You are on page 1of 227

Caravan General Knowledge

MCQs

Sajid Iqbal, Muhammad


Ikram Rabbani, and
Samina
Zafar

Caravan Enterprises Lahore.


Pakistan. 2005
Chapter
1

GEOGRAPHY

1. IntheCompositionoftheearth,Aluminumis:
(a) 27.5% (b) 20.3%
(c) 14.5% (d) 8.1%
2. ThedeepestpartoftheOceanis:
(a)Vostok (b)PuertoRicoTrench
(c)MarianaTrench (d)SundasTrench
3. AfterAustralia,whichofthefollowingisthesmallest
Continent?
(a)Antarctica (b)SouthAmerica
(c)NorthAmerica (d)Europe
4. ThedeepestplaceintheIndianOceanis:
(a)MarianaTrench (b)PuertoRicoTrench
(c)SundaTrench (d)IsleTrench.
5. Thehighestwaterfalloftheworldis:
(a)Victoria (b)Tugela
(c)Angel (d)Niagara.
6. TheareasaroundtheNorthandSouthpoleswithinthe
Polarcirclesiscalled:
(a)TheTorridZone (b)TheFrigidZone
(c)TheTemperatureZone (d)Noneoftheabove
7. DeathValleyinCalifornia,U.S.Aissocalledbecauseof:
(a)Itishighlypollutedareaonearth
(b)Itisextremelycoldregiononearth
(c)Oneofthehottestplacesintheworld
(d)Theexistenceofalargenumberofvolcanaes
8. Identifythelargestocean:
(a)PacificOcean (b)AtlanticOcean
(c)IndianOcean (d)ArticOcean

1
2 General Knowledge - MCQs

9. MediterraneanSeaisconnectedtotheAtlanticOceanby
the:
(a)StraitofGibraltar (b)Beringstrait
(c)Davisstrait (d)Doverstrait
10. CaribbeanSeaislinkedwiththePacificOceanbythe:
(a)SuezCanal (b)PanamaCanal
(c)SundaStrait (d)Noneoftheaboveone
11. SeaofJapanisfamousfor:
(a)OilReserves (b)MineralWater
(c)FishingArea (d)Icebergsinwater
12. Redseaisbetween:
(a)ArabiaandAfrica
(b)TurkeyandRussia
(c)ChinaandJapan
(d)GermanyandScandinavia
13. Alexandriaisaseaportof:
(a)Greece (b)Egypt
(c)Iran (d)Germany
14. BeringStraitseparatesAsiafrom:
(a)America (b)Africa
(c)Australia (d)Noneoftheaboveone
15. Thelongestmountainrangeintheworldis:
(a)Karakoram (b)Alps
(c)Andes (d)Hindukush.
16. Cyprusisanislandinthe:
(a)MediterraneanSea
(b)SouthChinaSea
(c)RedSea
(d)CaribbeanSea.
17. Whichofthefollowingcountrysharesthewaterof
Caspian
Sea?
(a)Russia (b)Iran
(c)Azerbaijan (d)Alltheabove
18. PalkStraitseparatesIndiafrom:
(a)SriLanka (b)Maldives
Geography

(c) (d)Noneoftheaboveone
Banglades
h
(b)Malaysia
19. Dicksonis (d)Norway
aseaportof:
(a)Italy
(c)South
Africa
20. Lake
Superioris:
(a)TheWorldsdeepestfreshwaterlake
(b)TheWorldslargestfreshwaterlake
(c)Theworldslargestsaltwaterlake
(d)Noneoftheabove
21. Seattleisaseaportof:
(a)China (b)U.S.A
(c)Germany (d)Canada
22. WhichofthefollowingstraitseparatesItalyfromSicily?
(a)Sunda (b)Messina
(c)Bonifacio (d)Johore
23. Identifytheworldslongestriverwiththelength
of
6,521km.
(a)Amazon (b)Mississippi
(c)Nile (d)noneoftheabove
24. Whichoneisthelongestriver?
(a)Jhelum (b)Chenab
(c)Ravi (d)Sutlaj.
25. Whichofthefollowingisthesmallestsea?
(a)SouthChinaSea. (b)ArabianSea.
(c)SeaofMarmara. (d)CaribbeanSea.
26. WhichofthefollowingriverislocatedinIraq?
(a)Lena (b)Oxus
(c)Volga (d)Euphrates
27. Inwhichofthefollowingcountry,VictoriaFallsis
located?
(a)Canada (b)Zimbabwe
(c)U.S.A (d)Venezuela
28. Whichofthefollowingwaterfallsislocatedbetween
America
andCanada?
(a)VictoriaFalls (b)RibbonFalls
(c)NiagaraFalls (d)AngelsFalls.
4 General Knowledge - MCQs

29. IdentifytheworldsLargestDam:
(a)Aswan (b)Kiev
(c)Tarbela (d)Mangla
30. InwhichofthefollowingregionNewZealandissituated?
(a)Europe (b)SouthAmerica
(c)Caribbean (d)Oceania
31. Theworldslargestlandfrontierisbetween:
(a)AmericaandCanada
(b)RussiaandChina
(c)ArgentinaandBrazil
(d)ChinaandMongolia
32. Theworldslargestsliverproducingcountryis.
(a)Canada (b)Australia
(c)Russia (d)Mexico.
33. Valettaisthecapitalof:
(a)Finland (b)Malta
(c)Senegal (d)Congo
34. TheUnitedArabEmirates(U.A.E)Comprisesof:
(a)AbuDhabi (b)Sharjah
(c)Fujairah (d)Alltheabove
35. WhichofthefollowingDesertisthelargestinarea?
(a)TheSahara (b)Gobi
(c)TaklaMakan (d)Thar
36. ThefamousDostiLutdesertislocatedin:
(a)Iran (b)China
(c)SouthAfrica (d)Egypt
37. NangaParbatisthefamousmountainPeakof:
(a)Karakoramrange (b)Himalayasrange
(c)HinduKushrange (d)Sulaimanrange
38. KasriMantraisanofficialresidenceof:
(a)KingofSaudiArabia (b)AmirKuwait
(c)IranianPresident (d)Noneoftheabove
39. WhyBlackSeaissocalled:
(a)Alargenumberofblackrocksinthewater
Geography

(b)Thedensefogthatprevailsthereinwinter
(c)Thewateroftheseaisblack
(d)Noneoftheabove
40. WhichofthefollowingCountryislargestbyarea?
(a)China (b)Canada
(c)America (d)Russia
41. WhichofthefollowingCountryisaPeninsula?
(a)Brazil (b)Japan
(c)Greenland (d)SaudiArabia
42. WhichofthefollowingCountryislargestbypopulation?
(a)Russia (b)Indonesia
(c)China (d)India
43. WhichpartoftheworldiscalledCityofAngles?
(a)Bangkok (b)Stockholm
(c)NewYork (d)Rome
44. WhichpartoftheworldiscalledCockpitofEurope?
(a)Belgium (b)Ireland
(c)Netherlands (d)Greenland
45. Theworldslargestfishcatchingcountryis:
(a)Russia (b)China
(c)Japan (d)Australia
46. TheworldslongestrailroadtunnelSeikanislocatedin:
(a)England (b)Japan
(c)Switzerland (d)Russia.
47. WhichCountryiscalledLandofMilkandHoney?
(a)Lebanon (b)Japan
(c)Canada (d)Turkey
48. Whichpartoftheworldiscalled:PlaygroudofEurope?
(a)Norway (b)Germany
(c)Switzerland (d)Poland
49. WhichPartoftheworldiscalledLandofMidnightSun?
(a)Thailand (b)Finland
(c)Norway (d)Japan
6 General Knowledge - MCQs

50. WhatisBigBen?
(a)AVolcanoinAlaska
(b)AGlaxyofStars
(c)AclockplacedontheBritishParliament
(d)Noneoftheabove
51. WhichofthefollowingisaBalticState?
(a)Georgia (b)Armenia
(c)Ukraine (d)Estonia.
52. WhichofthefollowingAsiancountriesislandlocked?
(a)Myanmar (b)Mongolia
(c)Vietnam (d)NorthKorea.
53. IdentifythebiggestIsland:
(a)Greenland (b)Iceland
(c)NewZealand (d)Taiwan
54. IdentifytheColdestPlanet:
(a)Pluto (b)Venus
(c)Jupiter (d)Mars
55. IdentifythesmallestPlanet:
(a)Venus (b)Mercury
(c)Jupiter (d)Noneofabove
56. WhichoneisthehighestMountainPassintheworld?
(a)KhunjerabPass (b)KilikPass
(c)Alpine (d)Noneoftheabove
57. IdentifytheLargestSaltWaterLakeintheworld:
(a)LakeSuperior (b)BaikalLake
(c)CaspianSea (d)MancherLake
58. IdentifytheworldslargestCity(inarea):
(a)Shanghai (b)Moscow
(c)NewYork (d)London
59. Whichisthelongeststraitoftheworld?
(a)Malacca (b)Gibraltar
(c)Bosphorus (d)Dover
60. FleetStreetinLondonisfamousfor:
(a)TailoringandJewelleryShops
Geography

(b)BankingandFinancialTransactions
(c)OfficesoftheleadingBritishNewspapers
(d)NoneoftheaboveOne.
61. WallStreetinNewYorkisfamousfor:
(a)StocksExchangeMarket
(b)ModernShoppingCentre
(c)Broadeststreetintheworld
(d)Noneoftheabove
62. WhichofthefollowinglinesdivideTurkishandGreek
Cypruscommunities?
(a)YellowLine (b)GreenLine
(c)CurzonLine (d)MaginotLine
63. WhichofthefollowingcountriesiscalledLandofMilk
and
Honey?
(a)Switzerland (b)Norway
(c)Bahrain (d)Lebanon.
64. WhichoneisboundarylinebetweenPolandandGermany?
(a)MaginotLine (b)Seigfridline
(c)Hindenburgline (d)Mannerheimline
65. TaklaMakanDesertislocatedin:
(a)Xinjing(China) (b)EastAfrica
(c)Basutoland (d)Iran
66. KhyberPassislocatedin:
(a)Karakorumrange (b)Himalyasrange
(c)Hindukushrange (d)Sulaimanrange
67. WhichpartoftheworldisknownasStarandkeyof
Indian
Ocean?
(a)India (b)SriLanka
(c)Maldives (d)Mauritius
68. SiachenGlacierissituatedin:
(a)HinduKush (b)Sulaiman
(c)Pamir (d)Karakorum
69. WhichofthefollowingglacierisinHunza?
(a)Hispar (b)Biafo
(c)Atrak (d)Noneoftheabove
8 General Knowledge - MCQs

70. WhichofthefollowingMountainPeakisnotsituatedin
Karakorumrange?
(a)BroadPeak (b)GasherbrumPeak
(c)TirichMirPeak (d)Alloftheabove
71. Theworldssmalleststatebypopulationis:
(a)SanMarino (b)Monaco
(c)Vatican (d)Nauru.
72. Theworldslargestfreshwaterlakeis:
(a)Caspiansea (b)GreatBear
(c)Baikal (d)Superior.
73. NangaParbatPeakissituatedin:
(a)Himalayas (b)Karakoram
(c)Hindukush (d)Suliman
74. ThelargestriverinBaluchistanis:
(a)Dasht (b)Zhob
(c)Rakshan (d)Hingol
75. WhichisthehighestrailwaystationinAsia?
(a)Quetta (b)Kalat
(c)KanMehtarzai (d)Sibi
76. WhatisthesignificaneofasmallcountryEcuador?
(a)ItisabiggestislandofLatinAmerica
(b)Itislocatedontheequatoroftheearth
(c)Itisaland
wheredaysand
nightsareofone
month duration
ontheearth
(d)Noneoftheabove
77. KurilIslandsaresituatedbetween:
(a)ChinaandJapan
(b)RussiaandJapan
(c)AustraliaandNewZealand
(d)U.SandCuba
78. WhatisGreenpeace?
(a)Amountainrange
(b)ThelargestIslandintheworld
(c)GeologicalSocietyofLondon
Geography

(d)Anorganization
thatstressesthe
needtomaintaina
balance
betweenhuman
progressand
environmental
conservation.
79. YellowSealiesbetween:
(a)SingaporeandMalaysia.
(b)ChinaandJapan.
(c)VietnamandPhilippine.
(d)AustraliaandNewZealand.
80. TheworldslargestactivevolcanoMaunaLoaislocatedin:
(a)Hawaii(USA)
(b)CentralAndes(Chile)
(c)MountMayon(Philippines)
(d)Java(Indonesia)
81. TheEasternMediterraneanIsland Cyprusisdivided
between:
(a)GermanyandPoland (b)FranceandGreece
(c)TurkeyandGreece (d)IndonesiaandJapan
82. Whichisthesmalleststateinarea?
(a)Bahrain (b)Maldives
(c)Malta (d)BruneiDarrusalam
83. ThedistanceofaplaceSouthorNorthofEquatoriscalled:
(a)Altitude (b)Longitude
(c)Latitude (d)Multitude
84. WhichpartoftheworldiscalledTheLandoffreepeople?
(a)Switzerland (b)Thailand
(c)WestIndies (d)U.K
85. TheworldsfamousbridgeGoldengateislocatedin:
(a)NewYork (b)Sydney
(c)Mexicocity (d)SanFrancisco
86. SkhalinIslandsenrichedwithoilreservesareclaimedby:
(a)ChinaandRussia (b)USandJapan
(c)RussiaandJapan (d)USAandRussia
87. PristinaistheCapitalof:
(a)Chechnya (b)EastTimor
(c)Bosnia (d)Kossovo
10 General Knowledge - MCQs

88. OxusRiverisflowingbetween:
(a)IranandIraq
(b)AfghanistanandTajikistan
(c)JordanandIsrael
(d)RussiaandTurkey
89. SAARCHumanResourceDevelopmentCentreislocated
at:
(a)NewDelhi (b)Colombo
(c)Islamabad (d)Dhaka
90. InJuly1986,amodelchildwelfarecentrewasestablished
inavillageHummaknearthecityof:
(a)Lahore (b)Multan
(c)Faisalabad (d)Islamabad
91. TheWorldslargestdesertinareais:
(a)Sahara (b)Arabia
(c)Gobi (d)Mogave
92. DeadSeaislyingbetween:
(a)IraqandSudan (b)IsraelandJordan
(c)RussiaandJapan (d)GreeceandTurkey
93. IdentifytheLargestSea?
(a)SouthChinaSea (b)CaribbeanSea
(c)ArabianSea (d)SeaofMarmara
94. Whichcountryhasthegreatestnumberofvolcanoesinthe
world?
(a)Japan (b)Indonesia
(c)Philippines (d)Cameroon
95. ThelengthofKarakoramHighway(KKH)inPakistanis:
(a) 650km (d) 785km
(c) 805km (d) 1200km
96. WhichoftheSeaislocatedinCentralAsia?
(a)RedSea (b)BalticSea
(c)AralSea (d)Noneoftheabove
97. WhichCountryslandisbelowthesealevel?
(a)NewZealand (b)Japan
(c)Ireland (d)Netherlands
Geography

11

98.OnwhichriverGudu,
SukkurandKotri
barragesaresituated?
(a)Chanab (b)Ravi
(c)Indus (d)Sutlej
99.Whichofthefollowingcountryconsistsof1300Islands?
(a)Malaysia (b)Greenland
(c)Indonesia. (d)Philippines
100.WhatisSubway?
(a)Undergroundpassage
(b)Aroadorpathraisedabovegroundlevel
(c)Shortpassagetoanyplace
(d)Noneoftheabove
101.WhatisCathyPacific?
(a)Airline (b)Newspaper
(c)NewsAgency (d)Island
102.Themaincauseofearthquakesis:
(a)SuddenCoolingandContractionoftheearthsSurface
(b)Comingintoactivityofsomedormantvolcanoes
(c)Dueto
internalheat,
sometimeswater
changesinto
steamand
expands.
(d)Alloftheabove.
103.Whichofthefollowingcountriesarelandlocked?
(a)Ugauda,Austria,Hungry,Laos
(b)Albania,Brazil,Greece,Kenya
(c)Sudan,Sweden,Cuba,Senegal
(d)
Tanzania,
Mozambique,
Somalia,
Portugal 104.
The Worlds
largest Island
is:
(a)Greenland (b)Sumatra
(c)NewGuinea (d)Madagascar
105.TheSoanandtheHaroarethetworiversof:
(a)BaluchistanPlateau (b)PotoharPlateau
(c)Northernareas (d)AzadKashmir
106.PunjabssizeinthetotallandmassofPakistanis:
(a) 20.7% (b) 25.8%
(c) 29.7% (d) 37.7%
12 General Knowledge - MCQs

107.TheShandurPassattheHeightof12,205feetconnects:
(a)ChitralandGilgit (b)ChitralandBannu
(c)MardanandMalkand (d)GilgitandKashgars
108.ThearealyingbetweenriverBeasandtheRaviiscalled:
(a)ChajDoab (b)RachnaDoab
(c)BariDoab (d)SaharwalDoab
109.WhichpartofPunjabisfamousforshishamTimberForests?
(a)ChangaManga
(b)AlaChittaRange
(c)MurreeKohutaRange
(d)MianwaliandKalabaghrange.
110.Whichofthefollowing
CentralAsianStateis
enrichedwith theworlds
largestmineralresources?
(a)Uzbekistan (b)Kazakistan
(c)Azerbaijan (d)Turkmenistan
111.Thelargestnumber
offatalitiesbyearth
quakeswere recordedin:
(a)Gilan(Iran)June,21st1990
(b)Kobe(Japan)January17th1995
(c)Takhar(AfghanistanFebruary4th1998
(d)Izmir(Turky)August,17th1999
112.PakistanForestinstitutionislocatedin:
(a)Karachi (b)Rawalpindi
(c)Lahore (d)Peshawar
113.ThearchaeologicalsiteKotDijiislocatednearthecityof:
(a)Larkana (b)Thatta
(c)Khairpur (d)Swat
114.PakistanissurroundedintheNorthWestby:
(a)Iran (b)China
(c)Afghanistan (d)HimalayasRange
115.ThemostpreciousgemstoneEmeraldarefoundin:
(a)Gilgit (b)Hunza
(c)Swat (d)Dir
Geography

13

116.Ona1:50,000map,
villageAandBare4.5cm
apart.What isthereal
distanceinkm?
(a) 1km (b) 1km
(c) 2km (b) 2km
117.ToshowthedistributionofPeopleofPakistanweshould
use:
(a)Shademethod (b)Domethod
(c)Isopleth (d)Bargraph
118.ThestrengthofwaveactiondependsonalltheseEXCEPT:
(a)Currentsinthesea (b)Windstrength
(c)Depthofcoastalwater (d)Heightofwaves
119.Boreiscausedby:
(a)Risingtidewhilemeetingrivercurrents
(b)Frictionfromprevailingwinds
(c)Springtideandstrongwinds
(d)Unequalheatingofoceans
120.Whichoftheseisnotametamorphicrock?
(a)Quartzite (b)Slate
(c)Shale (d)Schist
121.Earthquakesare
vibrationsassociatedwith
allthefollowing EXCEPT:
(a)Subductionofrockduringcollisionofcrystalplats
(b)Volcaniceruptions
(c)Subsidenceofageocyncline
(d)Movementalongmajorfaults
122.BiologicalweatheringoccursinthewaysEXCEPT.
(a)Jointwideningbyroots
(b)Honeycombweathering
(c)Reactionwithhumidacid
(d)Reactionwithplantandanimalsolution
123.Whichofthefollowinghasthehighestannualrainfall?
(a)Sialkot (b)Rawalpindi
(c)Parachinar (d)Chitral
124.ThelargestdistrictofthePunjabbyareais:
(a)DeraGaziKhan (b)Rajanpur
(c)Bahawalpur (d)RahimYarKhan
14 General Knowledge - MCQs

125.Pakistan
EnvironmentalProtection
Ordinancewasenforced in:
(a) 1984 (b) 1986
(c) 1988 (d) 1990
126.Whichoftheseisaprocessoftransportationinariver?
(a)Solution (b)Corrosion
(c)Attrition (d)Deposition
127.Acanyonisalargeformof:
(a)Dryvalley (b)Gorge
(c)Pediment (d)Badiand
128.Whatkindof
weatheringtakesplaceon
thevalleyside abovethe
surfaceoftheglacier?
(a)Plucking (b)Abrasion
(c)Chemicalweathering (d)Frostshattering
129.Whichofthe
statementstoaboutthe
Troposphereisnottrue?
(a)Itcontains8590%oftheatmospheresmass
(b)Itcontains
nearlyallthe
waterand
oxygenofthe
atmosphere
(c)Itisthezone
whichexhibits
changesin
conditionof
weather
(d)Itisabout350kmthick
130.Awindwhichreversesseasonallyisknownaswind.
(a)Trade (b)Cyclonic
(c)Monsoon (d)Polar
131.TheStevensonscreencontainsalloftheseEXCEPT:
(a)Wetbulbthermometer (b)Maximumthermometer
(c)Ordinarythermometer (d)Anemometer
132.Weatherdescribetheconditionof______atanyonetime:
(a)Theearth (b)Thelandsurface
(c)Theatmosphere (d)Theionosphere
133.Temperatureincreases
withincreasingaltitudeby
10Cfor every______rise:
(a) 100ft (b) 150m
(c) 250m (d) 300m
Geography

15

134.Watervapourturnsintocloudsintheatmospherewhen:
(a)Itrains (b)Thetemperaturerise
(c)Dewpointisreached (d)Evaporationtakesplace
135.Whenawarmairis
liftedoffthesurfacein
temperature depressionit
iscalled:
(a)Anocclusion (b)Acoldfront
(c)Ananticyclone (d)Awarmfront
136.Afternoonrainsinthe
equatorialregionarethe
resultof influences:
(a)Convectional (b)Monsoon
(c)Frontal (d)LandBreeze
137.MediterraneanregionsareusefulforalltheseEXCEPT?
(a)Tourism (b)Forestry
(c)Fruitgrowing (d)Wineproduction
138.ThebestprojectiontosuitthemapofPakistanis:
(a)Simplecylindrical (b)Conical
(c)Zenithal (d)Conventional
139.TheextinctVolcanicPeakofKohiSultanisin:
(a)SaudiArabia (b)Turkey
(c)Iran (d)Pakistan
140.ThelengthofRiverGangesisapprox:
(a) 2500km (b) 2960km
(c) 3840km (d) 2780km
141.DeccanPlateauisin:
(a)Europe (b)Asia
(c)Australia (d)Africa
142.TheonlyriverinPakistanflows,SWNEdirection:
(a)TheGomal (b)TheKurram
(c)TheZhobe (d)TheSwat
143.PotwarPlateauboundedonthesouthby:
(a)Siwalikhills (b)Indusriver
(c)Saltrange (d)Jelumriver
144.TheMountainPeakofTakhtiSulaimanisin:
(a)Yemen (b)Turkey
16 General Knowledge - MCQs

(c)Pakistan (d)Iran
145.BlackRaceisnotin:
(a)Gambia (b)Portugal
(c)GuineaBissau (d)Mali
146.SURMAisthenameof.
(a)River (b)Desert
(c)Mountain (d)Island
147.Transportationandtradeare:
(a)Primaryactivities (b)Secondaryactivities
(c)Tertiaryactivities (d)Noneofthese
148.KyotoProtocolisaninternationaltreatyrelatingto:
(a)Childlabourabuses
(b)Environmentalproblems
(c)Eliminationofchemicalandbiologicalweapons
(d)Womensrights
149.WhichofthefollowingSufisaintsbelongtoChistiaorder?
(a)HazratBahaudDinZakariya
(b)HazratShahRukniAlam
(c)HazratFaridudDinGanjShakar
(d)Noneoftheabove
150.ThelongestriverinSouthAsiais:
(a)TheGanges (b)TheIndus
(c)TheBrahmputra (d)TheSutlej
151.ThetotallengthofRailwaysinPakistanis:
(a) 5000km (b) 8875km
(c) 7500km (d) 9235km
152.ThelengthofRiverIndusis:
(a) 2880km (b) 2700km
(c) 2650km (d) 3200km
153.TheoldestHydroelectricProjectinPakistanis:
(a)Dargai (b)Rasul
(c)Warsak (d)Malakand
154.TheoldestbarrageontheriverIndusatSukkurwasbuiltin:
(a) 1932 (b) 1940
Geography

17

(c) 1930 (d) 1928


155.Worldsdensityofpopulation(1990estimate):
(a) 50personpersqkm (b) 39personpersqkm
(c) 46personpersqkm (d) 31personpersqkm
156.Whichofthefollowingcontinentshasnodesert?
(a)Australia (b)NorthAmerica
(c)SouthAmerica (d)Europe
157.WhichofthefollowingregionsisPeninsula?
(a)Arabia (b)Scandinavia
(c)Alaska (d)Allofabove.
158.Therichestfishinggroundintheworld:
(a)NorthWesternEurope
(b)NorthEasternAsia
(c)NorthWesternNorthAmerica
(d)NorthEasternNorthAmerica
159.TheoldestIronandsteelindustrycentreinIndiais:
(a)Bombay (b)Durgapur
(c)Bhalai (d)Jamshedpur
160.Buddhismaccountsfor100%ofthetotalpopulationin:
(a)Nepal (b)Bhutan
(c)SriLanka (d)China
161.Maize,RiceandWheataregenerallyreferredas:
(a)Rootcrops (b)CerealCrops
(c)LegumesCropsgranaries (d)Noneoftheabove
162.Thelargestlatitudecircleonearthis:
(a)Arctic (b)Tropicofcancer
circle
(d)TropicofCapricorn
(c)The
Equator
(b)Mexico
163.Worlds
largestDeltais: (d)Bangladesh
(a)Italy
(c)
Sunderlan
ds(India)
164.Whichisthelargestteaproducingcountryintheworld?
(a)Nigeria (b)Indonesia
(c)India (d)Kenya
18 General Knowledge - MCQs

