhëniet social. Për klinikun jam në mëdyshje nëqoftëse ne kemi mundësi të bëjmë atë progres që quhet mësimi interaktiv i bazuar ne moton “How do I do it”. sepse ata kanë boshllëqe të theksuara në konceptet bazë të fizikës. pa ndriçim. sallat e studimit janë pa tavolina pa karrige. por duhet pasur parasysh edhe eksperienca jonë (e FM). Mënyra didaktike e mësimdhënies e konsideron studentin si nje “enë bosh” dhe detyra e pedagogut ose lektorit është që ta mbushë këtë enë me njohuri nëpërmjet teksteve. trashëguam një shkollë (FM). sfidat e reja në sistemin shëndetësor. e cila u themelua dhe per 10 vjet u orkestrua nga mjekë të ardhur nga lindja. ku semundje si diabeti. vendin e tyre si pedagogë._4 . ose ata që kanë kryer mastera në mjekësi dhe që kanë botime me impakt të gjerë në revistat e Europës perendimore. të cilat për mendimin tim janë: Fillimi i implementimit në spitalin Universitar të asaj që quhet CME (edukimi i vazhdueshëm profesional i mjekëve ose EVP) ose ajo që quhet random “life learning” i cili nuk ekziston. nuk është faji reformës që bibliotekat e fakultetit janë bosh dhe pa lidhje me internetin. Edukimi ose mësimdhënia interaktive është një pjesë e vogël ose një hallkë e këtij mekanizmi gjigand që quhet EVP dhe. leksioneve. sallat duhet të pajisen me PC me proçesore të lartë dhe me votim elektronik në mënyrë që lektori dhe studentët të bashkbisedojnë nëpërmjet votës së tyre për pyetjet ose kuicet që shtron lektori për ti zgjidhur nga studenti.. pra imagjinoni një periudhë e errët 25 vjecare e cila nuk lejonte asnjë kontakt ose shkëmbim profesional me Europen ose më tej. në studimin e lëndëve paraklinike themelore të mjekësisë. Pra. a jemi ne si pedagogë të pregatitur për këtë mënyrë mësimdhenieje? Nuk e kam fjalën per disa individë që tashmë e kryejnë atë deri diku. këta studentë nuk e kanë kryer në kurrikulumin e tyre. Në kapitalizëm po hoqe qafe konkurencën je kthyer në nje sistem si ai që lamë pas para 20 vitesh. por Shqipëria është një vend i varfër ku shpenzimet për shëndetësinë zënë vetem 2. që janë: qendra e akreditimit profesional të mjekëve si dhe qendra e edukimit të vazhdueshem. edhe udhëheqja e FM e cila në vend që të shqetësohet dhe të pyesë këta studentë që “dergjen” para syve të tyre me orë të tëra në këto kafe. në vitin 1962. nga vitet 1955-1970. kur u ndërpre fare) ndërsa me perëndimin ishin të pamundura lidhjet nga vitet 1962 e deri në fund të viteve 1989. Kontaktet profesionale me lindjen ishin të ndërprera (ketu bënte përjashtim literatura profesionale mjekësore e cila vazhdonte të vinte deri nga fundi i viteteve 70. E dyta. Duke theksuar që në fillim se kjo temë është mjaft e gjerë dhe përfshin shumë probleme të rëndësishme brenda saj. ku studenti të ulet të nxjerrë dhe të konsultojë një liber. që nuk dihet në se ekziston.politike me këto vende u ndërprenë. boll të respektojmë dhe zbatojmë ato regulla qe kemi sepse gjërat janë majisur keq dhe duhet një ndërhyrje urgjente nga udhëheqja e FM dhe Universitetit që gjendja të kthehet në normalitet.. Unë mendoj se metoda didaktike e shoqëruar me laborator dhe eksperiment duhet të jetë mbizotëruese në nivelin e dy viteve të para. Tani le të vimë në lëndët klinike që fillojnë me vitin e trete. si duhet marrë anamneza. pa xhama. të cilat do të shërbejnë për të vënë në lëvizje gjithë hallkat ose nyjet e kësaj makine gjigande të edukimit të vazhdueshëm profesional në mjekësi. Siç e theksova në fillim të këtij shkrimi secila metodë ka avantazhet dhe disavantazhet e veta.do të pyesni ju. histories. Në gjithë ambjentet e spitalit nuk ka një stol. Te blihen disa video dhe module ku studentët te shohin së paku në praktikë si kryhen disa proçedura që tek ne nuk behën. ish studentët e mi. Janë vetëm dy librari që nuk kanë lidhje me internet dhe nuk promovohen më libra dhe revista të reja. nefrostomine etj. Së fundi më lejoni t’ju falenderoj për kërkesën që më bëtë dhe t’ju jap një informatë jo shumë optimiste. Por siç e thashë më lart kryesorja është që të fillohet (EVP) sepse atëherë do të fillojnë të veprojnë disa institucione që ka krijuar ky shtet. Kjo është çështje shumë sensitive dhe e debatueshme jo vetëm tek ne. (të cilët paguhen dhe jo keq nga FM) vazhdon lojën “ ne bëjmë sikur nuk shohin dhe studentët bëjnë sikur mësojnë”. seminareve. kjo ndodh sepse eksperimentin përkatës të kryer në fiziologji. Disa ditë më parë.. Llogjika ose arsyetimi klinik arrihet pasi ata shohin një rast ose ju tregohet një situatë klinike e caktuar. por po e theksoj prapë se kjo duhet shoqëruar me eksperimente dhe laboratore. nuk është faji i reformës që siti i FM është në gjendje të mjeruar. dhe natyrisht ka vend edhe për mendime të tjera të kolegëve të nderuar që mund të ndihmojnë.9% të GDP kur vendet që kemi fqinje shpenzojne 6% dhe pa me këto fonde është shumë e vështirë të bëhen këto investime që ju me të drejtë i kërkoni. kur ne i shkëputnim zemrën bretkosës nga trupi dhe ajo vazhdonte të punonte për disa minuta edhe sepse ishte jasht trupit të saj. Resuli dhe Prof. janë të mbushura plot me studentë dhe mjekë sa që atje është vështirë të pish ndonjë kafe. duke çrrënjosur disa sëmundje endemike që ishin atëherë si sifilizi. kryesisht nga Rusia. pa kushtet minimale për të mësuar. kimisë organike. e zunë mjekë që ishin diplomuar në vendet e lindjes ose që kishin shërbyer si përkthyes të tyre. e cila shpjegon se pse tek ne mbizoteron akoma metoda didaktike në mësimdhenie e cila e ka origjinen që nga ajo kohe. duke shtuar këtu boshllëqet nga lendët bazë të kryera ne 2 vitet e para. sëmundjet KV dhe onkologjike përbëjnë me të vërtetë problem dhe që mjekësia Shqiptare duhet të zgjidhë. të fillojnë eksperimentet me bretkosa. Duhet që lidhja e lektorëve me studentët të jetë më e ngushtë. por nënkuptoj këtu shumicën e pedagogëve (dhe jo vetëm të tyre sespe cdo mjek që punon në klinikë universitare duhet të përfshihet qoftë direkt ose indirekt në mësimdhenie). HTA. Në këtë fakultet vazhduan të përgatiteshin mjekë dhe specialistë nga të gjitha fushat e mjekësisë. Ne. laboratoreve. tifoja e zorrëve. Të gjithë e shohin këtë realitet. ku studenti nuk gjen dot notën e tij dhe duhet te sorollatet në sekretari. ndërkohë që nuk ka asnjë sallë interneti. Duhet pranuar se këto ishin mjaft të mira për kohën. Këtë eksperiment e kemi kryer të gjithë në fiziologji. Koroshi në shtypin jomjekësor dhe të ribotuar në shtypin mjekësor si gazeta “Almedicus”... pra të kalohet sa më shumë kohë me të sëmurin. Kur ne i pyesim studentët: “kush është prova që zemra ka një sistem autonom të punes së saj?” -nuk dinë të përgjigjen. Nuk është faji i reformës që në konviktet ku jetojnë studentët e mjekësisë mungon uji i rrjedhshëm. It’s tim e. Unë do të shtroja dy pyetje: E para. biologjisë. kjo e shoqëruar me eksperimentin dhe laboratorin (në FM deri vonë kanë ekzistuar laboratoret e fiziologjisë. ndryshe nga sot. fiz-patologjise. në mënyrë që të kemi disa rezultate pas disa vitesh. Pra. pra edhe për disa kohë “ne do të bëjmë sikur ju mësojme ju do të bëni sikur mësoni dhe së fundi to të bëni sikur mjekoni të sëmurin”. shoqata e mjekëve shqiptarë e cila ka 20 vjet që nuk po krijohet? Kjo është një fushë që nuk ju takon ju të dashur studentë. histo-patologjise etj) të cilët për fat të keq nuk janë më. si ERCP.. në atë pak gjelbërim që ka mbetur. Këto që përmenda dhe disa gjëra të tjera janë ato që mund të regullohen shpejt dhe që i ka në dorë FM dhe Universiteti dhe mendoj se me disa fonde shtesë dhe disa ndryshime në regullore mund të korigjohen shpejt. përmenda që në fillim këtu futen shumë gjëra që dalin nga interesi juaj. në këtë stad të përgatitjes së tyre unë do të preferoja mësimin interaktiv në mënyrë që mjekët e rinj të së nesërmes të fillojnë të arsyetojnë në mënyrë të pavarur. reforma në sistemin shëndetësor është e lidhur ngushtë me formimin tuaj si mjekë të së ardhmes. Por këtu pikërisht ka një sërë problemesh. Për më konkretisht. më kërkuan që të shkruaj diçka në lidhje me mësimdhënien dhe reformën që pritet të bëhet në këtë drejtim.

