BAHAGIAN A (60 markah) 1. Antara tempat-tempat berikut, yang manakah BUKAN dijadikan tempat petempatan awal manusia ? A. B.

Gua. Kawasan lapang. C. D. Dalam sungai. Pinggiran tasik.

Rajah 1 2. Apakah nama tempat kediaman dalam Rajah 1 ? A. B. 3. Gua. Pondok. C. D. Khemah. Ran.

Mengapakah manusia zaman dahulu memilih pinggiran sungai atau tasik sebagai petempatan ? A. B. C. D. Dapat memelihara ikan. Mudah mendapatkan bekalan air. Terhindar daripada binatang buas. Melindungi daripada cuaca buruk.

(2)

4.

Antara bentuk rumah di bawah, yang manakah dikaitkan dengan sebuah negeri di Malaysia ? A. C.

B.

D.

5.

Negeri manakah yang mempengaruhi reka bentuk rumah di atas ? A. B. Arab. Sumatera. C. D. Cina. Siam.

6.

Antara rumah di bawah, yang manakah dibina di atas permukaan air ? A. C.

B.

D.

(3)

7.

Rumah orang Eskimo dinamakan A. B. iglu. tupik. C. D. topik. igli.

8.

Berdasarkan gambar di bawah, yang manakah rumah tradisional ? A. C.

B.

D.

Soalan 9 dan 10 berdasarkan gambar di bawah.

9.

Gambar di atas menunjukkan rumah A. limas B. air

(4)

C.

kampung

D.

pangsa

10.

Dimanakah rumah tersebut biasanya dapat dilihat ? A. B. Di tepi sungai. Di atas pokok. C. D. Di kawasan bandar. Di kawasan pedalaman.

11.

Aktiviti manusia yang tinggal di pinggiran sungai ialah … A. B. berniaga. menangkap ikan. C. D. bercucuk tanam. menternak binatang.

12.

Apakah kegiatan awal manusia untuk mendapatkan makanan ? A. B. C. D. Memburu binatang. Menangkap ikan di laut. Menukar barang dengan orang lain. Mencari hasil hutan untuk dijual di pelabuhan.

13.

Antara petempatan awal manusia di dalam gua di negara kita ialah A. B. Gua Niah. Gua Batu. C. D. Gua Kelam. Gua Tempurung.

14.

Di manakah tempat yang sesuai untuk melayan tetamu ? A. B. Stor. Dapur. C. D. Balkoni. Ruang tamu.

(5)

15.

Mengapakah rumah yang dibina berhampiran dengan sungai mempunyai tiang yang tinggi ? A. B. C. D. Mengelak daripada dimasuki pencuri. Menghalang binatang buas memasuki rumah tersebut. Menjadikan rumah tersebut kelihatan cantik dan menarik. Mengelakkan rumah tersebut dimasuki air ketika air pasang atau banjir.

16.

Rumah yang dibina tersusun dan terancang biasanya terdapat di A. B. C. D. atas bukit. kawasan pedalaman. bandar dan pelabuhan. kawasan yang tiada kemudahan asas yang mencukupi.

Rumah Minangkabau 17. Apakah keistimewaan rekabentuk rumah yang ditunjukkan di atas ? A. B. C. D. 18. Diperbuat tanpa menggunakan paku. Pintunya yang mempunyai ukiran yang cantik. Bumbungnya yang melengkung seolah-olah tanduk kerbau. Tangganya diperbuat daripada batu dan dicat berwarna-warni.

Antara faktor yang mempengaruhi pembinaan rumah ialah I. Sejarah.

(6)

II. III. IV. A. B.

Geografi. Keagamaan. Keselamatan. C. D. I, III dan IV. II, III dan IV.

I, II dan III. I, II dan IV.

19.

Antara yang berikut, pasangan manakah yang BENAR tentang bentuk rumah orang Eskimo ? Musim Panas A B C D tupik rumah dibina daripada batu kapur sederet bumbung berbentuk 'V' terbalik Musim Sejuk iglu rumah dibina daripada kulit musang sebuah bumbung berbentuk melengkung

20.

Ciri rumah yang bertingkat-tingkat merujuk kepada I. II. III. IV. A. B. I dan II. II dan III. Pangsapuri. Kondominium. Rumah bagan. Rumah pangsa. C. D. I, II dan III. I, II dan IV.

21.

Antara rumah-rumah di bawah, yang manakah terdapat di kawasan kampung atau desa ?

A.

C.

(7)

B.

D.

22.

Antara jenis rumah berikut, yang manakah TIDAK terdapat di negara kita ? A. B. Tupik. Rumah teres. C. D. Rumah air. Kondominium.

23.

Antara berikut yang manakah BUKAN bahan utama yang digunakan untuk membuat rumah moden ? A. B. Simen. Batu-bata. C. D. Besi cerucuk. Atap rumbia.

24.

Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa ? A. B. Megah. Patriotik. C. D. Bersyukur. Murah hati.

25.

Pilih padanan yang BETUL. A. B. C. D. Ayah – memasak di dapur. Ibu – menyediakan tempat tinggal. Abang – mencari nafkah untuk keluarga. Kakak – menolong meringankan kerja di rumah.

(8)

26.

Antara bentuk muka bumi berikut, yang manakah sesuai digunakan untuk membina rumah ? A. B. Tanah pamah. Berbukit. C. D. Pantai. Paya.

27.

Antara tempat kediaman berikut, yang manakah sesuai dibina di padang pasir ? A. C.

B.

D.

28.

Antara ciri lantai berikut, yang manakah sesuai dipasangkan di dapur rumah anda supaya ia tidak berlaku kemalangan ? A. B. Mahal. Cantik. C. D. Tidak licin. Bercahaya.