165.ThreePersianGulf
Islands,AbuMussa,The
Greaterand LesserTunbs,
aredisputedbetween:
(a)Iran (b)IranandU.A.E.
andIraq
(d)QatarandBahrain
(c)Iraq
and
Kuwait (b)France
166.Darwinis (d)Germany
theseaportof:
(a)
Australia
(c)U.K.
167.Whichcountryproducesmaximumgold?
(a)Brunei (b)SouthAfrica
(c)Australia (d)NewZealand
168.WhichcityiscalledCityofsevenhills?
(a)NewYork (b)London
(c)Paris (d)Rome
169.Broadway(NewYorkU.S.A.)istheworldslargest:
(a)Theatre (b)Thoroughfare
(c)Museum (d)Gymnaseum
170.WhatismeantbyEquinox?
(a)Thelongestday
(b)Theshortestday
(c)Thesunmonthlongday
(
d)
Equ
al
dur
atio
n of
day
and
nig
ht
171.
The
sea
son
cha
nge
s
bec
aus
e of
the:
(a)Moonisrevolvingroundtheearth
(b)Earthisrevolvingrounditsaxis
(c)Earthisrevolvingroundthesun
(d)PlanetMarsisattractingthesun
172.Thedistanceof
longituderepresentshow
manyminutesdifferencein
time:
(a) 10minutes (b) 4minutes
(c) 15minutes (d) 1minute
173.49thParallelisaboundarylinebetween:
(a)NorthandSouthKorea
(b)ChinaandMongolia
(c)GermanyandPoland
(d)USAandCanada
Geography

19

174.Zardakisthehighestpeakof:
(a)Karakoramrange (b)Sulaimanrange
(c)Kirtharrange (d)Hindukushrange
175.Whenoneplaceonthe
earthisonabiggereastern
longitude thenitstimewill
be:
(a)Ahead
(b)Behind
(c)Equaltothetimeofotherplace
(d)Exactlyonedaybehindthan
176.Whatistheageoftheearth?
(a) 5000 (b) 6000millionyears
million (d) 5500millionyears
years
(c) 4000
million (b)SouthPole
years (d)WesternHemisphere
177.Antarctica
issituatedinthe:
(a)North
Pole
(c)Eastern
Hemisphere
178.WhichcontinentistermedasDarkcontinent?
(a)Asia (b)Africa
(c)Australia (d)SouthAmerica
179.ThebiggestdesertSaharaisin:
(a)America (b)Australia
(c)Africa (d)Asia
180.ThecountrywhichisfirstinPetroleumoilproductionis?
(a)Indonesia (b)Netherland
(c)Iran (d)SaudiArabia
181.Maximumquantityofdiamondsarefoundin:
(a)NorthAmerica (b)SouthAmerica
(c)India (d)Africa
182.InwhichcontinentistheAlpsmountainstobefound?
(a)Asia (b)Africa
(c)Australia (d)Europe
183.Londonissituatedbythesideofwhichriver?
(a)Seine (b)Don
(c)Australia (d)Thames
20 General Knowledge - MCQs

184.Madagascaristhelargestislandinthe:
(a)PacificOcean (b)AtlanticOcean
(c)IndianOcean (d)ArcticSea
185.SuezCanalisbetween:
(a)RedseaandMediterranean
(b)NorthseaandCaspiansea
(c)IndianOceanandChinasea
(d)AtlanticandPacificOceans
186.WhichistheshortestdayintheNorthernHemisphere?
(a)IstJanuary (b) 22ndDecember
(c) 30thDecember (d) 1stDecember
187.TheanimalKangarooistobefoundin:
(a)Malaysia (b)Australia
(c)SriLanka (d)Mauritius
188.Theearthsrotationonitsaxisisfrom:
(a)SouthtoNorth (b)NorthtoSouth
(c)EasttoWest (d)WesttoEast
189.Whichcountryhasthelargestproductionofaluminium?
(a)Germany (b)Canada
(c)U.S.A. (d)India
190.Tocontrolwas
environmentalhazards,
UnitedNationswill hold
theEarthSummit2002in:
(a)Brazil (b)Canada
(c)SouthAfrica (d)Norway
191.Byarea,theWorldslargestcountryis:
(a)Canada (b)USA
(c)Russia (d)China
192.WhichcountryisknownasLandofmidnightsun?
(a)Italy (b)Canada
(c)Japan (d)Norway
193.Rainfallrelatedtomountainsis:
(a)Orographicrainfall (b)Normalrainfall
(c)Monsoonrains (d)Cyclonicrainfall
Geography

21

194.Whichwaterwaygivesthesourceofterrestrialmoisture?
(a)Ocean (b)Rivers
(c)Lakes (d)Canals
195.Bangladeshhasa
disputeoverthe
constructionofadamon
Naafriverwith:
(a)India (b)Myanmar
(c)Nepal (d)China
196.Alargegroupofislandsisknownas
(a)Peninsula (b)Archipelago
(c)Strait (d)Channel
197.Alargecoralreef
containingislands
encompassingasea water
lagoonisnamed:
(a)Arctic (b)Atoll
(c)Bank (d)Alpine
198.Theseareonlytwo
doublelandlockedcountries
intheworld.Doubleland
lockedmeansalandlocked
countrywhichis also
surroundedbyland
lockedneighbouring
countries. Nameboththe
countries?
(a)UzbekistanandLiechtenstein
(b)UzbekistanandChad
(c)UzbekistanandMali
(d)LiechtensteinandChad.
199.Basinisalowland
area.Whicharethelargest
basinsinthe faceofthe
earth?
(a)Seas (b)Oceans
(c)Rivers (d)Noneoftheabove
200.AmongtheseSAARCcountrieswhichisnotlandlocked?
(a)Bhutan (b)Nepal
(c)SriLanka (d)Noneoftheabove
201.Whatisthenameofthecentralpartoftheearth?
(a)Mantle (b)Core
(c)Crust (d)Noneoftheabove
202.Whatis/arethebasicpurpose(s)ofdams?
(a)Storageofwaterinalargereservoir.
(b)Generationofelectricity(HydelPower)
22 General Knowledge - MCQs

(c)Controloffloods
(d)Alloftheabove
203.Whichcontinenthasnodesert?
(a)Australia (b)Europe
(c)Antarctica (d)SouthAmerica
204.Whichisthethinnestearthlayer?
(a)Core (b)Mantle
(c)Crust (d)Noneoftheabove
205.WhatisthenameofthesecondhighestAfricanpeak?
(a)MountKenya (b)MountKilmanjaro
(c)MountCongo (d)Noneoftheabove
206.TheNileisthelargest
riveroftheworld.Namethe
second largestriverof
Africa?
(a)TheCongo (b)TheNiger
(c)TheSenegal. (d)Noneoftheabove
207.Thepointthatlies
directlyabovethesource
ofan earthquakeisknown
as
(a)EarthquakeCenter (b)Epicenter
(c)GravitationalCenter (d)GeologicalCenter
208.Namethemiddlepartoftheearth?
(a)Core (b)Crust
(c)Mantle (d)Noneoftheabove
209.Whichistheworldslargestmangroveforest(s)?
(a)ChangaMangaForest (b)SundarbansForest
(c)AmazonForest (d)Alloftheabove
210.Thepartofdesert
whereadequatewateris
availablefor cultivationis
called:
(a)Oasis (b)Marsh
(c)Island (d)Isthmus
211.ThefamousKhunjrabPassisbetweenPakistanand
(a)Afghanistan (b)China
(c)Iran (d)India
212.Apartofland
surroundedbywateron
thethreesidesis called:
(a)Island (b)Creek
Geography

23

(c)Peninsula (d)Gulf
213.Whatisthelargest
factorthatdecreasesthe
lifeofthe reservoirofdam?
(a)Siltation (b)Floods
(c)Drought (d)Waterlogging
214.Watersourcebeneaththeearthflowingnaturallyiscalled:
(a)Stream (b)Fall
(c)Spring (d)Lake
215.Asmallwaterbodysay
ariverthatflowsintoa
largerbody ofwateris
called
(a)Tributary (b)Spring
(c)Confluence (d)Noneoftheabove
216.NamethelargestislandofMediterraneanSea?
(a)Sicily (b)Sardina
(c)Cyprus (d)Malta
217.WhichisthelargestriverofEurope?
(a)Danube (b)Volga
(c)Missouri (d)Thames.
218.Whichcity/citiesaresituatedalongtheriverDanube?
(a)Budapest (b)Belgrade
(c)Vienna (d)Alloftheabove
219.WhichfallisassociatedwiththeriverZembazi?
(a)VictoriaFall (b)NiagaraFall
(c)AngelFall (d)Tugelafalls
220.WhoiscalledFatherofGeography?
(a)Euclid (b)Herodotus.
(c)MarcoPolo. (d)Noneoftheabove
221.Whatisthenameof
thehotmoltenmatter
underneathsolid rock?
(a)Lava (b)Magma
(c)Crust (d)Noneoftheabove
222.Thehard,solidrocks,
whosecompositionor
texturehasbeen changed
byheatorpressureinthe
Eartharecalled:
(a)Sedimentaryrocks (b)Metamorphicrocks.
(c)Igneousrocks (d)Noneoftheabove
24 General Knowledge - MCQs

223.Therocksformedout
oflayersofsediment
bondedtogether areknown
as
(a)Metamorphicrocks (b)Sedimentaryrocks
(c)Igneousrocks (d)Noneoftheabove
224.Thefineyellowishdust
orsiltspreadanddeposited
bythe winds,thatisvery
fertileiscalled:
(a)Alluvium (b)Loess
(c)Sediment (d)Noneoftheabove
225.Themixtureofsilt,
sand,andgraveldeposited
byflowing watersuchas
riversandstreamsiscalled
(a)Sediment (b)Loess
(c)Alluvium (d)Alloftheabove
226.Thepartofarivernear
thecoastintowhichthesea
flowsis termedas
(a)Tributary (b)Bank
(c)Estuary (d)Noneoftheabove
227.Theareasof
grasslandtotallywithout
treesinSouth America
especiallyaroundthe
estuaryoftheRiverPlate
are called:
(a)Savanna (b)Pampas
(c)Loess (d)Alloftheabove
228.TheGreatBarrierReef
isahugecoralreefoffthe
northeast coastof
(a)Australia (b)Maldives
(c)SriLanka (d)Uzbekistan
229.Whatisthenameof
tropicalgrasslandthathas
treeclumps scatteredabout
it?
(a)Pampas (b)Moraines
(c)Savanna (d)Noneoftheabove
230.Thefloorofavalley
thatisregularlyfloodedby
ariverand whichreceivesa
layerofalluviumeachtime
iscalled
(a)Delta (b)FloodPlain
(c)Confluence (d)Alloftheabove
Geography

25

231.Whatisthename
giventoareasoflandin
thehigher latitudeswhere
short,coolsummersdonot
permittreesto grow?
(a)Arctic (b)Tropical
(c)Tundra (d)Terrain
232.Thestudyof
earthquakesandthewaves
generatedbythem is
termedas
(a)Volcanology (b)Seismology
(c)Geomorphology (d)Alloftheabove
233.Whatisthename
giventothematerial
bornealongby, beneathor
withinglaciers?
(a)Moraines (b)Pampes
(c)Loess (d)Noneoftheabove
234.Theflattoppedhillor
mountainleftisolatedby
theerosion ofsofterrocks
allarounditisgenerally
knownas
(a)Mesa (b)Munatak
(c)Savanna (d)Noneoftheabove
235.Ahillorpeaksticking
throughanicecap,mostly
foundin Greenlandor
Antarcticaiscalled:
(a)Mesa (b)Moraines
(c)Munatak (d)Loess
236.AventintheEarths
surfacethatemitssteam
andgases, essentially
associatedwithvolcanic
regionsisknownas:
(a)Fumarole (b)Mesa
(c)Munatak (d)Noneoftheabove
237.Whatis38thParallelline?
(a)BoundarylinebetweenSouthKoreaandNorthKorea
(b)BoundarylinebetweenIndiaandPakistan
(c)Boundaryline
betweenCanada
andUnitedStates
of America.
(d)BoundarylinebetweenIndiaandBangladesh
238.WhichoneisaboundarylinebetweenFinlandandRussia?
(a)HindenburgLine (b)CurzonLine
(c)MannerheimLine (d)MaginotLine
239.WhicharetheboundarylinesbetweenIndiaandPakistan?
(a)WorkingBoundary (b)LineofControl
26 General Knowledge - MCQs

(c)Lineofactualcontact (d)Alloftheabove
240.WhereliesMacmohanline?
(a)BoundarylinebetweenIndiaandPakistan
(b)BoundarylinebetweenIndiaandChina
(c)BoundarylinebetweenIndiaandNepal
(d)
Boundary line
between India
and Bangladesh
241. Which of
these mountain
passes are in
Pakistan?
(a)BabusarPass (b)ShandurPass
(c)LowariPass (d)Alloftheabove
242.Gobidesertisin
(a)MongoliaandChina
(b)IranandIraq
(c)SaudiArabiaandYemen
(
d
)

U
z
b
e
k
i
s
t
a
n

a
n
d

K
a
z
a
k
h
s
t
a
n

2
4
3
.
S
e
a
t
t
l
e

i
s

s
e
a
p
o
r
t

o
f
(a)HongKong (b)UnitedKingdom
(c)UnitedstatesofAmerica (d)Singapore
244.WhichisthelargestriverofUzbekistan?
(a)RiverAmu (b)RiverSyr
(c)RiverZarafshon (d)RiverNaryn
245.Qyzylqumisthelargestdesertof
(a)Turkmenistan (b)Tajikistan
(c)Kirgyzstan (d)Uzbekistan
246.JenishChokosuorVictoryPeakisthehighestpoint

in
whichcentralAsianState?
(a)Uzbekistan (b)Kazakhstan
(c)Kyrgyzstan (d)Tajikistan
247.GaragumdesertisinwhichcentralAsianState?
(a)Turkmenistan (b)Uzbekistan
(c)Tajikistan (d)Kyrgyzstan
248.Thehighestpeakofthe
centralAsialiesin
Tajikistanthatis 7500
metershigh.Itsnameis
(a)LeninPeak
(b)VictoryPeak
(c)IsmailSamaniorStalinPeak
Geography

27

(d)Noneoftheabove
249.Whichisthelargestlandlockedcountryoftheworld?
(a)Mangolia (b)Uzbekistan
(c)Chad (d)Liechtenstein
250.WhichisthesecondlargestcountryinAfrica?
(a)Sudan (b)Algeria
(c)Egypt (d)SouthAfrica
251.Whichistheworldsfourthlargestcountry?(Areawise)
(a)Canada (b)Russia
(c)India (d)China
252.WhichSAARCCountry
containseightofworldsten
highestpeak?
(a)India (b)Bhutan
(c)Nepal (d)Pakistan
253.StraitofMessinaseparatesItalyfrom
(a)Sicily (b)Cyprus
(c)Sardina (d)France
254.Whatisthenameof
worldslargestfreshwater
lakewhichis inNorth
America?
(a)LakeTiticaca (b)LakeBaykal
(c)LakeSuperior (d)LakeErie
255.Whichistheworldssecondlargestcontinent?
(a)Asia (b)Africa
(c)Australia (d)Antarctica
256.ThehighestpointofNorthAmericais
(a)MountMcKinley (b)MountElbrus
(c)MountKenya (d)Noneoftheabove
257.Londonissituatedacrosstheriver
(a)Danube (b)Thames
(c)Volga (d)Rhine
258.Whichofthefollowing
boundariesexistsbetween
Germany andRussia?
(a)HindenburgLine (b)CurzonLine
(c)DurandLine (d)RedcliffLine
28 General Knowledge - MCQs

259.Whichtwocountriesbordersalongthe24thParallelline?
(a)SouthKoreaandNorthKorea
(b)UnitedStatesandCanada
(c)PakistanandIndia
(d)Noneoftheabove
260.49thParallellineisa
famousboundaryline
whichexists between:
(a)PakistanandIndia
(b)SouthKoreaandNorthKorea
(c)CanadaandUnitedStatesofAmerica
(d)Noneoftheabove
261.Whichofthefollowing
boundarylinesdoesexist
between Polandand
Russia?
(a)Hindenburgline (b)Curzonline
(c)Durandline (d)Mannerheimline
262.Siegfredlineisaboundarylinearound:
(a)Switzerland (b)UnitedStates
(c)Finland (d)Germany.
263.GreenLineisanyboundaryline.GreenLinesexistbetween:
(a)IsraelandJordan(WestBank)
(b)Republicof
Cyprusand
TurkishRepublicof
Northern Cyprus
(c)EastBeirutandWestBeirut
(d)Alloftheabove
264.Everybodyknows
GreatWallofChina.
Chineseerectedthis wall
asadefenseagainst:
(a)Arabs (b)Indians
(c)Iranians (d)Mongols
265.Whichboundaryline
doesexistbetween
Pakistanand Afghanistan?
(a)Machmohanline (b)Maginotline
(c)Durandline (d)Curzonline
266.Oderneisselineisaboundarylinebetween
(a)PolandandGermany (b)IndiaandChina
(c)RussiaandGermany (d)RussiaandFinland
Geography

29

267.Whichdefensive
boundarywallRoman
Britiansestablished
againstinvading
tribes?
(a)GreatWall (b)HadriansWall
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
268.WhichofthefollowingisthesecondlongestriverinEurope?
(a)TheVolga (b)TheAmazon
(c)TheDanube (d)TheYangtze
269.Whichisthesecond
largestriverintheworldin
termsof length?
(a)TheNile (b)TheVolga
(c)TheYangtze (d)TheAmazon
270.ThelargestandmostimportantriverinNorthAmericais:
(a)TheNile (b)TheMississippi
(c)TheDanube (d)TheIndus
271.ThelongestriverofAsiais:
(a)TheIndus
(b)TheGanges
(c)TheYangtzeorChangJiang
(d)Noneoftheabove
272.ThesecondlongestriverinAfricais:
(a)TheNile (b)TheCongo
(c)TheZambezi (d)TheYukon

ANSWERS
1.d 2.c 3.d 4.c 5.c 6. b
7.c 8.a 9.a 10.b 11.c 12. a
13.b 14.a 15.c 16.a 17.d 18. a
19.b 20.b 21.b 22.b 23.c 24. d
25.c 26.d 27.b 28.c 29.c 30. d
31.a 32.d 33.b 34.d 35.a 36. a
37.b 38.a 39.b 40.b 41.d 42. c
43.a 44.a 45.b 46.b 47.a 48. c
49.c 50.c 51.d 52.c 53.a 54. a
55.b 56.c 57.c 58.c 59.a 60. c
61.a 62.b 63.d 64.c 65.a 66. d
67.d 68.d 69.a 70.c 71.c 72. d
73.a 74.d 75.c 76.b 77.b 78. d
30 General Knowledge - MCQs
175. a
79. b 80. 176.
a 81. d
c 82. 177.
85. d 86. b
c 87. 178.
d 88. 181. d
91. a 92. 182.
b 93. d
a 94. 183.
97. d 98. d
c 99. 184.
c 100 187. b
103. d 104. 188.
a 105. d
b 106. 189.
c
109. a 110.
190.
b 111.
d 112. 193. a
194.
115. c 116.
c
c 117.
195.
b 118.
b
121. c 122. 196.
c 123.
199. b
a 124.
200.
127. b 128. c
d 129. 201.
d 130. b
133. c 134. 202.
c 135. 205. a
a 136. 206.
139. d 140. a
a 141. 207.
b 142. b
145. b 146. 208.
a 147. 211. b
c 148. 212.
151. b 152. c
a 153. 213.
d 154. a
157. d 158. 214.
b 159. 217. b
d 160. 218.
163. c 164. d
c 165. 219.
b 166. a
169. b 170. 220.
b 171. 223. b
c 172. 224.
b 225.
c 226. b 83. c 84. b
229. c 230. b 89. c 90. d
b 231. c 95. c 96. c
c 232. a 101 a 102. d
235. c 236. b 107. a 108. c
a 237.
d 113. c 114. d
a 238.
a 119. a 120. c
241. d 242.
a 243. c 125. a 126. c
c 244. c 131. d 132. c
247. a 248. a 137. b 138. d
c 249. c 143. c 144. c
a 250. b 149. c 150. c
253. a 254. a 155. b 156. d
c 255. b 161. b 162. c
b 256. a 167. b 168. d
259. c 260. b 173. d 174. c
c 261. b 179. c 180. d
b 262.
c 185. a 186. b
265. c 266.
c 191. c 192. d
a 267.
b 268. b 197. b 198. a
271. c 272. d 203. b 204. c
b c 209. b 210. a
c 215. a 216. a
b 221. b 222. b
_______
c 227. b 228. a
___
b 233. a 234. a
a 239. d 240. b
a 245. d 246. c
b 251. d 252. c
a 257. b 258. a
d 263. d 264. d
c 269. d 270. b
Chapter
2

ECONOMICS

1. TheBalanceofpaymentisunderstoodas:
(a)Thebalanceofamountafterpayingdebt
(b)Thebalanceof
incomeand
expenditureinthe
annual budget
(c)Thebalance
betweenanation's
expenditureon
imports andits
receiptsfromexports.
(d)Noneoftheabove
2. PinpointthemainobjectivesofWorldTradeOrganization
(WTO):
(a)Fixa
quotafor
eachmember
country
tradingin

International
Market
(b)Toeliminatequota
systemandpromote
freecompetition in
trade.
(c)Tosecure
ThirdWorld
marketsfor
Americanand
European
goods
(d)Toabolish
completelycustom
dutiesonitemsof
trade within
membercountries
3. ThenumberoffamilywelfarecentresinPunjabare:
(a) 560 (b) 940
(c) 1230 (d) 1503
4. Whichofthefollowingstatementisnottrue?
(a)TheWorldBankhastoaffiliates,theInternational
Development
Association and
the International
Finance
Corporation.
(b)Themembership
oftheIMFisthe
principalcondition
formembership
oftheWorldBank.
(c)TheWorldBank
providesloanstosuch
countrieswhose
balanceof
paymentsconditionis
notfavourable
(d)TheWorldBankfinanceallkindsofcapital
infrastructuresuchasroadsandrailways,
telecommunication
s, seaports and
power facilities in
the developing
countries.
1
2 General Knowledge - MCQs

5. IdentifythemainfunctionsofIMF:
(a)To
provide
loansto
the
members
ofUNO
for

developme
ntof
Industrial
infra
structure
(b)Tomakeforeign
exchangeresources
availableforthose
countriesthat
wanttoimport
essentialitemsof
food
(c)Tomakeforeign
exchangeresources
availableforthose
countriesfacing
balanceofpayments
difficulties
(d)Noneoftheabove
6. TheUnitedNationscelebrated InternationalYear
of
ShelterfortheHomelessin:
(a) 1985 (b) 1987
(c) 1990 (d) 1992
7. TheIslamicDevelopmentBankwouldprovidehalfabillion
USdollarsinCapitaltocreate
(a)PrivatePanIslamicBank
(b)
International
Islamic
Foundationfor
Scienceand
Technology
(c)RefugeesRehabilitationFund
(d)Noneoftheabove
8. Thedomesticproductionofcrudeoilinthecountryis
approximately(perday)
(a) 44,300Barrels (b) 57,700Barrels
(c) 65,200Barrels (d) 70,000Barrels
9. TheregulationsofWorldTradeOrganization(WTO)shall
be
enforcedfrom:
(a) 1January2002 (b) 1January2003
(c) 1July2004 (d) 1January2005
10. ThebiggestmarketofPakistaniexportsis:
(a)France (b)SaudiArabia
(c)U.S.A (d)U.K.
11. ThebiggestmarketofPakistaniImportsis:
(a)USA (b)U.K.
(c)Russia (d)Japan
12. TheGovernmenthasreducedtherateofprofitonNational
SavingSchemesprimarilyforthereasonof:
(a)Enhancingthelevelofsavingrate
Economics

(b)Discouragingtheblockageofmoneyinsuchschemes
(c)Toencourage
theinvestorsto
investtheir
capitalin active
businessventures
(d)Tobridgethegap
betweentheirprofit
rateandBank's
markuprateon
loans
13. Pakistansdomesticdemandforpetroleumproductsin
growingannuallywiththepercentageof:
(a) 3percent (b) 5percent
(c) 8percent (d) 15percent
14. TheWomensDivisionwascreatedintheFederal
GovernmentinJanuary:
(a) 1974 (b) 1977
(c) 1979 (d) 1981
15. ThefirstWorldPopulationConferenceundertheUnited
Nationswasheldin1975at:
(a)Kampala (b)Bucharest
(c)Nairobi (d)Ankara
16. Differencebetweenacountrysexportsandimportsis:
(a)TradeBalance (b)TradeDeficit
(c)TradeSurplus (d)VolumeofTrade
17. Cashcropisthecrop:
(a)Whichgiveshighprofittothefarmers
(b)Whichisgrownonlyforsale
(c)WhichisgrownaftertakingCashloanfromBanks
(d)Noneoftheaboveone
18. Theloweringofthevalueofacurrencyintheinternational
marketoragainstspecificothercurrencies,whichmakes
exportscheaperandimportsexpensiveiscalled:
(a)Devaluation (b)Revolution
(c)Inflation (d)Deflation
19. Thevalueoftheoutputofallgoodsandservicesproduced
within a nation's
borders, normally
givenasatotalforthe
year. It thus includes
the production of
foreign owned firms
within the country,
but excludes the
income from
domestically owned
firmslocatedabroad,is
called:
(a)GrossNationalProduct
4 General Knowledge - MCQs

(b)GrossHomeProducts
(c)GrossDomesticProduct
(d)GeneralDomesticProduction
20. DowJonesindex'isthescale:
(a)FormeasuringIndustrialprofitinayear
(b)For
measuringthe
averageshare
priceofleading
Japanese
companies
(c)For
measuringthe
averageshare
priceofmajorUS
industrial
companies
(d)Noneoftheabove
21. Embargoesaredesignedto:
(a)Promotetradeofprohibitedgoods
(b)Restricttradeofparticularcommodities
(c)Restricttradeofdrugs
(d)Noneoftheabove
22. Whenagroupofcountrieshaveremovedalltariffsquotas
andexportsubsidiesontradeamongthemselvesthatis
called:
(a)Laissezfaire (b)LiberalTraderegion
(c)FreeTradezone (d)Alloftheaboveone
23. Whichoneamongthefollowingstatementsistrulyexplain
the`LaissezFaire'theory?
(a)Stateshould
refrainfromall
interventionin
economic affairs
(b)Stateshould
manageeveryfield
ofeconomic
activities forthe
benefitofthepublic
(c)Thereshouldbefairdistributionofwealthinthesociety
(d)Noneoftheaboveone
24. Thelowestnumberofpeoplelivingbelowthepovertyline
amongtheSAARCCountriesarein:
(a)Bangladesh (b)Pakistan
(c)Nepal (d)SriLanka
25. FamilyPlanninginruralareashamperedmainlydueto:
(a)Deficiencyinplanning
(b)Lackofknowledge
(c)PsychologicalandSocialOrthodoxy
Economics

