SETINGGI-TINGGI ILMU IALAH KALIMAH LA ILLAHA ILLALLAH.

SETINGGI-TINGGI KALIMAH IALAH KALIMAH ALLAH

Manusia dicipta oleh Allah untuk menjadi khalifah di Planet bumi kerana bumi
perlu ditadbir dengan sempurna atas arahan Allah s.w.t, sebelum Allah
mengamanahkan manusia menjaga bumi maka Allah mencuba kalimah
amanahNya kepada makhluk Jin lantas mereka membuat kerosakan

Manusia kemudiannya di amanahkan Allah untuk pengganti makhluk yang telah
membuat kerosakan, sebelum Allah menurunkan zuriat manusia ke Planet bumi
mereka diambil kesaksian (aku janji) oleh Allah dengan ikrar La Illaha Illallah
sebagai panduan bagi mereka untuk mentadbir bumi

Selepas aku janji itu diambil dan diikrarkan maka barulah Allah mencipta lembaga
manusia awal iaitu Adam, kemudian barulah roh yang diambil kesaksian oleh
Allah di tiupkan kedalam jasad lembaga manusia, ertinya lembaga manusia itulah
sebagai rumah kepada Rohani itu untuk beribadat

Rohani yang mendiami jasad manusia ditetapkan oleh Allah menjadi saksi atas
perbuatan Rohani itu kerana itulah Allah tetapkan bahawa tiada jasad maka Rohani
tiada boleh beribadat kepada TuhanNya, manusia dilengkapkan oleh Allah dengan
akal tempat ilmu itu di simpan dan akal pula dilengkapkan oleh Allah dengan
lembaga akal iaitu

* Manik, iaitu cahaya yang fungsinya memahami sesuatu berita dengan cepat dan
tepat
* Fikit, iaitu Fungsinya menilai sesuatu khabar berita sama ada benar ataupun
palsu serta membuat keputusan
* Sukma, fungsinya melahirkan perasaan timbang rasa dan menanggung sikap
kesedaran
* Budi, Fungsinya bertimbang rasa dan melahirkan keinsafan dan kemurnian
* Rasa, Fungsinya melahirkan sikap bertimbang rasa serta sikap membenarkan dan
tegas

Ingatlah bahawa ilmu La Illaha Illallah itu wajib di fahami dan di pelajari oleh
semua manusia, tanpa memahami ilmu tersebut boleh menyebabkan seseorang itu
menjadi kafir nafi dan kafir asbat

1

(kemudian) Mereka bersikap takbur mengingkarinya Ayat yang diatas menunjukkan unjud nas yang mengesahkan adanya terdapat kalimah syahadah. mereka hina rasul walaupun rasul yang perkenalkan kalimahTuhan. berbagai-bagai andaian manusia tentang ayat syahadah ini.w itu berlainan bunyinya dengan loghat bahasa arab iaitu bahasa Quran selain mereka mempunyai Tuhan yang datuk nenek mereka sembah lalu mereka menuduh Baginda Rasullullah s.w Tiada Tuhan Yang disembah melainkan Allah. ada yang berpandangan yang ada hanya ayat yang menyebut ‫ هو اال اله ال‬sahaja dan ada yang sebut ‫ هللا انا‬sahaja. tidak ada umat islam yang berani mencari rahsia ilmu kalimah Tauhid itu melainkan hanya menyalahkannya sahaja seperti kaum Jahiliyah di Makkah dan Madinah dan disekitarnya yang tidak mahu menerima kalimah tersebut setelah diterangkan oleh Baginda Rasullullah s. mereka hina Rasul walaupun Rasul perkenalkan Al Quran Saya menganggap ILMU MENGENAL LA ILAHA ILLALLAH ini adalah sebagai mukaddimah kepada pengertian huruf dan kalimah tauhid yang wajib difahami oleh semua lapisan dan golongan umat islam kerana kalimah ini adalah kalimah yang melahirkan asa-asas ilmu yang sangat meluas yang meliputi langit dan bumi sama ada ilmu asas kepada yang nyata mahupun yang ghaib. apa yang penting ialah jangan kita jadi orang jahiliyah yang ketandusan ilmu yang suka membuat olah kerana ketaksuban kita atau kelemahan kita Orang jahiliyah tidak menerima kalimah ‫ هللا اال اله ال‬kerana mereka merasakan bahawa kalimah Tauhid yang dibawa oleh Baginda Rasullullah s.a. tentunya saya akan menghadapi berbagai-bagai rintangan dan halangan dalan kontek istilah namun apa yang penting ialah ia akan melahirkan suatu kefahaman ilmu dan penilaiannya Saya mungkin akan menggunakan kaedah sifat 20 dalam menganalisa kalimah Tauhid ini kerana saya tidak nampak cara yang lain untuk memburaikan maksud kalimah tersebut yang membawa kepada ketamadunan kehidupan manusia dan istilahnya. 2 .a. walau apapun semua itu ada didalam Al Quran.Didalam Al Quran ayat 35 dari surah As Soffat Alah berfirman: Maksudnya : Sebenarnya dahulu apabila dikatakan kepada mereka (ketahuilah) Tiada Tuhan yang sebenarnya melainkan Allah. dua ayat yang sama ma'ana akan tetapi berlainan maksudnya. Tiada tuhan yang disembah melainkan Allah.a.w sebagai seorang penyair yang gila.

