You are on page 1of 68

Teaching

Guide 3
Second Edition

3
Contents
Introduction iv
Continuous and Comprehensive Evaluation 1
Lesson Plans 6
Answer Key to Students Book Questions
Introduction to Computers 16
Keyboard 17
Operating System 18
More about MS Paint 19
Introduction to Logo 20
Logo Commands 21
Writing and Arithmetic with Logo 23
Introduction to MS Word 2007 24
Tux Paint 25
Worksheet 1 26
Worksheet 2 27
Worksheet 3 28
Cyber Olympiad Questions 29
Revision Questions 30
Worksheets
Introduction to Computers 33
Keyboard 34
Operating System 35
More about MS Paint 37
Introduction to Logo 38
Logo Commands 40
Writing and Arithmetic with Logo 41
Introduction to MS Word 2007 42
Tux Paint 44

Answers to Worksheets 45
Test Papers
Introduction to Computers 49
Keyboard 50
Operating System 51
More about Paint 52
Introduction to Logo 53
Logo Commands 54
Writing and Arithmetic with Logo 55
Introduction to MS Word 2007 56
Tux Paint 57
Answers to Test Papers 58

1 iii
INTRODUCTION
In todays world, the computer has become an indispensable tool. From huge machines weighing several
tonnes, the computer has evolved into light, sleek, yet powerful machines that dominate todays knowledge-
based society. Many previously complex and time-consuming tasks have been reduced to the mere touch of
a few buttons on the keyboard. Basic computing skills such as word processing are an essential requirement
in todays job market. The Internet has revolutionized the way people communicate and interact. Geographical
distances are no longer a constraint for effective business transactions, information dissemination, and
interpersonal interactions as distances have been overcome through extensive, intricately-designed
communication networks.
Today computer science is an academic subject in its own right, governed by scientific and mathematical
principles. Due to its increasing importance, computer studies have become an essential part of the education
curriculum around the world, including in Pakistan.
However, the trend has been to favour Information and Communications Technology (ICT) rather than the
science behind computers. ICT in schools usually focuses only on teaching how to use office productivity
software such as word processors, presentation software, and spreadsheets. However, as teachers, we should
ensure that we teach not only ICT, but also computing, especially in the lower classes. This is an important
distinction because ICT primarily involves simply understanding and memorizing commands. As a
consequence, many students may get the impression that little creativity is involved in using computers. This
may result in students losing interest in what they mistakenly believe to be computing. Students must be
introduced to how computers work and be given the opportunity to be creative through computing activities
that challenge them to use their logical and analytical skills along with their creativity.
Computer science education should be such that students are capable of making a meaningful contribution
other to advance our digital society or use digital media optimally in their chosen field of study or work, should
they decide to do so in the future. Computer education in schools should equip every child with the basic
understanding of how computers work and demonstrate the possibilities of information technology in a
knowledge-based society and economy. This has been the rationale for developing the Keyboard: Computer
Science with Application Software (Second Edition) series.

About Keyboard: Computer Science with Application


Software (Second Edition)
Keyboard: Computer Science with Application Software (Second Edition), a series of eight books for Classes 1 to 8,
is a comprehensively revised edition of Keyboard: Computer Science with Application Software and carries forward
the same interesting and interactive approach that is a hallmark of the series. The series aims to make the study
of computer science engaging and interactive for students through a combination of features.

iv 1
The contents are based on the most recent feedback from teachers and incorporate the latest trends in computer
education. We have taken particular care to update facts and figures, and to include the latest advancements
in the field of information and communication technology. Thus, trendsetting topics such as social networking
and cloud computing have been explained along with devices such as smartphones and tablets. Also, in keeping
with the times, there is greater focus on animation and web design.
The series introduces the subject in language that is simple and direct. Technical jargon is used only where
necessary and all such terms are defined at the end of each chapter. Comic strips, icons, cartoon characters,
and illustrations make the learning process an enjoyable experience.
This series is an advanced course in computer science designed for those schools that wish to teach creative
application software such as Flash, HTML, Photoshop, and Dreamweaver along with the basic concepts of
computers, computer programming, and the Internet.

Course Features and Highlights


Each chapter in Keyboard: Computer Science with Application Software (Second Edition) starts with an engaging
introduction in comic strip format presenting a conversation between two characters, Goggle and Toggle.
Goggle represents an average primary and middle school student, while Toggle is an animated laptop and an
expert in computer science. Toggle helps Goggle understand all that is taught about computers and computer
software in the series. The series has a hands-on approach to learning with text supported by relevant
screenshots and plenty of practical exercises. The MS Office screenshots are based on MS Office 2007, with
the compact and user-friendly Windows 7 as the operating system.

Update Office 2010


A special feature of the series is the update provided on MS Office 2010. As you are aware, a new interface
was designed by Microsoft for their MS Office package, beginning with MS Office 2007. In MS Office 2010,
Microsoft has retained the Ribbon interface introduced in MS Office 2007, but has provided some additions,
enhancements, and improvements to the feature.
Update Office 2010 describes the new or additional features introduced in MS Office 2010 when compared
with MS Office 2007. These updates have been placed at the relevant points within the MS Office chapters
thus enabling direct comparisons. Students and teachers will thereby have a clear idea of the refinements in
MS Office 2010.

Worksheets and Assessment Papers


Worksheets have been introduced for Classes I to V, while for Classes VI to VIII Assessment and Comprehensive
Assessment papers have been included.

Practice Time, Exercises, and In the Lab


The Practice Time feature provides practical exercises after every major topic, in which the student applies
the concept(s) learnt in the previous section to solve a practical problem. The detailed solution is given after
the question, so that students are able to understand the practical application of a particular concept
independently. This frees the teacher from the process of assessing whether individual students have fully
understood the concept.
The Exercises and In the Lab questions deserve particular mention. The exercises in each chapter include
enough theoretical and practical questions for concept application. The In the Lab questions are similar to
those under Practice Time except that no solutions are given and the questions are more complex than those
found under Practice Time. In both, however, the questions describe a variety of situations across the
curriculum thus integrating the use of computers with problem-solving in other subjects areas.

1 v
The Revision Questions are recommended as a self-assessment tool for the students; for those who would
like to attempt the Cyber Olympiad, sample questions have been provided for practice.

Digital Learning Resources


The Learning Resource CD for students contains animation, videos, tutorials, and tests.
Animation clips offer an audio-visual explanation of technically complex or difficult concepts.
Demo videos linked to one of the Practice Time questions in software chapters present a step-by-step audio-
visual guide to solving the problem described.

Teaching Resources
The teaching resources for the Keyboard: Computer Science with Application software and (Second Edition) consist
of Teaching Guides and a Teaching Resource CD.

Teaching Guides
The Teaching Guide accompanying each Students Book is carefully structured to provide useful support to
teachers.
Each Teaching Guide contains the following:
A lesson plan that details the number of periods recommended for a particular chapter, the topics therein,
the expected learning outcomes at the end of each topic, and the digital support available for each chapter.
This is intended to assist teachers in overall planning. Teachers should read through the lesson plan before
stepping into the classroom or can use the recommendations for creating their own lesson plan.
The complete answer key to the Students Book exercises has been given including answers for the In the
Lab questions, Worksheets/Assessment papers, Revision Questions, and the Cyber Olympiad Questions.
A set of chapter-wise worksheets follows the lesson plans, and has questions in the form of crossword
puzzles, wordsearches, jumbled words, etc. designed to reinforce conceptual understanding.
In addition to the worksheets, a set of chapter-wise test papers has also been provided, which may be used
by teachers to create their own assessment papers, or used as they are for classroom tests.

Teaching Resouce CD
The Teaching Resource CD contains printable reinforcement and assessment materials along with a Test
Generator. Printable documents for every chapter include lesson plans, answers to the Students Book
exercises, worksheets, and test papers.
The comprehensive and easy-to-use Test Generator is an effective assessment tool designed to benefit
teachers by enabling them to create a variety of test papers. It includes an extensive pool of questions, such as
multiple choice, true or false, fill in the blanks, short answer, and long answer questions, as well as lab exercises
where relevant. Answers have been provided to enable efficient and effective evaluation. The Test Generator
allows the teacher to create test papers for one or more chapters.
The Students Books, and the accompanying Teaching Guides and digital resources together form a complete
package enabling effective teaching.

vi 1
Continuous and Comprehensive Evaluation
Learning takes place in a variety of waysthrough experience, making and doing things, experimentation,
reading, discussion, asking, listening, thinking and reflecting, and expressing oneself in speech, movement, or
writing. All these modes of learning are possible both as individual or group activities. It would thus be
advantageous for students to be given the opportunity to participate in as many of these activities as possible.

Continuous and Comprehensive Evaluation (CCE)


The primary objectives of this system are (1) to maintain continuity in evaluation and (2) to reliably assess
broad-based learning and behavioural outcomes.
In this system the term continuous is meant to emphasize that evaluation of a students progress is a continuous
process rather than an event. It is spread over the entire span of an academic session, and means regularity of
assessment and unit-testing. It also includes a diagnosis of learning gaps, the use of corrective measures,
retesting, and self-evaluation.
The term comprehensive suggests that the system covers both scholastic and co-scholastic aspects of a students
growth and development.
This system expects involves both formative and summative assessment. Formative assessment is a tool used
by the teacher to monitor student progress continuously in a supportive environment. It involves regular
feedback, a chance for the student to reflect on his/her performance, seek advice, and improve. If used
effectively, it can greatly improve student achievement.
Summative assessment is carried out at the end of a course of learning. It measures, or sums - up, how much a
student has learnt from the course. It is usually a graded test, i.e. it is marked according to a scale or set of
grades.
It has been found that assessment that is predominantly of a summative nature will not by itself yield a valid
measure of the growth and development of the student. At best it indicates the level of achievement only at
a given point of time.
The paper-pencil tests are basically a one-time mode of assessment and to rely on them exclusively to judge
the development of a student is both unfair and unscientific. Over-emphasis on examination marks leads
students to believe that assessment is different from learning. Besides encouraging unhealthy competition, the
reliance on a summative assessment system also results in unnecessary stress and anxiety among learners.
The Keyboard: Computer Science with Application Software (Second Edition) series, comprising of Students Books,
Teaching Guides, and digital resources, includes a number of features that aid both continuous and
comprehensive evaluation.

1 1
CONTINUOUS EVALUATION
Students Books
Beginning of Instruction (Formative Assessment)
The introductory dialogue at the beginning of each chapter between Goggle and Toggle is a starter to
the chapter topic and can be employed to test the prior knowledge of students by using the dialogue to
ask for possible solutions or an answer to Goggles questions. For example, in the following dialogue
you can also ask them what the alternative to pressing the Enter key is.

During Instruction (Formative Assessment)


The conceptual grasp of students can be assessed during instruction through Practice Time, which has been
placed after every major topic in the Students Book, by observing how fast they carry out the task as given.
A couple of questions may also be added to test their understanding of the concept. For example, in the
question below students may be asked if they can use the RT or the LT command in the solution to this
question instead of the SETH command.

2 1
End-of-Chapter (Summative Assessment)
At the end of the chapter the student can be tested on acquired knowledge through the objective and
descriptive questions in the Exercises section, and on the practical application of concepts through In
the Lab questions.

End-of-Unit and Term (Formative as well as Summative Assessment)


Assessment at the end of three or four chapters is facilitated through
Worksheets in Classes I to V.
In Classes VI to VIII Assessment and Comprehensive
Assessment papers help children familiarize themselves with
evaluation patterns.

Teaching Guides
The Teaching Guides provide the following support for formative and summative assessment:
Worksheets, one for each chapter, have questions in the form of crossword puzzles, wordsearches,
jumbled words, etc. designed to reinforce conceptual understanding.
Test papers, one for each chapter, which may be used by teachers by photocopying them in a larger
format for classroom tests.

1 3
Digital Resources
The digital support for the series comprises the Learning Resource CD and the Teaching Resouce CD.

Learning Resource CD
The Learning Resource CD for Keyboard: Computer Science with Application Software (Second Edition) includes:
Animation clips for conceptual topics such as those on operating systems, the history of computers,
input and output devices, etc. offer an interesting audio-visual element to technically complex or
difficult concepts. There are one or more modules for each such chapter that enable students to
reinforce what they have learnt in class.
Demo videos that are linked to one of the Practice Time activities in software chapters (those chapters
that describe the features and commands available in a software), and present a step-by-step audio-visual
guide to solving the problem described in that particular Practice Time question. One or more objective
type question(s) has (have) been introduced at (a) strategic point(s) under the Rapid Round feature
during the demo to encourage students to participate in the solution to the problem. These questions
could be also be used as a formative assessment tool.

Teaching Resource CD
Printable documents for every chapter in the form of soft copies of the worksheets and test papers are given
for each chapter in the Teaching Guides. The teacher is free to use either version of the worksheets and test
papers as formative assessment tools.
The Test Generator accompanying the Teaching Resource CD is an effective assessment tool designed to
benefit teachers by enabling them to create a variety of test papers.
It has an extensive pool of questions including multiple choice, true or false, fill in the blanks, very short
answer, and short answer questions, as well as lab exercises where relevant. The Test Generator can be used
to create test papers for one or more chapters. The wide variety of objective and descriptive questions
makes the tool flexible enough for teachers to employ it either for formative as well as summative
assessment. Answers have also been provided for these questions to aid efficient and effective evaluation by
teachers.

Comprehensive Evaluation
Comprehensive evaluation involves, as explained above, both the scholastic and co-scholastic aspects of a
students growth and development. It aims to assess the student not only in the area of pure knowledge but
also in the areas of their analytical and creative ability, as well as in their general attitudes and aptitudes.
The key features in Keyboard: Computer Science with Application Software (Second Edition) have been designed
to provide both scholastic and co-scholastic development.

Scholastic
The features such as
Did You Know?, Fast
Forward, Top Tip,
Update Office 2010,
Tricky Terms, and
Memory Bytes, enhance
and reinforce
conceptual knowledge.

4 1
Co-Scholastic
The features such as Computer Manners, Projects, and the design of the practical exercises focus both
on scholastic and co-scholastic areas by creating awareness of the ethical and correct use of computers,
as well as the use of computers as a tool for problem-solving in other subjects.

1 5
LESSON PLANS
A lesson plan has been devised for each chapter which details the number of periods recommended for
that chapter, the topics covered in that chapter, the recommended topic-wise allocation of periods, the
learning outcomes, and the digital support available for that chapter.
The total number of periods in a year for computer science has been taken as 72 assuming two periods
a week for the subject.
Teachers should go through the lesson plan before stepping into the classroom. However, this is a
proposed lesson plan, and teachers are free to modify it according to their teaching styles or teaching
sequence in respect of the chapters.

Lesson Plans (Total periods: 72*)


Chapter Title Total In This Topic-Wise Learning Outcomes
Periods Chapter Allocation Teaching
Resource CD
Allocated of Periods

1. Introduction 6 What is a 1 The students should be Learning outcomes


to Computer? able to: Answer key to
Computers explain the terms Students Book
data, processing, questions
and output using Worksheet with
common examples answers
differentiate between Test paper with
hardware and answers
software

* The number of periods given here is based on the assumption of two periods a week per class for computer science.

6 1
Chapter Title Total In This Topic-Wise Learning Outcomes
Periods Chapter Allocation Teaching
Resource CD
Allocated of Periods

Parts of a 3 differentiate between


Computer various input devices
explain the mouse
actionsclick, double-
click, right-click, and
drag-and-drop
describe the function
of the central
processing unit and
its parts
differentiate between
various output devices
and their uses
Starting Up 1 start up and shut
and Shutting down a computer
Down a
Computer
Uses of 1 identify the uses of
Computers computers in various
fields.
2. Keyboard 5 QWERTY 1 The students should be Learning outcomes
Keyboard able to: Answer key to
describe the Students Book
QWERTY keyboard questions
identify different keys Worksheet with
on the keyboard answers
Test paper with
Types of Keys 4 explain the use of the
answers
cursor control keys
identify the two sets
of number keys
use the Num Lock
key
use the Shift key to
type in capital and
small letters
the use the Caps Lock
key
use the Delete key
and Backspace key to
delete characters
differentiate between
the Shift key and Caps
Lock key to type in
capital letters.

1 7
Chapter Title Total In This Topic-Wise Learning Outcomes
Periods Chapter Allocation Teaching
Resource CD
Allocated of Periods

3. Operating 5 Types of 2 The students should be Learning outcomes


System Operating able to: Answer key to
Systems explain the term Students Book
operating system questions
differentiate between Worksheet with
single-user and answers
multi-user operating Test paper with
systems answers
Microsoft 3 explain why
Windows Microsoft Windows is
and Desktop popular
and Icons explain the terms
desktop and icon
identify different
icons on the desktop
differentiate between
files and folders
change the position of
the taskbar
demonstrate the use
of the Start button.
4. More about 9 Select tool 1 The students should be Learning outcomes
MS Paint able to: Answer key to
differentiate between Students Book
Rectangular questions
selection and Free- Worksheet with
form selection answers
select a drawing or a Test paper with
part of drawing using answers
the Select tool
differentiate between
the Undo and
Repeat commands
Move and 3 copy and move
Copy objects objects
differentiate between
the Cut and Copy
commands
Rotate/Flip a 2 explain the concepts
Drawing of flip and rotate
rotate and flip a
drawing
Resize a 0.5 resize a drawing
Drawing

8 1
Chapter Title Total In This Topic-Wise Learning Outcomes
Periods Chapter Allocation Teaching
Resource CD
Allocated of Periods

Skew a 1 differentiate between


Drawing resize and skew
skew a drawing
Set a Drawing 0.5 set a drawing as a
as a Desktop desktop background
Background
View Tab 1 describe the options
available on the View
tab
explain the concept of
zoom
differentiate between
Zoom In and Zoom
Out.
5. Introduction 8 Introduction 1 The students should be Learning outcomes
to Logo able to: Answer key to
explain the concept of Students Book
command questions
explain that the pen Worksheet with
in Logo looks like a answers
triangle and is called a Test paper with
turtle answers
Starting MSW 2 start Logo in
Logo Windows
Components identify various parts
of the Logo of the Logo screen
Screen differentiate between
the main screen
and the commander
window
identify various
command buttons
and their uses
Entering 4 enter commands
MSWLogo in the MSWLogo
Commands commander window
and execute them
draw a square on the
MSWLogo screen
Exiting 1 demonstrate the
MSWLogo different ways to exit
MSWLogo.

