www.balkandownload.

org

1

www.balkandownload.org

Mirjana Bobić - Mojsilović
Baba, nemoj ništa da me pitaš
ljubavne priče

2

www.balkandownload.org

Donžuanka

o se zbilo ovako: kada se tog jutra probudila sve joj je, oko nje, odjednom
bilo tako obično, dosadno i besmisleno. Bačene izvrnute čarape koje su
ličile na male crne klupčiće, košulja od juče zgužvana na fotelji, njegove
pantalone i miris njegovog parfema koji je ostao da lebdi u vazduhu, večito isti
raspored nameštaja i radio koji tiho svirucka prekidajući muziku lošim i
onespokojavajućim vestima, sve to i ona sama sebi, izgledalo joj je kao potpuni
promašaj. Suze su joj navrle na oči pri tužnoj pomisli da bi tako, kao to sumorno
i mirno jutro, sa tim ustajalim vazduhom spavaće sobe, mogao da joj izgleda ceo
život. Život u kome je sve već bilo namešteno i ništa izvan tog reda, izvan te
ustaljenosti nije moglo da joj se dogodi.
U srcu je, verovala je, bila još uvek devojčica i sa izvesnom gorčinom
shvatala je da joj je prošlo već mnogo proleća, ili još tačnije - mnogo aprila u
kojima joj srce ničim i ni zbog čega nije zadrhtalo, i da je život bez strasti i
uzbuđenja ravan smrti. Htela je da se zaljubi i da bude opet nevaljala, jer je
verovala da je to jedini način da se, ako ne bar zaustave, ono bar zapamte
godine koje su dolazile. Imala je dovoljno iskustva da shvati kako Bog ili
Proviđenje samo jedanput u životu odapnu Amorovu strelu.
"Sve ostale strelice ljudi, ako imaju mozga, odapinju sami", ubeđivala je
sebe.
Tako je svoju neutaženu ljubav, i svoju neutaženu želju za ljubavlju, uzela
sama u svoje ruke. Našla je da više ne može da živi bez stalne zaljubljenosti, bez
konstantne umešanosti u afere srca, ili bar u afere onoga što ispod srca leži.
Njen život bio joj je toliko običan i toliko prazan, otvoren kao dnevne novine -
za čitanje svakome ko bi u prolazu bacio pogled na njega. Htela je da ima ličnu

3

u sred sastanka. određena da kao i ona. stopalom u najlonki prelazila preko cevanice i gledala ga pogledom koji nije ostavljao nikakvu dilemu. uzme. Kad se posle vratila u kancelariju sa loše nameštenom frizurom. i njegov pogled i njegov vrat kada je bio u njenoj blizini. takoreći u svoje ruke. nešto kao iskorak iz glavnog toka reke bez povratka. Na pauzi za ručak. U svakom slučaju. da je gotovo izgubila svest o sebi kao o ženi". obnevideo od strasti . Zavela je prvo kolegu sa posla. uzbuđivala je više nego divan miris njegove mlade kože i njegovog finog parfema. "pretvorila u nešto kao bespolno biće. dok joj je slao poglede osvajača. mladi pripravnik ubrzo joj je dosadio: na njemu se sve znojilo. ili bar oko onoga što ispod srca leži. odjednom je primetila sve svoje atribute ženstvenosti. uživala je u svojoj maloj prevari. dok mu je ona.balkandownload. i da bi se njegovi roditelji. on je za nju bio uspešan čovek koji je završio 4 . Znak koji mu je dala. i svoja mala stopala u cipelama na štiklu. www. napokon je imala događaj. Zabavljala se gledajući ga zbunjenog i stidljivog i nekako bolesno razneženog. posmatrala takođe samo kao "bića utegnuta u košulje sa svim onim dugmićima i kravatama. muškarce oko sebe. uključujući i svog odanog ali bezbojnog muža. Bio je to jedan od onih koje u mladosti nije ni primećivala. i svoje butine u tesnoj suknji. jadničak. svoje grudi koje su nekako odjednom bile spremne na gotovs. i njegove ruke. svest o sebi kao o zavodnici. Ali. prepun stida i zabezeknutosti i polaskanosti u tom fatalnom trenutku iznenađenja. i njoj je bilo nekako milo oko srca. dečačić ukočenog pogleda i smotanog ponašanja. "neverovatne ustaljenosti" kako je filozofski definisala svoj život. život provode kao u tiskanju na ulici". Rečju.org tajnu i ta želja bila je tolika da joj se činilo da svako emotivno ili fizičko nevaljalstvo predstavlja nešto herojsko. odlučila je da svoje srce i ono što ispod srca leži.ona kao pred nekim velikim racionalnim eksperimentom. i osećala je svoju glavu na tom odjednom tako čvrstom i tako uspravnom vratu. da su joj ramena već malo i neobjašnjivo rano pogrbljena i da je već dovoljno dugo da bi bilo slučajno. Bio je mlađi od nje bar deset godina. Zatim je pronašla kolegu sa studija. Morala je da bude surova i da ga otkači pre nego što je uspeo da joj kaže da "godine nisu važne". kada bi joj sličice te gole tajne prošle kroz glavu. Otkrivši da se od te. na kraju ipak pomirili sa činjenicom njihove razlike u godinama. bio je tako eksplicitan da se. Osećala je kao da je u nekoj vrsti nedopustive i blesave obaveze prema tom klincu čiji je libido rastao sa njenim odbijanjem. ali danas. taj ljubavni poziv tako iznenada. Svest o sebi kao o ženi koja ima tajnu. mada ruku na srce. već su bili u njegovom malom stanu. Bacajući pogled po sebi. On. sav preznojio. dopadala se sebi više nego kada je imala dvadeset godina.

www. godine". ostao tako reći bez daha. maljavih ruku sa zlatnim satom. za razliku od nje. "pošto ga je mama kupala do njegove 17. Sasvim je logično da sledeći bude njen psihijatar. i otvorenu. odjednom nekako lep i zgodan i privlačan. na način prekasno otkrivenih. Obrlatila ga je takvom brzinom i sa takvim redosledom poteza. kao što je promućurnošću žene sa planom. ljudi su primećivali naglašeno ljuljanje njene zadnjice. saopštila da žali. to njena misija na ovom svetu. čovek inače poznat kao zavodnik i udarač recki. Sa njim je imala čak nešto kao vezu. čovek čist. Doktor se.balkandownload. i kojoj ni jedna prepreka nije smetnja da bude sa svojim ljubavnikom. međutim. uveren da je našao ženu svog života. nego je sutradan krenuo da joj šalje bukete cveća i pozivnice za promocije njegove nove psihijatrijske studije. A onda je. misija koju je otkrila u poslednjem trenutku. gde je ona blistala preko svake mere. nego da bi je izveo u javnost. Njen hod je već bio potpuno promenjen. kada mu je onim istim nevinim glasom kojim mu je cvrkutala reči koje su dizale i učvršćivale njegovu sujetu. Taj drugi bio je njen ginekolog. da je počela da veruje da je prava zavodnica. taj ljubavnik koji je voleo sebe kao ljubavnika žene koja je srećna što je baš njegova ljubavnica. tek dobijao puni smisao.i ne samo da je odveo na večeru u poznati restoran. ali da se zaljubila u drugoga. vrlo brzo uplašio njihovih tajnih sastanaka. ali nezgodne ličnosti koja je ostavljala dovoljno prostora da se o njemu. A. tu se stvarno bila potrudila. koje su je uzbuđivale toliko. Ništa. Ona je znala da on svakako nije čovek njenog života. sa svim onim arsenalom laži iz loših romana kojima je uspevala da u svoj švaleraj već uvuče pet svojih prijateljica i da od muža napravi budalu. Toliko je taj plan detaljno razradila (tražila je da je psihijatar kupa u kadi i izigrava njenog tatu) da je ovaj totalno poludeo . diskretan i fin. jer je znala da prave zaljubljenosti ne može biti bez patnje i tako je njen životni skript. i još je više bio očaran što je ona stalno govorila da joj je baš divno što su ljubavnici i da je strašno srećna što je ljubavnica takvog jednoga kao što je on. prekinuvši tu vezu jednim uljudnim i razumnim objašnjenjem. Naterala je sebe da plače i da bude nesrećna. nešto kao prazna najlon kesa. šire priče kao o sadisti koji obožava da emocionalno muči i iscrpljuje žene sa kojima je. taj joj je bio poseban izazov. O. u javnosti. ponekad čak drsku koketeriju kojom je i sebi i drugima. ali ne samo da bi ga odvukla medu jastuke.org fakultet. na izvestan način. Kolega sa studija bio je očaran njenim umećem male nevaljale žene koja ne preza ni od čega. a u svakom slučaju bez svoga ljubavničkog ponosa. stavljala do znanja da je život bez zavođenja. znala da na tim promocijama ne može naći 5 . Da je na neki način. tako besprekorno ciljajući i metu njegove muškosti.

ni jednu ekskluzivnu vest nije nikada imala prilike da saopšti. i zašto je to sve sa njenim brakom. I bližio se novi april i njoj je bila potrebna nova inspiracija . do kraja života. pa mu je napisala "zbogom" objašnjavajući svoj odlazak iz njegovog života "potpuno neuračunljivim osećanjem incestuozne krivice zbog seksa sa njim". i zaključanih vrata male radnje. znala je da tih dvadeset izgubljenih godina koje je provela ležući u krevet samo sa jednim muškarcem. vrlo brzo bi joj dosadio. sa istom razbuktalošću. i pravi početak novog života. verovala je. činilo joj se. Spisak njenih tajnih ljubavnika u koje je obavezno bila zaljubljena i koji su obavezno bili zaljubljeni u nju. zahtevni. uključuje u ono za šta je verovala da je ljubav. ni jednu tajnu da oda i ništa da poveri? Sada je bila zvezda. Bilo je to štivo puno inicijala. marki vina i cena na taksimetrima koji su joj kucali dok se iz avanture ove ili one vraćala kući. ona bila gotovo jedina u krugu svojih prijateljica koja nije imala čime da se pohvali. imali pravo da vide i dodiruju i mirišu njen. svileni veš. Svaki od njenih ljubavnika. peo se vrtoglavom brzinom.i gle čuda. i da je posle toga definitivno i zauvek. loših opisa. nije li godinama. Bilo je tu dovoljno i sentimentalnih sentenci koje su joj pomagale da svoj novi život. mora da nadoknadi što pre i što nezaboravnije. pao je pred njenim čarima. dok je na galeriji ona tiho cičala. svojim mužem. povređeni. kao muslin koji je nabirao oko njenih bedara. i svoju novu sebe. oboji nekim trajnijim smislom. Vodila je neku vrstu tajnog dnevnika. oduševljen idejom da u ovom sumornom svetu. na kraju. svaki put novi. Jednostavno i kalkulantski.balkandownload. Prijateljice su je gledale tako razrogačenih očiju kada im je pričala kako se zaljubljuje i ko je sada aktuelan. koji su. uobraženi i pre svega novi muškarci koji su je čekali. siroti butikdžija kod koga je kupovala ženstvene haljine. jedina imala tako mlado srce i u četrdesetpetoj. zamrzao sve žene. spremno da se stalno i iznova. www. Malo je reći da je siroti psihijatar bio na ivici da poludi. tamo gde je ona to najviše volela. prepuna materijala i špenadli i santimetara. sa izrazom lica zadovoljene feminstkinje novoga kova koja zna zašto je to dobro. da je osećala nešto kao malu zavist zbog toga što je. Afera je bila strasna. Razvod od muža doživela je potpuno mirno. bilo nešto kao prirodno i zasluženo oslobađanje.org bog zna kako zanimljiv ulov. Osećala je da nema pravo da se zaustavi na toj očaravajućoj traci na kojoj su stajali toliki zanimljivi. Osim svoje majke. Imala je problem. Nizala je te svoje ljubavne perle sa takvom predanošću. stvarno uživajući dok je svoj vrat prepuštala njegovim malim ustima i njegovim "kao abonos crnim brkovima" koji su je tako nežno šašoljili. još postoje. razume se. Uostalom. takve šarene i lelujave žene. i što je niska bivala 6 .

žene svuda oko nje. ličiti ni na jedan drugi. i verujući da je izuzetna. i poneki jeftini i slomljeni stih. Srce je usamljeni lovac. pruža jedine prave dokaze da postoji i da je žena. napokon. a tek gde gde. više. koja joj se rugala iz daljine. Uživala je u sebi kao u nekom ženskom Don Žuanu. počeli iz dosade. kao i ona. imati čega da se seća. da budu dobrovoljni ulov koji ih zakonom javnosti pretvara u lovce. iz neke slučajne rečenice. čekali su u redu da budu preslišani. verujući da su svi veliki pisci. ona se tešila da će bar u starosti. u svakom pogledu. Knjiga je bila veliki publicistički hit. 7 . duboko uverena da više nije i da ne može biti izgubljena u prosečnosti i nesreći ponavljanja. Ali. Muškarci koji su želeli da uđu u novo izdanje. prepuna patetike. Njene prijateljice već su se pribojavale da će im obrlatiti muževe.org duža i šarenija. već da joj život. palo joj je na pamet dok je. na neki način su je se plašile kao opasnog afričkog cveta koji. provirila bi krpica muslina. I cenila. A ona je uživala u svojoj pobedi nad dosadom i nad vremenom koje je dolazilo. nešto kao spisak bolesnika iz doma zdravlja. ali je bila tužna. odlučila je da od svoga dnevnika objavi knjigu. Ona se obezbedila.balkandownload. prema legendi. Ljudi su je gledali uglavnom kao promašenu osobu. Knjiga je samo na jednom planu postigla uspeh. znala je da ni jedan dan ne može. jede muškarce. Jer. www. to je sebe više volela. vežbala svoj stil.

i kako joj 8 . poruba i štepova. ljubomorna žena ostaje to do kraja života. u svemu. odmah upisati fatalno "da". ponoseći se tako važnim karakternim detaljem . pod krošnjom drveta čije je lišće davno načela neka bolest. da i ne govorimo. pamtim kako sam bila zaprepašćena. u časopisima koji obiluju takozvanim lakim temama. i farbala je svoju tanku kosu svake godine u drugu nijansu od plave do crvene. I na tom pitanju tačno se mogu raspoznati dve vrste žena . Mislim žena. kada bi moja pozamašna komšinica iznosila na konopac u dvorištu svoj oprani veš . www. uvek debelu. pa na peteljke. pitali su u nekom testu. a o brushalterima koji su bili preveliki i za dečije glave. punim ljubavne patnje. Ljuštila je papriku za ajvar u dvorištu. u dvorištu. kozmetike.org Sočan život a li ste ljubomorni". kako joj papuča koketno spada sa debeljušnastog stopala. i ispadale su njene ogromne grudi iz dekoltea. a ja sam sa terase gledala kako joj suze padaju po grudima. ipak može biti ogledni primerak za priču o ženi.i druge. skoro viteški. Ali. da nisu ljubomorne. postoji jedna žena koja. sa posebnim osvrtom na kontracepciju i redovnu depilaciju kako nogu tako i podmiški. kakvi se obično štampaju na radost i zanimaciju ženskog dela sveta. i virile su njene kipeće butine iz tih seksi štrufni. Pamtim je. i volela je da se saginje. ma kako neverovatna.balkandownload. koje će sa priličnom dozom cvrkutavosti. i bila neverovatno opuštena u životu. Prvu ljubavnu patnju videla sam na njenom licu.one koje će odmah sa pobedničkim i olimpijskim osmehom na licu odgovoriti.bile su to gaće enormnih razmera. tu dole. U mome komšiluku. verujući da je to samo još jedan u nizu dokaza njihove zanosne ženstvenosti. u hladu onoga divnoga oraha. osim u ljubavi. još kao dete. Leti je nosila štrufne. te o kombinezonima i pojasevima za čarape. O pravoj ženi.

Izgledalo je da. i izgledalo je da ta. kao što su krotko njene suze. nije imala dece. pristojnu količinu odanosti. kao po definiciji. uprkos svojim godinama. Ona. bio stalni artikal u njihovoj maloj kući. što jedan muškarac može da poželi. tiho. a i ajvar je bio u pripremi.balkandownload. ajvara i pranja gaća ništa drugo nije ulazilo u njen svet. I on. ali se u njenome srcu gomilala bojazan da će je ostaviti. ne toliko. ponekad. zbog sekiracije ljubavne prirode. Ali su ostali zajedno. nije mogao da se poredi ni sa čim. njen čovek imao je pogled biča. Ta debela devojka u godinama. sa skoro potpuno sedom kosom. i tu se ništa nije moglo uraditi. Mlađi od nje dvadesetak godina. Osim što se ajvar sve bolji i bolji pekao u dvorištu. ali je svoga čoveka. koji je takođe. sada već stara žena i njen čovek žive između tegli sa ajvarom i pekmezom od šljiva. Ali. i veliki starinski krevet za dvoje. s vremena na vreme. bili su ceo njihov zajednički svet. umesto haljina. tek kao uspomena da je nekada bila žena koja je ovako. ispod tog oraha. i već godinama niko ih nije video zajedno u šetnji. A šećer u kockama. Možda je znala ko je predsednik države i tu se njeno interesovanje za spoljašnji svet potpuno završavalo. Imala je mali stan u dvorištu.osim pijace. u stvari. u društvu gugutki i vrabaca moglo živeti kao u nekoj banji. Ona se nikada nije bavila politikom. zadovoljan osmeh na njenom okruglom licu. Obline spreda i pozadi.pukao je tu i koji šamar. njen čovek jurcao je. pa . za nju je vazda bio nezamisliv . ali je ostario. u toplim letnjim popodnevima dok bi on dremao uz zvuke lake muzike sa radio Beograda iz čuvenog "Tesla" radija. nekako tiho jedu svoje poslednje zajedničke tegle. ali je plakala. www. Imala je sve. 9 . Godine su se na njenom licu i telu slagale zajedno sa kilogramima. ostario je.org Mnoge su godine prošle od tada. i u kristalu gomilao se. Za nju je smisao postojanja žene bio opravdan samo ako ima svoga čoveka uz sebe. www. i tom se prirodnom zakonu ona krotko povinovala. Ponekad bi se ispod terase čulo njeno glasno plakanje. bez prednjeg zuba. takozvani bračni. tretirala kao dete.balkandownload. Nije bila ostavljena. na neki neobjašnjiv način prigradska. Jedna tromost. njen mladi dečko. i orah ispod koga se.org bretela kombinezona spada sa koketnog ramena. Retko su izlazili i u dvorište. šećera i brašna. smatrajući da je prirodno da on ponekad švrljne. sa malim tragovima farbe. okrugla i spora kao krofna. ponekad. Život bez muškarca. unutra. druge žene. i voleo je njenu potpunu ili totalnu izuzetost iz života . pazila na sebe. ljubav prema seksu.nešto kao poljubac bez brkova. u tim godinama. Praštala mu je svako neverstvo. kvasile njen dekolte. ili onako. ali kad bi oluja prošla. u njenim ormarima. pune ormane slatkiša.

u stvari. poverila se jednome komšiji. "Nema veze što on i dalje švrlja. neće plakati zbog ljubavi. i dalje žive. sigurne u svoju vlast nad životom. i pite su se pekle. izvan trčanja za pobedama shvaćenim u malograđanskom značenju toga pojma. ne od smrti. nego se plašim da mi ne prenese sidu!" Ona i njen čovek. i prevaru. muškarci izgleda vole slabost. slabost je ta koja uvek gubi. nad sudbinom. uključujući i rikverc. nad mužem. za letovanjima.org Nedavno. stideće se svojih suza. nikada poput ove stare žene. Kada gledam moju debelu komšinicu. i valjda je spoznala sve brzine. veruju. imati mali sasvim mali život i biti srećan. sasvim uznemirena. kada uopšte ne čita novine i ne gleda televiziju. Ona druga vrsta žena koja se odaziva zovu svoga ega. To nas je sve oborilo. borbe za svoja prava. I radije će da ostanu same. Izvan trčanja za novcem.sigurno bi rekla . Kako je ona saznala za sidu.divan. nad decom. najčešće u tim godinama nema tu vrstu straha. Ali kada bi je pitali kakav je život proživela između Bajlonijeve pijace i oraha u dvorištu. Ona je jedna. pada mi na pamet kako je moguće proživeti život nekako slatko malovaroški. ili od raka. i Adu Ciganliju na nekom njegovom ostrvcetu na telu. ili ako to i čine. i novca je imala za zimnicu uvek. na kojima su zajedno hranili gugutke i gledali romantični zalazak sunca kod Botaničke bašte. neosvešćena Marina Cvetajeva.takozvanog bračnog. sa svojim čovekom sa kojim nikada nije stala pred oltar . između šporeta i velikog kreveta . pa čak se više ne plaši ni da će biti ostavljena . Samo se jačinom dobija. za automobilima. i imala je hoklicu tik do njegove. nije poznato. Vole baš te slabije žene koje ih tiho čekaju. morala. za premijerama i kafanama. Moja debela komšinica imala je svoje more u njegovim cvrcnutim očima. ili od reume. Ali. i kojima je model spavaćice uvek važniji od modela haljine. i radio im je svirao kad je to trebalo. kao da su na koncertu koji je organizovan samo za njih 10 . www. One ne pokazuju svoju ljubomoru. I svoje patnje. u njihovim vožnjama bez automobila.njen problem je sida. Ona sigurno nije nikada popunjavala testove u ženskim listovima i na pitanje da li je ljubomorna. a zov ljubavi jedini je zov kome se u životu odaziva. i koje oproste uvredu i šamar. i tiho plaču. za koga je smatrala da će je najbolje razumeti. i brda i planine na njegovim mišićima. i svako njegovo šljepkanje po njenim oblinama bilo joj je kao najveći aplauz na premijeri. ali je u svojoj uveliko načetoj osmoj deceniji života puna straha.balkandownload. ni sama ne zna šta bi odgovorila. dakle. Takozvane žene koje drže do sebe. kako bi kaznile onog koji ih je povredio.

dok je rađao.org dvoje. www. i taj orah. bio jedno veliko ostvarenje. i sočni. i sadili su cveće u državnom dvorištu koje im je bilo nešto kao plac u prirodi. bio im je kao njihovo blago sa koga su padali kolači debeli. lišen svake suvišnosti. njihov život. oni su svoj mali život i svoju malu neobičnu ljubav uredili kao u kutiji od šibica. I ma koliko patuljci u životu.balkandownload. u stvari. Možda je baš zato. koji su ličili na nju. 11 .

puna slične ovakve svetlosti. ali ne i ove opuštenosti. u lokalnoj kafanici s pogledom na pučinu. to je bolje. možda malo na kredit za otplatu njihove kuće. www.balkandownload. Možda mu je. nije tražila sliku pesme. osim ako. I zbog neobičnosti atmosfere.org Jedan čovek i jedna žena vde je totalno nebitno gde su se sreli. da su sve te boje ličile i slagale se u hromatsku gamu idealnu ili za pisanje odabranih pesama. boje vazduha i krša u okolnim planinama. i da su boje neba. mora.beše to jedan od onih pogleda koje je teško opisati. ne. Šta bi to moglo da bude? Recimo. ne misleći ni na šta posebno: ni na svoju ženu koja negde daleko pod kišom. ove iznenadne 12 . Ona je nosila knjigu pod miškom. Pio je crno vino i pogled mu je vrludao po površini mora . minijatura Skota Ejvorija. kada se udobno namestio u stolicu kafanske bašte. hajde da pretpostavimo da je bludeo tim pogledom. Nije uopšte važno šta je ona tražila tu. recimo. pod tim preeksponiranim svetlom oktobra. Ili pesmu slike. jednostavno zato što je u isto vreme govorio ništa i govorio sve. On je pušio "Gitanes". zbirka pesama Evgenije Bromske Li. ne misli ni na šta. pred oluju. možda. On u tom trenutku nije mislio ni na svoju malu decu. uz srebrnaste trbuhe ulovljenih riba na molu. nego da beše kraj oktobra. prošla kroz glavu slika njegovog rodnog gradića na obali Atlantika. hajde da zamislimo da nije bilo leto. Mihail Samuilovič Bestraganski? Ili ne. ili za čitanje. Ali. još bolje. hajde da kažemo da se to desilo na moru. Ali. takođe. Da. kamenih kuća u malom ribarskom selu. sve to. ovog osećanja viška slobodnog vremena. možda malo na njega koji je bio daleko. hit knjiga novelistkinje kojoj to beše poetski prvenac.

Ona je.balkandownload. u vijetnamki prepunoj džepova. nosila onu knjigu. rekao je okrenuvši se ka njoj. I on je imao podignutu kragnu jakne. radnog dana. nalakćen na svom stolu. ne žureći nikuda. Bilo je nenormalno napeto i nenormalno opušteno u isto vreme. Razmišljaju. jedan čovek i jedna žena. samo gledajući. Ona je držala bradu rukama. to behu jedini zvuci. sa laganim smeškom koji je titrao na njegovim usnama. nogu pred nogu. u tri sata posle podne. punim plućima. sama. vratila i vrlo odlučno sela za drugi sto. Neprimetno se nasmešila kad je to pomislila. bili su dva lepa profila okrenuta moru.org dokolice koja mu je dopuštala da sasvim polako pije svoje vino i puši svoju cigaretu. ni zbog čega konkretno . ne misleći ni na koga. hodajući polako. Niko se nije okrenuo. sam. blude. Postaju predmet jedne ljubavne priče koja se možda dogodila. Gledali su pravo ispred sebe. Kopita na popločanom trgu i po koji krik galeba. Gledajući odavde. zbog tog svetla i zbog te neizrecivosti. Naravno da je njena knjiga. Čak ni uglom oka. Prošla je pored kafanice u kojoj je sedeo jedan čovek. jedini oštri zvuci koji su presekli hor talasa i vetra. na primer. Iz ovoga možemo zaključiti da se tuda bar dva puta prošetao kelner. preko svega. oštrog mirisa. ne čekajući nikoga. neba pred kišu. nalakćena ispred šolje kafe koja se pušila. zbog te sivo plave pučine i tog neba koji su se spajali. A sve je bilo normalno. kafu. odmah pored. verovala je. u južnoj Italiji. udišući vazduh dolazećeg nevremena. ali drugih ljudi ne beše. a onda se. sasvim iznenada. uživajući u svojoj sporosti. niko nije gledao ovog drugog. Gledao je. prestravila se. Ne znaju šta rade. zbog nečega. Vrlo napeta. Njihova lica obasjana behu pod istim uglom . sa cigaretom među prstima. ne može to da bude drugačije. Gledala je ispred sebe i slika je bila zbilja divna. Zastala je na trenutak. more u oktobru. bila tu. U njegov kadar na trenutak je ušao starac vukući magarca.on malo pogrbljen. .naprosto ceo taj pejzaž. koji je pio crno vino i pušio cigarete jakog. Recimo da je bila setna. na vetru pored mora. preko te kafanice. Lepa slika. a onda je nastavila da zuri dalje. dakle. Dvoje nepoznatih ljudi. gledao je pogledom prijateljskog izazivanja. Naručila je. ni sama ne zna zašto. preko ramena. prebacivši ruku preko stolice. ona sa podignutom kragnom jakne. podignutih obrva. negde. jer je bilo hladno. čovek s pogledom. preko malog kamenog trga. sede u kafanici i piju. Srkutali su. a uz kičmu su počeli da joj gamižu 13 . Otkuda zna moje ime. www.ANA.

Ana! Ana! uzviknuo je razdragano i počeo da joj na francuskom objašnjava kako je iz čiste igre. pa je tako. na moru. Onda je on stao sa pričom i ispitivački je pogledao jednim dugim pogledom. Ali.org mravi uznemirenosti. i tom podignutom kragnom. ni ne pokušavajući da sakrije izraz zadovoljstva što mu je uzvratila istom merom i takođe. Sada se on trže. uživao u vinu.balkandownload. i da voli takve slučajnosti. i na neki uzdržan način. Otkuda mi zna ime. u tom malom deliću vremena dok se ona nije odazvala. pogledom u kome beše. . smišljajući šta da mu kaže i kako da mu objasni zašto je od svih imena koja su mogla da joj padnu na pamet izgovorila baš to. Otpila je jedan gutalj koji joj je prijao (jer ona očigledno spada u one žene koje se snalaze najbolje sa crnim vinom. Nasuo joj je vino. šale radi. u svoje misli. Nazdravili su podignutim čašama i tako reći u glas.You are really Alen. a shvatila je da je stranac pored nje stvarno stranac jer je pušio strane cigarete. ime koje je tako išlo uz taj trenutak i uz nju. sigurno. . izgovarajući jedino strano ime koje joj je u tom trenutku palo na pamet. Učinio joj se tako muževan sa tom čašom crnog vina u ruci. Verovao je da je slučajnost majka svih događaja. Ustao je sa svoje stolice i počeo da prilazi njenom stolu. pod tom oktobarskom svetlošću. sa osmehom na licu.Ta. i palio je novu cigaretu. .Bio je zaprepašćen.gotovo radosna zbog tog slučajnog otkrića. . Volela je.Ana? Vous etez Ana? .hrabro je odvratila. tako je bilo. ja sam potpuno nepoznat ovde. stegla je učenički na grudi i 14 . nikada pre me. rekao to "ANA". odlučio da kaže to ime. sedajući. u neobičnim situacijama). www. . Recimo da je tako bilo. Učinila mu se neobično lepa dok je gledao sa visine. . i rukom je pozvao kelnera da mu donese još vina. i široko razrogači oči. besumnje i malo vina i malo vetra i pejzaža tog srebrnastog popodneva. Alena Delona. kao da se uplašila da je ne oda. i već suviše ozbiljno da bi u tome bilo kakve šale. njegovo. . Vrtela je glavom i ponavljala tu muziku mekih glasova njegovog imena. nije videla. pomisli zaprepašćen. pogodila u metu. takoreći filmsko ime. izgovorili "Ana" i "Alen". kakav nije nikada videla kod svojih zemljaka.Alen! Alen! govorila je ona gotovo samo za sebe. i kako nije znao šta će sa svim tim. ali da slučajnost bude duplirana takoreći u istom trenutku. uzela svoju knjigu u ruke. udubljena. jer je sve igra. to mu je zvučalo neverovatno. pokazala mu je rukom da je slobodno.Alen?. pogledom koji je govorio da želi da je čuje. na primer. poigravajući se sa internacionalnošću tog imena.

onda. Ruke su joj tada bile tako lepe i krhke. Bili su dve dobre prilike koje sede. Nova flaša bila je na stolu. A zatim je to isto učinila ona. tek onda je i on počeo da se služi rukama u tom neobičnom razgovoru. među kojima se naziralo i njegovo ponavljanje "Moi. dva skladna profila usmerena ka istoj tački. Pokazivala je na sebe. oni su 15 . Iz ove daljine čulo se najjasnije "I am Ana. Tako. dok je to pričala. Lep par gluvonemih. Onda je i ona počela da vrti glavom u stranu. Odbila je. Dan je postajao sve tamniji. kao neka zvučna zavesa. nagnuvši se malo preko stola. ali je stalno upitno vrteo glavom. kao na pozornici. osujećeni. Pričala je. negde daleko. www.balkandownload. Onda su nazdravili još jednom. ali je sve vreme vrteo glavom kao da mu nešto nije jasno. On je iz gornjeg džepa jakne. Gledala je. izvadio papirić i olovku i nešto joj napisao. Onda je on počeo nešto da priča. A onda je on nešto pričao. i okrenuli se ka moru. spustila je knjigu za trenutak na sto i čak se jednom prekrstila. uhvatio je čak za ruku. To se čulo. Počeli su da se smeju. као ovaj njihov susret. mešalo u jedan tepih reči. recimo da je gledala pored njega. Da ne znamo početak ove priče. oko tog stola. kао susret slučajno i potpuno nemarno izgovorenih imena koja su se. Recimo da je bilo tako. a pokreti graciozni. Sipao im je vino. ponekad gestikulirajući rukama i otpijajući odmereno svoje vino. Ponudio je cigaretom. pričala je mnogo. Kao da su nešto malo razočarani. negde. On se smejao. nemoćni. pravila neke žustre pokrete u vazduhu. Ona ostavi svoju ruku u njegovoj. sa namerom da joj kaže toliko toga. izgleda. iza slike u kojoj su se nalazili.org počela da priča nešto o tome kako je to sve veoma čudno. osvrćući se prethodno oko sebe. yes my name is Ana". tih talasa i tog vetra. i poče da mu govori ne žustro. je suis Alain". oni su izgledali kao par koji se oko nečega raspravlja. slegli su ramenima. pomislili bismo da su gluvonemi. pa na njega. nešto pričao. odjednom vidno gestikulirajući rukama. ka njoj. brodolomnici oktobra koji nemaju gde da se smeste. ne znamo tačno šta. poznavala mnogo bolje nego njih dvoje. i beše to tepih reči koji se umotavao. pa iznenada dohvati čašu sa vinom i iskapi je na dušak. koji ume da gleda. Kao da je gledao pučinu. Zatim se žena naže ka njemu. Onda je on. a onda se sve. To sa imenima i slučajnošću i kako uopšte ne može da veruje da je sve tako slučajno i neverovatno. valjda i zbog tog mora. Odjednom. a on je gledao njeno lepo i malo zajapureno lice pogledom čudnim i širokim i smirenim. Onda se ona okrenula i počela nešto da mu govori. ali kao da ga je ubeđivala u nešto.

to je bilo očigledno. Videlo se da je on bio uzbuđen. kako to pravila Mediterana nalažu.balkandownload. ne govore isti jezik. Drugih gostiju nije bilo. jedno pored drugog. ali nekako uzdržanije. Kao talas koji je preklopio ostrvo . Ali. i bili su sve dalji i mutniji u sfumatu večeri koja je padala nekako tajanstveno. pored mora. Sve ostalo beše sporo. Bez obzira na sve. Onda se okrenuo i pošao nazad. nije. Ona se nasmejala zabacivši glavu unazad. Noć se srušila na ovu priču. stigla je i prva sijalica koja je zasijala na malom trgu. to dvoje slučajnih partnera. sa najlon kesama u rukama. bile malo smaknute pantalone. a sa novom flašom vina za njega i kiselom vodom za nju. Galebovi. Ispod dima tamnih oblaka koji su. prođoše ispred njih. Tražio joj je ruku. Pušio je i nekoliko sekundi 16 . samo što to nije vredelo reći. u tu apsurdnost koja je bila svuda oko nje i koja joj se. iako u toj sceni beše izvesne topline. gde se moglo pazariti i još nešto sitnica. Pošli su. osim što je odmah bilo jasno da oni. rastali su se. Bilo je sve teže jasno nazreti šta oni tu rade.stenu sa leve strane rive. Da im je bio blizu neki prostak. besumnje. čuli su se udarci talasa o rivu. Kao da nešto čekaju dok fragmentarno pijuckaju vino i ćute. U takvoj širini. a onda bi se. Kelner nije izlazio i ne zna se zašto još uvek nije upalio svetlo. Dala mu je. kome su. Kod onog kioska za novine. Videla se još samo njegova tamna prilika u noći. fini topot njenih potpetica. odjednom. Dve žene u debelim džemperima. pretili nevremenom. kao da hoće nešto da mu kaže. a još je teže bilo čuti šta pričaju. Nisu više govorili ništa. hvala Bogu. Niko ne bi razumeo. Ustali su. Toliko se videlo.fljas. Fljus . kad je sve počelo. On je malo gledao za njom. mislili su oboje.org gestikulirali. Nasmejao se i on. On je držao ruke u džepovima. iza njihovih leđa. Lepa slika. bilo je to njihovo popodne i taj sumrak. Čuo se laki. dolazilo je veče. možda najviše zato što ništa nisu mogli da objasne jedno drugom. i otišla uskom kamenom uličicom u pravcu crkve. naročito. Ponovo je držala knjigu na grudima dok se on sporazumevao sa kelnerom. ali se uzdržala. dopadala. Bilo je uludo govoriti. okrenuli ka moru i gledali. bili su skučeni. Sad je već ona zvala kelnera. Ljudi se mogu voleti samo ako imaju vremena. okrenula se polako. Kelner im se lako naklonio i vratio se unutra. odjednom i tako reći sa pljuskom tame. dobacio bi im rečnik. Ona je mahnula. činilo se. www. Videlo se da je ona htela da poleti. Kao da nije bio siguran da li se to ona i njemu smeje. ka kafanici. žurno. čelična boja pejsaža. pošto nazdrave.

