1

ST

LEVEL-I

1. If the bisector of angle A of ABC makes an angle  with BC, then sin is equal
to
B C B C
(A) cos   (B) sin  
 2   2 
 A  A
(C) sin  B   (D)sin  C  
 2  2

2. If the radius of the circumcircle of an isosceles triangle ABC is equal to
AB = AC then the angle A is
(A) /6 (B) /3
(C) /2 (D) 2/3

2 cos A cos B 2 cos C a b
3. In a triangle ABC, if     , then the value of the
a b c bc ca
angle A is
(A) 300 (B)450
(C)600 (D) 900

4. If A = 450, B =750 then a + c 2 is equal to
(A) 2b (B) 3b
(C) 2b (D) b

5. The sides of a triangle inscribed in a given circle subtend angle , and  at the
centre. The minimum value of the arithmetic mean of cos( + /2), cos( + /2)
and cos( +/2) is equal to
(A) 0 (B) 1/ 2
(C) –1 (D) - 3 /2

6. A regular polygon of nine sides, each of length 2, is inscribed in a circle. The
radius of the circle is
 
(A)sec (B)sin
9 9
 
(C) cosec (D) tan
9 9

7. In an acute angled triangle ABC, the least value of secA + secB + secC is
(A) 6 (B)3
(B) 9 (D) 4

8. A circle is inscribed in an equilateral triangle of side a. The area of any square
inscribed in the circle is
(A) a2/4 (B) a2/6
2

(C) a2/9 (D) 2a2/3

9. If 3 sin2A + 2sin2B =1 and 3 sin2A – 2 sin2B = 0, where A and B are acute
angles, then A + 2B is equal to
(A) /3 (B) /4
(C) /2 (D) none of these.

10. If in a ABC, cos(A - C)cosB + cos2B = 0, then a2, b2, c2 are in
(A) A.P. (B) G.P.
(C) H. P. (D) none of these

11. If tan(A+B), tanB, tan(B+C) are in A.P., then tanA, cotB, tanC are in
(A) A.P. (B) G.P.
(C) H.P. (D) none of these

12. If twice the square of the diameter of a circle is equal to the sum of the squares
of the sides of the inscribed triangle ABC, then sin2A + sin2B + sin2C is equal
to
(A) 2 (B) 3
(C) 4 (D) 1

13. Consider a triangle ABC, with given A and side ‘a’. If bc = x2, then such a
triangle would exist if, ( x is a given positive real number) .
A A
(A) a < x sin (B) a >2x sin
2 2
A
(C) a < 2 x sin (D) None of these .
2

14. If in ABC a, b, c are in geometric progression then,
(A) cot2A, cot2B, cot2C are in G.P.
(B) cosec2A, cosec2B, cosec2C are in A.P.
(C) cosec2A, cosec2B, cosec2C are in G.P.
(D) none of these.

15. If in a  ABC, 8R2 = a2 + b2 + c2, then the triangle is
(A) Equilateral (B) Right angled
(C) Isosceles (D) None of these

2
16. In a triangle ABC, angle B is greater than angle A, B –A < . If the values of A
3
and B satisfy the equation 3sinx – 4sin3x - k = 0 (0 < k < 1), then angle C is equal
to
 
(A) (B)
3 6
2
(C) (D) None of these
3
3

B C
17. If in a triangle ABC, b + c = 4a. Then cot cot is equal to
2 2
5 3
(A) (B)
3 5
5
(C) (D) None of these
8

18. The ex-radai of a triangle r1, r2, r3 are in Harmonic progression, then the sides a,
b, c are in
(A) A.P (B) G.P
(C) H.P (D) none of these

19. In a ABC A = 300, B = 600, then a : b : c is
(A) 1 : 2 : 3 (B) 1 : 3 :2
(C) 1 : 2 : 3 (D) 1 : 2 :3

20. In a ABC, the value of a (cos B + cos C) + b (cos A + cos C) + c (cos A + cos B)
is
(A) a + b (B) a + b + c
(C) b + c (D) b + c –a