pacientët me të Mar r ja e mung esav e në leksionin e ur ologjisë Marr mungesav urolo ologjisë Problematika librav Problematika e librave. Këtë semestër kishim 30 orë Gjenetikë dhe nuk kemi zhvilluar asnjë. E të mendosh që e kanë për detyrë të vijnë e të japin mësim se për këtë paguhen! Në të shumtën e praktikave gjatë cikleve nëpër pavione nuk kemi zhvilluar mësim fare. -Ndërkohë që vitet e tjera të treta si ai i degës së stomatologjisë ka 4 provime përfundimtare dhe kanë një sezon nga data 25 maj deri në 12 korrik(totale 49 ditë). studentë të degës së farmacisë viti i tretë kërkojmë të kemi një shtyrje sezoni deri në datën 15 korrik për arsyet e më poshtme: -Ne jemi viti i parë në të cilin bëhet një ndryshim programi në lëndët Kimi Farmaceutike dhe Teknologji . E si përfundim . të mos flasim për leksionet…Vazhdohet akoma të përdoren format e vjetra. po edhe për ne studentët: shpesh.1. Cikle të gjata si i Kardiologjisë rrallë patëm shansin të mblidheshim e të diskutonim me profesorët përgjegjës. ata të cilët nesër do të kenë në dorë jetën e çdo qytetari shqiptar. Ky ishte një fragment i shkurtër nga gjithë përvoja ime e këtij viti. Shumë lëndë si Pneumologjia. rudimentare të sistemit rus…Jo pak kemi folur për ndryshimin e metodikës së mësimdhënies të cilën e ngritëm si një problematikë kryesore edhe gjatë Lëvizjes studentore të 25 Marsit.. Mos rreshtni së kërkuari të drejtën tuaj! Ne meritojmë më të mirën! Pas tre viteve të lodhshëm studimesh. Shumë pedagogë si Prof. pa harruar të përmend të afërmit e pacientëve që jo vetëm vijnë të shumtë në numër por nuk respektonin as oraret e pritjeve. një simfoni pa dirigjent drejtë. Dr. Bashkim Resuli apo Prof. duhet t’i jepet rëndësia e duhur. dega Mjekësi e Përgjithshme deg Drejtuar Dekanit të Fakultetit te Mjekësisë. Pastaj. kjo temë është debatuar shumë.. Me të vertetë studimi është fakultativ. Libra me 500 faqe e më shumë përfshihen në teza të përbëra prej 3 pyetjesh të rastësishme.Alfred Priftanji Mjekesi Viti i 3 Studentët e vitit të tretë të degës së tretë degës farmacisë.kurse viti i tretë i degës së mjekësise ka një total prej 5 provimesh përfundimtare me një sezon nga data 25maj deri në 12 korrik.Alfred Tiranës.Sasinë totale të leksioneve që vitit e tjera të treta paraardhëse i kanë bërë përgjatë vitit të tretë. Biokimia Klinike.është KOHA jonë. padyshim që edhe praktikat do t’i bënim në pavionet përkatëse. do doja të përmendja me keqardhjen më të madhe formën arbitrare të të vlerësuarit të studentit që pothuajse të gjitha katedrat e kanë njësoj. z.Alfr ed Priftanji Ne të nënshkruarit. I përket Dekanatit. Gjithsesi. që së shpejti. tani kanë filluar të marrin edhe mungesat si një formë presioni ( Rregullorja e sapoaprovuar e Universitetit të Tiranës nuk e përmban një klauzolë të tillë) Ky është rasti më i mirë. Ishte një kakofoni e vërtetë. • Viti i 4 • • • • • • Viti i 5 • • • • • Viti i 6 • • • Kardiologjia:Libër fotokopje: ka nevoje për një liber te ri Gastro-hepatologjia: Libër fotokopje : ka nevojeë për rifreskim të informacionit Pneumologjia: punohet me revista. Meqënëse filluam lëndët klinike. Nuk i njohim pedagogët e lëndës. të vuajnë mungesën e burimit bazë të informacionit akademik. Me respekt. Dr. infermieret që vraponin. Ndihem keq kur mendoj që studentët nëpër botë këto gjëra i kanë ‘’for granted’’ ‘’ i gjejnë të gatshme’’ ndërsa ne përpëlitemi e luftojmë me ngulm për të marrë atë që do të na takonte natyrshëm. Urologjia nuk kishin libra fare ose në rastin më të mirë. pacientë që rënkonin apo urgjencat e herpashershme. nuk kemi zhvilluar asnjë orë leksioni. Alketa Koroshi reaguan duke shkruajtur në mediat kryesore të vendit lidhur me nevojshmërinë urgjente të një metodike interaktive të mësimdhënies me në qendër studentin. letër dekanit: Taulant Muka Kërkojmë shtyrje sezoni Pranvera Apostoli • • • Fiziologjia patologjike: një libër shënimesh dhe me gabime të shumta shkencore(ka nevojë urgjente për një libër te ri) Imunologjia: Libri është fotokopje dhe duhet rifreskuar me informacion të ri Anatomia Patologjike: ka nevojë për një atlas Semilogjia Kirurgjikale:Liber i vitit 1970 KËRKESË Drejtuar: Dekanit të Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Tiranës. na ktheheshin të revoltuar pasi ndjeheshin të lodhur e nuk na i kishin ngenë… Përsa i përket librave që duhet të studionim. studentët e degës së farmacisë të vitit të tretë. të miratojë njëherë e përgjithmonë rregulloren e brendshme të fakultetit duke i dhënë fund abuzimeve dhe arbitrariteteve gjatë vlerësimit. kjo është çështje më vete. por ama kujdesi i profesorit është i pazëvendësueshëm. një simfoni pa dirigjent: gumëzhima e studentëve nëpër korridore apo në ballkonet e Spitalit nr. Nevojë urgjente një libër i ri Urologjia: Libër i viteve 1970 Anestezia: fotokopje me informacion të cunguar dhe të organizuar në formë shënimesh Biokimi Klinike: fotokopje: Ka nevojë urgjente për një libër të ri Neurologjia: Mësohet me librin e stomatologjisë Hematologjia: Nuk ka libër Toksologjia: Nuk ka libër Onkologjia: Nuk ka libër Transfuziologjia: Nuk ka libër Onkologjia mësohet me librin e infermierisë(e patolerueshme) ORL-libër i para viteve 90 Shendeti Publik . Profesorët tanë vazhdojnë të vijnë në leksione me duar nëpër xhepa duke treguar histori kafenesh. të katërt dhe të pestë në do ti ezaurojmë brenda dy viteve. këtë vit._5 Taulant Muka .. z. se me aq sa kam parë ata e kanë pranuar këtë gjendje.Duke qënë se vështirësitë e lëndeve dhe ngjashmëria midis tyre është e madhe nuk arrim të kuptojmë pse duhet të bëhet ky trajtim i pa barabartë për studentët e degës së farmacisë të vitit të tretë. Është shumë e nevojshme që kërkesa jonë të merret parasysh. pajisur me fletushka e që referojnë informacione të parifreskuara kushedi që prej sa vjetësh. Në shumë lëndë të tjera. më në fund. filluam të njihnim dhe të kuptonim realisht se çfarë do të thotë të jesh mjek dhe të ushtrosh këtë profesion. Tashmë viti i katërt është afër përfundimit.Kështu që një ngarkesë më e madhe ka nevojë për më tepër ditë që të përsëritet ashtu siç duhet për një rezultat pozitiv në provim. Dhe meqënëse janë të paaftë të nxisin kuriozitetin dhe interesin e studentëve. Shumë e drejtë! Ama…jo shumë rrallë na ndodhte që në një pavion të kishte më shumë se 3 grupe njëherazi. z. Vlerësimi i njohurive të studentit është një proçes shumë i rëndësishëm dhe si i tillë.Ndërkohë që viti i tretë farmaci ka një sezon nga data 5 qershor deri në 5 korrik me një total prej 5 provimesh. kanë libra të botuar para se të lindnim ne…!! Është absurde që në vitin 2010 studentët e një prej fakulteteve më elitare në vend. KOHA Kakofonia e vitit të katërt.. E si mund të punosh në këto kushte? Nuk e kam fjalën vetëm për mjekët. gjithsesi në këtë artikull do të doja t’ju bëja një paraqitje të shkurtër të përvojës time ( më mirë të them : të të gjithëve). Apo në raste të tjera ku në vlerësim ndikonin edhe mungesat e bëra në leksione.