mengapa boleh jadi begini ? Persoalannya mudah. AsmakNya. Secara jelasnya ialah kedua-dua kumpulan kalimah itu tidak boleh sama sekali di farakkan (dipisahkan) sesiapa yang memisahkannya mereka adalah jatuh kafir atau istilahnya ialah sesiapa yang 3 .ATAU Tiada Tuhan melainkan Allah. kerana boleh jadi Tuhan itu bukan tuhan dan boleh jadi tuhan itu sebenarnya adalah Tuhan oleh sebab itu adalah penting kita mengenal huruf. dan Tiada tuhan melainkan Allah.t Daripada kalimah ‫ هللا اال اله ال‬maka lahirlah kalimah Nafi dan Asbat. anak dan bapa serta meletakkan sifat mustahil kepada diri Tuhan sebanding dengan sifat makhluk maka sesungguhnya mereka telah menjadi kafir yang nyata Adapun kalimah nafi didalam kalimah syahadah itu ialah kalimah ‫ اله ال‬dan kalimah Asbat pula ialah kalimah ‫ هللا اال‬.w. apabila tidak ramai yang memahami ilmunya maka akan lahirlah jenerasi manusia yang syirik dan buta dengan tamadun hidup yang dianjurkan oleh Allah s. sementara kafir Asbat ialah : Sesiapa yang mengakui ujudnya Tuhan disamping itu mereka juga mengakui bahawa Zat Yang Maha Agong itu memiliki isteri. daripada nafi dan asbat itu maka lahirlah dua jenis kafir iaitu kafir nafi dan juga kafir asbat SEKIRANYA kita tidak faham ilmu kalimah ‫ هللا اال اله ال‬itu. adapun kafir Nafi itu ialah : Sesiapa yang menolak bahawa Allah itu tidak mempunyai sifat yang sempurna atau nama yang sempurna atau mentakwilkan apa-apa kekurangan bagi ZatNya. SifatNya dan juga Af'alNya. ayat dan pengertiannya Sambungan kalimah Syahadah ‫ هللا اال اله ال‬daripada mengenal diri Semua orang faham mengucapkan kalimah syahadah diatas namun tidak ramai yang memahami ilmunya.

kedua-dua huruf ini dicantumkan supaya mudah dihuraikan dengan menamakannya hanya dengan istilah menafi dengan maksud TIADA TUHAN 4 . pelajaran yang lepas kita telah sentuh ilmu Nafi dan Asbat yang berasal dari kalimah ‫اال اله ال‬ ‫ هللا‬dinyatakan juga tentang orang yang boleh menjadi kafir nafi dan kafir Asbat kerana kedangkalan mengenal ilmu ‫ هللا اال اله ال‬dan sikap terburu-buru manusia kerana telah dikuasai oleh syaitan yang menguasai diri mereka Kita mulai dengan memahami ilmu ‫ اله ال‬iaitu ilmu ‫ ال‬Nafi dan ‫ اله‬ilmu menafi.Iradat. ada kalanya ia menunjukkan Tuhan yang lain selain dari tuhan yang tidak disembah seperti maksud huruf yang terdapat pada ‫( اله ال‬Tiada tuhan yang disembah) Kedua-dua jenis tauhid yang menuju kepada satu matlamat Tuhan Yang Maha Esa ini adalah dari segi perjenisan Tauhidnya sahaja iaitu Tauhid Rabb iaitu Tauhid Tuhan yang menjadikan sesuatu daripada alam ini yang dipunyai oleh seluruh makhluk tanpa engkar sama ada makhluk yang ghaib ataupun makhluk yang nyata sementara Tauhid Uluhiyah yang berasal dari pengertian ‫ اله‬ini hanya dimiliki oleh makhluk tertentu sahaja iaitu makhluk yang beribadat seperti manusia yang beriman dan Malaikat yang sentiasa patuh atas suruhanNya seperti semua jenis ibadat yang difardhukan (wajib) dan sunah yang dibolehkan Memahami ilmu ‫ هللا اال اله ال‬mengikut kaedah sifat 20.memfarakkan diantara nafi dan Asbat maka jatuh menjadi kafir. Adapun nafi didalam Asbat itu adalah pada kalimah ‫ اال‬kerana ianya tidak mutlak secara jelas tentang Qudrat.Khafi ayat 110 dan ayat yang lainnya. mengapa jadi demikian ? Nafi yang boleh menjadi kafir ialah kerana kalimah nafi dari jurus ilmu huruf pada setiap yang terdapat pada kalimah tersebut bukan dari maksud ma'ana huruf. An Nisa 171 dan S.Ilmu dan Hayatnya Adapun Asbat didalam Nafi ialah pada kalimah huruf ‫ اله‬kerana huruf kalimah ini ada kalanya ia menunjukkan ujudnya Tuhan yang disembah seperti ayat pada surah Al Baqarah 163. kerana itu nafi atau menafikan perkara yang ujud adalah salah kerana itu dikatakan didalam nafi ada Asbat dan didalam Asbat ada Nafi .

namun apabila ujud sahaja kafir nafi tentulah ia bersebab bahawa nafi itu mempunyai ilmu kewujudan Yang Maha Pencipta pada kalimah tersebut. Mukholafatuhu Ta'ala Lilhawadis . Qiyamuhu binafsih (Salbiyah) Dan sifat yang lain yang didalam ilmu ‫ اله‬ialah sifat Sama'a. Baqo'.. walau apapun jika kita teliti 11 sifat diatas maka kedudukannya adalah menjadi begini: 5 . Bashar. kerana itu dikatakan: ‫ ال‬itu adalah sifat Jalal (Sifat Kebesaran) yang mengandungi lima sifat iaitu sifat Wujud.t jadi jelaslah sekarang walaupun kita sekarang membicarakan bab Nafi akan tetapi Nafi yang ada. sifat ini juga dinamakan sifat kaya Allah s. Bashirun dan Mutakallimun. ini menunjkkan bahawa pada kalimah Nafi itu menunjukkan adanya Tuhan BUKAN tiadanya TUHAN kerana itu konsef menafi itu adalah MENAFIKAN TUHAN TIDAK BERSIFAT WUJUD MELAINKAN DIANYA WUJUD.w. jadi kedua-dua kalimah ini mengandungi 11 sifat. Baqo'. Sami'un. Mukholafatuhu Ta'ala Lilhawadis dan Qiyamuhu binafsih sementara kalimah ‫اله‬ itu adalah sifat Jamal (Sifat Keindahan) yang mengandungi enam sifat iaitu sifat Sama'a. Mukholafatuhu Ta'ala Lilhawadis. Qidam. Bashirun dan Mutakallimun (Ma'anawiyah) Jadi semuanya mengandungi 11 Sifat Kaya Allah (Istaghna) Adalah diingatkan bahawa kesemua 11 sifat tersebut disebut sebagai sifat kerana ulama ilmu Tauhid tidak benarkan membicarakan soal Zat takut nanti manusia tidak akan kesampaian kepada memahamkan ilmu Zat tersebut sebab itu kita masih menyebut ilmu ini sebagai sifat. Bashar dan Kalam (Ma'ani) dan sifat Samiun. Baqo.YANG DISEMBAH.. andainya itulah pengertian yang diberikan mengikut maksud bahasa arab maka tidaklah ujud istilah kafir nafi. bukan Nafi yang bermaksud tidak ada Tuhan. dan seterusnya kepada 11 sifat kesemuanya Didalam ilmu ini selain dari yang telah diterangkan diatas maka sifat-sifat yang terdapat didalamnya termasuk juga dengan istilah Ujud (Nafsiyah) Tuhan pada kalimah ‫ ال‬dan istilah Qidam. sebab itu kita kena faham ilmu bagaimana hendak menafikan Tuhan yang wujud didalam ilmu ‫( اله ال‬Tiada Tuhan Yang Disembah) Contoh bagaimana ilmu menafi itu ialah: Menafikan Tuhan tidak bersifat dengan 11 sifat diatas melainkan dia memiliki 11 sifat tersebut yang mana pada 11 sifat itu diri Tuhan yang WUJUD telah ujud juga disitu. Kalam.. demikian juga dengan sifatnya yang lain seperti Qidam.

Bashar dan Kalam yang kemudiannya lazim melazimi dengan sifat Sami'un. Melihat dan Berkata-katanya Allah yang kemudian dimuatkan didalam Kalamullah iaitu Al Quran iaitu Tuhan sangat memahami kerenah manusia dan hambaNya yang lain melalui rintihan sekalian makhlikNya sebelum sekalian makhlukNya dijadikan ini bererti segala-galanya adalah didalam ilmu Allah bagi sekalian urusan sebagaimana firmanNya: (Surah Ar Rahman ayat 29) Maksudnya: Sekalian makhluk yang berada di langit dan bumi sentiasa berhajat dan bermohon kepadaNya. mengapa ujud sifat Ma'ani didalam kumpulan Nafsiyah. tiap-tiap masa Dia didalam urusanNya (Mencipta dan mentadbir makhlukNya) Ayat diatas memungkinkan bahawa Allah mencipta dan mentadbir makhlukNya dengan amar KUN dengan ujudnya dua sifat iaitu sifat Jalal dan juga sifat Jamal yakni apabila bertemu diantara sifat Jalal dan sifat Jamal maka disanalah di isyaratkan Kun dan Fayakun.Nafsiyah itu adalah diri Tuhan yang bertaraf Zat (Laisa kamislihi syai un) Salbiyah itu adalah sifat keagungan Tuhan (taraf zat) yang mutlak bagi dirinya sahaja (Asmaul Adhom) Ma'ani itu adalah makhluk sebab dia berdiri kepada Zat (Tuhan) atau sifat berkehendakkan kepada Tuhan Ma'anawiyah itu adalah sifat kebesaran Tuhan yang tarafnya zat yang ujudnya disebabkan (Asmaul Husna) Timbul persoalan tentang wujud sifat Ma'ani diatas. ini bererti dengan sifat Nafi dan menafi itulah ujud Tuhan yang menjadikan sesuatu (Tauhid Rububiyah) Didalam ilmu ‫( اله ال‬Nafi dan Nenafi) sehingga ini suasana mungkin keadaannya seperti disuatu zaman makhluk belum lagi wujud. dan disebut zaman ini sebagai zaman La Ta'ayun (Suatu zaman yang tiada kenyataan) Iaitu tidak ada khabar 6 . Bashirun dan Mutakallimun (Ma'anawiyah) Sifat perhubungan awal diantara Tuhan dan makhlukNya disandarkan kepada fitrah bahawa Tuhan itu adalah PERBENDAHARAAN YANG TERSEMBUNYI iaitu segala fitrah ilmu adalah berasaskan kepada sifat Mendengar. Salbiyah dan Ma'anawiyah yang semuanya bertaraf Zat ! Disinilah kita perlu faham bahawa sifat Ma'ani diatas mempunyai rahsia yang sangat besar kerana ujud perhubungan diantara sifat makhluk dan juga sifat Tuhan yang menyebabkan ujudnya istilah Uluhiyah pada kalimah ‫ اله‬iaitu tauhid Uluhiyah yang mana perhubungan ini berdasarkan perhubungan asas yang awal iaitu sifat Sama'a.