1 9
Chapter Title Total In This Topic-Wise Learning Outcomes
Periods Chapter Allocation Teaching
Resource CD
Allocated of Periods

6. Logo 12 Introduction 1 The students should be Learning outcomes


Commands able to: Answer key to
explain that the Students Book
computer screen is questions
divided into rows and Worksheet with
columns answers
Test paper with
FORWARD 2 move the turtle
answers
Command forward using
the FORWARD
command
identify the need to
use this command
Correcting 1 type commands and
Typing remove typing errors
Mistakes
BACKWARD 1 move the turtle
Command backward using
the BACKWARD
command
identify the need to
use this command
differentiate between
the FORWARD
and BACKWARD
commands
RIGHT 2 explain that the
Command RIGHT command is
used to turn the turtle
right
explain the concept of
angle
identify the need
to use the RIGHT
command
demonstrate the
RIGHT command
with an example
LEFT 2 move the turtle left
Command using the LEFT
command

10 1
Chapter Title Total In This Topic-Wise Learning Outcomes
Periods Chapter Allocation Teaching
Resource CD
Allocated of Periods

differentiate between
the RIGHT and
LEFT commands
identify the need
to use the LEFT
command
demonstrate the
LEFT command with
an example
HOME 0.5 use the HOME
Command command to bring
the turtle to the
centre of the screen
explain the concept of
the HOME command
CS 0.5 explain the concept of
Command the CLEARSCREEN
command
SETH 1 compare SETH with
Command the RIGHT and
LEFT commands
Setting Pen 1 explain the
Width and SETPENSIZE
Colour and PENCOLOR
commands
demonstrate the use
of these commands.
7. Writing and 8 Introduction 1 The students should be Learning outcomes
Arithmetic able to: Answer key to
with Logo draw on the Students Book
MSWLogo screen questions
Worksheet with
PRINT 2 explain the terms of
answers
Command number and text
Test paper with
write on the
answers
MSWLogo screen

1 11
Chapter Title Total In This Topic-Wise Learning Outcomes
Periods Chapter Allocation Teaching
Resource CD
Allocated of Periods

LABEL 1 use the LABEL


Command command to write
text vertically
differentiate between
the PRINT and
LABEL commands
CLEARTEXT 1 clear the contents on
Command the text screen
Arithmetical 3 perform arithmetical
operations operations using
operator commands
explain the meanings
of various operator
commands
use the arithmetical
operationsSUM,
DIFFERENCE,
PRODUCT,
QUOTIENT, and
REMAINDER.
8. Introduction 9 Features 1 The students should be Learning outcomes
to MS Word of Word able to: Answer key to
2007 Processing compare the features Students Book
Software of word processing questions
software with Worksheet with
conventional typing answers
Test paper with
Starting MS 0.5 start MS Word
answers
Word
Components 1 identify the
of the components of the
MS Word MS Word window
Window
Creating 2 create an MS Word
a New document
Document

12 1
Chapter Title Total In This Topic-Wise Learning Outcomes
Periods Chapter Allocation Teaching
Resource CD
Allocated of Periods

Saving a 1 save an MS Word


Document document
differentiate between
the Save and Save
As options
save a document so
that it can be opened
in a previous version
of Word
Opening a 0.5 open an MS Word
Document document
Closing a 1 close an MS Word
Document document
and exit MS Word
Exiting MS
Word
Wordpad and 2 differentiate between
Notepad Notepad, WordPad,
and MS Word.
9. Tux Paint 10 Starting Tux 1 The students should be Learning outcomes
Paint able to: Answer key to
identify the use of Students Book
Tux Paint questions
differentiate between Worksheet with
MS Paint and Tux answers
Paint Test paper with
start Tux Paint answers
Main Screen 1 identify the
components of the
Tux Paint screen
Drawing 7 identify the tools used
Tools for drawing
use different tools
Paint, Lines,
Shapes, Text, and
Eraser
use the Magic tool to
add special effects

1 13
Chapter Title Total In This Topic-Wise Learning Outcomes
Periods Chapter Allocation Teaching
Resource CD
Allocated of Periods

Other 1 explain the use of


Controls the Undo and Redo
commands
differentiate between
the Undo and Redo
commands
start a new drawing
save a drawing
open a saved drawing.

14 1
Answer Key to Students Book Questions
The complete answer key to the Students Book questions has been given here including answers for the
In the Lab questions and Worksheets.
These are only suggested answers and variations are possible especially for the open-ended questions such as
the descriptive questions and those of In the Lab. Teachers should use their discretion while checking students
answers and award marks based on conceptual accuracy and clarity.

1 15
Chapter 1: Introduction to Computers
Exercises
1. a. Software b. data c. visual display unit d. Start e. menu
2. a. T b. F c. F d. F e. T
3. a. CPU b. Register c. Output d. Printer e. Hard copy
4. a. The computer enables us to enter data (input), process it (CPU), store it (memory), and output the
results (output).
b. A common real-life example of input, processing, and output is as follows:
To prepare tea
water + tea leaves + sugar + milk boil tea
INPUT PROCESSING OUTPUT
c. Hardware refers to those parts of a computer which you can touch. Software refers to programs that
perform tasks on a computer.
d. i. Input: The data or instructions that are entered into the computer are called input.
ii. Processing: Performing calculations or comparing data is called processing.
iii. Output: The results that are produced by the computer are called output.
e. Examples of input devices are the keyboard and the mouse.
Examples of output devices are the monitor and the printer.
f. The CPU consists of three components:
i. Arithmetic and logic unit (ALU): This part of the CPU performs all the arithmetical
calculations and logic comparisons.
ii. Control unit (CU): This part of the CPU controls the movement of information between the
memory, the ALU, and other parts of the computer.
iii. Registers: These store all the data needed for processing.
5. a. ii b. i c. iv d. iii e. ii

In the Lab
1. The input devices that can be seen in the computer lab are the keyboard and the mouse. The two
output devices that can be seen in the computer lab are the monitor and the printer.
2. At home, computers are used for the following:
a. watching films
b. playing games
c. reading e-books

16 1
Chapter 2: Keyboard
Exercises
1. a. four b. two c. Enter d. space bar e. Shift
2. a. T b. T c. T d. F e. F
3. a. QWERTY b. Arrow keys c. Cursor d. Delete e. Space bar
4. a. i. There are four cursor control keys on the keyboard.
ii. There is one space bar on the keyboard.
iii. There are two Shift keys on the keyboard.
b. The Shift key is used to type in capital letters when the Caps Lock is off.
c. The Enter key is used to move the cursor to the next line.
d. The space bar is used to insert spaces between letters or numbers.
e. We can type special symbols by pressing the Shift key with the required symbol key.
5. a. i b. ii c. ii d. i e. iii

In the Lab
1. The name of my school is Pioneer Public School.
It is situated in Garden Town.
Our school organizes many activities such as debates, extempore speaking, dance competitions, and
many other cultural activities.
I like my school very much because we have talented teachers who teach us with great love and care.
2. To type the upper symbols on the keys 0 to 9 we use the Shift key with these keys.
) ! @ # $ % ^ & * (
3.

1 17
Chapter 3: Operating System
Exercises
1. a. operating system b. desktop c. double-clicking d. taskbar e. Start
2. a. T b. F c. F d. T e. T
3. a. Operating system b. Icons c. File d. Taskbar e. Start
4. a. An operating system is software that enables the user to interact with the computer.
b. A single-user operating system is a system that allows only one user to work on it at a time.
c. Single-user operating systems are usually used at home. Multi-user operating systems are used in
offices, big organizations such as hospitals, railway stations, etc.
d. The desktop is the first screen that appears after loading the Windows operating system.
e. The term used to refer to the pictures on the desktop is icons.
f. Yes, we can have a folder within a folder.
g. The Start button is located at the left end of the horizontal taskbar.
5. a. iv b. ii c. ii d. i e. ii

In the Lab
1. The Microsoft Windows 2007 operating system is loaded on the computers in the schools computer
lab.
2. Two common icons on the desktop are Recycle Bin and My Computer.


Recycle Bin My Computer
3. Single-user operating system Multi-user operating system
MS-DOS, Windows 95 UNIX, Linux
Windows 98, Mac OS Windows NT
Windows XP Windows 2000

18 1
Chapter 4: More About MS Paint
Exercises
1. a. Copy b. Undo c. Repeat d. Skew e. desktop
2. a. T b. T c. T d. F e. T
3. a. Flip b. Resize c. Skew d. Ctrl + W e. Zoom in
4. a. The keyboard shortcut for the Cut command is Ctrl + X and the keyboard shortcut for the Paste
command is Ctrl + V.
b. The Home tab displays the options for the Copy and Paste commands.
c. i. On applying the Resize command, the object will be resized in both the horizontal and
vertical directions.
ii. On applying the Skew command the object will tilt at a given angle.
d. The steps to set a drawing as a desktop background are as follows:
i. Click on the Paint button and then point to Set as desktop background.
ii. Choose the required setting.
5. a. iv b. iii c. iii d. i

In the Lab
1.

All relatives & friends


are invited to my 7th
birthday on 28 July 2013.
All relatives & friends are
invited to my 7th birthday on 28 July 2013.

