- Dividend Challenge
- 7218996 DOE Fundamentals Handbook Mathematics Vol 1 and 2
- thgdcommoncoremathbrainboostergamecardsnumandopinbaseset-2
- rules for decimals -x divide
- LIC AAO Paper
- asher te 801 f14 project 2 part 1
- g5m1feditedfinalversion
- Doe Mathematics Volume 1 of 2 Doe-hdbk-10141-92
- California Math Standards
- Cobol
- Addition and Subtraction Pretest
- Math--Decimals Unit Review + Answer Sheet
- Techniques of Integration Sample Exam
- Untitled
- AA Division Algorithm
- Table of Specification in Mathematics III
- 04m_e
- average
- RE for Beginners en A5
- note poly
- CSAT Remainders
- Fractions and Decimals Literacture Synthesis
- 5-LMREEI
- pols 1100 e portfolio 2 better
- Order of Operators
- Lyra
- opolka resume
- Rancangan Pengajaran Tahunan Mt5 2010
- TLE
- Class5
- Billy Graham Urdu
- Billy Graham Urdu
- Father's Day Illustrations
- Urdu-Poetry-Book.pdf
- Urdu 1 key book PDF
- Site Map
- Sindhi 5th
- Class XI Commerce EntryTest MCQs
- English Course Planner
- Math 1
- Kopano.org.Borthwick 2.Jesus Slept
- Glorious Pentecostal Church Names Ideas
- New Iq Activities for Isaac Bashir
- English 6 Key Book
- Kids Zone Documentation
- Room Setting
- Title Page
- XML Simplified Glossary 2
- Class Tags
- Workshop on Teachers
- جشن آ زادی
- XML Simplified
- Prayers
- xml-faq_2
- کرسمس کے سات کلمات
- XML Assignment
- XML Simplified References 2
- سنڌي Class 6th
- HDSE-I Exams Important Points

OF

PELICAN

MATHEMATICS

CLASS 2

S.No. Contents Page

1 Number System

2 Addition

3 Subtraction

4 Reviewing of Addition and Subtraction

5 Multiplication

6 Division

7 Measurements

8 Money

9 Fraction

10 Time

11 Capacity

12 Graphs

13 Geometry

14 Area

Two class Key Book Page no 10

Unit no 1

a) What number is 1 more than 35? Number

Tens Units

b) What number is 1 less than 35?

3 5

c) What number are 10 more than 35?

3 5

d) What number is 20 more than 35? 4 5

5 5

5) Solve the following:

33 43 25 88

- 2 + 9 + 5 - 8

31 52 30 80

70 62 80 49

+2 0 +3 0 - 10 - 7

90 92 70 42

84 57 76 50

+12 -32 +2 1 + 60

92 25 97 110

Two class Key Book Page no 12 Unit no 1 1) Which sign should we use? 68 << 88 a) 29 < 32 b) 60 > 39 c) 43 > 12 d) 15 < 30 2) Arrange the numbers is order. a) Begin with the smallest. 8 45 35 49 Ans : 49 45 35 8 . 60 29 14 45 Ans : 14 29 45 60 b) Begin with the largest.

a) 35 Thirty – five b) 18 Eighteen c) 95 Ninety – five d) 48 Forty – eight e) 100 Hundred f) 25 Twenty – five 2 Write the number in tens and units. a) 72 > 13 b) 50 < 60 c) 29 < 55 d) 29 < 45 e) 35 > 17 f) 38 > 20 .Two class Key Book Page no 13 Unit no 1 Exercise 1A 1 Write the number in words. a) 33 c) Tens Units 48 Tens Units 3 3 4 8 b) 97 d) Tens Units 67 Tens Units 9 7 6 7 3 Write the number a) Forty – four 44 b) Eighty – five 85 c) 6 tens 2 units 62 d) 9 tens 90 e) 20 tens 8 units 28 f) 7 tens 5 units 75 4 Use the correct sign ‘‘<’’ or ‘‘>’’ in the box.

< > = a) 450 < 580 b) 1000 > 845 c) 500 = 500 d) 1000 = 1000 e) 999 > 850 f) 200 < 450 g) 700 > 350 h) 915 < 1014 .Two class Key Book Page no 20 Unit no 1 Exercise 1B 1) Write the number in expanded notations: a) 814 800 + 10 + 4 b) 64 60 + 4 c) 110 100 + 10 d) 75 70 + 5 e) 450 400 + 50 f) 104 100 + 4 g) 899 800 + 99 2) Write the number in words: a) 565 Five hundred and sixty – five b) 649 Six hundred and forty – nine c) 324 Three hundred and Twenty – four d) 715 Seven hundred and fifteen e) 786 Seven hundred and eighty six f) 505 Five hundred and five g) 495 Four hundred and ninety – five 3) Compare and fill in the blanks with the correct sign.

500.Two class Key Book Page no 21 Unit no 1 Exercise 1B 1) Arrange the number from smallest to largest: 5. 745. 720 2059 1004 920 720 650 500 315 313 85 5 2) Write the place value of 4 in the numbers below: 1024 Th H T U 4 = Units 1 10 2 4 1024 Th H T U 400 = Hundred 2 4 5 9 1024 Th H T U 4000 = thousand 4 3 2 1 1024 Th H T U 4 = Units 6 5 3 4 1024 Th H T U 400 = Tens 1 3 4 6 . 313. 920. 2059. 430 3 5 17 28 313 400 430 595 745 808 990 2) Arrange the number from largest to smallest: 1004. 28. 650. 5. 990. 595. 808. 85. 313. 315. 3. 17. 400.

4) Look at the chart below: Hundred Tens Units Number Hundred + Tens + Units 6 3 2 632 600 + 30 + 2 45 0 + 40 + 5 0 4 5 300 300 + 0 + 0 3 0 0 9 0 + 0 + 9 0 0 9 Now fill in the blanks: Number Hundred + Tens + Units Hundred Tens Units 458 400 + 50 + 8 4 5 8 70 0 + 70 + 0 0 7 0 329 300 + 20 + 9 3 2 9 726 700 + 20 + 6 7 2 6 144 100 + 40 + 4 1 4 4 89 0 + 80 + 9 0 8 9 .

Two class Key Book Page no 24 Unit no 2 Exercise 2A Solve the following sums: 34 56 58 13 + 3 +2 0 +4 0 +72 37 76 98 85 24 79 97 49 +35 +10 + 2 +40 59 89 99 89 68 80 14 28 + 1 +15 +15 +40 69 95 29 68 Words Problems 60 1) There are 60 students in class 2A and 49 in class 2B. How many children did take part altogether? Boys = 104 104 Boys Girls = 125 Total Children = 229 + 125 Girls 229 Total Children . +49 Find the total number of students 109 Total number of students = 109 2) 104 boys and 125 girls took part in a quiz competition.

How many cans did he sell altogether? Omar Sold cans of drinks in the morning = 55 55 cans Omar Sold cans of drinks in the afternoon = 23 + 23 cans Omar Sold total cans = 78 78 Total cans 5) A showroom owner sold 58 cars on Monday and 40 on Tuesday.3) Ali learnt 3 questions on Monday and 15 questions on Tuesday. How many questions did he learn altogether? Ali learnt Question on Monday = 3 3 Question Ali learnt Question on Tuesday = 15 + 15 Question Total Question learnt = 18 18 Total 4) Omar sold 55 cans of drinks in the morning and 23 in the Afternoon. How many cars did he sell altogether? Showroom owner sold cars on Monday = 58 58 cars Showroom owner sold cars on Tuesday = 40 + 40 cars Showroom owner sold cars altogether = 98 98 Total cars .

Two class Key Book Page no 26 Unit no 2 Solve the following sums: 37 81 48 62 +13 + 9 +34 + 9 50 90 82 71 39 63 54 58 +26 +27 +29 + 28 65 90 83 86 18 57 79 37 +48 +14 +13 + 54 66 71 92 91 .

Two class Key Book Page no 27 Unit no 2 Solve the following sums: 782 580 472 +182 + 375 +67 964 955 539 152 385 279 +294 + 63 + 30 446 448 309 .

Two class Key Book Page no 28 Unit no 2 Exercise 2B Find the value of the following: 1) 237 + 184 = 421 2) 51 + 29 = 80 3) 74 + 26 = 100 4) 38 + 24 = 62 5) 209 + 145 = 354 6) 162 + 497 = 659 7) 74 + 26 = 100 8) 44 + 56 = 100 9) 379 + 60 = 439 10) 829 + 122 = 951 11) 584 + 250 = 834 12) 490 + 138 = 628 13) 746 + 109 = 855 14) 667 + 228 = 895 15) 224 + 106 = 330 .

