Aivanhov - Modul de lucru cu lumina

Câte persoane nu ar dori să aibe revelaţia lumii divine, să se simtă
inspirate, să trăiască în extaz ! Dar ei îşi închipuie că trebuie să fie foarte
greu să reuşească aceste lucruri. În realitate, este foarte simplu, atât de
simplu, încât dacă li s-ar spune cum ar fi posibil, nu ar crede: nu vor face
deci nimic pentru a realiza acesta şi nu vor cunoaşte niciodată
splendorile lumii divine.
În urmă cu mai mulţi ani, când eram încă un foarte tânăr discipol al
Maestrului Peter Deunov, i-am pus acestă întrebare: "Care este modul
cel mai eficace de a ne lega de Dumnezeu şi de a ne dezvolta calităţile şi
virtuţile spirituale ?" El mi-a răspuns: "Trebuie să te gândeşti la lumină,
să te concentrezi asupra ei, să-ţi imaginezi că tot universul este
scufundat în lumină". Am lucrat mult timp asupra acestei imagini a
luminii şi am învăţat multe. În realitate Dumnezeu nu este lumină, El
este mult mai mult decât aceasta, nu putem să-l cunoaştem, nici măcar să
ni-l imaginăm. De altfel, dacă în Geneză se spune că în prima zi El a
creat lumina, înseamnă că el nu este lumină, dar cu ajutorul ei a creat
Universul.

. să ne concentrăm asupra ei. de îndată ce aveţi la dispoziţie câteva minute. gândiţi-vă la lumina care străluceşte. însă majoritatea oamenilor n-au înţeles acest învăţământ al luminii. Trebuie să căutăm lumina. se poate întâmpla să fiţi asaltaţi de gânduri sau de sentimente negative. că vă odihniţi în lumină. În loc să vă pierdeţi timpul cu tot felul de activităţi inutile. Aveţi de aşteptat la dentist sau într-o gară? Ei bine. unii îşi vor aduce şi scaunele să vă privească. ei fac totul în întuneric. vă concentraţi câteva secunde încercând să . care învigorează. Dumnezeu nu este lumină. în întuneric puteţi să vă loviţi. nu ştiu unde se află şi de aceea îşi sparg capul. şi nu putem să cunoaştem pe Dumnezeu decât prin intermediul luminii. de mai multe ori pe zi. s-o bem. că această lumină vă aduce adevărata ştiinţă. etc. În momentul în care vedeţi clar. Veţi simţi puţin câte puţin cum totul se reface în voi. pe când. dar fiindcă lumina este prima emanaţie divină. în loc să frunzăriţi reviste pline de lucruri inutile sau stupide. ea conţine toate calităţile. Să luăm un exemplu foarte simplu al vieţii cotidiene în timp ce vă treziţi noaptea şi vreţi să vă sculaţi. puteţi să faceţi orice vreţi. primul lucru pe care-l faceţi este să aprindeţi o lumină. după un moment se vor strânge o multime în jurul vostru. gândiţi-vă câteva minute la lumină. toate virtuţile lui Dumnezeu. Iată deci exerciţiul pe care-l puteţi face: în fiecare zi. care linişteşte. Dar nimic nu vă împiedică să vă opriţi o clipă în faţa unei vitrine ca pentru a o privi (evident. să răsturnaţi obiecte. echilibrul. chiar circulaţia se poate opri!). Da. gândiţi-vă la concentrarea pe lumină. pacea durabilă. s-o situăm deasupra tuturor comorilor pământului. nu o vitrină dincolo de care să vă poată privi cineva) şi acolo.. Nu veţi putea găsi niciodată sensul vieţii în afară de lumină. acolo nu vă puteţi opri şi închide ochii (dacă o faceţi. vă impregnaţi cu ea . că întreg universul se scaldă în această lumină. Evident. vorbind simbolic. De îndată ce aveţi un moment liber. puterea. s- o mâncăm. Când mergeţi pe stradă. închideţi ochii şi concentraţi-vă pe această imagine a luminii care penetrează peste tot si aduce toate binecuvântările. că vă topiţi în lumină.