duke kërkuar me ngulm standarte akademike dhe përmirësim të jetës studentore.Çdo katedër ka për detyrë të afishojë datat e provimeve si dhe oraret e konsultimeve me pedagogët përkatës 6. 5. KOHA Grupi ALMEDICUS Kush jemi? Cfare kemi bere? Cfare kemi bere? Para 2 vjetësh. Roli i kësaj strukture dilte në pah vetëm kur cënoheshin interesat personale të vetë kryetarit apo në organizmin e festave të vazhdueshme për të cilat. aktivizimi studentor në këto projekte. 4. • • Së dyti. përkatësisht 7. Së treti. libra) por edhe do të ishte një urë shumë e mirë ndërlidhëse me studentët e tjerë në mbarë botën Së katërti. mungesën e veprimtarive të mirfillta shkencore që i mungojnë studentëve të FM. Pavarsisht nqs përgjigjesh gabim apo nuk përgjigjesh fare. Së pesti. vlerësohesh me zero pikë 7..U hoq provimi me shkrim përfundimtar përpara marrjes së diplomes dhe u zëvendësua me përgatitjen e një mikroteze.Viti i 3.8. studenti u vu në qëndër të vëmëndjes duke shprehur hapur shqetësimet. vendosjen e një sistemi ëireless në fakultetet etj. Tashmë Universiteti i Tiranës dhe të gjitha fakultetet pjesë përbërëse të tij. Vala e ndryshimit përfshiu reagimin e disa prej profesorëve tanë të cilët u shprehën hapur .por tashmë na pret një detyrë akoma më e madhe : Të rindërtojmë një TEMPULL SHKENCE!!! . në lidhje me reformat imediate që duhen ndërmarrë në FM. Kërkuam dhe përmirësuam cilësinë e jetës tonë akademike në fakultet nëpërmjet presioneve të vazhdueshme të bëra strukturave drejtuese të fakultetit nëpërmjet Gazetës: rikonstruktimi i biblotekës së fakultetit. Një historik i shkurtër i gazetës: • • • • Denoncuam dhe kritikuam hapur pedagogë që nuk meritojnë të mbajnë këtë titull Organizuam protesta në ndihmë të studentëve të viteve të pesë dhe të gjashtë kundër fenomenit ‘’Pushi’’ Hartuam tre peticione drejtuar strukturave drejtuese të Fakultetit dhe rektoratit Organizuam një demostrate të madhe e cila mori përmasa mediatike.Numri i përmirësimeve u rrit në tre lëndë për vit pavarësisht nr. Ndarja e këtyre përqindjeve do të përcaktohet nga rregullorja e brendshme e fakultetit. 8. çdo element. 5 do të kalojnë me sistemin e vjetër (me nr. punuam për hapjen e një ëebsite-i për FM i cili do t’i shërbente jo vetëm studentëve të FM për zhvillimin e tyre akademik ( informacione. përfundimit të punimeve për godinën e re të lëndëve paraklinike. do të kenë një përqindje te caktuar në notën përfundimtare.është KOHA jonë. FM-se nuk i kanë munguar në këta tre vjet. Për herë të parë. për të thënë të vërtetën. përveç revistës. padrejtësitë apo edhe të tjera aspekte negative të jetës studentore në FM. Gjithsesi.. jemi përpjekur të aktivizojmë studentët dhe të nxisim bashkëpunimin me profesorë dhe mjekë të QSUT duke botuar një revistë mjekësore që i drejtohet pacientëve. sistemi i pikëzimit i përmendur më lart. i cili është përpunuar nga studentë dhe pedagogë të FM. operojnë sipas një rregulloreje që i përafrohet standarteve të sistemeve akademike evropiane.8) 9. Nga ana tjeter.Shpallja e përgjigjeve(çelësi i përgjigjeve) të provimit menjëherë pas përfundimit të tij nga katedra përkatëse për të shmangur arbitraritetet në korigjim 3. e paaftë të përfaqsojë në shkallë të gjerë interesat e studentëve apo të drejtat e tyre..Fakulteti i Mjekësisë në fillim të çdo viti ka për detyrë të përgatisë për studentët Kalendarin Akademik ku do të paraqitet e gjithë veprimtaria akademike e atij viti duke përfshirë datat e provimeve dhe ato të pushimeve si dhe ngjarje të tjera të rëndësishme për fakultetin 2. provimesh.Çdo student ka të drejtë të shlyejë deri në 10 % të mungesave të bëra gjatë lëndës.. të provimeve të mbartura dhe në vitin e fundit lejohet të përmirësohen katër lëndë që mund të përzgjidhen nga të gjitha vitet 10.Në vlerësimin përfundimtar të studentit. Pra. Kjo i shërben jo vetëm komunitetit për ndërgjegjësimin dhe sensibilizmin e një jetese të shëndetshme por edhe pasurimit të literaturës mjekësore në gjuhën shqipe nga ku çdo kush mund të informohet në lidhje me çështje mjekësore. Ky është një nga prezantimet tona më serioze me pacientët tanë. Gjatë rrugës tonë arritëm të lekundnim fuqishëm themele…po është e vërtetë: Ja dolëm!!!. si një ng a fakultetet elitar e në Shqipëri. jemi në proces për botimin e një libri xhepi mjekësor. dy rikthy takon ng elitare duke ngulm Në këta dy vjet. i rikthy em edhe njëherë dinjitetin që i takon FM . e cila ishte e para e këtij lloji për Fakultetin e Mjekësisë. lehtëson punën e studentit gjatë vitit duke e shpërndarë ngarkesën mësimore dhe shmang monopolizimin e lëndës nga shefi i katedrës duke i dhënë rëndësi në vlerësim edhe profesorëve të seminareve. përmbush disi. problemet. përgatitja e temave apo mungesat. do të punohet sipas sistemit të pikëzimit. Kjo vlen edhe për studentët që janë aktualisht në vitet e fundit të studimeve.. formëzuam ekzistencën tonë me botimin e një gazete.në mediat kryesore të vendit.Çdo student ka të drejtën e ankimimit të notës së marrë sipas shkallës: shef departamenti-dekan-rektor 4.Heqja e penalizimit në vlerësimin e studentëve. e fundit por jo më pak e rëndësishmja: Arritjet e Lëvizjes studentore të 25 Marsit: 1. e cila rrëzoi apatinë shumë vjeçare të reformave në sistemin arsimor shëndetësor. si pikët e provimeve të moduleve.._6 . Kemi luftuar ashpër Këshillin Studentor të FM që për gati tre vjet ka qënë një strukturë inekzistente. i cili ka për qëllim të rrisë vetëdijen e qytetarëve shqiptarë ndaj Shëndetit Publik. leksione .