How many people were there altogether? Solve: Girls 108 Girls = 108 Boys 250 Boys = 250 Adults + 100 Adults = 100 Total 458 .Two class Key Book Page no 29 Unit no 2 Word Problems 1. Ali has 168 stamps. i) How many stamps do both Ali and Raheel have? ii) Who has the most number of stamps? iii) How many stamps do the three boys have altogether? iv) Who has the last number of stamps? Ali Stamps 168 Solve: Raheel Stamps 185 Total stamps 353 Ali has stamps = 168 Omar has stamps = 78 Raheel has stamps = 185 Ali Stamps 168 i) Ali and Raheel have Stamps = 353 Omar Stamps 78 ii) Raheel has the most number of Stamps 185 Raheel Stamps 185 iii) Three boys have Stamps = 431 Total stamps 431 iv) Omar has the lest number of Stamps = 78. How many buttons did he buy altogether? Red buttons 238 Solve: Black buttons + 59 Red buttons = 238 Black buttons = 59 Total buttons 297 Total buttons did he buy altogether = 297 3. There were 108 girls. A tailor bought 238 red buttons and 59 black buttons. 2. Omar has 78 stamps and Raheel has 185 stamps. 250 boys and 100 adults at a concert.

560 Rida save = 280 Rida saved = Rs. Rehman sell on Monday and Tuesday? ii) On what day did he sell most number of pizzas? iii) On what day did he sell least number of pizzas? iv) How many pizzas did he sell in all the three days? Pizzas sold on Monday 228 Solve: Pizzas sold on Tuesday + 250 Pizzas sold on Monday = 228 Total = 538 Pizzas sold on Tuesday = 250 Pizzas sold on Wednesday = 108 Pizzas sold on Monday 228 Pizzas sold on Tuesday 250 i) Pizzas sell on Monday and Tuesday is = 538.Total people were there altogether = 458 4. 560. His friend gives him 170 more. 560 Rida saved = Rida saved = Rs. How much did Rida save? Solve: Inaya saved = Rs. = 646 5. Mr. 280 Inaya saved = Rs. 250 on Tuesday and 108 on Wednesday i) How many pizzas did Mr. 280 Rida save = 109 6. Rida saved Rs 280 more than Inaya’s. Rehman sold 288 pizzas did on Monday. Ali has 29 coins. Pizzas sold on Wednesday + 108 ii) He sells most number of pizzas = On Monday Total 646 iii) He sells least number of pizzas = On Wednesday iv) He sells pizzas in all three days. Inaya saved Rs. How many coins have he now? Ali has coins = 29 Ali has coins = 29 Friends gives him more = + 170 Friends gives him more = 170 Now he has coins = 199 Now he has coins = 199 .

Two class Key Book Page no 30 Unit no 2 Place the correct ‘‘<’’. ‘‘>’’ or =’’ in sums below: 1) 108 < 208 2) 502 = 502 3) 109 + 670 < 859 + 110 4) 260 + 166 < 712 + 85 5) 87 < 99 6) 822 < 954 7) 36 + 11 > 28 + 6 8) 310 + 452 > 176 + 367 .

Two class Key Book Page no 31 Unit no 2 Find the missing number in the following sums: 1) 10 + 5 = 15 + 8 2) 10 + 117 = 127 + 42 3) 330 + 205 = 535 + 105 4) 58 + 24 = 72 5) 46 + 54 = 100 6) 90 +25 +10 = 125 7) 63 + 100 = 163 8) 100 + 17 + 53 = 170 .

50 Rupees were left = Rs.50 Ali buy a pen = Rs. He bought a pen for 50 rupees.100 3) Mother is 27 years old.Two class Key Book Page no 34 Unit no 3 Exercise 3A Solve the Subtract: 79 65 48 77 .150 Ali buy a pen = _+Rs.4 -50 -38 -60 75 15 10 17 13 59 56 90 .150 Ali had = Rs.1 -48 -32 -10 12 11 24 80 48 78 53 67 -30 -63 -42 -51 18 15 11 16 Words problems: 1) Ali had 150 rupees. How many rupees were left? Solve: Ali had = Rs. Inaya is 24 years younger than mother. How old is Inaya? .100 Rupees were left = Rs.

30 kg Omar weight is = 25 kg 4) There are 287 pupils in a hall of these 52 are girls. Omar’s weight is 30 kg less than Mariam’s. How many boys are there? Solve: Pupils in hall = 287 Pupils in hall = 287 Girls are = 57 Girls are = .57 Boys are = 235 Boys are = 235 . What is the weight of Omar? Solve: Mariam’s weight is = 55 kg Omar’s weight is less then Mariam’s is = 30 kg Omar weight is = 25 kg Mariam’s weight is = 55 kg Omar’s weight is less then Mariam’s is = .Solve: Mother age is = 27 years Inaya is younger then mother = 24 years Inaya age is = 3 years Mother age is = 27 years Inaya is younger then mother = .24 years Inaya age is = 3 years 3) Mariam’s weight is 55 kg.

12 She had left = 24 .5) Tina had 36 stamps. How many stamps had she left with? Solve: Tina had stamps = 36 She gave her sister = 12 She had left = 24 Now Tina had stamps = 24 Tina had stamps = 36 She gave her sister = . She gave 12 away to her sister.

8 .9 -27 09 8 19 24 .6 -48 -58 .Two class Key Book Page no 35 Unit no 3 Find the value of the followings: 30 74 86 64 .9 24 26 28 55 74 96 83 66 -38 -58 -15 -39 36 38 68 27 78 16 28 51 -69 .

275 358 148 568 .89 -47 272 11 275 704 520 843 .28 .Two class Key Book Page no 36 Unit no 3 Find the value of the followings: 300 100 322 .346 -372 .

264 = 216 3) 184 . 80 = 320 2) 480 . 457 = 117 15) 456 . 478 = 204 10) 54 . 367 = 89 . 253 = 207 14) 574 . 356 = 286 6) 530 . 254 = 286 11) 793 . 358 = 435 12) 631 . 139 = 391 7) 101 . 77 = 107 4) 170 . 163 = 107 5) 642 . 123 = 89 9) 682 . 529 = 102 13) 460 .Two class Key Book Page no 37 Unit no 3 Exercise 3B Find the value of the followings: 1) 400 . 96 = 05 8) 212 .

Rs 158 She left money = Rs 242 Inaya had pocket money = Rs 400 She spent on cloth = Rs 158 She left money = Rs 242 4) There are 102 girls in a class. How many toys are left? Solve: A Toy seller has toys in shop = 757 He sold in one month = 499 Toy left in shop = 258 4) Inaya had Rs. She gave 48 to her friends. 158 on clothes. There are 38 fewer boys than girls.38 Boys in class = 64 . 400 as her pocket money.499 were sold in one month. How many boys are there in the class? Solve: Girls in class = 102 Fewer boys than girls = 38 Boys in class = 64 Girls in class = 102 Fewer boys than girls = . How many colour pencils had she left? Solve: A Toy seller has toys in shop = 757 Aliya buy colour pencils = 125 He sold in one month = . She spent Rs.Two class Key Book Page no 38 Unit no 3 Words Problems 1) Aliya bought 125 colour pencils.499 Toy left in shop = 258 She gave her friend = 48 She had left = 77 2) A toy seller has 757 toys in his shop. Solve: Inaya had pocket money = Rs 400 She spent on cloth = .

He bought food for Rs. How many are left? She left = 6 Solve: Aizeh marbles = 105 Aizeh marbles = 105 She lost = 29 She lost = .29 She left = 76 She left = 76 Place the correct ‘‘<’’. ‘‘>’’ or =’’ in sums below: 1) 4–3 = 5–4 2) 58 – 24 > 32 – 6 3) 69 – 35 > 10 – 5 4) 485 – 452 < 868 .645 5) 67 – 37 > 50 – 20 6) 75 – 50 < 100 – 10 7) 348 – 253 < 500 – 400 8) 743 – 328 > 670 – 255 . 145. She lost 29. 900 in a day.Rs 145 He left money = Rs 775 6) Aizeh had 105 marbles.5) A plumber earns Rs. How much money has he left with? Solve: Plumber earn in a day = Rs 900 Brought food = Rs 145 He left money = Rs 775 Plumber earn in a day = Rs 900 Brought food = .

A) How old is Hamnah? 15 . b) Ziyad is 3 years old. . 9 B) How old is Ziyad? 3 a) Hamnah is 9 years old.Two class Key Book Page no 39 Unit no 3 Find the missing numbers in the following: 1) 28 – 70 = 42 – 16 2) 71 – 49 = 22 – 77 3) 528 – 340 = 188 – 450 4) 79 – 29 = 59 – 29 2) Rida is 15 years old. Hamnah is 6 years younger than Rida. Ziyad is 3 years younger than Hamnah.

A) Find the number of houses in 2nd street? B) Find the total number of houses in both streets? . He was left with 123 sheep’s. the number of houses in the first street is 324 and the number of houses in the second street is 86 less than those in the first street.123 A framer had = 225 sheep’s Total = 132 He left = 123 sheep’s Total = 132 sheep died because of cold 2) In a town. How many sheep’s died? Sheep died because of cold = 132 A framer had = 225 Solve: He left = .Two class Key Book Page no 41 Unit no 4 Exercise 4A Find the missing numbers in each of the sums: 1) 4 + 8 = 12 2) 20 – 7 = 13 3) 40 + 20 = 60 4) 48 – 29 = 19 5) 63 + 36 = 99 6) 53 + 24 = 77 7) 104 – 84 = 20 8) 56 – 16 = 40 Find the value of following: 1) 100 – 38 62 2) 100 – 99 01 3) 200 – 199 001 4) 120 – 110 10 5) 100 – 9 91 6) 100 – 6 94 7) 100 – 48 52 Words Problems: 1) A farmer had 225 sheep’s. Some of them died because of cold.

259. How much Rupees did he have at first? Solve: Mr. 129.He was left with Rs. Ali bought a painting for Rs.Solve: Number of house in the first street is = 324 Number of house in the Second street is = 86 i) Less than in the first street is = 238 ii) Total number of houses in both street is = 410 /////////////// = ??? ???????? = ???? Total = ??? 3) Mr. Ali brought a painting = Rs 259 259 He was left with = Rs 129 +129 He have at first = Rs 388 rupees 388 .

What is the cost of sugar pot? Solve: Kettle cost = Rs 164 Sugar pot costs = Rs 15 more than kittle Sugar pot cost is = 179 Rupees Kettle cost = Rs 164 Sugar pot costs = +Rs 15 more kittle Sugar pot cost is = 179 Rupees . He sold 86 on Monday and 54 on Tuesday. 164. It cost Rs.Two class Key Book Page no 44 Unit no 4 Exercise 4B Find the value of the following: 1) 325 – 99 = 226 2) 513 – 302 = 211 3) 105 – 8 = 97 4) 74 – 12 = 62 5) 176 + 54 = 230 6) 499 + 99 = 598 7) 214 – 36 = 178 8) 333 + 78 = 255 Words Problems: 1) A shop keeper had 550 books. A) How many books did he sell altogether? B) How many books had he left? Solve: Sold books on Monday = 86 Sold books on Tuesday = 54 i) He sell books altogether is = 140 ii) He had left = 410 Monday book = 86 Total books = 550 Tuesday Book = + 54 Total sold books = 140 Total = 140 Left books = 410 2) A kettle costs Rs. 15 more than a sugar pot.

K flight carried passages = 244 It have carried more passengers = 56 Aircraft can carry passengers = 300 On a U. How many boys are there? Solve: 95 Pupils in a scold cafeteria = 95 Girls are = 58 Boys are = 37 95 Pupils in a scold cafeteria = 9 5 Girls are = -58 Boys are = 37 4) An aircraft can carry 300 passengers. On a flight to U.K flight carried passages = .K. How many more could it have carried? Solve: Aircraft can carry passengers = 300 On a U.3) There are 95 pupils in a school cafeteria. it carried 244 passengers.244 It have carried more passengers = 56 .58 of them are girls.

Two class Key Book Page no 46 Unit no 5 Solve the following sums: 1) 2+2 = 4 or 2 x 2 = 4 2) 3+3+3+3 = 12 or 3 x 4 = 12 3) 4+4+4+4 = 16 or 4 x 4 = 16 4) 5 + 5 + 5 = 15 or 5 x 3 = 15 5) 6+6+6+6+6 = 30 or 6 x 5 = 30 6) 7+7+7+7 = 28 or 7 x 4 = 28 7) 8+8+8 = 24 or 8 x 3 = 24 8) 9+9+9+9+9 = 45 or 9 x 5 = 45 9) 10 + 10 = 20 or 10 x 2 = 20 .

Two class Key Book Page no 47 Unit no 5 Complete the following blanks 1x2=2 6 x 2 = 12 2x2=4 7 x 2 = 14 3x2=6 8 x 2 = 16 4x2=8 9 x 2 = 18 5 x 2 = 10 10 x 2 = 20 9 Answer the following: x 2 1) How many groups of 2 are there in 18? = 9 18 8 2) How many groups of 2 are there in 16? = 8 x 2 16 3) How many groups of 2 are there in 20 = 10 10 x 2 Write the missing numbers: 20 7 x 2 = 14 8 x 2 = 16 9 x 2 = 18 2 x 7 = 14 2 x 8 = 16 2 x 9 = 18 Word Problems 1) Usman saved Rs. 10 = one week x 10 = ten week 100 2) Imran has 2 jars. 100 in ten weeks. 10 in a week. There are 9 toffees in each jar. How much money can he save in 10 weeks? Solve: He saved Rs. How many toffees are there altogether? Solve: Toffees are there altogether = 18 9 = toffees x 2 = jars 18 = Total toffees .

How many wheels are there in 6 autorickshaws? Solve: Wheels are there in auto rickshaws = 18 6 = autorickshaw x 3 = wheels 18 = Total wheels .Two class Key Book Page no 49 Unit no 5 Complete the following blanks: 1x3=3 6 x 3 = 18 2x3=6 7 x 3 = 21 3x3=9 8 x 3 = 24 4 x 3 = 12 9 x 3 = 27 5 x 3 = 15 10 x 3 = 30 Write the missing numbers: 4 x 3 = 12 6 x 3 = 18 8 x 3 = 24 3 x 4 = 12 3 x 6 = 18 3 x 8 = 24 Answer the following: 8 x 3 1) How many groups of 3 in 24? = 8 24 10 2) How many groups of 3 in 30? = 10 x 3 10 3) How many groups of 3 in 18? = 9 9 x 3 Words Problems 18 1) An octopus has 8 legs. 8 = legs How many legs will 3 octopuses have? x 3 = octopuses 24 = Total legs Solve: Legs will octopuses = 24 2) There are 3 wheels in an autorickshaw.

How many shirts did they buy altogether? 8 = friend x 4 = shirts Solve: Shirts did they bought altogether = 32 32 = total shirt 2) Mr. Each of them bought 4 shirts. Each contains 10 gm of coffee. How much coffee can be purchased altogether? Solve: Coffee can be purchased altogether = 18 10 = grams x 4 = bags 40 = total grams .Two class Key Book Page no 51 Unit no 5 Complete the following blanks: 1x4=4 6 x 4 = 24 2x4=8 7 x 4 = 28 3 x 4 = 12 8 x 4 = 32 4 x 4 = 16 9 x 4 = 36 5 x 4 = 20 10 x 4 = 40 Write the missing numbers: 4 x 5 = 20 4 x 9 = 36 4 x 6 = 24 5 x 4 = 20 9 x 4 = 36 6 x 4 = 24 Answer the following: 4 x 4 1) How many groups of 4 in 16? = 4 16 10 2) How many groups of 4 in 40? = 10 x 4 40 3) How many groups of 4 in 28? = 7 7 x 4 Words Problems 28 1) 8 Friend went to mall for shopping. Rehman purchased 4 bags of coffee.

How many cups are there altogether? Cups are there altogether = 35 7 = shelves x 5 = cups 35 = total cups 2) Ahmed bought 9 kg of flour at Rs. Each contains 5 cups. How much did he pay? 9 = kg flour x 5 = per kg He did pay = 45 45 = Total pay . 5 per kg.Two class Key Book Page no 53 Unit no 5 Complete the following blanks: 1x5=5 6 x 5 = 30 2 x 5 = 10 7 x 5 = 35 3 x 5 = 15 8 x 5 = 40 4 x 5 = 20 9 x 5 = 45 5 x 5 = 25 10 x 5 = 50 Write the missing numbers: 4 x 5 = 20 5 x 7 = 35 9 x 5 = 45 5 x 4 = 20 7 x 5 = 35 5 x 9 = 45 Answer the following: 6 x 5 1) How many groups of 5 in 30? = 6 30 10 x 5 2) How many groups of 5 in 50? = 10 50 3 3) How many groups of 5 in 15? =3 x 5 15 Words Problems 1) There are 7 shelves in a cabinet.

