You are on page 1of 6

www.gradeup.

co

(1)
www.gradeup.com

1. DOTS is a treatment given to patients 11. Blood is red in colour due to the presence of
suffering from _______ __________ .
A. Polio B. AIDS A. Cytochrome B. Chlorophyll
C. Hepatitis D. Tuberculosis C. Hemocyanin D. Haemoglobin
Ans. D. Ans. D.
2. Polyploidy arises due to change in the 12. Which one of the following events in a
A. number of chromatids botanical garden is never directly influenced
B. structure of genes by light?
C. number of chromosomes A. Flowering B. Photosynthesis
D. structure of chromosomes C. Transpiration D. Fertilization
Ans. A. Ans. D.
3. The suicidal bags of the cell are 13. Which of the following is usually not an
A. Lysosomes B. Ribosomes airpollutant?
C. Dictyosomes D. Phagosomes A. Hydrocarbons B. Sulphur dioxide
Ans. A. C. Carbon dioxide D. Nitrous oxide
4. Who among the following is credited with Ans. D.
starting the work on plant tissue culture? 14. Which of the following is the treatment of
A. F.C. Steward B. P. Maheshwari water pollution?
C. P.R. White D. Haberlandt A. Bag house filter
Ans. D. B. Windrow composting
5. Which of the following uses the spawn C. Venturi scrubber
mechanism to duplicate itself? D. Reverse Osmosis
A. Trojan horse B. Worm Ans. D.
C. Keystroke logger D. Logic bomb 15. Which cells in pancreas produce Insulin ?
Ans. B. A. Thymus
6. What is the main purpose of white blood B. Estrogen
corpuscles? C. Corpus epididymis
A. to carry nutrients D. Islets of Langerhans
B. to combat infection Ans. D.
C. to carry oxygen 16. The waste management technique that
D. to give strength involves the use of micro-organisms to
Ans. B. remove or neutralize pollutants from
7. The layer where the decrease in temperature contaminated site is called
with increasing altitude is totally absent is A. Bio sensor B. Bio magnification
A. Troposphere B. Ionosphere C. Bio remediation D. Bio concentration
C. Stratosphere D. Mesosphere Ans. C.
Ans. C. 17. The source of energy that causes the least
8. Siderosis is a disease caused by the global warming is
inhalation of A. coal
A. silica dust B. iron dust B. Geothermal energy
C. zinc dust D. coal dust C. Natural Gas
Ans. B. D. Petroleum
9. The largest artery in human body is Ans. B.
A. Aorta B. Capillary 18. The oxygen liberated during photosynthesis
C. Vena cava D. Pulmonary vein comes from
Ans. A. A. Water B. Carbon dioxide
10. Nitrification is the biological process of C. Glucose D. Chlorophyll
converting Ans. A.
A. N2 into nitrate 19. The term 'Higgs Boson' is associated with
B. N2 into nitrite A. Nano Technology
C. Ammonia into nitrite B. Oncology
D. Ammonia into N2 C. God Particle
Ans. C. D. Stem Cell Research
Ans. C.

(2)
www.gradeup.com

20. The hormone that stimulates heart beat is 30. Which of the following vitamins are water
A. Thyroxine B. Gastrin soluble?
C. Glycogen D. Dopamine A. Vit. A & Vit. B B. Vit. B & Vit. C
Ans. A. C. Vit. C & Vit. D D. Vit. A & Vit. K
21. The presence of air bubble in blood stream is Ans. B.
dangerous to life because 31. Sphygmomanometer measures the blood
A. Air combines with blood forming a pressure in the
complex A. Veins B. Arteries
B. The flow of blood increases manifold C. Eyes D. Synovial
C. The flow of blood is obstructed Ans. B.
D. The pressure of blood increases manifold 32. The reverse effect of X-ray emission is
Ans. C. A. Raman effect
22. The study of relation of animals and plants to B. Compton effect
their surroundings is called C. Zeeman effect
A. Ecology B. Ethology D. Photo-electric effect
C. Genealogy D. Iconology Ans. D.
Ans. A. 33. The connective tissue that connects a muscle
23. Which of the following plays an important to a bone is
role in photosynthesis? A. Cartilage B. Ligament
A. Chloroplast B. Centrosome C. Tendon D. Interstitial fluid
C. Tonoplast D. Nematoblast Ans. C.
Ans. A. 34. Goitre is caused by the deficiency of ____
24. The xylem in plants are responsible for: A. Zinc B. Calcium
A. transport of water
C. Iodine D. Chlorine
B. transport of food
Ans. C.
C. transport of amino acids
35. Which organ gets affected in Weil's disease?
D. transport of oxygen
A. Liver B. Lung
Ans. A.
C. Heart D. Kidney
25. Project 'Sankalp' started for the purpose
Ans. D.
____________
A. To eradicate illiteracy 36. What does the term 'Ebola' stand for?
B. To eradicate Polio A. A viral disease outbreak in West Africa
C. To eliminate AIDS/HIV B. A viral disease outbreak in Bangladesh
D. To eliminate unemployment C. A city in Syria destroyed by ISIS.
Ans. C. D. None of the these
26. Which of the following bacterium causes Ans. A.
crown gall disease in plants? 37. The virus of AIDS affects the growth of
A. Bacillus thurigiensis ___________
B. Agrobacterium tumefaciens A. Haemoglobin
C. Pseudomonas fluorescens B. RBCs in blood
D. None of these C. T cells in blood
Ans. B. D. Grey cells in brain
27. Eustachian Tube is located in which part of Ans. C.
human body? 38. Bacterial decomposition of biological material
A. Nose B. Ear under anaerobic condition is
C. Eyes D. Throat A. fermentation B. fertilization
Ans. B. C. contamination D. composting
28. Which part of the brain plays an important Ans. A.
role in motor control? 39. The elements known as primary nutrients for
A. Cerebellum B. Cerebrum plants
C. Medulla D. Pons A. Nitrogen, Phosphorus and Potassium
Ans. A. B. Nitrogen, Oxygen and Silicon
29. Meibomian glands are located in C. Potassium, Boron and Nitrogen
A. Eye B. Ear D. Nitrogen, Phosphorus and Iron
C. Nose D. Skin Ans. A.
Ans. A.
(3)
www.gradeup.com