jadi didalam N3 ini saya rangkumkan pandangan ulama tersebut begini: 7 . zaman tersebut tidak ada cerita dan berita sebab makhluk belum lagi dicipta. ada juga yang mengatakan Roh. zaman ini juga disebut oleh Allah didalam surah Al Insan ayat 1 FirmanNya: Maksudnya: Bukankah telah berlalu kepada manusia disatu ketika dari masa (Yang beredar) sedang ia (masih belum ujud lagi) dan tidak menjadi suatu benda yang dapat disebut-sebut (mengapa orang mushrikin itu engkar) Ayat yang diatas Allah s.berita dan cerita tentang makhluk yang dijadikan oleh Allah kerana makhluk yang mula-mula ujud belum lagi dicipta oleh Tuhan.Akal dan juga qalam. sebagaimana FirmanNya didalam surah Az Zariat ayat 56 Maksudnya: Tidak Aku jadikan Jin dan manusia melainkan mengabdikan diri (mereka) kepadaKu Semua ini didalam 'ayan sabitah sebelum Allah menjadikan makhlukNya yang pertama iaitu didalam ilmu Allah dan cita-citaNya. zaman itu diceritakan oleh Allah dalam surah ini supaya manusia tahu bahawa mereka sebelumnya belum ujud dan makhluk yang lainpun demikian juga sebab itu dikatakan suatu zaman yang tidak dapat disebut-sebut (La Ta'ayun) Yang ujud hanyalah Zat dan sifat KeagunganNya sahaja Kemudian kita pergi kepada tahap kedua pada zaman La Ta'ayun ini iaitu zaman ujudnya sifat Jamal Allah yang mana untuk permulaan zaman ‫كنزا كنت‬ ‫( مخفيا‬Yang terpendam dan tertutup) Iaitu 'Ayan Sabitah (sesuatu yang berada didalam ilmu Allah yang tidak diketahui oleh makhluk) Yang berdasarkan kepada ujudnya kalimah ‫( اله‬Tauhid Uluhiyah) Yang ada didalam cita-cita Allah supaya semua makhluk mengabdikan diri kepadaNya serta mengenaliNya Kemudian kita pergi kepada seterusnya cita-cita Allah ini iaitu ‫أن حببت فأ‬ ‫( أعرف‬Aku ingin ditemukan dan dikenali) Seterusnya ‫لكى الخلق فخلقت‬ ‫( أعرف‬Aku ciptakan makhluk agar mereka mengenaliKu) Dengan cita-cita supaya makhluk yang dijadikanNya mengabdikan diri kepadaNya.w. kemudian barulah perlaksaan penciptaaNya dilaksanakan dan makhluk yang awal dijadikan oleh Allah para ulama bercanggah pandangan ada yang mengatakan Nur Muhammad.t menerangkan telah ujud disatu zaman masa dahulu yang mana manusia belum lagi dicipta oleh Allah sama ada manusia batin ataupun manusia zahir.

Dan yang pertama yang dicipta oleh Allah ialah Akal. air nurani dan api nurul adhom. Ruhul Hayat juga disebut orang. Apabila makhluk awal tersebut telah dicipta maka Allah menempatkannya disuatu alam yang dinamakan alam Roh.Roh. Insan juga disebut orang. Akal dan juga nafsu yang kemudiannya dikenali sebagai Rohani yang mengikut fitrahnya akan mendiami jasad manusia untuk tempatnya beribadat iaitu dengan mencipta Adam manusia (jasmani) yang awal secara menual bukan secara KUN kerana sejarah penciptaan Adam adalah mengikut peringkat demi peringkat Setelah makhluk yang awal dicipta oleh Allah maka ia ditetapkan oleh Allah setiap makhluk dibawah peraturan dalam keadaan tiada daya dan upaya iaitu ‫حول ال‬ ‫( وال‬Tiada daya dan upaya) demikianlah fitrah semua makhluk yang dicipta oleh Allah termasuklah bangsa Jin dan Malaikat yang tidak dapat di lihat. Maka dengan ujudnya makhluk maka makhluk adalah dibawah peraturan keilmuan ‫ اال‬iaitu satu peraturan tidak mutlak melainkan dikuasai dan ditadbir oleh Allah. dari empat anasir inilah ujudnya penciptaan alam yang nyata Adapun bentuk anasir alam yang nyata tersebut bukanlah seperti yang kita fikirkan. angin nurani. atom.Maksudnya: Yang pertama yang diciptakan oleh Allah ialah RohKu. jisim. maka daripada sinilah Allah membentuk alam yang nyata dengan cara perperinkat-peringkat seperti yang disebut oleh Allah dalam surah Al Fussilat ayat 9 hingga 12. atau ion atau neutron dan sebagainya. setelah makhluk yang awal dijadikan Tuhan lalu Allah lengkap awal makhluk ini dengan Roh. Nyawa juga disebut orang. kerana itulah dikatakan bahawa kalimah ‫ اال‬itu adalah berdarjat sifat Qahar sebagaimana firman Allah dalam surah Al An'am ayat 61 Maksudnya: Dan Dialah yang berkuasa terhadap sekalian hambaNya dan Dia mengutuskan kepada kamu pengawal-pengawal (dari kalangan malaikat) 8 . molikul-molikul atau elektron. Kalam dan Akal pada dasarnya adalah satu iaitu Hakikatul Muhammadiyah Siapakah Hakikatul Muhammadiyah itu ? Hakikatul Muhammadiyah itu ialah Nur Muhammad. jauharul fardhi dan jauharul basit. ia mungkin berupa zat-zat yang halus. kemudia Allah jadikan pula empat anasir anasir alam yang nyata daripada NurNya iaitu tanah nurani.Cahaya. dalam istilah agama disebut sebagai jirim. Dan yang pertama yang dicipta oleh Allah ialah QalamKu. Dan yang pertama yang dicipta oleh Allah ialah NurKu. Diri Sebenar-benar diri juga disebut orang.

mencipta dan sebagainya. dalam bahasa biasanya ia bermaksud MELAINKAN dengan erti jika diambil daripada ilmu tafsir bahawa mutlak itu bermaksud Muunujukkan sesuatu hal yang tidak tertentu tanpa dikaitkan dengan sesuatu. ertinya sesiapa yang tidak faham tentang ilmu sifat dua puluh maka adalah sukar baginya untuk mengulas N3 saya ini kerana itu ramai yang membuat ulasan mengikut cara mereka sendiri yang kadangkala hujah mereka terkeluar dari fakta ilmu yang disampaikan. mengatur.Ayat yang diatas jelas menyatakan bahawa Allahlah yang berkuasa terhadap sekalian hambaNya. Iradat. memerintah. pun begitu sekiranya mereka mengulas ilmu ini berasakan tafsir Al Quran maka mereka akan berjumpa juga dengan ilmu ini akan tetapi kebanyakan mereka hanya mengambil 9 . SifatNya. apa yang kita maklum segala sumber kehidupan wajib ada empat perkara sifat tersebut Secara rengkasnya kita telah terangkan ilmu yang dapat kita perolehi daripada kalimah ‫ اال اله ال‬dan sekarang kita akan bawakan pula ilmu yang berkait dengan kalimah ‫هللا‬ didalam kalimah ‫ال‬ ‫اله‬ ‫اال‬ ‫هللا‬ iaitu ilmu mengisbatkan ‫( هللا‬mengakui Allah) yang terletaknya banyak rahsia ilmu yang berasal daripadanya kerana ilmu daripada kalimah ‫ هللا‬inilah lahirnya ilmu yang menyatakan ujud ZatNya. Apa yang menjadi persoalan kepada kita ialah jika sifat Qahar Allah itu mengandungi empat sifat ma'ani yang bertaraf makhluk maka jenis apakah makhluk tersebut ? Sebagai contoh jika sifat Qudrat ia terdiri daripada makhluk apa ? Iradat terdiri daripada makhluk apa ? Ilmu terdiri daripada makhluk apa dan Hayat terdiri daripada makhluk jenis apa. Adakah makhluk ini merupakan keperluan penting bagi kehidupan semua makhluk termasuk manusia ? Maka bergurulah dengan orang yang arif tentangnya.AsmakNya dan juga Af'alNya Pada perengkat awal dulu saya telah nyatakan bahawa ilmu kalimah ‫اال اله ال‬ ‫ هللا‬ini adalah berasaskan sifat dua puluh. ini bererti segala makhluk ciptaan Tuhan adalah didalam kekuasaan Allah dengan maksud Dia mentadbir. Ilmu dan Hayat sementara maksud Ma'ani pula ia berkehendakan kepada Zat (Tuhan) dalam istilah bahasa lama disebut sebagai berdiri sifat kepada Zat ertinya setiap yang berkehendakan kepada Zat itu adalah makhluk Dengan hujah diatas dapatlah kita fahami bahawa kalimah ‫ اال‬pada kalimah ‫اله ال‬ ‫ هللا اال‬itu adalah maqam makhluk kerana ia tidak mutlak. Adapun sifat Qahar yang terdapat didalam keilmuan sifat 20 letaknya adalah pada kalimah ‫ اال‬dan ia mengandungi empat sifat ma'ani iaitu sifat Qudrat.

dari sudut terjemahan Al Quran sahaja kerana itu mereka akan bertemu dengan jalan yang berliku-liku Ilmu daripada kalimah ‫ هللا اال اله ال‬ini meliputi ilmu Rububiyah dan Uluhiyah yang pengertiannya terkumpul kepada kalimah ‫( العلمين رب‬Tuhan yang menjadikan seluruh 'alam) Kerana itulah dikatakan bahawa sekiranya tujuh petala langit dan bumi diletakkan disatu timbangan sedangkan kalimah ‫ هللا اال اله ال‬itu di letakkan disatu timbangan yang lain maka kalimah ‫ هللا اال اله ال‬itu lebih berat dari tujuh petala langit dan bumi. Ujud Kebesaran Tuhan yang dinamakan Salbiyah (Sifat yang menarik atau sifat keagungan yang hak bagi dirinya sahaja) Sifat Ma'anawiyah iaitu sifat Kebesaran Tuhan (Asmaul Husna) Sifat Ma'ani iaitu sifat Yang berdiri pada Zat Allah Ta'ala (Sifat yang berkehendakan kepada Tuhan) ertinya sifat makhluk. Salbiyah bertaraf Zat. sebab itulah kalimah ‫( اال‬Melainkan) itu adalah tidak mutlak kerana ia adalah alam ataupun makhluk yang hanya mengharapkan kepada Tuhan yang Esa dalam semua aktiviti kehidupan semua alam (makhluk) Telah dimaklumkan bahawa kalimah ‫ اال‬itu adalah makhluk kerana ia tidak mutlak dari segala aktiviti pergerakan yang menggunakan qudrat. AsmakNya dan juga Af'alNya jadi yang inilah yang wajib kita faham dan terima ilmuNya Nafsiyah adalah bertaraf Zat.Iradat. ini bererti segala yang ujud yang merupakan makhluk ciptaan Tuhan adalah mengharapkan kepada bantuan Tuhan ‫ هللا‬jadi 10 . Ilmu ataupun Hayat segala makhluk ciptaan Tuhan melainkan dengan bantuan Allah sebab itu dinamakan Tidak Mutlak. ini bermakna apabila kita sebut perkataan ‫ هللا‬maka sebenarnya ia merangkumi ZatNya SifatNya. Ma'anawiyah bertaraf Zat sementara Ma'ani sahaja yang bertaraf sifat kerana ia adalah makhluk ertinya dengan ilmu ini maka ujudlah diantara keilmuan Tuhan dan juga hambaNya yang dijadikan oleh Allah (Tuhan yang mencipta alam atau makhluk) Kerana itu maka berkumpullah rahsia ujudnya ilmu diri Tuhan keagungan dan kebesaranNya serta makhlukNya yang kita boleh dapati hanya didalam kalimah ‫ هللا اال اله ال‬jadi jika kita perhatikan bahawa keilmuan makhluk hanya ada pada kalimah ‫ اال‬sahaja. demikianlah luasnya keilmuan ‫ هللا اال اله ال‬tersebut. ertinya ilmunya meliputi seluruh alam baik alam yang ghaib maupun alam yang nyata Kalimah ‫ اال‬pada kalimah ‫ هللا اال اله ال‬itu adalah kalimah asbat (Terima) sementara kalimah ‫ هللا‬pada kalimah ‫ هللا اال اله ال‬adalah kalimah mengasbat (Menerima atau mengakui) Iaitu mengakui ujud Diri Tuhan yang bernama Nafsiyah.

