SHAMBHALLA - Centar za istraživanje i edukaciju

Prvi red - Freyr/Freyjas Aett - FREYOV AETT

Frey- bog plodnosti, mira i vremena. Ovih 8 runa pripadaju bogu
plodnosti Freyu i povezane su sa stvaranjem sveta, bićima koja ga
nastanjuju i bogovima. Rune u ovom aettu imaju efekat pokretanja

događaja i označavaju osnovne stvari u životu - novac, zdravlje, sukob,
inteligenciju, kontrolu, znanje, ravnotežu i užitak.

FEHU, FEOH - STOKA, PLODNOST, VLASNIŠTVO

Feoh je runa boga Freya (bog plodnosti, koja je takođe jedan oblik
bogatstva). Ovo je runa koja znači materijalno bogatstvo osobe, jer se
u prošlosti ono merilo stokom, a danas može označavati novac,
nekretnine ili dobit u poslu u kom smo se trudili. Takođe može značiti i
veliko duhovno bogatstvo ličnosti.

Značenje: označava stoku koja je u ranim društvima bila merilo
bogatstva, prosperitet, novac, emotivno i duhovno bogatstvo, ciljevi,
plodnost

Magijska upotreba: za novac, promociju, posao, nalaženje posla,
postizanje ciljeva, započinjanje novih poslova.

Povezanost s mitovima i bogovima: Frey, Brisingamen, Gullveig, Dwarfs,
Sigurd i Otterovo zlato

Analiza: Feoh je sve ono što mislimo da tražimo i što najčešće ne
pokazuje sličnost s onim što ćemo eventualno naći. To je takođe i naš
dom, jer nakon svih lutanja osetićemo potrebu za toplinom doma i
porodicom. Feoh nas podseća da, pre spiritualnih putovanja, moramo biti
sigurni u našim fizičkim situacijama. Isto tako uključuje i snagu i
naporan rad koji dovodi do bogatstva. Dolazi period blagostanja i
uspjeha. Dugotrajan i naporan rad kroz prošlost sada je nagrađen. Snovi
i planovi su skoro realizovani. Fehu označava i moć koja dolazi sa
bogatstvom.

Obrnuto značenje: Fehu okrenut naopako označava korumpiran novac,
ili vam prijatelji traže novac i odbijaju da ga vrate, gubitak, pohlepa
koja vodi u propast. Gubitak nečega bitnog. Potrebno je efektivno
raspolagati materijalnim dobrima i ne dozvoliti da novac upravlja vama.

razumevanje. Sloboda. Ur predstavlja i svest o smrti i našoj prolaznosti. akcija.). Odin (kao šaman) Analiza: Označava tura (bizon koji je živio na području cele Europe. izdržljivost. Seksualna želja. Prema pričama bio je malo manji od slona. neukroćena potencijal. plodnost. to je čista. Značenje: energija. energija. Energija ove rune je sirova. snagu. URUZ. ustrajnost. neukroćen potencijal. Sloboda. Oblikovanje snage i formulacije o sebi. hrabrost. dobro zdravlje. muška potencija.god. Vreme velike energije i zdravlja. razumijevanje. snažna. instinkt. UR. Loki. iskonska vatra. mudrost. fizička jakost. formulacije o sebi. šamanska iskustva. strast. hrabrost. snaga. Runa ur označava divlju životinju što je opozicija runi fehu (domaće životinje). energija. Nagle promjene ili neočekivane (obično bolje). Vrijeme velike energije i zdravlja. nesvesno. iracionalno. vitalnost. povečanje seksualne energije i potencije. te je imao rogove dugačke oko 6 stopa koji su bili visoko cenjeni kod Germana kao rogovi za piće. hrabrost. divlja snaga. akcija. može označavati i izazov koji vodi do velike promene Magijska upotreba: za jačanje volje. Fizička snaga i brzina. pomoć u lovu. Slike turova su pronađene u neolitskim pećinama i veruje se da je upravo lov na tura imao obredno značenje u inicijaciji dečaka u svet odraslih muškaraca. Povezanost s mitovima i bogovima: Ullr. AUROCH . istrajnost.Novac i moć mogu biti iskorišteni u pozitivne i negativne svrhe. Dečak koji je ubio tura time je dokazao da je muškarac i samim time iniciran u prvi nivo misterije - svest da je izvor života smrt. a izumro je 1627. Seksualna želja. SNAGA Fizička snaga i brzina. seksualnost. primitivna svest. Nagle promene ili neočekivane (obično na bolje). mudrost. muška potenciju.DIVLJE GOVEDO. . Oblikovanju snage i uzorak.

