Soalan 1 : Penulisan

Kemahiran Kognitif : Aplikasi

Konteks : Sintaksis / Perpaduan

Teliti gambar yang diberikan dan bina ayat

1.____________________________________________________________

______________________________________________________________

2.
______________________________________________________________

______________________________________________________________

Kita patut berkunjung ke rumah jiran pada hari perayaan agar _________ ________________________________ .Soalan 2 : Penulisan Kemahiran Kognitif : Aplikasi Konteks : Sintaksis / Perpaduan Lengkapkan ayat di bawah menggunakan perkataan kamu sendiri 1. Kita hendaklah menjaga kebersihan bersama-sama agar______________ ________________________________ 2.

bapanya sedang mengurut kakinya yang terseliuh itu. dia terlanggar seketul batu besar lalu terjatuh. dia mengejar rama-rama itu.Soalan 3 : Penulisan Kemahiran Kognitif : Aplikasi Konteks : Penulisan (Memindah Maklumat) / Keselamatan Pilih dan tulis semula ayat mengikut urutan gambar yang betul  Kaki kanan Kamal terseliuh. ___________________________________________ ___________________________________________ .  Kamal membawa sebatang serkup berjaring untuk menangkap rama-rama  Semasa dia sedang mengejar rama- rama itu. 1.  Apabila dia ternampak rama-rama. ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ 2.

___________________________________________ ___________________________________________ ___________________________________________ 4. ___________________________________________ ___________________________________________ ___________________________________________ Soalan 4 : Penulisan Kemahiran Kognitif : Aplikasi Konteks : Sintaksis / Sekolah Nyatakan tiga kesan daripada perbuatan dalam gambar di bawah: . ___________________________________________ 3.

______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 2. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ .1. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 3.

Puan Siti mengubah anak pokok dari bekas semaian dengan menggunakan sudip tangan. Adam menyiram anak pokok itu. Kemudian. . Puan Siti meminta Adam memasukkan anak-anak pokok sawi itu ke dalam lubang dan memadatkan tanah itu dengan tangan. Setelah itu. Adam membantu ibunya Puan Siti menanam anak pokok sawi di atas batas. Pada cuti sekolah yang lalu. ibu Adam membuat lubang di permukaan batas dengan menggunakan sudip tangan . Mereka menggunakan pelepah kelapa untuk melindungi pokok daripada pancaran matahari. Mula-mula . Kemudian susun semula maklumat mengikut urutan yang sesuai.Soalan : 5 Kemahiran Kognitif : Aplikasi Konteks : Penulisan ( Memindahkan Maklumat )/ Pertanian dan Penternakan Baca dan fahami petikan di bawah.

Langkah-langkah menanam anak pokok di atas batas. 5. 1. Daripaada maklumat yang diterima.Gunakan pelepah kelapa untuk melindungi pokok daripada pancaran matahari 2.Buat lubang di 2.____________________________________________________________ 2. nyatakan tiga peralatan yang digunakan untuk menanam sayur sawi. Berdasarkan petikan di atas.____________________________________________________________ 3. bina satu set urutan cerita mengenai langkah-langkah menanam pokok sawi.1. permukaan batas dengan menggunakan sudip tangan 4.____________________________________________________________ . 1. 3.

Malam itu. Alesa membeli sebentuk kerongsang. Ana tidak dapat melelapkan matanya. Yasmin membeli sebatang pen. Ana juga ingin membelikan gurunya hadiah tetapi dia tidak mempunyai wang. Kamariah membeli sebuah diari. Kawan-kawan Ana sibuk bercerita tentang hadiah yang dibeli untuk guru mereka.Soalan : 6 Kemahiran Kognitif : Aplikasi Konteks : Penulisan ( Memindahkan Maklumat ) / Sekolah Baca petikan dan jawab soalan yang berikutnya. Cikgu Hasnah. Dia berasa risau kerana masih belum mempunyai apa-apa untuk gurunya. . Walaupun kad itu tidak mahal. tetapi itulah pemberian ikhlas daripadanya. Esok Hari Guru. Tiba-tiba Ana bingkas bangun dan menuju ke meja tulisnya. Dia berasa kesal kerana tidak menabung seperti kawan-kawannya. Malam itu. dia bertekad untuk membuat sekeping kad ucapan yang cantik untuk gurunya. Sikapnya yang tidak suka menabung itu menyebabkan dia tidak dapat membeli sesuatu sebagai menghargai jasa gurunya.

1.____________________________________________________________ ______________________________________________________________ ___________________________2._______ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 2.____________________________________________________________ 3._________________________________ ______________________________________________________________ _____________________________________________________3.____________________________________________________________ 2.1.Apakah kebaikan menabung.____________________________________________________________ . Nyatakan tiga sebab mengapa hari guru disambut pada setiap tahun 1.

dan lampam juga. Zahir menjual ikan ternakannya kepada pengusaha gerai makanan dan restoran. Zahir menternak ikan patin. Pada masa itu. Zahir mula mengusahakan ternakan ikan air tawar pada tahun 2010. dia hanya menternak ikan jelawat.Soalan : 7 Kemahiran Kognitif : Aplikasi Konteks : Penulisan ( Memindahkan Maklumat ) / Pertanian dan Penternakan Baca petikan. Apabila perniagaannya semakin berkembang.Di manakah Zahir menternak ikan-ikan itu? . tulis jawapan pemahaman. Dia menternak ikan-ikan di dalam sebuah kolam. Zahir banyak menerima tempahan kerana ikan itu dihantarnya sendiri kepada pelanggan dan sudah siap disiang.Bilakah Zahir mula mengusahakan ternakan ikan air tawar? ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 2. 1. Kemudian . keli.

di manalkah Zahir boleh menjual hasil ternakan ikan air tawarnya? ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Soalan : 8 Kemahiran Kognitif : Aplikasi Konteks : Penulisan ( Menyatakan Maklumat )/ Sekolah .______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 3.Selain dari gerai makanan dan restoran.

Kebaikan bergotong- royong 3.1.Berdasarkan gambar di atas. 4. nyatakan empat kebaikan bergotong-royong? 2. 1. .