Chocolate Moist Cake.

Bahan-Bahan:
Bahan-Bahan Kek
4 biji Telur
250 butter (1 buku)
2 cawan caster sugar
2 cawan tepung gandum
1 camca teh bikarbonat of soda
1 camca teh esen vanilla
1 cawan serbuk chocolate
1 cawan air suam

topping:
1 bar cooking chocolate cook with double boiled and put 1 camca butter

Cara:
1. Pukul telur hingga kembang
2. Masukkan butter dan gula and pukul hingga kembang
3. Masukkan esen vanilla and tepung(diayak dgn bicarbonat of soda)
4. Masukkan chocolate yg dibancuh with air suam
5. pukul hingga kembang
6. Bakar in oven with heat 200c

**topping:
1 bar cooking chocolate cook with double boiled and put 1 camca butter

RESEPI KEK COKLAT MOIST

Bahan-bahan
Bahan Kek
5 biji telur gred A
2 cawan tepung superfine@tepung kek
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula halus
1 1/4 cawan susu pekat
2 1/2 cawan susu segar@susu cair@susu coklat@air biasa
1 1/2 cawan minyak
1 1/2 baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 sk esen vanila
1 sk garam

Bahan Topping @ Ganache Coklat
100ml whipping cream/fresh cream
250g coklat masakan gelap (dark chocolate)
1 sudu besar golden syrup (utk kurangkan pahit coklat)
1 sudu besar butter (utk topping yg berkilat)

Cara-cara:

Ayak tepung, serbuk koko, baking powder, garam dan soda bikarbonat.Ketepikan.
Pukul telur dan juga gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila. Putar lagi sebati.

(Guna blender pon tak mengapa)
Masukkan susu segar@susu cair. Kemudian masukkan bahan ayak tadi. Gaul sebati.Akhir
sekali masukkan minyak.
Oleskan loyang dengan sedikit butter/marjerin, tuang adunan kek dan kukus lebih kurang 1 jam
atau sehingga masak. kek nih boleh juga dibakar di oven dengan suhu 170.
Sejukkan kek. Sementara itu buat topping/ganache coklat.Panaskan whipping cream/fresh
cream sebentar (tak perlu hingga mendidih). Jika tiada boleh sub dgn susu segar/susu cair tapi
kurangkan sukatan 50ml. Masukkan coklat masakan. Kacau hingga cair dan licin. Kemudian
masukkan syrup dan juga butter. Kacau sebati. Tuang ke atas kek yang dah sejuk tadi.
Masukkan peti ais kemudian baru potong dan hidang.
Nota Hana : Untuk topping coklat seperti gambar, hana curah ganache dua kali. Sekali utk salut
kek, dan sekali lagi utk topping yg meleleh. Untuk salut kek hana buat satu adunan topping di
atas. Lebihan ganache hana simpan dan sejukkan dalam peti ais sebentar untuk paipkan
border atau buat bunga. Untuk topping meleleh tuh hana buat setengah adunan dr resepi
topping di atas. Kene pastikan kek sejuk dan topping pertama dah beku supaya topping meleleh
cantik dan tak cair sangat.

2 sb tpg kastard
1 sb tpg jgg
2 sb gula
2 sb butter
1 1/2 cwn susu cair
(msak smua atas api hgga pekat.. Biar sjok)

Adunan donat:
1/2 cwn ais suam
2 sb gula
2 sb susu pekat
6gm yis
(satukn hgga yis bbuih lbih kurang 10mnit)
2 cwn tpg gndum
2 sd tpg jgg
1 sb shortening
2 sb marjerin
1 bji telor
scubit gram

Cara2:
Uli smua bhn d atas mcm u all buat donat.. Donat buat bulat2 n taruk kastard sbg inti.. Biarkn 30 mnit..
Greng..

Bee hives mini buns with butterscotch sauce, pumpkin seeds & almond flakes.Dough resepi dari chef manal..tapi lydia add
pumpkin seeds, almond flakes and butterscotch sauce

DOH✏️
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap
melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di
tangan.
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh
kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave
yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di
dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra
menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas
bawah.

Berhati2. BUTTERSCOTCH SAUCE 1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok 1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair) A pinch of salt 1/2 tsp vanilla essence 25g butter 1. sejukkan dan masukkan dlm puff tadi. 2. Masukkan dlm piping bag dan bakar suhu 170. NOTE:. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas. 9 November 2013 at 17:47 .Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan. butter dan masak hgga mendidih. 11. 3.3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton. 500 ml fresh milk Secubit garam dn gula 1 sdb butter 2 sdb tpg kastard Satukan semua bhn dan masak hingga pekat. kacau hgga xmelekat di periuk dan nampak licin. Jsngan tambah tepung.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat. sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping. Masukkan brown sugar..Sedia untuk dihidangkan. Time bako dalam 10-15 minit.Cairkan butter dakam periuk kecil. Satukan air. Resepi inti kastard. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya. NOTE:. 20 minit..2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2. cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2. baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau . kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih. gula. Resepi puff: 1 cwn tpg gandum 100g butter 250ml air 3 biji telur Cara. DONUT SIMPLE By Khairiah Kerry on Saturday. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya. Masukkan tpg.1) doh memang lembik. Biarkan sejuk dan masukkan telur dan kacau sebati. garam.

susu.2 cawan tpg gandum1sb susu pekat manis1/2 sb yis mauripan + 1/4 air suam1sb plantaSedikit garamCara membuatnya:★mauripan bancuh dgn air suam★satukan tepung. planta. garam dan mauripan★uli sehingga jd doh yang lembut (jika keras tambah sedikit air)★biarkan doh naik 2x ganda★kemudian bentukkan .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Goreng hingga garing. Perap utk beberapa jam.utk menumis garam gula Blend kesemua bahan2 dan lumurkan pd ayam. Resepi Rendang Tok Bahan: .AYAM GORENG 1/2 ayam 1/2 bj bawang besar 4 bawang putih 2 cm halia 1 btg serai 1 sudu besar rempah kari daging 1 sudu kecil seebuk cili(terpulang nak pedas byk mana) 1 sudu kecil sebuk jintan manis 1 sudu kecil serbuk ketumbar 1/2 sudu kecil pewarna merah 3 tangkai daun kari bawang besar.

3.Daun salam adalah bahan kesenian rendang Tok. Masakkan rempah itu dahulu. garam. gula Melaka/kabung.Masukkan daging yang diperap beberapa jam tadi.Mula-mula perapkan daging dengan sedikit bahan kisar. 4. Masakkan rendang tok ini biar betul-betul kering.Masukkan santan. separuh dar kerisek.1 1/2 kg daging (dipotong dadu mengikut saiz dikehendaki) 3 liter santan 1 biji kelapa parut (sangai. 2. kacaukan. Kacau sedikit. jadikan kepingan dan disangai) 2 helai daun kunyit beberapa helai daun salam 3 batang serai (dititik) 1 batang kulit kayu manis 4 biji bunga lawang 10 biji bunga cengkih 1 1/2 keping gula nipah/kabung/melaka Garam secukup rasa Minyak untuk menumis Bahan disangai (goreng tanpa minyak): 11/2 sudu makan jintan manis 1/2 sudu makan jintan putih 2 sudu makan biji ketumbar Bahan kisar: 20 biji cili kering (rendam dulu) 1 sudu teh lada hitam 10-15 biji bawang merah 1 labu bawang besar 5 ulas bawang putih 3 sm lengkuas 5 batang serai 5 sm halia 3 sm kunyit hidup ** Bahan yang disangai tadi Caranya: 1. masukkan semua baki kerisik dan kelapa kepingan kecil yang disangai tadi.Rendang Tok ini mesti kering dan ia akan bertukar warna kehitaman. Kacau. TIPs: 1. 2. jadikan kerisik) sedikit isi kelapa (dihiris kecil. . biarkan ia masak.Bila daging nampak empuk. bunga lawang.Panaskan minyak dan tumiskan serai. daun salam dan daun kunyit yang telah dicarik. kulit kayu manis. `tambah air jika perlu' 5. bunga cengkih dan bahan kisar.

Apabila permukaan bawah adunan telah berwarna keperangan dan permukaan atas pula nampak gelembung seperti buih boleh lah diterbalikkan.Tuangkan adunan ke dalam kuali dan bentukkan bulat. strawberry dan lain-lain (mengikut citarasa) Cara-caranya: 1.Ketebalan mengikut citarasa. blueberry. . 7. 4. 2. esen vanilla dan minyak.Kacau adunan hingga sebati.Masukkan madu. Boleh juga menggunakan inti lain seperti coklat.Pukul telur dan gula sehingga kembang.Buat hingga adunan habis.Panas kuali 'non stick'.Sapukan inti pada sebelah pancake dan tutupkan dengan satu pancake.Setelah sebati masukkan tepung bersama soda bikarbonat yang telah diayak bersama.Masukkan susu cair/susu segar dan kacau sebati (boleh ditambah susu cair/susu segar jika adunan terlalu pekat). 6. 5.Resepi Dorayaki Bahan-bahan: 100 gram tepung gandum 60gram gula 2 biji telur 2 sudu teh madu Setengah sudu kecil soda bikarbonat Setengah sudu kecil esen vanilla Setengah sudu teh minyak masak 50ml susu segar / susu cair (boleh ditambah jika adunan terlalu pekat) Inti : inti kacang merah yang manis. 3. Kacau sebati.

sedikit garam .(Saya tapis).3 sudu besar serbuk koko* .Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.1 cawan tepung gandum* .Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak. susu dan minyak. CARA MEMASAK: ~ Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Biarkan sebentar dan bahagikan kepada 2 bahagian.60 gm gula halus . baking powder dan serbuk koko yang telah di ayak dan di gaul sebati.1 sudu besar tepung gandum CARA-CARA: .Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.1/2 cawan minyak jagung/masak .2 biji telur .250 gm cream cheese .Masukkan telur di ikuti dengan air dan tepung gdndum.1/2 sudu kecil baking powder* (*Bahan-bahan perlu di ayak dulu) CARA-CARA: ~ Pukul telur di dalam bekas lain bersama gula sehingga kembang. tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.1 sudu kecil baking soda* .Masukkan air panas.1 cawan gula halus .1/2 cawan susu segar/cair . .Buka aluminium foil dan tuang aduan cream cheese di atasnya.Setelah benar-benar sejuk boleh potong dan hidangkan. BAHAN B (KEK) .KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE (Loyang 8×8×3 inci) BAHAN A: . baking soda.Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati.Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya.1 sudu kecil vanilla .Biarkan sebentar. tutup adunan coklat selebihnya.Tuang aduan coklat.1 biji telur .Pukul lagi dan gaul sebati.1 sudu besar air .Guna api sederhana je. tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.1/2 cawan air panas didih .Setelah itu masukkan tepung gandum.

kacau sebati 4.Resipi: Blueberry Muffin (Chef Wan) Bahan-bahan: (Untuk 25 biji muffin) 2 cawan tepung gandum* 2 sudu teh baking powder* 1 cawan gula kastor 2 biji telur 1 cawan susu (dutch lady full cream) 1/2 cawan minyak sayuran 1/2 cawan oat blueberry filling secukupnya Cara membuatnya: 1. .Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 celcius lebih kurang 35 minit.Sudukan dalam muffin cup.Ayak bahan bertanda * 2.Satukan gula.susu dan minyak dan whisk hingga sebati 3.telur.Masukkan tepung.Masukkan oat dan kacau lagi biar sebati 5.letak blueberry dan sudukan sedikit lagi adunan muffin biar menutupi blueberry 6.

Laksam Terengganu

Bahan-bahan (mee laksam)

3cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
1/2 sk garam.

Bahan Kuah Laksam :

6ekor ikan
200ml santan pekat
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 keping asam gelugur
1 sk garam
1 sb gula

Bahan sambal :
2 inci belacan
1 biji limau kasturi
5 biji cili padi

bahan Hiasan :
bunga kantan
kacang panjang.

cara-caranya :

Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik
sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung-
supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang
sampai habis

Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan
lain. Masak sehingga agak pekat.

Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau.

Kerepek Bawang Pedas

Bahan-bahan :

DOH PEDAS:
1 Kg tepung gandum
200 gm bawang merah*
6 ulas bawang putih*
1 ketul lengkuas muda(saiz kecil)*
3 batang serai *
3 sb udang kering (tumbuk jgn halus sgt)
6 sudu besar cili kering kisar (nak pedas tambah lagi)
garam secukup rasa dan sape2 yg mkn pak aji boleh la letak skit..
1 cawan air utk blend bahan yg bertanda*
DOH PUTIH:
1 kilo tepung gandum
3/4 cawan majerin
1 sk garam
air

Cara-caranya:

DOH PEDAS:

blend bahan2 yg bertanda* dgn 1 cawan air.
lepas blend tuang dlm penapis,air nya jgn dibuang.
masukkan tepung dlm bekas,kemudian masukkan bawang yg ditapis tadi,udang kering dan garam.
gaul semua sambil masukkan air dari bawang yg ditapis sedikit2.uli hingga jadi doh.jika air bawang tadi x
cukup,boleh guna air biasa.
doh jgn terlalu lembut,agak2 keras sikit dari doh karipap

DOH PUTIH:

gaul tepung dgn majerin dan garam
masukkan air dan gaul hingga jadi doh sperti doh pedas tadi.
bahagikan kedua2 doh kepada 10 bahagian.(10 ketul doh pedas & 10 ketul doh putih)
ambil 1 ketul doh putih dan canai hingga nipis .ketepikan kemudian canai 1 ketul doh pedas hingga nipis
juga. semasa mencanai boleh guna mesin @ alat mencanai.
letak doh putih yg telah dicanai tadi di bhgn bawah dan doh pedas di bhgn atas.gelekkan kedua2 doh
supaya melekat.
selepas itu boleh digulung doh tadi dengan kemas.
buat proses menggulung ini hingga habis.menghasilkan 10 ketul.
ambil seketul yg dh digulung ,hiris nipis2 dgn pisau yg tajam.
Selepas itu bolehlah digoreng hingga kekuningan.

DAGING MASAK SATE GORENG

Bahan-bahannya:

500 gram daging batang pinang dipotong ikut suka
5 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
sedikit lengkuas dikisar
sedikit halia dikisar
sedikit kunyit hidup dikisar
3 batang serai dikisar
2 sudu kecil ketumbar}
1 sudu kecil jintan halus} dicuci, ditos, disangai dan dikisar
gula melaka, garam dan perasa secukupnya
sedikit minyak zaitun
minyak masak

Cara-caranya:
1. Gaul bahan-bahan kisar bersama daging, gula melaka, garam dan perasa. Perap selama mana yang dikehendaki. Lagi lama lagi sedap.
2. Panaskan minyak zaitun dan minyak masak bersama. Tumiskan daging yang telah diperap bersama rempah tadi dan kacau rata.
3. Masak hingga air daging keluar dan kering sendiri. Sekiranya daging kurang empuk tambahkan sedikit air dan tutup kuali. Daging
hendaklah dikacau sekejap-sekejap supaya tidak hangus.
4. Apabila daging telah empuk dan garing bolehlah tutupkan api dan dihidangkan.

RESIPI KUIH SIPUT

Bahan-bahan:
1kg tepung gandum
1 senduk margerin - dicairkan dlm periuk
1 sudu serbuk kari daging/ayam
1 sudu sebuk cili
5 sudu serbuk kari
Garam secukup rasa
2 biji telur
2 sudu santan
Air secukunya
Daun kari

Bahan kisar halus

. Masukkan telur dan santan. Tekan diatas acuan kuih siput. 2 Kemudian masukkan telur dan dipukul sebati. masukkan beberapa helai daun kari kedalam kuali. Panaskan minyak dan goreng hingga separuh masak. Blueberry Cheese Tart BAHAN-BAHAN: 500gm tepung gandum 125gm mentega 125gm marjerin 100gm gula halus 1 biji telur BAHAN INTI: 250gm inti bluberi BAHAN KEJU KRIM: 250ml keju krim 50gm mentega 50gm gula halus CARA MEMASAK: 1 Pukul mentega bersama marjerin dan gula halus sehingga kembang. Gaul hingga sebati. Goreng sehingga garing dan rangup. toskan minyak. Dah masak. 3 Seterusnya masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan dikacau rata.Biarkan sejuk seketika sebelum disimpan. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.1 sudu ketumbar 1/2 sudu kecil jintan mnis 1/2 sudu kecil jintan putih 5 tangkai Daun kari 1 sudu udang kering Cara-Cara: Campurkan tepung gandum dan mentega bersama bahan bertanda merah hingga menjadi seperti serbuk roti.

Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati. 6 Keluarkan tat dari acuan dan sudukan inti bluberi serta keju krim. satukan keju krim.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan.Bahan : 300ml susu segar 6 keping keju kraft / 150g cream cheese 3 biji telur gred A 90g gula halus 110g tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla 110g mentega/marjerin Blueberry filling secukupnya Cara . 8 Angkat dan sejukkan.panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan) Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah) Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi.4 Setelah itu.blogspot.picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.kacau perlahan. Dengan api perlahan. 9 Sedia untuk dihidangkan. Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven) . 5 Sementara itu. paipkan adunan ke dalam acuan tat dan bakar pada suhu 170˚c selama 12 hingga 15 minit. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin. 7 Bakar semula selama lima minit lagi. untuk membuat bahan keju krim pula. RESEPI LIGHT BLUEBERRY CHEESE CAKE Kredit :HaSue@sue-hasue.Cara Membuat : Panaskan oven pada suhu 180c.com Bahan . mentega dan gula halus ke dalam mangkuk adunan dan kacau sebati.gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.