2. P L C X T P T X I A
S T P X K R V P Q J
M O U S E I L V A O
O O B K Y N Y D O Y
N S V A B T W U R S
I K Y S O E U G P T
T W U T A R B H J I
O L M Z R S T K M C
R R L R D A L U N K
3.

1 19
Chapter 5: Introduction to Logo
Exercises
1. a. commander window b. input box c. Enter, Execute
d. recall list box e. reset
2. a. F b. T c. F d. F e. F
3. a. MSWLogo b. Turtle c. Command d. Input box e. Execute
4. a. The MSW Logo screen is divided into two sections: the main screen and the commander window.
b. The commander window is divided into two sections: the input box and the recall list box.
c. No, we cannot type a command in the recall list box. The input box is used.
d. The Execute button is used to execute a Logo command.
5. a. iv b. i c. ii d. ii e. iii

In the Lab

a. The figure is a triangle.

b. The figure is a hexagon.

c. The figure is in the shape of the number two.

d. The figure is an arrow.

e. The figure is a triangle.

20 1
Chapter 6: Logo Commands
Exercises
1. a. LEFT b. HOME c. CLEARSCREEN d. SETH e. SETPENSIZE
2. a. F b. T c. T d. F e. T
3. a. HOME b. Pixel c. RIGHT d. SETPENSIZE e. SETPENCOLOR
4. Bring the turtle to the centre of the Logo screen. HOME
Move the turtle forward by 60 units. FD 60
Turn the turtle clockwise by 50 units from the previous position. SETH 50
Move the turtle anticlockwise by 80 units. LT 80
Move the turtle backward by 70 units. BK 70
5. FORWARD FD
BACKWARD BK
RIGHT RT
LEFT LT
CLEARSCREEN CS
SETPENCOLOR SETPC
6. a. If we typed the command FD 300 the turtle would move 300 units forward, draw a straight line,
and move beyond the screen.
b. The HOME command brings the turtle to the centre of the screen.
c. The command is SETPENSIZE [7 7].
d. The command is SETPENCOLOR [0 0 255].
7. a. iv b. ii c. iv d. ii e. ii

In the Lab
1. a. b.

c. d.

1 21
2. a. FD 100 b. SETPENSIZE [5 5] c. SETPENSIZE [5 5]
RT 120 SETPENCOLOR [255 0 0] SETPENCOLOR [0 255 0]
FD 70 LT 90 RT 90
LT 60 FD 100 FD 140
FD 70 LT 90 RT 120
RT 120 FD 100 FD 100
FD 100 LT 90 RT 60
FD 100 FD 40
RT 90 RT 60
FD 100 FD 100
RT 90
FD 100

22 1
Chapter 7: Writing and Arithmetic with Logo
Exercises
1. a. PRINT b. LABEL c. CLEARTEXT d. SUM e. DIFFERENCE
2. a. F b. T c. F d. F e. T
3. a. PRINT b. LABEL c. CT d. SUM e. REMAINDER
4. a. The PRINT command is used to write text or numbers in the recall list box.
b. The LABEL command is used to write text or numbers on the main screen.
c. The LABEL [I LIKE PLAYING COMPUTER GAMES] writes I LIKE PLAYING COMPUTER
GAMES vertically on the screen at the turtle position.
d. The CLEARTEXT command clears the text in the recall list box.
e. The arithmetical operators used in Logo commands are addition (+), subtraction (-), multiplication
(*), and division (/).
5. a. iii b. iii c. i d. ii e. i

In the Lab
1. a. This command will move the turtle forward by 120 units drawing a straight line.
b. This command will move the turtle backwards by 37 units and will draw a straight line.
c. This command will turn the turtles head to the right at an angle of 35 degrees.
d. This command will turn the turtle anticlockwise by 80 degrees.
e. This command will turn the turtle clockwise by 50 degrees.
f. This command will print the result as 40.
g. This command will print the result as 120.
h. This command will print the text HELLO FRIEND vertically on the screen at the turtle position.
2. PRINT [Logo is a simple computer language.]
PRINT [It is used to draw figures and type text.]
PRINT [It is also used to perform simple arithmetical calculations.]
PRINT [It uses a pen called a turtle.]
3. a. PR PRODUCT 5612
b. PR DIFFERENCE 1050765
c. PR SUM 7834
d. PR QUOTIENT 782
4. a. b.

THIS IS A SQUARE

1 23
Chapter 8: Introduction to MS Word 2007
Exercises
1. a. document window b. Microsoft Office Button c. horizontal ruler
d. Title bar e. Exit Word
2. a. T b. F c. T d. T e. F
3. a. Two word processing software packages are WordPad and MS Word.
b. Two scroll bars present on an MS Word window are the horizontal scroll bar and the vertical scroll
bar.
c. Word automatically adds an extension .docx to the filename in MS Word 2007.
d. The Quick Access Toolbar has the button to save a file.
e. To start Notepad, follow these steps:
Click on Start All Programs Accessories Notepad.
The Notepad window appears on the screen.
4. a. Word processor b. MS Word c. Menu d. Status bar e. Help
5. a. ii b. iv c. i d. i e. iii

In the Lab
1. The steps to be followed are as follows:
Click on Start All Programs Microsoft Office Microsoft Office Word 2007
This opens the Microsoft Word 2007 window and a blank document. Now we can write the paragraph
on the blank document and save it by clicking on the Save button on the Quick Access Toolbar, give
a filename, and click on Save.
My Grandmother
I have a very sweet grandmother. She is very loving and caring. She loves me a lot and gives me books
and chocolates whenever I ask. She is very helpful and religious too. She is fond of ice cream and tea.
She also cooks very tasty food. Im fond of her cooking because she makes delicious sweets and also
prepares pickles and chutneys at home. I really love my grandmother.
2. Click on Start All Programs Microsoft Office Microsoft Office Word 2007
This opens the Microsoft Word 2007 window and a blank document. Start typing the name of the five
places in the blank document on the screen.
For example: New York Dubai London Singapore Hong Kong
3. Click on Start All programs Microsoft Office Microsoft Office Word 2007
This opens the Microsoft Word 2007 window and a blank document. Start typing the lines on your
favourite cricketer in the blank document on the screen.
My favourite cricketer is Misbah-ul-Haq. He is a successful Captain. He is very modest, soft-spoken,
and down-to-earth. He is always committed to his team, which makes him popular and successful.

24 1
Chapter 9: Tux Paint
Exercises
1. a. five b. Toolbar c. Help area d. New e. Save
2. a. T b. F c. F d. T e. T
3. a. Selector b. Colors c. Lines d. Shapes e. Eraser
4. a. The main screen of Tux Paint is divided into five sections:
i. Toolbar ii. Drawing Canvas iii. Selector iv. Color palette v. Help area
b. The Magic tool is used to add special effects to a picture.
c. When we click on the New tool, a dialog box appears from where we can choose a solid
background colour or a starter image.
d. The Open tool is used to load a picture.
5. a. iv b. iv c. iii d. iv e. iv

In the Lab
1.

The tools used for drawing the above pictures in Tux Paint are the Magic tool, the Shapes tool for
drawing a rectangle, an ellipse, a circle, and the Line tool. The aeroplane is a pre-drawn image in Tux Paint
within the New tool and colours have been added using the Magic tool.

1 25
Worksheet 1
1. Enter Shift Delete Caps Lock space bar
2. a. Software b. Operating system c. Desktop
d. Icons e. Taskbar f. Start
3. a. HARDWARE b. DATA c. PROCESSING
d. CONTROL UNIT e. HARD DISK
4. a. Input b. Input c. Processing
d. Output e. Output f. Output
g. Output h. Processing

26 1
Worksheet 2
1. 1. HOME 2. COPY 3. REDO
4. VIEW 5. PAINT
2. a. Head b. Main screen c. Recall list box
d. FORWARD e. Reset
3. FD 100 RT 90
4. a. FD 60 b. BK 100 c. Reset
d. CLEARTEXT e. LT 45
5. To set the umbrella as desktop background:
Click on the Paint button and then point to Set as desktop background. Choose the setting.

1 27
Worksheet 3
1. a. PR 663 b. PR SUM 34 12 c. LABEL [HELLO]
d. CLEARTEXT e. PR Product 9 13
2. a. Status bar b. Split box c. Save
d. .docx e. Title bar
3. 1. Microsoft Office Button 2. Quick Access Toolbar 3. Help button
4. Vertical scroll bar 5. Document window 6. Start button
4. 1. Toolbar 2. Drawing canvas 3. Selector
4. Color palette 5. Help area
5. The four tools used in the drawing are as follows:
a. Line tool b. Text tool
c. Magic tool d. Shapes tool

28 1
Cyber Olympiad Questions
1. b. 21. d.
2. d. 22. a.
3. b. 23. c.
4. c. 24. a.
5. b. 25. c.
6. b. 26. d.
7. a. 27. b.
8. a. 28. d.
9. b. 29. c.
10. a. 30. b.
11. b. 31. d.
12. b. 32. a.
13. b. 33. c.
14. a. 34. b.
15. b. 35. d.
16. d. 36. a.
17. a. 37. d.
18. c. 38. b.
19. c. 39. b.
20. a. 40. b.

1 29
Revision Questions
1. Memory
2. CPU
3. Switch on the UPS.
4. Output: Output is the result produced by the computer.
Input: Input is the data or instruction entered into the computer.
Hard copy: Hard copy is the output printed on paper using a printer.
5. The Shift key is used to type capital letters when the Caps Lock is off.
6. The space bar is the longest key on the keyboard and is used to insert blank spaces between letters or
numbers.
7. A multi-user operating system allows many people to use the same computer at the same time or
different times.
8. The small pictures on the desktop are called icons.
9. Notepad is the text editor which is included in all versions of Microsoft Windows.
10. The different options in the Select tool are: Rectangular selection, Free-form selection, Select all,
Invert selection, and Delete.
11. The steps are as follows:
1. Click on the Home tab.
2. Click on the Select option and drag the pointer to select the drawing.
3. In the Image group, click on Resize.
The Resize and Skew dialog box appears.
4. In the Skew area, type the amount (in degrees) to skew the selected area of the drawing in the
Horizontal or Vertical boxes.
5. Click on the OK button.
12. The Minimize button is used to reduce the current window to a taskbar button.
13. The Restore button is used to restore the window to its original size.
14. The Logo turtle is displayed on the main screen.
15. Primitives are commands in Logo. For example, FORWARD, RIGHT, LEFT, BACKWARD, etc.
16. The command FD 100 will be typed in the input box of the commander window.
17. The command to turn the turtle anticlockwise is LEFT or LT.
18. The command to bring the turtle to the starting position is HOME.
19. The SETH command followed by a number turns the turtle clockwise, no matter which way the
turtles head is pointing.
20. a. FD b. BK c. CS d. RT e. LT
21. PRINT [ I LOVE LOGO]
22. The arithmetical operators used for addition and multiplication in Logo are + and *.
23. The DIFFERENCE function is used to subtract two numbers in Logo.
24. The PRODUCT function is used to multiply two numbers in Logo.

30 1
25. Three features of a word processing software are: formatting, inserting a drawing and providing page
borders, and checking for spelling and grammatical errors.
26. Word processing software is used to create documents like letters, memos, newsletters, etc.
27. RT 90
LABEL [WELCOME TO THE WORLD OF COMPUTERS]
28. FD 100
RT 90
FD 50
RT 90
FD 100
RT 90
FD 50
29. To draw a square in Paint we select the Rectangle tool in the Shapes group.
30. a. 46 b. 276 c. 90 d. 29
31. a. The Microsoft Office button is located in the upper-left corner of the MS Word 2007 window
and displays a list of commands like New, Open, Save, Save As, and Print on clicking.
b. The Quick Access Toolbar is next to the Microsoft Office button and contains buttons for the
most-commonly used commands.
32. The steps to save a document in MS Word are as follows:
1. Click on the Microsoft Office button. From the drop-down menu, click on Save As.
The Save As dialog box appears.
2. Select the desired drive and folder.
3. In the File name text box, type the filename.
4. Click on Save.
33. HALT
34. Delete
35. PR REMAINDER 10 3
36. The steps to set a drawing as the desktop background in Paint are as follows:
a. Click on the Paint button and then point to Set as desktop background.
b. Choose the setting.
37. a. View tab
b. View tab
c. Home tab
38. Windows XP and Mac OS are two single-user operating systems.
39. a. CPU b. Processing c. arrow d. Num Lock
e. taskbar f. Title g. File h. Minimize
i. Pause j. figures k. CS l. Home
m. PRINT n. Save
40. a. F b. F c. T d. F
e. T f. F g. T h. F
i. F j. F k. T

1 31
worksheets
Worksheets have been provided for all chapters of the Students Book.
Each worksheet is marked out of 15 and is recommended as a formative assessment paper.
It is possible to use these worksheets by photocopying them at approx. 120% magnification.
The questions in the worksheets may also be used as samples to create your own additional worksheets.

32 1
Chapter 1: Introduction to Computers 15 marks
Q1. Crossword (5)
Use the clues to solve the following crossword puzzle.
1

Across:
3. An output device used for printing
4. It is called the brain of the computer.
5. It is a set of programs that performs some tasks on a computer.

Down:
1. The data entered into the computer for processing
2. An input device that is used to point at things on the monitor

Q2. What Am I? (5)


a. I am the unit that performs an action on data and converts it into meaningful information.

b. I am the screen that appears first after a computer has been switched on and is ready to start work.

c. I am the list of options displayed on the screen from which one or more items can be selected.

d. I am an input device with keys used to type letters and numbers.


e. I am the part of the CPU that does all the arithmetical operations and logical comparisons.

Q3. Jumbled Words (5)


a. GRISERTE
Hint: It is a small memory unit in the CPU.
b. PUC NTEBCAI
Hint: It contains the CPU or central processing unit.
c. SEKDPOT
Hint: It is the first screen that appears after the computer has fully started up.
d. POTUTU
Hint: It is the result produced by the computer.
e. DAAT
Hint: Facts or information

1 33
Chapter 2: Keyboard 15 marks
Q1. Wordsearch (5)
Find the five words hidden in the letter grid.
EnterShiftDeleteSpace barQWERTY

R Q K S H I F T
M T V D W Z O Y
N Q W E R T Y W
D K E L B P C V
G S D E R Q T Z
F B F T Z M W A
R C N E N T E R
S P A C E B A R

Q2. Jumbled Words (5)


a. CSOURR
Hint: A vertical mark on the monitor
b. PSAC LOKC
Hint: It is used to switch capital letters on or off.
c. BEMUNR
Hint: There are 10 keys in this set.
d. EBPTALAH
Hint: A set of 26 keys
e. CEKCAPSAB
Hint: It is one of the keys used to erase a character.

Q3. What Am I? (5)


a. I am a family of 26 letter keys on the keyboard.
b. I am the key pressed before using the numbers on the numeric keypad of the keyboard.

c. When I am pressed, I erase the character to the right of the cursor.


d. I am the longest key on the keyboard.
e. I am the symbol that shares a key with the number 2.

34 1
Chapter 3: Operating System 15 marks
Q1. Figure Speak (5)
Identify these parts of a computer screen and write their names in the spaces provided.
A

D C

A.
B.
C.
D.

Q2. Crossword (5)


Use the clues to solve the crossword puzzle.
1 2

Across:
4. The screen on which small pictures appear after loading the Windows operating system.
5. This menu is displayed by clicking on the Start button.

Down:
1. It is used to store information like data, programs, etc. in a computer.
2. It contains a group of files.
3. These are small pictures on the desktop.

1 35
Q3. Jumbled Words (5)
a. TSART MUEN
Hint: It is displayed by clicking on the Start button.
b. ILEFMNAE
Hint: It is used to identify a file.
c. PORTEINGA YSTSME
Hint: It enables the user to interact with the computer system.
d. LITMU-SURE
Hint: This kind of operating system allows many people to use the same computer at the same time.
e. DPOESKT
Hint: This screen appears after loading the Windows operating system.

36 1
Chapter 4: More About MS Paint 15 marks
Q1. Wordsearch (5)
Find the five words hidden in the letter grid.
PAINTIMAGEROTATEFLIPSKEW

R O T A T E F T
J T V D W Z L V
N Q W E R T I W
P A I N T P P Y
I W M E R Q T Z
F B A T Z M W A
R R G E S K E W
Z O E A E B T Y

Q2. Jumbled Words (5)


a. MOOZ
Hint: This feature enables us to see a larger or smaller view of an image.
b. PYOC
Hint: It makes a duplicate of a drawing.
c. SEZIRE
Hint: With this option you can change the size of a drawing.
d. LECTSE
Hint: This tool is used to select a part of a drawing.
e. BOADRCLPI
Hint: This group has the cut and paste options.

Q3. What Am I? (5)


a. I am the command that is used to reverse the last action performed.
b. I am the tab that has the Image group.
c. I am the tool that is used to rotate a drawing.
d. I am the dialog box that appears when you click on the Resize option.
e. I am the tab that has the option to view a drawing in full size.

1 37
Chapter 5: Introduction to Logo 15 marks
Q1. Wordsearch (5)
Find the five words hidden in the following letter grid.
MSWLOGOINPUT BOXSTATUSHEADTAIL

R M S W L O G O
M T T D W Z O Y
N Q A M R O H W
D K T N B P E V
G S U E R Q A Z
F B S S Z M D A
I N P U T B O X
F P A K T A I L

Q2. Crossword (5)


Use the clues to solve the crossword puzzle.
1

2 3

Across:
2. A small triangle that draws lines on the Logo screen
4. The control button on the MSWLogo screen that shows the current settings
5. The control button on the MSWLogo screen that is used to carry out the command

Down:
1. The term used for Logo commands
3. The control button that clears the MSWLogo main screen

38 1
Q3. Jumbled Words (5)
a. INMA NEERCS
Hint: The place in MSWLogo where pictures are drawn
b. CDONAMM
Hint: The process of giving an order or instruction in Logo
c. LAIT
Hint: The bottom of the triangular pen used in Logo
d. ELTRUT
Hint: The triangular pen used in Logo
e. LACERL TISL OXB
Hint: It is the area that keeps a record of the instructions typed in the input box in Logo.

1 39
Chapter 6: Logo Commands 15 marks
Q1. Figure Speak (5)
For each of the figures below, starting from the Home position of the Logo turtle, write down the
single command which will result in the position shown in the respective figure.
a. b.