How much did she pay? 10 = 1 box price x 6 = buy 6 box 60 = Total pay Hina bought 6 boxes = 600 2) There are 8 birds in one cage. Hina bought 6 boxes. How many birds are there in 6 cages? Birds are there in 6 cages = 48 8 = 1 cage birds x 6 = 6 cages 48 = total birds .Two class Key Book Page no 54 Unit no 5 Complete the following: 1x6=6 6 x 6 = 36 2 x 6 = 12 7 x 6 = 42 3 x 6 = 18 8 x 6 = 48 4 x 6 = 24 9 x 6 = 54 5 x 6 = 30 10 x 6 = 60 Write the missing numbers: 6 x 8 = 48 6 x 3 = 18 6 x 4 = 24 8 x 6 = 48 3 x 6 = 18 4 x 6 = 24 Answer the following: 5 x 6 1) How many groups of 6 in 30? =5 30 10 x 6 2) How many groups of 6 in 60? = 10 60 8 3) How many groups of 6 in 48? = 48 x 6 48 Words Problems 1) A box containing 6 cups cost Rs. 10.

How many documents are there in 8 files? Documents are there in files = 56 8 = files x 7 = documents 56 = Total files 2) Ali learns 9 essays in one day. How many can he learn in 7 days? He learn in 7 days = 63 9 = 1 day essay x 7 = days essay 63 = Total essays .Two class Key Book Page no 55 Unit no 5 Complete the following: 1x7=7 6 x 7 = 42 2 x 7 = 14 7 x 7 = 49 3 x 7 = 21 8 x 7 = 56 4 x 7 = 28 9 x 7 = 63 5 x 7 = 35 10 x 7 = 70 Write the missing numbers: 7 x 2 = 14 7 x 5 = 35 7 x 8 = 56 2 x 7 = 14 5 x 7 = 35 8 x 7 = 56 Answer the following: 7 x 7 1) How many groups of 7 are there in 49? = 7 49 10 2) How many groups of 7 are there in 70? = 10 x 7 70 4 3) How many groups of 7 are there in 28? = 4 x 7 28 Words Problems 1) There are 7 documents in a file.

How many eggs will it lay in 8 weeks? Documents are there in files = 56 8 = weeks x 7 = eggs 56 = Total eggs 2) Iman ate 8 ice lollys. The cost of one lollys is Rs.Two class Key Book Page no 56 Unit no 5 Complete the following: 1x8=8 6 x 8 = 48 2 x 8 = 16 7 x 8 = 56 3 x 8 = 24 8 x 8 = 64 4 x 8 = 32 9 x 8 = 72 5 x 8 = 40 10 x 8 = 80 Write the missing numbers: 8 x 4 = 32 8 x 9 = 72 8 x 6 = 42 4 x 8 = 32 9 x 8 = 72 6 x 8 = 42 Answer the following: 9 x 8 1) How many groups of 8 are there in 72? =9 72 10 x 8 2) How many groups of 8 are there in 80? = 10 80 3 3) How many groups of 8 are there in 24? =3 x 8 24 Words Problems 1) A hen lays 7 eggs in one week. 8. How much money did she spend? 8 = eat lollys x 8 = cost of lollys The cost of one lolly = 64 64 = Total lollys .

Each tray has 6 eggs. How many eggs did she buy altogether? Eggs did she buy altogether = 56 9 = eggs tray x 6 = eggs 54 = Total eggs . How many liters will he use in a week? Liters will he use in a week = 63 9 = liters petrol x 7 = days 63 = Total use patrol 2) Inaya bought 9 trays of eggs.Two class Key Book Page no 57 Unit no 5 Complete the following: 1x9=9 6 x 9 = 54 2 x 9 = 18 7 x 9 = 63 3 x 9 = 27 8 x 9 = 72 4 x 9 = 36 9 x 9 = 81 5 x 9 = 45 10 x 9 = 90 Write the missing numbers: 9 x 5 = 45 9 x 6 = 54 9 x 2 = 18 5 x 9 = 45 6 x 9 = 54 2 x 9 = 18 Answer the following: 9 1) How many groups of 9 are there in 81? =9 x 9 81 10 2) How many groups of 9 are there in 90? = 10 x 9 90 3) How many groups of 9 are there in 36? =4 4 x 9 Words Problems 36 1) Asad used 9 liters of petrol everyday in his car.

For example: 9 7 7 2 x 3 x 8 x8 x 8 27 56 56 16 9 5 8 3 x 9 x 4 x 6 x 5 81 20 48 15 ___________________________________________________________________ . It will be easier to multiply 2 numbers in column in their place value like Addition and subtraction.Two class Key Book Page no 58 Unit no 5 You must have learnt your multiplication tables by now.

Two class Key Book Page no 59 Unit no 5 Solve the following: 210 157 434 x 3 x 1 x 2 630 157 868 100 324 111 X 7 x 2 x 8 700 648 888 .

Two class Key Book Page no 60 Unit no 5 Exercise : 5 Solve the Subtract: 8 8 7 4 5 0 450 x 8 x 5 x 2 x 3 704 370 100 1350 254 4 7 59 4 61 x 2 x 4 x 3 x 2 508 188 177 922 150 315 112 131 x 3 x 3 x 6 x 7 450 945 672 917 123 1 3 x 4 x 6 492 78 Complete: 34 26 13 248 240 209 Add 10 10 10 10 10 10 10 Ans : 44 36 23 258 250 219 x4 176 144 92 1032 1000 876 .

How many candies will be in 4 packets? Solve: Candies in one packets is = 200 200 = candies Candies will be in 4 packets = ? x 4 = packets Candies will be in 4 packets = 800 800 = Total candies 2) A bus can carry 55 passengers at a time. How many passengers can be carried by 5 buses? Solve: A bus carry passengers = 55 5 buses carries passengers = ? 55 = Passenger in one bus x 5 = 5 buses 275 = Total passenger in 5 buses Passengers can be carried at 5 buses = 275 .Two class Key Book Page no 61 Unit no 5 Make commutative property of the following numbers: 1) 32 4x8 = 8x4 4) 81 9x9 = 9x9 2) 50 5x10 = 10x5 5) 63 9x7 = 7x9 3) 49 7x7 = 7x7 6) 18 2x6 = 6x2 Words Problems 1) There are 200 candies in one packet.

3) A shopkeeper had 25 pencils in one box. He sold 5 boxes on Monday. i) How many pencils he did sell on Monday? ii) How many pencils he did sell on Tuesday? iii) How many pencils he did sell on Wednesday? iv) How many pencils he did sell on Thursday? v) Find the total number of pencils he sold in all the 4 days? vi) Find the total number of pencils he sold on Monday and Thursday? Solve: i) Pencils in one box is = 25 5 Pencil boxes sold on Monday is = ? 25 = Pencils x 5 = boxes 125 = Total Pencil sold on Monday is = 125 ii) Pencils in one box is = 25 7 Pencil boxes sold on Tuesday is = ? 25 = Pencils x 7 = boxes 175 = Total Pencil sold on Tuesday is = 175 iii) Pencils in one box is = 25 3 Pencil boxes sold on Wednesday is = ? 25 = Pencils x 3 = boxes 75 = Total Pencil sold on Wednesday is = 75 . 7 on Tuesday. 3 on Wednesday and 9 on Thursday.

iv) Pencils in one box is = 25 9 Pencil boxes sold on Thursday is = ? 25 = Pencils x 9 = boxes 225 = Total Pencil sold on Thursday is = 225 v) Pencils sold in all 4 days = ? Pencil sold on Monday is = 125 Pencil sold on Tuesday is = 275 Pencil sold on Wednesday is = 75 Pencil sold on Thursday is = 225 125 = Monday 175 = Tuesday 75 = Wednesday + 225 = Thursday 600 = Total Pencils Total Pencils sold in all 4 days = 600 .

