SULIT 2 042

BAHAGIAN A

Jawab semua soalan. Pilih satu jawapan yang tepat dan betul sahaja.

1. Agama ________________ merupakan agama rasmi bagi Malaysia

A Islam

B Buddha

C Hindu

D Kristian

Soalan 2 & 3 berdasarkan pernyataan di bawah

-Tidak makan daging lembu
-Berpuasa
-Mengikat pokok pisang semasa
majlis keagamaan

2. Pernyataan di atas merujuk kepada agama

A Islam

B Kristian

C Hindu

D Buddha

3. Mendengar khutbah di ________ pada hari Ahad adalah amalan agama tersebut.

A Masjid

B Kuil

C Wat

D Gereja

042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT]

SULIT 3 042 4. Tarian Sewang ialah upacara terpenting dalam masyarakat A Melayu B India C Orang Asli D Cina 7. Kuhan menghormati agama dan kepercayaan masyarakat setempat dengan A mengenali agamanya sendiri B membaca dan memahami pelbagai bahan berkaitan dengan sesuatu agama dan kepercayaan C mengejek agama dan kepercayaan kaum lain D bersangka buruk terhadap sesuatu agama dan kepercayaan 5. Alat muzik yang digunakan untuk mengiringi Tarian Sewang ialah A Angklung B Centong C Kompang D Serunai 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] . Rumah terbuka biasanya diadakan bersempena dengan A hari lahir B hari cuti sekolah C hari guru D hari perayaan Soalan 6 dan 7 berdasarkan gambar di bawah 6.

D membantu mereka meringankan beban. Ibu bapa merupakan orang yang amat penting bagi kita. B memaklumkan kepada mereka aktiviti kita. Soalan 11 dan 12 berdasarkan gambar di bawah 11. D berbual-bual. Tempat beribadah ialah tempat untuk A mengulang kaji pelajaran. C memaksa mereka mematuhi kehendak kita. B beribadah. C bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. kecuali A memberitahu mereka apabila kita keluar dari rumah. 10.SULIT 4 042 8. Chai Ying dijadikan teladan dalam masyarakat setempat kerana dia sentiasa __________________ agama dan kepercayaan mereka. A menerima B menghormati C mengkrittik D menghina 9. Rumah ibadat di atas adalah tempat beribadat bagi masyarakat yang beragama______________ A Islam B Kristian C Hindu D Buddha 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] . Di bawah ialah cara kita menghormati ibu bapa.

B Menegur budak tersebut.SULIT 5 042 12. B Menyanyikan lagu untuk menggembirakan hati ibu bapa. Bagaimanakah cara seorang anak menghargai ibu bapanya? A Menceritakan kebaikan ibu bapa kepada rakan-rakan. 15. kecuali A mendermakan wang kepada golongan yang memerlukan bantuan. D memberi sokongan moral kepada yang memerlukan. C mengadakan projek kemanusiaan di peringkat kelas dan sekolah. 13. D Turut mengganggu jemaah lain. Apakah yang akan kamu lakukan jika ternampak seorang budak sedang mengganggu jemaah lain beribadat? A Tidak mempedulikannya. C Menggelengkan kepala. Berikut merupakan cara mengamalkan nilai baik hati. C Mendapatkan kejayaan dalam peperiksaan. B menindas golongan yang lemah. 14. Kita hendaklah membantu masyarakat setempat yang menghadapi masalah seperti A bergaduh sesame suami isteri B hal rumah tangga jiran C perceraian D kebakaran 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] . D Berkelah bersama-sama keluarga.

19. D Makcik dari mana? 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] . Soalan 19 dan 20 berdasarkan gambar di bawah. C Mengawal pergerakan rakan sekelas. Berdasarkan gambar di atas. Apakah tugas kamu sebagai ketua kelas? A Memarahi rakan sekelas. C Menunjukkan bahawa kita tidak berdisiplin. B Sekolah menjadi tidak terurus. D Memerhati aktiviti guru. D Pelajaran akan merosot. apakah yang sepatutnya diucapkan oleh murid tersebut? A Apakah yang makcik beli? B Biar saya tolong makcik bawa barang-barang ini. Apakah yang akan berlaku sekiranya kita melanggar peraturan sekolah? A Guru akan mendenda kita. 18.SULIT 6 042 16. Kebaikan melakukan aktiviti gotong-royong ialah A dapat mengeratkan hubungan sesama masyarakat setempat B dapat mengisi masa lapang dengan aktiviti yang tidak berfaedah C dapat menunjukkan bakat dan kebolehan diri D dapat merehatkan diri 17. Kamu dilantik menjadi ketua kelas. B Menjaga kelas dan membantu guru. C Makcik berjalan terlalu lambat.