(d)Nonavailabilityofdevices
26. Bothwaytradebetweentwocountriesisalsoknown
as:
(a)GovernmentExpenditure
(b)FiscalRevenue
(c)VolumeofTrade
(d)TermsofTrade
27. TradebyexchangeofCommoditiesiscalled:
(a)InternationalTrade (b)ForeignExchange
(c)LineofCredit (d)BarterTrade
28. TaxonaCommodityaccordingtoitsvolume
is:
(a)Realtax (b)DirectTax
(c)IndirectTax (d)AdValoremTax
29. WhoisthefirstTaxMohtasibofPakistan?
(a)Justice(R)SaleemKazmi
(b)Justice(R)AllahNawaz
(c)Justice(R)IjazNisar
(d)Justice(R)SaleemAkhtar
30. Safetystockofgrainsheldbythegovernmentis:
(a)Surplusstock (b)Overheadstock
(c)Bufferstock (d)Overallstock
31. Thelowestpricebelowwhichathingwillnotbesoldis
calledits:
(a)Floorprice (b)Ceilingprice
(c)Realprice (d)Averageprice
32. Whennotariffsareimposedonexportsandimports,itis
called:
(a)Twowaytrade (b)Exchangetrade
(c)Freetrade (d)Selectivetrade
33. Aneconomywhenprivateandgovernmententerprisesboth
operates,is:
(a)Freeeconomy (b)Closedeconomy
(c)Jointeconomy (d)Mixedeconomy
6 General Knowledge - MCQs

34. Agreementbetweentwocountriesis:
(a)Multilateralagreement (b)Bilateralagreement
(c)Singleagreement (d)Specialagreement
35. FamilyPlanningProgrammewasstartedinPakistanin:
(a) 1952 (b) 1955
(c) 1957 (d) 1959
36. WhatpercentageofpopulationinPakistanisundertheage
of15?
(a) 38% (b) 40%
(c) 45% (d) 50%
37. Afreeportistheportwhere:
(a)Lessdutiesarepaid
(b)Nodutiesandnorestrictions
(c)Selectivedutiesarepaid
(d)Restrictionsonimportsbutnotonexports
38. Whichcountryhasmaximumforeignprojectinvestments
in
Pakistan?
(a)USA (b)U.K
(c)China (d)Japan
39. Whatdoyouunderstandbytheterm"Kerb"inforeign
currencydealings:
(a)Theexchangerateofcurrenciesintheopenmarket
(b)Theexchangerate
ofcurrencies
determinedbythe
State Bankof
Pakistan
(c)Allsortof
Monetary
dealingsin
foreign
currencies
withinthe
stockexchange
(d)Noneoftheaboveone
40. FinancialyearofUSAstartsfrom:
(a) 1stJanuary (b) 1stMarch
(c) 1stJuly (d) 1stApril
41. Inthebudget20012002,thegovernmenthasdecidedto
winduponeofthefollowingprivilegeofthenew
employees:
(a)Houserent (b)Benevolentfund
(c)Pension (d)Noneoftheabove
Economics

42. Inthebudget 20012002,thelargestsectorofcurrent


expenditureisallocatedon:
(a)Defence
(b)Subsidies
(c)Runningofcivilgovernment
(d)Debtservicing
43. Inthebudget2001,2002,whatamountthegovernment
has
allocatedtoundertakenewwaterprojectsinthecountry:
(a)Rs.2billion (b)Rs.4billion
(c)Rs.5billion (d)Rs.3billion
44. GeneralSalesTax,undertheconstitution
1973
isa:
(a)FederalSubject (b)ProvincialSubject
(c)Concurrentsubject (d)Noneoftheaboveone
45. Whichofthefollowingcountrywillprovidefinancialaid
for
theconstructionofGwadarPortandMakranCoastal
highwayinBalochistan?
(a)China (b)Canada
(c)USA (d)Russia
46. Theworld'smostPowerfulsupercomputeriscalled:
(a)ASCIWhite (b)ASCIRed
(c)ASCIPink (d)Noneoftheabove
47. Theoutflowofthebestandbrighteststudentsfrom
developingcountriesiscalled:
(a)Migrationofintellectual
(b)ShiftofBrain
(c)Braindrain
(d)Transferofmind
48. WhichfiveyearplanofPakistanisyettobeimplemented?
(a) 7th (b) 8th
(c) 9th (d) 10th
49. ThepercapitaincomeofPakistanisapproximately:
(a) 350USDollars (b) 408USDollars
(c) 483USDollars (d) 503USDollars
8 General Knowledge - MCQs

50. Whichprovincehasthehighestliteracyrate?
(a)N.W.F.P. (b)Balochistan
(c)Punjab (d)Sindh
51. AccordingtoarecentreportofInternationalLabour
Organization(ILO)thenumberofpeopleintheWorld
living
ontwodollarsorlessadayare:
(a) 2billion (b) 3billion
(c) 3.5billion (d) 4billion
52. Pinpointthesource,throughwhichbudgetarygapis
financedinPakistan?
(a)Externalborrowing
(b)DomesticnonBankborrowing
(c)Borrowingfromtobankingsystem
(d)Alltheabovesources
53. Ifacountrywantstoachieverapidrateofeconomic
development,itmustsaveatleast:
(a) 25%GrossNationalProductseachyear
(b) 30%GrossNationalProductseachyear
(c) 35%GrossNationalProductseachyear
(d) 40%GrossNationalProductseachyear
54. Identifythemainreasonof'deficitfinancing'inPakistan
(a)Lowsavings
(b)RapidgrowthofPopulation
(c)Inadequatebankingfacilities
(d)Alltheaboveone
55. Pakistan'sdomesticsavingrateofGNPis:
(a) 7% (b) 9%
(c) 11% (d) 14%
56. WhichisthesinglelargestcomponentofGDPofPakistan?
(a)Industry (b)Agriculture
(c)Foreignremittances (d)Noneoftheabove
57. Whichofthefollowingsectoristhemainsourceofforeign
exchangeearningsinPakistan?
(a)Industry (b)Agriculture
(c)Boththeabove (d)Noneoftheaboveone
Economics

58. IdentifythedurationoftheFirstfiveyearplanofPakistan:
(a) 194852 (b) 195560
(c) 196065 (d) 196267
59. Whatistheshareofwheatcropintotalcroppedareaof
Pakistan?
(a) 18.05% (b) 28.07%
(c) 37.01% (d) 48.01%
60. ThetotalareaofPakistanis80millionhectares,outof
whichareaunderforestsis:
(a) 3.5% (b) 4.8%
(c) 7.3% (d) 9.3%
61. OPEC'slargestoilproducingcountryis:
(a)Kuwait (b)Iran
(c)SaudiArabia (d)U.A.E
62. TheAidtoPakistanConsortiumnowrenamedas:
(a)IMF
(b)WorldBank
(c)AssistancetoPakistanForum
(d)PakistanDevelopmentForum
63. TheratioofmalesandfemalespopulationofPakistanis
equalin:
(a)Quetta (b)Peshawar
(c)Lahore (d)Rawalpindi
64. UnitedNationsWorldFoodProgrammecommencedits
operationinPakistanduring:
(a) 1963 (b) 1965
(c) 1968 (d) 1972
65. Thecountrywithhighestratioofurbanpopulationin
South
Asiais:
(a)India (b)SriLanka
(c)Pakistan (d)Nepal
66. TheGovernmentofPakistanhasgivencertainincentives
to
farmersforgrowingblackteaonexperimentalbasisat:
(a)Peshawar (b)Mardan
(c)Mansehra (d)D.G.Khan
10 General Knowledge - MCQs

67. Inwhichofthefollowingcountry,populationgrowthrateis
lowest?
(a)Japan (b)India
(c)SriLanka (d)Indonesia
68. Inwhichofthefollowingcountry,thepopulationgrowth
rateislowest?
(a)Pakistan (b)China
(c)Indonesia (d)Bangladesh
69. Thelargestpopulationdensityisin:
(a)Pakistan (b)Bangladesh
(c)India (d)SriLanka
70. TheWorld'spopulationhasnowreachedon:
(a) 6billion (b) 8billion
(c) 9billion (d) 10billion
71. Thestudyofscienceofpopulationiscalled:
(a)Geography (b)Demography
(c)Plutocracy (d)Sociology
72. The5thnationalcensusrecordedthetotalpopulationof
Punjabwithannualgrowthrateof:
(a) 47.292million2.51% (b) 72.585million2.01%
(c) 73.585million2.61% (d) 63.433million3.01%
73. Thepopulationgrowthrateinthecountryis:
(a) 2.01% (b) 2.61%
(c) 3.01% (d) 3.61%
74. Identifythetotalpercentageofpopulationinthecountry,
havingaccesstosafeandcleanwatersupply.
(a) 40% (b) 52%
(c) 59% (d) 68%
75. ThepopulationdensityinPunjabpersquarekilometeris
approximately:(persons)
(a) 353 (b) 480
(c) 590 (d) 882
Economics

11

76. IdentifythememberofG8organization,whichwillprovide
300millionUSdollarstoPakistanin 1999forcertain
developmentprojects?
(a)America (b)UnitedKingdom
(c)Germany (d)Japan
77. InthetotalpopulationofPakistan,thepercentageofincome
taxpayersisonly:
(a) 1.05% (b) 1.75%
(c) 2.01% (d) 3.4%
78. Whatdoyouunderstandbytheterm"deflation"?
(a)Excesscirculationofmoney,causingdearnessofgoods
(b)Increasein
interestrates
divertsmoneyinto
savings andreduce
circulationofmoney
causingpricesto
fall.
(c)Devaluationoflocalcurrencytothelargerextend.
(d)Declinein
remittancesfrom
abroad,causing
economic hardships
fortheGovernment
79. Themaximumnumberofpersonspopulatedinonesquare
kilometerofareaarein:
(a)Punjab (b)Sindh
(c)N.W.F.P. (d)Islamabad
80. Theminimumnumberofpersonspopulatedinonesquare
kilometerofareaarein:
(a)Islamabad (b)FATA
(c)Balochistan (d)N.W.F.P.
81. InthetotalpopulationofPakistan,theshareofPunjab
provinceisapproximately:
(a) 50% (b) 55%
(c) 60% (d) 62%
82. InthetotalpopulationofPakistan,theshareof
Balochistan
isapproximately:
(a) 3% (b) 5%
(c) 7% (d) 9%
83. HydelpowerStationsof`WAPDA'aregenerating
electricity
approximately:
(a) 3500mw (b) 4250mw
(c) 4880mw (d) 5200mw
12 General Knowledge - MCQs

84. Thetotaldemandofpower(electricity)inthecountryat
presentisapproximately:
(a) 7000mw (b) 9000mw
(c) 12000mw (d) 14000mw
85. Inwhichofthefollowingdistricts,thegovernmentof
Pakistanhasgivenincentivespackagetofarmersfor
growingblackteaonexperimentalbasis?
(a)Rawalpindi (b)Mardan
(c)Mansehra (d)Noshki
86. UNESCOrequiredonecountrymustspendatleastone
percentofitsGDPonScienceandTechnologybutPakistan
isspendingonly:
(a) 0.02% (d) 0.05%
(c) 0.07% (d) 0.08%
87. InwhichdivisionofPunjab,theratioofmalesandfemales
isequal?
(a)Bahawalpur (b)Faislabad
(c)Lahore (d)Rawalpindi
88. Whichofthecontinentshasthelowestpopulationgrowth
rate?
(a)Asia (b)Australia
(c)NorthAmerica (d)Europe
89. Withthepresentpopulationgrowthrate,Pakistanwould
becomeworlds3rdmostpopulatedcountrybytheyear:
(a) 2020 (b) 2025
(c) 2030 (d) 2050
90. InwhichDivisionofPunjab,theratiooffemalesin
populationis10%morethanmales?
(a)Multan (b)D.G.Khan
(c)Gujranwala (d)Lahore
91. WhichisthemosturbanizeddivisionofPunjab?
(a)Multan (b)Rawalpindi
(c)Sargodah (d)Lahore
92. Intheten(10)mostpopulatedcitiesofPakistan,Sialkotis
onnumber:
(a)Four (b)Six
Economics

13

(c)Seven (d)Nine
93. InthetenmostpopulatedcitiesofPakistan,Rawalpindiis
onnumber:
(a)Three (b)Four
(c)Five (d)Six
94. WhichregionofPunjabisfreefromwaterloggingProblem?
(a)Gujranwala (b)Lahore
(c)Rawalpindi (d)Multan
95. Whatisthemainreasonoftheflourcrisisinthecountry?
(a)Wheatsowing
areahasbeen
replacedwithsugar
canecropbythe
farmers.
(b)Alarge
portionofwheat
Crophasbeen
damagedby
pests.
(c)Smugglingofwheatflourtoothercountry
(d)Noneoftheabove
96. IdentifythelengthofIslamabadPeshawarsection
of
Motorway:
(a) 96km (b) 133km
(c) 144km (d) 154km
97. WhichDivisionofPunjabproducesmaximumwheatcrop?
(a)BahawalpurDivision (b)FaislabadDivision
(c)LahoreDivision (d)MultanDivision
98. "Rawal"and"Hajveri"arethetwovaritiesofoneofthe
followingcrops.
(a)Rice (b)Cotton
(c)Soyabean (d)Wheat
99. TheshareofCottoncropinthetotalcroppedareaof
Punjab
isapproximately.
(a) 16.0% (b) 18.0%
(c) 25.0% (d) 39.0%
100.WhichdivisionofthePunjabProducesmaximum
Sugarcane
crop?
(a)Faisalabad (b)Bahawalpur
(c)Gujranwala (d)Multan
14 General Knowledge - MCQs

101.Outoftotalwheat
productioninPakistan,
Punjab contributesaround:
(a) 65% (b) 73%
(c) 79% (d) 83%
102.ThelargestportionofsalineareaoflandinPunjabisin:
(a)FaisalabadDivisional (b)D.G.KhanDivision
(c)MultanDivision (d)BahawalpurDivision
103.ThetotalareaPakistan
hasunderforestationis
estimated at:
(a) 5,062millionacres (b) 8,095millionacres
(c) 9,900millionacres (d) 12,300millionacres
104.Nationalincomeisthesumof:
(a)Incomeofalltherichpeopleofthecountry
(b)Incomeofallindustrialistsofthecountry
(c)Incomeofalltheagriculturistsinthecountry
(d)Incomeofallthepeopleinthecountryduringayear
105.G.D.P.(Gross
DomesticProduct)isthe
valueofallgoods and
services:
(a)Producedinthe
countrywithforeign
resourcesduringa
year
(b)Produced
withinthe
geographical
boundariesofa
country
duringayear
(c)Produced
bythefactors
belongingto
thecountry
workingin
oroutsidethe
country
(d)Noneoftheabove
106.G.N.P.(GrossNational
Product)isthetotalvalueof
goodsandservices:
(a)Producedinacountrywithdomesticorforeignfactors
(b)Produced
bythefactors
belongingto
thecountry
workingin
oroutofthe
country
(c)Produced
bythefactors
belongingto
thecountry
working
abroad
(d)Noneoftheabove
107.Nationalincomeisessentiallycomposedof:
(a)AnnualincomeofCentralGovernment
(b)TotalwealthofaNation
Economics

15

(c)IncomederivedfromtaxesbytheCentralGovernment
(d)Annualincomeofcitizensofacountry
108.Whichofthefollowing
ofPunjabhasthelowest
population density?
(a)Rajanpur (b)Bahawalpur
(c)Layyah (d)D.G.Khan
109.Nationalincomeisessentiallycomposedof:
(a)Allwealthofanation
(b)Annualincomeofthecentralgovernment
(c)Allincomesofthepeopleofthecountryinayear
(d)Incomederivedfromtaxesbythecentralgovernment
110.Thevalueofthe
vegetablesaretiredschool
teachergrowsin hislawnis
excludedfromthe
calculationofnational
income because:
(a)Retired
person's
activities
arenot
includedin

calculating
national
income
(b)Thegoods
arenot
exchanged
throughthe
market
mechanism
(c)Itwouldinvolvedoublecounting
(d)Thereisnowayofimputingthevalueofsuchgoods.
111.Whichofthe
followingactivitywillbe
consideredas investment?
(a)Constructionofanewhouse
(b)Purchasing
anewly
floatedshare
ofajointstock
company
(c)Buildinganewfactory
(d)Alltheabove
112.Realnationalincomeincreasesif:
(a)Volumeofgoodsandservicesincreases
(b)Pricesofgoodsandservicesincrease
(c)Consumer'srealincomedecrease
(d)Noneoftheaboveone
113.Identitythefalsestatementamongthefollowings:
(a)Ifpricesrise,realincomealsorises
(b)Incalculating
nationalincome,
retirementpension
are excluded
16 General Knowledge - MCQs

(c)Stockofgoodsnot
soldbytheproducer,
isexcludedfrom GNP
(
d
)

N
o
n
e

o
f

t
h
e

a
b
o
v
e

o
n
e

1
1
4
.

P
e
r

c
a
p
i
t
a

i
n
c
o
m
e

i
s
:
(a)Averageincomeoftheworkingclass
(b)Averageincomeofthepeopleofacountryduringayear
(c)Averageincomeoflabourersonly
(d)Noneoftheaboveone
115.Whichofthe
followingisarealcause
forlowpercapitaincomeof
Pakistan?
(a)ThereislackofNaturalresources
(b)Theseisoverpopulation
(c)Unfavourableclimaticconditions
(d)Alloftheabove
116.Economicdevelopmentmeans:
(a)Increaseinagriculturalproductionofacountry
(b)Increaseinmineralresourcesofthecountry
(c)Increasein
realnational
incomeand
standardofthe
livingofthe
peopleofcountry
(d) Increase in
consumption
expenditure of the
country 117. Which of
the following
statementisfalse?
(a)Economic
developmentisa
processwherebyan
economy realnational
incomeincreasesover
alongperiodoftime
(b)Economic
developmentis
measuredby
therateof
population
increases
(c)Asaresultof
economic
developmentofa
country,the share
ofindustrialsector
inthenational
income increases
(d)Percapita
incomeisa
bettermeasure
ofeconomic

development
thanthe
national
income.
118.Whichofthechanges
belowismostlikelytolead
directlyto anincreasein
theincomegrowthrate?
(a)Anincreaseinwages
(b)Anincreaseininterestrates
(c)Anincreaseinthebalanceofpaymentsdeficit
(d)Anincreaseincapitalinvestment
Economics

17

119.Economicplanningmeans:
(a)Planningfamilysizebylimitingthenumberofchildren
(b)Makingdecisionsastowhatistobeproduced,how
whenandwhereit
is to be produced
and to whom it is
to be allocated on
the basis of
comprehensive
survey of the
economic system
asawhole
(c)Planning
toincrease
agricultural
andindustrial
production
(d)Noneoftheabove
120.HowmuchofGDPis
spentonAgricultural
ResearchinPakistan?
(a) 0.02percent (b) 0.6percent
(c) 1.5percent (d) 1.9percent
121.11JulyeveryyearisbeingcelebratedunderUnitedNations
asWorldPopulationDaysince:
(a) 1985 (b) 1987
(c) 1989 (d) 1991
122.Themainreasonwhy
chequescanberegardedas
moneyis that:
(a)Theyareacceptedbymostpeople
(b)Theyactasreceipts
(c)Theycanbewrittenforanyamount
(d)Theycanbesentsafelybypost
123.Ofallmethodsofpayment,therecognizedlegaltenderis:
(a)Cheques
(b)Banknotes/metaliccoins
(c)Billsofexchange
(
d
)

P
r
o
m
i
s
s
o
r
y

n
o
t
e
s

1
2
4
.

T
o
k
e
n

c
o
i
n
s

a
r
e
:
(a)Notlegaltender
(b)Valueless
(c)Worthlessthanthevalueofthemetaltheycontain
(d) Worth more
than the value of the
metaltheycontain125.
Who issues onerupee
coininPakistan?
(a)GovernmentofPakistan (b)StateBankofPakistan
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
18 General Knowledge - MCQs

126.WhoissuetworupeenoteinPakistan?
(a)GovernmentofPakistan
(b)StateBankofPakistan
(c)Bothoftheabove
(d)Noneoftheabove
127.WhoissuetenrupeenoteinPakistan?
(a)GovernmentofPakistan
(b)StateBankofPakistan
(c)Bothoftheabove
(d)Noneoftheabove
128.Whichofthefollowingstatementistrue?
(a)Inbartersystem,goodsareexchangedwithgoods
(b)Tokenmoneyhas
itsfacevalueequalto
thevalueofthe
metalliccontent
(c)Onerupeenoteisconvertiblepapermoney
(d) Silver and gold
fullbodied coins
circulated these days.
129. Which of the
following statement is
true?
(a)Onlythe
personinwhose
favourabearer
chequeis
writtencan
cashthischeque
(b)Crossedchequecanbegotcashedbyanyone
(c)Orderchequecanbegotcashedonidentification
(d)Ifthemoney
unitisnotscarce,it
ceasestobeusedas
money.
130.Whichofthefollowingstatementisfalse?
(a)Thereisnodifferenceinbearerandordercheque
(b)
Payment
ofBillof
Exchange
(sight)is
made

immediat
ely
(c)Pakistanhasastrongstockexchangemarket
(
d) A
cheque
is a
formof
curren
cynote
131.
By
value
of
money
is
meant
?
(a)Powerofagoodtocommandotherthingsinexchange
(b)Powerof
moneyto
commandgoods
andservicesin
exchange
(c)Powerofacurrencynotetocommandcoinsinexchange
(d)Powerofmoneytocommandforeigncurrency.
Economics

19

132.Accordingto"Tausing":
(a)Doublethe
quantityofmoney
andotherthings,
beingequal,the
priceswillbetwice
ashighasbefore
andvalueofmoney
onehalf
(b)Doublethe
quantityofmoney
andvalueofmoney
willdouble
(c)Doublethequantityofmoneyandotherthings
remaining the
same the prices
will be half of
what they were
before and value
of money will be
doubleasbefore
(d)Noneoftheabove
133."Inflation"meansthatmoney:
(a)Risesinvalue
(b)Fallsinvalue
(c)Becomescarce
(
d)
bec
ome
s
larg
er
in
den
omi
nati
on
134
.
"Inf
lati
on"
ma
ybe
defi
ned
as:
(a)Rapidlyincreasingpricesinacertainsectororindustry
(b)Atemporaryincreasesinthepricesofseveralgoods
(c)Ageneral
andconsistent
increasein
pricesinan
economy
(d) Too
little money
choosing too
many goods
135. Which
of the
following
statement is
true?
(a)Devaluationcausesanincreaseinthevalueofmoney
(b)Fixedincomegroupsarebenefitedbyincreaseinprices
(c)Adecreasein
productionbringsa
decreaseinthevalue
ofmoney
(d)Noneoftheabove
136.Whichofthefollowing
groupsismostlikelyto
benefitfrom inflation?
(a)Exporters (b)Debtors
(c)Pensioners (d)Creditors
137.Whichofthefollowingmustbearesultofinflation?
(a)Higherinterestrates
(b)Ariseintheexchangerate
(c)Anincreaseinthevalueofmoney
(d)Areductioninthevalueofmoney
20 General Knowledge - MCQs

138.Canmoneyperformthefollowingfunctions?
(a)Tocomparethevalueofgoods
(b)Toactasmediumofexchange
(c)Bothoftheabove
(d)Noneoftheabove
139.Whichofthe
followingwillbedescribed
as"costpush" inflation?
(a)Anincreaseinimportedoilprices
(b)Anincreaseinmoneysupply
(c)Anincreaseinunemploymentallowances
(d)Areductioninincometax.
140.Whichofthefollowingstatementisfalse?
(a)Inflationbringsanincreaseinproduction
(b)Inflationmakessavingsincrease
(c)Themain
causeof
inflationin
Pakistanis
deficit
financing
andexcessive
increasein
moneysupply
(d)Noneoftheabove
141.Willthefollowing
benefitinrealtermsduring
aperiodofhighandrising
inflation:
(a)Someonewhohoardsmoney
(b)Someonewhose
incomecomes
fromsecurities
withafixedrateof
interest
(c)Someonewhoowesmoneyandisrepayingthedebt
(d)Noneoftheabove
142.Astockexchangeis:
(a)Acentralmarketforbuyingandsellingallkindofgoods
(b)Aplacewhereany
businessmancan
borrowmoneyfrom
themembers
(c)Aplacewherea
registeriskeptofall
publicandprivate
limitedcompanies
(d)Acentral
marketfor
buyingand
sellingallkinds
of securities
143.Whichoneofthe
followingisnotafunction
ofacommercialbank?
(a)Actingasbankertothestate
(b)Managinggovernmentborrowings
(c)Controllingthemoneysupply
Economics

21

(d)Alloftheabove
144.TheWorldsmostpopulouscity:
(a)Mexico (b)Beijing
(c)Kolcatta (d)Tokyo
145.InAsia,thehighest
densityofpopulation(5516
personspersq.km.)was
recordedin:
(a)Singapore (b)Bangladesh
(c)India (d)NorthKorea
146.Whichofthefollowing
isregardedasaliabilityby
choosing banks?
(a)Overdrafts (b)Personalloans
(c)Moneyatcall (d)Depositsofcustomers
147.Whichofthefollowing
policieswouldbemost
appropriate fortheState
BankofPakistantofollowif
itwishedtomakeitmore
difficultforthecommercial
bankstograntloans?
(a)Buyinglongtermsecuritiesintheopenmarket
(b)Raisethepercentageofspecialdepositsrequired
(c)Reducetheliquidityratio
(d)Borrow
throughtreasury
billsratherthan
longtermbonds
148.Whichofthefollowing
itemsinthebalanceof
payments accountsare
invisible?
(a)Aviation
(b)Tourism
(c)Interest,profitsanddividends
(d)Alloftheabove
149."FreeTrade"means:
(a)Norestrictionon
themovementof
goodsfromonepart
ofthecountryto
theother
(b)Nobanonthe
importorexportofa
commoditybetween
countries
(c)Goods
exchange
between
countrieswith
outany
currency
(d)Noneoftheabove
22 General Knowledge - MCQs

