You are on page 1of 307

MINISTRIA E TRANSPORTIT DHE E INFRASTRUKTURS

DREJTORIA E PRGJITHSHME E SHRBIMEVE


T TRANSPORTIT RRUGOR

R
R
PYETSOR TEORIK PR DREJTUESIT E
T
MJETEVE RRUGORE
H
{A + B}
S
P

BOTIM
(I ripunuar)
D

TIRAN 2014

1
KAPITULLI I

RRUGT DHE TRAFIKU

PRCAKTIME DHE KLASIFIKIME RRUGSH

RRUGA
Pyetsori 1 Rruga
1. sht zona publike e prcaktuar pr qarkullimin e njerzve, mjeteve e kafshve
Prgjigje t sakta 2. mund t jet e ndar n karrexhata
3. perfshin korsit e biikletave
4. mund t jet me nj sens lvizjeje pr qarkullimin e mjeteve

R
5. mund t jet me dy sense lvizjeje pr qarkullimin e mjeteve

1. nuk i prfshin bankinat


Prgjigje t gabuara 2. sht zona publike e prcaktuar vetm pr qarkullimin e njerzve dhe

R
mjeteve
3. sht zona e rezervuar, vetm pr qarkullimin e automjeteve dhe motomjeteve
4. sht pjes e karrexhats e rezervuar vetm pr gara iklizmi

AUTOSTRADA
Pyetsori 2
Prgjigje t sakta T
Autostrada
1.sht rrug interurbane ose urbane, me karrexhata t pavarura ose t ndara me
trafikndarse t pakaprcyeshme
2. ka t paktn dy korsi levizje pr secilen karrexhat
H
3. ka bankin t shtruar n t majt dhe korsi emergjence
4. nuk ka Kryqzime n Nivel
5.sht e pajisur me rrethim dhe sisteme asistence pr perdoruesin gjat gjith
gjatsise
6.sht e rezervuar pr qarkullimin e disa kategorive mjetesh me motor
S

7. sht e dallueshme, me sinjale t veanta t fillimit dhe t mbarimit


8 sht. e pajisur me korsi ngadalsimi dhe shpejtimi

Prgjigje t gabuara 1 sht. e rezervuar vetm pr qarkullimin e autoveturave


P

2. sht nj rrug ku mund t qarkullojn gjith tipet e motorave


3 sht nj rrug. e cila n gjatsin e saj, mund t prfshij pist pr biikletat
4. ka kryqzime n nivel, t pajisur me semafor
5 sht. e hapur pr te gjith llojet e motorave dhe ciklomotorve
6. ka gjithsej dy korsi pr qarkullimin e mjeteve
D

7.sht nj rrug ku lejohet t vazhdosh n drejtim te kundrt n fluksin normal


t trafikut,
vetm pr nj pjes t shkurtr
8. sht nj rrug ku korsia e emergjencs gjithmon mund t prdoret pr
lvizjen e mjeteve, n rast t trafikut t dendur

2
RRUGE INTERURBANE KRYESORE
Pyetsori 3 Rrugt interurbane kryesore
Prgjigje t sakta 1. jan me karrexhata t pavarura ose t ndara me trafik ndars t
pakaprcyeshm
2. jan t pajisura me zona t prshtashme pr qndrim
3. jan pa kryqzime n nivel
4. jan t dallueshme nga sinjale t fillimit dhe t mbarimit
5. jan t rezervuara vetm pr qarkullimin e disa kategorive t mjeteve me
motor
6. jan me t paktn dy korsi levizje pr scilen karrexhat
7. jane te pajisura me korsi ngadalesimi dhe shpejtimi

R
8. jan t ndrtuara me kryqzime n disnivel
Prgjigje t gabuara 1. lejojn lvizjen e mjeteve me shpejtsi maksimale 110 km/or
2. dallohen n hyrje dhe n dalje nga sinjalet me ngjyr jeshile
3. jan rrug me nj karrexhat dhe nj korsi pr sens lvizjeje
4. lejojn qarkullimin e mjeteve me shpejtsi maksimale, njlloj si n

R
autostrada
5. kan gjithmon gjatsi m t madhe se 200 km
6. jan rrug me nj korsi pr do sens lvizjeje
7. lejojn qarkullimin e ciklomotorve

Pyetsori 4
Pergjigje t sakta
T
Rruget interurbane dytesore
1. jan rrug me nj karrexhat me t paktn nj korsi pr sens lvizje
2. jan rrug q kan edhe bankina
H
3. jan me kryqzime n nivel
4. lejojn qarkullimin e iklomotorve
Prgjigje t gabuara 1. jan me karrexhata t pavarura
2. jan t pajisura me korsi shpejtimi pr hyrjen n rrug
3. kan mbikalime dhe nnkalime
S

4. jan pa kryqzime n nivel


5. lejojn lvizjen e mjeteve me shpejtsi maksimale 110 km/or

Pyetsori 5 Rrugt urbane kryesore


P

Pergjigje t sakta 1. jan rrug me karrexhata t pavarura ose t ndara me trafikndarse


2. jan me t paktn dy korsi pr sens lvizje
3. jan rrug me korsi t mundshme pr mjetet e transportit publik, me
bankina dhe trotuare
4. jan rrug t pajisura me semafor n kryqzimet n nivel
D

5. lejojn qarkullimin e ciklomotorve dhe motoave


Prgjigje t gabuara 1. jan pa kryqzime n nivel
2. lejojn qarkullimin e mjeteve me shpejtsi maksimale njlloj si n
autostrada
3. kan gjithmon gjatsi m t madhe se 200 km
4. jan rrug me nj karrexhat

Pyetsori 6 Rrugt urbane dytesore


Pergjigje t sakta 1. jan rrug me nj karrexhat
2. jan rrug me nj karrexhat me t paktn dy korsi kan bankina dhe
3
trotuare
3. kan zona t prcaktuara pr pushimie
4. kan kryqzime n nivel
5. lejojn t lvizet me shpejtsi deri n 40 km/or
Prgjigje t gabuara 1. jan t pajisura me trafikndars dhe me karrexhata t pavarura
2. lejojn shpejtsi maksimale t lvizjes deri n 90 km/or
3. nuk e lejojn qarkullimin e motorve dhe motorve me kosh
4. lejojn lvizje me shpejtsi maksimale deri n 80 km/or
5. sipas rregullit, duhet te kene korsi emergjence

PERCAKTIME RRUGESH DHE TRAFIKU

R
BANKINA
Pyetsori 7 Bankina
Prgjigje t sakta 1. sht pjes e rrugs, e prfshir ndrmjet kufirit t karrexhats dhe
elementit gjatsor m t afrt q mund t jet trotuari, trafikndarsi, etj

R
2. sht pjes e rrugs, por n t si rregull nuk lejohet qarkullimi i mjeteve
3. , mund t shrbej pr lvizjen e kmbsorve kur mungon trotuari
4. sht pjes e rrugs jasht karrexhats
Prgjigje t gabuara 1. sht e rezervuar pr mjetet e ngadalshme n rrugt n ngjitje

T
2. sht nj trotuar
3. n rrugt me dy karrexhata t pavarura sht vet trafikndarsi
4. sht pjes e karrexhats q shrben pr pushimin e mjeteve
5. sht pjes e karrexhats q shrben pr ndalimin e mjeteve
H
ISHULLI I TRAFIKUT
Pyetsori 8 Ishulli i trafikut
Prgjigje t sakta 1. shrben pr ndarjen dhe orientimin e rrymave t trafikut n drejtime t
ndryshme
S

2. mund t jet i vijzuar n siprfaqen e rrugs (n nj plan me t)


3. kufizohet nga vija t harkuara q orientojn rrymat e trafikut
4. mund t jet i vijzuar ose i ngritur
5. mund t jet i ngritur nga siprfaqja e rrugs
P

6. sht i kufizuar n mnyr t prshtatshme dhe i pashkelshm


Prgjigje t gabuara 1. vendoset jasht siprfaqes s rrugs
2. sht i prcaktuar pr qndrimin e mjeteve
3. lehtson ngjitjen dhe zbritjen e pasagjerve nga autobust urbane apo
tramvajet
D

4. sht nj zon e rezervuar pr qarkullimin e mjeteve


5. sht nj zon kmbsore urbane
6. mund t prshkohet vetm nga taksit dhe autobust e qyteteve

KARREXHATA
Pyetsori 9 Karrexhata
Prgjigje t sakta 1. sht pjes e rrugs e destinuar pr lvizjen e mjeteve
2. sht e prbre nga nj ose m shum korsi lvizjeje
3. prgjithsisht sht e shtruar dhe e kufizuar nga vija ansore
4. mund t jet me nj sens lvizjeje pr qarkullimin e mjeteve
4
5. mund t jet me dy sense lvizjeje pr qarkullimin e mjeteve
6. mund t jet e ndar n korsi
7. sht pjes e rrugs q nuk i prfshin trotuaret
8. ka pjes t saj edhe vendkalimet e kmbsorve
9. ka pjes t saj edhe vendkalimet e biikilistve
Prgjigje t gabuara 1. sht e prcaktuar vetm pr lvizjen e karrocave, t trhequra nga
kafsh
2. sht zona e prcaktuar pr qndrimin e autobusve n stacion
3. sht normalisht zona e caktuar pr ndalimet e emergjencs n raste
defektesh t mjeteve
4. sht gjurma e rrotave t automjeteve n rrug

R
5. sht pjesa e rrugs, e prcaktuar pr parakalimet e mjeteve
6. prfshin trotuaret

KORSIA
Pyetsori 10 Korsia

R
1. sht pjes gjatsore e rrugs, me gjersi t prshtatshme pr qarkullimin
Prgjigje t sakta e nj rreshti t vetm mjetesh
2. mund t jete e veant pr qarkullimin e bicikletave
3. mund t jet e destinuar pr ndalesat e emergjencs

T
4. mund t jet e destinuar vetm pr nj kategori t caktuar mjetesh
5. mund t jet e destinuar pr lvizjen e mjeteve
6. mund t jet e destinuar pr shpejtimin ose ngadalsimin e mjeteve q
hyjn dhe dalin nga karrexhata
H
7. mund t jet e veant pr autobuset e linjs urbane
8. mund t jet pr parakalime
Prgjigje t gabuara 1. sht nj pist e rezervuar pr garat e autoveturave
2. ndalohet t prshkohet nga kmbsort
3. sht bashkimi i dy karrexhatave
S

4. sht vetm nj pjes gjatsore e rrugs, pr t lvizur me shpejtsi t


mdha
5. esht vetm me dy sense lvizje pr qarkullim
6. lejon vetm kryerjen e manovrs s parakalimit
P

7. sht pjes rruge me gjersi m t madhe se 6 metra

Pyetsori 11 Korsia e biikletave


Pergjigje t sakta 1. sht pjes gjatsore n an t rrugs, e rregulluar dhe rezervuar pr
qarkullimin e biikletave
D

2. gjate gjith gjatsis s saj sht e ndar me vij t verdh nga korsit e
tjera
3 . ndalon qarkullimin e mjeteve t tjera perve biikletave
Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin e automjeteve
2. shrben pr qarkullimin e mjeteve t vogla dhe kmbsorve
3. ka kryqzime n disnivel
4. lejon qarkullimin e motorave dhe automjeteve

Pyetsori 12 Korsia e emergjencs

5
Pergjigje t sakta 1. sht korsi e veant n an t karrexhats
2. sht korsi e veant pr kalimin e mjeteve t ndihms s shpejt
3. sht korsi q lejon mjetet t ndalojn n raste defektesh
4. ndalon qarkullimin e mjeteve pr lvizje normale
5. mund t prdoret edhe pr lvizjen e kmbsorve, kur sht e lejuar
Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin normal t mjeteve
2. lejon qarkullimin n sens t kundrt me lvizjen pr distanca t shkurtra
3. shrben pr parakalimet nga krahu i djatht n autostrada
4. sht e destinuar vetm pr lvizjen e njerzve
5. lejon qarkullimin e mjeteve bujqsore t trhequra nga kafsh

R
Pyetsori 13 Korsia e lvizjes
Pergjigje t sakta 1. lejon kalimin e nj rreshti t vetm automjetesh
2. sht korsi prbrse e karrexhats
3. normalisht, sht e kufizuar me shenja horizontale
4. mund t jet me dy sense lvizje

R
Prgjigje t gabuara 1. sht gjithmon me nj sens lvizje
2. ndan rrugn n dy karrexhata
3. shrben pr hyrjen dhe daljen e mjeteve nga karrexhata
4. sht e rezervuar vetm pr qarkullimin e biikletave

KORSIA E SHPEJTIMIT
Pyetsori 14
Prgjigje t sakta
T
Korsia e shpejtimit
1 lejon dhe lehtson hyrjen e mjeteve n karrexhat
H
2 krkon kujdes maksimal, nga ana e drejtuesit t mjetit, n momentin e
futjes n karrexhat
3 mundson hyrjen e mjeteve n karrexhat
Prgjigje t gabuara 1. sht e rezervuar pr t kryer parakalimet
2. sht e prcaktuar vetm pr automjetet e shpejta
S

3. shrben pr t dal nga nj rrug me prparsi


4. sht pjes e karaxhats

KORSIA E NGADALSIMIT
P

Pyetsori 15 Korsia e ngadalsimit


Prgjigje t sakta 1. mundson daljen me lehtsi t mjeteve nga karrexhata
2. shrben pr daljen nga nj rrug me prparsi
3. sht e destinuar pr ngadalsimin e shpejtsis s mjeteve
D

4. nuk sht pjes e karrexhats


Prgjigje t gabuara 1. prdoret pr ndalimin dhe qndrimin e mjeteve
2. sht korsia e prcaktuar pr automjetet e rnda q lvizin me shpejtsi t
ult
3. shrben pr hyrjen e mjeteve n autostrada
4. sht pjes e karrexhats

KRYQZIMI N NIVEL T RRUGS


Pyetsori 16 Kryqzimi n nivel
Prgjigje t sakta 1. sht zona e prbashkt pr disa rrug
2. sht ndrprerja e dy ose m shum rrugve n t njjtin plan
6
3. sht nj zon rruge ku lvizja mund t rregullohet me semafor
4. lejon zhvendosjen e rrymave t trafikut nga njra rrug te tjetra
Prgjigje t gabuara 1. sht kryqzimi i rrugs me linjat hekurudhore, i rregulluar me semafor
2. sht kryqzimi i rrugs me linjat hekurudhore, i parregulluar me semafor
3. sht nj kryqzim ku lvizja sigurohet vetm nga rregulli i prparsis
nga e djathta
4. sht nj kryqzim pa rregull t veant prparsie pr mjetet
5. bashkon dy rrug me nivele t ndryshme t planit rrugor
6. shoqrohet vetm me sinjale horizontale t detyrueshme

KRYQZIMI NE DISNIVEL

R
Pyetsori 17 Kryqzimi n disnivel
Prgjigje t sakta 1. mundson lidhjen e rrugve t vendosura n nivele t ndryshme
2. lejon zhvendosjen e rrymave t trafikut n rrug, t vendosura n disnivel
me njra - tjetrn
3. gjenden kryesisht n autostrada , dhe rrug interurbane kryesore

R
4. sht i pajisur me sinjale vertikale dhe horizontale q orienton rrymat e
lvizjes s mjeteve
Prgjigje t gabuara 1. sht kryqzimi i rrugs me hekurudhn
2. sht nj kryqzim i cili nuk ka kufizime t shpejtsis s lvizjes

RRUG NDRKOMBTARE
T
3. sipas rregullit, sht i rregulluar me semafor
4. sht zona e prbashkt pr disa rrug q kryqzohen
H
Pyetsori 18 Rruga ndrkombtare
Pergjigje t sakta 1. sht rrug e prcaktuar me marrveshje ndrkombtare
2. mund t jet rrug me karrexhata t pavarura
3. sht rrug ose pjes e rrugs e cila bn pjes n intinerare t prcaktuara
nga marrveshje ndrkombtare
S

Prgjigje t gabuara 1. mund t jet do rrug,


2. caktohet me vendim t kshillit bashkiak
3. lejon lvizje me shpejtsi t pakufizuar
P

4. eshte rrug q mbulon gjithmon distanca mbi 400 km.

SHPTUESE TRAFIKU
Pyetsori 19 Shptuesja e trafikut
Prgjigje t sakta 1. sht pjes e rrugs e ngritur ose e kufizuar e destinuar pr mbrojtjen dhe
D

qndrimin e kmbsorve q kaprcejn rrugn


2. sht e destinuar pr mbrojtjen dhe qndrimin e kmbsorve q
kaprcejn rrugn
3. mund t gjndet n stacionet e autobusve dhe tramvajve
4. kryesisht gjndet n vendkalimet e kmbsorve ose stacionet e
autobusve ose tramvajeve
Prgjigje t gabuara 1. shrben pr t ndar sensin e lvizjes s mjeteve
2. sht nj agjensi shrbimi pr ndihmn e par ndaj aksidenteve n rrug
3. shrben pr kanalizimin e rrymave t trafikut
4. aplikohet vetm n autostrada

7
TROTUARI
Pyetsori 20 Trotuari
Prgjigje t sakta 1. sht pjes e rrugs, jasht karrexhats
2. sht pjes e rrugs, i destinuar pr qarkullimin e kmbsorve
3. sht pjes e rrugs, i ngritur , i kufizuar dhe i mbrojtur, i destinuar pr
kmbsort
4. gjendet m shum n rrugt urbane
Prgjigje t gabuara 1. sht pjes e karrexhats q shrben pr qarkullimin e kmbsorve
2. sht pjes e rrugs, e prcaktuar pr lvizjen e biikletave
3. si rregull, sht pjes e rrugs urbane, e prcaktuar pr qndrimin dhe

R
pushimin e mjeteve
4. sht i deyrueshm t jet pjes e t gjitha rrugve

VENDKALIMI I KMBSORVE
Pyetsori 21 Vendkalimi i kmbsorve

R
Prgjigje t sakta 1. sht pjes e karrexhats, e shnuar me shirita t gjer me ngjyr t
bardh, paralele me aksin e saj
2. sht pjes e karrexhats pr t mundsuar kalimin e kmbsorve
3. sht pjes e rrugs ku mjetet detyrohen tu japin prparsi kmbsorve

Prgjigje t gabuara
T
q krkojn t kaprcejn karrexhatn

1. sht pjes e rrugs n t ciln sht i ndaluar qarkullimi i mjeteve


2. sht pjes e rrugs, e ndar nga karrexhata me nj vij t verdh
3. sht pjes jasht karrexhats, e prcaktuar pr kalimin e kmbsorve n
H
an t rrugs
4. sht pjes e rrugs pr kmbsor, t cilt duhet ti japin prparsi
mjeteve
S

ZONA ME TRAFIK T KUFIZUAR


Pyetsori 22 Zona me trafik t kufizuar sht
Prgjigje t sakta 1. nj zon, n t ciln hyrja e mjeteve mund t jet e lejuar vetm n or t
caktuara
2. nj zon, n t ciln qarkullimi mund t jet i rezervuar pr kategori t
P

caktuara mjetesh
3. nj zon n t ciln qarkullimi mund t lejohet vetm pr mjete t
autorizuara
4. nj zon e prcaktuar me sinjale rrugore n fillim dhe n fund t saj
D

5. nje zon n t ciln qarkullimi mund t kufizohet me orare t prcaktuara


Prgjigje t gabuara 1. nj zon n t ciln futet vetm nj numr i caktuar mjetesh dhe jo m
shum.
2. zona n t ciln lejohet vetm qarkullimi i ciklomotorve dhe bikletave
3. zona, e cila gjithmon dhe prgjithsisht sht e ndaluar pr qarkullimin e
mjeteve me motor
4. zona e caktuar pr pushimin e mjeteve t rnda
5. zona n t ciln, si rregull, sht e ndaluar hyrja e kmbsorve

8
ZON PRZGJEDHJEJE
Pyetsori 23 Zona e przgjedhjes
Pergjigje t sakta 1. sht pjes e karrexhats ku lejohet ndryshimi i korsis pr t mundsuar
pozicionimin e mjetit para kryqzimit
2. sht pjes e karrexhats ku mjetet kalojn n korsin e duhur para
kryqzimit
3. sht pjes e karrexhats para zons s rigrupimit
4. gjendet m shpesh n rrugt urbane
Prgjigje t gabuara 1. sht pjes rruge me kryqzim t njpasnjshme
2. sht zon ku ndalohet qarkullimi i mjeteve t rnda
3. sht zona e parakalimeve n hyrjet e autostradave

R
4. praktikohet vetm n autostrada

ZONA RIGRUPIMIT
Pyetsori 24 Zona rigrupimit
Pergjigje t sakta 1. gjndet para vijs s ndalimit

R
2. sht pjes e karrexhats para vijs s ndalimit, e destinuar pr
grumbullimin e mjeteve, n pritje pr rrug t lir
3. sht pjes e karrrexhats para vijs s ndalimit, e ndar n korsi t
kufizuara nga vija gjatsore t vazhduara

Prgjigje t gabuara T
4. gjndet n rrugt urbane
1. quhet zona e pajisur me impiant semaforik
2. quhet zona e prfaqsuar nga korsia e shpejtimit
3. sht zona e destinuar pr parkimin e mjeteve n autostrada
H
4. sht pjes e karrrexhats para vijs s ndalimit, e ndar n korsi t
kufizuara nga vija gjatsore t ndrprera

ZON URBANE KMBSOR


Pyetsori 25 N zonn urbane kmbsore
S

Prgjigje t sakta 1. si rregull, ndalohet qarkullimi i mjeteve me motor


2. lejohet qarkullimi i kmbsorve
3. mund t qarkullojn biikletat nse kjo lejohet nga sinjalizimi rrugor
4. mund t qarkullojn mjete t personave me aftsi t kufizuara, q kan
prmasa dhe shpejtsi t krahasueshme me bicikletat
P

5. mund t qarkullojn edhe mjete t shrbimit t urgjencs.


Prgjigje t gabuara 1. mund t qarkullojn motorat , por duke ju dhn prparsi gjithmon
kmbsorve
2. mund t qarkullojn traktort rrugor q lvizin me shpejtsi t ult (jo
D

m shum se 30 km/or)
3. mund t qarkullojn ciklomotort
4. mund t qarkullojn t gjitha kategorit e mjeteve pa motor
5. mund t qarkullojn automjetet, por duke treguar kujdes t veant

9
KAPITULLI II

SINJALIZIMET RRUGORE

KREU I

SINJALET VERTIKALE

I.1 SINJALET E RREZIKUT

R
RRUG E DEFORMUAR
Pyetsori 26 Sinjali Nr.1

R
1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull n rrug interurbane, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s
rrezikut
3. paralajmron nj pjes t rrugs n gjndje t keqe
4. paralajmron nj pjes t rrugs q mund t jet shtruar n mnyr jo t

T rregullt.
5. paralajmron nj pjes rruge me siprfaqe t deformuar
6. paralajmron, q n raste shiu, rritet mundsia e rrshqitjes dhe
humbjes s kontrrollit t mjetit
H
7. mund t jet i shoqruar me nj sinjal t kufizimit t shpejtsis
8. mund t jet i shoqruar me panel q tregon gjatsin e rrugs s deformuar
9. me fush t verdh, tregon pranin e nj kantieri rrugor
10. paralajmeron qe te zvogelohet shpejtesia e levizjes
11. krkon t rregullojm shpejtsin edhe pr t shmangur dmtimet e
S

amortizatorve dhe sustave


Prgjigje t gabuara 1. krkon ngadalsimin e shpejtsis, vetm n rastet kur kemi automjete q
vijn prball nesh, n sensin e kundrt t lvizjes.
2. tregon nj rrugkalim npr male
P

3. paralajmron nj pjerrsi t rrezikshme


4. vendoset n prani t disa kthesave t njpasnjshme dhe tregon numrin e
kthesave
5. paralajmron bankina ansore t pakalueshme
D

6. paralajmron nj ndryshim t fort t pjerrsis s rrugs


7. paralajmron nj kthes t dyfisht

KURRIZ N RRUG
Pyetsori 27 Sinjali Nr. 2
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull ne rruge interurbane, vendoset 150 m prpara piks se nisjes s
10
rrezikut.
3. paralajmron nj pjes rruge me fushpamje t kufizuar
4. paralajmron nj kurriz n rrug
5. paralajmron nj ndryshim t pjerrsis s rrugs, me pasoj kufizimin e
shikueshmris
6. n nj rrug me nj korsi pr cdo sens levizje, ndalon e manovrn e
parakalimit n ngjitje
7. ndalon pushimin dhe qndrimin e mjetit n pjesn ngjitse dhe zbritse
8. paralajmron rregullimin e shpejtsis s levizjes, n varsi nga
shikueshmria e rrugs.
9. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes

R
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj pjes rruge t deformuar
2. paralajmron nj pjes rruge me shtres rrugore t dmtuar
3. paralajmron nj rrug n gjendje t keqe dhe me gunga
4. tregon nj ngushtim rruge
5. paralajmron pr punime n rrug

R
6. tregon nj kthes t padukshme n distancn 150 m larg

Pyetsori 28
T
GROP N RRUG (RRUG ME FORM T LUGT)
Sinjali Nr. 3
H
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull n rrug interurbane, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s
rrezikut.
3. tregon nj rrug me form t lugt
4. paralajmeron nj pjes rruge t lugt
S

5. paralajmron nj pjes t segmentit rrugor me form t lugt q formohet


nga nj e tatpjet dhe vazhdon me nj t prpjet
6. mund t parakalosh me kujdes t vecant, vetm athere kur kushtet e
lejojn
7. paralajmron mundsin e formimit t pellgjeve t ujit n raste shiu
P

8. tregon nj pjes rruge n t ciln duhet t lvizim me shpejtsi m t vogl


se normalja
Prgjigje t gabuara 1. tregon bankina rrugore t dmtuara
2. paralajmron nj pjes rruge t dmtuar
D

3. paralajmron nj pjes rruge me shtres rrugore t paqndrueshme


4. tregon nj rrug me gjndje t keqe t asfaltit
5. paralajmron nj ngushtim t karrexhats
6. sht nj kurriz n rrug

11
KTHES NGA E DJATHTA
Pyetsori 29 Sinjali Nr. 4
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull n rrug interurbane, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s
rrezikut
3. paralajmron nj kthes t rrezikshme nga e djathta
4. n rrug me dy sense lvizje dhe me nj korsi pr sens, krkon qarkullimin

R
sa m pran krahut t djatht t karrexhats
5. paralajmron q t rregullojme shpejtsin e lvizjes sipas fushpamjes dhe
rrezes se kthess
6. ndalon kthimin e sensit t lvizjes se mjetit
7. tregon se n rrug me dy sense levizje dhe me nj korsi pr sens, sht i

R
ndaluar parakalimi
8. ndalon qndrimin dhe pushimin e mjeteve
9. ndalon lvizjen prapa (indietro)
Prgjigje t gabuara 1. ndalon kthimin nga e djathta

T
2. tregon disa kthesa ku e para fillon nga e djathta
3. sht nj sinjal tregues
4. paralajmron nj devijim rruge me detyrimin e kthimit djathtas
5. paralajmron nj ndryshim t korsis
H
6. lejon kryerjen e manovrs s kthimit t sensit t levizjes, i vendosur ne nj
rrug me dy korsi, me nj korsi pr cdo sens levizje .
7. lejon parakalimin e mjeteve
S

KTHES NGA E MAJTA


P

Pyetsori 30 Sinjali Nr. 5


Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull n rrug interurbane, vendoset 150 m prpara piks s nisjes se
rrezikut.
3. paralajmron nj kthes t rrezikshme nga e majta
D

4. krkon rregullimin e shpejtsis n varesi t rrezes s kthess dhe


shikueshmeris s saj
5. ndalon kthimin e sensit t lvizjes se mjetit
6. n rrug me dy sense levizje dhe me nj korsi pr sens, sht i ndaluar
parakalimi
7. ndalon qndrimin dhe pushimin e mjeteve
8. ndalon lvizjen prapa (indietro)
Prgjigje t gabuara 1. krkon lvizjen sa m afer vijs s mesit t karexhats, n nj rrug me nj
korsi pr cdo sens lvizje
2. sht sinjal urdhrues detyrimi
3. paralajmron nj penges s cils duhet ti kalojm nga e majta
12
4. sht sinjal ndalimi (ndalohet kthimi majtas)
5. paralajmron ngushtimin e rrugs nga krahu i majt
6. paralajmron nj devijim t rrugs nga e majta, pr shkak t punimeve n
rrug
7. tregon nj rrethqarkullim n t cilin po afrohemi

KTHES E DYFISHT E PARA NGA E DJATHTA

R
Pyetsori 31 Sinjali Nr. 6
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull n rrug interurbane, vendoset 150 m prpara piks se nisjes se
rrezikut
3. paralajmeron disa kthesas t rrezikshme te njpasnjshme, nga t cilat e para

R
sht djathtas
4. mund t shoqrohet nga paneli plotsues me mbishkrimin 3 kthesa
5. mund t shoqrohet edhe nga paneli plotsues, q tregon gjatsin e pjess
rrugore me kthesa
6. krkon q t rregullojm shpejtsin e lvizjes

T
7. krkon rregullimin e shpejtsis n varsi t rrezes s kthess dhe
shikueshmeris s saj
8. n rrug me dy sense levizje dhe me nj korsi pr sens, krkon qarkullimin
sa m pran krahut t djatht t karexhats
H
9. ndalon kthimin e sensit t lvizjes s mjetit
10. n rrug me dy sense lvizje dhe me nj korsi pr sens, sht i ndaluar
parakalimi
11. ndalon qndrimin dhe pushimin e mjeteve
12. ndalon lvizjen prapa (indietro)
S

Prgjigje t gabuara 1. ndalon kthimin nga e djathta


2. paralajmron devijim t rrugs pr shkak t punimeve n rrug
3. paralajmron nj dalje nga autostrada nga krahu i djatht
4. paralajmron nj pjerrsi t rrezikshme
P

5. tregon nj rrug me siprfaqe rrugore t dmtuar (me gunga t ngritura e


gropa)
6. paralajmron nj kryqzim, me rregullin e prparsis nga e djathta
7. paralajmron nj pjes rruge me siprfaqe rrugore t parregullt
8. paralajmron kurriz rruge dhe m pas nj pjes t lugt (grop) n rrug n
D

nj rrug me nj korsi pr cdo sens lvizje


9. lejon manovrn e lvizjes mbrapa, por me kujdes maksimal
10. lejon qndrimin e mjetit ne do pjes t rrugs

13
KTHES E DYFISHT E PARA NGA E MAJTA
Pyetsori 32 Sinjali Nr. 7
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull n rrug interurbane, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s
rrezikut.
3. mund te paralajmroj nj varg kthesash t rrezikshme, t njpasnjshme,
nga t cilat e para sht majtas
4. paralajmron nj pjes rruge me fushpamje t kufizuar

R
5. pr shkak t karakteristikave t rrugs, krkon q t rregullojm
shpejtsin e lvizjes
6. krkon rregullimin e shpejtsis, n varsi t rrezes s kthess dhe
shikueshmeris s saj

R
7. krkon t bjm kujdes maksimal, n rastin e kmbimit t mjeteve n nj
rrug me dy korsi, me nj korsi pr do sens lvizje
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj kryqzim n drejtimin nga e majta
2. paralajmron devijim t rrugs pr shkak t punimeve n rrug
3. paralajmron kurriz rruge t dyfisht
T
4. paralajmron nj pjerrsi t rrezikshme
5. tregon nj rrug me siprfaqe rrugore t dmtuar (me gunga t ngritura e
gropa)
6. paralajmron nj kryqzim me rregullin e prparsis nga e djathta
H
7. sht sinjal ndalimi, i kthimit nga e majta
8. lejon manovrn e lvizjes mbrapa, n nj rrug me nj korsi pr do sens
lvizje, por me kujdes maksimal
9. lejon qndrimin e mjetit n cdo pjes t rrugs
10. krkon uljen e shpejtsis vetem para kthess s par
S
P

KALIM N NIVEL ME BARIERA


Pyetsori 33 Sinjali Nr. 8
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
D

2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut


3. paralajmron nj kalim n nivel, t ruajtur me barriera ose gjysmbarriera
4. shoqrohet me panel distancometrik me tre vija t kuqe
5. tregon se pas tij nj sinjal me fener t kuqe
6. mund t shoqrohet me nj sinjal akustik (me zile apo tingull)
7. tregon nj Kalim n Nivel, t ruajtur me bariera ose gjysmbariera
8. krkon q t ulim shpejtsin e lvizjes n do rast
9. paralajmron ndrprerjen e rrugs me nj linj hekurudhore
10. krkon uljen e shpejtsis aq sa t jemi n gjndje t ndalojm, nse
barrierat jan t mbyllura ose po mbyllen
11. ndalon qndrimin dhe pushimin pas vijs s ndalimit ose sipr binareve
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrug pa dalje n ann tjetr t sinjalit
14
2. sht nj devijim i rrugs, i detyruar
3. tregon se nse gjysmbarrierat jan t ulura mund t kalojm prmes tyre,
por me kujdes maksimal
4. paralajmron nj kryqzim t rrugs me linjn e tramvajeve
5. tregon se jemi n afrsi t nj stacioni treni me disa linja hekurudhore
6. paralajmron se po afrohemi n nj kryqzim t disa rrugve ku sht n
fuqi rregulli i prparsis nga e djathta
7. tregon nj penges t pakaprcyeshme n rrug
8. tregon nj rrug t mbyllur prball
9. tregon nj rrug me nj karrexhat dhe me tri korsi lvizjeje

R
KALIMI N NIVEL , I PA RUAJTUR

R
Pyetsori 34 Sinjali Nr. 9
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m para linjs hekurudhore s bashku me paneletin
distancometrik me tre vija te kuqe

T
3. paralajmron ndrprerjen e rrugs me nj linj hekurudhore, t pa mbrojtur
4. krkon q t veprojm me shum kujdes n drejtimin e mjetit
5. duhet t pasohet me sinjalin KRYQI I SHN ANDREAS
6. vendoset i bashkrenduar me panelin distancometrik me tre shirita t kuq t
H
pjerrt
7. tregon se ndalohet qndrimin si n afersi ashtu dhe pergjat Kalimit n
nivel pa pengesa
8. tregon se krkohet q t sigurohemi, si nga e djathta dhe nga e majta, para se
t kapercejm linjn hekurudhore
S

9. krkon q t kemi kujdes gjat lvizjes pr t shmangur nj prplasje t


mundshme me trenin
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj kryqzim t linjave hekurudhore me njra- tjetrn
2. tregon nj kalim n nivel, t pajisur me gjysmbarriera
3. vendoset pas paneleve distancometrike
P

4. mund t bashkrendohet me sinjalin shtes Treni


5. tregon nj stacion hekurudhor
6. tregon nj ndrprerje t rrugs me nj linj hekurudhore, t mbrojtur me
barrier
D

7. krkon prdorimim e sinjalit akustik ( borie ) para kalimit t binarit


8. krkon t ndalojm n cdo rast para linjs hekurudhore

KRYQI I SHN ANDREAS


Pyetsori 35 Sinjali Nr.10
Prgjigje t sakta 1. tregon se jemi pran nj kalimi n nivel vetm me nj linj, pa barrier (i

15
paruajtur)
2. na detyron t ndalojm para vijs s ndalimit kur sht duke ardhur nj tren
3. tregon q traseja e hekurudhs sht vetm me nj linj hekurudhore
4. vendoset n afrsi t nj KALIMI N NIVEL t paruajtur
5. vendoset n rrug, n afrsi t linjs hekurudhore q ndrpret rrugn
6. vendoset n rrug pas sinjalit te rrezikut KALIM N NIVEL PA
BARRIERA
7. sht nj sinjal vertikal
8. mund t jet i vendosur si horizontalisht dhe vertikalisht
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj kryqzim rrugsh
2. paralajmron nj kryqzim linjash hekurudhore

R
3. paralajmron nj stacion hekurudhor me nj linj hekurudhe
4. shoqrohet me nj sinjalizim me dy drita, njra jeshile dhe tjetra e kuqe, t
cilat ndizen n mnyr t alternuar
5. shoqrohet me dy drita t kuqe q ndizen n mnyr t alternuar n kalimet
n nivel t mbrojtura me barriera

R
Pyetsori 36
T
KRYQI I DYFISHT I SHN ANDREAS
Sinjali Nr. 11
H
Prgjigje t sakta 1. tregon se po i afrohemi nj kalimi ne nivel me dy ose me shum linja, pa
barriera (I paruajtur)
2. tregon deyrimin pr t ndaluar para vijs se ndalimit, nse ka lvizje t
trenave
3. vendoset n afrsi t KALIMIT N NIVEL t pambrojtur me barriera
S

4. tregon se traseja e hekurudhs, e cila ndrpritet me rrugn, mund t ket dy


ose m shum linja hekurudhe
5. paralajmron t bjm shum kujdes sepse mund t vij nj tren si nga njra
linj, ashtu dhe nga tjetra
P

6. krkon t sigurohemi se treni q leviz n linjn m t afrt, nuk fsheh nj


tren tjeter qe sht duke lvizur n linjn tjetr
7. vendoset pas paneleve distancometrike
Prgjigje t gabuara 1. vendoset 150 metra para nj kalimi n nivel
2. shoqron sinjalin KALIM N NIVEL ME BARRIERA
D

3. tregon nj kryqzim t rrezikshm t dy rrugve me pjerrsi


4. tregon q linja hekurudhore ka vetm nj binar
5. tregon se mund t takohen dy linja hekurudhore , me nj distanc 150 metra
njra nga tjetra

16
PANELE DISTANCAMETRIKE
Pyetsori 37 Panelet distancometrike te Sinjalit Nr.13
Prgjigje t sakta 1. vendosen kur kemi nj KALIM N NIVEL
2. vendosen respektivisht 150 m, 100 m dhe 50 m larg nga ndrprerja e linjs
hekurudhore me rrugn
3. tregojn afrimin n mnyr progresive me linjn e hekurudhs

R
4. me tre shirita t kuq t pjerrt vendoset posht sinjalit t rrezikut q tregon
KALIMIN N NIVEL
5. vendoset edhe prpara sinjalit KRYQI I SHN ANDREAS
Prgjigje t gabuara 1. tregojn punime n rrug

R
2. jan sinjale ndalimi
3. kan aq shirita t kuq sa sht numri i linjave hekurudhore q ndrpresin
rrugn
4. gjenden vetm n KALIMET N NIVEL PA PENGESA
5. vendosen pr t treguar kufijt normale t karrexhats

T
6. vendosen pr t treguar kufijt ansore t hyrjeve n tunele
7. vendosen pr t treguar pengesa t prkohshme n rrug, n prani t
kantiereve rrugore
H
S

VENDKALIM I LINJS S TRAMVAJIT


Pyetsori 38 Sinjali Nr. 14
1. sht nj sinjal vertikal rreziku
Prgjigje t sakta 2. si rregull, vendoset 150 m prpara vendkalimit t tramvajs te paruajtur
P

3. paralajmeron nj linj tramvaji brenda ose jasht qendrave t banuar, t


parregulluara me semafor
4. paralajmron nj linj tramvaji, q ndrpret ose kufizon pjesn e rrugs
5. paralajmron q t mos pengojm kalimin e tramvajit
D

6. paralajmron drejtuesit e mjeteve t rregullojn shpejtesin pr t evituar


rreziqe te mundshme
7. paralajmeron t manovrojm me kujdes nga prania e mundeshme e
kmbsorve n vendstacionin e tramvajit
1. paralajmron se pas 150 metrash ndodhet nj linj tramvaji
Prgjigje t gabuara 2. ndalon t parakalosh tramvajin
3. paralajmron kalimin e mundshm t trolejbuzsit
4. t detyron ti japsh prparsi trolejbuzsit
5. paralajmron nj KALIM NE NIVEL pa barriera
6. tregon nj zon, n t ciln mund t kalojn vetm mjetet e sherbimit
publik
7. parashikon nj tranzit t mundshm t trolejbusit
17
VENDKALIM KMBSORSH
Pyetsori 39 Sinjali Nr.15
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull n rrug interurbane, vendoset 150 m prpara vendkalimit t
kmbsorve
3. paralajmron nj vendkalim pr kmbsor,i dalluar me sinjale horizontale
4. krkon q t jeni t kujdesshm dhe ti jepni prparsi kmbsorve q

R
kalojn mbi vijat e bardha
5. sht sinjal q vendoset edhe n qendrat e banuara
6. tregon se nuk duhet t bllokojm vendkalimin e kmbsorve duke qndruar
ose pushuar mbi vijat e bardha

R
7. paralajmeron t bjm kujdes pr t mos u prplasur me mjetet q kan
ndaluar pr ti dhn prparsi kmbsorve n at vend
8. tregon se nuk duhet t parakalojm mjetet q po ngadalsojn pr ti dhn
prparsi kmbsorve
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj vend q frekuentohet vetm nga fmijt

T
2. ndalon kalimin e kmbsorve
3. detyron prdorimin e borive pr t trhequr vmendjen e kmbsorve n
rrug
4. lejon ndalimin e mjeteve mbi vijat e bardha t kmbsorve, mjafton q t
H
lm vend t mjaftueshm pr kmbsort
5. tregon nj rrug pr kmbsort
6. krkon tu jepet prparsi vetm fmijve q dalin nga shkolla
7. krkon ti biem borive q kmbsort t jen t kujdesshm pr mjetin q po
afrohet
S
P

VENDKALIM PR BIIKLETAT
Pyetsori 40 Sinjali Nr.16
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, n rrug interurbane vendoset 150 m para nj vendkalimi pr
D

biikleta
3. paralajmron nj vendkalim biikletash me sinjale horizontale
4. tregon se po i afrohemi nj vendi ku mund t kaprcejn rrugn iklistat
5. krkon q t rregullojme shpejtsin e lvizjes dhe ti japim prparsi
biiklistve n at zon
6. krkon t sillemi n mnyr t till q t mos shkaktojme pengesa apo
veshtiresi pr kalimin e biciklisteve
7. krkon t rregullojme shpejtsin dhe po t jet e nevojshme , t ndalojm
lvizjen
8. ndalon parakalimin e mjeteve q kan ndaluar pr ti dhn prparsi
biiklistve n at vend
18
Prgjigje t gabuara 1. vendoset pas do vendkalimi pr biikletat
2. sht nj sinjal tregues informues
3. ndalon qarkullimin e biikletave
4. paralajmron fillimin e nj rruge pr biikletat
5. vendoset pr t treguar gara iklistike n rrug
6. tregon nj zon urbane t rezervuar pr qarkullimin e biikletave
7. krkon ti biem boris nse shohim biciklist q duan t ndrpresin rrugn

R
ZBRITJE E RREZIKSHME
Pyetsori 41 Sinjali Nr.17
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull n rrug interurbane, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s

R
rrezikut
3. vendoset para nj zbritje t rrezikshme
4. tregon edhe vlern e pjerrsis s rrugs n prqindje
5. paralajmron nj pjes rruge ku hapsira e frenimit t mjetit rritet n
krahasim me frenimin n rrug t drejt
T
6. krkon t jemi t kujdesshm pr shpejtsin e lvizjes
7. krkon q t zbresim marshin e lvizjes, pr t kontrolluar m mir lvizjen
e automjetit
8. krkon t shmangim prdorimin e shpesht t frenave, pr t mos shkaktuar
H
mbinxehjen e elementeve frenues
9. krkon t rrisim distancn e siguris me mjetet q kemi prpara
10. krkon t zmadhojm edhe m shum distancn e siguris kur rruga sht e
lagur
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj pjes rruge me shtres rrugore t parregullt
S

2. paralajmron nj ngjitje t rrezikshme


3. paralajmron nj pjes rruge q sht mir t prshkohet me friksionin e
shkelur gjat gjith kohs
4. paralajmron nj rrezik t vogl n rast shiu
P

5. tregon se nuk lejohet t kalohet shpejtsia prej 10 km /or


6. krkon t ecim me marshin m t lart dhe ta ruajm shpejtsin me ann e
frenimeve t vazhdueshme
D

NGJITJE E RREZIKSHME
Pyetsori 42 Sinjali Nr.18
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut.
3. vendoset para nj rruge t prpjet me pjerrsi t madhe
4. tregon vlern e pjerrsis s rrugs n prqindje (n %)
5. paralajmron nj t prpjet t rrezikshme, pr shkak t pjerrsise s rrugs
19
6. paralajmron nj pjes rruge q duhet prshkuar me nj marsh m t ult pr
t shfrytzuar m mir fuqin e motorit
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj pjes rruge q duhet prshkuar me friksionin e shkelur
plotsisht
2. paralajmron nj pjes rruge ku hapsira e frenimit rritet n krahasim me
rrugn e drejt
3. paralajmron nj pjes rruge me kthesa t ngushta
4. paralajmron nj rrug n zbritje (tatpjet) me pjerrsin 10%

R
NGUSHTIM SIMETRIK I RRUGS ( N T DYJA ANT E SAJ)
Pyetsori 43 Sinjali Nr. 19
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku

R
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut
3. paralajmron ngushtim t rrugs n t dyja kraht
4. paralajmron se shkmbimi i mjeteve n at vend sht i vshtir
5. mund t shoqrohet me sinjalin JEP PRPARSI n rrugt me sens t
alternuar

Prgjigje t gabuara
T
6. nse sht me fush t verdh, vendoset n prani t nj kantieri rrugor
7. paralajmron uljen e shpejtsis s lvizjes
1. sht nj sinjal urdhrues ndalimi
2. ndalon qarkullimin e autobusve n at segment rruge
H
3. paralajmron nj hyrje n tunel pr mjetet
4. paralajmron nj kryqzim t rrymave t trafikut
5. tregon gjithmon nj rrug me nj sens lvizjeje
S

NGUSHTIM ASIMETRIK I RRUGS (NGA E MAJTA)


P

Pyetsori 44 Sinjali Nr. 20


Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m perpara piks se nisjes s rrezikut
3. paralajmeron nj ngushtim t rrezikshem t rrugs nga e majta
D

4. paralajmeron nj pjes rruge, e cila duhet t prshkruhet me kujdes t


madh sidomos n rastin e nj moti t keq e me nj fushpamje t dobt
5. mund t shoqerohet me nj panel plotsues q tregon gjatsin e rrugs s
ngushtuar
6. po t jet me fush t verdh vendoset n afrsi t nj kantieri rrugor
7. na tregon q duhet t rregullojm shpejtsin dhe nse sht e nevojshme t
ndalojm lvizjen
8. paralajmron vshtirsi n kmbimin e mjeteve n at segment rruge

Prgjigje t gabuara 1. tregon nj ndrpreje t rrugve nga e majta


2. paralajmron se po i afrohemi nj rruge me gunga

20
3. tregon nj mbikalim t rrugs
4. paralajmron nj nnkalim pr kmbsort n at vend
5. tregon ngushtim t karrexhats nga krahu i djatht
6. sht sinjal i prkohshm

NGUSHTIM ASIMETRIK I RRUGS (NGA E DJATHTA)


Pyetsori 45 Sinjali Nr. 21

R
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes se rrezikut.
3. paralajmron nj ngushtim t rrugs nga e djathta
4. mund t shoqrohet me nj panel plotsues q tregon gjatsin e rrugs s
ngushtuar

R
5. paralajmron nj pjes rruge e cila duhet t prshkohet me kujdes
6. na tregon q duhet t ulim shpejtsin dhe nse sht e nevojshme, t
ndalojm lvizjen
7. paralajmron vshtirsin n kmbimin e mjeteve n at segment rruge

Prgjigje t gabuara
T
1.
2.
3.
4.
sht nj sinjal urdhrues
paralajmron se po afrohemi n nj pjes rruge me gunga
tregon nj mbikalim t rrugs
paralajmron pr nj nnkalim pr kmbsort n segment rruge
H
5. tregon nj ngushtim t karrexhats nga krahu i majt
6. tregon nj ndrprerje t rrugve nga e djathta
S

UR E LVIZSHME
Pyetsori 46 Sinjali Nr. 22
P

Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku


2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut.
3. paralajmron nj ur t lvizshme
4. mund t shoqrohet me nj panel q tregon oraret e manovrave
D

5. mund t pasohet edhe nga sinjalizim me dy drita t kuqe


6. na tregon se, nse dritat e kuqe, t vendosura pas tij jan t ndezura, duhet
t ndalojm lvizjen
7. krkon t ngadalsoni shpejtsin q t ndaloni n kohn e duhur kur ura
sht duke u ngritur
8. mund t vendoset mbi panelin largsi tregues (sinjalin Nr.13) me tri shirita
t kuq
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj zon portuale
2. tregon nj ur me pjerrsi t madhe
3. paralajmron nj KALIM N NIVEL me barriera
4. ndalon parakalimin nse sinjali sht vendosur n nj rrug q t on n port
21
5. krkon q ti japim prparsi mjeteve q vijn prball nesh

BANKINA T DEMTUARA
Pyetsori 47 Sinjali Nr. 23
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut
3. paralajmron nj pjes rruge me bankin me rrezik shembje

R
4. paralajmron nj rrug me bankina t pasigurta
5. kshillon t mos zhvendosemi shum djathtas gjat lvizjes
6. mund t shoqrohet me panelin Nr. 122 q tregon gjatsin e bankins s
dmtuar
Prgjigje t gabuara 1. sht nj sinjal i prkohshm

R
2. ndalon vazhdimin e lvizjes n at rrug
3. paralajmron nj rrug me siprfaqe t rrshqitshme
4. duhet t shoqrohet me nj sinjal pr rritjen e shpejtsis
5. tregon nj rrug vetm pr kamiont ku autoveturat ndalohet t kalojn

T
H
RRUG E RRSHQITSHME
Pyetsori 48 Sinjali Nr. 24
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut
3. paralajmeron nj pjese rruge q, n kushte t veanta t mjedisit ose
S

klims mund t bhet nj siprfaqe e rrezikshme n rreshqitje


4. paralajmron nj pjes rruge t rrshqitshme pr mjetet
5. paralajmroj se rruga bhet e rrshqitshme n raste shiu
6. paralajmron nj pjes rruge e cila, n kushte t veanta, mund t krijoj
P

shtres akulli
7. paralajmron nj pjes rruge ku frkimi i gomave me rrugn zvoglohet n
rrethana t caktuara
8. paraqet detyrimin q t rregullojm shpejtsin e lvizjes n varsi t
kushteve t rrugs
D

9. paralajmeron se nse ka lagshti apo akull n rrug t ulim shpejtsin dhe


t shmangim frenimet e forta
10. duhet t rrisim distancn e siguris kur kushtet atmosferike nuk jan t mira
11. mund t shoqrohet me panele plotsuese
Prgjigje t gabuara 1. krkon q n raste shiu , t shtojm shpejtsin fuqishm q t dalim nga
zona e rrezikshme
2. paralajmron nj ngushtim t rrugs n at segment rruge
3. paralajmron mundsin e zhvendosjes s mjetit pr shkak t ers s fort
ansore
4. paralajmron nj pjes rruge ku rritet frkimi i gomave t mjetit me rrugn
5. na tregon q duhet t zvoglojm distancn e siguris me mjetet prpara
22
6. paralajmron nj rrug t dmtuar n shtresn e asfaltit
7. tregojn q hapsira e frenimit n kt pjes rruge zvoglohet

FMIJ N RRUG
Pyetsori 49 Sinjali Nr. 25
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull n rrug interurbane, vendoset 150 m prpara vendit ku mund t

R
lvizin fmijet
3. paralajmron vende ku kalojn fmije, si shkolla, kopshte, parqe publike
4. mund t ndeshet n afrsi t nj shkolle 9 vjeare
5. mund t vendoset n afrsi t nj parku lojrash, q frekuentohet nga fmijt
6. paralajmron vende ku shpesh lvizin fmij, si fusha loje dhe t tjera t

R
ngjashme me to
7. mund t vendoset edhe n afrsi t parqeve publike
8. paralajmron se duhet t bjm shum kujdes, pr arsye se n rrug mund t
kalojn fmij
9. krkon t ulim shpejtsin dhe t lvizim me kujdes, edhe nse fmijet jan

Prgjigje t gabuara
T n trotuar
10. tregon q t mos parakalojm mjete q kan ndaluar pr tu dhn prparsi
fmijve q kalojn
1. ndalon manovrn e kthimit t sensit t lvizjes
H
2. ndalon qarkullimin e fmijve t pashoqruar me t rritur
3. ndalon qarkullimin e t rriturve nse nuk shoqrojn fmij
4. tregon fundin e rrugs pr fmij
5. lajmron fmijt q t mos zbresin nga trotuari
6. ndalon qarkullimin e mjeteve me motor n ort e caktuara pr qarkullimin e
S

fmijve
7. ndalon qarkullimin e mjeteve n oraret q dalin fmijt nga shkolla .
P

KAFSH SHTPIAKE
D

Pyetsori 50 Sinjali Nr. 26


1. sht nj sinjal vertikal rreziku
Prgjigje t sakta 2. si rregull, vendoset 150 m prpara vendit ku mund t shfaqen kafsht
3. paralajmron nj pjes rruge ku mund t kalojn kafsht shtpiake
4. krkon kujdes t veant pr shkak t pranis s mundshme t kafshve
shtpiake n karrexhat
5. ju tregon se duhet t ngadalsoni shpejtsin deri n ndalim t plot nse
kafsht n rrug nuk largohen
1. i vendosur n nj zon rurale paralajmron ferm kafshsh
Prgjigje t gabuara 2. paralajmron pranin e mundshme t mjeteve t trhequra nga kafsht
3. paralajmron nj rrug fshati

23
4. ju detyron t ngadalsoni shpejtsin dhe ti bini vazhdimisht boris pr t
largur kafsht nga rruga
5. paralajmron nj zon pr kullota n t ciln ndalohet kalimi i automjeteve

KAFSH T EGRA, T LIRA


Pyetsori 51 Sinjali Nr. 27
1. sht nj sinjal vertikal rreziku

R
Prgjigje t sakta 2. si rregull, vendoset 150 m prpara vendit ku mund t shfaqen kafsht e egra
3. paralajmeron nj pjes t rrugs ku mund t kalojn papritur, kafsh t
egra.
4. ju tregon t ulni shpejtsin dhe, nse kafsht japin shenja paniku, t
ndaloni lvizjen e automjetit

R
5. ju tregon q t jeni t kujdeshm dhe t ulni shpejtsin pr t shmangur
prplasjen me kafsht e egra q mund t shfaqen papritur n karrexhat
6. paralajmron kaprcimin e mundshm t karrexhats nga kafsht e egra
1. paralajmron nj zon pyjore n t ciln sht i ndaluar kampingu
Prgjigje t gabuara 2. paralajmron nj rrug malore

T
3. ju detyron t ulni shpejtsin dhe ti bini boris vazhdimish pr t larguar
kafsht nga karrexhata
4. lejon vetm kalimin e automjeteve q kan t katr rrotat aktive
H
QARKULLIM N T DY SENSET E RRUGS
S

Pyetsori 52 Sinjali Nr. 28


Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull vendoset 150 m perpara piks s nisjes s rrezikut
3. paralajmeron se karrexhata do t bhet me dy sense lvizjeje nga nj sens
P

lvizjeje q ishte m par


4. paralajmeron se mund t takohen mjete qe vijn prball, meqense
qarkullimi i njanshem ka mbaruar
5. paralajmeron nj pjese t s njjtes rrug, me drejtim qarkullimi t dyfisht
6. paralajmron se mbaron drejtimi i njanshm i qarkullimit
D

7. nse sht me fush t verdh, tregon pranin e punimeve n rrug


8. paralajmron se nse lejohet parakalimi, duhet t bhet me nj kujdes t
ve ant
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron se qarkullimi kryhet tashm me dy karrrexhata t pavarura
2. paralajmron se qarkullimi do t bhet me nj sens lvizjeje
3. detyron ti japim prparsi mjeteve q vijn prball nesh
4. tregon t drejt prparsie n rrug me nj sens t alternuar
5. vendoset para nj ngushtimi rrug
6. vendoset para nj sensi t vetm t alternuar t karrexhats

24
RRETHQARKULLIMI
Pyetsori 53 Sinjali Nr. 29
Prgjigje t sakta 1. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s fillimit t rrethrrotullimit
2. paralajmron nj ndrprerje t rrugve jashtqytetese, t rregulluara me
qarkullim rrotullues
3. paralajmron nj kryqzim t dy ose m shum rrugve t rregulluar me
qarkullim rrotullues n drejtim sipas shigjetave t treguara n sinjal
4. mund t vendoset edhe n qendrat e banuara, kur e krkojn kushtet e

R
trafikut, pr rritjen e siguris n qarkullim
5. mund t jet i perdorur edhe n qendrat e banuara pr motivet e sigurie
rrugore
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron se n kryqzimin q po vjen, ndalohet kthimi nga e djathta

R
2. paralajmron nj rrug t mbyllur pr t ciln duhet t kthehemi mbrapsht
3. paralajmron nj kthim majtas t detyruar

Pyetsori 54
T
RRUGA T ON NE MOL
Sinjali nr. 30
H
1. sht nj sinjal vertikal rreziku
Prgjigje t sakta 2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut
3. paralajmron se rruga del n nj mol,ose dige me rrezikun e rnies n uj
4. mund t plotsohet nga nj sinjal me nj ose dy drita t kuqe vezulluese
5. paralajmeron se duhet t ulim shpejtesin, sidomos natn, pr t mos rn n
S

uj
6. sht sinjal rreziku q t detyron t kesh kujdes t veant, kur kryejm
manovrime me marshin mbrapa (indietr)
1. mund t paralajmroj nj ur t lvizshme
P

Prgjigje t gabuara 2. mund t paralajmroj nj ur t prishur


3. mund t paralajmroj rrezikun nga dallgt e larta
4. mund t paralajmroj rrezikun q paraqet nj ur ngritse
5. mund t paralajmroj nj pjes rrug t ndrprer pr shkak t prmbytjeve
D

MATERIALE T PAQNDRUESHME N RRUG


Pyetsori 55 Sinjali Nr. 31
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut
3. paralajmeron pranin, mbi siperfaqen e rrugs t lndve si akull, zhavorr
etj
4. paralajmron nj pjes rruge n t ciln kapja e gomave me rrugn mund t
25
zovoglohet ndjeshm
5. tregon q duhet t jemi t kujdesshm nse ka kmbsor qoft edhe anash
rrugs
6. paralajmron se duhet ta ulim shpejtsin kur kemi mjete me t cilat do t
shkmbehemi dhe q vijn nga sensi i kundrt t lvizjes
7. paralajmron t ruajm distanc sigurie m t madhe se zakonisht me mjetet
prpara
8. paralajmron se duhet ta ulim shpejtsin sepse ka mundsi t zvogelimit t
kapjes s gomave me rrugn
9. po t jet me fush t verdh tregon q kemi punime rrugore n at zon
Prgjigje t gabuara 1. kshillon ta shtojm shpejtsin, me qllim q t rrisim frkimin e gomave
me rrugn

R
2. tregon q mund t lagen gomat n at pjes rruge
3. tregon nj rrug t dmtuar me shtres rrugore t prishur
4. tregon nj rrug me bankina t dmtuara
5. paralajmron nj rrug ku shfaqet rreziku q t bien gur nga djathta

R
Pyetsori 56
Prgjigje t sakta
T
RNIE GURSH
Sinjali Nr. 32
1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut
H
3. paraqet rrezikun e rnies s gurve nga nj shkmb n ann e majt t rrugs
4. paralajmron nj pjes rruge n t ciln mund t hasim gur t mdhenj mbi
karrexhat
5. paralajmeron q t ulim shpejtsin pr t shmangur prplasjen me copat e
mundshme t gurve n rrug
S

6. parlajmron se karrexhata mund t jet pjesrisht e zn nga gur ose masa


dheu t shkputura nga shkmbinj ansor
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj pjes rruge ku bhen punime rrugore
2. tregon se, pr t shmangur rrezikun, duhet ti biem borive fort
3. paralajmron nj pjes rruge me shtres rrugore t parregullt
P

4. paralajmron nj pjes rruge t deformuar


5. paralajmeron nj pjes rruge n gjendje t keqe dhe me shtres jo t rregullt
D

RNIE GURSH
Pyetsori 57 Sinjali Nr. 33
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes se rrezikut
3. paraqet rrezikun e rnies s gurve nga nj shkmb n ann e djatht t
rrugs
4. paralajmron nj pjes rruge n t ciln mund t hasim gur t mdhenj mbi
karrexhat
26
5. kshillon q t ulim shpejtsin pr t shmangur prplasjen me copat e
mundshme t gurve n rrug
6. paralajmron se karrexhata mund t jet pjesrisht e zn nga gur ose
masa dheu t shkputura nga shkmbinj ansor
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj pjes rruge ku bhen punime rrugore
2. tregon se, pr t shmangur rrezikun, duhet ti biem borive fort
3. paralajmron nj pjes rruge t paasfaltuar
4. paralajmron nj pjes rruge t deformuar
5. paralajmron nj pjes rruge me bankina ansore t dmtuara

R
SEMAFOR VERTIKAL
Pyetsori 58 Sinjali Nr.34

R
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal reziku
2. kur sht jasht qendrave t banuara, si rregull vendoset 150 m prpara
impjantit semaforik
3. paralajmron nj impiant semaforik, brnda ose jasht qndrave t banuara,
me vendosje vertikale t fenerve
T
4. tregon se duhet t ulim shpejtsin dhe, nse sht e nevojshme, t
ndalojm lvizjen
5. kur sht me fush t verdh, paralajmron nj impiant semaforik t
prkohshm n rrug
H
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj ndrprerje t rrugs me hekurudhn me barriera
2. mund t tregoj nj KALIM N NIVEL me gjysmbarriera
3. paralajmron pranin e nj ure t lvizshme
4. paralajmron pranin e sinjalit STOP
5. tregon nj sens unik t alternuar
S
P

SEMAFOR HORIZONTAL
Pyetsori 59 Sinjali Nr. 35
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal rreziku
D

2. kur sht jashte qendra t banuara si rregull, vendoset 150 m prpara


impjantit semaforik.
3. paralajmron nj impiant semaforik, brenda ose jasht qndrave t
banuara, me vendosje horizontale t fenerve
4. tregon q duhet t ulim shpejtsin dhe, nse sht e nevojshme, t
ndalojm lvizjen
5. mund t ket n vend t diskut t verdh nj sin jal me drit t verdh
pulsues
6. kur sht me fush t verdh, paraqet sinjal t prkohshm n rrug
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj ndrprerje t rrugs me hekurudhn, t mbrojtur me barriera
2. mund t tregoj nj KALIM N NIVEL me gjysmbarriera
27
3. paralajmron pranin e nj ure t lvizshme
4. paralajmron pranin e sinjalit STOP
5. sinjalizon hyrjen n traget me an t nj ure t lvizshme

MJETE FLUTURUSE
Pyetsori 60 Sinjali Nr. 36
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal rreziku

R
2. vendoset n rruget n afersi t ajroporteve pr t paralajmeruar zhurma
ose drit t fort nga ulja ose ngritja e avionve
3. paralajmeron mundesin e zhurmave t forta, t papritur t shkaktuar nga
fluturimi i avioneve nnje lartesi t vogl
4. paralajmeron mundesin e verbimit nga drita e fort e shkaktuar nga

R
mjetet fluturuese n kuota t ulta
5. paralajmron t bni kujdes pr shkak t shqetsimit q mund t sjellin
fluturimet e avionve n kuota t ulta
Prgjigje t gabuara 1. ndalon hyrjen n aeroporte

T
2. paralajmron nj bashksi t rrezikshme udhkryqesh rrugor
3. paralajmron nj zon ku fluturojn avion t leht me vela
4. paralajmron nj zon t prcaktuar pr strvitje ushtarake
5. paralajmron nj pjes rruge e cila sht shum e ekspozuar ndaj errave
t forta ansore
H
S

ER E FORT ANSORE
Pyetsori 61 Sinjali Nr. 37
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut
P

3. paralajmron nj pjes rruge n t ciln krijohen erra t forta ansore


4. paralajmron mundsin e errave t forta ansore n daljen nga nj tunel
5. mund t paralajmeroj nj rrug mbi ur q mund t bhet objekt pr er t
fort ansore
D

6. paralajmron rrezikun nga era e fort pr mjetet me karroceri t mbyllur


me tenda ose pr ata q jan me rimorkio
7. krkon t ecim me kujdes dhe t mbajm timonin fort me t dyja duart
8. paralajmron ndalimin nse era sht shum e fort, sidomos pr mjetet
me masa t vogla dhe karroceri me tend shum t lart
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron pranin e aeroplanve q fluturojn n lartsi t ulta
2. paralajmron nj pjes rruge afr nj aeroporti
3. paralajmron pranin e nj fushe aviacioni n afrsi
4. tregon drejtimin e ers pr ngritjen dhe uljen e avionve
5. tregon prezencn e nj parku lojrash n afrsi

28
6. tregon se shtohet frkimi i gomave me rrugn pr kamionet me karoceri me
tnde
7. krkon shtimin e shpejtsis sidomos n daljet nga tunelet

RREZIK ZJARRI
Pyetsori 62 Sinjali Nr. 38
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal reziku

R
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks s nisjes s rrezikut
3. paralajmron kalimin n nj zon veanrisht t rrezikshme nga ndezja e
papritur e zjarrit
4. paralajmron afrimin n nj zon q rrezikohet nga rnia e zjarrit pr shkak
t ndezjeve t pakontrolluara

R
5. mund t tregoj se po kalojm nj zon me pem ose shkurre ans rrugs,
t cilat mund t marrin flak lehtsisht
6. paralajmron nj zon anash rrugs me rrezikun e ndezjes s zjarrit (si
zona naftnxjerrse)