Rumah kawan kamu telah musnah akibat kebakaran. 21.kecuali? A Warga emas B Ibu Tunggal C Orang kurang Upaya D Penganggur 24.SULIT 7 042 20. Golongan di bawah adalah mereka yang layak untuk menerima bantuan kewangan. D Berkeyakinan tinggi. C Berdedikasi. Apakah tindakan kamu? A Menghulurkan derma. Apakah cara untuk mengumumkan berita tentang aktiviti kejiranan? A Melalui buku B Melalui poster C Melalui majalah D Melalui surat khabar 22. Apakah ucapan yang perlu diucapkan kepada masyarakat yang telah membantu kamu apabila menghadapi kesusahan A Syabas B Tahniah C Takziah D Terima kasih 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] . B Tolong menolong. B Membiarkan kawan berada dalam kesusahan C Mengucapkan takziah D Tidak mempedulikan kejadian tersebut 23. Apakah amalan mulia yang ada dalam diri murid tersebut? A Bersopan santun.

Penyataan di bawah adalah benar tentang cara beradab dalam Majlis Masyarakat Setempat.SULIT 8 042 25. Sikap ______________________ ialah sikap yang baik dan harus diamalkan oleh semua golongan masyarakat bagi mewujudkan kehidupan yang sejahtera. ____________________________ berperanan dalam menjaga kesejahteraan dan kebajikan penduduk. Kamu patut A memukul adik kamu B memarahi adik kamu C menegur dengan kasar D memaafkannya 28. 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] . A iri hati B berhemah tinggi C pemalas D besar kepala 27. B Berpakaian formal dan sesuai mengikut majlis. D Bercakap dengan suara yang tinggi dan sombong. A Tentera B Ketua kelas C Pengawal Keselamatan D Penghulu 26. Adik kamu secara tidak sengaja telah memecahkan tabung kesayangan kamu. C Mematuhi adab dan budaya masyarakat setempat. kecuali A Mengambil makanan dengan sopan dan tidak terburu-buru.

A i dan ii B iii dan iv C i.Kenderaan A i. i. iii dan iv 30. Pilih pernyataan yang benar tentang tanggungjawab kamu sebagai seorang pelajar dalam menjaga kawasan persekitaran.Pakaian iii-Makanan iv. Apakah bantuan yang dihulurkan oleh rakyat Malaysia bagi membantu mangsa-mangsa bencana alam di negara luar? i. ii dan iii D ii.Ubat-ubatan ii. ii dan iii B i. ii.iii dan iv C i.SULIT 9 042 29. iii dan iv (30 Markah) 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] .Tidak menjalankan tugas membersih kelas. iv.Menegur rakan yang membuang sampah merata-rata. iii-Memaki hamun pelajar yang terlupa menutup air di dalam tandas.Memastikan bilik darjah berada dalam keadaan yang bersih. ii dan iv D ii.

tanyalah dengan _____________________ untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan amalan dan ___________________ agama lain. mereka turut 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] . 3. Persamaan ini adalah sama dengan amalan lain seperti Islam dan _________________ supaya menanggalkan alas kaki untuk masuk ke tempat ibadat mereka. Perkara yang patut dielakkan terhadap agama lain selain dari agama yang kita anuti ialah __________________ dan mengajuk amalan sesuatu agama tersebut. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai membasuh kaki Buddha lembu Hari Raya Aidiladha Bulan Ramadhan mengejek Hari Raya Puasa larangan sopan subuh 1. Setelah sebulan berpuasa. Mereka bersahur iaitu makan sebelum waktu __________________ dan akan berbuka puasa pada waktu maghrib. Jika ingin bertanya sesuatu. Amalan penganut agama Hindu sebelum memasuki kuil ialah ___________________________. mereka akan menyambut ________________________________________. Orang Islam akan berpuasa selama sebulan pada ___________________________.SULIT 10 042 BAHAGIAN B Jawab semua soalan. Selain perayaan tersebut. A. 2.

TP 3) 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] . ______________ ataupun unta sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan. (10 Markah) B. Tuliskan YA bagi situasi yangmenunjukkan cara menghormati agama dan kepercayaan masyarakat setempat dan TIDAK bagi yang sebaliknya (sp 1.2.SULIT 11 042 merayakan ____________________________ yang mana mereka akan melakukan ibadah korban dengan menyembelih haiwan seperti kambing.1.

. Seseorang itu bersikap baik hati jika sentiasa memberikan layanan yang sopan. Setiap agama mengajar penganutnya sentiasa mementingkan diri sendiri terhadap amalan agama dan kepercayaan setempat. 5. Joish menelefon pihak polis apabila melihat dua orang lelaki yang bertopeng cuba memecah masuk ke rumah jirannya. 3. Vanessa telah menyangkal kepercayaan rakannya yang mempercayai bahawa adanya kuasa ghaib. iaitu Nyanik.SULIT 12 042 ( 5 markah) C. 4. (5 markah) 042/TAHUN 5/MEI 2016 [SULIT] . 1. Tandakan ( √ ) pada pernyataan yang betul dan ( X ) pada pernyataan yang sebaliknya. Semua murid Tahun 5 USM hadir ke sekolah untuk menjayakan aktiviti gotong-royong membersihkan bilik darjah. 2.