aktivizimi në komunitet në çeshtje të shëndetit publik dhe monitorimi i ndryshimeve në shëndetin e qytetarëve. Erasmus etj. mund të paraqesim studime apo punime të tyre.almedicus. Pas aprovimit të Rregullores së Universitetit të Tiranës ngelet një nga sfidat kryesore hartimi dhe aprovimi i një rregulloreje për Fakultetin e Mjekësisë. Bashkëpunimet mendohen të jenë me struktura apo agjensi ndërkombëtare si ËHO. Këto forma të reja aktivitetesh i shërbejnë çdo studenti për të dalë nga tablloja monotone e studimeve duke i hapur dhe krijuar horizonte të reja Organizimi i Konferencave studentore të shkencave mjekësore ku studentët e FM. Organizimi i tyre do të jetë nën kujdesin e Dr. pjesëmarrje në një EVS (europian voluntary service). Reforma e Kurrikulave. Rritjen e bursave për studentët që marrin ndihmë ekonomike: Të rimbursohen të ardhurat e prapambetura. UNDP. KOHA Programi i “Grupi ALMEDICUS” 1 . Krijimi i një jete sociale: • Krijimin e grupeve sociale në Fakultetin e Mjekësisë që janë disa forma organizimi studentore. 7. pas marrjes së mendimit të të gjithë studentëve të FM nëpërmjet përfaqësuesve të tyre. nxitja e të mesuarit në grup (team-based) për të realizuar punime studimore ( project-based) me ndihmën e ekspertëve nga fusha të ndryshme të mjekësisë për një perspektive më të gjerë të zgjidhjes së problemit.është një nga çeshtjet me thelbësore të sistemit arsimor shëndetësor e cila kërkon zgjidhje urgjente. vizita për kryejen e studimeve për disa muaj në një shtet europian (study-visit). e cila do të ngrihet mbi bazën e asaj të UT. Ajo ka të bëjë me shumë Refor orma Kurrikulav urrikula aspekte të studimit të shkencave mjekësore: ndryshimi i formës teorike të mësimdhënies në një formë interaktive e cila nxit mendimin origjinal dhe tridimensional të zgjidhjeve të rasteve klinike në mjekësi.. 2 . Festa argëtuese Fushata sensibilizuese mbi sëmundje të ndryshme me ndihmën e firmave farmaceutike duke mundësuar edhe punësimin e studentëve Konkurse me çmime fituese. • 5. hartimi apro rr gulloreje Fakultetin 3. European Commission of Human Rights. Kjo eksperiencë e fituar na mundëson që në të ardhmen të organizojmë evenimente të përmasave të tilla.është KOHA jonë. në të cilat studentët mund të punojnë në mënyrë vullnetare dhe të ushtrohen në praktikën klinikë. pedagoge e Southern Georgia University.._7 . ku studentë të Fakultetit të Mjekësisë do të angazhohen në një program vullnetar: Service Learning Program Service Learnin Pro ning 6. 4 . eksperienca klinikë e filluar që në hershmërinë e studimeve përbën bërthamën e edukimit të mjekëve të ardhshëm. Binjakëzim me fakultete të huaja mjekësore Ekskursione brenda vendit të kombinuara me trajnime të shkurtra. Është shumë e rëndësishme që pas fillimit të detyrës Këshilli Studentor. Shkëmbime kulturore. Zhvillimi dhe nxitja e jetës akademike të studentëve: • Organizimi jashtë programit mësimor i leksioneve me figura të njohura të mjekësisë shqiptare dhe të huaj. Krijimi i një reviste Mjekësore Ndërkombatare e trevave Shqiptare www. Përsa i përket aktiviteteve që do të rëalizojmë janë: • • • • • • • • Trajnime në shtetet europiane në bashkëpunim me Organizata të tjera Jo-qeveritare (OJQ) me programe mjekësore. Ne. 8. Informimi i vazhdueshëm rreth programeve për të rinj. Lori Amy . aplikimin e kurrikulave në formën e moduleve.org . pas ndjekjes sëbashku të një filmi me tematike mjekësore apo ngritjen e grupeve të studimit ku studentët nën mbikqyerjen e një profesori përforcojnë njohuritë e marra.. ndërmjet tyre.. ku gjatë kohës së lirë. OSCE. Aplikimi i Reformës Europiane për Shëndetësinë: të bëhet e mundur që të gjithë studentët të hyjnë në specializim menjëherë pas mbarimit të gjashtë-vjeçarit. Krijimin e marrëveshjeve të reja me spitale private apo shtetërore. të paraqesë një projekt-rregullore e cila do të përcaktojë mbarëvajtjen e jetës akademike dhe studentore në FM. si ALMEDICUS. Në Maj-Qershor zhvillohet konferenca e parë e këtij lloji në Shqipëri në bashkëpunim me Kosovën ku ALMEDICUS është partnerë i organizimit të Kongresit në Shqipëri. së shpejti përfundojmë marrëveshjen me Universal Hospital Tirana. pjesëmarrja në të cilat deri tani ka qënë e limituar vetëm për një grup të vogël njerëzish: Youth in action programm. studentët grupohen dhe diskutojnë psh.

deg a Stomatologji . dega Mjekësi e Përgjithshme Enita Metaj tret deg etë. deg a Mjekësi e Përgjithshme Orlend Kote parë. dega Mjekësi e Përgjithshme Julian Draci gjashtë.._8 .. KOHA Voto “Grupi Almedicus” Gentjan Asllanaj parë. Viti i kat ër t. deg Viti i pest ë. dyt deg Stomatologji Viti i d yt ë. deg Viti i gjasht ë.. Viti i tr et ë. deg a Mjekësi e Përgjithshme Jonel Ngjelina dy deg Viti i d y ë. deg a Mjekësi e Përgjithshme Taulant Muka katër deg ërt.është KOHA jonë. deg a Mjekësi e Përgjithshme Gladiol Mehmeti pestë.. deg a Stomatologji Sonilda Ishmakej ytë. tret deg Stomatologji Viti i tr et ë. deg a Stomatologji Redion Roshi etë. deg Viti i par ë. deg Stomatologji Viti i par ë.

.. Viti i kat ër t. deg a F ar mci Anisa Topoviti katër deg Far ërt. deg a Shëndeti Publik R aserida Cepele parë. . KOHA Voto “Grupi Almedicus” Elda Dervishi katër deg Stomatologji ërt. armci Viti i dyt ë.. armci Viti i tr et ë. deg a F ar mci Juri Mici dyt deg Far ytë.. deg a Stomatologji Indrti Seferi tret deg etë. deg a F ar mci . armci Viti i kat ër t. deg Stomatologji Viti i pest ë. e im t ’s It . deg a F ar mci Pranvera Apostoli tret deg Far etë. Viti i tr et ë. deg Far armci Viti i par ë.. deg a Stomatologji Zamira Kalemaj pestë._9 .është KOHA jonë.

deg a Mjekësi e Përgjithshme Enea Serani tret deg etë. deg Viti i par ë. deg Viti i pest ë. Viti i d yt ë._10 .është KOHA jonë. deg a Mjekësi e Përgjithshme Andri Cabeli parë.. dega Mjekësi e Përgjithshme Edison Katana dyt deg ytë. deg a Stomatologji .. deg Viti i par ë.. deg a Mjekësi e Përgjithshme Vo Blerim Vog li ërt. dega Mjekësi e Përgjithshme Glejdi Zhapa katër deg ërt. Viti i tr et ë. Viti i kat ër t. katër deg Stomatologji Viti i kat ër t. dega Mjekësi e Përgjithshme Krios Beqaraj pestë.. KOHA Kandidatë për senator Xhensila Omeri parë.