T
7. mund t shoqrohet me nj panel plotsues, q tregon gjatsin e rrugs q
rrezikohet nga zjarri i mundshm
8. paralajmron drejtuesit e mjeteve t mos hedhin cigare ose shkrepse t
ndezura nga dritarja e mjetit
9. krkon t mos ndalojm mjetin mbi shkurre e bare t that, sidomos kur
H
mjetet jan me marmit katalitike
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron rrezikun e nj shprthimi
2. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn lnd shprthyese
3. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn produkte q marrin flak
shpejt
S

4. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn karburante (lngje t


ndezshme)
5. tregon mundsine e nj ere t fort ansore
P
D

RREZIK
Pyetsori 63 Sinjali Nr 39
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal rreziku
2. si rregull, vendoset 150 m prpara piks se nisjes se rrezikut
3. paralajmeron nj rrezik t ndryshm nga ata q jan parashikuara n
sinjalet e tjer t rrezikut
4. shoqrohet detyrimisht me nj panel plotsues me simbol ose nj
mbishkrim q saktson natyrn e rrezikut
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj pjes rruge me shtres asfalti t dmtuar
2. tregon se duhet t vazhdojm rrugn detyrimisht drejt
3. tregon nj ngjitje ( t prpjet ) t vshtir
29
1.2 SINJALET URDHRUESE

SINJALET E PRPARSIS

JEP PRPARSI

R
Pyetsori 64 Sinjali Nr. 40
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal prparsie (urdhrues)
2. urdhron pr tu dhn prparsi mjeteve q qarkullojn n rrugn q do
t futesh
3. urdhron se duhet ti japim prparsi n kryqzim mjeteve q vijn si nga e

R
djathta ashtu edhe nga e majta
4. sht i vlefshm n kryqzime me semafor, kur semafori sht me drit t
verdh pulsuese
5. vendoset n rrug dytsore, t cilat nuk kan t drejt prparsie

T
6. gjendet n n korsit e shpejtimit q t ojn n hyrjet e autostradave
7. krkon q t ulim shpejtsin dhe, po t jet nevoja, edhe t ndalojm para
kryqzimit
H
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n rrugt q kan t drejt prparsie
2. vendoset si rregull, 150 m para kryqzimit
3. prgjat autostradave, vendoset n distanc m t madhe se 150 m nga
kryqzimi
4. t detyron t ndalosh para kryqzimit
S

5. vendoset vetm n rrugt e qendrave t banuara


6. sht sinjal tregues i drejtimit
7. paraqet trekndshin e rrezikut q kemi n mjet
8. mund t paraprihet nga sinjali nr.43 Ndal dhe jep perparesi
P
D

NDALO DHE JEP PRPARSI


Pyetsori 65 Sinjali Nr. 41
Prgjigje t sakta 1. t detyron t ndalosh para vijs trthore t ndalimit, n kryqezimin me nj
rrug me t drejt prparsie dhe t japsh prparsi
2. t detyron t ndalosh e t japsh prparsi n hyrje t kryqzimi, pa e zn
kryqzimin.
3. t detyron t ndalosh dhe t japsh prparsi nga e majta dhe nga e djathta
4. t detyron t ndalosh, edhe kur semafori sht me drit pulsuese t verdh
30
5. gjendet n kryqzim, me nj rrug q gzon t drejtn e prparsis
6. detyron kufizimin e shpejtsis dhe ndalimin para vijs s ndalimit
7. n prani t semaforit me drit jeshile ose t policit t trafikut, i cili na fton
t ecim, nuk na detyron t ndalojm
8. prdoret si rregull n kryqzime me rrezikshmeri t lart ose me
fushpamje t pamjaftueshme
Prgjigje t gabuara 1. prshkruan detyrimin q t ndalojm dhe t japim prparsi n ngushtimet
e rrugve njkalimshe t alternuara
2. detyron t ndalosh n nj pik doganore
3. t detyron t ndalosh vetm kur kryqzohemi me mjete t tjera
4. t detyron t ndalosh dhe t japsh prparsi vetm nga e djathta

R
5. detyron t ndalosh, sepse n at vend kemi ndalim qarkullimi
6. tregon detyrimin pr t ndaluar para nj postblloku t policis

R
Pyetsori 66
Prgjigje t sakta
T
PARALAJMRIM PR DHNIE PRPARSIE
Sinjali Nr. 42
1. paralajmron pranin e nj sinjali pasardhs JEP PERPARESI
2. paralajmron drejtuesit e mjeteve pr t dhn prparsi nga e majta dhe
H
nga e djathta, pas 320 m
3. tregon distancn nga kryqzimi, ku duhet t japim prparsi
4. paralajmron q po afrohemi n nj kryqzim, ku duhet t japim prparsi
5. paralajmron se duhet ta ulim shpejtsin pr t qn n gjndje q t
mund t ndalemi e t japim prparsi
S

6. tregon se po lvizim n nj rrug q nuk e ka t drejtn e prparsis


Prgjigje t gabuara 1. paralajmron q duhet t ndalojm dhe t japim prparsi
2. tregon se pas 320 metrash do ndeshim sinjalin STOP
3. tregon distancn nga kryqzimi ku duhet detyrimisht t ndalojm
P

4. paralajmron detyrimin q t ndalojm dhe t japim prparsi


5. paralajmron nj kryqzim ku sht n fuqi rregulli i prparsis nga
djathta
6. paralajmron q pas 320 metrash ka nj semafor me tri drita
D

PARALAJMRIM NDALIMI DHE DHNJE T DREJT KALIMI


Pyetsori 67 Sinjalin Nr. 43
prgjigje e sakt 1. paralajmron pranin e nj sinjali pasardhs NDAL DHE JEP
PRPARSI
31
2. paralajmron se do ndeshim sinjalin STOP n kryqzim
3. paralajmron se n kryqzim jemi t detyruar t ndalojm dhe t japim
prparsi
4. na bn t ditur q duhet t ndalojm pas 320 metrash dhe t japim prparsi
majtas e djathtas
5. fton drejtuesit e mjeteve t ulin shpejtsin dhe t ndalojn n kryqzimin
q ndodhet pas 320 m
Prgjigje t gabuara 1. fton drejtuesit e mjeteve, vetm t ulin shpejtsin dhe, po t jet e
nevojshme, t japin prparsi pas 320 m
2. vendoset 320 metra para sinjalit JEP PRPARSI
3. paralajmron pranin e nj postblloku t doganave

R
4. vendoset vetm n rrugt urbane (qytetse)
5. mund t paralajmroj nj zon shrbimi n autostrada
6. vendoset para postbllokut NDAL POLICIA

R
KRYQZIM ME PRPARSI NGA E DJATHTA
Pyetsori 68
Prgjigje t sakta T
Sinjali Nr. 44
1. paralajmron nj kryqzim n t cilin sht n fuqi rregulli i prgjithshm i
dhnies s prparsis nga e djathta
2. na urdhron t lvizim me shpejtsi t kufizuar dhe tu japim t drejt
H
kalimi mjeteve q vijn nga krahu i djatht
3. paralajmron nj kryqzim ku duhet ti japim t drejt kalimi mjeteve q
vijn nga e djathta
4. na urdhron t sigurohemi q mjetet q vijn nga e majta jan t gatshm t
na japin neve t drejtn e kalimit
S

5. sht nj sinjal prparsie (urdhrues)


Prgjigje t gabuara 1. mund t paralajmroj nj kalim n nivel me barriera
2. mund t pasohet nga sinjali JEP PRPARSI
3. mund t pasohet nga sinjali STOP
P

4. vendoset si rregull 250 m larg nga nj kryqzim urban


5. sht sinjal tregues i rrugve interurbane kryesore
6. n autostrada vendoset n distanc mbi 150 metra larg nga kryqzimi
D

JEP PRPARSI N RRUGT NJKALIMSHE T ALTERNUARA


Pyetsori 69 Sinjali Nr. 45
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal urdhrues prparsie
2. tregon detyrimin pr ti dhn prparsi mjeteve q vijn nga kahu i
kundrt, n nj ngushtim rruge
32
3. lejon kalimin vetm pr nj rresht mjetesh
4. krkon q ti japim t drejt kalimi mjeteve q vijn nga kahu i kundrt
5. krkon t kufizojm shpejtsie dhe t prgatitemi t japim t drejtn e
kalimit t mjeteve q vijn prball nesh
6. n nj rrug me sens t dyfisht qarkullimi, i paraprin nj ngushtimi t
rrugs ku mund t kaloj vetm nj rresht mjetesh
7. gjndet para nj ngushtimi rruge ku, si rregull, mund t kaloj vetm nj
rresht mjetesh
8. krkon q t ndalemi n qoft se kmbimi sht i vshtir
Prgjigje t gabuara 1. tregon fundin e rrugs me dy sense lvizjeje pr qarkullim
2. n nj karrexhat me nj sens lvizjeje, tregon fillimin e sensit t dyfisht

R
t qarkullimit
3. tregon fundin e sensit t vetm t qarkullimit
4. vendoset n rrug me nj sens lvizjeje pr qarkullim
5. tregon t drejt prparsie
6. tregon q rruga ecn paralel me nj linj hekurudhore

R
Pyetsori 70
T
FUNDI I T DREJTS S PRPARSIS
Sinjali Nr. 46
H
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e rrugs me t drejt prparsie
2. tregon q duhet t jemi m t kujdesshm, sepse nuk kemi m t drejt
prparsie
3. tregon se, prve rasteve kur sinjalizohet ndryshe, n kryqzime kan
prparsi mjetet q vijn nga e djathta
S

4. sht nj sinjal prparsie (urdhrues)


5. mund t ndiqet (pasohet) nga sinjali ndalo dhe jep prparsi
6. ndryshon rregullat e mparshme t prparsis n kryqzime
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrug me t drejt t prparsis
P

2. sht sinjal i prkohshm rrugor


3. t detyron t ndalosh n kryqzim
4. tregon vazhdimin e rrugs kryesore pa kufizim shpejtsie
5. tregon fundin e ndalimit t mparshm
6. tregon gjithmon afrimin n nj kryqzim n t cilin sht n fuqi rregulli
D

i prparsis nga e djathta


7. fundin e rrugs me dy sense levizje pr qarkullim

KRYQZIM ME T DREJT PRPARSIE...


Pyetsori 71 Sinjali Nr. 47
Prgjigje t sakta 1. paralajmron nj kryqzim t rrugs kryesore me nj rrug dytsore

33
2. paralajmron nj kryqzim ku mjeti ne rrugn kryesore ka prparsi ndaj
mjeteve q vijn nga rruga dytsore
3. paralajmron nj kryqzim me nj rrug q nuk ka t drejt prparsie
4. e humb fuqin si sinjal n prani t policit t trafikut
5. mund t paraprihet nga sinjali E DREJT PRPARSIE
6. paralajmron t ngadalsojm shpejtesin dhe t sigurohemi se mjetet q
vijn majtas ose djathtas po na japin prparin
7. paralajmron nj kryqzim ku ne kemi t drejt prparsie
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj ndrprerje t rrugs me nj linj hekurudhore
2. paralajmron nj kryqzim n form T-je, me nj rrug ansore
3. tregon se n kryqzimin q po afrohet, e ndalon kthimin nga e majta

R
4. vendoset n autostrada
5. tregon pranin e stacionit t autobusve interurban (ndrqytets)
6. paralajmron nj kryqzim ku duhet t japsh prparsi
7. vendoset n korsit e shpejtimit pr t treguar rrugn hyrse n autostrad
8. tregon nj kryqzim me prparsi vetm ndaj mjeteve q kemi n t majt

R
Pyetsori 72
Prgjigje t sakta
T
KRYQZIM N FORM T-je
Sinjali Nr. 48
1. paralajmron nj kryqzim t nj rrug kryesore me nj rrug dytsore
2. paralajmron nj kryqzim n form T-je, me nj rrug jokryesore q
H
futet nga e djathta
3. paralajmron t kufizojme shpejtsin dhe t tregojm kujdes gjat
lvizjes
4. sht nj sinjal vertikal prparsie
S

5. paralajmron nj kryqzim me nj rrug e cila nuk ka t drejt prparsie


6. sinjalizon nj kryqzim n t cilin mjetet kan prparsi ndaj mjeteve q
vijn nga e djathta
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nga e djathta nj rrug pa dalje (t mbyllur)
2. ndalon kthimin djathtas
P

3. vendoset n rrugkalimet dhe hyrjet e autostradave


4. paralajmron nj hyrje n rrug me korsi shpejtimi
5. lejon qndrimin e mjeteve n vazhdimsi t kryqzimit
D

KRYQZIM N FORM T-je


Pyetsori 73 Sinjali Nr. 49
Prgjigje t sakta 1. paralajmron nj kryqzim t nj rruge me t drejt prparsie me nj
rrug q nuk ka t drejt prparsie
2. paralajmron nj kryqzim n form T-je, me nj rruge jokryesore q
futet nga e majta
7. paralajmron t kufizojm shpejtsin dhe t tregojm kujdes gjat
34
lvizjes
3. sht nj sinjal vertikal prparsie
4. paralajmron nj kryqzim me nj rrug e cila nuk ka t drejt prparsie
5. sinjalizon nj kryqzim n t cilin kemi prparsi ndaj mjeteve q vijn
nga e majta
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nga e djathta nj rrug pa dalje (t mbyllur)
2. ndalon kthimin majtas
3. vendoset n rrugkalimet dhe hyrjet e autostradave
4. paralajmron hyrjen n rrug me korsi shpejtimi
5. lejon qndrimin n vazhdimsi t kryqzimit
6. paralajmron nj ndrprerje me nj linj hekurudhore

R
R
HYRJE NGA E DJATHTA
Pyetsori 74 Sinjali Nr. 50
Prgjigje t sakta 1. paralajmron nj hyrje nga e djathta n nj karrexhat t pajisur me korsi
shpejtimi

T
2. paralajmron hyrje nga e djathta
3. mund t ndeshet n autostrada
4. fton drejtuesit e mjeteve t jen t kujdesshm e t shmangin rreziqet me
mjetet e tjera q krkojn t futen n rrymn kryesore t qarkullimit
5. tregon q kemi prparsi ndaj mjeteve q vijn nga e djathta
H
6. na bn t ditur se n rrugn hyrse djathtas sht i vendosur sinjali JEP
PRPARSI
Prgjigje t gabuara 1. paraqet detyrimin q ti japim prparsi mjeteve q vijn nga e djathta
2. vendoset n nj rrug dytsore q nuk gzon t drejt prparsie
3. mund t ndiqet nga sinjali jep prparsi
S

4. n autostrada, nuk paraqet nevojn q t ulim shpejtsin


5. lejon kthimin nga e djathta n kryqzimin q po afrohet
P

HYRJE NGA E MAJTA


D

Pyetsori 75 Sinjali Nr. 51


Prgjigje t sakta 1. paralajmron nj hyrje nga e majta n nj karrexhat t pajisur me korsi
shpejtimi
2. paralajmron nj hyrje nga e majta
3. ndeshet n nj karrexhat me nj sens lvizjeje
4. fton drejtuesit e mjeteve t jen t kujdesshm e t shmangin rreziqet me
mjetet e tjera q krkojn t futen n rrymn kryesore t qarkullimit
5. tregon q kemi prparsi ndaj mjeteve q vijn nga e majta
6. na bn t ditur se n rrugn hyrse nga e majta sht i vendosur sinjali
JEP PRPARSI
Prgjigje t gabuara 1. paraqet detyrimin q ti japim prparsi mjeteve q vijn nga e majta
35
2. vendoset n nj rrug dytsore q nuk gzon t drejt prparsie
3. i paraprin sinjalit JEP PRPARSI
4. n autostrada, nuk paraqet nevojn q t ulim shpejtsin
5. lejon kthimin nga e djathta n kryqzimin q po afrohet

RRUG ME PRPARSI

R
Pyetsori 76 Sinjali Nr. 52
Prgjigje t sakta 1. tregon se pjesa e rrugs gzon t drejtn e prparsis
2. lejon t vazhdohet lvizja drejt
3. mund t prsritet n format t vogl para dhe pas do kryqezimi pr t
treguar vazhdimin e rrugs kryesore

R
4. sht nj sinjal urdhrues prparsie
5. krkon q t sigurohemi se mjetet q vijn nga rrug ansore t na ken
dhn prparsi
6. paraqet nj segment rrugor q mund t ket rrug ansore q kryqzohen

Prgjigje t gabuara
T me t
7. mund t vendoset n nj rrug urbane ose interurbane q gzon t drejtn
e prparsis
1. detyron q t ndalosh n kryqzime
H
2. mund t vendoset pr t mbrojtur vendkalimet e rrezikshme t
kmbsorve
3. vendoset vetm n rrugt interurbane
4. tregon nj kryqzim me prparsi vetm pr mjetet q vijn nga e djathta
5. i ndalon parakalimet
S

6. tregon korsit e rezervuara pr autobust e transportit publik


7. vendoset n prani t kantiereve rrugor t prkohshm
8. n autostrada ka ngjyr jeshile
9. gjendet n fund t nj rruge ku mbaron e drejta e prparsis
P
D

E DREJT KALIMI N RRUGT NJKALIMSHE T


ALTERNUARA
Pyetsori 77 Sinjali Nr. 53
Prgjigje t sakta 1. tregon se drejtuesi i mjetit ka prparsin e kalimit, ndaj mjeteve q vijn
n sens t kundrt
2. tregon se duhet t sigurohemi se mjetet q vijn nga sensi i kundrt t na
ken dhn prparsi
3. tregon se duhet t bjm kujdes gjat lvizjes, megjithse mjetet q vijn
prball, kan detyrimin t japin prparsi
36
4. duhet t jemi t kujdesshm, edhe pse kemi prparsi
5. tregon se lejohen t kalojm ngushtimin e rrugs kur jemi t sigurt se
mjetet prball na kan dhn prparsi
6. tregon se duhet t japim prparsi nse semafori sht i fikur, por
punonjsi i policis pr trafikun na detyron t ndalojm lvizjen
7. tregon se kemi prparsi nse semafori sht me drite t kuqe, por
punonjsi rrugor na jep t drejt kalimi
Prgjigje t gabuara 1. tregon se duhet ti japim prparsi mjeteve q vijn prball nesh
2. tregon se nuk ka nevoj t sigurohemi dhe t kemi kujdes t veante, sepse
e kemi ne t drejtn e prparsis
3. tregon se nuk ka detyrime t veanta, sepse po lvizim n nj rrug me nj

R
sens lvizjeje
4. tregon se jemi n fillimin e nj rrug me sens t dyfisht qarkullimi
5. tregon se duhet t pozicionohemi sa m afr kufirit t djatht t karrexhats
pr t lejuar edhe mjetet prball t kalojn njkohsisht me ne
6. tregon se kemi ne do rast prparsi ne

R
7. tregon se kemi perparesi , edhe kur semafori sht me drit t kuqe

SINJALET E NDALIMIT

T
H
NDALIM QARKULLIMI
Pyetsori 78 Sinjali Nr.54
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal ndalimi
S

2. ndalon qarkullimin e mjeteve n t dy senset


3. ndalon qarkullimin e t gjith mjeteve
4. sht i vendosur n fillim t nj rruge
5. ndalon qarkullimin edhe t makinave bujqsore
P

6. ndalon qarkullimin edhe pr iklomotort e pr biikletat


7. ndalon qarkullimin edhe pr biikletat
8. lejon qarkullimin e kmbsorve
9. mund t ket vlefshmri t kufizuar n rastet kur shoqrohet me panelin
plotsues Nr.123 q tregon kohn e vlefshmris
D

Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin e biikletave


2. sht ndalim qarkullimi vetm pr mjetet me motor
3. lejon qndrimin e mjeteve pr t kryer veprimin e ngarkimit dhe shkarkimit
(t mallrave apo njrzve)
4. ndalon hyrjen e mjeteve n rrug, por e lejon daljen e mjeteve nga rruga
5. paralajmron nj rrug me nj sens lvizjeje
6. lejon qarkullimin e ciklomotorve
7. tregon q qarkullimi sht me nj sens lvizjeje

37
NDALIM KALIMI
Pyetsori 79 Sinjali Nr.55
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon hyrjen pr t gjitha mjetet prball ktij sinjali por lejon hyrjen n
kt rruge nga kahu tjeter

R
3. ndalon hyrjen n rrug, ndrkoh q rruga nga sensi tjetr sht e hapur pr
qarkullimin
4. sht nj ndalim kalimi edhe pr taksit
5. sht nj ndalim kalimi edhe pr mjetet pa motor

R
6. sht i vlefshm edhe n ort e nats
7. lejon daljen e mjeteve nga kjo rrug
8. ndalon kalimin dhe pr biikletat dhe ciklomotort
Prgjigje t gabuara 1. lejon hyrjen n rrug t ciklomotorve
2. lejon hyrjen n rrug t motokarrove
T
3. ndalon edhe hyrjen, edhe daljen nga rruga t gjitha kategorive t mjeteve
4. ndalon manovrn e parakalimit
5. ndalim qndrimi dhe pushimi pr mjetet
H
S
P

NDALIM PARAKALIMI
Pyetsori 80 Sinjali Nr.56
Prgjigje t sakta 1. shte nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon parakalimin e t gjitha mjeteve me motor, prve atyre me dy rrota
D

3. lejon q t parakalohen bicikletat ose mjete t tjera pa motor, kur manovra


kryhet brenda korsis s lvizjes
4. lejon nj autovetur q t parakaloj nj motor me dy rrota, kur manovra
kryhet brenda korsis s lvizjes
5. lejon nj motor ose ciklomotor t parakaloj nj motor ose ciklomotor
tjetr
6. tregon se nj motor ose ciklomotor nuk mund t parakaloj nj autovetur
7. mund t ndeshet si n rrugt urbane, ashtu dhe rrugt interurbane
8. ndalon parakalimin e motokarrove
9. mund t prsritet pas do kryqzimi i shoqruar me nj panel plotsues q
tregon vazhdimsin
38
Prgjigje t gabuara 1. lejon lvizjen e automjeteve n rreshta paralel
2. ndalon parakalimin e automjeteve vetm nse kaprcehet vija gjatsore e
pandrprer
3. lejon nj motor t parakaloj nj autovetur
4. tregon q korsia e krahut t djatht sht e prcaktuar pr lvizjen e
automjeteve t ngadalta
5. e lejon manovrn e parakalimit t nj autoveture por pa e kaprcyer vijn
gjatsore t pandrprer
6. ndalon nj autovetur t parakaloj nj ciklomotor

R
R
DISTANC MINIMALE E DETYRUAR
Pyetsori 81 Sinjali Nr.57
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon t ndjeksh mjetin q ke prpara n distanc m t vogl se ajo q

T tregon sinjali
3. lejon nj mjet t ruaj nj distanc prej 80 metrash me mjetin q ka prpara
4. sht i vlefshm edhe pr motomjetet
5. detyron t respektosh ruajtjen e distancs me mjetin q ke prpara
H
6. ndalon mjetin q ndjek ti afrohet mjetit q ka prpara n distanc m t
vogl se 70 metra
Prgjigje t gabuara 1. tregon q duhet ta ndalosh mjetin t paktn 70 metra larg nga mjeti tjetr
2. paraqet kufizim shpejtsie prej 70 km/or pr autoveturat
3. tregon se pas 70 metrash fillon ndalim qarkullimi pr autoveturat
S

4. lejon mjetin q ndjek ti afrohet mjetit q ka prpara n distanc m t vogl


se 70 metra
P
D

KUFIZIM SHPEJTSIE MAKSIMALE


Pyetsori 82 Sinjali Nr.58
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal urdhrues ndalimi
2. ndalon t kaprcehet shpejtsia 80 km/or
3. mund t ndeshet edhe n autostrada
4. ka vlefshmri menjher pas sinjalit
5. ndalon mjetet t tejkalojn shpejtsin e treguar n sinjal
6. na detyron t lvizim me shpejtsi m t vogl ose t barabart me 80
km/or
Prgjigje t gabuara 1. detyron t ruash nj distanc sigurie me mjetin prpara t paktn 80 metra
39
2. paraqet ndalim parakalimi me shpejtsi m t vogl se 80 km/or
3. ndalon qarkullimin e mjeteve me pesh m t madhe se 8 ton
4. tregon vetm kufirin minimal t shpejtsis s qarkullimit
5. tregon nj kufi t shpejtsis t vlefshm vetm pr autoveturat
6. t detyron t mbash nj distanc sigurie me mjetin prpara t paktn 80
metra
7. i detyron mjetet q nuk arrijn shpejtsin maksimale 80 km/or t
qarkullojn vetm n korsin e krahut t djatht
8. tregon q n do rast duhet t qarkullojm me shpejtsi 80 km/or

R
R
NDALIM I PERDORIMIT T SINJALEVE ZANORE
Pyetsori 83 Sinjali Nr.59
Prgjigje t sakta 1. tregon fillimin e nj zone ku sht e ndaluar t prdorsh sinjalizimin
zanor t mjetit

T
2. ndalon t prdorsh borin dhe sirenat e mjetit
3. lejon prdorimin e borive, vetm n raste rreziku t papritur
4. mund t mos respektohet n rastin kur po transportojm t aksidentuar ose
t smur rend
H
5. mund t mos respektohet nga autoambulancat gjat shrbimit n rastet e
rrezikut
Prgjigje t gabuara 1. detyron prdorimin e sinjalizimit zanor sa her q rrethanat e lejojn
2. lejon prdorimin e borive kur duam t thrrasim nj t njohur q po kalon
n rrug
S

3. duhet t respektohet vetm natn si sinjal


4. lejon t prdoren borit kur kryqzohemi n rrug me mjetet e tjera pr tu
prshndetur
5. lejon prdorimin e borive kur mjeti prpara po vonohet n semafor me
dritn jeshile
P

6. lejon prdorimin e borive n rastet e bllokimit t rrugs


7. lejon prdorimin e borive kur parakalojm n rrugt urbane
D

NDALIM PARAKALIMI PR AUTOMJETET E TRANSPORTIT TE


MALLRAVE Q KALOJN PESHN 3,5 TON
Pyetsori 84 Sinjali Nr. 60
Prgjigje t sakta 1. sht nj ndalim parakalimi pr mjete me ngarkes t plot, mbi 3,5 ton,
q nuk transportojn persona

40
2. ndalon kamiont me pesh me ngarkes t plot 5,5 ton t parakaloj nj
mjet me motor
3. lejon nj kamion me mas mbi 3,5 ton me ngarkes t plot, t parakaloj
nj mjet pa motor, brenda korsis s lvizjes
4. lejon nj mjet me pesh deri n 3,5 ton me ngarkes t plot, t
parakaloj nj mjet tjetr
5. lejon nj autobus t parakaloj nj mjet transporti mallrash me pesh mbi
3.5 ton
6. lejon nj autovetur t parakaloj nj mjet transporti mallrash
7. lejon nj autokamper t parakaloj nj autovetur
Prgjigje t gabuara 1. lejon parakalimin e nj mjeti me mas t barabart me 3,5 ton q trheq

R
nj rimorkio t leht ndaj nj autoveture
2. ndalon nj autobus t parakaloj nj autovetur
3. lejon nj kamion me mas mbi 3,5 ton me ngarkes t plot, t parakaloj
nj mjet
4. ndalon parakalimin pr mjete me pesh me ngarkes t plot 3 ton

R
5. lejon kamionat me pesh mbi 3.5 ton pa ngarkes t parakalojn nj mjet
me motor
6. lejon kamionat pa tend t parakalojn nj mjet me motor

T
H
NDALIM QARKULLIMI PR MJETE Q TRHIQEN NGA
KAFSHT
S

Pyetsori 85 Sinjali Nr.61


Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e mjeteve q trhiqen nga kafsht
3. ndalon qarkullimin e karrocave me kuaj
P

4. lejon qarkullimin e ciklomotorve


5. ndalon qarkullimin gjat 24 orve t karrove t trhequra nga kafsht
6. lejon qarkullimin e motomjeteve
Prgjigje t gabuara 1. ndalon qarkullimin e mjeteve me motor
2. n qendrat e banuara, ka fuqi nga ora 8 00 deri n 20 00
D

3. lejon qarkullimin e mjeteve t trhequra nga kafsht dhe kan rrota me


goma
4. ndalon qarkullimin e mjeteve q trhiqen me krah
5. ndalon qarkullimin e t gjith llojeve t mjeteve pa motor

41
NDALIM QARKULLIMI PR KMBSORT
Pyetsori 86 Sinjali Nr.62
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon kmbsort t kalojn n at rrug
3. ndalon qarkullimin e kmbsorve

R
4. lejon qarkullimin e automjeteve
5. lejon qarkullimin e mjeteve me motor
6. lejon qarkullimin e biiklistve
Prgjigje t gabuara 1. ndalon qarkullimin e ciklomotorve
2. sht n fuqi nga ora 800 deri n 2000

R
3. tregon nj zon urbane t rezervuar me parqe lojrash dhe zbavitjesh
4. detyron tu japsh prparsi kmbsorve
5. detyron tu japsh prparsi kalimtarve dhe fmijve
6. detyron kmbsort t qarkullojn n krahun e majt t rrugs

T
H
NDALIM QARKULLIMI PR BIIKLETA
S

Pyetsori 87 Sinjali Nr.63


Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e biikletave
3. lejon qarkullimin e motomjeteve
P

4. lejon qarkullimin e kmbsorve


Prgjigje t gabuara 1. ndalon qarkullimin e biikletave vetm nga ora 800 deri n 2000
2. lejon qarkullimin e biikletave vetm natn
3. ndalon qarkullimin edhe t ciklomotorve
4. ndalon qarkullimin e motorve dhe motomjeteve
D

5. tregon nj korsi t rezervuar pr biikletat dhe ciklomotort

NDALIM QARKULLIMI PR MOTORT


Pyetsori 88 Sinjali Nr .64
42
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e motorve
3. lejon qarkullimin e t gjitha llojeve t autoveturave
4. nuk paraqet kufizim shpejtsie pr ciklomotort
5. lejon qarkullimin e biikletave
Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin e motorve
2. ndalon qarkullimin e t gjitha llojeve t mjeteve me dy rrota
3. ndalon qarkullimin vetm pr motort me cilindrat mbi 150 cm3
4. ndalon qarkullimin pr t gjith ciklomotort
5. lejon qarkullimin vetm pr motoiklistt e pajisur me kask mbrojtse

R
R
NDALIM QARKULLIMI PR MJETE Q SHTYHEN ME KRAH
Pyetsori 89 Sinjali Nr.65
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi

T
2. ndalon qarkullimin e mjeteve q vihen n lvizje me krah
3. ndalon qarkullimin e drejtuesve q trheqin nj mjet me krah
4. lejon qarkullimin e biikletave
5. lejon qarkullimin e kmbsorve
H
6. ndalon qarkullimin e karrove t trhequra nga njerzit
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrug t rezervuar pr shitsit ambulant
2. ndalon qarkullimin e mjeteve me motor gjat kohs s pazarit
3. sht nj sinjal rreziku pr automjetet
4. ndalon qarkullimin e mjeteve q trhiqen nga kafsht
S

5. ndalon qarkullimin e autoveturave me motor t fikur, q shtyhen nga


njrzit
P
D

NDALIM QARKULLIMI PR MOTOMJETET ME TRI DHE M


SHUM RROTA SI DHE PR AUTOMJETET
Pyetsori 90 Sinjali Nr.66
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin pr t gjitha automjetet dhe motomjetet me tre rrota
3. ndalon qarkullimin e motorve me kosh
4. lejon qarkullimin e mjeteve me dy rrota
5. ndalon qarkullimin e motokarrove
6. lejon qarkullimin e mjeteve pa motor
Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin e mototrheqsve (motomjeve)
2. ndalon qarkullimin vetm pr kategorin e mjeteve autovetur
43
3. lejon qarkullimin e taksive
4. lejon qarkullimin e kamionve
5. lejon qarkullimin e motomjeteve me tri dhe katr rrota

NDALIM QARKULLIMI PR AUTOBUST

R
Pyetsori 91 Sinjali Nr. 67
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. tregon ndalim qarkullimi pr autobus
3. lejon qarkullimin e autoveturave

R
4. lejon qarkullimin e kamionve
5. lejon qarkullimin e autokampeve
6. lejon qarkullimin e motorve me kosh
Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin e autobusve turistike
2. tregon nj korsi t rezervuar pr autobus
T 3. lejon qarkullimin e autobusve t shkollave
4. kur shoqrohet me nj sinjal plotsues (shtes), tregon nj vendqndrim
pr autobust e turistve
5. ndalon qarkullimin e automjeteve me pesh me ngarkes t plot mbi 3,5
H
ton
S

NDALIM QARKULLIMI PR KAMIONT (MJETE PR


TRANSPORT
P

MALLI ME PESH ME NGARKES T PLOT MBI 3,5 TON)


Pyetsori 92 Sinjali Nr.68
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e automjeteve pr transport malli me pesh me
D

ngarkes t plot mbi 3,5 ton


3. lejon qarkullimin e autobusve edhe kur e kalojn peshn 3,5 ton
4. lejon qarkullimin e autokampeve edhe kur kalojn peshn 3,5 ton
5. ndalon qarkullimin e kamionve dhe autotrenave me pesh me ngarkes t
plot mbi 3,5 ton
6. mund t bashkshoqrohet edhe me nj panel plotsues, q tregon peshn e
lejuar pr qarkullim
Prgjigje t gabuara 1. ndalon qarkullimin e nj automjeti pr transport malli me pesh me
ngarkes t plot t barabart me 3,5 ton
2. ndalon qarkullimin e t gjith kamionve me karroceri me tend t mbyllur
3. lejon qarkullimin e t gjith kamionve me karroceri t hapur, pa tend
44
4. lejon qarkullimin e kamionve me rimorkio me pesh me ngarkes t plot
m t madhe se 3,5 ton
5. ndalon qarkullimin e automjeteve pr transport personash me pesh m t
madhe se 3,5 ton

R
NDALIM QARKULLIMI PR KAMIONT ME PESH ME NGARKES
T PLOT M T MADHE SE 6,5 TON
Pyetsori 93 Sinjali Nr. 69
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. lejon qarkullimin e autokampeve

R
3. lejon qarkullimin e autobusve
4. ndalon qarkullimin e kamionve me pesh me ngarkes t plot mbi 6,5
ton
5. tregon peshn me ngarkes t plot, t automjeteve pr transport malli,

Prgjigje t gabuara
T mbi t cilen ndalohet qarkullimi
6. lejon qarkullimin e automjeteve pr transport malli q kan pesh me
ngarkes t plot t barabart me 6,5 ton
1. lejon qarkullimin e kamionve me pesh me ngarkes t plot 7,5 ton
H
2. ndalon qarkullimin e autobusve me pesh mbi 10 ton
3. ndalon qarkullimin e autoambulancave
4. lejon qarkullimin e betonierve me pesh mbi 6,5 ton
5. ndalon edhe qarkullimin e mjeteve pr transport personash, t cilat
kaprcejn peshn 6,5 ton
S
P

NDALIM QARKULLIMI PR MJETET ME MOTOR Q TRHEQIN


NJ RIMORKIO
D

Pyetsori 94 Sinjali Nr.70


Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e kamionve me rimorkio
3. mund t shoqrohet me nj panel plotsues q kufizon peshn maksimale t
rimorkios q lejohet t qarkulloj
4. lejon qarkullimin e mjeteve q trheqin nj karrel shtes
5. ndalon qarkullimin e autotrenave
6. lejon qarkullimin e autobusve
Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin e nj autoveture q trheq nj rulot (rimorkio-shtpi)
2. sht i vlefshm vetm pr automjetet me rimorkio pr transport mallrash
45
3. tregon kamion me rimorkio t ngadalshm n qarkullim
4. tregon q kamiont duhet t ruajn nj distanc sigurie 100 metra mes njri-
tjetrit
5. lejon qarkullimin e nj autoveture q trheq nj rimorkio me dy akse, kur
pesha e kompleksit e kalon peshn 3,5 ton

R
NDALIM QARKULLIMI PR MAKINAT BUJQSORE
Pyetsori 95 Sinjali Nr.71
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi

R
2. ndalon qarkullimin e makinave bujqsor
3. lejon qarkullimin e mjeteve pr pastrimin e bors nga rruga
4. ndalon qarkullimin ditn dhe natn pr makinat bujqsore
5. lejon qarkullimin e makinave punuese t rrugs
6. ndalon qarkullimin pr makinat bujqsore me goma, edhe pr ato me

Prgjigje t gabuara
T zinxhir
7. lejon qarkullimin e motorve me kosh
8. lejon qarkullimin e motomjeteve
1. lejon qarkullimin e makinave bujqsore
H
2. lejon t trheqsh nj rimorkio bujqsore me pesh deri n 1,5 ton
3. ndalon qarkullimin e trheqsve
4. gjendet vetm n rrjetin e rrugve t fshatit (rurale) dhe t ndrmarrjeve
bujqsore
5. ndalon qarkullimin e autokarrove
S
P

NDALIM QARKULLIMI PR AUTOMJETET Q TRANSPORTOJN


D

MALLRA T RREZIKSHME
Pyetsori 96 Sinjali Nr.72
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn mallra t rrezikshme
3. ndalon qarkullimin e automjeteve q transportojn mallra radioaktive
4. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn materiale toksike
5. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn lnd acide dhe korrozive
(grryese)
Prgjigje t gabuara 1. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn mish t freskt n frigorifer
2. ndalon qarkullimin e mjeteve t mbyllura frigoriferike pr transport frutash
3. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn mallra q prishen shpejt
46
4. ndalon qarkullimin e automjeteve q prdorin si karburant djegs gaz t
lngt

NDALIM QARKULLIMI PR MJETET Q TRANSPORTOJN


LND PLASSE APO PRODUKTE Q NDIZEN LEHT

R
Pyetsori 97 Sinjali Nr. 73
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn lnd plasse
3. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn mallra q ndizen lehtsisht
4. lejon qarkullimin e autoveturave pavaresisht llojit t karburantit q perdorin

R
pr t levizur
5. lejon qarkullimin e autoveturave q kan n depozit gaz t lngt
Prgjigje t gabuara 1. tregon se lejohet parakalimi i mjeteve q transportojn eksploziv
2. paralajmron q t bjm kujdes nga mjetet t cilat transportojn lnd t

T ndezshme
3. lejon t qarkullojn vetm mjete me rimorkio pr transport lndsh
eksplozive
4. ndalon gjahtart q t qarkullojn n automjet me armt e gjahut dhe
H
fishekt e gjuetis
5. tregon korsi t rezervuar pr automjete q punojn me karburant, gas t
lngt
S
P

NDALIM QARKULLIMI PR AUTOMJETET T CILAT


TRANSPORTOJN PRODUKTE Q BASHKVEPROJN LEHTSISHT
DHE NDOHTIN UJIN
Pyetsori 98 Sinjali Nr.74
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
D

2. ndalon qarkullimin e mjeteve q transportojn lnd q mund t ndotin ujin


3. ndalon qarkullimin pr mjetet dhe rimorkiot q transportojn lnd q ndotin
ujin
4. lejon qarkullimin e autoisternave q transportojn uj
5. lejon qarkullimin e makinave q lagin rrugn apo q ujisin lulishtet
6. lejon qarkullimin e mjeteve q transportojn lnd shprthyese (nse nuk
kan element q ndotin ujin)
Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin e rimorkiove q mund t ken substanca q e ndotin ujin
2. ndalon qarkullimin e autoisternave bosh
3. tregon mundsin e pranis s ujit n rrug q shton mundsin e ndodhjes

47
s fenomenit t rrshqitjes
4. tregon nj zon ku mund t ket shum uj dhe rrezik pr autoisternat

NDALIM QARKULLIMI PR T GJITHA MJETET ME GJERSI M


T

R
MADHE SE 2.30 METRA
Pyetsori 99 Sinjali Nr. 75
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e t gjitha mjeteve q kan gjersi m t madhe se ajo e
treguar n sinjal

R
3. ndalon qarkullimin edhe pr mjetet pa motor m t gjra se 2.3 m
4. mund t gjendet edhe para nj ngushtimi t rrugs
5. mund t gjendet prpara nj tuneli
6. tregon gjersin maksimale t mjeteve q mund t kalojn

T
7. lejon qarkullimin e kamionve me rimorkio me gjersi t barabart me 2,30
metra
8. tregon se sht i ndaluar qarkullimi pr ato mjete q e kalojn gjersin e
tyre mbi 2,30 metra
H
Prgjigje t gabuara 1. tregon distancn minimale t siguris q mjetet duhet t respektojn n kt
rrug
2. pr autobust, nuk sht i vlefshm
3. i lejon mjetet e trhequra nga kafsht t qarkullojn, edhe nse e kalojn
gjersin e treguar n sinjal
S

4. tregon gjersin e rrugs


P
D

NDALIM QARKULLIMI PR T GJITHA MJETET Q TEJKALOJN


LARTSIN 3.5 METRA
Pyetsori 100 Sinjali Nr. 76
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. tregon lartsin maksimale, nga siprfaqja e rrugs, pr mjetet q mund t
qarkullojn
3. ndalon qarkullimin e nj mjeti me lartsi 3,6 metra
4. tregon lartsin maksimale t mjeteve t lejuara pr qarkullim
5. lejon qarkullimin e nj makine bujqsore me lartsi 3,5 metra
6. mund t gjendet n qendrat e banuara por edhe jasht tyre
7. mund t gjendet prpara tuneleve ose nnkalimeve
48
Prgjigje t gabuara 1. ndalon qarkullimin e nj mjeti me lartsi t barabart me 3,5 metra
2. tregon nj mbikalim rrugor me lartsi 3,5 metra
3. n qendrat e banuara ka vlefshmri vetem nga ora 800 deri n 2000
4. si rregull, mund t gjendet aty ku rruga kalon sipr nj hekurudhe
5. tregon distancn e siguris q duhet ruajtur me mjetin prpara

R
NDALIM QARKULLIMI PR T GJITHA MJETET APO
KOMPLEKSETE MJETEVE ME GJATSI M T MADHE SE 10
METRA
Pyetsori 101 Sinjali Nr. 77

R
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e t gjitha mjeteve me gjatsi mbi 10 metra
3. ndalon qarkullimin e mjeteve me gjatsi m t madhe se ajo e treguar n
sinjal

T
4. ndalon qarkullimin edhe pr autobust mbi 10 metra
5. ndalon qarkullimin edhe natn pr mjetet q kalojn gjatsin e treguar n
sinjal
6. ndalon qarkullimin edhe pr komplekset e mjeteve me gjatsi mbi 10
H
metra
7. lejon qarkullimin e mjeteve me gjatsi t barabart me 10 metra
Prgjigje t gabuara 1. sht i vlefshm vetm pr mjetet e transportit t mallrave
2. detyron mjetet t ruajn nj distanc sigurie mbi 10 metra
3. tregon nj zon pushimi pr mjete me gjatsi m t madhe se 10 metra
S

4. lejon qarkullimin e autoveturave q trheqin nj rimorkio edhe kur kalohet


gjatsia 10 metra
5. lejon qarkullimin e autobusve artikular
6. detyron ruajtjen e nj distance sigurie mbi 10 metra ndrmjet kamionve
P

pr t lejuar parakalimin e veturave


D

NDALIM QARKULLIMI PR MJETET Q KALOJN PESHN 7


TON
Pyetsori 102 Sinjali Nr. 78
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal ndalimi
2. ndalon qarkullimin e mjeteve q kalojn peshn e treguar n sinjal
3. ndalon qarkullimin edhe kur pesha bosh sht mbi 7 ton
4. i shoqruar me nj panel plotsues, mund t ndaloj qarkullimin e disa
49
mjeteve njkohsisht n nj ur
5. ndalon qarkullimin e kamionve me pesh faktike mbi 7 ton
6. mund t gjendet para nj ure
7. lejon qarkullimin e nj makine bujqsore me pesh me ngarkes t plot t
barabart me 7 ton
8. ndalon qarkullimin e mjeteve edhe kur pesha me gjith ngarkes sht me
madhe se 7 ton
Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin e mjeteve, pesha e t cilve n aksin m t ngarkuar
sht mbi 7 ton
2. n qendrat e banuara vlen nga ora 800 deri n 2000
3. lejon qarkullimin e autobusve, edhe kur jan mbi 7 ton

R
4. ndalon qarkullimin e mjeteve me gjatsi m t madhe se 7 metra
(pa prjashtim)
5. ndalon qarkullimin edhe pr motomjetet
6. tregon se llogaritja e tonazhit pr t qarkulluar, bhet vetem kur mjetet jan
pa ngarkes

R
7. tregon se llogaritja e tonazhit pr t qarkulluar, bhet vetm pr peshn e
ngarkess s mjetit

T
H
NDALIM QARKULLIMI PR MJETET Q KALOJN PESHN 6,5
TON N AKSIN M T NGARKUAR
Pyetsori 103 Sinjali nr. 79
Prgjigje t sakta 1. ndalon qarkullimin e mjeteve q n aksin m t ngarkuar kalojn peshn e
S

treguar n sinjal
2. lejon qarkullimin e kamionve me pesh n aksin m t ngarkuar t
barabart me 6,5 ton
3. ndalon qarkullimin e mjeteve q kalojn peshn 6,5 ton n aksin m t
ngarkuar
P

4. mund t ndeshet para nj ure


5. lejon qarkullimin e motomjeteve
Prgjigje t gabuara 1. detyron mjetet me pesh n aksin m t ngarkuar mbi 6,5 ton t
qarkullojn me shpejtsi t ult
D

2. lejon qarkullimin e mjeteve me dopio gom n aksin e pasm, edhe kur


pesha mbi aks e kalon vlern 6,5 ton
3. sht i vlefshm vetm pr mjetet me dopio gom
4. paraqet nj ndalim qarkullimi ku kategoria e mjeteve autobus sht e
prjashtuar
5. ka vlefshmri vetm nga ora 800 deri n 2000
6. ndalon qarkullimin e nj mjeti me pesh me ngarkes t plot t barabart
me 6,5 ton
7. lejon qarkullimin e mjeteve kur pesha mbi aksin me pak t ngarkuar sht
6.5 ton

50
RRUG E LIR
Pyetsori 104 Sinjali nr. 80
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e kufizimeve t vendosura m par
2. tregon fundin e ndalimeve t mparshme

R
3. sht nj sinjal i fundit t kufizimeve
4. sht sinjal RRUG E LIR
5. tregon pikn n t ciln prshkrimet e mparshme nuk jan m t vlefshme
6. mund t tregoj fundin e kufizimeve t shpejtsis

R
Prgjigje t gabuara 1. tregon fundin e nj kantieri pune
2. sht sinjal vetm pr mjetet e shrbimit publik
3. tregon fundin e nj qendre t banuar
4. tregon fundin e nj pjese rruge t dmtuar
5. sht nj sinjal plotsues
T
H
FUNDI I KUFIRIT MAKSIMAL T SHPEJTSIS
S

Pyetsori 105 Sinjali nr.81


Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e kufizimit t shpejtsis
2. lejon t qarkullohet edhe me shpejtsi m t madhe se 50 km/or
3. lejon t qarkullohet brenda kufijve t lejuar t shpejtsis s asaj rruge
4. lejon t lvizet edhe me shpejtsi m t vogl se 50 km/or
P

5. tregon fundin e nj ndalimi


6. vendoset n rrug jasht qyteteve
Prgjigje t gabuara 1. tregon kufirin e shpejtsis s lejuar pr t gjitha tipet e mjeteve
2. ndalon qarkullimin e mjeteve q kalojn shpejtsin 50 km/or
D

3. tregon fundin e detyrimit pr t ruajtur nj distanc sigurie 50 metra me


mjetet q kemi prpara
4. tregon fundin e kufirit t peshs maksimale t lejuar pr qarkullim

51
FUNDI I NDALIM PARAKALIMIT
Pyetsori 106 Sinjali nr.82
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e ndalimit t parakalimit q ishte n fuqi m par
2. tregon pikn ku mbaron ndalimi i parakalimit
3. nuk sht sinjal i kufizimit t shpejtsis

R
4. mund t vendoset n qendrat e banuara, por dhe jasht tyre
5. tregon fundin e kufizimit t nj ndalimi
Prgjigje t gabuara 1. tregon fundin e ndalimit t parakalimit vetm midis autoveturave
2. tregon fundin e ndalim qarkullimit pr t gjith llojet e automjeteve

R
3. prshkruan nj ndalim pr lvizjen n rreshta paralel t mjeteve
4. tregon fundin e kufirit maksimal t shpejtsis
5. tregon fundin e ndalimit t qndrimit
6. tregon ndalim qndrimi n t dyja ant e rrugs
7. tregon fundin e detyrimit pr t ruajtur nj distanc sigurie ndrmjet
T mjeteve
H
FUNDI I NDALIM PARAKALIMIT PR KAMIONT ME PESH
S

MBI 3.5 TON ME NGARKESE t PLOTE


Pyetsori 107 Sinjali nr. 83
Prgjigje t sakta 1. lejon nj kamion me rimorkio t parakaloj nj autovetur
2. tregon fundin e ndalimit t parakalimit q ishte n fuqi m par
P

3. lejon nj kamion t parakaloj nj autobus


4. lejon nj mjet me pesh me ngarkes t plot mbi 3,5 ton t parakaloj
nj motomjet
Prgjigje t gabuara 1. tregon karrexhat me dy korsi t ndara pr kategori t posame mjetesh
D

2. ndalon qarkullimin e kamionve, kamionve me rimorkio dhe


komplekseve t artikuluar
3. tregon q autoveturat mund t parakalojn kamiont nga korsia e krahut t
djatht
4. tregon fundin e ndalim qarkullimit pr kamiont dhe autoveturat
5. tregon fundin e ndalim parakalimit t autoveturave
6. tregon fundin e ndalim parakalimit t motomjeteve

52
NDALIM PUSHIMI
Pyetsori 108 Sinjali nr. 84
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal ndalimi
2. tregon vendin ku pushimi i mjetit sht i ndaluar
3. e lejon qndrimin e mjetit

R
4. ndalon pushimin e mjetit
5. nse nuk sht sinjalizuar ndryshe, n rrugt urbane ndalon pushimin nga
ora 8 00 deri n orn 20 00
6. i vendosur n rrugt interurbane, nse nuk sht sinjalizuar ndryshe me

R
panele plotsuese, e ndalon pushimin gjat gjith 24 orve
7. mund t shoqrohet edhe me panel plotsues pr vazhdueshmrin e
efektit t sinjalit
8. bashkshoqruar me nj panel plotsues, mund t lejoj pushimin e
autobusve

Prgjigje t gabuara T
9. nse nuk prsritet, e humb vlefshmrin pas kryqzimit
1. paralajmron nj ndalim qndrimi
2. lejon pushimin pr motomjetet
3. n rrugt me nj sens lvizjeje, ndalon pushimin n t dyja kraht e rrugs
H
nse vendoset n njrin krah t saj
4. lejon pushim e mjeteve pr banort e lagjes
5. lejon pushimin e mjetit pas sinjalit
6. si rregull, n rrugt interurbane e lejon pushimin e mjeteve pas ors 20 00 t
mbrmjes
S

7. n qendrat e banuara e ndalon pushimin e mjeteve nga ora 20 00 e


mbrmjes deri n 8 00 t mngjesit
8. tregon nj vend pushimi pr mjetet, por me pages
9. ndalon pushimin e mjeteve n t dy kraht e rrugs
P
D

NDALIM QNDRIMI
Pyetsori 109 Sinjali nr.85
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal urdhrues ndalimi
2. sht i vlefshm pr t gjitha llojet e mjeteve (pa prjashtim)
3. ndalon pushimin e mjeteve, ditn dhe natn, prve rasteve kur sinjalizohet
ndryshe
4. ndalon qndrimin e mjeteve n krahun q sht vndosur sinjali
5. ka fuqi n harkun e 24 orve t dits, prve rasteve kur sinjalizohet
53
ndryshe
6. ndalon do lloj nderprerje levizje, t vullnetshme, t mjetit
7. e lejon ndalimin e mjetit vetm pr shkaqe t detyrueshme t qarkullimit
(semafor i kuq, radh mjetesh nga trafiku i rnduar)
8. ndalon pushimin e mjeteve n qendrat e banuara, por edhe jasht tyre
Prgjigje t gabuara 1. lejon autobust t qndrojn
2. lejon qndrimin e taksive pr t marr pasagjer apo bagazhe
3. lejon pushimin e mjeteve me motor me dy rrota
4. sht sinjal paralajmrimi pr ndalim pushimi pas kryqzimit
5. lejon qndrimin e mjeteve pr pak aste sa pr t hipur ose zbritur njrzit
nga mjeti

R
6. ka fuqi detyrimi edhe ne krahun tjetr t rrugs
7. lejon edhe qndrimin, edhe pushimin e mjeteve n t dy kraht e rrugs
8. tregon nj kryqzim ku sht n fuqi rregulli i prgjithshm i prparsis
9. lejon pushimin e mjeteve TAKSI n pritje t pasagjerve, kur nuk
shkaktojn penges pr qarkullimin

R
10. sht sinjal paralajmrues rreziku

T
PUSHIM I LEJUAR
H
Pyetsori 110 Sinjali nr. 86
Prgjigje t sakta 1. tregon zon pushimi t autorizuar pr mjetet
2. tregon nj zon t rregulluar dhe organizuar pr pushimin e mjeteve pa
kufizim kohor, nse nuk sht sinjalizuar ndryshe
3. tregon distancn deri n vendparkim, kur sht i bashkshoqruar me
S

panelin nr.121Distanca
4. tregon zon pushimi pr mjetet dhe shoqrohet me nj panel plotsues
Nr. 127 Perjashtimi pr kategorin e mjeteve q ndalohet t parkojn aty
5. tregon zon pushimi pr mjetet dhe mund t shoqrohet me nj panel
P

plotsues pr orarin q lejohet parkimi


Prgjigje t gabuara 1. tregon zon pushimi me pages
2. tregon zon pushimi me orar t kufizuar n qendrat urbane
3. tregon pushim t kufizuar n koh, por pa pages
D

4. tregon zon pushimi me orar dhe siprfaqen e parkimit


5. tregon zon pushimi me numr t prcaktuar mjetesh

54
PARKIM ME PAGESE
Pyetsori 111 Sinjali nr. 87
1. tregon nj parkim me pages, me tarife orare
Prgjigje t sakta 2. tregon nj parkim, me pages, pa kufizime n orare
3. vlen pr t gjitha llojet e mjeteve, t cilat jan t lejuara t

R
parkojn n zonn ku vendoset sinjali
1. vendoset vetm n zonat e banuara
Prgjigje t gabuara 2. tregon nj parkim ku sht i detyrueshm pushimi i mjetit
3. sht i zbatueshm vetm pr autoveturat

R
T
H
PARKIM ME ORAR T PERCAKTUAR
Pyetsori 112 Sinjali nr. 88
Prgjigje t sakta 1. tregon nj vend parkimi me pages
2. tregon nj vend parkimi, me orare t prcaktuara
3. tregon se me prfundimin e kohs s parkimit, drejtuesi i mjetit duhet t
S

largoj mjetin, n t kundert i nnshtrohet gjobs pr tejkalim t kohs s


parkimit
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj vend parkimi vetm pr oraret e mbrmjes
2. sht i zbatueshm vetm pr automjetet e transportit publik
P

3. vendoset vetm n zonat urbane


4. vendoset vetm n rrugt intrurbane kryesore
D

PARALAJMRIM PARKIMI
Pyetsori 113 Sinjali Nr. 89
Prgjigje t sakta 1. paralajmron q, n drejtimin e shigjets, ndodhet nj vendparkim
2. paralajmron mundsi parkimi pr mjetet, nse vazhdon n drejtim t
shigjets
55
3. paralajmron se n drejtimin e shigjets ndodhet nj parkim pas 300
metrash
4. paralajmron nj parkim q gjendet pas 300 m
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj pik t ndihms s shpejt n drejtim t shigjets
2. paralajmron ndalim pushimi pr mjetet n drejtim t shigjets
3. paralajmron nj parkim t rezervuar vetm pr autobus, pas 300 metrash
4. paralajmron zon pushimi pr mjetet me numr t prcaktuar mjetesh
(300 mjete)
5. paralajmron se duhet t vazhdojm lvizjen drejt, pasi vendi i parkimit
sht i rezervuar m prpara

R
R
RRUGE KALIMI
Pyetsori 114 Sinjali Nr. 90
Prgjigje t sakta 1. ndalon pushimin e mjeteve n zonn ku sht vendosur

T
2. tregon nj zon pr hyrje-daljen e mjeteve ku sht i ndaluar pushimi
3. mund t tregoj se sht e pranishme nj hyrje garazhi
4. lejon qndrimin, pr sa koh q kjo gj nuk sjell pengesa pr hyrje-daljen e
mjeteve nga zona private
H
5. lejon qndrimin kur nuk sjell pengesa dhe bllokim pr qarkullimin
Prgjigje t gabuara 1. vendoset vetm n rrugt urbane
2. ka vlefshmri vetm n ort e nats
3. ka vlefshmri vetm n ort e para t dits
4. lejon pushimin e disa kategorive t mjeteve
S

5. lejon pushimin e mjeteve ambulance


P
D

PUSHIM I LEJUAR PR KATEGORI T VEANTA MJETESH


Pyetsori 115 Sinjali nr.91
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal i prbr
2. lejon pushimin e mjeteve t invalidve q kan shenjn prkatse
3. lejon pushimin mjeteve t treguara n sinjal
4. paraqet prjashtim nga ndalimi i pushimit pr mjetet e invalidve
5. e ndalon pushimin e mjeteve t tjera q nuk prfshihen n sinjal
Prgjigje t gabuara 1. lejon pushimin e autobusve t fmijve t shkollave
2. tregon nj korsi t rezervuar pr qarkullimin e mjeteve t invalidve
3. lejon pushimin e t gjitha llojeve t mjeteve, me prjashtim t atyre q
jan pr invalidt
56
4. paraqet nj zon ku ndalohet qarkullimi pr mjetet e invalidve

RREGULLIM I PUSHIMIT T MJETEVE N QENDRAT E BANUARA


Pyetsori 116 Sinjali nr. 92
Prgjigje t sakta 1. paraqet nj rregullim t pushimit t mjeteve

R
2. lejon pushimin n ort e treguara 9:00 17:00 dhe 20:00 7:00
3. ndalon pushimin nga ora 7:00 deri n 9:00 dhe 17:00 20:00
4. n disa intervale koh e ndalon pushimin e mjeteve, n disa t tjera e lejon
5. lejon qndrimin e mjeteve
Prgjigje t gabuara 1. n qndrat e banuara e lejon pushimin nga ora 20:00 deri n 8:00 t

R
mngjesit
2. lejon parkimin e mjeteve nga ora 7:00 deri n 9:00 t mngjesit
3. ndalon qndrimin e mjeteve gjat gjith dits
4. lejon pushimin e mjeteve n dy rreshta n an t rrugs, sipas orareve t

SINJALE TE DETYRIMIT
T treguara
H
S

DREJTIM I DETYRUESHM DREJT


Pyetsori 117 Sinjali nr.93
P

Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal detyrimi


2. sht nj sinjal i drejtimit t detyruar, drejt
3. paraqet detyrimin q t vazhdosh lvizjen vetm drejt
4. ndalon kthimin nga e majta
5. ndalon kthimin djathtas
D

6. vendoset para nj kryqzimi dhe t detyron t vazhdosh lvizjen vetm


drejt
7. n vazhdimsi t nj kryqzimi, ndalon kthimin majtas apo djathtas
Prgjigje t gabuara 1. lejon t kthehemi djathtas apo majtas sipas rastit
2. lejon t ndryshojm sensin e lvizjes
3. tregon q rruga sht me nj sens lvizje
4. tregon fundin e rrugs me sens t dyfisht t qarkullimit
5. sht nj sinjal tregues i identifikimit t rrugs
6. sht nj sinjal korsie
7. sht sinjal vertikal ndalimi
57
8. sht sinjal tregues identifikues i rrugs

DREJTIM I DETYRUAR MAJTAS


Pyetsori 118 Sinjali nr.94
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal detyrimi

R
2. sht sinjal i drejtimit t detyruar majtas
3. paraqet detyrimin pr tu kthyer majtas
4. e ndalon kthimin nga e djathta n kryqzim
5. i vendosur para nj kryqzimi, t detyron t kthehesh majtas

R
6. n vazhdimsi t nj kryqzimi, nuk lejon t vazhdosh drejt
7. tregon drejtimin e vetm t detyruar
Prgjigje t gabuara 1. n kryqzim, lejon t vazhdosh rrugn drejt
2. tregon fillimin e nj rruge me nj sens (nga e majta) pr qarkullimin
3. lejon t kthehesh djathtas n kryqzim
T
4. tregon q mund t ndalosh n t majt t rrugs
5. tregon q duhet t kalosh nga e majta e nj pengese rrugore
6. sht nj sinjal vertikal ndalimi
7. tregon se rruga nga e majta, mbas kryqzimit, bhet me nj sens lvizjeje
H
S

DREJTIM I DETYRUAR DJATHTAS


Pyetsori 119 Sinjali nr. 95
P

Prgjigje t sakta 1. tregon detyrimin pr tu kthyer djathtas n kryqzim


2. n vazhdimsi t nj kryqzimi, t detyron t kthehesh djathtas
3. i vendosur para nj kryqzimi, nuk lejon t vazhdosh drejt
4. sht sinjal urdhrues detyrimi
D

5. sht sinjal i drejtimit t detyruar, djathtas


6. tregon drejtimin e vetm t detyruar
7. n kryqzimin ku sht vendosur, ndalon t kthehesh majtas
Prgjigje t gabuara 1. tregon se sht e rrezikshme t kthehesh djathtas
2. tregon q duhet t vazhdosh drejt
3. tregon nj zon pushimi dhe parkimi pr mjetet q vijn nga djathta
4. tregon fundin e rrugs me dy sense pr qarkullim nga e djathta
5. tregon q nga e djathta fillon nj rrug me nj sens lvizjeje
6. sht nj sinjal ndalimi
7. sht sinjal tregues korsie

58
PARALAJMRIM PR DREJTIM T DETYRUAR NGA E DJATHTA
Pyetsori 120 Sinjali nr.96
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal detyrimi
2. paralajmron nj detyrim pr tu kthyer djathtas

R
3. paralajmron se n kryqzim nuk mund t vazhdosh drejt ose t kthehesh
majtas
4. i paraprin nj kryqzimi me detyrimin pr tu kthyer djathtas
5. tregon q n kryqzim sht e ndaluar t kthehesh majtas

R
6. paralajmron drejtimin e vetm t detyruar, n kryqzimin q po afrohet
7. mund t shoqrohet me nj panel plotsues me distancn ku fillon
detyrimi
Prgjigje t gabuara 1. tregon se n kryqzimin q po afrohet sht e ndaluar t kthehesh djathtas
2. sht nj sinjal paralajmrimi pr nj rrezik

T
3. tregon nj kthes t rrezikshme djathtas
4. tregon nj hyrje n autostrad nga e djathta
5. paraqet detyrimin q t kalojm n krahun e djatht t nj pengese
6. detyron kamiont dhe mjetet e ngadalta t pozicionohen n korsin e
H
djatht
7. sht nj sinjal vertikal ndalimi
8. detyron q t vazhdosh lvizjen drejt ose t kthehesh majtas
S
P

PARALAJMRIM PR DREJTIM T DETYRUAR NGA E MAJTA


Pyetsori 121 Sinjali nr. 97
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal detyrimi
D

2. paralajmron drejtimin e vetm t lejuar n kryqzim


3. sht nj sinjal i paralajmrimit t drejtimit t detyruar majtas
4. paralajmron se n kryqzimin ku po afrohemi, sht e ndaluar t
vazhdosh lvizjen drejt
5. paralajmron se n kryqzimin ku po afrohemi, sht e ndaluar t kthehesh
djathtas
6. paralajmron detyrimin pr tu kthyer majtas n kryqzim

Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj rrug me nj sens lvizjeje


2. sht nj sinjal tregues informues
3. tregon q duhet t kalojm majtas nj pengese
59
4. vendoset n fillim t nj rruge me pjerrsi
5. paralajmron detyrimin pr t ndryshuar korsi
6. sht nj sinjal vertikal ndalimi
7. sht nj sinjal tregues korsie

R
DREJTIME T LEJUARA DJATHTAS DHE MAJTAS
Pyetsori 122 Sinjali nr.98
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal urdhrues detyrimi
2. tregon drejtime t lejuara djathtas e majtas

R
3. t lejon t kthehesh djathtas ose majtas n kryqzim
4. tregon q sht e ndaluar t vazhdohet lvizja drejt n kryqzim
5. tregon se lejohet t kthehemi majtas
6. tregon se lejohet t kthehemi djathtas
7. tregon se ndalohet t vazhdosh lvizjen drejt
Prgjigje t gabuara
T
1. tregon q t vendosemi n dy rreshta pr t vazhduar lvizjen drejt
2. tregon q parakalimi sht i lejuar si nga krahu i majt, edhe nga krahu i
djatht
3. tregon fillimin e rrugs me dy sense lvizjeje pr qarkullimin
H
4. sht sinjal tregues i korsive
5. sht sinjal vertikal ndalimi
6. tregon fillimin e qarkullimit n rreshta paralel
7. tregon nj kalim t lejuar nga krahu i majt dhe i djatht i nj pengese
8. tregon se mund t kalojm nga e majta ose nga e djathta e nj ishulli
S

trafiku
P
D

DREJTIME T LEJUARA DREJT DHE DJATHTAS


Pyetsori 123 Sinjali nr. 99
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal vertikal detyrimi
2. sht nj sinjal urdhrues detyrues
3. n kryqzim, t detyron t vazhdosh lvizjen drejt ose t kthehesh djathtas
4. ndalon t kthehesh nga e majta n kryqzim
5. tregon se sht e lejuar t kthehesh djathtas ose t vazhdosh lvizjen drejt
6. tregon drejtimet e lejuara t lvizjes
7. tregon pamundsin pr tu kthyer nga e majta n kryqzim
8. tregon q mund t zgjedhim ndrmjet dy drejtimeve t lejuara
Prgjigje t gabuara 1. lejon t vazhdosh lvizjen vetm drejt
60
2. tregon q sht e lejuar t vazhdosh lvizjen vetm djathtas
3. detyron t kalosh nga e djathta e nj kantjeri rrugor
4. sht sinjal tregues i identifikimit t rrugve
5. sht sinjal vertikal q paralajmron nj rrezik
6. tregon q rruga nga e djathta bhet me nj sens lvizjeje
7. tregon q duhet t japim prparsi nga e majta
8. tregon q drejtimi djathtas t on n nj rrethqarkullim