Onda se čuo zvuk muških cipela koje se vuku. U susret mu dođe jedna od onih žena u debelom džemperu. Čulo se samo udaranje njegovih cipela po kamenu. ali ne brzo.balkandownload. nekoga ko se nečemu. različitim temperamentima. Muzika koraka. kao da se vuku u krug. malom kamenom uličicom. Zvučalo je to kao da je muškarac podigao ženu u naručje. bio je to krik. izgleda da je mislio. baš gde se skreće na levo u još strmiju uličicu punu stepeništa . da bi se posle nekoliko sekundi. Za njim je trčkarao mrak. u red i stvarnu pustoš noći. i gleda u prozore. bez priče. Bez reči. verovatno Ana. 17 . Gotovo da bi se potpuno izgubio iz vida. Onda se okrenuo i žurnim korakom krenuo duž rive ka kiosku za štampu. začuo. ženske cipele. pogleda ga kao uljeza i odsečno. nazad. sa punom najlon kesom. Njegovi koraci bili su oštri. silazeći uličicom uskom. još uvek. Išli su na dole. vikao je iz sve snage. dakle. uz glasno negodovanje zatvori svoje škure. nadao. ali kao da su se malo zanosili. sedam se škura otvori iz različitih kuća i mala strma raskrsnica sa čovekom koji se okreće oko sebe. Onda su muške cipele i. napravile istovremeno po jedan korak. beše obasjana svetlošću čkiljavih sijalica što pade sa prozora. Sedam teških reza diglo se u tom trenutku. To je bio silazak nekoga ko razmišlja. To je to. a onda je spustio na zemlju. laki udarac ženskih cipela koje se spuštaju na kamen sa male visine. kao da nema vremena. Pa su na trenutak prestali da se čuju. skoro protrča pored njega. verovatno ANA. da iznenada nije stao na mestu gde je kod trošne kuće čije je temelje razjedala vlaga. www. različitim glasovima i sa različitim očekivanjima. sa kojih je sedam. Zatim su se ponovo čuli i muški i ženski koraci. Izgledalo je. Najverovatnije da je to bilo to. vrteo se s njom u krug. u pravcu crkve. vikalo u uzbuđenju "Ko je". Recimo da je tako bilo. Slučajnost je kopile želje. kao. iz mračne strme uličice koja je vodila do stare crkve. ali sa sigurnošću se ne može tvrditi. A onda su se začuli još nečiji koraci. i viknuo: "ANA"! "ANA"! Vikao je kao da je nešto zaboravio kod nje. niz ulicu. Skrenuo je desno. nekoga ko je nešto propustio. Silazio je. kraći i brži. pošto se ništa nije videlo. pa i iz ove priče. I onda se više ništa nije videlo. Sedam drugih.org gledao u more. najverovatnije.stao je.

Opirući se da to priznam sebi. shvatila sam kako je sve relativno i kako ima neke pakosne istine u tome da sa tri banke. sva njegova tragičnost (volim lomne tipove. zbrajala u sebi desetak razloga zašto bi trebalo da ga prezirem. po običaju. Vadila sam pitanja iz rukava. ali videla sam da to sa bradom. dok sam ja skupljala kolena u stavu "mooolim!#!?*". osetih nešto neobično.balkandownload. polako su prestale da budu tako velike i. đavo je bio vruć! Jer. što na izvestan način. đavo je bio vruć. koja se u patetičnom svetu obično naziva dušom. Ali! Ali. Sa moje tri banke naravno. S vremena na vreme. Gledala sam ga kako sedi u svojoj fotelji. što je deo moje standardne dramaturgije poslovnih nastupa i. ovde. preterujući u svemu. pompezno namešten u stavu "molim?". Da. šta ću). đavo je bio vruć! Ideološke i političke razlike koje su nas u ovom sumanutom svetu na trenutak spojile. iščupati krilca kad mi dođe šaka. osmatrala ga kao malu muvu kojoj ću. mlatnula bih rukom. jeste moja opsesija. gotovo bolje. na zgražanje moje majušne unutrašnje malenkosti. pali). njegov relativni 18 . a beše oko podne (kada se inače zakazuju poslovni razgovori). po običaju. www. i kiša je rominjala nad nama baš kako treba. isturala bradu malo napred (znam da mi loše stoji. u datom momentu. priznajem.org Đavo je bio vruć a. ljudi mogu odjednom da vam izgledaju potpuno drugačije.

i kiša je čekala pogodan trenutak da stane. Tek. dok smo se rukovali. ponekad usput. štikle su mi uranjale u vlažnu zemlju. U svakom slučaju. ali đavo je bio vruć! Napravio je jedan slučajni erotski pokret. ali odgovora nikako ne beše.balkandownload. padale su. skoro. Uh. košava. i cigareta je čekala da bude prinesena ustima. kao što usput pomazite dolutalo kuče. zamalo da i munje sevaju.org izgled. k'o mače muškatlu.tama. altruizma i liberalizma. humanizma i idiotizma. to su više argumenti!) kao pljusak po asfaltu. a ne znate zašto ste to učinili.ne znam. i vetar je mučio zavesu. Dobro. i šoljica za kafu je čekala da bude dodirnuta. bilo mi je jasno da ono o mačetu i muškatli neće ići tako lako. napolju kapi bile krupne kao dženerike). njegovo bludničenje pogledom po razularenim kapima što su se slivale (simbolično!) niz stakla. Posao nas je čekao. valjda. primetim kako ima krupne ruke. gotovo rukom od sebe.promaja je otvorila prozore. Laka struja u zgradi službenog potopa. i kako mu je krupan glas. pokušavala da ga spopletem rečima nabildovanim i modernim. gromoglasnije i teže (što su teže. neobavljena posla. koji zbog stidljivosti ne mogu da opišem. Čak i bez fore. i unela svež vazduh u tu scenu iznenađenja. i kako krupno gleda u tom sitnom danu. kiša je lila. Kako je došlo do toga da između tako krupnih tema. i moglo se svašta reći o nama. dal' sam to rekla. oblaci su. umesto da u meni izazovu jednu reakciju. k'o što se teraju muve. sa tačke gledišta jedne apsolutne tridesetogodišnje nesumnjivosti. mogla je da se oseti dok sam odlazila. pomislih. i niski odgovori puni neodlučnosti i onoga što u žargonu obično nazivamo zavlačenjem. Pričala sam nešto o velikim pitanjima i velikim odgovorima.đavo je bio vruć! Između komunizma i feminizma. i kako je on uopšte jedan krupan muškarac . 19 . popiti nešto toplo i bezazleno. najbolje je onda da odem. mrzi me da se trudim. Dal' sam već rekla . ionako je to sve izmišljotina. bilo je to u ritmu tam . i duvala je. đavo je bio vruć. relativna dob i relativni stil. i kako njegovi nazali udebljavaju neke reči kao da im namerno oblači kapute (iako su. i baš u tom trenutku . ali bilo je to u svakom slučaju nešto u vezi sa kaišem od sata. samo reči nisu čekale ništa. ušli tad unutra. pomislih kako bih mogla da ga polomim lako. samo da pristane na okršaj samnom. opakim i optužujućim. Napolju. izazvaše dve. kad sam prvu pomisao te vrste oterala. U svakom pogledu. vrdanjem ili pokvarenošću. www. i bilo je prohladno rano popodne u koje vredi. Da. i kako njegovo "R" ima nečeg mokrog u sebi.

i ta opšta vezanost vezivala nas je skroz. pošto sam prethodno bacila jedan kao dug i kao značajan pogled prema Prozoru. i da sam bila potresena i dosadno patetična. i svega ostalog što niko i ne očekuje da opišem. i da su me spoplitale loše vesti. čini se. ali relativno. u ovom životu u kome samo liju neke kiše (suza. između svih ograda i ograničenja. osim užasa. i normalno. ja sam duboko udahnula vazduh i ugledala. ja i taj krupan muškarac koji ima sat i krupan pogled kroz mali prozor. vrebaju uglavnom nepredvidive zamke. čak ni ljudi nemaju veze sa životom. između stopala broj 41 i neurednog razdeljka na mojoj grivi. i šta sam mislila i zašto sam pisala. negde od prilike na sredokraći. novih redova. ali svejedno. između svih pasusa iza kojih. Ponekad. Izgledao je tada. Radi se. i da nije bilo dobrih cigareta. to znam iz iskustva. 20 . jednu smešnu tajnu koja je čučala. i u kome već mesecima ljudi padaju zajedno sa kišom. o tome da ideologija i politika nemaju nikakve veze sa životom. i gledao me obasjan onim mojim suncem koje je virilo ispod oblaka. možda?). malo kijavičav od one promaje i vetra i kiše i oblaka. naime. Nešto mi se dopalo na njemu. www. i da sam grdila svet i boga i ljude. i u kome odavno nema ničega ravnog lakom pijanstvu od dobrog vina. i uzbuđena i pravedna i hrabra i luda i kukavica. Stajao je zagledan u kišne kapi na oknima (nečije suze dve?). krupan muškarac i dalje. Đavo je bio vruć! Zaboraviću mnoge grozne datume. i kuda sam trčala. đavo je bio vruć. Mi smo bili ljudi sa svim mogućim vezama. Između buke i besa u mojoj majušnoj malenkosti koja se svuda patetično naziva dušom. smeškajući se pokvareno u polumraku. i da sam bila sklona da se upustim čak i u mlake predele poezije.org Ja znam zašto sam to učinila. i dirnut onim mojim dolutalim kučetom. Pa. i zagrada i zareza. vise niko ne opire. rekoh već.balkandownload. između. i da nije bilo mnogo čega dovoljno. i loše vesti. Jer. osim možda jedne nesumnjive doze opiranja životu u kome se. Iako je taj prozor bio pre prozor u prošlost nego prozor u budućnost. pakosno sam komentarisala u sebi. đavo je bio vruć. iako ničeg preteranog tu za dopadanje nije bilo. u borbi da se na ovoj faktografskoj vetrometini sačuva zdrava glava i radosno srce. ili odlučna ili ljuta. i išiban onom mojom košavom. naravno. bilo mi je nekako onako. dakle. a neki nemaju veze uopšte. onih krupnih dženerika i vetra i sunca i snega i pomešanih meseci i dana. po ulici. oko srca. da nastavim sa pakostima. Hot stuff. i zašto sam htela da budem važna.

moglo da mi se svidi. Uživo. i nisam mogla da poverujem da je ikako išta ma i na trenutak. Inače. osim što mi neki đavo iz čista mira nije davao mira. ni onog krupnog čoveka koji ni zbog čega nije mogao da mi se svidi. Onaj đavo koji me je naterao da ovo napišem. tu. www. stvarno je bio vruć. kao i retki trenuci blesavosti koji mi daju dokaz da sam živa.balkandownload. neću da zaboravim ništa od te kič scene. sa tim pogledom koji je ljubio moju iznenadnu. u tom napetom danu. osim zato što je đavo bio vruć. 21 . ni krupne reči. Bio mi je posle smešan i star i glup. ni kuče. Mala priča. dosadan i besmislen. ni krupne opise. i sve ono što može da bude posle dovoljne vremenske distance. Više ga nisam srela. jer je sve nemoguće i izmišljeno. i tog vetra koji je mučio onu zavesu na onom prozoru.org Ali. u vezi sa njim. unutrašnju radost. Ništa. nečuvenu. sa svim tim kišnim kapima bez kojih nema dramatičnog opisa. ni krupne kapi.

22 . Deca sumraka. Tvrdio je da su to prave dase. nego izađe napolje. A onda je. pitao je duhovitu novinarku šta je za nju pravi muškarac. iako je znao da su pravi muškarci ili mobilisani. može da se nađe u pravoj obećanoj zemlji izuzetnih žena. i voz koji je u tajnosti nosio. i da onaj ko se usudi da ne odgovori na sportski zov muškosti i ostane kod kuće. www. da me vodi u "Manjež". Na radiju su pričali o ljubavi. pomislila sam gledajući u prazan i mračan urbani pejzaž sa moga prozora na desetom spratu. ali nisam imala volje ni za šta. potpuno neočekivano. nego ih nema uopšte. Ovaj grad je usran sredom uveče. kao što behu sumorni i drugi dani u tim tamnim septembarskim nedeljama. bila je to sumorna sreda. i koji se ne pale na sport.org Sreda uveče vaj grad je usran. zavaljeni u fotelje ispred televizora."Dasa". koji mora da je Kvazimodo. Dobar odgovor. bez izgleda. odakle se videla pruga i most. neka novinarka je duhovito objašnjavala da usamljene žene. izbrojala sam. negde. zazvonio telefon. Znala sam da ima istine u tvrdnjama mog starijeg brata da je sreda uveče u Beogradu. Odličan odgovor. u stvari. Htela sam to da opišem.balkandownload. Voditelj baršunastog glasa. naročito sredom uveče. Rekla je: . Puštali su sentiš muziku. neće odvesti u rat. ophrvani strašću za pobedom. Javio se Miroljub. šesnaest tenkova. Da. u kakav budžak gde ih nikakva pravedna ruka koja ne zna zašto to čini. očajavaju pošto ne da nema pravih tipova. u bilo koje skrovište. i bilo je veče. Bio je to odgovor koji me je na neki neobičan način obradovao. kada svi gledaju sportske prenose. ili da su od mobilizacije pobegli u ilegalu inostranstva. Meka za frajere koji slučajno prolaze ovim gradom.

www.balkandownload.org

O da, divno je videti Beograd noću, sredom uveče.
Taj preplanuli Miroljub, letošnji kralj plaže u Pržnu, ne zna da odgovori da li
je pravi dasa. Mada, ruku na srce, na prvi pogled tako izgleda. Dobro razvijena
ramena, pogled zmije i osmeh kojota, ono je što Miroljuba, kao tipičnog
primerka nove generacije momaka koji vezuju maramicu na gajku farmerki, koji
imaju mišiće ali i dupence, i koji ženski koketno ističu predeo svog famoznog
rajsferšlusa, stavlja u centar malih erotskih snova gradskih devojaka. No, može
li se dasom, u onom beogradskom značenju toga pojma, danas nazvati onaj koji
više zna o markama farmerki i košulja nego o jednostavnim životnim
činjenicama, i da se macanom ne postaje menjanjem kaiševa na satu i perlicama
na ruci, nego ludošću mladog Brandoa i lukavošću Ričarda Gira, ili osmehom
Brusa Vilisa, razmišljala sam dok sam ga gledala sa kakvom nonšalantnom
sigurnošću drži moju ruku i pali svoju vespu.
Miroljub je tako ponosan na svoj izgled, ali ga to ne čini dasom. "Zašto?",
pitala sam se. Pa, valjda zato što on ne zna šta znači magična rečenica
divljakuša: "Polomi me kao šibicu", pomislila sam dok sam uzjahivala njegovu
vespu i stezala ga neumereno, kao u nekoj ljutnji, oko struka.
Da priznam - divno je mirisala njegova kožna jakna - bila je to mešavina
vetra i njega i kože, i naslonila sam glavu na njegova divna leđa, kao na jastuk,
nekako iznutra nasmejana svojim mislima. Da, ne može nikada da me polomi
ko šibicu, jer je tip na upaljačima od kad zna za sebe, i sem toga, njegovo
prikazivanje je njegov jedini posao, njegova je opsesija, mada on to ne zna, da
bude urbani Petar Pan, ali bez Zvončice i bez Vendi. To sam mislila. Dal' se toga
uopšte seća, ovaj Miroljub, koji se tako dobro ljubi?
Nije mi bila dovoljno brza, ni luda ta njegova vespa, ni ta vožnja. Palo mi je
na pamet, iz razmaženosti valjda, kako smo u osamdesetim jurcali ovim
gradom na moćnim Harli Dejvisonima i Jamahama, sa moćnim dasama koje se
nisu bojale ničega - ni jakog vetra, ni policije, ni dobrog pića, ni strasnih
filmova, ni ludog rock'n'rola, ni strasnih i ludih i čudnih žena. A ni starenja. I
kako Miroljub naivno veruje da nikada neće ostariti i da je u tome stvar.
"Manjež" je bio memljiv i žućkast, kao i uvek, smrdljivo mesto puno duvana,
lošeg alkohola i uljnih isparenja od kojih čovek posle ne može danima da se
izluftira, ali je vazda imao u sebi neku laku jezu odabranosti, sa svim tim
likovima, jesenjim, koji su u vezi sa "Manježom" i sa vlastitim životnim stilom,
znali tačno šta hoće. Sve je bilo puno. Mladi umetnici, propali rokeri, lokalni
pijanci i ludaci, ekipa.
U uglu, kraj prozora što gleda na mračni park, sam čovek za stolom. Lep
čovek, koji nas sa nekom vrstom umora poziva da sednemo. Miroljub se pali, i

23

www.balkandownload.org

tu smo, mi, neverovatna kombinacija.
Odmah sam videla: čovek je pravi dasa. Ali ostareli. Jer, prave dase su
ostarile, to mi je odmah bilo jasno, i postale nekako setne i tragične. Jao, kako se
to videlo: između veselog Miroljuba i njih, stoji strašna i potresna razvalina, ali i
brdo lude i nezaboravne literature napisane na tu temu. Pao mi je na pamet Isak
Baševis Singer i jedna njegova rečenica da bi .sve bilo mnogo lakše kada bi
čovek neke stvari mogao da pojmi dok je još u punoj snazi. "Ali to je
nemoguće", pomislila sam sedeći između njih dvojice, nad tim stolnjakom od
života, sa flekama i pepelom, sa lozom i sa tim njihovim rukama, na kojima se
videlo sve.
Miroljub, mladi macan, ne može da razume starog mačora kome je sve jasno
i čiji pogled, dok se suočavaju, bludi negde po sećanjima, ne bi li iščupao ono
najvažnije i najlepše iz njih, kao dokaz da je stvarno živeo. I čak bolje živeo
onda, nego što Miroljub živi sada.
Miroljubu je odjednom dosadno. Stari dasa uživa. Ko je superiorniji,
zabavljam se, uživajući u toj odličnoj sceni. Jer, znam, dok pijuckam rakiju i
nameštam se kraljevski, znam da ja o tome odlučujem.
Oni pričaju o politici, ili o nečemu, Miroljub čak pokušava da bude
bezobrazan, pita ga da li zna njegovog oca. Stari macan se dobro snalazi,
nekako, i pali mi cigaretu, uvek sa takvom pažnjom da me laka jeza podiđe.
Ume i matori.
Stari dasa mora biti da je pisao pisma, glupa i ovakva i onakva, ali je pisao.
Čuva neke cedulje, negde, sakrivene od žene i dece. Od poslednje žene i od
prethodne dece. Miroljub samo telefonira. Možda nikada neće napisati nikakvo
pismo. Možda nikada neće zazvoniti svojoj mačkici na vrata, noseći flašu
šampanjca.
Stari dasa se smeška. On zna sve o vinima i šampanjcu i tragičnosti starenja,
zna šta znači uspomena i razočarenje, i brak i slast neverstva. I stare ljubavi. I
neostvarene ljubavi. I koliko je propustio, i šta je sve stigao. Stari dasa se oseća
moćnijim u tom trenutku. Ali, Miroljub ne mora da se trudi, golubice mu
padaju pred noge, a lakoća života ga opija. Stari dasa je, međutim, borac.
Nesalomivi. Voli da se takmiči. Izaziva Miroljuba. Preplanuli Miroljub razvuče
lice u osmeh i podsmehne se.
"Nemaš šanse, matori, ovaj grad je moj!"
"Videćemo", osmehne se stari macan kome je senka zenita pala na već
prosedu i proređenu kosu, na potiljku.
Miroljub se napumpa. Matorac izdahne duboko, i tragično i nekako
znalački. Miroljub se smeje, priča viceve. Haos. Ide mu od ruke. Nazdravljamo,

24

www.balkandownload.org

smejem se i ja, toj odličnoj, odličnoj sceni. Stari macan uglavnom ćuti, osmatra,
luta pogledom.
Miroljub eksira. Stari dasa pije polako i probrano. Miroljub bi odjednom da
bude mio, na neki način. Matorac glumi nepristupačnost. Dok Miroljub vrti
ključeve od vespe, stari dasa, pali mi cigaretu. Citira omiljene pisce. Voli Selina.
A zatim, načinje nešto o tuzi, univerzalnoj, pominje "welt shmertz". Lako i
prirodno naručuje novo piće. Miroljub se osvrće oko sebe, uzmuvao se, gleda
me u oči i pevuši tiho, jedva čujno "I wann'a sex you up".
Stari dasa ima velike čvrste šake. I Miroljub ima velike čvrste šake, divne
šake ima Miroljub. Miroljub je nov u životu. Stari macan je malo poderan,
trošen, ali - ruku na srce, dobro očuvan. Stari macan nudi tajnu. Miroljub nudi
sve ostalo.
Kao u nekoj ekstazi, smejem se, smejem se, zabacujem glavu u nazad,
zatvaram oči, prikazujem svoj vrat, rukom ga dodirujem i sve mi se odjednom
dopada.
Stari macan nudi koncept Lolite. Može li se biti Lolita sa tri banke? Može li
se ikom biti Lolita sa tri banke? Mladi macan nudi koncept Lule, ono, "Divlji u
srcu". Odjednom, volim ih neobično, volim ih obojicu.
Stari macan ima svoj život, ali se trudi. Radi na svojoj poslednjoj i možda baš
zato, najvećoj uspomeni. Ostavlja utisak. Mladi macan nema paralelni život, ili
ne, bar, neki važan život. Stari dasa je prinuđen da razume da postoji Miroljub,
ali mu ne pada na pamet da se povuče. Miroljub ne može da shvati da uopšte
postoji stari dasa, i odmah bi, razočaran, odjezdio na svoj vespi u ono parče
sveta u kome postoje samo Miroljubi, više ili manje preplanuli.
Da. Sem toga, stari dasa ima divan, božanstven glas. Kao onaj spiker sa
radija, i bolji. Miroljub je ponosan na svoj stas. Miroljub će tek, možda, da
postane dasa. Matori je to, skoro, prestao da bude. Beogradska Lolita ili Lula, iz
"Manježa" uživa. Zabavlja se. Smeje se. Pije. Koketira sa obojicom. I neće
odjednom da se odluči. Kraljica nekonzumiranih veza, piše svoj dnevnik za
stolom te lude kafane, u nemoguću sredu uveče, kada, kao što je poznato,
muškaraca nigde nema.
Ko je pobedio? Znam da je pobedio onaj oko čijeg imena onda, kada Lolita
ili Lula, više nikome ne može da bude ni Lolita ni Lula, iskopa najviše slika, reči
i mirisa.
Čangrljalo je sve oko mene, neka zavesa od žamora kafane bila je oko nas, i
bila sam, odjednom, na ivici da uradim nešto nepristojno, ispod stola, kolenom,
da ih dodirnem obojicu u isto vreme, da napravim zbrku za stolom kakva je bila
u mojoj glavi, u kojoj sam samo razaznavala da pravog dasu ipak ne određuju

25

koji je sve razumeo. Počela sam glasno da se smejem na tu pomisao. 26 . ustala sam naglo. "Miroljube. naravno. namignula sam starom macanu. www. idemo!". Život. ni pamet.balkandownload. ni bezobrazluk. ni pažnja.org ni reči. Da pravog dasu određuje žena koju je birao i žena koja ga je odabrala. čini čuda. ni mišići. Gotovo zaverenički.

imao je sindrom rudarske nesreće. Zureći ispred sebe. u realnost koja mu je jasno stavljala do znanja da nije sam i da je slast jastuka i toplina kreveta. pa kockica leda koja upada u nečiji dekolte i cika iznenađenja pomešana sa glasnom muzikom. pa onda. ali teško mu je išlo. vratiše ga u realnost. mutna reminiscencija na neko lepo veliko telo koje je disalo pored njega. Jedini utisak koji je imao.balkandownload. gotovo da se zakleo da više neće mešati toliko pića. Ponovo je padao u laki dremež. Ali nije imao kud. bolela ga je glava. fragmenti jučerašnjeg dana i somot popijene noći u kojoj se zgusnulo toliko događaja. Pokušavao je da skrpi pokidane krpice sinoćnje pijanke. Imala je bade-mantil boje jorgovana i takve iste papuče na visoku štiklu. Tek tada je shvatio da soba u čiji je plafon tako tupo zagledan. i jedva 27 . www. uopšte nije njegova. zajedno sa lakim šljiskanjem papuča po nečijim petama. Kroz glavu su mu promicali tek nepovezani fragmenti.org Dobra vila ada se probudio. da je zaželeo da još malo zagrli jastuk i utone u meku toplotu posteljine. njegova avantura. zakuska i čangrljanje escajga. beše da mu je u tom krevetu bilo divno. u stvari. sličice gužve i jako našminkanih devojaka. Ali. vraćalo ga je u realnost. umivena i rasčešljane kose. krupno crveno nakarminisana usta koja povlače dim cigarete. ali lica i ničeg u vezi sa licem koje ga je ljubilo. Pred njim je stajala.veliko zatamnjenje. Čangrljanje koje je dolazilo iz daljine. jer dan koji počinje bolom. promicala su mu neka neizgovorena pitanja. i onda . nije mogao da se seti. ne vredi ni nastavljati. Ali zvuci jave koji su se približavali. i kao u nekom magnovenju. kroz omamljene predele njegove svesti. Škriljci u glavi sprecavali su ga da potpuno otvori oči.

u toj nepoznatoj sobi. ništa mu nije bilo jasno.balkandownload. žena ga preduhitri. i on se polako. čiju je muku samo pojačavalo njeno nežno lupkanje papučom po peti. u tom krevetu. Odjednom mu se ona. mekanom i koketnom. koja je sedela prekoputa njega. sa šoljama za kafu i sa tom. www. osećajući kako se nekako. ne da je starija od njega. Svojim mutnim. fiksirajući ga pogledom. "Jel' dobra kafa" pitala ga je tihim ali hrapavim glasom. i nije mogao ništa od toga da poveže sa prošlom noći. hteo je da pita. ni vožnje. 28 . ali vrelina koja ga obuze na dnu stomaka odmah nestade pred bolom koji je dolazio iz glave. pridiže na laktove. lako se klatila držeći u rukama veliki poslužavnik sa koga se pušila kafa. već razrešenom. gnječeći žustrim pokretom cigaretu u pepeljari i paleći novu. i njene obline utegnute frotirskim kaišem oko struka. intimnošću "jutra posle". ali mamio ga je miris kafe i duvanski dim. "Zaspao si. nego da je starija žena. Mrzelo ga je da se pomera. ali on nije bio siguran kakav je to pogled jer je bio polumrak i dan joj je osvetljavao potiljak. Taj glas učinio mu se poznat. Njegova avantura bila je pred njim. ali mu se namah učini nepristojnim da je oslovljava sa "ti". Zapalio je cigaretu i otpio gutljaj kafe. i pre nego što je uspeo da spusti taj glas u mutne ponore svoga sećanja. a način na koji ga je gledala u toj takoreći zujećoj tišini. Samo je klimnuo glavom. odjednom. Protrljao je oči da vidi da li još sanja.org održavajući ravnotežu. i bez i jedne reči zapalila cigaretu. ni mučnine u liftu. Još manje je uspevao da dokuči kako se našao tu. niti je mogao da je poveže sa bilo kim iz društva. "Ko si ti". otkrivši mu splet njenih vena i popucalih kapilara. gledao je njeno obično lice. sela u fotelju ne skidajući pogleda sa njega. ni sa jednom grupicom devojaka koje su vrckale okolo. bilo je nešto kao izvinjavanje i nešto kao polaganje prava na tu scenu . za koje nije mogao da kaže ni da je lepo. Spustila je poslužavnik na stočić. učini veoma privlačnom. Prevrtao je po bolnoj glavi sličice od sinoć. ni otključavanja vrata. pa sam te prenela ovde" govorila mu je smeškajući se. Nije se sećao nikakvog automobila. smanjuje pod čaršafom i kako mu šoljica na tacni. toplom. ni da je ružno. ni sa igranjem u ritmu muzike za ples. U stvari. U njenom širokom osmehu. i zagledajući se radoznalo u njene plave lokne i njeno lice u kontrasvetlu. još neprobuđenim očima. odmah ga je razbudio. Prekrstila je noge i penjoar je samo malo skliznuo sa njene butine.na njega u krevetu i na sebe iznad kreveta. ni sa pričom o nečem veoma zanimljivom. Nežno je lupkala papučom po peti. od čega mu se sledila krv u žilama. toliko poznat. i on je odjednom video njeno lice. u toj sobi. vibrira. Zagledao se u njeno lice i učinilo mu se da je starija od njega.

gledala ga pravo u oči. I. pred užasavajućim saznanjem da je jedini. toliko očajan da je odlučio da se ponaša kako situacija nalaže . da joj kaže da nije trebalo još da ga budi. a film njegovog života. Odjednom je počeo da se trese ispod čaršafa.da odglumi da mu je svejedno. ovo je kumina spavaća soba i kumin krevet na kome se toliko puta celog svog života igrao ćebovanja.ona preko puta njega i on u njenom krevetu. da se ne brinu". Situacija je. pomešano sa gađenjem.. da ne bi ispao smešan. I kako je njemu i maloj kumici uvek kupovala sladoleda koliko god su mogli da pojedu.. u stvari. dok je bio mali. mogao da leži na toj ženi. www. Žurka u kuminom stanu. zveknuo svoju dobru vilu. pokvari taj dobar fazon. desilo. Kuma! Da'l je moguće? Kuma! Pitao se u sebi.. povlačila dugačke dimove i lupkala papučom po peti. i da je dodiruje.. Mislio je da će umreti. i "doktora" sa njenom ćerkom. Sećao se zajedničkih letovanja i kako je ona dobro izgledala u kupaćem kostimu. ali se odmah povukao. međutim.. zaprepašćen i šokiran i postiđen pred užasnim. I hteo je čak da bude bezobrazan. govorila da se upravo to desilo. mogao je gorko da plače. Ali ipak nije mogao da veruje da je. Nepomičan.org "Javila sam tvojima da si ovde. ali nije smeo da se pomeri da to i proveri rukom. Osećao je da nema gaće. držala za ruku i vodila u zoološki vrt. Pomešana osećanja gnječila su mu dušu. Kroz glavu su mu prolazila sećanja kako ga je. nije bio siguran šta se među njima.. do ovoga jutros. Od jednog trenutka sinoć.. Jer.. ničeg se nije sećao. makar i u svome najvećem pijanstvu. Kuma se smeškala. Jedino mu nije bilo jasno šta je on tu radio i kako je tu dospeo. od svih koji su čitali bajke. Mogao je da se smeje. ali mu gorčina i neopisivo kajanje. počeo je krajnje izdajnički da se odmotava pred njegovim očima. bila mu je užasno neprijatna. imao je potpuno zatamnjenje. Kumica je otišla sa dečkom. ali je znao da ni slučajno ne sme ništa da je pita. neverovatnim i svakako neočekivanim saznanjem da je bio sa rođenom kumom! Sa kumom koja ga je krstila i koja mu je celoga života bila kao dobra vila! Hteo je da se nasmeje..balkandownload. Nije znao šta da radi. ali sama ta scena . srce mu je ludo bubetalo ispod čaršafa. kako je uvek dobro kuvala i kako je voleo da sa mamom i tatom odlazi kod nje i kod kuma na ručak. od muke. ređale su se takve ili još potresnije sličice iz njihovog zajedničkog života. ostao je on sa kumom. zašto je kuma u penjoaru i zašto ga tako gleda? 29 .. Bio je odjednom očajan. njegova pet godina mlađa kumica slavila je rođendan. I sem toga. tim pre što ga ona nikada nije terala da pojede sve u tanjiru. Tek sada se sećao.

počinili. gledajući pravo ispred sebe. "Pa. 30 . Kuma je prema njemu bila kao i uvek. i kafom u tom krevetu. Nije završila. da ponekad ubiju našu radoznalost. i ko mu je izgrebao leđa i ko mu je ostavio malu šljivu na vratu.". pitala je kuma gledajući ga pravo u oči. a šta ako poludi za mnom. "Gledala sam te dok si spavao. a on je u tom trenutku želeo da zaspi i da se više nikada ne probudi. Nikada nije saznao da li se medu njima nešto desilo ili ne..da li kuma sa velikim grudima ili on sam. gotovo bez daha pred trenutkom koji je dolazio. nadao se. ali ustala je i bez reči izašla iz sobe. još uvek beba". Ali. Dobre vile i postoje. možda nije bilo ničega.. rekla je tako toplim glasom da je mislio da će povraćati. ništa što bi upućivalo na strašan i neoprostiv greh koji su. kako je". I. tako nesiguran i glup sa tom cigarom. www. na skandal i na prekid tog prijateljstva koje je negovano više od trideset godina i nije mogao da razluči ko mu se više gadio . već jednom". mučeći ga ženski polako. mislio je. ništa se nije primećivalo. Jedino što sebi nije mogao da objasni jeste kako je bio go i ko ga je skinuo. . znao je to još iz detinjstva. možda. Ti si. nikada ni jedan pogled. Htela je još nešto da mu kaže. tu tajnu čuvala je njegova kuma. "Ključ ostavi u sandučetu i. ali je pri svakom njihovom kasnijem susretu mislio samo o tome. negde. Zatim je zastala nekoliko sekundi.A šta ako sam joj se dopao. niti aluzija. a možda se desilo sve.org Pomislio je u tom trenutku na kumicu i na svoju majku i na kuma. Pred suočavanjem sa istinom pijane i tamne noći u kojoj. jer bi to na ovaj ili na onaj način znao. "Probudi se.balkandownload. sigurno da i nije zgrešio.

niti se bavila velikim temama . i oči neprijatelja. Kako je moguće voleti neprijatelja. Niti je o svome položaju ispod zvezda suviše razmišljala.balkandownload. među automobilima i među ljudima. ali ona ga je volela. Nisu je uzbuđivale nikakve trivijalnosti. kao jagnje. i imao je jezik neprijatelja i bio je na prvi pogled nekako neprijateljski dalek. krotko. uključujući i njegovo odelo. sitnice su stvarno činile njen život. i zato bio tako običan . i ona mu je to dala. neprijatelj. upuštala se u svoj svet. i igrama bez granica. a ona ni njima nije uspevala da odgovori ništa pametnije od onoga da ljubav ne poznaje ni ideologiju. za koji je držala da joj je dosuđen i zato nepromenljiv. stran i tuđ. ubeđujući sebe u sve one priče o srcu i granicama.bilo da se radi o koraku ili o kilometru. i ona nije znala da im da ubedljiv odgovor. među tezgama. ne shvatajući da je prelazak preko granice socijalne podnošljivosti uvek isti . uživala je u malom prkosu svoga srca. i happy-end melodrami. osim onoga koji je čučao u biti stvari. pitali su je neprijatelji njenog prijatelja. pa ipak. Njen neprijatelj imao je izgled neprijatelja. pitali su je prijatelji. Opijena ljubavlju prema opštem neprijatelju. Nije joj uspevalo da razluči kako to ljudi ne umeju da shvate da je 31 . Njenom bilo čemu nije se imalo šta zameriti. www. tražio je malo ljubavi. sa svim onim neprijateljskim oznakama koje su se nazirale na reverima i džepovima. i držanje neprijatelja i videlo se da je neprijatelj po svemu. "Kako je moguće da i ti ne postaneš neprijatelj". sve dok: sve dok se jednoga dana. ni geografiju.org Jin & Jang životu je znala tačno onoliko koliko joj je bilo potrebno za bezbedno kretanje među drvoredima.a to je da ljubav ne zna za granice. Njen čovek.jednostavno. nije zaljubila u neprijatelja.

ili je već to postala . prijateljstva i neprijateljstva određuju samo srca i ništa više. te da sve zamerke koje joj poput doboša bubnjaju u glavi. www.zato što neće da se odrekne ovoga jednog.org on. spram ideja i bazičnih verovanja njenih prijatelja. postavljala je još neka pitanja: na primer. nju bi sve vise morile ozbiljne misli na koje nije bila naviknuta. Tiha ekskomunikacija koja je trajala i bila postepena. Kada bi se našla sa svojim neprijateljem nasamo. neprijateljevu ženu .ne povrede. čovek koji ima toplu kožu kao i ostali. Duboko uzdišući i gledajući svog jedinog. i tako savetodavni. Onda bi je poput munje recnula misao da možda. da ode sama. i tako neprijateljski raspoloženi prema njoj. Noćima. u toku noći pala na njen struk. i sve je manje bilo mesta na koje je mogla.balkandownload. Nije joj bilo jasno zašto su ljudi odjednom postali tako ljubopitljivi. koji miriše na pomorandže i grli je u snu? I. u sebi sadržao i nešto malo upitnosti spram te ljubavi. pogledom koji je iako pun miline. grlila ga je još jače. a i ona sa njim. znače da on možda i nije toliki neprijatelj kolikim ga drže. te teške i neodgovorive misli iščilele bi joj iz glave. mada neprijatelj. niti je to više bio samo ljubavni teret koji je nosila na leđima. Sve je bilo manje mesta gde su mogli da odu zajedno. Odjednom je počela da primećuje da skoro da više nema o čemu da priča sa tolikim drugim ljudima. Nije ni primetila da im se krug prijatelja polako sužavao. te da je njena veza sa neprijateljem. kada bi njegova teška. kao neprijateljeva žena. Neprijatelj je plaćao cenu. nije uopšte mala stvar. Neprijatelji su se zgražali ideje da uopšte razgovaraju sa njom. dok bi on spavao snom neprijatelja i tiho disao u njen vrat. kao nekog dragog medu. jer je čak i razgovor o teglama džema mogao da ima neku neprijateljsku nijansu. Na primer. Jer. odnela. onako neprijateljski veliki i opušten. odjednom joj se ukazala sa svim svojim razjapljenim vilicama koje 32 . Bunila se njena priroda protiv ovlaš nabačene teze da ona pripada njima a ne njemu. tako što jednome neprijatelju dozvoljava da joj se približi do granica koje nisu za opisivanje. nemaju nikakve veze. Pa onda. i da je veza sa neprijateljem ista kao i sve ostale ljubavne priče. da li i ona postaje neprijatelj. zbog iste šolje iz koje su ujutro pili mleko. Retki prijatelji klonili su se mnogih tema da nju. neprijateljska ruka. koga hoće svi da joj otmu i rastrgnu. i da je ljubi lepo i meko. i da je nežan i da ume da bira i jela i pića i poklone. i kada bi koji sekund i sve ostalo bilo na njoj. da li je i ona na putu da zbog svega toga i tih izgužvanih čaršafa. nešto kao najkrupniji i najprljaviji dokaz njenog izdajstva spram pripadništva krugu. sve više joj je postajalo jasno. kao da ih je neprijateljska ruka zaborava. biti neprijateljeva žena. postane nečiji neprijatelj. da li svi ti poljupci koji su padali po njenom telu i sve te pažnje kojima je obasipa. neprijatelja.

Jer. Njen neprijatelj nije tražio od nje da mu se pridruži u neprijateljstvu. prošli su mnogo toga zajedno i ostali zajedno. Njen neprijatelj i ona. od njega tražila.org su čekale da škljocnu. da se promeni.balkandownload. izdajnica. Oni su bili jednostavno. volela je sebe tako nekako izneneđujuće nepomerivu. tolerantni neprijatelj. danju su se pretvarale u prkos. Čisti politički i ljubavni naravno.da li joj kolena klecaju ili ne. www. dva suprotna i svime na ovom svetu suprotstavljena pola koja su se. U tim trenucima volela je neprijatelja još više i još beznadežnije. i da će je možda. Jedno brijanje do glave i malo kreča. ali su naučili šta je prijateljstvo. O lošim stvarima koje su preživeli zajedno. Nju nije zanimala politika. nešto kao traženje dokaza da si bio u pravu. i da će je brijati do glave. Šta se desilo? Sve te dileme koje su je mučile noćima. istorijskim i ratnim datostima. Njoj su klecala kolena od njega. al' je negde u dnu svoga srca volela i sebe jer se nije dala opštim zahtevima vremena i okruženja. u stvari. proterati zajedno sa njenim neprijateljem. bila je politika ljubavi. pljuvali su je i pokazivali prstom na nju. jednoga dana. ali i to je prošlo. u bes. I dalje nemaju mnogo prijatelja. kao što ih je njihova ljubav naučila još mnogo čemu. niti razlozi zbog kojih je njen čovek bio neprijatelj. grešeći ženski neumereno. Bio je. i ispunjena tim saznanjem. njen čovek nije mogao da bude ništa drugo nego neprijatelj. Kosa je porasla. u očaj u inat. 33 . jedan sasvim fini. niti je hteo. neodoljivo privlačila. toplu. znala je da ni jedna nevolja ne traje večno i da je ceo svet. rečju. jedno veliko pulsiranje večitih promena. pulsirajuću grešku. Ili da bar škrgutnu. ali su joj sve više klecala i od drugih. međutim. a to je značilo samo jednu jedinu demokratsku dilemu .jer znaju da je svako podsećanje na loše. ne govore nikada. I bura je prošla. jedina politika koju je znala. kada se on pojavi. Kao u JI Džingu. njeni prijatelji polivati krečom. Volela je svoga neprijatelja. u svim tim političkim. jin i jang. jednoga dana. Ljubav ili ono što je uz tu ljubav išlo. grlila bi svoju veliku. kreč se oprao. Razmišljajući o tome da će je možda. njena ljubav rasla je sve vise. niti je to ona u ime bilo čega. nikada . kako se to već radilo u istoriji. on nije mogao. A ona je znala da u ljubavi ne može biti greške.

Taj mali stan bio je uređen kao kakav muzej. Njeni tanjiri bili su tako veličanstveno poređani.da bi zidovi mogli da dišu. kao apotekarka. 34 . U stvari. Znala je. pošto nikako nije mogla da odredi kom tipu pripada. sa sve servijetama. možda je sve to radila zato što nije pripadala nikom. imala je čak i servis za dvanaest osoba plus escajg. Sve je to bio njen miraz. posrebreni. Stolnjaci u rišelje radu čekali su besprekorno složeni. zauzimali su celo krilo plakara.bila je to galerija lepih tapeta koji su se menjali svake dve godine .sve to davalo je poseban ton tom urednom i ušuškanom gnezdu gospođice Magdalene Prodanović. posle pranja gotovo umetnički zagledala ispod sijalice. ta paleta netaknutih pastelnih boja. a znalo se da je i u njenoj devojačkoj kući bila naročito hvaljena zato što bi svaku čašu. da budu postavljeni na tom svečanom ručku. lampe sa postoljima koja su se caklila bez i trunke prašine na sebi .org Zvono ljubavi ospođica Magdalena Prodanović. kako se biseri ne slažu sa koralima i kako se dijamantski prsten nosi samo za veče. A njeni peškiri. www. uvek je najbolje znala koja boja ide sa kojom. ne bi li otkrila kakvu izdajničku mrlju od vode. košulje od svile ili stoprocentnog pamuka. Nosila je isključivo cipele sa kožnim đonom. te biblioteka sa primercima lepe književnosti i umetničkim enciklopedijama. Nekoliko beržera u bidermajer presvlakama. Njena kuhinja bila je izglancana kao sa stranica "Casa Gioia".balkandownload. Nije tajna da je davala pravo malo bogatstvo na prirodne kreme za sve tipove kože. iz Poljske. ah . a njen razdeljak uvek je bio blistavo sjajan i geometrijski tačan. Na to je bila posebno ponosna. a u njenom kupatilu stajali su samo najbolji i najprirodniji sapuni. bar hiljadu načina da se kosa neguje. u komodi. uz sve to. Njen stan. stari zidni sat koji je dobila od oca.

kljucale usamljenu i stidljivu dušu. nije mogao da se meri sa njenim od čokolade. inače .org Televizor je bio tu. rečju. a u njenoj tašni uvek je bilo nešto protiv influence. samo da ima kome da je napravi. ili 35 . te knjige. njenu tako brižljivo skrivanu tajnu čednosti. gospođica Magdalena štedela je racionalno i uplaćivala sebi putovanja u inostranstvo preko turističke agencije. neprestano radila na svojim finim manirima. Alkohol nije pila.Magdalena Prodanović je dobro znala. mislila je. Volela je da čita ljubavne romane. nije moglo da se desi da bilo kojim praškom pere sudove. koji nikako da stigne. dočeka. kad bi ljudi samo znali kako ona nije uživala u paelji kao što su se oduševljavali drugi turisti . samo zbog držanja kontakta sa vremenom. bila je sigurna da će se njena nedodirnuta čednost dopasti onome nekom. pristojnost i finoća. jedna od najpristojnijih osoba koje je znala. uvek sama. i zašto se tako napadno šminkaju. kao u pesmi Konstatina Simonova. Ali. i znala je da će on sigurno doći. ionako rumeni obrazi bili još rumeniji. juče ulovljene na moru. i zašto preterano otvaraju dekoltee. njega nikako nije bilo. Nije mogla da shvati kako neke devojke boje kosu u žuto. napravila to mnogo bolje: bio bi tu sveži šafran umesto sušenog a i kozice bi bile sveže. A o čistoći da i ne govorimo. i čekala je ona dugo. Učila je jezike. Njoj.balkandownload. znak prave elegancije. www. Pa onda. Zapravo. Ah. voleo ruske romane. "a ne kod ovih koji trpaju svašta". jer je ona sve spremala samo da njega.nije za to uopšte marila. I čekala je uporno i dugo. Tako. Svet oko sebe posmatrala je sa nekom vrstom čuđenja. i to je uvek išlo sa njom. Svake godine. kada ceo svet zna da je umerenost. koji je. ni jedan sladoled u metropolama sveta koji je probala. koji je kao i ona. I u njenu kuću retko ko je ulazio. Imala je ona vremena da sačeka i da se pekar Janićije vrati sa bolovanja pa da onda kupi pravo žu-žu pecivo. Iako na pragu svoje pete decenije.pa i svoju priliku. jer se strašno plašila da bi joj posle čašice vina. ne štedeći materijal. nešto protiv bacila i nešto protiv radosti. bila uspostavljena. ali nije imala sa kim da podeli brojne dileme koje su joj kao vrapci. na vreme. sa iskrenim nepristajanjem na pravila koja su potpuno suprotna od onih koja su u lepoj literaturi. i bila je. na primer. i da se otvori radnja sa francuskim materijalima "pa da napokon sebi sašije nešto što će biti nešto". likovala je u sebi. njoj vreme i nije predstavljalo neku kategoriju. da bi ona. pravila za vrućih letnjih dana. Na ta putovanja išla je sama (jer nije mogla da podnese razmaženost svojih prijateljica). uvek sa elegantnim mada malo vanvremenskim slamnatim šeširom. odmah. a to bi. imala je vremena da sačeka sve što treba . nešto kao elegantni znak da je žedna ljubavi. odalo prostom i zloslutnom svetu. i šta to muškarci nalaze u visokim štiklama i preteranom kićenju.

i kako bi njena kulinarska besprekornost. da bi joj čak i njena baka pozavidela. mislila je. kao ni jedna druga.balkandownload. i da li je stvarno plakala kada je proletos bila na Zidu Plača. bila joj je strana. Ideja da se prijavi u neku agenciju za ljubavno spajanje. njen donji veš . nije zadržavao dugo. u svome shvatanju sveta. smatrajući da pravoj dami nikada ne treba da se vide zubi. zapanjila mnoge ljude iz diplomatskog kora. to kako je ona zamišljala da život treba da izgleda. njene su cipele u polici bile sve tako očuvane i kao iz radnje. i sa njenim stilom. diplomatu. Nije mnogo sanjala. nikoga na ovome svetu nije zanimalo kako se ona provela na Palma De Majorki. Magdalena Prodanović bila je nešto između provincijske feministkinje i svetske usedelice. mora negde videti. i da li stvarno u Kazablanki postoji Rikov Bar.bio je lep i umereno čipkast i od batista i poslagan sa takvom ljubavlju i pedantnošću. to sa njenim besprekornim poznavanjem stvari. ni na kome. kao što su joj bili strani svi ti pohotljivi muškarci i žene što su se raskalašno zabavljali u letnjim baštama Beograda. pomogla u karijeri. I. osim na sahranama na koje je odlazila često. niko u njenoj blizini. čavrljale o depilaciji i solarijumima i nekim novim čudesnim brushalterima. uvek za tu priliku odmereno i tačno obučena. i na njegovim prijemima. neko mora i da primeti. jednom. Ona nikada nije plakala. sa njom. pokrivajući usta rukom. da su baš to najviše zamerili Lejdi Dajani. na primer. okićene kao božićna drvca. sigurno. ma u kojoj zemlji da se nalaze. verovala je da se ta njena elegantna. i te dve oprečnosti u svojoj prirodi. a u njenim ormanima bilo je bosiljka koliko ti duša želi. jer je to smatrala nepristojnim. a ona se osećala tako uskraćenom. Ali. sa njom u vezi. Zato je u kafane odlazila samo kada je bila u inostranstvu. i sa njenom urednošću i tačnošću. Smejala se tiho. Njen se pogled nikada. shvatajući to kao jednu od ozbiljnijih socijalnih obaveza. a da taj jaz. ali je za nju pitanje dana bilo kada će se udati za nekog urednog i finog čoveka. nikada nije prekrštala. čije su žene. nekako je uspevala da uskladi. i priključaka i uključaka.org veš. sama žena nije nikome ličila na čudo. smirena i dobro proučena finoća koja joj je tako ležala. I u kući. Noge. zanimljivo i lepo i istinito 36 .ah kako je želela da ga pokaže onom pravom kome bi pripadala . To sve. kome bi. ne primeti. Jer. Oko nje su uglavnom bili zauzeti i suviše raspojasani. uopšte. ali je negde u dnu svoga sparušenog srca znala da to sve. I kako bi mu bila izuzetna družbenica na njegovim putovanjima. pa možda i suvise erotični tipovi koji su je plašili. i šta bi sve ona mogla. diplomatu nigde nije mogla da sretne. jer je jednom pročitala u nekom ilustrovanom listu. jer samo tamo. www.

znala je to. naučila je savršeno da živi sama. tih par reči koje su prozborili pre skoro dvedesetak godina. kao u radnji. obećavaju joj mnogo leta.kad tad. nije u stvari. svetu u kome su je. Tog Doleta nikad vise nije srela.balkandownload. I deca iz njene familije. Diplomatski snovi i uspomena na kratak susret s Đoletom.što je takođe pročitala u nekim novinama . lep . Ali. vraćala bi se na svoju davnašnju tihu patnju. Kad postavlja sto. nije razmišljala. neuprljane i uredne. svetu koji je ponekad činio da gospođica Magdalena Prodanović kaže sebi vrlo iskreno. Usedelički život za nju nije postojao. gužva u tri sata i krkljanac u trolejbusu kojim se vraćala sa posla. ni kako joj se obraćao kao nekoj dami. ali ga se sećala tako jasno. treba i to reći. jer su joj zavrtala rese na tepihu. svetu koji je odisao prljavim stepeništima i lošim mirisima. nada je nikada nije napuštala. koji ni po cemu nije ličio na nju. ali ona nikome. još uvek. Verovala je. mada slatka i pametna. kako je velika greška što je ona rođena baš tu. kao što se nikoga u svom životu nije sećala. pile kafu i umilnim glasićima vaspitavale svoje potomke: "Dušo. osim retkim prijateljima i rođacima. uvek na to pomisli. Đoleta ili bilo kog Đoleta. neverovatno nervirale ove strasno neuredne ulice i aljkavi kontejneri. kod gospođice Magdalene takav jedan nikako da se pojavi. Jer. Ni njegove crne oči. www. a još su je više nervirale njihove majke koje su sedele. i pravila joj nered po kući. Znala je samo da se zove Đole i da studira ekonomiju. i sve je kod nje i u njenom životu spremno odavno. nisi pitala tetka Magdalenu da li smeš da okupaš tu knjigu". ni kako je imao fine manire i kako je bio lep. oblačila se po čuvenoj maksimi Koko Šanel . "Samo poštari 37 .da žena mora da izgleda kao da će svakoga trenutka sresti čoveka svog života. Ona je znala da je njena srećica mora stici . imala da ih pokaže. ili na nekom mostu. da će Đoleta ponovo sresti na nekom brodu ili u avionu. U međuvremenu. Ali. za princa. ne bi propustila. i toliki turistički aranžmani su pred njom. u dnu svoga bića. u svetu neurednom. tako čisto i tako toplo. osvrnula se iza sebe i pogledala svojih četrdeset godina kako su jednostavne. Magdalena Prodanović. U retkim trenucima istinske sete. O deci. nikada neće zaboraviti. Samo su albumi za fotografije pričali njenu priču. Svakoga dana gospođica Magdalena Prodanović. razmenjujući petu banku života.i sam. Ali. Zdrav život i uredne navike. i linija joj je još uvek pristojna. davali su joj volju da se nada. lep. nervirala su je. koga sada. i mnogo slamnatih šešira i paelja i finih pomada. Sreli su im se pogledi na brodu za Đerdap gde je išla u vikend turu sa čuvenom agencijom "Putnik".org da im ispriča o Stubu soli.

Odzvonilo je samo onima.org zvone dvaput? Ne.balkandownload. u ovom trenutku. koji su prestali da se nadaju. Zato sve češće sedi kod kuće da ne propusti ono jedno. možda baš sada. i neka muška ruka pruža se ka zvonu. zna gospođica Magdalena Prodanović. www. neki muški koraci idu ka njenim vratima. Jer. pravo zvonce. 38 . nemoguće". na koje ima pravo.

Samo su prirodne pojave. nešto kao znak večite upitnosti spram života. ili zalaska sunca. ali nekako pravilan i ne preterano tanak.njihove žene odjedanput bi postajale mnogo veselije i erotičnije. a razgovor za stolom odjednom bi postao nešto golicavo i uzbuđujuće. gde god da bi se našao. čovek koji je svojom pojavom bio neka vrsta virtuelnog osveživača vazduha. kao topli dah za vratom. koje se nikada nisu suviše dugo. od koga se ženama naježi koža. Bio je. za kojim su tolika ženska srca potajno uzdisala. prirodno dignuta. fenomenalno. dok je pronosio svoj lepi vitki stas između stolova mondenske kafane "Kod dva bela bubrega" koja je bila nešto kao najvažnija gradska arena. nekako iznutra. takoreći žeravice. oči žive. Dodatnu golicavost njegovoj pojavi davala je neobjašnjiva činjenica da nikada. te da je koketerija i neka tiha unutrašnja utakmica među njima. To je bio taj Kokan Dragaš. dikan Beograda. Rečju. zapravo. stvarno. Drugi muškarci imali su izmešana osećanja prijatnosti i ljubomore . bio je od one retke vrste tipova koji popravljaju raspoloženje u svakom društvu: prisutne žene. dakle. Kosa talasasta. ni na stvarima. zadržavale ni na ljudima. Nije se. www. shvatale bi. najbolje što im se te večeri desilo. za pažnju lepotana. a muškarce natera da se ističu duhovitošću. mogla 39 . nos lagano orlovski.balkandownload. jedna obrva malo dignuta. jednostavno. nije ni jednoj ženi pripadao skroz. nešto kao pokretni praznik za oči. poput oblačnog neba. da bi ičemu dale značaja. da nisu za džabe izašle. bez obzira da li su same ili sa svojim muškarcima. u kojoj se mesto na socijalnoj lestvici određivalo isključivo rasporedom stolova i gostiju koji su za njima sedeli. mogle da za duže opčine te oči i to lice uspešnog gradskog macana. omiljena faca u svakome društvu.org Štediša zgledao je.

poslednji modni krik. Kokanova ruža. za nijansu svetlije nego na novčaniku. da svoju čašu kisele vode plati sam. "Ono što drugi završe za nekoliko minuta. u stvarima novca i materijalnih dobara. ja mogu da produžim do neslućenih 40 . Njegova čekovna knjižica. lepo je osećao da je jedna ruža koju on poklanja. uglavnom onda kada bi ga drugi za stolom pozvali da im se pridruži na flaši. Stvarno je vodio računa o tome.nego je znao. To mu se nikada nije moglo prigovoriti. i nikada nije imao cigarete. nešto kao hodajući spomenik nekonzumiranih ili dopolakonzumiranih veza.da se pozdravi sa svima.org pronaći dama koja bi smela da kaže da je bio njen. u žurbi. dikan Beograda. ali je ponuđeno prihvatao sa nekim odsutnim izrazom dostojanstva na licu. Uopšte. fakat. Više kao da je Kokan Dragaš osećao da drugima. Njegov novčanik.sa zmijom unutra! Pušio je malo i retko. ali neverovatno . dobrom planu i tačnosti mogli da mu pozavide i prodavci večernjih izdanja novina: pojavljivao se po noćnim mestima. ponašao se nekako skromno i skrušeno. Jer. od prave krokodilske kože i čak je bio i kreacija sa potpisom čuvenog kreatora Miriuki Dačihure. da ga je imala.da ti srce zaigra. po sistematičnosti. Kokan Dragaš. dikan beogradskih kafana. i povezana u kožnu futrolu takođe od krokodilske kože. Lepo vaspitan i šarmantan obilazio bi svoju kafansku parohiju sa takvom prilježnošću na kojoj su. Kokan Dragaš. Bilo je poznato da Kokan Dragaš pije uglavnom kiselu vodu i da bi samo ponekad dopustio sebi čašu špricera. Insistirao je. Nije voleo da troši. a da ne ispadne smešna. i to sve zajedno bilo je . Za rođendane je svojim brojnim prijateljima poklanjao uglavnom svoje lepo. bila je uredna i krasnopisom ispisana. nešto kao večitu pretnju sreći svakog drugog muškarca sa kojim bi se sreo. čini poseban plezir. bila je znak. Bio je poznat po tome da je uvek večerao kod kuće. tačan kao sat i elegantan kao Titov gost iz kasnih šezdesetih .otmeno prisustvo i po koju flašu vina. da bude viden i da. Već se prepričavalo kako Kokan smatra da žene treba da budu opčinjene činjenicom da im on uvek donosi po samo jednu ružu. koju su samo retki imali privilegiju da vide. ubrzo. imao je manu. božansko i po nekim nepisanim beogradskim standardima . mnogo simboličnija i vrednija od ogromnih buketa i grana orhideja. ode na drugo mesto.balkandownload. mada ipak dostojanstveno: ništa nikada nije tražio ni od koga. tako. sa kojima su dolazili drugi. Nije to bilo zbog para . Normalno. Bio je majstor da u kafiću jedan espreso lepo i elegantno pije jedan sat. bio je lep kao i on. pomalo nervozno gledajući na svoj zlatni "Šafhauzen". www. stoga je imao puno pravo da sebe shvata kao opšte dobro lokalne čaršije.

da drugoga preveze negde . bila je tu. Meso je jeo samo u gostima. i naročito žene. a o nogama da i ne govorimo. Uzimao bi kasete od komšija. ali ne bi Kokan peć upalio da mu izduvava pre nego što mraz počne da se hvata na prozoru. plivao. moderne i zanimljive ljude. da potroši. upali bojler.ali nikada sam nije otišao da ih iznajmi. kao znak da je njegov vitez stigao. auto parkiran u blizini. na plaži . ili su mu amortizeri bili nešto slabi. Voleo je da gleda filmove na videu . tek. ne zbog erotike nego zbog štednje struje. među ta tela koja će počastiti svojim kratkim prisustvom. naime. jedan od retkih muškaraca koji je sa posla.da ne troši benzin. i 41 . Bio je. pojavila i neka tugaljiva misao o tome kako mu je vreme da se sredi i skrasi. nov i izglancan. a radio je u velikoj spoljno- trgovinskoj firmi kao samostalni referent za uvoz hemijskih proizvoda. i kada bi uveče legao u krevet. Ali. i leđa. i tako nekako mladalački je hrlio na tu gradsku plažu.grad je voleo Kokana Dragaša jer je. i bistu izvajanu. da je bio neoprezan. išao bi biciklom . leti. Na retkim zabavama koje je pravio. Atmosfera sa malim sijalicama koja je tolike ženke bacala u nostalgiju.bilo mu je strašno gotovo koliko i pomisao da bi mogao nekome da plati večeru. umeo da napravi atmosferu i da pozove prave. dok je još jeftina struja. Ponekad bi se u njegovom srcu koje je ličilo na trezor. bez obzira na sve. samo da ne plati kartu za brodić koji je turiste prevozio na plažu. nikada nije imao kijavicu.ali je na poslu. niko osim njega. Novine nije kupovao . ali je toliko dobro izgledao u šortsu i sa naočarima za sunce. gledao ih ako treba i na duplo većoj brzini. i vraćao ih tačno pred zatvaranje video-kluba. smatrao je da je meso hrana za divljake. da mu se ništa nije moglo zameriti. kroz glavu su mu se motale samo lepe i prijatne misli o tome koliko je tog dana uštedeo para i koliko je mogao. skoro koliko i sebe. Zimi je znao da sedi sa šalom i kapom u stanu. ili mu kočnice nisu valjale. zato je imao mišiće divne. U tom autu se nikada. streljajući svojim nemirnim očima šiparice koje su cijukale za stolom do njegovog. Tako da mu zimi niko nije ni dolazio u goste. Imao je auto lep. do ostrvceta preko puta gradića u kome je odseo. a i smrt za njegov budžet. Ili nije imao dovoljno benzina. pa makar crkao. i skup. dikan Beograda. ali . trčao kući da. Na moru bi. istini za volju. i ramena. mislio je u sebi. Ali zato Kokan Dragaš. auto koji je ličio na njega. Leti je vodio zdrav život i jeo samo salate. u kafiću. uvek je falilo pića i nije bilo ničega da se jede. To je mislio. nije vozio. Voleo je svoj uredni i godinama slagani imetak. www.uvek znao ljubazno da ih pozajmi od drugih.org granica". samo da ne mora da plati ni banke. Na Adu Ciganliju. niti je patio od herpesa.balkandownload.

Lepi Kokan Dragaš bio je toliko opčinjen tom raskalašnom plavušom i toliko osujećen njenim životnim stilom i njenom neumerenošću. Ali. i zakorači preko njega. duhovno i materijalno. padao u očajanje misleći na svoju ušteđevinu koju će sa njom morati da spiska. ali nije mogao da se odupre kad mu ona priđe. mada bez komentara. voleo je njihovo društvo i voleo je da ih osvaja. baci ga na fotelju. ima neku plavojku koja bi ga grejala za dugih zimskih noći. i ucenjivala ga svojim magičnim trokutićem tako da je morao da otvara onaj novčanik od krokodilske kože i da ućutkuje onu zmiju koja bi ga svaki put ujela za ruku. i da se kupa u kadi prepunoj vruće vode sa najboljom sapunicom koja je mirisala na jasmin. ni skupu ni jeftinu struju. I volela je da švrlja okolo. napokon. Nestala je jednoga dana. mislila je da on nije jedini na svetu. budući da je imao patološki strah od starosti. Ali ipak. srazmerno potencijalnom trošku. i da ulazi u automobile onih kojima nikada nije bilo žao benzina.org kako bi bilo lepo da pored sebe. i kako ne štedi na puteru i šunki kada pravi sendviče. posle krempita i kafe. i koji su naručivali vino na flaše. sa 42 . ako ne baš toliko lepi muškarci kao što je on. plavuša prosečnog izgleda i pameti. gledao je kako ona šara po njegovoj čekovnoj knjižici. zbilja ne štedeći ni malo. opijajući ga svim svojim sokovima koje je prosipala po njemu. A voleo je žene. onda sigurno bar zanimljiviji. jednoga dana se desilo: u njegov život ušla je. niko ne zna da objasni kako. i kako sto grama kafe kod nje traje dva dana. ni njegov cicijašluk. surovo pitanje: "Znaš li ti koliko to košta?" I njegov bi se libido smanjio. bez reči. ali žena koja je toliko ljubila život i sve njegove sokove. odbegavši bez oproštajne poruke. iako je. u svakom pogledu. prečesto da bi bilo slučajno. i terala mu inat. fizički. i nije skrivala oduševljenje prema tipovima koji su u samo jednom gutljaju uzimali sve u životu. Samo. I. i kojima su amortizeri uvek bili u besprekornom stanju. i nije mogla da podnese hladnoću. da je Kokan samo frktao za njom. i duple porcije pečenja i kojima nije bilo ni na kraj pameti da se lako preznoje kad ona. isto koliko je štedeo i svoju imovinu. ali bi mu njegov finansijer iz glave odmah dobacio surovo. i volela je da pije. i kako cepa najlonke kao da ih sama kupuje. Trošila ga je u svakom pogledu. naruči guščiju paštetu. jedna. www. i toliko nije mogao bez svoje plavojke za koju nije bio najbolji i najvažniji i jedini. i opušteniji spram života. i da svuda okolo leže.balkandownload. Kokanova plavuša. Volela je kafane. i štedeo je u tim odnosima sebe. ako tako nastavi. doduše blajhana. Sa knedlom u grlu. nije mogao da joj odoli. i u toj stvari je nekako štedeo: Kokan Dragaš bio je štedljiv i na rečima i na delima. i koja mu je nalazila toliko mana.

balkandownload. Taj frizer nije štedeo ni na čemu. otkada je Kokan Dragaš prestao da izlazi i postao gradska legenda. tom životu. Kokan Dragaš. Suze je brisao rukavom košulje. kod kuće. napravi novi razdeljak. a najmanje je štedeo sebe. "Svaki štediša. bio je potpuno slomljen. ali koji je umeo sa životom: i da ga nalakira i da ga natapira i da ga ošiša i da ga ofarba i da mu. ima svoga potrošača" neprestano se pominjalo "Kod dva bela bubrega" i u drugim beogradskim kafanama. 43 . ni tako uvažavan. koji nije bio nikakva gradska faca i koji nije bio ni toliko lep. www. dikan Beograda. ako treba.org galantnim frizerom. Plakao je sam. štedeći na maramicama.

na tuđem krevetu. možda on mogao biti taj. a onda je bez ikakvog kompleksa tako stegao uz sebe. Ljudi su se samo prikazivali jedni drugima. palo na pamet da bi uz još jedno pivo. da se čak uplašila svih tih njegovih zavičajnih planina kojima se spremao da je. Pili su pivo. Da uspe kod nje. Bio je to zgodan i visok mladić. Ali! Ali to je bilo nešto! Nošena talasima nezamislivog zadovoljstva i nekom prvi put otkrivenom bliskošću. pogleda koji je govorio da se ne snalazi i da ne zna nikoga. onako ženski i žurski. Tip njenog života. dosta piva su popili i tada je Simonidi. Simonida je ljubila njegova izvanredno razvijena ramena. Bila je toliko slepljena sa njegovim telom.org Provincijalac io je to jedan od onih beogradskih zimskih žureva koji su podrazumevali neviđenu gužvu. Ubeđivala je sebe da joj se sviđa ta skrajnutost. Simonida je bila razočarana. sa zgodnim provincijalcem koji joj je šaputao na uvo razne reči koje nikada pre nije čula - 44 . osvoji. u njegovom studentskom sobičku pokriveni sintetičkim ćebetom. a u isto vreme nekako đavolski zdrav. I. i spremna da ode. kad joj je prišao Ljubisav. umesto da je otprati kući. njegovi vicevi i pošalice nisu ličili ni na šta što je pre čula . na malom rasklimatanom krevetu. toliko. mnogo nepoznatih lica i nedostatak ikakvog muvanja. u zdravlju.balkandownload. pa mu se. teturajući se po snegu. prepustila. koja je žudela da nađe ozbiljnog dečka. u njegovom držanju bilo je neke skrivene želje da uspe.pozvao je da igra. ali nekako nezgrapan i smešno obučen. a da se zapravo uopšte nisu ni gledali. žmureći. i bio je neobično duhovit. Pogled mu je bio zamračen i zejtinjav. završili su. www. to što se pokriva ćebetom u tuđem sobičku. To joj se dopalo. Ali. dok im je nad glavom čkiljila sijalica iz lampe po ukusu njegove gazdarice. tako je stegao da su jadnu Simonidu odmah spopali zmarci.

Nije znao toliko ljubavnih trikova kao ona. voleo je. www.balkandownload. Bilo je neke siline i plahovitosti u njemu. napravi mladića za grad. i tako ušuškani. od tog Ljubisava sa mnogim kvalitetima. pa je neophodno šlifovanjenje njegovog ponašanja. Odbila ga je. zamišljala kako on sigurno pati i kako mu sigurno ništa nije jasno u onom njegovom sobičku. Oblačila se u žurbi i bilo joj je malo neprijatno i stidela se sebe i cele te situacije. Mislila je da je to bio provod samo za jednu noć i nije imala šta sebi da zameri. ni sama nije znala zašto. a kraj vrata su se caklile 45 . koliko je uspela da sazna.org nekako starinske i akcentovane kolokvijalnim koloritom njegovog zavičaja. Shvatala je to kao neku svoju misiju. I bilo joj ga je. Simonida se kajala. Skinula mu je bele čarape i obukla tamne. padale na pamet iznenada i nekako izdajnički. košulju sa fižbajnom i nabavila mu nekoliko sa mekim kragnama. Ljubisav se javio iste večeri. žao. ćaskali su o studijama i o životu. nije umela da objasni zašto. "Borovo" cipele uskoro su bile u najlon kesi spremne za bacanje. jer mu zla gazdarica nije davala da koristi njen frižider. nečega što do tada nije srela ni kod jednog od onih gradskih momaka sa žureva. nije se oblačio po poslednjoj modi. više misle o tome kako im stoje šiške. i posle su se opet ljubili. izmislivši prozaični neki razlog. vraćala kući. Uživala je dok se grejala uz njega. poređane u prozoru. i tegle sa džemom iz zavičaja. mada su joj misli o tome kako ga vodi u svoje društvo. Nije baš bio šlifovan kao svi ostali muškarci oko nje. Prebacivala je sebi zbog svog snoberaja i svoje malograđanštine. pa je odlučila da sledeći put prihvati poziv. Ali. A onda je došlo jutro. Bio je nešto kao nebrušeni dijamant. kao zadatak od Boga poveren da od tog neiskverenog i dobrog provincijalca. i njoj je opet bilo divno. Ponovo je bila u njegovoj sobi: pili su toplu koka-kolu. možda zbog toga što ga je slagala. nego kako je njihovim devojkama. Izbacila mu je jednu po jednu. nekako. Ali. razmišljala je dok se polako. pogrešnu muziku i nosio je bele čarape. i radila ga je sa prilježnošću. posle joj je bilo žao. i odjednom je u svoj toj ružnoći sagledala taj bedan sobičak i kamperski sto na kome su bili poređani njegovi udžbenici. U stvari. sa kakvom devojčice oblače svoje lutke. shvatila kao svoj prvorazredni zadatak. šta to ima veze. nogu pred nogu. slušajući sa tranzistora tihu muziku koja krči i pomaže ljubavnicima. ali ona je ipak veoma uživala te noći. Ljubisav nije lako odustajao. dok su joj se u strašnim naletima smenjivala osećanja prijatnog uzbuđenja i kajanja. za koje je verovala da i dok vode ljubav. tešila je sebe.

bio je. Učio je sve bolje i sve više za fakultet. Livada koju je samo ona gajila. pokušavajući da sakrije lagani prezir prema njenoj životnoj i duhovnoj lenjosti. radio je da bi mogao da se bolje obuče.drugi. belih zuba. kao njena kreacija. i roditelji iz provincije kupili su svome pametnom i vrednom jedincu auto. najzahvalniji učenik koga je ona mogla da zamisli. i njen dečko. Ljubisav je voleo da uči. i završio je fakultet pre nje. livada koja će zauvek biti samo njena. polažući ispite neverovatnom brzinom sa sve boljim ocenama. I da ne može vise da je gleda kako se dosađuje. mnogo prijatelja u glavnom gradu koristeći svako poznanstvo. zabranila mu je da drobi hleb u supu i naučila ga da ne krivi ruku u zglobu kada drži viljušku.org nove. i naučio je da je kuvanje savršen hobi za muškarce. Ljubisav je stekao prijatelje. a da se ni jednom ne zabrine hoće li se on uklopiti u visoke gradske standarde. I da bi mogla prestane da puši. da pokaže svojim prijateljima. i da će sam da ide na 46 . i da biblioteka ne služi samo za spremanje ispita. Naučila ga je da se u Narodnom pozorištu daje jedan repertoar a u avangardnom . Simonida je znala da nije pogrešila. i da bolje miriše i da bi sebi platio skijanje. da radi bilo šta nije se stideo. Polako i sigurno menjala mu je politička uverenja praveći od jednog sirovog i prostosrdačnog provincijalca. dečko koji je voleo da uči. Naučio je Ljubisav toliko toga . I počeo je da čita knjige ne engleskom. svetskog dasu pred kojim je njihova zajednička budućnost. rečju. izgledao je odjednom kao neko sasvim drugi. a kada su se prilike popravile.ali je ona ubrzo tu naviku iz njegovog zavičaja pretvorila u igre na kompjuteru. jer ga to nervira i jer joj smrdi iz usta. i na svoju inicijativu upisao se i na kurs italijanskog. I jednog dana rekao joj je.i kako da je ljubi i gde da je dodiruje i šta ona voli. Učio je upijajući kao sunđer sve njene savete. Izvesnu patetičnost u njegovoj pojavi suzbijala je birajući filmove koji su mu dizali moral i vraćali raspoloženje. i stančić. puna ponosa. Ljubisav je počeo da radi preko studentske zadruge. sa pravim đonom. Odvela ga je kod najboljeg frizera u Beogradu.balkandownload. sve više dopadao. i da čitanje novina nije gubljenje vremena. Dolazio je u njenu kuću željan da igraju tabliće . www. i činilo joj se da on svakoga dana postaje sve mirisnija i sve lepša i sve šarenija livada po kojoj se valjala uživajući u svim njegovim sokovima. i da je vodi na FEST. mlad i vitak. da bi i ona mogla da završi fakultet. Ljubisav. imala je Ljubisava koji joj se. Bilo je to nešto kao zalog da će sa njim imati život kakav sanja. Kupovala mu je lepe dezodoranse. plus divno iznenađenje koje će uskoro moći. a kada je krenuo i na španski. i odmah se zaposlio lep. italijanske. Za uzvrat. Naučio je da skija bolje od nje. Terala ga je da čita i knjige koje nisu bile vezane samo za njegove studije. sa diplomom.

takoreći neosetno.balkandownload. Simonida je bila toliko povređena. Dobro je ona znala Ljubisava i bilo joj je jasno da je to kraj. nije bez reči strpao u auto. www. likovala što je od njega. umoran od nje i njenih saveta i njene sigurnosti u njega. onoga žura i onog gazdaričinog sobička. Dopadao joj se još više tako zahtevan i sa tako izgrađenim stilom i sa tom ličnošću u kojoj više nije bilo ničega od izvinjavanja. Suviše je volela meso. zbog toga nema nikakva interesovanja . sa one zabave. neko ko je takoreći davao stil svima. kao što su lako i lepo sa njega spadali i poslednji tragovi njegovog provincijalizma. I posle joj je. zaboga? Postao je omiljen u njenom društvu. da se on veoma trudi oko jedne mlade. da njen seljačić odlazi od nje. od nje koja je mislila da sve zna.pa nije život samo oblačenje i svlačenje i depiliranje nogu. oženio se onom malom zavičajnom lepoticom. siguran u sebe. umoran od njenog nedostatka ambicije. i rekao joj je da joj više ne padne na pamet da stavlja mini val. u velikom gradskom stilu. i da su suze koje su nezadrživo lile iz njenih razrogačenih očiju. a da se ne umori. nežne devojke koja je upravo stigla na studije iz svoga zavičaja. Zbog toga joj je kosa lošeg kvaliteta. Zbog toga je tako bezvoljna i ne može da završi fakultet. na toj zabavi. i da je ona stub njegovog uspeha. koja je u svemu ličila na njega. u stvari. Jedino što nije videla bilo je da ona njemu već predstavlja samo uspomenu. 47 . ali nije tome pridavala značaja. njenog ličnog lutanja između ukrštenih reči i prevrtanja šolje. zbog toga ima hormonski disbalans i obložila se celulitom. da povratka nema. sa belim čarapama.org BEMUS. lako i lepo. Simonida je verovala da je Ljubisav njeno životno delo. jer se to više ne nosi i da prestane toliko da se šminka pošto izgleda mnogo starije. Njen Ljubisav. dok su vodili ljubav. ali je negde u dnu svoga ženskoga srca. što mu je bilo nekako primitivno. Ali. a kada je prva knjiga njegovog prevoda ugledala svetlost dana. glasom ozbiljnim i odgovornim: "Simonida. odvezao do njene kuće i rekao. gledajući ga kao svoje malo remek delo. ona ga je gledala sa obožavanjem .sećala se u tim trenucima svoje ganutosti. u kome mu je šapnula da ne treba ničega da se plaši. ovako više ne može". bile uzaludne. A. kada svi normalni i obrazovani ljudi postaju vegetarijanci. da. zbog toga ne može da potrči više od dva koraka. napravila tipa kome više ne mora da bude mama. Ostavio je grubo i bez reči. rekao da bi mogla da počne da se bavi sportom jer se malo ugojila na bedrima. onom malom. sve dok je Ljubisav. zamerke su se ređale. i bilo joj je još toplije oko srca. Videla je Simonida lepo.

org Kad ih danas. zapali cigaretu i po stoti put odluči da bi napokon. sa svim potrebnim manirima i još po nekim pride. a ne za one koji sve znaju. To pomisli. ne bez gorčine. kroz glavu joj. zbog sebe. gleda kako se srećni. 48 . prođe misao da je svet napravljen za one koji vole da uče.balkandownload. šepure po serklovima uspešnih. a ne zbog Ljubisava. posle toliko godina. trebalo da sedne i napiše taj diplomski. www.

njeno srce tek je imalo razloga da poskakuje od radosti. i nema te kravate i tih cipela koje su mogle da se mere sa onim rašniranim. pa to ti je! I jednostavno. kada se ljubi. Nema tog šešira koji bi njoj bio tako lep i elegantan kao što su bile te kape. crne po mogućstvu.balkandownload. al' kada su se pojavile ove nove. I još je volela da muškarac ima ono što se zove ljubavno krzno . ali samo da je uniforma! Milicajska joj je bila nekako najprimamljivija. da vise na njenom čiviluku. I kape. od reda i discipline. maskirne. onako muški. i opasače za opasivanje.rutava prsa i naročito leđa i ramena. ti brkovi šašolje ispod nosa. i revolvere negde oko kukova. Voli žena opasače i sve one dugmiće i džepove i zategnutost tih prsa. www. To je što se tiče oblačenja.org Novi ljubavni nered olela je muškarce u uniformi. Onda. čudo jedno. To je što se tiče dlaka. jao što je volela kape koje su u vezi sa uniformama. ono što se kaže. ma koje kape unifomske. u vezi s uniformom. Nije pravila pitanje koja je uniforma u pitanju. i to držanje. nije mogla toga da se otrese. da samo zamišlja šta se to krije ispod te uniforme koju je volela da otkopčava. i jednostavno ljude. Naravno da je volela da ti brkovi. da ih i ona na neki način ima. volela je muškarce koji su se znojili. sa titovkom. onako nevaljalo i polako. to je njoj muškarac bio lepši i više muškarac. To je što se tiče dugmića. Što dlakaviji. kao u ruskim 49 . mirišu malo na nikotin. ali je volela i one oficirske. i na poštarske je često uzdisala. da je. stare. što su se baškarile u njenom kupatilu. Volela je muškarce s brkovima. da i sama bude deo tog reda. po mogućstvu.

slatka da ti srce zaigra od te slatkoće. To je što se tiče ljubičica. Volela je muškarce koji nose platnene gaće i sokolke. što nose slip bikinije.da bude velika i slatka. www. ko da nisu muškarci. I volela je muškarce sa lepom gustom grguravom kosom. koji ima lep veliki beli sat sa crnim slovima i crvenim kazaljkama i koji voli život. odvratni su joj bili ovi "pederaši" kako ih je zvala.rakijicu. milicioner. To je što se tiče života. Da se razumemo: morao je muškarac po njenom ukusu. ženi toliko potrebnu. sigurnost. neodređenima i tolerantnima. naročito ako bi svojim velikim dlakavim šakama umeli da prođu od čela na nazad. i da niko.da bude mlado i da ne bude toliko masno i da bude žensko. pivo i špricer. Nije znala da objasni zašto je to tako. prepunom kukavica. Za nju muškarac koji nije voleo da popije i to . da bude čist . da niko nije znao da za državni praznik izabere bolje prase na pijaci . Da niko nije znao da kupi bolji paradajz. Samo uniforma. kao muškarac u uniformi. Za nju je pravi muškarac bio samo onaj koji nikada nije mogao da prekrsti noge a da ga to ne zaboli. osećaj zaštićenosti i apsolutne bezbednosti pred bezobzirnošću sveta koji je ponekad toliko nasrtao 50 . Šonje i mlakonje. da niko nije znao bolje da ukiseli kupus. koje nije čitala. da bude crveni i sladak i sa velikim semenkama unutra. i znala je da samo muškarac u uniformi voli da se sudara sa problemima i da ih rešava na muški način. ali bila je sigurna da niko kao muškarac u uniformi nije mogao da izabere bolju lubenicu . kad se oznoje. To je što se tiče pića.ali to je podrazumevalo samo sapun i vodu. sačuvaj me bože. kako je zvala ove što su pili gazirana pića i klakere.balkandownload. Bio on kondukter. nije toliko poznavao suštinu stvari . plašljivaca.njeno iskustvo joj je govorilo da niko nije bolje mogao da proceni od oka koja je paprika ljuta a koja nije. To je što se tiče iskustva. ali i lepo oćelaveli bili su joj jednako privlačni. uopšte nije morao da se računa u muškarce.org socrealističkim romanima. A ne ko ovi što se mirišu na ljubičice i ženske parfeme. smušenjaka i tipova relativnih na sve teme. poštar ili noćni čuvar. što se ono kaže bolje "sa narodom" nego uniforma. imala je utisak da je nekako neustrašiv u ovom životu. i da niko nije umeo. Njene uniforme pile su žustro i nekako lepo. može da joj da onu. u životu koji je vrveo neodlučnima. koji i leti ispod košulje nosi majicu. oficir. ali je valjda intuitivno osećala tu neizmernu i takoreći praizvorsku bliskost sa Rusima. i miris muške kože za kojim je ludela. ama uopšte nisu dolazili u obzir. mislila je.

rad i disciplinu. Sem toga. oficire u milicionere. Kao Bubulina. da tako i ona gubi vezu s državom i svim njenim glavnim sokovima. na neki sasvim u stvari logičan. Uniforme su počele da se menjaju i sve su manje. jednoga dana u njen je život. koja je toliko volela uniforme. to je shvatala. i nasmejanost čuvarske. ali nije umela da se snađe. jedinog reda koji joj se dopadao u svetu ogrezlom u neredu. pao novi čovek. ni od discipline. dokaz uklopljenosti u sistem. racionalan način. poređano kao u kasarni. i labavilo kravate i menjalo boju čarapa i oblik kapa. jer je uniforma bila sama politika.balkandownload. i pištolj i pendrek i top. potpuno suprotan zahtevima života za red. mislila je. Ali. nekako. pred brzinom promena. Činilo joj se. To je što se tiče reda. www. shvatala je da su se uniforme izmešale sa civilima. pred novim pomodarstvom koje im je onako neuredno otkopčavalo dugmiće. i odlučnost na njihovim licima nekako je popuštala pred zahtevima vremena. kakva god da su bila. ni od žustrine. tako reći na raportu njoj. i da vise neće biti tog pendreka. jedno veliko večito glasanje za. zamerki i problema koji nisu mogli da se reše. To je što se tiče vremena. Imao je oči boje policijske uniforme. Njeni heroji topili su se k'o sladoled na suncu. i te ustanovljenosti za koju bi ona mogla da se uhvati. ali pravila koja su se poštovala. i zube boje admiralske. i kosu boje poštarske. vremena su se menjala. a konduktere u automate za poništavanje karata. ličile na ono sto se zove uniforma. zapravo .org na nju. i ti muškarci su se menjali. mesto i način i samo uniforma bila joj je garant za red. To je što se tiče bezbednosti. I gospode Bože. da je otkinuta od sistema. milicionere u konduktere.bio je sušta suprotnost svim uniformama koje je volela pre njega. pa to je stvarno bilo mnogo za nju! U toj opštoj izmeštenosti. topila se u svim tim bojama. na njene od. To je što se tiče sladoleda. pred pomodnošću koja je poštare pretvarala u oficire. i držanje maskirne. u vreme. muževni simbol sistematičnosti i reda. kao letnji pljusak. i ona nije znala šta će sa tim saznanjem. i sve mu je to 51 . Ali. u svakom pogledu. Uostalom. i na ono što je uniforma od davnina trebalo da bude. sve je bilo tu. zar nije uniforma bila skup pravila. rad i mir. mada njen čovek nikako nije bio ni od reda. sasvim iznenada. E. ten boje oficirske. pred pomodnošću koja je učinila da svaki drugi prolaznik na ulici ima sličan opasač i pištolj u džepu sakoa. u svetu koji je patio od promena. ni od zakona. a naravno i meci. ni od urednosti. samo uniforma nije morala da se pita ništa o politici. ovako ili onako. i tog opasača.

Nije se bavio ni lubenicama. ni kiselim kupusom. Kad bi uveče legao u krevet i pozvao je da dođe. salutirajući revnosno. www. pred svim onim oružjem koje je postavio pred nju. nit' je rašniravao cipele u njenom kupatilu. Red je za one koji nemaju dovoljno mašte. ni prasićima.ni pod nosom. u kome je jedina uniforma bila od čiste kože.org opraštala jer je bio muškarac. nit' je imao oznake na ramenima. ni na leđima. nit je imao njoj tako omiljenu uniformu bića iz džungle .balkandownload. 52 . Nit' je znao u kom sistemu živi. govorila je u sebi. Nered. zahvaljujući nebesima za svoj novi ljubavni nered. nit' mu je to bilo važno. vikala je "Razumem!" i hrlila u tu neurednost i nesistematičnost razigrana srca. nit' mu je kapa visila na njenom čiviluku.

malo stariji od mene! Ne. i po običaju. Nema takvoga? Pa dobro. ja ću ga umesiti po svojoj volji kao lebac . šolju sa kafom i ludovale po tastaturi mog kompjutera. potpuno dakle nekontrolisano. ja sam kuvarica. ja sam vajar. takoreći virkajućeg bezobrazluka koji se ispoljavao svaki put kada su one. a u svakom slučaju likove koji će osvajati pažnju žena. kako se to od mene i očekivalo. Radilo se o muškarcima devedestih.org Dragulj Beograda li kako god da je i kako god da bude. dala sam neku vrstu fenomenološke analize tipova i likova koji su kao omiljeni slovili na javnoj sceni komunističke Jugoslavije. kao u nekom transu. ali sam tu podsvesnu misao. ili još bolje . mojih godina. bila vrlo zadovoljna svojim sociološko .kulturološkim sintezama. I. Mislim. tako pomodne u ovoj zemlji. postoji jedan momak koji svojom pojavom sve osvaja. tu rečenicu koja je zvučala kao dobar vic.biće to moj duhovni sin. Na prethodnih nekoliko strana. hajde da ga izmislimo! Radost koja me je obuzela tog trenutka izazvala je laku drhtavicu mojih ruku koje su palile cigaretu za cigaretom. ne znajući kako da popunim prostor u naručenom tekstu. dopadala mi se i moja rečenica. 53 . ali je do ovoga trenutka ostao neotkriveni dragulj Beograda Napisala sam tu rečenicu iz čistog štosa.biće to moja kreacija! Ja sam Pigmalion teksta.balkandownload. predame je pala rečenica o dragulju Beograda. i kombinacija levičarske analitičnosti. za jedan luksuzni modni časopis. prinosile mi. shvatila na izvestan način. www. pa još neotkrivenom! Naravno da takvoga ne beše. i nekog sapetog. Izvesna. gotovo majčinska sreća spopala me je odmah . kao misiju. moje rečenice. ne treba mi slonovača. posto sam pobrojala razne tadašnje i buduće lepotane. klizile po geografiji jugoslovenske muškosti.

da voli Srbe na lep način francuskog ili engleskog nacionaliste. imala sam unutrašnjih razloga da se osetim kao Stvoritelj. potpuno bezgrešan čin to beše. da ostavim utisak da ga dobro poznajem. iz koga se posle skoro petnaest godina vraća kao lekar sa diplomom Oksforda. u isto vreme. malo je reći da sam bila uzbuđena. kao da mi je. ime koje neće pobuditi nikakvu sumnju. On. u stojećem položaju zbog nestrpljenja da ga vidim smeštenog u ovaj prostor i u ovo vreme. Ime je čovek. ime koje je znak.seoskog porekla. da ima para a da nije kriminalac. da govori bar dva strana jezika. To je podrazumevalo. iako je ovde poznata parola "pričaj srpski da te ceo svet razume". smešno videti ga. kao ginekolog zamašnog uspeha. često i svakodnevno . čin koji me je ispunio neviđenim smehom i radosnim uzbuđenjem. momku koji je završio osnovnu školu na Starom Gradu. već duvao u vrat svojim toplim dahom koji je mirisao na banane. a time i medijsku pitkost .org Dakle. Ah. da nije dosadni intelektualac bez smisla za humor. da je mlad i "bez prošlosti" što znači da iza sebe nema promašeni brak i decu. u vremenu političkih simbola. on lično. 54 . koji je u isto vreme bio moj sin i moj dečko. A onda sam. Morao je da bude Beograđanin. Živorad je već bio predamnom. Ni iz čega. da je završio fakultet. Da ga možemo otkriti. da ima dedu na selu. ali koje izaziva lepo trenje jezika u ustima kad se izgovara. kao dečko koji govori četiri jezika i kao patriota koji svoje znanje želi da ponudi Otadžbini. napisala: "Radi se o Živoradu Jovanoviću. I na kraju. Zato je prezime moralo biti obično. uspešnog dasu. oprosti mi Bože. www. morao je da ima ime koje dovoljno govori. i da je. da čovek koji ga nosi mora da ima bar malo grguravu kosu. to ime. i sin i dečko moga vica. da bi se otisnuo put sveta. ime koje će delovati uverljivo i koje će na neki način izražavati maglu srpskog nacionalnog ponosa. da je po mogućstvu privatnik. razmišljala sam dok su mi se usta nekontrolisano razvlačila u osmeh. u Srbiji tako mnogo u literaturi i politici naglašavanog . koga otkrivamo kao novo gradsko lice uskoro otvara svoju privatnu ginekološku ordinaciju u centru Beograda".da je nadomak ruke. ime koje se ne stidi svoga. iz šale stvoriti čoveka. ali da. nataknuto na mladog. da moj ton ne bude uspaljen. nisam fascinirana. fascinirana i lako oznojena. Pošto sam mome Živoradu Jovanoviću odredila ime i prezime. iako priznajem njegove kvalitete. da nije član komunističke partije. da ima veze sa inostranstvom jer se to u Srbiji uvek cenilo. da je Živorad ime koje demodirano zvuči. taj dragulj koga ću tek da izmislim. da mu se zbog nečega roditelji drže tradicije. i naravno i najvažnije .Jovanović. i to dragulja Beograda. tridesetjednogodišnjem Beograđaninu. Živorad Jovanović. za kojim će ludeti čitateljke.put ka dragulju bio je otvoren.balkandownload.

Lakim "jelenskim skokom" zatim skačem do frižidera po led. Žene vole doktore. pred Živoradom. trljala sam ruke. Viski i ja. sama 'vatam. u ideji da On Koji Je Stigao namerava da privatno razgrće noge stotinama neudatih. priznajem. On stvarno mora da bude dragulj.balkandownload. a pogotovo ginekologe.mono skija. i sama sam čvrsto stegla butine. I ono sa motorima. www. odlična si. Nazdravljam doktoru Živoradu Jovanoviću.čuj mene . Sem toga. kao i da je pečena kolenica gotovo najbolje što je do sada jeo". ni iz čega. da vozi motore.to i mene pali. primi. Za intelektualke je bilo tu toliko toga . da skija na mono skiji (trenutno održava kondiciju na Kopaoniku!).ginekolog i dar Otadžbini. a to mu je bilo dovoljno da shvati da je gospodin Iva svetski čovek. O. da bude šahovski majstor Velike Britanije. dok mi se noge nekontrolisano prepliću pred čarima ovoga anđela koji se. da piše sajens . izgleda da se doktor Živorad vratio zauvek. u isto vreme.org Sve je bilo tu . shvati bez i najmanje greške šta je in . iz Srbije i sa Oksforda.K. Muškarac koji u slobodno vreme svira saksofon . sačuvaj me Bože. rađa u svoj svojoj fizičkoj i socijalnoj veličini. 55 . Vraćam se kompjuteru. sjajnih očiju čekaju da ih uspešni i kulturni Živorad. Uopšte ne znam zašto. kao da se u lakoj groznici spremam za prvi izlazak sa dasom mog života. spremnih na udaju. skoro u redu.to je samo upućivalo na dodatni rad mašte: možda smo ga i znali. pa još sad. Valjda spontano. nešto. ali je i sportista .fikšn kratke priče. Oksford. Ne ide mi kafa. da bude u veslačkoj reprezentaciji svoga koledža prva rezerva. u ovom trenutku zimuje na Kopaoniku! Sve je realno. ali potpuno nekontolisano levom rukom prešla sam preko svojih grudi. Ali kako će tek druge žene da polude. Vreme je za viski. možda je bio skromni i povučeni dečko koga tolike ondašnje devojčice. ovaj momak stigao je da nauči da svira saksofon (!). ali mi je sve nekako nedovoljno. laskala sam sebi. da je sada tu. grejemo se međusobno u tom zimskom predvečerju i evo šta ispada dalje: "Ono što je zanimljivo.sajns fikšn kratke priče. A šah? Dečko ima nešto u glavi. kao da se. a ne neki prozaični američki univerziteti! Stil i tradicija. priznajem i to kao porez mojoj ranoj mladosti u Beogradu. pred njegovim velikim ramenima i dobrim dupencetom. da gleda sve nove domaće filmove i da za nekoliko meseci koliko je u Beogradu. Živorad je zbilja čudo prirode. da savršeno kuva. Bilo je nečeg lascivnog i smešnog. a današnje čitateljke novina uopšte nisu primećivale. možda smo išli zajedno u školu. a to što je završio osnovnu školu na Starom gradu . sipam viski sa takvom radošću u srcu. pred mojim očima. Samo je jednom bio u Klubu književnika. koje sam već videla kako. udatih ili samo željnih avanture žena. O da.šta je aut.

kupaćim kostimima. taj očigledni gurman. ali je prva rezerva u reprezentaciji svoga koledža. "Na pitanje saleću li ga devojke. Živorad bio tamo i jeo pečenu kolenicu. Srbin. i gotovo da sam htela da ga poljubim. kako sprema neke majstorije u kuhinji. ti si jedno sunce! Na sve to. možda. "Dr Živorad Jovanović slavi Đurđevdan i ponosan je što je pravoslavac i Srbin. pa ni Živorad. bilo je tek toliko da se unese zabuna.org Međutim. a naročito majku. naime. on voli i domaće filmove i iznad svega želi da bude informisan . nije savršen. mada. kako bi ih. smestila sam toliko daleko da ne mogu da smetaju. gotovo tresući se od smeha dodala ono o mogućnosti da ovaj moj literarni "mračni predmet želje" otvori i letnju ordinaciju na crnogorskom primorju. mada - ljubazno se odazvavši pozivu za razgovor. sa onom grguravom kosom. Živorade. jer dr Jovanović je lep kao laž. A zatim sam dodala. stvarno! To što sam ga poslala u Klub Književnika i što zna za šefa najslavnijeg restorana u Beogradu. tu sam se i ja prekrstila.balkandownload. U nečemu je i on rezerva! A što kuva. Da budem poštena. Malo zabune. putuju u Budvu. nasmejan i vredan. kod ovog anđeoskog tipa na slavu. znala sam. ali dobronameran čovek. I sem toga. ipak ne toliko uobičajen za Srbe. jedini si. koji se ponosi verom praotaca i časni tradicionalista. www. Već sam videla avione lepojki koje u. sa kim je Živorad Jovanović. Ovo je bilo podmuklo. ako ne sa onim ko ga je otkrio? Bingo! Trebalo je. podvući ono što je za podvlačenje pred širokom čitalačkom publikom. a Argentina je mogla da izgleda i kao politički azil. po celom telu pregledao ovaj oksfordski đak. To znači da su ga svi mogli videti. a to je ostavljalo prostora za nadu da ćemo biti pozvane. dakle. Niko. ne sme da bude savršen. Lep i 56 . Njegova urođena skromnost i prefinjenost uopšte ne dopuštaju takav razgovor. međutim. oh Žilijen. ali nisam mogla da odolim. Za sve buduće pretendentkinje na društvo ovoga dragulja. Đurđevdan sam stavila zato što je tek trebalo da dođe. prste da poližeš! Već sam ga videla razbacanih ramena. (a ko je gurman znači da voli život i da nije stipsa) sa kim je. nikada nije na odmet. takoreći. Vesla.sem toga on svojim odlascima u bioskope podržava srpsku kreativnost. naš junak se ljutne. prethodno pocrnele u solarijumima. pa sam u tom duhu. priznao je da je on momak za ozbiljne veze i da bi najviše voleo da upozna neku divnu Srpkinju sa kojom bi delio dobro i zlo". ruku na srce. Dete uspešnih roditelja (koji sada žive u Argentini) dr Jovanović namerava da deo kapitala uloži u kupovinu velike kuće na Crnogorskom primorju u kojoj bi se našlo mesta i za letnju ordinaciju". njegove roditelje.

da sam se mogla zakleti da će ga sve one videti u boji. u trenutku kad to nije uopšte nije "in". i bio je toliko živopisno opisan željama čitalačke publike. A kao kruna svega ispada da je dr Živorad Jovanović došao u svoj rodni kraj da bi se oženio! Razume se da kao patrijarhalni i konzervativni čovek. plus nije razmetljiv i romantičan je .voli samo ozbiljne veze. učinilo mi se kao da poznajem tog anonimnog tipa koji je za potrebe moga medijskog fazona. daju po emisiju u kojoj je mogao "da radi šta hoće . Rođen za ljubljenje. U Beograd. Fotografija je bila crno bela. traži sebi sličnu .balkandownload. ali je on ipak više naginjao smeđem nego crnom muškarcu. jer oksfordski tutori to su drilovali. u kupaćim gaćama. ali negovana. pa sam zato za kraj ostavila rečenicu koja me je raspametila: "Šta je za njega uspeh? "Znati šta hoćeš. Vrhunac je. sa veslačima. Kosa mu je bila malo ređa.da priča o ginekologiji. viski i moj Živorad. pustili smo.sve samo da ga slikamo". Redakcija je bila obasuta hrpama pisama koja su stizala i u kojima su očarane čitateljke tražile još tekstova o famoznom doktoru. Mislim. A ludilo je bilo potpuno. zamišljenog pogleda ispod crnih naočara. svaka na svom programu. Udruženje privatnih lekara diskretno je poslalo nekoliko spretnih ljudi u istragu o famoznom doktoru. saksofon partije Kenija Džija na najjače i valjali se od smeha.dakle skromnu i finu "Srpkinju sa kojom bi delio dobro i zlo". da svira. međutim. bio kada su se dve lokalne televizijske stanice dosetile da doktoru Jovanoviću. a redakcije drugih časopisa besnele su zbog ovog senzacionalnog otkrića koje nije bilo njihovo. Obučen u jednostavnu košulju zakopčanu do grla. glumio mog lepog Frankenštajna. Ja. gelirana. Bio je kombinacija Kevina Kostnera i Voje Brajevića. Ja sam stvarno bila i ponosna i na neki čudan način razdražljiva oko svega 57 . kada sam videla sve to odštampano i tu fotografiju. Pustila sam ga sutradan u život. naravno. Palcem svoje krupne šake. njegove fotografije na mono skiji. da neobavezno ćaska .org skroman. radovati se životu. www. a pogotovo onaj kapital koji lukavo pominjem u prethodnom pasusu. usto još i Srbin koji se time ponosi. sa saksofonom i najviše. dok igra šah. lako je pridržavao bradu. i imati malo sreće". nos sa jedva primetnom grbom i jaka sveže izbrijana brada. u belom mantilu. uši male. Na kraju i Stvoritelj mora nešto za sopstveno zadovoljstvo. U nekim novinama pronašla sam fotografiju lepog ali ne prelepog muškarca. čela dovoljno naboranog da ostavi utisak da se u toj glavi nešto i događa. ipak je na neki čudan način nagoveštavao da se već ispod prvog dugmeta krije zanosni ljubavni tepih. onda. njegov letnji raspored. željne novih podataka: njegovu adresu.

dok mu je iz džepa pantalona virila brošura u čijem zaglavlju je pisalo Oksford. govoreći da "taj mora ili da je hohštapler. jednostavno. Na jednoj nozi imao je nazuvenu mono skiju. skinuo monoskiju. Irkinjom. imao penthaus. Lako snena. ali mi je nešto govorilo da se iza toga krije zanosni ljubavni tepih. španske. Stvar je išla sama od sebe. dok su najemancipovaniji išli tako daleko da su. dok je lečio ljubavne rane zadobijene u brodolomu sa jednom nevaspitano vremešnom engleskom spisateljicom ljubavnih romana. da mu je majka veštica i da je prećutao da je već jednom bio oženjen devojkom. "Naravno" odgovorila sam spremno.u svakom slučaju bio je to pun pogodak. I bio je moj i nije bio moj. morao da bude zaboravljen pred naletom prisutnih i živih poludragulja sa plaža. svetla. što znači katolkinjom. dece koja vrište. i počeo da raskopčava šlic na laneninm pantalonama. a u svakom slučaju . pitao me je podigavši jednu obrvu i pokušavajući da palcem dodirne bradu. izvadio iz pantalona brošuru na kojoj je pisalo "Oksford". raskopčao košulju ispod koje je zasijala preplanula koža bez ljubavnog tepiha. priznavali da je malo neobično da se takav ovde vrati u trenutku dok sve što ima mozga. žuta mrlja između trepavica. i sat sa ruke. "Hoćeš da te pregledam?". iz ove zemlje sunovrata. Udaljeni žamor kupača. Slušala sam svojim ušima glupače koje se hvale da ga znaju.balkandownload. One su samo skliznule niz njegove mišićave 58 . Predamnom je stajao mlad muškarac srednje visine. da se odlično ljubi. da je trenutno u Švajcarskoj. www. Spustio je saksofon. imao je prebačen beli mantil. Dragulj Beograda je upalio i zapalio tolika srca i glave . Preko desne ruke. ili peder. bacio beli mantil. sa izvesnim skrivenim divljenjem. gde je dr Živorad. u drugoj ruci . reče odjednom glasom koji je besumnje sadržao u sebi nešto od engleske. na čijem sam ciferblatu odmah zapazila četiri srpska ocila. ludilo je raslo. u košulji zakopčanoj do grla. I odjednom. Otvorila sam oci. pod miškom je držao šahovsku tablu. šah.taj je impotentan i glup". Na avgustovskom suncu šljaštao je njegov sat. koja je pod misterioznim okolnostima skočila sa vrha pedesetospratnice u Čikagu. U potrazi za Živoradom. Muškarci su sa nevericom gledali tu sliku i čitali taj tekst. i on je. inače.org toga. "Ja sam Živorad Jovanović". nacija se sjurila na morsku obalu. beži glavom bez obzira. I onda se sve stišalo. tamna senka koja me je trgla iz dremeža.saksofon. zavaljena u ligeštul na popodnevnom suncu plaže u Ulcinju. da su bile sa njim. uživala sam u sopstvenoj koži. Velika. italijanske i francuske muzike.

pošto mi niko ne bi verovao. Taj dasa me je stvarno pročitao. nekoliko sekundi. Mislim. Ne mogu da ga opišem. to je stvarno bila scena! Gledali smo se tako.balkandownload. 59 . www.org butine. radovati se životu i imati malo sreće" izgovorili smo u glas i počeli da se smejemo. dok su nam se lica nekontrolisano razvlačila u osmehe. "Znati šta hoćeš.

nemoj da me zafrkavaš. ali nije išlo. ovde Prasence. jeste. Jeste. Mislim. pa od tolikog sećanja trebalo ti je deset dana da mi okreneš telefon? Nemoj tako. Pravo da ti kažem.balkandownload. tvoje ruke. Prasence! Ne sećam se. Koje Prasence? Pa. Šta ti znaš šta je za mene bolje? Ja se tebe sećam odlično. boga mi. Ničega se ne sećam! Eto.org Prasence i Guza Alo. sećam. www.. Znači. Zaboravilo se. Nisi me valjda već zaboravila? Ja tebe nisam zaboravio. 60 . jesi ti? Ja sam. bas sam se trudila da te ne zaboravim. tvoje Prasence. sećaš li se? Ne sećam se. A tako? Tako. Ne sećaš me se? Pa. zaboravilo se. nisam ni smeo da ti se javim kada si bila onako stroga prema meni poslednji put. ali nije vredelo. ja se tebe. Guzo. nešto sam te i zaboravila. A. svakoga dana. Ne mogu te zaboraviti dok sam živ. A. Pa bolje bi ti bilo da me zaboraviš. pa Prasence! Prizivala sam u svest tvoju sliku. živ si? Živ sam Guzo. Koje Prasence? Daj. Prasence. živ. Prasence. tvoj glas. jer ruku na srce i nije bilo nečega naročitog za sećanje. ti si. skoro da sam potpuno zaboravila ko si ti.. E. tvoje lepo telo. Dugo te nije bilo. Tako. Sve sam ponavljala u sebi.

Značio si mi. Toliko sam bila uzrujana i toliko sam patila za tobom da sam htela da se ubijem. Jesi sama? Sluša li ovo još kogod? Sama sam. ali ti. nego ću da te brenujem! A sećaš li se nečega što je bilo među nama? Ja se sećam svega. tako. sećam se da si bezvezan tip. Pa ti vređaš! Zar tebe išta može da uvredi? Ti si bezosećajan. Nemoj da mi se posečeš. Guzo. A ti? Jesi li ti dobro? Nisam ti nešto bas sa zdravljem. kao kroz neku maglu. Čuješ li me? Ti si za mene bila nestvarna kraljica i uvek ću te pamtiti! Ti to kao nekrolog da mi pišeš? 61 . neduhovit. dosadan. Jok.da sam se stvarno uplašio. A onda sam odustala. Znaš?!? Šališ se.. Nego brijem noge.. mrtva sam ozbiljna. Pa si se odmah mene setio. ali to je prošlo. to ti je moj savet za budućnost. S tobom sam se izlečila. Guzo. Samo nisam znala kako.. Guzo! Znaš. Tako da moraš razumeti zašto mi se to gubi iz memorije. Eto. Nisam smeo da ti se javim! Kako su ti žena i deca?. Ima muškaraca koji to zaslužuju. stipsa i kukavica. i uvek ću te se sećati kao fantazije mog života. Guzo. Značio si mi.balkandownload. prevejani lažljivac.. jel uživate? Dobro su. Pre deset dana sam sekla vene za tobom.. preračunao si se. Nisam? A ja sam mislio da ti nešto značim. grubijan i folirant. Ni kap krvi za tebe više. Ne. Vidiš. www. Kako si me bila nagrdila . Pa.. Alo? Čuješ li me? Kako su ti žena i deca. Odustala!? Od seče vena.org Nemoj. čim si u depresiji? 'Oćeš da ti zovem hitnu pomoć? Nemoj da si tako gruba prema meni. ja o tebi mislim sve najlepše. Što? Malo sam u depresiji. Ne vredi se zbog tebe ubiti. Ako misliš da ću zbog tebe da krvarim. to je jače od mene. sama sam. dragi moj nisi u toj postavi. i bolje da mi se više nikada ne javiš! Ali ne mogu. Bolje ti je da više ne misliš tako.

Tvoje lepe noge.. ssss. Da proklinjem dan kada sam te srela. Jesi li izlazila? Jel' bilo udvarača? Ne! Potpuno sam sama i očajavam! Otkud meni udvarači? U pizdu materinu. bas me briga! Što sam ti dopustila da bulazniš o nama. pa sad! Pa dobro. posekla sam se! Guzo! Guzo moja. nego si stvarno jedno čudo. kad samo pomislim. mogao bi malo da me moliš. imaj i to! Uf. I čudesna ćeš za mene uvek biti. Odlično je. Ala lipti. Guzo! Molim te.. Pa ja znam da je tebi svuda super. o tome kako ćemo da 62 . ne brini. Ne boj se. Super. čudesna si bila. A kako je moja lepa obla guza. www.balkandownload. uvek si najgalantniji kad ti ne plaćaš. U krajnjoj liniji. E.. pa da. Da si najobičniji bednik i kukavica. daj nemoj da trošiš pare na telefon. Ne teraj me da te molim. daj da prekinemo. Zaboravi... a? Nemoj da mi ih unakaziš žiletom. gde si se posekla? Nogu sam posekla žiletom. najlepša guza na planeti? Jao. zovem od kuma. Kako živiš? Šta si radila ovih dana? Kako je na poslu? Super. Super.. Vidim ja da je tebi nešto krenulo otkad mene nema. lažov i kreten. treba one još da hodaju ovim ulicama. iznošeni švaleru? Da se ubijam zbog tebe..org Nije nekrolog. Ne. da si ostavio bilo kakvog traga na meni? Moj najveći problem je što sam sebi dopustila da se opustim preko mere koju mi moja pamet dozvoljava. A. o razvodu. i što sam sebi dopustila da me ljudi vide sa tobom! Šta kažeš? To što čuješ. ti. Jel' ozbiljno? E. Molim? Jel' to meni nešto. A tako? Tako! Guzo! Alo? Jesi tu? Tu sam. Kako bih rado to polizao.? Ama ne. ako baš hoćeš. ako to tebi nešto znači. ? Reci mi nešto.. Mogu da ti kažem da te duboko žalim i da te prezirem. Šta zamišljaš. Pa.

. Biće ti žao. Nikada te neću zaboraviti. A ja sam te odbio od sebe? Pa moći ćeš još da me vidiš jedino na fotografiji. zato te i zovem. Meni? Od tebe? Nemoj da se pališ.. Ne mogu da te ne zovem. Guzo. Guzo. neće me biti! Pa već te nema. lepa. Slušaš li me? Ja putujem. Da vidim da li si dobro. da ti pravo kažem. Ako tako hoćeš.. mislim. Nisam se nadao ovome od tebe. Samo da znaš. I šta hoćeš sad od mene? Zašto me zoveš? Onako.. Pa i ne treba da me zaboraviš. Baš me briga. a ne što je uspeo da me zauvek odbije od sebe. Nema problema. www.Uželeo sam te se. Guzo! Putujem! Ti si za mene davno otputovao. normalan tip bi se hvalio ako je uspeo da me zadrži.. Još tri puta da se rodiš te sreće. i vidiš. Meni? Meni da bude žao? Šta zamišljaš. ja stvarno putujem. ne bi bio. Ti se stalno svađaš. Teško mi je bez tebe. ti si za mene kraljica i carica.. Dobro.. Želim ti sve najbolje. Neće me biti. Što bi ti mene zaboravio? Vesela. Ženu mi ne diraj! Pa to ti kažem.Daj. tamo ti je i mesto. pametna. ko si ti? Guzo. živim. čuješ li? Mooolim? Stvarno. i da slaviš boga što te je tako usrećio. Dišem.. Ti to znaš. 63 . mlada. Guzo da lepo razgovaramo. Da li ti nešto treba. ovakvu. pa nas sve vodi. Pa lepo. Ja se svađam? Ja se svađam? Samo da ti kažem nešto: ako misliš da si me povredio. Za mene se ne brini. srećan ti put.. što bi me zaboravio? Treba zlatnim slovima da ispišeš trenutke koje si proveo samnom. ti je diraj.. Guzo. Čuj! Dišem. Odlazim na godinu dana. glupoj ženi.balkandownload. Idi! Odlazim na godinu dana u Ameriku.org živimo zajedno i kako želiš još troje dece samnom. grdno se varaš! Ti si smešan i vrati se svojoj dosadnoj. da sretneš jednu mene... stvarno! Nemoj da si takva. nadam se... Uostalom. Znam Guzili. Moja Ribica je dobila posao.

.. Nemoj da si surova. i prošle nedelje je stigao odgovor. Tamo ću da patim. Alo. Guzili! Slušaj me..... Ali zbog dece sam morao da pristanem. znaš da ona to odavno želi. jel ti to plačeš. Ali molim te da mi veruješ. Ne treba ništa da mi objašnjavaš. Guzo.Alo? Guzo! Jesi tu? Tu sam. jesi li tu? Alo? Guzo? Alo? Tu sam.. Već si mi napisao pismo? Da. Ne zanima me taj deo priče.. Znao sam.. Da li idemo. Pisaću ti. Ne mogu da podnesem ako ti plačeš.. Ne bih voleo da misliš da sam nešto planirao... Ipak. jer sutra putujemo. jesi tu? Alo? Alo? U pičku materinu i ovi telefoni.balkandownload.. Toliko mi se ne ide.. ona se tako obradovala. znam. a ja sam se jako dvoumio. Volim te i ne znam kako ću bez tebe. Ljubavi? Ne zovi me tako.Alo. jezik je jezik. Ribica. Samo si ti moja Guza.. da se žrtvujem.. Jel ti to plačeš? Ne.org KO je dobio posao? Moja žena. Zato ti se nisam javljao poslednjih dana. čuješ li? Ne ide mi se! Samo to? Samo to. www. Alo. nisam bio siguran.Hteo sam sve da ti objasnim. Misliću na 64 . Kako je zoveš?!? Dobro. Napisao sam ti pismo koje će ti sve objasniti. zbog tebe. ljubavi moja? Ne.. Guzo. molim te. Ribica ne bi mogla sama bez mene. Nemoj da plačeš. pa ćeš videti.. pusti ti to. zbog nas. Znao sam da će biti ovako. da li ja da idem. izletelo mi je. Ne spavam noćima zbog toga. Probaj. Nemoj sad o tome da razgovaramo. Guzo. Ponudili su joj. Razumeš? Alo? Normalno da razumem. tako je zovem.. stvar je iskrslo sasvim iznenada. Znao sam da ćemo ovako da razgovaramo...

. pisaću ti. SVINJO JEDNA. svaki trenutak proveden sa tobom mi je bio grozan. www. bitango. ŠTA TI ZAMIŠLJAŠ. Želim ti srećan put i svaku sreću.. Evo. samo da obrišem nos. samo reci. Mooolim? Ja se ljutim? Ja se ljutim? Šta zamišljaš? Uopšte se ne ljutim! Uopšte se ne ljutim! Ne. Guzo. a život je surov.. Ti ćeš biti samnom. Jesam još tvoje Prasence. Molim te. da ne odustajem? Prasence! Tako bi te rado ljubilo. Misliš. Mmmm. SMEJEM SE. to je moja devojka. Razumeš? Ne mogu sada da ti objašnjavam. Mooolim? Guzo.. MRZIM TE KO NAJVEĆEG NEPRIJATEUA TI NEISKRENI IDIOTE KOJI SI MI UPROPASTIO GODINE ŽIVOTA. Vraćam se za tri meseca. imaš prava da se ljutiš. TI NISI VIŠE PRASENCE... ko boga te molim! E. Pisaću ti. Taman posla. Obećaj tvom Prasencetu da nećeš plakati i da ćeš me čekati. ne.. stvarno. i ja bih se ljutio. Sada mora da bude ovako. ništarijo. pa sad da ti kažem. Hvala ti na ovome.. Jel' hoćeš da tvoje Prasence napravi svinjariju? Hoćeš da ne idem? Hoćeš da pocepam avionsku kartu? Evo.. I KAKO MI JE LAKNULO. JA ZBOG TEBE DA PLAČEM. Ne neću stići. JOŠ DA TE ČEKAM. Srce mi se cepa. Izvini za ovaj ton. Guzo? Guzo.. Izvini.. potpuno sam mirna! Potpuno. E. prevarantu. KLEO SI SE U DECU SVINJO JEDNA. evo kum mi se vraća! Moraćemo da prekinemo razgovor. tvoje Prasence. alo? Reci nešto. Pokušaću. Ama. Potpuno.. Ti si moja ljubav. nemoj da ti više padne na pamet da me zoveš.. ako se ikada sretnemo na ulici unapred te upozoravam da pređeš na drugu stranu. Ne moraš. Molim te. obećaj mi. E NEĆEŠ VALA.. nemoj da ti na pamet padne više da mi okreneš telefon.. Kakav si ti čovek. kad sam rekao. Zašto? 65 .. anđele moj? Ti si moja sreća. Ja ću da napravim sranje. bedniče i seljačino govnarska.. Samo ti idi. bedni. hajde! Samo reci? Ne.. pederu. neću očima više da te vidim. BAŠ SE RADUJEM ŠTO IDES I DABOGDA SE NIKADA NE VRATIO ODATLE! Jao. razumi me.balkandownload. Biću sa njom samo fizički prisutan. Hvala ti sto si se javio. Evo vidi.. To je moja Guza! Jel' stvarno tako misliš? Ako hoćeš. ČUJ KAKO SE SMEJEM.. Idi i ne vraćaj se više nikada! Ti gade. znao sam da će biti ovako.org tebe.

. kad stignem. tu . tu... Znaš sve.. www.. Prasen. Evo...tu. tu 66 . kum je doneo viski da nazdravimo... Javiću ti se.balkandownload. moram da prekinem.. Dolazim četrnaestog marta! U koliko sati?. Biću u Beogradu 14.ce? Tu .org Da regulišem odsustvo sa posla. marta..tu..

i metre zlatnih lanaca oko vrata. stilom života ili socijalnim položajem.balkandownload. po mnogima neozbiljnu odluku doneo zbog ljubavi prema jednoj dvadesetpetogodišnjoj studentkinji turizma. uvek crvenim lakom namanikiranim. odakle je svakih deset minuta vadila karmin docapavajući ga na već onoliko našminkana i crnim krejonom oivičena usta. koji su u teškoj istorijskoj situaciji lako i preko noći iskočili na lokalnu životnu scenu dajući joj obris i boju. da pejdžer nosi oko struka. Danijela imala ogromne grudi i izazovno ih isticala na svakom mestu . ne može se sa preciznošću utvrditi. beše to najtipičnija predstavnica novobogataške omladine novih komunista i socijalista . večito natapirana. Da li je Njegoš Koprivica koji se zvao. www. Osim što je ta. pištoljem.uglavnom ratnih heroja i podvižnika nacionalne ideje. otkako je prvi put ugledao na televiziji. pejdžerom. Leonid.noseći isključivo korsete. autom. malo je primetiti da je pištolj u njenom lakovanom ruksaku bio podjednako važan koliko i torbica za sminku. mada se po čaršiji dugo prepričavalo da je takvu.org Baba. noktima. u stvari. tek izvesno je da je teško mogao sebe da zamisli sa njom u nekoj beogradskoj diskoteci. ne računajući tu trideset i dva zlatna prstena. turbo izgleda i turbo biografije - koja joj je omogućavala da vozi mercedes. poludeo za njenim grudima. da ima mobilni uvek pored sebe. i što nije bilo diskoteke u kojoj ona nije bila rado viđen gost. koja je nekako uspevala da natakari na svoje duge prste sa ogromnim. nego je i volela srpski turbo folk. Pa ipak. Rečju. nemoj ništa da me pitaš! ada je Leonid Koprivica zvani Njegoš odlučio da postane uspešni pisac ne zna se tačno. u nekoj muzičkoj emisiji u kojoj je sa grupom sličnih 67 . među kojima je bilo i četiri sa pravim dijamantima.

ni za kolibe od drveta u kojima su se događale samo reči. i najzad .kako je Leonid imao dovoljno pameti da to sve shvati . kako književni Beograd nije imao vise razumevanja za kvrgave i ispucale ruke staraca i starica. a koje niko ne čita. i kako Danijela nije ni mogla da razume da postoji neki Leonid koji još uvek nosi džempere koji mirišu na ovce. Prvo slava. samo ne i da. igranjem i grudima izigravala pokretnu scenografiju. piše priče u kojima muva šeta po gudalu na četiri strane priče o ničemu. jer je znao da samo takav raspored poteza omogućuje njegovo ispunjenje i kao književnika i kao čoveka. Žena za koju se vredelo boriti. Ali. gotovo hipnotisan crnim maramama seljanki iz zavičaja. i zatim mudroseu zavičajnih planina zaključi da mu je u ovo vreme sve dozvoljeno kao muškarcu. Leonid. I da stekne književnu slavu i Danijelu.balkandownload. Njegošu je nešto vrlo duboko u stomaku reklo da je to ona. koji je. mudrim starinama koji su podno neba durmitorskog. Apdajk (za koga se iznenadio kad je čuo da je još uvek živ). na nesreću.da obavezno magija jer je tu sve moguće. www. i gotovo da je bio spreman da otkaže svoj iznajmljeni stančić u Beogradu i da se razočaran vrati u svoj provincijski gradić u Crnoj Gori. ali opterećen epskom književnom tradicijom. a još manje za priče o komunističkim torturama na Golom. prilično načitan. Bistar tridesetogodišnjak. slavu onih knjiga koje dobijaju nagrade. magija . Borhes. u stilu nove srpske tradicije. Tada je odlučio da ostane i da se izbori za svoju izabranicu. shvatio je da mu to neće biti teško. ako na vreme i detaljno razradi plan. I sve bi bilo tako. plaćao je i na taj način cenu tradicionalnog crnogorstva koje je bilo u velikoj meri rusofilsko. a on je želeo slavu 68 . pa onda Danijela. dve zbirke poezije u prozi sa tematikom Golog Otoka i četiri romana o lepoti i uzvišenoj nesreći života u durmitorskim katunima. ali su sve prošle skoro bez ikakvog odjeka. gde bi verovatno lako našao mesto profesora književnosti u srednjoj školi. na razređenom vazduhu mogli da broje zvezde i zaključuju o prirodi sveta. Shvatio je šta se traži. sočni. opsednut istorijom svoga malog naroda i ratnim epopejama. ali i za svoju književnu slavu.org devojaka. da nije ugledao fatalnu Danijelu. ako stvarno želi da postane slavan. inače onoga što se u kolokvijalnom govoru zvalo "cvet beogradske posleratne omladine". piscu i čoveku. pomešano sa Kunderom. Do tada je bio objavio tri knjige pesama koje su bile u stilu njegovog slavnog imenjaka.odlučio je da jednim udarcem ubije obe muve. i dobio to ime po Leonidu Brežnjevu. Za njega. to bi mu donelo slavu samo u određenim književnim krugovima. mada ipak neobični opisi. Jer. Markes. Montanjarski razložno. činilo se da nema sreće u ovom životu.

dugačkim crvenim noktima prelaziti lagano po linea albi. Morao je da bude bezobrazno neponovljiv. uspeva da mu magijom sa crvenim klupčetom (video je to kod Kusturice u filmu) svako malo dođe u san. trebalo je najverovatnije pripisati Danijelinoj pojavi u njegovom životu. pomorca. zbog rata u bivšoj Jugoslaviji.fantastični roman.slavu koja bi na neki način. a ono sa fantastikom trebalo je pripisati tržištu. grickati mu uvo a da prethodno nije skinula karmin. i seća se katunskih sumraka i sanja o svojoj spasiteljki Danili. www. nesrećnim slučajem upetljava u prljave poslove sa mafijom u čijim kandžama je i hroma lepotica Danila de Luka. koja u sebi ima. očajan što je više neće videti. Mladi Crnogorac. iskrcali u Čileu. i šaputati mu ropske gluposti za vrat dok on prima književne čestitke kolega pisaca. dala odgovor na ključno pitanje njegove egzistencije. i koja mu. koji se inače u priči zove Petar. ponavljao je u sebi dok je uvlačio papir u pisaću mašinu. Neko kome će prsata Danijela. Ali. Amerikanci prinudno. ciganska crta njenoga bića. pomaže da se ukrca na brod koji pod liberijskom zastavom luta morima dve godine. bespućima novog svetskog poretka". "lutajući kao i nekoliko stotina hiljada balkanskih mladića i devojka. natopljene teško skrivanom ljubomorom.kriminalno . zbog sankcija koje su tada "sasvim opravdano zadesile Jugoslaviju".org opšteg dobra . piše dnevnik u kome ima i osude rata i nacionalističkih vođa. slučajno. da napokon postane neko. začarajući ga "očima u brushalteru". beži brodom u Brindizi gde se usled svoga neiskustva. mladi Petar se ni u Čileu prvih dana ne snalazi najbolje. golih grudi. To što se odlučio za ljubavno . osim italijanske. Tek. kojim je lično morao da iseče vrh svoga srednjeg prsta "koji 69 . dotakla i Danijelu. što je izgleda bio i stvaran biografski detalj Leonidovog brata.balkandownload. na ulici sreće "Indijanku sa očima boje soka ceđenih tupakabamba bobica" koja mu je jednim jednostavnim magijskim ritualom. u kome je učestvovao kao prisilno mobilisani vojnik na hercegovačkom ratištu. da bi ga jednog čudesno oblačnog dana. Ali onda. bila je to priča o mladome Crnogorcu koji. i da mu obeća večnu ljubav u Brindiziju ili bilo kom drugom mestu koje on izabere. Oteklih podočnjaka "koji su imali boju furnira na bidermajer nameštaju dubrovačkog salona u koji je kao vojnik JNA bio nateran da uđe". Ritual se sastojao od pljuvanja "u dlan boje paste za čišćenje srebra koja se inače koristila u njegovoj kući u Ivangradu" i "staklenceta boje ovčijeg sala koje je njegova baba prodavala Šiptarima iz Kuča". i crnogorske i ciganske krvi. rešen da zarad ljubavi promeni nepravedni i svakako dosadni redosled na književnim listama. za sve vreme svoga ukletog lutanja.

balkandownload. opaljen od sunca i vetrova i teškoga rada. vrati se kući. te grudi sa očima. a ono je izgledalo kao čipka Žana Nuvela na arapskom kulturnom centru u Parizu.org je mirisao. sočno ga poljubi u usta "jezikom koji je mirisao na konjski biftek". shvata da mu te grudi govore u stvari ljubavnu poruku: "Vrati se. Petar je nastavio svoj put na sever. a odatle za Pariz i Beograd. šapne mu "Skuzi" i. dok su mu se "oči punile suzama. on shvata da je spasiteljka uvek spasiteljka . www. kao stadion Milana kad Dejan Savićević da go". koji su izumrli istoga dana kada i Tuke". kao korica pečenog praseta za 1. što će postati njegovo omiljeno jelo. stvarno postoje pored vodopada koji su izgledali tako moćno i tako urličuće. jer je u davnini zarobljeno od čudnovatog i magijiskog plemena Tuka.u koverti je bila avionska karta za Luandu. a on. Danile De Luka. na brzinu mu tutne koverat u ruku. onako lepa i hroma. maj". čudesno srebro koje je Indijanka kao i 28 kolena njenih baba i prababa koristila za proricanje. Pošto mu je na postavljeno pitanje pločica dala negativan odgovor. i pošto se najeo "korpice kukuruza punjenog prženim lila bananama i osuženim sikarandesima". koje u njegovim halucinantnim snovima. u otadžbinu". a uspevalo da se hrani isključivo ribom(!). 70 . Zatim se uz pomoć staklenceta boje ovčijeg sala koje je njegova baba prodavala Šiptarima iz Kuča. pošto je već prešao na halucinogene čajeve. Grudi Danile de Luka govore mu na srpskom da je vreme da se vrati. uključujući tu i guaranga reptile. u stvari. pošto su držali da su rođaci sa svim ostalim životinjama. gde na njegove oči proguta pet dragocenih kamenčića. shvatio je.američkog "road story" u fascinantnim opisima prirodnih lepota. Tek pod svetlošću petrolejke u svojoj kolibi. čarobnica. Danila pojavljuje jedne noći u rudniku dijamanata. gde se posle latino . koje su ne retko imale arhitektonske opise kakav je na primer bio:" pogledao je u nebo. Sankcije su bile skinute. sa tačno tri kapi krvi (sledilo je i vrlo detaljno objašnjenje ezoterije broja tri) poškropi srebrnu pločicu koju je Indijanka držala među dojkama koje su se nazirale "ispod pončoa boje korica Kastanedinih knjiga u njegovoj otadžbini". na slavinu u toaletu čuvene njeguške kafane "Kod Pera na Bukovicu" i da. dok ga je lizao. Bio je zaprepašćen kako "onakvi papagaji. bežeći pred poterom poludelih kopača dijamanata. "Bilo je to prvo srebro boje bakra koje je izgledalo. i pošto se napio "čaja od lijane boje zida trošne kafane u koju je potom ušao". počinju da pričaju. kao na slikama Dragana Maleševića . samo nešto aljkavije. naravno" obreo u rudniku dijamanata u Venecueli.Tapija. "koje je živelo u pustarama Kordiljera. Zatim se u priči ponovo pojavljuju proročke grudi njegove Dulčinee.

nego u ličnosti Leonida Koprivice zvanog Njegoš. Mesta u hotelima nema. najstarijeg dnevnog lista na Balkanu. gde zatiče babu koja ga dočekuje sa kacom ovčijeg sala. Bio je to znak. upućuje u zavičaj. Kada je došao sebi "a čovek dolazi sebi tek kada ode od sebe. Dobija toliko udaraca pendrecima po glavi. i samo jedanaest dana pošto je ugledalo svetlost dana.org od sreće i od ljute supe od mikvani kaktusa začinjene kajenskim biberom. ne toliko zbog svog književnog 71 . sa aerodroma "koji je izgledao veselo kao pržionica kafe" uputio u Pariz i Beograd. Kurd". Pun neke unutrašnje snage. starom tri meseca. zanesen podvigom niških studenata. Ali više od svega. 24. Roman se završava jednom poetičnom rečenicom kojom se Petar oprašta od ovoga prozaičnog sveta koji ga je bacio u ružu vetrova: "Baba. Zamalo da se zaustavi u Luandi. Uspomene su najednom.balkandownload. pisalo je da se u Srbiji održavaju masovne demonstracije. Leonid je trljao ruke od zadovoljstva. na ulici. Toliki put prevaljuje samo na pola strane i stiže u Beograd sa panama šeširom i u sandalama. zavetovavši se da nikad više ne jede ništa osim trave. Na tom parčencetu novina. kad se odsebi". Staklence mu vraća pamćenje i on shvata šta mu se dogodilo. Nije video ćirilicu toliko dugo. Petar se posle pozdravljanja sa svojim izvorima. ali zbog dužine ove priče. decembra 1996. tako reći preko noći. koju je za njega pravio njegov cimer. Njegovo delo pod prelepim naslovom "Staklo boje ovčijeg sala" postalo je veliki književni hit. bio je dirnut kada je u koverti ugledao i isečak iz "Politike". počelo je da se prevodi na jedanaest jezika. i toliko ga išutiraju. ne mnogo veće od one srebrne pločice boje bakra. nemoj ništa da me pitaš!" Malo je reći da je ovo delo tražilo pisca i da nije boljeg moglo naći. kao delfini. i mladi Petar je silom istorijskih događaja. bilo milo što posle toliko vremena u rukama drži makar i parče. ''delimično. on se sa tranzitnom propusnicom. postao čudesno slavan. pa mu je - bez obzira na njegovo gnušanje prema srpskoj politici. www. Prodaje jedan od 11 dijamanata koje je poneo sa sobom (sledi vrlo zanimljiva razrada ezoterije broja jedanaest) i peške se iz Beograda. Petar vadi iz džepa ono indijankino staklence koje trlja nad svojim brodskim i latinoameričkim dnevnikom. da gubi svest. pošto je kupio jaknu i čizme. stiže u svoje selo. spusti u manastir Moraču i zakaluderi. prepun žudnje da učestvuje u istoriji. krenule da izviruju iz mora njegovog sećanja koje je bilo zamućeno solju i tekilom" i mladi junak odlučuje da se iste večeri zaputi u otadžbinu. na pravoj strani. a da u Crnoj Gori penzije stižu na vreme. koji je posle ovoga. lako i lepo "kao morska raža kad je pogodi Paštrovićev harpun". Posle jedanaest dana hodanja. jer je 500 hiljada ljudi došlo iz unutrašnjosti da podrži srpskog predsednika.

pri kraju šampanjca. već počele da ga zvrckaju telefonom. Jednostavno. u stvari. sredio da se Danijela. Jeste da je Koprivica sanjao samo da joj se podvuče pod suknju i da oseti njene velike grudi rasprostrte po svome licu. metod. devojački. toliko besprekornih i dobro izvedenih književnih planova . pojavi u jednoj emisiji iz kulture. upitala svoga kavaljera gde hoće da idu . platio šampanjac i izašao."kod njega ili kod nje". u kojoj je igrala u drugom planu scene. Priča se da je tada čuveni pisac shvatio ko je on. poljubio je u ruku. pošto se nebrojeno puta pojavio na televiziji i u novinama. pa su se pisac i njegova muza obreli za stolom koji je umesto stolnjaka imao ogledalo. www. uglavnom. uz muziku latinoameričkih nota.na Danijelu. da bude oči u oči sa njima. naručio sifon i sodu i gledao odsutno u svet oko sebe . Leonid se skokom jaguara bacio na lepojku. nije onako srdačno. Ovakvu "čistu ekonomiju seksa". i u koju se ulazilo po najboljim bezbednosnim običajima Beograda. što je sve to zajedno. disko kraljica.org uspeha. ima poseban miris. ponudivši joj da je izvede na šampanjac i na večeru u jednu otmenu kafanu u koju su svraćali. tek pošto vas četvorica dobroćudnih kockastih tipova pregledaju specijalnim detektorom za pištolje. Što je sve to bio. Toliko muke i toliko rečenica. nego više. Znao je da nema šanse da je smuva u nekoj diskoteci i zato je preko svojih književnih i zavičajnih veza.svet koji je dobro znao da dim što ga je nekako slomljeno izbacivao iz usta i nosa. Miris uspeha. nekako zato. ali išlo im je nekako sve dok Danijela. koja je kao prateći fon išla uz hvalospev Leonidu Koprivici i razgovor sa njim. ipak nije očekivao. kako je posle pričao retkim bliskim prijateljima. konceptualni rad. fabulu i uspeh. ratni heroji sa devojkama u korsetima. u kome je kamera u jednom trenutku uhvatila rasnu Danijelu kako nesmotreno prevrće očima od dosade. pa čak i novinarke. Po završetku tog programa. zanetu popravljanjem karmina na svojim ionako preterano našminkanim usnama. osetio u sebi dovoljno moći da se baci na ostvarenje svoga drugog i važnijeg plana . i pošto su razne devojke i žene. ostavljajući Danijelu samu nad ogledalom stola. Danijela nije mogla da odbije takvu fenomenalnu zabavu. Što ih je sve "uradio na pamet". Sada je. te da je slava pisca najednom nokautirala libido muškarca. jedan ozbiljan i uspeli. Izgleda da se pisac u njemu pobunio pred muškarcem u njemu. osmislio unapred. ali što je bilo mnogo . stil. u stvari. On je mislio samo na njene grudi.palo je pred flašom šampanjca! Momentalno je slagao da sutra rano putuje. Otišao je tamo gde sede njemu ravni. Sam Leonid znao je da mu je posle ovakvog 72 .balkandownload.mnogo je. ona je mislila samo na cenu špampanjaca. toliko pažljivo iščitanih knjiga.

između ostalog. Na Danijelu i njene čarobne grudi koje su ga gledale i treptale mu. www. smeo je da misli samo u retkim trenucima kada bi sebi dozvolio da predahne. šibajući svojim pravednim pogledom svaku natapiranu šiparicu koja bi se. angažovanog pisca za kojim su ludeli toliki intelektuano-politički serklovi. od svoje i Svetlanine književne i intelektualne veličine. ili izjavu za štampu. uvažen. I ono što uz to ide.prikradala Leonidu tražeći autogram na knjizi. znao je da bez inspiracije. prsate Danijele. Žena-čovek se prilično razumevala u filozofiju i poetiku romana i imala je zbilja odlične ideje. pružalo njeno oblo telo i njena životna lakovanost. Malo je reći da je Leonidu. 73 . godio svaki kompliment. na njena masna crvena usta koja su tako malo govorila. Svetlana je. sačuvaj bože. Prezir prema Danijeli. ta Svetlana. Našao je ženu-čoveka koja je potpuno odgovarala slici njegove književne slave. posle onakvog uspeha. nacije i demokratije. Malo je reći da se Leonid osećao polaskan takvim rasporedom snaga oko sebe . a sve manje ima snage da smišlja priče o "staklencetu boje ovčijeg loja". tapirala kosu. prerušena u novinarku omladinskog radija . ženu koja nije nikada u životu nosila lakovani ruksak.nije mu išlo baš najbolje. A uz književni uspeh u Evropi. Negde u dnu svoga srca. ipak je bio ništavan prema radostima maštanja koje mu je u trenucima njegovog spisateljskog i životnog žara. I odjednom je shvatio da se sve više vraća muvi koja polako i ispitivački hoda po gudalu gusala čiča Mikana na Durmitoru. popravljala zareze i terala ga da piše u tempu . sa naočarima na nosu. i kao slika i prilika uspešnog. niti je.org ljubavnog razočarenja u životu ostao samo književni uspeh.u isto vreme neprestano izazivan i neprestano čuvan. najblaže rečeno. ide žena sasvim drugačijeg kova nego što je Leonid.ni manje ni više nego dve strane dnevno. zamišljao. nit je imala pejdžer. niti je išla u diskoteke. neuporedivo društveno značajnija tema nego sise sa očima . u onom krajičku sebe koji je bio nedostupan čak i sveznajućem Svetlaninom pogledu. Književna publika očekivala je od njega novo delo.balkandownload. na početku svoje literarne karijere. sedela i čekala svaku njegovu stranu. ženu koja je. očarana njegovom iznenadnom spisateljskom zrelošću koja se ogledala u fokusiranju njegove literature na probleme čovečanstva.hrome a lepe Danile de Luka. njegov budući uspeh visi o koncu. niti pištolj. i da je i sam počeo da veruje da je muva koja ispitivački šeta po gudalu. imala oči na glavi. ali jednostavno . i pasovala je nekako uz Leonida. kakva mu za njegovo remek delo bese disko-kraljica Danijela. Žena-čovek. štras njene pojave. za razliku od njegove prve strasti. dok je sedela u prvim redovima na njegovim književnim večerima.

Odjednom mu se povratilo samopouzdanje. Njegov sledeći roman potpuno je pomutio slavu prethodnog.org Vratio se u kafanu sa stolovima od ogledala. i da će. nagnut nad ogledalo.balkandownload. na gudalu srpske literature. Znao je da će sledeći roman napisati lako i da će glavna junakinja. 74 . i svi ti intelektualci. imati oči na drugom mestu. Naručio je šampanjac i gledao se. Gledao je u jedno lepo dupence koje je u ritmu repa igralo neku vrstu modernog trbušnog plesa. ma šta o tome mislila Svetlana. i da će joj tunika biti boje omota za "Mars" čokoladu. Bio je ponovo onaj stari Leonid koji zna fore. www. somalijska princeza hrvatskog porekla. ovoga puta stvarno i zauvek. čudno naceren. Zvao se "Muva na gudalu". koja doživljava krajnje neobičnu ljubavnu avanturu sa srpskim plaćenikom u Zairu. ubiti onu muvu.

iz Nemačke nešto u vezi sa 75 . www. zaboravila da pita. Prijatelji su ga od milja. veoma često. vadeći taj svežanj. ali zašto su ga tako zvali njegovi drugovi iz detinjstva. mlad i oran za sve životne vragolije. i Rebeka Dragović je. u krajnjoj liniji.org Dragi lažljivac ebeka Dragović imala je svoga dragog. Lagao je kad zine. to joj baš i nije bilo najjasnije. samo što je voleo da laže.on je kao iz topa odgovorio da je njegov. i kada ga je pitala odakle mu auto . zvali "Neumorni". Tada je prvi put posumnjala. Ona jeste imala razloga. da ga tako zove. iz Italije nešto sa pravim đonom. odakle joj je. Iz Turske je stizalo nešto orijentalno. Njen dragi. a da Rebeka dugo nije shvatala zašto. na službena putovanja. donosio lepe poklone i lepe priče. mirisalo je unutra na odličan parfem. Ali on joj je. valjda. dalje nije ni raspitivala. intimnih i koji nisu za prepričavanje. pa mu ga je ovaj sada vratio. ali se. ni parfimisanog vazduha. pozajmio ga je prijatelju. Došao je po nju nekim sveže opranim "Audijem" u kome se vrtela kaseta sa najnovijim italijanskim hitovima. menjao je brzine lako i lepo. kako to lažljivci već umeju da izvedu. Srđan Poplašen. ni italijanskih hitova. sva naježena. Prvi put je to posumnjala još na početku veze. a svežanj novčanica koje su mu bubrile u gornjem džepu sakoa trebalo je rečito da joj kaže da je upravo napravio dobar posao - pošto ga je prodao. malićem prešao. Taj Srđan Poplašen zvani "Neumorni" bio je uspešan. zbog njegove bazične neumornosti o kojoj je samo ona mogla da sudi. zvani "Neumorni" imao je ozbiljan posao. preko grudi. Kao. Odlazio je često. uvek. ovlaš. Čovek je bio na mestu. bio je zanimljiv lik. Naravno da to Rebeka nije znala.balkandownload. Srđan Poplašen. lep. Posle nekoliko dana više nije bilo "Audija". usput joj dodirujući koleno.

morala je sebi da prizna da se između potpisivanja ugovora i putovanja. O vremenskoj elipsi. kupujući povrće na pijaci i tražeći dobar komad reckaste 76 . imala veliki osećaj za priču. ali činjenica je da od nje nikada nije odlazio bez velike priče o tome kuda ide i šta će da radi i kakvi ga važni planovi i poslovi čekaju. Srđan Poplašen. da nauči. Srđan Neumorni. Ona je. Ta Srđanova putovanja bila su obično veoma komplikovana: menjao bi po nekoliko različitih prevoza. stvarno Srđanov glas. da je on. između rekreacije i obilaska prijatelja. Rebeki Dragović. na porodicu. tako reći. mesta i radnje koja je obrađivao u priči. glas koji bi joj šaputao nežne reči. ali bila je srećna što joj se javlja i što misli na nju. ima neki strah. uvek su joj se preko telefona javljali hotelski ili poštanski operateri koji su najavljivali. vremenom. Srđana Neumornog. Da on. koja beše umorna da u takvim trenucima postavlja pitanja.balkandownload. obrazlažući to pričom da ne voli rastanke. sa mesta na mesto. S tim da su njegova putovanja bila nekako uvek komplikovana. koji bi joj pričao o velikim poslovima. uprkos crvu sumnje koji bi iznenada promolio svoju lepu glavicu iz trešnje njene i sreće Neumornoga. www. već negde na putu. Mnogo detalja. A zatim bi čula njegov raspukli glas. ili do železničke stanice. ali je Rebeki Dragović bilo važno da svaka priča stoji. gledali zalazak sunca nad Brankovim mostom i slušali klaparanje tramvaja dole. bio je tako pažljiv. morala da shvati. O svemu. da je on stigao i da hoće da razgovara sa njom. uvek vodeći računa o logičkoj povezanosti vremena. glas koji se žalio na vremenske prilike. Bio je.. Mnogo je putovao. realno. To su bile dobre priče. i zabrinuta što se on zlopati pod kapima kiše. sa obaveze na obavezu. pa ipak. stvarno iz daljine. na Trokaderu. Rebeki Dragović. samo značila da je mislio i na ostale. u Karađorđevoj. da je gomila otpakovanih kesa po kući. Uostalom. a iz unutrašnjosti nešto u vezi sa kajmakom. skačući sa teme na temu. na prijatelje. To joj je malo bilo neobično. koje su joj često veoma ličile na vremensku prognozu sa "Dnevnika". Pokloni su stizali uvek i bili su ključni znak da je mislio na nju. i koliko će da zaradi. na jeziku zemlje u koju je otputovao. kad je on bio tu. njen čovek snalazio kao leptirić. čim zatvori vrata stana u kome su zajedno. Jednoga dana. raspukli. između nabavki voća sa kvantaške pijace. da ne podnosi javna opraštanja i suze na peronima i mahanje. mada ekonomista.. izgledalo je sve. blistavi dramaturg vlastitog života. suviše detalja činilo se.org švercom. Rebeka Dragović je. u stvari. "Ici hotel Nacional de Paris". to što joj nikada nije dozvolio da ga isprati do aerodroma. službeno. ponekad. i bio je stvarno Neumoran ubeđujući je da odustane od svog ženskog skripta.

i da je jednom . tešila se. i sve su joj te misli padale na pamet ponekad. sa nekako promenjenim razdeljkom na glavi. takoreći izdajničke. Rebeki Dragović se učinilo da preko tezgi. Da. bila je ubeđena da je njega ili njegovog dvojnika videla i na Trgu Republike.balkandownload. da joj se prosto vrtelo u glavi. drugih tragova nije bilo. posle važilo za neki drugi grad. Ne.viđajući se uvek sa istim ljudima. Bio je pun neverovatnih priča o Budimpešti i o Budimu i Pešti i o mostovima i Mađaricama. i dobro je znala da ponekad ima nelogičnosti u njegovim pričama. to je onda sigurno bio neko ko liči na njega. i znala je da je malo čudno što na njegovom poslu stalno menjaju brojeve telefona. sa nekom blajhanom plavušom koja je znalački proveravala debljinu limunove kore. kod južnog voća. prevarila se. ali kad se na vratima pojavio sa zabrinutim i potamnelim licem. znala je da se debelo ogrešila o njega. a znala je dobro da je on tada bio u Briselu. Trljala je oči nekoliko sekundi i mislila da halucinira. iz autobusa. Inače. to je bio on. ali potpuno drugačije obučen i sa nepoznatom ženom! Ne. i da baš ne može uvek da bude sve tako komplikovano i zamršeno i nejasno. Uostalom. kako se nešto raspravlja sa saobraćajcem . i osim na pijaci. ubeđivala je sebe. i onda je znala da to nije on. a on bi joj uvek pokazivao svoj pasoš prepun pečata. i jednom. mogla je da se zakune . njen Srđan. i o horgoškoj paprici i gulašu.ali tada je bio u "Golfu" crvene boje. tamo malo dalje. Tračak sumnje ipak je razjedao njeno srce. Rebeka Dragović. jer njen čovek nema takav auto. bio je to on. vidi njega. Njegov dvojnik. između malih restorana u koje su izlazili. Da. Ima li većeg dokaza od pečata u pasošu?!? I. negde. Te večeri. Već sledećeg trenutka izgubila ih je iz vida. i negde je sebe tešila da je to prava istina. da nema razloga da zanoveta za lepi i takoreći putujući život koji je sa njim imala. nema sumnje. Tako je 77 . nekako neverovatno .samo obučen u odelo koje ona nikada nije videla. to je sebi kupio nov parfem koji je imao limunsku komponentu. i opet je grdila sebe što su joj te. kako se to kaže u parfemskom žargonu. I znala je Rebeka da on malo preteruje u pričama o svome poslu. muvao se po njenoj pijaci. I tako je tekao njihov zajednički život između putovanja i povrataka i poklona i uzbudljivih priča. javio joj je da se sa puta vraća ranije zbog komplikacija na poslu.ono što je važilo za Minhen. da mu propada posao. svaki čovek ima svog dvojnika. u vidu nekog cvetka? I. sa potpuno novim i drugačijim naočarima za sunce i što je bilo najčudnije. dodajući usput da je očajan. www. od poklona koje joj je donosio? I od pažnje. Svog Srđana. a i nalazi se na putu. misli padale na pamet. da se posvađao sa partnerima i da i sa transportom očekuje probleme. ali mirisao je na limun toliko. bar koliko je Rebeka Dragović mogla da vidi.org salate.

www.balkandownload.org

ubijala onog crva sumnje.
Jednoga dana, razgledajući izloge, čula je njegov glas pored sebe. Okrenula
se i videla svog čoveka, Srđana Poplašena, kako drži za ruku nepoznatu, mada
zgodnu riđokosu trudnicu. Zanemela je. To je bio on. Neumorni. Ali kako je
moguće? Gledao je belo, čak zaprepašćeno što mu se ona, nepoznata žena,
obraća. "Mora da ste me zamenili sa nekim" rekao joj je glasom tako uverljivim,
da se uštinula da ne padne u nesvest. To je bio on, u stvari to je bio neko drugi,
koji je isti kao on, jer njen čovek nema nikakvu riđokosu trudnicu nego nju,
Rebeku Dragović koja nosi spiralu, i njen čovek je na putu u Makedoniji, a ovaj
je tu i nosi naočare sa dioptrijom, lep okvir do duše, ali isti, pljunuti, njen čovek.
Mislila je da je možda poludela. I nije mogla da dočeka veče, da se on vrati
sa svoga službenog puta, da sa njim to podeli, da rasprši svoju strašnu sumnju,
da poništi živu istinsku scenu pred izlogom, u kojoj je učestvovala, koju nije
sanjala. I kada joj se uveče, kasno, čovek vratio sa puta, sumanuta od uzbuđenja
i neverice, ispričala mu je scenu ispred izloga. Srđan Neumorni smejao se slatko
i pričao joj o tome kako se Skopje izgradilo, ne bi ga prepoznala, i smejao se na
priču o riđoj trudnici, slatko se smejao, njoj, Rebeki Dragović, svojoj maloj ludoj
glavi, i kada je ona primetila da ima otisak od naočara na nosu, on se malo trgao
i rekao da je sunce bilo tako jako, da svoje naočare za sunce koje su mu teške i
žuljaju ga, nije skidao ceo dan, ali da će morati da ih promeni.
Osećala je da ludi. Otkuda toliko njegovih dvojnika koje viđa sve češće, na
najneverovatnijim mestima, i to uvek kad je on na putu?
A on je prema njoj bio divan, divan i sve divniji.
Jednoga dana, sedeći kod frizera, tik do jedne riđokose koja joj je bila nešto
poznata ali nije znala odakle, i jedne blajhane, Rebeka Dragović slušala je, sa
dosadom, lokalne tračeve i priče o muževima i deci, dok je čekala da joj skinu
papilotne. Nerviralo je to što se ta plavuša, za koju je u jednom trenutku
pomislila da je zna odnekuda, tako glasno i neumesno i primitivno i prostački
hvali svojim pilotom koji sada radi za bugarsku avio kompaniju, pa ga retko
viđa - samo jedan vikend mesečno - ali imaju divan brak, dok je riđokosa svojoj
frizerki spremno odgovarala na pitanja o malom detetu i mužu koji je, koliko je
Rebeka uspela da shvati, bio nešto kao tajni agent na Kosovu, ali uspešan i
vredan čovek koji joj, svojoj riđokosoj ženi, zbog prirode svoga posla, ostavlja
mnogo slobodnog vremena - jer se viđaju samo, od prilike, dva dana nedeljno.
Nešto je žacnulo Rebeku Dragović odjednom, nos joj je brideo kao da ga je neko
udario, ali se brzo sabrala, prizivajući u svest sliku svoga Srđana Poplašena, i
njihove dobre, stabilne, logične, rečju - realne priče.
I, kada su plavuša i riđokosa povadile fotografije iz novčanika i krenule da

78

www.balkandownload.org

ih pokazuju jedna drugoj i frizerki, čula se strašna vriska. Rebeka se trgla iz
svog razmišljanja, iz slike svoga čoveka Srđana Neumornog, nekako
prestravljena unapred. Ustala je sa stolice i sekund kasnije ostala bez daha. Obe
žene, ta blajhana i ta riđokosa, pokazivale su sliku njenog čoveka, Srđana
Poplašena, zvanog Neumorni, trgovačkog putnika i uspešnog poslovnog
čoveka.
Sada više nije bilo sumnje. Sada više nije bilo sumnje! Sada joj se ništa nije
pričinjavalo, iako se on na plavušinoj slici zvao Marko, a na riđokosinoj
Milomir, to je bio on! Sve na njemu, presvučen, sa različitim razdeljcima, sa
različitim naočarima, sa detetom i bez deteta, sa različitim životima i sa
različitim ženama. Ali, bila je to ista slika.
Rebeka Dragović ništa nije rekla. Drhtavim rukama poskidala je, sama, svoje
papilotne i onako neraščešljana, tutnuvši novčanicu u frizerkin džep, bleda, vrlo
bleda i nekako bez krvi na usnama, izletela je iz salona. To je bio dokaz na koji
je čekala mesecima, dokaz koji nije htela da vidi.
Potpuno smirena ušla je u stan, prišla Srđanu Neumornom, koji je upravo
izlazio ispod tuša, onako golom i raspalila mu šamarčinu.
Bio je iznenađen. Bio je stvarno zatečen, kad mu je ona, Rebeka Dragović,
koja ga je toliko volela, rekla da je gotovo. Kleo se u sve na svetu da to nije
istina, da možda stvarno liči na te pilote i te agente, da treba da porazgovaraju o
svemu i da je nikada, osim kada su u pitanju sitnice, nije slagao.
Njen dragi lažljivac znao je da nije teško lagati, ako imaš onoga ko u laži želi
da veruje.
Ali, te večeri, nešto mu nije išlo.

79

www.balkandownload.org

O fircanju i paranju

a svoj četrdeset prvi rođendan, Mladenka Starčević, odjednom je primetila,
gledajući svoje čuveno lepo telo u ogledalu, da su joj se grudi naprasno
opustile. Izgledale su tako opuštene i bezvoljne, nekako toliko starije od svega
ostalog na njoj i u njoj, da je dobila napad panike. To su sada bile introvertne
grudi. Zamorene. Naučene. Grudi bez volje. Grudi koje nisu dojile, a opet
nekako otromboljene. Zurila je u njih, dizala ih i spuštala i gledala ih spreda i iz
profila, i nadlakticama ih skupljala da vidi kako izgledaju u dekolteu, ali je ipak,
sa žaljenjem, morala da konstatuje da je njihovo vreme, neumoljivo, na izmaku.
Odjednom je počela sebi da prebacuje zbog svih onih hipi godina kada je
išla bez prslučeta terajući najnoviju modu, kada nije mogla da zamisli da joj se
ispod letnje majice nazire brushalter - to "smešno ortopedsko pomagalo
takozvane civilizovane, a u suštini malograđanske ženstvenosti", i kada su
ispupčene bradavice na njenim čvrstim grudima bile isto toliko dokaz njene
životne revolucionarnosti koliko i sve ostalo, u generaciji koja je verovala
da ništa ne može da izgubi, i da nikada neće ostariti, u generaciji koja je
naivno verovala da je starost tela samo zaslužena kazna za promašenu,
zakopčanu, socijalno prihvatljivu i neinventivnu mladost.
E, ali ona je polako trošila svoju petu deceniju i odjednom joj je postalo jasno
da godine odlaze, da prolaze i da jedino biološko vreme nema milosti ni prema
kome. Prve sede dlake u kosi čupala je pincetom, ne pridajući im nikakvu
specijalnu važnost, ali što su nedelje više prolazile, to ih je bilo sve više, nicale
su niotkuda i iznenada. Više nije mogla da ih čupa. Počela je da se farba.
Sve češće, iskrivljenog lica, prilazila bi ogledalu da proveri stanje svojih
bora, a sitna, skoro filigranska mrežica ispod očiju širila se na njen užas, sve

80

gledajući se iz profila. Stari se polako. nego i potpuno uništiti bore. odlučila je da se trgne.nije mogla da odoli stalnom poređenju svog sa tuđim telima. i ona se pitala tog jutra. ali ona je i dalje uzdisala pred nesavršenošću kako ljudskog tela tako i medicinske nauke. i da gotovo da nema razloga da rođendan uopšte slavi. kao pokretni praznik. gotovo devojački verujući u ludosti reklamnih poruka za te kozmetičke proizvode. Upisala se u fitnes klub i počela tamo redovno da odlazi. povrh svega. samo su bile mnogo mlađe. shvatila je. bila je svesna da se. osim što je sve češće sama sebe hvatala kako sa potpuno neobuzdanom zavišću gleda devojke oko sebe koje su isto to radile. Svi. dva dana ranije. Dizala je tegove i radila čučnjeve i znojila se. da je moguće ne samo sakriti. ipak.ali ipak. Sa silikonskim protezama koje su joj samo malo uvećale i podigle njen glavni atribut ženstvenosti. ponovo.a kako je to sve kombinovala sa stalnim vežbama za leđa i zadnjicu. dahćući pod teretom i dizala je noge i učvršćivala svoja leđa i sve je bilo u redu. razmišljala je. www. Otišla je kod plastičnog hirurga i dala mnogo para za operaciju grudi. mekša i vidljivija. nikako ne uspevajući da razazna šta je to što njenoj vitkosti daje užasavajuću patinu. prva mala izdajnička pega na nadlanici pojavila joj se iznenada.izdajnice oko usana. ali znaci starosti dolaze iznenada. tu negde. tako da je svako mogao da je ima na uvid. svoje lice. na njoj vide svi koraci koje je u životu prošla. ono su što joj 81 . gotovo pokroviteljski prelazeći rukom preko svojih bedara koja su odjednom i sasvim iznenada.balkandownload. Tešila se da je ona tamo nabolja i najzgodnija žena i da ni jedna klinka ne može ni da joj se primakne.org nežnija. i očajavajući pred tim saznanjem i pred tim prvim i najbolnijim dokazima da vreme prolazi. dvadeset godina mlađe. postoje divne devojke. Odjednom je shvatila da pored nje. izgubila onu liniju zategnutosti koja je njenoj figuri davala poseban tonus. ili svuda. u ogledalu. Bila je depresivna. mogla je da odahne . izgledala je savršeno . ali sa podočnjacima i opuštenom linijom usana. pred tim ogledalom. Antirid kreme nije više stavljala samo uveče nego i preko dana. još uvek dobro. hoće li stvarno celoga života nositi flasterčić na tom mestu. to je bilo jasno i hranilo joj je sujetu. Sem toga.uspela je da zaustavi vreme. Vratila bi se onda. svojim grudima koje su visile na njoj i preko puta nje. Šta je tu za slavlje. Dizači tegova gledali su je. Prednjica i zadnjica bile su joj kao nove. i videla bi onda. nekako. nasađeno na njen dugi vrat koji je nepovratno počinjao da se falta i znala je da je to ono što joj otkriva godine. bez daljnjeg . Nosila je samo tesne farmerke i dekoltirane bluze. ali lice je postajalo sve veći problem: bore . pa ipak .

svome plastičnom hirurgu.ali ona se tako držala da ne pravi bore na vratu. svom najomiljenijem prijatelju. vlasniku svih njenih unutrašnjih i spoljašnjih tajni .jer je njena koža morala stalno da se hrani i verovala je da je prava devojčica koja.osim što su joj usta bila malkice razvučena u stranu. kako nikakve kupke za lice od toplog maslinovog ulja i ulja aloje. da smeh stvara bore. i išla je po kući u trikou. govorila je sama sebi. Počela je da krije ličnu kartu. ili kako su osedeli. bore su potpuno nestale pod štepovima na zaliscima i iza ušiju. tako da je izgledala kao osoba koja se stalno smeši. samo malo uzdržanija i ozbiljnija. njene jedva vidljive borice ispod očiju i malo natečeni podočnjaci. I. to je shvatala kao još jedan znak svoje produžene mladosti. nije uopšte plašila. Stidela ih se viđajući ih ostarele. Nikakva šminka tu nije mogla da pomogne. zna više. kao vraćena u život. zbog svoje zadnjice. trudeći se da bude ozbiljna i da sačuva artificijelni mermer svoga lica.ljudi su mislili da je uobražena . Izgledala je savršeno i niko joj ne bi dao vise od 30 godina i ona se i osećala tako. pobednički koračajući u budućnost koje se više.balkandownload. jer je poznato da je smeh smrt za mlado i lepo lice. I stvarno. Kakav paradoks. i mazala se pomadama . za razliku od ostalih. neprestano radeći čučnjeve. mada joj je. Ali. Beskonačni pregledi kod ginekologa i negativni testovi trudnoće delovali su joj kao šamar života. nesrećnica. niko nije bio srećniji od nje kada se. ugojene. sa lekarske tačke gledišta. ali je i dalje verovala da je čovek mlad samo onoliko koliko sam sebi 82 . jer je još samo to falilo. jer to usporava cirkulaciju i stvara celulit. bilo zabranjeno da se mnogo i raskalašno smeje. i prestala je da pije alkoholna pića. izgledali su strašno. ništa se nije moglo učiniti! Morala je ponovo pod nož. Ili sa studija. sa izvesnom gordošću pomislila je da je možda ostala u drugom stanju. Kada joj je prvi put izostala menstruacija. pojavila na štrafti svoga grada. nisu pomogle. da se ponovo obrati. i lice joj je bilo kao sveže umiveno . Ona je zbog svega. nad tom zategnutom kožom obraza i jagodica. i to je radila u svakoj prilici. i sa malo više podignutom glavom . www.org sreću druge mladosti kvari. i mada joj to nikako nije bilo potrebno u njenim godinama. za spas. odjednom. nekako. Operacija je bila uspešna. pa da zaista niko ne primeti. ili oćelavili i kako su žene njene generacije širinom svojih kukova stavljale do znanja celom svetu da su se predale. i mirišući na ribu. Nije mogla da podnese da se sreće sa ljudima iz škole. jer je to smetalo njenim podočnjacima i pazila je da ne sedi prekrštenih nogu. prestala da puši. Suočavanje sa istinom dolazećeg klimakterijuma potpuno je uništilo. jer je to smetalo njenom fejslifgtingu. morala je. mnogo namazana "jekodermom".

pitao je plastični hirurg. ipak je popuštalo. Zavisi u čemu želimo da uspemo. Očajna sam. doktore. Zorane. i hirugove za vreme operacije. Zaustavljajući talog godina. prilazeći Mladenki oprezno. hiljada popušenih cigareta. ne shvatajući da samo i neprestano razmišlja o starosti. www. pod težinom godina. jer ovo popušta.Mladenka. Jedna operacija godišnje mogla je da je zategne. koži vrata. rekla je Mladenka u suzama. a njen glas nekako nedužnim. nećemo uspeti. niskog rasta i spretnih ruku koje su ga učinile toliko traženim među gradskim lepoticama i onima koje su se tek spremale da to postanu. ali laringologa nije uspela da ubedi da se prihvati operacije kojom bi joj glasnice učinio vitkim.u njenom glasu osećale su se naslage urlika radosti. Izgledala je kao dobro očuvana. Popušta sve. pred ogledalom i na licima svojih poznanika.tretman kolagenom doneo joj je jedra. velika. Odnekuda je nabavila hormonsko-vitaminske pilule protiv starenja koje su imale i tajni ekstrakt za podmlađivanje. dok su njena usta brbljala o mladosti. glas je ono što je odaje . ali je ona ipak starila. čovek od pedesetak godina. pa je stvarno bilo logično što je kod svog omiljenog plastičnog hirurga . Oh. pogledajte ovo. na podočnjacima i grudima. nemih suza. Ali. rekla je Mladenka. rekla je Mladenka napućivši svoje napumpane usne koje su izgledale kao viršla isečena uzduž. jauka. rekao je plastični hirurg. Njena su joj bila odjednom nekako mala. i jednim žustrim pokretom otkopčala drikere na svojoj košulji iz koje 83 .obavila i tu formalnost . a sve manje neke fine čvrste ruke. ušla je u neku vrstu histerične opsednutosti mladošću. iskustva . mesnata usta sa kojima je imala sasvim novi lik. koža popušta. toliko nov da je za malo sama sebi počela da govori vi. pitao je doktor Zoran Milovanović. Sledeća akcija bilo je pumpanje usana . Neki detalj bi je uvek izdao.org omogući . suva i tanka. . ali sredovečna žena. pod težinom fizičkih vežbi u teretani i pod težinom bolne istine da ih ni jedna ruka osim njene. ali kao muškarac. četvrtaste proćelave glave.jer osim na šakama. zavisi u čemu. Možda je glas? Da.ona će ga nadmudriti. Meseci su prolazili i njeno telo natovareno ožiljcima koji su bili mali i lepo obrađeni. njene grudi su popuštale. i gutala ih je sa gotovo narkomanskom prilježnošću. godine sisaju krepkost i sa usana.njen glas bio je njen najveći izdajnik pa se ozbiljno nosila mišlju da operiše i glasne žice. svakoga dana proveravajući njihovo delovanje. Očajna sam.balkandownload. šta je opet.pa kad već taj sat tako neumoljivo otkucava . Mladenka. grlili sve više hirurški konci. popuštaju šavovi. galona vina. Šta popušta. u stvari možda je bila više kao jedno dobro proštepovano i elegantno ufircano telo koje su uporedo sa godinama. nije dotakla. opet.

mogu Mladenka. naravno da ću vam dopustiti. mogu. Oh. 84 . Mladenka. i nekako odjednom i oslonac u svom plastičnom životu. dodala je Mladenka stavljajući ruku na njegovo rame. njegovu ćelu koju je gladio zrak zalazećeg sunca. ne možete ih držati tako stalno. izbora nemaju jedino budale. priznala je Mladenka. dok je doktor Zoran spuštao svoja usta na njene grudi. jer nemam izbora. šireći polako svoje noge i dopuštajući toj stručnoj doktorskoj ruci da joj zađe pod suknju. Kako sam spasena. ponavljala je. Više neće biti operacija. mogu Mladenka. Kad je sve u tvojim rukama. šaputao je doktor Zoran Milovanović skoro priljubivši usta na njene grudi. gledajući je užarenim očima čoveka koji je dobro poznaje. Hoćemo da legnemo. dopuštam ako će to da me spasi. kako to. Zorane. kako to. niko te. držao je njene grudi a da ona nije ležala na operacionom stolu. Oh. to je tačno Zorane! doktore! ti! rekla je i gotovo vrisnula od uzbuđenja. Mladenka. Ako dopustite da ja budem vaš spasitelj. i prvi put otkako je zna. mrmljajući nešto o tome kako sam sebi kvari posao. Ali kako to. kažite mi. Mladenka. www. samo što to nećete da vidite. ako mi samo dopustite. dodavala je Mladenka utanjenim i isprekidanim glasom. Bez operacije. rekao je. prvi put otkako ga zna. Zorane. prošaputala je Mladenka. odlično je ovako. žmurim. biraću. pazi da me ne oparaš. vidiš kako će sve da bude dobro. pitao je doktor zavlačeći prst ispod njenih gaćica. molio je doktor Zoran dodirujući kažiprstom lastiš njenih gaćica. vi možete da birate. dodao je Zoran i bacio se na nju. kako sam spasena. oh. ako mi dopustite da budem vaš stvarni spasilac. interesovao se hirurg. jel' ovako dobro. pa to mora da se drži.org su se po njoj prosule velike silikonske grudi. doktore. Oh. Vidiš. oh divno je. govorio je doktor. šaputala je Mladenka glave zabačene unazad. žena se zateže samo na jedan način.. Budimo na ti. obasjano teme. rekao je okuraženi doktor. i biraćete sad. da poljubi njegovo glatko. Mladenka. moram da vam dopustim. lako. doktore. rekao je doktor Zoran Milovanović. odjednom je postao mekan i drhtav njegov glas. odmah . drhtao je Mladenkin glas. spaseni ste. ne poznaje bolje od mene. Zorane. pitala je Mladenka utanjenim glasom.ili nikada. Dopuštam. rekao je doktor. dopustiću vam. dižući glavu da sačuva vrat.balkandownload. pitao je Zoran. nastavljao je Zoran. Ali ja mogu samo da te fircam. pućila je Mladenka svoja debela usta popuštajući pred doktorom i pred medicinom uopšte. Grešite. cvrkutala je Mladenka osećajući oslonac pod svojim grudima. drhtala je Mladenka gledajući svoje grudi u njegovim rukama. ako mi dopustite. rekao je Zoran gledajući je pravo u oči. rekla je Mladenka poželevši u tom trenutku. Lako.. vi ste spaseni. To je tačno. brinula se Mladenka. Ali.

i fizičku i duhovnu. najzaslužnija ljubav. dok je doktor Zoran Milovanović. Smejala se raskalašno i opušteno. za tvoju lepotu.balkandownload. ljubav koja je jedini pravi eliksir mladosti. i otkrivali stare štepove života jedno na drugome. Mladenka Starčević i njen doktor Zoran Milovanović fircali su se i parali. udata Milovanović. Tome stvarno nije mogla da protivreči.org I tako je i bilo. www. zahvaljujući nebesima i onom laringologu koji se nije dao ubediti. posle svega. novoj mladosti i nasmejanom srećnom licu divili svi. Mladenka Starčević. šeretski je gledajući i uživajući u svojoj samodovoljnosti. prizna da je za njenu lepotu. bila je sklona da. čijoj su se lepoti. 85 . za svoju iznenada otkrivenu sreću. jedrost i punoću. sedeći u njegovom krilu. kao romantična duša koju je poljubila sudbina. ne mareći ni najmanje za bore oko usana i očiju. i sreću najzaslužniji je plastični hirurg". ostajao bandoglav: "Ne draga moja. i lečili ožiljke i voleli se na način na koji davljenici vole svoje spasitelje.

To je jednostavno bilo jače od nje. Da je to šarenilo njenih očiju. i da se to vidi. Možda je baš to volela.nikako da dobije svoju pesmu. skupljala pesničke zbirke. njene lepo upakovane. verujući da je pljunuta Margarita koju dalekim pesničkim očima posmatra njen majstor. a ona da bude u ravnom i. uzdisala nad pojedinim omiljenim stihovima. il' da crkne. Ali. u stvari. Ali šta je to vredelo . Jedino što je pokazivao bilo je da mu nije naročito stalo do nje. ona ga je volela. samo kada bi se posvađali. ni oko čega toliko trudio koliko se trudio da joj ne pokaže ništa. jer se on veoma trudio da to ne pokaže. grudi su joj se punile stihovima. Da to mora i on da vidi.da je to dovoljno. bivala je ushićena svojim intimnim odnosom sa poezijom za koji je verovala da joj crne oči pretvara u šarene. Da ništa ne pokaže.balkandownload. Znala je sto puta više pesama od njega.to nije išlo. Želela je pesmu. Gajila je neku. a ona je htela da mu bude muza. Eto. al' šta vredi . samo njoj zamislivu. Nosili su isti broj cipela. i voleo je da on nosi štikle. Mnogo ga je volela. Bio je pesnik. bile nekako poetski obojene. i bila je uvek 86 . ali nekako . misterioznost pesnikove žene. i treperavost njenoga srca. Često je sama sebi kupovala žuto cveće i išla ulicama. i sekirao se verovatno još zbog mnogo čega što je ona mogla samo da naslućuje. naročito u vreme punog meseca. www. ona je oblačila visoke potpetice da ga nasekira. Da može bez nje uvek i na svakom mestu. Sekirao se on zbog te visine. za poezijom uopšte. to je bilo nešto vrlo strasno i vrlo ženski. To je htela. sveže reči .org Pesnik i njegova muza olela je jednoga mnogo. i imao je veliki nos. razlikovala refleksivnu od romantičarske poezije. ta žudnja za tom pesmom. Nije se. Bio je malo niži od nje. Rečenice su joj. i zbog tog broja cipela. to je bila ta ljubav.volela je baš njega.

kad zatreba. ali šta vredi kada ih nije napisao on? Posvećena svome pesniku. On je za to vreme pesnički i boemski pio pivo. bez posvećene pesme. priznati sve i napokon pročitati tu pesmu koju piše. ni njen laki hod . to je samo njena poezija. i na prstima. ali nije smela da mu kaže) ili je trčao da održi svoju kondiciju. u svakom pogledu. napunjena stihovima. dok je čekala svoju. bogartovske tako reći. Verovala je da je to taj znak. ni damar. uostalom. Kakvu je ona pesmu napisala o sebi u beloj haljini sa bretelama . nosila je samo dve bele haljine. slomljen od ljubavi i uzvišene patnje.fantastičnu. stalno prisutna i spremna da uskoči u bilo koji red. njen pesnik koji će napokon da je opiše. metrima i lepim osećanjima. pisala je krišom. ali ništa tu nije mogla.ništa to nije bilo za opevanje.org tako duboko ushićena tom zbilja lepom slikom . i ona je to sve krajičkom svoga oka i svoga tananog bića videla. i sebi se neverovatno dopadala takva. u strofu. Nje nije bilo ni u jednom jedinom retku. to ne vredi ništa. prepoznala bi se. i njeni su stihovi bili bolji od njegovih. I. zvuči kao čista uvreda. znala je da je stvorena za muzu. čekala je trenutak kada će joj on. ili se pred ogledalom oblačio u maniru smišljene nemarnosti. rekao da joj u životu ne treba ništa osim još jedne bele haljine. i zato ih tako malo ima. ni nokat. Jednom joj je. Onesvestila se od očaranosti. Hodao je po malo. divnu pesmu koju nije smela nikome da pokaže. www. pisala je pesme. u belom. za promociju je obukla onu belu haljinu i. jer su supstancijalne. znak čiste poezije i savršene ljubavi. O. u kojoj se reči mere brižljivo. bez pesme posvećene njoj. i u tim trenucima ona je bila on. u 87 . Znala je to. O njoj. mislila je. Želela je svoju pesmu. Ni u jednoj jedinoj slici. pesme kakve je volela da on napiše njoj. Ali. Krotko je čekajući. nizale su se njegove pesničke slike. krhka. ali sa njim to nije išlo. sve se to stapa u tom hodajućem stihu. pune apstraktnih žena. da uđe u novu zbirku. obučena u njegovu metaforu. u stvari. pune drugih žena. ni put. katkad tople. stalno zagledan u budućnost poezije. A život sa pesnikom. otrovne i tačne i divne. znala je. u nastupu nežnosti. ali njene pesme nije bilo. spremna da se uda za njegovu poeziju. ni dlačice iznad usana. I ni jedna njena lokna. Objavio je novu knjigu. k'o da je napisao on. Živela je od te rečenice lebdeći nad njegovom inspiracijom. katkad glupe. pesnik kakav je želela da on bude. za sebe. Ali. (a ona je želela da on pije vino jer je to više išlo uz pesnika. Svejedno.balkandownload. tako da izgleda kao pravi pesnik koji ne misli na oblačenje. Pisala je o sebi. osećajući da je tako baš njegova pesnička veličina miluje i voli.ona i žuto cveće u šetnji. i sva poezija sveta. čekala je da uđe u njegovu pesmu. pune bivših žena. Napeta kao struna njegove pesničke lire.

Pesmu koja će. njenom svetlu. za ceo svet.jer je ona. da ih napiše njen pesnik. poredila se i nije shvatala zašto njen pesnik ne vidi da ona može da bude. za svoju pesmu i za žene koje uglavnom za poeziju nisu marile. Ona se krišom poredila sa velikim junakinjama literature. samo ne očaravajuće. mislila je. i kako je nervira što je malo pogrbljen. posle snova. pesmu ljubavnu koju će posle svi znati napamet. odnosile se one na oblake. sasvim običan čovek.balkandownload. i kada tako lepo. posle. u stvari. nije se nikada. napokon. a njen pesnik. u njegovim novim pesmama. ili to čarobno tkanje na kome on. i 88 . njenoga pesnika prikazati u pravom. i sa pomešanim osećanjima zadovoljstva i ljutnje. naravno i zbog svog ponosa. pesmu o njoj i za nju. ali u trenucima gorčine prebacivala je sebi . učestvovanjem u njegovoj poeziji. i recitovati je na radiju i na večerima poezije. Ali. neopterećen njenim morama. crni. televizijski program ili pijacu. jedna moderna i svakako sasvim očaravajuća Lu. i odjednom joj je njegova poezija bila tako obična i prozaična i sa tako malo poetskog u sebi. njene rečenice. kada je to. da ona u stvari jeste. od početka. smrvljena tom božanskom nepravdom koja joj se sručila na srce. Može se biti muza i tako. učestvovala u njihovom smeštanju u istoriju poezije. ne želi da ostavi trag svoj na njenom telu. sa svim onim romantičnim. www. i tuđim slikama i što je bilo najgore . njeni dnevnici u kojima je pisala pesme o sebi kakve je želela da budu stvarno napisane. Videla je koliko je niži od nje u svoj svojoj veličini. posvećenim nečijim tuđim oblacima. i susrela se. sa njegovom neosetljivošću za nju i njenu tananu dušu.org stvari. usudila da mu pomene nešto o svojoj tajnoj žudnji. nalazila je te svoje metafore i te svoje slike i te svoje reči. Znajući pesnikovu dušu. nemogućim ženama koje su opevane na sve načine. sve je to radila za njega.drugim ženama. odjednom joj se učinio kao sasvim. u stvari. Njene pesme nikako nije bilo. i koliko mu je nos veliki i kako su mu bore sve. I znala je da za to nikada niko neće saznati i padala je zbog toga u neke čudne tuge. pesmu koja će je staviti u istoriju. zagonetnim. ili Anabel Li. pesničke i duboke. Prolazilo je vreme i njeni papirići. jezgrovito. opevala sve njegove druge žene. bile su sve više natopljene metaforama i lepim slikama. napokon. I nije joj bilo jasno zašto je neka Svetlana iz Mostara lepše kisnula od nje ili zašto ona njemu nikada nije bila afrička kraljica. koja će napokon dati smisao svim tim trenucima njene požrtvovanosti u poeziji i njene požrtvovanosti u ljubavi. Postala je nepristojna sama sebi zbog te svoje uzaludne žudnje. na melanholičnu i svakako nepravednu poeziju njenog vlastitog života. odjednom su joj postali nekako nepristojni. i znala je pokatkad da izmisli neverovatne reči pred kojima on nije skrivao svoju zadivljenost.

Odgovor je bio mali i ljudski. To osećanje bi je umirilo. u kojoj ona i dalje. i volela je poeziju svaku i volela je zvezde poezije. ganutljivost koja je mogla da joj zamagli oči i čak da je rasplače. Pustila je svog pesnika da ode u naručje muzama čije je lake korake opisivao sa lakoćom. običan i tužan. upućene sebi. 89 . i zašto je sebe htela da vidi u njima. i htela je da bude jedna od njih i. držala se za ruke sa stvaraocima na svim poljima. www. I kada bi se sabrala. reči spremne da stanu u jednu pravu dobru pesmu. u trenucima lake melanholije koja bi je. zna i on. i zašto se tako očajnički nadala. Da opet crkava za jednom pesmom. Nije. koliko je volela njegovu pesničku slavu. u stvari. i za čiju je put nalazio hiljade poetskih puteva. traži svoje mesto. negde u dnu svoga srca. i čije je uvojke uvijeno slikao lakim slikama. hvatala bi se svojih negdašnjih pisanija i pronalazila svoje stihove. u stvari. iz vremena dok je volela malog pesnika. svih tih godina. ali na polje poezije. toliko volela njega. I onda je odustala. znala je da je život u kome sve pesme mora da napiše sama. znala je da joj mali pesnik uopšte nije bio potreban. još uvek. da će joj posvetiti bar neki stih. kao što je znala da to isto. I da jedna jedina pesma. reči koje je samo ona imala. Prošlo je mnogo vremena od tada. obuzimala s vremena na vreme. I znala je da će mu faliti reči. i pronašla je odgovor. nekako. ipak nepravedan. Ali. bila nešto kao najjači i najbolji dokaz da je živa. I dopadali su joj se. pesnička tako reći. Zaljubila se još mnogo puta.balkandownload.org pitala se šta je ona tražila u tim pesmama i šta je u njima nalazila. Obuzimala bi je neka neverovatna ganutljivost. više ni sa kim za ruku držeći se. da postoji i da nešto vredi. U momentima memoarskim. sasvim tiho i neprimetno. Jer je znala na šta to može da izađe. može daleko da nadmaši sve domete poezije. nije kročila. potpuno bezrazložno. nije dovoljno volela sebe jer joj je ta nenapisana njegova pesma.

da to malo parče vremena izgubim. sa mojom opijenošću Mediteranom kao stanjem duha. u predivnom ambijentu ultraekskluzivne diskoteke "LA Mamunja". koje su u godinama u kojima sam upoznavala Grčku.liče na Beograd. porazilo. Ipak. imala sam svoje razloge da otputujem. To mi je bio plan. Svi nesrećni . u samu čar putovanja. negde. Htela sam da se sretnem sa svojim uspomenama. i u tim trenucima. na vrhu. da bih u Atini sedela. sa crkvicom posvećenom uglavnom proroku Iliji. sedeći u jednoj lepoj bašti u Atini. sa tim ukusom "Recine" na nepcima. sama sa sobom. tako i Atina ima veze sa sobom u decembru. koju su i bukvalno digle na noge beogradske manekenke.. To saznanje me je. kišni. Malo lokal patriotizma na delu i. Ostavila sam oblačni. Ali. plačni i takoreći depresivni Beograd. sedeći na suncu u Kolonaki Topsu. sa svim mojim grčkim resentimanima i uspomenama. upoznavala i volela.balkandownload. krajem decembra. Povod je bio krajnje prozaičan . kao što ja imam veze sa modom. u bakalnice Pireja i velike bele brodove koji su nosili eros letovanja kako na palubi tako i u potpalublju.održavala se jedna gala modna revija beogradske kreatorke. gledala u plavo. To sam htela. bilo je nekako dobro biti iz Beograda. Povezano sa toplom sporošću Atine. Grčku belih golih ostrva. očarana svojom zaljubljenošću u svet. što je uvek povezano sa lakom cvrcnutošću i idejom peščanih plaža Kiklada. u kojoj sam se nekih godina zaljubljivala u sebe.org Cipele broj 41 vi srećni gradovi liče jedni na druge. palo mi je na pamet dok sam. pila "recinu" i čekala. www. Krenula sam na taj put sa neverovatnom potrebom da odem odavde. napokon.. to je to. pila kapućino. Romantična ekskurzija po 90 .

što je valjda takođe prirodna stvar koja stiže ne sa godinama nego sa materinstvom. www. u sandalama. I dok slatke manekenke u avionu čavrljaju o farmerkama i životu.org arheološkim iskopinama vlastitih suza. da odjednom postoje devojke. negde u nekoj kocki grčkog prostora i to 91 . i to more. Gledati sebe kako hodaš. i ostajem zaprepašćena surovom činjenicom da postoje devojke. Zatim. i . Palim cigaretu i šaljem jedan dug i beznadežan pogled kroz prozor. ni sama ne znam šta sam htela. mleko za kafu se dobija preko veze gotovo u konspiraciji sa ljubaznim stjuartom koji ne može da odoli tolikoj koncentraciji ženske lepote. od osećanja tog egzistencijalnog poniženja na svakom koraku. otvara svoj pasoš da popuni formular za ulazak u Grčku. Letimo JAT-om . bacam pogled na pasoš jedne zelenooke lepojke koja sedi do mene. koje su petnaest godina mlađe od mene! Ta istina pogađa kao otrovna strela moje samoljublje. ali sve više dolazim do zaključka da pravo putovanje može da bude samo u okerastim tonovima vremena. uživati u sopstvenoj usamljenosti. i ja vidim da je ta lepa žena u godinama samo deset godina starija od mene. sa dobro napuderisanim licem i izvanrednom ondulacijom.već mi je muka od priče o našem očaju. tim više što me pogled na drugu stranu baca u još veći očaj: odlično držeća gospođa. Dole je čekala Atina.balkandownload. iz dosade.dakle nema šampanjca i ostalih nezaobilaznih rekvizita - tako potrebnih za putopis. i da sam ja kalendarski odjednom bliža tom "Barberiju" nego farmerkama zelenooke. a ne deca. osim da potpuno demodirano čitam Kavafija. u lakim haljinama bez rukava. To je bilo to. opet sam tamo. I ja sam čekala Atinu u kojoj sam htela samo da gledam u plavo i da čekam. rečju u vremenskim prilikama gde tuširanje nekoliko puta dnevno predstavlja najidealniju preobuku i da je putovanje bez gužve jedino koje mi prija. sankcijama i ostalom. osvetljena i velika. lako snena pred sopstvenim koracima koji hodaju istim tragovima. skamenjena od straha od letenja. tragati za romantičnim i ženama ponekad tako potrebnim osećanjem vlastite pustoši. o mleku. Posle toliko vremena. putovanje u bundi i čizmama! Možda je u pitanju moja razmaženost. iscepanim na dupencetu. oko čijeg otmenim parfemom namirisanog vrata visi simbol uspešne sredovečnosti - "Barberi's" šal. U ruci sam držala mali drveni prostorni krst. u sivi akvarel neba u kome je postojalo samo kretanje. samo kiseli veštački sok od pomorandže. moju amajliju. Ali moj prvi šok je jedno saznanje strašnog "deža vi"-a: toliko sam htela. To more. ali gospođa. slučajno. u ništa. i da sam se suviše brecnula kada mi se sedamnaestogodišnja lepojka obratila sa "Vi". tako bolno i tako podmuklo.

Da. Da vidim da li je to moguće. Htela sam da čitam i da budem u svojoj grčkoj kocki. sa paradajzom što izgleda kao na razglednici a ima ukus sapuna. novoizgrađene Atine. To sam htela. para poli". iz kojih po pravilu viri tesna bela. i tim susretom. i mentalnog peska "Superparadajza" sa Mikonosa. čak napadna svetlost gotovo las vegasovska. Fotografija. normalno. Sećam se kako sam prošle zime. skupih automobila i mobifona zakačenih na gajku od uvek malo smaknutih pantalona. i takoreći sindikalni prostakluk Hidre. gacala Viskonsin avenijom. u kojima je Grčka bila Grčka. i šarm kariranog postavljenog stola na Serifosu i. Tragična uklopljenost jednog od najčudesnijih gradova Evrope u ono što se zove moderni svet. jer je oblačno i pada 92 . u decembru '94. i koji u toj šumi-pustinji Američkog istoka nalaze svoje bolećive beogradske anegdote u horijatici. Stolice sa sedištem od pruća i sto sa stolnjakom od papira lakše se mogu naći u Džordžtaunu u Vašingtonu. i totalnog odsustva vetra na plaži Mavrolitos na San Toriniju. na putu od Glifade do centra. Hodanje postaje opsesivno. dok nisam našla pravi grčki restoran u kome sam plakala sa svojim prijateljem.balkandownload. tako je. grad lustera i klozetskih šolja. Svetlosti Atine. gde se jeo moskari lemonato u godinama koje su srećne samo zato što su prošle. koga tipično beogradski fasciniramo sa "efharisto. po najdubljem snegu. htela sam i Kazancakisa i Foulsa. pred očima zaprepašćenog kelnera iz Portorika. normalno. Nila Kedrova. lampi i neona. Ali.org baš pesmu "Grad". mada ništa nije slučajno. prva su stvar koja me je šokirala. U Koferu su bili "Cool memories" Zana Bodrijara i. Da li je moguće da išta vidim posle toliko vremena. i ludila Pirgadikije. postmodernističko predgrađe jeftino građenih jednospratnica u staklu. www. na Slaviji. raskopčana košulja. i tim nemogućim spojem Srba koji su nekada bili građani sveta. koja je tako lepo i tako poetski pričala o svojim admiralima: u svakom slučaju nešto vrlo retro. Šta sam u stvari htela? Malo nenormalno. Gledam i hodam. obljubljenih svetlećim reklamama i bilbordima. Svetlost. Atina. i atmosfere Kakopetrije sa Kipra. ali u svakom slučaju neki sentimentalni pazl u kome ima i noći Uranopolisa na večerama kod Krićanina. nego u Atini. i plantaže pistaća sa Egine. i Cicanisa. Ali Kavafi je ostao slučajno. Atina je odjednom. zaboravljen na mome krevetu na cveće. sve je kao ulazak na veliki vašar. atmosferu Rodie na Kolonakiju. idealna za dert zejbehika. Diras. To je kao kad hoćete da uđete u neku staru fotografiju. i Leonarda Koena sa svojom grčkom Suzan u senci bele kuće na Rodosu. takoreći ljuti što je jelovnik samo na engleskom. ophrvana vinom.

To opšte preterivanje juvelirnica. dakle kao u skoro celom svetu. u stvari. A sem toga i nedelja je. Cipele obavezno. Teror kupovine napustio me je odavno. dok se spuštam uličicom uskom pored Botaničke bašte. dosadni. mnogo vidljivog sjaja.. i da smo. omamljujućeg prstenja i broševa. a da se ne obavi neka kupovina. Kao zlato.. kugle. arapske. vraća me u neke beogradske kadrove. lako nabačenim na lake haljine. lagala bih da sebi ne priznam kako sam cipele sa štiklom. i oblačna nedelja.balkandownload. palo mi je na pamet dok sam prolazila atinskim ulicama koje sve više predstavljaju prolaz kroz izloge. Onda.vizantijski nakit Lalaunisa. u neke oblačne dane sa preeksponiranim svetlom. To je jedino što sam kupila. sa mora. To je drugi grad. Atina bez sunca je kao poljubac bez brkova. plus prstenje plus dugački. kao bilo koji delfin ili patka sa plaže u Makarskoj. očekujući da me spretni grčki 93 . Zlato na svakom muškom vratu. Atinjanke. plus narukvica. da se radi. naročito bogati izlozi.. i krstom. ta kišica koja rominja po pustim ulicama. po drveću tople klime: palme koje glume jelke u toj pomodnoj simulaciji Zapada. Atinjanke se u nerčevima. lepih kao nostalgija. tražila bezuspešno. sa rukama u džepovima pantalona. girlande. neobično zadovoljna činjenicom da su izlozi. Ali. kao guma za plivanje. talasa i ostrva . deda Mraz je idealna igračka za plažu. blještavost atinskih zlatara koje sijaju od brilijanata. okićene žene sa zveckavim rukama. libanske brkove. čiji izlozi izgledaju kao vitrine kakvog arheološkog muzeja. Kupila sam dva crvena Deda Mraza na naduvavanje sa istim osećanjem sa kojim su se nekada kupovali ramovi za fotografije. velikih belih brodova. sam život se uvek postara za dodatni simbol: u radnjama na ćoškovima jeftinih kvartova grada obešene su stotine Deda-Mrazeva: u zemlji mora.org kiša. Posejdona. pa su ukrasi. kao luft-madrac.. o neverovatnoj agresiji neprestanog ponavljanja obilja. opervaženi školjkama. grad u kome se na ulicama mogu videti samo oni što nose turske. u raspoloženju za stvaranje "selected poems". pokačene po palmama. Uspomena na more jednostavno mora da bude kič. Ali. www. po lavirintima prljavih i sumnjivih uličica oko Omonije. mi bili bolesno drilovani da se inostranstvo ima shvatiti kao "akcijaški rad kupovine" ili tako nekako. broj 41. debeli zlatni lanac.Deda Mraz je na naduvavanje. ta mediteranska postmoderna na svedenim formama "Kartije" stila i nasuprot tome . Garderoba. Da se naprosto nije moglo otići nikuda iz najbolje zemlje socijalizma. crvene mašne i zlatne jabuke. da potpuno mediteranski potvrde potrebu za sjajem koji mora da se vidi. od plastike. dok ubijaju taj dan. Deda mraz koji se kupa. pa ipak. na primer. u kojoj iz skupih radnji dopiru samo engleske božićne pesme. pojavljuju i u julu. "Sine tjazmeni kirjaki" kaže ona čuvena tužna pesma. ali lepo obrađeni nokat na malom prstu. Božić u Atini slavi se po novom kalendaru.

Tu. A za susednim spojenim stolovima bogati Atinjani koji izgledaju kao da su sišli sa velikog belog broda koji na dokovima sveta čeka sirotinja. postaje isti. to su ulice sve više osvajane fast food restoranima. i tarama salati. Trijumf banalnosti. videti iz ugla koji omogućava razliku . novi atinski japii i odjednom . i prolaznici sa "Guči" kesama i mobifonima. gde mi ovaj kelner sa očima boje belog grožđa uvaljuje san Žak i kraljevsku oradu. tugaljivost svake sinteze tako opterećene našom dubokom osećajnošću ili što bi rekao setni Bodrijar. ili možda francusko vino koje kelner podvalantskih očiju i manira iz nekog bircuza sa San Denija iz sedamdesetih. da od tog vina može da boli glava. Vino sa mirisom borovine. bledoliki Englez koji hvata svako parče prostora na suncu. Čista postmoderna. insistiram na dolmadakijama. te dimljeni losos.dakle odozdo. kada se. na tom mestu. melidzano. susretnem se sa onim što sam htela da zaboravim. Lutam. poraženo izvlači "Butari". Dosada. i dolazim do zaključka da samo Rusi. Atina je mentalna forma kiča. caziki.to može biti bilo koji evropski grad. a ne ushićenost 94 . Istorija i spomenici. Vendijima. Trans fotografije i. tende u decembru i osećam se kao bledi. mesta za slikanje. našim razočaranim devičanstvom. sa obaveznim saksonskim genitivom u naslovu. MC Donaldsima oko kojih se roji scenografija modernosti . Za Atinom se niko ne okreće na ulici. Čim sednem za neki sto. Uvek je to parče izloga. da samo Rusi. i Pariz i Rim. ili bilo gde. Vimpijima. Inače. Gledam svoje kadrove. nespremna da objašnjavam prijateljima za stolom. valjda.balkandownload. rasuti pomfrit i ogrisci američke popularne podnevne simetrije. To znači obavezno "Hajneken" pivo. gde se na'vatao svojih nekoliko francuskih fraza. plus musaka i kritske maslinke.org trgovci pošalju na muško odeljenje. među stolicama. ali slomljeni Atinjanin. kao u pesmi Vladimira Buriča nađu na podu nekog grada. Plastika i vespe. kadar koji može u isto vreme biti i London. taj kadar neprestanog ponavljanja. koji plaču. sa ušima punim suza. nudi na Plaki u Miltonovom restoranu. mogu da imaju. svaki trenutak sunca na Monastirakiju. Svaki kadar iz ljudske visine. prvi put imam aparat a ne slikam ništa. razlike više ne postoje. Eolova kula. Akropolj. www. ''Kurtaki?" Nema "Kurtaki" recine.zgužvane papirne kese i plastične slamke. Na primer ono što se naziva evropska melanholija analiziranja. Ove ulice jesu sam prostor mišljenja u odjednom sumanutoj potrebi da se neprekidno proizvodi scenario evropskog grada. kadrove svoje lične kamere. Nazdravljam dobroj grčkoj hrani. Atina je banalnost. Lutanje je forma kreativne amnezije. mogu evropske gradove.

I bila bih kao Rus. nikada ne može da bude ozbiljno patetična. koje mi stoje bajno. zbog te pesme. Ovaj grad će te pratiti. sa ušima punim suza. Sa zadovoljstvom gledam nove cipele na visoku štiklu. Samo Beograđanka. Bacam se na moj krevet na cveće. straćio si ga i na celoj kugli zemaljskoj". Otvaram tu stranu i samo potvrđujem: "Kažeš.. i uopšte. nećeš pronaći druga mora. poći ću u neku drugu zemlju. u ovom tako malom kutu. 95 .nema za tebe broda. Kao što si svoj život ovde proćerdao. Žena.balkandownload. jer sam razočarana. Naći ću drugi grad bolji od ovog. U istom ćeš susedstvu ostariti: u istim ćeš kućama osedeti. Moram da idem mnogo južnije. osuđen. ako uopšte treba negde da idem. gde me je čekao Kavafi. Naročito ako čita Kavafija i nađe cipele po meri.ne nadaj se . www. kao leš. pokopano. Da nekud drugde odeš . Nove zemlje nećeš naći. Zima nije moje godišnje doba. sa izmešanim osećanjima. Svaki moj napor je ovde proklet.. poći ću do drugog mora. na Slaviji. pa ni u Atini. Ulicama ćeš se kretati istim. ni ništa drugo. i zbog Slavije. I vraćam se u ovaj sivi grad u mraku. Uvek ćeš u ovaj grad stizati. pružam nogu. Beograđanka u stvari. visoko.org turiste: ne mogu da budem moderni zombi. Ali. nema puta. jer znam da ne mogu biti ni Atinjanka. i srce mi je.

prebacivši nemarno. Uvek je to tako posle. udišući fini miris njegove kože. Prst joj je krenuo da napiše i jedno "U". On je dremao. ruku preko njenog kuka. Bile su lepe. ali je voleo da recituje ljubavnu poeziju mrtvih srpskih pesnika. Sa druge strane.org U krevetu amo je zatvorila oči. ali se zaustavio. duboko i zadovoljno. svetlucala je neka bedna reklama kojoj je falilo slovo. Moglo je da bude i soko-štirk. početno slovo svoga imena. G. Ona i pauk. Preko njih. Uroš je izdisao. a da se ne pomeri iz tog toplog. neverovatno. Sve "dveri i damari". Uroševa ruka lenjo i umorno milovala je njenu. Kažiprstom je šarala po čaršavu na njegovom stomaku. sa osmehom uzdržanog zadovoljstva na licu. išao u "G" kad je shvatio o čemu se radi. mada na neki način odsutnog zagrljaja. Ostala je nepomična. u malog tetoviranog leptira koji je na njenu lepu. pomislila je. Puštao je fine nežne instrumentale. Trgao se i pogledao je okom krvavim od slatkog dremeža. Bila je to sasvim lepa slika. Zapalila je cigaretu i gledala tu prisnu scenu pred sobom. Dokopao se komode i onda skliznuo niz njenu rapavu poleđinu. Pa opet G. Radio je tiho svirao. Gledali su se. Okrenuo se na drugu stranu. Gordana se izmigolji iz Uroševog zagrljaja. Poljubio je u rame. On je. I mali leptir na njenom ramenu izgledao je smiren. Uroš podvuče svoju ruku ispod njenog vrata i namesti joj glavu na svoje grudi. Htela je da zapali cigaretu. U 96 . kad je bila u Londonu. mladu kožu sleteo letos. Nije znala šta će sa njim. kroz prozor.balkandownload. Gledala je u zlatne malje na njegovim grudima. www. SOKO ŠT RK. pomislila je smeškajući se svojoj umornoj duhovitosti. pogled joj se zaustavi na pauku koji je sigurno koračao zidom. Ovaj sa radija izluđivao je neopisano. ali ipak posednički. Od pre onog rata.

u kojoj se osećala tako ogavno superiorno. Ćutali su. . glasom koji je krio mrak dosade. to toplo. tapkajući je po bedru. i tako je krhak. Uroš je osećao da joj je na vrh jezika neka odluka. svaki pokret. Prebacio je ruku preko njenih butina.Gordana. Skoro kao devojka. odgovornost na kraju krajeva. Radio je počeo da krči i on je skočio. Uroš je ležao na leđima. To je bila ta muka koja je ležala između njih.reče ona tako neuverljivo. Gledao je. Njihove uzajamne nežnosti bile su joj prijatne. jel sve u redu . Kada se vratila. Znala je. nedužno kuče završenosti. Zapalila je novu cigaretu i sa nekom čudnom odsutnošću gledala ispred sebe.Ej . Dobar čovek. Lep je ovaj Uroš. Pogledala se odozgo. ali bile su to misli tako neprikladne za taj trenutak. podigao pesnicu u znak svoje pobede nad tehnikom. savivši ruku ispod glave. u tom životu koji joj je dao sve po redu. Gušila se u skučenosti svoga životnog prostora. . smirenost. 97 . Uroš se promeškolji. gledajući njegovu lepu tanku ruku sa divno otečenim venama. go i opušten. visilo je u vazduhu. tog čoveka što je tako dobro i nedužno ležao pored nje. i skokom veseljaka bacio se natrag u krevet. Ugasila je cigaretu i ustala da istrese pikslu. i izgledao joj je tako nekako beznadežno lep.progovorila je posle duže i mučne pauze. Sasvim spontano njena negovana ruka počela je da se igra sa njegovom kosom.upita je ozbiljnim glasom koji je bio na ivici svega. pa se zadovoljno i gotovo teatralno prošeta do kupatila. Izgledao je zamišljen. Morao je da ustane iz kreveta i Gordana ga je posmatrala nagog i malo povijenog kako čeprka oko radija. Toliko je dobro poznavao. nešto strašno kao pretnja. da namesti stanicu.balkandownload. Njegova glava ležala je odjednom u njenom krilu. sve joj je bilo poznato.org kvadratu njenog prozora i dalje se nije pojavljivalo ono "A" iz svetleće reklame. pomisli Gordana. Te sobe. urednost. . sve nadolazeće trenutke prijatnosti.Da. Sa njenim telom još uvek je bilo sve u redu. da olakša tu situaciju. u polumraku te sobe. tih zidova. spram nje. te muzike. da iskoristi taj dramski izgovor. Ništa na njoj ili u njoj ili u vezi sa njom nije moglo da poremeti njegovu dobrotu. Bio joj je ranjiv. tog neprestanog ponavljanja u dobroti običnosti. Onda je ušla u krevet i legla pored njega. videla je da je ustreptao. ali je tačno znala njihovu dramaturgiju. na nju. Našao je stanicu na kojoj su puštali samo italijansku muziku. da je Uroš samo progutao knedlu. pade joj zatim na pamet. . a i ništa drugo. i spram te veze. Urošu se sledila krv u onim lepim žilama. i padale su po njoj i po tom čaršavu nezgodno kao što na bolan stomak padne gorka kafa. www. Pogledao je upitno i malo odozdo. Ona ga više nije volela. Gordana je sedela u krevetu kao u kancelariji.

Ti si dobar. Sa Gordanom nikada nije bio načisto. i njegovu ruku sa svojih butina.balkandownload. U njenom svetu stvar je morala da bude krajnje svedena. mrtav pauk koji je sleteo na njenog leptira. ležala je na njenom krilu. njen bes bio je sve jači i boleo je neizdržljivo. i htela je da rida odjednom. Neopevani bes nahrupnjivao je u njene grudi. i puklo je kao šamar. Nije znala zašto. osetila je nešto tako otrovno i zmijsko da se i sama trgla. i kada je ćutao. ali je to poželela. On je coktao i ljubio je po bulini. Poželela je da ga bije. Sklonila je Uroševu glavu sa svoga krila. Izgledalo mu je to kao da mu je odjednom sve oprošteno. Čak je u jednom trenutku stegla zube. Ali. Gordana je bila zanimljiva žena.Ne. Pa se zaustavila. Mlatnula se rukom. bez mnogo mašte. Mali leptir na njenom ramenu počeo je da je svrbi. njen. ona bi ga kritikovala. poče ona odjednom. Ja sam loša. lep i karakteran muškarac. Gordana je htela da ga bije. 98 . u krajnoj liniji.Znaš. Zato je volela Uroša najviše kad je bio go. Bespomoćan. poput glave deteta. ne. ali puna zahteva koji su joj kvarili svaku radost.Šta ti je. nozdrve. koji ni ne sanja. Ne. reče. . Da ne može ništa da mu kaže. Htela je da ga išutira iz kreveta. da se isplače na prozoru. koju je voleo kao što je voleo nju . ali nekako na indirektan način izrečene i uvek bi usledile tek pošto bi zadovoljno i umorno ležali na tom krevetu. www.org Uroš je ispustio tih uzdah olakšanja. oteranog kao psa. ja sam loša osoba. u toj sobi. slatko dremajući. kao po dužnosti. Na njenom dlanu ostao je pauk. osećao se kao dete koje je nešto skrivilo pa u poslednjem trenutku uspelo da izbegne zamku provale. Goco? Hajde da dremamo. . Njen leptir sleteo je na njeno rame u jednoj takoreći leptir aferi u Londonu. Ali. a u svome glasu.zatvorenih očiju i s nekom vrstom nedokučive bojažljivosti. Duboko je udahnula da se smiri. i bilo je toplo i vetrovito napolju. mrzela je to što je takav. Bilo je jedan posle ponoći. . Prečesto da bi mogao da se totalno opusti u životu. otvorivši njena ramena za druge leptirove i puževe poljubaca koji su se lepili za nju posle toga. bio je tu. Mrzela je odjednom njegovu ispravnost. Bile su to kritike nekada na mestu. gledajući Uroša. nekada preterane. Njegova glava. stegla je pesnice da odagna to neuračunljivo osećanje mržnje prema Urošu koje je spopalo iznenada i bez ikakvog povoda. da ne može da mu kaže. Ne shvataš. kao što joj se bolno činilo tiketanje sata u ljigavom fonu lake sentimentalne muzike koja je dolazila sa radija. kako odlazi niz ulicu. Njegova opuštena usta coknula bi od slatkoće tog lakog dremeža koji ga je uvaljivao sve teže i sve dublje u njeno toplo krilo. topao i dobar.

Vreme je da se spava. a ne da se gušim zato što te lažem. Ne mogu da budem vise sa tobom. Ispeglani. Uživam kad te lažem. . treći korak i klečala je pored njega na krevetu. i lažem te. u zagrljaju sa tim krevetom koji je odjednom imao obrise pravog predmeta. Uroš je samo duboko disao. Možda bi trebalo da me biješ. mrsili ruke pred kapijom fabrike keksova. . pod onom krezavom reklamom.. nije mogla ništa da uradi.. Nije bila samoubica. . Bilo joj je dosadno. Pa opet gužvaj. a ne stilske figure. Nije bilo reakcije. Ja se gušim. dva koraka. ne mogu više . Nije bila spremna da se uda. ujednačeno disanje. ali te lažem zato što se gušim. www. pomislila je gledajući ga utonulog u jastuk. nije mogla da puši. Ti nemaš ponosa. Disala mu je uz vrat. Nije više onoliko uživala sa Urošem. zanesena tihim uspavljujućim tonom svojih reči koje su se lepile za njegovu meku kožu koja je bila tako prisna i koja je tako lepo mirisala.Ej. jel' spavaš? porošaputala je tako intimno da se i sama naježila. pred starom zgradom preko-puta zaustavio se auto. Ne mogu više. nesrećo moja. Ali. Izgužvani čaršavi. Korak. zdravim. ali ne mogu više ni to.. izazivaš me da te lažem. pa je nastavila. Pridigla se na lakat i pogledala ga. da je nesigurna i da strepi. Nije bila verna. ljubili. Htela je ona da bude to jagnje.Ti si divan. Nije mogla da mu kaže.Ne volim te više i ne mogu da budem sa tobom. Neopisano sažaljenje pomešano sa nekom beznadežnošću privi je još više uz njegova lepa leđa. Da mora da se bori za njega. Dvoje nacrvcanih su se ljubili.. i Gordana se potpuno nekontrolisano nasmeja. ti ćeš to da razumeš. ponovo.osećala je njegovo duboko. Bratski ga je zagrlila. na ulici. Uroše. . Uroš je bio njeno.. Počela je da ga miluje po ruci..Ne možeš to da razumeš.. To je tako. jel čujes? Učinilo joj se kao da je zadržao dah. Uki. 99 . Da ga moli. Čovek na mestu..org okrenula ga kao lutku na drugu stranu kreveta.balkandownload. da treba da ga zadrži. Nije mogla da ga bije. Spavao je.ljubila ga je i saputala. pa zategnuti. Toliko si dobar da me nerviraš. Poželela je da su u svađi pa da se miri. nameštaja. da je i sama sebe jedva čula. . Nevin kao jagnje. da je u panici da će on da ode. Šćućurila se kao mače pored njega. Nisi ti ništa kriv. nije mogla da grli nejakog Uroša. čvrstim snom. Nije mogla da spava.poljubila ga je u rame tako prirodno i spontano da se i sama iznenadila. On je spavao dobrim. tako tiho.Hoću da te ostavim. . i ustala. ali nije imala kome da to bude. Ne mogu više . Dole. mrzim te što te lažem. nastavila je oprezno da šapuće.

Bacila se nazad u krevet. Kada se ujutru probudila. priljubljena uz Uroša. a plićak je miluje tamo gde Uroševa plima izaziva talase njenog zadovoljstva. a Uroš je. Alisa Kupera do pet ujutru! Srce joj je neverovatno lupalo. dohvati ga. lako se teturajući. Uveren da je čvrsto zaspala. glasno se smejući. superiornim snom emotivne blaziranosti koja je prevršila svaku meru. žurio da uzme taksi. koji je bacila devojka golih grudi. Kao. Gledajući je netremice u mukloj tišini i u sobi osvetljenoj samo onom krezavom reklamom. Tačno u dva i dvadeset pet. onaj par se već vatao u ulazu ispod reklame. i sa majicom prebačenom preko pantalona. Gordana je spavala snom pobednika kome je dosadilo da pobeđuje.. zatvorenih 100 . i čiji su palčevi u plićaku ledeno dodirivali njena opuštena stopala. a onda su se njihovi pijani glasovi. Muškarac i žena u ulazu ispod krezave reklame. Kad su pročitali šta piše. Počeli su da viču: "Boli nas uvo što voliš Šandora" Gordana ih je bunovno pogledala i. prešli su ulicu i stali ispod Gordaninog prozora. zatakao joj papirić između trećeg i četvrtog prsta na nozi. on poče da se oblači. On se nije pomerao. www. gola. zajedno sa pijanim koracima. Nije ni primetila da Uroša nije bilo pored nje. sa prozora. pušili su postkoitalnu cigaretu..org Polako. gledao je u nju. tiho se kikoćući. očas posla donese papirić. Dole na ulici. gipkošću mačke izvuče iz tog mora ljubavi. i zafrljači kroz prozor. Uroš se tiho. i zamalo da se spoplete. shvatila je: mogla je tako nepomična. Gordanu je iz sna trgao manijakalni disk džokej koji je kreštećim glasom najavljivao. Onda je počela da sanja more. posle svega. Ona se meškoljila u krevetu. spustila roletne. Htela je da dosanja onaj san sa palčevima u plićaku. dok je žurno navlačio pantalone. videvši da. raširenih nogu. Onda joj je sunce zaklonila senka visokog muškarca čije lice nije mogla da vidi u kontralihtu. zagolica je papirić među prstima. udaljili. Žena se sagla i dohvatila gužvicu. kao pas savijenog repa. a zatim je uzeo papirić sa stola i prišavši prozoru. vrlo polako tonula je u san.balkandownload. Bunovna. lupetaju nešto o nekom ko voli nekog Šandora. Muškarac se smejao. ali joj nije išlo. iz zgrade preko puta. Pijani par je još neko vreme dobacivao ka njenom prozoru "Voliš Šandora? I on voli tebe". Gledao je na sat. očigledno lokalne ispičuture. za sladokusce. nešto napisao. izgužva u polu mraku. I dok je kao oparena skočila da ugasi to nepodnošljivo vrištanje sa radija. izašao u toplu letnju noć. Topli vetar. leži u plićaku. Posmatrao je nekoliko sekundi. i da vidi ko je taj lepotan koji joj je zaklonio sunce. Navukao je meke mokasine. kao prilepak za stenu.