Two class Key Book Page no 62

Unit no 5

Complete the table by recalling your tables:

x 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

2 2 4 6 8 10 12

3 3 6 9

4

5 5 10 15 20 25

6 6 12 18

7

8 8 16

9 9 18 27 36 45 54 63 72 81

10 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Two class Key Book Page no 64

Unit no 6

1) Count the shells and divide into 4 equal groups.

24 ÷ 4 = 6

2) Count the Pencils and divide into 6 equal groups.

30 ÷ 6 = 5

3) Count the squares and divide into 2 equal groups.

21 ÷ 3 = 7

4) Count the squares and divide into 2 equal groups.

16 ÷ 2 = 8

Two class Key Book Page no 65

Unit no 6

Solve the following using number line.

1) 39 ÷ 3 = 13

2) 40 ÷ 2 = 20

3) 32 ÷ 4 = 8

4) 45 ÷ 5 = 9

5) 48 ÷ 6 = 8

6) 35 ÷ 7 = 5

7) 16 ÷ 8 = 2

8) 36 ÷ 9 = 4

9) 50 ÷ 10 = 5

10) 20 ÷ 10 = 2

Two class Key Book Page no 67 Unit no 6 Exercise 6 1. 33 5) 49 ÷ 2 = 24. 5 4) 73 ÷ 2 = 24. 1) 40 ÷ 3 = 13. 5 11) 36 ÷ 2 = 18 6) 36 ÷ 4 = 9 12) 26 ÷ 4 = 6. Dividend. 33 7) 87 ÷ 3 = 29 2) 51 ÷ 3 = 17 8) 85 ÷ 3 = 23. 33 10) 82 ÷ 3 = 27. Find the value of the followings. Solve the following and write Divisor. Quotient and Remainder in the end. 1) 36 ÷ 4 = 9 6) 16 ÷ 2 = 8 2) 40 ÷ 2 = 20 7) 24 ÷ 8 = 3 3) 49 ÷ 7 = 7 8) 30 ÷ 5 = 6 4) 51 ÷ 3 = 17 9) 21 ÷ 7 = 3 5) 20 ÷ 4 = 5 10) 18 ÷ 9 = 2 . 5 2. 33 3) 90 ÷ 10 = 9 9) 65 ÷ 10 = 6.

How many did each child get? 160 Solve: 3 480 Coloring book shored 3 children = 480 3 1 Children get Coloring books = 160 180 18 4. Saeed packet 40 pizzas into boxes. How much did each person pay? 30 Solve: 3 90 3 People lunch paid = Rs 90 9 1 person pay = 30 x 3. Ali bought 8 kg of tomatoes for Rs. 9 8 72 Find the cost of 1 kg of tomatoes? 72 Solve: 8 Kg of tomatoes for = Rs 72 x Cost of Kg tomatoes = 9 2. 180 people can sit in 2 rows in seminar hall. 90 altogether. 72. they paid Rs. 480 coloring books are shared equally among 3 children. 3 people went on lunch. How many boxes of pizzas were there? 8 Solve: Packed pizzas into boxes = 40 5 40 Each box cantering = 5 40 Boxes of pizzas = 8 x . each box containing 5. x How many people can sit in each row? 90 Solve: 2 180 People sit in 2 rows = 180 18 People sit in one rows = 90 x 5. Two class Key Book Page no 68 Unit no 6 Words Problems 1. Mr.

8 4. 163 2 286 2 326 2 3 8 12 8 12 6 6 6 6 x x 499 37 2 999 3 921 3. 143 2. 9 19 21 18 21 19 x 18 1 112 374 2 748 4 448 5. 6 6.Solve the following: 1. 4 4 14 4 14 8 8 8 8 x x .

Two class Key Book Page no 72 Unit no 7 Complete the following: 1m is same as 100 cm 1m 50 cm 2 1m 25 cm 4 2m 200 cm 11m 150 cm 2 21m 250 cm 2 11m 225 cm 4 3m 75 cm 4 .

12 meters After making a shirt she had 12 left. 98 cm 4. How far did he walk? + 300 meters 580 meters Far did he walk = 580 meters. Aisha is 98cm tall. Inaya’ s mother bought a piece of cloth 15 meter long. 15 meters . 3. . How many meters 3 meters of cloth did she used? Meters of cloth did she used = 3 meters. Minahil is 12cm shorter than Aisha. Omar walking to the bakery to buy sandwich for lunch 280 meters and then to the school.12 cm 86 cm How tall is Minahil? Tall is Minahil = 86cm .Two class Key Book Page no 73 Unit no 7 Exercise 7A 1. Find the value of the following: 1) 236 + 310 = 546 5) 125 + 68 = 57 2) 338 + 259 = 587 6) 295 + 82 = 213 3) 125 + 125 = 250 7) 679 – 342 = 337 4) 250 + 125 = 375 8) 320 – 120 = 200 9) 337 – 206 = 131 10) 370 + 152 = 418 11) 800 – 106 = 694 12) 400 – 197 = 203 2.

By looking at pictures. 4) The ball is less than 250 gm. 3) The beans is More than 250 gm. . 1) The book is More than 250 gm. 2) The shoe is less than 250 gm.Two class Key Book Page no 76 . 77 Unit no 7 We have used a pan balance in the pictures below to measure some objects. Write more or less than.

6) The apple is less than 250 gm. .5) The strawberry is less than 250 gm.

Her brother is 8kg lighter than she. 50 kg a) Wheat bag weight = 100kg. The rice bag is 50kg. 100 kg b) heavier is the wheat bag = 50kg. a) Find the weight of wheat bag? b) How much heavier is the wheat bag than rice bag? Solve: 150 kg .Two class Key Book Page no 78 Unit no 7 Exercise 7B Find the value of the following: 1) 569 + 99 = 668 2) 250 + 280 = 530 3) 90 + 60 = 120 4) 532 + 242 = 774 5) 43 + 87 = 130 6) 945 + 107 = 1052 7) 250 – 187 = 163 8) 700 – 302 = 398 9) 622 – 272 = 350 10) 488 – 87 = 401 11) 357 – 70 = 387 12) 202 – 9 = 193 Word Problems 1) A mongo weights 500gm. mango or melon? 2000 gm b) How much heavier? . a melon weights 2000gm a) Which one is heavier. 8 kg 9 kg a) Brother weight is = 9 kg. a) What is the weight of her brother? b) What is their total weight? 17 kg Solve: . 3) Inaya weight 17kg. = 500 gm b) Melon is heavier than mango is = 1500 gm 2) The total weight of a rice bag and wheat bag is 150kg. . 500 gm 1500 gm Solve: a ) Melon is heavier than mango.

400 gm 2100 gm . 2500 gm . b) What is the weight of watermelon? Solve: a) The papaya is = 400 gm. 4) The total weight of a watermelon and papaya is 2500gm. a) The papaya is 400gm. b) Weight of water melon = 2100 gm. b) Total weight is = 26 kg.

a.50 d.Two class Key Book Page no 80 . Rs: 1026. Rs: 1675. Rs: 2518.60 b. 81 Unit no 8 Write the total amount of money in the following. Rs: 5108 .60 e. Rs: 64 c.

0. 00 2) Rs. 1? 2 paisa Two Class Key Book Page no 83 Find the value of the following: 1) Rs. 50 + Rs. 43. 65 + Rs. 11. 25 => 15 25 1) Rs. 5. 1? 100 paisa 2) How many 5 paisa coins can we change for Rs. 50 => 0 50 1) Rs. 00 => 8 00 Answer the following: 1) How many 1 paisa coins can we change for Rs. 35 3) Rs. 1? 10 paisa 4) How many 25 paisa coins can we change for Rs. 0. 50 5) Rs. 50 4. 1? 4 paisa 5) How many 50 paisa coins can we change for Rs. 10. 75 9. 6. 6. 00 + Rs.Two class Key Book Page no 82 Unit no 8 Write in rupees and paisas. 80 . 85 + Rs. 3. 3. 15 8. 60 4) Rs. 50 54. 85 => 6 85 1) Rs. 6. 50 10. 60 => 10 60 1) Rs. 85 + Rs. 2. 15. 8. Rupees Paisas 1) Rs. 3. 1? 20 paisa 3) How many 10 paisa coins can we change for Rs.

00 4. 5. 25 5. 50 . 4. Rs.Rs. 0. 100 3.Rs. 50 . 60 . 85 Rs. 7. Rs. 50 . 1. Rs. 1. 225. 50 Rs. 100.Rs. 125. 60 Rs.Rs. Rs. 6. 5.Rs. 65 2. 1. Rs. 65 .Two class Key Book Page no 84 Unit no 8 Find the value of the following. 65 . 60 Rs. 15 Rs. 5.