përmes tubimeve dhe debateve në emër të të drejtave studentore. Kongresi i II-të Ndërkombëtar i Studentëve për Shkenca Mjekësore. kemi punuar intensivisht në propagimin e kongresit në rrethet studentore në Republikën e Maqedonisë. tha se Organizata Almedicus është një organizatë mjekësore studentore e krijuar nga një grup studentësh të shkencave mjekësore pranë Universitetit të Tiranës. nga data 31 Maj04 Qershor 2010.është KOHA jonë. si dhe seminari ndërkombëtar i HIV/ AIDS. të mbajtur në 28 maj01 qershor 2008 në Prishtine dhe të mbështetur fuqishëm nga Institucionet shtetërore. si dhe nga organizma të respektuar ndërkombëtar. Anëtarët e Këshillit Organizativ të Kongresit. ka organizatën Almedicus. Austri. ndërsa ishin mbi 40 prezantime të punimeve shkencore të studentëve të Universitetit të Prishtinës dhe studentëve të Universiteteve ndërkombëtare. të cilat jo vetëm kanë dhënë vlerësimin maximal për Kongresin por edhe na kanë motivuar në cdo hap organizativ. Vilma Papajani.Ndikimin në mënyrë të drejtpërdrejtë tek studentët e të gjitha trevave shqiptare që studiojnë shkencat mjekësore. mes studentëve të ndryshëm. kemi pasur dhe vazhdojmë të kemi me dhjetra aplikime të studentëve shqiptarë dhe ndërkombëtar. një ekip studentësh që studijojnë në fakultete të shkencave mjekësore në Shkup dhe Tetovë. une mund të ju them se jam jashtëzakonisht i kënaqur me punimet të cilat do të ipen në Tiranë. Mos të harrojmë se ne do të jemi pacientët e parë të studentëve tanë . mes vendeve të ndryshëm dhe studentëve të ndryshëm dhe une besoj se Kongresi do të jetë jashtëzakonisht i suksesshëm. është bërë zëri i studentëve të Fakultetit të Mjekësisë. kane dhënë kontribut të jashtëzakonshëm.Tirana 2010. nje numër i konsiderueshëm i studentëve shqiptarë dhe studentëve maqedonas. Ferit Koçani. Sali Berisha. ka për qëllim: . Presim edhe aplikime të tjera. Në emër të Komitetit Shkencor. kohë kur edhe kanë filluar përgatitjet zyrtare në realizimin e fazave organizative të Projektit të Kongresit. Kongresi i II Ndërkombëtar i Studentëve të Shkencave Mjekësore – Tirana 2010. Kemi pasur takime edhe me asistentë dhe profesorë në Universitetet tona. Këto takime kanë pasur për qëllim jo vetëm informimin por edhe trajnimin e studentëve mbi mënyrën e ndërtimit të një abstrakti dhe punimi shkencor në mënyrë sa më profesionale. Fakultetit të Mjëkësisë në Tirane. Por megjithatë. Ne e kemi obligim. nga të dy Universitetet e lartëpërmendura. Sri Lanke. arsimore dhe shëndetësore të Republikës së Kosovës. Universiteti më i vjetër në Holandë. Organizatorët thanë se ky projekt përfaqëson një traditë në vazhdim të Kongresit të I-re Ndërkombëtar të Studentëve për Shkenca Mjekësore-Kosova 2008. e cila lidhje ka qenë Risi e kongreseve të deritanishme të organizauara nga organizata të ndryshme ndërkombëtare të studentëve për shkenca mjekësore. se kan bërë një punë jashtëzakonisht të madhe. Profesor Rifat Latifi. NË ROLIN E PLAKJES. të bëhen vërtet hulumtues të mirë të shkencës.dr. duke kontribuuar këtu edhe me disa tema nga lamia e mjekësisë dhe stomatologjisë. Në kongresin e I-rë. Drejtori i kësaj organizate Taulant Muka. grupit të studentëve të Maqedonisë.Rifat Latifit dhe Qendrës së Telemjekësisë Kosovare. Jovan Basho. Njëra nga arsyet është që studentët e vendeve të ndryshme të krijojnë miqësi. Një Seminar nga Layde Academy. Stomatologji e Farmaci. miqësi që do të zgjasin gjatë gjithë karierës së tyre. Rexhep Hoxha. e cila funksionon në kuadër të Leyden University.Tirana 2010.. Izrael. Spanje. me organizmat ndërkombëtarë si dhe takime me studentët e shkencave mjekësore. Ministrisë së Shëndëtësisë në Tiranë. Greqi. ato që i kemi pranuar për botim në librin shkencor dhe për prezantim. miqësor dhe hulumtues. Pres që ju të gjithë të jeni në Tiranë. Sali Berisha. Gjat kësaj kohe kemi organizuar takime me studentë të fakulteteve të ndryshme të shkencave mjekësore. Kongresi i II-të Ndërkombëtar i Studentëve për Shkenca Mjekësore-Tirana 2010. të cilat do të prezantohen. Në mbyllje të Kongresit të I-rë. 247 janë Aktivë dhe të tjerët Pasivë. Ukraina etj. Miqësitë që tash bëhen. ngase ne atje do të kemi një sukses të jashtëzakonshëm shkencor. shkëmbimet ndër-studentore dhe pasurimin profesional. e cila është mundësuar falë ndihmës së Prof. prej muajit Tetor të vitit të kaluar. ka bërë vlerësimin e mbi 130 punimeve shkencore të studentëve shqiptarë dhe studentëve nga Universitete të ndryshme rajonale. por edhe të bëhen hulumtues të shkëlqyeshëm të programeve të ndryshme. për të shprehur rëndësinë e Kongresit në jetën akademike të një studenti. Nga Tetori i vitit të kaluar e deri me tani. Sami Salihu. Mbeshtetja e tij është pa dyshim vlerësimi më real që i bëhet këtij Kongresi. Mami Ftiziatri etj. përmes gazetës dhe revistës që organizata boton. Nëse ne arrijmë që studentët tanë. i shpirtit kërkimor dhe shkencor si dhe i nismave të reja në nivel institucional në lidhje me Arsimin në Shqipëri”. Kosovës. Komiteti Shkencor i Kongresit. kan aplikuar për pjesëmarrje në Kongresin e Tiranës. mvaren nga studentët. Temat. Itali. nga lëmi të ndryshme të shkencave mjekësore nga shumë shtete Evropiane dhe Botërore si: Shqipëri. vjen në momentin kur universitetet shqiptare vuajnë mungesën e aktiviteteve që nxisin punimet shkencore. do të prezantohen mbi 130 tema. edhe ta mësojnë zanatin e tyre shkencor. do të mbahet Kongresi i II-të Ndërkombëtar i Studentëve për Shkenca Mjekësore. Këshilli Organizativ i Kongresit. me disa ligjërata nepërmjet telemjekësisë kan kontribuuar edhe studentët nga Universiteti i Arizonës në SHBA. Kryetar i Komitetit Shkencor të Kongresit. shpirtin e studimeve dhe hulumtimeve në grup. Ndihemi të nderuar vecanërisht nga perkrahja që Kryeministri. Presim edhe aplikime të tjera. prandaj ne duhet të kemi thjeshtë obligime të jashtëzakonshme që ti mësojmë. evropiane dhe botërore Gjatë ditëve të zgjasë kongresit.Bashkimin e studentëve shqiptarë të cilët studiojnë për shkenca mjekësore në një organizim të vetëm me karakter ndërkombëtar shkencor. vecanërisht atyre arsimore dhe shëndetësore në shtetet tona. Prof. në një prononcim drejtuar mediave. ajo që shtyu organizatën Kiscoms që Kongresi i II-të të mbahet në Tiranë dhe në organizim të përbashkët të studentëve shqiptarë nga Maqedonia. si dhe . Në adresat e Këshillit Organizativ dhe të organizatës Kiscoms. Por edhe në anën tjetër të bisedojnë për më të arriturat më të rejat të cilët mentorët e tyre dhe ata kanë zhvilluar gjatë studimeve në shkencat mjekësore. Kosovë dhe Maqedoni. Shqiperia dhe Kosova. për partnerë të organizimit të Kongresit në Shqipëri. si dhe për të bashkpunuar me kolegë të tyre nga të gjitha trevat shqipëtare. nga të cilët kemi pasur përkrahje në formë direkte dhe inderekte për punën që ne duhet bërë. në kuadër të aktiviteteve të shumta. Duke filluar prej takimeve të para të Këshillit Organizativ e deri më sot. studentë që studiojnë në Universitetet për shkenca mjekësore në Shqipëri. Shemsedin Dreshaj dhe Nazmi Koçi. Stomatolog apo Farmacist. tha Muka. do të zgjasin për një kohë të gjatë dhe ne do të jemi ata që do ti shohim rezultatet e studentëve tanë më vonë. nën kryesimin e Profesor Rifat Latifit-Kryetar dhe në përbërje të Profesorëve/ mësimdhënësve : Mentor Petrela. Përmendim këtu suportin/ndihmën e çmuar të Rektorit te Universitetit te Tiranës. Valon Saliu foli për rëndësinë e projektit në mbarë trevat shqiptare dhe punën që është bërë këtu. Niveli i tyre shkencor është i ndryshëm. Turqi. 20 Stomatologji dhe të tjerat në drejtime si Infermieri. si dhe për punimet shkencore të studentëve qe do ti prezentojnë gjatë kongresit. pjesëmarrja në organizimin e këtij kongresi është me rëndësi të veçantë sepse paraqet një rast të mirë për të dëshmuar kapacitetin organizativ dhe shkencor . si zyra e USAID-it dhe OBSH. përveq asaj që do ta mësojnë zanatin e tyre në Mjekësi. arsimore e shëndetësore të Shqipërisë. Gjeorgji. Kongresi ka hasur vazhdimisht në përkrahjen e institucioneve shtetërore. Dr Rifat LATIFI. Maqedoni. në numër mbi 390. Valon Saliu. Pra ne kemi arritur qëllimin tonë si Mjek. sekretar organizativ ne Kongres. .Total ii deritanishëm i aplikimeve është mbi 450 prej te cilëve. u vlerësua se kishte një pjesëmarrje të studentëve. deri me tani kan aplikuar mbi 450 studentë për pjesëmarrje aktive dhe pasive.._11 II-të pë Konferenca e II-të për Shtyp . mbi 90 prej tyre janë në Mjekësi te Përgjithshme. une jam i knaqur me punimet që do të prezantohen në Tiranë. Është pikërisht realizimi i Kongresit të I-rë dhe kërkesa shumë e madhe e studentëve për aktivitete të tilla. Prof. ti mësojmë studentët tanë si të merren me shkencën. Kosovë. njëri nga Nënkryetarët e KO-s dhe përfaqësues i studentëve shqiptarë në Universitetin e Shkupit : “Shen Kirili dhe Metodi” Për studentët shqipëtarë nga Republika e Maqedonisë .Dr. gjatë gjithë kohës ka realizuar takime me Institucionet shtetërore. Poloni. Në vecanti jam i kënaqur me punën e Komitetit Organizativ. Nga Universiteti i Shkupit “S Ç M” dhe nga Universiteti Shteteror i Tetoves. Në kuadër të kongresit do të ketë edhe seminare ndërkombëtare. shprehet : Ky Kongres. Dr. foli z.. Enver Roshi. dhe mvaren nga Fakulteti. Bosnje. që tek ata të krijohet një shprehi e mirë e punës për aktivitete dhe projekte shkencore. nga mentori. i themeluar në vitin 1575 dhe të cilët do të ligjërojnë mbi temën: E ARDHMJA E MJEKËSISE. Por janë nga të ndryshimet. Sipas tij. mësimdhënës në Universitetin e Arizonës dhe Ko-ordinator i Projektit të Telemjekësisë për shtetet ballkanike. i ka bërë këtij Kongresi. “Prej kohësh tashmë. SHBA. Natyrisht të gjitha janë të pranueshme. ka rëndësi të jashtëzakonshme për shumë arsye.. KOHA “Kong Ndërkombëtar Studentëve Shkenca Mjekësore” “Kongresi i II-të Ndërkombëtar i Studentëve për Shkenca Mjekësore” Partnerë organizimit Kong Alemdicus: Par tnerë i organizimit të Kong r esit në Shqipëri Nën kujdesin e Kryeministrit të Republikës së Shqipërisë. Në emër të Këshillit Organizativ të Kongresit.