Negativan događaj u životu može i doneti važnu životnu lekciju. Predstavlja snagu ljudske podsvesti. radi se o preokretu. BOG. bolest.je ranjivo.Obrnuto značenje: Prevelika posesivnost dovodi do gubitka i slabosti. div) Obično joj značenje određuju okolne rune. Divovi su zli i destruktivni prema bogovima Aesira.on može probosti. samodisciplina. thorn (trn. Izdaja dovodi do neočekivanog poraza. brutalnost. U zavisnosti od okolnih runa može značiti naglu sreću ili pak prestanak sreće. Svakako. pogrešno upotrebljena sila. snagu podsvijesti. rešavanje loše životne situacije Povezanost s mitovima i bogovima: Loki. a u svakodnevnici može značiti i . okorelost. preterana ljutnja i požuda Magijska upotreba: pomoć u učenju i meditaciji. neznanje. Značenje: snaga ljudske podsvesti. Lične slabosti ili mane. dominacije drugih.OS . ali i zaštiti. brzopletosti. strasti. kreativnost. požuda.USTA. ali oni donose promenu i čist put za novo doba. Divovi Analiza: Bezgranična energija Thorna može se koristiti za dobro ili za haos. ubosti i nauditi. nedoslednost. vrhunsku mudrost i znanje. ANSUZ. Nemogućnost da počnete ispočetka. THURISAZ. ANSUR. Označava dubinu. Predstavlja božansku moć. Snaga se troši na neefikasan način. Thorn je jasan falični simbol. opsesija. Obrnuto značenje: Ono što je ne zaštićeno . nasilje. BOŽIJA REČ Ova runa je povezana s bogom Odinom.

pravda. Ova runa predstavlja sirovu energiju rune ur obuzdanu disciplinom i iskustvom rune thorn. promena. ali on još uvek ne razume svoje ljude i samog sebe. božanska snaga Magijska upotreba: za donošenje mudrih odluka. Ansur se veže uz Odina. odmor. koji putuje između svetova na svom osmonogom konju Sleipniru. primanje ili davanje poruka. preseljenje. kontrolirana. gledajući i odlučujući sa svog prestola. duševna i telesna ravnoteža. svet u ritmu. Uvideti pravi potez za nas same da bi se moglo i odlučivati o njemu. RAD. komunikaciju. poučavanje. Predstavlja kretanje prema svom cilju. dobar savet.VAGON. RAIDO . ali to je samo još jedan početak. PUTOVANJE Putovanja. Obrnuto značenje: Znanje je zloupotrebljavano. Putovanje. životna lekcija. Odin sedi visoko iznad ovog sveta. uspeh Povezanost s mitovima i bogovima: Odin Analiza: Ansur. U ovoj runi postoji određeni manjak saosećanja. rešenost da se istraje. Nedostatak kreativnosti. napredak. kreativna.duboko razmišljanje. evolucija. promena mesta. RAIDHO. preispitivanje ili sličan razgovor. Odin je naučio lekciju prve tri runa i stekao mudrost. sudbina. Čuvajte se manipulativnih snaga onih koji bi potkopali. Značenje: putovanje. izazov. duhovno traženje .izgovorena božja riječ. proročanstva. razum. kako u fizičkom smislu tako i onih u smislu samog života. autoritativna figura. vođa.ritam. veća perspektiva. ples života. Lično . boga mudrosti i rata. komunikacija. On još uvek treba tu emocionalnu povezanost kako bi postao veliki vođa. točak života. Značenje: mudrost. znanje. putovanje. KOLA.

poremećaj. krutost. KANO . dobri odnosi. toplina. tri sestre koje žive u blizini prvog korena Yggdrasila. znati. razumevanje i shvatanje. eventualno smrt. dislociranost.Magijska upotreba: zaštita za putnike. Ti putevi su povezani s sudbinom kojom u nordijskoj mitologiji kojom upravljaju Norne. razumeti. Raido nam poručuje da iako izgleda kao da smo postigli naše ciljeve (ansur).OTVARANJE. KENAZ. mudrost. kreativnost. ulazi u pećinu gde dolazi u dodir s ženskim . videti i u tom smislu treba i tumačiti ovu runu. patuljci. Nemogućnost za promenama. degradiranje. otklanjanje teskobe i straha Povezanost s mitovima i bogovima: Mimir. Značenje: svetlo. KEN. Svetlo u tami uključuje ezoterično duhovno prosvetljenje. ali na višem nivou i s boljom perspektivom. Muspellheim Analiza: Škotski glagol "ken" znači znati. videti. razumeti. olakšavanje promena Povezanost s mitovima i bogovima: Norne. Norne okreću sudbinu bogova i ljudi. razvoj kreativnosti. otkrivanje u pozitivnom smislu. Slika osobe koja nosi baklju. Pogrešan savet ili nepravda. zdrave životne navike i zdravlje uopšteno. rešenje problema. pomoć u učenju. život i promene se nastavljaju i moramo uvek ići napred. Obrnuto značenje: Izolacija ili usamljenost. kriza. inspiracija Magijska upotreba: za kreativnu inspiraciju. Završićemo tamo gde smo i počeli. BAKLJA Svetlost u tami. Putovanje se ustvari nikad ne završava. iracionalnost. prosvetljenje. One ga zalivaju vodom iz bunara Wyrd. predstavljajući muški element vatre i zraka. vatra. Sigurdovo putovanje Analiza: Rad/Raido predstavlja životni put neke osobe i njegov uticaj na druge puteve. obmana. umrtvljenost. plodnost. prosvetljenje.

kao prsten. Nešto ostaje nerašćišćeno. za sreću. simbolizira njihovu povezanost. Ova runa znači poklon čije prihvatanje nameće obvezu primatelju jer u nordijskoj kulturi poklon je uvek zahtevao povratni poklon. tako i poslovno. Povezanost s mitovima i bogovima: Sigurd i Brunhilda. označavanje poklona ili ponude. koje može biti kako privatno. Te veze jačaju razmenjivanjem poklona. GYFU. GEBO . Obrnuto značenje: Nema obrnuto značenje. poljupca. . a kod severnih naroda je uobičajeno da onaj ko primi poklon. Zato ova runa ima i značenje povezanosti. POKLON Označava dar.elementom zemlje i vode. plodnost. velikodušnost. ima obavezu da to vrati nekom uslugom. Ovo udruživanje muškog i ženskog elementa rezultira rađanjem novih ideja. Gebo se u davna vremena koristio kao simbol međusobne povezanosti. venčanje. partnerstva. Značenje: poklon. Propast veze. Sve do ove rune naš put se nije susretao s drugim putevima. Poklon razmenjen među ljubavnicima.PARTNERSTVO. Aesir i Vanir Analiza : Gebo je runa povezanosti. partnerstvo ili sjedinjene u ljubavi ili poslu. posebno povezanosti među ljudima. neočekivana sreća Magijska upotreba: za pronalažanje i jačanje ljubavne veze. Obrnuto značenje: Nedostatak kreativnosti ili originalnosti. Ovde dolazimo do tačke kada se naš put ukršta s drugim putevima i dopušta nam da uspostavimo vezu s drugima. davanje.

WUNJO . Drugi red . ali ustvari je povezanija s paganskom Valhallom jer taj raj nije stalan. odmorimo od putovanja. predstavlja kraj jednog ciklusa i početak sledećeg. SREĆA Predstavlja radost. rajem. predstavlja mesto u kojem ljudi žele odmoriti tokom svog putovanja životnom stazom. . nagrade.Neki autori ovaj aett povezuju s Hel (Hella). Wunjo nam omogućava da zastanemo. ali ako prerano pokušamo to dostići ili dohvatiti. WYN. ostvarivanje ciljeva.Heimdalls Aett HAGALOV AETT . ostvarivanje ciljeva Povezanost s mitovima i bogovima: Baldr. motivaciju. dobre odnose s drugima. Značenje: slava. sklad u životu. Kao blagostanje rune Fehu. što bi se mogli desiti na putu.ZADOVOLJSTVO. saradnja i druženje s drugim ljudima Magijska upotreba: za uspeh . dosegnuto zadovoljstvo. samo će nam pobeći kroz prste. veselje. Omogućava nam da vidimo šta sledi. slava Wunja je samo iluzija. Tvrljenje između onih koji su bliski. opšto runa koja donosi ispunjenje i sreću življenja. Hrišćanski pesnici je uspoređuju s nebesima. zadovoljstvo. stabilna runa. "napunimo baterije" i pripremimo se za povratak na životnu stazu koja nas vodi dalje u nepoznato. Obrnuto značenje: Gubitak identiteta ili otuđenja bliskog prijatelja - pratilaca. Vrlo pozitivna. Asgard Analiza: Wunjo kao zadnja runa prvog aetta. Postigli smo uspeh na samo jednom nivou i još uvek postoji puno lekcija u životu koje moramo naučiti.

ona označava i početak i kraj. promene koje vam nije lako prihvatiti. Magijska upotreba: uklanjanje neželjenih uticaja Povezanost s mitovima i bogovima: Ragnarok. kao u nordijskom mitu o Ragnaroku.nordijskom boginjom mrtvih koja živi u Svetu tame . Ovaj božanski poziv na buđenje se događa često u životu. Loki. karmičke lekcije. izbacujući nas iz sigurnosti Wunja. HAEGL. a može značiti i trpljenje. Rune ovog aetta su povezane s energijom kojom čovek ne može vladati. kašnjenje. prekid. uništenje. sa toliko razvijenim sluhom da može čuti kako raste trava na livadi i runo na ovci. Značenje: nagli gubitak. možete očekivati da će Vam sudibna zadati jedan zdrav udarac u glavu samo da bi proverila da li obračate pažnju. ozlede. ograničenje. je vrlo važna za razumevanje ove rune. Ona je slična životnoj situaciji u kojoj kad nešto ide savršeno. bog koji čuva i promatra.Niflheim ili Helheim. bolest. . Divovi Analiza: Ideja uništenja starog kao neophodnog da bi izraslo novo. drastične promene. patnja. One predstavljaju snage kao što su Norne. TUČA Prepreke. odgađanja. vreme. HAGALAZ . ali često je pogrešno tumačen kao božanska kazna. neugodni preokreti. Wyrd i duhovni razvoj. Nažalost. Kao karta Kule u tarotu. potpuna promena smera.HAOS. Runa Hagala se nalazi između kena (vatra) i isa (led). HAGAL. podsečajući nas na nordijski mit o nastanku sveta i kreativnom potencijalu koji leži između te dve suprotnosti. Hagal je negativna runa samo ako je tako odlučimo posmatrati i odbijamo učenje lekcije koju ona nosi. ovaj aett povezuju s Heimdallom. patnju i bolest. Drugi. Kako se ova runa nalazi na početku drugog aetta.

Ako je pitanje vezano uz neki rizik. Ova runa nam pomaže da učinimo prvi korak na tom putu dajući nam do znanja da smo skrenuli s njega. teškoća. Otterovo zlato Analiza: Naudiz je podsetnik da sve nije onako kako bi trebalo biti. strpljivost Magijska upotreba: predstavlja potrebu za ispunjenjem Povezanost s mitovima i bogovima: Freyr i Gurd. Način na koji će ta situacija biti rešena uticaće na ostatak životnog putovanja. ova runa znači da je bolje ne upuštati se u isti.PRINUDA. nesreća. pa i nesreće. Ne uzimajte put najmanjeg otpora . Obrnuto značenje: Nema obrnuto značenje. odgovornost. nezgode. Bez obzira koliko imate. Naudiz utiče tako što uzrokuje događanje. NAUDHIZ . Značenje: potreba. unutrašnja snaga. Obrnuto značenje: Čuvajte se iskušenja. Naudiz nam poručuje da preispitamo svoje vrednosti i prioritete i vraća nas nazad na put ka vlastitoj sreći. Nemoraju sve potrebe biti ispunjene. nikada nije dovoljno i postoji stalna želja za još nečim boljim. POTREBA Označava iskušenja. NYD. Znamo da smo na pravom spiritualnom putu kad radimo one stvari koje nas najviše usrećuju i ispunjavaju. Naudiz predstavlja neravnotežu između želja i mogućnosti.takvi događaji će se ponavljati sve dok osoba ne shvati njihovu lekciju. U spoljašnom smislu često znači odgađanje stvari. U kombinaciji s ostalim runama. iskustvo na kojem se uči. Potrebno je okrenuti se ka sebi i u svojoj unutrašnjosti naći snagu da se sve prebrodi. istrajnost.

GER. Pretio je njihovim usevima i brodovima. a povezuje se s jeseni. da ih uopšte nema. U potencijano negativnim aspektima se mogu računati. IS. Is predstavlja period odmora pre aktivnosti. ali mora biti uravnotežena zimskim smrzavanjem kao što je rođenje uravnoteženo smrću. odmor Magijska upotreba: za zaustavljanje procesa Povezanost s mitovima i bogovima: Nifelheim Analiza: U stara vremena Nordijcima je Is (led) bio bitan dio svakodnevnog života. Vatra je topla i ugodna. . Is odlaže planove za pogodnije razdoblje. tj.duhovna siromašnost. otklanja žestinu iz sukoba. Također može značiti da se stvari odvijaju u ciklusima. GODINA Ova runa označava plodno razdoblje. stagnacija. U kombinaciji sa drugim runama ona odlaže. Smirivanje stvari dovest će i do ublažavanja sukoba. blokada. JERA . podrazumeva hlađenje osećaja.ŽETVA. LED Bolje je pričekati i sve odgoditi za neka bolja vremena. Obrnuto značenje: Nema obrnuto značenje. gotovo kroz celu godinu. u zavisnosti od okolnih runa. može označavati duboke emocije ili pak suprotno. pa ponekad predstavlja i celu godinu. kao i duhovna bezživotnost . Prepreke i odlaganja.MIROVANJE. ISA . Ako je pitanje vezano uz emotivni život. no i čekanjem se štiti od zlih misli i istih uticaja. ali je isto tako bio prihvaćen kao simbol stvaranja.nedostatak osećanja. zamrzava dejstvo drugih runa. kroz vezu uzroka i posledice. može označavati zasluženu nagradu ili zasluženu kaznu. Povezana sa okolnim runama. Značenje: led. povlačenje. neaktivnost. zamrznutost .

To nije postignuto bežanjem od leda i borbom protiv nepravedne sudbine.PROMENA. potpuni ciklus godišnjih doba. Značenje: završetci. Freyr. Yggdrasil . kretanje. Magijska upotreba: ona donosi promenu. smrt. transformacija. Oluje dođu i prođu. točak se pokrenuo i stvari opet idu napred kako bi i trebale. Godišnja doba bila su deo njegovih kostiju i krvi. Jera je runa uzroka i posledice. promena.Značenje: godina. ali sunce je uvek tu i život je uglavnom lep. EIHWAZ . TISA Runa je povezana s biljkom Tise. da olakša životnu tranziciju. produktivnost. borba sa vlastitim strahovima. Led je razbijen. Zapravo je pozitivna i često znači nastavljanje započetog na dinamičan način. Thor. promena. Obrnuto značenje: Nema obrnuto značenje EOH. prirodna plodonosnost. Magijska upotreba: da donese promjenu. Uživajte dok možete. inicijacija. za plodnost i rast Povezanost s mitovima i bogovima: Sif. već učenjem iz iskustva i jednostavnim čekanjem. ali i obnavljanja i ponovnog života. Ova runa razbija celi set negativnih runa s kojima je započet ovaj aett. Jera prati runu IS kao što proleće prati zimu. prirodni razvoj. nagrada. a ova s dubljim promenama poput smrti. i njegova egzistencija je zavisila o prilagođavanju promenama. a povezana je i s idejom pravde. Granni Analiza: Drevni seljak nije trebao kalendar da mu kaže kada treba saditi ili vremensku prognozu kako bi znao kada će padati sneg. Povezanost s mitovima i bogovima: Hel. žetva.

Životna mudrost dolazi iz iskustva. Prema staroj engleskoj runskoj pesmi. Eihwaz predstavlja vrata mudrosti koja se nalaze između života (jera) i ponovnog rođenja (pertho). Problem je u činjenici da se zvuk P ne pojavljuje nigde u starogermanskom jeziku. Ehwaz je prolaz kroz koji moramo proći kako bi ušli u svet boginje Hel i tamo stekli znanje i prihvatanje vlastite smrtnosti.Analiza: Drvo Tise je od davnina u severnoj i zapadnoj Evropi bilo povezivano s runama. magijom i smrću. ima vrlo dugačak životni vek. Magijska upotreba: plodnost. ta reč je .Eihwaz je trinaesta runa futharka i označava njegovu sredinu. kao i najbolji put do ostvarenja želja. seksualnost. te opšto uživanje u ovozemaljskim stvarima. Ovog procesa se ne treba bojati jer svi moramo proći kroz njega ako želimo svladati najdublje strahove i steći mudrost koja se ne može naučiti iz knjige. Obrnuto značenje: Nema obrnuto značenje PEORTH. Povezanost s mitovima i bogovima: Freya. plodnost. olakšavanje porođaja. PERTHO . a može ukazivati i na trudnoću. što vodi do verovanje da je to reč donesena iz nekog drugog jezika. poput jela i pića. Sađenje tise na groblju je predhrišćanski običaj.INICIJACIJA Predstavlja razna umeća. njene crvene bobice simbolišu krv života. Značenje: ponovno rođenje. Interesantno je i to što je trinaesta karta u Tarotu takođe smrt. pomoć u magiji. misterija. Povezana je i s igrama na sreću. magija. Jedan od razloga za tu asocijaciju je i to što je Tisa crnogorica (ona se uspešno bori s zimom i smrću). proročanstva. novi početak. Angrbode Analiza: Tačan prevod reči Peorth je predmet mnogih rasprava.

igraća figura. U duhovnom smislu navodi na razotkrivanje skrivenog. obrana.ZAŠTITA. Povezana je s jelenima i srnama. Prošli smo kroz smrt i ponovno rođenje i sada nam još preostaje susret s Čuvarem pre povratka našem svetu. Gjallerhorn Analiza: Heimdall je zanimljiv i misteriozan lik u nordijskoj mitologiji. Povezanost s mitovima i bogovima: Heimdall. LOS Težnja ka uzivšenom. On je taj koji nam naređuje da mudro iskoristimo našu novu snagu. ALGIZ . Od sada osoba više ne može biti zaokupljena samo ličnim razvojem već mora uzeti u obzir i uticaj svojih postupaka na druge. On čuva vrata koja se nalaze na granici svetova.mač je u njegovim rukama i on sam odlučuje može li ga upotrebiti u odbrani ili . Ova reč je povezivana i sa slovenskom reči za ženski polni organ . Peorth je početak procesa i alat za ostvarivanje cilja.put kojim putujemo nam je predodređen od trenutka rođenja. Neodgovrnost. Runa je usko povezana sa sudbinom . a svojstvo joj je i da daje veliku zaštitu Značenje: zaštita.povezana s nekom vrstom igre. pomoć u lovu. pomoć. Peorth predstavlja igru sreće. trudnoću. Preteško shvatanje i spoznavanje. upozorenje. te uspeh u ostvarenju cilja. božanskom. a u rukama drži rog i mač. a sa ovom runom ga povezuju zbog njegove uloge zaštitnika i čuvara. Poručuje nam da sudbinu iskoristimo što bolje možemo. etička Dilemma. podrška. mentor. Svaki čovek sam odabire kojim će putem . kocka. Obrnuto značenje: Pokazivanje lažnog znanja. Magijska upotreba: za zaštitu. što je zanimljivo jer runa označava ponovno rođenje. EOLH.

