PENGENALAN

Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu), yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. Pemain dapat memungut mata melalui pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka jadi ia dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai, dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum ia melepasi atas jaring.

Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disipin yang kompetitif perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran, yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. Bagi tahap tinggi permainan, sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik, ketangkasan, kekuatan, kelajuan, dan ketelitian. Ia juga merupakan sebuah sukan teknikal, yang memerlukan koordinasi badan yang baik, kemahiran teknikal, dan kecanggihan kemahiran penggunaan raket.

SEJARAH BADMINTON DI DUNIA.

Badminton telah direka sejak zaman dahulu lagi iaitu satu bentuk sukan permainan dalam Yunani purba dan Mesir. Badminton datang daripada satu permainan kanakkanak dipanggil battledore dan bulu tangkis, di mana dua pemain mencecah satu bulu tangkis dengan raket-raket kecil. Permainan itu telah dipanggil "POONA" di India semasa abad ke-18, dan Pegawai Tentera British ditempatkan di situ mengambil versi orang India dan membawanya ke England pada tahun 1860. Tentera lelaki telah memperkenalkan permainan itu untuk rakan-rakan, tetapi sukan baru itu adalah pasti dilancarkan di England pada 1873 oleh Duke Beaufort di tempatnya, iaitu "Badminton" di Gloucestershire. Sepanjang tempoh itu, permainan itu tidak mempunyai nama, tetapi telah dirujuk sebagai "Permainan Badminton" dan akhirnya Badminton menjadi nama rasminya.

Sehingga tahun 1887 sukan itu telah dimainkan di England dibawah peraturan dan undang-undang mengatasi permainan di India. Di India, daripada pandangan Inggeris, permainan itu agak bertentangan dan mengelirukan. Semenjak itu, satu pasukan kecil pemain-pemain badminton telah direkrut, satu kumpulan terbentuk sendirinya oleh Bath Badminton Club, diseragamkan peraturan-peraturan, memperkenalkan permainan yang diterapkan idea-idea Inggeris dan peraturanperaturan asas dan panduan asas sukan pada 1887. Pada 1895, Persatuan Badminton England telah dibentuk untuk mengambil alih kuasa Bath Badminton Club dan membuat peraturan-peraturan yang kini digunakan dalam permainan sehingga sekarang.

Badminton tersebar dengan cepat dari England ke Amerika Syarikat, Kanada, Australia dan New Zealand, dan membuat kemajuan besar di Eropah. Walaupun lelaki yang pertama bermainnya namun wanita berminat mengenainya, dan minat itu kini dibahagikan sama rata.

Kejohanan All-England pertama untuk lelaki telah diadakan pada 1899 dan pada 1900 perlawanan perintis untuk wanita telah diatur. Ini bagaimanapun dianggap sebagai "tidak rasmi" dan 1904 menandakan permulaan perlawanan rasmi Seluruh England. Pertumbuhan populariti badminton itu dalam Kepulauan Britain itu adalah dibuktikan oleh fakta iaitu pada 1920 terdapat 300 kelab-kelab badminton di England, kira-kira 500 pada 1930, dan lebih 9,000 dalam Kepulauan Britain selepas Perang Dunia Kedua.

Pada 1934, Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) telah ditubuhkan dengan sembilan orang ahli - Kanada, Denmark, England, Perancis, Ireland, Belanda, New Zealand, Scotland dan Wales. Keanggotaan bertambah berterusan dari tahun ke tahun. IBF menjadi tapak sukan badan pentadbiran antarabangsa pada 1981. Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) membuat keputusan dalam Mac 1939, yang masa itu telah tiba untuk pengenalan persaingan antarabangsa. Presidennya, Sir George A Thomas, Baronet, menawarkan sebuah trofi untuk pasukan yang menang. Perang dan kekurangan bulu tangkis pascaperang menyebabkan perlawananperlawanan Piala Thomas yang pertama tertangguh sehingga musim 1948-49.

Idea untuk kejohanan badminton pasukan wanita antarabangsa setaraf dengan Piala Thomas telah ditimbulkan pada 1950. Ia telah ditolak kemudian disebabkan oleh masalah kewangan. Topik itu seterusnya menjadi besar dan akhirnya telah diputuskan untuk diwujudkan perlawanan pada setiap tiga tahun. Puan H S UBER England menderma trofi, yang dipanggil Piala Uber. Pertandingan pertama diadakan semasa musim 1956-57. Semenjak itu, jumlah acara-acara dunia telah bertambah sebanyak tujuh, dengan tambahan Piala Uber (pasukan wanita-wanita), Kejohanan Dunia, Piala Sudirman (pasukan bercampur), World Juniors, Grand Prix World Finals dan Piala Dunia. Badminton adalah yang pertama dipertandingkan sebagai sukan rasmi Olimpik pada Sukan Olimpik 1992 di Barcelona, Sepanyol.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful