RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN KESIHATAN

Hari : Rabu Masa : 09.20-10.20 am Bil.pelajar : 30 orang
Tarikh : 06 Sept 2016 Tingkatan : 1 KA2 Minggu : 9

Tunjang Pembelajaran : Kekeluargaan
Tajuk Pembelajaran : institusi keluarga
Fokus Pembelajaran : Perkhawinan dan kerukunan rumahtangga

Objektif pembelajaran : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran, pelajar dapat :
i. Memahami definisi institusi kekeluargaan.
ii. Dapat menyenaraikan langkah mengekalkan insitusi kekeluargaan.

Penerapan nilai :
i. Memupuk semangat kerjasama dan toleransi dalam melakukan aktiviti secara berkumpulan.
Stail pembelajaran : Perbincangan kumpulan
Strategi pengajaran : Pembelajaran koperatif

Persediaan Pelajar : Pen, buku kerja dan buku teks
Persediaan Guru :Marker, buku kerja, buku teks dan sampul

Perbincangan . Guru menayangkan beberapa video ( 10 minit ) antara guru . . Fasa / Masa Aktiviti Maklumat Pengajaran dan Pembelajaran Organisasi Catatan . = Papan putih Perkembangan . Memberi sampul . Komunikasi Set induksi 2 hala . Video kepada kumpulan menerima 1 sampul. guru menerangkan tentang tajuk pembelajaran dengan = Guru memberi maksud kepada institusi = Pelajar kekeluargaan. . . tersebut. Setelah selesai. Setiap kumpulan dikehendaki berbincang dan akan membuat lakonan. . Di setiap sampul terdapat tajuk yang ( 10 minit ) akan diterima oleh pelajar. guru mengarahkan pelajar membentuk 4 kumpulan yang sama rata. Setiap akan kumpulan akan . Langkah 1 . . Penerangan berkaitan tajuk pembelajaran pada hari institusi kekeluargaan. Gambar bagi merangsang idea pelajar tentang dengan pelajar. Video . Setelah itu.

. Kumpulan lain pula akan melihat dan . subjektif. Pelajar dikehendaki membuat ( 20 minit ) tugasan yang persembahan lakonan berdasarkan diberikan oleh guru tajuk yang telah mereka terima. Buku teks Penilaian . pembentangan. Setiap kumpulan di berikan masa selama 10 minit untuk berbincang = Guru = Pelajar Langkah 2 . Guru mengagihkan . . Pelajar melengkapkan . = Guru = Pelajar . Pelajar diberikan lembaran kerja ( 15 minit ) lembaran kerja kepada yang mengandungi 5 soalan pelajar. . Melakukan mengemukakan soalan.

tajuk pembelajaran . Guru merumuskan keseluruhan yang diajar. Guru membuat . Selepas selesai menjawab soalan. = Guru . Guru bersoal jawab dengan pelajar ( 5 minit ) kesimpulan dan secara lisan berkaitan dengan sesi merumuskan tentang pembelajaran pada hari tersebut. . . tentang sesi pembelajaran pada hari tersebut. guru mengarahkan pelajar agar menukar lembaran kerja dengan rakan sebelah untuk di semak bersama. . Guru mengadakan sesi perbincangan = papan tulis dengan pelajar. Pelajar dapat menilai tahap = Pelajar kefahaman mereka melalui markah yang diperolehi Penutup .

= Guru = Pelajar PENILAIAN KENDIRI ______________________________________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________ PENILAIAN PENYELIA ____________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________ .