Sowelu označava kraj drugog aetta i kao Wunjo simbolizira uspeh i slavu. ludilom i zlom. jasno viđenje. Prema nordijskom mitu. Ovde se možemo nakratko odmoriti od puta u toplini i svetlosti sunca. Slaba odbrana. Simbol svastike ili sunčevog točka pojavljuje se već u neolitskom razdoblju širom Azije i Evrope. pobeda svetla nad tamom. sunce je vrlo aktivan simbol za razliku od opuštajuće Valhalle. plodnost Povezanost s mitovima i bogovima: Sunna Analiza: Sowelu predstavlja prirodnu moć sunca. plodnost. lečenje. Obrnuto značenje: Skrivene opasnosti. Uspešno smo došli do kraja aetta i zaključak je pozitivna runa. No. SUNCE Ovo je runa kojom se može pobediti sve loše i negativno. snaga. Označava pobedu. pozitivna energija. Sunce voze preko neba u kočiji koju progoni veliki vuk. sunce je često povezivano s konjem (sunce u kočiji koju vuče konj). Sunčeva toplina i svetlost simbolišu život. Sunčeva runa predstavlja kretanje i energiju. uspeh. Konstruktivna je i predstavlja pobedu svetlosti i razuma nad tamom. uspeh. Značenje: sunce. .napadu. Oba su simboli života i plodnosti. Lažno predstavljanje snage dovodi do veće slabosti. no i moguću borbu sa sretnim ishodom. SOWELU . SIGIL. Magijska upotreba: energija. aktivnost. Obrnuto značenje: Nema obrnuto značenje. zdravlje.CJELINA. snaga. U indo-evropskom paganizmu. upijajući energiju za posao koji nas čeka. rast i sve ono što je pozitivno i dobro.

norveškim bogom rata i pravde. odgovornost. kao i drugi. kako bi okovao njegovu haotičnu snagu. Preživela je. još od ranog bronzanog doba. disciplina. Značenje: borba.ranjenog boga. dopuštajući vuku Fenrisu da mu je odgrize. Bog Tyr je žrtvovao ruku. Povezanost s mitovima i bogovima: Tyr i vuk Fenris Analiza: Treći aett. TYR Runa je povezana s Tyrom.TYROV AETT Posljednji Aett pripada bogu rata i pravde Tyru. Ur je savladan. Bol rune tyr fokusira pažnjum i traži disciplinu. dok Tyr predstavlja dobrovoljnu žrtvu koju podnosi onaj koji tačno zna čega se odriče i zašto. Rune trećeg Aetta se odnose na duhovno prosvetljenje i intelektualna dostignuća.POBJEDA. snaga. Značenje rune jeste pobeda uz određenu žrtvu. nepromenjena. počinje s gubitkom. hrabrost. Kao što je Tyr jedan od najstarijih bogova nordijske mitologije. TIWAZ . odricanje i uspeh pomoću žrtve. sukob. put ratnika. S druge strane ona predstavlja i dublju misteriju . lečenje Rana. kako bi ga pobedio. jačanje volje. a predstavlja i odlučnost i snagu da se suprotstavi negativnim silama. Tyr je žrtvovao svoju ruku. snagu. Ta rana nosi dublje značenje. Razlika je u tome što runa Hagal nosi žrtvovanje onih stvari koje nisu toliko bitne za naš razvoj. dužnost i odgovornost. dužnost. a lekcija Tyra i Hagala je naučena. Tyrova runa predstavlja sve one dobre osobine: snagu. Magijska upotreba: za zaštitu. pobedu. tako je i njegova runa jedna od najstarijih runa. jer ju je dao vuku da je odgrize. Obrnuto značenje: Nesposobnost da se efikasno sudi. To je put ratnika. odlučnost. ozleda. Nemogućnost da . TYR.

NAPREDAK.se jasno misli. tako je Berkano ženska runa i predstavlja put majke. oporavak. Neuspeh da započnete nešto. koji se smatraju plemenitim životinjama. Idunna Analiza: Bekano je simbol rođenja i plodnosti. BERKANA . pomoć u začeću deteta. Može značiti ozdravljenje. Predstavlja i rađanje novih ideja. EH. Takođe se sve može odnositi i na rađanje neke nove zamisli. uspešan početak poduhvata. rast. Povezanost s mitovima i bogovima: Frigg. Obrnuto značenje: Trvljenje kod kuće ili sa onima koji su vam bliski. ili tendencija da previše analizira. ozdravljenje i oporavak. . nov početak. preporod. ideje ili koncepta.PONOVNO ROĐENJE. obnova. izobilje. Kao što je runa Tyr muška runa i predstavlja put ratnika. Značenje: rođenje. začeće. kao i uživanje u seksualnosti. Stagnacija. Nepravda. plodnost i porod. BEORC. pročišćenje Magijska upotreba: lečenje (posebno infekcija). Vidljivi neuspeh. zdravlje. BREZA Ovo je runa unutrašnje snage i obnavljanja. KONJ Runa je simbol dva konja. one koja vida rane i donosi život nakon smrti. EHWAZ . plodnost.