fântânile . sufletul şi spiritul în faţa singurului lucru care contează: lumina. vor transmite şi soţiei starea lor: "Ce mai faci dragă ?" Şi hop. au văzut că toate creaturile.introduceţi lumină în voi. Nici măcar nu le va veni ideea să se oprească într-un parc şi să-şi schimbe starea de spirit în contact cu arborii. Iată metode pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc. că vă spălaţi. şi se vor complace în această stare toată ziua. şi să simţiţi ca şi cum . a vă învigora... aţi simţit uneori că totul în voi devine luminos... Acest exerciţiu pe care tocmai vi l-am dat este valabil în toate împrejurările vieţii: fie că sunteţi la bucătărie. tot cu aceeaşi plictiseală şi când se vor întoarce acasă. toate obiectele. Chiar dacă vă vorbesc aşa nu sunt sigur că veţi prinde gustul să vă concetraţi asupra luminii pentru a vedea cum poate să lucreze asupra voastră pentru a vă modela. purificaţi. a vă reînvia. a vă purifica. Şi imediat soţia le transmite copiilor . nici loc. Dar deasupra acestei lumini mai există o alta. ca şi cum nişte lămpi ar fi fost aprinse. ca un soare care străluceşte în interior. vă veţi simţi despovăraţi. Această lumină a fost denumită la început lumină astrală. Iată de ce oamenii sunt mereu vulnerabili. un sărut prin care-ţi transmite toate miasmele interioare. că scrieţi scrisori. Vor merge mai degrabă într-o crâşmă unde vor bea ceva privind trecătorii aşa cum vacile privesc trecând trenurile apoi vor porni din nou. inima. dar pentru lumină nu este timp. Oamenii sunt gata să deschidă porţile pentru tot ce poate aduce complicaţii şi griji. chiar şi pietrele se scaldă în lumină şi emană lumină. Unii clarvăzători au văzut aceasta. nefericiţi pentru că nu şi-au deschis încă intelectul. că vă îmbrăcaţi sau vă dezbrăcaţi. puteţi pentru câteva secunde să vă imaginaţi această lumină care scaldă întreg universul. şi astfel trăiesc oamenii inconştient şi stupid. mai subtilă. Când veţi privi din nou. ei vor merge una două ore plictisiţi de moarte. Când meditaţi sau când vă aflaţi într-o stare intens spirituală. fiindcă este comparabilă cu lumina stelelor. florile.

În mod simbolic putem spune că. lumina dispare. de generozitate. de exemplu. Voi spuneţi că nu vedeţi legătura . Se poate ca altcineva din apropiere să producă o umbră pe faţa acelei persoane. luaţi drept criteriu valabil faptul că după gândurile. oamenii se opresc la mişcare. două bucăţele de lemn pe care le frecau una de alta. atunci veţi deveni luminoşi. dacă faţa sa străluceşte. Ei bine.. dar ei trebuie să depăşească acest stadiu al simplei senzaţii pentru a merge mai departe. Totuşi. totul străluceşte. descoperim că mişcarea corespunde activităţii produse de voinţă. cum s-o lăsaţi să curgă prin voi. Şi. nu trebuie să generalizăm. Sunt deci trei etape: mişcarea. în domeniul iubirii. Dacă vă lăsaţi pradă sentimentelor de gelozie. uneori. la înţelegere. De îndată ce vă înălţaţi către gradele superioare de bunătate. proiectele şi intenţiile voastre. lumina se naşte în voi. vă voi arăta. În realitate. Nu. lumina din voi variază. dorinţele. nu ea este în întuneric.. o vedeţi. căldura. ci este un nor care trece sau un obiect care-şi proiectează umbra sa.această lumină ar ieşi prin faţa dumneavoastră. Simţiţi fizic întunecimea pe faţa voastră. lumina corespunde gândului generat de intelect. Când vedeţi o umbră pe faţa cuiva nu trebuie să vă imaginaţi că este animat obligatoriu de sentimente sau intenţii necurate. Nu persoana însăşi a creat această lumină: o entitate a venit pentru o clipă asupra ei şi de îndată ce pleacă. pentru a ajunge să posedaţi această lumină. Dacă interpretăm acest fenomen. trebuie să fim capabili de a vedea dincolo de aparenţe. de puritate. Pentru a ne putea pronunţa asupra feţei cuiva. importanţa iubirii este determinantă. Bineînţeles. Ştiţi cum aprindeau primitivii focul: luau. se poate datora tot unei alte persoane care se joacă cu oglinzile şi aceste oglinzi proiectează o lumină pe faţa sa. de egoism. de duioşie. dacă nu vedeţi şi alte elemente pentru a judeca. pentru a putea pătrunde misterele . această mişcare produce căldura. vă puteţi înşela. căldura corespunde sentimentului produs de inimă. de cupiditate. sentimentele. nici măcar nu e nevoie să vă priviţi într-o oglindă pentru a vă da seama. până la lumină. cum să o manifestaţi. iar focul. Bineînţeles. Când veţi şti cum să înţelegeţi iubirea. lumina. această frecare producea căldură şi imediat apărea focul.

sănătatea frumuseţea. cântecul a tot ce există în Univers. ca Iniţiaţii: "Sunt parte din parte din sufletul incandescent . ca şi cum însăşi viaţa voastră ar depinde de ea. indiferent ce meserie aţi exercitat v-aţi uzat. dar dacă trebuie să puneţi toate acestea în balanţa divină. nişte onoruri. de ceva nobil. există şi câteva avantaje. Şi aceasta. Sănătatea. albastră. cu condiţia să nu se limiteze s-o considere exclusiv ca pe o efervescenţă agreabilă. Când reunim şi medităm în linişte." V-o puteţi imagina violetă. Iubirea poate să-i conducă până acolo. . pacea şi adevărul albastrului. Când veţi reuşi să vă concentraţi asupra luminii.. bucurie începeţi să simţiţi că acestă lumină este totodată un parfum şi o muzică.. concentraţi-vă asupra luminii ca şi cum totul ar depinde de ea. Este cel mai minunat exerciţiu din câte există. veţi constata că puţinul pe care l-aţi câştigat nu compensează bogăţiile pe care le-aţi pierdut. constataţi după câţiva ani. lăsaţi la o parte toate preocupările voastre. v-aţi pierdut forţele. fie că vă simţiţi ca un ocean care vibrează. le răneşte pe toate celelalte. bogăţia şi întinerirea atentă a verdelui. şi atunci puteţi spune. Vă puteţi imagina această lumină albă. galbenă. Iată..universului. forţa. verde. Dar mai întâi de toate ea trebuie să fie albă. portocalie sau rosie. Bineînţeles. Prin această lumină albă puteţi avea a-tot- puterea violetului. Există o întreagă ştiinţă care-l învaţă pe discipol cum să producă lumina. incandescentă. dacă vreţi într-adevăr să vă preocupaţi de ceva grandios. fiindcă lumina albă le rezumă. fericire. gândiţi că este ultimul vostru moment. mai puternică ca lucrul cu lumina. înţelegerea şi cunoaşterea galbenului. Dar este preferabil să fie albă. vigoarea. Nu există lucrare mai demnă. mai glorioasă. freamătă sau unde totul este pace.. Toate celelalte activităţi au o latură bună şi o latură nefavorabilă. Dacă vă observaţi pe voi înşivă. nimic altceva nu trebuie să conteze. acea muzică cosmică pe care o numim muzica sferelor. fiindcă plăcerea absoarbe toate energiile şi împiedică lumina să izbucnească. dar pentru aceasta nu trebuie să caute numai plăcerea. că trebuie să părăsiţi pământul şi că numai lumina vă poate salva şi vă legaţi de ea. palpită. Lumina . activitatea şi dinamismul roşului. câţiva bănuţi. vitalitatea portocaliului.

de- acum înainte. numai că-mi închid prăvălia. să mai propag regulile vieţii vechi nu e nici o problemă.. Deci. Demult (să fi avut douăzeci de ani). dar vi le voi traduce în franceză: "Şapte lumini sunt în Sublimul înalt şi acolo locuieşte Bătrânul Bătrânilor. este o altă problemă. voi care "ştiţi".. să bea. reflectaţi mai întâi cât vă va costa acest lucru cel puţin în două domenii: în cel al sănătăţii şi în cel al evoluţiei spirituale. voi continua să vă prezint noile legi care pot ajuta oamenii să se liniştească pentru a putea găsi calea spre patria celestă. Aşadar. chiar dacă veţi câştiga câteva mărunţişuri pe de o parte. să se bucure. onoruri. atunci când vor sa obţină bani. În acel moment îşi dau seama de valoarea celora pe care le-au pierdut. Uitaţi-vă puţin înapoi pentru a vă revedea existenţa de până acum şi veţi descoperi cât este de adevărat. Dacă ar trebui pentru a vă face plăcere. care vă poate reechilibra. sau singuri acasă. sau în altă parte. Ei fac probabil multe calcule. acesta este un gen de calcul pe care oamenii nu sunt obişnuiţi să-l facă. Rolul meu este acela de a vă da criterii care să vă permită să vă transformaţi viaţa. cu toate celelalte activităţi. eu am datoria să continui să le dau. Vor sfârşi probabil prin a obţine ceea ce doresc. veţi pierde pe de altă parte lucruri cu mult mai pretioase. când veţi dori să vă lansaţi în activităţi care să vă aducă alte avantaje lumeşti. Credeţi-mă. fie că sunteţi cu toţii aici. puritatea. glorie sau ştiinţă. Erau în bulgară. bineînţeles. bucuria lor. De-acum înainte. dar nu pun niciodată în celălalt taler al balanţei pierderile antrenate de aceste achiziţii. Din nefericire. Taina Tainelor. dar câţiva ani mai târziu îi regăsim în clinicile sau spitalele psihiatrice incapabili să mănânce. Misteriosul . pacea. Este singura activitate care vă poate îmbogăţi cu-adevărat. Chiar dacă acum sunt puţini candidaţi gata să urmeze aceste reguli. gândiţi cum să vă legaţi la sursa tuturor binecuvântărilor: lumina. Şi spun: "Dacă aş fi ştiut!." Dar e prea târziu. Ar fi trebuit să ştie mai devreme. consacraţi din ce în ce mai mult timp luminii. am citit nişte cuvinte pe care nu le-am putut uita: un citat din Zohar(?). adică să puteţi intra în noua viaţă. sănătatea. Iată de ce. iată totul.