SifatNya dan juga Af'alNya dan pada kalimah ‫ هللا‬inilah lahirnya keilmuan asa-asa Rububiyah dan juga Uluhiyah dan disinilah juga lahirnya maksud firman "Allah beserta kamu dimana saja kamu berada" Jadi kesimpulan kalimah ‫ هللا اال اله ال‬itu ialah : Pada kalimah ‫ ال‬itu menunjukkan ilmu yang menceritakan Wujudnya Tuhan yang bersifat sempurna yang tidak menyamai dengan makhluk ciptaanNya sekalipun Allah mengujudkan alam yang lain sebagai bukti tanda-tanda wujudNya bagi memudahkan makhlukNya untuk mengenali akan diriNya dan beriman kepadaNya Adapun kalimah ‫ اله‬itu menunjukkan ujudnya aktiviti penyembahan sekalian makhluk ciptaanNya dengan membekalkan segala keperluan dan kefahaman iaitu dengan mengutuskan beberapa kitab melalui malaikatnya kepada makhluk pilihanNya seperti nabi dan juga RasulNya.kalimah ‫ هللا‬yang terdapat pada kalimah tauhid ‫ هللا اال اله ال‬itu adalah matlamat pada pengertian mutlak Kalimah ‫ هللا‬itu adalah kalimah kesempurnaan ammar Tuhan yang mentadbir segala yang wujud dari ciptaanNya kerana disanalah berkumpulnya maksud keilmua tentang ZatNya. kalimah ‫ اال‬ini jugalah yang memperlihatkan ujud ciptaan Tuhan dari berbagai jenis makhlukNya (Tuhan yang mencipta sekalian alam) baik alam yang ghaib ataupun alam yang nyata. ini bererti semua perkara yang berkait dengan pengibadatan dan keilmuan terkumpul pada pengertian ‫ اله‬tersebut Adapun kalimah ‫ اال‬itu menunjukkan ujud makhluk ciptaanNya yang tidak mempunyai daya dan upaya kerana itulah kalimah ‫ اال‬itu bermaksud melainkan dengan erti ia tidak mutlak melainkan dikaitkan dengan sesuatu kuasa iatu kekuasaan Allah. Demikian secara rengkasnya mengikut keilmuan sifat dua puluh jadi tidaklah hairang mengapa kalimah tauhid ini disebut sebagai gudang segala sesuatu ilmu 11 . SifatNya dan juga Af'alNya berkumpul pada kalimah ‫ هللا‬ini. AsmakNya. ini bererti pada kalimah ‫ اال‬inilah berkumpulnya keilmuan segala-gala jenis makhluk Adapun kalimah ‫ هللا‬itu menunjukkan ujud kekuasaan Allah yang mutlak yang mentadbir. sama ada yang halus ataupun yang kasar. AsmakNya. sama ada yang dapat dilihat ataupun yang tidak dapat dilihat dengan mata. mengurus dan menentukan segala takdir qadha dan kadarNya dan disinilah manusia perlu mengingati bahawa segala keilmuan dari ZatNya.

w.w supaya maksud tujuan ilmu ini tidak lari dari akidah dan kebenarannya dan setiap nas yang berasaskan al quran dan hadis nabi apabila ditolak setelah jelas kebenarannya adalah menjadi kafir dan juga sesiapa yang mengatakan ada kepimpinan lebih baik dari kepimpinan Rasullullah maka mereka juga adalah kafir inilah maksud nas yang terdapat didalam al quran 12 .yang meliputi seluruh planet bumi dan langit.t kepada manusia cuma manusia sahaja yang berfikiran sempit untuk memahamkannya sedangkan Allah menerangkan bahawa tiada yang tidak disentuh oleh Allah didalam al Quran tersebut. dari kedua-dua ilmu ini maka para pewaris nabi memberikan dua asas ilmu yang wajib diketahui oleh semua hamba Tuhan iaitu ilmu (Awal agama mengenal Allah) dan juga ilmu mengenal diri (Barangsiapa mengenal dirinya maka mereka mengenal Tuhannya) maka mengenal Tuhan itu bermula dengan mengenal rahsia kalimah ‫ ال‬pada kalimah ‫ هللا اال اله ال‬dan mengenal rahsia kalimah ‫ هللا‬pada kalimah ‫ هللا اال اله ال‬iaitu sifat Jalal dan juga sifat Kamal mengikut ilmu sifat 20 Adapun ilmu mengenal diri kita boleh perolehi daripada kalimah ‫ اال‬pada kalimah ‫ هللا اال اله ال‬dan kalimah yang mengaitkan perkataan tuhan dan keilmuan serta penyembahan kita boleh perolehi daripada keilmuan ‫ اله‬pada kalimah ‫اله ال‬ ‫ هللا اال‬mengikut kaedah ilmu sifat 20 dan semua nas yang berkait dengan ilmu ini mestilah di rujuk kepada al quran dan hadis nabi s.a.w. ini bererti juga bahawa segala keilmuan untuk tamadun manusia mereka perlu mengkaji kalimah ‫هللا اال اله ال‬ Apabila kita perhatikan bahawa kalimah ‫ هللا اال اله ال‬itu adalah tempat berkumpulnya asas-asas aeluruh ilmu disana maka manusia wajib memahaminya betapa luasnya ilmu yang telah disediakan oleh Allah s.t kerana itulah Allah utuskan nabi dan rasul untuk memberi kefahaman isi kandungan al quran itu kerana nabi dan rasul berguru dengan malaikat dan Allah dan cukuplah bagi manusia untuk menimba ilmunya kerana nabi dan rasul adalah lebih tepat kefahamannya dari kita sebagai manusia biasa yang serba kekurangan namun jagalah akidah dengan sebaik-baiknya Daripada kalimah ‫ هللا اال اله ال‬itu lahirlah ilmu yang disebut sebagai Rububiyah dan juga Uluhiyah iaitu ilmu yang menerangkan tentang Tuhan dan hambanya. apa yang penting bagi manusia ialah mempelajari ilmu al quran tersebut dengan yakin tanpa ragu Tidak ada manusia yang benar-benar faham ilmu al quran tersebut dengan tepat sebagaimana yang dikehendaki oleh Allah s.

tidak guna kita mempertahankan keaiban dan kelemahan kita dalam berhujah tentang apa yang kita kurang arif tentang ikrar diri kita kepada Allah dan RasulNya Kerana itu Allah berfirman didalam al quran surah An Nisa ayat 64 dan 65 Maksudnya : Dan Kami tidak mengutus seorang Rasulpun melainkan supaya ia di ta'ati dengan izin Allah Dan FirmanNya lagi: 13 .Didalam ilmu ini jelas menunjukkan bahawa dengan adanya Tuhan yang disembah dan si penyembah maka berlakulah ikrar dan janji diantara hamba dengan Tuhan. kerana itulah ayat pada surah al A'araf 172 terdapat perkataan ‫( لوا قا‬Mereka berkata) ‫( بلى‬Betul) ‫( نا شهد‬Kami menjadi saksi) Bolehkah diantara manusia tafsirkan maksud "Kami menjadi saksi ? Siapa yang menjawab pertanyaan daripada Allah "Kami menjadi saksi ? Maka daripada jawapan tersebut lahirlah perkataan ‫( ان اشهد‬Naik saksi aku) Saksi apa ? Saksi pada menyatakan dengan ikrar ‫ هللا اال اله ال‬dengan menyatakan ganti diri yang berikrar dengan menyebut ‫ ان اشهد‬pada kalimah tauhid tersebut itulah tafsir yang menyebabkan lahirnya ikrar kita dialam Roh dan inilah TASYAHUD UNTUK PENGHORMATAN KEPADA TUHAN DAN RASUL Penghormatan terhadap Rasul dengan menyebut ‫ هللا رسول محمدا‬dengan menyebut ikrar ‫ ان اشهد‬kerana penghormatan kepada Muhammad yang telah dilantik oleh Allah sebagai PesuruhNya ini bererti kita mengiktiraf ketentuan Allah kepada Muhammad s. tahukah kita apa maksud ‫ ? انه‬Siapa yang mengikrarkannya ? Kerana itu janganlah kita melonggarkan keyakinan kita terhadap Allah dan RasulNya dan kepada diri kita juga Sesungguhnya kita ini adalah lemah yang sentiasa didalam kekurangan dan kepincangan didalam soal ilmu.a. maka ‫لو قا‬ ‫ نا شهد بلو‬itulah yang bermaksud ‫( ان اشهد‬Naik saksi aku) inilah fitrah ilmu yang lahir dari alam Roh tersebut terhadap diri kita sebelum Allah menjadikan jasad manusia yang dimulai dengan penciptaan Adam dan Hawa oleh Allah dan demikian jugalah maksud ‫( انه علم فا‬Fa'alam an nahu) pada menyatakan tauhid ‫ هللا اال اله ال‬.w andainya kita tidak berikrar demikian maka tidaklah ada ertinya perkataan ‫ نا شهد بلى قالو‬pada ayat Al A'araf 172 tersebut.