pomoć. porodica. ljudska priroda svakog pojedinca. snaga Magijska upotreba: pomoć u komunikaciji i putovanju. Ehwaz predstavlja energiju i kretanje. već živo biće koje ima potrebe i želje.Označava dobar razvoj stvari. vernost i zajedništvo. MANNAZ . energija. poverenju i vernosti onakvoj kakva se stvara između konja i jahača. ne obični rob. komunikacija. Ehwaz nas uči partnerstvu. te moguće putovanje. Neuspeh u zajedničkom radu. Često se verovalo da vuče kočiju sa suncem preko neba. To nije bezlični izvor energije. MAN. Ovo je ravnoteža koja se mora postići na putu čiste magije. za "slanje" magijskih čini. Značenje: čovečanstvo. ČOVEK Povezuje se sa celim čovečanstvom i svim što ljudi zajednički dele. zajednica. njegova povezanost s ljudima je jedinstvena. no da svi imamo i nešto zajedničko. kao i zajedništvo i celovitost. Taj izvor energije treba poštovati. Značenje: konj. Moguća izdaja. a to je ljubav prema Bogu. Istovremeno može označavati individualnost i samoću. Konj ni pripitomljavanjem nije izgubio svoju snagu. spretan i veran. Neslaganje. Jak. Obrnuto značenje: Uznemirenost ili uzdržavanje. kretanje. Takođe se povezuje uz poverenje. Povezanost s mitovima i bogovima: Sleipnir Analiza: Konj je bio snažan simbol u gotovo svim kulturama. . On je omogućio čoveku da obavlja poslove za koje je preslab i kreće na putovanja koja bi za njega bila predaleka. odnosi među ljudima. napredak u svakom pogledu. volja. Uči nas da svatko ide svojim putem. promena.LIČNOST.

ja i drugi . podsvesti. savetovanja. Povezanost s mitovima i bogovima: Ask i Embla. Povezuje se i sa ženom. VODA Ova runa je povezana s vodom i svime što ona nosi. a naročito po pitanju emocija. Neuspeh da se proceni karakter efikasno.TOK.sve suprotnosti su ujedinjene ovde i čine celinu. Midgard Analiza: U širem smislu. .celo područje Midgarda. sa osobom u sredini. skrivene stvari. muško i žensko. Prošlost i sadašnjost. strahovi. od porodice do prijatelja i šire zajednice koja nas okružuje.mirnoća. Manaz predstavlja celo čovečanstvo. Magijska upotreba: pomoć u borbi sa strahovima. osećaji. podsvesna intuicija. sa razlikom u tome što je mreža rune Raido više fiksna dok je ova promenjiva i vrlo živa. To je cela mreža ljudskih odnosa. te pormjenjljivost. kao i reku. Značenje: voda. otkrivanje skrivenih stvari. Obrnuto značenje: Samo obmana. duhovne sposobnosti. ljubav. Može značiti određenu nestalnost. Isto tako Manaz predstavlja našu povezanost s Bogovima i prirodom. Povezanost s mitovima i bogovima: Njord. midgardska zmija Analiza: Za većinu ljudi voda budi ugodne asocijacije . za uspostavljanje društvenih odnosa. Istovremeno označava izvor. stabilizovanje mentalnih i emocionalnih poremećaja. koja oslikava mrežu sudbine istraženu kroz runu Raido.Magijska upotreba: da predstavi određenu osobu ili grupu ljudi. LAGUZ . bujice. kao i intuitivnost. Nepoverenje. LAGU. Skriveni zapisi. U užem smislu to su oni sa kojima ostvarujemo lične kontakte.

produktivnost. Njeni varljivi elementi proizlaze iz njene promenjivosti. Ono je bilo zastrašujuće. "stajanje s obe noge na zemlji". rast. nepredvidljivo. porodica puna Ljubavi. Kriza kreativnosti. Nerthus. pripremili su nas za susretanje s ovom tamnom stranom koju predstavlja Laguz. Takođe može značiti i bogatstvo ideja. pa često označava kulminaciju seksualnosti ili celovitost trudnoće. Povezanost s mitovima i bogovima: Freyr / Ing. Za nordijske narode voda je najčešće predstavljala more. balans. INGWAZ . povezanost sa zemljom. zemljoradnja. hladnoći i svim onim zastrašujućim stvarima skrivenim u našoj podsvesti.saosećajnost. Razumevanje i mudrost koje smo stekli kroz Ehwaz (suočavanje s vlastitom smrtnošću) i druge rune koje slede za njim. Obrnuto značenje: Duhovna glad. ING. zdravlje Uopšteno. boga agrikulture . dom midgardske zmije i grob mnogih mornara. Thor. Laguz bi mogli nazvati runom spiritualnog savetnika. ING Vezuje se uz boga plodnosti. Laguz povezuje i svetlu i tamnu stranu elementa vode. dobro zdravlje i stabilnost doma. ravnoteža. Izgubljena veza sa snovima i maštanjima. Značenje: rad. Laguz će nas naterati da preispitamo sebe same i naše ponašanje. Magijska upotreba: plodnost. Ova runa govori o našim najdubljim strahovima. siguran i zaštićen dom. Predstavlja sigurnost.DOPUNA. intuicija i osećaji uopšteno. a po tradiciji to je osnovna ženska runa. Vaniri Analiza: Ing je dansko/anglo-saksonsko ime za Freya. više negoli iz zlobe. te nam naglasiti ono što koči naš duševni razvoj.

Može značiti i jasnoviđenje. koje Dagaz povezuje donoseći apstraktnije svetlo i snagu Sowela na zemlju u naš svakodnevni život. Oblik ove rune može upučivati na polje (oranicu). život. To je prikazano i samim oblikom rune. ispunjavajući život. Dagaz završava treći aett sa svetlom i nadom. sunce. Dagaz simboliše harmoniju čoveka i njegove okoline. sreća. ali njena prava simbolika leži u ravnoteži. Većina ljudi zapadnjačke kulture je izgubila tu povezanost s zemljom i procesom rasta useva. Wunjo predstavlja zemaljsku slavu. Vrlo je pozitivna i svakako predstavlja dobar razvoj. kao i odlične promjene u životu. sigurnog i zaštićenog ognjišta (svetlo koje sja u tami. Ing nas podseća na drevnu povezanost bogova i zemlje. tj duhovne težnje). DAEG. To je runa prizemljenja koja. Ing nosi značenje ispunjenja. aktivnost. Magijska upotreba: za donošenje pozitivnog rezultata Povezanost s mitovima i bogovima: Sunna. te nebesku snagu. usmeravajući nas ka zemlji. Zemljoradnja je jedan od prvih pokušaja čoveka da kontroliše okolinu i plodnost svojih useva. predstavljajući harmonijsku povezanost nas i četiri elementa (četiri smera). Dagaz . Kao i u prethodna dva aetta. DAN Ova runa označava dan. Kao i runa Ing. svjetlost. zadovoljstvo. Yggdrasil Analiza: Ova runa dovršava treći aett ostavljajući samo runu Othal da dovrši ciklus. Životinje i ljudi su bili glavna briga većine paganskih zemljoradničkih kultura. DAGAZ . napredak. misli i dušu.i plodnosti. razvoj. Značenje: dan. uspeh. Obrnuto značenje: Nema obrnuto značenje. snagu i sunce. Baldr. ponovno povezuje naše telo. napredak.PROBOJ.

upućujući na harmonijsku povezanost i sa duhovnim okruženjem. OTHALA . Analiza: Ova runa pokazuje dosta sličnosti s prvom runom futharka- Fehu. nas i našeg Boga. osečaj pripadnosti. NASLIJEĐE Označava sve osobine koje dobijamo od predaka. Obrnuto značenje: Nema obrnuto značenje. ETHEL. Ideja zemlje i nasleđa je samo simbol - moramo samo naći naš "centar" koji će našem životu dati smisao. nego nas i vraća na početak futharka. Obrnuto zančenje: Siromaštvo. tako i duhovno. Otala ne završava samo ovaj treći aett. samo kroz ta istraživanja naš dom ili duhovni centar može imati pravo značenje za nas. Magijska upotreba: dovršavanje projekta. zemlja i vlasništvo Povezanost s mitovima i bogovima: devet svetova Yggdrasila. I ovde se nalazimo u području vlasništva i zdravlja. To je naš dom. Značenje: vlasništvo. dok je zemlja nešto što traje. a što je bitnije ona definiše ko smo po tome gde smo. zemlja. To ne znači da su ta putovanja bez cilja. jačanje porodičnih veza. koje može biti kako materijalno. No stoka je tamo predstavljala pokretno vlasništvo. Može biti nasleđena. nasleđe. svi se na kraju vraćamo kući. Povezuje se uz nasleđe i bogatstvo.tu ideju nosi korak dalje. a to je krajnji cilj runskog putovanja. Sada možemo započeti sledeći veliki krug runskog putovanja. Ova runa predstavlja mesto susreta Midgarda i Asgarda.ODVAJANJE. Baš suprotno. zemlja predaka. ali na višem nivou. Nakon svih putovanja i avantura. kao i sve ono što skupimo tokom života. Nemogućnost da se pobegne od . dom. bogatstvo.

BOŽJI SKUTI ILI PRAZNA RUNA Ovo je prazna runa koja označava da su sve opcije otvorene. na vama je da odlučite da I če te je korititi ili ne. SHAMBHALLA . je kažnjivo zakonom. Ovaj material je isključivo namenjen za ličnu edukaciju polaznika obuke ove edicije prijavljenih i pod rednim brojem zavedenih pri Shambhalla Centru. WYRD . a koje same utiču na nas.Centar za istraživanje i edukaciju Copyright © 2013-2015 . Inače kako je ovo runa koja se prvi put pojavila osamdsetih godina prošloga veka u knizi jednog spiriualiste. All Rights Reserved Svako neovlašćeno umnožavanje i distribuiranje. a kod tumačenja povezuje se s okolnim runama. Može značiti i okolnosti na koje ne možemo uticati. Poremećaj.. . te da sami odlučujete i birate put kojim ćete ići. Na neki način predstavlja sudbinu.prošlosti.Centar za istraživanje i edukaciju. Shambhalla . znači nešto što je izvan nas i naše kontrole. Porodični problemi. celog ili delova ovoga teksta.