Ja p.. ku perveç se të lidhur nga ana profesionale ata u bashkuan edhe në jetë. Midis tyre ka individë të sjellshëm dhe aktivë .. Dr. Ajo çka ne sot jemi dhe të gjithë brezat pasardhës të Fakultetit të Mjëkësisë. diagnostikim dhe mjekim!” Studentëve:”A dëshironi një porosi të mbani? Librit. Kjo u kurorëzua me publikimet e artikujve në rrethet shkencore të huaja. Kështu çdo fillim cikli mësimor të merret si një aksion për ta përballuar së bashku . Puna e pedagogut nuk mbaron me kaq. KOHA Prof Karagjozi of. Pedagogu dhe studenti në rastin korrekt paraqesin dy hallka të një zinxhiri të cilat gjatë proçesit mësimor të mos shkëputen. nerva. Po kështu në lëndën e kimisë inorganike ku studentit i kërkohet të zbulojë x apo y mikroelement ose në praktikën e fiziologjisë ai të manipulojë me kafshët ku zhvillohet eksperimenti. ndihmon në themelimin e katedrave përkatëse në Universitetin e Prishtinës. ti udhëzojë e ti aktivizojë që studenti të mos jetë vetëm spektator. Pr of. Si dy nga figurat më të rëndësishme të historisë së Fakultetit të Mjekësisë ata morën pjesë aktivisht në hartimin e planeve dhe programeve të para mësimore në FM. flegmatikë dhe kolerikë. Në 1960 specializohet në Moskë. Pajisën fakultetin me bazën e duhur materiale eksperimentale duke çuar një hap përpara jo vetëm procesin mësimor por edhe kërkimet shkencore. Edhe ne kur kemi qënë studentë duke kryer detyrat tona. Kujdes të veçantë i kushtuan kualifikimeve pasuniversitare dhe përgatijes së kuadrove të rinj. Për të gjitha klinikat pa përjashtim. Skënder Çiço. Ngritja e këtyre grupeve shkencore shënoi një hap të ri zhvillimi çka i përcolli mjekësisë shqiptare një frymëmarrje të re diturie. por gjen dhe përtacë. Sëbashku me profesor Skënder Çiçon. Ka një fushë të gjerë veprimi ku ai mund të ushtrojë një praktikë të tillë.. të njihet me aparatet dhe ti vejë ato në veprim. Ndërsa në vitet 1970-1075 ndihmon në themelimin e së njëjtës katedër në Universitetin e Prishtinës. në katedrën e Fiziologjisë dhe më vonë kryen specializime të mëtejshme në shumë vende të tjera duke përfshirë edhe Francën Prof. mbrojtje disertacionesh të verësuara me akordime titujsh e gradash shkencore etj. ndaj me këtë rast: “Gjithë kolegëve nga zemra një urim: Arritje të mëtejshme në kualifikim e specializim.sh në lëndën e anatomisë do të shohë tabela e mulazhe dhe pranë tij qëndron tryeza me kadavrën ku ai disekon dhe njëkohsisht prek muskuj. dashurinë dhe bashkëpunimin midis tyre. Menyr Karagjozi dhe Prof. organe etj. Jo vetëm . Ai ka qënë një nga themeluesit e parë të katedrës së Fiziologjisë. por të bashkëveprojnë. shoqen e kursit . Në vitin 1970 merr titullin Docent dhe në vitin 2001 titullin Profesor. arritëm të përvetsonim disiplinat dhe të dilnim mirë në provime e më tej. suksese në profilaksi. Në kornizën e detyrave të studentit bën pjesë dhe frkuentimi i leksioneve në auditor të cilat nuk duhet të nënvlersohen për faktin se ato nuk mund të zëvendësohen me asnjë mjet tjetër. dmth pedagogu të plotësojë zhvillimin e programit mësimor kurse studenti të bëjë përpjekje të vazhdueshme për ta asimiluar atë. Ja ku duhet të përqëndrohet vëmendja e pedagogut që të sigurojë harmoninë. Skënder Çiço ruajnë ndër nesh respektin më të madh për përkushtimin që treguan ndaj themelimit dhe drejtimit të Fakultetit të Mjekësisë. of. rruga e këtyre dy dishepujve të mjekësisë shqiptare kryqëzohet që me lindjen e tyre ne qytetin e Gjirokastrës dhe vazhdon e tillë përgjatë gjithë karrierës së tyre në zhvillimin e Arsimit të Lartë Shqiptar. Ne kemi ecur përpara duke u mbështetur në forcat tona e nuk kemi njohur fenomene të tilla si : ndërhyrjet. është falë kontributit të këtyre dy njerëzve të mëdhenj! Një falenderim i veçantë nga të gjithë studentët e Fakultetit të Mjekësisë! Si duhen ndërtuar mardhëniet pedagog-student? ndërtuar mardhëniet pedag Prof Dr. Që në fillim dëshiroj të theksoj se pedagogu studentin duhet ta trajtojë jo si një objekt. Kreu studimet e larta në Mjekësi në Fakultetin e Mjekësisë së Lubjanës ( Slloveni) 1946-1948 dhe më pas në Institutin Pirogof në Odesë 1948-1953 të Rusisë. ishin padyshim burimi i vazhdueshëm i konsolidimit të një institucioni të denjë universitar duke i dhënë për hërë parë Shqipërisë dhe Shqiptarëve mundësinë për të studiuar shkencën e mrekullueshme të mjekësisë. ajo kërkon përkushtim dhe zgjuarsi. Në karrierën e tij numërohen 25 vjet si shef katedre. Pedagogu në auditor përçon materialin e mbledhur nga burime të ndryshme të literaturës shkencore mjekësore duke i shtuar kësaj edhe përvojën e tij shumëvjeçare. praktikave mos ju ndani!Pedagogu ne pension ju uron shëndet._12 . enë gjaku. Sa më i mirë ky bashkëpunim aq më të mira do jenë arritjet.Dr. Prof. por edhe karakterin e tyre sepse ata vijnë nga krahina dhe qytete të ndryshme të vendit dhe kanë përbërje heterogjene. rryshfetet për të marrë një notë të lartë pa e merituar apo për të fituar provimet me sa më pak përpjekje. Lindur në Gjirokastër. suksese në jetë dhe fakultet!” VOTO 29 Prill Ora 0900-1600 Salla Blu Fakulteti i Mjekesise . por aktiv e me inisiativë. ai në punët laboratorike tu qëndrojë pranë studentëve. Çiço: Dy figura historike të FM Jana Nano Shumë rastësisht patëm fatin të takonim dhe të bisedonim me dy nga figurat më të shquara të historisë së fakultetit tonë. Pra librat. Mësimi praktik për studentët ka një rëndësi thelbësore sepse atje fillon lidhja e teorisë me praktikën dhe kësaj të fundit me jetën. Kjo nënkupton që auditorët në fakultet të frekuentohen rregullisht nga studentët kurse libri do të jetë një shok i pandarë –jo vetëm sa kohë studenti ndjek fakultetin por edhe kur merr diplomën e mjekut dhe del në jetën praktike. Pedagogut i duhet të ndërtojë një strategji dhe të bëjë një punë të diferencuar me ta. ai qe pjesëmarrës aktiv në LANCL. Karagjozi dhe Prof. Francë etj. Dr. me nostalgji kujtoj jetën në fakultet. hatëret. Çfarë tjetër duhet kërkohet prej pedagogut? Ai duhet të njohë çdo student jo vetëm me emër dhe mbiemër. kolegët dhe pasardhësit.. punë që nuk është aq e lehtë. leksioneve. Më poshtë. Kryen specializime në Moskë. Dr. Duke përfunduar materialin. Menyr Karagjozi është një nga figurat më të njohura të historisë së Fakultetit të Mjekësisë. Kjo kërkon në rradhë të parë të vendosen mardhënie mirëkuptimi midis tyre. por si subjekt. do kisha dëshirë t’ju paraqisja shkurtimisht disa nga momentet kulminante në karrierën e tyre. Gjatë seancave të praktikave studenti nuk mjafton vetëm të shohë . figura historike Prof. Pedagogu të ketë respekt për studentin dhe ky për pedagogun. 12 vjet si zv/dekan dhe një vit në pozicionin e dekanit. kurse në lëndën e histologjisë dhe të anatomisë patologjike mos ta lëshojë mikroskopin nga dora. Kur studenti kalon në disiplinat klinike do të ndeshet me llojet e ndryshme të zbatimit të inspeksioneve dhe të aparaturave. lindur në Gjirokastër më 1922. luajtën një rol të rëndësishëm në themelimin dhe ngritjen e Fakultetit të Mjekësisë por për shumë vite me rradhë.mendoj të trajtoj një problem të rëndësishëm siç është ai i mardhënieve pedagog-student për të siguruar një mbarvajtje të suksesshme në proçesin mësimor. literatura tjetër mjekësore dhe leksionet do të shërbejnë për formimin e tij profesional.është KOHA jonë. Një nga kuadrot e para mjekësore që themelon katedrën e HistologjisëEmbriologjisë . perfundon studimet me rezultate të shkëlqyera në Odesë në vitin 1953. Në vitet 1950-1956 themelon katedrën e Histologjisë-Embriologjisë në Fakultetin e Mjekësisë Veterinare. aragjo Prof of. Fatmirësisht. pra të vendoset apo të arrihet një respekt i ndërsjellë që është i domosdoshëm për mbarvajtjen e proçesit mësimor. Figura të tilla si Prof. Dr. Aty u njoh me Taisia Uzllova. Këto dukuri rinia duhet ti luftojë sepse me këto dukuri i krijojnë vetes shumë mangësi dhe i sjellin shoqërisë fatkeqësi nga paaftësia profesionale. por edhe të prekë. Gjithashtu. Skënder Çiço Si një pedagog veteran në fushën e arsimit mjekësor prej 37 vjet rradhazi.