kuasa berkehendak kepada sifat Iradat. mengikut maksud huruf kepada kalimah ‫ اال‬ini ialah melainkan. Iradat ataupun berkeinginan atau cenderung. ini bermaksud bahawa Allah menguasai seluruh hamba ciptaanNya. ertinya sesuatu yang tidak mutlak atau tidak berdaya upaya. dan Hayat atau kehidupan atau menghidupkan atau sumber kehidupan. Ilmu dah hayat.atau berkehendak Ilmu atau pengetahuan atau mengetahui. maka sebenarnya didalam kehidupan manusia di Planet dunia ini manusia belum lagi cukup untuk memahami ilmu yang Allah sediakan yang tidak terhingga banyak dan luasnya dan manusia belum lagi sampai ketahap memahaminya dengan berkesan. ini kerana disebabkan kita jarang mendengar pengkaji ayat-ayat Allah dan rahsianya maka tamadun umat manusia teraba-raba hendak menyelesaikan sesuatu masalah ilmu Kali ini kita focuskan pada kalimah ‫ اال‬pada kalimah ‫ هللا اال اله ال‬kerana dari kalimah inilah banyak ilmu yang belum lagi kesampaian dengan sempurna dan kepada pengkaji ilmiah islam sendiripun belum lagi termampu membongkar istilah dan mengenalinya. persoalannya adakah sifat tersebut berbentuk jirim ataupun Jisim atau jauhar Fardhi atau Jauhar Basit ? 14 . Iradat. ertinya Dia sentiada dalam urusanNya sebagaimana firman Allah didalam surah Ar Rahman ayat 29 ‫فى هو يوم كل واالرض السموت فى من يسئله‬ ‫( شأن‬Sekalian makhluk yang ada di langit dan juga bumi sentiasa berhajat denganNya. setiap masa Dia dalam urusanNya iaitu mentadbir dan menjadikan) Apa yang penting pada N3 ini ialah mengenal asas makhluk didalam sifat qahar ini yang berpunca daripada empat sifat iaitu qudrat ataupun kuasa atau tenaga.Maksudnya: Maka demi Tuhanmu (wahai Muhammad) mereka tidak disifatkan beriman sehingga mereka menjadikan kamu hakim dalam mana-mana perselisihan yang timbul diantara kamu Berhubung dengan kalimah ‫ هللا اال اله ال‬dan ilmu yang terkandung didalamnya. sifat mengetahui kepada sifat Ilmu dan sifat menghidupkan kepada sifat Hayat. sedangkan sifat ma'ani itu ialah sifat makhluk Didalam al quran sifat ini disebut sebagai ‫( عباده فوق هر القا وهو‬Al An'am ayat 61. ia bukan sahaja mencipta akan tetapi menentukan segala keperluan hambaNya di langit ataupun di bumi. didalam ilmu sifat dua puluh disebut sebagai kuasa roh kepada sifat qudrat. jadi mengikut ilmu sifat dua puluh ‫ اال‬ini adalah sifat qahar iaitu sifat kekerasan atau sifat penaklukan (Berkuasa mutlak) Tuhan yang mengandungi sifat ma'ani iaitu sifat qudrat.

Jauhar pula membawa kepada maksud gambaran sesuatu benda yang tidak dapat dipecah-pecahkan atau dipisah-pisahkan. Jisim. dan ilmu inilah yang sangat dimarahi oleh golongan sekular barat dan anak didiknya diseluruh bumi ini Asal semua makhluk pada peringkat awalnya disebut oleh Allah sebagai KULLUM MIN 'IENDILLAH (setiap sesuatu adalah datangnya daripada Allah) demikian Al Quran menyatakan pada ayat An Nisa 78 dan daripada Allah inilah para ulama yang muktabar didalam ilmu akidah ini menyatakan bahawa setiap sesuatu itu Allah jadikan daripada Nur dan dari nur inilah dijadikan pula Roh. Allah bukan Jisim. Nafsu. Jauhar Fardhi adalah benda yang paling halus yang tidak dapat dibahagi-bahagikan kerana terlalu kecilnya dan Jauhar Basit adalah sesuatu yang melapangkan kehidupan. Jisim adalah benda yang dapat dibahagi-bahagikan. Jauhar Basit dan Jauhar Fardhi. dan setiap Jirim ada permulaanya. sama ada kecil ataupun besar. jadi bolehkah kita membilang berapa billion makhluk yang Allah telah jadikan hanya dengan asas ilmu makhluk yang ada hanya pada empat sifat ma'ani pada sifat qahar didalam ilmu sifat dua puluh ? Pengkaji atau penyelidik sumber makhluk dari empat sifat ini tentunya tidak akan berjumpa dengan suatu cara untuk mencungkil rahsia asal sumber kejadian alam (makhluk) selagi mereka tidak mengkaji arah tuju ilmu sifat dua puluh yang telah lama dibuang oleh orang berfahaman wahabi dan kemudiannya di ikuti pula oleh manusia di zaman ini. 15 . Akal dan Nyawa kerana dari sumber inilah yang menjadi kesempurnaan kehidupan semua makhluk ciptaan Tuhan tidak kira makhluk yang di bumi ataupun di langit. Akal. Allah bukan Jirim. mengikut agama bahawa Jirim itu ialah setiap benda yang memenuhi ruang. Nafsu dan Nyawa dan dari sumber ini pula Allah jadikan ia sebagai keperluan semua makhlukNya Apa yang perlu kita kaji tentang sumber ini ? Sepatutnya kita perlu memahami erti maksud Jirim.Andainya ia bersifat tersebut maka makhluk itu tentunya bukan dari sumber yang nyata namun ia diujudkan Tuhan untuk menjadi asas makhluk yang ghaib seperti Roh. Maksud Jisim pula ialah Jauhar atau benda yang tersusun dari Jauhar Fardhi.