Rs: 50 Rs: 1.Two class Key Book Page no 85 Unit no 8 Find the value of the following.85 = 7.99 Rs: 2.85 1) Cost of 4 pencil boxes? 4 x 50 = 200 2) Cost of 2 sets of books? 2 x 250 = 500 3) Cost of 4 pencils? 4 x 2.99 = 8. 1 4) Cost of 5 erasers? 5 x 1.42 Rs: 250 Rs: 2. 4 5) Cost of 3 rulers? 3 x 2.42 = 11. 97 .

80? Toffees can we buy with = 12 toffee. 40 x 3. 1. A toffee is for 15 paisa. How many balls of price Rs. 100? 10 Each can we buy from = 100 10 100 100 x . 40. 80 1. 12 0.15 1. 10 each can we buy from Rs. How many toffees can we buy with Rs. 23 1. 23 15 15 x 2. How much will one candy cost? 0. 40 One candy cost = 0. 15 5 Each boy get = 1. Four candies cost Rs. 35 1.Two Class Key Book Page no 86 Unit no 8 Find the value of the following: 1. 15. 35 4 1. 80 x 4. 1. 6. 5 boys share a prize of Rs. How much did each boy get? 5 6.

42.45 Rs: 7. 830 x 10 830 5) Find the cost of 3 dolls? Rs.85 Book cost is Rs 8. 3 3) What is the cost of a yoyo and doll? 15 +27 Yoyo cost is Rs 15 and Doll cost is Rs 27 4 2 83 4) Find the cost of 10 bags? Rs. 25 15 x 6 90 7) Find the cost of 6 yoyos? Rs. Rs: 83 Rs: 27 Rs: 8. 90 7. 55 . 55 23. 23. 81 27 x 3 81 8. 85 16. 45 and Racket cost is Rs 7.45 + 7.85 Rs: 15 1) What is the cost of a bag and doll? 83 +27 Bag cost is Rs 83 and Doll cost is Rs 27 110 2) What is the cost of a book and a racket? 8. 25 x 5 42.45 6) Find the cost of 5 books? Rs.Two class Key Book Page no 87 Unit no 8 Look at the pictures and answer the questions. 85 x 3 8) Find the cost of 3 rackets? Rs.

85 = 15. 6 a pair of racket: 7. 9 + 15.85+7.7 10) What is the cost of a pair of racket and a yoyo + 15 a pair of racket : 7. 7 a yoyo = 15 11) What is the cost of a pair of book and a pair of racket? 16. 189? x 7 189 7 dolls 13) How many yoyos can we Buy with Rs.85+7. 150? 15 10 yo-yo x 10 00 15x 150 . 110 + 27 193 a pair of bags: 83+83=166 a doll =27 15.45+8. 7 a pair of book : 8.9 32.7 3 0.7 27 12) How many dolls can we buy with Rs.85 = 15.45 = 16. 166 9) What is the cost of a pair of bags and a doll? Rs.

75 6) Rs. 150 + Rs. 200 + Rs. 00 = 195. 1. 7. 00 => 12 00 . 90. 75 = 61. 7. 00 5) Rs. 75 = 194. 183. 54. 80 + Rs. 0. 50 + Rs 10. 20 4) Rs. 80 = 55. 5. 05 + Rs. 275 = 425 2) Rs. 50 + Rs 10. 12. 90 => 8 90 5) Rs. 95 = 9. Find how many rupees and paisas re there in the followings? Rupees Paisas 1) Rs. 105. 7. 0. 2. 200 + Rs 185 = 385 7) Rs. 25 => 7 25 4) Rs. 80 + Rs 0. 20 + Rs 0. Find the value of the following. 25 3) Rs. 25 9) Rs.Two class Key Book Page no 88 Unit no 8 Exercise 8 1. 50 => 2 50 2) Rs. 150 = 350 10) Rs. 50. 25 = 12. 30 8) Rs. 20 + Rs. 45 = 1. 8. 80 => 0 80 3) Rs. 25 2. 1) Rs.

A bat of Rs. 55. + 20 110 Total pay = Rs. 100 + 35 Total pay = Rs. 45 and a pack of waffles of Rs. 55 and a ball of Rs. A pack of lolly pops of Rs. A doll of Rs. 1. + 20 75 Total pay = Rs. 90 and a bangle of Rs. 75 90 3. A watermelon of Rs. Total pay = Rs. 20. 100 45 + 55 100 .Money flash cards 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Tell the amount of money you must have to buy following objects. 110 4. 20. 135 135 55 2. 100 and a papaya of Rs. 35 .

99 Rs. 60 she spend altogether? 52. 150? Rs 150 buy pack = 6 Pack x 7) Inaya bought a tin of chickpeas and a tin of beans for 20.What is the cost of one ball? 1 ball coast = Rs 30 x 6 25 150 6) A pack of ice. 10. How much more money does she needs? Rs 1. How much money did he receive back? 0. 0. 50 He receive = Rs 0. How many packs can 150 he buy for Rs. 2) Inaya wants to buy a doll costing Rs. He gave the shopkeeper 0. 1. 50 . 60 respectively. 25. 4 3) Ali has 4 notes of 20 rupees. 8. 99 and Rs. 00 Rs. 31. 50. How much money did + 31. 8. 00. 4 She need money = Rs 1. 59 She spend money = Rs 52. How much money does 20 he have? x 4 He has money = 80 Rupees 80 20 5 100 100 4) How many 5 rupees coins can we change for a 100 rupees note? x 5 Rupees change = 20 Rupees 30 7 210 210 5) Omar bought 7 balls for Rs.210.cream costs Rs. 20. She has only 10.Two class Key Book Page no 89 Unit no 8 Word Problems 1) Ali bought a pencil for Rs. 59 . 60. 1. 00. 00 . 60 Rs. 50.

160 She gave shopkeeper a note of Rs. 500. She spent Rs. 350 on shoes. 250 on 250 1000 175 clothes. 40 500 8) Riffat bought 4 packs of jelly each costing Rs. 1000. 280 280x 1 Month save = 280 rupees 2800 Radia saved 10 months = 2800 rupees 10) Hamnah had Rs. How much 160 340 money did she get back? She gets back = 340 280 70 x 10 9) Rida saved rupees 70 in a week. 775 + 350 much money has she left? 250 775 She left money = Rs 225 . How . Rs. x 4 . How much will she x 4 000 save in 10 months?(Assuming 4 weeks in one month). Rs. 175 on bag. 40.

Two class Key Book Page no 93 Unit no 9 𝟏𝟏 Mark ( ) which picture show . 𝟒𝟒 𝟏𝟏 𝟐𝟐 𝟐𝟐 𝟏𝟏 𝟑𝟑 𝟒𝟒 𝟒𝟒 𝟒𝟒 Writing Fractions 𝟏𝟏 𝟑𝟑 𝟐𝟐 𝟒𝟒 𝟑𝟑 𝟒𝟒 𝟒𝟒 𝟓𝟓 𝟑𝟑 𝟏𝟏 𝟒𝟒 𝟓𝟓 𝟖𝟖 𝟐𝟐 𝟔𝟔 𝟗𝟗 ________________________________________________________________ .

Two class Key Book Page no 97 Unit no 9 Exercise 9 Write the fractions of following: 𝟐𝟐 𝟐𝟐 𝟔𝟔 𝟖𝟖 𝟓𝟓 𝟖𝟖 𝟏𝟏𝟏𝟏 𝟏𝟏𝟏𝟏 1. 𝟐𝟐 𝟏𝟏 𝟑𝟑 𝟏𝟏 𝟏𝟏 𝟑𝟑 ′ ′ ′ ′ 𝟑𝟑 𝟒𝟒 𝟒𝟒 𝟑𝟑 𝟒𝟒 𝟒𝟒 𝟑𝟑 𝟏𝟏 𝟐𝟐 𝟑𝟑 𝟓𝟓 𝟏𝟏 ′ ′ ′ ′ 𝟓𝟓 𝟒𝟒 𝟒𝟒 𝟖𝟖 𝟖𝟖 𝟖𝟖 . Circle the correct fraction.

Two class Key Book Page no 98

Unit no 9

𝟑𝟑′ 𝟏𝟏′ 𝟐𝟐 𝟓𝟓 ′ 𝟔𝟔 ′ 𝟏𝟏𝟏𝟏

𝟒𝟒 𝟒𝟒 𝟒𝟒 𝟏𝟏𝟏𝟏 𝟏𝟏𝟏𝟏 𝟏𝟏𝟏𝟏

2. Complete the blanks;

1) A whole apple = 4 quarters.