40. A genetically engineered form of brinjal 51. Majority of the fungal bionts of lichens belong
known as the BT-brinjal has been developed. to
The objective of this is A. Baridiomycetes B. Ascomycetes
A. to make it pest resistant C. Gomycetes D. Deuteromycetes
B. to improve its taste and nutritive value Ans. B.
C. to make it drought resistant 52. Which of the following has open vascular
D. to make its shelf-life longer system?
Ans. A. A. Cockroach B. Human
41. Blood group was discovered by C. Rat D. Birds
A. Alexander Fleming Ans. A.
B. William Harvey 53. The human faeces is yellow in colour due to
C. Landsteiner the presence of a pigment called
D. Paulov A. Pepsin B. Renin
Ans. C.
C. Amylase D. Urobilin
42. Decoding and interpretation of visual
Ans. D.
information in brain is associated with
54. What is contained in Chlorophyll?
A. Frontal lobe B. Occipital lobe
C. Temporal lobe D. Parietal lobe A. sodium B. potassium
Ans. C. C. manganese D. magnesium
43. _________ is a byproduct of sewage Ans. D.
treatment and can be decomposed to 55. Epigraphy is the study of which of the
produce bio-gas following?
A. Sewage B. Sludge A. Coins B. Inscriptions
C. Sewer D. Scum C. Temples D. Birds
Ans. B. Ans. B.
44. The food in Onion is stored in the form of 56. Why is Carbon Monoxide a pollutant?
_______ A. Reacts with haemoglobin
A. Cellulose B. Protein B. Makes nervous system inactive
C. Starch D. Sugar C. It reacts with Oxygen
Ans. A. D. It inhibits glycolysis
45. Motor cortex are associated with which part Ans. A.
of the brain? 57. Silk worms feed on
A. Frontal lobe B. Parietal Lobe A. Basil leaves B. Curry leaves
C. Temporal lobe D. Occipital Lobe C. Rose leaves D. Mulberry leaves
Ans. A. Ans. D.
46. Which enzyme is present in all members of 58. The sexual reproductive organs of aspergillus
the animal kingdom except Protozoa? are:
A. Insulin B. Pepsin
A. Spermatium and Oogonium
C. Renin D. Amylase
B. Antheridium and Oogonium
Ans. D.
C. Spermatium and Ascogonium
47. The most serious air pollutant causing health
D. Antheridium and Ascogonium
hazard is
A. Sulphur dioxide B. Carbon monoxide Ans. D.
C. Ozone D. Nitrogen oxide 59. Ornithophily is effected by
Ans. A. A. snails B. bats
48. Companion cells are unique to C. insects D. birds
A. Bryophytes B. Pteridophytes Ans. D.
C. Angiosperms D. Gymnosperms 60. Science dealing with study of soil is called
Ans. C. A. Pedology B. Pedagogy
49. Lacrimal glands are situated in the C. Ecology D. Pomology
A. Palms B. Buccal cavity Ans. A.
C. Eye orbit D. Stomach 61. If waste materials contaminate the source of
Ans. C. drinking water, which of the following
50. Depletion of ozone layer causes diseases will spread?
A. Breast cancer B. Skin cancer A. Scurvy B. Typhoid
C. Lung cancer D. Blood cancer C. Malaria D. Anaemia
Ans. B. Ans. B.
(4)
www.gradeup.com

62. Pneumonia is a bacterial disease caused by 64. Root cap is derived from
the type of bacteria called _____________ A. Dermatogen
A. Bacilli B. Cocci B. Calyptrogen
C. Sprilli D. Vibrio C. Protoderm
Ans. B. D. Histogen
63. Which mosquito is the carrier of Zika virus? Ans. B.
A. Culex B. Aedes
C. Anopheles D. Culiseta
Ans. B.

***

(5)
www.gradeup.com

(6)