You are on page 1of 4

1. The equivalent mass of a metal is 12.

The oxide of the metal contains

A. 12% metal
B. 60% oxygen
C. 40% oxygen
D. 8% metal

Detailed Answer::
12 g of the metal combines with 8 g of oxygen to form the oxide.
Hence mass of the oxide = 12 + 8 = 20
12 100
\ % age of the metal of the oxide = = 60
20
\ % age of oxygen = 40
Answer:: C
[YagnaQRefNo: 5C-11] [1.Some basic concepts in chemistry]

2. Under similar conditions of temperature and pressure the volumes occupied by equal masses of oxygen, ozone and sulphur dioxide
are in the ratio

A. 3:2:4
B. 4:3:2
C. 4:2:3
D. 2:3:4

Detailed Answer::
64 64 64
Let 64g of each gas betaken. No. of moles of O 2 , O3 and SO 2 are , , ,
32 48 64
1
that is 2, 1 , 1 respective ly.
2
Volume is a no. of moles.
So volume are in the ratio 2 : 1.5 : 1 or 4 : 3 : 2
Answer:: B
[YagnaQRefNo: 5C-2] [1.Some basic concepts in chemistry]

3. 380mlofagasat27Cunder800mmofHgpressureweighs0.455g.Themol.massofthegasis

A. 27
B. 28
C. 29
D. 30

Detailed Answer::
The volume is first reduced to STP. Standard pressure is 760 mm of Hg.
PV T PV T
Vo = 1 1 o = 1 1 o = 364 cm 3
T1 Po T1 Po
Mol. mass is the mass of 22400 cm 3 of the gas at STP.
0.455 22400
Hence mol. mass = = 28
364
Answer:: B
[YagnaQRefNo: 5C-8] [1.Some basic concepts in chemistry]

4. To change the strength of 500 cm3 of 0.15 N NaOH to 0.1 N NaOH, the volume of water to be added is

A. 250 cm3
B. 500 cm3
C. 750 cm3
D. 50cm3

Detailed Answer::
V1 N1 = V2 N 2
Before dilution After dilution
500 x 0.15 = V2 x 0.1 V2 =750cm3
Volume of water to be added = 750 -500 = 250 cm3
Answer:: A
[YagnaQRefNo: 5C-4] [1.Some basic concepts in chemistry]

5.
H 3 PO 4 + NaOH
NaH 2 PO 4 + H 2 O. Equivalent mass of phosphoric acid in this reaction

A. Molecular mass
molecularmass
B. 2
molecularmass
C. 3
molecularmass
D. 5

Detailed Answer::
One molecule of H3 PO4 = 1 NaOH = 1 eq. mass
Eq. mass of H3 PO4 = Mol. mass
Answer:: A
[YagnaQRefNo: 5C-3] [1.Some basic concepts in chemistry]

6. 20cm3 of 0.25 HCl, 20cm3 0.5 N HCl and 90cm3 of 0.1 N HNO3 were mixed and diluted to a liter. The normality the resulting
solution is

A. 0.8
B. 1.05
C. 0.105
D. 0.16

Detailed Answer::
20 0.25 + 20 0.5 + 90 l = 130 N
5 + 10 + 90 105
Normality of the mixture N = =
130 130
105
After dilution 130 = x 1000
130
x = 0.015 N
Answer:: C
[YagnaQRefNo: 5C-5] [1.Some basic concepts in chemistry]

7. The amount of NaOH present in 500 cc of 0.2 N NaOH solution is

A. 2g
B. 4g
C. 8g
D. 40g

Detailed Answer::
No. of equivalent s of NaOH presents in 500 cc of 0.2 N solution
500 0.2
= = 0.1 Mass of NaOH = 0.1 40 = 4 g.
1000
Answer:: B
[YagnaQRefNo: 5C-7] [1.Some basic concepts in chemistry]

8. 0.075g of a liquid on vaporization gave 1.5 cm3 of vapor at S.T.P. The molecular mass of the liquid is

A. 96
B. 56
C. 112
D. 5.6

Detailed Answer::
0.075 g - 15
? 22,400
0.075 22400
\ Mol. mass = = 112
15
Answer:: C
[YagnaQRefNo: 5C-1] [1.Some basic concepts in chemistry]

9. Assertion (A) I mol of H2 SO4


is neutralised by 2 mol of NaOH but 1 equivalent of H2 SO4 is neutralised by I equivalent of
NaOH.
Reason (R) Equivalent amount of H2 SO4 is the quantity that is equal to 1 g H and hence, every mol of H2 SO4 is equal to 2
equivalents of H2 SO4 .

A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are frue but (R) is not the correct explanation of (A)
C. (A) is true but (R) is false.
D. (A) is false but (R) is true.
Answer:: A
[YagnaQRefNo: 5C-12] [1.Some basic concepts in chemistry]

10. The volume of 1.4g of N2 at27Candunder101.3kPa.pressureis

A. 1120 cm3
B. 2240 cm3
C. 230 cm3
D. 2460cm3

Detailed Answer::
28 - 22400 cm3 at STP
1.4 - ?
1.4 22400
Volume of N 2 at STP = = 1120 cm 3
28
Po Vo P1 V1 PVT
= or V1 = o o 1
To T1 To P1
101.3 1120 300 1120 300
Substituti ng , V1 = = = 1230 cm 3
273 101.3 273
Answer:: C
[YagnaQRefNo: 5C-10] [1.Some basic concepts in chemistry]

11. Assertion (A) For H3 PO21M=3N


Reason (R) H3 PO2 has three H-atoms hence, it is a tribasic acid.

A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are frue but (R) is not the correct explanation of (A)
C. (A) is true but (R) is false.
D. (A) and (R) both are false.
Answer:: D
[YagnaQRefNo: 5C-6] [1.Some basic concepts in chemistry]

12. 20 ml of 0.25 N strong acid and 30 ml of 0.2 N of strong base are mixed. The Resulting solution is
A. 0.025 N basic
B. 0.02 N acidic
C. 0.025 N acidic
D. 0.02N basic

Detailed Answer::
20 0.25
No. of equivalent s of acid taken = = 0.005
1000
30 0.25
No. of equivalent s of base taken = = 0.006
1000
Since the amount of base added is more than ther n amount of acid taken,
the solution is basic. The equivalent s of unused base present in 50ml of
the mixture = 0.006 - 0.005 = 0.001
0.001 1000
Equivalent s of base per litre = Strength of the base = = 0.02 N
50
Answer:: D
[YagnaQRefNo: 5C-13] [1.Some basic concepts in chemistry]

13. Five grams each of CH4 ,SO2 , H2


and N2 are taken under the same conditions of Temperature and pressure. Which among them
contains maximum and minimum Number of molecules?

A. H2 , N2
B. CH4 , SO2
C. H2 , SO2
D. SO2 , H2

Detailed Answer::
Mol. mass of CH 4 , SO 2 , H 2 , N 2 are 16, 64, 2 and 28 respective ly. So the number moles
in 5 g each of the gases is maximum in the case of SO 2 Hence H 2 contains maximum
number of molecules and SO 2 contains minimum number of molecules
Answer:: C
[YagnaQRefNo: 5C-9] [1.Some basic concepts in chemistry]