20

c. d.
20

e.

Q2. What Am I? (5)


a. I am the command that turns the head of the turtle clockwise.
b. I am the starting position of the Logo turtle.
c. I am the command that erases the drawing on the screen and brings the turtle to its initial position
(full form).
d. I am the short form for the BACKWARD command.
e. I am the command that sets the width of the pen of the turtle.

Q3. List three facts about each of the following: (5)


a. BACKWARD command in Logo
b. HOME command in Logo.

40 1
Chapter 7: Writing and Arithmetic with Logo 15 marks
Q1. Wordsearch (5)
Find the five words hidden in the grid.
PRINTLABELPRODUCTSUMQUOTIENT

R P R O D U C T
M T J D W Z O P
N Q S U M O G R
D K T N B P E I
G S V E R Q N N
Q U O T I E N T
K E L A B E L X
F P A K L R S Q

Q2. What Am I? (5)


a. I am the function that is used to subtract two numbers.
b. I am the command that is used to write any text or number on the recall list box or text screen.

c. I am the command that is used to write any text or number vertically on the Logo main screen
where the turtle sits.
d. I am the command whose short form is CT.
e. I am the function that is used for adding two or more numbers.

Q3. List three facts about each of the following: (5)


a. CLEARTEXT command in Logo
b. REMAINDER function in Logo.

1 41
Chapter 8: Introduction to MS Word 2007 15 marks
Q1. Figure Speak (5)
Label the parts marked from A to E on the MS Word window.
A D E

A.
B.
C.
D.
E.

Q2. Jumbled Words (5)


a. MNIMZEII
Hint: It reduces the window to a small icon on the taskbar.
b. RTVEICAL LERUR
Hint: It is used to set the top and bottom margins.
c. DAPNTOE
Hint: A text editor that has been included in all versions of Microsoft Windows
d. CODUNTME INWDWO
Hint: This is the place where you create a new document.
e. SLIPT XOB
Hint: It is used to split the document window.

42 1
Q3. What Am I? (5)
a. I am the button that is used to exit Microsoft Word.
b. I am the word processor that you get free with Windows.
c. I am the command that opens a saved document.
d. I am displayed on clicking on the Microsoft Office Button.
e. I am the ruler located at the top of the document window and I am used to set the left and right
margins.

1 43
Chapter 9: Tux Paint 15 marks
Q1. Crossword (5)
Use the clues to solve the crossword puzzle.
1

2 3

Across:
2. This bar contains the drawing and editing tools.
4. Clicking this button starts a new drawing.
5. This tool enables you to draw geometrical figures.

Down:
1. This tool enables you to draw freehand.
3. This tool lets you draw straight lines.

Q2. What Am I? (5)


a. I am the tool used to erase a drawing.
b. I am in the centre of the main screen. It is here that the pictures are drawn.
c. I am the button that saves the current drawing.
d. I am the keyboard shortcut used to open a saved picture.
e. I am that area of the main screen that shows tips and information about the selected tool.

Q3. Jumbled Words (5)


a. OLORC
Hint: The palette available at the bottom of the main screen
b. EXTT
Hint: This tool is used to write letters and numbers.
c. DOUN
Hint: It cancels the last drawing action.
d. ELSTOCRE
Hint: This section has the Brush tool.
e. AGICM
Hint: This tool is used for creating special effects.

44 1
Answers to Worksheets
Chapter 1: Introduction to Computers
Q1. Across: 3. Printer 4. CPU 5. Software
Down: 1. Mouse 2. Input
Q2. a. Processing unit b. Desktop c. Menu
d. Keyboard e. Arithmetic and logic unit
Q3. a. REGISTER b. CPU CABINET c. DESKTOP
d. OUTPUT e. DATA

Chapter 2: Keyboard
Q1. R Q K S H I F T
M T V D W Z O Y
N Q W E R T Y W
D K E L B P C V
G S D E R Q T Z
F B F T Z M W A
R C N E N T E R
S P A C E B A R

Q2. a. CURSOR b. Caps Lock c. NUMBER


d. ALPHABET e. Backspace
Q3. a. Alphabet keys b. Num Lock c. Delete
d. Space bar e. @

Chapter 3: Operating System


Q1. A. Icons B. Desktop C. Taskbar D. Start button
Q2. Across: 4. Desktop 5. Start
Down: 1. File 2. Folder 3. Icons
Q3. a. START MENU b. FILENAME c. OPERATING SYSTEM
d. MULTI-USER e. DESKTOP

Chapter 4: More about Paint


Q1. R O T A T E F T
J T V D W Z L V
N Q W E R T I W
P A I N T P P Y
I W M E R Q T Z
F B A T Z M W A
R R G E S K E W
Z O E A E B T Y

1 45
Q2. a. ZOOM b. COPY c. RESIZE d. SELECT e. CLIPBOARD
Q3. a. Undo b. Home c. Rotate d. Resize and Skew e. View

Chapter 5: Introduction to Logo


Q1. R M S W L O G O
M T T D W Z O Y
N Q A M R O H W
D K T N B P E V
G S U E R Q A Z
F B S S Z M D A
I N P U T B O X
F P A K T A I L
Q2. Across: 2. TURTLE 4. STATUS 5. EXECUTE
Down: 1. RESET 3. PRIMITIVES
Q3. a. MAIN SCREEN b. COMMAND c. TAIL
d. TURTLE e. RECALL LIST BOX

Chapter 6: Logo Commands


Q1. FD 20
LT 90
BK 20
LT 180 or RT 180 or SETH 180
LT 45
Q2. a. RIGHT b. HOME c. CLEARSCREEN
d. BK e. SETPENSIZE
Q3. a. BACKWARD command:
i. The BACKWARD command is used to move the turtle backwards.
ii. The short form for BACKWARD is BK.
iii. The format of the BACKWARD command is: BACKWARD <number of steps> or BK
<number of steps>.
b. HOME command:
i. The HOME command brings the turtle to its starting position.
ii. The turtle can be brought to the centre from any part of the screen using the HOME
command.
iii. The HOME command makes the turtle draw as it moves to the centre of the screen.

46 1
Chapter 7: Writing and Arithmetic with Logo
Q1. R P R O D U C T
M T J D W Z O P
N Q S U M O G R
D K T N B P E I
G S V E R Q N N
Q U O T I E N T
K E L A B E L X
F P A K L R S Q
Q2. 1. DIFFERENCE 2. PRINT 3. LABEL
4. CLEARTEXT 5. SUM
Q3. a. CLEARTEXT command:
i. The CLEARTEXT command is used to clear the commands/output in the recall list box or text
screen.
ii. The short form for the CLEARTEXT command is CT.
iii. This command does not take any input.
b. REMAINDER function:
i. The REMAINDER function takes two inputs and both should be numbers.
ii. It divides the first number by the second number and displays only the remainder as the result.
iii. Example: if we write the command as PR REMAINDER 50 4
Logo will print 2 as the result on the screen because 50/ 4 = 12 and remainder = 2.

Chapter 8: Introduction to MS Word 2007


Q1. A. Microsoft Office Button B. Help button C. Status bar
D. Quick Access Toolbar E. Title bar
Q2. a. MINIMIZE b. VERTICAL RULER c. NOTEPAD
d. DOCUMENT WINDOW e. SPLIT BOX
Q3. a. Exit Word b. Wordpad c. Open
d. Menu e. Horizontal ruler

Chapter 9: Tux Paint


Q1. Across: 2. TOOLBAR 4. NEW 5. SHAPES
Down: 1. PAINT 3. LINES
Q2. a. Eraser b. Drawing canvas c. Save
d. Ctrl + O e. Help area
Q3. a. COLOR b. TEXT c. UNDO
d. SELECTOR e. MAGIC

1 47
TEST PAPERS
Test papers have been provided for all the chapters of the Students Book.
Each test paper is marked out of 20.
The test papers can be used for pen and paper assessment or the questions could be used to create your
own assessment papers.

48 1
Chapter 1: Introduction to Computers 20 marks
Q1. Fill in the blanks using the words given below. (5)
electric hard disk Start control Hardware
a. To shut down a computer, you first have to click on the button.
b. The data entered into a computer is stored on its .
c. refers to those parts of a computer which you can touch.
d. The unit inside a computer controls movement of information.
e. A computer understands instructions in the form of signals that move through
wires and cables.

Q2. State whether the statements are true or false. (5)


a. The monitor is also known as a VDU.
b. The storage devices help to control the functions of a computer.
c. A soft copy is the output that is printed on paper.
d. Monitors, printers, and speakers are examples of output devices.
e. A register is a small memory unit in the CPU where all the data to be processed is stored.

Q3. Answer the following in one sentence. (4)


a. Which two components made up a computer?
b. What is meant by data?
c. What is a monitor?
d. Give two examples of input devices.

Q4. Answer the following questions. (6)


a. List four uses of a computer.
b. What is a register and what is its function?
c. Give two examples each of hardware and software.

1 49
Chapter 2: Keyboard 20 marks
Q1. Fill in the blanks using the words given below. (5)
arrow cursor left Shift QWERTY
a. To type any letter in capitals, press the key and the letter key at the same time.
b. When pressed, the Backspace key erases text typed to the of the cursor.
c. A is a small, vertical mark on the monitor which shows the position of the next
letter to be entered.
d. The letters in the first row of the alphabet keys are in order.
e. Cursor control keys are also known as keys.

Q2. State whether the statements are true or false. (5)


a. There are 12 function keys.
b. There are separate keys for small and capital leters on the keyboard.
c. When the Caps Lock is off, all the letters that are typed appear in capital letters.
d. When pressed once, the Delete key erases a full word to the right of the cursor.
e. When pressed in the middle of a page, the Enter key moves the cursor to the next page.

Q3. Answer the following in one sentence. (5)


a. What is the function of the space bar?
b. How can one check whether the Caps Lock is switched on or off?
c. What is the function of the cursor control keys?
d. What is the function of the Enter key?
e. How many Shift keys are there on the keyboard?

Q4. Lab exercise (5)


Using a QWERTY keyboard, type the following text on any text editor such as MS Word or WordPad.
The characters should appear exactly as they appear in the text below.

Text to be typed:
The OLYMPIC GAMES program consists of 35 SPORTS and 30 DISCIPLINES.

50 1
Chapter 3: Operating System 20 marks
Q1. Fill in the blanks using the words given below. (5)
Start Search folder double-clicking single-user
a. A contains one or more files.
b. The menu is divided into two panes.
c. A operating system allows only one user to work on it at a time.
d. The icons on the desktop can be opened by the left mouse button on them.
e. The box is used to search for programs or files on a computer.

Q2. State whether the statements are true or false. (5)


a. A computer can work without an operating system.
b. A folder cannot contain other folders.
c. You can change the located of the taskbar to any of the four sides of the screen.
d. The Start button is located in the right corner of the taskbar.
e. The left pane shows a short list of programs that have recently been opened.

Q3. Answer the following in one sentence. (4)


a. Name the two types of operating systems.
b. What are the small pictures on the screen of a computer called?
c. What is the function of a folder?
d. What is the long horizontal bar at the bottom of the computer screen called?

Q4. Answer the following questions. (6)


a. What is the difference between a single-user and a multi-user operating system? Give one example
of each operating system.
b. What is the difference between a file and a folder?
c. What does the left pane of the Start menu show?

1 51
Chapter 4: More about MS Paint 20 marks
Q1. Fill in the blanks using the words given below. (5)
Home Select Zoom in Redo Skew
a. To select a part of a drawing, we have to use the tool.
b. The Select tool is present on the tab.
c. The command is used to reverse the effect of the Undo command.
d. To see a larger view of an image, you can use the option.
e. The command is used to twist a drawing in the vertical or horizontal direction.

Q2. State whether the statements are true or false. (5)


a. When we cut and paste a part of a drawing, the selected part is pasted in the top-right corner of the
drawing area.
b. You can set a drawing as a desktop background.
c. The keyboard shortcut for copying a drawing is Ctrl + T.
d. The Zoom out option is used to see a smaller view of the image.
e. You cannot make a duplicate of your drawing.

Q3. Answer the following in one sentence. (5)


a. In how many directions can you flip a drawing?
b. When we change the angle (in degrees) of a selected drawing, what are we doing?
c. Is it possible to select a part of a drawing?
d. In which group do we have the option to rotate a drawing?
e. Name the tab and group that has the option to view a drawing in full screen mode?

Q4. Lab exercise (5)


Draw a picture of a flower and make a duplicate. Flip the new picture horizontally.

52 1
Chapter 5: Introduction to Logo 20 marks
Q1. Fill in the blanks using the words given below. (5)
Status BYE commander window primitives Input box
a. The is the place where commands are typed and executed (carried out) in
MSWLogo.
b. The commands of Logo are known as .
c. is the area in MSWLogo where the command is typed and executed by pressing the
Enter key.
d. The control button displays a status window showing the current settings in Logo.
e. In order to exit MSWLogo, should be typed in the input box and the Enter key
should be pressed.

Q2. State whether the statements are true or false. (5)


a. The MSWLogo screen is divided into five sections.
b. In order to exit MSWLogo, one can select File and then click on Exit.
c. In MSWLogo, the shape of the pen is circular.
d. In MSWLogo, MSW stands for My Smart Wall.
e. The triangular pen used in Logo is called a tortoise.

Q3. Answer the following in one sentence. (5)


a. What is the function of the main screen in MSWLogo?
b. What are commands in Logo known as?
c. What is meant by the head and the tail of the turtle in Logo?
d. What are the two sections of the MSWLogo window?
e. What is meant by a command in Logo?

Q4. Lab exercise (5)


Use MSWLogo to draw a rectangle of dimensions 100 200 on the main screen.

1 53
Chapter 6: Logo Commands 20 marks
Q1. Fill in the blanks using the words given below. (5)
clockwise LT 45 BK 20 RT 360 Home
a. The command would make the turtle make one complete turn and bring it back to the
same point.
b. The command will turn the turtle to the left by 45 units.
c. The turtle can be brought to the centre from any part of the screen using the
command.
d. The SETH command followed by a number turns the turtles head by that many units.
e. The command will move the turtle backward by 20 steps.

Q2. State whether the statements are true or false. (5)


a. It is impossible to move the turtle forward without using the FD command.
b. When the turtle is turned using the LT or RT commands, the turtle rotates but stays at the same
position.
c. It is necessary use the space bar to insert a blank space between the command name and the
number of units.
d. A circular path consists of a total of 630 units.
e. The command SETPENCOLOR [0 0 255] will set the colour of the turtle pen to blue.

Q3. Answer the following in one sentence. (5)


a. How can you move the turtle backward by using the FD command?
b. What does the term turning mean in Logo?
c. What is the function of the CLEARSCREEN command?
d. What message will be given by Logo if you type the command FD60?
e. What is the function of the SETPENCOLOR command?

Q4. Lab exercise (5)


Write down the series of Logo commands to draw the following shape on the main screen. Use the
same colour and dimensions as given below and the width of the pen as 5.

60

60

40 40

54 1
Chapter 7: Writing and Arithmetic with Logo 20 marks
Q1. Fill in the blanks using the words given below. (5)
recall list box 48 30 PRODUCT difference
a. The function is used to multiply two or more numbers.
b. The command LABEL 35: 10 will print the of the two numbers 35 and 10 on the
main screen.
c. The output of the command PR (PRODUCT 3 8 2 1) is .
d. The output of the command PR (QUOTIENT 90 3) is .
e. The command PR 50 + 20 will print the sum of the two numbers 50 and 20, i.e. 70, in the
.

Q2. State whether the statements are true or false. (5)


a. The CLEARTEXT command takes one input.
b. The operator used for multiplication is .
c. The SUM function can be used to add more than two numbers.
d. The command PR SUM 20 30 40 is a correct statement.
e. The short form of the PRINT command is PT.

Q3. Answer the following in one sentence. (5)


a. What is the function of the QUOTIENT function?
b. What change must be made in the command statement to add more than two numbers?
c. What is the symbol for the multiplication operator?
d. What will be the output of the command BK 60/2?
e. How many inputs does the PRINT command take?

Q4. Lab exercise (5)


Write down the single Logo commands for the following operations:
a. Turn the turtle to the right by the same number of units as the difference between 70 and 10.
b. Move the turtle backward by the same number of units as the sum of the numbers 10, 20, 30, and
40.
c. Print the text I AM A CITIZEN OF PAKISTAN in the recall list box.
d. Print the difference of the numbers 90 and 20 in the main screen vertically.
e. Move the turtle forward by the same number of units as the product of 6 and 12.

1 55
Chapter 8: Introduction to MS Word 2007 20 marks
Q1. Fill in the blanks using the words given below. (5)
word processor Save As document vertical scroll bar Accessories
a. The is located at the right of the document window and is used to scroll the text
up or down.
b. A is computer software package that enables you to type text on a computer.
c. A is created in the document window.
d. When you try to save a document for the first time, the dialog box is displayed.
e. Notepad is available in the option in the All Programs group.

Q2. State whether the statements are true or false. (5)


a. MS Word 2007 saves the documents with the extension .doc.
b. A document created and saved in a word processor can always be edited.
c. A Word document can be saved in such a way such that it can be opened in earlier versions of
Word.
d. The Status bar provides tools to adjust the size of the document.
e. The Help button is located at the left end of the Ribbon.

Q3. Answer the following in one sentence. (5)


a. Name two word processing software packages.
b. What does the Title bar in the MS Word window display?
c. Where is the Ribbon displayed in the MS Word window?
d. With which extension does MS Word 2007 save decuments?
e. What is the function of a split box?

Q4. Lab exercise (5)


Create a new MS Word document and type the text given below. Then save this document with the
name exercise.docx.

Text to be typed:
MS Word 2007 is a popular word processor software package. You can create documents like letters,
memos, and newsletters in MS Word very easily.

56 1
Chapter 9: Tux Paint 20 Marks
Q1. Fill in the blanks using the words given below. (5)
five brush Ctrl + S Starter main screen
a. On starting Tux Paint, the appears after about 30 seconds on the Tux Paint title
screen.
b. The main screen is divided into sections.
c. is the keyboard shortcut to save a drawing.
d. On selecting the Paint tool, a appears for drawing as you take the mouse pointer in
the drawing canvas.
e. images are backgrounds with the outline of the image or a 3D photograph.

Q2. State whether the statements are true or false. (5)


a. In Tux Paint, text can only be written in black.
b. The Shapes tool is used to add special effects to a picture.
c. The Selector section is located on the left side of the main screen.
d. The Open button is used to load a picture in Tux Paint.
e. The Eraser tool has different sizes of erasers available in the Selector section.

Q3. Answer the following in one sentence. (5)


a. Name any two sections of the main screen of Tux Paint.
b. At which position on the main screen is the Color palette located?
c. Can we perform the Undo/Redo actions more than once?
d. Where can we find information about the tool that we have selected for drawing?
e. Name five tools in the Toolbar section of Tux Paint.

Q4. Lab Exercise (5)


Using Tux Paint, draw a picture that includes a tree, flowers, and the Sun.

1 57
Answers to Test Papers
Chapter 1: Introduction to Computers
Q1. a. Start b. hard disk c. Hardware d. control e. electric
Q2. a. True b. False c. False d. True e. True
Q3. a. A computer is made up of hardware and software.
b. Data refers to facts and information.
c. A monitor is an output device that displays output on a screen.
d. Examples of input devices are keyboard and mouse.
Q4. a. Computers are used to make drawings, solve problems, play games, and listen to music. They are
also used to perform various tasks in schools, offices, railway stations, airports, hospitals, and banks.
b. A register is a small memory unit in the CPU where all the data to be processed is stored. It helps
the ALU to access data easily for calculations and helps the control unit to pass the data on to the
other parts of the computer quickly.
c. Examples of hardware: monitor, keyboard, printer, mouse, and CPU.
Examples of software: MS Office, MS Windows, Winzip, Corel Draw, and Adobe Photoshop.

Chapter 2: Keyboard
Q1. a. Shift b. left c. cursor d. QWERTY e. arrow
Q2. a. True b. False c. False d. False e. False
Q3. a. The space bar is used to insert a blank space between letters or numbers.
b. If the Caps Lock indicator light on the keyboard is glowing, Caps Lock has been switched on.
c. The cursor control keys are used to move the cursor in any of the four directions, i.e. up, down,
left, or right.
d. The Enter key is used to move the cursor to the next line.
e. There are two Shift keys on the keyboard, one on the left side and the other on the right side.
Q4. a. Start typing the sentence using the keyboard.
b. Use the Shift key simultaneously with the alphabet key T to type a capital T in the word The.
c. Press the space bar once to insert a blank space. Repeat the same for all blank spaces in the
sentence.
d. Switch on the Caps Lock by pressing the Caps Lock key. Ensure that the Caps Lock indicator light
is glowing.
e. Using the alphabet keys, type OLYMPIC GAMES.
f. Switch off the Caps Lock by pressing the Caps Lock key. Ensure that the Caps Lock indicator light
is off.
g. Using the alphabet keys and the space bar, type program consists of.
h. Use the number keys above the alphabet keys to type the number 35.

58 1
i. Press the Shift key simultaneously with the alphabet keys, and type the word SPORTS. Then
release the Shift key.
j. Using the alphabet keys, type and.
k. Press the Num Lock key to activate the numeric keypad on the right side of the keyboard. Ensure
that the Num Lock indicator light is on.
l. Using the number keys on the right side of the keyboard (numeric keypad), type the number 30.
m. Press the Num Lock key to switch off the numeric keypad. Ensure that the Num Lock indicator
light is off.
n. Press the Shift key simultaneously with the alphabet keys, and type the word DISCIPLINES.
Then release the Shift key.
o. Use the punctuation key for full stop and type ..
p. Use the Enter key to take the cursor to the next line.

Chapter 3: Operating System


Q1. a. folder b. Start c. single-user d. double-clicking e. Search
Q2. a. False b. False c. True d. False e. True
Q3. a. The two types of operating systems are single-user and multi-user operating systems.
b. The small pictures on the screen of a computer are called icons.
c. A folder is used to store a group of files with data on the same or different subjects.
d. The long horizontal bar at the bottom of the screen is called the taskbar.
Q4. a. A single-user operating system allows only one user to work on it at a time. Windows XP is a
single-user operating system.
A multi-user operating system allows many people to work on the same computer at the same time.
UNIX is a multi-user operating system.
b. A file is used to store information on a computer.
A folder is used to store a group of files.
c. The left pane of the Start menu shows a list of programs that have been opened recently.

Chapter 4: More about MS Paint


Q1. a. Select b. Home c. Redo d. Zoom in e. Skew
Q2. a. False b. True c. False d. True e. False
Q3. a. You can flip a drawing in the horizontal and the vertical directions.
b. We are skewing the drawing.
c. Yes, it is possible to select a part of the drawing.
d. The Image group has the option to rotate a drawing.
e. The Display group in the View tab has the option to view a drawing in full screen mode.

1 59
Q4. a. Select the drawing.
b. In the Clipboard group, click on Copy.
c. In the Clipboard group, click on Paste.
d. Click on the Home tab.
e. In the Image group, click on the drop-down arrow next to the Rotate option.
f. Click on the Flip Horizontal option.

Chapter 5: Introduction to Logo


Q1. a. commander window b. primitives c. Input box d. Status e. BYE
Q2. a. False b. True c. False d. False e. False
Q3. a. The main screen is the place where pictures are drawn in MSWLogo.
b. The commands in Logo are known as primitives.
c. The top of the triangular turtle is known as the head and its bottom part is known as the tail.
d. The two sections of the MSWLogo window are the main screen and the commander window.
e. A command in Logo means an order or instruction.
Q4. a. Select Start All Programs Microsoft Windows Logo. The MSWLogo screen will be
displayed.
b. Click in the input box and type the following commands. Press the Enter key after each command.
FD 100
RT 90
FD 200
RT 90
FD 100
RT 90
FD 200
RT 90
A rectangle of dimensions 100 200 will be displayed on the Logo main screen.
c. Type BYE in the input box and press the Enter key.

Chapter 6: Logo Commands


Q1. a. RT 360 b. LT 45 c. Home d. clockwise e. BK 20
Q2. a. False b. True c. True d. False e. True
Q3. a. The turtle can be moved backward using the FD command by giving it a negative input. For
example, FD -40 will move the turtle backward by 40 steps.
b. The term turning in Logo means moving the turtles head in a circular path.
c. The CLEARSCREEN command erases the drawing on the Logo screen and brings the turtle to its
initial position.
d. If you type the command FD60, Logo will give the message I dont know how to FD60.
e. The SETPENCOLOR command is used to set the colour of the turtle pen.

60 1
Q4. SETPENSIZE [5 5]
SETPENCOLOR [255 0 0]
FD 60
RT 90
FD 40
RT 90
FD 60
RT 90
FD 80
LT 90
FD 60
LT 90
FD 40
LT 90
FD 60

Chapter 7: Writing and Arithmetic with Logo


Q1. a. PRODUCT b. difference c. 48 d. 30 e. recall list box
Q2. a. False b. False c. True d. False e. False
Q3. a. The QUOTIENT function divides the first input number by the second and gives the
quotient as the result.
b. For adding more than two numbers, the operation SUM and the inputs must be enclosed in simple
brackets.
c. The symbol for the multiplication operator is *.
d. This command will give the division result of 60/2 as 30 and move the turtle backward by 30 units.
e. The PRINT command takes only one input.
Q4. a. RT 70: 10
b. BK (SUM 10 20 30 40)
c. PRINT [I AM A CITIZEN OF PAKISTAN]
d. LABEL 90: 20
e. FD 6 * 12

Chapter 8: Introduction to MS Word 2007


Q1. a. vertical scroll bar b. word processor c. document
d. Save As e. accessories
Q2. a. False b. True c. True d. False e. False
Q3. a. Two word processing software packages are MS Word and WordPad.
b. The Title bar in the MS Word window displays the document name followed by the program name.
c. The Ribbon is displayed just below the Title bar in the MS Word window.
d. MS Word 2007 saves its documents with the extension .docx.
e. The split box is used to split the document window.

1 61
Q4. a. Click on the Microsoft Office Button and select New.
b. Click on Blank Document.
c. Click on the Create button.
d. Type the given text in the blank document.
e. After the text has been typed, click on the Microsoft Office Button.
f. Click on Save As.
g. Select the drive and folder.
h. In the File name text box, type the name exercise.
i. Click on the Save button.

Chapter 9: Tux Paint


Q1. a. main screen b. five c. Ctrl + S d. Brush e. Starter
Q2. a. False b. False c. False d. True e. True
Q3. a. The two sections can be any of the Toolbar, Selector, Drawing Canvas, Color Palette, and Help
Area sections.
b. The Color Palette is located near the bottom of the main screen.
c. Yes, we can perform the Undo and Redo actions more than once.
d. We can find this information in the Help Area of the main screen.
e. Five tools in the Toolbar section of Tux Paint are Paint tool, Lines tool, Shapes tool, Text tool,
and Magic tool.
Q4. a. Click on the New tool in the Toolbar section of the main screen.
b. Double-click on the colour that you want as the background.
c. Draw a tree using the Paint tool.
d. Draw flowers using the Paint tool.
e. Draw the Sun using the Shapes tool.
f. Click on the Fill tool to fill colours in the Sun, tree, and flowers.
g. Click on the Save tool.

62 1