R
DREJTIME T LEJUARA DREJT DHE MAJTAS

R
Pyetsori 124 Sinjali nr.100
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal detyrimi
2. sht nj sinjal urdhrues detyrues
3. tregon q sht e lejuar t kthehemi majtas
4. lejon t vazhdosh lvizjen drejt ose t kthehesh majtas
T
5. ndalon kthimin djathtas n kryqzim
6. t detyron t zgjedhsh nj nga drejtimet e lejuara
7. t tregon se n kryqzimin q po afrohet, jemi t detyruar t vazhdojm
lvizjen drejt ose t kthehemi majtas
H
8. gjndet edhe jasht qndrave t banuara
Prgjigje t gabuara 1. t detyron t kalosh nga e majta e nj kantieri rrugor
2. sht sinjal tregues pr korsit
3. tregon q rruga drejt bhet me nj sens lvizjeje (sens unik)
4. lejon t parakalojm nga e majta e nj ishulli trafiku
S

5. tregon q n kryqzim kemi pranin e semaforve t korsis


6. paralajmron nj kryqzim t rrezikshm
7. tregon q ndalohet kthimi majtas
8. tregon q n kryqzim duhet t japim prparsi nga e djathta
P
D

KALIM I DETYRUAR NGA E MAJTA


Pyetsori 125 Sinjali nr 101
Prgjigje t sakta 1. detyron drejtuesit e mjeteve t kalojn nga e majta e nj shptuese trafiku t
mundshme
2. detyron drejtuesit e mjeteve t kalojn nga e majta e nj trafikndarsi t
mundshm
3. detyron drejtuesit e mjeteve t kalojn nga e majta e nj kantieri rrugor t
61
mundshm
4. detyron drejtuesit e mjeteve t kalojn nga e majta e nj pengese t
mundshme
5. tregon q jemi t detyruar t kalojm nga e majta e nj ishulli trafiku t
mundshm
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrug zbritse me pjerrsi t rrezikshme
2. tregon q sht e detyrueshme t kthehemi nga e djathta
3. paralajmron nj detyrim pr tu kthyer prapa
4. sht sinjal vertikal rreziku
5. shoqrohet gjithmon me sinjalin rrethqarkullim

R
R
KALIM I DETYRUAR NGA E DJATHTA
Pyetsori 126 Sinjali nr 102
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal detyrimi

T
2. detyron drejtuesit e mjeteve t kalojn djathtas nj penges
3. i vendosur n prani t nj ishulli trafiku, i detyron drejtuesit e mjeteve t
kalojn nga e djathta
4. i vendosur n prani t nj kantieri rrugor , i detyron drejtuesit e mjeteve t
H
kalojn nga e djathta
5. detyron drejtuesit e mjeteve t kalojn nga e djathta e nj trafikndarsi t
mundshm
6. i vendosur n prani t nj shptueseje trafiku, i detyron drejtuesit e mjeteve
t kalojn nga e djathta
S

Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj kthes t rrezikshme djathtas


2. tregon rrug t deformuar nga e djathta
3. tregon se sht e detyrueshme t kthehemi djathtas ne kryqzim
4. paralajmron nj rrug me pjerrsi t rrezikshme
P

5. paralajmron nj kryqzim me detyrimin pr tu kthyer djathtas


D

KALIME T LEJUARA
Pyetsori 127 Sinjali nr.103
Prgjigje t sakta 1. i tregon drejtuesit t mjetit kalimet e lejuara
2. tregon kalime t lejuara djathtas ose majtas nj kantieri rrugor t mundshm
3. lejon drejtuesin e mjetit t kaloj si nga majta, ashtu dhe nga e djathta e nj
shptueseje trafiku t mundshm
4. lejon kalimin nga t dyja ant e nj pengese t mundshme rrugore
62
5. tregon kalime t lejuara djathtas ose majtas nj ishulli trafiku t mundshm
Prgjigje t gabuara 1. t ndalon t vazhdosh lvizjen n kt rrug
2. si rregull, shoqrohet me sinjalin rrethqarkullim
3. tregon rrethqarkullim n t dy drejtimet e rrugs (majtas dhe djathtas)
4. sht sinjal tregues i identifikimit t rrugve

R
QARKULLIMI RRETHOR
Pyetsori 128 Sinjali nr.104
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal detyrimi

R
2. sht nj sinjal urdhrues
3. vendoset para hyrjes n nj kryqzim t rregulluar me rrethqarkullim
4. tregon se kryqzimi ku po futemi sht i rregulluar me nj rrethqarkullim
5. sht nj sinjal vertikal detyrimi
6. detyron drejtuesit e mjeteve t qarkullojn sipas drejtimit t shigjetave

Prgjigje t gabuara
T
7. n rrugt interurbane, paraprihet nga sinjali nr. 29 Paralajmrim pr
rrethqarkullim
1. paraqet nj detyrim pr rrethqarkullim vetm pr automjetet
2. vendoset n fillim t nj rruge pa dalje (rrug e mbyllur)
H
3. paraqet detyrimin q t kthehemi mbrapsht
4. vendoset n qendr t kryqzimit
5. bashkshoqrohet me sinjalin kalimi i detyruar majtas
6. n qndrat e banuara ka vlefshmri nga ora 700 e mngjesit deri n 2300 t
mbrmjes
S
P

KUFIRI MINIMAL I SHPEJTSIS


D

Pyetsori 129 Sinjali nr. 105


Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal detyrimi
2. ndalon qarkullimin e mjeteve q nuk arrijn shpejtsin e lvizjes mbi 30
km/or
3. prshkruan kufirin minimal t shpejtsis, posht t cilit ndalohet t
qarkullohet n at rrug
4. lejon qarkullimin me shpejtsi mbi 30 km/or, por brenda kufijve
maksimale t shpejtsis q prcakton kategoria e rrugs ku po lvizim
5. lejon t qarkullohet me shpejtsi 45 km/or n rrugt interurbane
6. t detyron t qarkullosh me shpejtsi t barabart ose m t madhe se 30
km/or
63
Prgjigje t gabuara 1. lejon t qarkullosh me shpejtsi 20 km/or
2. tregon nj pist t veante pr mjetet q lvizin me shpejtsi mbi 30 km/or
3. t ndalon t qarkullosh me shpejtsi m t madhe se shpejtsia q tregon
sinjali
4. lejon t qarkullojm me fardolloj shpejtsie, mjaft q t jet m e madhe
se 30 km/or
5. prshkruan q t lvizim gjat gjith kohs me shpejtsi 30 km/or, as m
shum e as m pak se kjo shpejtsi
6. sht sinjal tregues korsie

R
R
FUNDI I KUFIRIT MINIMAL T SHPEJTSIS 30 km/or
Pyetsori 130 Sinjali nr. 106
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e nj detyrimi
2. tregon fundin e detyrimit t kufirit minimal t shpejtsis

T
3. tregon se nuk e kemi m detyrimin pr t qarkulluar me shpejtsi m t
madhe se ajo e treguar n sinjal
4. lejon qarkullimin me shpejtsi edhe m t madhe se ajo e treguar n sinjal
5. lejon t qarkullojm me shpejtsi t ndryshme, por pa kaluar kufijt
H
maksimal t shpejtsis s lejuar pr tipin e rrugs ku po lvizim
Prgjigje t gabuara 1. ndalon qarkullimin me shpejtsi 30 km/or
2. tregon fundin e detyrimit pr t ruajtur nj distanc sigurie 30 metra me
mjetin prpara
3. ndalon qarkullimin e mjeteve me pesh mbi 30 ton
S

4. tregon fundin e ndalimqarkullimit pr mjetet me pesh mbi 30 ton


5. tregon fundin e korsis s rezervuar pr mjetet me pesh 30 ton
P
D

VENDOSJE E DETYRUAR E ZINXHIRVE T BORS


Pyetsori 131 Sinjali nr.107
Prgjigje t sakta 1. iu tregon drejtuesve t mjeteve t qarkullojn me zinxhir ose me goma pr
bor
2. tregon se qarkullimi i mjeteve sht i lejuar vetm me zinxhir apo me
goma bore
3. ndalon qarkullimin e mjeteve q nuk kan vendosur goma bore ose zinxhir
pr bor
4. gjendet n rrugt q kan akull apo jan t ngarkuara nga bora
5. lejon qarkullimin e mjeteve me zinxhir n gomat aktive
64
Prgjigje t gabuara 1. ndalon qarkullimin e mjeteve q kan zinxhir n goma
2. paralajmron q pas disa kilometrash duhet t prdorim zinxhir n gomat
aktive
3. t detyron t heqsh zinxhirt nga gomat pr t mos dmtuar asfaltin e
rrugs
4. t detyron q, pr do t papritur t mbartsh n mjet zinxhir pr gomat
5. mund t bashkshoqrohet me nj panel plotsues, i cili tregon distancn se
ku mund t gjejm gomistin pr t ndrruar gomat

R
R
RRUG PR KMBSOR
Pyetsori 132 Sinjali nr.108
Prgjigje t sakta 1. tregon nj zon pr kmbsor
2. tregon fillimin ose vazhdimin e nj rruge kmbsorsh
3. tregon nj rrug t rezervuar pr qarkullimin e kmbsorve

Prgjigje t gabuara T
4. ndalon qarkullimin pr t gjitha mjetet
1. lejon qarkullimin e mjeteve por, me kujdes maksimal
2. sht nj ndalim qarkullimi pr kmbsort
3. tregon nj vendkalim pr kmbsor
H
4. e detyron drejtuesin e mjetit, ti jap prparsi kmbsorve
5. tregon nj rrug t rezervuar edhe pr kmbsort, edhe pr biikletat
6. lejon qarkullimin edhe t mjeteve me dy rrota dhe pa motor, si dhe t
kmbsorve
S
P

FUNDI I RRUGS PR KMBSOR


Pyetsori 133 Sinjali nr. 109
D

Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e nj zone pr kmbsor


2. tregon fundin e rrugs pr kmbsor
3. tregon fundin e nj rruge t rezervuar pr kmbsor
Prgjigje t gabuara 1. tregon fundin e nj vendkalimi kmbsorsh
2. sht ndalim qarkullimi pr kmbsor
3. ndalon vetm qarkullimin e kmbsorve

65
RRUG PR BIIKLETA
Pyetsori 134 Sinjali nr. 110
Prgjigje t sakta 1. tregon nj rrug n t ciln ndalohet qarkullimi pr autoveturat dhe motort
2. tregon nj korsi t rezervuar pr biiklistt
3. vendoset n fillimin e nj rruge pr biikletat

R
4. mund t tregoj vazhdimsin e nj rruge pr biikletat
5. tregon nj intinerar t prshkueshm vetm pr biikletat
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj vendkalim biikletash
2. ndalon qarkullimin pr biikletat

R
3. tregon nj rrug pr kmbsor dhe biikleta
4. tregon nj zon n t ciln ndalohet kalimi i biikletave
5. tregon nj pist t rezervuar pr iklomotort dhe biikletat

T
H
FUNDI I RRUGS PR BIIKLETA
Pyetsori 135 Sinjali nr.111
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e nj korsie t rezervuar pr qarkullimin vetm t biikletave
2. tregon fundin e nj intinerari pr qarkullimin e biikletave
S

3. tregon fundin e nj rruge pr biikleta


4. tregon fundin e nj rruge t rezervuar pr qarkullimin e biiklistve
Prgjigje t gabuara 1. tregon fundin e nj vendkalimi pr biikleta
2. ndalon qarkullimin e biikletave
P

3. tregon se pas sinjalit sht i ndaluar qarkullimi i biikletave


4. tregon fundin e nj zone ku lejohet qarkullimi i ciklomotorve
D

RRUG PR BIIKLETA NGJITUR ME TROTUARIN


Pyetsori 136 Sinjali nr.112
Prgjigje t sakta 1. tregon nj pist biikletash ngjitur me trotuarin
2. tregon nj rrug pr biikleta ngjitur me nj rrug pr kmbsort
3. mund t tregoj edhe vazhdimin e nj piste pr biikleta ngjitur me nj rrug

66
kmbsorsh
4. ndalon qarkullimin e mjeteve me motor
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrug t prbashkt pr qarkullimin e kmbsorve dhe
biikletave
2. tregon detyrimin q t zbresim nga biikleta dhe ta marrim pr dore
3. tregon detyrimin pr t parkuar biikletn dhe pr t vazhduar rrugn n
kmb
4. tregon fundin e pists s rezervuar pr qarkullimin e kmbsorve dhe
biikletave
5. tregon fillimin e nj rruge t prcaktuar pr qarkullimin e prbashkt t
biikletave dhe kmbsorve

R
R
RRUG PR KMBSOR DHE BIIKLETA
Pyetsori 137 Sinjali nr.113
Prgjigje t sakta
T
1. tregon nj rrug pr kmbsor dhe biikleta
2. gjendet n fillimin e nj rruge t prbashkt pr kmbsort dhe biikletat
3. kur shoqrohet me panelin plotsues VAZHDIMSI, tregon vazhdimin e
nj rruge t rezervuar pr kmbsort dhe biikletat
H
4. tregon nj itinerar t prbashkt pr qarkullimin e kmbsorve dhe
biikletave
5. ndalon qarkullimin e mjeteve me motor
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj pist biikletash ngjitur me trotuarin
2. tregon nj pist biikletash paralel me nj rrug kmbsorsh
S

3. tregon nj zon kmbsore paralel me nj rrug pr biikleta


4. tregon nj zon ku kmbsort duhet ti marrin biikletat pr dore
5. lejon qarkullimin e motorave nn 125 cm3 si dhe t iklomotorve
P
D

FUNDI I RRUGES PR BIIKLETA NGJITUR ME TROTUARIN


Pyetsori 138 Sinjali nr.114
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e pists pr biikletat paralel me rrugn e kmbsorve
2. tregon fundin e nj korsie pr biikletat ngjitur me nj trotuar
3. tregon fundin e nj intinerari kmbsorsh ngjitur me nj pist pr biiklistt
Prgjigje t gabuara 1. tregon q ndalon hyrjen pr kmbsort dhe biikletat n rrug
2. tregon fundin e detyrimit pr t trhequr biikletn pr dore (lejohet q t
lvizim hypur n biiklet)
3. tregon pist t rezervuar me dit, njher pr kmbsor, njher pr
67
biikleta
4. tregon fundin e zons s rezervuar pr qarkullimin e przier t kmbsorve
dhe biikletave

FUNDI I RRUGES PR KMBSOR E BIIKLETA

R
Pyetsori 139 Sinjali nr. 115
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e nj rruge t prcaktuar pr kmbsor dhe biikleta
2. tregon fundin e nj zone t prbashkt pr qarkullimin e kmbsorve dhe
biikletave
3. tregon fundin e nj itinerari t prbashkt pr qarkullimin e kmbsorve

R
dhe biikletave
Prgjigje t gabuara 1. tregon fundin e nj piste biikletash ngjitur me trotuarin
2. tregon fundin e nj rruge biikletash paralel me nj rrug kmbsorsh
3. tregon nj zon t ndaluar pr qarkullimin e kmbsorve dhe biikletave

T
4. tregon ndalim qarkullimi pr kmbsort dhe iklomotort
H
RRUG E REZERVUAR PR KAFSH BARRE OSE ME SHAL
S

Pyetsori 140 Sinjali nr.116


Prgjigje t sakta 1. ndalon qarkullimin e mjeteve
2. ndalon qarkullimin e biikletave
3. tregon nj rrug t rezervuar pr kalimin e kuajve t shals
P

4. tregon nj rrug pr kuajt q mbajn ngarkesa


Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrezik q mund t vij nga kuajt n rrug
2. tregon nj vend ku rriten kuaj
3. tregon pranin e kafshve n rrug
D

4. ndalon qarkullimin e kuajve t shals dhe kalorsve mbi to


5. tregon nj rrug edhe pr karrocat q terhiqen nga kafsht
6. tregon kujdes kafsht

68
FUNDI I RRUGS S REZERVUAR PR KAFSH BARRE OSE ME
SHAL
Pyetsori 141 Sinjali nr. 117
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e nj rruge t rezervuar pr kuajt q mbajn ngarkesa
2. paraqet fundin e nj piste pr kuajt e shals

R
3. paraqet fundin e nj rruge t rezervuar pr kalors
Prgjigje t gabuara 1. tregon se n afrsi ndodhet nj vend pr strvitjen e kuajve
2. tregon fundin e rrezikut nga kalimi i kuajve
3. paraqet nj ndalim qarkullimi pr kuajt e shals dhe kalorsit e tyre

R
Pyetsori 142
T
NDAL DOGANA
Sinjali nr.118
H
Prgjigje t sakta 1. tregon nj zon doganore ku jemi t detyruar pr t ndaluar
2. na detyron t ndalojm n kufi pr t kryer kontroll doganor
3. tregon se duhet t ngadalsojm shpejtsin dhe t ndalojm te dogana
4. gjndet zakonisht n kufi me nj vnd q nuk bn pjes n komunitetin
S

europian
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron pranin e nj komisariati policie n kufi
2. na detyron t ndalojm para dogans vetm nse kemi mallra pr t
deklaruar
3. ndalon qarkullimin e mjeteve dhe kmbsorve n zonn doganore
P

4. tregon vetm se ku ndodhet ndrtesa e Drejtoris s Doganave n zonat


kufitare
D

NDAL POLICIA
Pyetsori 143 Sinjali nr.119
Prgjigje t sakta 1. tregon pranin e nj postoblloku rrugor t ngritur nga policia
2. tregon detyrimin pr t ndaluar
3. vndoset n nj largsi t prshtatshme nga postoblloku i policis dhe
prsritet deri n pikn ku duhet t ndalojm

69
Prgjigje t gabuara 1. na detyron vetm t ngadalsojm shpejtsin
2. prcakton kufirin e shtetit me detyrimin pr t ndaluar
3. na detyron t ndalojm dhe ti japim prparsi mjeteve t policis
4. sinjalizon se n afrsi ndodhet nj pik kontrolli doganor
5. tregon hyrjen n nj autostrad ku duhet t ndalojm paraprakisht

R
NDAL STACION
Pyetsori 144 Sinjali nr.120
Prgjigje t sakta 1. t detyron t ndalosh para hyrjes n autostrad
2. t detyron t ngadalsosh dhe t ndalosh n hyrjen e autostrads pr t marr

R
biletn e pagess s takss autostradale
3. tregon nj stacion autostrade ku sht i detyruar ndalimi
4. tregon q duhet t ndalojm n hyrje t autostrads pr t br pagesn
5. vendoset n vazhdimsi t hyrjeve t autostradave t kontrolluara ku sht e
detyruar t ndalojm
Prgjigje t gabuara
T
1. sinjalizon pranin e nj komande policie me postobllok
2. ndalon qarkullimin e t gjitha mjeteve n zonn e stacionit hekurudhor
3. ndalon hyrjen n nj zon t rezervuar pr mjetet e mirmbajtjes s
autostrads
H
4. tregon vendin ku duhet t ndalojm para hypjes n traget

I.3 PANELET PLOTSUESE


(te sinjaleve vertikale)
S
P

DISTANCA
Pyetsori 145 Paneli plotsues nr.121
Prgjigje t sakta 1. tregon distancn nga sinjali i rrezikut (posht t cilit sht vendosur) deri
t vendi ku fillon rreziku
D

2. mund t bashkshoqroj nj sinjal rreziku


3. saktson se n ciln distanc ndodhet vendi t cilit i referohet sinjali i
dhn
4. tregon distancn ku fillon hyrja n fuqi e sinjalit
5. tregon distancn ndrmjet sinjalit dhe piks ku fillon rreziku
Prgjigje t gabuara 1. tregon gjatsin e pjess s rrugs s rrezikshme
2. mund t tregoj nj pjes rruge me kthesa t rrezikshme n seri
3. tregon mungesn e sinjaleve horizontale
4. tregon vendin ku mbaron prshkrimi i sinjalit tek i cili sht vendosur
5. sht nj panel distancometrik (mats distance)

70
SHTRIRJA
Pyetsori 146 Paneli plotsuese nr.122
Prgjigje t sakta 1. tregon gjatsin e nj pjese rruge t cils i referohet sinjali q e shoqron
2. tregon gjatsin e nj pjese rruge n t ciln zbatohet sinjali q e shoqron
3. i vendosur poshte nje sinjali rreziku tregon n metra ose kilometra shtrirjen

R
e pjess s rrezikshme t rrugs
4. vendosur posht sinjalit nr.6 Kthesa t dyfisht tregon gjatsin e nj
pjes rruge me disa kthesa t rrezikshme
Prgjigje t gabuara 1. vendosur posht sinjalit t rrezikut, tregon distancn se pas sa metrash
fillon nj rreziku

R
2. tregon q mund t lvizet n rreshta paralele pr distancn e treguar
3. tregon distancn ku fillon kthesa e par
4. tregon distancn prej nga ku fillon prshkrimi i paraqitur i sinjalit n t
cilin sht zbatuar

T
H
TABEL ORARI PR DO DIT
Pyetsori 147 Paneli plotsues nr.123/A/B
Prgjigje t sakta 1. vendosur posht sinjalit NDALIM PUSHIMI, tregon kohzgjatjen pr t
S

ciln sht n fuqi sinjali


2. vendosur posht sinjalit NDALIM QARKULLIMI, tregon oraret dhe
kohzgjatjen n t ciln sht ne fuqi sinjali
3. vendosur posht sinjalit RRUG PR KMBSORT, tregon ort n t
P

cilat nuk lejohet qarkullimi i automjeteve


4. i vendosur posht sinjalit PARKING, tregon zon t prshtatshme pr
pushimin e mjeteve n ort e treguara
5. tregon ort e vlefshmris gjat t cilave jan n fuqi prshkrimet e sinjalit
q shoqron
D

Prgjigje t gabuara 1. vlen vetm n ditt e puns


2. tregon gjatsin e pjess s rrugs n t ciln sht n fuqi ndalimi
3. tregon ditt e muajit n t cilt sht i vlefshm sinjali tregues
4. tregon gjatsin e automjeteve pr t cilat sht n fuqi sinjali NDALIM
QARKULLIMI
5. tregon distancn minimale dhe maksimale e siguris q duhet t ruhet
ndrmjet automjeteve

71
TABEL ORARI PR DITT E FESTAVE
Pyetsori 148 Paneli plotsues nr. 124
Prgjigje t sakta 1. tregon ort e vlefshmris t sinjalit, i kufizuar n ditt festive
2. saktson se vlera e sinjalit sht kufizuar vetm pr ditt festive dhe n
oraret e treguara
3. vendosur posht sinjalit RRUG KMBSORSH kufizon orarin e
vlefshmris s sinjalit n ditt festive
4. posht sinjalit NDALIM PUSHIMI tregon q pushimi i mjeteve ndalohet

R
vetm n ditt festive dhe n ort e treguara
5. posht sinjalit RRUG BIIKLETASH tregon q ky sinjal vlen nga ora
800 deri n orn 2000 n ditt festive
6. vendosur posht sinjalit NDALIM QARKULLIMI tregon q qarkullimi
mjeteve sht i ndaluar n ditt festive n ort e treguara

R
Prgjigje t gabuara 1. tregon orarin e hyrjes n varreza
2. tregon ort e vlefshmris s sinjalit n do dit t vitit
3. tregon orn e kryerjes s riteve fetare n kish
4. tregon ort e meshs n ditt festive n kish

T
5. tregon tabeln e orarit t vlefshmris s sinjalit vetm pr ditt e diela
6. tregon oraret e funksionimit t impianteve semaforike
H
TABEL ORARI PR DITT E PUNS
Pyetsori 149 Paneli plotsues nr.125
Prgjigje t sakta 1. tregon tabeln e orareve t vlefshmris s sinjalit, e kufizuar n ditt e
S

puns
2. i vendosur posht sinjalit NDALIM QARKULLIMI tregon q sinjali
sht i vlefshem n ditt e puns
3. tregon tabeln e orareve gjat t cils sht n fuqi vlefshmeria e sinjalit n
P

ditt e puns
4. i vendosur posht NDALIM PUSHIMI tregon q pushimi i mjeteve
lejohet n ditt festive
5. tregon q prshkrimi sht i kufizuar n ditt e puns pr oraret e shnuara
n t
D

6. posht sinjalit PARKING tregon q n ditt e zakonshme pune, mund t


parkojm mjetet nga ora 800 deri n 2000 n at zonn q tregon sinjali
Prgjigje t gabuara 1. tregon orarin e puns t nj kantieri rrugor
2. tregon hyrjet-daljet e mjeteve t transportit nga nj ndrmarje prodhuese n
afrsi
3. tregon tabeln e orarit t hapjes s ofiinave t mirmbajtjes rrugore
4. tregon tabeln e orarit t vlefshmris s sinjalit n ditt festive
5. tregon gjatsin e nj pjese rruge ku po kryhen punime mirmbajtjeje rruge
6. tregon ndalimin e zhurmave t forta q mund t krijojn makinerit e puns
gjat orve 800 deri 2000

72
KUFIZIMI
Pyetsori 150 Paneli plotsues nr.126
Prgjigje t sakta 1. i vendosur posht sinjalit NDALIM QARKULLIMI ndalon qarkullimin
vetem te gjysmrimorkiove
2. i vendosur posht sinjalit PARKING tregon nj zon t prcaktuar pr
parkimin e mjeteve t treguara nga paneli plotsues
3. i vendosur posht NDALIM PUSHIMI tregon q, ndalimi i sht referuar

R
mjeteve t treguara n panel
4. kufizon vlefshmrin e sinjalit pr kategorit e mjeteve t treguara n panel
5. mund t plotsoj nj sinjal detyrimi
6. mund t plotsoj nj sinjal ndalimi
Prgjigje t gabuara 1. i vendosur posht sinjalit SENS I NDALUAR lejon hyrjen n rrug

R
vetm pr mjetet e treguara n panel
2. i vendosur posht sinjalit NDALIM QARKULLIMI lejon qarkullimin
vetm pr kategorin e mjeteve t treguara n panel
3. i vendosur n nj zon t prcaktuar pr pushimin e mjeteve n parking,
tregon prjashtimin e nj kategorie t mjeteve nga e drejta pr tu parkuar
T
H
PRJASHTIMI
Pyetsori 151 Paneli plotsues nr. 127
Prgjigje t sakta 1. i vendosur posht sinjalit SENS I NDALUAR, lejon hyrjen e autobusve
2. i vendosur posht sinjalit NDALIM QARKULLIMI lejon qarkullimin
S

vetm pr kategorit e mjeteve t treguara n panel


3. i vendosur n nj zon t kufizuar pr pushim, tregon prjashtimin e
parkimit t autobusve
4. mund t plotsoj nj sinjal ndalues
Prgjigje t gabuara 1. posht sinjalit NDALIM QARKULLIMI, prcakton ndalim qarkullimi
P

vetm pr kategorin e paraqitur


2. posht sinjalit PARKING, tregon nj zon t rezervuar pr pushimin e
mjeteve t treguara n panel
3. i vendosur posht sinjalit NDALIM PUSHIMI, tregon q ndalimi i sht
D

referuar mjeteve t treguara n panel


4. tregon vlefshmrin e prshkrimit t sinjalit vetm pr kategorin e
mjeteve t treguara n panel

73
FILLIMI
Pyetsori 152 Paneli plotsues nr.128/A/B
Prgjigje t sakta 1. tregon vendin e fillimit t vlefshmerise s sinjalit ku sht vendosur
2. i vendosur posht sinjalit MATERIALE T PAQNDRUESHME MBI
RRUG, tregon vendin ku fillon rreziku

R
3. i vendosur posht sinjalit NDALIM PUSHIMI, tregon q ndalimi ka
filluar n at pik
4. i vendosur posht sinjalit PARKING, tregon fillimin e hapsirs pr
pushim t mjeteve
5. i vendosur, n rrugt malore, posht sinjalit RNIE MASIVE, tregon

R
fillimin e rrezikut
6. tregon fillimin e vlefshmris se sinjalit q e shoqron
Prgjigje t gabuara 1. i vendosur n ann e karrexhats, tregon q t mos zhvendosemi shum n
t djatht, pr shkak t nj shkarjeje t rrugs

T
2. tregon drejtimin e detyrueshm drejt ose majtas
3. tregon fillimin e nj rruge me nj sens lvizjeje
4. tregon korsin e rezervuar pr autobust urbane
5. tregon korsin e rezervuar pr mjetet TAKSI
H
6. vendosur posht sinjalit, tregon fundin e prshkrimit t sinjalit
7. tregon fundin e nj kufizimi
8. tregon vazhdimin e nj kufizimi
9. i vendosur posht sinjalit VENDKALIM KMBSORSH, tregon
vendin ku nuk sht m i lejueshm qarkullimi i mjeteve
S
P

VAZHDIMI
D

Pyetsori 153 Paneli plotsues nr.129/A/B


Prgjigje t sakta 1. i vendosur posht sinjalit NDALIM PUSHIMI, tregon vazhdimsin e
vlefshmris s atij sinjali
2. i vendosur posht sinjalit NDALIM PARAKALIMI, sinjalizon
vazhdimsin e tij
3. i ndodhur posht sinjalit KUFIZIM SHPEJTSIE, tregon q kufizimi
vazhdon
4. i vendosur posht sinjalit RRUG E RRSHQITSHME, tregon
vazhdimsin e rrezikut
5. i vendosur posht sinjalit QARKULLIM NE DY SENSET, tregon
vazhdimsin e qarkullimit n t dyja senset e lvizjes

74
6. i vendosur posht sinjalit NDALIM QNDRIMI, tregon q ndalohet t
qndrosh prara dhe pas sinjalit
7. i vendosur posht sinjalit t rrezikut, tregon vazhdimsin e tij
Prgjigje t gabuara 1. tregon drejtimet e lejuara
2. tregon nj penges n mes t karrexhats
3. tregon sens t lvizjes njkalimsh t alternuar
4. tregon fundin e sensit unik t lvizjes dhe fillimin e rrugs me dy sense
lvizjeje pr qarkullim
5. tregon korsin e rezervuar pr qarkullimin e autobusve urbane
6. tregon vendin e kalimit n rrugt malore
7. i vendosur posht sinjalit FUND I RRUGS ME PRPARSI, tregon q

R
prshkrimi vazhdon
8. i vendosur posht sinjalit ndalim qndrimi tregon se mjeti pas ktij
sinjali, mund t qndrojn

R
Pyetsori 154
Prgjigje t sakta
T
FUNDI
Paneli plotsues nr.130/A/B
1. i vendosur posht sinjalit NDALIM PUSHIMI, tregon vendin ku mbaron
H
vlefshmria e ketij sinjali
2. i vendosur posht sinjalit NDALIM QNDRIMI, tregon vendin ku
mbaron vlefshmria e ktij sinjali
3. i vendosur posht sinjaleve t punimeve n rrug tregon fundin e kantierit
rrugor
S

4. i vendosur posht sinjalit KTHESA T RREZIKSHME, sinjalizon fundin


e tyre
5. i vendosur posht sinjalit RRUG E DEFORMUAR, tregon fundin e
pjess me shtres jo t rregullt rrugore
6. i vendosur posht sinjalit RRUG E RRSHQITSHME, tregon fundin e
P

rrezikut
Prgjigje t gabuara 1. tregon korsin s cils i referohet sinjali
2. i vendosur posht sinjalit NDALIM QARKULLIMI, tregon korsin e
kshilluar
D

3. i vendosur posht sinjalit KUFIZIM I SHPEJTSIS, tregon


vazhdimsin e kufizimit
4. i vendosur posht sinjali NDALIM PARAKALIMI, tregon vazhdimsin
e ndalimit
5. i vendosur posht sinjalit QARKULLIM NE DY SENSET, tregon
fillimin e sinjalizimit
6. tregon t vetmin drejtim t lejuar
7. i vendosur poshte sinjalit ndalim pushimi tregon fillimin e zbatimit t
ndalim pushimit

75
SINJALE HORIZONTALE N RIPUNIM
Pyetsori 155 Paneli plotsues nr.131
Prgjigje t sakta 1. paralajmron nj pjes rruge ku mungojn sinjalet horizontale
2. tregon nj pjes rruge ku po vizatohen sinjale horizontale
3. tregon ripunime t sinjalizimeve horizontale prgjat karrexhats

R
4. tregon punimet e vijzimit n vazhdim, n at pjese rruge
5. shoqerohet me sinjalin RREZIQE T TJERA
Prgjigje t gabuara 1. tregon q po i afrohemi hyrjes s autostrads t dalluar nga sinjalizimi
horizontal

R
2. tregon rrezikun e paraqitur nga prania e kantierit t ndrtimit n afrsi t
rrugs
3. tregon pranin e rrezikut t rrshqitjes nga sinjalizimi horizontal
4. paralajmron fillimin e nj trafikndarsi t treguar me vijzimet mbi
karrexhat

T
5. paralajmron pranin e nj ishulli trafiku t vizatuar (pr kmbsor) mbi
rrug
6. paralajmron nj ngushtim t karrexhats t sinjalizuar nga sinjalet
horizontale
H
7. paralojmron se n at pjes rruge mungojn sinjalet vertikale
S

AKSIDENT
P

Pyetsori 156 Paneli plotsues nr.132


Prgjigje t sakta 1. tregon se ka ndodhur aksident rrugor
2. tregon q ka mjete t aksidentuara n rrug
3. vendoset posht sinjalit RREZIQE T TJERA
D

4. sinjalizon nj aksident rrugor dhe nevojitet t tregojm kujdes me


shpejtsin
5. kshillon, ku sht e mundur, zgjedhjen e nj rruge tjetr
Prgjigje t gabuara 1. tregon rrug malore me rrezikshmri t lart
2. tregon rrezikun e prplasjes me mjete q vijn nga e djathta
3. paralajmron nj pjes rruge me shum mundsi t provokimit t
aksidenteve
4. tregon vendin ku sht vendosur thirrja e urgjencs SOS
5. tregon nj vend grumbullimi pr mjetet e aksidentuara
6. vendoset posht sinjalit t nj kryqzimi t rrezikshm

76
KALIMI MBI SHINA (BINAR)
Pyetsori 157 Paneli plotsues nr.133
Prgjigje t sakta 1. tregon pranin e linjave hekurudhore pr manovra n nj zon portuale
2. posht sinjalit RREZIQE T TJERA, tregon kalimin mbi shinat e
manovrs
3. paralajmron pranin e shinave t trenit n afrsi t nj vendshkarkimi t
mallrash
4. paralajmron pranin e shinave t trenit n nj zon industriale

R
5. paralajmron kryqzimin e shinave t trenit pr manovra
6. shoqerohet me sinjalin RREZIQE T TJERA
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron sinjalizimin e KALIMIT N NIVEL t paruajtur
2. tregon afrimin n nj KALIM N NIVELme hekurudh malore me
trheqje nga dy lokomotiva

R
3. tregon nj seri KALIME N NIVEL
4. tregon nj KALIM N NIVELme gjysmbarriera
5. sht nj panel q tregon distancn e linjs hekurudhore
6. paralajmron nj kalim t tramvajit me vagona n distanc t shkurtr

T
H
PASTRUESE BORE N VEPRIM
Pyetsori 158 Paneli plotsues nr.134
Prgjigje t sakta 1. tregon pranin e makinave pastruese t bors n rrug
2. plotson sinjalin RREZIQE T TJERA
3. krkon t rregullohet shpejtsia n prani t mjeteve t pastrimit t bors n
S

pun
4. krkon t ruhet nj largsi t paktn 20 metra me makinat e pastrimit t
bors n pun
5. paralajmron t kihet kujdes nga makinat e pastrimit t bors n rrug
6. vendosur n rrugt me bor, tregon pranin e mjeteve t pastrimit t bors
P

n rrug
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n zonat ku sinjali NDALIM QNDRIMI shoqrohet me
panelin HEQJE E DETYRUAR
2. tregon pranin e makins punuese pr pastrimin e rrugs
D

3. tregon pranin e nj makine pastruese t mbeturinave rrugore


4. mund t paralajmroj pranin e mjeteve pr grumbullimin e plehrave
5. posht sinjalit PUNIME N RRUG, tregon pranin e mjeteve punuese
n rrug
6. t urdhron t parakalosh makinn e pastrimit t dbors n rrug

77
ZON QE PRMBYTET
Pyetsori 159 Paneli plotsues nr.135
Prgjigje t sakta 1. tregon se pr shkak t kushteve atmosferike, pjesa e rrugs mund t
prmbytet nga uji
2. tregon nj rrug e cila pr shkak t shiut t dendur, mund t prmbytet nga
uji
3. tregon q jemi duke ecur n nj pjes t rrugs q mund t prmbytet n
rast t shirave t dendur

R
4. tregon nj vend ku mund t krijohen pellgje uji
5. tregon se pr shkak t shiut t dendur, ana e rrugs mund t prmbytet
6. tregon rrezikun e prmbytjes s karrexhats nga uji
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj qytet detar
2. tregon nj pjes t rrugs me bor

R
3. tregon n qytetet bregdetare, zonat e rezervuara pr plazh
4. tregon n qytetet malore, pranin e liqeneve natyrale
5. tregon nj rrug me tri korsi me nj seri kthesash n vazhdim
6. tregon emrin e lumit n vazhdimsi t nj ure ku po kalojm

T
H
VARG MJETESH
Pyetsori 160 Paneli plotsues nr.136
S

Prgjigje t sakta 1. tregon se mund t gjendemi n trafik me lvizje t ngadalt


2. tregon se mund t gjendemi n nj trafik me mjete t ndaluara n kolon
3. vendosur n hyrjet n autostrad, tregon q mund t gjeni mjete n lvizje
t ngadalt
P

4. fton t keni kujdes pr t shmangur rrezikun e prplasjes me mjetet e


ndaluara pr shkak t trafikut
5. i vendosur n autostrad, kshillon daljen nga autostrada pr t shmangur
ngadalsimet e mundshme
6. kshillon, nse sht e mundur, t zgjedhim rrug tjetr pr t shmangur
D

trafikun
Prgjigje t gabuara 1. n qendrat urbane, iu tregon t ndaheni n dy rreshta afr semaforve
2. n qendrat urbane, tregon parkim t rezervuar
3. plotson sinjalin PARKIM nse ky sht i rezervuar vetm pr
autoveturat
4. n rrugt interurbane, fton t ndaheni n dy rreshta paralel n rast trafiku t
dendur
5. tregon nj pjes rruge t rezervuar vetm pr autoveturat
6. tregon se po parakaloni nj autokolon ushtarake
7. tregon se po parakaloni nj kortezh
78
MJETE PUNE NE VEPRIM
Pyetsori 161 Paneli plotsues nr. 137
Prgjigje t sakta 1. tregon pranin e mjeteve t puns n trafikun normal
2. tregon pranin e mundshme t eskavatorve n trafikun normal
3. tregon mundsin e pranis s mjeteve punuese n rrug ose dalje t tyre
nga kantieri
4. tregon pranin e mjeteve t puns n veprim

R
5. tregon se duhet t lvizim me kujdes t veant
Prgjigje t gabuara 1. tregon q nj korsi iu sht rezervuar makinave t puns
2. tregon q nuk lejohet qarkullimi i mjeteve me zinxhir
3. tregon detyrimin pr t parakaluar makinat e puns
4. sinjalizon pranin e mjeteve t pastrimit publik q transportojn plehra

R
5. tregon q n pjesn e rrugs ku po qarkullojm, jan n lvizje mjetet e
pastrimit t plehrave
6. tregon pranin e nj makine n veprim pr pastrimin e bors

T
RRUG E RRSHQITSHME NGA AKULLI OSE BORA
H
Pyetsori 162 Paneli plotsues nr.138
Prgjigje t sakta 1. zakonisht ndeshet n zonat malore
2. mund t ndeshet n pjes rruge q nuk i kapin rrezet e diellit, gjate stins s
dimrit
3. tregon se duhet t ulim shpejtsin sepse rruga mund t jet e rrshqitshme,
S

pr shkak t mundsis s formimit t akullit


4. tregon s n rrugt me bor ka rrezik q t ket prani akulli
5. tregon mundsin e formimit t akullit, si rezultat i uljes s temperaturave
Prgjigje t gabuara 1. tregon se sht i detyrueshm prdorimi i zinxhirve apo gomave t bors
P

2. tregon rrezikun e strukturave t akullit mbi xhamin e prparm


3. tregon nj pjes rruge t rrezikshme nga prania e guralecve
4. n rrugt malore, tregon rrezikun e shkarjes s toks
5. ndalon prdorimin e dritave verbuese t mjetit
6. tregon se nj pjes e rrugs sht n mnyr t veant e rrezikshme pr
D

shkak t shirave

RRUG E RRSHQITSHME NGA SHIU


Pyetsori 163 Paneli plotsues nr.139
Prgjigje t sakta 1. tregon nj pjes rruge me siprfaqe t rrezikshme pr shkak t shiut
2. krkon q n rast shiu, distanca e siguris t mbahet m e madhe se
zakonisht

79
3. tregon se kur bie shi zvoglohet frkimi i goms me rrugn
4. sinjalizon nj pjes rruge n t ciln, n rast se bie shi, mund t krijohet nj
shtres balte e rrshqitshme
5. sinjalizon nj pjes rruge t rrshqitshme pr shkak t shiut t mundshm
6. ju fton t rregulloni shpejtsin n rast shiu sepse siprfaqja e rrugs sht
br e rrshqitshme
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj zon me prmbytje t shpeshta nga shiu
2. tregon nj pjes rruge t rrezikshme pr shkak t pranis s errave ansore
3. n rrugt malore, tregon nj zon q preket nga fenomene t stuhive e
rrebesheve
4. tregon nj pjes t rrugs ku krijohen pluhura dhe tymra

R
5. tregon nj zon q shrben pr matjet meteorologjike

R
KAMION NE NGADALSIM
Pyetsori 164
Prgjigje t sakta T
Paneli plotsues nr.140
1. tregon nj pjes t rrugs n t ciln mund t gjenden kamion q lvizin
ngadal
2. tregon nj ndryshim t pjerrsis s rrugs, gj e cila i detyron kamiont t
H
ngadalsojn shpejtsin e lvizjes
3. krkon kujdes sepse mund t ndeshim kamion q lvizin ngadal n ngjitje
4. tregon ngadalsim t kamionve n ngjitje, duke ftuar drejtuesit e mjeteve
q vijn pas q t rregullojn shpejtsin
5. tregon nj pjes t rrugs ku mund t ndeshim mjete t rnda n lvizje t
S

ngadalt
6. tregon se pr t shmangur aksidentet me kamiont n lvizje, duhet t
mbahet nj shpejtsi e prshtatshme
Prgjigje t gabuara 1. ju fton t keni kujdes sepse n korsin q jeni duke lvizur, gjenden mjete
P

t aksidentuara
2. tregon nj pjes rruge t rrezikshme, n t ciln nuk sht e lejuar trheqja e
mjeteve
3. tregon nj prplasje aksidentale n rrug dhe bllokim rruge
4. tregon nj hapsir t kufizuar pr pushimin e kamionve dhe autoveturave
D

5. tregon distancn minimale t siguris pr tu ruajtur n rrugt malore


6. sinjalizon rrezikun e shkaktuar nga mundsia e pranis s kamionve n
manovra pr ngarkimin e mallit
7. sinjalizon rrezikun e kamionve n pushim, n ann e karrexhats

80
ZON E LARGIMIT T DETYRUESHM
Pyetsori 165 Paneli plotsues nr.141
Prgjigje t sakta 1. tregon q mjeti i ln n at vend mund t hiqet forcrisht me rimorkim
(karrotrec)
2. vendoset n nj zon ku pushimi i mjetit prbn rrezik pr qarkullimin
3. plotson sinjalin NDALIM PUSHIMI duke treguar q mjeti mund t
hiqet me forc ose t bllokohet nga policia rrugore
4. tregon nj zon ku pushimi i mjetit prbn nj penges t madhe pr

R
qarkullimin
5. tregon nj zon me heqje t detyrueshme pr mjetet q lihen aty n pushim
6. parashikon zhvendosjen ose bllokimin e mjetit nga policia rrugore
Prgjigje t gabuara 1. tregon pranin e nj ofiine pr ndihmn e shpejt rrugore
2. n autostrada, plotson sinjalin SOS pr t treguar nj ofiin pr ndihmn

R
e shpejt rrugore
3. tregon se n rast defekti, mjeti duhet t lvizet menjher me rimorkim
4. tregon se qndrimi sht i rezervuar pr makinat e ndihms s shpejt
5. i vendosur posht sinjalit NDALIM QNDRIMI, tregon q prshkrimi i

T sinjalit sht pr mjetet me rimorkio


6. tregon q ka rrezik pr shkak t mjeteve me defekt q po trhiqen
H
SINJAL KORSIE
Pyetsori 166 Paneli plotsues nr.142
Prgjigje t sakta 1. i vendosur sipr mbi karrexhat, tregon korsin ku duhet t hyjm
S

pr arritur n vendmbrritjen e treguar


2. tregon korsin q i referohet sinjali i msiprm
3. tregon korsin q duhet t ndiqet pr nj drejtim t caktuar
4. tregon drejtimin e nj itinerari t caktuar
P

Prgjigje t gabuara 1. i vendosur posht sinjalit NDALIM PUSHIMI, tregon vendin e


fillimit t prshkrimit
2. tregon se kan prparsin mjetet q vijn prball
3. tregon nj drejtim t detyrueshm
D

4. tregon vendin ku rruga bhet me nj sens lvizjeje


5. i vendosur posht sinjalit NDALIM QNDRIMI, tregon fundin e
prshkrimit

81
A.

B. KTHESA
Pyetsori 167 Paneli plotsues
Prgjigje t sakta 1. nr.143/A tregon afrimin e nj kthesa me rreze t vogl
2. nr.143/A tregon afrimin e nj kthese t rrezikshme
3. nr.143/B tregon disa kthesa

R
4. nr.143/A mund t plotsoj sinjalin KTHES DJATHTAS apo
KTHESMAJTAS
5. nr.143/B mund t plotsoj sinjalin KTHES E DYFISHT, E PARA
DJATHTAS
6. nr.143/B mund t plotsoj sinjalin KTHES E DYFISHT, E PARA

R
MAJTAS
Prgjigje t gabuara 1. nr.143/A tregon afrsin e nj kthese me siprfaqe t gjer
2. nr.143/A n nj rrug malore, tregon rrugn q duhet t ndiqni pr t arritur
n maj

T
3. nr.143/B tregon numrin maksimal t mjeteve q mund t kalojn n kthes
4. nr.143/B tregon distancn me kthesat e tjera
5. nr.143/B tregon cilin marsh duhet t prdorim gjat lvizjes n kthes
6. nr.143/B n rrug me dy karrexhata, tregon vendin n t cilin mund t
H
kthehet sensi i lvizjes
S

NUMRI I KTHESAVE
Pyetsori 168 Paneli plotsues nr.144
Prgjigje t sakta 1. tregon nj seri kthesash t rrezikshme
P

2. tregon numrin e kthess s rrezikshme n nj rrug me shum kthesa


3. tregon kthesen e par n nj seri kthesash t forta
4. n nj seri kthesash, tregon numrin e kthess
5. shifra n sinjal tregon numrin rendor t ktheses
D

Prgjigje t gabuara 1. tregon afrimin n nj zon me qarkullim rrotullues


2. tregon nj seri kthesash,duke saktsuar numrin e tyre
3. tregon vendin ku lejohet kthimi n t kundrt t sensit t lvizjes
4. mund t plotsoj sinjalin KTHIMI I SENSIT T LVIZJES
5. tregon distancn n kilometra ku ndodhet kthesa tjetr
6. tregon q duhet t kthehemi mbrapa

82
PASTRIMI MEKANIK I RRUGS
Pyetsori 169 Paneli plotsues Nr.145
Prgjigje t sakta 1. i vendosur posht sinjalit Ndalim Pushimi ndalon pushimin e mjeteve n
at orar
2. vendoset n pjest e rrugs ku veprojn makinerit e
pastrimit t rrugs
3. tregon kohn n t ciln operojn makinerit e pastrimit rrugor

R
4. tregon ditt dhe orarin kur punojn makinerit e pastrimit
rrugor
5. bashk me sinjalin Ndalim Pushimi sinjalizon q NDALIM PUSHIMI
sht i kufizuar n ditt dhe ort e caktuara

R
Prgjigje t gabuara 1. tregon pranin e nj vendi me mundsi daljeje t makinerive t pastrimit
rrugor
2. tregon pranin e makinave pr pastrimin e bors q jan duke operuar n
rrug
3. prshkruan se duhet t u jepet prparsi mjeteve t pastrimit publik

T
4. sinjalizon q n ort e caktuara sht n fuqi NDALIM PUSHIMI pr
mjetet e paraqitura.
5. tregon q n ditt dhe n ort e caktuara sht i ndaluar pushimi pr makinat
pastruese
H
S

VAZHDIMI I RRUGS KRYESORE


Pyetsori 170 Panelet plotsues Nr.146/A/B/C
Prgjigje t sakta 1. vendosen posht sinjalit e drejt prparsie
P

2. dallojn drejtimet e rrugve kryesore nga ato dytsore


3. vendosur n afrsi t nj kryqzimi, tregojn drejtimin e rrugs kryesore
4. vendosen posht sinjalit nr. 52 E drejt prparsie
5. vendosur posht sinjalit KRYQZIM ME T DREJT PRPARSIE,
D

dallon vazhdimin e rrugs kryesore


Prgjigje t gabuara 1. vendosen posht sinjalit JEP PRPARSI
2. tregojn afrimin e nj rruge me t drejt prparsie
3. vendosen n rrug pa t drejt prparsie
4. tregojn ndrprerjen e rrugve dytsore
5. tregojn nnkalimet n rrugt kryesore
6. tregojn se rrugt q kryqzohen, pr momentin jan t bllokuara

83
VIJIMI I RRUGS KRYESORE
Pyetsori 171 Panelet plotsues 147/A/B/C
Prgjigje t sakta 1. tregojn skemn e ndrthurjes s rrugve
2. vendosen posht sinjalit u jep prparsi
3. me vij t holl, cilsojn rrugn pa t drejt prparsie

R
4. me vij t trash dhe t gjat, cilsojn rrugn me prparsi
Prgjigje t gabuara 1. tregojn nj kryqzim t rregulluar me nnkalime pr kmbsort
2. vendosen posht sinjalit NDALIM PUSHIMI
3. lajmrojn nj seri kryqzimesh urbane
4. me vij t trash dhe t gjat cilsojn rrugn pa t drejt prparsie

R
5. tregojn q po afrohemi n nj rrug me nj sens lvizjeje
6. vendosen poshte sinjalit e drejte prparsie

T
H
NDALIMI I PRKOHSHM I PUSHIMIT
Pyetsori 172 Sinjali nr. 148
1. sht sinjal i ndalimit t prkohshm t pushimit
S

Prgjigje t sakta 2. vendoset n pjest e rrugs ku kryhen pastrime t saj


3. ndalon pushimin e mjeteve n periudhn e kohs kur kryhen pastrime t
rrugve
4. tregon pranin e mundshme t makinave punuese pr pastrimin e rrugve
P

5. n qndrat e banuara paralajmron ndalimin e pushimit t mjeteve sipas


ditve dhe orve t treguara n sinjal
1. tregon pranin e makinave t pastrimit t bors q punojn n rrug
Prgjigje t gabuara 2. sinjalizon se n oraret e treguara n sinjal, sht n fuqiNDALIMI I
PUSHIMIT pr mjetet e treguara n sinjal
D

3. tregon se n ditt dhe oraret e prshkruara n sinjal, sht i ndaluar pushimi


i mjeteve t pastrimit t rrugve
4. tregon pranin e nj magazine dhe mundsin e daljes prej saj t mjeteve t
pastrimit t mjeteve

84
DREJTIM I DETYRUAR PR MJETE T TRANSPORTIT T
LENDEVE T REZIKSHME
Pyetsori 173 Sinjali nr. 149
1. sht sinjal i prbr detyrues q detyron kthimin djathtas t mjeteve q
Prgjigje t sakta transportojn mallra te rrezikshme

R
2. tregon drejtim t detyruar pr mjetet q transportojn mallra t rrezikshme
3. tregon se mjetet e prshkruara n t nuk mund t lvizin n drejtim t
ndryshm nga ai i treguar n sinjal
1. tregon drejtim t detyrueshm pr mjetet e transportit publik
Prgjigje t gabuara 2. vendoset vetm brenda qndrave t banuara

R
3. vendoset vetm n rrugt intrurbane dytsore
4. tregon drejtim t detyrueshm pr kamiont me peshmaksimale t
prgjithshme deri n 7 ton

T
H
PARALAJMERIMIN E NJ KALIMI T DETYRUSHM
Pyetsori 174 Sinjali nr.150
Prgjigje t sakta 1. paralajmron drejtim t detyruar nga e djathta pr kamiont me pesh me
S

ngarkes t plot mbi 3.5 ton


2. paralajmron q n kryqzim sht e ndaluar pr kamiont t kthehen majtas
3. paralajmron se pr kamiont me pesh t prgjithshme mbi 3.5 ton, n
kryqzim sht e ndaluar t vazhdojn lvizjen drejt
P

4. paralajmron detyrimin pr tu kthyer djathtas pr mjetet e transportit t


mallrave me pesh me ngarkes t plot mbi 3,5 ton
5. paralajmron drejtim t detyruar pr kategorin e mjeteve t treguara n
sinjal
6. paralajmron q kamiont me pesh me ngarkes t plot mbi 3.5 ton, n
D

kryqzim duhet t kthehen n drejtimin e treguar


Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj drejtim t kshillueshm pr mjetet me pesh mbi 3,5 ton
2. ndalon kthimin nga e djathta pr mjetet e paraqitura n sinjal
3. paralajmron nj zon parkimi pr mjetet e treguara n figur
4. tregon nj korsi t rezervuar pr kamiont
5. tregon q mjetet me karroceri me tend duhet t marrin drejtimin djathtas
6. paraqet nj detyrim pr tu kthyer djathtas pr t gjith llojet e mjeteve q
transportojn mallra

85
NDALIM QARKULLIMI PR KATEGORI T CAKTUARA
MJETESH.
Pyetsori 175 Sinjali nr.151
Prgjigje t sakta 1. ndalon qarkullimin e autotrenave dhe gjysmerimorkiatorve

R
2. tregon nj ndalim qarkullimi pr kategorit e mjeteve t treguara n sinjal
3. tregon q mund t qarkullojn t gjitha kategorit e mjeteve me motor,
prve atyre t treguara n sinjal
4. ndalon qarkullimin e autotrenave
5. ndalon qarkullimin edhe t gjysmrimorkiatoreve

R
prgjigje gabim 1. tregon nj rrugkalim t detyruar pr kategorit e mjeteve t treguara n
sinjal
2. sht nj sinjal ndalimi qarkullimi pr motort me kosh dhe motokarrot
3. sht nj sinjal ndalimi pr kamiont dhe mjetet pr transport t przier

T
4. sht nj ndalim qndrimi pr kamiont me rimorkio dhe komplekset e
mjeteve t artikuluar
5. paraqet nj rrug t rezervuar vetm pr kategorite e mjeteve t treguara n
figur
6. sht ndalim qarkullimi pr t gjith mjetet me motor, me prjashtim t
H
kategorive t mjeteve q prshkruan sinjali

I.4 SINJALET UDHEZUESE


S
P

DREJTIM I VETM PARALEL


Pyetsori 176 Sinjali nr.152
D

Prgjigje t sakta 1. tregon se qarkullimi n at rrug n t ciln sht vendosur ky sinjal,sht


me nj sens lvizjeje
2. tregon se nse futemi n at rrug lvizja sht me nj sens
3. tregon se sht e ndaluar t lvizim n sens t kundrt t shigjets q
paraqet sinjali
4. tregon q ta prshkojm at pjes rruge sipas sensit t treguar n sinjal
Prgjigje t gabuara 1. tregon se n at pjes rruge ku sht vendosur ky sinjal, mund t
parakalojm gjithmon edhe nga krahu i djatht
2. na detyron t kthehemi sipas drejtimit t shigjets
3. tregon q pas ktij sinjali nuk mund t kthehemi as nga e majta dhe as nga e
djathta
86
DREJTIM I VETM PARALEL
Pyetsori 177 Sinjali Nr. 152/B
Prgjigje t sakta 1. tregon q qarkullimi n at pjes rruge ku sht vendosur ky sinjal, sht
me nj sens lvizje
2. tregon q sht e ndaluar t lvizim n sens t kundrt me sensin q paraqet

R
sinjali
3. tregon detyrimin q ta prshkojm at pjes rruge sipas sensit t treguar n
sinjal
Prgjigje t gabuara 1. tregon q n at pjes rrug ku sht vendosur ky sinjal mund t
parakalojm gjithmon edhe nga e djathta

R
2. tregon q detyrimisht duhet na detyron q t kthehemi sipas drejtimit t
shigjets
3. tregon q pas ktij sinjali nuk mund t kthehemi as nga e majta e as nga e
djathta

T
H
QARKULLIMI I NJEANSHEM BALLOR
Pyetsori 178 Sinjali nr.153
S

Prgjigje t sakta 1. tregon se rruga prball sht me nj sens lvizje


2. tregon fillimin e rrugs me nj sens lvizjeje pr qarkullim
3. tregon se rruga mund t prshkohet vetm n sensin e treguar n sinjal
4. tregon se sht e ndaluar lvizja nga sensi i kundrt
P

5. tregon fundin e karrexhats me dy sense lvizje dhe fillimin e karrexhats


me nj sens
6. prjashton mundsin e lvizjes s mjeteve n sens t kundrt
Prgjigje t gabuara 1. tregon q kemi prparsi ndaj mjeteve t cilat vijn prball nesh
2. tregon q mbas ktij sinjali sht e ndaluar t kthehesh nga e majta ose nga
D

e djathta
3. tregon q rruga sht njkalimshe me sens t alternuar
4. tregon fundin e rrugs njkalimshe me sens t alternuar

87
I.5 SEMAFORT (DRITAT SEMAFORIKE)

SEMAFOR NORMAL PR QARKULLIMIN E MJETEVE


Pyetsori 179 Sinjali nr.154

R
Prgjigje t sakta 1. tregon nj semafor normal
2. vendoset n pranin e nj kryqzimi
3. rregullon kalimin e mjeteve n nj kryqzim
4. me drit t kuqe t ndezur detyron ndalimin e mjetit
5. me drit jeshile t ndezur lejon hyrjen n kryqzim

R
6. me drit t verdh fikse lejon kalimin n kryqzim t mjeteve q kan
kaluar vijen e ndalimit para kryqzimit n astin e ndezjes s drits s
verdh
Prgjigje t gabuara 1. rregullon vetm qarkullimin e mjeteve t caktuara pr transportin publik

T
2. rregullon rrymat e trafikut t mjeteve t korsis
3. sht nj semafor vetm pr biikleta
4. rregullon hyrjen n stacionet autostradal
5. rregullon kalimin mbi shinat e trenit
H
6. me drit t verdh q pulson, ndalon kalimin e mjeteve q jan n kryqzim
S

SEMAFOR NORMAL PR QARKULLIMIN E MJETEVE


Pyetsori 180 Drita e kuqe n semaforin normal
P

Prgjigje t sakta 1. ndalon kalimin e mjeteve q vijn nga rruga drejt s cils sht projektuar
drita
2. sht e vendosur n pozicionin lart ose n t majt (sipas tipit vertikal ose
horizontal)
3. mund t kt prmasa m t mdha se drita jeshile dhe e verdh
D

4. detyron ndalimin e mjetit para vijs trthore t ndalimit


5. e ndezur, lajmron prdoruesit e rrugs t ndalojn pa e zn kryqzimin
Prgjigje t gabuara 1. lejon kthimin nga e djathta me kujdes, duke iu dhn prparsi kalimtarve
q kalojn rrugn
2. lejon t rinissh me ngadal kur shfaqet drita e verdh pr n rrugn q
kryqzohet
3. lejon t futesh n kryqzim me shum kujdes dhe vetm nse nuk ka mjete
t tjera dhe kalimtar
4. lejon kalimin nse zona e kryqzimit sht e boshatisur
5. t detyron t shpejtosh lvizjen pr ta ln sa m shpejt kryqzimin

88
SEMAFOR NORMAL PR QARKULLIMIN E MJETEVE
Pyetsori 181 Kur n semafor ndizet drita jeshile (fig.154)
Prgjigje t sakta 1. mund t kthejm drejtimin e lvizjes nga e majta, por duke i dhn prparsi
mjeteve q vijn nga sensi i kundrt

R
2. mund t kthejm drejtimin e lvizjes nga e djathta duke ln t kalojn
prpara kalimtart q po kaprcejn karrexhatn n t ciln hyjm me
automjetin ton
3. mund t vazhdojm lvizjen drejt
4. duhet t futemi dhe t lvizim n kryqzim

R
5. duhet t kalojm kryqzimin duke treguar kujdes
Prgjigje t gabuara 1. mund t kthehemi majtas vetm kur duket drita e verdh
2. pr tu kthyer majtas duhet t lvizim menjher, sapo duket drita jeshile,
pr t boshatisur kryqzimin
3. mund t kthejm drejtimin e lvizjes vetm nse gjysmkarrexhata sht e
T ndar n korsi
4. mundemi vetm t vazhdojm lvizjen drejt
5. n do rast kemi prparsi ndaj kalimtarve
H
S

SEMAFOR NORMAL PR QARKULLIMIN E MJETEVE


Pyetsori 182 N semaforin me tri drita (fig.154) sht i lejuar kalimi
Prgjigje t sakta 1. kur sht ndezur sinjali me drit jeshile
2. kur ndizet drita e verdh nse nuk mund t ndalohet n kushte t siguris
P

para kryqzimit
3. kur sht e ndezur drita e verdh q pulson, duke treguar shum kujdes dhe
duke ulur shpejtsin
4. kur semafori sht i fikur, duke treguar shum kujdes
D

5. n rast se semafori nuk funksionon, duke treguar shum kujdes


Prgjigje t gabuara 1. pak me prpara se t ndizet drita jeshile, mjaft q t jet ndezur drita e kuqe
pr mjetet q kryqzohen
2. kur ndizet sinjali i drits s kuqe, duke treguar shum kujdes
3. kur ndizet sinjali i drits s kuqe pr t gjitha drejtimet, por me kujdes
4. kur nuk vijn mjete nga drejtimi i lejuar, edhe pse sht ndezur sinjali me
drit t kuqe
5. edhe pse sht i ndezur sinjali me drit t kuqe ndrkoh q kemi filluar t
hyjm n kryqzim

89
SEMAFOR NORMAL PR QARKULLIMIN E MJETEVE
Pyetsori 183 N semafort normal pr mjetet, drita e verdh fikse (fig.154)
Prgjigje t sakta 1. ndizet kur fiket drita jeshile
2. fiket kur ndizet drita e kuqe
3. sht e vendosur midis drits s kuqe dhe asaj jeshile
4. detyron at q ka hyr n kryqzim t shpejtoj pr ta liruar sa m shpejt

R
kryqzimin
5. tregon se duhet t ndalosh para kryqzimit, gjithmon kur kjo mund t bhet
n kushtet e siguris
6. qndron e ndezur kur drita jeshile dhe e kuqe jan t fikura
Prgjigje t gabuara 1. lejon n do rast t vazhdohet lvizja dhe t zihet kryqzimi

R
2. detyron t kthehesh mbrapsht nse e kemi kaluar ndrkoh vijn trthore t
ndalimit
3. ndizet kur sht akoma e ndezur drita jeshile
4. fiket bashk me dritn jeshile

Pyetsori 184
Prgjigje t sakta
T
5. ndizet bashk me dritn e kuqe

Mund t ndeshim nj drit vezulluese t verdh pulsante (q fiket e ndizet)


H
1. n semafor kur dritat jeshile dhe t kuqe jan t fikura
2. n semafor pr t treguar q duhet t kemi kujdes dhe t ulim shpejtsin e
lvizjes
3. n pikat e rrezikshme t rrugs, pr t treguar q duhet ulur shpejtsia
4. q tregon se mund t vazhdojm lvizjen, por me kujdes t veant
S

Prgjigje t gabuara 1. n semafor pr t treguar se duhet ndaluar gjithmon para kryqzimit


2. n hyrjen mbi nj ur t lvizshme
3. n hyrjen mbi nj ur ngarkimi e shkarkimi t anijeve e trageteve
4. n semafor, bashk me dritn e kuqe, pr t treguar rrezik
P
D