(9)

29.

Antara berikut, yang manakah boleh menjadikan rumah anda sebuah tempat yang selesa ? I. II. III. IV. A. B. I dan II. I dan IV. Menjaga kebersihan. Membiarkan pintu dan tingkap terbuka sepanjang masa. Mempelawa semua orang masuk ke dalam rumah. Memastikan kelengkapan asas rumah mencukupi. C. D. II dan IV. III dan IV.

Rajah 2 30. Contoh petempatan awal manusia seperti Rajah 2 ialah di I. Gua Niah, Sarawak. II. Gua Cha Cha, Kelantan. III. Kota Tampan, Perak. IV. Sungai Tembeling, Pahang.

(10)

A. B.

I dan II. I dan IV.

C. D.

II dan IV. III dan IV

BAHAGIAN B. Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.

batang pokok

makanan berpindahrandah

kapur berinteraksi

gua berlindung

pantai kaca

hutan beristirehat

1. 2. 3. 4.

Pada zaman dahulu orang tinggal di dalam _______________________ untuk melindungi diri mereka daripada cuaca buruk dan juga binatang buas. Selain daripada itu, ada juga orang yang membina rumah di atas ______________. Manusia kini menggunakan rumah sebagai tempat untuk __________________ daripada cuaca sejuk, panas, hujan dan ribut. Rumah merupakan tempat sesebuah keluarga _____________________________.

(11)

5. 6. 7. 8. 9. 10.

Ahli keluarga juga menggunakan rumah sebagai tempat ____________________ sesama ahli keluarga. Petempatan utama pada zaman batu ialah di dalam gua batu __________________. Manusia pada masa awal petempatan mengamalkan kehidupan secara _______________________________. Manusia pada zaman batu mendirikan petempatan mereka di tempat yang berdekatan dengan sungai atau di persisiran _______________________. Manusia pada zaman batu yang tinggal berhampiran sungai dan laut membina perahu yang mudah daripada _____________________________ pokok. Di antara sebab-sebab utama manusia pada zaman batu duduk berhampiran dengan sungai dan laut adalah kerana mudah untuk mendapatkan bekalan air dan ___________________________. (10 markah)

BAHAGIAN C
1. Namakan ruang-ruang bagi bahagian rumah berikut.

ruang tamu

bilik mandi / tandas

bilik tidur

ruang dapur

ruang makan

a.

d.

b.

(12)

e. c.

(5 markah) 2. Sesebuah rumah yang dibina harus dititikberatkan dengan ciri-ciri keselamatan yang sesuai berdasarkan tujuan yang tertentu. Padankan ciri-ciri keselamatan berikut dengan tujuannya.

CIRI-CIRI KESELAMATAN Pagar

TUJUAN Mengelakkan rumah daripada dimasuki pencuri.

(13)

Bumbung melengkung Tiang tinggi Kunci dan mangga Gril

Mengelakkan rumah daripada dicerobohi oleh orang jahat. Mengelakkan daripada banjir dan dimasuki binatang buas. Menjadi sempadan antara rumah dan mengelakkan daripada dimasuki pencuri dan binatang liar. Memudahkan air hujan mengalir dan tidak bertakung sehingga menyebabkan bumbung rumah bocor. (5 markah) BAHAGIAN D

Soalan 1 dan Soalan 2 adalah berdasarkan jawapan-jawapan yang diberikan di bawah.

Perak Rumah Minangkabau

Rumah Air Melaka

Rumah Melaka Negeri Sembilan

Gambar A 1. Apakah nama bagi rumah-rumah tersebut ? Gambar A Gambar B : :

Gambar B

______________________________________ ______________________________________ (2 markah)

(14)

2.

Nyatakan nama negeri di mana terdapatnya rumah-rumah berkenaan. Gambar A Gambar B : : ______________________________________ ______________________________________ (2 markah)

Soalan 3 dan Soalan 4 berdasarkan Gambarajah 1 .

Rumah panjang Gambarajah 1 3.

Rumah banglo

Nyatakan jenis rumah yang ditunjukkan dalam Gambarajah 1. i) ii) Rumah panjang Rumah banglo _____________________________ _____________________________ (2 markah)

4.

Namakan satu jenis bahan pembinaan yang digunakan untuk membuat rumah-rumah tersebut. i) ii) Rumah panjang Rumah banglo _____________________________ _____________________________

(15)

(2 markah)

Gambar C 5. Gambar C menunjukkan sebuah rumah yang terdapat di negara lain iaitu Iglu yang dibina daripada ketulan ais dan berbentuk separuh bulatan. i. ii. Nyatakan di zon manakah Iglu ini boleh didapati ? _________________________ Namakan kaum yang menduduki Iglu ini. _________________________ (2 markah) BAHAGIAN E Salah satu daripada fungsi rumah kepada manusia adalah sebagai tempat untuk mewujudkan kemesraan di kalangan anggota keluarga. Berdasarkan aktiviti yang terdapat di dalam gambar di bawah, nyatakan dalam bentuk esei berkenaan peranan dan tanggungjawab setiap anggota keluarga iaitu bapa, ibu, anak perempuan dan anak lelaki dalam membersihkan dan menceriakan rumah.

(16)

Setiap anggota keluarga mempunyai peranan dan tanggungjawab untuk memastikan keceriaan dan kebersihan di dalam rumah. Berdasarkan gambar di atas, bapa boleh ________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________. Ibu pula ____________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________. Anak lelaki boleh membantu dengan _____________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________. Anak perempuan pula membantu dengan _________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________.

(17)

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful