You are on page 1of 3

Indian States 2

1. The Palk Bay lies between:


(a) Gulf of Kutch and Gulf of Khambat (b) Andaman and Nicobar Islands
(c) Gulf of Mannar and Bay of Bengal (d) Lakshadweep and
Maldives
Ans: c

2. Vembanad Lake is in:


(a) Andhra Pradesh (b) Kerala (c) Orissa (d) Tamil
Nadu
Ans: b

3. Arakan Yoma is an extension of Himalayas located in:


(a) Baluchistan (b) Nepal (c) Kashmir (d) Myanmar
Ans: d

4. The marine boundary of the mainland of India is _____ km.


(a) 6100 (b) 6200 (c) 7516.6 (d) 6400
Ans: a

5. With which country has India the longest border:


(a) Pakistan (b) China (c) Bangladesh (d) Myanmar
Ans: c

6. In India, Tropic of Cancer doesn't pass through:


(a) Jharkhand (b) West Bengal (c) Gujarat (d) Maharashtra
Ans: d

7. Which of the following states has common border with Myanmar?


(a) Tripura, Manipur, Nagaland (b) Nagaland, Manipur, Mizoram (c)
Assam, Manipur, Nagaland (d) Assam, Tripura, Meghalaya
Ans: b

8. Which of the following states has common border with Pakistan?


(a) J&K, Rajasthan, Punjab (b) J&K, Rajastan, U.P., Gujarat
(c) J&K, Punjab, H.P., Haryana (d) H.P., Haryana, Punjab, Gujarat
Ans: a

9. The highest peak of western ghats or Sahyadri is Anaimudi. It is in:


(a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Ans: a

10. The highest peak of eastern Ghats is:


(a) Javadi (b) Velikonda (c) Jindhagada (d) Kollamalai
Ans: c

11. The meeting ground of eastern, western and southern Ghats:


(a) Javadi Hills (b) Palkonda Hills (c) Gingee Hills (d) Nilgiri Hills
Ans: d
12. The highest peak of the Nilgiris:
(a) Dodabetta (b) Makurti (c) Ootacamund (d) Nallamala
Ans: a

13. The islands of Andaman and Nicobar are of:


(a) Glacial origin (b) Volcanic origin
(c) Tectonic origin (d) Coral origin
Ans: b

14. The river which marks the international boundary between India and Nepal:
(a) Gandak (b) Kosi (c) Kali (d) Tista
Ans: a

15. Which one of the following is a land locked river:


(a) Tapi (b) Krishna (c) Periyar (d) Luni
Ans: d

16. Which state receives rain fall from north east monsoon:
(a) Orissa (b) Andhra Pradesh (c) Tamil Nadu (d) Kerala
Ans: c

17. Which state has the largest acreage of forest in India?


(a) Manipur (b) Nagaland (c) Assam (d) Madhya Pradesh
Ans: d

18. Lunej Petrol producing area is located in:


(a) Gujarat (b) Maharashtra (c) Assam (d) Kerala
Ans: a

19. Which one of the following is a newsprint producing centre in India?


(a) Hoshangabad (b) Nepanagar (c) Titagarh (d) Dalmianagar
Ans: b

20. In India, the first unit of cement industry was established in 1904 at:
(a) Bombay (b) Madras (c) Dalmianagar (d) Lakheri
Ans: b

21. The tribal population in Andaman and Nicobar islands belong to the:
(a) Australoid race (b) Caucasoid race
(c) Mongoloid race (d) Negroid race
Ans: d

22. Which one of the following is not correctly matched?


(a) Todas- Western India (b) Gonds- Central India
(c) Nagas- North East India (d) All are incorrect
Ans: a

23. Which of the following reservoirs is constructed on the chambal?


(a) Nagarjunasagar (b) Pant Sagar
(c) Gandhi Sagar (d) Govind Sagar
Ans: c
24. National Remote Sensing Agency is located in:
(a) Hyderabad (b) Dehradun (c) Bangalore (d) New Delhi
Ans: a

25. Which one of the following is not a correct statement?


(a) Haldia is in West Bengal (b) Kandla is in Gujarat
(c) Paradeep is in Assam (d) Murmugao is in Goa
Ans: c