150."Protection"means:
(a)Safeguardof
goodsandservicesof
acountryfrombeing
spoiledatthe
timeofexport
(b)Safeguardofassets
ofacountryfrom
beingdestroyedby
militaryattack
(c)Policyofacountrytodiscourageimportofcertain
commodities so
as to save the
domestic
industries from
competition with
foreignfirms
(d)Noneoftheabove
151.Whichofthefollowingisnottrue?
(a)Tariffscanhelpnewindustriestobecomeestablished
(b)Tariffsmay
divertdemandto
homeindustry
andso encourage
employment
(c)Tariffs
encouragehome
industriesto
becomemore
efficient
(d)Alloftheabove
152.Whichofthefollowingisfalsestatement?
(a)Thereisno
differencebetween
balanceofpayment
andbalanceoftrade
(b)Balanceof
tradeisalso
knownas
balanceofvisible
trade
(c)Balanceof
repaymentconsistsof
threeaccountsnamely
currentaccount,
capitalaccountand
monetaryaccount
(d)Alloftheabove
153.Acountry'svisiblebalanceisthedifferencebetweenthe:
(a)Volumeofgoodsimportedandexported
(b)Valueofcapitalgoodsexportedandimported
(c)Volumeofconsumergoodsimportedandexported
(d)Valueofgoodsimportedandexported
154.WhichofthefollowingitemsarenotexportsofPakistan?
(a)Wheat (b)Sportsgoods
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
155.WhichofthefollowingisnotPakistan'smajorimports?
(a)Petroleum (b)Machinery
(c)Surgicalgoods (d)Tea
Economics

23

156.Whichofthefollowingstatementisnotfalse?
(a)Pakistan'sbalanceofpaymentsismostlyfavourable
(b)TermsoftradeofPakistanarefavourable
(c)Devaluationmakestheexportstoincrease
(d)
Pakistan
imports cotton
and exports
wheat 157.
Which of the
following
statement is
false?
(a)Publicfinanceand
privatefinancediffer
fromeachotherin
manyrespects
(b)Inprivate
finance,
expenditureisfirst
estimatedand
thenresources
aremadeavailable
tomeetthis
expenditure
(c)Budgetperiodforthepublicfinanceisoneyear
(d)Resourcesinboth
publicandprivate
financearelimited in
relationtodemandfor
expenditure
158.Whichofthefollowingisnotcorrect?
(a)Taxisageneralpurposecompulsorycontribution
(b)Taxpaymentisoptional
(c)Ataxpayment
cannotclaima
directservicein
lienof tax
(d)Noneoftheabove
159.Taxeswhichmaybe
shiftedfromtheperson
uponwhom theyare
originallyimposedto
anotherpersonare:
(a)Specialtaxes (b)Doubletaxes
(c)Proportionaltaxes (d)Indirecttaxes
160."SalesTax"isultimatelypaidby:
(a)Theshopkeepers (b)Theproducers
(c)Thecustomers (d)Thewholesalers
161.Anexampleofindirecttaxis:
(a)Corporationtax (b)Incometax
(c)Rates (d)Tobaccotax
162.Whichofthefollowingistruestatement?
(a)Incometaxisaprogressivetax
(b)Excisedutyisanindirecttax
(c)Wealthtaxisadirecttax
(d)Alloftheabove
24 General Knowledge - MCQs

163.Abudgetisbestdescribedas:
(a)Alistofexpendituremadeduringthepreviousyear
(b)An
estimateof
expected
incomeand
aplanfor

expenditure
(c)Ameansofraisingmoneyfornecessaryexpenditure
(d)Aplanfor
purchasingthe
bestquality
goodsatthe
lowestprices
164.Abudgetofdeficitisone:
(a)Where
publicspending
islessthanthe
amountof
revenue
(b)Wherepublic
spendingisgreater
thantheamountof
revenue
(c)Where
public
spendingis
equaltothe
amountof
revenue
(d)Wherethe
budgetleaves
mosttaxpayers
withless
disposable
income
165.Whichofthefollowing
measureswouldthe
governmenttake tofinance
itsborrowingrequirements?
(a)Sellgovernmentsecurities
(b)Sellbillsofexchange
(c)Sellordinaryshares
(d)Buytreasurybills
166.Whichofthefollowingisfalsestatement?
(a)Federalgovernmentreceiveslandrevenue
(b)MotorvehiclestaxisreceivedbyFederalGovernment
(c)CourtfeesarereceivedbyFederalGovernment
(d)Alloftheabove
167.Inafullyplanned
economy,whodecided
whatwouldbe produced:
(a)Privateentrepreneursonly
(b)Governmentonly
(c)Consumersonly
(d)The
governmentin
public
enterpriseand
private

entrepreneurs
inprivate
enterprises
168.Whichofthe
followingis/are
characteristicsofmixed
economics?
(a)Subsidiesforsomeindustries
Economics

25

(b)Theoperation
ofthemarket
economyinparts
ofthe economy
(c)Governmentcontrolofsomeindustries
(d)Alltheabove
169.Whichofthefollowingis/aretrueforacapitalistsociety?
(a)Peoplehavetherighttoownprivateproperty
(b)Thereisfreedomofenterprise
(c)Freedomofchoicefortheconsumers
(d)Alloftheabove
170.Whichoneofthe
followingargumentscanbe
usedinfavour ofthe
marketeconomy?
(a)Itguaranteesfullemploymentoflabour
(b)Itleadstoequalityofwealth
(c)Itallowsthe
governmentto
planinvestmentin
eachindustry
(d)Alloftheabove
171.Pakistanslargestexportmarketis:
(a)USA (b)Germany
(c)Japan (d)SaudiArabia
172.Whichofthe
followingprogrammes
wasfinancially supported
byUNICEFinPakistan
during19821986?
(a)Toreduceinfantmortality
(b)Toreducematernalmortality
(c)Todoubletheliteracyrateamongwomen
(d)Alloftheabove
173.Underacapitalist
system,theeconomic
problemof"what goods"
shallbeproducedissolved
primarilyby:
(a)Peopleadvertisingtheirwants
(b)Directionbythegovernment
(c)Thepatternofconsumer'sspending
(d) People
producing directly to
satisfytheirownwants
174. The Worlds most
populouscityis:
(a)MexicoCity (b)Beijing
(c)NewYork (d)Tokyo
175.PakistansbiggestandmostpowerfulRadioStationis:
(a)Islamabad (b)Lahore
26 General Knowledge - MCQs

(c)Karachi (d)Peshawar
176.Oneadvantagefor
thecapitalistsystemfor
allocatingresourcesin
economyisthatit:
(a)Avoidsunemployment
(b)Reducesinequalityofincomes
(c)Affordsthefullest
opportunityfor
individualstoindicate
theirpreferences
forgoodswithinthe
limitsoftheir
spendingpower
(d)Alwaysresults
ingoodsbeing
producedatthe
lowestpossible
cost.
177.Whichofthe
followingcountriescould
mostaptlybedescribedas
havingafullycentrally
plannedeconomy?
(a)U.K. (b)U.S.A.
(c)FormerU.S.S.R. (d)Germany
178.Whichofthefollowingstatementistrue?
(a)Mostofthe
developing
countrieslike
Pakistanhave
planned
economies
(b)Inamarket
economy,thereis
mostequal
distributionof income
(c)Inamixed
economy,the
governmentinterferes
withthe pricesystem
toovercomeits
disadvantages
(d)Inacentrally
plannedeconomy,
societywillalways
getthegoodsit
wants.
179.InPunjab,thelowestdensityofpopulationisin:
(a)MultanDivision (b)RawalpindiDivision
(c)BahawalpurDivision (d)D.G.KhanDivision
180.Whichofthefollowingisacashcrop?
(a)Wheat (b)Rice
(c)Cotton (d)Noneoftheabove
181.Whichofthe
characteristicsofIslamic
EconomicSystem is/are
true?
(a)AnIslamicstateisessentiallyawelfarestate
(b)Ensuressocialjustice
(c)Alleconomic
problemsaresolved
inthelightofmoral
values
(d)Alloftheabove
Economics

27

182."Zakat"isacharityon:
(a)Wealth/income
whichstayswitha
Muslimforatleast
oneyear
(b)LeviedonaMuslimwhoisSahibeNisab
(c)Deductedattherateof2%oftheincome
(d)Alloftheabove
183.Whichofthe
followingiscorrect?A
SahibeNisabisa person
whoowns:
(a) 7tolasofgoldor52tolasofsilver
(b)Tradinggoodsorcashequalto7tolasofgoldor 52
tolasofsilver.
(c) 5camelsor30cows(buffaloes)or40sheep(goats)
(d)Alloftheabove
184.InIslam,absoluteownershipofpropertyliesonlywith:
(a)Allah
(b)Government
(c)Owneroftheproperty
(d)Bothgovernmentandowner
185.Whichofthefollowingstatementiswrong?
(a)Islamiceconomic
systemallowsthe
useofonly"halal"
things
(b)Islamiclawscannotbechangedbymajoritydecision
(c)Islamiceconomic
systembringsanend
toexploitationof
labour
(d)Noneoftheabove
186.Fromwhichofthe
followingcountries,
Pakistanreceivedthe
biggestshareof
workersremittancesduring
theyear2000?
(a)UAE (b)Kuwait
(c)SaudiArabia (d)USA
187.WorldTrade
Organization(WTO)was
establishedin1995 with
theobjective:
(a)TopromotefreetradeintheWorld.
(b)Toprotectintellectualpropertyrights.
(c)Toremovequotarestrictionsinforeigntrade.
(d)Alloftheabove.
28 General Knowledge - MCQs

188.Agriculturalincome
taxinPakistanwillbe
leviedonthe farmerswith
landholdingsoformore
than:
(a) 30acres (b) 10acres
(c) 6acres (d) 12acres
189.WhichofthefollowingEuropeancountryhasnotadopted
Europecurrency?
(a)GreatBritain (b)Sweden
(c)Denmark (d)Alloftheabove
190.Underthe
ConstitutionofPakistan,
NationalFinance
Commission
distributetheamountfrom
federaltaxesto provinces
onthebasisof:
(a)Area (b)Population
(c)NaturalResources (d)Equality
191.AccordingtoaUN
report,thenumberof
hungrypeople(starvingto
death)intheworldstands
at:
(a) 600million (b) 800million
(c) 700million (d) 500million
192.KohatTunnelProjectisbeingcompletedwiththefinancial
aidof:
(a)Japan (b)China
(c)Turkey (d)USA
193.MukranCoastal
Highwayprojectisbeing
completedwith the
assistanceof:
(a)Japan (b)Canada
(c)China (d)U.K.
194.Whichisthehighest
economicdecisionmaking
organin Pakistan?
(a)NationalFinanceCommission
(b)MinistryofEconomicAffairs
(c)NationalEconomicCouncil
(d)Noneoftheabove
195.WhatisJingoism?
(a)Political
PhilosophyofState
Controloverall
meansofproduction
(b)Injusticedonetothepoorsegmentofsociety
(c)Extremenationalismandpatriotism
Economics

29

(d)PromotionofpeaceintheWorld
196.WhichofthefollowingGemstonesisfoundinPakistan?
(a)LapisLazuli (b)Topaz
(c)Ruby (d)Alloftheabove.
197.Whichofthefollowing
mobilephonecompanyisin
private sector?
(a)Mobilinks (b)Paktel
(c)InstaPhone (d)Alloftheabove
198.PresidentGeneral
PervaizMusharraf
inauguratedthefirst
branchofMicro
FinanceBankonAugust11,
2000at:
(a)D.G.Khan (b)Lahore
(c)Multan (d)Jhelum
199.UndertheZakat
fund,theamountbeing
giventothe deserving
peopleis:
(a)Rs.300 (b)Rs.500
(c)Rs.600 (d)Rs.700
200.Thegovernmenthas
preparedaprogrammeto
increasethe textileexports
ofthecountrybythename
of:
(a)Textilevision2003 (b)Textilepromotion2004
(c)Textilevision2005 (d)Noneoftheabove
201.Whichofthe
followingcountriescould
mostaptlybedescribedas
havingafullycentrally
plannedeconomy?
(a)U.K. (b)USA
(c)Cuba (d) 144
202.HowmanycountrieshavejoinedWTOtillSeptember2002:
(a) 111 (b) 122
(c) 134 (d) 144
203.InwhichoftheSouthAsianCountries,theinfantmortality
rateishighest?
(a)Pakistan (b)India
(c)Bangladesh (d)SriLanka
204.NaryabDaminNWFP
isbeingconstructedinthe
district of:
(a)Hazro (b)Ghazo
(c)Hangu (d)Kohat
30 General Knowledge - MCQs

205.AccordingtoaUN
report,thenumberof
peopleintheworld having
noaccesstocleandrinking
waterare:
(a) 70.4million (b) 90.2million
(c) 1.1billion (d) 1.8billion
206.Inthispassagegesturesmean:
(a)Verbalexpression
(b)Looks
(c)Expressivemovementsofthebody
(d)Jesting.
207.Whowasappointed
CaretakerPrime
Ministerwhen National
Assemblywasdissolvedon
April18,1993?
(a)MalikMerajKhalid (b)MoenQureshi
(c)GhulamMustafaJatoi (d)BalkhSherMazari
208.Thegovernmentin
Pakistanhasrecently
withdrewsalestax onone
ofthefollowingitems:
(a)Mobilephonecards (b)Medicine
(c)Edibleoil (d)Tea
209.ThedemandofelectricityisrisinginPakistanattherateof:
(a) 14percentannually (b) 17percentannually
(c) 19percentannually (d) 21percentannually
210.WhichpartofPakistanhaslowesturbanpopulation?
(a)Islamabad (b)Balochistan
(c)N.W.F.P (d)FATA
211.Whichofthe
followingcountriesfirst
introducedpapercurrency
intheworld?
(a)USA (b)Greece
(c)China (d)France
212.The6thNational
FinanceCommission
Awardtheshareof
provincesfromthe
federalrevenuehasbeen
increasedfrom
37.5percentto:
(a) 20022003 (b) 20032004
(c) 20042005 (d) 20052006
213.TheWorldslargestcopperproduceris:
(a)China (b)Chile
(c)Brazil (d)Russia
Economics

31

214.TheWorldslargestproducerofsilkis:
(a)Malaysia (b)Bangladesh
(c)China (d)India
215.Underthe6 th
NationalFinance
CommissionAwardthe
shareofprovinces
fromthefederalrevenue
hasbeen increasedfrom
37.5percentto:
(a) 38% (b) 39%
(c) 40% (d) 42%
216.Thesharefromfederalrevenueisgiventotheprovinces
accordingtotheir:
(a)Backwardness (b)Population
(c)Area (d)Noneoftheabove
217.Identifytheworldsrichestmanandhisorganization:
(a)JohnWaltonWalMartstoresUSA
(b)BillGatesMicrosoftUSA
(c)LawrenceEllisonOracleUSA
(d)Noneoftheabove
218.Thepeoplelivebelowthepovertylineearnlessthen:
(a) 1USdollardaily (b) 2USdollardaily
(c) 3USdollardaily (d) 5USdollardaily
219.IdentifyPakistanslargestgasfiredpowerplant:
(a)FaisalabadGasTurbinePowerPlant
(b)UchPowerPlant
(c)GomalPowerPlant
(d)MalakandtheDargaiPowerPlant
220.Afterindependence,the
firstindustrialunit
inauguratedby Quaidi
Azamwas:
(a)AdamjeePaperMills
(b)ValikaTextileMills
(c)KarachiShipyardandEngineeringWorks
(d)PakistanJuteMills
221.Anarrangement
betweenasellerandbuyer
underwhichaperiodof
creditisallowedbefore
paymentiscalled:
(a)Account (b)Advertising
(c)Asset (d)Annuity
32 General Knowledge - MCQs

222.Thepricesthatare
setbygovernmentrather
thanbynegotiation
betweenasellerandabuyer
areknownas
(a)MarketPrices (b)ManagementPrices
(c)AdministeredPrices (d)Noneoftheabove
223.Whatisthetermfor
paidannouncementsto
persuadeand inform
public?
(a)Campaign (b)Advertising
(c)Announcement (d)Publicity
224.Theinefficiencies
associatedwith
employinga
representativeto
carryoutataskforyou
ratherthan carryingitout
yourselfareknownasin
economicaltermsas
(a)AgencyCost (b)TotalCost
(c)RunningCost (d)Noneoftheabove
225.Intermsofeconomicsaconstantannualpaymentiscalled:
(a)Asset (b)Annuity
(c)Capital (d)Noneoftheabove
226.Thetransactionin
whichthebuyerofanitem
isselected afteranumber
ofbuyershavemadesome
willingnesstopay forthat
item;ismarkedas
(a)Sale (b)Bargaining
(c)Disposal (d)Auction
227.Thenationaleconomic
selfsufficiencyi.e.,
exclusionfrom
internationaltrade
pursuedasanationalpolicy
iscalled:
(a)Autarky (b)Selfsufficiency
(c)Selfreliance (d)Alloftheabove
228.Acheckofaccounting
recordsconductedbya
professional accountantto
findoutanyfraudor
discrepanciesistermed as:
(a)Audit (b)Scrutiny
(c)Review (d)Checking
229.Whatisthetermfor
totalsalesvaluedividedby
thenumberofunitssold
andthusequalstoaverage
priceis?
(a)AverageCost (b)AverageSale
(c)AverageRevenue (d)Noneoftheabove
Economics

33

230.Thestatementofthe
wealthofabusiness
organizationor individual
onagivendateusuallythe
lastdayofthefiscal yearis
termedas:
(a)BalanceSheet (b)Balancelist
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
231.Whatisthebusiness
ofacceptingdepositsand
lending moneycalled?
(a)Stockmarket (b)Trading
(c)Blackmarket (d)Banking
232.Thedeclarationbya
courtoflawthata
companyor individualis
insolvent,i.e.,itcannotpay
itsdebtsonthe duedatesis
knownas
(a)Bankruptcy (b)Penury
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
233.Thefixedinterest
securityissuedby
governments,banksor
otherfinancial
institutionsisalsotermed
(a)Bargain (b)Bond
(c)Compact (d)Contract
234.Thefirstclassequity
share,thepurposeofwhich
entails littleriskin
earningsinrecessionis
called:
(a)Bluedisc (b)Bluechip
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
235.Undergroundeconomic
activitythatisnot
declaredfor taxation
purposesiscalled
(a)BlackTrade (b)BlackCountry
(c)BlackEconomy (d)BlackList
236.Atradeofgoodsand
servicesintheexchangefor
othergoods orservices
ratherthanformoneyis
knownas:
(a)ForeignTrade (b)FreeTrade
(c)BarterTrade (d)LimitedTrade
237.Inanorganized
market,anintermediary
betweenabuyer anda
selleriscalled:
(a)Broker (b)Stockbroker
(c)Commissionagent (d)Negotiator
34 General Knowledge - MCQs

238.Whatiscalledif
estimateofincomeand
expenditureareforfuture
asopposedtoanaccount
thatrecordsfinancial
transaction?
(a)Quota (b)Allocation
(c)Budget (d)Estimate
239.Theoutputfroma
processdesignedforthe
productionof someother
product.iscalled
(a)Byproduct (b)Mainproduct
(c)ConsumerProduct (d)Noneoftheabove
240.Theassetthatis
capableofgenerating
incomeandthathave itself
beenproducedistermed
(a)Credit (b)Capital
(c)Annuity (d)Premium
241.Theproductionofa
commodityinwhicha
higherproportion ofcapital
isusedisknownas
(a)LabourIntensive (b)CapitalIntensive
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
242.Themarketforlong
termloanablefundsas
differentfrom themarket
thatdealsinshortterm
loansiscalled:
(a)CapitalMarket (b)CapitalStock
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
243.Thetotalamountof
physicalcapitalinthe
economyorina firmor
industryistermedas
(a)CapitalMarket (b)CapitalGains
(c)CapitalStock (d)Noneoftheabove
244.Anassociationof
producerstoregulateprices
byrestricting outputand
competitioniscalled
(a)Cartel (b)Monopoly
(c)Merger (d)Noneoftheabove
245.Themostcommonexampleofaninternationalcartelisthe
(a)SouthAsian
Associationfor
Regional
Corporation.
(SAARC)
(b)OrganizationofPetroleumExportingCountries(OPEC)
(c)EconomicCommissionforEurope(ECE)
(d)InternationalMonetaryFund(IMF)
Economics

35

246.Theflowofmoney
paymentstoorfroma
firmiscalled CashFlow.
Expenditureissometimes
referredtoas:
(a)GrossCashFlow (b)NegativeCashFlow
(c)PositiveCashFlow (d)Alloftheabove
247.Thebankersbankandlenderoflastresortisthe
(a)CommercialBank (b)InvestmentBank
(c)CentralBank (d)Alloftheabove
248.Acertificatethat
specifiesthecountryof
originofanexportorimport
iscalled
(a)CertificateofDeposit
(b)CertificateofOrigin
(c)CertificateofIncorporation
(d)Noneoftheabove
249.Theorderwrittenby
thedrawertoacommercial
bankor centralbanktopay
ondemandaparticularsum
toabearer isreferredtoas
(a)Paycheck (b)Cheque
(c)Draft (d)Moneyorder
250.Ameasurementof
unemploymentbasedon
thenumberofpeopleoutof
workandclaiming
unemploymentbenefitsis
calledintermsof
economictheory
(a)EmploymentCount (b)ClaimantCount
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
251.Thedominantbodyof
economicthinking,economic
methodandeconomicstyle
intheperiodfrom18thto
19thcenturyis termedas
(a)ModernEconomics (b)MathematicalEconomics
(c)ClassicalEconomics (d)Noneoftheabove
252.Theeconomicsystemwithlittleornoexternaltradeis
called:
(a)Openeconomy (b)Autarky
(c)Closeeconomy (d)Alloftheabove
253.Privatelyownedbanks
operatingchequecurrent
accounts, receiving
deposits,takinginand
payingoutnotesandcoins
andmakingloansare
generallycalled
(a)CentralBanks (b)CommercialBanks
(c)StateBanks (d)Alloftheabove
36 General Knowledge - MCQs

254.Apercentageofthe
valueofatransaction
takenbyan intermediary
aspaymentforhisservices
iscalled:
(a)Profit (b)Commission
(c)Percentage (d)Fee
265.Ineconomictheory,a
tangiblegoodorservice
resultingfromtheprocessof
productionisknownas
(a)Product (b)Article
(c)Commodity (d)Item
256.Whichofthefollowingisanexampleofcommonmarket?
(a)EuropeanUnion (b)Mercosur
(c)AndeanPact (d)Alloftheabove
257.Thelawgoverning
theestablishmentand
conductof incorporated
businessenterpriseiscalled
(a)CivilLaw (b)NaturalLaw
(c)CompanyLaw (d)CyberLaw
258.Theprofitsretained
inthebusinessandset
asidefor specified
purposesareknownas
(a)CompanyShares (b)CompanyAssets
(c)CompanyReserves (d)CompanyGains
259.Pairsofgoodsfor
whichconsumptionis
interdependente.g.,cars
andpetrolorcupsand
saucersareknownas:
(a)ComplementaryGoods (b)FinishedGoods
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
260.Theinterestdueby
applyingtheratetothe
sumofthe capital
investedplustheinterest
previouslyearnedand
reinvestedisreferred
toas
(a)SimpleInterest (b)CompoundInterest
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
261.Shorttermloansto
thepublicforthepurchase
ofspecificgoodsiscalled:
(a)CommercialCredit (b)PublicCredit
(c)ConsumerCredit (d)Noneoftheabove
262.Aneconomicgoodor
commoditypurchasedby
householdsfor final
consumptioniscalled:
(a)Consumergood (b)Consumptiongood
(c)Finalgood (d)Alloftheabove
Economics

37

263.Anindex(index
number)ofthepricesof
goodsandservices
purchasedby
consumerstomeasurethe
inflationrateorthe costof
livingiscalled
(a)ConsumerPriceIndex (b)RetailPriceIndex
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
264.Theuseofresourcesto
satisfycurrentneedsand
wantsis called:
(a)Depletion (b)Dissipation
(c)Consumption (d)Destruction
265.Astatementofthe
rightsandobligationsof
eachpartytoa transaction
ortransactionsiscalled:
(a)Treaty (b)Compact
(c)Contract (d)Covenant
266.Abusinessfunction
concernedwiththe
formulationoflong term
objectivesandthe
developmentofplansto
achieve themiscalled:
(a)BusinessPlanning (b)CorporatePlanning
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
267.Apieceofpaper
entitlingtheownerto
moneypayments,cut price
orfreegoodsorrationsis
called
(a)Cheque (b)Note
(c)Coupon (d)Bond
268.Ameasureofthe
expectationofthe
populationthatthe
government,or
monetaryauthoritieswill
adheretopoliciesdelivering
lowinflationiscalled
(a)Credibility (b)Faith
(c)Integrity (d)Noneoftheabove
269.Creditistheuseor
possessionofgoodswithout
immediatepayment.Which
ofthefollowingisatypeof
credit?
(a)Consumercredit (b)Bankcredit
(c)Tradecredit (d)Alloftheabove
270.Aplastic,personal
magnetizedcardwiththe
nameand accountnumber
oftheholderandtheexpiry
dateembossed isreferredto
as:
(a)MasterCard (b)VisaCard
(c)CreditCard (d)GreenCard
38 General Knowledge - MCQs

271.Onetowhomanamountofmoneyisdueiscalled:
(a)Creditor (b)Debtor
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
272.Whichofthe
followingisreferredtoas
international currency
becauseitisregardedas
acceptableforthe
settlementof
internationaldebts?
(a)Yen (b)Dollar
(c)Rupee (d)Dinar
273.Thebankaccounton
whichdepositsdonotearn
interest, butcanbewith
drawnbychequeatany
timeiscalled:
(a)DemandAccount (b)CurrentAccount
(c)FixedAccount (d)ProfitandLossAccount
274.Pricesunadjustedfor
changesinthepurchasing
powerof moneyarecalled:
(a)HistoricPrices (b)CurrentPrices
(c)MarketPrices (d)Noneoftheabove
275.Thepracticeof
searchingforcorrelationin
datawiththe purposeof
generatingtheoretical
hypothesesiscalled
(a)DataCollection (b)DataCommunication
(c)DataMining (d)DataCompression.
276.Acartelisan
organizationformedby
producers.Its objectives
are:
(a)Toallocatemarketshares(b)Tocontrolproduction
(c)Toregulateprices (d)Alloftheabove
277.Alossinsocialwelfare
derivingfromapolicyor
actionthat hasno
correspondinggainiscalled:
(a)DeadweightWaste (b)DeadweightLoss
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
278.Thenumberofdeaths
occurringinanyyearfor
every1000ofthepopulation
isreferredtoas
(a)DeathRatio (b)DeathRate
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
279.Asumofmoneyor
otherpropertyowedbyone
personor organizationto
anotheriscalled
(a)Credit (b)Debt
(c)Obligation (d)Alloftheabove
Economics

39

280.Onewhoowesmoneytoanotherisknownas
(a)Creditor (b)Debtor
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
281.Therebateordiscount
whereordinaryshareona
purchasethatis
accumulatedfora
particularperiodto
encourage customersto
remainwithaspecific
supplieriscalled:
(a)DeferredRebate (b)AggregatedRebate
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
282.Theexcessofan
expenditureflowoveran
incomeflowis termedas:
(a)Loss (b)Deficit
(c)Surplus (d)Shortage
283.Theuseofborrowing
tofinanceanexcessof
expenditureoverincomeis
knownas:
(a)DeficitFinancing (b)DebtRetirement
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
284.Asustainedreductioninthegenerallevelofpricesiscalled:
(a)Inflation (b)Deflation
(c)Disinflation (d)BothBandC
285.Adeclineintheshare
ofmanufacturingsectorin
national incomeistermed
as:
(a)Industralization (b)Privatization
(c)Nationalization (d)Deindustralization
286.Thedesirefora
particulargoodorservice
supportedbythe
possessionofthe
necessarymeansof
exchangetoeffect
ownershipiscalled:
(a)Supply (b)Demand
(c)Loss (d)Incentive
287.Thescenariothat
westerncountriesfacea
crisisinthenext few
decadescausedbythe
agingoftheirpopulations
is termedas:
(a)DemographicTimeBomb (b)GreenHouseEffect
(c)PopulationExplosion (d)Alloftheabove
288.Thebranchof
economicsconcernedwith
therateatwhich natural
resourcesareconsumedover
timeiscalled
(a)Marxism (b)Capitalism
40 General Knowledge - MCQs

(c)Depletiontheory (d)GameTheory
289.Moneyplacedinan
accountatafinancial
institutionand constituting
aclaimonitisknownas
(a)Deposit (b)Credit
(c)Debt (d)Hoarding
290.Theaccountwitha
bankorotherfinancial
institutionin which
depositsearninterestand
withdrawsfromwhich
requirenoticeis
referredtoas:
(a)DepositAccount (b)CurrentAccount
(c)ProfitLossAccount (d)Noneoftheabove
291.Thereductioninvalue
ofanassetasreductionin
thevalue ofcurrencyis
knownas:
(a)Appreciation (b)Devaluation
(c)Depreciation (d)Alloftheabove
292.Adownturninthe
businesscycleinwhich
thereisa sustainedhigh
levelofunemploymentis
called
(a)Inactivity (b)Depression
(c)Paralysis (d)Decline
293.Theprocessof
invigoratingactivityina
sectorofthe economyby
reducingthegovernment
controlsthathavethe
effectofcreating
barrierstoentryiscalled
(a)Privatization (b)Regulation
(c)Deregulation (d)Alloftheabove
294.Thereductionofthe
fixedofficialrateatwhich
onecurrency isexchanged
foranotherinafixed
exchangerateregimeis
termed:
(a)Appreciation (b)Depreciation
(c)Devaluation (d)Noneoftheabove
295.Investmentinthe
foreignoperationsofa
companythrough
acquisitionofaforeign
operation,orestablishment
ofanewsiteiscalled:
(a)DirectInvestment (b)Installation
(c)IndirectInvestment (d)Noneoftheabove
296.Taxationonthe
incomeandresourcesof
individualsor organization
isknownas:
(a)DoubleTaxation (b)IndirectTaxation
Economics

41

(c)DirectTaxation (d)Alloftheabove
297.Adeductionfromfacevalueisreferredtoas:
(a)Premium (b)Discount
(c)Reward (d)Noneoftheabove
298.Theextensioninthe
rangeofgoodsandservices
inafirmor geographic
regioniscalled:
(a)Reduction (b)Expansion
(c)Diversification (d)Modification.
299.Theamountofa
companysprofitthatthe
boardofdirectorsdecidesto
distributetoordinary
shareholdersisknownas:
(a)Deficit (b)Dividend
(c)Loss (d)Capital
300.Theallocationoflabour
suchthateachworker
specializesin oneorafew
functionsintheproduction
processisknownas:
(a)DivisionofLabour (b)DistributionofWealth
(c)EfficientWorker (d)Noneoftheabove
301.Thesituationinwhich
thesametaxbaseistaxed
morethan onceiscalled:
(a)DirectTaxation (b)DoubleTaxation
(c)IndirectTaxation (d)Noneoftheabove
302.Adailyindexofprices
ontheprincipalstock
exchangein NewYorkis
called:
(a)DowJonesindustrialaverage
(b)Equitymarketindexl
(c)Bothoftheabove
(d)Noneoftheabove
303.Largescaleshedding
ofemployeesbymajor
corporations sometimes
referredtothedisposalof
subsidiariesandother
unwantedactivitiesis
called:
(a)Downsizing (b)Rightsizing
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
304.Twosellersonlyofa
goodorserviceina
market.This situationis:
(a)Monopoly (b)Duopoly
(c)Oligopoly (d)Noneoftheabove
42 General Knowledge - MCQs

305.Consumergoodsthat
yieldservicesorutility
overtime ratherthan
beingusedupinstantlyare
termedas
(a)DurableGoods (b)UndurableGoods
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
306.Thesettingupof
mathematicalmodels
describingeconomic
relationshiptesting
thevalidityofsuch
hypothesesistermedas:
(a)Econometrics (b)Commerce
(c)Trade (d)Finance
307.Anyphysicalobject,
naturalormanmade,or
service renderal:thatcould
commandapriceinmarket
iscalled:
(a)ConsumerGoods (b)FinalGoods
(c)EconomicGoods (d)Alloftheabove
308.Theexploitationof
developingcountriesby
advanced countriesis
called:
(a)Embargoes (b)Sanctions
(c)EconomicImperialism (d)Noneoftheabove
309.Ameasuretakenin
respectofeconomicactivity
thathasthe intentionof
damagetoanothercountrys
economyiscalled:
(a)EconomicExploitation (b)EconomicSanction
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
310.Whichsectoristhe
largestandfastestgrowing
sectorofthe worldeconomy,
providingmorethan60%of
globaloutput?
(a)AgriculturalSector (b)ServiceSector
(c)IndustrialSector (d)Forestry
311.Thenon
discriminationprinciple
meanstreatingones
tradingpartners
equally.Itguaranteesequal
opportunities forsuppliers
fromallWorldTrade
Organizationmembers.It is
called:
(a)MostFavouredNation(MFN)
(b)SouthAsianFreeTradeArea(SAFTA)
(c)GeneralAgreementonTariffsandTrade(GATT)
(d)Noneoftheabove
312.TheWorldTradeOrganization (WTO)istheonly
international body
dealing with the rules
of trade between
nations. The World
Trade Organization
beganlifeon1stof
(a)January1993 (b)January1994
Economics

43

(c)January1995 (d)January1996
313.ThemainobjectivesoftheWorldTradeOrganizationare
(a)Tohelptradeflowasfreelyaspossible.
(b)Toserveasaformfortradenegotiations
(c)Tosettledisputebetweenconflictingtradeinterests
(d)Alloftheabove
314.TheGeneral
AgreementonTariffsand
Trade(GATT)isthe
predecessorofWorld
TradeOrganization.It
enteredintoforcein.
(a)January1946 (b)January1947
(c)January1948 (d)January1949
315.In1947howmany
statesdidtakepartinthe
General Agreementon
TariffsandTradetrade
roundinGeneva?
(a) 13 (b) 23
(c) 33 (d) 43
316.Thefirstdirector
generalofGeneral
AgreementonTariffs and
Tradefrom194868was
(a)SirEricWyndhamWhite(UK)
(b)MikeMoore(NewZealand)
(c)DonMcKinon(NewZealand)
(d)KofiAnnan(Ghana)
317.In1999,whobecame
thethirddirectorgeneral
ofWorld Trade
Organization?
(a)OlivierLong(Switzerland)
(b)RenatoRuggiero(Italy)
(c)PeterSutherland(Ireland)
(d)MikeMoore(NewZealand)
318.TheGeneral
AgreementonTariffsand
Tradetraderounds
concentratedon
reducingtariffs.Which
roundwasthefirst major
attempttotackletrade
barriersandtoimprovethe
system?Thiseighth
roundiscalled:
(a)KennedyRound (b)TokyoRound
(c)UruguayRound (d)Alloftheabove
44 General Knowledge - MCQs

319.Whichtraderoundwas
thelatestandmost
extensiveofall anditfinally
ledtotheWorldTrade
Organizationandanewset
ofagreements.Itlastedfrom
1986to1994.
(a)KennedyRound (b)TokyoRound
(c)DohaRound (d)UruguayRound
320.The 19861994UruguayRoundachievedagrementon
TradeRelated
Aspects of
Intellectual Property
Rights (TRIPS).Which
ofthefollowingarethe
types of intellectual
property?
(a)Copyrightsandrelatedrights
(b)Trademarksincludingservicemarks
(c)Industrialdesign,patents,layoutdesignsetc
(d)Alloftheabove
321.Topmostauthorityof
WorldTradeOrganization
isthe ministerial
conferencewhichhasto
meetatleastonceevery
(a) 1year (b) 2years
(c) 3years (d) 4years
322.TheOuadrilateralsorthe Quadarethefourlargest
members.BesidesEuropeanUnionothersare
(a)UnitedStates (b)Canada
(c)Japan (d)Alloftheabove
323.On913November,
2001theWorldTrade
OrganizationsFourth
MinisterialConferenceheld
in:
(a)Istanbul(Turkey) (b)Dubai(U.A.E)
(c)Doha(Qatar) (d)Tehran(Iran)
324.TheWorldTrade
Organizationsecretariatis
headedbya director
general,hasaround500
staffandisbasedin:
(a)NewYork (b)Rome
(c)Geneva (d)Brussels
325.Whichofthefollowing
isthewebsiteaddressofthe
World TradeOrganization?
(a)http://www.wto.com
(b)http://www.wto.org
(c)http://www.wtosecretariat.org
(d)http://www.wtosecretariat.com
Economics

45

326.BytheendofJune
2002,theWorldTrade
Organizationhad144
membersandaround34
observergovernments.
With howmanyyearsof
becomingobservers,these
observers muststart
accessionnegotiations?
(a) 2years (b) 3years
(c) 4years (d) 5years
327.Whichlawofeconomicsstatesthatwithgivenpreferences
ortastes,theproportionofincomespentonfooddiminishes
asincomeincrease?
(a)CommonLaw (b)EngelsLaw
(c)NewtonsLaw (d)Noneoftheabove
328.Theeconomicagent
whoperceivesmarket
opportunitiesandassembles
thefactorsofproductionto
exploittheminafirm is
referredtoas
(a)Broker (b)Entrepreneur
(c)MiddleAgent (d)Promotor
329.Theresidualvalueofa
companysassetsafterall
outsideliabilitieshavebeen
allowedforiscalled
(a)Capital (b)Annuity
(c)Equity (d)Business
330.Enterpriseisthe
controllingunitofa
business.The operating
unitofabusinessiscalled:
(a)Firm (b)Establishment
(c)Bureaucracy (d)Organization
331.Thedifferencebetween
theamountproducedbya
firmand thehigheramount
thatcouldmostefficiently
beproducedistermedas:
(a)ExcessProfit (b)ExcessSupply
(c)ExcessCapacity (d)ExcessDemand
332.Thecontrolbythe
statethroughthebanking
systemof dealingsingold
andforeigncurrenciesis
called
(a)ExchangeControl (b)ExchangeEconomy
(c)Autarky (d)Noneoftheabove
333.Thepriceatwhichone
currencyisexchangedfor
another currencyisknown
as:
(a)ExchangeControl (b)ExchangeRate
(c)ExchangeEconomy (d)Alloftheabove
46 General Knowledge - MCQs

334.Indirecttaxieslevied
upongoodsproducedfor
homeconsumptionare
called:
(a)Customduties (b)Exciseduties
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
335.Preferential
treatmentforfirmsthat
selltheirproducts abroad,
comparedwithfirmsthat
selltothehomemarket;is
called:
(a)ExportSurplus (b)ExportRebate
(c)ExportIncentives (d)Alloftheabove
336.Thegoodsand
servicesproducedbyone
countrythatare soldin
exchangeforthesecond
countrysowngoodsand
servicesorforforeign
exchangearecalled
(a)Import (b)Export
(c)Alloftheabove (d)Noneoftheabove
337.Theratioofthetotal
increaseinacountrys
nationalincometothe
incrementinexport
revenuegeneratingthe
increase iscalled:
(a)ExportSurplus (b)ExportIncentive
(c)ExportMultiplier (d)Alloftheabove
338.Goodswhichare
producedforconsumption
ratherthanas an
intermediateproductused
intheprocessofproduction
arereferredtoas:
(a)ByProduct (b)FinalGoods
(c)DurableGoods (d)IntermediateGoods
339.Theprovisionofmoneywhenandwhereneedediscalled:
(a)Business (b)Economics
(c)Finance (d)Trade
340.Theperiodofaccount
usedforfinancialpurposes
isknownas:
(a)FinancialYear (b)FiscalYear
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
341.Thebudgetarystanceofcentralgovernmentiscalled:
(a)TradePolicy (b)FiscalPolicy
(c)EconomicPolicy (d)Noneoftheabove
Economics

47

342.Thecapitalthatisnot
investedinfixedassetsbut
thework inprocessis
called:
(a)FloatingChange (b)Floatingdebt
(c)FloatingTrust. (d)FloatingCapital
343.Theadministered
transferofresourcesfrom
theadvancedcountriesto
thedevelopingcountries
forthepurposeof
encouragingeconomic
growthiscalled:
(a)ForeignExchange (b)ForeignBalance
(c)ForeignAid (d)ForeignReserves
344.Claimsonanother
countryheldintheformof
thecurrencyofthatcountry
areknownas:
(a)ForeignAid (b)ForeignExchange
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
345.Whatismeantbyforeigninvestment?
(a)Themarketin
whichtransactions
areconductedto
effectthe
transferofthe
currencyofone
countryinto that
ofanother
(b)Thetransferof
resourcesfrom
developedto
developing
countries.
(c)The
acquistionby
governments,
institutions
or

individuals
inone
countryof
assetsin
another.
(d)Alloftheabove
346.Thecontractual
arrangementunderwhich
anindependent franchisee
producesorsellsaproduct
orserviceunderthebrand
nameofthefranchiseris
knownas
(a)Franchising (b)License
(c)Warrant (d)Charter
347.Amarketinwhich
supplyanddemandarenot
subjecttoregulationother
thannormalcompetition
policyistermed:
(a)ForwardMarket (b)FreeMarket
(c)ForeignexchangeMarket (d)Noneoftheabove
348.Theconditioninwhich
theindependentflowof
goodsand servicesin
internationalexchangeis
neitherrestrictednor
encouragedbydirect
governmentinterventionis
knownas:
(a)FreeTrade (b)BarterTrade
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
48 General Knowledge - MCQs

349.Nonwageorsalary
rewardsprovidedfor
employeesarecalled:
(a)FringeBenefits (b)BasicPay
(c)SocialSecurity (d)Noneoftheabove
350.Theprocessof
convertingshorttermto
longtermdebtby thesale
oflongtermsecuritiesand
usingthefundsraisedto
payoffshorttermdebt
iscalled:
(a)Funding (b)Debtretirement
(c)Borrowing (d)Alloftheabove
351.Thebranchofthe
socialsciencethatcovers
thestudyofthe production,
distributionand
consumptionofwealthin
humansocietyis
knownas:
(a)Law (b)PoliticalScience
(c)Anthropology (d)Economics
352.WhichBritish
philosopherandeconomist
isregardedas founderof
modernEconomics?
(a)ThomasMalthus(17661834)
(b)AdamSmith(17231790)
(c)KarlMarx(18181883)
(d)Alloftheabove
353.Whichfamous
thinkerandeconomic
philosophersaid, Religion
istheopiumofthe
people.?
(a)AdamSmith (b)ThomasMalthus
(c)KarlMarx (d)JohnMaynardKeynes
354.WhowasawardedNobelPrizeofEconomicsin1998?
(a)RagnarFrisch (b)JanTinbergen
(c)AmartyaSen (d)PaulAnthonySamuelson
355.WhogotthefirstNobelPrizeinEconomicsin1969?
(a)JanTinbergren (b)RagnarFrisch
(c)SirJohnRichardHicks (d)Bothaandb
356.WhatisGameTheory?
(a)Thebranchof
economics
concernedwith
representing
economic
interactionsina
highlystylizedform
withplayerspays
offandstrategies.
Economics

49

(b)Thebranchofeconomicsthatusesmathematical
methods and
models e.g.,
calculus:statistics,
probabilityetc
(c)Thebranchof
economiesrelated
withtheaggregate
or overall,
economy.
(d)Thebranchof
economicsthat
dealswithsmall
units, including
individual
companiesand
smallgroupof
consumers
357.Acommodityforwhich
demandincreasesathigher
prices andfallsatlower
pricesistermedas:
(a)Consumergoods (b)Giffengoods
(c)Browngoods (d)Durablegoods
358.Thegeographicalshifts
indomesticeconomic
activityaroundtheworld
andawayfromnationstates
iscalled:
(a)ForeignTrade (b)Commerce
(c)Globalization (d)Business
359.Thestocksofgoldand
foreigncurrenciesheldbya
country tofinanceanycalls
thatmaybemadefromits
creditorsfor thedebt
settlementareknownas
(a)Foreignexchangereserves
(b)Goldreserves
(c)Goldandforeignexchangereserves
(d)Noneoftheabove
360.Themeasureofthe
totalflowofgoodsand
servicesproducedbythe
economyoveraspecified
timeperiod,normallyayear
oraquarterisreferred
toas
(a)Grossnationalproduct(GNP)
(b)Grossdomesticproduct(GDP)
(c)Bothoftheabove
(d)Noneoftheabove
361.Thecurrencytradedin
aforeignexchangemarket
forwhich demandis
persistentlyhighrelativeto
supplyiscalled:
(a)Softcurrency (b)Badcurrency
(c)Hardcurrency (d)Hotcurrency
362.Theactiontakenbya
buyerorsellertoproduct
hisbusiness orassets
againstachangeinpricesis
called
(a)Hedge (b)Interest
50 General Knowledge - MCQs

(c)Shore (d)Loan
363.Thetheorythatall
humanactionismotivated
bypleasureandthe
avoidanceofpainorthe
ethicthatitshouldbeso
motivated.Suchtheory
istermedas
(a)Sadism (b)Hedonism
(c)Satanism (d)Spiritualism
364.Theaccumulationof
idlemoneybalancesor
inactivemoney iscalled:
(a)Wealth (b)Hoarding
(c)Capital (d)Investment
365.Fundsthatflowinto
acountrytotake
advantageof favourable
ratesofinterestinthat
countryareknownas
(a)Hardcurrency (b)Hotmoney
(c)Softcurrency (d)Badmoney
366.Theskillsand
knowledgeembodiedinthe
labourforceare termedas:
(a)Investment (b)LabourCapital
(c)HumanResources (d)HumanCapital
367.Whatisthetermused
fortheflowofgoodsand
servicesthat enterforsale
intoonecountryand
whichisproductof
anothercountry?
(a)Exports
(b)Imports
(c)Income
(d)GrossDomesticProduct(GDP)
368.Theflowofgoodsor
servicestoanyeconomic
agentorunitis called:
(a)Income (b)Import
(c)Export (d)Noneoftheabove
369.Thepersistent
increasesinthegeneral
levelofpricesisknownas:
(a)Hyperinflation (b)Inflation
(c)Devaluation (d)Recession
370.Whatisthetermused
forairports,roads,
railways,sewage,
telephoneandother
publicutilities?
(a)Understructure (b)Substructure
Economics

51

(c)Infrastructure (d)Superstructure
371.Thecontracttopaya
premiumforwhichthe
insurerwill pay
compensationincertain
happeningse.g.,firetheft
or motoraccidentis
termedas:
(a)Insurance (b)Warranty
(c)Security (d)Safeguard
372.Thechargemadefor
theuseofborrowedmoney
leviedasa percentageofthe
amountofdebtisreferedto
as:
(a)Credit (b)Interest
(c)Share (d)Insurance
373.Theamountofgold
reserve,currenciesand
specialdrawingrights
availableforthefinanceof
internationaltradeis
called:
(a)ForeignReserves (b)InternationalLiqiudity
(c)ForeignInvestment (d)Noneoftheabove
374.Whatisthetermfor
stocksofrawmaterials
workinprogressand
finishedgoods?
(a)Inventory (b)Checklist
(c)Stock (d)Statement
375.Therealcapital
formatione.g.,the
productionor
maintenanceof
machinaryorconstruction
thatwillproduce astream
ofgoodsandservicesis
called
(a)Capital (b)Investment
(c)Grant (d)Property
376.Thedemandfortwo
ormorecommoditiesor
factorof productionthat
areusedtogethersothat
achangein demandfor
onewillbereflectedina
changeindemandfor other
e.g.,clothandthreadis
called
(a)JointDemand (b)ComplementaryDemand
(c)IsolatedDemand (d)Bothaandb
377.Thebusiness
arrangementinwhichtwo
companiesinvestin a
projectoverwhichbothhave
partialcontrolistermedas:
(a)JointVentrue (b)Speculation
(c)Project (d)Undertaking
52 General Knowledge - MCQs

378.Thetotalnumberof
peopleinacountrywhoare
inworkor unemployedbut
lookingforwork,iscalled:
(a)LabourDemand (b)Labourforce
(c)LabourMarket (d)Noneoftheabove
379.Anagreementbetween
theownerofapropertyto
grantuse ofittoanother
partyforaspecifiedperiod
atspecifiedrent payable
annuallyiscalled:
(a)Charter (b)Contract
(c)Lease (d)Compact
380.In 1971,UnitedNationsConferenceonTradeand
Development
(UNCTAD) drew up
a listof24 countries
having a GDP of 100
orlessliteracyrateof
20% or less and a
share of
manufacturing of
10% or less of GDP.
These countries were
referredtoas:
(a)DevelopingCountries
(b)AdvancedCuntries
(c)LeastDevelopedCountries
(d)Noneoftheabove
381.Anonnegotiable
orderofabanktoa
foreignbank authorizing
paymenttoaperson
designatedofaparticular
sumofmoneyisknown
as:
(a)LetterofCredit (b)CircularLetterofCredit
(c)LetterofReference (d)Noneoftheabove
382.Sumsofmoneyforwhichaccounthastobemadearecalled:
(a)Obligation (b)Liabilities
(c)Misfortune (d)Burden
383.Thedegreetowhich
anassetcanbequicklyand
cheaply turnedintomoney,
istermedas:
(a)Insolvency (b)Liquidity
(c)Bankruptcy (d)Alloftheabove
384.Theborrowingofa
sumofmoneybyone
person,company,
governmentorother
organizationfromanotheris
called:
(a)Usury (b)Finance
(c)Loan (d)Collateral
385.Thestudyofwhole
economicsystems
aggregatingoverthe
functioningof
individualunits.
Specifically,itisstudyof
Economics

53

national economies
and the
determination of
national income. It is
knownas
(a)Microeconomics (b)KeynesianEconomics
(c)Macroeconomics (d)MathematicalEconomics
386.Thedegreetowhicha
firmexerciseinfluenceover
theprice andoutputina
particularmarketiscalled:
(a)MarketForce (b)MarketShare
(c)MarketPower (d)MarketFailure
387.ThomasRobertMalthus (1766 1834)wasaBritish
economist who is
remembered for his
essays on population.
Inhiswhichfamous
work he said,
Population, when
unchecked, increases
in a geometrical
ratio. Subsistence
only increases in an
arithmeticalratio.?
(a)PrinciplesofPoliticalEconomy
(b)AnInquiryintotheNatureandProgressofRent
(c)AnEssayonthePrincipleofPopulation
(d)IllustrationsofPoliticalEconomy
388.AdamSmith(1723
1790)wasaBritish
economistandphilosopher.
WhichtreatiseofAdam
Smithisconsideredthe first
seriousattemptinthe
historyofeconomicsto
divorce thestudyof
politicaleconomyfromthe
relatedfieldsof political
science,ethicsand
jurisprudence?
(a)TheoryofMoralSentiments
(b)TheWealthofNations
(c)PrinciplesofPoliticalEconomy
(d)IllustrationsofPoliticalEconomy
389.KarlMarx(1818
1883)wasaGerman
politicalphilosopher and
economist.Heisoneofthe
mostinfluentialthinkersof
alltimes.Whichofthe
followingishiswork?
(a)TheCommunistManifesto
(b)CritiqueofPoliticalEconomy
(c)DasKapital
(d)Alloftheabove
390.TheCommunist
Manifestoappearedin
1848.Itisregarded asa
classicexpositionofmodern
Communistviewsandit
influencedall
subsequentCommunist
literature.KarlMarx
completeditalongwith
(a)FriedrichEngels (b)ThomasMathus
54 General Knowledge - MCQs

(c)AdamSmith (d)VladimirIllichLenin
391.Thefirstvolumeof
KarlMarxsgreatestwork
Daskapitalwaspublished
in1887.Thenexttwo
volumeswere published
posthumously.Whoedited
thosevolumes?
(a)AdamSmith (b)ThomasMalthus
(c)FriendrichEngles (d)JospheStalin
392.Thebranchof
economicsconcernedwith
howbusinessesraiseand
spendtheirmoneyisknown
as
(a)Econometrics (b)Finance
(c)Macroeconomics (d)CorporateFinance.
393.Thebranchof
economicsconcernedwith
providingfundsto
individuals,business
andgovernmentsiscalled:
(a)Econometrics (b)Microeconomics
(c)Macroeconomics (d)Finance
394.Thefusionoftwoor
moreseparatecompanies
intooneis referredtoas:
(a)Alliance (b)Merger
(c)Separation (d)Disintegration
395.Legislationprohibiting
thepayingofwages
belowsome specifiedlevel
isknownas
(a)StandardWage (b)MinimumWage
(c)MaximumWage (d)OptimumWage
396.Themarketeconomy
inwhichbothprivateand
public enterprises
participateineconomic
activityiscalled:
(a)MixedEconomy (b)OpenEconomy
(c)ClosedEconomy (d)Alloftheabove
397.Thetheoryof
macroeconomicswhich
holdsthatincreasesinthe
moneysupplyarea
necessaryandsufficient
condition forinflation,is
called
(a)Capitalism (b)Socialism
(c)Monetarism (d)Communism
398.Thefunctionsofsales,
distribution,advertising
andsales promotion,
productplanningand
marketresearchare
termedas:
(a)Finance (b)Marketing
(c)Business (d)Alloftheabove
Economics

55

399.EuropeanRecovery
Program(ERP)wasa
UnitedStates programof
financialassistancethat
helpedtorebuild
Europeannations
devastatedbyWorld
WarII.This programis
commonlycalled
(a)GeorgePlan (b)CatlettPlan
(c)MarshallPlan (d)ColomboPlan
400.Anearlymodern
Europeaneconomictheory
thattrade generates
wealthofbullionwhicha
governmentshould
encourageby
promotingexportsand
restrictingimportsis
called:
(a)Imperialism (b)Colonialism
(c)Mercantilism (d)Socialism
401.Thebranchof
economicsatthelevelof
individualconsumers
groupsofconsumersor
firmsisknownas:
(a)Macroeconomics (b)Econometrics
(c)Microeconomics (d)KeynesianEconomics
402.Theeconomic
situationinwhichonlya
singleselleror producer
suppliesacommodityora
serviceiscalled:
(a)Monopoly (b)Possession
(c)Cartel (d)Trust
403.Thelegalinstrument
thatpledgesahouseor
otherreal estateas
securityforrepaymentofa
loaniscalled:
(a)Mortgage (b)Bond
(c)Foreclosure (d)Lien
404.Theinternational
tradeandexchange
betweenmorethan two
countrieswithout
discriminationbetween
thoseinvolvediscalled:
(a)Unilateralism (b)Bilateralism
(c)Multilateralism (d)Noneoftheabove
405.Anindustryinwhich
technicalfactorspreclude
theefficient existenceof
morethanoneproducer.
Thissituationiscalled:
(a)NaturalMonopoly (b)Monopoly
(c)EngineeredMonopoly (d)Duopoly
406.Commoditiesor
assetswithsomeeconomic
valuewhich existwithout
anyeffortofmankind,are
called:
(a)Minerals (b)Naturalresources
(c)Byproducts (d)Consumerresources
56 General Knowledge - MCQs

407.1994NobelPrizefor
Economicswasawardedto
aAmerican mathematician
forhismostimportant
conceptofequilibriumas
appliedtogametheory.His
namewas
(a)JohnNash (b)ReinhardSelten
(c)JohnHarsanyi (d)Alloftheabove
408.Thereductioninthe
usefullifeofacapitalgood
orconsumer goodthrough
economicortechnological
changeasdistinct from
physicaldeteriorationinuse
istermedas:
(a)Depreciation (b)Devaluation
(c)Obsolesience (d)Alloftheabove
409.Amarketthatis
dominatedbyafewlarge
suppliersisknownas:
(a)Oligopoly (b)Monopoly
(c)Duopoly (d)Noneoftheabove
410.Aloanfacilityonthe
customerscurrentaccount
atabank permittinghimto
withdrawuptoacertain
agreedlimitfor anagreed
period,isreferredtoas:
(a)PersonalLoan (b)Mortgage
(c)Overdraft (d)Credit
411.Thesituationinwhich
aggregatedemandinthe
economyis growingata
ratereliabletoleadto
inflationiscalled:
(a)Overdraft (b)Overheating
(c)Oversubscription (d)Noneoftheabove
412.Anunincorporated
businessformedbythe
associationoftwoormore
personswhosharerisksand
profitsiscalled:
(a)Merger (b)Alliance
(c)Partnership (d)Corporation
413.Theperiodoverwhich
thecumulativenetrevenue
froman investmentproject
equalstheoriginal
investmentisknown as:
(a)Payback (b)Paycheck
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
414.Sumsofmoneylaid
asideandnormallyinvested
toprovidea regular
incomeonretirementor
incompensationfor
disablementforthe
remainderofapersonslife
iscalled:
(a)ProvidentFunds (b)PensionFunds
(c)SocialSecurity (d)Noneoftheabove
Economics

57

415.Abankloanmade
withoutcollateralsecurity
toaprivate customerfor
specificpurposesiscalled:
(a)PersonalLoan (b)Credit
(c)Finance (d)Lien
416.Whatistheinformal
nameforannualpublication
United KingdomBalance
ofPayments?
(a)GreenBook (b)RedBook
(c)PinkBook (d)BlueBook
417.Thesystemof
agriculturalsupportby
whichmarketprices are
fixedatabovefreemarket
levelsandgovernmentbuys
surpluses,thus
supportingpricesand
raisingfarmers incomeis
called:
(a)PriceRegulation (b)PriceSupport
(c)PriceSystem (d)Noneoftheabove
418.Thepartofthe
economyinwhicheconomy
activityiscarried onby
privateenterpriseistermed:
(a)PersonalSector (b)CorporateSector
(c)PrivateSector (d)PublicSector
419.Thesaleof
governmentownedequity
innationalizedindustries
orothercommercial
enterprisestoprivate
investorsiscalled:
(a)Nationalization (b)Privatization
(c)Denationalization (d)Bothbandc
420.Thesaleofshareson
thestockexchangeinorder
torealize capital
appreciationisknownas:
(a)ProfitSharing (b)ProfitTaking
(c)Dividends (d)Equity
421.Alegaldocument
betweenalenderanda
borrowerwhereby thelater
agreestocertainconditions
fortherepaymentof the
sumofmoneyborrowed;is
called:
(a)PromissoryNote (b)Billofexchange
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
422.Theproportionofa
sumofmoneythatis
paidoveraspecifiedtime
periodinpaymentforits
loaniscalled:
(a)Rateofinterest (b)Rateofsubstitution
(c)Rateofreturn (d)Noneoftheabove
58 General Knowledge - MCQs

423.Thenetprofitafter
depreciationasa
percentageofaverage
capitalemployedina
businessisknownas:
(a)RateofSubstitution (b)RateofInterest
(c)RateofReturn (d)Noneoftheabove
424.Thetermusedto
describeasharpslowdown
intherateof economic
growthoramodestdecline
ineconomicactivityis
called:
(a)Depression (b)Slump
(c)Recession (d)Noneoftheabove
425.Scarceinputsthatcan
yieldutilitythrough
productionor provisionof
goodsandservicesare
referredtoas:
(a)Resources (b)Assets
(c)Means (d)Capabilities
426.Ataxleviedasa
proportionoftheretail
priceofacommodityat
thepointofsaleiscalled:
(a)Incometax (b)Wealthtax
(c)Salestax (d)Propertytax
427.Whatisthetermforgeneratingcapitalfromincome?
(a)Selffinancing (b)Selfsufficiency
(c)Bothoftheabove (d)Noneoftheabove
428.Thetotalincreasein
thewelfareofsocietyfrom
aneconomic actioniscalled:
(a)FringeBenefits (b)SocialBenefits
(c)IndividualBenefits (d)Noneoftheabove
429.Aloanbearingeither
norateofinterestoran
interestratewhichisbelow
thetruecostofcapitallent
isknownas:
(a)SoftLoan (b)PersonalLoan
(c)Finance (d)Credit
430.Buyingandselling
withaviewtobuyingand
sellingata profitlater
whenthepriceshave
changedistermed:
(a)Surmising (b)Speculation
(c)Guesswork (d)Estimate
431.Thequantityof
goodsandservices
consumedbyan
individualora
householdiscalled:
(a)Standardofliving (b)Standardofsuccess
(c)GrossDomesticProduct (d)GrossNationalProduct
Economics

59

432.Whatisthename
giventocompanieslegally
controlledby other
companies?
(a)Franchise (b)Consortium
(c)Subsidiaries (d)Merger
433.Governmentgrantsto
suppliersofgoodsand
servicesiscalled:
(a)Subsidy (b)Support
(c)Tax (d)Grant
434.Thenotionthat
economicdevelopment
shouldproceedatapace
andinamannerthatwill
conservetheenvironment
anddepletiblenatural
resourcesiscalled:
(a)Sustainabledevelopment (b)Ruraldevelopment
(c)Socialdevelopment (d)Noneoftheabove
435.Arrangingones
financialaffairswithinthe
lawsoasto minimize
taxationliabilitiesisknown
as
(a)Taxevasion (b)Taxavoidance
(c)Taxburden (d)Taxexpenditures
436.Thecompulsory
transferofmoneyfrom
privateindividuals,
institutionsorgroups
tothegovernmentiscalled:
(a)Taxburden (b)Taxevasion
(c)Taxation (d)Taxyield
437.Atradebarrierisany
governmentlimitationon
thefree international
exchangeofmerchandise.
Whichoftheseisan
instanceoftrade
barrier?
(a)Tariffs (b)Quotas
(c)Importdeposit (d)Alloftheabove
438.Theexcessofthevalue
ofimportsofgoodsand
servicesover thevalueof
exportsofgoodsandservices
iscalled:
(a)TradeCycle (b)TradeCredit
(c)TradeGap (d)Tradeinvestment
439.InUK,whoisthefirstLordoftheTreasury?
(a)Queen (b)King
(c)PrimeMinister (d)FinanceMinister
440.Instrumentsforshort
termborrowingbythe
government arecalled:
(a)TreasuryBills (b)TreasuryNotes
60 General Knowledge - MCQs

(c)CreditLine (d)PromissoryNotes
441.Thetotalsalesrevenueofabusinessiscalled:
(a)Flow (b)Turnover
(c)Business (d)Noneoftheabove
442.Variablecostsare
thosethatvarydirectly
withtherateof outpute.g.,
labourcosts,fuelandpower
etc.,Thesearealso known
as:
(a)Primecosts (b)Directcosts
(c)Operatingcosts (d)Alloftheabove
443.Thepartofcurrent
assetsfinancedfromlong
termfundsis called:
(a)WorkingCapital (b)Investment
(c)CurrentEquity (d)WorkingEquity
444.Ineconomics,Gold
Standardisthemonetary
systemwhere inallformof
legaltendermaybe
convertedondemand,into
fixedquantitiesof
gold.In1816,thefirst
countrytogoon thegold
standardwas:
(a)UnitedStates (b)UnitedKingdom
(c)Spain (d)France
445.Atypeofassociation
usuallyformedbybanksor
railroadsas acentral
agencywheremembers
cansettleaccountsis
knownas:
(a)ClearingHouse (b)Pawnbroking
(c)CreditUnion (d)Alloftheabove
446.Thetypeofcurrency
issuedbygovernmentas
legaltender thevalueof
whichisbasedsolelyon
decreeorlawrather than
actualcoinorpreciousmetal
reservesistermedas:
(a)Softmoney (b)Hardmoney
(c)Fiatmoney (d)Noneoftheabove
447.Bimetallismisthe
monetarypolicybasedon
theuseoftwo metals,as
legaltenderwithoutlimit
andequalizedbylawin a
fixedratio.Whicharethese
twometals?
(a)PlatinumandGold (b)GoldandSilver
(c)PlatinumandSilver (d)Alloftheabove
Economics

61

448.Anassociationof
individualsorcorporations
formedto conducta
specificfinancial
transactionsuchasbuying
a businessisknownas:
(a)Merger (b)JointVenture
(c)Syndicate (d)Franchise
449.ThesixthNobelPrize
forEconomicswas
introducedin1969 in
memoryofAlfredNobel.It
isfinancedby
(a)AsianDevelopmentBank
(b)SwedishNationalBank
(c)WorldBank
(d)InternationalMonetaryfund

ANSWERS
1 c 2 b 3 b 4 c 5 c 6 b
7 b 8 b 9 d 10 c 11 a 12 d
13 b 14 a 15 b 16 a 17 b 18 a
19 c 20 c 21 b 22 c 23 a 24 d
25 b 26 c 27 d 28 d 29 d 30 b
31 a 32 c 33 d 34 b 35 a 36 c
37 b 38 c 39 a 40 c 41 d 42 c
43 d 44 a 45 a 46 a 47 c 48 c
49 c 50 d 51 b 52 d 53 a 54 d
55 c 56 b 57 b 58 b 59 c 60 b
61 c 62 d 63 d 64 c 65 c 66 c
67 a 68 b 69 b 70 a 71 b 72 b
73 b 74 c 75 a 76 d 77 a 78 b
79 d 80 c 81 c 82 b 83 b 84 b
85 c 86 a 87 d 88 d 89 d 90 d
91 d 92 d 93 b 94 c 95 c 96 d
97 d 98 b 99 a 100 a 101 b 102 d
103 b 104 d 105 b 106 b 107 b 108 a
109 c 110 d 111 d 112 a 113 a 114 b
115 d 116 c 117 b 118 d 119 b 120 c
121 b 122 a 123 b 124 a 125 a 126 b
127 b 128 a 129 c 130 a 131 b 132 a
133 b 134 b 135 c 136 b 137 d 138 c
139 c 140 b 141 c 142 d 143 d 144 d
145 a 146 d 147 d 148 d 149 b 150 c
151 a 152 a 153 d 154 c 155 c 156 c
62 General Knowledge - MCQs
211 c 212 b
157 b 213.
217 b 218 a
158 b 219
223. b 224. a
159 225.
163 b 229. c 230. a
231.
164 b 235. c 236. c
237.
165 241. b 242. a
169 d 243.
247. c 248. b
170 a 249.
253. b 254. b
255.
171
259. a 260. b
175 a
261.
265. c 266. b
176 c
267.
271. a 272. b
177
273.
181 d
277. b 278. b
279.
182 d
283. a 284. d
285.
183 289. a 290. a
187 d 291.
295. a 296. c
188 d 297.
301. b 302. a
189 303.
193 c 307. c 308. c
309.
194 c 313. d 314. c
315.
195 319. d 320. d
199 b 321.
325. b 326. d
200 c 327.
331. c 332. a
201 333.
205 c 337. c 338. b
339.
206 c 343. c 344. b
345.
207 349. a 350. a
351.
355. d
d 160 c 161 d 162 d
356. a a 166 d 167 b 168 d
a 172 d 173 c 174 d
357. c 178 c 179 c 180. c
361. c d 184 a 185 d 186 c
d 190 b 191 b 192 a
362. a c 196 d 197 d 198 a
c 202 d 203 a 204 c
363. d 208 c 209 b 210 d
367. b b 214 c 215 c 216 b
b 220 b 221. a 222. c
368. a b 226. d 227. a 228. a
d 232. a 233. b 234. b
369.
a 238. c 239. a 240. b
373. b
c 244. a 245. b 246. b
b 250. b 251. c 252. c
374. a
c 256. d 257. c 258. c
375. c 262. d 263. c 264. c
379. c c 268. a 269. d 270. c
b 274. b 275. c 276. d
380. c b 280. b 281. c 282. b
d 286. b 287. a 288. c
381. c 292. b 293. c 294. c
385. c b 298. c 299. b 300. a
c 304. b 305. a 306. a
386. c b 310. b 311. a 312. c
b 316. a 317. d 318. c
387. b 322. d 323. c 324. c
391. c b 328. b 329. c 330. b
b 334. b 335. c 336. b
392. d c 340. c 341. b 342. d
c 346. a 347. b 348. a
393. d 352. b 353. c 354. c
b 358. c 359. c 360. b
b 364. b 365. b 366. d
b 370. c 371. a 372. b
b 376. d 377. a 378. b
a 382. b 383. b 384. c
c 388. b 389. d 390. a
d 394. b 395. b 396. a
Economics

63

397.c 398.b 399.c 400.c 401.c 402.a


403.a 404.c 405.a 406.b 407.a 408.c
409.a 410.c 411.b 412.c 413.a 414.b
415.a 416.c 417.b 418.c 419.b 420.b
421.a 422.a 423.c 424.c 425.a 426.c
427.a 428.b 429.a 430.b 431.a 432.c
433.a 434.a 435.b 436.c 437.d 438.c
439.c 440.a 441.b 442.d 443.a 444.b
445.a 446.c 447.b 448.c 449.b

__________
Chapter
3

DEMOGRAPHY OF PAKISTAN

1. Accordingto1998Censusthetotalpopulationincreased
overthelastcensusheldin1981by:
(a) 44.98% (b) 54.98%
(c) 64.98% (d) 74.98%
2. The1998Censusshowedtheaveragegrowthrateof______
asagainst3.06%during197281.
(a) 0.61% (b) 1.61%
(c) 2.61% (d) 3.61%
3. Accordingto1998Censusthereisadeclineintherateof
populationgrowthinallareasexcept:
(a)Islamabad (b)FATA
(c)NorthernAreas (d)Noneoftheabove
4. Inthe1998Census,theproportionofpopulationdeclined
marginallyinPunjabfrom56.1%to:
(a) 77.6% (b) 66.6%
(c) 55.6% (d) 44.6%
5. Theoverallurbanpopulationatthenationallevelhas
increasedfrom28.3%in1981to______in1998.
(a) 48.5% (b) 50.2%
(c) 22.5% (d) 32.5%
6. Accordingto1998Censuseverythirdpersonnowlivesina:
(a)Village (b)District
(c)City (d)Province
7. Accordingto1998Censuswhichareahasthelowesturban
proportion:
(a)Islamabad (b)FATA
(c)NorthernAreas (d)Noneofabove

1
2 General Knowledge - MCQs

8. TheproportionofpopulationdeclinedinFATAfrom2.6%to
______.
(a) 2.3% (b) 2.4%
(c) 2.5% (d) 2.6%
9. The1998Censusshowedagreatertrendtowards:
(a)Ruralization (b)Urbanization
(c)Remainedsame (d)Noneoftheabove
10. Sindhsthreemajorcities,Karachi,HyderabadandSukkur
accountfor______ofitstotalurbanpopulation.
(a) 50.1% (b) 63.1%
(c) 73.1% (d) 80.1%
11. TheleasturbanizedprovinceistheNWFPwhereonly
______ofthepeopledwellintheurbancenters.
(a) 13.9% (b) 14.9%
(c) 15.9% (d) 16.9%
12. Accordingtothe 1998Census,theurbanpopulationin
Balochistanhasincreasedfrom15.6%in1981to______.
(a) 10.3% (b) 13.3%
(c) 23.3% (d) 30.3%
13. Accordingto1998Census,thebiggestcityisKarachiwitha
totalpopulationof______.
(a) 5.269m (b) 9.269m
(c) 10.269m (d) 6.269m
14. Accordingto1998Census,thesecondbiggestcityisLahore
withatotalpopulationof:
(a) 5.063m (b) 4.063m
(c) 3.063m (d) 6.063m
15. Karachi,LahoreandFaisalabadaccountfor______ofthe
totalurbanpopulationofPakistan.
(a) 28.4% (b) 38.4%
(c) 48.4% (d) 10.84%
16. Theoverallsexratiois______whichwas110.6%in1981.
(a) 108.1% (b) 109.1%
(c) 110.1% (d) 111.1%
Demography of Pakistan

17. Sindhisthemosturbanizedprovince,where______ofthe
populationislivinginurbanareas.
(a) 38.9% (b) 48.9%
(c) 58.9% (d) 28.9%
18. TheBalochistanpopulationhasalsoanominalfallfrom
5.1%to:
(a) 2.0 (b) 3.1%
(c) 4.1% (d) 5.0%
19. Thesexratioisslightlyhigherinurbanareasbecauseof:
(a)economicreasons (b)socialreasons
(c)politicalreasons (d)culturalreasons
20. Theruralshareofpopulationhasfallenfrom71.7%to:
(a) 69.5% (b) 67.5%
(c) 65.5% (d) 62.5%
21. In 1981,Pakistanwastheworldsninthmostpopulous
countryandin1998______.
(a)Tenth (b)Eighth
(c)Sixth (d)Seventh
22. Urbanpopulationhasgoneupfrom28.3%to:
(a) 30.5% (b) 31.5%
(c) 32.5% (d) 33.5%
23. Theurbanpopulationgrowthrateis3.45%,whereasthe
ruralpopulationgrowthrateis:
(a) 1.24% (b) 2.24%
(c) 3.24% (d) 4.24%
24. Urbanpopulationhasgoneupfrom28.3%to:
(a) 29.3% (b) 32.5%
(c) 35.3% (d) 39.3%
25. Accordingtothe 1998Census,thetotalpopulationof
Pakistanis130.5m.Itwas______in1981.
(a) 64.2m (b) 70.2m
(c) 74.2m (d) 80.2m
26. ThepopulationofPunjabhasrisenfrom47.2in1981to
______in1998.
(a) 52.6m (b) 66.5m
4 General Knowledge - MCQs

(c) 72.5m (d) 80.5m


27. ThepopulationofNWFPhasgoneupfrom11min1981to
______in1998.
(a) 16m (b) 17.5m
(c) 18m (d) 18.5m
28. TheNWFPgrowthratehasdeclinedfrom3.32%to:
(a) 2.95% (b) 2.85%
(c) 2.75% (d) 2.55%
29. TheBalochistanpopulationhasincreasedfrom4.3min
1981
to______in1998.
(a) 5.5m (b) 6.5m
(c) 7.5m (d) 8.5m
30. FATApopulationincreasedfrom2.1min1981to______in
1998.
(a) 2.5m (b) 2.7m
(c) 2.9m (d) 3.1m
31. Accordingto1998Census,67%ofpeopleliveinruralareas,
downfrom______in1981.
(a) 69% (b) 71%
(c) 75% (d) 80%
32. Theproportionofurbanpopulationshowsanincreasefrom
28%in1981to______in1998.
(a) 32% (b) 35%
(c) 38% (d) 40%
33. Accordingtothe1998Census,almost43%ofthecountrys
populationisbelow:
(a) 13years (b) 14years
(c) 15years (d) 16years
34. Theshareofurbanpopulationhasincreasedfrom28.3%in
1981to32.5%in1998orby:
(a) 3.2% (b) 4.2%
(c) 5.2% (d) 6.2%
35. ThepopulationofNWFPhasincreasedfrom13.1%in1981
to______in1998.
(a) 13.4% (b) 14.4%
Demography of Pakistan

(c) 15.4% (d) 16.4%


36. ThePopulationofSindhhasincreasedfrom22.6%in1981
to______in1998.
(a) 23% (b) 24%
(c) 25% (d) 26%
37. ThepopulationofIslamabadhasincreasedfrom0.4%in
1981to______in1998.
(a) 0.5% (b) 0.6%
(c) 0.7% (d) 0.8%
38. Accordingto1998CensusIslamabadisthemosturbanized
areawithanurbanpopulationshareof:
(a) 55.6% (b) 60.5%
(c) 65.6% (d) 70.5%
39. Accordingto1998CensusFATAistheleasturbanizedarea
withanurbanpopulationshareof:
(a) 0.5% (b) 1.7%
(c) 2.0% (d) 2.7%
40. Sindhisthemosturbanizedprovince48.9%,followedby
Punjab______.
(a) 21.3% (b) 31.3%
(c) 41.3% (d) 45.3%
41. Accordingto1998Census,thethreebigcitiesofSindh;
Karachi,Hyderabad,andSukkuraccountfor73.1%ofthe
totalurbanpopulationand______ofthetotalpopulationof
theprovince.
(a) 15.6% (b) 25.7%
(c) 35.7% (d) 45.6%
42. Accordingto1998Census,theaveragehouseholdsizehas
declinedmarginallyfrom 6.7personsin 1981to______
personsin1998.
(a) 6.3% (b) 6.4%
(c) 6.5% (d) 6.6%
43. Accordingto 1998Census,theBalochistanspopulation
growthratefalldownto2.42%,whichwas______in1981.
(a) 6.09% (b) 7.09%
(c) 8.09% (d) 9.09%
6 General Knowledge - MCQs

44. InfantmortalityrateinPakistanis:
(a) 85per1000 (b) 95per1000
(c) 97per1000 (d) 100per1000
45. For100,000livebirths,womendieofpregnancyare:
(a) 350to500 (b) 500to750
(c) 750to1000 (d) 1000to1500
46. ThereasonofhighfertilityrateinPakistanis:
(a)EarlyMarriages
(b)DesireforLargerFamilies
(c)LowuseofContraception
(d)AlltheAbove
47. ThelegalageformalemarriageinPakistanis:
(a) 14years (b) 16years
(c) 18years (d) 22years
48. ThelegalageforfemalemarriageinPakistanis:
(a) 14years (b) 16years
(c) 18years (d) 20years
49. AcensusofUSpopulationhasbeenconductedeveryten
yearssince:
(a) 1780 (b) 1790
(c) 1800 (d) 1810
50. GenerallyPakistanconductsapopulationcensusevery
(a) 5years (b) 10years
(c) 15years (d) 20years
51. Theinterdisciplinarystudyofhumanpopulationiscalled:
(a)Geography (b)Biography
(c)Demography (d)Cartography
52. Demographyincludesstatisticalanalysisof
(a)Births (b)Deaths
(c)Migrations (d)Alloftheabove
53. InPakistan,firstpopulationcensuswasconductedin:
(a) 1947 (b) 1949
(c) 1951 (d) 1953
Demography of Pakistan

54. In1998census:thepopulationdensityi.e.,personsper
squarekilometeris:
(a) 156 (b) 160
(c) 166 (d) 170
55. Thesexratioi.e.malesper100femalesis
(a) 98.5 (b) 108.5
(c) 118.5 (d) 128.5
56. ThecurrentpopulationofPakistanis:
(a) 132,352,000 (b) 142,352,000
(c) 152,352,000 (d) 162,352,000
57. Thepercentageofmalepopulationis:
(a) 52.03% (b) 42.03%
(c) 57.97% (d) 47.97%
58. Islamabadsareais 906sq.km.Whatisitspopulation
density(personspersq.km)?
(a) 166 (b) 238
(c) 358 (d) 888
59. OurnationallanguageUrduisthemothertongueof___
people.
(a) 5.57% (b) 6.57%
(c) 7.57% (d) 8.57%
60. Punjabiisthemothertongueof_____people.
(a) 42.15% (b) 43.15%
(c) 44.15% (d) 45.15%
61. Whatpercentageofourpopulationisdivorced?
(a) 0.31% (b) 0.34%
(c) 0.36% (d) 0.39%
62. Whatpercentageofourpopulationiswidowed?
(a) 5.03% (b) 5.40%
(c) 5.60% (d) 5.69%
63. 99.4%ofpeopleareMuslimsin:
(a)NWFP (b)Punjab
(c)Sindh (d)Balochistan
8 General Knowledge - MCQs

64. Sindhiisthemotherlanguageof_____population.
(a) 14.1% (b) 15.1%
(c) 10.53% (d) 4.66%
65. Pushtoisthemothertongueof_____people.
(a) 7.57% (b) 14.1%
(c) 10.53% (d) 15.42%
66. WhichisthelargestminorityisSindh?
(a)Christians (b)Hindus(Jati)
(c)Qadianis(Ahmadis) (d)Noneoftheabove
67. Balochiisthefirstlanguageof_____population.
(a) 3.57% (b) 7.57%
(c) 10.53% (d) 4.66%
68. Saraikiisthemothertongueof_____people.
(a) 7.57% (b) 14.1%
(c) 15.42% (d) 10.53%
69. Whatpartofpopulation(15yearsandabove)iscurrently
married?
(a) 65.6% (b) 58.4%
(c) 63% (d) 65%
70. WhichisthefourthlargestcityofPakistanaccordingto
populationsize?
(a)Karachi (b)Lahore
(c)Multan (d)Rawalpindi
71. Whichoneisthelargestcitypopulationwise?
(a)Hyderabad (b)Multan
(c)Rawalpindi (d)Faisalabad
72. Whichofthefollowingisthesmallestcitypopulationwise?
(a)Peshawar (b)Sargodha
(c)Islamabad (d)Sialkot

ANSWERS
1.b 2.c 3.a 4.c 5.d 6.c
7.b 8.b 9.b 10.c 11.d 12.c
13.b 14.a 15.b 16.a 17.b 18.d
19.a 20.b 21.d 22.c 23.b 24.b
25.a 26.c 27.b 28.c 29.b 30.d
Demography of Pakistan

31.b 32.a 33.c 34.b 35.a 36.a


37.b 38.c 39.d 40.b 41.c 42.d
43.b 44.b 45.a 46.d 47.c 48.b
49.b 50.b 51.c 52.d 53.c 54.c
55.b 56.c 57.a 58.d 59.c 60.c
61.c 62.b 63.a 64.a 65.d 66.b
67.a 68.d 69.c 70.d 71.d 72.d

__________
Chapter
4

WATER RESOURCES OF PAKISTAN

1. Indusriveroriginatefrom:
(a)AzadKashmir (b)WesternTibet
(c)Kashgar (d)UpperSindh
2. ThelengthofIndusriveris:
(a) 2736km (b) 2803km
(c) 2990km (d) 3050km
3. ThemaximumdischargeofwaterinIndusRiverunder
normalclimaticconditionsisaround:
(a) 63MAF (b) 73MAF
(c) 83MAF (d) 93MAF
4. Chenabriveroriginatefromthemountainousrangeof:
(a)Suleman (b)Karakoram
(c)Himalayas (d)HinduKush
5. ThelengthofChenabriveris:
(a) 974km (b) 1230km
(c) 1350km (d) 1403km
6. ThemaximumdischargeofwaterinChenabriverunder
normalclimaticconditionsisaround:
(a) 18MAF (b) 22MAF
(c) 26MAF (d) 30MAF
7. Whichofthefollowingriversrisesfromadeepspringat
Vernag,intheIndianheldsectionofJammuandKashmir
state:
(a)Ravi (b)Jhelum
(c)Kabul (d)Sutlej
8. JhelumriverjoinChenabrivernear:
(a)Trimmu (b)Marala
(c)Punjnad (d)NoneoftheAbove

1
2 General Knowledge - MCQs

9. ThemaximumdischargeofwaterinJhelumriverunder
normalclimaticconditionsisaround:
(a) 17MAF (b) 19MAF
(c) 22MAF (d) 23MAF
10. RaviriveroriginateintheIndianstateof:
(a)Orissa (b)HamachelPardesh
(c)AndraPardesh (d)UtterPardesh
11. RiverKabuljoinstheIndusriverat:
(a)MohmandAgency (b)Attock
(c)Peshawar (d)Gilgit
12. RiverKabuloriginatefromnortheasternAfghanistan,its
lengthis:
(a) 480km (b) 550km
(c) 580km (d) 705km
13. Thetotalstoragecapacityofdifferentwaterreservoirsin
Pakistanisaround:
(a) 17.1MAF (b) 22.2MAF
(c) 34.5MAF (d) 39.1MAF
14. TarbelaDamwasconstructedin1976on:
(a)Indusriver (b)Jhelumriver
(c)Chenabriver (d)Kabulriver
15. ThetotalstoragecapacityofTarbelaDamundernormal
climaticconditionsis:
(a) 7.5MAF (b) 8.3MAF
(c) 9.7MAF (d) 11.6MAF
16. ThemainpurposeforconstructingofTarbelaDamwas:
(a)Irrigation (b)Hydropowergenerating
(c)Boththeabove (d)Noneoftheabove
17. Theworld'stwelfthlargestearthfilldamis:
(a)SalalDam(Jammu&Kashmir)
(b)AswanDam(Egypt)
(c)ManglaDam(Pakistan)
(d)Noneoftheabove
18. ManglaDamwasconstructedonriverJhelumin:
(a) 1960 (b) 1962
Water Resources of Pakistan

(c) 1966 (d) 1969


19. ThegrosswaterstoragecapacityofManglaDamis:
(a) 5.88MAF (b) 4.77MAF
(c) 3.55MAF (d) 2.66MAF
20. HydropowergeneratingcapacityofManglaDamis:
(a) 200MW (b) 500MW
(c) 700MW (d) 1000MW
21. ChashmaBarragewasbuiltin1971onriver:
(a)Jhelum (b)Beas
(c)Indus (d)Sutlej
22. ThemainpurposeofChashmaBarrageis:
(a)Hydropowergenerating
(b)Irrigationofland
(c)Controllingwaterloggingandsalinityproblem
(d)ProvidingwatertotheTarbelaLake
23. ThelivewaterstoragecapacityofthisBarrageis:
(a) 0.61MAF (b) 1.7MAF
(c) 2.2MAF (d) 2.9MAF
24. WarsakDamwasbuiltin1960onriver:
(a)Indus (b)Jhelum
(c)Dasht (d)Kabul
25. ThestorageofwatercapacityofWarsakDamisaround:
(a) 0.04MAF (b) 0.06MAF
(c) 1.2MAF (d) 0.09MAF
26. ThepowergeneratingcapacityofWarsakDamis:
(a) 170MW (b) 280MW
(c) 240MW (d) 200MW
27. BaranDaminPakistanwasbuiltin1962onriver:
(a)Hingol (b)Kurram
(c)Kabul (d)Zoab
28. ThehydropowergeneratingcapacityofBaranDam(NWFP)
is:
(a) 2MW (b) 3MW
(c) 4MW (d) 5MW
4 General Knowledge - MCQs

29. ThewaterstoragecapacityofBaranDamis:
(a) 0.03MAF (b) 0.09MAF
(c) 0.07MAF (d) 0.05MAF
30. HubDamonRiverHubwasconstructedin:
(a) 1968 (b) 1975
(c) 1983 (d) 1988
31. WhatisthepurposeofHubDam:
(a)ToirrigateagriculturallandinLasbella(Balochistan)
(b)ToirrigateagriculturallandinKarachidistrict
(c)ToprovidedrinkingwatersupplyforKarachi
(d)Alltheabove
32. ThewaterstoragecapacityofHubDamis:
(a) 0.11MAF (b) 0.9MAF
(c) 0.7MAF (d) 0.02MAF
33. KhanpurDamwasbuiltin1984onRiver:
(a)Hunza (b)Soan
(c)Haro (d)Hingol
34. ThepurposeofconstructingKhanpurDamonriverHaro
was:
(a)ToirrigateagriculturallandinAttockdistrict.
(b)Toirrigate
agricultural
landin
Rawalpindi
and

Abbottabad
district.
(c)Tomeetthe
waterrequirements
ofPakistan
OrdnanceFactory,
Wah.
(d)Alltheabove
35. ThewaterstoragecapacityofKhanpurDamisaround:
(a) 0.09MAF (b) 0.55MAF
(c) 0.11MAF (d) 0.66KAF
36. TandaDambuiltin1965onriver:
(a)Dasht (b)KohatToi
(c)Soan (d)Kurram
37. RawalDamwasbuiltin1962onriver:
(a)Kurang (b)Gomal
(c)Soan (d)Jhelum
Water Resources of Pakistan

38. ThepurposeofRawalDamis:
(a)ToprovidepotablewatertoRawalpindi
(b)ToprovidepotablewatertoIslamabad
(c)ToirrigatesmallareaaroundIslamabad
(d)Alltheabove
39. SimlyDamwasconstructedin1972nearthecityof:
(a)Karachi (b)Islamabad
(c)Quetta (d)Kohat
40. SimlyDamwasbuiltonriver:
(a)Kurang (b)Gomal
(c)Soan (d)Jhelum
41. ThewaterstoragecapacityofSimlyDamis:
(a) 0.02MAF (b) 0.05MAF
(c) 0.07MAF (d) 0.09MAF
42. BundKhusdilDamwasbuiltin1900onRiver:
(a)Hingol (b)Dasht
(c)Pishin (d)Zoab
43. UnderWapda"Vision 2025"programme,Bhasha
Dam
wouldbeconstructedonriver:
(a)Indus (b)Ravi
(c)Jhelum (d)Chenab
44. ThegrossstoragecapacityofBhashaDamreservoirwould
bearound:
(a) 7.3MAF (b) 8.9MAF
(c) 11.7MAF (d) 12.2MAF
45. TheHydropowergeneratingcapacityofBhashaDamwould
be:
(a) 3000MW (b) 3360MW
(c) 3550MW (d) 3700MW
46. Inwhichpartofthecountry,theproposedBhashaDam
wouldbebuiltin:
(a)Punjab (b)NWFP
(c)Sindh (d)NorthernAreas
47. TheproposedKalabaghDamwouldbeconstructedon
river:
(a)Jhelum (b)Gomal
6 General Knowledge - MCQs

(c)Indus (d)Kurram
48. ThewaterstoragecapacityofKalabaghDamwouldbe:
(a) 6.1MAF (b) 6.9MAF
(c) 7.2MAF (d) 8.5MAF
49. TheHydropowergeneratingcapacityofKalabaghDam
wouldbe:
(a) 3400MW (b) 3500MW
(c) 3600MW (d) 3700MW
50. ThalCanalwouldbelocatedalongthewesternbankof
river:
(a)Indus (b)Jhelum
(c)Chenab (d)Sutlej
51. Thalreservoirwouldhaveagrossstoragecapacityof:
(a) 2.3MAF (b) 2.9MAF
(c) 3.2MAF (d) 3.9MAF
52. MiraniDamisunderconstructionnear
(a)Turbat (b)Zoab
(c)Lasbella (d)Quetta
53. MiraniDamwouldbeconstructedonriver:
(a)Pishin (b)Hingol
(c)Dasht (d)Noneoftheabove
54. ThestoragecapacityofMiraniDamwouldbearound:
(a) 0.30MAF (b) 0.60MAF
(c) 0.70MAF (d) 0.90MAF
55. GomalZamDamisunderconstructioninthetribalagency
of:
(a)NorthWaziristan (b)SouthWaziristan
(c)Khyber (d)Kurram
56. GomalZamDamisbeingconstructedonriver:
(a)Indus (b)Jhelum
(c)Gomal (d)Soan
57. TheHydropowergeneratingcapacityofGomalZamDam
wouldbearound:
(a) 15.2MW (b) 17.4MW
(c) 18.7MW (d) 19.2MW
Water Resources of Pakistan

58. ThewaterdischargedintotheArabianseawithoutbeing
utilizedinPakistanisaround:
(a) 39MAF (b) 41MAF
(c) 48MAF (d) 50MAF
59. Sulaimanki,Islam,PunjnadHeadworksareconstructedon
river:
(a)Beas (b)Sutlej
(c)Jhelum (d)Ravi
60. BallokiandSidhniHeadworksarebuiltonriver:
(a)Ravi (b)Indus
(c)Chenab (d)Noneoftheabove
61. LowerBariDoabCanalirrigatetheagriculturallandof:
(a)SahiwalandMultanDistt.
(b)SialkotandGujranwalaDistt.
(c)SargodhaandKhushab
(d)Alltheabove.
62. MaralaandKhankiHeadworksareconstructedonriver:
(a)Indus (b)Chenab
(c)Jhelum (d)Beas
63. UpperChenabcanalirrigatetheagriculturallandof:
(a)MultanandVihariDistt.
(b)SialkotandGujranwalaDistt.
(c)MuzaffargarhandJhangDistt.
(d)Noneoftheabove
64. LowerChenabCanalirrigatetheagriculturallandof:
(a)SheikhupuraandFaisalabadDistt.
(b)JhangandMultanDistt.
(c)DepalpurandOkaraDistt.
(d)BahawalpurandRahimyarKhanDistt.
65. RasoolHeadworksisconstructedonriver:
(a)Ravi (b)Chenab
(c)Jhelum (d)Indus
66. UpperJhelumCanalirrigatetheagriculturallandof:
(a)GujratandJhelumDistt.
(b)BhakkarandLeiahDistt.
8 General Knowledge - MCQs

(c)SargodhaandKhushabDistt.
(d)Noneoftheabove
67. ThenumberofBarrageconstructedonriverIndusare:
(a)Four (b)Five
(c)Six (d)Seven
68. UpperThalCanalandSouthThalCanalisextractedfrom:
(a)JinnahBarrage (b)ManglaDam
(c)ChashmaBarrage (d)TarbelaDam
69. ChashmaRightBankCanalonIndusprovidewaterfor:
(a)Chenabriver (b)Jhelumriver
(c)Raviriver (d)Sutlejriver
70. CanalsfromTaunsaBarrageonIndusrivermostly
irrigate:
(a)MuzaffargarhDistt. (b)SangharDistt.
(c)MirpurDistt. (d)KhushabDistt.
71. DesertPatfeederCanalsareextractedfrom:
(a)TaunsaBarrage (b)ChashmaBarrage
(c)GudduBarrage (d)SukkurBarrage
72. TheoldestBarrageofPakistanis:
(a)KotriBarrage (b)TaunsaBarrage
(c)GudduBarrage (d)SukkurBarrage
73. Alldisputesrelatingtotheallocationofwaterresourcesin
between provincial
governments or
federally administered
areas, under 1973
Constitution of
Pakistan shall be
raisedin:
(a)NationalEconomicCouncil
(b)CounciloftheCommonInterests
(c)InterProvincialCoordinationCommittee
(d)NationalFinanceCommission
74. Thefirstwateraccordbetweentheprovincialgovernments
relatingtothewaterdistributionfromIndusRiverwas
signedin:
(a) 1980 (b) 1988
(c) 1991 (d) 1993
Water Resources of Pakistan

75. Thesecondwateraccordrelatingtothedistributionofwater
(fromRivers)betweentheprovinceswassignedin:
(a) 1994 (b) 1995
(c) 1996 (d) 1997
76. Accordingto1991wateraccord,theshareofPunjabfrom
IndusRiverwaterwasonly:
(a) 37% (b) 47%
(c) 50% (d) 57%
77. UnderIndusRiverTreaty1960,whichofthethreerivers
weregiventoPakistan:
(a)Ravi,Jhelum,Chenab
(b)Chenab,Jhelum,Sindh
(c)Ravi,Sutlej,Beas
(d)NoneoftheAbove
78. UnderIndusBasinTreaty1960whichofthethreerivers
weregiventoIndia:
(a)Ravi,Sutlej,Beas
(b)Chenab,Jhelum,Kabul
(c)Indus,Chenab,Ravi
(d)NoneoftheAbove
79. BygivingthreeeasternrivertoIndia,Pakistanagreedto
foregoitsrightsofwaterwhichisaround:
(a) 20MAF (b) 26MAF
(c) 28MAF (d) 30MAF
80. ThemajorsourcesofrainfallinPakistanare:
(a)TheMonsoons
(b)TheWesternDisturbances
(c)Bothoftheabove
(d)Noneoftheabove
81. TheJhelumrisesin
(a)Tibet (b)Jammu
(c)Kashmir (d)Ladakh
82. FromwhichIndianstateTheChenaboriginates?
(a)MadhyaPradesh (b)UttranchalPradesh
(c)AndhraPradesh (d)HimachalPradesh
10 General Knowledge - MCQs

83. BeforeindependenceinPakistantherewereonly
(a)Onedam (b)Twodams
(c)Threedams (d)Fourdams
84. In1913,theNamaldamwasconstructedin
(a)Lahoredistrict (b)Gujratdistrict
(c)Mianwalidistrict (d)Faislabaddistrict
85. KhushdilKhandamwasconstructedin1890in
(a)Punjab (b)Sindh
(c)NWFP (d)Balochistan
86. Whichdamwasbuiltin1945?
(a)Warsakdam (b)SpinKaraizdam
(c)Mangladam (d)GhaziBarothadam
87. Arimstationisacontrolstructureontheriver.Forthe
Chenab,therimstationis
(a)BallokiBarrage (b)SulemankiBarrage
(c)MaralaBarrage (d)KalabaghBarrage
88. In1871,theweiracrossRaviRiverwasbuiltattheheadof
BariDoabcanalin
(a)Punjab (b)Sindh
(c)NWFP (d)Balochistan
89. OnJhelumriver,theRasulheadworkswasbuiltin
(a) 1881 (b) 1891
(c) 1901 (d) 1911
90. GudduBarragewasconstructedin1962on
(a)RiverRavi (b)RaviJhelum
(c)RiverChenab (d)RiverIndus
91. WhenJinnahBarragewasconstructedonRiverIndus?
(a) 1945 (b) 1946
(c) 1947 (d) 1948
92. KotriBarragewasbuiltin1955on
(a)TheRavi (b)TheSutlej
(c)TheIndus (d)TheChenab
Water Resources of Pakistan

11

93. SukkurBarrage,oneofthelargestbarragesintheworld
wasconstructedontheIndusin
(a) 1922 (b) 1932
(c) 1942 (d) 1952
94. TaunsaBarragewasbuiltin1959on
(a)RiverKabul (b)RiverJhelum
(c)RiverIndus (d)RiverChenab
95. Pakistantakesprideinitsachievementsinthe
construction
ofseveralbarragesandcanals.Whatisthelengthofcanals
inPakistan?
(a) 36,073km (b) 46,073km
(c) 56,073km (d) 66,073km
96. HowmanybarragesareinPakistan?
(a) 13 (b) 14
(c) 15 (d) 16
97. WhatisthenumberofheadworksinPakistan?
(a) 1 (b) 2
(c) 3 (d) 4
98. ThemajorwaterreserviorsinourIndusBasinIrrigation
systemare:
(a) 1 (b) 2
(c) 3 (d) 4
99. HowmanycanalsystemsareinIndusBasinIrrigation
System?
(a) 12 (b) 24
(c) 44 (d) 88
100.WhatisthenumberoftubewellsinPakistan?(approx)
(a)morethan2,50,000 (b)morethan3,50,000
(c)morethan4,50,000 (d)morethan5,50,000
101.TheNationalDrainageProgramme(NDP)waslaunchedin
(a) 1997 (b) 1998
(c) 1999 (d) 2000
102.Thenumberofliveslostin1950floodwas:
(a) 2910 (b) 679
(c) 1008 (d) 519
12 General Knowledge - MCQs

103.Howmanypeoplediedin1992flood?
(a) 2910 (b) 1901
(c) 1008 (d) 679
104.WaterandPowerDevelopmentAuthority(WAPDA)was
createdin:
(a) 1949 (b) 1959
(c) 1969 (d) 1979
105.WhenwastheFederalFloodCommissionsetup?
(a)January1957 (b)January1967
(c)January1977 (d)January1987
106.WhichofthefollowingbarragesareonRiverIndus?
(a)JinnahBarrage (b)KotriBarrage
(c)GudduBarrage (d)Alloftheabove
107.WhichwesterntributaryjoinstheIndusnearAttock?
(a)TheChenab (b)TheKabul
(c)TheSwat (d)TheKunar
108.WhichofthefollowingriversdrainintotheIndus?
(a)TheSoan (b)TheHarrow
(c)ThePanjkora (d)Alloftheabove
109.TheChenabentersPakistanthroughDiawaraVillagein:
(a)Sialkot (b)Gujranwala
(c)Gujrat (d)LalaMusa
110.WhichofthefollowingaremajortributariesoftheChenab?
(a)JammuTawi (b)PalkhuNullah
(c)AikNullah (d)Alloftheabove
111.IslamBarrageison:
(a)RiverRavi (b)RiverJhelum
(c)RiverSutlej (d)RiverChenab
112.Whichofthe
followingisthesmallest
ofthefivemain eastern
tributariesoftheIndus?
(a)TheRavi (b)TheSutlej
(c)TheJhelum (d)TheChenab
113.RasulBarrageison:
(a)RiverChenab (b)RiverJhelum
Water Resources of Pakistan

13

(c)RiverIndus (d)RiverRavi
114.Afterpassingthrough
Gurdaspurdistrict,the
RavientersSialkotstehsil:
(a)Shakargarh (b)Daska
(c)Pasrur (d)Noneoftheabove
115.PollutionintheRavi
isthehighestcomparedto
allthe riversinPakistan.
Whatpercentageoftotal
pollution(muncipaland
industrial)isonly
dischargedintotheRavi?
(a) 37% (b) 47%
(c) 57% (d) 67%
116.WhichofthefollowingriversflowsthroughDalLakeand
WullarLake?
(a)TheChenab (b)TheSutlej
(c)TheJhelum (d)TheRavi
117.NearMuzaffarabad,
theJhelumisjoinedbyits
largesttributary:
(a)TheKunhar (b)TheUjh
(c)TheSoan (d)TheNeelum
118.Theretentionlevelof
Kalabaghdamwas925feet,
whichhasbeenreducedby:
(a) 5feet (b) 10feet
(c) 15feet (d) 25feet
119.TheKalabaghreservoirata915feetelevationwouldpose
nofloodrisktoNowsherawhichislocatedatanelevation
of:
(a) 923feet (b) 928feet
(c) 933feet (d) 938feet
120.ThePakistanigovernmentfirstundertookengineering
investigationsforKalabaghdamduring
(a) 19531954 (b) 19631964
(c) 19731974 (d) 19831984
121.ThepreliminaryfeasibilitystudyofKalabaghdamwas
completedin:
(a) 1954 (b) 1955
(c) 1956 (d) 1957
122.Whichisthetwelfthlargest(earthfill)damintheworld?
(a)Tarbeladam (b)Mangladam
14 General Knowledge - MCQs

(c)Bashadam (d)Kalabaghdam
123.Theinstalled
hydropowercapacityof
Bashadamis3360 Mega
Wattsfrom_____units.
(a) 9 (b) 10
(c) 11 (d) 12
124.Whichisthelargestearthandrockfilldamoftheworld?
(a)Mangladam (b)Kalabaghdam
(c)Tarbeladam (d)Warsakdam
125.Tarbeladamwasstartedin1968andcompletedin
(a) 1976 (b) 1977
(c) 1978 (d) 1979
126.ThehydropowercapacityofTarbeladamis
(a) 3478MW (b) 3578MW
(c) 3678MW (d) 3778MW
127.IndusWaterTreatywassignedinKarachion
(a) 19September1960 (b) 19September1961
(c) 19September1962 (d) 19September1963
128.Induswaterdisputearoseon_____whenIndiastoppedthe
irrigationsuppliescomingtoPakistan.
(a)April1,1947 (b)April1,1948
(c)April1,1949 (d)April1,1950
129.SinceMangladams
firstimpoundingin1967,
itsgross storagecapacity
hasreducedto4.75MAF
fromtheactual designof
5.88MAFdueto
(a)Poorirrigationmanagement
(b)Waterlogging
(c)Soilsalinity
(d)Sedimentation
130.TheIndusanditsfive
maintributariesall
combineintoone river
near:
(a)Sialkot (b)Gawadar
(c)MithanKot (d)Shikarpur
131.Whichisthefirst
multipurposedambuiltby
Pakistanafter
independence?
(a)Tarbeladam (b)Mangladam
Water Resources of Pakistan

15

(c)Warsakdam (d)KhushdilKhandam
132.TosolveIndusWater
dispute,negotiationsunder
theoffices oftheworld
Bankcommencedin:
(a)May1949 (b)May1950
(c)May1951 (d)May1952
133.TheSutlejValley
TripartiteAgreementwas
signedbythe Punjab,
BhawalpurandBikanir
statesin:
(a) 1910 (b) 1915
(c) 1920 (d) 1925
134.TheSutlejValleyProjectcommitteewassetupin
(a) 1922 (b) 1932
(c) 1942 (d) 1952
135.The1991Water
AccordalsocalledWater
Apportionment Accordwas
signedby:
(a)Governorsofthefourprovinces
(b)ChiefMinistersofthefourprovince
(c)ChiefSecretariesofthefourprovinces
(d)Noneoftheabove
136.TheWaterAccord1991wassignedonMarch16in
(a)Lahore (b)Islamabad
(c)Karachi (d)Peshawar
137.Underthe
chairmanshipofAkhtar
Hussain,theWater
AllocationandRates
Committeewasconstituted
in
(a) 1965 (b) 1967
(c) 1968 (d) 1969
138.Forthewater
apportionmentoftheIndus
anditstributaries, a
committeewasconstituted
inOctober1970underthe
chairmanship:
(a)JusticeFazleAkbar
(b)JusticeHamudurRehman
(c)JusticeMuhammadMunir
(d)JusticeIrshadHassanKhan
139.Whichofthefollowingisthesmallestbarrage?
(a)SukkurBarrage (b)ChasmaBarrage
(c)TaunsaBarrage (d)KotriBarrage
16 General Knowledge - MCQs

140.Thecurrentestimated
irrigationefficiencyin
Pakistanisjust
(a) 25.5% (b) 35.5%
(c) 45.5% (d) 55.5%
141.PakistanaskedtheworldBanktoappointaneutralexpert
toresolvethedisputearisingoutoftheconstructionof
(a)BagliharDam (b) AssanDam
(c)Wullardam (d) Noneoftheabove
142.Baglihardamisbeingbuilton
(a)TheRavi (b) TheSutlej
(c)TheBeas (d) TheChenab

ANSWERS
1. b 2. a 3. d 4. c 5. a 6. c
7. b 8. a 9. d 10. b 11. b 12. c
13. a 14. a 15. d 16. c 17. c 18. c
19. a 20. d 21. c 22. b 23. a 24. d
25. a 26. c 27. b 28. c 29. a 30. c
31. d 32. a 33. c 34. d 35. a 36. b
37. a 38. d 39. b 40. c 41. a 42. c
43. a 34. a 45. b 46. d 47. c 48. a
49. c 50. b 51. a 52. a 53. c 54. a
55. b 56. c 57. b 58. a 59. b 60. a
61. a 62. b 63. c 64. a 65. c 66. a
67. c 68. a 69. b 70. a 71. c 72. d
73. b 74. c 75. a 76. a 77. b 78. a
79. b 80. c 81. c 82. d 83. c 84. c
85. d 86. b 87. c 88. a 89. c 90. d
91. b 92. c 93. b 94. a 95. c 96. d
97. b 98. c 99. c 100. d 101. b 102. a
103. c 104. b 105. c 106. d 107. b 108. d
109. a 110. d 111. c 112. a 113. b 114. a
115. b 116. c 117. d 118. b 119. d 120. a
121. c 122. b 123. d 124. c 125. b 126. a
127. a 128. b 129. d 130. c 131. c 132. d
133. c 134. b 135. b 136. c 137. c 138. a
139. c 140. b 141. a 142. d
Water Resources of Pakistan