21. In a triangle a = 13, b = 14, c = 15, r =
(A) 4 (B) 8
(C) 2 (D) 6

B C
22. In a triangle ABC, If b + c = 3a, then the value of cot cot is
2 2
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 3

1
23. In a triangle ABC, then 2ac sin (A –B + C) is
2
(A) a2 + b2 –c2 (B) c2+ a2 –b2
(D) b2 –c2 –a2 (D) c2 –a2 –b2

24. The angle A of the triangle ABC, in which (a + b + c) (b + c –a) = 3bc is
(A) 300 (B) 450
0
(C) 60 (D) 1200


25. In a triangle ABC, Let C = , if r is the inradius and R is the circumradius of the
2
triangle, then 2 (r + R) is equal to
(A) a + b (B) b + c
(C) c + a (D) a + b + c

cb A
26. In a triangle ABC, . tan is equal to
c b 2
4

A  A 
(A) tan  B  (B) cot  B 
 2   2 
 B
(C) tan A   (D) none of these
 2


27. In a ABC, a = 2b and |A –B| = , the measure of angle C
3
……………………………………..

28. In a ABC, the sides a, b and c are such that they are the roots of x3 –11x2 + 38x
cos A cos B cos C
–40 = 0 then the value of   =
a b c
………………………………………

29. If AD, BE and CF are the medians of a ABC, then (AD2 + BE2 + CF2) : (BC2 +
CA2 + AB2) = ………………………………………………..

30. sin A, sin B, sin C are in A.P for the ABC then
(A) altitudes are in A.P (B) sides are in A.P
(C) altitudes are in H.P (D) medians are in A.P

31. In a triangle ABC, tan C< 0, then
(A) tan A . tan B < 1 (B) tan A . tan B > 1
(C) tan A + tan B + tan C < 0 (D) tan A + tan B + tan C > 0

B C
32. If in a triangle ABC, b + c = 4a. Then cot cot is equal to
2 2
5 3 5
(A) (B) (C) (D) None of
3 5 8
these

sin B sin C sin2 A
33. If in a triangle ABC, cosA =   , then the triangle is
sin C sin B sin B sin C
(A) right angled (B) isosceles (C) scalene (D) None of
these

34. In a triangle, the lengths of the two larger sides are 10 and 9 respectively. If the
angles are in A.P., then the length of third side can be
(A) 5 – 6 (B) 3
(C) 5 (D) 3 3

35. In a ABC, maximum value of c cos (A - ) + a cos(C + ), equals
(A) a (B) b
(C) c (D) a2  c 2
5

36. In a triangle ABC, a2 ( cos2B - cos2C) + b2 ( cos2C – cos2A) + c2 ( cos2A-
cos2B) equals
(A) 0 (B) 1
(C) -1 (D) none of these

37. In a ABC, the angles A and B are two values of  satisfying 3 sin+ cos =
, || < 2. Then C equals
(A) 60 (B) 90
(C) 120 (D) none of these

38. If the ex-radii of a triangle ABC are in H.P., then the sides a, b, c are in
(A) A.P. (B) G.P.
(C) H.P. (D) None of these
6

LEVEL-II

(a  b  c )(b  c  a )(c  a  b)(a  b  c)
1. The expression is equal to
4b 2 c 2
(A) cos2A (B) sin2A
(C) cosA cosB cosC (D) None of these

2. The perimeter of a triangle ABC is 6 times the arithmetic mean of the sines of its
angles. If the side a is 1, then the angle A is
(A) /6 (B) /3
(C) /2 (D) 

3. If a2, b2,c2 are in A.P , then cotA, cotB, cotC are in
(A) A.P (B) G.P
(C) H.P (D) None of these

4. The area of the circle and the regular polygon of n sides and of equal perimeter
are in the ratio of
(A) tan(/n) : /n (B) cos (/n) : /n
(C) sin(/n) : /n (D) cot(/n) : /n