A e disinfektove? Pacienti: .ai që erdhi të vizitohej në mëngjes sepse ndihej shumë i lodhur. Në këtë kontekst .gjatë bisedës me studentët. më dha një shurup pastrues shumë të shtrenjtë.ai rrotullohej shpeshherë nga shkallët. Duhet përmendur që 13% e grave shtatëzane dhe mamave të reja vuajnë nga kjo sëmundje. e njohur sidomos për miqesinë e saj të pashteruar me mbretin e muzikës Michael Jackson.lehtëson ankthin dhe frikën. të zbuluara nga kerkime te ndryshme. 3 -përfitime sociale te bën më tërheqes ndaj përfitime sociale: të tjerëve.ndihmon në përforcimin e marrëdhënieve.Por fakti që ekzistojnë njerëz të famshëm .nuk janë imunë ndaj depresionit. Serena Williams 11 here kampione ne tenis. dhe për të mbështetur përmirësimin e shëndetit. një jetë e vetmuar që e perfshiu Oëen në një meditim të tepruar.Vetëm në vitet 60 në Amerikë u ndermor një inisiativë kërkimorë për të zbuluar rastet depresive . si eshe sasia e tyrë në lidhje me një neurotransmetues tjetër mund të sjellë disbalancë. Një shkallë serioze dhe e rrezikshme e depresionit eshtë crregullimi bipolar.por gjitmone do të mbetem gjysëm I cmendur. Për një periudhë perdori antidepresiv si Prozac. Ne 1890 gjuan me armë veten në kraharor në një fushe me grurë ._13 Vebiana Ismailaj Humori është ilaçi më i mirë për trupin dhe mendjen.Një faktor i paeleminueshëm është ai gjenetik. një qen më kafshoi gishtin Doktori: . Abraham Lincoln Abraham nuk vishte gjithmonë kostum të zi vetëm për cështje mode.Bëhet fjalë për një mrekulli apo mjekime nga spesialistë?! Jim Carrey çfarë fshihet pas këtij burri të humorit eshtë “dëshpërimi”. por kuptohet që zgjedhja e vetme ishte trajtimi rehabilitues. Aktori komedian hollivudian. dhe sa kohë jetë më mbetet? Një vit? Dr: -Më pak ! P: .superpasanikja Britney .Nese nuk kurohet. të zhveshur. Ndihem vetvetja kur jam duke punuar. “Të jesh në skenë .Një dite? A. kjo ka rëndësi!” Meqë ra fjala.pakësim I prodhimit të hormoneve të stresit.parandalim i sëmundjeve kardiake.Dyshohet se aktori gjatë kësaj periudhe ka perdorur dhe kokainë për ti shpëtuar depresionit.pas situatës së humorit.Pas dy ditësh vdes. në mënyrë periodike.pasi në jetë ka shumë persona qe qeshin me hipokrizi J) sipas kërkimeve shkencore dhe sociale jane : 1 -Përfitime fizike relaksim i muskujve deri Përfitime fizike: ne 45 min.në një intervistë ka deklaruar se ajo .por pas një viti nuk gjen asnjë peërmirësim. me siguri më ka ndihmuar të largoj depresionin. u gjend në të gjithë kryetitujt e revistave prestigjoze për tentativën e tij për vetvrasje. Se si Abraham arriti të menaxhojë këte sëmundje ende nuk dihet. Por eksperienca e saj më e tmerrshme ka qene pas lindjes së vajzës së saj.thjesht po mendoja per funeralin tim.ndihmon në mënjanimin e konflikeve. e përshkruajnë Van Gogh si një person me zhgënjime të mëdha në jetë dhe me atake psikike të vazhdueshme. Ja disa episode të jetës së tij: Në 1888 . Dr:” E cili është problem tani? “ Pacienti : “Doktor. E shtruar në spital psikiatrik ajo tentoi të vrasë veten.për ti vënë në dukje si dhe për të përforcuar idenë se depresioni eshtë thjesht një sëmundje si gjithë të tjerat dhe duhet kuruar .As që s’guxoj të kollitem! Dr: -Më pak! Dhe I sëmuri del nga spitali I trullosur .Për ti ngritur humorin e për ta zbavitur . mund të jetë frymëzues dhe kurajues për cilindo person të prekur nga këto probleme. 1-Studentët në praktikë Mjeku .Jam gjenekolog!!” 7.Gjatë ceremonisë .për kollën . sheh që I kalon afër një makinë funeralesh dhe drejton doren: “Taxiii!” rraskapitur telefon: 4-Një zë i r raskapitur ne telef on: “Doktor.një muaj? Dr: . mendoj se dhe unë do çaloja .individi mund të përfundojë në vetvrasje.Shumë shtrenjtë! Tani e kuptoj pse kirurgët veshin maska!” 10-Një doctor gabohet dhe I jep një pacienti qetësues nervor .por edhe biologjik.Arsyeja? Ndarja nga bashkëshortja Kate Hudson.. portier gjerman..kam një problem. dhe më vonë u fokusua tek trajtimet spirituale.. kish deklaruar Van Gogh.përmirëson gjendjen emocionale..Tani urinoj më shpesh në mënyrë të pandërgjegjshme .Serena deklaron periudhën e saj të errët pas vdekjes së motrës Yetunde. dhe prespektiva e të ardhmes mund të duket e mjegullt.A .Pacienti:”Ju faleminderit shumë doctor.Doktori . 2. pacienti çalon sepse e ka fibulën dhe tibien e djathtë të harkuar. jam zoti Bregu. Humori dhe ironia ne këte rast janë një miks i përkryer për të qeshur si dhe njëkohësisht për të vënë në dukje mangësi të sistemit mjekësor. Jimit I lindi deshira e madhe për tu bërë aktor. nuk kam fuqi të hap shishen e ilaceve që më dhatë !” 5-Pacienti: “Doktor vuaj nga amnesia.”Siç mund ta shihni.Një burrë shkon te psikologu . I cili shpesh kondiderohet si depresion maniak. Sipas kerkimeve shkencore. Brooke Shields Aktore amerikane qe ne moshen gjashte vjecare.mund të jetë faktor depresiv.Madje ajo deklaroi publikisht se kish tentuar të hidhte vajzën e porsalindur nga dritarja.cuditërisht përsëri në sukses të plotë.Doktor. mund të sjellë depresion.Arkivoli I tij ishte punuar në formë zemre. vizitohet dhe e pyet: Doktor . Gjate periudhes që po shquhej si komedian pati shumë probleme financiare dhe kështu lindën simptomat e para të depresionit.” Kjo deklaratë si dhe biografitë e ndryshme të tij. Robert Enke Dhe sporistat më të mirë që duket se kanë gjithcka në jetë .por edhe shpëtimi.Madje dhe ekzistenca e një sëmundjeje të rëndë që prek dinjitetin e individit apo qoftë dhe ideja e të qenit i sëmurë.Pacienti: . Doktor.një prej pjesëmaresve fillon të qeshë më gaz . askush smë beson!” Doktori: “ I lëmë shakatë mënjanë!” irrituar:” 9.sukses . Përfitimet nga të qeshurat ( do doja të theksoja se bëhet fjalë për të qeshurën e sinqertë e cila lind nga përfshirja me kënaqësi në situatën e humorit .idhulli I miliona adoleshentëve.në një heshtje totale . depresioni nuk lind vetëm nga faktorë ambientalë .por nuk ma ndien fare.përpara një audience të madhe dhe të punosh për ti berë ata të qeshin. Nuk duhet të harrojmë që nëse një situatë e veshtirë kalohët me alegri