fiindcă entităţile superioare nu răspund decât celor care ştiu să manifeste adevărata lumină. Doriţi ca prietenii la care mergeţi să fie fericiţi sa vă primească ? Atunci nu procedaţi ca toată lumea sa faceţi vizite părinţilor sau prietenilor în momentele de iritare. Dacă voiţi să atrageţi îngerii şi arhanghelii. singurul mijloc recunoscut de Cer. roşului iubirea. adică: puritatea. elementaliilor. reculegeţi-vă câteva clipe. portocaliului sfinţenia. albastrului adevărul. seducţie. Trebuie să ştiţi că dacă doriţi să atrageţi dragostea sau prietenia cuiva. Toţi cei care îşi imaginează că vor deveni mari magi numai dedându-se la o practică sau alta. Aceste şapte lumini sunt cele şapte culori şi fiecăreia din ele îi corespunde o virtute: violetului sacrificiul. se înşeală. indigoului forţa. gândind că această casă şi locuitorii ei sunt cufundaţi în lumină. se apropie. monştrii. este de a trimite persoanelor de care dorim să ne facem iubiţi . fără a ameliora nimic în viaţa lor interioară. înţelepciunea adevărul. care este în acelaşi timp şi cel mai puternic. verdelui speranţa. Äin Soph". toate mijloacele pentru a ajunge la acestea sunt interzise (bani. violenţe.Misterioşilor. galbenului înţelepciunea. numai entităţile celor mai de jos niveluri. Dar trebuie ştiut că fiecare greşeală pe care omul o comite diminuează în el puterea care corespunde uneia din aceste culori. nu veţi reuşi s-o faceţi decât graţie virtuţilor voastre. Când doriţi ca cineva să vă iubescă şi să se gândească la voi. iubirea. când sunt în întuneric. cu toate că toată lumea utilizează aceste mijloace fiindcă sunt cele mai facile) în afară de lumină. Înainte de a intra într-o casă. totul vibra şi frisona în mine. Când pronunţam aceste cuvinte. de nelinişte. Cum să nu fie fericiţi să vă revadă? . Sufletul său care va simţi prezenţa unei entităţi benefice vă va aprecia din ce în ce mai mult. cadouri. Entităţile superioare nu cedează acestor tentative. trimiteţi-i lumină. Da.cadouri de lumină spirituală pe care o răspândim în jurul lor. Este aproape inutil să lucrăm cu lumina şi culorile pentru a obţine puteri spirituale dacă nu le sustinem în noi înşine prin virtuţile corespondente.

vino si luminează-mi inima şi creierul". lumina va izbucni şi va inunda totul. de o îndoială. gândiţi-vă la lumină. pentru a face pereţii să devină din ce în ce mai subţiri şi transparenţi. O aură puternică este cea mai bună protecţie. Dar lampa luminează încă în cealaltă lume. Să ştiţi că nu veţi fi cu adevărat sănătoşi decât atunci când veţi reuşi sa formaţi în jurul vostru o aură pură si puternică conţinând toate culorile spectrului. de o greutate. Dar sunt necesare lămpi aprinse. Spuneţi-i: "O. Într-o zi. Dacă doriţi să ajutaţi pe cineva care se află la grea încercare. Înconjuraţi de o astfel de aură. s-a spus că lampa s-a stins. chemaţi lumina. Ea întâlneşte pereţi prea groşi. în sfârşit. tulburaţi. intră în mine. Există atâtea elemente opace care s-au acumulat în voi încât lumina nu le poate încă pătrunde. el îşi păstrează în continuare iubirea şi curajul său fiindcă se simte locuit de o prezenţă luminoasă graţie căreia îi poate ajuta pe alţii. este ca o barieră care se opune curentelor nefaste şi tulburărilor de tot felul. trimiteţi-i prin gând raze luminoase. Oriunde aţi fi. . imaginaţi- vă că ies din degetele voastre raze de toate culorile şi dirijaţi-le spre locul dureros. mergeţi spre lumină şi vorbiţi-i. pătrundeţi-l cu aceste raze. după un timp veţi constata o ameliorare. vii. este pentru că aţi rămas prea mult timp departe de lumină. Când a murit. trebuie s-o ajutaţi să-şi croiască drum în voi purificând. Dacă simţiţi o durere în corpul vostru. Şi lumina vine şi vă luminează. bolnavi. Aceasta este adevărata medicină. de îndată ce aveţi un moment liber. Lumina trebuie să fie preocuparea voastră constantă. lumină. Dacă nu obţineţi imediat rezultate. Când vă simţiţi sufletul umbrit de o tristeţe. tu care eşti cea mai inteligentă. acesta va fi triunghiul Fraternităţii Albe Universale în lumea întreagă. cum a fost în Rabbi Shimon bar Yokai care a fost numit "Lampa Sfântă" căci răspândea lumină. omul este ca într-o fortăreaţă şi chiar atunci când toţi în jurul lui sunt agitaţi. Încercaţi să înţelegeţi importanţa lucrului cu lumina şi veţi avea un mijloc infailibil.