You are on page 1of 28

Initial

questionnaire
Sustainable Consumption and Production in Social Life
2016 2018
TARTU ERAKOOL
In questions 1 to 20 children selected one
correct answer.
Unsustainable consumption and threats (questions 1-5)
Healthy living & Food & Sport (questions 6-10)
Employment and Economy (questions 11-15)
Environment & Climate change & Environmental protection
(q.16-20)

In questions 21 to 25 children selected one


answer they agreed most.
u Education & innovation (q.21-25)
Unsustainable consumption and threats

1. World Food Day, established it in 1979 by Food and


Agriculture Organization (FAO), is celebrated every year:
a) 16 October
b) 22 April
c) 22 March
d) 2 September

Correct answers: 41 %
Unsustainable consumption and threats
2. How much food is wasted every year in Europe?
a) 1 000 tons
b) 10 000 tons
c) 50 000 tons
d) 100 000 tons

Correct answers: 56 %
Unsustainable consumption and threats
3. Smog occurs most often as:
a) low residual mixture of fog and pollution in industrialized urban
areas during windless weather
b) cloud of pollution in rural areas formed during field work and carried
by the wind
c) thick fog free from impurities, which appears in the morning and
making difficult to drive
d) a mixture of ozone, oxides of sulfur and nitrogen present in the
ozone layer
Correct answers: 32 %
Unsustainable consumption and threats
4. One of the ways to save electricity is:
a) Buying devices with thermostats,
b) Setting the refrigerator close to a heat exchanger for example.
radiator,
c) Using light bulbs with the lowest brightness,
d) setting supreme washing program in your washing machine

Correct answers: 100 %


Unsustainable consumption and threats
5. Before throwing the glass jar you need to:
a) Wash the jar and then smash it,
b) do not remove the labels for easy identification.
c) spin the jar, so that water does not get into it,
d) remove the metal or plastic nut

Correct answers: 59 %
Healthy living & Food & Sport
6. A healthy diet:
a) eliminates all use of sugars and salt
b) is low in fat
c) provides a variety of different foods
d) both b and c

Correct answers: 47 %
Healthy living & Food & Sport
7. The majority of daily calories should come from:
a) breads, cereals, rice and pasta products
b) fruits and vegetables
c) milk, yogurt and cheese
d) meat, poultry, beans or eggs

Correct answers: 47 %
Healthy living & Food & Sport
8. Sources of protein include:
a) chicken and fish
b) beans and peas
c) eggs
d) all of the above

Correct answers: 38 %
Healthy living & Food & Sport
9. A precompetition meal should:
a) allow for the stomach to be relatively full at the start of
competition
b) minimize gastrointestinal distress
c) provide protein fuel for the muscles
d) provide carbohydrate fuel for muscles

Correct answers: 18 %
Healthy living & Food & Sport
10. In general, a solid meal should be eaten _____ prior to
competition.
a) the day
b) 3-4 hours
c) 1 hour
d) none of the above

Correct answers: 56 %
Employment and Economy
11. The workforce in the country is represented by:
a) all the people from this country
b) all the people in a country who are over 18 years old
c) all the people who are capable of working, who have physical
and intellectual potential
d) all the people who are provided with unemployment
benefits/compensation

Correct answers: 59 %
Employment and Economy
12. The word `unemployment` refers to the:
a) lack of a job abroad
b) lack of a job in a country
c) lack of a well paid job
d) lack of a paid job

Correct answers: 38 %
Employment and Economy
13. The gross domestic product (GDP) consists of:
a) all the goods and services produced in an economy over a
period of time
b) all the goods produced in a country
c) all the services provided/fulfilled in a given territory
d) all the goods consumed by population

Correct answers: 35 %
Employment and Economy
14. The products are defined as:
a) all the objects or goods obtained in the production process,
designed for the customers
b) all the activities performed for customers at request, at a certain
time
c) the entire amount of tourism activities in Romania
d) only products that can be found in the grocery stores, which are
intended for immediate consumption

Correct answers: 50 %
Employment and Economy
15. The salary received by the working people is:
a) the amount of money an employee receives in return for the
service/work he/she has performed at a work place
b) the amount of money that one person receives from another
person without having to work
c) the amount of money that a student receives from the
Government
d) the amount of money a person needs to live decently

Correct answers: 53 %
Environment & Climate change &
Environmental protection
16. What do you call a substance that pollutes the air, water or soil?
a)Pollutant
b)Pesticides
c) Acid
d) Sulfur

Correct answers: 56 %
Environment & Climate change &
Environmental protection
17. Global Warming will cause increase of
a) Heat waves
b) Hurricanes
c) Both
d) None of them

Correct answers: 50 %
Environment & Climate change &
Environmental protection
18. Which of these human activities contributes the most for global
warming?
a) Using fossil fuels.
b) Cutting down trees.
c) Riding bicycles.
d) None of them

Correct answers: 65 %
Environment & Climate change &
Environmental protection
19. Which layer protects the Earth from UV rays?
a) Oxygen
b) Nitrogen
c) Ozone
d) Hydrogen

Correct answers: 59 %
Environment & Climate change &
Environmental protection
20. What do you call renewable safe sources of energy
a) Alternative energies
b) Bio-energies
c) Solar energies
d) Wind energy

Correct answers: 29 %
Education & innovation
21. Can every student be creative?
a) some of them 12%
b) most of them 27%
c) all of them 51%
d) none of them 10%
Education & innovation
22. In your opinion what is the most effective for enhancing creative
learning?
a) allowing students to make mistakes 39%
b) using technologies 27%
c)experiences such as work and play or risk taking 30%
d) discipline 4%
Education & innovation
23. Which certain technologies are the most important for learning?
a) educational software 35,3%
b) interactive white boards 29,4%
c) social media 20,6%
d) Virtual learning environments 29,4%
Education & innovation
24. I like
a) preparing additional materials from different sources for my
favourite classes 13%
b) updating my own knowledge 50%
c) doing nothing extra 31%
d) preparing myself before every lesson 6%
Education & innovation
25. Do you like when a teacher ?
a) demonstrates and presents material using technologies 25%
b) prepares handouts and additional materials 20%
c) uses teaching software that my school has a license 25%
d) uses the computer room for classes 30%
Conclusion
Our kids ranked highest at unsustainable consumption and threats theme
(questions 1-5) with 63,8% correct answers
Healthy living & Food & Sport (questions 6-10) got 41,18% correct asnwers
Employment and Economy (questions 11-15) got 47,04% correct answers
Environment & Climate change & Environmental protection (q.16-20)
51,76% correct answers

Since sustainable consumption are only themes covered by national


curriculum at this age stage of children we rate our kids knowledge quite
good. We must do more work on healthy living theme and on employment
theme. Adding international perspective to these themes will help us cover
themes more widely.