RETEAUA DE MONITORIZARE A CALITATII AERULUI IN JUDETUL CONSTANTA

ACEASTA ESTE FORMATA DIN 7 STATII AUTOMATE.

POLUANTII MONITORIZATI SO2(dioxid de sulf),NO2(dioxid de azot),NOx(monoxid de azot),CO,Pb,PM10
SI PM2.5( este cantitatea de emisii de particule în suspensie cu diametrul <10µm în
aer),BENZEN,OZON(O3).

-pentru SO2-metoda fluorescentei in ultraviolet

-pentru NO2-metoda prin chemiluminiscenta

-pentru Pb-metoda spectroscopiei cu absorbtie atomic

-pentru PM10-prin colectare pe filtru a fractiunii PM10 a pulberilor in suspensie si determinarea masei
lor prin metoda gravimetrica

-pentru benzen-metoda gaz-cromatografica

-pentru CO2-metoda spectrometrica in infrarosu nedispersiv

-pentru ozon-metoda fotometrica in UV

Dioxidul de sulf

Este un gaz incolor,cu miros amar,intepator produs in urma arderii substantelor care contin sulf.

In natura provine din fermentatia bacteriana,din eruptii vulcanice,din descompunerea materiilor
organice –oxidarea gazului de sulf.

Oxizii de azot sunt prezenti in natura sub forma de vapori si provin din actiunea bacteriilor in prezenta
aerului.

Pulberile in suspensiesunt particuole cu diameter mai mici de 10 microni provenite din eroziuni,din
eruptii vulcanice si din imprastierea polenului.Sunt foarte periculoase asupra sanatatii omului datorita
caracteristicilor fizice si chimice,acestea pot provoca inflamatii si intoxicatii la nivelul mucoaselor si a
plamanilor.

Plumbul este o sursa importanta de poluiare provenita din emisiile motoarelor pe baza de benzina si din
industria proceselor metalurgice.Au un effect foarte nociv asupra oamenilor,in concentratii mari pot
provoca boli la nivelul rinichilor,aparatul digestive,reproducator,cardiovascular si sistemul nervos.

Benzenul,este provenit,in mare parte,din emisii industrial si din traficul rutier.Este o substanta
cancerigena pentru om si afecteaza sistemul nervos central.

Monoxidul de carbon este present in natura sub forma unui gaz incolor si indoor care se formeaza pe
cale naturala prin ardere,sip e cale antropica din industria otelului si afontei,din rafinarea

atat de daunatoare vietii.traffic rutier.petrolului. .In concentratii mari este letal (100 mg/mc) pentru ca impiedica oxigenarea sangelui in corp.Acesta este present in stratosfera si asigura protectia Pamantului impotriva radiatiilor ultraviolete. Ozonul este un gaz reactiv si oxidant.

Ni.hidrocarburi. Se.distributia produselor petroliere. NOx. PM10.emisiile anuale estimate ale poluantilor atmosferici la nivel national trebuie sa se incadreze in normele asumate de catre Romania. PM 2. NH3. Hg.cand aceasta a semnat Conventia privind poluarea atmosferica transfrontaliera pe distante lungi din 1979.cai de navigatie.5. CO2.transport rutier.Astfel.acest sector avand un aport de apx. Zn). Cr. Calculul emisiilor se face dupa urmatoarele categorii de surse de poluanti:  Combustii :in industria energetica I termica.rafinare.transformarea combustibililor solizi.  Emisii fugitive de combustibil:industria miniera de carbune.Raportul de inventor informative (IIR) a intrat in vigoare in februarie 2010 in Romania. As.95% din totatul de SO2. CO. metale grele.cai ferate. Cu.industria manufacturii si constructii. Sistemul national de inventariere este responsabilitatea Agentiei Nationale de Mediu .transpusa in legislatia nationala prin Legea 271/2003 . Pb. TSP. .combustii mici. Industria energetica este principala sursa de poluare in Romania. (Cd. UNECE “Romanian Waters” CLRTAP National Administration EEA and CEIP (ANAR) Secretariat National Institute National Romanian Auto of Statistics (NIS) Environmental Registry (RAR) Protection Main statistical data Transport sector data Agency (NEPA) provider provider Inventory preparation Ministry of Agriculture and Rural Local Environmental Development (MAPDR) Protection Agencies (LEPA) Agriculture sector data provider Local data collection Gama de poluanti care fac obiectul prezentului ghid metodologic este: SO2.88% din totatul de oxizi de azot si 93% din cel de oxizi de carbon.evaporatia benzinei.

transport.Autobuze si autocare. Emisii fugitive de la combustibili Aceasta categorie cuprinde emisiile fugitive din extractia carbunelui si manipularea. rafinare / distributie de depozitare a produselor petroliere si a retelelor de distributie a gazelor. Continutul de sulf din combustibil a scazut de la un maxim reglementat de 350 mg / kg. Numarul de autoturisme diesel de pasageri a crescut cu aproape 60% din 2005. transformarea combustibilului solid si de explorare.5 tone. . compusi organici volatili. • Viteza medie de conducere pe vehicul cu motor si categoria drumurilor.autoturisme. Emisiile provenite de la arderea combustibilului in transportul rutier au fost estimate folosind Copert III. cu o capacitate sub 3.Vehicule usoare utilitare. Comparativ cu anul 2005. in timp ce numarul celor pe benzina alimentat a crescut doar cu 16%. . inainte de 1 ianuarie 2007 pana la 50 mg / kg. tinand seama de continutul maxim de sulf al combustibililor. motorete și motociclete. cu o capacitate de peste 3.Energia electrica si termica Aceasta activitate se refera la procesele de ardere rezultate din productia de energie electrica si energie termica in putere publica si de încalzire urbana. numarul de vehicule diesel a crescut cu 60%. .Mopede si motociclete cu o capacitate de sub 50cm3.668 de tone in 2008. . rural si autostrada. In ceea ce priveste autoturismele.Motociclete cu o capacitate de peste 50cm3. Cantitatea totala de combustibil diesel a crescut cu 28. de la 2. continutul maxim de sulf din benzina a fost stabilit la 150 mg / kg. a existat o scadere de 75% a emisiilor de oxizi de sulf.728 de tone in 2005 la 2. in baza legislației in vigoare. vehicule utilitare usoare. non-metan.121. incepand cu 1 ianuarie 2005 si a continuat sa scada pana la 50 mg / kg. Conform legislatiei naționale.967. de la 1 ianuarie 2007.5%. in timp ce numarul celor pe benzina a crescut cu 16%. in timp ce consumul de benzina a scazut cu aproape 6% in aceeasi perioada. . Emisiile rezultate si raportate de activitatile acestui grup sunt in principal metan. vehicule utilitare grele si autobuze. incepand cu 1 ianuarie 2007. • numarul anual de kilometri pe categorie de vehicul cu motor si cota de conducere: urban.Vehicule de mare capacitate. Acest sector include emisiile provenite de la autoturisme. furnizate de Registrul Auto Roman constau din: • numarul de vehicule si parametri tehnici pentru fiecare dintre urmatoarele categorii: . Datele privind structura flotei.5 tone. .