dhe pozitivitet pasojat negative . Owen Wilson Aktori amerikan . mendor: 2 -Përfitime të shëndetit mendor shton Përfitime lumturinë personale dhe oreksin për kërkim kënaqësie.Po. Ajo shkruajti një artikull për “Neë Yourk Times” .Humori sështë thjesht vetëm një factor përmirësimi.Të gjithë kthejnë kokën dhe e shohin me habi. në një shkrim të tij deklaron :” Ne artistat e kemi pak mendjen e sëmurë falë jëtës që bëjmë.në të cilën kërkonte njohjen globale të depresionit postnatal dhe përdorimin e antideprasantëve.serotoninës. Ai detyrohet të flasë :”Më falni. ai kërcënon jetën e Gauguin. u tregon një grafi me rreze x.Dy arsye që mund ta kenë intensifikuar depresionin e tij mund të kenë qenë qeverisja e vështirë gjatë luftës civile dhe vdekja e djalit.Kisha nevojë për hapësirë. që jetojnë me të njëjtën betejë.Në fushën tonë të mjekësise situata e vështirë nenkupton periudhën e sëmundjes.Veprimet e këngëtares si qethja e flokëve apo dalja pa të brendshme në public treguan gjendjen e saj të mjerueshme.Një I sëmurë me kancer shkon tek doktori. tregojnë se presidenti ka vuajtur seriozisht nga çrregullimet bipolare. Niveli I lartë apo shumë i ulët i dopaminës .largon stresin. bënte mimika të cuditshme. Individi që vuan. Por arsyeja mbetet ende një mister. është një shembull perfekt I idesë se bukuria nuk është e barabartë më lumturinë. E qeshura mund të jetë një antidozë e fuqishme ndaj stresit. Pak më vonë pret një pjesë të veshit të tij majtë . Po japim një listë të të famshmëve që kanë pranuar vuajtjen nga depresioni si dhe ndikimin e tij në jetën e tyre .Por falë suportit të familjen dhe mjekimit të specializuar Britney I është rikthyer gjendjes normale dhe vazhdon karierën e saj .Po tani a kollitesh? P: .” E ndjeva botën të më binte mbi kokë.. Shpesh konsiderohet si presidenti më i mirë amerikan dhe shumë shkrime të tijat apo dhe takimet me mjekët .social .Më pak! B . Ajo ka deklaruar se ka patur një fëmijëri të vjedhur nga kariera e saj dhe të perjetuar emocionalisht ndryshe nga femijët e tjerë. KOHA Humori. pakësohen. për pacientë të qeshur nevojiten mjekë te qeshur!!!!! Ndaj këtë rubrikë ia kam kushtuar anektodave të fushës së mjekësisë . Nga dëshira e madhe që kishte për të parë buzeqeshjen në fytyrën e së ëmës.shtepi dhe makina luksoze.Brooke vuajti nga depresioni postnatal.”.” Mjeku drejtohet tek një nga studentët dhe e pyet: . Vincent Van Gogh ( 1853-1890 1853-1890) I njohur si artisti i ngjyrave të ndezura i viteve të vonshme 1800. dhembjes apo konfliktit social. Alegria është një armë fantastike për të siguruar një gjendje emocionale të këndshme.” Doktori: “E keni problem të bëni parapagesën?” psikologu:”Doktor 8.kaloi në depression.Gjithsesi kërkimet janë ende në vazhdim. Ka një lidhje midis neurotransmetuesve dhe crregullimeve mendorë. 2 vjet më parë . VIP-a në depresion Vebiana Ismailaj Depresioni eshte cilesuar si një sëmundjë e turpshme për tu deklaruar për një kohë të gjatë. Carrey filloi të sillej në mënyrë të cuditshme që në vogëli. “ E verdha eshtë ngjyra ime “.bashkëshorte të bukura.Ndarja nga bashkëshorti Kevin Federline në periudhën kur ajo ishte shtatezanë me fëmijën e dytë ishte shkaku kryesor. Lufta ndaj sëmundjeve mendore si depresioni apo çrregullimi bipolar.ka deklaruar. ka një mani të bëjë të njëjtën sjellje anormale për një peridhë të gjatë kohore. ndeërkohë që ai vuante nga diarrea. dhe pikërisht vetvritet në një fushë ku mbizoteronte kjo ngjyrë. Por unë duhet të rikthehesha në vetvtvete për familjen dhe fansat e mi.shpesh e shndërron jetën në të acartë. pasi e ëma e tij ishte e sëmurë dhe ai përpiqej ta zbaviste. pyetja që lind është : “ A trashëgohet depresioni?” Përgjigjen e gjejmë tek sistemi neurotransmetues.. Menjëherë dorëzohet në një azile .S’mund të merrja frymë.Ritakohen pas disa kohe dhe doktori e pyet se si ndihet tani. -thotë.është KOHA jonë. per tia ofruar si dhuratë një prostitute.Jo ia mbathi menjëherë! 6-Vdes një kardiolog I shquar dhe I organizohet një ceremoni funerale madhështore. një artist dhe mik personal i tij.Per të marre leksione aktrimi iu desh të merrte hua nje shume të madhe parash prej 10 milione dollarësh.Pra ne si mjek te ardhshëm duhet të promovojmë alegrinë si një mjet të domosdoshëm për shërimin e pacientit. 3.njerëz që kanë arritur sukses në fushën e tyre falë talentit apo punës së vullnetshme. Carrey ka shndërruar dhembjet emocionale te jetës së tij në humor.Si do veproje ti në një rast të tillë? Studenti : . probleme sociale si konfliktet në marrëdhënie apo humbja e personave të dashur.aktivizim më i shpejtë i sistemit imunitar.Një pacient I irrituar: Sapo kam prerë biletën për operacionin.Familja dhe sporti ishin ilaçi im më I mirë !” –deklaroi Serena. Rasti më tragjik është ai I 32 vjeçarit Enke. Britney Spears Te gjithë jemi habitur se si princesha e popit .Brooke perdori antideprasant Paksil për tu sheruar.miliona fansa. Është e kuptueshme që një jetë stresante me vështirësi ekonomike. ilaçi më i mirë. I cili u vetëvra këtë vit.

.._14 .është KOHA jonë. KOHA ...

.. LULJETA ÇAKËRRI SI PEDAGOGE E LËNDËS SË FIZIOLOGJISË! MJAFT KEMI TOLERUAR! 6 MAJ ORA 12:00 PARA FAKULTETIT TË MJEKËSISË ! MPOSHTNI FRIKËN DHE EJANI TË KËRKOJMË TË DREJTËN TONË! .është KOHA jonë.._15 . Luljeta Çakërri mban peng lëndën e Fiziologjisë 1/3 e studentëve kaluan provimin me shkrim 1-2% e studentëve kaluan provimin me gojë STUDENTË ERDHI KOHA TË BASHKOHEMI SË BASHKU PËR TË KËRKUAR LARGIMIN E PROF.. KOHA ALMEDICUS Prof.

org Zgjidhni përfaqësuesin tuaj Salla Blu www.or www.almedicus.almedicus ..o .almedicus ..almedicus .o www.or 9 -16 00 00 VOTO 29 Prill Cdo votues duhet të ketë një mjet identifikimi: pashaportë.. www.almedicus .almedicus.almedicus.or www..org www.është KOHA jonë.9 2 ll i ri P _16 GAZETA ALMEDICUS .almedicus.almedicus. KOHA Zgjedhjet për Këshillat Studentorë të Fakulteteve www. www.almedicus.or www.almedicus.almedicus . kartë identiteti ose librezë .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful