ШТАМПА И ИЗДАВАШТВО - [svetosavlje] VAN GRANICA NASE ZEMLJE

www.svetosavlje.org › Библиотека › Ћирилица › Latinica
ШТАМПА И ИЗДАВАШТВО. Један од ефикасних начина да се досегне до што већег броја
Срба расутих широм овог континента јесте и црквена штампа ...

Станимир Спасовић, Србољуб Милетић
ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

ШТАМПА И ИЗДАВАШТВО

Један од ефикасних начина да се досегне до што већег броја Срба расутих широм овог
континента јесте и црквена штампа. Било је довољно тешкоћа у организовању српских
парохија: почетно одушевљење се брзо гасило, а поверење и слога су били ретки. Због
недостатка сарадње подршка је тражена у што ширем кругу. Апели и позиви на
учлањивање, материјалну и моралну подршку, упућивани су у свакој прилици што је
могуће већем броју Срба у целој Аустралији. У ту сврху покретани су и штампани
епархијски и парохијски листови и издаване разне брошуре. Али, због недостатка
средстава и недовољног броја људи који би се тиме бавили, у већини случајева су се брзо
гасили.

Из извештаја који је Епархијском савету поднео уредник епархијског листа Светосавље,
види се да је популарност листа увек била на ниском нивоу. Као разлог наводи се да "осим
појединаца, наш народ овде уопште врло слабо чита било шта. Од оних који читају, има
велики број 'критичара' који не читају да би нешто научили, већ да би сазнали неку
интригу и евентуално критиковали некога. Други разлог је - преоптерећеност свих који
раде на добро наше Цркве и заједнице у овој земљи. Посла је много, а посленика мало,
тако да нема много сарадње и помоћи."[1]

Временом, када би се указала прилика, неки од њих су поново покретани. Покушаји су
непрестано чињени, да би се што више Срба информисало и позвало на учешће у
црквеном животу на овом континенту.

Први српски црквени лист у Аустралији је био:

1

Варивуд. који је почео са излажењем 1. Сава. Док првих неколико бројева верно одражавају стање међу новодосељеним Србима у то време. године. Светосавље је периодично излазило свега неколико година.СВЕТОСАВЉЕ Насловна страна првих бројева листа Светосавље. септембра 1949. локалне прилике и догађаје. каснији бројеви се састоје од родољубивих чланака. уз готово потпуно одсуство текстова који би описивали или одражавали тадашњу ситуацију. ЕПАРХИЈСКИ ВЕСНИК. Орган српске православне црквене општине Св. есеја и поезије. 2 .

ово име је ради континуитета поново узето за лист Српске православне цркве. Одлуком Епархијског управног одбора лист Светосавље је почео да излази у Сиднеју. године лист је уређивао протојереј Драган Сарачевић. Епархије за Аустралију.50. Уредник од 1982. године је био јеромонах Тома Казић. лист је продаван по $2 а од 1993. уређивање и израда листа су такође. год. под именом Весник Слободне српске православне цркве.Почео је са излажењем 1967. Ипак. који се трудио око излажења листа све до свог одласка из Аустралије.1992. године. За главног уредника је постављен о. од 1. 1990. Саве. на укупно на око 60 адреса. Сиднеј. извесном броју приложника и сарадника. затим у иностранство појединим епископима. након њега од 1993. по $2. Обзиром да је први црквени лист у Аустралији носио назив Светосавље. до 2005. Како је он истовремено био постављен и за секретара епархије са седиштем у Мелбурну. пренети у Мелбурн. Св. год. а лист је слаган и штампан у Сиднеју и потом достављан поштом свим парохијама у јурисдикцији ове епархије. До краја 1992. Претплатника скоро да и није било. потом повремено и ређе. Због тога је недостајало много више вести и занимљивости из црквеног живота у Аустралији. Милан Збиљић. док је штампање настављено у Сиднеју. духовне теме и чланци из наше историје и културе. 3 . а потом протојереј ставрофор Драгомир Шиповац од 1999. НЈВ. Светосавље је на машини куцала монахиња мати Јелена у ман. јануара 1984. а лист се слао бесплатно свештеницима сестринске Епархије у Аустралији. Теме листа су биле црквена збивања. Сталних сарадника или дописника није било а уредник је сав посао обављао готово увек сам. Први уредник је био Живорад Маринковић. Приход је углавном покривао трошкове издавање листа. Богословском факултету СПЦ у Београду. парох лазарички. године. Епархије за Аустралију и Нови Зеланд. а уредништво је бирано на почетку сваке године. од појединих свештеника и сарадника повремено је стизало понешто материјала. Патријаршијској библиотеци и виђенијим гостима ове Епархије. СВЕТОСАВЉЕ 1984 . Администрација и благајна листа се водила у Сиднеју. Илејн. Одлуком ЕУО-а од 8. Нови Зеланд и Јужну Африку. чију благајну је водио епархијски Благајник у Мелбурну. за уредника је постављен Србољуб Милетић. августа 1990. али не довољно да би лист имао изразити карактер гласила ове Епархије. у тиражу од око 1500 примерака по броју.

Драган Сарачевић. Због тога је интересовање по мало опадало. он је. Тада је Епархија аустралијско-новозеландска Новограчаничке митрополије. Под изговором да лист "не може да се прода". имали успеха у нашим условима.000 људи 1000 примерака) то би износило 1% - чиме се ни много јачи листови не би могли похвалити. Годину дана након тога. и раније Светосавље. и излази до данас. Уредништво: прот. заједнички лист обе епархије Српске цркве у Аустралији и Новом Зеланду. имајући у виду скромна средства у опреми." додаје уредник. Татјана Милетић и Љубица Радоичић. благословом епископа Милутина (Кнежевића) покренут је поново за Васкрс 2006. СВЕТОСАВСКИ ВЕСНИК По одлуци ЕУО ове Епархије аустралијско-новозеландске и Епархијског савета Епархије аустралијско-новозеландске Новограчаничке митрополије. епархијски лист је издаван до јуна 1992. а епархијски лист епархије СПЦ у Аустралији је задржао заједнички назив. Такође.У извештају уредника Епархијском управном одбору се каже да: "није било никакве акције за промоцију и популаризацију епархијског листа. Саша Радоичић. Весник је поново почео да се издаје одвојено. ипак смо добили више похвала него критике. Србољуб Милетић. "народ га не чита" и т. када је спојен са Весником Епархије Новограчаничке Митрополије. поново покренула посебан лист Весник. излазили су редовно четири пута годишње. прот."[2] Под именом Светосавље. ГЛАСНИК СВЕШТЕНИЧКОГ БРАТСТВА 4 . излазили под заједничким именом Светосавски весник. прот. техници и људству. углавном остављен да се сам брине о себи. до септембра 1994. Светосавски весник. који су се ретко јављали. Светосавски весник. "Поред свега овога. Нарочито ако узмемо у обзир број Срба у Аустралији у односу на број примерака по издању (на око 100.д. "лично сматрам да су Светосавље и потом Светосавски весник. закључно са бројем 33. као и број издања: почетком 90-тих смо издавали од 1500 до 1700 бројева. и од самих читалаца. а крајем 90-тих једва 1100. Епархијски весник Новограчаничке епархије и Светосавље су од септембра 1992.

без обзира на број. "За сада га шаљемо на 400 адреса. Током седамдесетих година. и то за поштарину. решено је да свештеничко братство почне са издавањем свог органа под називом "Гласник". Све остало је бесплатно. Лист је током 1966. "Захваљујући овом гласилу ми смо дозивали народ и одржавали га у вери својих отаца. године. Сваки примерак нас кошта само један цент. године. на старање проте Илије Булована. Илајн." . Гласник је уређивао одбор у саставу: Петар Лазаревић.известио је Миро Поповић. Малешевић. Одлучено је да све црквене општине и свештеници према својим могућностима. априла 1960. у мелбурншком предграђу Ст. Саве. који је штампао и уређивао овај лист у Мелбурну.На првом састанку свих свештеника СПЦ у Аустралији. Миро Поповић и Милош Саичић. наглашено је да је у априлу те године изашао 30-ти број. На заседању Епархијског савета 3. ГЛАС ПРАВОСЛАВЉА Лист црквене општине Света Тројица у Мелбурну. године. а потом у Мелбурну. прота Булован. 23-25. лист је издаван у седишту Епархије. у Сиднеју 13. делегат црквене општине. Воја Милетић. у посету родбини након 25 година странствовања. Албанс. Б. као и то да је у то време ово био једини црквени лист у Аустралији. Милован Мојић. Видовдански број (5) те године штампао је у Сиднеју Владимир Миладиновић. најавио је свој одлазак у Југославију. манастиру Св. априла 1971. финансијски помажу његово издавање."[3] 5 . јуна 1969. и 14. У својој петој години излажења. након издатог Васкршњег броја (4) 1966. ГЛАСНИК СПЦ У АУСТРАЛИЈИ На заседању свештенства и делегата свих црквених општина у Аустралији које су остале под јурисдикцијом СПЦ. Уредник Гласника. године излазио у Сиднеју. па је уређивање листа прешло у Сиднеј. а слаћемо га и на сваку нову адресу до које дођемо. решено је да се за целу Српску цркву на овом континенту издаје јединствени лист под називом " Гласник Српске православне цркве у Аустралији". фебруара 1965. године. др. да учествују у сарадњи својим чланцима и обавештењима. који је сазвао архијерејски заменик.

у споразуму са Уређивачким одбором. ћирилицом... Слан је поштом на адресе парохијана. Аделаид.досадашњи Гласник . коју су дужни на време снабдевати вестима из своје заједнице парох и председник дотичне општине. општине да се заузму у растурању овог листа.Мелбурна. ПАРОХИЈСКИ МИСИОНАР 6 . Апелује се на све ц.[4]" МАНАСТИРСКА ЗВОНА Орган православне парохије Св. Лист ће.према подацима приказаним данас Савету. Сава. за сада. ПАРОХИЈСКИ ГЛАСНИК Орган српске православне црквеношколске општине Св. Епархијски управни одбор.1982. поред осталих. у тиражу кога ће спрам потреба одредити Уређивачки одбор. споји са Гласом православља - садашњим гласилом црквене општине Св. Цену листа одредиће. парох мелбурншки.. по могућству из своје ближе околине . Сава за Ђилонг. Баларат и околину. донета одлука да се ". Уредник листа ће бити јереј Милун Костић. седамдесетих и почетком осамдесетих година. Тројице у Мелбурну. Сава у Илајну од 1975 . Лист ће излазити шест пута годишње. Свака је дужна узети најмање онолико примерака колико има чланова општине . на основу ефективних трошкова.орган Српске православне цркве у Аустралији и Новом Зеланду. бити штампан на гештетнеру.На овом заседању је такође. Почети са 1000 примерака.гласило Српске православне цркве у Аустралији и Новом Зеланду. растуран приликом парохијских посета и дељен посетиоцима манастира. Лист ће.. имати и рубрику за сваку црквено- школску општину у Аустралији и Новом Зеланду. под будућим именом Глас православља . Остале сараднике одабраће Уредник. Издавало га је братство манастира Св.

7 . Албансу. QLD. Сава. Рути Хил. Александрија и Св. Покренуо га је уредник. Благословом Епископа аустралијско-новозеландског Василија. ЦРКВЕНО БРАТСТВО Лист српских православних црквено-школских општина Св. Сава. Св. Канбера. Јован Крститељ. Уредник: протојереј Светозар Ћирић. године повремено. излазио је од Васкрса 1979. Излазио је периодично од 1978. објављујући обавештења и чланке верске садржине на српском и енглеском. Милан Мршић и Илија Глишић. а потом одбор црквене општине Св. ГЛАСНИК Орган српске православне парохије Св. Мона Вејл. ПРАВОСЛАВНИ БРАНИК Лист парохије Св. Woolloongabba. Уређивао најпре парох Милун Костић. кнез Лазар.Орган српске православне парохије Св. Тројица. свештеник Милан Збиљић. Св. Волонгонг. Тројица. Дапто. архиђакон Стефан. Издавао парох синђел Бенедикт (Ананаић) током 1981-82. свештеник Љупко Чубриловић. Уређивачки одбор: свештеник хаџи Мирослав Поповић. свештеник Милорад Лончар у парохији Св. Мелбурн. Георгија СПЦ у Ст. Рути Хил. архиђакон Стефан. Златоје Шећеров. Никола у Бризбану: 6 Росс Стреет. Св. свештеник Илија Драгосављевић. Мелбурн. до 1987. године.

Брана Костић и Валма Костић. децембра 1979. Драганом Сарачевићем. Уредник. и поново 1999 . Уређивао је Културно- просветни одбор на челу са парохом. Лист је излазио 1992 - 93. РАЗНА ИЗДАЊА Слободне цркве (потом Новограчаничке митрополије) Епархије за Аустралију и Нови Зеланд 8 . пророк Илија у Кубер Пидију. године. Никола Блектаун. Видовдан и Крстовдан. године. W. S.A. БЛАГОВЕСНИК Парохијски гласник формата А5. ПАРОХИЈСКИ ГЛАСНИК Орган српске православне цркве Св. Новограчаничке митрополије. Перт. Излазио је четири пута годишње.2003.ГРОМОВНИК Парохијски лист црквеношколске општине Св.A. Васкрс. прот. Излазио је повремено током седамдесетих година. Сиднеј. са уређивачким одбором: протојереј ставрофор Петар Радош. године. јуна 2003. Сава. Епархија за Аустралију и Нови Зеланд. Hughga-te. Јужна Аустралија (Coober Pedy. У новом издању први број изашао 20. парох Радомир Алексић. издање црквено-школске општине Св. Први број изашао 1. 31 Smith Street. за Божић.).

Драган Сарачевић. Сиднеј 1988. великог формата А3. Двојезично.Епархије за Аустралију и Нови Зеланд. storijat izgradwe Manastira Svetog Save - crkva Crkve . црква "Нови Каленић". издање манастира Св. штампано у Канбери 1990.25 година поделе Српске православне цркве. Други том: Срби у Аустралији. историјат изградње Манастира Светог Саве. Гаврило Булић и Јован Пјевач. о. од којих набрајамо неке. двојезично. Саве. двотомно издање. Хол. Књига има више аутора: Митрополит Иринеј.Током неколико деценија изашло је више књига и листова. издање манастира Св. Тома Казић. Саве. формат А5 страна 72.Eparhije vaka kwi`ica obra|uje jednu celinu i sasto ОСТАЛО: Приручник за децу летовалишта Св. Хол. 1989. историјат и развој Слободне Српске Православне Цркве . Срби у Аустралији Историјат и развој Слободне српске православне цркве Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Рад је групе аутора: о. Две књиге историје Срба у Аустралији. о. Богдан Болта. о. 1992. за које смо имали податке: Време за одлуку . Саве. Драган Сарачевић и Љиљана Вукомановић. 9 . Наслов првог тома је: Срби у Аустралији. Драгомир Шиповац.

двојезично. Драган Сарачевић. 1991. штампано у Канбери 1990. 32 странице Поред тога. страна 112. луксузно са корицама у боји. Сиднеј. са основним упутствима и местом за упис имена преминулих чланова породице Црквена општина Св. Николе у Блектауну.О Светом храму. Драган Сарачевић. штампала два издања у припреми пароха. под називом: Веронаука . аутор о. штампано у Канбери. исте године је издала. Читуља. Како да се организује Српска Црквена Школа. формата А6. Свечарска књижица. страна 40. Георгија у Кабрамати је издала серију од пет књига. 92 странице Веронаука .Дечји часопис. формат А5.Стари Завет. штампано у Канбери. луксузно издање са корицама у боји. аутор о. Уредник о.израдио о. књига друга. двојезично. штампано у Канбери. године. формат А4. и 10 . Драган Сарачевић. књига пета. Црквена општина Св. још две књижице у припреми пароха Драгана Сарачевића: 1. Бити православан. страна 56. Светосавље . књига трећа. 1997. 1995. Саве. формат А5 32 странице. Драган Сарачевић Црквена општина Св. године. 64 странице Веронаука .Сан Мајке Божије. 1996. Света тајна крштења у православној цркви. у формату А6.Приручник за учитеље летовалишта Св. двојезично. 64 странице Веронаука . о. фромата А5 у две боје излазио 1997. Свака књижица обрађује једну целину и састоји се у следећем: Веронаука . 62 странице Веронаука . двојезично. књига прва. књига четврта.Народни обичаји. формат А4. издање Кола српских сестара ове црквене општине.Нови Завет. Николе у Блектауну је. формата А5. и 1998.Историја Цркве. луксузно са корицама у боји. Драгана Сарачевића: . кратко објашњење о слави са местом за упис имена чланова породице 2.

са корицама у боји. Сава. на српском и енглеском. у издању Културно просветног одбора. Амфилохије (Радовић).. новинско . Епархија за Аустралију и Нови Зеланд је 1989. у 2000 примерака.издавачке установе Епархије аустралијско-новозеландске.најскупља српска реч. Томас Емерт и Стеван Павловић. формата А6. године организовала прославу обележавања шестоте годишњице Косовске битке. у издању Светосавља. Антоније Ђурић. припремљен за ову прилику. Њихови радови су штампани у овој књизи. године. луксузно издање. у њој су учествовали: Епископ банатски др. Матија Бећковић је послао рад под насловом: Косово .Мали молитвеник. Српска религија и нација У организацији Српског православног удружења Св. у Сиднеју 1989. РАЗНА ИЗДАЊА Српске православне цркве Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Нека од издања ове Епархије су: Косовски зборник Српска православна црква. уз сарадњу свих свештеника и парохија. Између осталих. организовани су семинари омладине на којима се сваке године окупљало по 11 . У немогућности да дође у Аустралију.

априла 1971. у издању Епархије аустралијско-новозеландске 1995. Српско православно удружење Св. штампана су у књизи на енглеском језику. НАПОМЕНЕ: 1. стр. под називом "Српска религија и нација". Уџбеници за српски језик Епархијска организација. априла 1971. издало је три уџбеника за српски језик. Архив Епархије аустралијско-новозеландске. Извештај уредника епархијског листа Светосавски весник Епархијском савету од 25. март 2004. 14. Записник Савета од 3. Извештај уредника епархијског листа Светосавски весник Епархијском савету. Записник Савета од 3. 2. 25. Сава. . 12 . почетком 90-тих година. 10.неколико стотина младих Срба из целе Аустралије. стр. Архив Епархије аустралијско-новозеландске. Мелбурн. године. 3. Архив Епархије аустралијско-новозеландске. марта 2004. специјално за школе српског и веронауке при српским црквама.1994. 4. Предавања са десет ових семинара омладине 1984. Архив Епархије аустралијско-новозеландске. Мелбурн.