101 . na ivici svega. na ivici suza. sa spuštenim roletnama. u krevetu.balkandownload. na ivici povraćanja. i sa spuštenim roletnama. www.org očiju. da ostane do kraja života.

to je stvarno moguće. bilo je tu. i slika i prilika. rečju. jela kao da ih ljubim. zbog načina na koji su se moja usta priljubljivala uz kupasti vršak sočnog voća koje sam držala u ruci. i zato što je on tu scenu gledao 102 . Bio je. Ruku na srce. razgovor naveo na priču o prošlosti. Ima muškaraca kojima je važna sadašnjost. www. kada je sve mirisalo na tešku svađu zbog toga što sam jagode. značajan ko slika za vozačku dozvolu i ugledan ko slika za zid. te večeri. O. ali je svoje najveće uzlete doživljavao kada bi. Al' što ima onih koji se bave prošlošću. pa bogami i porodičnog korova. gotovo da je sigurno da nema nikakve budućnosti. a mene bi. dopadalo mi se to. Lep ko slika za ličnu kartu. od dara za pripovedanje. to nije za priču. sa besprekornim manirima. i kćerke su sanjale o njemu. bio sklon da se sa kurtoaznim zanimanjem raspituje koliko za cene na pijaci toliko i za frizerske usluge u okolini. Bilo je tu i porodičnih stabala i porodičnih grmova.balkandownload. ili šta su on i njegova generacija radili na ekskurzijama. jedne večeri. s vremena na vreme. ozbiljan ko slika za pasoš. i nečega. Onda. u gimnaziji pravile žurke. sačekao na ćošku kod bolnice u kojoj sam tada radila. prema njegovom mišljenju. suviše oblaporno i izazivački. moram da priznam. možda sam ja nenormalna osoba. svakako. Stvarno uglađen.org O jagodama i Njemu obro. Bio je san svake majke koja gaji kćerku. ne mogu da kažem. ljubio je ruku svakoj komšinici koja se pojavila na kafi. Ima i onih koji sve karte bacaju na budućnost. sam. Ta slika od čoveka nosila je cveće mojoj majci. Znam slučaj iz ličnog iskustva. ne . da te bog sačuva! Sa muškarcima kojima je važnija vaša prošlost nego vaša sadašnjost. Sve je bilo kao slika. gotovo staromodnim. bilo je tu večitih priča o tome kako su se u njegovo doba. Ali što je on bio lud.

urla. počelo je. bilo pomalo neobično . to je bilo jasno. on blene u moju prošlost. A onda je počeo da nas ljubi. lepa slika. Vrela. horizontalno. ljubio se inače divno. sa tim jagodama i sa tom pričom. Ta ruka na mom pupku. okliznem se. zakuni se. na jagodu. i još se poljubimo. kažem i ćutim. Ništa ne pomaže. zakuni se. čovek slika želi da ima potpunu sliku o meni. ni u jednoj situaciji. urla. čovek slika krenuo da navaljuje da mu kažem kako se ko ljubi. i grožđa. i to mi je u trenucima moje zaljubljenosti bilo sasvim u redu. nikada neću jesti jagode pred njim. ćutim. mnogima. Na to on skače. nikada ranije. i naročito to koje koga ostavio. ali mislila sam. u proleće. Moj čovek - 103 . u mome životu nije bilo ničeg ružnog. Nabrojim mu. I odjednom sam se osećala lako. Ne znam u čemu je stvar. ja igram. nikada. prepravaljeno i uzbuđeno. mada moram priznati da mi je. U novi dan ušla sam ljubeći njegovu sliku. ali ovako nekako hipi. tih sokova. obuzet besom . bebo. ljubim.čudna je bila ta potreba da sazna sa kim sam se i koliko dugo zabavljala. i da se on ljubi najbolje. misleći da ga to možda pali na isti način kao moja usta na jagodi. Krši ruke. pitam ga i gledam u njegove oči boje grožđa. lubenica i dinja. www. bilo kojoj. starom drugu iz srednje medicinske. lako znojavo. Kome sam sve davala injekcije? O. uz te jagode za koje nisam ni primetila da mi je dao dozvolu da ih jedem. sve moje bivše ljubavi. meljem da želim da on bude moja jagoda. uplašena da on ne počne da govori. sa strane. Nema više jagoda. između jezika i jagode koji su ličili. jer nikada pre. u mojoj slici. Hoćemo li grožđe. inače ti se kunem moći ćeš da gledaš samo moju sliku! Idemo tako ulicom ispod drvoreda i ćutimo. malo mi je bilo neprijatno kad je u toj slici. između tog soka. ja blenem u nebo. sa grožđem je bilo ludo. u ptice. okvirno razume se. ničeg čega bih se stidela. Ćao. Otvoreno. javim se prolazniku. i prošlo je to veče neobičnih reminiscencija. i dobro i opušteno.slika. pune soka. Kad ono međutim! Čovek . Kakva divna slika! On i dalje ćuti.nikada ni pred kim drugim nećeš jesti jagode. Bilo mi je nekako neobično. mokre. dok mi je stavljao svoj lako oznojeni dlan na pupak. Uostalom. Stavio je primedbu. sve to. A onda je. Jel' u voću? I ja se zaričem da više nikada. nema više jagoda. toj. ništa ne pomaže. na mene. pa ipak. Ćuti i gleda u pod. mene i jagodu. shvatajući to kao najveći znak bliskosti. ali one gledaju kroz mene. sve je sklonjeno.org voajerski. sve je suvo.balkandownload. Naivno. nisam sa sadašnjim govorila o bivšima. uživajući u toj slici. A bilo je. ljut nešto! Pa neraspoložen! Pa mu nije ni do čega. a da toga uopšte nisam bila svesna. stanje između histerije i depresije. ne mogu da kažem. veče u kome sam ja odgovarala na postavljena pitanja. na moja usta. ako ne u voću. čovek slika počeo izokola da me ispituje o mojim bivšim ljubavima.

Prijatelji moje braće atletičara. Ili.slična scena. Sve sam to potanko objašnjavala. pitanje moga stomaka. pričaj ti to nekom drugom o drugu iz srednje medicinske. kada idemo zajedno ja se uglavnom zabavljam posmatranjem ili njegovog profila. gledala si ga onako. onako zelen i nasekiran zbog gluposti. Mislim. mislila sam.org zelen u licu. kao jagodu. to što me je i bukvalno i filozofski uzeo u svoje ruke i mesio. Prošlo je dosta vremena dok nisam shvatila šta mi se događa: na ulici. a ne u erotskom značenju tih pojmova. onda bar mog budućeg momka. mojih usta. kad ono . pred tom zelenom bojom njegovog lica. Koja će sve da nauči kad vidi kako sam samo pristojna. Ljut ko oficir ako izađem na ulicu zajedno sa nekim doktorom. poznajem suviše ljudi. za njegova merila. sa jasnom namerom. da budem iskrena. kolege i kolege kolega. U svakom muškarcu video je ako ne moga bivšeg. ili smerno prebrojavam bačene pikavce. pacijenti. da izazivam. Ali. ne mogu da se naobjašnjavam odakle poznajem sve te ljude kojima se javljam i koji mi se javljaju. uostalom. I da je moja ljubav prema voću i Karađorđevoj šnicli. ipak je bez voća već duže vreme. a i on je digao obrvu. porodični prijatelji. Kad ono međutim! Počeo redovno da me sačekuje ispred bolnice. Kad ono međutim! U kafani za večerom . pred tom bujicom reči. još gore. to mu je loš dan. i što namerno naručujem jela koja imaju erotsku konotaciju. gnječeći grožđe ili jagode. dopadala mi se malkice ta njegova zahtevnost. da bih ga ponizila. Ne samo količinom i vrstom informacija koje sam mu u svojoj naivnosti davala. zašto me nisi upoznala sa njim. zašto ste se poljubili. nego nije bio zadovoljan činjenicom što. jel' on bio banana ili jagoda? Bio je.uništava ga moja prošlost! "Ko ti je ovaj. da svi vide. Od šopske do kafe preko rolovane šnicle na kajmaku. namerno. ali moj čovek slika nikako nije bio zadovoljan. loše je ručao. šta si imala s njim. U početku. mesio sa strašću neznalice koja će da nauči. priznaj!" Ostala sam zagrcnuta pred tolikom količinom pitanja sa ukusom oskoruše. zašto je nosio banane. uključujući i porodične anamneze. i bio mi je nekako lep. bio je nekako neuračunljivo uveren da ja baš u tom trenutku šurujem sa svima njima njemu iz a leđa. Svaki moj zabludeli pogled sa strane ili 104 . u medicinskom. ili samo žedna. ili samo gladna. tim falusoidnim rolnama i dezertom koji je uvek imao šlaga koji sam. lizala da ga povredim i uništim. drugovi iz škole i sa kruženja u bolnici. www. Tako sam mislila. ili grizući lubenicu pred drugim očima.balkandownload. nikad ga ranije nisi pomenula. kao nezrela kruška. Tražio je da ga upoznajem sa svima.

Da čuju kako sam. sa jajima. dok me je on gledao ispitivački. na dežurstvu. na silu. sestre. voćne prošlosti. Bilo mi je neprijatno. jer sve one jesu deo moje prošlosti. Morao je da zna tačno sa kim sam razgovarala telefonom. za večeru imali kuvana jaja i kako smo se mi. bivši su se javljali kao nikada pre ni posle. Ah. I kao za inat. A svaka prošlost je za takve tipove opasna kao susret sa voljenim. izletelo mi je. a znao je. ili gluplji ili koji se lošije od mene ljubi". ili se krio iza bukvi. može da iskoči. Šta da vam kažem? Potpuno uterana u osećaj da stalno grešim i da sam stalno kriva. scene. koga trenutno negujem. stvar je bila na ivici eksplozije!). i sa kim sam pila kafu u obližnjem kafiću. opsesivno i ludački poput kerbera.org ispred sebe. gricka li se štogod. vrebao me iz daljine. pušio cigaretu za cigaretom i posmatrao me. da i ne govorimo. ili špagetima. makar i kao masku za lice. a o žvakanju žvake. ali je moj čovek slika u tom trenutku hteo od mene da napravi kajganu. samo da ne bude neki od bivših. da! Tajna! Tajna nije dolazila u obzir. Nisam znala sa koje strane moj dragi. Ja sam spuštala slušalice i patila od sindroma "pogrešan broj". bila sam pola sebe.bila je dovoljna i samo njegova sadašnja devojka pa da ja sednem na optuženičku klupu. tucale sa doktorima. Ne daj bože da bih za Brusa Vilisa rekla da je zgodan dasa. te da stoga stalno moram da budem na oprezu. Što bi se reklo jednostavnim rečima. mogao me je koštati skandala. Sa svim drugaricama prekinula sam kontakt. ruku na srce i budući. A kamoli da sam ikada pričala o hrani! Sećam se da sam jednom rekla kako smo.balkandownload. iskolačenih očiju. Majke mi. To je moglo da me staje cele noći svađe. bogami. Pošto je imao primedbe na moju prošlost u stilu "kako je mogao da ti se dopadne neko koji je ružniji od mene. ili je sa druge strane ulice čučao u nekom ulazu. www. ili još gore kao susret sa dragom tajnom. jedna duhovna vejka koja nije znala da se snađe. sa sve odlascima kući taksijem i vraćanjem po nekoliko puta. postao naše glavno jelo. gutala sam knedle pri svakom zvonjenju telefona. ili tako već nešto slično. Ne daj bože da se na nekom žuru ili na nekoj zabavi slučajno pojavi neki moj bivši mladić . Počela sam lako da se preznojavam kad bih se sa bilo kim srela na ulici i popričala. Opalio mi je 105 . Stigli smo dotle da ni limun iz koka-kole nisam smela da stavim u usta po svome da on ne poludi. i to baš kad je on bio u blizini. treperio je nad mojom sadašnjošću. (a još kad je shvatio da sve one upotrebljavaju svež krastavac. Javljali su se. ili ponovnog pretraživanja moje sočne. mrveći svojom jakom rukom keks gušavac koji je. Sve češće čučao je iza žbunja. šta radim. uopšte nisam tako mislila.

I tako. jednoga dana se probudim i odskočim. sama ja. i novi život! Telefon! Dragi telefon! Samo onomatopeje mljackanja. Kao posle duge robije. samo ako se 106 . Sve manje smo se vidali sa drugim ljudima. i još neko vreme. Stizale su jagode. još neko vreme drmala me je mala jeza od telefonskih razgovora. da smo sisali prstace. Odem kod njega i veselim tonom mu priznam da sam sa mojim bivšim čovekom bila na ručku i da smo jeli . pijacu . ali ipak sam shvatila. utemeljena u stvarnosti kao nikada pre toga. nešto je moralo da proradi. takva kakva jesam. šamar za šamar. Posle loših iskustava. grlom u jagode. kaže narodna poslovica.ne. Veselo i lepo. kad sam počela da shvatam šta mi se događa. kao nekada. O. nosila suknje koje sam sama birala. Išla sam ulicom. to vise odskače. čovek valjda lakše shvati kako je život lep i jednostavan. i ajde. ne bi bio iza leđa. Moja idila sa ljubomornim manijakom bila je završena i. Moja prošlost.hteo je da mi bude ikona. sve više sam morala da gledam svoga čoveka kome je malo bilo to što je kao slika . uletela sam među svet. stara mesta. bojažljivo sam se okretala iza sebe. čovek slika izgledao je kao negativ! Bez daha. kako sam ponovo otkrila stara prijateljstva. pila sam šta ja hoću i izlazila iz bolnice sa kim ja hoću.org šamar. fasade moga grada koje sam tako dugo morala da ne primećujem. U tom trenutku. Plakao je posle kao malo dete. ne dodirujući asfalt. u kafićima. Još neko vreme. Uželela sam se voća i sokova i svežeg vazduha.balkandownload. Keks i dvopek. cepanja. napravila je od mene novu staru osobu. oslobađajuća presuda koju sam sama sebi potpisala. Što ga više stežeš. stare drugarice. Pokupila sam svoju torbu i otišla. Nikada. bila sam i sebi i njemu najveći problem. sa kašičicom u ustima. Trebalo mi je prilično dugo. da ne pričam . jednostavno i sočno. Čovek slika bio je fucnuta slika. I dežurala sam. kako sam upijala boje. oči.očima više nisam mogla da vidim! Još neko vreme imala sam frku od drvoreda (nikad ne znaš odakle čovek može da iskoči). radosti postojanja. pucanja. Priča je za mene bila završena. šljiskanja. da smo lizali sedefastu unutrašnjost dagnji. Prolećno. sa mrvicama po sebi. kad god je to bilo potrebno. Nije me tukao. zajedno sa svojim prošlošću počela da gradim svoju budućnost. kako mi dragi lik.moje omiljeno pozorište. moja sadašnjost. spajanja. Češljala sam kosu kako ja hoću. A onda sam. sa graškama ledenog znoja na licu. samo se uhvatio za srce. Stalno smo razgovarali o tome kako ja treba da se promenim i od tolikog truda. da smo srkali ostrige. sočan i božanstven. lica. Kako sam se javljala svima na ulici. www. uostalom. ali ja više nisam nikada dežurala.

balkandownload. ima i normalnih muškaraca. na žalost. Ipak.org usudi da ga prisloni na svoja usta. i lubenice i grožđe i banane. a da varvari žderu. i limun da sisam. i da se oblizujem nad Karađorđevom šniclom. A toje. i da imam prijatelje. U ropotarnici istorije. Da ja volim da jedem jagode. hvala Bogu. što pate od opsesivne ljubomore prema svemu u čemu sami nisu učestvovali (pa neka je to i vaše najranije detinjstvo). I da imam prošlost. A ovi. Ja možda jesam nenormalna osoba. ponekad. stvarno! Jesam li? 107 . ima tu i jedan mali problem. On je govorio da je svesno jedenje aleksandrijski fenomen. Aleksandijski fenomen! U tome je problem. možda najjači i najtačniji dokaz da uopšte nisu postojali. Problem je sa njima što oni retko kada ostavljaju zbilja nešto sentimentalno i lepo za sećanje. ma kako ona bila mala i lična. onako. i da se javljam ljudima. baveći se prošlošću. uz sav njihov trud da postoje u vašem životu. nisu svesni da uvek u njoj završavaju. 'Fala bogu. www. ne. Ne da Bog sve. baš tako je govorio. da me ne shvatite pogrešno: ovi normalni muškarci ni ne primete da ja volim jagode. Ja sam se usudila. pred kojima sam mogla do mile volje da jedem jagode.

gutajući te komadiće kao što je htela da proguta sve. Tuđe knjige prvenci sa posvetama u krasnopisu. to je portret bića. uvek uz zvuke saksofona. Na izbegavanja. Da. novčić koji podseća na parče hleba sa tvrdom korom koji umače u maslinovo ulje prosuto po tacnici. glupo pitanje sa akcentom. "Hronika najavljene smrti". Taj novčić je tu. "Hoćeš li uvek mrzeti Rim". taj prazni trenutak između dva gutljaja vina.balkandownload. slavski podsetnik. u gradu koji je mirisao na pecivo i uspomene. Bedno. u restoranu na Karakalinim termama. u plastičnoj providnoj foliji. koja je došla mnogo kasnije. Drvo. Flomaster koji ne radi. Prazna kutija šibica iz restorana "Spuntino" iz Glifade. otisak ranog detinjstva. Prašina po pisaćem stolu koju duva i koja leti da se zalepi neutešno. "Reporteri i rat". maslinovo drvo i rimski vojnik . Mesingana lampa sa zelenom kapom. Emotivni inventar ili nešto tako.org Ta noć ad sedi i gleda po svojoj sobi. između dva žiga u želucu. Stopalce na parčetu papira. kod nogu. važnih tekstova koji već danas ne vrede ništa. Moj kadar. Žvrljotine na papirićima. ispod koga piše ćirilicom "za madam od Mile". www. genetika nožnih prstića koji neodoljivo podsećaju. čisti turizam memoara.mali bareljef na novčiću od sto lira na kome piše "Republica Italiana". Ostatak. spisak divnih dnevnih zapovesti optimizma. između tih lica koja je nisu zanimala. glup i ništavan. kusur jeftine uspomene. lošeg osvetljenja i nepristojnih pogleda koji se spuštaju na ta tri prozorska krila. Otpale drške od fijoka. gomile žurnala. Ružičasti noj. za kockice leda u viskiju. na inat i ponos. Dole. starih novina. Tri pikavca u teškoj kristalnoj pepeljari bez ukrasa. Romantično. to je to. 108 . drvo života koje se muči između duvanskog dima. Neizrecivo. lica za stolom i lica pevača bel-kanta.

koja je prenatrpana telegramima saučešća uvezanim mašnicom. skorenjene četkice. fijoka prepuna eksera magneta privezaka za ključeve minđuša sa pijace pokvarenih kasetofončića iscurelih baterija. gde je čučala ta vrlo mlada žena. posmrtna fioka koja se retko otvara. vozačka dozvola. uprkos toj fijoci ispod. na podočnjake. burma koja nije bila njihova. porodica. heftalicama. Antirid pomada. odande. Rečnici. Koju niko ne gleda. To je taj miris koji bledi. na baroknost te sreće i tog smeha. pune nekih nekada važnih telefona. Istorija i hronika jednog kraja: stetoskop. ugovorima o nasledstvu. nekako pokvareno. već užegla. naškraban u žurbi između dva teksta. Koja miriše na predosećanje da će biti dokument. odavno. u tom klozetu u kome je. skotch on the rocks. njene sobe pretovarene stvarima. koji pomirisem ponekad da bih se setila. Mesecima se vuče tu. biohemijske analize. Pretvori decilitre u centilitre i sve to oduzmi od litara. www. Dve male a stare bliznakinje. sve diplome i doktorske titule. sama. kompleti markera. životom koji se nastavlja. bez suza više. Video kaseta sa prvog rođendana koja miriše na šlag i tragediju. Santimetar kalemovi konca papirići šnitovi i špenadle. One man show. na držanje deteta. Dezodorans "One man show" u stiku. polako se topi u vazduhu ove sobe. Stare torbe pored. na dnu i parta. Zbirke eseja. na bucmaste obraze. Stari katanac koji je zatvarao ko zna šta. ova imaju miris Njujorka na minus dvadeset šest. Omiljeni pisci koji sa police duvaju za vrat. suvo. jer neka sećanja. Sociologije. braća njene tuge. sva sećanja. Boje i tuševi. blokovima i kompletima slajdova doktorske disertacije. jedno zlatno dugme sa povećim rubinom. gledaju me sa platna pored mojih nogu. star više od osam godina. sivi grombi kaput do članaka. komplet venčanica. "Publikumov" blokčić. plavu pižamu koja je mirisala i na zemlju i na nebo 109 . na Neimar i magnolije u proleće. Gde je ridala preklinjući Boga da joj pomogne. na gomili. razglednica iz Ženeve. imaju miris. Gordon Geko kao kultna ikona kasnih osamdesetih na Volstritu. glupostima. krštenica i umrlice. Bez ičega. u tom klozetu. u skici. I izveštaja od ginekologa. koji se nastavio. nežno otečena usta. koji je znao da će se nastaviti. glave zarivene u pižamu. I tampona.org uspomena na jedne ruke sa čvorovima. kaubojske čizme. vojnička knjižica. Zadatak za vežbu. hromirani pokazivač za tablu. istorija bolesti sa epikrizom. Na preteranost. srebrni personalni pečat. moj prsten na njegovom malom prstu. stomak koji se jedva nazire. čiste ruke koje su je tu bacile da izgori. Čekaju da ih oživim. dokumenti. stomak sa onim stopalcima koja se već mrdaju. detaljima. koji nestaje u vremenu i prostoru.balkandownload. slika davne majke. prazna. Razbucani paket bankposta. po stolu i oko njega. Koja miriše na strah. sklupčana na podu plakala. I zatim ključ od klozeta. u stvari.

da liči na dete. ni žita. Dokument koji ne govori ništa. Trio koji ne zna da neće trajati. popodnevu bez jauka. ali ni ne sanjaju. njen rođendan. I ono miriše. to je taj ključ. Vrelina leta. Njene oči su uplašene od te radosti. futrola za srebrnjake i praznih kutijica za nakit. www. Bleda fleka subote. sa uskličnikom na kraju. koja ne mora ništa da znači. svetost smrti. I zatim na policama. Suze.balkandownload. i zvuka užurbanih borosana na bolničkom linoleumu. Posveta nedovoljno prefinjena. Htela je da joj da sve. mršave ruke i otečene oči. pakost života. propalih banknota. sve da dâ. ta pižama u suzama. krofnaste nožice bebice koja hoda. Bezazlena ljubavna poruka napisana latinicom. Urla. pelene i njene tanke gležnjeve. tada kada je sve bilo gotovo. pre klupčeta na crno-belim pločicama. Datum je neobičan . pre ridanja. Ta ista stopala sa nežnom kožom i istim noktima. hemijskom olovkom. bez milosti. Sanjaju te male pedale. koje tako liče. samo da sve prestane. kafana. neizrecivost užasa koji dolazi. drska. ponekad. među knjigama i perlama. Ona urla. na travi. korakom koji igra odlučnost i pobedu. Njeno lice tako isplakano. nalazi devet godina staru koricu knjige na kojoj se nalazi bestidni rukopis i užasavajuća posveta koju je ostavila i uručila njena prethodnica. samo da ne bude više one sijalice sa plafona. Ta pižama.org istovremeno. donesena i sklupčana u stidu istine. I zatim fotografije u ramovima na policama. Nos mi bridi sada. dok odlazi i nosi tu plavu pižamu. dok mirišem ovu priču. ispod komunalnih i telefonskih računa. osim u onom kupatilu dok je još postojalo osećanje da ima nade. podli dokument koji kvari bestežinsko stanje ranjenosti dodajući mu bespotreban bes. Mala stopala su u međuvremenu porasla. ona se smeje detetu i toj sceni.njen je rođendan godinu dana pre rušenja. nju proganja sijalica bolničke sobe sa plafona. nada. Htela je tada. srce puno suza i straha. Gornja usna koju gnječe zubi. ona sanja tu sijalicu. užas noći presecan koracima po linoleumu u hodniku. Fotografija sa porodicom u nesreći. klupče života na crno-belim pločicama. Samo bleda fleka. tada kada je ujeo krpelj u bašti jula koja je mirisala na pustinju. mreškaju se sada pod jorganom u sobici sa naslikanim pomorandžinim drvetom na zidu. pečenje. tegle sa šrafcigerima i kleštima. onda. fijoke bez ručki. Da ništa neće trajati. Njen nesuđeni alat kojim sređuje svoj slomljeni život. koje sam ljubila onda. Htela je da toj ženi koja je pisala tu posvetu. beba. htela je tada da joj da sve. Na dnu. vino. lice očaja. Nepravedna pitanja. Kojim otvara. Sestra svog uništenog sna. Nema plakanja. Dokaz da je primila vakcinu protiv tetanusa. ni tog vrelog jula sa teškim mirisom ruža 110 . da ne bude suza. malim libelama i osiguračima za struju. Penkalo u kožnoj kutiji. umotana. to je nedolično. tada kada je plakala da bi preživela. uvek.

toj posveti koju je otkrila toliko godina kasnije. ni užasne količine viskija koji je pila da zaboravi gde se nalazi. nekim u isto vreme potresnim i perverznim kompetitivnim sestrinstvom razumevanja. poštene reči. samo da ne bude onog mirisa sveća i onog pojanja. ta mlada užasnuta žena koja je plakala sama. ni reč o svojim suzama i svom užasu. I onda je to sublimacija kiča. Plače. ta prva. nikada.njena ili njene ćerke. ona plače i sluša klavirske improvizacije Džordža Vinstona. vrlo pravoslavno. užasne. ako bi to pomoglo. te suze koje nije isplakala svih ovih godina u kojima se pokorno molila Bogu. ta žena koju su samo nekoliko dana kasnije. uništenu takođe suzama koje padaju. htela je sve da joj da. Htela je sve da joj da. sa bebom koja je skonjena od slike smrti. www. i govori joj reči završetka. da se užas raširi ispod hrama Svetog Save na Vračaru.org i plačem majušne devojčice koja ništa ne shvata i traži da neprestano bude u naručju. one slike tragedije. gotovo fizičkog bola. užasno tiho plače dok joj prsti dobuju po tastaturi i dok joj se ekran monitora magli. u kojima je slavila tu slavu da nastavi ono čega više nema i čega nikada više neće biti. I onda se pojavljuje ta. Ona plače sada. koje liju. i onaj divni sako koji je kupila verujući da će biti nošen. u kući u kojoj je pravljena promaja. one dodatne dramske. ona zna da sigurno postoji razlog. među pojanjem i srpskim pogrebnim običajima. puši vinston. reči koje su bile neumitne i uzvišene. pre nego što je bilo kasno. osam godina kasnije. a ne obučen zauvek. ona. da se prekrije brokatnim pokrivačem. ta mlada žena u crnini. koju nikada pre nije videla. u toj kapeli. ta druga. mokri i neutešni. dok je njena jedina reč. iz tog stana sa prozorima na tri strane sveta i Hartmanovim čvorom pod bračnim krevetom. kao povod koji ih je sastavio. ali ne može da odoli. neizrecivošću svog ličnog užasa. koja joj užasno ljudski daje ruku. suzama. sa žutim prekrivačem na pruge. ni njenih crnih najlonki na plus trideset. zauvek neutešni razlog što ovo nije mogla da napiše ranije. među svećama. Ali i tada je bilo kasno. reči koje odišu razumevanjem. sa sestrama i porodicom. samo da ne bude poštara koji donose telegrame. njena jedina reč bila zašto. stoji i vidi samo maglu toga prizora koji je zamućen suzama i ludilom bola. ni sama ne verujući da ima toliko suza i straha i sumanute nade da ništa strašno ne može da se desi.5 dl. dok joj suze imaju ukus "Džonija Vokera" od 7. sada. i za koju je kolač sekla svih ovih osam godina ženska ruka .balkandownload. scene: omamljena svojim bolom. da ne bude prosipanja rakije i viskija po tepihu. vrlo hrišćanski. svoju ruku. da da. ona zna da je to sublimacija kiča. da se izgubi. Ona plače. bez sumnje poštene i prijateljske. ružama. i dok joj se oči magle od suza. ona plače i 111 . licima. te istinske vrele suze koje odjednom kuljaju iz nje. žena koja nikada nije mogla i nije htela. Tada je htela sve da joj da. ćuteći. privijali na grudi. Htela je sve da joj da. i lepe istovremeno.

ni čulo. Taj džemper. kao i sada. toplina davnosti. te čizmice i pižama za devojčicu i hulahopke. pisanja. bez reči. Dirasova i Dedijer. sve su priče jedna na drugoj. u zemlji koja pati od nestašica struje i nestašica svega. ovde. čizmicama koje su bile punjene krznom i dopunjene vunenim hulahopkama. od vune i zečije dlake koji retko nosi. I zatim. to je ištrikana tuga. Daleke. On je kao ruke onoga koji je možda nikada nije stvarno voleo. praške. www. Užas postojanja između kilometara rečenica. u novom životu na zidovima. stigao je taj paket bez poruke. To je ta noć. I onda. mnogo slika. neuredne.balkandownload. i taj šal i taj džemper. kite njeno biće. na podu. bez reči. ona leži i cvili. tu su slike. akvarela. stigao je sa bombonama. slika nežnosti. retko kad složene. mirisa štamparske boje.org njene suze padaju po njenoj drugoj uspomeni. vezuju se. i pošto pali novu cigaretu. klize i dodiruju se. dirljive. i jedu te češke bombone. To je taj džemper koji potpuno slučajno ima na sebi. leži u polumraku ove sobe. bivše. Stigao je u paketu sa čizmicama za M. biseri padaju preko ranfle bež džempera. Ovo je slika: ona. kratkotrajnosti novina. papirići lete okolo. potpuno nečujno. dok devojčica skače po njoj. I onda nalazi bisere. iznenadne. ali koje su umele da je grle. tu zimu u vuni nežnosti. malo sociologije predmeta. jer je bila strašna zima. Spojeni Gete i Bodrijar. njenih tihih nezadrživih suza. taj džemper. Volim da dodirujem svoj vrat. taj mali dijamant u zlatnom kaveščiću koji visi na lancu i koji niko ne vidi. ispod svega. dirnuta mekoćom te bež boje. i sa šalom boje šama od jagoda. bež džemper sa pletenicama. mali crveni Manifest komunističke partije koji se erotski raskalašno širi po glatkoj površini pesama Čarlsa Bukovskog. Ona je gledala taj paket. naročito pošto se povratila. neumitno. dodiri 112 . preteranost utiska. bolesno se nastavljaju. takođe. ludila angažmana. Kolakovski i Jursenar. mnogo godina kasnije. posle onog vrelog strašnog leta. Boje uskršnjih jaja. Bahatost verbalnih šamara koji pljušte stalno. po zidovima. ta niska. to nikada nije na odmet. pisanja za druge. Adriatika na plažama na kojima sede groteskni likovi sa razmrljanom šminkom. zaboravljenje. akrilika. divan gest neočekivanog. njihove psihoanalize. i sve je bilo taman. Ta mlada žena i njena ćerka oblače džemper i hulahopke i čizmice i šal. među papirima i knjigama. ta žena. iznenada. dirnuta slikom deteta koje trpa bombone pod svetlošću sveća. Elementi jedne odigrane radosti. i daleko iza njih. Ništa se nije videlo. u ovoj zemlji sumraka. nepovezane. ledene odozgo i divno tople na strani na kojoj su ljubili njenu kožu. taj džemper napio se zajedno sa njom. pobacane. ovde gde je laž rodno mesto svake istine. sakrivene kao u školjci. taj gest. I zatim knjige.

ni takva lica. Ni sada ne može da kaže istinu. neće provesti ovako. Očistiti tu sobu života. www. to oseća ta žena. odjednom. ali ne sama ta priča. U pisanje. Trganje krpica. bacanje iza leđa. To je ta noć.balkandownload. Život koji se nastavlja i mreška pod jorganom noći. čak i kada podgreva sarmu i pakuje knjige za školu. haljine u ormanu koje su čekale da budu otkopčane. ni ruke. pod prozorom. ni jednu noć. u kome sedi i u kome sedi sadašnjost koja nema više grandiozne snove. to zna. oblačene bez razloga. uspomena na priču. taj mali lični haos. U nejasnu rečenicu. i one koje su bile cepane i flekane. nekako. Emotivni inventar koji vodi u dugu rečenicu. 113 . relativnost stvari pod zamrljanom lupom distance. ona zna da je to pisanje. Laž dopunjavanja. ništa ne može tako da se nauči. uzaludno. Stid dolazi sa svitanjem i nervoznim cvrkutom ptica na jorgovanu. pod roletnama. uvek su to samo slike obojene trenutnim osećanjima. kao što zna da nikada više.org kojih ne može da se oslobodi. koja polako bledi i puca. ništa ne može toliko da liči.

ta niska. ona zna da je to pisanje. sve su priče jedna na drugoj.org Beleška o piscu I onda nalazi bisere. www. taj džemper. laj mali dijamant u zlatnom kaveščiću koji visi na lancu i koji niko ne vidi. ledene odozgo i divno tople na strani na kojoj su ljubili jubili njenu kožu. ispod svega. U pisanje. biseri padaju preko ranfle bež džempera. Emotivni inventar koji vodi u dugu rečenicu. kite njeno biće. sakrivene kao u školjci. U nejasnu rečenicu. čak i kada podgreva sarmu i pakuje knjige za školu. dodiri kojih ne može da se oslobodi. Sken i obrada: Goc@ 114 . klize i dodiruju se.balkandownload. bolesno se nastavljaju. vezuju se. preteranost utiska.