SEMAFORT E KORSIVE
Pyetsori 185 Sinjalet e ndriuara n fig.155
Prgjigje t sakta 1. jan semafor t korsive pr mjetet
2. me shigjet t kuqe t ndezur i detyron t ndalojn mjetet q levizin n
drejtim t shigjets
3. me shigjet jeshile t ndezur lejon vazhdimin e lvizjes sipas drejtimit t
shigjets
4. me shigjet t verdh t ndezur, na detyron t ndalemi n kushte sigurie, ose
t lirojme menjher kryqzimin, n qoft se e kemi zn
90
5. me shigjet t verdh vezulluse (pulsuese), mund ta kalojm kryqzimin,
por duke lvizur me kujdes dhe me vmndje t madhe
6. nse jan t fikur lejojn t kalohet kryqzimi, me kujdes t veant n
kushte sigurie
Prgjigje t gabuara 1. jan semafor vetem pr mjetet e transportit publik
2. jan sinjalizime pr mjetet mbi shina
3. jan sinjale treguese vertikale
4. nse jan jeshile dhe t drejtuara lart, tregojn q mund t vazhdohet lvizja
n t gjitha drejtimet
5. nse jan t verdha, tregojn se duhet ndaluar n do rast, pr t dhn
prparsi nga e majta

R
6. nse jan t kuqe, t lejojn t kthehesh nga e djathta por me kujdes
7. rregullojn qarkullimin e mjeteve n KALIMET N NIVEL

R
Pyetsori 186
Prgjigje t sakta
T
SEMAFORT PR MJETET E TRANSPORTIT PUBLIK
Sinjali semaforik nr.156
1. sht semafor pr mjetet e transportit publik
2. i referohet vetm mjeteve t caktuara pr transportin publik
H
3. u tregojn mjeteve t transportit publik drejtimet e lejuara nprmjet shiritit t
bardh n fenerin e poshtm
4. kur sht i ndriuar shiriti i bardh horizontal (lart), detyron ndalimin e
mjeteve t transportit publik
5. kur shiriti vertikal i bardh sht i ndriuar, lejon kalimin e mjeteve t
S

transportit publik
6. kur trekndshi i verdh sht i ndriuar, tregon paralajmrim ndalimi pr
mjetet e transportit publik
7. mund t ken shiritin e pjerrsuar nga e majta ose nga e djathta
Prgjigje t gabuara
P

1. prdoret vetm pr mjetet q ecin mbi shina


2. n kryqzime rregullon kalimin e kmbsorve
3. tregon nj KALIM N NIVEL pa barriera
4. rregullon trafikun n urat e ngarkim-shkarkimit t anijeve traget
5. tregon q jemi n afrsi t nj linj tramvajesh
D

6. me trekndshin e verdh t ndezur paralajmron punimet n vazhdim mbi


korsi
7. tregon se ndalohet kalimi i kamionve, dhe motomjeteve nse shiriti i bardh
horizontal sht i ndriuar
8. u tregon t gjitha kategorive t mjeteve t ndalojn,m kur sht i ndezur
trekndshi i verdh

91
SEMAFORT PR KMBSOR
Pyetsori 187 Sinjali semaforik nr.157
Prgjigje t sakta 1. rregullon kalimin e kmbsorve n kryqzime
2. tregon nj semafor kmbsorsh
3. me drit jeshile t ndezur, lejon kalimin e kmbsorve

R
4. me drit t verdh t ndezur detyron lirimin e menjhershm t karrexhats
nga kmbsort
5. me drit t kuqe t ndezur, detyron ndalimin e kmbsorve para
vendkalimit
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj shkoll n afrsi

R
2. tregon zhvillimin e nj gare vrapimi
3. n zonat e shrbimeve autostradale, tregon nnkalimet e kmbsorve
4. rregullon hyrjet n stacionet e metros
5. tregon vendet e hyrjes pr kmbsort n zonat portuale

T
6. tregon rrugn pr t hyr n ambjente sportive
H
SEMAFORT PR KMBSOR
S

Pyetsori 188 Sinjali semaforik nr.157 me fenerin e kmbsorit jeshil t ndezur


Prgjigje t sakta 1. lejon kalimin e kmbsorve
2. lejon kmbsort t zn karrexhatn pr ta kaluar at
3. detyron drejtuesit e mjeteve tu japin prparsi kmbsorve t cilt po
P

kalojn karrexhatn
4. mund t jet i pajisur edhe me sinjalizim akustik pr ata q nuk shikojn (t
verbrit)
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj shkall t lvizshme n funksion
D

2. lejon kalimin vetm t mjeteve


3. detyron kmbsort tu japin prparsi mjeteve q kthejn drejtimin e
lvizjes
4. sinjalizon nj ashensor publik kmbsorsh
5. paralajmron drejtuesit e mjeteve se n afrsi ndodhet nj shkoll, prandaj
duhet ngadalsuar shpejtsia
6. sht gjithmon i ndezur gjat daljes s nxnsve nga shkolla

92
SEMAFOR PR BIIKLETAT
Pyetsori 189 Impianti semaforik Nr.158
Prgjigje t sakta 1. vendoset mbi pistn e biikletave, q ndrpret karrexhatn ku lvizin
mjetet, pr t rregulluar kalimin e karrexhats nga biiklistt
2. sht nj semafor i rezervuar pr biikletat

R
3. rregullon kalimin e biikletave q vijn nga pistat e biikletave
4. me drit t kuqe t ndezur, detyron ndalimin e biikletave
5. me drit t verdh t ndezur, detyron lirimin e kryqzimit nga biikletat
6. me drit jeshile t ndezur, lejon vetm biikletat t kalojn kryqzimin

R
Prgjigje t 1. tregon nj korsi t rezervuar pr biikletat
gabuara 2. tregon zhvillimin e nj gare iklistike
3. tregon punime n vazhdim pr ndrtimin e nj piste biikletash
4. tregon nj korsi t rezervuar pr motoikletat
5. tregon ndalimin e kalimit t biikletave
T
6. sht i vlefshm edhe pr motomjetet
H
SEMAFOR I KORSIVE T NDRYSHUESHME
Pyetsori 190 Sinjalet ndriues t paraqitura n fig.159/A,
S

Prgjigje t sakta 1. jan semafor t mjeteve pr korsi t ndryshueshme (t kthyeshme)


2. rregullojn hyrjet n kalimet e stacioneve t autostradave.
3. rregullojn hyrjen dhe qarkullimin e mjeteve n nj rrug me tre ose m
shum korsi
P

4. ndalojn t prshkohet korsia q ndodhet posht drits s kuqe t ndezur n


form X
5. lejojn kalimin n korsin q ndodhet posht shigjets jeshile t ndezur
6. detyrojn t lm korsin q ndodhet posht shigjets s verdh pulsuese dhe
t zhvendosemi sipas drejtimit t saj
D

Prgjigje t gabuara 1. lejojn t zihet korsia posht drits s kuqe n form X


2. ndalojn t kalohet korsia posht shigjets jeshile
3. jan t vlefshme edhe pr kmbsort
4. nse sht e ndezur drita e verdh pulsuese, t detyron t ndalosh dhe t
japsh prparsi nga krahu i djatht
5. nse sht e ndezur drita e kuqe, duhet t ndalojm dhe t presim derisa
shenja X t bhet me ngjyr jeshile
6. sht semafor pr mjetet e transportit publik
7. tregon korsin pr qndrimin e emergjencs

93
SEMAFORT ME DREITA TVERDHA VEZULLUESE
Pyetsori 191 N sinjalin e figurs 160
Prgjigje t sakta 1. fenert e tipit B dhe C vendosen edhe pran semaforve normal t mjeteve
2. feneri i tipit C q pulson tregon se, pr kthimin nga e djathta, mjetet duhet
tu japin paraprakisht prparsi biikletave

R
3. feneri i tipit A q pulson fton drejtuesit e mjeteve t ulin shpejtsin
4. feneri i tipit A q pulson fton drejtuesit t tregojn kujdes t veant
5. feneri i tipit B q pulson tregon se, pr kthimin nga e djathta, mjetet duhet
tu japin paraprakisht prparsi kmbsorve
6. feneri i tipit A q pulson mund t jet vendosur n prani t pikave t

R
rrezikshme t rrugs
Prgjigje t gabuara 1. feneri i tipit C tregon nj pist biikletash
2. feneri i tipit B tregon nj pist kmbsorsh
3. feneri i tipit B sht me drita fikse

T
4. feneri tipit A sht nj semafor pr mjetet e transportit publik
5. feneri i tipit C tregon nj korsi t rezervuar pr motort
H
S

SEMAFORET SHPEJTESI KESHILLUES


Pyetsori 192 Sinjalet e ndriuar t fig.161
Prgjigje t sakta 1. jan semafor t veant (shpejtsi kshillues)
2. kshillojn drejtuesit e mjeteve t ruajn shpejtsin e treguar n simbolin e
P

ndezur pr t gjetur semaforin jeshil n kryqzime


3. kshillojn shpejtsin q duhet ruajtur pr t gjetur rrugn e lir n
semafort e ardhshm
4. ndizein vetm nj njrin nga tre fenert
5. vendosen n rrug me disa kryqzime t pajisur me semafore normale t
D

sinkronizuar
6. tregojn shpejtsin e kshilluar pr t arritur dritn jeshile t ndezur n
semafort e kryqzimeve t ardhshme
Prgjigje t gabuara 1. detyrojn t ruash shpejtsin e treguar
2. ndalojn t kalosh shpejtsin e treguar n simbolin me drit t kuqe
3. ndalojn t kalosh tonazhin e caktuar n simbolin me drit t bardh
4. tregojn se duhet t vazhdosh me kujdes nse drita e verdh sht pulsuese
5. tregojn shpejtsit e kshilluara edhe me semafor t fikur
6. tregojn distancn nga hyrja n autostrad n qendrat e banuara tregojn
kufizim shpejtsie pr kategori t veant mjetesh

94
SEMAFORT E KALIMEVE NE NIVEL
Pyetsori 193 Semafori i veant me drita t kuqe pulsuese Nr.162
Prgjigje t sakta 1. gjendet para nj KALIM N NIVEL me gjysmbarriere
2. vendosur n kalim n nivel t pambrojtur kur pulson tregon mbrritjen e
trenave

R
3. kur sht n veprim, ndalon kalimin e mjeteve
4. si rregull, vendoset n ann e djatht t rrugs
5. vendosur n kalim n nivel t pambrojtur hyn n veprim pak koh para
mbrritjes s trenit dhe vazhdon deri n fund t kalimit t tij
6. vendosur n kalim n nivel t mbrojtur me gjysmbarrier hyn n veprim

R
para fillimit t uljes s gjysmbarrierave
7. t detyron t ndalosh n nj KALIM N NIVEL hekurudhor pa barriera,
kur pulson
8. t detyrojn t ndalosh n nj KALIM N NIVEL hekurudhor me

T gjysmbarriera, kur pulson


9. kur pulson t detyron t ndalosh n pikat e hyrjes s mjeteve n traget
10. kur pulson t detyron t ndalosh n hyrjet e urave t lvizshme
11. kur pulson detyron prdoruesin e rrugs t mos kaloj kufirin e shnuar me
H
vij trthore
Prgjigje t gabuara 1. detyron t ndalosh n nj postobllok t policis
2. detyron t ndalosh n hyrje t nj ure t ngusht, me nj korsi t vetme
3. tregojn daljen e detyrueshme nga autostrada
4. t detyron t ndalosh n pikn doganore
S

5. tregon q do t ndizet drita jeshile


6. sinjalizon nj rrezik t prgjithshm
7. kur pulson n mnyr t alternuar fton t kalohet me shpejtsi KALIM N
NIVEL
P
D

KUFI SHTETERORE NDERMJET VENDEVE T KOMUNITETIT


EUROPIAN
Pyetsori 194 Sinjali nr 163
Prgjigje t sakta 1. vendoset n kufi t shtetit t nj vendi t KE me shtetet e tjera t KE
2. lejon t vazhdosh lvizjen pa ndaluar n kufi
3. tregon q n at pik kufiri t shtetit me vende t KE nuk bhet kontroll
doganor
4. ne kt rast tregon kufirin e shtetit Italian q bn pjes ne KE
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj postobllok t policis n afrsi t kufirit shtetror

95
2. mund t vendoset n pjesn e pasme t mjeteve pr t treguar cilit shtet i
prket automjeti
3. tregon q automjeti i prket nj vendi t Komunitetit Europian
4. tregon detyrimin pr t ndaluar n dogann e shtetit
5. tregon detyrimin pr t ndaluar n dogann kufitare mes dy vendeve t KE

R
PARALAJMRIMI I KUFIRIT TE NJE SHTETI ME NJE SHTET TE
KOMUNITETIT EUROPIAN
Pyetsori 195 Sinjali nr.164

R
Prgjigje t sakta 1. paralajmron kufirin e shtetit me vende antare t Komunitetit Europian
2. vendoset n at pjes rruge q t on n kufirin e shtetit me nj vend t
Komunitetit Europian
3. tregon q nuk jemi t detyruar t ndalemi pr t br kontroll doganor
Prgjigje t gabuara
T
1. tregon nj postobllok t policis, menjher pas kalimit t kufirit
2. vendoset n pjesn e pasme t mjeteve, pr t treguar cilit vend t
Komunitetit Europian i prket mjeti
3. tregon se cilit shtet antar t Komunitetit Europian i takon mjeti
4. detyron t ndalosh pr kontroll doganor kur kalon kufirin mes dy vendeve
H
antare t Komunitetit Europian
5. tregon detyrimin pr t ndaluar n dogann francez pas nj 1 km
6. zvendson sinjalin NDAL DOGANA n kufirin mes dy vendeve antare
t Komunitetit Europian
S

I.6 SINJALET TREGUESE

SINJALET PARALAJMERUESE DHE PERZGJEDHJES


P
D

PARALAJMRIM I NJ KRYQZIMI URBAN


Pyetsori 196 Sinjali nr.166
Prgjigje t sakta 1. paralajmron nj kryqzim urban (n nj zon t banuar)
2. tregon vendet q mund t arrihen nga ky kryqzim
3. paralajmron q duke u kthyer djathtas, mund t arrijm n qendr t qytetit
4. paralajmron q duke u kthyer djathtas, mund t arrijm stacionin e trenit
5. tregon q duhet t vazhdojm lvizjen drejt pr t dal nga zona e banuar
6. tregon q duhet t vazhdojm lvizjen drejt pr t arritur n nj qendr tjetr

96
t banuar
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal kryqzimi n nj rrug interurbane (ndrqytetse)
2. vendoset vetm n rrug urbane (qytetse) me dy ose m shum korsi pr
do sens lvizjeje
3. paralajmron afrimin e disa kryqzimeve njri pas tjetrit
4. tregon rrug urbane me nj sens lvizje

R
PARALAJMRIM I KRYQZIMEVE URBANE T NJPASNJSHME
Pyetsori 197 Sinjali nr 167
Prgjigje t sakta 1. sht paralajmrim i afrimit t kryqzimeve urban (qytets)
2. n kryqzimin e par paralajmron nj ndalim t kthimit nga e majta

R
3. n kryqzimin e dyt paralajmron kthim nga e majta pr t marr drejtimin
pr n spital
4. n kryqzimin e par paralajmron kthimin nga e djathta pr n Gjirokastr
5. n kryqzimin e dyt paralajmron kthimin nga e djathta pr t shkuar n
Sarand

Prgjigje t gabuara
T
6. tregon se pr t shkuar n Kakavij sht e nevojshme t kthehemi nga e
majta n kryqzimin e dyt
7. tregon dy kryqzime qytetse t njpasnjshme
1. tregon ndrprerje t trafikut midis dy kryqzimeve
H
2. paralajmron ndalim kalimi n kryqzimin e dyt
3. vendoset n nj rrug urbane (qytetse) dhe tregon detyrimin pr tu kthyer
vetm djathtas
4. paraqet nj kryqzim interurban (ndrqytets) n nj rrug me nj sens
lvizje
S

5. shrben pr t paralajmruar trafikun n rrugt interurbane (ndrqytetse)


6. tregon nj pjes t rrugs kryesore, q kryqzohet me rrug dytsore
P
D

PARALAJMRIM I NJ KRYQZIMI URBAN ME


RRETHQARKULLIM
Pyetsori 198 Sinjali 168
Prgjigje t sakta 1. paralajmron kryqzim urban (qytets) me rrethqarkullim
2. paralajmron q kthimi i par djathas sht pr t shkuar n Elbasan
3. paralajmron q dalja e dyt djathtas sht pr t shkuar n Tiran
4. tregon skemn e rrethqarkullimit
5. paraqet emrat e qendrave t banuara ku mund t shkojm
6. sht sinjal tregues paralajmrues
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj pjes rruge q ka mbikalim
2. paralajmron nj zon kmbsorsh
97
3. paralajmron nj zon t prshtatur pr park publik
4. tregon nj rrethqarkullim pa dalje
5. sht sinjal i parazgjedhjes urbane (qytetse) me korsi kanalizimi

PARALAJMRIM I NJ KRYQZIM URBAN ME NDALIM

R
QARKULLIMI PR KATEGORI T CAKTUAR MJETESH
Pyetsori 199 Sinjali nr. 169
Prgjigje t sakta 1. paralajmron nj kryqzim urban (qytets)
2. ndalon mjetet e transportit t mallrave me peshe t plote mbi 3.5 ton q t

R
vazhojn lvizjen drejt pr n qytetin e Pogradecit
3. i lejon autoveturat t vazhdojn lvizjen drejt pr n Prrenjas
4. paralajmron q t kthehemi majtas n kryqzimin urban (qytets) pr t
hyr n autostrad
5. paralajmron nj ndalim qarkullimi pr mjetet e transportit t mallrave me

Prgjigje t gabuara
T ngarkes t plot mbi 3.5 ton n drejtimin pr n Pogradec
6. i lejon autobust q t vazhdojn drejt pr n qendrn e Pogradecit

1. ndalon qarkullimin pr t gjitha llojet e automjeteve q t vazhdojn drejt


H
pr n qendr t Pogradecit
2. paralajmron nj kryqzim t rregulluar me rrethqarkullim
3. vendoset gjithmon n karrexhatat me dy a m shum korsi
4. sht sinjal korsie q t lejon t zgjedhsh korsin n fuksion t drejtimit
5. tregon q korsia e mesit sht e rezervuar vetm pr kamiont
S
P

PARALAJMRIM I NJ KRYQZIM INTERURBAN ME KALIM N


NIVEL T PARUAJTURA N NJ DEG T KRYQZIMIT
Pyetsori 200 Sinjali nr. 170
D

Prgjigje t sakta 1. paralajmron nj kryqzim rruge interurbane


2. tregon pranin e nj KALIMI N NIVEL n drejtimin e djatht
3. paralajmron q kthimi nga e majta sht pr n qendrn turistike t Vors
4. paralajmron se pr t shkuar n Rinas, duhet t marrim drejtimin djathtas
5. tregon q n kthimin nga e djathta n kryqzim jemi t paralajmruar pr nj
ndrprerje t rrugs me linjn hekurudhore
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj mundsi parazgjedhje t trafikut n nj kryqzim urban
2. sht sinjal i nj kryqzimi urban t vendosur mbi karrexhat
3. tregon q stacioni hekurudhor arrihet duke marr drejtimin djathtas
4. paralajmron q zona industriale e Vors sht n t majt t kryqzimit

98
5. sht nj sinjal q tregon daljet nga autostrada Tiran - Durrs

PARAZGJEDHJA INTERURBANE
Pyetsori 201 Sinjali nr.171
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal parazgjedhjeje mbi rrugn interurbane q ka dy korsi pr sens
2. lejon zgjedhjen paraprake t drejtimit q do t marr drejtuesi i mjetit

R
3. paralajmron nj zon parazgjedhje me drejtime t ndryshme
4. i tregon drejtuesit t mjetit t drejtuar pr n Shngjin t marr korsin e
majt
5. i tregon drejtuesit t mjetit se pr t shkuar n Shkodr, duhet t

R
pozicionohet n korsin e djatht
6. tregon korsit pr tu orientuar sipas destinacioneve (drejtimeve) prkatse
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal parazgjedhs pr rrugt urbane
2. i vendosur n qendrat urbane, tregon korsin e rezervuar pr parakalim
3. sht vendosur mbi karrexhatat urbane pr ndarjen e rrymave t trafikut
T
4. tregon nj degzim autostradal
5. przgjedh trafikun n autostrada
6. paralajmron nj kryqzim urban (qytets)
H
S

PARAZGJEDHJA URBANE
Pyetsori 202 Sinjali nr.172
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal parazgjedhje i vendosur n qendrat urbane (qytetse)
2. n rrugt urbane (qytetse) me shum korsi lejon pozicionimin n korsit e e
duhura
P

3. zvendson sinjalin e paralajmrimit t kryqzimit dhe tregon nj


parazgjedhje t korsive
4. u tregon drejtuesve t mjeteve q shkojn n Elbasan t pozicionohen n
korsin e majt
D

5. lejon zgjedhjen paraprake t korsis pr t marr drejtimin e dshiruar


6. i tregon drejtuesit t mjetit q po lviz drejt qendrs s qytetit, t
pozicionohet n korsin e djatht
Prgjigje t gabuara 1. parazgjedh trafikun n rrugt interurbane (ndrqytetse)
2. i vendosur n rrugt interurbane (ndrqytetse), tregon korsit e rezervuara
pr parakalim
3. sht vendosur n karrexhatat interurbane (ndrqytetse) dhe ndan rrymat e
trafikut
4. tregon nj degzim n autostrad
5. shrben pr t kanalizuar trafikun n autostrada
6. paralajmron nj kryqzim autostradal
99
PARALAJMRIM I DEGZIMIT AUTOSTRADAL
Pyetsori 203 Sinjali nr.173
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal q paralajmron nj degzim
2. paralajmron dy drejtime kryesore lvizjeje
3. lejon zgjedhjen paraprake t drejtimit q duhet ndjekur

R
4. paralajmron nj degzim nga e majta
5. sht nj sinjal i paralajmrimit autostradal
6. paralajmron nj degzim n t cilin, pr t shkuar n Durrs, duhet
vazhduar lvizja drejt
Prgjigje t gabuara 1. sht nj sinjal i korsis urbane (qytetse)

R
2. sht vendosur mbi itinerare urbane (qytetse) me intensitet t lart trafiku
3. sht nj sinjal paralajmrimi i kryqzimit urban (qytets)
4. sht i vendosur vetm n rrugt dytsore
5. sht sinjal i parazgjedhjes mbi rrug interurbane (ndrqytetse) kryesore

T
H
PARALAJMRIM I DEGEZIMIT URBAN
Pyetsori 204 Sinjali nr.174
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal q paralajmron kryqzim
2. tregon dy drejtime kryesore pr levizjen e mjeteve
S

3. lejon zgjedhjen paraprake t drejtimit q duhet ndjekur


4. paralajmron nj degzim nga e djathta pr t lvizur pr n qendrn e
qytetit
5. sht nj sinjal i paralajmrimit urban
P

6. paralajmron nj degzim n t cilin pr t shkuar n Tiran, duhet vazhduar


lvizja drejt
Prgjigje t gabuara 1. sht nj sinjal i korsis n autostrad
2. i vendosur n fillim t qendrs urbane, paralajmron detyrimin pr t
D

vazhduar lvizjen drejt


3. paralajmron fundin e sensit t dyfisht pr qarkullimin dhe fillimin e
lvizjes me nj sens pr qarkullimin
4. tregon kthimin nga e djathta pr t shkuar n nj qendr historiko-sportive

100
SINJALET TREGUESE T ITINERARIT
Pyetsori 205 Sinjali nr. 175
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal tregues autostradal
2. paralajmron se duke lvizur sipas drejtimit t shigjets, rruga t on n Rinas
3. tregon se duke lvizur sipas drejtimit t shigjets, ndodhet rruga shtetrore

R
interurbane q t on n Durrs
4. tregon edhe numrin e identifikimit t rrugs interurbane pr n Durrs
Prgjigje t gabuara 1. tregon distancn e aeroportit t Rinasit nga vendi ku sht vendosur tabela
2. tregon se deri n Durrs duhet t prshkojm edhe 35 km
3. paralajmron se pr t shkuar n Durrs duhet t kalojm nga Rinasi

R
Pyetsori 206
T
SINJAL PARALAJMERUES PR URBAN
Sinjali nr. 176
H
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal q vendoset n qendra urbane (qytetse)
2. tregon se pr t shkuar n qendr t qytetit t Fierit, duhet vazhduar lvizja
drejt
3. tregon t vazhdohet lvizja drejt pr t arritur qendrn e qytetit t Fierit
4. i vendosur n rrug me dy ose m shum korsi, kryen edhe funksionin e
S

sinjalit t korsis
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal q vendoset n rrug interurbane
2. paralajmron se qyteti m i afrt sht qyteti i Fierit
3. paralajmron nj rrug jashtqytetse q t on n Fier
4. vendoset vetm n autostrada
P
D

SINJAL PARALAJMERUES PR DREJTIME N AUTOSTRAD


Pyetsori 207 Sinjali Nr. 177
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal tregimi autostradal
2. i vendosur n nj rrug me dy ose m shum korsi, kryen edhe funksionin e
sinjalit t korsis
3. tregon se pr t shkuar n Rrogozhin duhet t marrim autostradn A9
4. tregon se pr t shkuar n Kavaj duhet t marrim autostradn A8
5. tregon se vendmbrritje sht edhe Rinasi
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal q vendoset vetm n rrug urbane (qytetse)
101
2. tregon se pr t shkuar n Rrogozhin duhen edhe 9 km
3. tregon se pr t shkuar n Kavaj, fillimisht duhet t kalojm nga Rinasi
4. sht sinjal q vendoset 1 km para hyrjes n qytete

SINJAL TREGUES I DREJTIMIT N RRUGT INTERURBANE


Pyetsori 208 Sinjali nr. 178

R
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal tregues n rrugt interurbane
2. sht sinjal rrugor me funksion drejtimi
3. vendoset n nj rrug me dy ose m shum korsi, i cili kryen edhe
funksionin e sinjalit t korsis

R
4. tregon se pr t shkuar n Lushnj duhet t vazhdojm lvizjen drejt
Prgjigje t gabuara 1. si rregull vendoset n rrugt urbane (qytetse)
2. tregon se pr t shkuar n Durrs duhet t kalojm m par nga qendra e
qytetit t Lushnjs
3. tregon se pr t shkuar n Lushnj duhet t kalojm m par nga qendra e

T qytetit t Durrsit
H
SINJAL TREGUES I DREJTIMIT N QYTET
Pyetsori 209 Sinjali nr. 179
S

Prgjigje t sakta 1. sht sinjal tregues n rrugt urbane (qytetse)


2. vendoset n nj rrug me dy ose m shum korsi, i cili kryen edhe
funksionin e sinjalit t korsis
3. sht sinjal tregues me funksion drejtimi
P

1. vendoset vetm n rrugt interurbane (ndrqytetse)


Prgjigje t gabuara 2. sht nj panel plotsues
D

SINJAL N AUTOSTRAD ME KUFI ME T VOGL SHPEJTSIE


DHE PARALAJMRIM DREJTIMI
Pyetsori 210 Sinjali nr. 180
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal me funksion drejtimi
2. tregon prdorim t veant t korsis mbi t ciln sht vendosur
3. vendoset n nj rrug me dy ose m shum korsi, i cili kryen edhe
102
funksionin e sinjalit t korsis
4. tregon se shpejtsia minimale e detyrueshme n at korsi sht 90 km/or
5. tregon se n at korsi mund t lvizim edhe me shpejtsi 100km/or
Prgjigje t gabuara 1. tregon se n korsin ku sht vendosur, nuk lejohet t kalohet kufiri i
shpejtsis 90 km/or
2. tregon se n korsin ku sht vendosur, detyron drejtuesit e mjeteve t
lvizin me shpejtsi nn (m t vogl) 90 km/or
3. tregon se n korsin ku sht vendosur lejohet kthimi i sensit t lvizjes

R
SINJAL TREGUES RRUGE URBANE ME KUFI ME T VOGEL T

R
SHPEJTSIS
Pyetsori 211 Sinjali nr. 181
Prgjigje t sakta 1. kryen edhe funksionin e sinjalit t korsis
2. tregon drejtimin i cili duhet ndjekur pr t mbrritur n qendr t qytetit
3. tregon se shpejtsia minimale e detyrueshme sht 60 km/or
Prgjigje t gabuara
T
1. tregon distancn n km t qytetit, t treguar n sinjal nga vendi ku sht
vendosur sinjali
2. tregon se pas 60 km ndodhet qyteti i prshkuar n sinjal
3. tregon shpejtsin maksimale me t ciln duhet t lvizin mjetet n rrugn
H
ku sht vendosur sinjali
S

SINJALE T ITINERARIT INTERURBAN


Pyetsori 212 Sinjali nr.182
Prgjigje t sakta 1. tregon itinerare interurbane t arritshme kur dalim nga rruga interurbane
P

kryesore
2. vendoset para daljeve n rrug interurbane kryesore
3. tregon q dalja pr Lushnje sht pas 500 metrash
4. tregon lokalitetet n t cilat shkohet duke prdorur kt dalje
D

5. mbi sfondin ngjyr kafe tregon lokalitete turistike


6. tregon distancn q ndan sinjalin nga nj dalje e ardhshme
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron daljen nga qendra urbane (qytetse)
2. vendoset n kufijt e komunave
3. tregon qendrat e banuara q jan n distancn 500 metra mbas sinjalit
4. tregon lokalitetet ku arrihet duke vazhduar lvizjen n autostrad
5. n hyrje t autostradave, paralajmron degzimet e ardhshme
6. tregon daljen nga kufiri territorial i bashkis s Lushnjes

103
FUNDI I QENDRS S BANUAR
Pyetsori 213 Sinjali nr.183
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e nj qendre t banuar
2. tregon, n rreshtin e par t panelit blu, qendrn e par t banuar dhe
distancn
3. tregon fundin e qendrs s banuar dhe lokalitetet e ardhshme m t
rndsishme

R
4. n panelin blu tregohet distanca prkatse kilometrike pr do lokalitet
5. tregon fundin e kufirit t shpejtsis prej 40 km/or
6. tregon edhe fundin e ndalimit t prdorimit t sinjalizimit zanor
7. tregon se pas ktij sinjali hiqet kufizimi i sinjalizimeve zanore

R
8. vendoset n dalje t qendrs s banuar
9. tregon lokalitetet n t cilat shkohet
10. tregon itinerare interurbane (jashtqytetse)
Prgjigje t gabuara 1. tregon fillimin e nj pjese rruge n ngjitje pr t shkuar n nj qytet malor
2. tregon nj komun ku rruga e hyrjes sht e mbyllur
T
3. tregon nj komun t militarizur pa depo armsh prreth
4. tregon se sht nj sinjal tregues n autostrad
5. para do dalje nga nj rrug interurbane kryesore, tregon lokalitetet ku mund
t shkohet
H
6. tregon lokalitetet q vijn pas n distanc 500 m nga njri tjetri
7. paralajmron zgjerimin e rrugs n hyrje t autostrads
8. tregon fundin e ndalimit t qarkullimit pr mjetet mbi 3,5 ton
9. tregon rrug t lir pr gjitha llojet e mjeteve mbi 3,5 ton
S
P

SINJAL TREGUES PR AUTOSTRADE


Pyetsori 214 Sinjali nr.184
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vertikal tregues n autostrad
2. tregon distancat n kilometra pr t arritur n qendrat e banuara prkatse
3. nse ngjyra e fushs s sinjalit sht blu, tregon qe sht rrug interurbane
D

4. vendoset n autostrada
5. tregon distancn faktike t qyteteve t arritshme
6. tregon distancen n km, pr t arritur ne qytetet e shnuara n sinjal
7. nse sfondi i tij sht blu, vendoset n rrug interurbane (jashtqytetse)
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron lokalitetet e arritshme nga dalja tjetr autostradale
2. paralajmron degzimet autostradale me distancat prkatse kilometrike
3. paralajmron korsit e kanalizimit
4. vendosur mbi korsit autostradale tregon kilometrat e prshkuar nga
lokalitetet e treguara
5. i vendosur n autostrad tregon distancn nga zonat e shrbimit
104
6. i vendosur mbi rrugt interurbane tregon degzime autostradale
7. tregon lokalitetet e arritshme duke filluar nga hyrja e autostrads

SINJALE TURISTIKE DHE T TERRITORIT


Pyetsori 215 Sinjali nr. 185

R
Prgjigje t sakta 1. B, C, E dhe D jan sinjale treguese turistike
2. sht sinjal q tregon zona turistike dhe territori
3. tregon se pr t shkuar n portin turistik duhet lvizur drejt
4. tregon se pr t shkuar n zonn arkeologjike duhet t marrim drejtimin
majtas

R
5. tregon se pr t shkuar n det me pisha duhet t marrim drejtimin djathtas
Prgjigje t gabuara 1. vendoset vetm n rrugt urbane
2. vendoset vetm n stinn e vers
3. tregon se pr t shkuar n zonn arkeologjike, fillimisht duhet t lvizim

T drejt dhe pastaj t kthehemi majtas


4. tregon se pr t shkuar n zonn DET ME PISHA, fillimisht duhet t
lvizim drejt portit e pastaj t kthehemi djathtas
H
S
P

ZON QYTETSE PR KMBSOR


Pyetsori 216 Sinjali nr.186
Prgjigje t sakta 1. tregon fillimin e nj zone t ndaluar pr qarkullimin e mjeteve
2. nprmjet panelit, tregon kufizime t veanta ose prjashtime
D

3. ka panelin q mund t lejoj qarkullimin e mjeteve pr ngarkim - shkarkimin


e mallrave
4. ka panelin q bn prjashtime pr mjetet e personave invalid
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj zon t banuar jasht qytetse
2. tregon nj pist t detyrueshme pr kalimtart
3. nse sht ndar me vij t trthort t kuqe, ndalon qarkullimin
kmbsorve
4. tregon rrugt pr ekskursione n zona turistike

105
ZON ME TRAFIK T KUFIZUAR

R
Pyetsori 217 Sinjali nr.187
Prgjigje t sakta 1. tregon fillimin e nj zone me trafik t kufizuar
2. tregon fillimin e nj zone n t ciln qarkullimi mund t jet i kufizuar n
koh

R
3. tregon fillimin e nj zone ku trafiku sht i kufizuar pr kategori t veanta
mjetesh
4. ka panelin plotsues q tregon prjashtimet
5. n panelin plotsues tregon kategorit e mjeteve t autorizuara pr
qarkullim
Prgjigje t gabuara
T
1. paralajmron nj zon t rezervuar pr kalimtart
2. tregon nj pist pr biikleta
3. tregon q ndalohet kthimi i sensit t lvizjes pr mjetet e posht shnuara
4. sht i vendosur n zona ushtarake ku smund t futesh (qarkullosh)
H
5. paralajmron nj zon t pakalueshme n afrsi t nj poligoni qitje
S

SINJAL TREGUES KALUESHMRIE


P

Pyetsori 218 Sinjali nr. 188


Prgjigje t sakta 1. sht sinjal informues mbi gjendjen e rrugs
2. tregon pr drejtuesit e mjeteve se rruga sht e lir
3. vendoset n fillim dhe prgjat itinerarit n ngjitje n rrugt malore
D

4. mund t vendoset edhe n kryqzimet e rrugve


Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal rreziku
2. vendoset vetm n fillim dhe prgjat itinerarit n zbritje t rrugve malore
3. tregon se rruga sht e zn nga bora e madhe
4. vendoset vetm n rrugt rurale

106
SINJAL TREGUES KALUESHMRIE ME KUFIZIME
Pyetsori 219 Sinjali nr.189
Prgjigje t sakta 1. tregon gjendjen e kalueshme n rrugt malore n dimr
2. prdoret kur sht e nevojshme t vendossh detyrime t kalueshmris mbi
rrug

R
3. tregon detyrim t vendosjes se zinxhirve n gom ose t vendosjes s
gomave t bors pr lvizje
4. tregon q sht e mundur mbrritja n Kuks
5. tregon q rruga mund t prshkohet me zinxhir t montuar n goma ose me

R
goma dbore
Prgjigje t gabuara 1. tregon rrugn ku kalohet vetm me mjete q kan katr rrota me goma
2. tregon rrugn e hapur pr kalimin e t gjitha mjeteve t papajisura me
zinxhir
3. tregon pranin e impianteve funksionale t hapura pr ski

T
4. tregon nj kalim t hapur pa mbrojtje ansore prgjat karrexhats
5. tregon q rruga e mbuluar me bor sht e papajisur me treguese ansore pr
rrugt e malit
H
S

SINJAL TREGUES KALUESHMRIE ME KUFIZIME


Pyetsori 220 Sinjali nr. 190
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal informues mbi gjendjen e rrugs
P

2. tregon pr drejtuesit e mjeteve se rruga sht e lir


3. vendoset n fillim dhe prgjat itinerarit n ngjitje n rrugt malore
4. tregon se drejtuesit e mjeteve jan t rekomanduar t prdorin gomat e bors
ose zinxhirt
D

Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal detyrimi


2. vendoset vetm n fillim dhe prgjat itinerarit n zbritje t rrugve malore
3. lajmron drejtuesit e mjeteve se nuk sht nevoja t prdorin zinxhirt e
bors
4. lajmron drejtuesit e mjeteve se nuk sht nevoja t prdorin gomat e bors

107
SINJAL TREGUES PAKALUESHMERIE
Pyetsori 221 Sinjali nr. 191
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal informues mbi kalueshmrin e rrugs
2. tregon pr drejtuesit e mjeteve se rruga sht e mbyllur
3. tregon pr drejtuesit e mjeteve se rruga sht e pakalueshme

R
Prgjigje t gabuara 1. lajmron drejtuesit e mjeteve se rruga sht zhbllokuar nga bora dhe mund t
kalohet
2. vendoset pr t lajmruar drejtuesit e mjeteve q t heqin zinxhirt ose
gomat e bors

R
Pyetsori 222
T
SINJAL TREGUES PAKALUESHMERIE OSE KALIM I MBYLLUR
Sinjali nr. 192
H
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal informues mbi kalueshmrin e rrugs
2. tregon pr drejtuesit e mjeteve se rruga pr n Kuks sht e mbyllur
3. tregon pr drejtuesit e mjeteve se rruga deri n Fush Arrz mund t kalohet,
por vetm me zinxhir ose goma bore
4. tregon pr drejtuesit e mjeteve se sht i detyrueshm prdorimi i gomave t
S

bors ose zinxhirve deri n Fush Arrz


Prgjigje t gabuara 1. vendoset vetm n pjest drejtvizore t rrugs
2. iu tregon drejtuesve t mjeteve se kalimi i rrugs sht i mundshm edhe pa
zinxhir
P

3. iu tregon drejtuesve t mjeteve se kalimi i rrugs sht i mundshm edhe pa


goma bore
4. iu tregon drejtuesve t mjeteve se rruga sht e pakalueshme deri n Fush
Arrz
D

RRUG E PAKALUESHME OSE PJESRISHT E PAKALUESHME


Pyetsori 223 Sinjali nr.193
Prgjigje t sakta 1. tregon kalueshmrin n rrugt malore
108
2. tregon q rruga sht e pakalueshme kur n dy hapsirat e poshtme t
tabels nuk ka shnime
3. kshillon prdorimin e zinxhirve ose gomave t bors deri n Fush Arrz
4. tregon se nuk mund t vazhdosh lvizjen prtej lokalitetit t treguar n
hapsirn e fundit t tabels
Prgjigje t gabuara 1. t ndalon t vazhdosh lvizjen prtej piks ku sht vendosur sinjali
2. tregon q impiantet e skive nuk jan n funksion
3. tregon kalimin e mbyllur pr gara automobilistike ose iklistike
4. tregon q gjith segmenti rrugor deri n Kuks sht i hapur, mjafton q t
montojm zinxhir n goma
5. kur shoqrohet me panel plotsues tregon lartsin n centimetra t bors n

R
vendet e skive
6. tregon se lejohet qarkullimi i mjeteve q transportojn goma
7. tregon q rruga Kuks -Fush Arrz sht me karrexhata t ndara

R
Pyetsori 224
Prgjigje t sakta
T
FILLIM I RRUGS INTERURBANE KRYESORE
Sinjali Nr.194
1. nse sht me ngjyr jeshile, tregon fillimin e nj autostrade
H
2. tregon fillimin e nj rruge interurbane kryesore
3. kur sht e ndar nga nj vij e trthort e kuqe, tregon fundin e nj rruge
interurbane kryesore
4. tregon hyrjen n nj rrug interurbane kryesore
5. mund t gjendet n format t vogl mbi sinjalet e paralajmrimit ose t
S

parazgjedhjes
6. tregon nj rrug me karrexhata t ndara
Prgjigje t gabuara 1. tregon pranin e nj mbikalimi q lejon kthimin e sensit t lvizjes
2. paralajmron nj degzim autostradal
P

3. i vendosur n kryqzime, tregon hyrjen n zona industriale


4. tregon prdorimin e korsive n rrug me karrexhata t ndara
5. tregon q qarkullimi sht i detyrueshm n rreshta paralele
6. tregon fillimin e nj vije t drejt t gjat
D

109
SINJAL TREGUES I FUNDIT T AUTOSTRADES
Pyetsori 225 Sinjali nr. 195
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal autostrade
2. tregon fundin e nj autostrade

R
3. kur sht me ngjyre blu,tregon fundin e nj rruge interurbane kryesore
4. vendoset n fundin e nj autostrade
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron fundin e rrugs interurbane dytsore
2. paralajmron ndalimin e kthimit t sensit t lvizjes

R
3. paralajmron afrimin e nj mbikalimi
4. paralajmron afrimin e nj ure

T
H
PARALAJMRIM PR FILLIMIN E AUTOSTRADES
Pyetsori 226 Sinjali nr. 196
Prgjigje t sakta 1. me sinjalet e ndalimit tregon kufizime t veanta t qarkullimit autostrada
2. shrben edhe si sinjal ndalues pr mjetet e prfshira n sinjalet e ndalimit
3. tregon detyrimin pr t mos br AUTOSTOP
S

4. vendoset n hyrje t autostradave


Prgjigje t gabuara 1. vendoset n fillim t zonave industriale
2. tregon kufijt e shpejtsis pr kamiont dhe autobust
3. vendoset n hyrje dhe n dalje t qyteteve t mdha
P

4. tregon nj zon industriale me kufizime t shpejtsis


5. paralajmron kalimin nga nj autostrad n nj qendr urbane
6. tregon se shpejtsia maksimale n rrugt urbane (qendrat banuara) sht 90
km/or
D

110
SINJAL PR KUFIZIME T PRGJITHSHME T SHPEJTSIS
Pyetsori 227 Sinjali nr.197
Prgjigje t sakta 1. vendoset n afrsi t kufijve kombtare

R
2. tregon kufizimet e shpejtsis t vendosura n rrugt e Republiks s
Shqipris
3. n kuadratin e par, tregon kufirin e shpejtsis maksimale n qendrat e
banuara
4. tregon se shpejtsia maksimale n rrug interurbane dytesore n Shqipri

R
sht 80 km/or
5. tregon se shpejtsia maksimale n rrugt interurbane (jashtqytetse)
kryesore n Shqipri sht 90 km/or
6. tregon se shpejtsia maksimale n autostrada n Republikn e Shqipris

Prgjigje t gabuara T sht 110 km/or


1. sht vendosur n fillim t zonave industriale
2. tregon kufijt e shpejtsis pr kamiont dhe autobust
3. vendoset n hyrje dhe n dalje t qyteteve t mdha
H
4. tregon nj zon industriale me kufizime t shpejtsis
5. paralajmron kalimin nga nj autostrad n nj qendr urbane
6. tregon nj qytet q prshkohet nga nj autostrad dhe nj rrug interurbane
kryesore
S

SINJALE T DREJTIMIT INTERURBAN


P

Pyetsori 228 Sinjali nr. 198


Prgjigje t sakta 1. sht sinjal drejtimi pr rrugt interurbane (jashtqytetse)
2. ka nj shifr djathtas e cila shpreh largsin n kilometra deri te qendra e
banuar
D

3. ka form drejtkndore me shigjet n drejtim t qendrs s banuar


Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal interurban rreziku
2. prmban nj shifr e cila shpreh largsin n metra nga nj qendr e banuar
3. prmban element fosforeshent pr tu dalluar nga nje distanc e madhe

111
SINJALET E IDENTIFIKIMIT T RRUGS

SINJALE T IDENTIFIKIMIT T ITINERARVE NDRKOMBTARE


Pyetsori 229 Sinjali nr.199

R
Prgjigje t sakta 1. tregon nj itinerar ndrkombtar Europian
2. tregon numrin e rrugs ndrkombtare Europiane
3. vendoset n rrug t rndsis ndrkombtare Europiane
4. tregon autostradn ndrkombtare Europiane n nr. 55
5. mund t prfshihet n nj sinjal paralajmrimi n nj kryqzim rruge

R
Prgjigje t gabuara 1. identifikon rrugt interurbane
2. tregon dalje ne autostradn nr. 55
3. tregon q duhen edhe 55 kilometra nga kufiri i nj shteti me shtet tjetr
4. tregon nj autostrad pa detyrimin pr t paguar taksa

T
5. tregon kufirin ndrmjet shteteve
6. tregon q rruga ka stacione t furnizimit me benzin ekologjike (jeshile)
H
SINJAL IDENTIFIKIMI AUTOSTRADAL
S

Pyetsori 230 Sinjali nr. 200


Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal autostrade
2. mund t vendoset n nj sinjal paralajmrimi t nj kryqzimi i cili t on
n autostradn nr.25
3. mund t vendoset n nj sinjal t parazgjedhjes q t on n autostradn
P

nr.25
4. i plotsuar me shigjet, tregon drejtimin pr n nj stacion hyrs t
autostrads nr.25
5. sht nj sinjal i identifikimit autostradal
D

6. n kt rast tregon autostradn nr. 25


Prgjigje t gabuara 1. identifikon nj rrug interurbane kryesore
2. tregon numrin e daljes s ardhshme nga autostrada
3. tregon distancn nga stacioni i ardhshm autostradal
4. tregon nj qendr t asistencs (shrbimi) n autostrad
5. gjat autostrads tregon dhe kilometrat e prshkuara
6. tregon nj itinerar ndrkombtar

112
SINJAL IDENTIFIKIMI I RRUGVE SHTETRORE
Pyetsori 231 Sinjali nr. 201
Prgjigje t sakta 1. tregon numrin e identifikimit t rrugs q prshkohet
2. mund t plotsoj nj sinjal t drejtimit
3. tregon se rruga n t ciln udhtojm sht nj rrug shtetrore
4. tregon se po prshkojm rrugn shteterore Nr. 2
Prgjigje t gabuara 1. tregon numrin e nj rrug fshati

R
2. tregon nj rrug t rrshqitshme pas 2 kilometrash
3. tregon fundin e nj rrug ndrshtetrore
4. tregon nj rrug pa dalje pas 2 kilometrash
5. tregon nj rrug pa sinjalistik rrugore prgjat 2 kilometrave

R
6. tregon se qndrimi sht i ndaluar prgjat 2 kilometrave

Pyetsori 232
Prgjigje t sakta
T
SINJAL IDENTIFIKIMI I RRUGVE T RRETHIT
Sinjali nr. 202
1. sht sinjal i identifikimit t rrugs
H
2. sht sinjal i identifikimit t rrugs interurbane t rrethit
3. tregon numrin e rrugs
4. tregon nj rrug rrethi
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal i identifikimit t rrugve urbane (qytetse)
2. mban t shkruar nj shifr e cila shpreh distancn n metra
S

3. tregon nj udhkryq t rregulluar me rrethrrotullim


4. tregon distancn n kilometra nga Rrsheni
P
D

SINJALI I IDENTIFIKIMIT T RRUGVE KOMUNALE


Pyetsori 233 Sinjali Nr. 203
Prgjigje t sakta 1. mund t gjendet n fillim t nj rruge komunale
2. mund t prdoret edhe pr plotsimin e nj sinjali drejtimi si n fig. 198
3. identifikon nj rruge komunale
4. mund t gjendet gjat rrugs komunale Nr.19
Prgjigje t gabuara 1. tregon nntmbdhjet kilometra nga rajoni i policis
2. tregon nj karrexhat me dy korsi pr do sens lvizje
3. tregon nj rrug me dy karrexhata t ndara
4. tregon fillimin e nj zone ku qndrimi sht i lejuar

113
SINJALET E DISTANCS PROGRESIVE
Pyetsori 234 Sinjali nr. 204
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal i kilometrazhit
2. tregon se shpreh distancn n kilometra nga fillimi i rrugs
3. tregon se jemi n kilometrin 24 t rrugs ku po lvizim, distanc kjo e matur
nga fillimi i rrugs

R
Prgjigje t gabuara 1. tregon numrin e identifikimit t rrugs
2. tregon se pas 24 metrash ka nj dalje nga rruga
3. tregon se n vendin ku vendoset, lejohet pushimi i mjeteve gjat gjith
kohs, pra 24 or

R
QINDMETRSHE
Pyetsori 235
T
SINJALET E DISTANCS PROGRESIVE NE KM DHE

Sinjali nr. 205


H
Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal q tregon distancn n km dhe n m nga fillimi i rrugs
2. tregon distancn nga fillimi i rrugs n km dhe m
3. n pjesn e siprme t vizs, me shkronja romake, tregon distancn 800
metra pas kilometrit 24
4. tregon se distanca nga fillimi i rrugs sht 24 kilometra e 800 metra
S

Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal rreziku


2. tregon se distanca e ardhshme deri n nj qendr t banuar sht 24
kilometra
3. sht sinjal i tregimit autostradal
P

SINJALE T INTENERARIT
D

LARGSIMATS PROGRESIV N AUTOSTRAD


Pyetsori 236 Sinjali nr. 206
Prgjigje t sakta 1. n pjesn e djatht tregon distancn pr t arritur n qytetin e treguar
2. vendoset prgjat nj autostrade
3. nga e majta tregon distancn e prshkuar dhe nga e djathta distancn pr t
arritur n destinacionin e treguar
4. n pjesn e majt tregon distancn e prshkuar, t matur nga hyrja n
autostrad
5. tregon q duhen edhe 7 km pr t mbrritur n destinacionin e treguar
114
6. sht nj sinjal tregues i largsive
Prgjigje t gabuara 1. n pjesn e majt tregon nj rrug komune
2. n pjesn e majt identifikon numrin e rrugs prkatse
3. sht nj sinjal i drejtimit t detyruar n autostrad
4. n pjesn e djatht shnon numrin e autostrads
5. tregon nj lokalitet turistik
6. sht nj sinjal urdhrues detyrimi

R
FILLIMI I NJ QENDRE T BANUAR
Pyetsori 237 Sinjali nr. 207
Prgjigje t sakta 1. tregon fillimin e nj qendre urbane
2. sht sinjal i vendosur n hyrje t nj qendre t banuar
3. tregon se vlen edhe pr t sinjalizuar drejtuesit e mjeteve se shpejtsia

R
maksimale me t ciln duhet t lvizin pas ktij sinjali sht 40 km/or
4. vendoset n hyrje t nj qendre t banuar, n t gjitha rrugt hyrse t saj
5. u tregon drejtuesve t mjeteve se pas tij ndalohet prdorimi i sinjalit akustik
(boris)
Prgjigje t gabuara
T
1. tregon fillimin e territorit t qarkut
2. i vendosur n udhkryq tregon drejtimin q duhet t ndjekin drejtuesit e
mjeteve pr t arritur n Kuks
3. sinjalizon drejtuesit e mjeteve t prdorin sinjalin akustik (borin) pr t
trhequr vmendjen e kmbsorve
H
4. tregon drejtim t detyrueshm pr t arritur n Kuks
S

FILLIMI I NJ RRETHI DHE FUNDI I RRETHIT TJETR


Pyetsori 238 Sinjali nr. 208
P

Prgjigje t sakta 1. sht sinjal q tregon fillimin e nj rrethi dhe mbarimin e rrethit tjetr.
2. vendoset n rrugt interurbane
3. u tregon drejtuesve t mjeteve se jan duke hyr n territorin e rrethit t
Elbasanit
D

4. iu tregon drejtuesve t mjeteve se jan duke dal nga territori i rrethit t


Tirans
5. tregon pr drejtuesit e mjeteve se, nse rruga sht interurbane dytsore,
shpejtsia maksimale e lvizjes sht 80 km/or
Prgjigje t gabuara 1. tregon se sht i ndaluar kalimi pr n Tiran pr shkak t rrugs s bllokuar
2. sht sinjal detyrimi
3. vendoset n qendrat urbane (t banuara)
4. u tregon drejtuesve t mjeteve se jan duke dal nga territori i rrethit t
Elbasanit
5. u tregon drejtuesve t mjeteve se jan duke hyr n territorin e rrethit t
Tirans
115
FILLIMI I NJ QENDR ZONE T BANUAR DHE FUNDI I NJ
TJETRE
Pyetsori 239 Sinjali nr. 209
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal q tregon fillimin e nj komune dhe mbarimin e nj tjetre
2. vendoset n rrugt interurbane
3. u tregon drejtuesve t mjeteve se jan duke hyr n territorin e komuns s

R
Ndroqit
4. iu tregon drejtuesve te mjeteve se jan duke dal nga territori i komuns s
Pezs
Prgjigje t gabuara 1. u tregon drejtuesve t mjeteve se jan duke hyr n territorin e komuns s

R
Pezs
2. u tregon drejtuesve t mjeteve se jan duke dal nga territori i komuns s
Ndroqit
3. sht sinjal i fillimit dhe mbarimit autostradal
4. vendoset n hyrje t korsive t shpejtimit pr n autostrad
T
H
SINJALE T QENDRAVE T BANUARA
S

NDIHMA E SHPEJT
P

Pyetsori 240 Sinjali nr. 210


Prgjigje t sakta 1. tregon hyrjen n nj vend pr ndihm t shpejt mjeksore
2. tregon drejtimin pr t shkuar n nj vend t ndihms s shpejt
3. vendoset pran nj vendi t ndihms s shpejt
D

4. vendoset afr nj vendi t ndihms s par mjeksore


Prgjigje t gabuara 1. tregon nj vend n kufi me Zvicrn
2. tregon nj vend t ndrhyrjes s shpejt
3. lokalizon nj farmaci komunale
4. tregon rrugn q duhet ndjekur pr n varreza
5. tregon nj vend pushimi pr autoambulanca
6. tregon nj vend parkimi t rezervuar pr personelin sanitar

116
STACION TRENI
Pyetsori 241 Sinjali nr. 211
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vendtregues
2. tregon hyrjen n nj stacion hekurudhor
3. tregon drejtimin pr t hyr n stacionin e hekurudhs

R
4. vendoset n distanc me vendndodhjen e nj stacioni hekurudhor
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj vendpushim pr lokomotivat e trenave
2. tregon rrugn q duhet t ndjekin drejtuesit e mjeteve pr t arritur n
varrezat publike
3. tregon nj parkim t rezervuar pr mjetet q do mbarten n tren

R
4. tregon nj stacion treni n t cilin lejohet pushimi i mjeteve 24 or

T
H
POLICIA
Pyetsori 242 Sinjali nr.212
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vendtregues
2. tregon vendndodhjen e policis
3. tregon, me shigjetn e zez, drejtimin pr tek policia
S

4. tregon se duke u kthyer djathtas, mbrrijm n organin e policis t treguar


n sinjal
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal rreziku
2. i vendosur n nj kryqzim tregon se kryqzimi rregullohet nga punonjsi i
P

policis
3. i vendosur n nj kryqzim tregon se semafori sht jasht funksionit
D

SPITAL
Pyetsori 243 Sinjali nr. 214
Prgjigje t sakta 1. tregon hyrjen n spital
2. tregon vendndodhjen e nj spitali
3. tregon drejtimin pr t hyr n nj spital
4. sht nj sinjal i vendosur afr nj qendre spitalore
117
5. sht vendosur n prani t nj spitali
Prgjigje t gabuara 1. tregon se n afrsi ndodhet nj studio mjeksore
2. tregon se n afrsi ndodhet nj farmaci
3. tregon nj parking t rezervuar pr personelin sanitar

R
POLICIA BASHKIAKE
Pyetsori 244 Sinjali nr. 215
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vendtregues
2. tregon hyrjen pr n institucionin e treguar n sinjal
3. me shigjetn e zez tregon drejtimin pr n stacionin e policis bashkiake

R
4. tregon se duke u kthyer djathtas, mbrrijm n vendndodhjen e policis
bashkiake
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal i prkohshm
2. sipas drejtimit t shigjets na on n stacionin metereologjik t qytetit

T
3. tregon se duke u kthyer djathtas, mbrrijm n qendrn e rekrutimit t
ushtarve t rrethit
4. sinjalizon se sipas drejtimit t shigjets lejohet t lvizin vetm mjete
ushtarake
H
SINJALET TURISTIKE DHE T TERRITORIT
S
P

SINJAL I VENDOSUR PRAN NJ URE QE TREGON EMRIN E


LUMIT
Pyetsori 245 Sinjali nr. 216
Prgjigje t sakta 1. gjendet n afrsi t nj ure mbi lum
2. tregon emrin e lumit n afrsi t nj ure
D

3. sht nj sinjal tregues gjeografik


4. tregon q jemi afr nj lumi
Prgjigje t gabuara 1. sht i vendosur n nj vend nn nivelin e detit
2. tregon q lumi sht i pambrojtur nga prita
3. tregon nj vij uji q vrshon n rast shiu t madh
4. tregon nj pjes rruge, veanrisht t rrshqitshme n rast prmbytjeje

118
PARALAJMRON PR INFORMACION TURISTIK-HOTELIER
Pyetsori 246 Sinjali nr. 217
Prgjigje t sakta 1. tregon nj zyr informacioni turistik-hotelierie e cila ndodhet pas 150 m
2. tregon mundsin pr t pasur informacione mbi hotele e motele
3. tregon nj vend ku mund t krkohen informacione mbi mundsit e
qndrimit n hotele

R
4. sht nj sinjal tregues turistik
Prgjigje t gabuara 1. duhet t vendoset 150 metra nga nj hotel
2. nnkupton t tregohet kujdes n afrsi t nj moteli
3. sht nj sinjal i informacionit spitalor
4. fton drejtuesit e mjeteve t shmangin zhurmat n afrsi t nj zone hotelerie

R
SINJALE T TJERA Q JAPIN INFORMACION T DOBISHM PR DREJTIMIN
E MJETEVE T
H
S

VENDKALIM KMBSORESH
Pyetsori 247 Sinjali nr. 218
Prgjigje t sakta 1. tregon nj vendkalim kmbsorsh t parregullur me semafor
2. mbi rrugt interurbane sht i paraprir nga sinjali i rrezikut VENDKALIM
KMBSOR
P

3. tregon nj vendkalim kmbsor q nuk ndodhet n nj kryqzim rrugsh


4. krkon t ulet shpejtsia e lvizjes s mjetit, ose te ndalohet, po t jet
nevoja
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj rrug kmbsorsh
D

2. detyron t prdoren sinjalet zanore (borit) pr t lajmruar kalimtart


3. nse vendoset n autostrad duhet t jet me ngjyr jeshile
4. paralajmron shkolla publike n afrsi
5. ndalon kalimin e kmbsorve

119
AUTOBUS PR TRASPORT FEMIJESH
Pyetsori 248 Sinjali nr. 219
Prgjigje t sakta 1. vendoset n an t trotuarit dhe tregon vendqndrimin e nj autobusi shkolle
2. vendoset n pjesn e jashtme t nj autobusi, q prdoret pr transportin e
fmijve t shkollave

R
3. vendosur n an t trotuarit tregon stacion autobusi q transporton nxns
shkolle
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj park lojrash pr fmij
2. paralajmron nj vendkalim kmbsorsh t paruajtur
3. mund t paralajmroj parqe publike

R
4. mund t paralajmroj nj shkoll fillore

T
H
SOS
Pyetsori 249 Sinjali nr. 220
Prgjigje t sakta 1. tregon nj vend t lajmrimit rrugor pr ndihm
2. sht i vendosur n prani t nj pajisje t lajmrimit rrugor pr ndihm
3. tregon nj pajisje pr thirrjen e ndihms n rrug
S

4. tregon se mund t krkosh ndihme pr karburant, defekt ose rast smundje


Prgjigje t gabuara 1. fton drejtuesit e mjeteve t shmangin zhurmat n afrsi t nj qendre t
ndihms mjeksore
2. sinjalizon ndalimin e qndrimit t mjeteve gjat 24 orve t dits
P

3. lokalizon nj pajisje pr ndrrimin e gomave, q sht n funksion nga ora


800 deri n orn 2000
4. paralajmron nj pajisje t lvizshme t ndihms pr t dmtuarit
5. vendoset n afrsi t shkollave ku ka lvizje fmijsh
6. prdoret pr t zvendsuar trekndshin e lvizshm t rrezikut
D

NENKALIM KEMBESORESH
Pyetsori 250 Sinjali nr. 221
Prgjigje t sakta 1. esht nj sinjal q jep informacion t dobishm
120
2. tregon nj nnkalim pr kmbsor
3. vendoset n an t rrugs n fillim t nnkalimit
4. tregon se sht nnkalim i rrugs vetm pr kmbsor
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal rreziku
2. tregon nj kalim t veant t rezervuar vetm pr invalidt
3. vendoset n brendsi t nnkalimit
4. mund t jet edhe me fush t bardh
5. sinjalizon nj mbikalim pr kmbsort

R
MBI KALIM KEMBESORESH

R
Pyetsori 251 Sinjali nr. 222
Prgjigje t sakta 1. tregon nj mbikalim pr kmbsor
2. vendoset n an t rrugs n fillim t mbikalimit
3. tregon se sht mbikalim i rrugs vetm pr kmbsor

Prgjigje t gabuara T
4. sht sinjal q jep informacion t dobishm
1. sinjalizon nj nnkalim pr kmbsor
2. tregon nj mbikalim t veant t rezervuar vetm pr invalidt
3. vendoset n brendsi t mbikalimit
H
4. sinjalizon nj nnkalim pr kmbsor
5. mund t jet me fush me ngjyr t bardh
S

KALIM ME PJERRESI PRKEMBESORET


P

Pyetsori 252 Sinjali nr. 223


Prgjigje t sakta 1. tregon nj plan t pjerrt pr kalimin e kmbsorve
2. sht sinjal q jep informacion t dobishm
3. vendoset para fillimit t planit t pjerrt
D

4. vendoset n afrsi t vendndodhjes s planit t pjerrt pr kalimin e


kmbsorve
Prgjigje t gabuara 1. sinjalizon nj plan t pjerrt pr kalimin e ngarkesave t rnda n ann tjetr
t rrugs
2. sht sinjal rreziku
3. gjendet vetm nga njra an e rrugs
4. t detyron t ndalosh lvizjen pr tu dhn prparsi mjeteve q dalin nga
rrug dytsore

121
RRUGE PA DALJE
Pyetsori 253 Sinjali nr. 224
Prgjigje t sakta 1. vendoset n fillim t nj rruge pa dalje pr mjetet
2. lejon qarkullimin, por kalimi sht pa rrugdalje
3. tregon nj rrug pa dalje pr mjetet

R
Prgjigje t gabuara 1. sht nj sinjal urdhrues i ndalimit
2. ndalon manovrat e kthimit t sensit dhe t lvizjes prapa
3. ndalon kalimin e kmbsorve
4. paralajmron punime rrugore n fund t rrugs
5. ndalon kalimin e mjeteve me motor

R
T
RRUG PA DALJE
H
Pyetsori 254 Sinjali nr. 225
Prgjigje t sakta 1. tregon ndrprerjen e nj rruge me nj rrug tjetr pa dalje
2. lejon kthimin nga e djathta
3. lejon qndrimin e mjeteve n rrugn nga e djathta
4. sht nj sinjal tregues
S

Prgjigje t gabuara 1. ndalon manovrat e kthimit t drejtimit n rrugn ansore


2. ndalon kalimin e kmbsorve
3. paralajmron nj kryqzim me nj rrug n t ciln sht i ndaluar kalimi i
mjeteve me motor
P

4. paralajmron ndalim pr tu kthyer nga e djathta


5. tregon nj rrug t mbyllur pr qarkullimin e mjeteve
D

SHPEJTSI E KSHILLUAR
Pyetsori 255 Sinjali nr. 226
Prgjigje t sakta 1. tregon shpejtsin e lvizjes q kshillohet t mos tejkalohet n kushte
normale t trafikut
2. me sfond jeshil vendoset n autostrad
3. n rrugt interurbane mund t vendoset edhe n prani t kthesave t
rrezikshme
122
4. mund t bashkshoqrohet me panelin plotsues t gjatsis s pjess s
rrugs ku kshillohet kufizimi
5. nse sht i vijzuar diagonal me vij t kuqe, tregon fundin e vlefshmris
s shpejtsis s kshilluar
6. tregon shpejtsin e kshilluar n nj segment rrugor
7. sht nj sinjal q jep informacion t dobishm
Prgjigje t gabuara 1. paraqet nj sinjal urdhrues detyrimi
2. detyron lvizjen e mjeteve me shpejtsi m t madhe se 60 km/or
3. ndalon qarkullimin e mjeteve q nuk arrijn dot shpejtsin maksimale 60
km/or
4. detyron t mbahet nj distanc minimale sigurie prej 60 metrash nga mjeti

R
q lviz para tij
5. mund t ket zbatim t kufizuar pr nj ose m shum korsi t karrexhats
6. tregon kilometrat e prshkuara n nj rrug interurbane

R
Pyetsori 256
Prgjigje t sakta
T
FUNDI I SHPEJTSIS S KSHILLUAR
Sinjali nr. 227
1. tregon fundin e shpejtsis s keshilluar
H
2. me fush jeshile vendoset n autostrada
3. vija e kuqe trthore tregon fundin e vlefshmris s sinjalit t vendosur m
par
4. vendoset n mbarim t rrugs q rrihet nga erra t forta
5. mund t vendoset pas kthesave t rrezikshme
S

Prgjigje t gabuara 1. sinjalizon se pas ktij sinjali mund t vazhdohet lvizja me do shpejtsi
2. vendoset vetm n pjest e prpjeta t rrugs
3. nse sht me fush blu, vendoset vetm n autostrada
4. tregon shpejtsin e kshillueshme me t ciln mund t prshkojm pjesn e
P

rrugs n t ciln sht vendosur


D

RRUG E REZERVUAR PR MJETET ME MOTOR


Pyetsori 257 Sinjali Nr. 228
Prgjigje t sakta 1. tregon fillimin e nj rruge t rezervuar pr qarkullimin e mjeteve me motor
2. lejon kalimin e motomjeteve
3. tregon fillimin e nj rruge t rezervuar pr qarkullimin e mjeteve me motor
dhe rimorkio
4. zvendson gjith sinjalet e ndalimit, referuar mjeteve pa motor

123
5. lejon kalimin e autotrenave
Prgjigje t gabuara 1. tregon korsi t rezervuar pr autovetura
2. ndalon kalimin e motorave dhe ciklomotorve
3. detyron mjetet me motor t vendosen n nj rradh t vetme
4. paralajmron nj rrug malore pr mjete me motor me pesh me ngarkes t
plot deri n 3,5 ton
5. sht nj sinjal urdhrues detyrimi
6. sht sinjal urdhrues i ndalimit t prkohshm
7. lejon kalimin vetm pr mjetet me motor t transportit t pasagjerve
(autovetura dhe autobus)

R
R
FUNDI I RRUGS SE REZERVUAR PR MJETET ME MOTOR
Pyetsori 258 Sinjali nr. 229
Prgjigje t sakta 1. tregon fundin e vlefshmris s nj rruge t rezervuar pr mjetet me motor

T
2. gjendet n fund t nj rruge t rezervuar pr lvizjen e mjeteve me motor
3. tregon se pas ktij sinjali, kategoria e rrugs lejon lvizjen e mjeteve pa
motor
4. tregon se pas ktij sinjali, kategoria e rrugs lejon lvizjen e karrocave t
H
trhequra nga kafsht
Prgjigje t gabuara 1. tregon fundin e korsis s rezervuar pr autoveturat
2. sht sinjal detyrimi
3. detyron mjetet me motor t lvizin n nj rresht t vetm
4. lejon vetm lvizjen e automjeteve pr transport t przier
S
P

TUNEL
D

Pyetsori 259 Sinjali nr. 230


Prgjigje t sakta 1. tregon q pushimi i mjeteve sht i ndaluar n tunel
2. n rrugt interurbane sht me ngjyr blu
3. kujton q duhet t fiket motori n rast t ndalimit t zgjatur n tunel
4. tregon se sht i ndaluar kthimi i sensit t lvizjes brenda tunelit
5. tregon pr drejtuesit e mjeteve q duhet t prdor fenert joverbues brenda
n tunel
6. mund t shoqrohet edhe me nj panel plotsues q tregon gjatsin e tunelit
Prgjigje t gabuara 1. lejon qndrimin e mjeteve, dhe n raste t veanta, edhe pushimin e mjeteve
2. tregon q ndalohet kalimi n tunel prej punimeve n zhvillim
3. detyron mjetet pr t prdorur sinjalizimet zanore brenda n tunel
124
4. ndalon lvizjen e mjeteve n rreshta paralel
5. ndalon parakalimin midis mjeteve
6. lejon kthimin e sensit t lvizjes, nse tuneli sht me dy sense qarkullimi

UR
Pyetsori 260 Sinjali nr. 231

R
Prgjigje t sakta 1. mund t tregoj fillimin e nj mbikalimi
2. mund t jet bashkrenduar me nj panel plotsues q tregon gjatsin
3. mund t tregoj fillimin e nj ure
4. mund t tregoj fillimin e nj ure-rrug

R
5. sht nj sinjal tregues q jep informacion t dobishm pr drejtuesit e
mjeteve
Prgjigje t gabuara 1. tregon ndalimin e parakalimit midis automjeteve
2. mund t tregoj fillimin e nj tuneli
3. tregon nj kalim rrugor posht nj ure
T
4. mund t tregoj nj tunel n autostrad
5. nse sht me fush t verdh, tregon nj ur me vlera turistike dhe kulturore
6. zvendson sinjalin e rrezikut nr.22 UR E LVIZSHME
H
S

ZONE ME BANESA
Pyetsori 261 Sinjali nr. 232
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal q jep informacion t dobishm
P

2. tregon fillimin e nj zone urbane


3. iu tregon drejtuesve t mjeteve se duhet t ulin shpejtsin e lvizjes nn 40
km/or
4. iu tregon drejtuesve t mjeteve se duhet t rrisin kujdesin
5. iu tregon drejtuesve t mjeteve se duhet t ken kujdes n prdorimin e
D

sinjaleve akustike .
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal urdhrues
2. tregon fillimin e nj zone t gjelbr
3. tregon vendndodhjen e nj kampingu
4. sinjalizon drejtuesit e mjeteve pr prdorimin e sinjaleve akustike (borive)
pr shkak t lvizjes s kmbsorve

125
FUNDI I ZONES ME BANESA
Pyetsori 262 Sinjali nr. 233
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal q jep informacion t dobishm
2. iu tregon drejtuesve t mjeteve FUNDIN E ZONS S BANIMIT
3. gjendet n dalje t zonave t banimit

R
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal urdhrues
2. sinjalizon drejtuesit e mjeteve se n rrugn q vjen pas sinjalit, ndalohet t
prdorin sinjalet akustike
3. gjendet vetm n rrugt qytetse
4. sht sinjal q tregon drejtim t detyruar

R
Pyetsori 263
T
FUNDI I ZONES QYTETESE PR KEMBESORET
Sinjali nr. 234
H
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal q jep informacion t dobishm
2. tregon fundin e vlefshmris s sinjalit ZON PR KMBSOR
3. tregon fillimin e nj zone ku lejohet lvizja e mjeteve
4. mund t shoqrohet me panel plotsues
Prgjigje t gabuara 1. ndalon kalimin e kmbsorve
S

2. tregon fillimin e nj zone ku ndalohet lvizja e mjeteve


3. tregon itinerare pr ekskursione turistike
4. tregon nj zon t banuar jasht zonave qytetse
P
D

FUNDI I ZONES ME TRAFIK T KUFIZUAR


Pyetsori 264 Sinjali nr. 235
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal q jep informacion t dobishm
2. mund t shoqrohet me panel plotsues
3. tregon fundin e ZONS ME TRAFIK T KUFIZUAR
4. vendoset n dalje t zons me trafik t kufizuar
5. iu tregon drejtuesve t mjeteve se, pas ktij sinjali, lvizja n kt zon nuk
sht e kufizuar
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj zon pr kmbsor

126
2. gjendet n zonat ushtarake
3. lajmron drejtuesit e mjeteve se n afrsi ndodhet nj poligon pr qitje
4. ndalon kthimin e sensit t lvizjes
5. tregon se sht e kufizuar lvizja e disa prej kategorive t mjeteve

R
VENDKALIM BIIKLETASH
Pyetsori 265 Sinjali nr. 236
Prgjigje t sakta 1. tregon nj vendkalim biikletash q ndrpret karrexhatn
2. vendoset n prani t nj vendkalimi biikletash

R
3. ne rrugt interurbane (ndrqytetse) duhet t jet i paraprir nga sinjali i
rrezikut VENDKALIM BIIKLETASH
4. vendoset pran vendkalimit t biikletave
5. iu tregon drejtuesve t mjeteve t ken kujdes, sepse mund t gjenden
iklist duke kaluar karrexhatn

Prgjigje t gabuara T
6. sht sinjal vertikal tregues
1. tregon fillimin e nj piste pr biikleta
2. tregon q jemi duke prshkuar nj itinerar t rezervuar vetm pr biikleta
3. ndalon kalimin e automjeteve
H
4. tregon nj pist pr biikleta pran nj trotuari
5. paraqet nj ndalim qarkullimi pr biikletat
6. detyron iklistt t qarkullojn mbi pistn e shnuar
7. sht me ngjyr jeshile kur vendoset n autostrada
8. tregon nj rrug t rezervuar vetm pr mjete me dy rrota me motor
S

9. sht sinjal vertikal urdhrues detyrimi


P

KTHIM GJYSEM I DREJTE MAJTAS


Pyetsori 266 Sinjali nr. 237
D

Prgjigje t sakta 1. sht sinjal tregues i dobishm


2. iu tregon drejtuesve t mjeteve se n kryqzimin e ardhshm ndalohet
kthimi majtas
3. iu tregon drejtuesve t mjeteve q duan t kthehen majtas n kryqzim, se
duhet fillimisht t kthehen djathtas dhe me pas sipas intenerarit t treguar
4. iu tregon drejtuesve t mjeteve te cilt duan t kthehen majtas ne
kryqzimin q vjen, se duhet t ndjekin intenerarin e caktuar
5. gjendet n rrugt e zonave urbane (t banuara)
1. lajmron drejtuesit e mjeteve se duhet t devijojn drejtimin e lvizjes pr
Prgjigje t gabuara shkak t dmtimeve t rrugs

127
2. vendoset vetm n rrugt interurbane
3. sinjalizon drejtuesit e mjeteve se pr tu kthyer majtas kan mundsi t
kryejne manovren e kthimit, menjhere ne kthesn pas tij
4. paralajmron drejtuesit e mjeteve se, pas shfaqjes s ktij sinjali para tyre,
nuk jan t detyruar t kthehen djathtas
5. detyron drejtuesit e mjeteve q duan t kthehen majtas se kjo manovr
sht e mundur vetm n kryqzimin e ardhshm

R
KTHIM JODIREKT (E TERTHORTE) MAJTAS
Pyetsori 267 Sinjali nr. 238
Prgjigje t sakta 1. tregon itinerarin e mundshm pr tu khyer nga e majta

R
2. tregon q n ket kryqzim nuk sht i mundur kthimi direkt majtas
3. tregon se lejon t vazhdosh drejt lvizjen
4. ndalon kthimin majtas
5. tregon interes pr drejtuesit e mjeteve q synojn t kthehen majtas

Prgjigje t gabuara T
6. sht sinjal tregues i dobishm pr drejtuesit e mjeteve
1. paraqet nj detyrim pr kthim nga e majta n kryqzim
2. sht i vlefshm vetm pr automjetet
3. lejon ciklomotort dhe motort t kthehen menjher majtas n kryqzim
H
4. sht panel plotsues i vazhdimsis
5. paraqet nj seri kthesash t rrezikshme
S

NDRYSHIM I SENSIT T LVIZJES


P

Pyetsori 268 Sinjali nr. 239


Prgjigje t sakta 1. mund te tregoje pranin e nj mbikalimi pr ndryshimin e sensit t lvizjes
2. mund te tregoje nj nnkalim q lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
3. vendoset n nj rrug me karrexhata t ndara
D

4. tregon pranin e nj struktur (mbikalim ose nnkalim) q lejon t


ndryshosh sensin e lvizjes n nj rrug me karrexhata t ndara
5. ka sfond jeshil kur vendoset n autostrada
Prgjigje t gabuara 1. sht nj sinjal vertikal detyrimi
2. detyron kthimin e sensit t lvizjes nga e majta
3. tregon q sht i ndaluar vazhdimi i lvizjes drejt sepse rruga n at vend
sht e mbyllur
4. mund t shoqrohet edhe me panelin plotsues UR
5. sht i vlefshm vetm pr mjetet me motor
6. paralajmron nj kryqzim t rrugs kryesore me nj rrug dytsore
7. mund t tregoj fillimin e nj rruge interurbane kryesore
128
8. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes aty ku trafikndarsi sht i ndrprer
(ka boshllk)

VEND PR QNDRIMIN E MJETEVE


Pyetsori 269 Sinjali i fig 240
Prgjigje t sakta

R
1. tregon nj vendqndrim pr mjetet n an t karrexhats
2. vendoset n afrsi t nj vendqndrimi pr mjetet
3. tregon se lejon qndrimin e mjeteve n vendqndrimin e treguar
4. mund t jet i bashkshoqruar me panelin plotsues, q tregon distancn
n metra t vendqndrimit

R
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj zgjerim t karrexhats
2. shoqruar me simbolin kryq i kuq, tregon pranin e nj vendi t ndihms s
shpejt
3. shoqruar me simbolin OFIIN RIPARIMI, tregon pranin e nj
ofiine pr riparimin e automjeteve
T
4. tregon nj stacion autobusi t shrbimin publik n autostrada
5. sht i vendosur vetm mbi autostrada
6. kur sht me ngjyr t verdh, tregon nj shmangie t rrugs pr shkak t
punimeve rrugore
H
7. sht nj sinjal i parazgjedhjes s korsive n rrugt interurbane kryesore
8. mund t shoqrohet edhe me sinjalin e rrezikut nr. 23 BANKINA ME
RREZIK SHEMBJE
9. detyron mjetet t kthehen djathtas
10. kur sht me sfond jeshil, tregon daljen m t afrt n autostrada
S
P

VEND PR QNDRIMIN E MJETEVE N AUTOSTRADA


D

Pyetsori 270 Sinjali nr. 241


Prgjigje t sakta 1. sht nj sinjal autostrade
2. tregon nj shesh (xhep) autostradal t pajisur me simbolin SOS q ka
pajisje pr telefonata emergjence
3. mund t jet i shoqruar me panel plotsues i cili tregon distancn e
vendqndrimit n metra
4. vendoset n afrsi t nj sheshi (xhepi) n autostrad
Prgjigje t gabuara 1. sinjalizon drejtuesit e mjeteve pr nj zgjerim t karrexhats
2. ndeshet n rrugt interurbane dytsore
3. me nj kryq t kuq sipr tregon nj vend pr dhnien e ndihms s par
4. me simbolin NDIHM MEKANIKE tregon pranin e nj ofiine pr
129
riparimin e mjeteve

SINJALET E PRDORIMIT DHE T NDERRIMIT T KORSIVE

PERDORIMI I KORSIVE

R
Pyetsori 271 Sinjali nr. 242
Prgjigje t sakta 1. tregon si t prdorsh korsit e veanta n nj karrexhat
2. tregon se lejohet qarkullimi i motorave n t dyja korsit
3. tregon korsin ku sht i ndaluar qarkullimi pr kamiont me pesh me

R
ngarkes t plot mbi 3.5 ton.
4. tregon korsin e ndalim qarkullimit pr mjetet e transportit t mallrave me
pesh me ngarkes t plot mbi 3,5 ton
5. vendoset n rrug interurbane me dy korsi pr do sens lvizjeje
6. tregon se lejon qarkullimin e autoveturave mbi t dyja korsit

Prgjigje t gabuara T
7. sht nj sinjal tregues i prdorimit t korsive
1. sht nj sinjal urdhrues detyrimi
2. lejon parakalimin e mjeteve edhe nga krahu i djatht
3. u ndalon manovrn e parakalimit t gjitha mjeteve me pesh t
H
prgjithshme mbi 3,5 ton
4. ndalon qarkullimin e gjith mjeteve me pesh t prgjithshme mbi 3,5 ton
n korsin e krahut t majt
S

PRDORIMI I KORSIVE
P

Pyetsori 272 Sinjali nr. 243


Prgjigje t sakta 1. tregon shpejtsit minimale t detyrueshme n korsit e veanta
2. tregon se mjetet q nuk arrijn shpejtsit e treguara t zhvendosen n
korsin djathtas
3. vendoset n autostrada
D

4. tregon se i lejohet nj mjeti q lviz me shpejtsi 80km/or t qarkulloj n


korsin qndrore
5. nse sht me ngjyr blu, mund t jet vendosur n nj rrug interurbane
kryesore
6. paraqet prdorimin e korsive n nj karrexhat me tri korsi dhe me nj
sens lvizjeje pr qarkullim
Prgjigje t gabuara 1. lejon qarkullimin me 100km/or vetm n korsin e majt
2. tregon q korsia e majt sht rezervuar pr qndrimin e mjeteve t
ngadalta
3. detyron mjetet t lvizin n do korsi nn shpejtsit e treguara n sinjal

130
4. tregon shpejtsin maksimale t lvizjes n seciln korsi
5. tregon nj karrexhat me tre korsi q lejojn parakalimin si nga e majta
ashtu edhe nga e djathta
6. tregon nj karrrexhat ku shpejtsia maksimale e lvizjes s mjeteve sht
deri n 90 km/or
7. tregon distancn minimale t siguris q mjetet duhet t ruajn gjat
qarkullimit n korsit prkatse
8. mund t plotsohet me sinjalin vertikal nr.93 Drejtim i detyruar drejt

R
PRDORIMI I KORSIVE

R
Pyetsori 273 Sinjali nr. 244
Prgjigje t sakta 1. iu tregon drejtuesve t mjeteve mnyrn e prdorimit t korsive t veanta
t lvizjes
2. iu tregon drejtuesve t mjeteve se korsia e krahut t majt sht e
rezervuar pr autobust e transportit publik

Pergjigje t gabuara
T
3. iu tregon drejtuesve t mjeteve se korsia e krahut t djatht sht e
prdorshme pr trafik normal
4. iu tregon drejtuesve t mjeteve edhe sensin e lvizjes
1. detyron gjithmon lvizjen e mjeteve n rreshta paralele
H
2. prcakton me an t shiritit t verdh nj pist pr biikleta
3. nse sht me fush jeshile, vendoset n autostrad
4. lejon mjetet TAKSI t prdorin korsin e krahut t majt
5. iu tregon drejtuesve t mjeteve se korsia n krahun e djatht sht e
rezervuar pr autobust e transportit publik
S
P

PRDORIMI I KORSIVE
Pyetsori 274 Sinjali i figurs nr. 245
Prgjigje t sakta 1. tregon mnyrn si prdoren korsit prbrse t karrexhats
2. tregon q korsia e krahut t djatht sht e rezervuar pr autobust e
D

shrbimit publik
3. tregon se korsit e majta jan caktuar pr qarkullim normal
4. tregon kahun e lvizjes n seciln korsi
5. paraqet nj karrexhat me nj sens lvizjeje pr qarkullim
Prgjigje t gabuara 1. i lejon mjetet e shrbimit TAKSI t qarkullojn n korsin e rezervuar
2. kufizon me vij t verdh nj pist pr biikleta
3. nse sht me sfond me ngjyr jeshile, sht vendosur prgjat nj
autostrade
4. detyron qarkullimin n rreshta paralel
5. sht sinjal vertikal urdhrues ndalimi
131
NDRYSHIM I NUMRIT T KORSIVE N DISPOZICION
Pyetsori 275 Sinjali nr. 246
Prgjigje t sakta 1. tregon reduktimin e korsive t lvizjen nga 2(dy) n 1(nj )
2. iu tregon drejtuesve t mjeteve se reduktohet (mbyllet) korsia e djatht
3. iu tregon drejtuesve t mjeteve t ulin shpejtsin pr shkak t reduktimit

R
t korsive
4. nse shoqrohet me panel plotsues i cili tregon distancn, paraqitet si
sinjal tregues paralajmerimi
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron drejtuesit e mjeteve se duhet t marrin kthesn majtas

R
2. paralajmron nj korsi prshpejtimi n krahun e djatht
3. tregon ngushtim t karrexhats pr shkak t punimeve n rrug
4. iu tregon drejtuesve t mjetev q po lvizin n korsin e majt se jan t
detyruar tu japin prparsi atyre q po lvizin n korsin e djatht
5. tregon ngushtim t korsis me siprfaqe rrugore t dmtuar
T
H
NDRYSHIM I KORSIVE T LVIZJES
S

Pyetsori 276 Sinjali Nr. 247


Prgjigje t sakta 1. tregon ndyshimin e numrit t korsive t prdorshme n sensin e lvizjes
2. tregon rritje t numrit t korsive nga 1(nj) n 2(dy)
3. i shoqruar me panelin plotsues q tregon distancn, paraqet nj sinjal
P

paralajmrues
4. vendoset n rrug interurbane (ndrqytetse)
Prgjigje t gabuara 1. tregon afrimin e nj mbikalimi pr t ndryshuar sensin e lvizjes
2. paraqet detyrimin e kthimit t mjeteve nga e djathta
D

3. paralajmron nj korsi ngadalsimi t vendosur nga e djathta


4. tregon q n do rast duhet t zhvendossh nga e djathta
5. lejon parakalimin vetm nga e djathta

NDRYSHIM I KORSIVE T LVIZJES


Pyetsori 277 Sinjali Nr. 248
Prgjigje t sakta 1. tregon ndryshimin e korsive t prdorshme sipas sensit t lvizjes
132
2. tregon zvoglim t numrit t korsive nga 3(tre) n 2(dy)
3. tregon se mund t kemi ngadalsim t lvizjes s mjeteve pr shkak t
ngushtimit t karrexhats
4. kur shoqrohet me panelin plotsues q tregon distancn, ka funksion
paralajmrues
5. vendoset n rrug me karrexhata t ndara, me tre korsi pr do sens lvizje
Prgjigje t gabuara 1. tregon ngushtimin e karrexhats pr shkak t punimeve n rrug
2. paralajmron nj mbikalim pr kthimin e sensit t lvizjes n autostrad
3. paralajmron nj korsi shpejtimi nga krahu i djatht
4. tregon nj kryqzim n krahun e djatht
5. urdhron mjetet q lvizin n korsin qndrore, tu japin prparsi mjeteve

R
q vijn nga korsia e krahut t djatht

R
NDRYSHIM T NUMRIT T KORSIVE N GJENDJE PUNE
Pyetsori 278 Sinjali nr. 249
Prgjigje t sakta 1. tregon NDRYSHIM T NUMRIT T KORSIVE N GJENDJE PUNE
2. iu tregon drejtuesve t mjeteve se numri i korsive rritet nga 2(dy) n 3(tre)

Prgjigje t gabuara
T
3. iu tregon drejtuesve t mjeteve se rritja e numrit t korsive bhet n sensin
e lvizjes s tyre
4. sht sinjal autostradal
1. paralajmron drejtuesit e mjeteve se duhet t marrin kthesn djathtas
H
2. paralajmron nj korsi prshpejtimi n krahun e djatht
3. vendoset n rrugt urbane (n qendrat e banuara)
4. iu tregon drejtuesve t mjeteve se duhet tu japin prparsi mjeteve q po
lvizin n korsin e mesit
5. sinjalizon pr nj pjes rruge t dmtuar e cila detyron drejtuesit e mjeteve
S

t devijojn korsin e lvizjes


P
D

PARALAJMERIM DEVIJIMI PR KATEGORI TVECANTA


MJETESH
Pyetsori 279 Sinjali nr. 250
Prgjigje t sakta 1. tregon se mjetet n sinjal kshillohet t lvizin sipas drejtimit t treguar
2. kshillon nj shmangie nga e djathta pr autotrenat n qarkullim
3. kshillon nj shmangie nga e djathta pr kategorin e mjeteve t paraqitura
n panel
4. pr autoveturat nuk paraqet detyrime t veanta
5. mund t paraqes nj drejtim t kshillar pr t shmangur kalimin n
qendrn e qytetit
Prgjigje t gabuara 1. i detyron gjith kamiont t lvizin vetm sipas drejtimit t treguar
133
2. paraqet drejtim t kshilluar edhe pr mjetet e transportit publik
3. tregon afrimin n nj zon pr qndrimin dhe pushimin e mjeteve t
treguara n sinjal
4. tregon afrimin e nj zone ngarkim-shkarkimi pr mjetet e transportit t
mallrave
5. tregon korsi t rezervuar vetm pr qarkullimin e mjeteve t transportit t
mallrave
6. paralajmron hyrjen n nj zon industriale

SINJALE Q TREGOJN IMPIANTE DHE SHRBIME.

R
R
DREJTIM I KSHILLUAR PR KAMIONT
Pyet Sinjali nr. 251
sori 280
Prgjigje t sakta
T1.

2.
3.
tregon drejtimin e kshilluar prkohsisht, pr kamiont me pesh me
ngarkes t plot mbi 3,5 ton
tregon kategorin e mjeteve t cilave iu sht kshilluar shmangia
sht i vendosur n vendin ku kshillohet ky ndryshim i drejtimit pr
H
kamiont me pesh t plot mbi 3.5 ton
4. mund t shoqrohet me nj sinjal t paralajmrimit
5. gjendet n afrsi t kantiereve rrugore
Prgjigje t gabuara 1. tregon drejtim t detyrueshm pr kamiont
2. tregon nj rrug t rezervuar pr qarkullimin e kamionve
S

3. paralajmron drejtimin pr n nj zon parkimi pr kamiont


4. tregon detyrimin pr kamiont q t kthehen djathtas
5. sht i vendosur n nj hapsir pushimi pr kamiont
6. tregon nj vend furnizimi pr mjetet e transportit t mallrave
P
D

ASISTENC MEKANIKE
Pyetsori 281 Sinjali nr. 252
Prgjigje t sakta 1. tregon nj ofiin pr shrbime mekanike t mjeteve
2. tregon q n afrsi sht nj ofiin mekanike pr mjetet
3. tregon mundsin pr t riparuar mjetin
4. tregon ndihm teknike prgjat nj rruge interurbane
5. me fushe jeshile, vendoset prgjat autostrads
134
Prgjigje t gabuara 1. tregon punime riparuese n rrug, kur sinjali sht me fush t verdh
2. tregon nj pik vetshrbimi pr furnizimin me karburant
3. tregon n afrsi nj zon pushimi hotelerie
4. tregon telefon publik prgjat nj rruge interurbane
5. tregon fabrik pr prodhimin e veglave mekanike n afrsi t rrugs
6. tregon puntor t mirmbajtjes s rrugve n an t karrexhats

R
TELEFON
Pyetsori 282 Sinjali nr. 253
Prgjigje t sakta 1. tregon se n afrsi ndodhet nj telefon publik

R
2. tregon q jemi n afrsi t nj vendi nga ku mund t telefonojm
3. tregon mundsin se n afrsi mund t telefonosh nga nj telefon publik
4. tregon nj aparat telefonik publik t vendosur n nj rrug interurbane
(ndrqytetse)

Prgjigje t gabuara T
5.
1.
2.
3.
tregon nj telefon publik n shrbim t drejtuesve t mjeteve
tregon afrimin e nj vendi ku sht vendosur nj central telefonik
tregon nj vend t ndihms s shpejt
tregon nj pjes t rrugs me informacione mbi trafikun, q mund t merren
me telefon
H
4. tregon nj stacion autobusi pr punonjsit e Post - Telekomunikacionit
5. tregon q n at zon sht i ndaluar komunikimi me telefon
6. tregon nj pik shitje pr aparate telefonike n an t rrugs
S
P

FURNIZIM KARBURANTI
Pyetsori 283 Sinjali nr. 254
D

Prgjigje t sakta 1. tregon nj vend furnizimi me karburant


2. tregon q n afrsi sht nj pik furnizimi karburanti
3. informon drejtuesit e mjeteve q qarkullojn n rrugt interurbane
(ndrqytetse) pr pranine e nj karburanti
4. me fush jeshile, vendoset prgjat autostrads
Prgjigje t gabuara 1. tregon n afrsi nj ofiin pr shrbime teknike
2. tregon nj vend telefoni publik
3. tregon nj vendqndrimi pr mjetet e transportit t mallrave t rrezikshme
4. tregon nj zon parkimi t autorizuar vetm pr mjetet isterna t transportit
t karburanteve
5. tregon nj rafineri naft
135
DISTRIBUTOR BENZINE
Pyetsori 284 Sinjali nr. 255
Prgjigje t sakta 1. tregon mundsin e furnizimit me karburant n afrsi
2. tregon q sht e mundur t furnizohesh edhe me benzin pa plumb

R
3. ndeshet n rrug interurbane (ndrqytetse)
4. nse sht me sfond jeshil, tregon nj impiant furnizimi me karburant n
autostrad
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rafineri nafte n afrsi t rrugs
2. sinjalizon n afrsi nj zon qndrimi pr t riparuar mjetin

R
3. paraqet kufizim shpejtsie pr mjetet gjat qarkullimit n afrsi t nj
rafinerie nafte

T
H
STACION AUTOBUSI
Pyetsori 285 Sinjali nr. 256
Prgjigje t sakta 1. tregon vendqndrimet e autobusve t shrbimit publik interurban
(ndrqytets)
S

2. mund t kt n pjesn e poshtme nj panel me t dhna pr oraret e


autobusve interurban (ndrqytets)
3. vendoset n prani t stacionit t qndrimit t autobusit
4. vendosur prgjat rrugve urbane (qytetse), tregon vendqndrimet e
autobusve t linjave interurbane (ndrqytetse)
P

5. tregon vendin ku mund t pressh nj autobus t transportit publik interurban


(ndrqytets)
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj korsi t rezervuar pr autobust interurban (ndrqytets)
2. tregon nj stacion t shrbimit dhe riparimit t autobusve
D

3. tregon mundsin pr ti telefonuar stacionit t autobusve interurban


(ndrqytets)
4. tregon se n afrsi ndodhet nj vend parkimi i autorizuar pr autobus
5. nse sht me ngjyr jeshile, tregon nj stacion autobusi n autostrad

136
STACION TRAMVAJI
Pyetsori 286 Sinjali nr. 257
Prgjigje t sakta 1. tregon VENDQENDRIM TRAMVAJI
2. tregon vendqndrim pr tramvajet e transportit publik interurban
(jashtqytets)

R
3. mund t shoqrohet me nj panel plotsues q tregon orarin e mbrritjes
4. mund t shoqrohet me panel plotsues q tregon oraret e mbrritjes dhe
nisjes s tramvajeve publik interurban
5. mund t shoqrohet me panel plotsues, i cili tregon linjat prkatse q
prshkojn tramvajet publik t shrbimit interurban

R
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal autostradal
2. tregon nj vend ndalimi pr linjat e autobusve publik urban
3. tregon NDALIM KALIMI pr tramvajet e shrbimit publik interurban
4. kur sht me fush jeshile, tregon korsin e veant pr autobust
interurban n autostrad
T
H
KAMP RINIE
S

Pyetsori 287 Sinjali nr. 258


Prgjigje t sakta 1. tregon HOTEL PR T RINJT
2. tregon nj bujtin ose hotel pr turistt e moshave t reja
3. sht sinjal tregues pr shrbime hotelerie
P

Prgjigje t gabuara 1. tregon rrug malore t bllokuar nga bora


2. sht sinjal rreziku
3. tregon nj qendr kurative me ujra termale
D

ZONE PR PIKNIK
Pyetsori 288 Sinjali nr. 259
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal tregues
2. tregon pr drejtuesit e mjeteve se n afrsi ndodhet nj ZON PIKNIKU
3. tregon nj hapsir t pajisur me stola dhe tavolina ku prdoruesi i rrugs
137
mund t pushoj dhe t haj
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal detyrues
2. detyron drejtuesit e mjeteve dhe prdoruesit e tjer t rrugs q t bjn
pushim dhe t han
3. tregon se n afrsi ndodhet nj shkoll 9- vjeare

R
KAMPING
Pyetsori 289 Sinjali nr. 260
Prgjigje t sakta 1. tregon afrsin e nj strukture t pajisur dhe t kompletuar pr kamping

R
2. tregon zon kampingu me tenda dhe vend qndrimi pr autokampet
3. sht sinjal tregues i territorit turistik
4. vendoset n rrug interurbane (jashtqytetse) por edhe urbane (qytetse)
Prgjigje t gabuara 1. tregon rrug t rezervuar pr autokampet
2. tregon stacion qndrimi t autobusve n zonat turistike

T
3. tregon nj pik shitje pr pajisje turistike
4. tregon nj post policie t prkohshme n nj zon turistike
5. tregon nj qendr t ndihms s shpejt n afrsi t nj zone turistike
H
S

RADIO INFORMACION RRUGOR


Pyetsori 290 Sinjali nr. 261
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal tregues shrbimesh
P

2. tregon pr prdoruesit e rrugs pr RADIO INFORMACION RRUGOR


3. tregon frekuencn e valve t radios ku mund t merret informacion pr
qarkullimin rrugor
4. sht i vendosur n autostrade
D

Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal rreziku nga linjat e tensionit t lart


2. iu tregon drejtuesve t mjeteve t tregojn kujdes t veant pr arsye se n
afrsi ndodhet nj televizion lokal
3. sinjalizon drejtuesit e mjeteve t mos prdorin sinjalin akustik (borit) pasi
interferon(ndrhyn) n valt e radios

138
MOTEL
Pyetsori 291 Sinjali nr. 262
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vendtregues shrbimi
2. vendoset n rrugt interurbane jasht qndrave t banuara
3. nse fusha sht me ngjyr jeshile, vendoset n autostrada

R
4. tregon pr drejtuesit e mjeteve se n afrsi ndodhet nj motel ose hotel
Prgjigje t gabuara 1. iu tregon prdoruesve t rrugs se n afrsi ndodhet nj spital rajonal
2. sinjalizon se n afrsi ndodhet nj qendr pr dhnien e ndihms s par
3. nse sht me fush me ngjyr blu, vendoset n autostrad
4. sht sinjal detyrimi

R
5. n autostrada haset n sheshpushimet pr automjetet (xhepat)

T
BAR KAFE
H
Pyetsori 292 Sinjali nr. 263
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vendtregues pr shrbime
2. u tregon prdorueseve t rrugs se n afrsi ndodhet nj bar (kafe)
3. gjendet n rrugt interurbane (jasht qendrave t banuara)
4. nse sht me fush jeshile, vendoset prgjat autostradave
S

Prgjigje t gabuara 1. iu tregon prdoruesve t rrugs se n afrsi ndodhet nj spital pr kurimin e


t smurve
2. sinjalizon se n afrsi ndodhet nj qendr pr dhnien e ndihms s par
3. nse sht me fush me ngjyr blu, vendoset n autostrad
P

4. detyron drejtuesit e mjeteve q kryejn udhtime t gjata t vendosin mjetet


n parkim dhe detyrimisht t pushojn nj nat
5. vendoset n rrugt urbane
D

RESTORANT
Pyetsori 293 Sinjali nr. 264
Prgjigje t sakta 1. u tregon prdoruesve t rrugs se n afrsi ndodhet nj restorant
2. gjendet n rrugt interurbane (jasht qndrave t banuara)
3. nse sht me fush jeshile, vendoset prgjat autostradave
139
4. sht sinjal vendtregues pr shrbime
5. mund t vendoset edhe n tabelat e sinjaleve q paralajmrojn zona
shrbimi
Prgjigje t gabuara 1. sinjalizon se n afrsi ndodhet nj qndr pr dhnien e ndihms s par
2. iu tregon prdoruesve t rrugs se shum afr ndodhet nj supermarket
3. detyron drejtuesit e mjeteve t parkojn mjetin dhe t ushqehen n restorant
4. vendoset edhe n rrugt urbane
5. iu kujton drejtuesve t mjeteve orarin pr tu ushqyer

R
R
PARKIM PR KMBIM ME LINJAT E AUTOBUSIT
Pyetsori 294 Sinjali nr. 265
Prgjigje t sakta 1. tregon vend parkim mjeti pr kmbim me linjat e autobusit
2. vendoset pran nj stacioni n shrbim t transportit publik

Prgjigje t gabuara T
3.
1.
2.
tregon mundsin t parkosh autoveturn dhe t marrsh autobusin
gjendet vetm n rrugt interurbane
sht vendosur vetm n afrsi t nj parku shrbimi dhe riparimi t
autobusve
H
3. tregon zona t parkimit t autobusve t caktuara pr shrbimin e transportit
publik
S

VENDPARKIM PR KEMBIM MJETI


P

Pyetsori 295 Sinjali nr. 266


Prgjigje t sakta 1. sht sinjal tregues pr shrbime
2. tregon vendparkim mjetesh pr t marr tramvajin
3. ne ann e djatht t tij, n pjesn e poshtme ka t shkruara numrat e linjave
D

t transportit publik
4. mund t plotsohet me panel ku shnohet orari i mbrritjes
5. tregon nj parkim pr kmbim t mjetit me nj mjet tjetr t shrbimit
publik
Prgjigje t gabuara 1. tregon se sht sinjal detyrimi
2. lajmron prdoruesit e rrugs pr fundin e gjatsis s karrexhats
3. sinjalizon prdoruesit e rrugs pr t zbritur nga mjetet e transportit publik
pr shkak defektit
4. sinjalizon drejtuesit e mjeteve se n afrsi ndodhet nj qendr mjeksore pr
dhnien e ndihms s par
5. iu bn t ditur prdoruesve t rrugs se detyrimisht duhet t pushojn me
140
mjetet e tyre

VENDPARKIM PR KEMBIM MJETI


Pyetsori 296 Sinjali nr. 267
Prgjigje t sakta 1. tregon nj parkim pr t udhtuar me nj mjet tjetr t shrbimit publik q

R
lviz mbi shina
2. tregon nj vendparkim me kmbim mjeti
3. mund t plotsohet me panel ku shnohet vendmbrritja e trenit metro
4. n ann e djatht t tij, n pjesn e poshtme ka t shkruara numrat e linjave
t transportit publik

R
Prgjigje t gabuara 1. iu bn t ditur prdoruesve t rrugs se detyrimisht duhet t pushojn me
mjetet e tyre
2. sinjalizon prdoruesit e rrugs pr t zbritur nga mjetet e transportit publik
pr shkak defekti

T
3. sht sinjal detyrimi
4. lajmron prdoruesit e rrugs pr fundin e gjatsis s karrexhats dhe
fillimin e hekurudhs
H
S

ZONE TURISTIKE NE KEMBE


Pyetsori 297 Sinjali nr. 268
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vend tregues shrbimi turistik
2. u tregon drejtuesve t mjeteve se mund t parkojn mjetet e tyre dhe t
P

vazhdojn lvizjen n kmb


3. tregon nj vend parkimi pr ekskursionistt t cilt dshirojn t vazhdojn
lvizjen n kmb
Prgjigje t gabuara 1. iu tregon prdoruesve t mjeteve se rruga sht e bllokuar nga bora
D

2. iu tregon prdoruesve t mjeteve se duhet t vazhdojn lvizjen n kmb


pr shkak t bllokimit t rrugs nga bora
3. vendoset vetm n stinn e vers
4. tregon se rruga ndrpritet dhe kmbsort duhet t ngjiten n mal nprmjet
shkallve

141
AUTOMJETE MBI TREN
Pyetsori 298 Sinjali nr. 269
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vend tregues pr shrbime
2. vendoset n afrsi t stacioneve hekurudhor
3. iu tregon drejtuesve t mjeteve se n afrsi ndodhet nj stacion hekurudhor

R
4. iu tregon drejtuesve t mjeteve se stacioni hekurudhor q ndodhet afr,
ofron shrbimin e transportit me tren t automjeteve
Prgjigje t gabuara 1. sht sinjal rreziku
2. iu tregon drejtuesve t mjeteve se shum afr ndodhet nj qendr pr

R
rimorkimin (trheqjen) e mjeteve me avari
3. sinjalizon drejtuesit e mjeteve pr afrimin e nj mbikalimi
4. lajmron prdoruesit e mjeteve se n afrsi ndodhet nj KALIM N
NIVEL

T
H
S

STACION HEKURUDHOR PR TRANSPORTIN E MJETEVE


Pyetsori 299 Sinjali nr.270
Prgjigje t sakta 1. gjendet n afrsi t nj stacioni hekurudhor
2. tregon stacion hekurudhor q ofron shrbime pr transport mjetesh me tren
P

dhe mundsi fjetje n tren


3. tregon hyrjen pr mjetet q do ngarkohen mbi tren
Prgjigje t gabuara 1. tregon mundsin t qndrosh n makin gjat transportit t saj me tren
2. nse sht me ngjyr jeshile, sht vendosur gjat autostrads
D

3. tregon nj parking pr vagonat hekurudhore me mjete


4. tregon nj parking pr autovetura rezervuar udhtarve

142
NGARKIM MJETESH NE TRAGET
Pyetsori 300 Sinjali nr. 271
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal vendtregues shrbimi
2. tregon pr drejtuesit e mjeteve se n afrsi ndodhet nj port q ofron
shrbime pr transport mjetesh

R
3. vendoset n afrsi t nj porti
4. mund t vendoset prgjat rrugs q t on n port
5. tregon pr drejtuesit e mjeteve molin ose pikat e ngarkimit t mjeteve n
tragete ose anije
6. vendoset edhe brenda zonave portuale

R
7. iu tregon drejtuesve te mjeteve orientimin drejt molit prkats ose piks s
ngarkimit n varsi t vendit t mbrritjes
8. mund t shoqrohet me panel plotsues
9. mund t shoqrohet me panel plotsues n t cilin shkruhen informacione t

Prgjigje t gabuara T tjera plotsuese pr molin


1. iu tregon drejtuesve t mjeteve q udhtojn drejt porteve pr t imbarkuar
mjetet n tragete, se deti sht shum i trazuar
2. ndeshet vetm n zonat e brendshme portuale
3. iu jep drejtuesve t mjeteve informacion mbi oraret e mbrritjes s trageteve
H
n portin shqiptar prkats
4. shoqrohet me panel plotsues n t cilin gjejm informacion mbi agjencin
e udhtimit
5. shoqrohet me panel plotsues n t cilin gjejm informacion mbi qytetin e
nisjes s tragetit ose anijes
S
P

TAKSI
Pyetsori 301 Sinjali nr. 272 tregon
Prgjigje t sakta 1. nj vend qndrimi pr autovetura t shrbimit publik
D

2. nj zon qndrimi vetm pr mjetet e shrbimit TAKSI


3. nj zon t kufizuar nga vija t verdha e plotsuar me shkrimin horizontal
TAKSI
4. nj zon t prcaktuar pr parkimin e mjeteve t shrbimit TAKSI
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj korsi t rezervuar pr lvizjen e mjeteve TAKSI
2. tregon korsi t rezervuar pr qarkullimin e taksive dhe autobusve
3. tregon pranin n afrsi t nj telefoni pr thirrjen e shrbimit TAKSI
4. tregon q autovetura mbi t ciln sht vendosur sht e shrbimit publik

143
ZON ME IMPIANT SHKARKIMI
Pyetsori 302 Sinjali nr. 273
Prgjigje t sakta 1. tregon nj zon t pajisur me impiante shkarkimi
2. tregon nj zon me impiant higjeno-sanitare pr shkarkimin e ujrave t zeza
3. nse sht me ngjyr jeshile, vendoset n autostrad

R
4. gjendet n rrugt interurbane
Prgjigje t gabuara 1. tregon pranin e shrbimeve higjenike pr kampistt (pushuesit)
2. tregon nj qendr tregtare pr t marr me qera autokampe
3. tregon nj impiant pr peshimin e autokampeve
4. tregon q t bhet kujdes me autokampin n dalje t kampit

R
5. paralajmron nj kanal t rrezikshm pr autokampet n kalim
6. tregon nj impiant pr larjen e autokampeve

T
H
POLICIA RRUGORE
Pyetsori 303 Sinjali nr. 274
Prgjigje t sakta 1. tregon vendin dhe numrin e telefonit t posts m t afrt t policis rrugore
2. tregon adresn dhe numrin e telefonit t policis rrugore m t afrt
3. tregon t dhnat e nevojshme pr postn e policis rrugore m t afrt
S

4. tregon t dhna t nevojshme pr t komunikuar me postn m t afrt t


policis rrugore
Prgjigje t gabuara 1. tregon rrug t bllokuar pr shkak t nj aksidenti rrugor
2. tregon vendin dhe numrin e telefonit t komands ushtarake m t afrt
P

3. tregon adresn e komands s forcave ushtarake t atij rajoni


4. tregon nj postbllok t policis

SINJALE T PERKOHSHME DHE SINJALET E KANTIERIT RRUGOR


D

PUNIME
Pyetsori 304 Sinjali nr. 275
Prgjigje t sakta 1. paralajmron q po kryhen punime n rrug
2. vendoset n prani t nj kantieri rrugor
3. tregon mundsin e pranise s makinerive ose objekte pune n rrug
4. tregon mundsine e pranis s puntorve q punojn n karrexhat
144
5. mund t shoqrohet me nj panel plotsues q tregon gjatsin e rrugs ku
po kryhen punime
Prgjigje t gabuara 1. detyron q ti japim prparsi mjeteve q dalin nga kantieri rrugor
2. paralajmron detyrimin q ti japim prparsi mjeteve q po vijn nga sensi i
kundrt i lvizjes
3. ndalon qarkullimin n kohn q kryhen punime n rrug
4. tregon se rruga sht e rrshqitshme
5. paraqet nj rrug me nj sens t alternuar

R
PENGESA NORMALE
Pyetsori 305 SinjaliNr. 276
Prgjigje t sakta 1. tregon kufirin e kantierit rrugor

R
2. tregon nj kufizim t zons se punimeve rrugore
3. iu tregon drejtuesve t mjeteve q t jen veanrisht t kujdesshm dhe
po t jet e nevojshme, t ndalojn lvizjen
4. vendoset n kufijt e pusetave rrugore gjat kryerjes s punimeve

Prgjigje t gabuara
T
5. plotsohet me fener me drita t kuqe fikse, natn ose n kushte t
dukshmris s dobt
1. kufizon trotuaret e rezervuar pr shrbimet publike
2. tregon ndalim qndrimi buz rrugs ku sht vendosur
H
3. kufizon nj vend t rezervuar pr ruajtjen e mjeteve t puntorve
4. sinjalizon nj kthes t rrezikshme
5. sinjalizon nj rrug me siprfaqe t deformuar
S
P

KUFIZUES ANESOR
Pyetsori 306 Sinjali nr. 277
Prgjigje t sakta 1. tregon nj kufizues ansor t punimeve n rrug
2. vendoset pr tu treguar drejtuesve t mjeteve se n afrsi ndodhet nj zon
D

punimesh n rrug
3. vendoset n seri (njri pas tjetrit) pr t treguar gjatsin e zons s
punimeve n rrug
4. kshillon drejtueit e mjeteve pr t ulur shpejtsin e lvizjes pr shkak t
punimeve n rrug
Prgjigje t gabuara 1. iu tregon drejtuesve t mjeteve se rruga fillon t pjerrsohet n ngjitje
2. vendoset pr tu treguar prdoruesve t rrugs pr prfundimin e saj, pra
tregon nj rrug pa dalje
3. vendoset vetm n ort e mbrmjes pas perndimit t diellit
4. iu tregon drejtuesve t mjeteve se pas tij rruga fillon t pjerrsohet n
tatpjet
145
KONI KUFIZUES
Pyetsori 307 Sinjali Nr. 278
Prgjigje t sakta 1. kufizon zonn e punimeve me kohzgjatje t shkurtr
2. prdoret pr t sinjalizuar shmangie t prkohshme t korsive

R
3. prdoret pr t kufizuar nj zon ku ka ndodhur nj aksident
4. vendoset pr ndarjen e prkohshme t senseve t kundrta t qarkullimit
1. prdoret vetm n rrugt interurbane
2. prdoret vetm n pjest e rrugs me kthesa
3. kufizon nj penges t prhershme q gjendet n karrexhat

R
4. kufizon nj zon t prkohshme parkimi pr mjetet
5. prdoret veanrisht n rrugt ku bie bor e madhe

T
H
KALIM I DETYRUESHM I MJETEVE T PUNIMEVE N RRUG
Pyetsori 308 Sinjali nr 279
Prgjigje t sakta 1. vendoset n mjete pr punime rrugore, t ndaluara ose n lvizje
2. tregon drejtimin ose ann nga do t zhvendosemi dhe t parakalojm mjetin
mbi t cilin ai ( sinjali)eshte vendosur
S

3. vendoset n makineri pr mirmbajtjen e rrugve t ndaluara n karrexhat


Prgjigje t gabuara 1. vendoset n qendr t kryqzimit
2. tregon qarkullim rrethrrotullues
3. tregon detyrim pr kthim nga e djathta
P

4. t detyron t parakalosh nj penges nga e majta


5. vendoset n ngarkesat q dalin jasht karroceris s kamionve m shum
se 2 metra
6. mund t zvendsohet edhe me nj flamur t kuq t vendosur mbi kabinn e
D

automjetit

PARALAJMRIM KANTIERI RRUGOR T LVIZSHM


Pyetsori 309 Sinjali nr. 280
Prgjigje t sakta 1. tregon se po kryhen punime ne rrug
2. mund t vendoset n nj mjet mekanik pune
3. tregon korsit e karrexhats q mund t prdoren pr shkak t punimeve
146
4. tregon ngushtim t karrexhats
5. vendoset edhe mbi bankinn e rrugs ose n korsin e emergjencs
6. tregon nj kantier punimesh rrugore, t lvizshm
Prgjigje t gabuara 1. po t jet me ngjyr jeshile, vendoset n autostrada
2. tregon nj kantier rrugor t gjat 500 metra
3. tregon nj ndryshim t itinerarit t lvizjes
4. sht nj sinjal i prhershm rrugor
5. sht i vlefshm vetm pr kamiont dhe mjetet e rnda, q qarkullojn n
rrug
6. tregon se pas 500 metrash kemi nj dalje nga autostrada

R
PALETE PR KALIM T ALTERNUAR ME KOMANDUES

R
Pyetsori 310 Sinjali nr. 281
Prgjigje t sakta 1. sht tabel pr KALIM T ALTERNUAR, t komanduar
2. tregon tabeln q prdor punonjsi i trafikut pr kalimet e alternuara t
mjeteve

T
3. nga njra an sht me ngjyr t kuqe dhe nga ana tjetr me ngjyr jeshile
4. nse ne dorn e punonjsit t trafikut shfaqet nga ana e ngjyrs t kuqe, ju
tregon drejtuesve t mjeteve se duhet t ndalojn lvizjen
5. nse ne dorn e punonjsit t trafikut shfaqet nga ana e ngjyrs t jeshile, ju
tregon drejtuesve t mjeteve se duhet t vazhdojn lvizjen
H
6. prdoret n ngushtimet e rrugve pr shkak t punimeve n rrug
1. tregon se n afrsi ndodhet nj KALIM N NIVEL
Prgjigje t gabuara 2. sinjalizon drejtuesit e mjeteve se shum afr ndodhet nj KALIM N
NIVEL PA PENGESA
3. vendoset n afrsi t stacioneve hekurudhor
S

4. nse ne dorn e punonjsit shfaqet nga ana e ngjyrs s kuqe, iu tregon


drejtuesve t mjeteve ardhjen e trenit
5. nse ne dorn e punonjsit shfaqet nga ana e ngjyrs jeshile, iu tregon
drejtuesve t mjeteve tu japin prparsi mjeteve q vijn nga sensi i kundrt
P

i lvizjes
D

PARALAJMRIM DEVIJIMI
Pyetsori 311 Sinjali nr. 282
Prgjigje t sakta 1. tregon nj paralajmrim ose nj shmangieje t prkohshme t rrugs
2. tregon bllokimin e nj pjese rruge pr punime n vazhdim
3. tregon shmangien e rrugs pr shkak t punimeve n vazhdim
4. sht sinjal i prkohshm pr punime n rrug
5. me panelin plotesues, tregon se gjatsia e shmangies sht 2 km
147
Prgjigje t gabuara 1. tregon se sht e pamundur t vazhdohet pr Kavaj
2. paraqet nj penges t prhershme t vendosur brenda n karrexhat n
rrugn pr Kavaj
3. tregon q rruga alternative sht me nj sens lvizje pr qarkullimin deri n
Kavaj
4. sinjalizon q pas 2 km ka bllokim t rrugs pr Kavaj
5. ka ngjyr blu n rrugt interurbane

R
PARALAJMRIM DEVIJIMI
Pyetsori 312 Sinjali nr.283
Prgjigje t sakta 1. tregon nj kufizim t prkohshm t qarkullimit n nj pjes t rrugs pr

R
kategori t caktuar mjetesh
2. tregon pr automjetet me pesh n ngarkes t plot nn 3,5 ton mund t
qarkullojn n t dy kalimet e rrugs
3. ndalon mjetet me pesh mbi 7 ton t vazhdojn lvizjen drejt
4. tregon devijim t rrugs pr mjetet me pesh mbi 7 ton

Prgjigje t gabuara
T
5. sht i vendosur n afrsi t nj kantieri rrugor
6. tregon nj sinjal t prkohshm pr shkak t punimeve n rrug
1. lajmron kujdes, sht e pamundur t vazhdohet lvizja pr Fier
2. ndalon vetm kamiont q i kalojn t 7 tont, t vazhdojn drejt
H
3. i detyron t gjitha llojet e automjeteve t kthehen n t djatht
4. ndalon kalimin e automjeteve me pesh t prgjithshme deri n 7 ton
5. lejon autobust me pesh totale t plot mbi 7 ton t vazhdojn drejt
6. ndalon mjetet q kalojn ngarkesn e plot t 7 tonve t shkojn n Fier
S
P

DREJTIM I DETYRUAR PR KATEGORI T CAKTUARA MJETESH


Pyetsori 313 Sinjali nr. 284
Prgjigje t sakta 1. vendoset n afrsi t nj kantieri rrugor
D

2. tregon drejtim t detyruar t prkohshm pr autotrenat dhe


gjysmrimorkiatort
3. tregon drejtim t detyruar vetm pr kategori t veanta mjetesh
4. tregon veprim t prkohshm, pr shkak t punimeve n rrug
Prgjigje t gabuara 1. tregon drejtimin pr n nj zon furnizimi dhe qndrimi vetm pr mjete t
rnda
2. tregon ndalimin e kalimit pr mjetet e paraqitura n sinjal
3. detyron t gjith mjetet t vazhdojne drejt
4. paralajmron NJ DREJTIM T KSHILLUAR pr kamiont n
qarkullim

148
5. kshillon se, nse sht e mundur, t vazhdohet drejt

SINJALI I KORSIS S MBYLLUR (mbyllja e korsis n t djatht)


Pyetsori 314 Sinjali nr. 285
Prgjigje t sakta 1. tregon korsin e djatht t mbyllur pr punime n vazhdim

R
2. tregon zvoglimin nga 2 n 1 korsi lvizje
3. tregon se sht i vendosur n afrsi t nj kantieri rrugor
4. mund t plotsohet me panel q tregon distancn nga vendi i mbylljes s
korsis
5. tregon nj ngushtim t prkohshm t karrexhats

R
Prgjigje t gabuara 1. tregon fundin e korsis pr mjetet e ngadalshme
2. paralajmron mbylljen e korsis s parakalimeve
3. tregon afrsin e nj rruge dytsore nga e djathta
4. tregon q sht e detyrueshme ti jepet prparsia mjeteve q vijn nga

T korsia e djatht
5. paralajmron nj ndryshim t sensit t lvizjes n karrexhat
6. nse sht me ngjyr blu, sht e vendosur n rrugt urbane
H
S

SINJALI I KARREXHATES S MBYLLUR


Pyetsori 315 Sinjali nr. 287
Prgjigje t sakta 1. u tregon drejtuesve t mjeteve se n afrsi karrexhata mbyllet
2. tregon pr prdoruesit e rrugs se shum afr karrexhata mbyllet
P

3. haset n rrugt me dy karrexhata t ndara me ndars trafiku


4. tregon se mbyllen korsit e karrexhats s djatht pr shkak t punimeve ne
rrug
5. u tregon drejtuesve t mjeteve se karrexhata mbyllet dhe levizja e tyre do
D

devijohet n karrexhatn e majt


Prgjigje t gabuara 1. u tregon drejtuesve t mjeteve se rritet numri i korsive t lvizjes
2. haset n segmente t rrugs ku karrexhata zgjerohet
3. u tregon prdoruesve t rrugs se n afrsi gjendet nj kthes e fort majtas
4. ndeshet vetm n autostrada
5. ndeshet vetm n rrugt interurbane kryesore

149
PRDORIMI I KORSIVE Q FUNKSIONOJN
Pyetsori 316 Sinjali nr. 288
Prgjigje t sakta 1. tregon prdorimin e korsive n afrsi t punimeve n rrug
2. vendoset pr t treguar prdorimin e korsive q jan n funksionim
3. tregon pr kategori t ndryshme t mjeteve si t prdorin korsit

R
4. tregon pr kamiont se n ciln korsi duhet t lvizin
Prgjigje t gabuara 1. tregon afrsin e nj hyrje autostradale
2. detyron automjetet t qarkullojn n rreshta paralele
3. tregon q sht i lejueshm parakalimi nga e djathta vetm pr kamiont
4. tregon q kamiont duhet t ruajn distanc sigurie vetm nga autoveturat

R
T
I.7 SINJALE DHE PANELE PLOTESUESE
H
KUFIZUES NORMAL ANSOR T KUFIRIT T RRUGVE ME NJ
S

SENS T VETM (UNIK) LVIZJEJE


Pyetsori 317 Sinjalet nr. 289
Prgjigje t sakta 1. prdoren si kufizues normal t ans s rrugve me nj sens pr qarkullim
2. jane sinjale plotsuese
P

3. jan t vendosura jasht bankinave


4. tregojn vazhdimsin e rrugs me nj sens levizje
5. vendosen n rrugt me nj sens lvizje dhe bjn t mundur prcaktimin e
vijueshmris s rrugs
D

Prgjigje t gabuara 1. jan kufizues normal t trotuareve, q prdoren n rrugt me dy sense


lvizje pr qarkullimin
2. jan sinjale detyruese paralajmruese
3. jan t vendosura n mes t karrexhats
4. kufizojn korsit e karrexhats
5. jan t vendosura aty ku ndalohet qndrimi dhe ndalimi i mjetit

150
KUFIZUES NORMAL ANSOR T KUFIRIT T RRUGVE ME DY
SENSE LVIZJEJE PR QARKULLIM
Pyetsori 318 Sinjalet nr.290
Prgjigje t sakta 1. jan tregues normal t kufizimit t cilt prdoren n ant e rrugve me dy
sense lvizje pr qarkullim
2. jan sinjale plotsuese
3. vendosen n kufirin e jashtm t rrugs me dy sense lvizje

R
4. shrbejn pr t dalluar vijueshmrin e rrugs
5. jan sinjale plotsuese t kufizimit t anve t rrugs
6. vendosen n kufijt ansor t me dy sense lvizje pr qarkullim
Prgjigje t gabuara 1. jan sinjale q prdoren si tregues normal t kufirit t rrugve me nj
sens (unik) lvizje

R
2. jan sinjale paralajmruese ndaluese
3. jan t vendosura n mes t karrexhats
4. kufizojn korsit e karrexhats
5. jan t vendosura n ato pjes rruge ku nuk lejohet qndrimi

T
6. vendosen n pjesn e pasme t mjeteve me pesh mbi 3,5 ton
H
KUFIZUES PR TUNELET ME NJ SENS LVIZJEJE
S

Pyetsori 319 Sinjalet nr.291


Prgjigje t sakta 1. prdoren n tunelet me nj sens lvizje
2. jan sinjale plotsues t vendosur n hyrje dhe ne vazhdimsi t tuneleve
me nj sens levizje
3. vendosen n tunelet me nj sens lvizje
P

4. vendosen n tunele edhe kur ata jan t ndriuar


5. vendosen n hyrje t tunelit dhe ne vazhdimesi n t dy kraht e tij
6. ne tunelet me nj sens qarkullimi kan ngjyr t verdh
7. ne tunelet me qarkullim t dyanshm i djathti ka ngjyr t kuqe dhe i
D

majti t bardh
Prgjigje t gabuara 1. prdoren pr t treguar afrimin n nj kryqzim n form T-je
2. jan tregues normal t trotuareve q prdoren n rrugt me dy sense
lvizje pr qarkullimin
3. jan t vendosur n mes t karrexhats
4. kufizojn korsit e karrexhats n tunele
5. jan tregues t veant pr rrugt malore
6. vendosen pr t treguar fillimin dhe mbarimin e kthesave t rrezikshme

151
KUFIZUES PR RRUGT MALORE
Pyetsori 320 Sinjali nr. 292
Prgjigje t sakta 1. vendoset ne kufijt ansor t rrugve t cilat mund t mbulohen shpesh
nga bora
2. sht sinjal plotsues

R
3. vendoset n kufijt ansore t rrugve malore
4. sht i domosdoshm pr t mundsuar shikimin dhe vijueshmrin e
rrugs n kushtet e nj bore t madhe
Prgjigje t gabuara 1. sht nj tregues, i prdorur vetm n rrugt me nj sens lvizje pr
qarkullim

R
2. vendoset n mes t karrexhats
3. kufizon korsit e karrexhats n rast t nj bore t madhe
4. prdoret pr treguar afrimin n nj kryqzim n form T -je

T
KUFIZUES ANESOR PR KTHESAT E FORTA
H
Pyetsori 321 Sinjali nr. 293
Prgjigje t sakta 1. vendoset n rrugt interurbane pr t sinjalizuar vazhdimsin e kthesave t
forta dhe t padukshme
2. mund t paraprihet nga sinjali kthes e rrezikshme
3. nse sht me ngjyr t bardh dhe kuqe tregon nj kthese t forte t
S

prkohshme nga e majta


4. tregon pr drejtuesit e mjeteve t ken kujdes n kalimin e kthess
5. ka shigjeta orientuese pr drejtimin e lvizjes q duhet t ndjek mjeti ne
kthes
P

Prgjigje t gabuara 1. tregon punime rrugore n karrexhat


2. sinjalizon nj rrug ku alternohen ngjitje dhe zbritje
3. tregon pranin e pengesave t dukshme n karrexhat
4. sinjalizon fillimin e nj rruge n ngjitje (malore)
5. shrben pr t sinjalizuar kufirin e rrugve me dbor
D

KUFIZUES PR KRYQZIMET N FORM T-je


Pyetsori 322 Sinjali nr. 294
Prgjigje t sakta 1. tregon q lejohet kthimi majtas ose djathtas
2. tregon nj kryqzim n form T-je
3. vendoset prball rrugs q po prshkohet
4. ka ngjyr t bardh e t kuqe, nqoftse sht shmangie e prkohshme
152
Prgjigje t gabuara 1. normalisht vendoset 150 metra para kryqzimit t sinjalizuar
2. jan me ngjyr t verdh kur vendosen pr shmangie n prani t kantiereve
rrugore
3. sinjalizon nj bllokim t rrugs pr shkak t punimeve n vazhdim
4. sht nj penges pr t sinjalizuar punime n vazhdim n kantieret rrugore
5. sinjalizon nj kthes pas s cils rruga bhet me nj sens lvizje pr
qarkullim
6. prmirson shikimin e pengesave t prkohshme t vendosura mbi
karrexhat

R
R
KUFIZUESIT E KTHESAVE NORMALE
Pyetsori 323 Sinjali nr. 295
Prgjigje t sakta 1. vendoset njri pa tjetrit pr t vn n dukje krahun e jashtm t kthesave
t rruges
2. sht nj sinjal plotsues
T
3. vendoset njri pas tjetrit pr t prmirsuar shikueshmrin e kthesave t
rrugs
4. prmirson pamjen dhe vijueshmrin e rrugs
5. vendoset n kufijt ansor t rrugs pr t prmirsuar shikimin e
H
kthesave
6. nse sht bardh e kuq, prdoret pr t sinjalizuar kthesat e prkohshme
Prgjigje t gabuara 1. ndan korsit e karrexhats n rrugt malore q mbulohen nga bora
2. prdoret pr t vn n dukje afrimin n nj kryqzim n form T-je
3. sht vendosur n serin e shum elementeve pr t treguar krahun e
S

brendshm t nj kthese t rrezikshme


4. ndan dy kraht e hyrjes s nj tuneli rrugor q duket me vshtirsi
5. nse e ka fushn t verdh, prdoret pr t treguar kantieret rrugore
P
D

KUFIZUES T HYRJES
Pyetsori 324 Sinjali nr. 296
Prgjigje t sakta 1. prcakton ant e hyrjes n rrugt dytsore t pa paralajmeruara m par
2. prcakton ant e hyrjes t rrugve dytsore q shikohen me veshtirsi
3. vendoset ne hyrje t rrugve dytsore
Prgjigje t gabuara 1. sinjalizon drejtuesit e mjeteve pr afrimin e nj KALIMI N NIVEL
2. iu tregon drejtuesve t mjeteve se n afrsi ndodhet nj KALIM N
NIVEL PA PENGESA
3. sinjalizon drejtuesit e mjeteve se n vazhdim rruga sht shum e ngusht
4. sinjalizon prdoruesit e rrugs pr fillimin e lvizjes n rrug malore
153
5. paralajmron drejtuesit e mjeteve t vendosin zinxhirt e bors pasi rruga
sht e bllokuar

PARALAJMRIM PR NJ SISTEM SEMAFORIK T PRKOHSHM


Pyetsori 325 Sinjali nr. 297
Prgjigje t sakta 1. paralajmron nj (impiant)sistem fenersh semaforike n prani t nj kantieri
rrugor

R
2. gjendet si n rrugt urbane (qytetse), ashtu dhe n ato interurbane
(jashtqytetse)
3. mund t vendoset para nj ngushtimi t karrexhats pr shkak t kryerjes s
punimeve n rrug
Prgjigje t gabuara 1. paralajmron nj sistem semaforik q rregullon lvizjen n nj ur t

R
lvizshme
2. sinjalizon hapjen dhe mbylljen e ders s trageteve pr ngarkimin dhe
shkarkimin e mjeteve
3. paralajmron pranin e sinjalit STOP
4. paralajmron nj kalim hekurudhor KALIM N NIVEL pa barriera
T
SINJAL DREJTIMI
H
Pyetsori 326 Sinjali nr. 298
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal DREJTIMI
2. sht sinjal i shmangies s itinerarit t lvizjes majtas prkohsisht
3. sinjalizon drejtuesit e mjeteve pr devijim t prkohshm
4. tregon pr prdoruesit e mjeteve shmangie t prkoheshme t itinerarit t
S

lvizjes
Prgjigje t gabuara 1. iu tregon drejtuesve t mjeteve se n afrsi ndodhet nj kthes e fort majtas
2. sinjalizon prdoruesit e rrugs se era do t fryj shum e fort nga veriu
3. tregon se n afrsi ndodhet nj stacion metereologjik
P

4. sht sinjal i ndryshimit t korsis


5. vendoset vetm n autostrada
D

KUFIZUES I VEANT I PENGESAVE


Pyetsori 327 Sinjali nr. 299
Prgjigje t sakta 1. sht tregues i veant i pengesave
2. prbhet nga nj panel reflektues dhe sinjali prkats
3. mund t vendoset edhe n fillim t nj shptuese trafiku
4. mund t vendoset edhe n fillim t nj trafikndarsi, q ndan karrexhatat

154
Prgjigje t gabuara 1. gjendet vetm n rrugt interurbane (ndrqytetse)
2. n munges t semaforve, vendoset n qendr t kryqzimit
3. mund t jet i vendosur n kufirin ansor t rrugs
4. paralajmron nj karrexhat t bllokuar pr punime rrugore n vazhdim

TABELA E POLICIT T TRAFIKUT

R
Pyetsori 328 Sinjali nr. 300
Prgjigje t sakta 1. sht sinjal qe e prdor polici i trafikut
2. nga t dyja anet sht me ngjyre t kuqe dhe me sfondin e bardh
3. prfaqson tabeln q prdoret nga polici i trafikut rrugor pr ndalimin e

R
mjeteve ose pr t rregulluar trafikun
Prgjigje t gabuara 1. tregon se n afrsi ndodhet nj KALIM N NIVEL
2. vendoset n afrsi t stacioneve hekurudhor
3. prdoret nga punonjsi i trafikut rrugor n kryqzime ku mungojn
semafort
T
H
SHPEJTSI MAKSIMALE E LEJUESHME
Pyetsori 329 Dy sinjale t fig nr.301
Prgjigje t sakta 1. vendosen n pjesn e prapme t disa lloje automjetesh
S

2. tregojn shpejtsin maksimale t lejuar pr at mjet pr rrug jasht qytetit


3. vendosen edhe n autokarrot
Prgjigje t gabuara 1. vendosen n automjete pr transport personash deri n 8 vnde
2. vendosen edhe n motort me kosh kur kalojn cilindratn 150 cm
P

3. tregojn vlern e ngarkess n mjetet ku vendosen


4. vendosen edhe n motomjete me tri rrota pr transport malli
D

PANEL PR NGARKESAT QE DALIN JASHTE MJETIT


Pyetsori 330 Sinjali nr. 302
Prgjigje t sakta 1. vendoset n fund t do ngarkese q del jasht n pjesn e pasme t mjetit
2. mund t sinjalizoj ngarkes t pandashme q del jasht karroceris n pjesn
e pasme t mjetit
3. sht i veshur me material reflektues
155
4. vendoset n do rast kur kemi ngarkesa q dalin qoft edhe pak jasht, n
pjesn e pasme t mjetit
5. vendoset edhe n pjesn e pasme t mjeteve me defekt kur ato trhiqen
(rimorkiohen)
6. vendoset n dy skajet e ngarkess q del jasht karroceris, nse ngarkesa
prfshin gjith pjesn e pasme t saj
7. duhet t jet gjithmon i dukshm dhe i vendosur n pamje ballore
8. shrben pr t trhequr vmendjen q t qarkullojn me kujdes drejtuesit e
mjeteve t cilt vijn pas
Prgjigje t gabuara 1. natn mund t zvendsohet nga nj drit fikse e kuqe
2. vendoset vetm nse ngarkesa del jasht karroceris m shum se 30 % t

R
gjatsis s mjetit
3. vendoset anash kur ngarkesa del jasht karroceris n pjesn ansore
4. tregon kamion q prdoren pr transportin e materialeve t ndrtimit
5. vendoset tek mjetet q transportojn materiale t rrezikshme
6. duhet t prdoret vetm kur ngarkesa del jasht karroceris t paktn 50 cm

R
7. vendoset n pjesn e pasme tek t gjith kamiont q kalojn peshn e
prgjithshme me ngarkes t plot prej 8 ton
8. mund t zvendsohet nga nj flamur i kuq me dimensione 50 x 50cm

T
H
TRASPORT I MALLRAVE TRREZIKSHME
Pyetsori 331 Sinjali nr.303
Prgjigje t sakta 1. sinjalizojn mjete pr transportin e mallrave t rrezikshme
2. vendoset n pjesn e prparme dhe t pasme t mjetit q transporton mallra
t rrezikshme
S

3. vendoset edhe anash mjeteve q transportojn mallra t rrezikshme


Prgjigje t gabuara 1. sinjalizojn mjetet e prshtatura pr transportin e qumshtit
2. vendosen n pjesn e pasme t mjeteve q kan gjatsi t barabart ose m t
madhe se 12 metra
P

3. vendosen n pjesn e pasme pr t treguar ngarkesa q dalin jasht


karroceris
4. vendosen n pjesn e pasme t rimorkiove dhe gjysmrimorkiove me mas
t prgjthshme mbi 3,5 ton
5. vendosen n pjesn e pasme t kamionve me mas t prgjithshme mbi 3,5
D

ton
6. dallojn mjetet e prshtatura pr transportin rrugor ndrkombtar t mallrave
TIR

PANEL PRAPAREFLEKTUES
Pyetsori 332 Sinjali. 304
Prgjigje t sakta 1. vendoset n pjesn e mbrapme t mjeteve pr transport mallrash q kan
pesh t prgjithshme mbi 3,5 ton
2. e bn me t leht dallimin nga mbrapa t kamionve q jan me pesh me
156
ngarkes t plot mbi 3,5 ton
3. sht i detyrueshm pr gjith mjetet pr transportin e mallrave, t cilt me
ngarkes t plot e kalojn peshn 3,5 ton
4. sht reflektues dhe fosforishent, pr t prmirsuar dukshmrin e mjetit
natn
5. nuk vendoset n mjetet pr transport mallrash me mas t prgjithshme 3,5
ton ose m pak
6. prmirson natn pamjen e mjeteve mbi t cilat sht vendosur
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n pjesn e mbrapme t t gjitha mjeteve
2. vendoset mbi karrexhat pr t treguar nj penges
3. kufizon pjesn ansore t mjetit

R
4. sinjalizon ngarkesat e zbuluara n pjesn e pasme t mjeteve
5. dallon mjetet e klasifikuara pr transporte t veanta

R
PANEL PRAPAREFLEKTUES
Pyetsori 333 Sinjali nr. 305
Prgjigje t sakta 1. vendoset n pjesn e pasme t t gjitha rimorkiove pr transportin e
mallrave me mas t prgjithshme mbi 3,5 ton

T
2. lehtson dallimin nga mbrapa t rimorkiove pr transportin e mallrave mbi
3,5 ton
3. sht i fabrikuar me material reflektues dhe fosforishent
4. natn prmirson pamjen e rimorkiove mbi t cilat jan vendosur
H
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n mjete kur punojn n kushte me shikueshmri t ult
2. shrbejn pr t dalluar rimorkiot nga gjysmrimorkiot prej drejtuesve t
mjeteve q i ndjekin
3. duhet vendosur n gjith tipet e rimorkiove pr transportin e mallrave dhe t
pasagjerve
S

4. duhet vendosur edhe n pjesn e mbrapme t autobusve me pesh mbi 3,5


ton
P
D

QENDRA E NJ QYTETI OSE QENDR BANIMI


Pyetsori 334 Sinjali Nr. 306
Prgjigje t sakta 1. sinjalizon QENDR e nj qyteti ose qendr banimi
2. tregon qndrn e qytetit
3. shoqron sinjalet treguese q tregojn qendrn e nj qyteti
Prgjigje t gabuara 1. tregon se n afrsi ndodhet nj poligon pr qitje
2. sinjalizon se shum afr ndodhet nj pallat sporti pr lojra olimpike
3. sht sinjal urdhrues

157
PANELE T TJERA PLOTSUESE

R
307. Post & Telefon 308. Stem Komune 309. Ambulanc 310. Farmaci

R
311.Zjarrfiksat
T
312.Kufiri 313.Nisja e avionve 314.Mbrritja e avionve
H
S

315.Port pr anije 316.Motoskaf 317.Vendparkim autobusash 318. Fushe helikoptersh


P
D

319.Ciklomotor 320.Motor 321.Motokarro 322. Autovetur

158
323.Transport me kontenier 324.Taksi 325.Autovetur me kamping 326.Makina ndrtim- tranporti

327.Kamion 328.Mjet i ndihms 329. GPL Gaz propan 330.Karburant Diesel

R
vetshkarkues rrugore i lngt

R
metan pr automjetet T
331.Metan, Gas 332.Garazh automjetesh 333.Tualet 334. Dalja e Urgjences
H
S

335.Fikse zjarri 336. Goma pr rrug 337.Kopsht fmijsh 338.Universitet


bore
P
D

339.Objekt kulti 340.Varreza 341.Banka, kmbim parash 342.Gjykat

343.Bibloteka 344.Ekspozita, panaire 345.Zon Industriale 346.Tregu i kafshve


159
347.Supermarket 348.Kinema 349.Teatr 350.Diskotek

R
R
351.Park lojrash 352.Kopsht Zologjik 323.Akuarium 354.Muzeum

T
H
355.Banja Termale 356.Kshtjelle, kal 357.Zon arkeologjike 358.Shpell
S
P

359.Port turistik 360.Pik panoramike 361. Det, lum, liqen 362.Vend me pisha
D

363.Vend me pisha dhe det 364.Pyll 365.Ujvar, katarakt 366.Qendr sportive

160
367.Stadium 368.Hipodrom 369. Pist ciklizmi 370.Pishin

R
R
371.Fush volejbolli 72.Fush basketbolli 373.Fush tenisi 374.Pist pr patinazh

T
H
375.Poligon qitje 376. Vend pr ushtrimin 377.Fush loje me birila 378.Fush golfi
me hark
S
P

379.Vend pr ski 380.Teleferik 381.Teleferik me ndenjse 382.Ski ngrits


D

161
KREU II

SINJALIZIME TE POLICIT TE TRAFIKUT

R
R
Pyetsori 335 Pozicioni i punonjsit t policis rrugore, si n figuren 383, prball me
lvizjen ton, tregon se
Prgjigje t sakta 1. sht i ndaluar kalimi n kryqzim
T
2. duhet ndaluar para vijs trthore t ndalimit
3. ndalohet t kthehesh majtas
4. ndalohet t futesh n kryqzim
5. ndalohet t kthehesh djathtas
H
Prgjigje t gabuara 1. mund t kalojm vetm nse kthehemi nga e djathta, por duke iu dhn
prparsi kmbsorve
2. mund t vazhdojm, por m shum kujdes dhe me shpejtsi t ult
3. mund t prdoret sinjali me bori, por me ngadal, sa pr t trhequr
vmendjen e punonjsit t policis
S

4. mund t kthehesh majtas ose djathtas, por ndalohet t vazhdosh drejt


5. sht veprim i barazvlefshm me dritn jeshile t semaforit
P
D

Pyetsori 336 Pozicioni i punonjsit t policis rrugore, me krah t hapura t shtrira


sipas drejtimit ton t lvizjes, si n figurn 384 tregon se;
Prgjigje t sakta 1. sht i lejuar kalimi n kryqzim
2. mund t kthehemi djathtas, duke i dhn paraprakisht prparsi kmbsorve
q kalojn karrexhatn n t ciln futemi me mjet
3. mund t kalojm kryqzimin duke treguar kujdes
4. sht veprim i barazvlefshm me dritn jeshile t semaforit
5. mund edhe t kthehemi majtas n kryqzim, por duke respektuar prparsin
Prgjigje t gabuara 1. duhet patjetr t vazhdojm drejt
162
2. mund t kalojn vetm mjetet q jan n kryqzim nga e djathta jon
3. duhet t ndalojm prpara vijs trthore t ndalimit
4. duhet t ndalojm mbi vendkalimin e kmbsorve
5. kemi rrug t lir vetm nse vazhdojm lvizjen drejt

R
Pyetsori 337 Pozicioni i punonjsit t policis rrugore me nj krah t ngritur vertikalisht

R
si n figuren nr. 385, tregon se
Prgjigje t sakta 1. sht veprim i barazvlefshm me dritn e verdh fikse t semaforit
2. duhet t lirojm menjher kryqzimin nse e kemi zn
3. duhet t ndalojm para kryqzimit
Prgjigje t gabuara
T
1. sht nj faz q u rezervohet mjeteve q do t ndryshojne drejtimin e
lvizjes
2. duhet n do rast t kthehemi djathtas, pa zn kryqzimin
3. sht e lejuar vetm manovra e kthimit djathtas
4. duhet t ngadalsojm lvizjen, vetm n qoft se n kryqzim ka shina treni
H
S

Pyetsori 338 Pozicioni i punonjsit t Policis Rrugore me kraht e hapura n kndin 90


P

grad, me krahun e djatht t drejtuar prpara, si n fig.386


Prgjigje t sakta 1. lejon kthimin majtas t mjeteve q vijn nga e majta e tij
2. ndalon rrymat e mjeteve q vijn nga e djathta e tij
3. iu ndalon mjeteve q vijn prball, t vazhdojn lvizjen drejt
D

4. lejon t vazhdojn lvizjen drejt mjetet q vijn nga e majta e tij


5. lejon kthimin nga e djathta t mjeteve q vijn nga e majta e tij
Prgjigje t gabuara 1. lejon kthimin djathtas t mjeteve q vijn nga e djathta e tij
2. lejon kthimin djathtas t mjeteve q vijn prapa tij
3. lejon kthimin majtas t mjeteve q vijn nga e djathta e tij
4. lejon t vazhdojn drejt mjetet q vijn nga e djathta e tij
5. ndalon kalimin e mjeteve q vijn nga e majta e tij

Pyetsori 339 Rnia e zgjatur e bilbilit nga ana e punonjsit t shrbimit t policis
rrugore
Prgjigje t sakta 1. tregon se qarkullimi i mjeteve duhet t ndaloj, n kushtet e siguris
163
2. shrben pr t lejuar kalimin e mjeteve t ndihms s shpejt n shrbim
emergjence
3. n kryqzime, sht veprim i barazvlefshm me semaforin me drit t kuqe
t ndezur
4. detyron cilindo q sht duke lvizur n vazhdimsi t kryqzimit, ta liroj
at
5. tregon se duhet ndaluar lvizja, nse jemi duke u afruar n kryqzim
Prgjigje t gabuara 1. shrben pr t shpejtuar lvizjen e mjeteve
2. shrben pr t kthyer drejtimin e mjeteve q vijn nga nj drejtim i caktuar
3. do t thot q duhet vazhduar lvizja pa ndaluar
4. do t thot q mjetet e ndaluara mbi karrexhat duhet t vihen n lvizje

R
5. detyron vetm mjetet e rnda t ndalojn lvizjen

KREU III

R
SINJALET HORIZONTALE
Pyetsori 340 Vija gjatsore e mesit t karrexhats
Prgjigje t sakta 1. nse sht e ndrprer, mund t kaprcehet
2. kur sht e pandrprer (e vazhduar), ndalohet t kaprcehet

Prgjigje t gabuara
T
3. kur sht e vazhduar (e pandrprer), lejon parakalimin pa e shkelur at kur
kt manovr e lejojn rregullat dhe sinjalet e qarkullimit
4. kur sht e ndrprer, lejon parakalimin edhe duke kaluar prkohsisht n
korsin e sensit t kundrt
1. kur sht e pandrprer, e ndalon parakalimin, por mund t lvizim mbi t
H
ose mund ta kaprcejme gjat qarkullimit
2. mund t jet me ngjyr t bardh, t verdh ose jeshile
3. kur sht e pandrprer, e ndalon parakalimin edhe nse marovra bhet
brenda korsis pa e shkelur at
S

Pyetsori 341 Vijat e bardha gjatsore t ndrprera


Prgjigje t sakta 1. mund t kaprcehen kur jan respektuar t gjitha rregullat e tjera t
qarkullimit
2. mund t kufizojn korsit e lvizjes
P

3. n disa raste ndajn edhe sensin e lvizjes s mjeteve


4. lejojn n rastet e parakalimeve q t futemi n korsin e sensit t kundrt,
n rrug me nj korsi pr sens
5. lejojn kthimin e sensit t lvizjes kur kushtet e siguris rrugore e lejojn
D

Prgjigje t gabuara 1. lejojn t qarkullosh mbi to, ti kaprcesh gjat gjith kohs
2. kufizojn pistat pr biikletat
3. vendosen n afrsi t kryqzimeve n nivel
4. shrbejn pr t ndar rrugt me karrexhata t pavarura

Pyetsori 342 Vija e dyfisht gjatsore e vazhduar (e pandrprer)


Prgjigje t sakta 1. paraqet ndarjen e sensit t lvizjes n rrugt me dy sense pr qarkullimin e
mjeteve
2. sht e ndaluar t kaprcehet
3. lejon parakalimin, por pa e shkelur vijn nse kt manovr e lejojn
rregullat dhe sinjalet e qarkullimit.
164
4. ndalon kryerjen e manovrs s ndryshimit t sensit t lvizjes
Prgjigje t gabuara 1. tregon q qarkullimi mund t bhet n rreshta paralele
2. kur sht me ngjyr t verdh, tregon q mund t shrbej si vend parkimi
3. mund t kaprcehet nse jemi t bindur q nuk ka rrezik
4. ndan korsit e karrexhats me nj sens lvizje

Pyetsori 343 N nj karrexhat me dy sense lvizje pr qarkullimin, vija gjatsore e


mesit t karrexhats
Prgjigje t sakta 1. mund t jet e ndrprer ose e pandrprer
2. kur sht e ndrprer, mund t kaprcehet pr t kryer manovrn e
parakalimit

R
3. mund t jet e dyfisht, me dy vija paralele t vazhduara
4. ndan sensin e lvizjes
5. kur sht e vazhduar (e pandrprer), lejon parakalimin, por pa e kaprcyer
vijn nese kt manovr e lejojn rregullat dhe sinjalet e qarkullimit
Prgjigje t gabuara 1. mund t jet e dyfisht, e formuar nga dy vija paralele t ndrprera

R
2. ndan rrugn n dy karrexhata
3. tregon nj rrug me nj sens lvizje (unike) e ndar n disa korsi
4. kur sht e vazhduar, mund t kaprcehet me dy rrota pr parakalimet, por
gjithmon me kujdes maksimal

Pyetsori 344
Prgjigje t sakta
T
Vijat gjatsore t kufirit t karrexhats
1. jan t vazhduara (t pandrprera) kur ndajn karrexhatn nga korsia e
emegjences
H
2. jan t vazhduara (t pandrprera) kur ndajn karrexhatn nga bankina
3. jan t vazhduara (t pandrprera) kur ndeshen n ato pjes rruge ku sht n
fuqi NDALIMI I PUSHIMIT
4. mund t jen t ndrprera kur ka hyrje t lejuar ansore me rrugn
Prgjigje t gabuara 1. jan gjithmon me ngjyr t verdh
S

2. jan t vazhduara (t pandrprera), kur kufizojn karrexhatn me korsit e


shpejtimit dhe t ngadalsimit
3. jan t ndrprera n autostrada kur ndajn karrexhatn me korsin e
emergjencs
P

Pyetsori 345 Vijat e bardha ansore t ndrprera t karrexhats, gjnden n zonat q


Prgjigje t sakta 1. ndajn karrexhatn nga nj zon pushimi pr mjetet
2. ndajn karrexhatn nga nj xhep pushimi n rrug si n fig.513
3. ndajn karrexhatn nga nj hyrje garazhi pr mjetet
D

4. prcaktojn kufijt e rrugs kryesore me ndrprerjet e rrugve dytsore


5. kufizojn korsit e shpejtimit dhe t ngadalsimit
Prgjigje t gabuara 1. ndajn dy karrexhata me njra - tjetrn
2. sht n fuqi sinjali NDALIM PUSHIMI
3. ndajn karrexhatn nga korsia e emergjencs
4. ndajn kufirin ansor t karrexhats me bankinn

Pyetsori 346 Vija e bardh e vazhduar q kufizon korsin e emergjencs me karrexhatn


Prgjigje t sakta 1. mund t kaprcehet vetm n raste t emergjencs
2. prcakton kufirin e karrexhats

165
3. sht vija e kufirit t karrexhats
4. ndan karrexhatn nga korsia e emergjencs
Prgjigje t gabuara 1. prcakton kufirin e rrugs kryesore, q ndrpritet me nj rrug dytsore
2. ndan karrexhatn nga nj zon pushimi pr mjetet
3. mund t kaprcehet n do rast kur qarkullimi sht i dendur n at segment
rrugor
4. kufizon edhe korsin e ngadalsimit

Pyetsori 347 sht prshkrim rregullues, q mund t gjendet i vizatuar mbi asfaltin e
rrugs
Prgjigje t sakta 1. BUS, me ngjyr t verdh, n zonat e rezervuara pr qendrimin e

R
autobusve n shrbimin publik
2. TAXI, me ngjyr t verdh, pr t treguar zona t rezervuara pr parkimin
e mjeteve taksi
3. STOP, pr t plotsuar sinjalin vertikal t ndalimit dhe t japsh prparsi
4. K dhe N me kryqin e Shn Andreas pr t treguar KALIMET N

R
NIVELme barriera
5. K dhe N me kryqin e Shn Andreas pr t treguar KALIM N NIVEL pa
barriera
Prgjigje t gabuara 1. STOP, pr t plotsuar vetm sinjalin vertikal pr t dhn prparsi

T
2. FUND, pr t treguar fundin e nj gare iklistike
3. q prdoret pr treguar nj stacion t ardhshm shrbimi
4. q prdoret pr t treguar nj distributor t ardhshm karburanti
5. pr inkurajimin e iklistve
6. TAXI, me ngjyr t bardh n parkimet pr mjetet taksi
H
7. q vendoset pr t treguar distancn nga pika e mbrritjes t nj gare
iklistike ose vrapimi
8. ato pr lojrat e fmijve, n afrsi t parqeve publike
S

Pyetsori 348 Shiritat e pjerrt bardh e zi t vendosur n siprfaqe vertikale, mund t


tregojn
Prgjigje t sakta 1. nj penges brenda karrexhats
2. pengesa pran karrexhats
3. nj pik kritike t rrugs
P

4. bordurn e nj trotuari
Prgjigje t gabuara 1. nj pjes prgjat trotuarit, n t ciln sht i ndaluar qndrimi
2. nj kantier n pun, n afrsi t rrugs
3. nj ngarkes t zbuluar n pjesn e pasme t mjetit
D

4. barrierat e nj KALIMI N NIVEL


5. nj penges rrugore n prani t nj kantieri rrugor

Pyetsori 349 Vija e bardh e vazhduar (e pandrprer) e mesit, Sinjali Nr. 501
Prgjigje t sakta 1. e ndan karrexhatn n dy gjysmkarrexhata
2. ndalohet q ta kaprcesh gjat lvizjes me mjet
166
3. n rrugt me nga nj korsi pr do sens lvizje, ndan sensin e lvizjes
4. mund t ndeshet edhe n kurriz rruge
5. mund t ndeshet edhe n afrsi t vendkalimeve t kmbsorve dhe
biikletave
6. e lejon manovrn e parakalimit, por pa e kaprcyer at
Prgjigje t gabuara 1. e ndan rrugn n dy karrexhata
2. lejon q t qarkullojm mbi vijn, madje mund edhe ta kaprcejm kur jemi
t sigurt q nuk ka rrezik
3. n rrugt me nj sens lvizjeje vendoset veanrisht n pjest e drejta ku
mendohet se ka qarkullim t dendur
4. e lejon parakalimin, edhe duke e kaprcyer vijn, kur mendon q nuk ka

R
rrezik
5. mund t kaprcehet, por vetm me gomat e krahut t majt

R
Pyetsori 350 Vija e bardh gjatsore e ndrprer si n fig. 502
Prgjigje t sakta 1. e ndan karrexhatn n dy korsi lvizje
T
2. mund t kaprcehet
3. n karrexhatn me dy sense lvizje ndan senset e lvizjes
4. n karrexhatn me nj sens lvizje, kufizon korsit
5. n karrexhatat me dy sense lvizje n rastin e parakalimit, lejon
H
prkohsisht kaprcimin e vijs dhe hyrjen n korsin e sensit t kundrt t
lvizjes
Prgjigje t gabuara 1. n rrugt me nj sens lvizjeje (unik) lejon kthimin e sensit t lvizjes
2. lejon q t qarkullosh sipr vijs s ndrprer
3. e ndan rrugn n dy karrexhata
S

4. prcakton kufirin e rrugs kryesore n afrsi t nj kryqzimi


5. gjendet vetm n rrugt me nj sens lvizjeje (unik)
6. n rrugt me nj sens lvizje prcakton kufirin e majt t karrexhats
P
D

Pyetsori 351 N nj rrug me nj sens lvizje, me sinjalistik si n fig.502


Prgjigje t sakta 1. karrexhata sht e ndar n dy korsi
2. korsia e majt, si rregull, sht e rezervuar pr parakalimet
3. sht i lejuar parakalimi n kthes n afrsi dhe n vazhdimsi t kurrizeve
t rrugs
4. mund t parakalojme duke e kapercyer vijn e ndrprer
5. mund t parakalohet edhe ne kthes
Prgjigje t gabuara 1. duhet t qarkullohet gjithmon n rreshta paralel
2. mund t kryhet manovra e ndryshimit t sensit t lvizjes
3. vija e mesit ndan dy senset e qarkullimit

167
4. edhe pr tu kthyer nga majta duhet t pozicionohemi n korsin e djatht

Pyetsori 352 N nj rrug me dy sense pr qarkullimin, me sinjalistik si n fig. 502


Prgjigje t sakta 1. mund t kryhet manovra e parakalimit edhe duke u futur trsisht n korsin
e krahut t majt
2. mund t ndryshohet sensi i lvizjes kur e lejojn kushtet e siguris
3. vija e mesit ndan dy senset e qarkullimit t mjeteve
4. sht e ndaluar t qarkullosh mbi vijn e bardh t ndrprer
5. duhet t qndrojm n gjysmkarrexhatn e djatht, edhe kur duam t
kthehemi n t majt
Prgjigje t gabuara 1. mund t parakalohet n do rast, pavarsisht nga kushtet e qarkullimit

R
2. mund t parakalosh edhe n kthes, por vetm brenda qytetit
3. jasht qendrave t banuara, korsia e krahut t majt sht e rezervuar vetm
pr parakalimet
4. mund t bhet ndrrimi i sensit t lvizjes, po pa e kaprcyer vijn ndarse
t ndrprer

R
Pyetsori 353
Prgjigje t sakta
T
Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 506
1. tregon nj kryqzim t nj rruge me pprparsi me nj rrug tjetr pa
H
prparsi
2. tregon nj kryqzim ku mjetet n karexhatn me 4 korsi kan prparsi
ndaj mjeteve q vijn nga e djathta dhe nga e majta
3. tregon q karrexhata me katr korsi sht rrug me t drejt prparsie
4. tregon q mjetet q hyjn n kryqzim nga karrexhata me dy korsi jan t
S

detyruar t ndalojn para kryqzimit


5. tregon q drejtuesit e mjeteve q jan n karrexhatn me katr korsi duhet
t jen t kujdesshm n kalimin e kryqzimit
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj kryqzim me prparsis nga e djathta
P

2. tregon q karrexhata me dy korsi sht rrug me t drejt prparsie


3. tregon q mjetet n karrexhatn me katr korsi duhet t rrisin shpejtsin
n afrsi t kryqzimit
4. tregon q mjeti q hyn n kryqzim nga karrexhata me dy korsi, kur nuk
ka mjete n kryqzim, nuk sht i detyruar t ndaloj para kryqzimit
D

5. tregon q mjetet n karrexhatn me katr korsi duhet tu japin prparsi


mjeteve q hyjn nga e djathta

Pyetsori 354 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 507

168
Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me katr korsi me nj sens
2. detyron q mjetet m shpejtsi m t vogl t lvizin n korsin sa m
djathtas
3. lejon parakalimin edhe n prani t sinjalit t rrezikut nr. 2 Kurriz n
rrug
4. lejon parakalimin edhe n kthes
5. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat me katr korsi me dy sense lvizje
2. detyron q mjetet m shpejtsi m t madhe t lvizin n korsin sa m
djathtas
3. ndalon parakalimin n prani t sinjalit t rrezikut nr. 2 Kurriz n rrug

R
4. ndalon parakalimin n kthes
5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
6. lejon qndrimin e mjeteve vetm n krahun e majt

R
Pyetsori 355
Prgjigje t sakta T
Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 508
1. tregon nj karrexhat me dy korsi me dy sense lvizje
2. tregon q n kt karrexhat sht i ndaluar pushimi i mjeteve
3. e lejon parakalimin vetm pr mjetet q kan n krahun e majt vijn e
H
ndrprer
4. e ndalon parakalimin vetm pr mjetet q kan n krahun e majt vijn e
pandrprer
5. ndalon parakalimin n do rast n kthes pr automjetet q kan n krahun
e majt vijn e pandrprer
S

Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat ku lejohet qndrimi vetm n krahun e djatht


2. ndalon parakalimin pr mjetet q lvizin n t dy senset
3. ndalon parakalimin vetm n prani t sinjalitt rrezikut nr. 2 Kurriz n
rrug
P

4. ndalon parakalimin vetm n kthes


5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes n t gjitha rastet
D

Pyetsori 356 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 509

169
Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me dy korsi me dy sense lvizje
2. tregon q n kt karrexhat sht i ndaluar pushimi i mjeteve
3. ndalon kryerjen e manovrs s ndryshimit t sensit t lvizjes
4. ndalon parakalimin pr t gjith automjetet
5. ndalon t ecet mbi dy vijat e pandrprera
6. lejon t parakalosh mjetet pa motor ose me motor me dy rrota n rrug t
drejt pa e shkelur vijn

Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat ku lejohet qndrimi


2. ndalon parakalimin vetm n prani t sinjalit nr. 2 q paralamronKurriz
rrugor

R
3. ndalon parakalimin vetm n kthes
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
5. lejon t kaprcehen vijat nse jemi t bindur se nuk ka rrezik

R
Pyetsori 357
Prgjigje t sakta
T
Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 510
1. tregon nj karrexhat me gjasht korsi me dy sense lvizje
2. tregon q n kt karrexhat dy korsi jan t rezervuar pr autobusin
H
3. lejon parakalimin edhe n prani t sinjalit nr. 2 q paralajmron Kurriz
rrugor
4. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
5. lejon parakalimin edhe n kthes
6. tregon rrug urbane
S

Prgjigje t gabuara 1. tregon se ka dy vend qndrime autobusi


2. tregon se mund t qarkullojm n korsin e rezervuar kur jan t zna
korsit e lvizjes
3. ndalon parakalimin n prani t sinjalit nr. 2 Kurriz n rrug
P

4. ndalon parakalimin n kthes


5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
6. lejon pushimin vetm t autobusve
D

Pyetsori 358 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 511

170
Prgjigje t sakta 1. tregon nj rrug me dy sense dhe gjasht korsi lvizje pr mjetet
2. tregon q n kt rrug dy korsi jan t rezervuara pr biikletat
3. tregon rrug urbane
4. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
5. lejon parakalimin edhe n kthes
6. lejon parakalimin edhe n prani t sinjalit nr. 2 Kurriz n rrug
Prgjigje t gabuara 1. tregon dy vend pushime biikletash
2. tregon se nse jan t zna korsit e lvizjes mjetet mund t qarkullojm
n korsin e rezervuar
3. ndalon parakalimin n kthes
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes

R
5. lejon pushimin vetm t autobusve

R
Pyetsori 359
Prgjigje t sakta T
Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 512
1. tregon nj karrexhat me dy korsi me dy sense lvizje
2. tregon q n kthes ka nj degzim, ku sht e lejuar hyrja e mjeteve
3. i ndalon pushimin e mjeteve n karrexhat
4. lejon parakalimin
H
5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat ku lejohet pushimi
2. ndalon parakalimin pr mjetet q lvizin n t dy senset
3. tregon pr nj kryqzim ku zbatohet rregulli i dhnjes prpari nga e djathta
S

4. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes


5. ndalon hyrjen n degzim
P

Pyetsori 360 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 513


D

Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me dy korsi


2. tregon pr nj vendqndrim emergjence ku sht i lejuar qndrimi i
mjeteve
3. shrben pr qndrime emergjence
4. mund t jet pjes e rrugs interurbane kryesore
5. n rrugt interurbane kryesore ndalon lvizjen n sens t kundrt edhe n
rast emergjence.
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat ku lejohet pushimi i mjeteve
2. ndalon parakalimin n kurrize rruge
3. ndalon parakalimin vetm n kthes
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
171
R
R
Pyetsori 361 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 514
Prgjigje t sakta 1. tregon se jemi para nj kryqzimi ku sht i detyruar ndalimi i mjetit
para vijs s ndalimit
2. tregon se jemi duke lvizur n nj karrexhat me nj sens
3. mund t jet e shoqrohet me sinjalin vertikal nr.41 Ndalo dhe jep

Prgjigje t gabuara
T prparsi
4. tregon q jemi n nj rrug pa t drejt prparsie
5. detyron t zgjedhsh korsin pr drejtimin e dshiruar
1. lejon t kalojm kryqzimin me kujdes pa ndaluar mjetin
H
2. tregon q jemi para nj kryqzimi ku duhet t zbatojm rregullin e dhnjes
prparsi nga e djathta
3. tregon q jemi n nj rrug me t drejt prparsie
4. tregon q jemi n nj karrexhat me dy korsi me dy sense lvizje
5. tregon q nuk sht i detyruar ndalimi para kryqzimit
S
P
D

Pyetsori 362 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 515


Prgjigje t sakta 1. tregon se jemi para nj kryqzimi, ku sht i detyruar ndalimi i mjetit
para vijs s ndalimit
2. tregon se jemi duke lvizur n nj karexhat me dy korsi me dy sense
lvizje
3. mund t shoqrohet me sinjalin vertikal 41 Ndalo dhe jep prparsi
4. tregon q jemi n nj rrug ku duhet ndalojm dhe t japim prparsi
5. tregon se mjetet q kan ndaluar pr t dhn prparsi nuk duhet t
shkelin vijn trthore

172
Prgjigje t gabuara 1. tregon q nuk sht i detyruar ndalimi para kryqzimit
2. tregon q jemi para nj kryqzimi ku duhet t zbatohet rregulli i dhnjes
prparsi nga e djathta
3. tregon q jemi n nj rrug me t drejt prparsie
4. tregon q jemi n nj karrexhat me dy korsi me nj sens lvizje
5. lejon t kalojm kryqzimin pa ndaluar mjetin, por me kujdes t madh

R
R
Pyetsori 363 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 516
Prgjigje t sakta 1. tregon se jemi para nj kryqzimi ku nuk detyrohet ndalimi i mjetit n do
rast
2. tregon se jemi duke lvizur n nj karexhat me dy sense lvizje

T
3. mund t jet e shoqruar me sinjalin vertikal nr. 40 Jep prparsi
4. tregon q jemi n nj rrug pa t drejt prparsie
5. lejon t kalojm kryqzimin pa ndaluar mjetin, por duke respektuar
rregullat e prparsis
H
Prgjigje t gabuara 1. nuk lejon t kalojm kryqzimin pa ndaluar mjetin
2. tregon q jemi para nj kryqzimi ku duhet t zbatohet rregulli i dhnjes
prparsi nga e djathta
3. tregon q jemi n nj rrug me t drejt prparsie
4. tregon q jemi n nj karrexhat me dy korsi me nj sens lvizje
S

5. tregon q sht i detyruar ndalimi para kryqzimit


P
D

Pyetsori 364 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 517


Prgjigje t sakta 1. tregon nj vendkalim pr kmbsor
2. gjndet dhe n rrug interurbane
3. tregon zonn pr kalimin e kmbsorve nga njra an e karrexhats n
ann tjetr
4. tregon nj vndkalim, n t cilin kmbsort q kan zn karrexhatn, kan
prparsi
5. detyron drejtuesit e mjeteve t ulin shpejtsin dhe ti japin prparsi
kmbsorve q jane duke kaluar mbi vijat e bardha
6. mund t shoqrohet edhe me sinjal vertikal prkats

173
Prgjigje t gabuara 1. tregon vendin n t cilin drejtuesit e mjeteve duhet t ndalojn pr efekt
t nj sinjalizimi t ndalimit
2. tregon vendkalim pr iklist
3. sht nj ishull trafiku i mbrojtur kmbsorsh
4. tregon nj kalim biikletash t orientuar
5. shrben pr t kufizuar zonat ku ndalohet qarkullimi i mjeteve
6. sht nj zon e vijzuar ku ndalohet qarkullimi i mjeteve

R
Pyetsori 365 Sinjalistika horizontale si n fig. 518, tregon nj

R
Prgjigje t sakta 1. vendkalim pr kmbsor i pjert
2. vendkalim pr kmbsor
3. nj vendkalim n t cilin kmbsort q jan duke kaluar mbi vija, kan
prparsi
Prgjigje t gabuara
T
1. vend n t cilin drejtuesit e mjeteve duhet t ndalin pr efekt t nj sinjali t
ndalimit
2. kalim pr iklist
3. zon t kufizuar ku ndalohet qarkullimi i mjeteve
H
4. kalim t pjerrt pr biikleta
S
P

Pyetsori 366 Shkrimi STOP mbi rrug si n fig. 519


Prgjigje t sakta 1. plotson vijn trthore t ndalimit
2. bashkshoqron sinjalin vertikal NDAL DHE JEP PRPARSI
3. mund t shoqrohet me sinjalin vertikal q t detyron t ndalosh para se t
D

futesh n zonn e kryqzimit


4. kur semafori sht me drit jeshile t ndezur, nuk t detyron q t ndalosh
para kryqzimit
Prgjigje t gabuara 1. udhzon q t ulim shpejtsin dhe t ndalojm, vetm po t kt mjete n
kryqzim
2. prshkruan detyrimin q t japim prparsi, vetm pr mjetet q vijn nga e
djathta
3. detyron pr t ndaluar, vetm pr tu dhn prparsi kmbsorve
4. pr mjetet q duan t kthehen nga e djathta, tregon q duhet vetm t ulin
shpejtsin dhe t futen me kujdes n kryqzim

174
Pyetsori 367 Dy vija paralele t bardha t ndrprera t vendosura n karrexhat si n
fig. 520 tregojn

R
Prgjigje t sakta 1. vendkalim pr biikleta
2. vendkalim n t cilin iklistt q jan duke kaluar midis vijave, kan
prparsi
3. kufizon nj vendkalim biikletash
4. nj zon t kufizuar n t ciln iklistt kan prparsi ndaj automjeteve n

R
munges t semaforit ose policit
Prgjigje t gabuara 1. kalim kmbsor urban i rregulluar nga polici ose semafori
2. kalim kmbsor i orientuar
3. vendkalim pr kmbsor

T
4. nj kalim pr kmbsor ose iklist
H
S

Pyetsori 368 Dy vija paralele t bardha t ndrprera t vendosura ne karrexhat si n


fig. 521 tregojn
Prgjigje t sakta 1. vendkalim biikletash
2. vendkalim n t cilin iklistt q kan zn karrexhatn kan prparsi
3. vendkalim biikletash i pjerrt
P

4. vendkalim pr iklist
Prgjigje t gabuara 1. nj kalim kmbsor urban te rregulluar nga polici ose semafori
2. nj kalim kmbsor t pjerrt
3. nj kalim pr kmbsor
D

4. nj kalim pr kmbsor ose iklist

Pyetsori 369 Sinjalistika horizontale paraqitur n fig.531

175
Prgjigje t sakta 1. sht vizatuar mbi korsit e afrimit t KALIMEVE N NIVEL
2. shrben pr t trhequr vmendjen e drejtuesve t mjeteve pr afrsin e
vendndodhjes s nj KALIMI N NIVEL
3. paralajmeron drejtuesit e mjeteve t tregojn shum kujdes pr t shmangur
aksidentet
4. tregon se duke iu afruar KALIMIT N NIVEL, ndalon parakalimin e
mjeteve
Prgjigje t gabuara 1. shrben pr t treguar se pas 150 metra sht nj KALIM N NIVEL
2. dallon vetm KALIMET N NIVEL pa barriera
3. paralajmron nj kryqzim rrugsh

R
R
Pyetsori 370 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 532
Prgjigje t sakta 1. paraqet nj ishull trafiku

Prgjigje t gabuara
T
2. tregon ishull trafiku t vizatuar n siprfaqen e rrugs
3. shrben pr orientimin e rrymave t trafikut
4. shte nj zon ku ndalohet qndrimi i mjeteve
5. paraqet nj zon e cila sht e ndaluar t shkelet nga mjetet
1. lejon q t kalojm mbi t me mjet
H
2. sht e ndrtuar jasht siprfaqes s rrugs
3. tregon nj zon t rezervuar pr qndrimin e kmbsorve
4. mund t shkelet vetm nga mjetet taksi
5. nuk sht pjes e rrugs
S
P

Pyetsori 371 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 533


D

Prgjigje t sakta 1. paraqet nj ishull trafiku


2. tregon ishull trafiku t ngritur mbi siprfaqen e rrugs
3. shrben pr orientimin e rrymave t trafikut
4. sht pjes e rrugs
5. paraqet nj zon ku sht i ndaluar qndrimi i kmbsorve

176
Prgjigje t gabuara 1. lejon qndrimin e mjeteve prkohsisht mbi t
2. sht e ndrtuar jasht siprfaqes s rrugs
3. tregon nj zon t rezervuar pr qndrimin e kmbsorve
4. shrben pr zbritjen e pasagjerve nga autobust urban
5. sht pjes e karrexhats

R
Pyetsori 372 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 534

R
Prgjigje t sakta 1. tregon se duhet t zvoglojm shpejtsin e lvizjes s mjetit
2. tregon nj vijzim ngadalsimi me efekt optik
3. sht e vizatuar n siprfaqen e karrexhats
4. vendoset n rrugt interurbane
Prgjigje t gabuara
T
1.
2.
3.
4.
ndalohet t shkelet nga mjetet
tregon q mjetet duhet t ecin n nj rrjesht t vetm
tregon q jemi n nj rrug me t drejt prparsie
paraqet nj ishull trafiku
H
5. tregon nj zon ku sht i ndaluar qndrimi i mjeteve
S

Pyetsori 373 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 535


Prgjigje t sakta 1. tregon se duhet t zvoglojm shpejtsin e lvizjes
2. paraqet nj kurriz artificial pr uljen e shpejtsis
P

3. sht e vendosur mbi siprfaqen e karrexhats


4. vendoset n qendrat e banuara
5. sht me vija t zeza dhe t verdha fosforeshente
Prgjigje t gabuara 1. ndalon t shkelet nga mjetet
2. tregon q mjetet duhet t ecin n nj rrjesht t vetm
D

3. vendoson jasht siprfaqes s rrugs


4. paraqet nj ishull trafiku
5. tregon se jemi para nj kalimi n nivel

Pyetsori 374 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 537


177
Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me dy korsi me nj sens
2. tregon nj korsi shpejtimi pr tu futur n rrugn kryesore
3. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
4. ndalon parakalimin n korsin e shpejtimit
5. ndalon qndrimin dhe pushimin n korsin e shpejtimit
6. mund t jet pjes e rrugs interurbane kryesore
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat ku lejohet qndrimi vetm djathtas
2. lejon parakalimin vetm n korsin e shpejtimit
3. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
4. tregon nj korsi ngadalsimi pr t dal nga rruga
5. mund t jete korsi shpejtimi e cila e lejon parakalimin

R
R
Pyetsori 375 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 538
Prgjigje t sakta 1. tregon nj kurriz rruge t vijzuar me dy sense lvizje
2. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes n pjest ngjitse dhe zbritse t
kurrizit

Prgjigje t gabuara
T
3. lejon parakalimin n pjesn zbritse t kurrizit
4. ndalon parakalimin n pjesn ngjitse t kurrizit
1. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes n pjest ngjitse dhe zbritse
2. tregon nj karrexhat me nj sens
H
3. lejon parakalimin n pjesn ngjitse t kurrizit
4. lejon qndrimin prve pjess ngjitse dhe zbritse
5. ndalon parakalimin n pjesn zbritse t kurrizit
S
P

Pyetsori 376 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 539


Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me dy sense lvizje
2. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
3. tregon nj zvoglim t numrit t korsive, pr nj sens lvizje
D

4. ndalon parakalimin n sensin me nj korsi kur shkelet vija majtas


Prgjigje t gabuara 1. lejon parakalimin gjat gjith karrexhats
2. tregon nj karrexhat me nj sens lvizje
3. lejon pushimin vetm n pjesn e karrexhats me tri korsi
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
5. tregon q t rritet shpejtsia n momentin e kalimit t pjess s ngusht

178
Pyetsori 377 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 540
Prgjigje t sakta 1. tregon nj kurriz rruge, t vijzuar
2. tregon ndryshim t gjersis s sensit t lvizjes
3. tregon ndryshim t numrit t korsive pr sens lvizje
4. tregon nj karrexhat me tre korsi , me dy sense lvizje
Prgjigje t gabuara 1. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes n pjest ngjitse dhe zbritse
2. tregon nj karrexhat me nj sens lvizje
3. lejon parakalimin vetm n pjesn ngjitse t kurrizit
4. ndalon parakalimin prve pjess s kurrizit
5. ndalon parakalimin vetm n pjesn zbritse t kurrizit

R
R
Pyetsori 378 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 541
Prgjigje t sakta 1. nga e majta n t dejatht, rruga nga, dy karrexhata bhet me nj
karrexhat
2. ndalon kryerjen e manovrs s ndryshimit t sensit t lvizjes

Prgjigje t gabuara
T
3. tregon se sht e ndaluar t lvizet mbi vijat e pandrprera
4. tregon se kemi nj karrexhat me nj sens me dy korsi
1. tregon nj karexhat ku lejohet qndrimi
2. ndalon parakalimin n t gjitha rastet
H
3. tregon se ka nj karrexhat me nj korsi
4. tregon se ka nj karrexhat me tre korsi
5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
S
P

Pyetsori 379 Shigjetat e kthimit si n fig. 542


Prgjigje t sakta 1. mund t jan t vendosura n afrsi t vijs s vazhduar
2. na detyrojn t vendosemi n korsin e treguar nga shigjetat
D

3. jan t vendosura n prfundim t nj pjese t rrugs ku sht i lejuar


parakalimi
4. jan t vendosura mbi nj karrexhate me dy sense pr qarkullimin
Prgjigje t gabuara 1. prdoren n korsit e kanalizimit para kryqzimeve pr t mundsuar
zgjedhjen e korsis sipas drejtimit t dshiruar
2. mund t jen me shigjeta t kombinuara drejt-djathtas
3. jan t plotsuara me prshkrime mbi asfalt, q tregojn lokalitetet ku mund
t shkohet
4. jan me ngjyr jeshile, n sinjalistikn e autostradave

179
Pyetsori 380 Vijat drejtuese n kryqzim (fig. 543)
Prgjigje t sakta 1. jan t ndrprera n form harku me ngjyr t bardh dhe orientojne
automjetet n manovrn e kthimit majtas
2. vendosen aty ku kthimi nga e majta, kryhet duke ln qendrn e kryqzimit

R
n t djatht
3. pr kthim t mjetit majtas, lihen nga e majta, ndrsa qendra e kryqzimit
lihet djathtas
4. pr tu kthyer majtas, duhet ti lm n t majtn ton

R
Prgjigje t gabuara 1. pr tu kthyer djathtas duhet ti lm n t djathtn ton
2. ndalohet t kaprcehen nga mjetet q vazhdojn drejt n kryqzim
3. lejohet kthehemi nga e majta dhe nse futemi pak ne sensin e kundrt t
lvizjes

T
H
Pyetsori 381 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 544
S

Prgjigje t sakta 1. tregon kryqzim q zbatohet rregulli i prparsise s mjeteve q vijn nga
e djathta
2. n karrexhatn me tre korsi tregon q duhet zn korsia e majt pr tu
kthyer majtas
P

3. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes


4. n karrexhatn me tre korsi tregon se pr t kaluar drejt kryqzimin
shrbejn dy korsi
5. tregon nj kryqezim t rrugs me tre korsi pr sens me shigjeta drejtuese,
me nj rruge tjeter me nj korsi pr sens
D

Prgjigje t gabuara 1. paraqet nj kryqzim me t drejt prparsie


2. ndalon parakalimin e t gjitha mjeteve edhe n zonn e przgjedhjes
3. tregon se ka nj karrexhat me dy korsi me nj sens
4. tregon se rruga kryesore sht karrexhata me gjasht korsi
5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes

180
Pyetsori 382 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 545
Prgjigje t sakta 1. tregon nj karexhat me dy korsi me dy sense dhe me vendpushime t
lejuara pr mjetet
2. tregon q n kt karrexhat n pjesn e vijs zigzake t verdh sht i

R
ndaluar pushimi i mjeteve
3. ndalon parakalimin e mjeteve prpara vendkalimit t kmbsorve
4. lejon parakalimin pasi kalon vendkalimin e kmbsorve
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat ku lejohet parakalimi para vendkalimit t

R
kmbsorve
2. tregon nj vendqndrim autobusi
3. tregon se drejtuesit e mjeteve duhet ti bien boris pran vendkalimit t
kmbsorve

T
4.
5.
lejon pushimin me pages
lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
H
Pyetsori 383 Sinjalistika horizontale e fig. 546
Prgjigje t sakta 1. tregon nj zon pr qndrimin e autobusve n shrbimin publik
S

2. kufizon hapsirn pr qndrimin e autobusve


3. ka pjest me vija zigzag, t destinuar pr autobust q t kryejn manovrn e
futjes n vendqndrim dhe rifutjen n rrjedhn e trafikut
4. lejon kalimin e autoveturave n zonn e kufizuar
P

5. ndalon pushimin edhe n pjest me vija t verdha zigzag


6. kur mungojn vijat zigzag , pushimi i mjeteve sht i ndaluar, nga 15 metra
para dhe 15 metra pas tabels s qndrimit t autobusit
Prgjigje t gabuara 1. kufizon hapsirn e rezervuar pr pushimin e autobusve
D

2. kufizon zonn ku sht i ndaluar kalimi i autoveturave


3. ndalon kalimin e kamionve n zonn e kufizuar
4. tregon nj zon t rezervuar pr pushimin e autobusve n shrbimin publik

181
Pyetsori 384 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 547
prgjigje t sakta 1. paraqet ndrprerjen e nj rruge me rrugn q ka prparsi
2. tregon nj karexhate me dy sense me tre korsi pr sens me shigjeta drejtuese
3. tregon nj rrug pa prparsi me dy sense me 6 korsi gjithsej

R
4. tregon q se pr tu kthyer majtas duhet t zem korsin e majt
5. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
6. tregon se pr t kaluar drejt kryqzimin shrbejn dy korsi
7. mund t shoqrohet me sinjalin vertikal nr.41 Ndalo dhe jep prparsi
Prgjigje t gabuara 1. paraqet nj kryqzim me nivel t njjt prparsie

R
2. tregon se ka dy karrexhata me tre korsi me nj sens
3. tregon se rruga kryesore sht karrexhata me gjasht korsi
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
5. tregon q zbatohet rregulli i dhnies prparsis krahut t djatht

T
H
Pyetsori 385 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 548
Prgjigje t sakta 1. paraqet nj rrug me dy korsi pr sens lvizjeje q nderpritet me dy
kryqzime t njpasnjshm
S

2. tregon nj rrug me prparsi me dy sense dhe katr korsi


3. tregon q pr njerin sens t rrugs me prparsi mjeti mund t kthehet
majtas vetm n kryqzimin e dyt
4. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
P

5. lejon kthimin djathtas n t dy kryqzimet


Prgjigje t gabuara 1. paraqet dy kryqzime me prparsi nga e djathta
2. ndalon parakalimin e mjeteve
3. tregon se ka dy karrexhata me dy korsi me nj sens
D

4. tregon q mund t kthehet djathtas vetm n kryqzimin e dyt


5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes

Pyetsori 386 Shigjetat drejtuese t shnuara mbi karrexhat (fig. 547)


Prgjigje t sakta 1. jan t vizatuara n do korsi prpara kryqzimit, n rrugt me disa korsi
2. i tregojn drejtuesve t mjeteve q t vendosen n korsi sipas drejtimit t
shigjetave pr t zgjedhur drejtimin e dshiruar
3. lejojn q t zgjedhsh korsin e dshiruar kur vijat gjatsore ndarse t
korsive jan t ndrprera
4. lejojn parazgjedhjen e korsis kur vijat ndarse t korsive jan t ndrprera
Prgjigje t gabuara 1. detyrojn t ndjeksh drejtimin e shigjets edhe kur korsit ndahen me vija
182
gjatsore t ndrprera
2. jan me ngjyr jeshile kur shkruhen n autostrada
3. jan me ngjyr t verdh dhe me t zez pr ato pjes rruge q tregojn
ndalimin e pushimit
4. jan me ngjyr blu pr t t drejtuar n nj parking pr mjetet
5. lejojn parazgjedhjen e korsis kur vijat ndarse t korsive jan t
vazhduara

R
Pyetsori 387 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 549
prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me dy korsi me dy sense lvizje

R
2. lejon pushimin e mjeteve pa pages
3. ndalon kryerjen e manovrs s ndryshimit t sensit t lvizjes
4. ndalon parakalimin e mjeteve
5. tregon nj rrug urbane me dy korsi dhe me vendparkimi pr mjetet
Prgjigje t gabuara
T
1. tregon nj karrexhat ku lejohet parakalimi
2. tregon nj vendqndrim autobusi
3. lejon pushimin me pages
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
5. tregon nj vendqendrim t pjerrt
H
S

Pyetsori 388 N nj karrexhat rruge interurbane, si ajo e paraqitur n fig. 550


Prgjigje t sakta 1. mund t kryhet manovra e parakalimit edhe n kthes
P

2. qarkullimi kryhet n dy senset e lvizjes


3. si rregull, korsit e mesit jan t rezervuara pr parakalime
4. sht i ndaluar ndryshimi i sensit t lvizjes
Prgjigje t gabuara 1. mund t parakalohet si nga krahu i majt, ashtu dhe nga krahu i djatht
D

2. mund t kryejm parakalimin edhe kur nj mjet ka filluar prpara nesh kt


manovr
3. duhet t lvizim gjithmon n rreshta paralel

183
Pyetsori 389 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 551
Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me katr korsi me nj sens lvizje
2. mund t jet pjes e rrugs interurbane
3. ndalon kryerjen e ndryshimit t sensit t lvizjes
4. ndalon pushimin e mjeteve, n autostrada

R
5. lejon parakalimin e automjeteve edhe ne kthes
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat me dy sense lvizje
2. tregon q mjetet me shpejtsi m t vogl duhet t zen korsin sa m majtas
3. mund t jet vetm rrug urbane
4. lejon pushimin e mjeteve vetm n ann e majt

R
5. lejon t lvizet n sens t kundrt t lvizjes n rast avarie, por me kujdes t
madh

T
H
Pyetsori 390 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 552
Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me gjasht korsi me dy sense lvizje
2. mund t jet nj rrug urbane
3. ndalon kryerjen e manovrs s ndryshimit t sensit t lvizjes
4. ndalon qndrimin dhe pushimin e mjeteve n rrug interurbane kryesore
S

5. lejon parakalimin e automjeteve edhe n kthes


Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrug me dy karrexhata me nj sens
2. paraqet nj rrug interurbane kryesore
3. ndalon parakalimin e mjeteve me pesh t prgjithshme mbi 3.5 ton
P

4. lejon pushimin e mjeteve me dy rrota


5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
D

Pyetsori 391 Sinjalistika horizontale me korsi emergjence e paraqitur n fig. 553


Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me dy korsi me nj sens lvizje
2. sht pjes e nj autostrade
3. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
4. lejon t qendrojne n korsin A mjetet me defekt deri n 3 or

184
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat me dy sense lvizje
2. tregon q mjetet me shpejtsi m t vogl duhet t zen korsin sa m majtas
3. lejon pushimin e mjeteve vetm n ann e djatht
4. lejon qarkullimin e t gjith mjeteve
5. lejon qarkullimin e mjeteve n korsin A, kur ajo sht e lir

R
Pyetsori 392 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 554
Prgjigje t sakta 1. mund t tregoj nj karexhat me tre korsi me nj sens lvizje
2. mund t jet rrug me dy sense lvizje
3. mund t jet pjes e rrugs urbane kryesore

R
4. ndalon pushimin e mjeteve n rrug interurbane
5. lejon parakalimin e automjeteve
6. mund t jet rruge me nj sens levizje
Prgjigje t gabuara 1. ndalon parakalimin pr nj kategori mjetesh

T
2. mund t jet vetm rrug interurbane
3. lejon pushimin e mjeteve vetm n ann e majt
4. mund t jet pjes e nj autostrade
5. ndalon qarkullimin e motomjeteve
H
S

Pyetsori 393 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 555


Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me tre korsi
2. ndalon kryerjen e manovrs s ndryshimit t sensit t lvizjes
P

3. lejon parakalimin e automjeteve vetm n pjesn me dy korsi


Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrug me nj karrexhat me nj sens
2. paraqet nj rrug interurbane kryesore
3. ndalon parakalimin e mjeteve me pesh t prgjithsme mbi 3.5 ton
D

4. lejon pushimin e motorrve


5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes

185
Pyetsori 394 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 556
Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me katr korsi me dy sense lvizje
2. ndalon kryerjen e manovrs s ndryshimit t sensit t lvizjes
3. tregon pr nj ishull trafiku n mes t karrexhats
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrug me dy karrexhata me nj sens
2. paraqet nj rrug interurbane kryesore

R
3. ndalon parakalimin e mjeteve me pesh t prgjithsme mbi 3.5 ton
4. lejon pushimin e mjeteve me dy rrota
5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes

R
Pyetsori 395
Prgjigje t sakta
T
Rruga e paraqitur n fig. 557
1. sht e prbr nga dy karrexhata secila me nga nj sens lvizje e tre dy
korsi
H
2. sht autostrad
3. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
4. lejon parakalimin e automjeteve edhe n kthesa
5. ndalon qarkullimin e motorrve me cilindrat nn 150 cc
Prgjigje t gabuara 1. sht e formuar nga dy karrexhata me dy sense secila
S

2. paraqet nj rrug interurbane kryesore


3. ndalon parakalimin e mjeteve me pesh t prgjithshme mbi 3.5 ton
4. lejon qarkullimin e t gjith llojeve t mjeteve
5. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
P
D

Pyetsori 396 Rruga e paraqitur n fig. 558


Prgjigje t sakta 1. sht e prbr nga dy karrexhata me nj sens lvizje secila
2. mund t jet nj rrug interurbane kryesore
3. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes
4. lejon parakalimin e mjeteve edhe n kthesa

186
Prgjigje t gabuara 1. sht e formuar nga dy karrexhata me dy sense lvizje secila karrexhat
2. paraqet nj pjes autostrade
3. ndalon parakalimin e mjeteve n kurrize rruge
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes

R
Pyetsori 397 Rruga e paraqitur n fig. 559
Prgjigje t sakta 1. sht e prbr nga dy krarexhata, secila me nga nj sens lvizje dhe tre
korsi
2. mund t jete rrug interurbane kryesore
3. ndalon ndryshimin e sensit t lvizjes

R
4. mund t jet rrug urbane kryesore
5. lejon parakalimin e automjeteve edhe n kthesa
Prgjigje t gabuara 1. sht e formuar nga dy karrexhata me dy sense lvizje secila karrexhat
2. paraqet nj pjes autostrade

T
3. ndalon parakalimin e mjeteve n kurriz rruge
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
H
S

Pyetsori 398 Rruga e paraqitur n fig. 560


Prgjigje t sakta 1. sht e prbr nga tre karrexhata
2. mund t ket dy karrexhata me nj sens lvizje
3. mund t ket nj karrexhat me dy sense
P

4. lejon parakalimin edhe n kthesa


5. sht e formuar nga shtat korsi
Prgjigje t gabuara 1. sht e formuar nga tre karrexhata me dy sense lvizje secila karrexhat
2. ndalon parakalimin e mjeteve
D

3. lejon t ndrrojm me kujdes karrexhatn n rast avarie


4. lejojn ndryshimin e sensit t lvizjes s mjeteve

187
Pyetsori 399 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 561
Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me tet korsi me dy sense lvizje
2. mund t gjendet n nj rrug urbane
3. ndalon kryerjen e manovrs s ndryshimit t sensit t lvizjes
4. lejon parakalimin e automjeteve edhe n kthesa

R
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj rrug me nj karrexhat me nj sens lvizje
2. paraqet nj rrug interurbane kryesore
3. ndalon parakalimin e mjeteve me pesh t prgjithshme mbi 3.5 ton
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes

R
Pyetsori 400
Prgjigje t sakta
T
Rruga e paraqitur n fig. 562
1. sht e prbr nga tri karrexhata
H
2. sht e formuar nga tet korsi
3. ka karrexhatat ansore, q si rregull, jan me nj sens lvizje
4. ka nj karrexhat e cila sht me dy sense lvizje pr qarkullim
5. e lejon parakalimin edhe n kthesa
6. e lejon qarkullimin n rreshta paralel kur trafiku sht shum i dendur
S

Prgjigje t gabuara 1. sht e formuar nga katr karrexhata me nj sens lvizje


2. sht e formuar nga tet karrexhata
3. sht e formuar nga tri korsi, dy prej t cilave jan me nj sens lvizje
4. e lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
P

5. e ndalon parakalimin n nj kurriz rruge dhe pr mjetet mbi 3.5 ton


D

Pyetsori 401 Vija e bardh trthore e vazhduar mbi siperfaqen e rrugs n fig.563
Prgjigje t sakta 1. tregon vendin para t cilit drejtuesit e mjeteve ndalojn pr t dhn prparsi
2. mund t ndeshet n nj kryqzim t rregulluar me impiant semaforik
3. mund t plotsohet me shkrimin STOP mbi siprfaqen e rrugs
4. na detyron t tregojm kujdes t veant, pr shkak se jemi para nj kryqzimi
5. tregon vendin ku duhet t ndalojm pr tu dhn prparsi kmbsorve kur
semafori sht me drit t kuqe
188
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj vendkalim pr kmbsor
2. mund t tregoj nj vendkalim pr biikletat
3. ndalohet q t kaprcehet, kur semafort nuk punojn
4. tregon fillimin e ndalimit t pushimit
5. tregon vendin ku duhet t qndrojm gjithmon sepse vazhdimi i lvizjes sht
i ndaluar

R
Pyetsori 402 Ne sinjalistikn horizontale t treguar n fig.564
Prgjigje t sakta 1. korsit A, B dhe C nuk lejojn t vazhdosh drejt
2. tregohet nj deg kryqzimi me nj kah lvizje

R
3. korsia A lejon vetm t kthehesh majtas
4. sht e lejuar t ndryshosh korsi n pjesn e rrugs ku vijat e korsis jan t
ndrprera
Prgjigje t gabuara 1. rruga sht e prshkueshme n t dy senset e lvizjes

T
2. korsit A, B dhe C i lejojn t gjitha mjetet t kthejn nga e majta, ose nga e
djathta, ose t vazhdojn drejt
3. korsia B ndalon kthimin nga e majta ose nga e djathta, dhe lejon t vazhdosh
vetm drejt
4. jemi ne nj rrug me t drejt prparsie
H
S

Pyetsori 403 Sipas sinjalistiks horizontale t treguar n fig 565


Prgjigje t sakta 1. korsia A lejon vetm kthimin nga e majta
P

2. korsia B lejon t vazhdosh drejt ose t kthehesh nga e majta


3. vetm korsia C lejon t kryhet kthimi djathtas
4. jemi n nj rrug me dy sense lvizje pr qarkullim
Prgjigje t gabuara 1. korsit A, B dhe C lejojn t gjitha mjetet t vazhdojn drejt
D

2. vetm korsia A lejon t kryhet kthesa nga e majta


3. korsia B lejon vetm t vazhdohet drejt
4. korsia C lejon vetm kthimin nga e djathta
5. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje

189
KREU IV

POZICIONI I MJETIT NE KARREXHAT

Pyetsori 404 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 566


Prgjigje t sakta 1 mund t gjndet pas nj kthese

R
2 lejon mjetin t kryej manovrn e parakalimit edhe duke i kaprcyer t dyja
vijat
3 mund t gjendet menjher pas nj KALIMI N NIVEL
4. mund t gjendet pas nj vendkalimi kmbsorsh ose biikletash

R
Prgjigje t gabuara 1 lejon kalimin e vijave dhe nga mjetet q vijn nga sensi tjetr
2 si rregull, gjendet mbi rrug me nj sens lvizje pr qarkullim
3 prdoret para nj kryqzimi

T
H
Pyetsori 405 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig.567
Prgjigje t sakta 1. mund t ndeshet para nj kthese
2. mund t ndeshet para nj pjes ngjitse (t prpjet) t nj kurrizi rrugor
3. mund t ndeshet para nj kryqzimi
4. ndalohet q t kaprcehet nga mjeti n figur
S