5. In a triangle ABC, (a+b+c)(b+c-a) = bc if
(A)  < 0 (B)  > 0
(C) 0 < < 4 (D)  > 4

6. In a triangle ABC, AD is the altitude from A. Given b > c, C =230 and AD
abc
= then B is equal to
b  c2
2

(A) 230 (B) 1130
(C) 670 (D) 900

7. In any triangle ABC, a3cos(B-C) + b3 cos(C-A) + c3cos(A-B) is equal to
(A) 6abc (B) 9abc
(C) 3abc (D) None

8. In a triangle ABC, a  b  c is
(A) always positive (B) always negative
(C) positive only when c is smallest (D) none of these .

9. In a triangle with sides a,b, and c, a semicircle touching the sides AC and CB is
inscribed whose diameter lies on AB. Then , the radius of the semicircle is
(A) a/ 2 (B) / s
2 2abc A B C
(C) (D) cos cos cos
ab s a  b 2 2 2

10. A triangle is inscribed in a circle. The vertices of the triangle divide the circle
in to three arcs of length 3, 4 and 5 units, then area of the triangle is equal
to,
7

(A)

9 3 1 3  (B)

9 3 3 1 
2 2

(C)

9 3 1 3  (D)

9 3 3 1 
2 2 22

11. If a sinx + bcos(C + x) + bcos (C –x) = , then the minimum value of |cosC| is
 2  a2  2  a2
(A) (B)
b2 4b 2
 2  a2
(C) (D) none of these
16b 2

12. In a ABC, the point D divides BC in the ratio 1:2 . Also AD is perpendicular to
AB. Then the value of the expression tanB(1+2tanA tanC) – 2tanC is
(A) 0 (B) 1
(C) –1 (D) none of these

13. If in ABC , secA , secB, secC are in Harmonic progression, then
(A) a, b, c, are in harmonic progression.
A B C
(B) cot , cot , cot are in harmonic progression
2 2 2
(C) r1, r2, r3 are in arithmetic progression
A B C
(D) cot , cot , cot are in arithmetic progression .
2 2 2

14. In a triangle ABC a = 7, b = 8 and c= 9. Then the length of median from B to AC
is given by
(A) 9 (B) 8
(C) 7 (D) 6

15. If sinA and sinB of a triangle ABC satisfy c2x2 – c(a+b)x + ab = 0, then the
triangle is
(A) Equilateral (B) Isosceles
(C) Right angled (D) Acute angled

16. The number of triangles that can be made with the given data: b = 2cm, c = 6 cm
and
B = 30°, is
(A) 1 (B) 2
(C) zero (D) None of these

17. In ABC, if AB = c , AC = b, BC = a and A : B : C = 1 : 2 : 5, then
(A) b2 = a(c + a) (B) b2 = a( c – a)
2
(C) b = a( a – c) (D) None of these.

c a ab bc
18. In ABC, if   , then
12 14 18
8

11
(A) r1  r (B) r2 = 11r
7
2
(C) r3  r (D) None of these
11

19. If a cos A = b cos B, the triangle is
(A) equilateral (B) right angled
(C) isosceles (D) right angled or isosceles

20. The sides of a triangle are a, b and a 2  ab  b2 , then the greatest angle is
 
(A) (B)
3 2
2
(C) (D) none of these
3

21. Two sides of a  are given by the roots of the equation x2 –2 3 x + 2 = 0. The

angle between the sides is . The perimeter of the triangle is
3

22. In a triangle ABC, R = circumradius and r = inradius. The value of
a cos A  b cos B  c cos C
is equal to
abc
R R
(A) (B)
r 2r
r 2r
(C) (D)
R R