17

__________
Chapter
5

HIST
ORY,
CULT
URE
AND

CIVIL
IZATI
ON

1. FamousNovelTheThreeMusketeerswaswrittenby
(a)AlexanderDumas (b)GeorgeEliot
(c)ThomasHardy (d)VictorHugo.
2. FamousEnglishPoetJohnKeatsdiedofT.Battheageof:
(a) 30 (b) 20
(c) 25 (d) 35
3. PlayOthellowaswrittenby:
(a)Shakespeare (b)BernardShaw
(c)Russell (d)Milton
4. FamousEconomistKarlMarxbelongsto:
(a)England (b)U.S.A
(c)FormerU.S.S.R (d)Germany
5. ThethemeofthefamousplayCaeserandCleopatraby
G.B.Shawisa:
(a)Romance (b)History
(c)Tragedy (d)Comedy
6. MasterpieceNovelsWarandPeaceandAnana
Karenina
waswrittenby
(a)Hardly (b)OscarWild
(c)Tolstoy (d)Noneoftheabove
7. FamousEnglishPoetWilliamWordsworthdiedin
(a) 1849 (b) 1850
(c) 1851 (d) 1852
8. JohnMiltonwasafamousEnglishpoet.Whattragedy
was
facedbyhimathisoldage?
(a)Losthisson (b)Losthiseyesight
(c)Losthislegs (d)Losthisallproperty

1
2 General Knowledge - MCQs

9. KhushalKhanKhattakwasafamouspoetof:
(a)BalochiLanguage (b)UrduLanguage
(c)BarohiLanguage (d)PushtoLanguage
10. AbdulLatifBhitaiwasafamouspoetof:
(a)BarohiLanguage (b)SindhiLanguage
(c)UrduLanguage (d)BalochiLanguage
11. Whichofthefollowingcountriesisunderanabsolute
monarchy:
(a)Norway (b)Kuwait
(c)Thailand (d)Oman
12. December3,(everyyear)isobservedallovertheworldas:
(a)InternationalLiteracyDay.
(b)InternationalCivilAviationDay.
(c)InternationalDayofDisabledPersons.
(d)InternationalDayofHumanRights.
13. TheHolyQuranwastranslatedfirsttimein:
(a)Persian (b)Sindhi
(c)Pushto (d)Ibrani
14. WarisShahaPunjabiPoetisfamousforhis:
(a)HeerRanjha (b)LailaMajnu
(c)MirzaSahiban (d)SohniMahenwal
15. HayateJawaidwrittenbyAltafHussainHaliisonthe
lifeof:
(a)SirSyedAhmadKhan (b)Ghalib
(c)SaadiShirazi (d)Noneoftheabove
16. FamousNovelPrideandPrejudiceiswrittenby:
(a)JaneEyre (b)JaneAusten
(c)EmilyBroute (d)Byron
17. Archaeologistshaverecentlyrevealedthrougharesearch
thattheRomanEmpirewasdestroyedbythefataldisease
of:
(a)Malaria (b)Plague
(c)Influenza (d)Cholera.
18. FamousNovelATaleofTwoCitiesiswrittenby:
(a)ThomasHardy (b)AlexanderDumas
History, Culture and Civilization

(c)CharlesDickens (d)Noneoftheabove.
19. AnEnglishwriterknownforhisfreetranslationofthe
RubaiyatofOmarKhayyamis:
(a)Byron (b)Shelly
(c)EdwardFitzgerald (d)Coleridge
20. TajMahalamagnificentwhitemarblemausoleumis
situatedat
(a)Delhi (b)Hyderabad
(c)Ahmadabad (d)Agra
21. TheonlymosqueintheworldwithsixminaretesistheBlue
MosqueortheMosqueofSultanAhmad.Itissituatedat
(a)Tehran (b)Istanbul
(c)Jaddah (d)Cairo
22. ElyseePalaceistheofficialresidenceof:
(a)PresidentofItaly
(b)PresidentofFrance
(c)PrimeMinisterofEngland
(d)PresidentofTurkey
23. RohtasFortissituatednearJhelum.Itwas
built
by:
(a)ShahJehan (b)Akbar
(c)SherShahSuri (d)Aurengzab
24. AlexandertheGreat(356323BC)wastheKingof:
(a)Egypt (b)Portugal
(c)Macedonia (d)Greece.
25. QueensHouseistheofficialresidenceof:
(a)PresidentofSriLanka
(b)HeadoftheStateofCanada
(c)RoyalFamilyofManacco
(d)Noneoftheabove
26. TheHeightof EmpireStateBuildingsituatedin
Manhattan,NewYork,U.S.Ais:
(a) 400metre (d) 390metre
(c) 381metre (d) 350metre
4 General Knowledge - MCQs

27. HydeParkLondonisfamousfor:
(a)BeautifulFlowers
(b)RemarkableFountains
(c)Publicmeetingandassemblage
(d)HugeArea
28. WeoftencameacrossthenewswhereinRedSquareis
oftendescribed.Itissituatedin:
(a)NewYork (b)Beijing
(c)Leningrad (d)Moscow
29. Amongtheancientwondersoftheworldwhichoneisstill
exists:
(a)StatueofZeus (b)PyramidsofEgypt
(c)TemplesofArtemis (d)Noneoftheabove.
30. Theonlyhumanachievementvisiblefromthe
moon
is:
(a)HardriansWall (b)TheGreatWallofChina
(c)WailingWall (d)Noneofabove
31. SalangTunnelinAfghanistanlinkedKabulwith:
(a)Jalalabad (b)MazariSharif
(c)Kandahar (d)ToraBora.
32. Oneoftheancientwonder TheHangingGardensof
Babylonweresituatedin:
(a)Iran (b)Spain
(c)Iraq (d)Turkey
33. OneofancientwonderThestatueofZeus(Jupiter)was
carvedatabout2,400yearsagoby:
(a)FrenchSculpture (b)RomanSculpture
(c)GreekSculpture (d)ArabianSculpture
34. TemplesofArtemis(Diana)(ancientwonder)issaidto
havebeenamongstthemostbeautifultemplesinthe
world.
ItwasbuiltinthehonouroftheGreekgoddessofmoonat:
(a)Tureky (b)Athens
(c)Iraq (d)Noneoftheabove
35. TemplesofArtemis(Ancientwonder)wasbuiltduring
the
reignof:
(a)Namrood (b)Ceaser
History, Culture and Civilization

(c)AlexandertheGreat (d)Noneoftheabove
36. AnancientwonderMausoleumofHalicarnassuscreated
in
353B.CbyQueenArtemisiainmemoryofherhusband.
KingMausalus.Itwasdestroyedby:
(a)Fire (b)Flood
(c)Earthquake (d)Destroyedinbattles
37. ColossusofPhodeswasthehugestatuteofHelios,
formerly
calledApollowhichstoodattheentrancetothe:
(a)HarbourofAthens (b)HarbourofAlexandria
(c)HarbourofRhodes (d)Noneofabove
38. ThepharosofAlexandriaanancientwonderwassituated
inanIslandnearAlexandria.Whatwasit.
(a)ATower (b)ALightHouse
(c)AStatue (d)Noneoftheabove
39. FamouswonderoftheworldLeaningtowerofPisais
situatedin:
(a)France (b)Belgium
(c)Rome (d)Italy
40. LengthofthegreatwallofChinais:
(a) 2500km (b) 2400km
(c) 2300km (d) 2200km
41. TheheadquartersofWorldTradeOrganizationisin:
(a)Geneva (b)NewYork
(c)London (d)Paris
42. TheChurchofSaintSophiaisamongtheSevenwondersof
theworld(laterlist).Itissituatedin:
(a)Ankara (b)Istanbul
(c)Izmir (d)Noneoftheabove
43. Dragonisasymbolof:
(a)Russia (b)China
(c)U.S.A (d)England
44. Bearisasymbolof:
(a)Russia. (b)China
(c)Turkey (d)Egypt
6 General Knowledge - MCQs

45. WhoiscalledLadyoftheLamp?
(a)JaneEyre (b)FlorenceNightingale
(c)MotherTressa (d)Noneoftheaboveone
46. WhoiscalledDesertFox?
(a)Hitler (b)Napoleon
(c)GeneralRommel (d)RichardCobden
47. WhoiscalledManofIronandBlood?
(a)Napoleon (b)PrinceBismarck
(c)Eisenhower (d)Noneoftheabove
48. WhoisknownasManofdestinyandlittlecorporal?
(a)AlexandertheGreat (b)Bismarck
(c)Napoleon (d)Hitler
49. Whoisthe1stSecretaryGeneralofU.N.O?
(a)U.Thant (b)DagHammarskjold
(c)Trygvelie (d)KurtWaldheim
50. TheheadquarterofU.NSecurityCouncilisin:
(a)Washington (b)NewYork
(c)Geneva (d)Vienna
51. TheHeadquarterofInternationalAtomicEnergyAgencyis
in:
(a)Vienna (b)Geneva
(c)Berne (d)Rome
52. Amongthefollowingcountrieswhichisnotthememberof
U.N.O.
(a)Syria (b)Switzerland
(c)Lebanon (d)Noneoftheabove.
53. WhichofthefollowinghistoricalsitesofPakistanisonthe
WorldHeritageList?
(a)Mohenjodaro (b)TakhtiBahi
(c)LahoreFort (d)Alloftheabove
54. SirRonaldRosswasawardedNobelPrizeinMedicinein
1902forhisworkon:
(a)Cholera (b)Typhoid
(c)Tuberculosis (d)Malaria
History, Culture and Civilization

55. WhowasawardedNobelPrizein1945forthediscoveryof
penicillin and its
curative effects in
various infectious
diseases?
(a)LouisPasteur (b)SirAlexandarFleming
(c)MadamCurie (d)Noneoftheabove
56. NobelPrizeswereFirstawardedintheyear.
(a) 1900 (d) 1901
(c) 1902 (d) 1905
57. IdentifythecauseofdisturbancesintheMalukuislandof
Indonesia:
(a)Maximumautonomyfromthecentredemanded.
(b)Completeindependenceandstatehoodproposed.
(c)MuslimandChristianreligiousconflict
(d)Noneoftheabove.
58. Theprizesareformallyawardedonthedeathanniversary
of
AlfredNobelon:
(a) 1stDecember (b) 25thDecember
(c) 10thDecember (d) 31stDecember
59. AllNobelPrizearegiveninStockholmbytheKingof
Swedenexceptthepeaceprize,whichisgiveninthecityof:
(a)Geneva (b)Oslo
(c)London (d)Hague
60. MotherTeresa(India)wasawardedbyNobelPrizeinthe
fieldof:
(a)Agriculture (b)Medicine
(c)Psychology (d)Peace
61. W.C.Rontgenwasawarded1stNobelPrizeinPhysics
for
hisremarkablediscoveryofXRays.Fromwhichcountry
he
belongs:
(a)Sweden (b)Germany
(c)U.S.A (d)GreatBritain
62. WhoiscalledFatherofHistory?
(a)Bancroft (b)Herodotus
(c)Gibbon (d)Noneoftheabove
8 General Knowledge - MCQs

63. FromwhichcountryHerodotusThefatherofHistory
belongs:
(a)Egypt (b)Portugal
(c)Greek (d)Italy
64. WhoiscalledFatherofComedy?
(a)Shakespeare (b)Aristophanes
(c)Shaw (d)Noneoftheabove
65. ChristopherColumbus(whodiscoveredCentralAmerica).
Fromwhichcountryhebelonged:
(a)Italy (b)Spain
(c)China (d)Greece
66. MaidenPakistaniwhowasawardedbyNobelPrizein
1979,was:
(a)Dr.AbdulQadeerKhan
(b)Dr.AbdulSalam
(c)Dr.Sammar
(d)Dr.MuneerAhmadKhan
67. Dr.AbdulSalamwontheNobelPrizeinthefieldof:
(a)Physics (b)Chemistry
(c)Medicine (d)BioChemistry
68. FamousPaintingMonaLisawasthecreationof:
(a)InigoJones (b)LeonardodaVinci
(c)YrancoisBoucher (d)Noneoftheabove.
69. ThecreatorofMonaLisabelongedto:
(a)France (b)Spain
(c)Italy (d)England
70. WhoistheauthorofTheHistoryoftheDeclineandfallof
theRomanEmpire?
(a)Herodotus (b)Holinshed
(c)Macaulay (d)EdwardGilbon
71. GreatPhilosopherConfuciusbelongedto:
(a)Japan (b)Nepal
(c)China (d)SriLanka
72. GautamBuddhawasbornin:
(a) 480B.C (b) 450B.C
History, Culture and Civilization

(c) 460B.C (d) 483B.C


73. JalaludDin Rumiwasagreatpoet.Hispoetryis
in:
(a)Urdu (b)Arabic
(c)Persian (d)Sindhi
74. GitaorVedasistheholybooksof:
(a)Sikhs (b)Hindus
(c)Buddhists (d)Jews
75. TrpitakintheHolyBookof:
(a)Siks (b)Hindus
(c)Jews (d)Buddhists
76. GuruGaranthSahibistheholybookof:
(a)Hindus (b)Buddhists
(c)Jews (d)Sikhs
77. Whichcivilizationisoldestamongthefollowing:
(a)Harappa (b)Gandhara
(c)Persian (d)Muslim
78. Thefirstunmannedspaceshiplandedonthemoon
on:
(a) 30thJune,1966 (b) 30thMay,1966
(c) 31stDecember,1966 (d) 30thJuly,1966
79. WhichcityistheoldestinhabitedcapitalintheWorld:
(a)Cairo (b)Damascus
(c)Athens (d)Tehran
80. TempleTreesisanofficialresidenceofthe:
(a)KingofNepal
(b)KingofBhutan
(c)PresidentofMaldev
(d)PrimeMinisterofSriLanka.
81. WhowonthebattleofWaterloo?
(a)Napoleon (b)Alliedforces
(c)DukeofWellington (d)Noneoftheabove
10 General Knowledge - MCQs

82. MuhammadbinQasimwasthe1stMuslimwhoinvaded
India and made
Sindh a Province of
Arab dominion. He
cametoIndia:
(a) 705A.D (b) 712A.D
(c) 760A.D (d) 902A.D
83. ChenghezKhanwasaMongolconquerorwhocametoIndia
duringthereinof:
(a)Aibak (b)Aurengzab
(c)SherShahSuri (d)Iltutmish
84. QutabuddinAibakwasthefirstMuslimKingofDelhi
Sultanateandfounderof:
(a)MughalEmpire (b)TughluqDynasty
(c)SlaveDynasty (d)Noneoftheabove
85. RaziaSultanawastheonlyMuslimWomanMonarchof
Hindustan.Herregimelasted:
(a) 5years (b) 7years
(c) 4years (d) 3years
86. ThirdBattleofPanipatwasfoughtin:
(a) 1560 (b) 1710
(c) 1761 (d) 1716
87. TodarMalwastherevenueministerofKing:
(a)Aurengzeb (b)TipuSultan
(c)Akbar (d)Aibak
88. WhowastheauthorofAiniAkbariandAkbarNama?
(a)TodarMal (b)AbbulFazal
(c)MahmoodGawan (d)Alberuni
89. IbniBatutawasaMoorishtravelerwhovisitedIndiain:
(a) 12thCentury (b) 13thCentury
(c) 14thCentury (d) 15thCentury
90. AlberuniwroteabookAninquiryintoIndiawithgreat
historicalvalue.HecameIndiaalongwith:
(a)SherShahSuri
(b)Babur
(c)SultanMehmoodofGhazni
(d)Noneoftheabove
History, Culture and Civilization

11

91. SherShahdefeatedHammayunin1540A.D.Asaresult,he
becametheemperorofHindustan.Thebattleiscalled:
(a)ThirdBattleofPanipat (b)BattleofSanugarh
(c)BattleofHaldighat (d)BattleofKanauj
92. BaburwasthefounderofMughalDynasty.Hedefeated:
(a)IbrahimLodhi (b)SherShahSuri
(c)MuhammadTughlaq (d)Noneoftheabove
93. BaburfoundedMughalDynastydefeatingIbrahimLodhi
at
Panipatin:
(a) 1520A.D (b) 1524A.D
(c) 1526A.D (d) 1550A.D
94. AryanscametoIndiaabout2000B.Cfrom:
(a)Greece (b)Arab
(c)Iraq (d)CentralAsia
95. WhoweretheoriginalresidentsofnorthernIndiabefore
the
arrivalofAryans?
(a)Puritans (b)Dravidians
(c)Baddoos (d)Noneoftheabove
96. ThefamousoilpaintingMonaLisaisthecreationof:
(a)LeonardodaVinci (b)PabloPicasso
(c)FlorenceNightingale (d)Noneoftheabove.
97. HowmanyArabIsraelWarshavesofarbeenfought?
(a)Two (b)Three
(c)Four (d)Five
98. WhowasknownasCitizenKingofFrance?
(a)Napoleon (b)HenryVI
(c)LouisPhillipe (d)Noneoftheabove
99. WhowascalledTheIslamicCoordinator?
(a)KingFahad (b)KingFaisal
(c)Z.A.Bhutto (d)YasserArafat
100.Whichofthefollowingincalled TheBibleof
English
Constitution.
(a)PetitionofRights (b)Conventions
(c)MagnaCarta (d)PrerogativesofCrown
12 General Knowledge - MCQs

101.OmarbinAbdulAzizwasaCaliphof:
(a)AbbasidCaliphate (b)OmayyadCaliphate
(c)SafavidDynesty (d)Noneoftheabove
102.MongolsdestroyedBaghdadandoverthrewArabEmpirein:
(a) 1240A.D. (b) 1250A.D.
(c) 1258A.D. (d) 1265A.D.
103.SultanMuhammadGhoridefeatedPirthviRajin1193
A.D
andfoundedtheMuslimRuleinIndia.Thebattlewas
knownas:
(a)BattleofPanipat (b)BattleofHaldighat
(c)BattleofTarain (d)BattleofKanauj
104.1965Warbetween
IndiaandPakistan
continuedincessantly for:
(a) 15days (b) 20days
(c) 17days (d) 22days
105.IndraGhandiPrimeMinisterofIndiawasassassinatedby
Sikhsin:
(a) 1981 (b) 1982
(c) 1984 (d) 1985
106.FaizAhmadFaizfamousUrduPoetdiedin:
(a) 1981 (b) 1982
(c) 1983 (d) 1984
107.SecondIslamicSummitConferencewasheldatLahorein:
(a) 1974 (b) 1973
(c) 1971 (d) 1975
108.FirstIslamicSummitConferencewasheldin1969at:
(a)Tehran (b)Makkah
(c)Riyadh (d)Rabaat
109.KingFaisalshotdeadbyhisNephewin1975inthecityof:
(a)Makkah (b)Madina
(c)Riyadh (d)Jeddah
110.UstaadDamanwasthepoetof:
(a)UrduLanguage (b)PunjabiLanguage
(c)SaraikeeLanguage (d)SindhiLanguage
History, Culture and Civilization

13

111.PakistaniCultureisa:
(a)IslamicCulture (b)ArabicCulture
(c)MixedCulture (d)Alloftheabove
112.HazratLalShahbazQalandarwasafamoussufipoetof:
(a)Sindh (b)Punjab
(c)N.W.F.P (d)Balochistan
113.TheTashkent
Declaration1966wassigned
bythePresident of
PakistanMuhammadAyub
KhanandtheIndianPrime
Minister:
(a)JawaharialNehru (b)IndiraGandhi
(c)V.P.Singh (d)LalBahadurShastri
114.TheWorldsfamous
MadameTussaudsmuseum
issituated in:
(a)Paris (b)London
(c)Rome (d)NewYork
115.HazratLalShahbazQalanderwasburiedin:
(a)Sahiwal (b)Pakpattan
(c)SehwanSharif (d)ShahbazGarh
116.HazratMianMirwas
greatreligiousreformer.He
isburied in:
(a)Sahiwal (b)Pakpattan
(c)Lahore (d)Multan
117.HazratBabaFaridGanjShakrisburiedin:
(a)Multan (b)Lahore
(c)Pakpattan (d)Okara
118.HazratBahaudDinZakiryaisburiedin:
(a)Shaiwal (b)Multan
(c)Lahore (d)Thatta
119.WhichCityofPakistanisknownasDatakiNagri.
(a)Karachi (b)Peshawar
(c)Sialkot (d)Lahore
120.Whichancientcityis
consideredasPearlof
GandharaCivilization:
(a)HasanAbdal (b)Taxila
(c)Wah (d)Kamra
14 General Knowledge - MCQs

121.WhowasthefirstPunjabiPoet?
(a)Bhule (b)HazratSultanBahu
Shah
(d)BabaFaridGanjShakr
(c)Amir
Khusro
(b)UrduLanguage
122.Rehman
Babawasapoet (d)BarohiLanguage
of:
(a)Sindhi
Language
(c)Pushto
Language
123.JamDaragisknowntobetheonlyromanticpoetof:
(a)Sindhi (b)Baluchi
(c)Pushto (d)Noneoftheabove
124.DulhanisafamouspoemofBaluchilanguage.Thepoetis:
(a)JamDarag (b)IshaqShamin
(c)GulKhanNaseer (d)TofeeqAhmad
125.ThefamousshrineofHazratBariImamislocatedat:
(a)Lahore (b)Karachi
(c)Multan (d)Islamabad
126.TheSeaborderinthe
GulfofTonkinisdisputed
between Chinaand:
(a)Japan (b)Thailand
(c)Vietnam (d)Philippines
127.WhoiscalledtheShakespeareofPunjabiliterature?
(a)BhuleShah (b)SultanBahu
(c)WarisShah (d)UstaadDaman
128.TheonlyPakistaniPoetwhogottheLeninPrizewas:
(a)IftikharArif (b)FaizAhmadFaiz
(c)AhmadFaraz (d)AhmadNadeemQasmi
129.Confucianismisthereligiousmythologyof:
(a)Japan (b)China
(c)Greece (d)Nepal
130.Shintoismisthereligiousmythologyof:
(a)Japan (b)China
(c)Greece (d)Nepal
131.TheonlyHinduStateintheworldis:
(a)India (b)Nepal
(c)Bhotan (d)SriLanka
History, Culture and Civilization

15

132.ThefamousPunjabilovestorySassiPunnooiswrittenby:
(a)HashimShah (b)WarisShah
(c)FazalShah (d)Noneoftheabove
132.YusufZulekanaPunjabiloveStoryiswrittenby:
(a)MianMuhammad (b)FaqirMuhammadFaqir
(c)MaulviGhulamRasool (d)Noneoftheabove
134.PunjabiQisaSaifulMalookiswrittenby:
(a)FazalShah (b)MianMuhammadBuksh
(c)MaulviGhulamRasool (d)ShahHussain
135.Thebattleinwhich
Englishwonandlater
capturedLahoreis:
(a)BattleofKirki (b)BattleofSabraon
(c)BattleofWandiwash (d)Noneoftheabove
136.WhoabolishedSlaveryinAmerica?
(a)GeorgeWashington (b)IbrahimLincoln
(c)Johnson (d)Noneoftheaboveone
137.WhoiscalledTheIndianNapoleon?
(a)TipuSultan (b)SherShahSuri
(c)SamudraGupta (d)Noneoftheabove
138.TheChernobyl
NuclearPowerPlanthas
beenclosed permanently.
Itwaslocatedin:
(a)Ukraine (b)Kazakhstan
(c)Belarus (d)Latvia
139.Thefirstcountry
whichrecognizedPakistan
afterits creationwas:
(a)Afghanistan (b)Iran
(c)SaudiArabia (d)Egypt
140.WhoiscalledThemasterbuilder?
(a)ShahJehan (b)Akbar
(c)Aurangzab (d)Jehangir
141.TheslaveKingburiedinLahoreis:
(a)MuhammadAyaz (b)QutbudDinAibak
(c)Iltutmish (d)Noneoftheabove
16 General Knowledge - MCQs

142.Aibakdiedduringthegameof:
(a)Wrestling (b)Polo
(c)Football (d)Rugbi
143.WhowasknownasTheProphetofItalianUnification?
(a)AdmiralBoscowenb (b)Papandre
(c)Mizzini (d)Noneoftheabove
144.IndusValleyCivilizationwasdestroyedby?
(a)Mongols (b)Egyptians
(c)Aryans (d)Mughals
145.NationalDemocratic
FrontofBodolandis
strugglingfora separate
homelandintheIndian
Stateof:
(a)Goa 43.b

(b) 44.a
(c)Nagaland
45.b
(d)
46.
ANSW 49.c
ERS
1.a 2. 50.b
c 3.
a 4. 51.a
7.b 8.
b 9. 52.
d 10. 55.b
13.b 14.
a 15. 56.b
a 16.
19.c 20.
57.c
d 21.
b 22.
58.
25.a 26.
c 27. 61.b
c 28.
31.b 32. 62.b
c 33.
c 34. 63.c
37.c 38.
b 39. 64.
d 40. 67.a
68. Assam
b 69.
Bihar
c 70.
73.c 74.
b 75.
d 76. d 5. b 6. c
79.b 80. b 11. d 12. c
d 81. b 17. a 18. c
c 82. b 23. c 24. c
85.d 86. d 29. b 30. b
c 87. a 35. c 36. c
c 88. b 41. a 42. b
91.d 92. c 47. b 48. c
a 93. b 53. d 54. d
c 94. c 59. b 60. d
97.c 98. b 65. a 66. b
c 99.
d 71. c 72. d
b 100
d 77. a 78. b
103.c 104.
c 105. b 83. d 84. c
c 106. b 89. c 90. c
109. (C 110. d 95. b 96. a
b 111.c c 101 b 102. c
112. d 107. a 108. d
115.c 116. a 113. d 114. b
c 117. b 119. d 120. b
c 118. b 125. d 126. c
121.d 122. a 131. b 132. a
c 123.
b 137. c 138. a
b 124.
127.c 128.
b 129.
b 130.
133.c 134.
b 135.
b 136.
History, Culture and Civilization

17

139.b 140.a 141.b 142.b 143.c 144.c


145.b

__________