Bahan : 300ml susu segar 6 keping keju kraft / 150g cream cheese 3 biji telur gred A 90g gula halus 110g tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla 110g mentega/marjerin Blueberry filling secukupnya Cara . Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata .com Bahan . Dengan api perlahan.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan) Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah) Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi.panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju.gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.kacau perlahan. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.blogspot.Cara Membuat : Panaskan oven pada suhu 180c.Jom share semua & selamat mencuba Photo: RESEPI LIGHT BLUEBERRY CHEESE CAKE Kredit :HaSue@sue-hasue.

1/4 cawan plain yogurt . Bentukkan menjadi bebola kecil dan aturkan ke dalam loyang yang sesuai.suhu bilik 1/4 cawan minyak jagung 1/2 cawan air suam Sapuan .Badam Hiris dan kuaci serta bijan Cara-cara : 1.picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan. Tutup doh dengan kain lembab dan rehatkan sehingga kembang dua kali ganda dari saiz asal. Bakar sehingga masak. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga elastik.kuaci dan bijan. 4. Satukan semua bahan-bahan kecuali air ke dalam mangkuk pengadun. Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven) Jom share semua & selamat mencuba Roti Sarang Lebah / Beehive Bread Resipi : LydiaHoney FB Sumber : Madihaa Bahan-bahan 2 cawan tepung gandum 1/2 sudu kecil yis segera 1/4 sudu teh garam halus 1/2 sudu teh baking powder 1 sudu besar gula halus. 5. Taburkan di atasnya dengan badam. 3. Tumbuk doh buang anginnya. 6. Sapukan dengan kuning telur. Tunggu sehingga doh kembang dua kali ganda dari saiz asal.1 biji kuning telur + sedikit susu sejat Bahan Tabur . 2. Sos Butterscotch .

Akhir sekali masukkan essen vanila. Cairkan mentega. Masukkan whipping cream dan garam. Dalam mangkuk lain. 4. tuangkan ke atas permukaan roti. Masukkan gula perang. pukul telur dan gula. Tambahkan susu cair. Bakar adunan dalam loyang selama 20 . 2.30 minit. 3.Bahan-bahan 1/2 cawan gula perang 1/2 cawan whipping cream Secubit garam 1/2 tsp essen vanila 25 gm mentega Cara-cara : 1. bicarbonate soda dan esen vanilla satu persatu dan kacau. kacau sehingga rata. 4. baking powder. Tinggalkan 2 atau 3 sudu adunan dan masukkan dalam piping bag. Kacau perlahan-lahan. Resepi Kek Marble Cheese Bahan-bahan ( saiz kek 23cm ) . 5. gris loyang dan masuk adunan dalam loyang.250 gram butter -1 cawan serbuk koko -3 biji telur -1 setengah cawan gula kastor -1 setengah cawan susu cair -1 setengah cawan tepung gandum -1 sudu kecil baking powder -1 sudu kecil bicarbonate soda -1 sudu kecil esen vanilla Lapisan cheese: -250 gram cream cheese -1 cawan gula kastor -1 biji telur Cara-cara membuat: 1. Kacau sehingga gula larut dan berbuih. 3. Padamkan api. Panaskan oven. Cairkan butter. 2. Sos nampak cair tetapi apabila sejuk ianya agak pekat. tepung gandum. . Masukkan adunan butter tadi perlahan-lahan dan kacau. masukkan serbuk koko setelah butter cair dan kacau.

masukkan gula dan kemudian telur. Bakar semula selama 15 . Masukkan adunan cheese di atasnya...Untuk lapisan cheese: 1. Hias kek mengikut citarasa. Pipe adunan brownies dan buat corak menggunakan lidi. nak buat bulat2 pun bole. Mula2 buat belang2 pastu amik lidi n tarik dgn lidi belang2 tadi.Cara Membuatnya: Rebus daging sehingga empuk Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint. angkat dan toskan Tumis bawang dan cili kering sehingga garing dan naik minyak Masukkan kicap dan gaul rata Masukkan daging yang telah digoreng tadi Masukkan garam. 3.20 minit. Keluarkan brownies yang siap dibakar tadi. . bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging Cara . Putar cream cheese hingga gebu. 2.selamat mencuba RESEPI DAGING DENDENG Kredit : Resepi Ummi Bahan-bahannya: 1 kilo daging 100-150 gram cili kering ( dikisar) 5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat 2/3 sudu besar cuka Garam dan gula Sedikit minyak untuk menumis # Sedikit halia. tarik dari tengah ke tepi atau selang seli dari tepi ke tengah 5. . gula dan cuka Gaulkan dendeng daging. 4.angkat dan hidangkan Jom Share & selamat mencuba semua ya sis .1 jam Goreng daging. 6.