AC ac
23. In a triangle ABC, 2 cos  , then
2 a 2  c 2  ac

(A) B = (B) B = C
3
(D) A, B, C are in A.P (D) B + C = A

24. The distance of the circumcentre of the acute angled ABC from the sides BC,
CA and AB are in the ratio
(A) a sin A : b sin B : c sin C (B) cos A : cos B : cos C
(C) a cot A : b cot B : c cot C (D) none of these

25. If twice the square of the diameter of a circle is equal to the sum of the squares
of the sides of the inscribed triangle ABC, then sin2A + sin2B + sin2C is equal
to
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 1

c a ab bc
26. In ABC, if   , then
12 14 18
9

11 2
(A) r1  r (B) r2 = 11r (C) r3  r (D) None of
7 11
these

tan A 1
27. In a triangle ABC, 2 sinA cosC = 1 and  then triangle is
tan C 2
(A) right angled at A (B) right angled at B
(C) right angled at C (D) none of these

28. In a triangle ABC,
r1  r2 r2  r3 r3  r1  is equal to
Rs 2
4abc
(A) 4 (B) 4 abc (C) (D) 
2

a cos A  b cos B  c cos C
29. In a ABC, is equal to
2
8 2 83
(A) (B) (C) (D) None of
abc R abc
these

30. If p1, p2 and p3 are respectively the lengths of perpendiculars from the vertices of
a triangle ABC to the opposite sides, then the value of p1p2p3 is
a 2b2c 2 a 2b2c 2 a 2b2c 2 a 2b2c 2
(A) (B) (C) (D)
8R2 8R3 8R 4 4R 2

31. If in a triangle cos2A + cos2B – cos2C = 1, then the triangle is
(A) Right angled at A (B) Right angled at B
(C) Right angled at C (D) not a right triangle

SinB  SinA CosB  CosA
32. If in a triangle ABC,   0 then the triangle is
SinC CosC
(A) right angled (B) equilateral (C) isosceles (D) None of
these

33. If sin and - cos are the roots of the equation ax2 – bx – c = 0, where a, b, c are
the sides of a triangle ABC then
c b c
(A) cosB = 1 - (B) cosB = 1- (C) cosB = 1 + (D) cosB = 1
2a 2a 2a
b
+
2a

1 1 1 1
34. In a right angled triangle ABC, with right angle at B, 2
 2  2  2 =
r r1 r2 r3
8R2 2 R2 4 R2
(A) (B) (C) (D) None of
2 2 
these
10

35. If in a triangle ABC, C = 1350, then value of tan A + tan B + tan A tan B equals
(A) 0 (B) 1
(C) –1 (D) none of these

36. Suppose the angles of a triangle ABC are in A.P. and sides b and c satisfy b : c =
3 : 2 then the angle A equals
(A) 450 (B) 600
(C) 750 (D) 900

37. If a2, b2, c2 are the roots of the equation x3 –Px2 + Qx – R = 0 where a, b, c be
cos A cos B cos C
the sides of a triangle ABC then the value of   equals
a b c
P P
(A) (B)
R 2 R
P
(C) (D) none of these
4 R

b2  c 2 c 2  a2
38. In a triangle ABC,  equals
a sinB  C b sinC  A 
1
(A) R (B)
2R
(B) 2R (D) none of these
11

ANSWERS

LEVEL −I

1. A 2. D 3. D 4. A
5. D 6. C 7. A 8. B

9. C 10. A 11. C 12. A
13. D 14. C 15. B 16. C
17. A 18. A 19. B 20. B
21. A 22. B 23. B 24. C
9
25. 26. D 27. 28.
16
29. 30. B 31. C 32. A
33. A 34. A 35. B 36. A
37. C 38. A

LEVEL −II

1. B 2. A 3. A 4. A
5. C 6. B 7. C 8. A

9. C 10. A 11. B 12. A
13. B,C 14. C 15. C 16. C
17. A 18. A 19. D 20. C
21. 
6 1 2  22. C 23. 24. C
25. 26. 27.
28. A
29. 30. 31. 32.
33. C 34. A 35. B 36. C
37. B 38. D