Koleksi Mutiara Kata

1) Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya
sekadar senyuman.

2) Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di lautan telah
ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa,
nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.

3) Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.
4) Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam
sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang.
5) Hati yg terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk
asalnya.
6) Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan
jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.
7) Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan.
Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah.

8) Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan.
Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia! dari memberi dengan banyak tapi
diiringi dengan riak.

9) Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang
berdosa yang tidak mempunyai masa depan.
10) Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Tetapi
kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera.
11) Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam
kaki.
12) Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Tetapi manusia yang selalu
mengecewakan agama.

13) Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan
perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan
perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya.

14) Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam
yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.

15) Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan.
Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan
pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

24) Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. 18) Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. 23) Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. 20) Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan.16) Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong. 29) Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi . pabila kita me! makainya semua akan dapat merasa keharumannya. 22) Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya. 17) Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. 21) Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya ayak dibuat kayu api. 27) Kegembiraan ibarat semburan pewangi. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. 25) Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. 30) Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. 19) Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. . 28)Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. 26) Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat.

33) "Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia. 36) Jika kejahatan di balas kejahatan. 32) Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa. menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati. seribu bahasa. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan. Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa). maka itu adalah dendam. Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.. Jika kebaikan dibalas kejahatan. itu adalah zalim.. tetapi tidak melihat apa-apa" 34) "Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. 41) Hadiah Terbaik : -> Kepada kawan ." 37)"Hidup umpama aiskrim. Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup" 35) Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan" 40) "Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan" 39) "Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri.31) Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa. Lidahnya Selalu Basah Dengan Zikrullah.Kesetiaan -> Kepada musuh . Manusia boleh membentuk seribu kata-kata. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. Nikmatilah ia sebelum cair" 38) "Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna utk menjelaskan perasaan. itu adalah mulia dan terpuji.Kemaafan . umpama kaca mata yang bersinar- bersinar. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu. menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan.

janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain. Kita adalah pelakonnya. Tetapkan akal pada hal tertinggi." 52) "Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. sabar itu iman." 49) "Lidahmu adalah bentengmu." 56) "Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman. 46) "Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari" 47) "Cakap sahabat yg jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang" 48) "Ingatlah. duit bukan kawan." 55) "Fikirkan hal-hal yang paling hebat. Dan Anda akan mencapai yang tertinggi." 54) "Apa yang diperolehi dalam hidup ini. kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan"." 44) "Dunia ini ibarat pentas. Hati itu ialah raja yang menentukan.Kebebasan 42) "Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan" 43) "Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain." 57)"Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. jika elok menjaganya maka ia akan menjagamu. tetapi kita sering kali ingat apa yang ora ng lain ada.Contoh terbaik -> Kepada yang tua . -> Kepada pasangan ." 53) "Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. dan jika membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu" 50) "Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri" 51) "Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang..Khidmat -> Kepada yang muda . Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat" 45) "Akal itu menteri yang menasihati. adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya. Dan anda akan menjadi terhebat.-> Kepada ketua .Hargai budi mereka dan kesetiaan.Cinta dan ketaatan -> Kepada manusia . Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. Apa .

Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu." 60) "Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul. Sahabat sejati menjadi pendorong impian." " Mutiara Kata Hiasilah kehidupan ini dengan gurau senda kerana ia melambangkan kehidupan yang harmoni." 63) Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara : "Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan.yang ada hanyalah percubaan. Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah. pasti akan menghasil kecemerlangan. menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah. dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya.w. tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah. akal mengatatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandaiannya." 62) "Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan. Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu." 59) "Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal.buah jiwa adalah iman dan buah fizikal ialah kemajuan" "cinta kepada bunga akan layu.dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu.cinta kepada manusia akan berpisah dan cinta kepada ALLAH s. menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa. ." 58) "Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusi! a untuk menyambut kesempatan yang menjelma.." 61) "Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik. . Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi.t akan abadi" Wanita itu sendiri adalah rahsia Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya. cabaran dan pelbagai peluang. Jangan jadikan diri anda ibarat sekumpulan tisu-tisu kerana tugasnya adalah untuk mengesat benda -benda yang kotor "buah akal ialah ilmu pengetahuan. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan.

tapi.. nilai persahabatan diukur dengan kejujuran.. zaman berubah tetapi... Iman itu bukan hanya harapan. esok adalah harapan…. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu..kerana mengharap tidak pasti tertunai. Orang berjimat selalunya memperhitungkan perbelanjaannya.jadi sebelum berkata fikirkan akibatnya.kecuali tali itu putus…barulah ia bebas melayang… # Janganlah disamakan antara orang yang berjimat cermat dengan orang yang kedekut... .dendam manusia tidak pernah berubah.. lelaki yg gagah mustahil tidak pernah menangis. kita jangan selalu mengharap... percintaan yg akan menyebabkan mereka menangis. dimana sering terikat dengan sesuatu.. Kata-kata hikmah Semalam adalah kenangan..bersabar.. tapi jelas di ulang-ulang sesungguhnya lidah itu lebih berbisa.sebab manusia akan meninggalkan apa yg di cinta keinsafan bukan mudah untuk di tatang. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati.dari segala senjata... hari ini adalah kenyataan..diharungi lalat..bukan kebendaan jadilah ubi yg bertutup rapat…bukan kek yg berkrim tetapi..memilih jalan yg derita . masuk dan keluarnya wang tersebut dengan tujuan membelanjakan menurut sepatutnya. ia adalah apa yang terpancar di dalam hati dan dibuktikan dengan amalan… Setiap kita di dunia ini tidak mahu... Sedangkan orang yang kedekut mengumpulkan harta dengan tujuan menambah sebanyak-banyaknya.tetapi kita boleh.. kedewasaan tidak menghalang apa yg di inginkan oleh setiap insan… manusia bagaikan layang-layang.menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.hakikatnya tanpa usaha keajiabpan tidak akan berlaku. Orang yang berjimat mengatur hartanya dan yang kedekut diatur oleh hartanya. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa.kerana kesabaran itu mengajar kita erti kehidupan jangan menangis kerana gagal dalam cinta..tidak dapat bebas dengan sempurna.

melainkan jika anda melihat sesuatu kemungkaran dalam agama yang dilakukan oleh orang itu. Jangan merasa puas hati bila mendengar pujian orang dihadapan mu. # Iri hati dan dengki adalah suatu penyakit yang tidak nampak pada tubuh penderitanya. Kata hukama Renungkan kata kata ini: 1. Kalau dia tetap tinggal dirumahnya maka seluruh masalah berjalan dengan wajar seperti halnya alur sungai.Harapan semacam itu adalah sia sia belaka dan tidak betul. # Cacatnya nasihat ialah bila disampaikan secara terang-terangan # Sebaik-baik saudara atau kawan ialah bila engkau lupa dia mengingatkan dan bila engkau ingat dia menolongmu. 4.# Kata-kata yang paling agung dan mulia adalah Allah. 2. Kata-kata yang paling lembut adalah kasih sayang (ar-rahman-ar rahim). Jangan harapkan orang lain akan bersikap sama terhadapmu bila berada di belakangmu sebagaimana yang anda kenal kepada nya dimasa berdepan denganmu.w. # Wanita seperti sungai. Kata-kata yang paling cepat adalah waktu dan kata-kata yang paling panjang adalah kekal abadi. atau pun merasa senang bila ditunjukkan rasa kemesraan dan muka manis terhadapmu. Jika dia keluar meninggalkan rumahnya maka dia seperti air sungai yang meninggalkan alurnya dan mengancam kerosakan. 3. # Ketenteraman. # Sabar dan tenang adalah dua kembar yang dilahirkan oleh jiwa besar. maka ketika itulah boleh anda menentang usaha-usaha kemungkaran yang dilakukannya. Bahkan dengan ketenangan dan sakinah itu imannya akan makin bertambah dan makin kukuh.t akan murka lalu diserahkan semua urusan itu kepada orang itu. sebab dikhuatiri bahawa Allah s. sebab yang demikian itu belum tentu timbul dari hakikat batinnya. Jangan sekali-kali mengadukan segala hal ehwalmu yang berupa kesusahan dan sebagainya kepada orang lain. Jangan menilai seseorang menurut keadaan dunianya lalu anda memuliakannya. sebab dunia itu kecil sekali disisi Allah s. 5.t Jangan sampai anda menjual agama mu untuk mendapatkan benda benda keduniaan sehingga anda dipandang kecil dimata . kedamaian dan ketenangan jiwa yang dirasakan oleh orang-orang yang berbahagia itu akan selalu dianugerahkan kepada yang mendakap mesra keimanan dalam dadanya.w. Jangan menentang orang lain sehingga terjadi permusuhan di antara kamu bersama.

w. . kerana bersikap demikian akan membinasakan anda. Ingat lah.orang yang memberinya. rendah atau hina kepada sesiapapun samada yang masih hidup mahupun yang telah mati. Jangan memandang kecil.t serta anda ber lindung dengan Allah s. sebab yang demikian itu akan lebih membahayakan diri anda. Jika anda mendengar bahawa orang itu pernah mencelamu atau membuat sesuatu keburukan terhadap dirimu. jangan cuba memikirkan sesuatu rancang balas terhadap perbuatannya itu.t daripada bahaya-bahayanya.Mungkin suatu masa kelak anda tidak akan diberi lagi.Sekalipun orang itu pada lahirnya fasik dan jahat. 6. tidak mustahil pula nasib yang semacam itu akan menimpa dirimu sendiri. sehingga anda mengakhiri hayatmu dalam keadaan fasik dan jahat. Sebenarnya anda tiada mengetahui mungkin sekali orang itu lebih baik nasibnya dari anda dibelakang hari. maka sebaik-baik anda serahkan perkara itu kepada Allah s. 7. maka ketika itu anda akan kehilangan harga diri dimatanya.w. sedangkan ia mengakhiri hayatnya dalam keadaan baik dan soleh.