2) A half apple = 2 quarters.

3) 3 whole = 6 halves.

4) 6 halves = 12 quarters.

5) 8 quarters = 2 wholes.

6) 12 halves = 6 wholes.

3. Find the fraction:

1) A half of 30 15

2) Three forth of 4

3) A quarter of 8 2

4) Three fourth of 8 2

5) A half of 28 14

6) Two third of 12 3

7) One third of 15 5

8) Two fifth of 20 10

Two class Key Book Page no 99

Unit no 9

1. Inaya had Rs. 100. She spent half of her money to buy a doll.

How much money had she left? 100

- 50

Now She have = 50 50

2. A pizzas was divided into 8 equal parts. Aliha ate one fourth of the pizzas.

How many slices did she ate?

Alisha eat = 2 Slices

**3. There are 45 children in class. Two third of then went on picnic. How many
**

children were left in the class? 15

3 45

Children left in the class = 15 3

15

15

x

**4. Aisha gets Rs. 80 as pocket money each month but her sister only gets
**

one fifty of what Aisha gets. How much pocket money does her sister get?

16

Sister get one fifth = 16 5 80

5

30

30

x

**5. A whole pack of ball costs Rs. 52. How much will ¼ of pack cost?
**

1

of pack cast = Rs 13 13

4

4 52

4

12

12

x

Two class Key Book Page no 100

Unit no 10

Write the time.

12 : 15 3 : 25 9 : 00

6 : 00 6 : 45 10 : 15

Two Class Key Book Page no 103

What time is.

1) 5 hours earlier than this clock

2) Half hour later than this clock

9: o’ clock

Facts

1) How many days are there in a week?

There are 7 days in a week.

2) How many days are there in a month?

There are 30 days in a month.

3) How many months are there in a year?

There are 12 month in a year.

Two class Key Book Page no 104 Unit no 10 Write the time for each clock? 2:00 10 : 35 12 : 00 1 : 55 7 :15 10 : 45 1 : 35 4 : 08 . 5) How many weeks are there in a year? There are 52 weeks in a year.4) How many weeks are there in a week? There are 4 weeks in a month.

Half past 5 Quarter to 6 12 o’ clock 7 past 8 Quarter past 9 Quarter to 12 6 o’ clock Half past 7 .Two class Key Book Page no 105 Unit no 10 Draw minute and hour hand on the clock for each time.

Two class Key Book Page no 106 Unit no 10 1) A television program starts at 7 : 50 pm and lasts for 1 hour. At what time the program ends? Program End = 8: 50 pm 2) Inaya left her house at 8 : 05 am for school. It started at 12 : 30 pm. At what time will it end? End swimming lesson = 2: 45 pm . At what time does she reach the school? She reach the school = 8: 30 am 3) The duration swimming lesson is 2 hours and 15 minutes. It takes around 25 minutes to reach school .

i) Which bucket holds more water? ii) How much more? iii) What is the total quantities of water both buckets can hold? i) Red bucket hold more water ii) Green bucket hold more water = 4 Liter iii) Red and Green bucket hold water = 22 Liter Red bucket hold = 13 Liter Green bucket hold water = 9 Liter Total = 22 Liter . Red bucket can hold 13L of water and green bucket can hold 9L of water.Two class Key Book Page no 109 Unit no 11 Exercise 11 How many? 1) 200ml in 2l 10ml 2) 50ml in 1l 20ml 3) 30ml in 3l 100ml 4) 250ml in 3l 12ml 5) 150ml in 3l 20ml 6) 125ml in 1l 8ml 7) 60ml in 300ml 5ml Words Problems Word Problems 1.

She used 2L and 250ml in the month. Omar drinks 7L of milk in a week. Talha drinks 3L of milk in a week? i) Who drinks the most amount of milk in a week? ii) Who drins the least amount of milk in a week? iii) Total amount of milk they all drink in a week? i) Omar drink most amount of milk in a week ii) Talha drink least amount of milk in a week iii) Total amount of all drink in a week = 16 Liter 6 7 +3 16 . But on Friday he bought 1L. Aisha purchased 12 packs of chocolate milk containing 250ml in each. Hamnah’ s mother purchased 3L of washing liquid in one month. How much milk he bought in a week? He week bought in a week = 19 Liter 18 3 +1 X6 19 18 3. How much is left? She left Washing liquid = 50 ml 5. Ali drinks 6L of milk in a week.2. How much chocolate milk did she purchase altogether? Total chocolate milk containing = 3000 ml 250 12 500 250X 3000 4. Ali buys 3L of milk everyday.

Apple juice 8 glasses. Orange juice 4 glasses.Two class Key Book Page no 111 Unit no 12 Picture graph: We have following data for a survey of a class. Mango juice 12 glasses. Pupil consumed. Each pupil drank a glass of juice. Pear juice 6 glasses. Apple Orange Mango Pear Each represents 1 glass 1) How many types of fruit juices are there? = 4 2) How many pupils choose Apple juice? = 8 3) How many pupils choose Orange juice? = 12 4) How many pupils choose Mango juice? = 12 5) How many pupils choose Pear juice? = 6 6) How many pupils did not choose orange as their favorite juice flavor? = 4 7) How many fewer pupil choose orange juice than apple juice? = 4 .

3) 16 children like to eat pasta.Two class Key Book Page no 112 Unit no 12 This picture graph shows the favorite food of a group of children. 5) How many fewer children choose burger than paste? 6 children. 2) 8 children like to eat sandwich. Use the graph and complete the following: 1) 6 children like to eat burger. 4) 14 children like to eat pizza. Burger Sandwich Pasta Pizza Each represents 2 children. . 6) 6 more children like to eat pizza than sandwich.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday Key Each represents 3 guests Use the graph and answer the following: 1) How many guests visited on Monday and Tuesday? Ans) Monday 6 and Tuesday 7. . 4) Which day the least no. 5) Which two days have the same number of guests? Ans) Monday Friday and Sunday.Two class Key Book Page no 113 Unit no 12 Number of guests visiting a restaurant by day of the week. of guests visited? Ans) 6. 3) Find the total number guests visited in the week? Ans) 50. 2) How many guests visited on weekend that is Saturday and Sunday? Ans) Saturday 8 and Sunday 6.

25 How much many did he receive? 25 x 10 = 250 5) He received Rs: 40 for selling the chicken burgers. 5 chicken burgers. 1) Fish 2) Chicken 3) Beef 4) Cheese Shopkeeper sold 10 fish burgers. 1) How many burgers were sold altogether? 10 + 5 + 25 + 25 = 65 2) He sold as many Beef burger as cheese burger. There are 4 types of burgers in a shop. 25 beef burgers and 25 cheese burgers.Two class Key Book Page no 115 Unit no 12 Exercise 11 Construct a bar graph first and then answer the following questions. 3) How many fish and chicken burger did he sell altogether? 10 + 5 = 15 4) He sold all beef burgers for Rs: 10 each. He sold each chicken burger for Rs: 40 ÷ 5 = 8 .

I am Pyramid . I am Cylinder. 3) I do not have curve face and I have 6 flat faces. I am Cuboids. I am Cone. 4) I do not have curve face and I have 5 flat faces.Two class Key Book Page no 119 Unit no 13 What object am I? 1) I have a curved face and 2 flats. 2) I have 1 curved face and 1 flat face.

7) Which shape have biggest area? = E. 8) Which shape have smallest area? = A. 6) The area of shape F is 9 Square units. . 2) The area of shape B is 3 Square units. 3) The area of shape C is 5 Square units. 4) The area of shape D is 8 Square units. 5) The area of shape E is 10Square units.Two class Key Book Page no 126 Unit no 14 A B C D E F 1) The area of shape A is 2 Square units.

a) 5628 5000 + 600 + 28 b) 3210 3000 + 200 + 10 c) 9128 9000 + 100 + 28 . Fill in the missing sign < .Two class Key Book Page no 128 Review Exercise 1. 2. >. a) 77 < 87 b) 105 > 99 c) 225 < 505 3. 0 = unit b) 301 Ans. b) 450 Four hundred and fifty. Write in expended form. Write the place value of 0 in the numbers below? a) 210 Ans. Write in words. 0 = hundred 5. a) 387 Three hundred eighty seven. What number is just before 100? Ans. 99 4. 0 = tens c) 1011 Ans.

42. 49 Two class Key Book Page no 129 7. 54 + 93 523 – 197 20 x 3 70 ÷ 10 a. a. 6 + 19 100 – 99 14 x 5 81 ÷ 9 a. 6 2. 12 d. 10. 108 + 289 202 – 189 10 x 10 45 ÷ 5 a. 70 d. 1. 35. 480 b. c. 10 3. 9 . 6. 250 + 230 502 – 493 2x6 18 ÷ 3 a. 100 d. 28. 60 d. 9 4. 21. 70 c) 7. 13. 326 c. 13 c. 9. 4. b. 1 c. 8. 37 b. 15. 12. 18 + 19 63 – 61 7 x 10 40 ÷ 4 a. Fill in the missing in the pattern. 7 5. 397 b. 11. d. 60. 2 c. 50. 147 b. 40. Find the value. 14. 70 d. a) 2. 16 b) 10. 14. 30. 20. 25 b.6. 9 c.

10 x 3 = 30 6 x 5 = 30 9 x 2 = 18 3. 12 + 68 = 80 3. 6 x 4 = 24 1. 72 .46 = 32 . 10.8. 18 + 35 = 53 2. 78 . 6 x 3 = 18 3 x 8 = 18 9. How many groups will be there? Ans : There will be 5 Groups. 2 x 12 = 24 3 x 8 = 24 5 x 6 = 30 2. 29 + 81 = 100 4. 1. Think of 3 multiplication combination which equal to . 15 = 85 5.32 = 40 6. 25 Pupils have to be seated in a group of 5 each. Find the missing number in each. 100 .

Ans: 1/3 and 3/1 Make a whole 2. 1. Ans: 3/6 and 3/6 Make a whole 13. Stand for 50 Apples.11. How many Apples does stand for ? . Find the missing part of fraction. What fraction of the shape is shaded? 4 6 2 8 1 4 12.

How many 50 paisa coins can be changed for a 5 – rupee coin? Ans: 50 paisa coins can be changed for a 5 – rupee coin= 10 coins 16.Ans: A Apple stand for 10 Apples 14. It lasted 50 minutes. Figure out the elapsed time and write how much time has passed? 9 O’clock 10 O’clock 03:30 04:50 10:35 12:25 . A TV program started at 8:30 pm. At what time did the program end? Ans: The program end at 9:20 pm 15.

The total distance from house to market is 100 m. 99 .49 A shop close 10pm 51 A shop open 12 hours every day. 215 Ans: 99 105 210 215 ii. How many hours a day is the shop open? Solve: A shop open 10 am 100 . Write the number. 105 . = 587 4) 100 less than 455.17. . i.1. How many distance is left ? Solve: House to market distance = 100 m 100 . 1) 10 more than 393. = 445 18.1 Ans: 1 1 1 1 1 3 4 5 2 7 2 3 4 5 7 19. 210 .1. Aisha covered 49m of distance. 21. from the smallest to the biggest. A shop open 10 am and closes at 10 pm every day. = 983 3) 100 more than 578. 1 . = 403 2) 10 less than 993.1 . A cobbler takes 2 hours to make a pairs of shoes. Arrange the following ascending order .49 Aisha cover distance = 49m 51 She left the distance = 51 m 20.

the toaster is Rs: 325 Cheaper then sandwich maker. 00 Omar has only = Rs: 60 15. Omar wants to buy a toy-bike which costs Rs:75.60. He has only Rs:60.Each costs Rs: 7 What is the cost of 25 packs? Solve: Ali bought pencils = 25 packs 25 . 7 Each pencil cost =7 175 Cost of 25 pack = 175 Rupees 23. How long does it take to make 6 pairs of same shoes. How much more money does he need? i) What is the cost of toaster? ii) Find total cost of toaster and sandwich maker. Ali bought 25 packs of pencils .50 . How much more money does he need? Solve: Toy-bike costs = Rs: 75.50 75. How many distance is left ? Solve: A cobbler make a pairs of shoes = 2 hours 6 x 2 A cobbler make 6 pairs of shoes = ? hours 12 A cobbler make 6 pairs of shoes = 12 hours 22.5 24. . 5 Omar need = Rs: 15. 50 . A sandwich maker is for Rs: 980.

Solve: Sandwich maker = Rs:980 Toaster is = Rs:325 cheaper than sandwich i) Toaster cost = Rs:655 980 . How many boys were there ? Solve: Students on a train = 275 275 .206 Girls on the train = 206 69 Boys on the train = 69 . 325 655 ii) Total cost of Toaster and 980 + 655 Sandwich = Rs:6515 1635 25. How many adults were there on train ? Solve: Passenger in train = 306 306 . 45 Fewer children = 45 261 Adults in train = 261 26. There were 45 fewer children than adults. There were 306 passenger in a train. 206 on them were girls. There were 275 students on a train .

- Dividend ChallengeUploaded byThivya Narayasamy
- 7218996 DOE Fundamentals Handbook Mathematics Vol 1 and 2Uploaded byusman82
- thgdcommoncoremathbrainboostergamecardsnumandopinbaseset-2Uploaded byapi-246767077
- rules for decimals -x divideUploaded byapi-94973087
- LIC AAO PaperUploaded byVinayak Mahamuni
- asher te 801 f14 project 2 part 1Uploaded byapi-240553765
- g5m1feditedfinalversionUploaded byapi-346896060
- Doe Mathematics Volume 1 of 2 Doe-hdbk-10141-92Uploaded byTiter
- California Math StandardsUploaded byVan Guard
- CobolUploaded byKeerthana Keerthi
- Addition and Subtraction PretestUploaded bykoshute17
- Math--Decimals Unit Review + Answer SheetUploaded bySarah Lou Orrock
- Techniques of Integration Sample ExamUploaded bySonny Boy P. Aniceto Jr.
- UntitledUploaded byapi-174391216
- AA Division AlgorithmUploaded bySakinah Nurul Fajri
- Table of Specification in Mathematics IIIUploaded byLea Mendoza Daniel
- 04m_eUploaded byNagesh Einstein
- averageUploaded bySumeet Kumar
- RE for Beginners en A5Uploaded byKenny Meyer
- note polyUploaded byCahaya Syuhada MC
- CSAT RemaindersUploaded bystrshirdi
- Fractions and Decimals Literacture SynthesisUploaded byJiapin Chong JiaBin
- 5-LMREEIUploaded byMaudy Hadiati
- pols 1100 e portfolio 2 betterUploaded byapi-237082357
- Order of OperatorsUploaded byShailesh Joshi
- LyraUploaded byLyra Pomida
- opolka resumeUploaded byapi-358228024
- Rancangan Pengajaran Tahunan Mt5 2010Uploaded byKesavan
- TLEUploaded byMiarca Lorraine C. Niyo
- Class5Uploaded byLeonte Știrbu

- Billy Graham UrduUploaded bystephanraza
- Billy Graham UrduUploaded bystephanraza
- Father's Day IllustrationsUploaded bystephanraza
- Urdu-Poetry-Book.pdfUploaded bystephanraza
- Urdu 1 key book PDFUploaded bystephanraza
- Site MapUploaded bystephanraza
- Sindhi 5thUploaded bystephanraza
- Class XI Commerce EntryTest MCQsUploaded bystephanraza
- English Course PlannerUploaded bystephanraza
- Math 1Uploaded bystephanraza
- Kopano.org.Borthwick 2.Jesus SleptUploaded bystephanraza
- Glorious Pentecostal Church Names IdeasUploaded bystephanraza
- New Iq Activities for Isaac BashirUploaded bystephanraza
- English 6 Key BookUploaded bystephanraza
- Kids Zone DocumentationUploaded bystephanraza
- Room SettingUploaded bystephanraza
- Title PageUploaded bystephanraza
- XML Simplified Glossary 2Uploaded bystephanraza
- Class TagsUploaded bystephanraza
- Workshop on TeachersUploaded bystephanraza
- جشن آ زادیUploaded bystephanraza
- XML SimplifiedUploaded bystephanraza
- PrayersUploaded bystephanraza
- xml-faq_2Uploaded bystephanraza
- کرسمس کے سات کلماتUploaded bystephanraza
- XML AssignmentUploaded bystephanraza
- XML Simplified References 2Uploaded bystephanraza
- سنڌي Class 6thUploaded bystephanraza
- HDSE-I Exams Important PointsUploaded bystephanraza