KERTAS CADANGAN

SAMBUTAN NISFU SYAA’BAN

TARIKH:
8 MEI 2017(ISNIN)

TEMPAT:
TAPAK PERHIMPUNAN SK SULAIMAN

ANJURAN:
MUSOLLA AS-SYAKIRIN
DENGAN KERJASAMA UNIT BINA
INSAN SK SULAIMAN

Di dalamnya banyak kelebihan dan manfaat sekiranya kita melipat ganda usaha dalam beribadah dan berbuat kebajikan. 2. OBJEKTIF 1. Dapat mengetahui dengan lebih jelas apa sebenarnya Nisfu Syaa’ban.50. 3. guru dan kakitangan sokongan SK Sulaiman 4. LOKASI AKTIVITI Tapak Perhimpunan . SASARAN Semua murid. maka ini adalah pecutan terakhir untuk mereka melunaskan hutang kepada Allah.8. Dalam masa 15 hari lagi umat Islam akan menyambut kedatangan Ramadhan yang sikenali sebagai Bulan Keberkatan RASIONAL Membuat persediaan untuk menyambut kedatangan ramadhan ini amat penting . Membiasakan diri dengan berpuasa sunat dan bersedekah akan membuatkan kita terbiasa melakukannya pada Bulan Ramadhan.00 pagi Tempat : Tapak Perhimpunan SK Sulaiman PENDAHULUAN Nisfu Syaa’ban adalah antara tarikh-tarikh yang penting dalam takwim Islam. samada dari segi fizikal mahupun mental.Bagi yang belum menggantikan puasa Ramadhan yang ditinggalkan . Dapat menghidupkan syiar Islam. SAMBUTAN NISFU SYAA’BAN PERINGKAT SEKOLAH 2017/1438H Tarikh : 8 Mei 2017 (Isnin) Masa : 7. SK Sulaiman . Dapat menzahirkan kecintaan terhadap Islam dengan menekankan kewajipan serta melakukan sunnah Rasulullah 3.Pada nisfu Syaaban ini kita disarankan berpuasa dan berbuat kebajikan bagi menyambut dan membuat persediaan dengan kedatangan Ramadhan.

Edaran Risalah Menyediakan risalah untuk edaran kelas Ustaz Suffian Asthauri Ustaz Roszaidi bin Mohamed Menyampaikan tazkirah di perhimpunan pagi Penceramah Rashid . SK Sulaiman) Pengerusi : Puan Zahidah binti Daud (GPK HEM. SK Sulaiman) Naib Pengerusi : En. Zihan bin Mohd Zaki (GPK Pentadbiran. PENGISIAN PROGRAM 1. TARIKH SAMBUTAN 8 Mei 2017 (Isnin) 6. Tazkirah Nisfu Syaaban 7. JAWATANKUASA SAMBUTAN Penasihat : Pn. SK Sulaiman) : Ustaz Alhisam bin Ahmad (GPK Kokurikulum. SK Sulaiman) Penyelaras : Ustazah Norizan bt Mohamed Ariffin Program 8. JAWATANKUASA KECIL PERKARA JAWATANKUASA TUGASAN Pengacara Majlis Guru bertugas mingguan Mempengerusikan acara pagi. Risalah Nisfu Syaa’ban (Tampal di setiap kelas) 2.5. Arbina binti Abdul Rahman (Guru Besar.

seterusnya meneruskan agenda pengisian rohani secara berterusan kepada semua murid. ZAHIDAH BINTI DAUD) Penyelaras Nisfu Syaa’ban GPK Hal Ehwal Murid. Selain itu murid-murid juga diharap mengambil iktibar dan pengajaran seterusnya memperaktikkan amalan-amalan seharian berteraskan al-Quran dan as- Sunnah dengan menjadikan Nisfu Syaa’ban sebagai sebahagian daripada tarikh-tarikh penting dalam islam Disediakan oleh : Diluluskan oleh. SK Sulaiman SK Sulaiman .9. _____________________________ _________________________ (NORIZAN BINTI MOHAMED ARIFFIN) (PN. PENUTUP Harapan panitia Pendidikan Islam agar program ini dapat mencapai objektif sebagaimana yang dirangka.