5. mund t vendoset para nj vendkalimi pr kmbsor


Prgjigje t gabuara 1. gjendet si rregull n rrugt me nj sens lvizje
2. ndeshet pas nj kurrizi rruge n pjesn zbritse t saj
3. lejon mjetin n figur t kryej manovren e parakalimit, duke e kaprcyer
P

vijn gjatsore
D

Pyetsori 406 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 568

190
Prgjigje t sakta 1. t dy korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
2. mjeti mund t zgjedh korsin e dshiruar dhe sht i detyruar t ndaloj
para kryqzimi
3. mjeti q ka zn korsin e djatht lejohet t shkoj drejt ose t kthehet
djathtas
4. mjeti i pozicionuar si n figur ka t drejt t ndrroj korsi
Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje
2. mjeti q ka zn korsin e djatht mund t kthehet edhe majtas
3. mjetit t pozicionuar si n figur, i lejohet t kaloj kryqzimin pa ndaluar
para kryqzimit, kur nuk ka mjete djathtas
4. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes

R
R
Pyetsori 407 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 569
Prgjigje t sakta 1. tregon nj karrexhat me katr korsi me nj sens lvizje
T
2. mund t jet nj rrug interurbane
3. ndalon qndrimin dhe pushimin e mjeteve n rrug interurbane kryesoire
4. lejon parakalimin e automjeteve edhe n kthesa
H
Prgjigje t gabuara 1. tregon nj karrexhat me dy sense
2. ndalon parakalimin e mjeteve me pesh t prgjithshme mbi 3.5 ton
3. lejon pushimin e mjeteve me dy rrota
4. lejon ndryshimin e sensit t lvizjes
S
P

Pyetsori 408 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 570


Prgjigje t sakta 1. t tre korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
D

2. mjeti sht i detyruar t ndaloj para kryqzimit


3. mjeti q ka zn korsin e mesit sht i detyruar t shkoj vetm drejt
4. mjeti i pozicionuar si n figur nuk ka t drejt t ndrroj korsi
Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karexhat me nj sens lvizje
2. mjeti q ka zn korsin e mesit mund t kthehet majtas ose djathtas
3. mjeti i pozicionuar si n figure lejohet t kaloj kryqzimin pa ndaluar para
kryqzimit, kur nuk ka mjete djathtas
4. mjetit t pozicionuar si n figure i lejohet t ndryshoj sensin e lvizjes

191
Pyetsori 409 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 571
Prgjigje t sakta 1. t dy korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
2. mjeti i pozicionuar si n figur nuk ka t drejt t ndrroj korsi
3. mund t vendoset edhe sinjali nr. 41 Ndalo dhe jep prparsi
4. mjeti i pozicionuar si n figur mund t lviz drejt, ose t kthehet majtas

R
Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje
2. mjetit t pozicionuar si ne figure, kur nuk ka mjete djathtas, i lejohet t
kaloj kryqzimin pa ndaluar para tij
3. mjetit t pozicionuar si n figur i lejohet t ndryshoje sensin e lvizjes

R
4. mjeti i pozicionuar si ne figur mund t kthehet djathtas

Pyetsori 410
Prgjigje t sakta
T
Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 572
1. t tre korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
H
2. mjetit t pozicionuar si n figur nuk i lejohet t kthehet majtas
3. mjeti i pozicionuar si n figur sht i detyruar t shkoj vetm drejt
4. mund t shoqrohet me sinjalin nr. 41Ndalo dhe jep prparsi
5. mjeti i pozicionuar si n figur nuk i lejohet t kthehet djathtas
S

Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje


2. mjeti q ka zn korsin e mesit mund t kthehet majtas ose djathtas
3. mjeti lejohet t kaloj kryqzimin pa u ndalur kur nuk ka mjete djathtas
4. duhet t vendoset edhe sinjali nr. 40 Jep prparsi
P
D

Pyetsori 411 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 573


Prgjigje t sakta 1. t tre korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
2. mjetit t pozicionuar si n figur nuk i lejohet t kthehet majtas
3. mjeti i pozicionuar si n figur mund t lviz drejt, ose t kthehet djathta
4. mund t shoqrohet me sinjalin nr. 41 Ndalo dhe jep prparsi

192
Prgjigje t gabuara 1. mjetit t pozicionuar si n figur i lejohet t kthehet majtas kur nuk ka mjete
majtas
2. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje
3. mjetet lejohen t kalojn kryqzimin pa u ndalur kur nuk ka mjete djathtas
4. mjeti i pozicionuar si n figur, ndez sinjalin e djatht kur fillon t kthehet
djathtas
5. duhet t vendoset edhe sinjali 40 Jep prparsi

R
Pyetsori 412 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n figurn 574
Prgjigje t sakta 1. t trija korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt

R
2. korsia e majt lejon t vazhdosh drejt ose t kthehesh majtas
3. korsia e mesit lejon vetm t vazhdosh drejt
4. korsia e djatht lejon t vazhdosh drejt ose t kthehesh djathtas
5. mund t ndryshosh korsin e lvizjes n pjesn e rrugs ku vijat e korsis jan

Prgjigje t gabuara
T t ndrprera
1. korsia e majt lejon vetm t kthehesh nga e majta
2. korsia e mesit lejon t vazhdosh levizjen drejt ose nga e djathta
3. korsia e djatht lejon vetm t kthehesh nga e djathta
4. lejohet t ndryshosh korsin e lvizjes, edhe nse duhet kaprcyer pak vija e
H
vazhduar
S

Pyetsori 413 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 575


P

Prgjigje t sakta 1. t dy korsit i detyrojn mjetet t vazhdojn vetm drejt lvizjen


2. mjeti i pozicionuar si ne figure nuk ka t drejt t ndrroj korsi
3. mund t vendoset edhe sinjali nr. 41 Ndalo dhe jep prparsi
4. jemi n nj karrexhat me dy sense lvizje
D

Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje


2. mjetit t pozicionuar si n figur, kur nuk ka mjete djathtas, i lejohet t
kaloj kryqzimin pa ndaluar para kryqzimit
3. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes
4. mjetit t pozicionuar si ne figur, kur nuk ka mjete djathtas, i lejohet t
kthehet djathtas

193
Pyetsori 414 Sipas sinjalistikes horizontale t paraqitur n fig. 577
Prgjigje t sakta 1. t dy korsit i detyrojn mjetet vetm t kthehen djathtas
2. mjeti i pozicionuar si n figur ka t drejt t ndrroj korsi
3. jemi n nj karrexhat me dy sense lvizje
Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje
2. mjetit t pozicionuar si n figure, kur nuk ka mjete djathtas. i lejohet t

R
kaloj kryqzimin pa ndaluar para tij
3. mjetit n figur i lejohet t ndryshoj sensin e lvizjes
4. mjetit t pozicionuar si n figur i lejohet t kaloj drejt kur nuk ka mjete
djathtas

R
Pyetsori 415
Prgjigje t sakta
T
Sipas sinjalistiks horizontale n fig. 578
1. t dy korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
H
2. mjeti i pozicionuar si n figur sht i detyruar t ndaloj para kryqzimit ,
n prani t sinjalit Ndal dhe jep prparsi
3. mjeti i pozicionuar si n figur mund t vazhdoj edhe lvizjen drejt
4. jemi n nj karrexhat me dy sense lvizje
5. pr tu kthyer djathtas, mjetet duhet t ndezin sinjalin prkats, para se t
S

vijn n kryqzim
Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje
2. duhet t vendoset edhe sinjali nr.40 Jep prparsi
3. mjetit t pozicionuar si n figur, i lejohet t kthehet djathtas pa ndaluar para
P

kryqzimit kur nuk ka mjete djathtas


4. mjetit t pozicionuar si n figur, i lejohet t ndryshoj sensin e lvizjes
5. mjetit t pozicionuar si n figur,kur nuk ka mjete majtas, i lejohet t kthehet
majtas
D

Pyetsori 416 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 579


Prgjigje t sakta 1. mjetet mund t levizin drejt ose t kthehen djathtas
2. mjeti i pozicionuar si n figur duhet t ndrroj korsi pr t kaluar drejt
kryqzimin
3. mund t vendoset edhe sinjali nr. 41 Ndalo dhe jep prparsi
194
4. jemi n nj karrexhat me dy sense lvizje

Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje


2. mjetit t pozicionuar si ne figure i lejohet t kaloj kryqzimin pa ndaluar
para tij kur nuk ka mjete djathtas
3. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes
4. mjetit t pozicionuar si ne figure i lejohet t kthehet majtas kur nuk ka mjete
djathtas

R
R
Pyetsori 417 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 580
Prgjigje t sakta 1. mjetet lejohen t lvizet drejt ose t kthehen majtas
2. mjeti i pozicionuar si n figur sht i detyruar t kaloj vetm drejt
kryqzimin
3. mund t vendoset edhe sinjali nr. 41 Ndalo dhe jep prparsi

Prgjigje t gabuara
T
4. jemi n nj karrexhat me dy sense lvizje
1. jemi n nj karexhat me nj sens lvizje
2. duhet t vendoset edhe sinjali nr. 40 Jep prparsi
3. mjetit t pozicionuar si n figur i lejohet t kaloj kryqzimin pa ndaluar
H
para ti kur nuk ka mjete djathtas
4. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes
5. mjetit t pozicionuar si n figur i lejohet t kthehet majtas kur nuk ka mjete
djathtas
S
P

Pyetsori 418 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 581


D

Prgjigje t sakta 1. t dy korsit i detyrojn mjetet t kthehen vetm majtas


2. mjeti i pozicionuar si n figur ka t drejt t ndrroj korsi
3. jemi n nj karrexhat me dy sense lvizje
Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje
2. mjetit t pozicionuar si n figur, kur nuk ka mjete majtas, i lejohet t kthehet
majtas pa ndaluar para tij
3. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes
4. mjetit t pozicionuar si n figur i lejohet t lvize drejt kur nuk ka mjete
majtas dhe djathtas

195
Pyetsori 419 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 582
Prgjigje t sakta 1. mjetet lejohen t lvizin drejt dhe t kthehen djathtas n varsi t korsis q
kan zgjedhur
2. mjeti A detyrohet t lviz vetm drejt
3. mjeti D detyrohet t lviz vetm djathtas
4. jemi n nj karrexhat me dy sense lvizje

R
Prgjigje t gabuara 1. mjeti D lejohet t kthehet djathtas pa ndaluar para kryqzimi, kur nuk ka
mjete djathtas
2. duhet t vendoset edhe sinjali nr. 40 Jep prparsi
3. mjeti A lejohet t kaloj kryqzimin pa ndaluar para kryqzimit kur nuk ka

R
mjete djathtas
4. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes
5. mjeti D duhet t ndez sinjalin kur t niset pr tu kthyer djathtas

T
H
Pyetsori 420 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 583
Prgjigje t sakta 1. t dy korsit shrbejn pr t vazhduar drejt lvizjen
2. mjeti H lejohet t lviz drejt ose t kthehet djathtas
3. mjeti E pr tu kthyer majtas duhet t ndrroj korsi
S

4. mjeti E dhe H detyrohen t ndalojn para vijs s ndalimi n prani t sinjalit


nr.41 Ndalo dhe jep prparsi
5. jemi n nj karrexhat me dy sense lvizje
Prgjigje t gabuara 1. jemi n nj karexhat me dy korsi me nj sens lvizje
P

2. mjeti H lejohet t kaloj kryqzimin pa ndaluar para kryqzimit kur nuk ka


mjete djathtas
3. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes
4. mjeti H mund t kthehet majtas kur nuk ka mjete majtas
D

196
Pyetsori 421 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 584
Prgjigje t sakta 1. t dy mjetet lejohen t vazhdojn drejt lvizjen
2. mjetet jan t detyruar t ndalojn para kryqzimit pr t zbatuar rregullat e
prparsis
3. mjetet kan t drejt t ndrrojn korsi

R
4. mjeti N, nse do t kthehet majtas, duhet t ndez sinjalin e majt
5. mjeti B, nse do t kthehet djathtas, duhet t ndez sinjalin e djatht
Prgjigje t gabuara 1. mjeti N, nse do t kthehet majtas, duhet t ndez sinjalin e majt n
momentin e kthimit
2. mjeti B, nse do t kthehet djathtas, duhet t ndez sinjalin e djatht, pas

R
kthimit
3. mjetet lejohen t kalojn kryqzimin pa ndaluar para kryqzimit kur nuk ka
mjete djathtas
4. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes

T
5. mjeti N lejohet t kthehet djathtas kur nuk ka mjete djathtas
H
Pyetsori 422 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 585
Prgjigje t sakta 1. t tre korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
S

2. mjeti O pr tu kthyer majtas, sht i detyruar t ket ndezur sinjalin para


zgjedhjes se korsis
3. mjeti S sht i detyruar t leviz vetem drejt ne kryqzim
4. mjeti S i pozicinuar si ne figure nuk mund t kthehet djathtas
P

Prgjigje t gabuara 1. mjeti O pr tu kthyer majtas, sht i detyruar t ndez sinjalin e majt kur
fillon t kthehet
2. mjeti S lejohet t kaloj kryqzimin pa ndaluar para kryqzimit kur nuk ka
mjete djathtas
D

3. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes


4. mjeti S lejohet t kthehet djathtas kur nuk ka mjete djathtas

197
Pyetsori 423 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 586
Prgjigje t sakta 1. t dy korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
2. mjeti A pr tu kthyer majtas sht i detyruar t ket ndezur sinjalin para se
t mbrij n kryqzim
3. mjeti L mund t kthehet djathtas ose t kaloj drejt kryqzimin

R
4. mjeti L pr tu kthyer djathtas sht i detyruar t ket ndezur sinjalin para
se t mbrij n kryqzim
Prgjigje t gabuara 1. mjeti A pr tu kthyer majtas, sht i detyruar t ndez sinjalin e majt kur
fillon t kthehet
2. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes

R
3. mjeti L pr tu kthyer djathtas duhet t ndez sinjalin djathtas kur fillon t
kthehet

T
H
Pyetsori 424 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 587
Prgjigje t sakta 1. t dy korsit i lejojn mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
2. mjeti B pr tu kthyer majtas, sht i detyruar t ket ndezur sinjalin para se
S

t mbrrij n kryqzim
3. mjeti H sht i detyruar t vazhdoj lvizjen vetm drejt
4. mjetet t pozicionuara si n figur nuk mund t ndrrojn korsi
Prgjigje t gabuara 1. mjeti B pr tu kthyer majtas, sht i detyruar t ndez sinjalin e majt kur
fillon t kthehet
P

2. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes


3. mjeti H mund t kthehet djathtas, nse nuk ka mjete djathtas
D

Pyetsori 425 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 588

198
Prgjigje t sakta 1. vetm korsia e djatht i lejon mjetet t vazhdojn drejt lvizjen
2. mjetet H dhe N t pozicionuara si n figur, jan t detyruar t kthehen
vetm majtas
3. jemi n nj karrexhat me dy sense
4. mjetet H dhe N jan t detyruar t ndalojn para vijs s ndalimit n prani t
sinjalit Ndalo dhe jep prparsi
Prgjigje t gabuara 1. mjeti H pr tu kthyer majtas, sht i detyruar t ndez sinjalin e majt
kur fillon t kthehet
2. mjeti N lejohet t kaloj drejt kryqzimin kur nuk ka mjete djathtas ose
majtas
3. lejohet t ndryshohet sensi i lvizjes

R
4. mjeti N lejohet t kthehet djathtas kur nuk ka mjete djathtas

R
Pyetsori 426 N sinjalistikn horizontale t paraqitur n fig. 589
Prgjigje t sakta
T
1. jemi n nj karrexhat me dy korsi me nj sens
2. mjeti pr tu kthyer majtas duhet t kishte zn korsin e majt
3. tregohet q kundr lvizjes s mjetit sht vendosur sinjali 55 Drejtim i
ndaluar
H
4. mjetit t pozicionuar si n figur i lejohet t vazhdoj drejt lvizjen ose
mund t kthehet djathtas
5. tregohet nj vendosje e gabuar e mjetit pr tu kthyer majtas
Prgjigje t gabuara 1. mjeti i dhn ne figur pr tu kthyer majtas, sht i detyruar t ndez
sinjalin e majt, kur fillon t kthehet
S

2. lejohet t kthehet majtas mjeti i pozicionuar si n figur, kur nuk ka mjete


majtas
3. mjeti lejohet t kthehet majtas duke ecur me shum kujdes dhe nse nuk ka
mjete t tjera n kryqzim
P
D

Pyetsori 427 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 590


Prgjigje t sakta 1. mjetet A dhe D jan n nj karrexhat me dy korsi, me dy sense lvizje
2. mjeti A pr tu kthyer majtas, sht i detyruar t ket ndezur sinjalin e majt
prpara afrimit n vijn e ndalimit
3. mjeti A pr tu kthyer djathtas, sht i detyruar t ket ndezur sinjalin e
djatht prpara afrimit n vijn e ndalimit
4. mjetet po lvizin n nj rrug dytsore
5. pas kalimit t mjetit A, mjeti D sht i detyruar t ndaloj para vijs s
ndalimit
199
Prgjigje t gabuara 1. mjetet A dhe D jan n nj karrexhat me nj sens
2. mjeti A pr tu kthyer majtas, duhet t ndez sinjalin e majt pasi fillon t
kthehet
3. mjeti D duhet t kaloj direkt pas mjetit A, pa ndaluar para vijs s ndalimit
4. mjeti D pr tu kthyer djathtas, duhet t ndez sinjalin e djatht pasi fillon t
kthehet
5. mjetet po lvizin n nj rrug me prparsi

R
Pyetsori 428 N sinjalistikn horizontale t paraqitur n fig. 591
Prgjigje t sakta 1. mjetet C dhe B lvizin n karrexhata me dy korsi, me dy sense

R
2. mjeti C sht i detyruar t kthehet djathtas
3. mjetit B i ndalohet kthimi djathtas dhe sht i detyruar t vazhdoj lvizjen
drejt
4. ka nj ishull trafiku q nuk lejohet t shkelet nga mjetet
Prgjigje t gabuara 1. mjeti C lejohet t vazhdoj edhe drejt lvizjen
T
2. mjetet C dhe B lvizin n karrexhata me dy sense, ku lejohet parakalimi
3. mjeti C, pr tu kthyer djathtas duhet t ndaloj
4. mjeti B mund t kthehet majtas, por pas kalimit t mjetit C duke lvizur
sipas vijs s kurbzuar
H
S

Pyetsori 429 N sinjalistikn horizontale t paraqitur n fig. 592


P

Prgjigje t sakta 1. mjetet D dhe G lvizin n karrexhata me dy korsi, me dy sense


2. mjeti D mund t vazhdoj lvizjen drejt ose t kthehet djathtas
3. mjeti G mund t vazhdoj lvizjen drejt ose mund t kthehet majtas
4. nse mjeti G do t kthehet majtas, duhet t ket ndezur sinjalin e majt dhe
D

t pres kalimin e mjetit D


5. N karrexhatat ku lvizin D dhe G lejohet parakalimi
Prgjigje t gabuara 1. mjeti G mund t kthehet majtas pa pritur kalimin e mjetit D , por me kujdes
sipas harkut t ndrprer
2. mjetet D dhe G lvizin n karrexhata me dy sense, ku ndalohet parakalimi
3. mjeti D pr tu kthyer djathtas duhet t ndaloj, t ndez sinjalin e djatht
dhe t prese kalimin e mjetit G
4. mjeti D nuk mund t vazhdoj lvizjen drejt, sepse shkel vijzimet

200
Pyetsori 430 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig.595
Prgjigje t sakta 1. mjeti C duhet t kthehet vetm djathtas
2. mjeti B duhet t kthehet vetem djathtas
3. mjeti A duhet t leviz vtem drejt
4. ka nj ishull trafiku q nuk lejohet t shkelet

R
Prgjigje t gabuara 1. mjeti C duhet t shkoj drejt duke i dhn prparsi mjetit B
2. mjeti B mund t kthehet nga e majta duke i dhn prparsi mjetit A
3. mjeti A mund t kthehet nga e majta duke i dhn prparsi mjetit C
4. mjetet C dhe A lvizin n karrexhata me dy sense, ku lejohet parakalimi

R
Pyetsori 431
Prgjigje t sakta
T
Vijat e bardha shirita-shirita, mbi rrug si n fig. 595
1. tregojn zona t rrugs ku nuk lejohet kalimi dhe qndrimi i mjeteve
2. tregojne nj ishull trafiku t vizatuar n rrug me vija t bardha t pjerrta
H
3. tregojn pjes t rrugs mbi t cilat ndalohet kalimi dhe qndrimi i mjeteve
Prgjigje t gabuara 1. jan t vizatuara n karrexhat me vija bojeqielli trthore pr rastin kur
lejohet pushimi i mjeteve
2. mund t dallojn zona t caktuara pr qndrimin e mjeteve
S

3. nse jan t pjerrta, tregojn zona t karrexhats ku kalimi mbi to duhet t


bhet me shpejtsi t ult
P
D

Pyetsori 432 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig.596


Prgjigje t sakta 1. mjeti C mund t vazhdoj drejt, duke i dhn prparsi mjetit B
2. mjeti B mund t kthej majtas, duke i dhn prparsi mjetit A
3. mjeti A mund t kthej majtas duke i dhn prparsi mjetit C
Prgjigje t gabuara 1. mjeti C duhet t kthehet vetm djathtas
2. mjeti B duhet t kthehet vetm djathtas
3. mjeti A dhe C duhet t vazhdoj levizjen vetm drejt

201
Pyetsori 433 Sipas sinjalistiks horizontale t paraqitur n fig. 597
Prgjigje t sakta 1. mjeti G sht pozicionuar n rregull para kryqzimit
2. mjeti G ka t drejt t kthehet djathtas
3. mjeti H nuk sht pozicionuar n rregull n kryqezim,sepse ka qndruar mbi
vijat e bardha

R
4. mjeti H ka prparsi nse lviz drejt
Prgjigje t gabuara 1. mjeti G ka pushuar n rregull para kryqzimit
2. mjetet A dhe H kane pushuar n rregull para kryqzimit
3. n kt kryqzim nuk zbatohet rregulli i dhnies s prparesis nga e djathta

R
Pyetsori 434
Prgjigje t sakta
T
N sinjalistikn horizontale t paraqitur n fig. 598
1. tregohet nj kryqzim me 4 degzime ku zbatohet rregulli i dhnjes s
prparsis nga e djathta
H
2. mjetet H dhe B kan zn pozicion t gabuar n lidhje me drejtimet nga
duhet t kthehen
3. mjetet jan n nj karrexhat me nj sens lvizje
4. mjeti B pr tu kthyer djathtas duhet t zinte korsin e djatht
5. mjeti H pr tu kthyer majtas duhet t zinte korsin e majt
S

Prgjigje t gabuara 1. mjeti H i pozicionuar si n figur, pr tu kthyer majtas, mjafton q t ndez


sinjalin e majt dhe ti jap prparsi mjetit B
2. mjeti B sht vendosur gabim sepse jemi n nj karexhat me dy sense
lvizjeje
P

3. mjeti B lejohet t kthehet djathtas, kur nuk ka mjete djathtas


D

Pyetsori 435 N sinjalistikn horizontale t paraqitur n fig. 599


Prgjigje t sakta 1. tregohet nj kryqzim ku zbatohet rregulli i dhnjes prparsi nga e djathta
2. mjetet A, G e kan kaluar kryqzimin n mnyr t gabuar
3. mjeti A pr tu kthyer majtas duhet ta ler qendrn e kryqzimit djathtas
4. mjeti G pr tu kthyer majtas duhet ta ler qendrn e kryqzimit djathtas
5. tregohet nj kryqzim i pa rregulluar me rrethrrotullim
202
Prgjigje t gabuara 1. tregohet nj kryqzim i rregulluar me rrethrrotullim
2. mjetet A dhe G kan kaluar kryqzimin n rregull
3. mjeti A pr tu kthyer majtas duhet ta ler qendrn e kryqzimit majtas
4. qendra duhet t lihet ne krahun e majte t drejtuesit t mjetit

R
Pyetsori 436 Sinjalistika horizontale e paraqitur n fig. 600, tregon se
Prgjigje t sakta 1. sht nj kryqzim ku zbatohet rregulli i dhnjes s prarsis nga e djathta
2. mjeti O e ka kaluar n rregull kryqzimin
3. mjeti P e ka kaluar gabim kryqzimin

R
4. mjeti P pr tu kthyer majtas duhet ta ler qendrn e kryqzimit djathtas
5. sht nj kryqzim i pa rregulluar me rrethrrotullim
Prgjigje t gabuara 1. sht nj kryqzim i rregulluar me rrethrrotullim
2. mjeti O e ka kaluar kryqzimin gabim

T
3.
4.
mjeti P pr tu kthyer majtas, duhet ta ler qendrn e kryqzimit majtas
sht nj kryqzim ku nj rrug sht me prparsi
H
S

Pyetsori 437 Sinjalistika horizontale n fig. 601, tregon se


Prgjigje t sakta 1. sht nj kryqzim ku zbatohet rregulli i dhnjes s prarsis nga e djathta
2. mjetet A dhe N kan kaluar kryqzimin n mnyr t rregullt
3. esht nj kryqzim i pa rregulluar me rrethrrotullim
P

4. mjeti A q po kthehet majtas duhet ta ler qendrn e kryqzimit djathtas


Prgjigje t gabuara 1. sht nj kryqzim i rregulluar me rrethrrotullim
2. mjetet A dhe N kan kaluar kryqzimin n mnyr t gabuar
3. mjeti A pr tu kthyer majtas duhet ta ler qendrn e kryqzimit majtas
4. mjeti A pr tu kthyer djathtas duhet ta lr qendrn e kryqzimit djathtas
D

203
Pyetsori 438 Sinjalistika horizontale n fig.602 tregon se
Prgjigje t sakta 1. sht nj kryqzim i rregulluar me sinjalin vertikal Rrethrrotullim i
detyruar
2. mjeti S ka kaluar kryqzimin n mnyr t gabuar
3. mjeti H ka kaluar kryqzimin n mnyr t rregullt

R
4. mjeti S pr tu kthyer majtas duhet ta ler qendrn e kryqzimit majtas
Prgjigje t gabuara 1. mjeti S ka kaluar n rregull kryqzimin
2. mjeti H ka kaluar kryqzimin n mnyr t gabuar
3. mjeti H pr tu kthyer majtas duhet ta ler qendrn e kryqzimit djathtas

R
4. sht nj kryqzim i nj rruge me prparsi me nj rrug tjetr jo me
prparsi

KREU V

RREGULLAT E PRPARSISE T
H
Fig.603 Rradha e lvizjes N,D,A
S

Pyetsori 439 N situatn e paraqitur n figurn 603


Prgjigje t sakta 1. mjeti N kalon i pari kryqzimin
2. mjeti A ka krahun e djatht t zn
3. mjeti A kalon i fundit kryqzimin
P

4. mjetet kalojn sipas rradhs: N, D, A


5. mjeti D duhet ti jap prparsi mjetit N
Prgjigje t gabuara 1. mjeti A mund t kaloj para mjetit D
2. mjetet kalojn sipas rradhs: A, D, N
D

3. mjetet kalojn sipas rradhs :A, N, D


4. mjeti D i jep prparsi mjetit A
5. mjeti N i jep prparsi mjetit A

204
Fig.604 Radha e prparsis :R-D-A
Pyetsori 440 Situata e paraqitur n fig. 604 tregon se
Prgjigje t sakta 1. mjeti R kalon i pari kryqzimin
2. mjeti D ka krahun e djatht t zn
3. mjeti A ka krahun e djatht t zn
4. mjetet kalojn sipas radhs : R, D, A

R
Prgjigje t gabuara 1. mjeti D mund t kaloje para mjetit R
2. mjetet kalojn sipas radhs : D, A, R
3. do mjet ka krahun e djatht t zn
4. mjetet A dhe R kalojn njkohsisht kryqzimin

R
Pyetsori 441
T
Fig.605 Rradha e prparsis T-R-E.
Kryqzimi i paraqitur n fig. 605 tregon se
H
prgjigje t sakta 1. te gjithe drejtuesit duhet t jen t kujdesshm pr t shmangur aksidentet
2. mjeti E kalon i fundit
3. mjetet kalojn duke ndjekur rradhn: T, R, E
4. mjeti T kalon i pari sepse ka prparesi, mbasi sht mjet q lviz mbi shina
5. mjeti E i jep prparesi mjetit R
S

Prgjigje t gabuara 1. mjetet T dhe E kalojn njkohsisht kryqzimin


2. mjeti R ka prparsi ndaj mjetit T
3. mjetet kalojn duke ndjekur rradhn: E , T , R
4. mjetet R dhe T i japin prparsi mjetit E
P

5. mjeti T kalon i fundit


D

Fig. 606. Radha e prparsis : E-C-M


Pyetsori 442 kryqzimi i paraqitur n fig. 606 tregon se
Prgjigje t sakta 1. mjeti E kalon i pari kryqzimin
2. mjeti C duhet t kaloj kryqzimin pas mjetit E
3. mjetet duhet t kalojn sipas radhs: E, C, M
Prgjigje t gabuara 1. mjeti M kalon i pari kryqzimin
2. mjeti C duhet t pres t kaloj mjeti M
3. mjetet M dhe E mund t kalojn njkohsisht
205
4. mjetet duhet t kalojne sipas rradhs: E,M,C

Fig. 607. Radha e prparsis :T-P-M


Pyetsori 443 N kryqzimin e fig. 607
Prgjigje t sakta 1. tramvaji T kalon i pari kryqzimin
2. mjetet kalojn sipas radhs: T, P, M

R
3. mjeti M kalon i fundit kryqzimin
4. t gjith drejtuesit kan pr detyr t tregojn kujdes pr t shmangur
aksidentet
5. mjeti M i jep prparsi mjetit P

R
Prgjigje t gabuara 1. mjeti M ka prparsi sepse sht mjet i shrbimit publik
2. mjetet kalojn sipas radhs :T, M, P
3. mjeti M mund t kaloj para mjetit T
4. mjeti T i jep prparsi mjeteve P dhe M
5. mjeti M mund t kaloj i pari vetm nse po transporton pasagjer

T
H
Figura 608. Rregulli i prparsis : B-H-C
Pyetsori 444 Ne situatn e paraqitur n fig.608
Prgjigje t sakta 1. mjeti B nuk ka detyrim t jap prparsi
S

2. mjeti H kalon i dyti


3. mjeti C duhet t liroj kryqzimin i fundit
4. mjeti B kalon i pari
5. mjeti C duhet ti jap prparsi mjetit H
P

6. mjetet duhet t kalojn sipas radhs: B,H,C


Prgjigje t gabuara 1. mjeti H kalon i pari
2. kalojn t part dhe n t njjtn koh mjetet B dhe C
3. mjeti H duhet t futet n kryqzim pas kalimit t mjeteve B e C
D

4. mjeti C ka prparsi ndaj mjetit B, sepse sht autobus


5. mjeti C mund t kaloj i pari
6. mjetet duhet t kalojn sipas radhs: B,C,H

206
Fig. 609. Rradha e Prparsis E, N, T
Pyetsori 445 Ne kryqzimin e paraqitur n fig.609
Prgjigje t sakta 1. drejtuesit duhet t jen t kujdesshm pr t evituar aksidentet
2. kur trami T ka ndalur n stacion mjeti N kalon pas mjetit E
3. kur trami T ka ndalur n stacion mjetet kalojn duke ndjekur rradhn: E , N,
T

R
Prgjigje t gabuara 1. mjeti T kalon i pari
2. mjeti E me t arritur n kryqzim ndalon mbasi prpara ka sinjalin Stop
rradha e kalimit sht: N, E, T, kur trami T ka ndaluar n stacion
3. mjetet N dhe E kalojn njkohsisht dhe pastaj mjeti T

R
Fig. 612 Rradha e prparsis sht ; N pastaj B njkohsisht me C.
Pyetsori 446
Prgjigje t sakta
T
N kryqzimin e paraqitur n fig.612
1. t gjith drejtuesit e mjetit duhet t jen shum t sigurt pr t shmangur
aksidentet
2. mjeti N kalon i pari
H
3. rradha e kalimit sht:kalon mjeti N, pastaj mjetet B dhe C kalojn
njkohsisht
4. mjetet B dhe C kalojn t fundit
5. mjetet B dhe C i japin prparsi mjetit N
Prgjigje t gabuara 1. mjetet kalojn sipas rradhs: C, B, N
S

2. mjeti N kalon i fundit


3. mjeti C kalon i pari
4. mjetet C dhe B jan t ndaluara si rezultat i prezencs s sinjalit Stop
5. e djathta e mjetit N sht e zn nga mjetet B dhe C
P
D

Figura 613. Radha e prp arsis T-O-A


Pyetsori 447 N kryqzimin e paraqitur n fig.613
Prgjigje t sakta 1. tramvaji T kalon i pari
2. mjeti A duhet t pres kalimin e mjetit O
3. mjeti O duhet t pres kalimin e tramvaji T
4. mjetet kalojn sipas rradhs: T,O,A
5. mjeti O kalon para mjetit A
Prgjigje t gabuara 1. mjeti T duhet t pres kalimin e mjetit O
2. mjeti O duhet t pres kalimin e mjetit A
207
3. tramvaji T duhet t pres kalimin e mjetit A
4. mjetet kalojn n rradh : T,A,O
5. mjetet A dhe T mund t kalojn t part njkohsisht

Figura. 614. Radha e prparsis : R-A-T


Pyetsori 448 Ne kryqzimin e paraqitur n fig. 614
Prgjigje t sakta 1. mjeti T kalon i fundit

R
2. mjeti R kalon i pari
3. mjeti A duhet t pres t kaloj mjeti R
4. mjeti T duhet t pres t kalojn mjetet R dhe A
Prgjigje t gabuara 1. mjeti T kalon para mjetit R
2. mjetet kalojn n rradhn: R,T,A

R
3. mjetet kalojn n rradhn: T,A,R
4. mjeti T kalon para mjeteve t tjera

T
H
Figura 615 Rradha e prparsis R-A-C
Pyetsori 449 Sipas rregullit t prparsis n kryqzimin e paraqitur n fig.615
Prgjigje t sakta 1. mjeti R kalon i pari
2. mjeti C duhet t kaloje i fundit
3. mjeti A duhet t kaloje pas mjetit R
S

4. mjeti A kalon para mjetit C


5. mjeti C kalon pas mjeteve R dhe A
6. mjeti A nse sht i policis i pajisur me sinjalet e alarmit t aktivizuara,
kalon i pari
P

Prgjigje t gabuara 1. mjeti A kalon i pari


2. mjeti A duhet t kaloj i fundit
3. mjeti R duhet t kaloj pas mjetit A
4. mjeti R duhet ta kaloj kryqzimin i dyti
5. mjeti C duhet t kaloj i dyti
D

6. mjetet C dhe R kalojn t part dhe njkohsisht

Fig. 616. Radha e prparsis: B-T-S


Pyetsori 450 N kryqzimin e paraqitur n fig. 616
Prgjigje t sakta 1. mjeti B kalon i pari kryqzimin
2. mjetet kalojn kryqzimin sipas rradhs: B,T,S
208
3. mjeti S kalon i fundit kryqzimin
4. gjith drejtuesit e mjeteve kan detyr t tregojn kujdes pr t shmangur
aksidentet
Prgjigje t gabuara 1. mjetet kalojn kryqzimin sipas rradhs: S, B, T
2. mjeti B duhet ti jap prparsi mjetit T
3. mjetet nuk duhet t ulin shpejtsin dhe kalon i pari ai q ka drejtues mjeti
m t ri
4. mjetet B dhe S mund t kalojn njkohsisht

R
R
Figura.617. Radha e prparsis : N ndalon n qendr-R-A-vazhdon N
Pyetsori 451 N kryqzimin e paraqitur n fig.617, mjeti N
Prgjigje t sakta 1. kalon i fundit kryqzimin
2. duhet ti jap prparsi mjetit A
3. prfundon manovrn e kthimit majtas pas kalimit t mjeteve R e A

Prgjigje t gabuara
T
4. pasi vendoset n qendr t kryqzimit, duhet t pres kalimin e mjeteve R
dhe A
1. kalon i pari kryqzimin
2. ka prparsi ndaj mjetit A
H
3. kalon pas mjetit R por para se t kaloje mjeti A
4. hyn i fundit n kryqzim
S

Figura nr. 618 Rregulli i prparsis : L,C,H


P

Pyetsori 452 Sipas rregullit t prparsis, n kryqzimin e fig. 618


Prgjigje t sakta 1. mjeti L kalon i pari
2. mjeti H kalon i fundit
3. i pari kalon mjeti L, pastaj mjeti C dhe i fundit kalon mjeti H
D

4. mjeti C kalon pas mjetit L, por para mjetit H


Prgjigje t gabuara 1. mjeti L kalon njkohsisht me mjetin C, pastaj mjeti H
2. i pari kalon mjeti H, pastaj mjeti C dhe i fundit kalon mjeti L
3. i pari kalon mjeti H, pastaj mjeti L dhe i fundit kalon mjeti C
4. i pari kalon mjeti L, pastaj mjeti H dhe i fundit kalon mjeti C
5. i pari kalon mjeti C, pastaj mjeti H dhe i fundit kalon mjeti L

209
Fig . 619. Radha e prparsis sht : A,S,M (kur mjeti A ka n funksion
sinjalet e urgjencs)
Pyetsori 453 N kryqzimin e paraqitur n fig. 619
Prgjigje t sakta 1. mjeti A duhet ti jap prparsi mjetit M (kur nuk ka ndezur sinjalet e
urgjencs)
2. mjeti A kur ka n funksion sinjalet e urgjencs kalon i pari

R
3. i fundit kalon mjeti M (kur A ka ndezur sinjalet e urgjencs)
4. mjeti M duhet ti jap prparsi mjetit S
5. mjeti A i jep prparsi mjetit M (kur mjeti A nuk sht me sinjale
urgjence t ndezura)
Prgjigje t gabuara 1. mjetet kalojn sipas rradhs: M,S,A

R
2. mjeti M kalon para mjetit A meqnse po lviz drejt n kryqzim edhe pse
mjeti A sht me urgjenc
3. mjeti A duhet t kaloj n kundrshtim me t gjitha tabelat dhe sinjalistikat
edhe kur nuk sht me emergjenc

T
4. mjetet kalojn sipas radhs S,M,A, ku mjeti A ka ndezur sinjalin e urgjencs
5. mjeti A i jep prparesi mjetit M megjithse sht me sinjale urgjence t
ndezura
H
S

Fig. 620. Radha e prparsis : P,B,C


Pyetsori 454 Sipas rregullave t prparsis, n kryqzimin e paraqitur n fig.620
Prgjigje t sakta 1. mjeti B duhet t pres t kaloj mjeti P
2. mjeti P kalon i pari kryqzimin
P

3. mjetet kalojn kryqzimin sipas rradhs: P, B, C


4. mjeti C ka krahun e djatht t zn
Prgjigje t gabuara 1. mjeti B kalon i fundit kryqzimin
2. mjetet kalojn sipas radhs : P, C, B
D

3. mjetet P dhe C mund t kalojn njkohsisht


4. mjeti P mund t zr kryqzimin i pari, por duhet t ndaloj n qendr t tij

Fig. 621 Radha e prparsis : L,C,B


Pyetsori 455 N kryqzimin e paraqitur n fig.621
Prgjigje t sakta 1. drejtuesit e mjeteve duhet t ken kujdes pr t parandaluar aksidentet
210
2. mjeti L kalon i pari
3. rradha e kalimit n kryqezim sht: L,C,B
4. mjeti C i jep prparsi mjetit L
5. mjeti B kalon i fundit
Prgjigje t gabuara 1. mjeti C sht i ndaluar si rezultat i pranis s sinjalit vertikal t prparsis
2. mjeti C kalon i pari sepse i duhet t lviz drejt
3. mjetet L dhe C kalojn njkohsisht q ti hapin rrug mjetit B
4. mjeti B kalon para mjetit L, dhe si rrjedhim edhe para mjetit C
5. kalimi i mjeteve: L,C, B, rregullohet nga prania e semaforve

R
R
Fig. 622 Radha e prparsis : E, L, B
Pyetsori 456 N kryqzimin e paraqitur n fig.622
Prgjigje t sakta 1. drejtuesit e mjeteve duhet t ken kujdes pr t parandaluar aksidentet
2. mjeti E kalon i pari

Prgjigje t gabuara
T
3. rradha e kalimit n kryqzim sht: E , L , B
4. mjeti L i jep prparsi mjetit E
5. mjeti B kalon i fundit
1. mjeti L sht pozicionuar gabim pr lvizjen drejt
2. mjeti L kalon i pari sepse i duhet t lviz drejt
H
3. mjetet L dhe E kalojn njkohsisht q ti hapin rrug mjetit B
4. mjeti B kalon para mjetit L dhe si rrjedhim, edhe para atij E
5. rradha e kalimit sht: L, E , B
S
P

Radha e prparsis: A,R njkohsisht, C n fund


Pyetsori 457 N kryqzimin e paraqitur n fig.623
Prgjigje t sakta 1. pozicionimi i mjetit R sht realizuar n prputhje me sinjalistikn
D

horizontale t pranishme
2. mjetet A dhe R kalojn njkohesisht
3. rradha e kalimit sht A dhe R njkohsisht pastaj mjeti C
4. mjeti C i jep prparsi mjetit A
5. mjeti C kalon i fundit
Prgjigje t gabuara 1. mjeti A kalon i pari sepse mjetet A dhe C jan t detyruar t ndalojn nga
sinjalistika horizontale
2. mjeti C kalon i pari sepse i duhet t lviz drejt
3. mjetet R dhe C kalojn njkohsisht q ti hapin rrug mjetit A
4. mjeti C kalon para mjetit A

211
5. rradha e kalimit sht: A, C , R

Radha e prparsis : B,C, S


Pyetsori 458 N kryqzimin e paraqitur n fig. 624
Prgjigje t sakta 1. drejtuesit e mjeteve C,S,B pr radhn e kalimit n kryqezim,duhet t
zbatojn rregullin e dhnjes prparesis nga e djathta

R
2. mjeti S ka zgjedhur korsi t gabuara
3. mjetit B, nuk i lejohet t ndryshoj korsi
4. rradha e kalimit sht: B,C,S
5. mjeti S i jep prparsi mjetit C

R
6. mjeti C kalon i dyti kryqezimin
Prgjigje t gabuara 1. mjeti C kalon i pari sepse i duhet t lviz drejt
2. mjeti C i jep prparesi mjetit S
3. rradha e kalimit t mjeteve sht: S,C,B
4. zgjedhja e korsis t mjetit S, pr sensin e levizjes, sht e rregullt
T
5. mjeti S kalon i pari q tu hap rrug mjeteve C dhe B
H
Radha e prparsis : A,P,D
S

Pyetsori 459 N kryqzimin e paraqitur n fig. 625


Prgjigje t sakta 1. pozicioni i mjeti P tregon se ai mund t lviz drejt ose t kthehet djathtas
2. pozicioni i mjeti A tregon se ai sht i detyruar t lviz vetm drejt
3. pozicioni i mjeti D tregon se ai mund t lviz drejt, ose t kthehet majtas
P

4. nse mjetet lvizin drejt, rradha e kalimit sht A,P,D


5. mjeti D i jep prparsi mjetit P pr lvizjen drejt t tij
6. mjeti P, pr lvizjen drejt t tij, i jep prparsi mjetit A
Prgjigje t gabuara 1. mjeti A ka t drejt t kthehet edhe majtas
D

2. mjeti D, leviz i pari, pasi krahun e majt e ka t lire


3. mjeti P ka t drejt vetm t kthehet djathtas
4. mjeti P, pr lvizjen drejt, duhet t kaloj para mjetit A
5. kalimi i mjeteve sht sipas rradhs: D,P,A

212
Radha e prparsis : E,C njkohsisht, A n fund
Pyetsori 460 N kryqzimin e paraqitur n fig.626
Prgjigje t sakta 1. mjeti C ka br zgjedhje t gabuar t korsis
2. pozicioni i mjetit E tregon q ai sht i detyruar t kthehet djathtas
3. mjeti A kalon i fundit
4. rradha e kalimit sht: E dhe C njkohsisht pastaj mjeti A

R
5. mjeti C, n kryqzim sht i detyruar t kaloj drejt
Prgjigje t gabuara 1. mjeti A, pr sensin e lvizjes ka zgjedhur korsi t gabuar;
2. mjeti C ka t drejt t kthehet djathtas sipas rregullave t qarkullimit
3. mjeti C i jep prparsi mjetit E

R
4. mjeti E duhet ti jape prparsi mjetit C
5. kalimi i mjeteve sht sipas rradhs: A,C,E

T
H
Radha e prparsis : t tre mjetet kalojn njkohsisht kryqzimin
Pyetsori 461 N kryqzimin e paraqitur n fig. 627
Prgjigje t sakta 1. mjeti N, pr drejtimin e treguar, sht i pozicionuar n korsi t gabuar
2. mjeti C, sht pozicionuar ne korsi t gabuar
3. t trija mjetet kalojn njkohsisht kryqzimin sepse trajektoret e tyre nuk
S

ndrpriten
4. mjeti C sht i detyruar t lviz drejt ose djathtas
Prgjigje t gabuara 1. mjeti N sht i detyruar t kthehet vetm djathtas
2. mjeti B i jep prparsi mjetit N
P

3. mjetet C i jep prparsi mjetit N


4. kalimi i mjeteve sht sipas rradhs: C, N, B
5. kalimi i mjeteve sht sipas radhs B, C, N
D

Radha e prparsis : mjetet N dhe C njekohesisht, D


Pyetsori 462 N kryqzimin e paraqitur n fig.628
Prgjigje t sakta 1. t tre mjetet, kan zgjedhur korsit prkatese n lidhje me sensin e lvizjes
2. mjeti D kalon i fundit
3. mjeti D i jep prparsi mjetit C
213
4. rradha e kalimit sht: N dhe C njkoheshit, pastaj D
Prgjigje t gabuara 1. mjeti C i jep prparsi mjetit D
2. mjeti N mund t kaloj vetm majtas
3. mjeti D mund t kthehet vetm majtas
4. mjetet kalojn sipas rradhs: D, C, N
5. mjeti N i jep prparsi mjetit C

R
Radha e prparsis :E futet n qendr, kalon H, pastaj A, n fund
kalon mjeti E
Pyetsori 463 N kryqzimin e paraqitur n fig. 629

R
Prgjigje t sakta 1. mjeti A ka t drejt t lviz drejt ose t kthehet djathtas
2. mjeti E fillon lvizjen i pari duke hyr n qendr t kryqzimit
3. mjeti H i jep prparsi mjetit E pr tu pozicionuar n qendr
4. mjeti A i jep prparsi mjetit H

Prgjigje t gabuara
T
5. radha e kalimit sht: mjeti E futet n qndr, kalon mjeti H, mjeti Adhe
pastaj del nga kryqzimi mjeti E
1. mjeti E ka t drejt t kthehet vetm majtas
2. mjeti A mund t kaloj vetm drejt
3. mjeti E e ka krahun e djatht t bllokuar nga mjeti H
H
4. kalimi i mjeteve sht sipas radhs: A,H, E
S
P

Fig. 630 Radha e prparsis : S,D,E


Pyetsori 464 N kryqzimin e paraqitur n fig. 630
Prgjigje t sakta 1. duhet zbatuar rregulli i dhnies s prparsis nga e djathta
2. mjeti S kalon i pari dhe mbas tij kalojn mjetet D dhe E
D

3. mjeti E i jep prparsi mjetit D


4. rradha e prparsis sht: S,D,E
5. mjeti E, del i fundit nga kryqzimi
Prgjigje t gabuara 1. mjetet kalojn sipas rradhs: E,D,S
2. mjeti D kalon i pari dhe, mbas tij vijn mjetet E dhe S
3. mjeti S u jep prparsi mjeteve D dhe E
4. mjeti D kalon para mjetit S pasi i duhet t lviz drejt

214
Fig. 631. Radha e prparsis : R,D,F
Pyetsori 465 N kryqzimin e paraqitur n fig. 631
Prgjigje t sakta 1. mjeti R, lviz para mjetit D
2. rradha e kalimit t mjeteve sht: R, D, F
3. mjeti F, kalon i fundit

R
4. mjeti D ka prparsi ndaj mjetit F
Prgjigje t gabuara 1. mjeti F kalon i pari sepse sht trolejbus
2. rradha e kalimit t mjeteve sht: F, R, D
3. mjeti F ka prparsi ndaj mjetit D
4. mjeti R, lviz i fundit, pasi ndrpret trajektoret e lvizjes s dy mjeteve t

R
tjera

T
Figura 632. Radha e prparsis : D-P-B-N
H
Pyetsori 466 N kryqzimin, e paraqitur n fig.632
Prgjigje t sakta 1. mjeti N duhet t kaloj i fundit
2. mjeti B kalon para fundit para mjetit N
3. mjeti D duhet t kaloj para mjeteve t tjera
4. mjetet kalojn sipas ksaj rradhe: D,P,B,N
S

5. mjeti N kalon pas mjetit B


6. mjeti P kalon i dyti
Prgjigje t gabuara 1. mjetet kalojn sipas radhs : D,B,N,P
2. mjetet kalojn sipas radhs : P,B,N,D
P

3. mjetet D dhe N kalojn njkohsisht


4. mjetet D e B kalojn njkohsisht,pasi trajektoret e tyre nuk ndrpriten
5. mjeti P dhe N kalojn njkohsisht
6. mjetet B dhe D mund t kalojn t part
D

Fig. 633. Radha e prparsis : N,A,R


Pyetsori 467 N kryqzimin e paraqitur n fig. 633
Prgjigje t sakta 1. rradha e kalimit t mjeteve sht: N, A, R
2. mjeti R duhet t`i jap prparsi mjetit N
215
3. mjetet A duhet t`i jap prparsi mjetit N
4. mjeti R duhet duhet t`i jap prparsi mjetit A
5. mjeti A kalon para mjetit R, por pas mjetit N
Prgjigje t gabuara 1. mjeti A kalon i pari n kryqezim, pasi nuk ka mjete n t djatht
2. mjeti N kalon i pari, sepse e ka krahun e djatht t lir
3. rradha e prparsis se mjeteve sht: A, N, R
4. mjeti N kalon pas mjetit A, sepse mjeti A sht n t djatht t tij
5. rradha e prparsis s mjeteve sht: N, R, A

R
Fig. 634. Radha e prparsis : A,C,L

R
Pyetsori 468 N kryqzimin e paraqitur n fig.634
Prgjigje t sakta 1. mjeti A kalon i pari kryqzimin
2. mjeti C duhet ti jap prparsi mjetit A
3. mjeti L,duhet t kaloje i fundit kryqzimin
4. mjetet kalojn sipas radhs: A, C, L
Prgjigje t gabuara
T
1. mjeti A duhet t pres t kalojn kryqzimin mjetet L dhe C
2. mjeti L kalon i pari kryqzimin, pasi nuk ka mjete t djatht
3. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: L, C, A
4. mjeti C duhet t pres t kaloj mjeti L
H
S

Fig. 635 Radha e prparsis : P, E dhe S njkohsisht


P

Pyetsori 469 N kryqzimin e paraqitur n fig.635


prgjigje t saka 1. mjetet kalojn sipas rradhs: P, pastaj E dhe S njkohsisht
2. mjetet E dhe S ndalojn dhe i japin prparsi mjetit P
3. mjeti E ndalon dhe i jep prparsi mjetit P sepse respekton sinjalin
D

horizontal dhe vertikal t dhnies s prparsis


4. mjeti P kalon i pari
5. mjeti P lviz n rrug me prparsi
Prgjigje t gabuara 1. mjetet kalojn duke ndjekur rradhn: S, P, E
2. mjeti P i jep prparsi mjetit S
3. mjeti S kalon i pari sepse e ka krahun e djatht t lir
4. mjeti E kalon i pari sepse ka krahun e majt t lir

216
Fig. 636. Radha e prparsis : T,A,S
Pyetsori 470 N kryqzimin e paraqitur n fig. 636
Prgjigje t sakta 1. tramvaji T kalon i pari kryqzimin

R
2. mjeti A kalon pas tramvajit T
3. mjeti S duhet t pres kalimin e mjeteve T dhe A
4. mjetet duhet t kalojn sipas radhs s mposhtme: T, A, S
Prgjigje t gabuara 1. mjeti A kalon i pari kryqzimin
2. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: A, T, S

R
3. mjeti S kalon menjher pas mjetit T
4. mjetet A dhe S mund t kalojn njkohsisht pas kalimit t mjetit T

T
H
Figura 637. Radha e prparsis : L, C dhe A njkohesisht , pastaj mjeti D
Pyetsori 471 N kryqzimin e paraqitur n fig.637
Prgjigje t sakta 1. mjeti L kalon i pari
2. mjeti D sht i fundit q kalon kryqzimin
S

3. mjetet C dhe A kalojn njkohsisht pas mjetit L


4. mjeti A ka prparsis ndaj mjetit D
5. mjeti L e ka krahun e djatht t lir
6. mjeti D duhet t pres t kaloj mjeti A
P

Prgjigje t gabuara 1. mjeti A duhet t pres t kaloj mjeti D


2. mjeti A kalon i fundit
3. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: C,A,D,L
4. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: C,L,A,D
D

5. mjetet L dhe D kalojn njkohsisht, para mjetit A


6. mjeti A e ka krahun e djatht t lir

217
Fig.638. Radha e prparsis: B ndalon n qendr, R,N dhe D s bashku,
pastaj vazhdon mjeti B
Pyetsori 472 N kryqzimin e paraqitur n fig 638
Prgjigje t sakta 1. mjeti N duhet t kaloj pas mjetit R
2. mjeti B duhet t kaloj pas mjetit N

R
3. mjeti B lviz i pari deri n qendr t kryqzimit dhe ndalon
4. mjetet D dhe N kalojn njkohsisht pasi ka kaluar mjeti R
5. mjeti B duhet t ndaloj n qendr t kryqzimit
Prgjigje t gabuara 1. mjeti B, e kalon i pari kryqezimin, pasi e ka krahun e djatht t lir

R
2. mjeti R mund t zr kryqzimin dhe t ndaloj n qendr t tij
3. mjeti N mund t kaloj i pari
4. mjeti D mund t kaloj i pari
5. mjetet B dhe D mund t kalojn njkohsisht para mjetit R
6. mjeti D duhet ti jap prparsi mjetit B

T
7. mjeti R duhet t kaloj pasi t ken kaluar gjith mjetet e tjera
H
S

Figura. 639. Radha e prparsis : T dhe B njkohsisht, A, C


Pyetsori 473 N kryqzimin e paraqitur n fig. 639
Prgjigje t sakta 1. mjeti A duhet ti jap prparsi mjeteve T dhe B
2. mjeti A ka prparsi ndaj mjetit C
P

3. mjetet kalojn sipas ksaj radhe: T dhe B njekohesisht, pastaj A, dhe n fund
C
4. tramvaji T dhe mjeti B kalojn njkohsisht
5. mjeti C kalon i fundit
Prgjigje t gabuara
D

1. mjetet T dhe C kalojn njkohsisht


2. mjetet kalojn n rradhn: T,B,C,A
3. mjeti A kalon i fundit
4. tramvaji T dhe mjetet B e C kalojn njkohsisht
5. mjeti B duhet ti jap prparsi mjetit A

218
Figura 640. Rregulli i prparsis : R,D,B
Pyetsori 474 N kryqzimin e paraqitur n fig. 640
Prgjigje t sakta 1. mjeti R kalon pa i dhn prparsi asnj mjeti tjetr
2. mjeti D kalon pasi ka kaluar mjeti R
3. mjeti B kalon ne fund

R
4. mjeti B kalon pas kalimit t mjeteve R e D
5. mjeti L ka kaluar, ska lidhje me rradhn e kalimit
Prgjigje t gabuara 1. mjeti B dhe R kalojn njkohsisht, sepse jan me sense paralele
2. mjeti D kalon para mjeteve t tjera

R
3. mjeti R kalon pas kalimit t mjeteve B e D
4. mjeti B kalon para mjeteve t tjera
5. mjeti L kalon i fundit
6. mjeti B kalon i pari dhe pastaj mjetet R dhe D

T
H
Fig . 641 Radha e prparsis sht R,N,B,D
Pyetsori 475 N kryqzimin e paraqitur n fig 641
Prgjigje t sakta 1. rradha e kalimit t mjeteve sht R,N,B,D, kur bihet dakort qe mjeti R t
S

kaloi i pari
2. t katr mjetet e kan krahun e djatht t tyre t bllokuar
3. i jepet t drejt njrit nga mjetet, pastaj t tjert zbatojn rregullin e
dhnjes prparsis krahut t djatht
P

Prgjigje t gabuara 1. mjeti R i jep prparsi mjetit N


2. mjeti D i jep prparsi mjetit R
3. mjeti N i jep prparsi mjetit B
4. mjeti B e ka krahun e djatht t bllokuar nga mjeti D
D

5. mjeti B i jep prparsi mjetit D

Figura 642 Radha pr t kaluar kryqzimin : T, A shkon ne qendr, O,M,A


Pyetsori 476 N kryqzimin e paraqitur n fig.642 :
Prgjigje t sakta 1. do mjet e ka t djathtn t bllokuar, n lidhje me drejtimin e vet t
219
lvizjes
2. tramvaji ka prparsi ndaj mjeteve e tjera
3. mjeti A zhvendoset n qendr t kryqzimit, mbas kalimit t mjetit T dhe
u jep prparsi O dhe M
4. mjeti O duhet t pres kalimin e tramvajit dhe zhvendosjen e mjetit A n
qendr t kryqzimit
5. tramvaji kalon i pari kryqzimin
6. mjeti M duhet t pres kalimin e mjetit O
Prgjigje t gabuara 1. mjeti M e kalon kryqzimin njkohsisht me tramvajin
2. mjeti A gjat kthimit nga e majta e ka krahun e djatht t lir
3. mjeti O duhet t pres kalimin e tramvajit dhe t mjetit M

R
4. mjeti O duhet t pres t kalojn t gjith mjetet e tjera
5. mjeti A duhet ti jap prparsi tramvajit por jo mjetit M
6. mjeti O duhet ti jap prparsi tramvajit dhe mjetit M

R
Pyetsori 477
Prgjigje t sakta
T
Fig.643. Radha e prparsis :H,D,B,L
N kryqzimin e paraqitur n fig.643
1. mjeti H kalon i pari
H
2. mjeti B kalon para mjetit L
3. mjeti D duhet ti jap prparsi mjetit H
4. mjeti L duhet ti jap prparsi mjetit B
5. mjeti L duhet t kaloj i fundit
6. mjeti H, kalon para mjetit D
S

Prgjigje t gabuara 1. mjeti B duhet t pres t kalojn t trija mjetet e tjera


2. mjeti H duhet t pres q t kalojn mjetet D e B
3. mjetet L e D, kalojn t part pasi lvizin drejt
4. mjetet duhet t kalojn sipas Rradhs: H,D,L,B
P

5. meq mjeti B kthehet nga e majta, ai nuk ka t drejt prparsie ndaj asnj
mjeti tjetr
6. mjeti H, n lidhje me drejtimin e tij, e ka krahun e djatht t zn
D

Fig. 644. Radha e prparsis : P,D,B,L


Pyetsori 478 N kryqzimin e paraqitur n fig. 644
Prgjigje t sakta 1. mjeti P kalon i pari kryqzimin
2. mjeti D duhet ti jap prparsi mjetit P
3. mjeti B duhet t pres q t ken kaluar mjetet P dhe D
220
4. mjeti L duhet ti jap prparsi mjetit B
5. mjetet duhet t kalojn sipas Rradhs: P, D, B, L
Prgjigje t gabuara 1. mjeti P duhet t pres t ken kaluar mjetet D dhe B
2. mjeti P duhet t pres t kalojn tri mjetet e tjera
3. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: P, D, L, B
4. mjeti P e ka krahun e djatht t zn n lidhje me drejtimin e lvizjes s tij
5. mjetet D dhe L mund t kalojn njkohsisht t part

R
Fig. 645 Radha e prparsis : mjetet F dhe H bashk, pastaj mjetet A
dhe N

R
Pyetsori 479 N kryqzimin e paraqitur n fig. 645
Prgjigje t sakta 1. rradha e lvizjes sht F dhe H njkohsisht, pastaj A, N( kur mjeti A nuk
sht ne emergjence
2. mjeti N l kryqzimin i fundit, duke ju dhn prparsi mjeteve t tjera

T3. mjetet F dhe H kalojn t par kur mjeti A nuk sht n emergjenct, duke
br kshtu zhbllokimin e situats
4. mjeti N i jep prparsi mjetit A
5. nse mjeti A, sinjalizon me siren edhe drit vezulluese blu, kalon i pari
H
n kryqzim
Prgjigje t gabuara 1. rradha e kalimit t mjeteve sht: N,A,F,H
2. mjeti N kalon i pari duke br keshtu zhbllokimin e situats
3. mjeti A kalon i pari mbasi sht zjarrfikse edhe pse nuk sht ne
emergjenc
S

4. mjeti A i jep prparsi mjetit F edhe kur sht n emergjenc


5. mjetet H dhe N kalojn njkohsisht dhe pastaj mjetet A, F
P
D

Figura 646 Radha e prparsis : D,C,A,H


Pyetsori 480 N kryqzimin e paraqitur n fig. 646
Prgjigje t sakta 1. mjeti A e ka krahun e djatht t zn
2. mjeti H e ka krahun e djatht t zn
3. mjeti C ka prparsi ndaj mjetit A
4. mjeti D ka prparsi ndaj mjetit C
5. mjeti D sht i pari q kalon kryqzimin
6. mjeti H sht i fundit q kalon kryqzimin
7. rradha e kalimit n kryqezim sht: D,C,A, H
Prgjigje t gabuara 1. mjeti D duhet ti jap prparsi mjetit C
221
2. mjeti C kalon i pari
3. mjeti A mund t kaloj kryqzimin para mjetit C
4. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: C, A, H, D
5. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: H, A, C, D
6. mjetet C dhe H kalojn t part
7. mjeti H ka prparsi ndaj mjetit A

R
Figura 647. Radha e kalimit t mjeteve : L dhe H njkohsisht, B, O
Pyetsori 481 N kryqzimin e paraqitur n fig. 647
Prgjigje t sakta 1. mjetet L dhe H kalojn njkohsisht t part

R
2. rradha e kalimit t mjeteve: L dhe H njkohsisht, B, O
3. mjeti B kalon pas mjeteve H e L
4. mjeti O kalon i fundit
5. mjeti B kalon para mjetit O

Prgjigje t gabuara T
6. mjeti O duhet tu jap prparsi t gjitha mjeteve t tjera
1. mjeti O kalon para mjetit H, por vetm pasi t kaloj mjeti L
2. mjeti O mund t kaloj para mjetit H, por pasi t kaloj mjeti B
3. mjeti B kalon i pari
H
4. mjeti H kalon pasi kalon mjeti O
5. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: B, L, O, H
6. mjeti O mund t zr kryqzimin i pari dhe t ndaloj n qendr t tij
S
P

Fig.648. Radha e prparsis : T,G,P,B


Pyetsori 482 N kryqzimin e paraqitur n fig.648
Prgjigje t sakta 1. mjeti B duhet ti jap prparsi gjitha mjeteve t tjera
D

2. tramvaji T kalon i pari


3. mjeti B duhet t kaloj i fundit
4. mjeti P duhet ti jap prparsi mjeteve T dhe G
5. mjetet duhet t kalojn n rradhn: T,G,P,B
6. mjeti G duhet t pres kalimin e mjetit T
Prgjigje t gabuara 1. tramvaji T duhet t`i jap prparsi mjetit B,pasi ky lviz drejt
2. mjeti G mund t kaloj i pari
3. mjeti P mund t zr i pari kryqzimin dhe t ndaloj n qendr t tij
4. tramvaji T mund t zr i pari kryqzimin, por duhet t ndaloj n qendr
t tij
5. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: T,P,G,B
222
6. mjeti P kalon pas mjetit T,pasi krahun e djatht e ka t lir

Fig. 649
Pyetsori 483 N kryqzimin e paraqitur n fig. 649
Prgjigje t sakta 1. mjeti P e ka prshkruar kryqzimin gabim

R
2. mjeti O e ka prshkruar kryqzimin ne rregull
3. mjetet e kalojn kryqezimin njkohsisht nese P do ta linte qendrn n
krahun e djatht
4. mjeti P duhet ta leje qendrn n t djatht
Prgjigje t gabuara 1. mjeti P e ka prshkruar kryqzimin n rregull

R
2. mjeti O e ka prshkruar kryqzimin gabim
3. mjetet duhet ta ln rrethin n t majt

T
H
Fig.650. Radha e prparsis : L,E,N,R
Pyetsori 484 N kryqzimin e paraqitur n fig. 650,
Prgjigje t sakta 1. mjeti L kalon i pari kryqzimin
2. mjeti E duhet ti jap prparsi mjetit L
S

3. mjeti R duhet t pres kalimin e mjeteve E dhe N


4. mjeti E ka prparsi ndaj trojlebusit R
5. mjeti R kalon i fundit kryqezimin
6. mjeti N u jep prparesi mjeteve Ldhe E
P

Prgjigje t gabuara 1. mjeti R ka prparsi ndaj mjeteve t tjera


2. mjeti E duhet t pres kalimin e mjetit R
3. mjeti L duhet t pres kalimin e mjetit R
4. mjeti E duhet t pres kalimin e mjeteve N dhe R
D

5. mjetet L dhe R kalojn njkohsisht


6. mjeti L dhe N kalojn njkohsisht

223
Figura. 651. Radha e prparsis : mjetet D, E dhe S njkohsisht, A
Pyetsori 485 N kryqzimin e paraqitur n fig.651
Prgjigje t sakta 1. mjeti D kalon kryqzimin i pari
2. mjeti A kalon kryqzimin i fundit
3. mjetet E dhe S lvizin n t njjten koh

R
4. mjetet E dhe S lvizin pas mjetit D
5. mjeti A duhet t kthehet duke e ln qendrn e kryqzimit n krahun tij t
djatht
Prgjigje t gabuara 1. mjeti D dhe A kalojn kryqzimin n t njejten koh

R
2. mjeti A kalon kryqzimin i pari
3. mjeti E kalon i pari, sepse ka drejtimin e lvizjes drejt
4. mjeti S i jep prparsi mjetit A
5. mjetet kalojne kryqzimin sipas rradhs: E,A,S,D

T
H
Figura.652. Radha e prparsis : H,A,F,L
Pyetsori 486 N kryqzimin e paraqitur n fig. 652
Prgjigje t sakta 1. mjeti F duhet t pres kalimin e mjetit A
S

2. mjeti L duhet t pres kalimin e mjeteve H, A dhe F


3. mjeti A duhet t pres kalimin e mjetit H
4. mjeti L kalon i fundit
5. mjeti H kalon i pari
Prgjigje t gabuara 1. mjetet kalojn sipas rradhs: A,F,L,H
P

2. mjeti F mund t kaloj i pari


3. mjeti H duhet t pres kalimin e mjetit L
4. mjeti H duhet t pres kalimin e mjetit A
5. mjeti A duhet t pres kalimin e mjetit F
D

Fig.653 Radha e prparsis : G,B,D,N


Pyetsori 487 N kryqzimin e paraqitur n fig.653
Prgjigje t sakta 1. mjeti G sht futur n kryqzim dhe kalon i pari
2. rradha e kalimit t mjeteve sht: G,B,D,N
224
3. mjeti N e l kryqzimin i fundit
4. mjeti D kalon mbas mjetit B
Prgjigje t gabuara 1. rradha e kalimit t mjeteve sht N,D,B,G
2. mjeti N kalon i pari
3. mjeti G kalon i fundit duke u dhn prparsi mjeteve B,D,N
4. mjeti D i jep prparsi mjetit N
5. mjetet B dhe D u japin prparsi mjeteve G dhe N

R
Figura 654. Radha e prparsis : C,R,A,H

R
Pyetsori 488 N situatn e paraqitur n fig.654
Prgjigje t sakta 1. mjeti A duhet t pres kalimin e mjeteve C dhe R
2. mjetet kalojn n rradhn: C,R,A,H
3. mjeti H duhet t pres kalimin e mjeteve C,R,A
4. mjeti H kalon i fundit

Prgjigje t gabuara
T
5. mjeti R duhet t pres kalimin e mjetit C
6. mjeti C kalon i pari
1. mjetet kalojn n rradhn: C,R,H,A
2. mjeti C duhet t pres kalimin e mjetit H
H
3. mjeti A duhet t pres kalimin e mjetit H
4. mjeti R duhet t pres kalimin e mjeteve H dhe A
5. mjeti C duhet t pres kalimin e mjeteve R,A,H
6. mjeti R duhet t pres kalimin e mjetit A
S
P

Figura 655. Radha e prparsis : S,A,E,R


Pyetsori 489 N kryqzimin e paraqitur n fig. 655
D

Prgjigje t sakta 1. mjeti S kalon para mjetit R


2. mjeti S kalon para t gjitha mjeteve t tjera
3. mjetet kalojn sipas rradhs: S, A, E, R
4. mjeti A duhet ti jap prparsi mjetit S
5. mjeti R kalon i fundit
Prgjigje t gabuara 1. mjeti E duhet t pres t kaloj mjeti R
2. mjeti R mund t kaloj i pari kryqzimin dhe t ndaloj n qendr t
tij
3. mjeti A duhet t kaloj pas mjetit E
4. mjeti A duhet t kaloj i fundit
225
5. mjetet duhet t kalojn sipas ksaj rradhe: E, R, S, A
6. mjeti A duhet t pres t kalojn mjetet S dhe E

Fig . 656 Radha e prparsis sht : C,M


Pyetsori 490 N kryqzimin e paraqitur n fig.656

R
Prgjigje t sakta 1. mjeti M i jep prparsi mjetit C
2. mjeti M duhet ti jap prparsi mjetit C
3. rradha e prparsis sht: C,M
4. mjeti C vazhdon lvizjen duke u siguruar q mjeti M po zbaton

R
sinjalin e dhnies s prparsis
Prgjigje t gabuara 1. mjeti M kalon i pari kryqzimin pr arsye se ai sht motor
2. mjeti C kalon i fundit kryqzimin
3. drejtuesi i mjetit C, sapo shikon sinjalin vertikal sht i detyruar t
ndaloj
T4. vija ndarse me trekndesha, me kulme t drejtuara nga drejtuesi i
mjetit, nuk e detyron drejtuesin e mjetit M t jap prparsi
5. rradha e kalimit t mjeteve sht: M,C
H
S

Fig. 657. Radha e prparsis : R,A,C


Pyetsori 491 N kryqzimin e paraqitur n fig. 657
P

Prgjigje t sakta 1. mjeti A kalon kryqzimin pas mjetit R


2. mjeti R nuk duhet ti jap prparsi asnj mjeti tjetr
3. mjeti C duhet ti jap prparsi mjetit A
4. mjetet kalojn kryqzimin sipas rradhs: R, A, C
1. mjeti C nuk duhet ti jap prparsi asnj mjeti tjetr
D

Prgjigje t gabuara
2. mjetet R dhe C kalojn njkohsisht kryqzimin
3. mjetet kalojn kryqzimin sipas rradhs: R, C, A
4. mjeti R duhet t pres t kalojn mjetet C dhe A

226
Fig. 658 Radha e prparsis , mjetet : C dhe L, B
Pyetsori 492 N kryqzimin e paraqitur n fig.658
Prgjigje t sakta 1. radha e kalimit sht: mjetet : C dhe L, kalojn njkohsisht, pastaj kalon
mjeti B
2. mjeti B e kalon kryqzimin i fundit

R
3. mjeti B e ka t djathtn e tij t bllokuar nga mjeti L
4. nse nisen njkohsisht, mjetet C dhe L nuk e pengojn njri tjetrin
Prgjigje t gabuara 1. rradha e kalimit sht: B, L , C
2. mjeti C kalon i fundit n kryqzim duke ju dhn prparsi mjeteve B dhe L

R
3. mjetet B dhe C kalojn njkohsisht, pasi trajektoret e lvizjes s tyre nuk
ndrpriten
4. mjeti B kalon kryqzimin i pari

T
H
Figura 659. Rregulli i prparsis : R,A,C
Pyetsori 493 N kryqzimin e paraqitur n fig.659
Prgjigje t sakta 1. mjetet C kalon pas mjetit A
2. mjeti R kalon para mjetit A
S

3. mjeti R nuk duhet ti jap prparsi asnj mjeti tjetr


4. mjetet kalojn sipas rradhs: R,A,C
Prgjigje t gabuara 1. mjeti C nuk duhet ti jap prparsi asnj mjeti tjetr
2. mjeti C dhe R kalojn njkohsisht, pasi lvizin paralelisht
P

3. mjetet kalojn sipas rradhs: R,C,A


4. mjeti R duhet t kaloj i fundit
D

Fig. 660. Radha e prparsis : H,D,B


Pyetsori 494 N kryqzimin e paraqitur n fig. 660
Prgjigje t sakta 1. mjeti D e kalon i dyti kryqzimin
2. mjeti H, lviz i pari pasi ka krahun e djatht t lir
3. mjeti D duhet t`i jap prparsi mjetit H, pasi sht n t djatht
4. mjeti H, e kalon i pari kryqzimin

227
5. mjetet e prshkojn kryqzimin sipas ksaj rradhe: H,D,B
Prgjigje t gabuara 1. mjeti D duhet t pres t kaloj mjeti B
2. mjetet e ln kryqzimin sipas rradhs: H, B, D
3. mjeti B ka t drejtn e prparsis ndaj mjetit D
4. mjetet H dhe B mund t kalojn njkohsisht kryqzimin

R
Fig. 661. Radha e prparsis : E,C,L
Pyetsori 495 N kryqzimin e paraqitur n fig.661
Prgjigje t sakta 1. mjeti E nuk duhet ti jap prparsi asnj mjeti tjetr
2. mjeti C duhet ti jap prparsi mjetit E

R
3. mjeti L duhet t pres t kalojn mjetet E dhe C
4. mjetet duhet t ln kryqzimin sipas rradhs: E, C, L
Prgjigje t gabuara 1. mjeti C duhet t pres t kaloj mjeti L
2. mjeti E kalon i fundit kryqzimin
3. mjetet e ln kryqzimin sipas rradhs: E, L, C
T
4. mjetet C dhe E mund t kalojn njkohsisht
H
S

Figura 662. Rregulli i prparsis : A,E,B


Pyetsori 496 N kryqzimin e paraqitur n fig.662
Prgjigje t sakta 1. mjetet E dhe B kalojn pas mjetit A
2. mjeti A e prshkon i pari i pari kryqezimin
3. mjeti E ka t drejtn e prparsis ndaj mjetit B
P

4. mjeti E kalon para mjetit B, por pas mjetit A


5. mjeti B e prshkon i fundit kryqezimin
Prgjigje t gabuara 1. mjeti B e kalon i pari kryqzimin
2. mjeti A duhet ti jap prparsi mjetit B
D

3. mjeti B nuk duhet ti jap prparsi mjetit E


4. mjetet A dhe B e kalojn njkohsisht kryqzimin
5. rradha e kalimit sht: A, B, E

228
Fig. 663. Radha e prparsis : R,B,D,T
Pyetsori 497 N kryqzimin e paraqitur n fig. 663
Prgjigje t sakta 1. mjeti T kalon i fundit
2. rradha e prparsis s mjeteve sht: R, B, D, T
3. mjeti B e prshkon i dyti kryqzimin

R
4. mjeti D e prshkon i treti kryqzimin
Prgjigje t gabuara 1. mjeti R e kalon i dyti kryqzimin, pas mjetit T
2. mjetet T dhe B, e prshkojn njkohsisht kryqzimin
3. mjeti D duhet t`i jap prparsi mjetit T, pasi lviz drejt
4. rradha e kalimit t mjeteve sht: R, T, D, B

R
Pyetsori 498
T
Fig.664. Radha e prparsis : S,B,L,D
N kryqzimin e paraqitur n fig. 664
H
Prgjigje t sakta 1. mjeti B e kalon i dyti kryqzimin
2. rradha e kalimit t mjeteve sht: S, B, L, D
3. mjeti L e kalon kryqzimin, para mjetit D
4. duhet t zbatohet rregulli i dhnies s prparsis nga e djathta
S

Prgjigje t gabuara 1. rradha e kalimit t mjeteve sht: S, B, D, L


2. mjeti D dhe S kalojn njkohsisht, pasi trajektoret e lvizjes s tyre nuk
ndrpriten
3. mjeti B kalon pas mjetit L
4. mjeti L sht i fundit n rradh pr t kaluar kryqzimin
P
D

Fig.665. Rregulli prparsis : A,E,V,H,C


Pyetsori 499 N kryqzimin e paraqitur n fig. 665
Prgjigje t sakta 1. mjeti V ka t drejtn e prparsis ndaj mjetit H
2. mjeti C duhet ti jap prparsi mjetit H
3. mjeti E duhet t kaloj pas mjetit A
4. mjeti H, rradhitet i katrti pr t kaluar kryqzimin
5. mjeti A duhet t kaloj i pari
Prgjigje t gabuara 1. mjetet e ln kryqzimin sipas rradhs: A,H,C,E,V
229
2. mjetet e ln kryqzimin sipas rradhs: A, E,C,V,H
3. mjeti V duhet t pres q t kalojn mjetet: A,E,H
4. mjetet A,V dhe C mund t kalojn njkohsisht
5. mjeti C dhe V, mund t kalojn njkohsisht

Fig.666 Radha e kalimit sht : N dhe A njkohsisht, C

R
Pyetsori 500 N kryqzimin e paraqitur n fig. 666
Prgjigje t sakta 1. mjetet A dhe N e kalojn kryqzimin njkohsisht
2. mjeti C kalon pas mjeteve A dhe N
3. mjeti C kalon kryqzimin i fundit
4. mjeti C i jep prparsi mjetit A

R
5. mjetet kalojn sipas rradhs: N dhe A njkohsisht, C
Prgjigje t gabuara 1. mjetet kalojn sipas rradhs: A,C,N
2. mjeti C kalon i pari duke i liruar kryqzimin atyre A dhe N
3. kemi nj situat t rregulluar me sistem sinjalistik horizontal

T
4. mjeti A e ka t djathtn e bllokuar nga mjeti C
5. mjeti N ka ndaluar n kryqzim si rezultat i sinjalit Jep Prparsi
H
Fig.667: Rregulli i prparsis sht : C, A, P
S

Pyetsori 501 Ne kryqzimin e paraqitur n fig 667


Prgjigje t sakta 1. mjetet C kalon kryqzimin i pari
2. mjeti A kalon para mjetit P
3. mjeti P e kalon kryqzimin pas mjeteve C dhe A
P

4. mjeti P e kalon kryqzimin i fundit


5. mjeti C ka prparsi ndaj mjetit A
Prgjigje t gabuara 1. mjetet C dhe P kalojn n t njjten koh
2. mjeti C e kalon kryqzimin i fundit
D

3. mjeti A e kalon kryqzimin i fundit


4. mjeti P kalon kryqzimin i pari
5. mjeti C i jep prparsi mjetit A

Fig.668: Rregulli i prparsis sht : S,N,C


Pyetsori 502 Ne kryqzimin e paraqitur n fig 668
Prgjigje t sakta 1. mjetet kalojn sipas rradhs: S,N,C
230
2. mjetet C dhe N e kan krahun e djatht t bllokuar
3. mjeti S e kalon kryqzimin i pari
4. mjeti C e kalon kryqzimin i fundit
5. mjeti N ka prparsi ndaj mjetit C
Prgjigje t gabuara 1. mjetet kalojn sipas rradhs: C,N,S
2. mjeti C e kalon kryqzimin i pari, pasi nuk ka mjete n krahun e majt
3. mjeti S e kalon kryqzimin i fundit
4. kalimi i mjeteve N,S,C bhet duke ndjekur sinjalistikn semaforike
5. mjeti S i jep prparsi mjetit N

R
R
Figura.669. Radha e prparsis : C,A,L,R,E
Pyetsori 503 N kryqzimin e paraqitur n fig. 669
Prgjigje t sakta 1. mjeti C duhet t kaloj i pari
2. mjeti A duhet t kaloj pas mjetit C
3. mjeti E duhet tu jap prparsi mjeteve L dhe R

Prgjigje t gabuara
T
4. mjeti A duhet t kaloj para mjetit L
5. mjeti L duhet t kaloj para mjetit R
6. mjeti L duhet t kaloj pas mjetit A
1. mjetet duhet t kalojn sipas rradhs: E,C,A,L,R
H
2. mjeti A duhet t pres t kaloj mjeti E
3. do mjet mund t zr kryqzimin dhe t ndaloj n qendr t tij
4. mjetet C dhe R duhet t kalojn njkohsisht, pas kalimit t mjetit A
S

Pyetsori 504 Bordura e trotuarit me shirit me ngjyrt verdh e t zez t paraqitura n


fig. 670
P

Prgjigje t sakta 1. tregon ndalimin e qndrimit t mjeteve


2. tregon ndalimin e pushimit t mjeteve
3. tregon ndalimin e qndrimit t mjeteve, prgjat segmentit t shnuar.
Prgjigje t gabuara 1. tregon vendpushimin e autoveturave me orar t prcaktuar
2. tregon vendpushim pr autoveturat Taksi
D

3. tregon vendpushim t autoveturave,paralel me trotuarin


4. tregon vendqndrim pr autoveturat Taksi
5. tregon stacionimin e veturave Taksi, vertikalisht me trotuarin
6. tregon nj penges n an t karrexhats
7. tregon se ka punime n rrug
8. tregon nj vendpushim, pr mjetet e invalidve

231
KREU VI

SINJALE T VENDOSURA N KROSKOTIN E MJETIT

Pyetsori 505 Simboli n figurn nr. 695

R
Prgjigje t sakta 1. vendoset n komandn e fenerve t largsise (dritave t gjata)
2. tregon komandn q ndez dritat e fenerve t largsis
3. sht i vendosur edhe ne kroskot bashke me llambn spiune me ngjyre blu
4. vendoset n elsin q ndez dritat e fenerve t largsis

R
5. bhet i dukshm ne kroskot kur sht ndezur llamba spiune e fenerve t
largsis
Prgjigje t gabuara 1. bhet i dukshm kur ndizet nj llamb spiune me ngjyr t verdh
2. tregon komandn q ndez dritat jo verbuse
3. tregon elsin ku ndizen fenert joverbues t mjetit

T
4. i bn t ditur drejtuesit t mjetit q duhet t ndez dritat
5. tregon llambn spiune t fenerve mjegullars t prparm
H
S

Pyetsori 506 Simboli n figurn nr. 696


Prgjigje t sakta 1. vendoset n komandn e fenerve joverbues
2. tregon komandn pr ndezjen e fenerve joverbues
P

3. shfaqet n llambn spiune kur ndizen fenert joverbues


4. vendoset bashk me llambn spiune me ngjyr jeshile dhe dallohet kur
ndizen fenert joverbues (dritat e shkurtra)
Prgjigje t gabuara 1. sht e vendosur n nj llamb spiune me ngjyr blu
2. tregon komandn e fenerve mjegullars
D

3. vendoset n llambn spiune t ndezjes s fenerve t largsis


4. tregon, kur sht me drit pulsuese, sinjalin e drejtimit t aktivizuar
5. sinjalizon ndezjen e fenerve t pasm mjegullars

232
Pyetsori 507 Simboli i paraqitur n fig. 697
Prgjigje t sakta 1. tregon komandn e sinjaleve treguese t drejtimit
2. vendoset edhe ne kroskot mbi nj llamb spiune me ngjyr jeshile
3. vendoset ne kroskot bashke me nje llamb spiune, me drit pulsuese, e
sinjaleve treguese t drejtimit

R
4. sht i vendosur n nj llamb spiune q ndizet kur aktivizohen sinjalet e
drejtimit
5. i vendosur n llambn spiune t ndezur shrben edhe pr t kujtuar
drejtuesin e mjetit, se pas manovrs duhet t fik sinjalet e drejtimit
Prgjigje t gabuara 1. sinjalizon funksionimin e dritave t pozicionit

R
2. sht i vendosur n nj llamb spiune me ngjyr t kuqe
3. tregon komandn e ndezjes s dritave t pozicionit
4. sht e lidhur me llambn spiune q ndizet kur ndizen dritat e pozicionit

T
H
Pyetsori 508 Simboli i paraqitur n fig. 698
Prgjigje t sakta 1. tregon komandn e sinjalit t emergjencs (sinjali i ndritshm i rrezikut)
2. vendoset n nj els q bn ndezjen e njkohshme t katr sinjaleve t
S

drejtimit
3. vendodet bashke me llambn spiune t sinjalit t emergjencs
4. sht nj llamb spiune q ndizet me nj drit pulsuese n kohn kur t
katr sinjalet e drejtimit jan t ndezura
P

5. tregon komandn q vihet n veprim n rast emergjence


Prgjigje t gabuara 1. tregon komandn e pajisjes q ndez fenert e largsis
2. sht komand q zvendson trekndshin e rrezikut t mjetit t ndaluar
3. prdoret vetm kur mjeti vendoset n pushim n rresht t dyt
D

4. sht e lidhur me llambn spiune t frenave t dors t aktivizuar


5. sht trekndshi i lvizshm i rrezikut q prdoret kur mjeti sht i
ndaluar

Pyetsori 509 Simboli n fig.699


Prgjigje t sakta 1. tregon komandn q aktivizon fshirset e xhamit t prparm
2. nuk vendoset n llamb spiune
233
3. vendoset n komandn e pajisjes s fshirjes s xhamit t prparm
4. mund t jet vendosur n nj els
5. mund t jet vendosur n levn q aktivizon fshirsen e xhamit t
prparm
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n llambn spiune q aktivizohet kur fshijm xhamin e par
2. tregon komandm pr larjen e xhamit t par
3. vendoset n nj llamb spiune q tregon rastet e defekteve t fshirses s
xhamit
4. sht e lidhur me nj llamb spiune me ngjyr t verdh
5. tregon llambn spiune t aktivizimit t fshirses s xhamave t pasm

R
R
Pyetsori 510 Simboli i paraqitur n fig. 701
Prgjigje t sakta 1. tregon vendkomandn e larjes dhe fshirjes s xhamit t prparm
2. tregon elsin pr vnien n pun t fshirses dhe larjes s xhamit t

T prparm
3. mund t vendoset bashk me nj llamb spiune me ngjyr t verdh n
kroskot q ndizet kur bie niveli i lngut
4. vendoset n elsin pr aktivizimin e fshirjes dhe larjes s xhamit t
H
prparm
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n komandn pr larjen e xhamit t pasm
2. tregon komandn e fshirjes dhe larjes s xhamit t pasm
3. sinjalizon q po mbaron lngu lars i xhamave
S
P

Pyetsori 511 Simboli i paraqitur n fig. 702


Prgjigje t sakta 1. tregon vendkomandn e pajisjes s sinjalizimit zanor
D

2. tregon vendin ku aktivizohet sinjalizimi zanor (me bori) i mjetit


3. nuk vendoset n llamp spiune
4. vendoset te elsi apo butoni q aktivizon borin e mjetit
Prgjigje t gabuara 1. t detyron ti biesh boris
2. vendoset n llambn spiune q tregon se boria e mjetit nuk funksionon
3. ndizet sa her q ka defekt t pajisjes s sinjalizimit zanor (boris)
4. vendoset mbi llamb spiune me ngjyr t kuqe

234
Pyetsori 512 Simboli i paraqitur n fig. 703
Prgjigje t sakta 1. mbi llambn spiune t ndezur, tregon se karburanti sht n mbarim
2. vendoset mbi nj llamb spiune
3. kur llamba spiune sht e ndezur, tregon q mjeti sht me rezervn e
karburantit

R
Prgjigje t gabuara 1. sht vendosur mbi nj llamb spiune me ngjyr jeshile
2. tregon vndin ku mbushet depozita e karburantit
3. tregon q ndalohet duhani

R
Pyetsori 513
Prgjigje t sakta
T
Simboli i paraqitur n fig.704
1. vendoset mbi nj llamb spiune me ngjyr t kuqe
2. vendoset mbi llambn spiune q ndizet kur rritet mbi norm temperatura e
H
lngut ftohs q qarkullon n motor
3. vendosur n llambn spiune, kur sht e ndezur, tregon q temperatura e
lngut ftohs n motor sht m e lart se sa duhet
Prgjigje t gabuara 1. tregon vendin ku hidhet lng ftohs n radiator
2. tregon nivelin e lngut ftohs n radiator
S

3. tregon temperaturn e vajit lubrifikues n motor


4. identifikon treguesin e temperaturs s vajit lubrifikues q qarkullon n
motor
5. mund t tregoj edhe rritjen e teprt t temperaturs s vajit q qarkullon
P

n kutin e shpejtsis
6. sht llamb spiune me ngjyr t verdh
D

Pyetsori 514 Simboli i paraqitur n fig. 705


Prgjigje t sakta 1. sht i vendosur mbi nj llamb spiune me ngjyr t kuqe
2. kur llamba spiune mbi t ciln sht vendosur ndizet, tregon q dinamoja e
rryms nuk on rrym te bateria
3. nse llamba spiune mbi t ciln sht vendosur ndizet, tregon q dinamo
nuk e ngarkon baterin
235
Prgjigje t gabuara 1. nse llamba mbi t ciln sht vendosur ndizet, tregon q bateria sht
komplet e shkarkuar
2. nse llamba spiune mbi t ciln sht vendosur ndizet, duhet ndrruar
menjher bateria
3. nse llamba spiune mbi t ciln sht vendosur ndizet, tregon q bateria po
ngarkohet nga motorino
4. kur llamba spiune mbi t ciln sht vendosur, tregon q duhet t marrim
nj bateri t re
5. tregon q kemi nj defekt n sistemin e shprndarjes s karburantit

R
Pyetsori 515 Simboli i paraqitur n fig.706

R
Prgjigje t sakta 1. me llambn spiune t fikur dhe motor t ndezur, tregon q presioni i vajit
n motor sht n vlera normale
2. me llambn spiune t ndezur gjat puns s motorit, tregon q presioni i
vajit lubrifikues n motor sht i pamjaftueshem
3. nse llamba spiune mbi t ciln sht vendosur qndron e ndezur duhet t

Prgjigje t gabuara
T fikim motorin pr t shmangur dmtimet e rnda n t
4. sht i vendosur n nj llamb spiune me ngjyr t kuqe
1. vendoset n nj llamb spiune me ngjyr t verdh t fort
2. me llamp spiune t ndezur, tregon q temperatura e vajit sht m e lart
H
se sa duhet
3. kur ndizet llamba spiune mbi t ciln sht vendosur, tregon q motori
harxhon shum vaj
4. kur llamba spiune mbi t ciln sht vendosur ndizet, tregon q vaji i
kutis s shpejtsis sht shum i trash
S

5. kur llamba bhet e kuqe, tregon q ka defekt n frena


6. vendoset n nj llamb spiune q kontrollon nivelin e vajit n motor
P

Pyetsori 516 Simboli i paraqitur n fig.707


Prgjigje t sakta 1. sht i vendosur n kroskot mbi nj llamp spiune
D

2. kur llamba mbi t ciln sht vendosur ndizet, tregon se duhet vn rripi i
sigurimit
3. kur drejtuesi i mjetit dhe pasagjeri i mundshm vendosin rripin e sigurimit,
llampa mbi t ciln sht vendosur fiket
4. sht vendosur mbi nj llamp me ngjyr t kuqe
5. kur llampa mbi t ciln sht vendosur ndizet, mund t tregoj se
pasagjeri nuk ka vendosur rripin e sigurimit
Prgjigje t gabuara 1. me llamp t ndezur tregon se e kemi vn rripin e sigurimit
2. tregon se, kur ecim me shpejtsi t ult, sht e lejuar t udhtojm pa
vendosur rripin e sigurimit

236
3. sht simbol q tregon se duhet t vendosin rripin e sigurimit edhe fmijt
nn moshn 12 vje
4. kur llampa mbi t ciln sht vendosur, sht e ndezur tregon se
pasagjeri e ka vendosur rripin e sigurimit

Pyetsori 517 Simboli i paraqitur n fig. 708

R
Prgjigje t sakta 1. tregon komandn q shkrin veshjen e xhamit t pasm nga ngrica
2. dallon komandn q largon veshjen e avujve nga xhami i pasm
3. sht e lidhur me nj llamb spiune q ndizet kur sistemi sht n
funksionim

R
4. sht e vendosur n nj llamb spiune me ngjyr t verdh
5. kur llamba mbi t ciln sht vendosur ndizet tregon se rezistencat termike
t xhamit t pasm jan n pun
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n nj llamb me ngjyr t kuqe, q tregon q pajisja po ngrohet
2. kur llamba mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur tregon se ventilimi

T apo ngrohja e xhamit t prparm sht n funksion


3. tregon komandn q shkrin veshjen e xhamit t prparm nga ngrica
4. vendoset mbi nj llamb spiune q ndizet kur aktivizojm rezistencat
termike pr largimin e veshjes se avullit nga xhami i prparm
H
S

Pyetsori 518 Simboli i paraqitur n fig. 709


Prgjigje t sakta 1. tregon komandn e pajisjes q largon veshjen e xhamit t prparm nga
P

ngrica
2. vendoset mbi nj llamb spiune q ndizet kur sistemi sht n funksionim
3. esht i vendosur n nj llamb spiune me ngjyr t verdh
4. kur llampa mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur tregon se ventilimi
D

apo ngrohja e xhamit t prparm jan n funksion


5. vendoset mbi nj llamb spiune q ndizet kur aktivizojm sistemin pr
largimin e veshjes s avullit nga xhami i prparm
6. vendoset mbi nj llamb spiune q ndizet kur aktivizojm sistemin pr
shkrirjen e veshjes nga ngrica n xhamin e prparm
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n nj llamb me ngjyr t kuqe, q tregon se pajisja po ngrohet
2. kur llamba mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur tregon q rezistenca
termike e xhamit t pasm sht n funksion
3. tregon komandn e pajisjes q shkrin veshjen e xhamit t pasm nga ngrica
4. vendoset mbi nj llamb spiune q ndizet kur aktivizojm rezistencat
termike pr largimin e veshjes s avullit nga xhami i pasm

237
Pyetsori 519 Simboli n fig. 713
Prgjigje t sakta 1. tregon vendin e komandimit t dritave t pozicionit
2. kur llamba treguese n kroskot sht e ndezur, tregon se jan ndezur dritat
e pozicionit
3. vendoset mbi elsin e komandimit t dritave t pozicionit

R
4. vendoset mbi nj llamb treguese me ngjyr jeshile n kroskot
Prgjigje t gabuara 1. tregon vendin e komandimit t dritave t kabins
2. vendoset mbi celsin e komandimit t dritave t gjata
3. kur llamba mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur tregon pr nj

R
zvoglim t ndotjes s mjedisit

Pyetsori 520
Prgjigje t sakta
T
Simboli n fig. 714
1. tregon vendin e komandimit t celsit t dritave
H
2. kur llamba treguese n kroskot mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur,
tregon se mund t prdorim dritat verbuese ose joverbuese
3. mund t vendoset mbi elsin e prgjithshm ose n kroskot bashk me
llambn spiune
Prgjigje t gabuara 1. tregon vendin e komandimit t dritave t kabins
S

2. vendoset mbi elsin e komandimit t dritave t pozicionit


3. tregon celsin e komandimit t dritave t largsis
4. kur llamba mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur tregon pr ndonj
llamb t djegur
P
D

Pyetsori 521 Simboli n fig. 715


Prgjigje t sakta 1. tregon vendin e komandimit t dritave t parkimit
2. kur llampa treguese n kroskot mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur,
tregon se jan ndezur dy nga dritat e pozicionit
3. ka nj pozicion ku ndizen dy dritat e krahut t majt, pr rastin kur e kemi
parkuar mjetin natn, n krahun e djatht t rrugs
4. ka nj pozicion ku ndizen dy dritat e krahut e djatht, pr rastin kur e kemi
parkuar mjetin natn, n krahun e majt t rrugs

238
Prgjigje t gabuara 1. tregon se duhen ndezur dritat
2. vendoset mbi elsin e komandimit t fenerve verbues
3. ka nj pozicion ku ndizen dy fenert e krahut t majt, pr rastin kur
parkojm natn n krahun e djatht

Pyetsori 522 Simboli n fig. 716

R
Prgjigje t sakta 1. kur llamba treguese mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur tregon se
sht ingranuar marshi i lvizjes prapa
2. vendoset edhe ne kroskotin e mjeteve me kuti shpejtsie automatike
3. prdoret n mjetet me ingranim automatik t marsheve t lvizjes
4. tregon se kur leva e ndrrimit t marsheve vihet n kt pozicion, ndizet

R
edhe drita e ndriimit prapa
Prgjigje t gabuara 1. tregon vendin e komandimit t dritave t pasme t mjetit
2. vendoset mbi elsin e komandimit t fenerve verbues
3. prdoret vetm pr mjetet me ingranim automatik t marsheve t lvizjes

T
4.
5.
kur llamba sht e ndezur, tregon se duhet t ingranohet marshi i pasm
tregon vendin e komandimit t kutis shtes t shpejtsis (ridotos) pr
mjetet me dy diferencial
H
Pyetsori 523 Simboli i paraqitur n fig. 717
S

Prgjigje t sakta 1. vendoset n komandn e ndezjes s dritave t pasme pr mjegulln


2. vendoset mbi nj llamp spiune me ngjyr t verdh
3. tregon llampn spiune t dritave t pasme pr mjegulln
4. tregon komandn e ndezjes s dritave t pasme pr mjegulln
P

5. vendoset mbi nj llamp spiune n kruskot


Prgjigje t gabuara 1. dallon nj llamb spiune me ngjyr blu
2. sht i vendosur n nj llamb spiune me ngjyr jeshile
3. sht i vendosur n komandn e ndezjes s dritave t prparme
D

mjegullarse
4. sht i vendosur n llambn spiune t dritave t largsis (fenert verbues)
5. dallon llambn spiune t ndezjes s fenerve t prparm kundr mjegulls

239
Pyetsori 524 Simboli i paraqitur n fig. 718
Prgjigje t sakta 1. sht i vendosur n komandn q ndez fenert mjegullars t prparm
2. sht i vendosur mbi nj llamb me ngjyr jeshile
3. vendoset mbi nj llamb spiune n kruskot
4. sht i vendosur n nj llamb spiune pr ndezjen e dritave t prparme
kundr mjegulls
5. dallon komandn e ndezjes s fenerve t prparm kundr mjegulls

R
Prgjigje t gabuara 1. sht i vendosur n komandn q ndez fenert e pasm kundrmjegulls
2. dallon nj llamb spiune t ndezjes s dritave t pasme kundr mjegulls
3. sht e lidhur me nj llamb me ngjyr t verdh
4. sht nj llamb spiune q dallon ndezjen e fenerve t prparm

R
joverbues
5. sht i vendosur n nj llamb spiune pr ndezjen e dritave joverbuese t
prparm

T
H
Pyetsori 525 Simboli n fig. 719
Prgjigje t sakta 1. tregon vendin e komandimit t elsit t larsit t xhamave t fenerve
2. vendoset mbi elsin e komandimit t larsit t xhamave t fenerve
S

3. prdoret gjat lvizjes n mot me lagshtir


Prgjigje t gabuara 1. tregon vendin e komandimit t dritave t kabins
2. vendoset mbi elsin e komandimit t dritave t gjata
3. prdoret kur rimorkiojm nj mjet me difekt
P

4. kur llamba sht e ndezur, tregon pr nj zvoglim t ndotjes s mjedisit


5. prdoret deri gjysm ore pas perndimit t diellit
D

Pyetsori 526 Simboli i paraqitur n fig. 720


Prgjigje t sakta 1. sht e vendosur n nj llamb spiune me ngjyr t kuqe
2. kur llamba spiune mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur, tregon q
freni i dors sht i aktivizuar
3. kur llamba spiune sht e ndezur, ju kujton q freni i dors duhet t
240
aktivizohet para nisjes se mjetit
4. vendoset mbi nj llamb spiune, n kruskot
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n llambn spiune t dritave t pozicionit
2. dallon komandn e frenave t shrbimit
3. mund t tregoj edhe ndezjen e dritave t marshit t lvizjes prapa
4. tregon komandn e dritave t pozicionit

R
Pyetsori 527 Simboli i paraqitur n fig. 721
Prgjigje t sakta 1. sht i vendosur n nj llamb spiune me ngjyr t kuqe
2. kur llampa spiune mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur, mund t

R
sinjalizoj nj konsumim t madh t ferrotave apo t tamburve t frenave
3. kur llampa spiune mbi t ciln sht vendosur sht e ndezur mund t ket
rnie t nivelit t lngut t frenave n sistem
4. nse llamba spiune mbi t ciln sht vendosur ndizet, tregon q duhet t

Prgjigje t gabuara T bjm kontroll t sistemit t frenimit


1. sht sinjalizues i nj rreziku t prgjithshm
2. tregon nj vend pr thirje telefonike t ndihms s shpejt n rrug
3. tregon vendin ku sht vendosur fiksja e zjarrit n mjet
4. sht vendosur n nj els komandimi dhe nuk sht nj llamb spiune
H
5. nse llampa mbi t ciln sht vendosur rri e ndezur tregon q ndonj nga
dyert e mjetit nuk sht mbyllur mir

KAPITULLI III
S

MJETET RRUGORE
P

KREU I

KLASIFIKIMI I MJETEVE RRUGORE


D

Pyetsori 528 Ciklomotort


Prgjigje t sakta 1. jan mjete rrugore me motor, me cilindrat deri n 50 cm3, me 2 ose tri
rrota, me nj ndenjse
2. kan vetm nj vend (ndenjse)
3. kan vetm nj motor me cilindrat deri n 50 cc
4. kan aftsi levizse mbi rrug horizontale me shpejtsi deri ne 50 km/or
5. pr t qarkulluar, duhet t pajisen me shenj dalluese identifikimi
6. pr t qarkulluar duhet t pajisen me ertifikat t prshtatshmris
teknike
241
Prgjigje t gabuara 1. jan automjete
2. drejtohen vetm me lejedrejtimi.
3. drejtohen vetm me leje drejtimi t kategoris A
4. prve drejtuesit t tyre, mund t transportojn edhe nj person tjetr.
5. kan me motor me cilindrat mbi 100 cc
6. pr t qarkulluar duhet t pajisen me targ regjistrimi
7. drejtohen vetm me leje drejtimi t kategoris A
8. drejtohen vetm me leje drejtimi t kategoris B

Pyetsori 529 Bjn pjes n grupin e motomjeteve


Prgjigje t sakta 1. motort me dy rrota, t prcaktuar pr transport njerzish, por jo m

R
shum se dy, duke prfshir edhe drejtuesin e tyre.
2. motort me kosh, t pajisur me karroceri t prshtatshme pr t mbajtur
katr persona, prfshi edhe drejtuesin e mjetit.
3. mjetet me tri rrota, t prcaktuara pr transport t przier

R
4. motokarrot , t destinuar pr transport malli.
5. motoartikulart q jan mototrheqs me gjysmrimokio
Prgjigje t gabuara 1. mjetet q drejtohen vetm me leje drejtimi t kategoris B
2. mjetet q drejtohen vetm me leje drejtimi t kategoris A
3. mjetet e destinuara vetm pr transport pasagjersh

T
4.
5.
mjetet e destinuara vetem pr transport mallrash
mjetet rrugore me motor, pesha maksimale me ngarkes e t cilve nuk
duhet t jet m e madhe se 3.5 ton
H
Pyetsori 530 Bjn pjes n grupin e automjeteve
Prgjigje t sakta 1. autoveturat
2. autobusat
3. kamiont
4. trheqsat
S

5. automjetet pr transport t veant


6. automjetet pr transport t przier
7. makinat e ngarkim transportit
8. autokampet
P

9. artikulart
10. gjysmrimorkiatort
11. autotrenat
Prgjigje t gabuara 1. trolejbust
D

2. makinat teknologjike
3. autokarrot
4. mjetet rrugore t veanta
5. rimorkiot
6. t gjitha mjetet me motor me t paktn katr rrota
7. traktort bujqsor me goma pneumatike
8. motopirunt e prcaktuar pr lvizjen e sendeve
9. makinat q prdoren pr rivendosjen e trafikut
10. karrelat, si mjete shtes e mjetit baz kur nuk kan m shum se dy rrota
11. rimorkiot

242
Pyetsori 531 Rimorkiot
Prgjigje t sakta 1. jan mjetet t destinuara pr tu trhequr nga automjetet dhe trojlebuzat,
prve artikularve
2. prdoren edhe pr transport pasagjersh
3. mund t prdoren pr transport mallrash
4. mund t prdoren pr transport t veant
5. prfshijn edhe gjysmrimorkiot
6. prfshijn edhe rimorkiot kamp me nj ose me dy akse
7. prfshijn edhe rimorkiot pr transport t pajisjeve turistike me nj ose me
dy akse
Prgjigje t gabuara 1. jan edhe mjetet vetlvizse

R
2. jan mjetet t prcaktuara pr tu trhequr edhe nga artikulart
3. jan mjetet me nj aks pr transport pasagjersh
4. jan edhe mjete t trhequra pr transport t przier, njerzish dhe
mallrash
5. jan edhe mjete t pajisura me sistem drejtimi

R
KREU II

T
NORMAT KONSTRUKTIVE T PAJIMIT, KONTROLLET TEKNIKE PR QARKULLIMIN,
DOKUMENTET E QARKULLIMIT DHE REGJISTRIMIT

SISTEMET E PAJIMIT T MJETEVE RRUGORE ME MOTOR DHE RIMORKIOVE T TYRE


H
Pyetsori 532 Bn pjes n sistemet e pajimit t mjeteve rrugore me motor
Prgjigje t sakta 1. sistemi i sinjaleve pamore dhe ndriuese
2. sistemi i shuarjes se zhurmave dhe shkarkimit, n motort me djegie t
brendshme
S

3. sistemi i sinjalizimit zanor


4. sistemi i shikimit prapa
5. gomat ose sistemet ekuivalente me to
6. pr automjetet, sinjali i lvizshm i rrezikut
P

7. pr automjetet, kutia e ndihms s shpejt


Prgjigje t gabuara 1. edhe kutia e ndihms s shpejt n t gjitha rastet
2. n t gjitha rastet edhe mekanizmi i qndrimit
3. edhe sistemi i lvizjes mbrapa pr t gjitha rastet
D

KONTROLLI TEKNIK

Pyetsori 533 Kontrolli teknik


Prgjigje t sakta 1. sht detyrim ligjor pr t gjitha llojet e mjeteve rrugore me motor dhe
rimorkiot e tyre
2. kryhet nj her n vit pr t gjitha automjetet pr prdorim vetiak
3. sht i detyrueshm edhe pr mjetet e transportit ndrkombtar t mallrave
dhe udhtarve
4. pr kategori dhe destinacione t ndryshme t mjeteve, nuk ka t njjtin afat
243
kohor
5. verifikon nse mjetet garantojn sigurin n qarkullim, si dhe ndotja nuk i
kalon kufijt e caktuar ligjor
6. i mjetit rrugor quhet i prfunduar me lshimin e erifikats pkatse
Prgjigje t gabuara 1. u kryhet vetm mjeteve rrugore me motor
2. sht i detyrueshm vetm pr motomjetet
3. ka t njjtin afat kohor pr t gjitha mjetet rrugore
4. kryhet nj her n vit pr t gjitha mjetet rrugore
5. kryhet do gjasht muaj pr t gjitha mjetet rrugore

R
DOKUMENTET E QARKULLIMIT DHE REGJISTRIMIT

Pyetsori 534 Prfshihet n dokumentacionin pr qarkullim me mjet


Prgjigje t sakta 1. leja e qarkullimit t mjetit
2. leja e drejtimit e vlefshme pr kategorin prkatse t automjetit

R
3. ertifikata e kontrollit teknik
4. ertifikata e sigurimit t detyruar
Prgjigje t gabuara 1. kontrata e fitimit t pronsis s mjetit
2.
T
3.
4.
5.
dokumenti i origjins apo i prejardhjes s mjetit
ertifikata e prputhjes ose e konformitetit
dokumentacioni i zhdoganimit t mjetit
ertifikata e pronsis s mjetit
H
KREU III

QARKULLIMI N RRUG I MAKINAVE BUJQSORE DHE TEKNOLOGJIKE


S

PRMASAT DHE NGARKESA KUFITARE E MAKINAVE BUJQSORE

Pyetsori 535 Traktort bujqsor pr t qarkulluar n rrug me mekanizma t


mbartur nuk lejohet t ken
P

Prgjigje t sakta 1. dalje t perparme t kompleksit bujqsor m t madhe se 60% e


gjatsis s traktorit pa kundrapesha
2. dalje t pasme t kompleksit bujqsor m t madhe se 90% e
gjatsis s traktorit pa kundrapesha
D

3. dalje ansore nga plani gjatsor vertikal i mesit t traktorit m t


madhe se 1.6 meter
Prgjigje t 1. dalje t perparme t kompleksit bujqsor m t madhe se 30% e
gabuara gjatsis s traktorit pa kundrapesha
2. dalje t pasme t kompleksit bujqsor m t madhe se 50% e
gjatsis s traktorit pa kundrapesha
3. dalje ansore nga plani gjatsor vertikal i mesit t traktorit m t
madhe se 2 meter

244
Pyetsori 536 Pesha e prgjithshme, me ngarkes t plot i makinave bujqsore me
rrota duhet t jet
Prgjigje t sakta 1. jo m e madhe se 5 ton kur ato jan me nj aks prve makinave
bujqsore teknologjike me nj aks
2. jo m e madhe se 8 ton kur ato jan dy akse
3. jo m e madhe se 10 ton kur ato jan me tre ose m shum akse me
largsi ndrmjet dy akseve t njpasnjshme m t madhe se 1.2
meter
Prgjigje t 1. deri n 3 ton kur ato jan me nj aks
gabuara 2. deri n 6 ton kur ato jan me dy akse

R
3. deri n 8 ton, kur ato jan me tre a m shum akse

DOKUMENTET E QARKULLIMIT, REGJISTRIMIT DHE PRSHTATSHMRIS TEKNIKE

R
Pyetsori 537 Pajisen me leje qarkullimi dhe targa regjistrimi
Prgjigje t sakta 1. traktort bujqsor
2. makinat bujqsore teknologjike me dy ose me m shume akse
3. rimorkiot bujqsore me pesh t prgjithshme me ngarkes mbi 1.5 ton
Prgjigje t gabuara
T1. makinat bujqsore teknologjike me nj aks
2. makinat bujqsore teknologjike t trhequra
3. rimorkiot bujqsore me pesh t prgjithshme, me ngarkes t plot deri ne
1.5 ton
H
4. vetm traktort bujqsor
5. vetm makinat bujqsore teknologjike me dy ose m shum akse

Pyetsori 538 Pajisen me ertifikat t prshtatshmris teknike


S

Prgjigje t sakta 1. makinat bujqsore teknologjike me nj aks


2. makinat bujqsore teknologjike t trhequra
3. rimorkiot bujqsore me pesh t prgjithshme, me ngarkes t plot deri n
1.5 ton
Prgjigje t gabuara 1. vetm makinat bujqsore teknologjike me nj aks
P

2. vetm makinat bujqsore teknologjike t trhequra


3. rimorkiot bujqsore me pesh t prgjithshme me ngarkes mbi 1.5 ton
4. traktort bujqsor
5. makinat bujqsore teknologjike me dy ose m shum akse
D

Pyetsori 539 Bn pjes n sistemet e pajimit t makinave bujqsore vetlvizese;


Prgjigje t sakta 1. sistemi i sinjaleve pamore dhe ndriuese
2. sistemi i shurjes s zhurmave t motorit
3. sistemi i sinjalizimit zanor
4. sistemi i shikimit prapa
5. rrotat ose zinxhirt e prshtatur pr lvizjen n rrug
6. sistemi i frenimit
7. sistemi i drejtimit

245
8. sistemi i ganxhimit, i heqshm ose i paheqshm
9. sisteme t heqshme pr tu mbrojtur nga pjest e rrezikshme gjat puns
Prgjigje t gabuara 1. pajime q montohen dhe prdoren sipas rastit
2. t njjta pr t gjitha makinat bujqsore
3. sisteme q zgjidhen nga drejtuesi i mjetit

KAPITULLI IV

DREJTIMI I MJETEVE

R
KREU I

LEJA E DREJTIMIT

R
KRKESAT DHE KATEGORIT E LEJEVE T DREJTIMIT

Pyetsori 540 Nj nga kushtet pr tu pajisur me lejedrejtimi sht


Prgjigje t sakta 1. plotsimi i krkesave fizike e psikike, q vrtetohet me ertifikatn
mjeksore t tre mujve t fundit

T 2. t ket mbushur moshn 18 vje, pr t drejtuar motor


3. t ket mbushur moshn 18 vje, pr t drejtuar autovetura
4. t ket mbushur moshn 18 vje, nse krkohet lejedrejtimi t kategoris
A
H
5. t ket mbushur moshn 18 vje, pr t drejtuar mjete me motor, pr t
nse krkohet lejedrejtimi t kategoris B
Prgjigje t gabuara 1. t ket mbushur moshn 16 vje, pr t drejtuar motomjete
2. t ket mbushur moshn 16 vje, pr t drejtuar motoikleta
3. t ket mbushur moshn 21 vje, pr t drejtuar autovetura
S

4. t ket mbushur moshn 21 vje, pr t drejtuar autovetura me (8+1)


vende

Pyetsori 541 Me lejedrejtimi t kategoris


P

Prgjigje t sakta 1. A, lejohet t drejtosh motomjete me pesh pa ngarkes deri n 400 kg


2. B, lejohet t drejtosh autovetura
3. D, lejohet t drejtosh autobusa
4. C, lejohet t drejtosh kamiona
D

5. BE, lejohet t drejtosh autovetura, duke trhequr nj rimorkio jo t leht


6. CE, lejohet t drejtosh kamion q trheq nj rimorkio jo t leht
7. DE, lejohet t drejtosh autobusa q trheqin nj rimorkio jo t leht
8. DE, lejohet t drejtosh autobusa artikular
Prgjigje t gabuara 1. B, lejohet t drejtosh motora
2. B, lejohet t drejtosh kamiona, me pesh me ngarkes mbi 4 ton
3. A, lejohet t drejtosh autovetura me cilindrat deri n 1400 cc
4. BE, lejohet t drejtosh kamiona me rimorkio t leht
5. B, lejohet t drejtosh nj automjet me 9 vende, pa prfshire vendin e
drejtuesit

246
Pyetsori 542 Me lejedrejtimi t kategoris A , lejohet t drejtohen
Prgjigje t sakta 1. motort me kosh
2. motokarrot pr prdorim t veant me pesh bosh deri 400 kg
3. motorat
4. makina bujqsore me pesh pa ngarkes deri n 400 kg
5. motomjetet me pesh pa ngarkes deri n 400 kg
Prgjigje t gabuara 1. makina pastrimi t rrugs n gjendje pune nn 3,5 ton
2. autovetura t vogla me motor jo m shum se 500 cm3 (me tri pistona)
3. makineri bujqsore t fardo lloj peshe, mjafton t jen me goma
4. autokarro me pesh pa ngarkes 500 kg

R
Pyetsori 543 Me lejedrejtimi t kategoris B, lejohet t drejtohen
Prgjigje t sakta 1. autoveturat pr prdorim vetjak
2. autoveturat me rimorkio t leht kur pesha e prgjithshme, me ngarkes t
plot, e kompleksit sht deri n 3,5 ton
3. motomjetet me tre rrota

R
4. autokampet me pesh me ngarkes t plot deri n 3.5 ton
5. makinat bujqsore
6. makinat teknologjike me pesh me ngakes t plot deri n 3500 kg
Prgjigje t gabuara 1. autokarrot me peshn e prgjithshme 3,7 ton

T2. makinat bujqsore jasht norme


3. autobust me pesh t prgjithshme deri n 3.5 ton
4. motort me cilindrat mbi 250 cm3
5. trolejbust
H
6. makinat teknologjike jasht norme
7. t gjitha kategorit e motomjeteve
8. t gjitha kategorit e makinave teknologjike
S

VLEFSHMRIA DHE AFATET E RINOVIMIT T LEJE DREJTIMIT

Pyetsori 544 Lejedrejtimi e kategoris A dhe B lshohet me afat


P

Prgjigje t sakta 1. 10 vjet,kur u jepet personave me mosh deri n 50 vje


2. 5 vjet, kur u jepet personave me mosh mbi 50 vje deri n moshn 60
vje
3. 3 vjet, kur u jepet personave me mosh mbi 60 vje
4. 3 vjet pr ata q kan plotsuar moshn 65 vje
D

Prgjigje t gabuara 1. 10 vjet, vetm pr ata persona q jan deri n 40 vje


2. 5 vjet, vetm pr ata persona q kan mbushur 40 vje
3. 3 vjet, vetm pr ata persona q kan plotsuar moshn 65 vje
4. 5 vjet, vetm pr moshn nga 55 deri n 60 vje
5. 5 vjet, kur e kan tejkaluar moshn 60 vje

Pyetsori 545 Lejedrejtimi i kategorive A dhe B rinovohet


Prgjigje t sakta 1. nga organi q e lshon at
2. kur zotruesi paraqet ertifikat mjeksore t tri muajve t fundit q sht
i aft nga ana shndetsore dhe fizike

247
3. do tri vjet pr cilindo q i ka kaluar t 60-at
4. pr zotruesin q plotson krkesat fizike e psikike t krkuara
5. do 10 vjet, pr personat deri n moshn 50 vje
6. do 5 vjet , pr personat me mosh mbi 50 deri n 60 vje
Prgjigje t gabuara 1. nga Prefekti i Qarkut
2. do dy vjet mbi moshn 70 vje
3. do 5 vjet deri n moshn 50 vje
4. do tre vjet pr moshn mbi 50 deri 60 vje
5. nj her n dy vjet, pr ata q jan pajisur pr her t par me lejedrejtimi,
n moshn mbi 60 vje

R
TRHEQJA, RIVLERSIMI, PEZULLIMI, ANULLIMI I LEJE DREJTIMIT T MJETIT

Pyetsori 546 Lejeqarkullimi trhiqet nga organet e kontrollit, kur


Prgjigje t sakta 1. qarkullon me mjet q i ka skaduar afati i kontrollit teknik

R
2. konstatohet se ertifikata e kontrollit teknik t mjetit sht fallse
3. nuk ka kryer rifreskimin e lejes t qarkullimit pr kalimin e pronsis
4. drejtuesi nuk sistemon n mnyr korrekte ngarkesn e mjetit
Prgjigje t gabuara 1. me shpejtsi me t ulta se shpejtsia e lejuar

T2. me nj mjet kur drejtuesi sht n gjendje t dehur


3. me nj mjet, pa vendosur rripat e sigurimit
4. 40km/or mbi kufijt maksimal t shpejtsis s lejuar
5. pa kryer ndryshimet pr vlefshmrin e lejedrejtimit
H
Pyetsori 547 Lejedrejtimi trhiqet, gjat qarkullimit
Prgjigje t sakta 1. kur mbajtsi i saj nuk sht paraqitur n zyrat prkatse, pr t br
ndryshimin e vendbanimit
2. kur drejtuesi nuk sistemon n mnyr korrekte ngarkesn e mjetit
S

3. kur i ka kaluar afati i vlefshmris


4. kur lindin dyshime pr mosplotsimin e krkesave fizike dhe psikike
Prgjigje t gabuara 1. kur zotruesi ka konvertuar lejedrejtimin e tij me nj leje drejtimi t huaj
2. kur drejtuesi po qarkullon me mjet me shpejtsi 10-20 km/or mbi kufirin
P

maksimal t shpejtsis se lejuar


3. kur drejton nj automjet q nuk ka lejeqarkullimi
4. kur automjeti nuk ka kryer kontrollin teknik

Pyetsori 548 Rivlersimi i lejedrejtimit bhet


D

Prgjigje t sakta 1. kur lindin dyshime pr mosplotsimin e krkesave fizike dhe psikike
2. duke iu nnshtruar vizits mjeksore dhe me provimin pr vlersimin e
aftsive teknike
3. kur krijohen dyshime pr aftsit teknike dhe psiko-fizike t drejtuesit t
mjetit
Prgjigje t gabuara 1. pr humbjen e prhershme t aftsive psikike e fizike t njohura me ligj
2. kur zotruesi i lejedrejtimit ka ndrruar vendbanimin
3. kur konstatohet se drejtuesi sht n drejtim t mjetit pa lejedrejtimi
4. nse qarkullon me automjet afati i kontrollit teknik i t cilit ka skaduar

248
Pyetsori 549 Lejedrejtimi pezullohet pr shkeljeje t prsritur brenda vitit
Prgjigje t sakta 1. kur nuk respektohet e drejta e prparsis
2. kur ai q del nga garazhi, nuk i jep prparsi atyre q kalojn n rrug
3. kur nuk ju jep t drejt prparsie mjeteve q qarkullojn mbi shina
Prgjigje t gabuara 1. kur kalohen kufijt maksimal t shpejtsis me 10 km/or
2. kur nuk jan respektuar kufijt minimal t shpejtsis
3. kur automjeti lihet n pushim pran nj kryqzimi ose kthese
4. kur prdoren gabim ose nuk prdoren pajisjet e ndriimit n rrug pa
ndriim publik
5. kur prdorim fenert me drit verbuese n kryqzim me mjetet e tjera

R
Pyetsori 550 Pezullimi i lejedrejtimit bhet
Prgjigje t sakta 1. nga Policia Rrugore, nga Autoritetet Gjyqsore ose DPSHTRR
2. kur drejtuesi i mjetit largohet, pa i dhn ndihmn e tij personit q e ka
aksidentuar
3. n rast t drejtimit t mjetit nn ndikimin e alkoolit

R
4. n rast t humbjes pr nj koh t caktuar, t aftsive psiko-fizike
5. kur drejton nj mjet pr t cilin krkohet lejedrejtimi e ndryshme nga
lejedrejtimi q zotron
6. kur zotruesi ia beson mjetin dikujt q nuk ka lejedrejtimi
7. n rast t drejtimit t mjetit nn ndikimin e drogs
Prgjigje t gabuara
T1. kur jan shkelur rregullat pr ruajtjen e ambientit nga ndotja atmosferike
2. kur zotruesi nuk sht me nn kontroll t krkesave morale t krkuara
3. kur drejtuesi, i prfshir n nj aksident, nuk i jep ndihmn e mundshme
t plagosurve, kur nuk prbn veper penale
H
Pyetsori 551 Pezullimi i leje drejtimit bhet
Prgjigje t sakta 1. kur kalon mbi 20km/or kufirin maksimal t shpejtsis s lejuar
2. kur qarkullon n korsin e sensit t kundrt t lvizjes n kthes
3. kur qarkullon n sens t kundrt t lvizjes n karrexhata me nj sens
S

lvizjeje
4. kur vazhdon lvizjen, kur sinjalizimi i semaforit e ndalon at
5. kur vazhdon lvizjen, ndonse sinjalizimi i policit e ndalon at
Prgjigje t gabuara 1. kur tejkalohet limiti i shpejtsis me 15 km/h
P

2. kur jan thyer rregullat pr prdorimin e rripave t siguris


3. kur shkelet vija gjatsore e pandrprere
4. kur jan thyer rregullat pr ruajtjen e ambientit nga zhurmave
D

Pyetsori 552 Anulimi i lejedrejtimit bhet


Prgjigje t sakta 1. nga organi q e ka lshuar at
2. kur zotruesi, pasi i sht nnshtruar kontrollit nuk sht m i
prshtatshm pr drejtimin e mjetit
3. kur zotruesi nuk i plotson m krkesat e nevojshme morale t
prcaktuara n ligj
4. kur lejedrejtimi sht zvendsuar me nj lejedrejtimi t nj shteti tjetr
5. kur nuk zotron n mnyr t vazhdueshme krkesat fizike e psikike sipas
ligjit.
6. kur humbet prgjithmon krkesat e nevojshme psiko-fizike
Prgjigje t gabuara 1. kur zotruesi nuk i nnshtrohet verifikimeve t nevojshme pr kontrollin e
249
leje drejtimit
2. kur konstatohet se drejtuesi sht duke drejtuar n gjendje t dehur
3. kur drejtuesi i mjetit ka tejkaluar n mnyr t vazhdueshme kufijt
maksimal t shpejtsis
4. kur konstatohet se drejtuesi qarkullon me nj lejedrejtimi q i ka mbaruar
afati i vlefshmris.
5. nse qarkullon me nj mjet t cilit i ka mbaruar afati i kontrolli teknik

KAPITULLI V

R
NORMAT E SJELLJES

KREU I

R
PARIMET BAZ T QARKULLIMIT

NISJA DHE NDALIMI I MJETIT


Pyetsori 553 Pr nisjen e mjetit nga vendi drejtuesi i mjetit, duhet
Prgjigje t sakta 1. t sigurohet q rruga sht e lir, duke kontrolluar edhe me pasqyrat e
T mjetit
2. tu jap prparsi mjeteve q qarkullojn n rrug
3. t aktivizoj paraprakisht frenin e dors
4. t ndez sinjalin tregues t drejtimit
H
5. t vendos paraprakisht rripin e sigurimit n mjetet e pajisura me to
6. t vendos paraprakisht kaskn mbrojtse kur drejtojm nj motor
Prgjigje t gabuara 1. t futet n rrjedhen e trafikut dhe pastaj t ndezim sinjalin tregues t
drejtimit
2. q pasi fute n qarkullim, ta mbajm sinjalin e drejtimit sa m gjat t
S

ndezur deri sa t arrijm njfar shpejtsie t prshtatshme


3. t ndez sinjalin tregues t drejtimit vetm nse kemi mjete pas nesh
4. t shkel pedalin e gazit deri n fund dhe t lirojm menjher pedalin e
friksionit q t nisemi sa m shpejt
P

5. t shkel pedalin e gazit sa m shum, q t shfrytzojm n nisje fuqin


e motorit dhe frkimin e rrotave me tokn, mundsisht sa t dgjohet nj
fishkllim e gomave
D

Pyetsori 554 Drejtuesi i mjetit, pr t rritur sigurin n qarkullim, duhet


Prgjigje t sakta 1. t mbaj pastr xhamat e mjetit
2. t rregulloj pozicionin e ndenjses s tij, t prshtatur me trupin
3. t rregulloj pasqyrat, pr nj shikim sa m t mir anash dhe mbrapa
4. t sistemoj objektet e mundshme brenda mjetit pr t shmangur
zhvendosjen e tyre gjat lvizjes
Prgjigje t gabuara 1. t mbaj gjithmon dorn e djatht mbi levn e marshit gjat lvizjes
2. t sinjalizoj marrjen e kthess duke nxjerr krahun jasht dritares
3. kur ndryshon marshet, t shikoj me sy levn
4. t mbaj timonin n nj dor, kur flet n celular
5. gjat lvizjes n nj rrug t drejt t kthej kokn prapa
250
6. gjat drejtimit, mund t bisedoj me pasagjeret, duke kthyer kokn pas

Pyetsori 555 Pr t`u futur n rrjedhn e qarkullimit, me marshin indietro, drejtuesi i


mjetit duhet
Prgjigje t sakta 1. tu jap prparsi mjeteve q vijn si nga e djathta ashtu dhe nga e majta
2. t ndez sinjalin tregues t drejtimit
3. t tregoj kujdes, ndaj lvizjes s kmbsorve
4. tu jap prparsi t gjitha mjeteve q jan n qarkullim
5. t sigurohet q rruga sht e lir dhe t manovroj me kujdes mjetin
Prgjigje t gabuara 1. t ver n veprim sinjalizimin e ndritshm t rrezikut
2. t aktivizoj dritat e pasme kundr mjegulls

R
3. tu jap prparsi vetm mjeteve q jan n sensin e tij t lvizjes
4. t manovroj me shum shpejtsi q t dal nga zona e parkimit
5. te sinjalizoj vazhdimisht me bori kryerjen e manovrs

Pyetsori 556 Pr qllime t siguris rrugore, drejtuesi i mjetit duhet

R
Prgjigje t sakta 1. t niset pr udhtim n kushte t mira fizike
2. t lehtsoj hyrjen n rrug t mjeteve q dalin nga nj garazh apo parkim
3. para nisjes pr udhtim, t kontrolloj gjndjen e gomave
4. tu afrohet kryqzimeve duke ngadalsuar shpejtsin

Prgjigje t gabuara T
5. n udhtimet e gjata t bj ndalesa t ndrmjetme
1. t prshkoj pjest e rrugs n zbritje me levn e marshit n pozicionin
neutral
2. t fryj gomat me nj presion pak me t ult nga ajo e rekomanduar prej
H
konstruktorit.
3. t prdor sa m shpesh sinjalizimin akustik, n qendrat e banimit
4. t qarkulloj gjithmon n rreshta paralele n rrugt me dy korsi dhe me
nj sens lvizje pr qarkullimin
5. t qarkulloj me fenert joverbues t rregulluar dhe t orientuar n mnyr
S

t till q t shohin lart

Pyetsori 557 Para se t zbresim nga mjeti, duhet


Prgjigje t sakta 1. t sigurohemi nprmjet pasqyrave, pr t evituar (shmangur) rreziqet e
P

mundshme
2. t sigurohemi q e kemi parkuar mjetin n mnyr korrekte
3. t sigurohemi q nuk e pengojm trafikun
4. t aktivizojm frenin e dors
5. t sigurohemi q e kemi fikur motorin e mjetit
D

6. t sigurohemi q hapja e dyereve, nuk prbn rrezik pr pdoruesit e tjer t


rrugs
Prgjigje t gabuara 1. t lm levn e marshit n pozicionin neutral
2. t fikim gjithmon dritat e pozicionit
3. t sigurohemi vetm q nuk ka sinjale ndalimi pr qndrimin dhe pushimin
e mjeteve
4. q nse nuk ka vend pr parkim, t parkojm edhe para hyrjes t nj garazhi
5. t krkojm e t pyesim punonjsin e trafikut nse lejohet parkimi n at
vend

251
Pyetsori 558 Drejtuesi q e le mjetin pushim n rrug, duhet
Prgjigje t sakta 1. t aktivizoj frenn e dors (qndrimit)
2. t ingranoj kutin e shpejtsis n marshin e par t lvizjes
3. q n rrugt me pjerrsi t fort n qytet, ta pozicionoj mjetin me rrotat
drejtuese t kthyera nga ana e trotuarit ngjitur
4. t sigurohet q e ka fikur motorin
5. t sigurohet q pushimi i mjetit n at vend sht i lejuar
Prgjigje t gabuara 1. ta vendos levn e marshit n pozicionin neutral (n afoljo)
2. q n ort e mbrmjes t lr gjithmon ndezur dritat e pozicionit edhe pse
sht jasht karrexhats
3. n qendrat e banuara ku ska trotuar, ta vendos mjetin sa m n an t

R
rrugs nga e djathta pa ln fare hapsir
4. t ingranoj levn ndryshimit t shpejtsis n marshin m t lart

SHPEJTSIA

R
Pyetsori 559 Drejtuesi i mjetit, duhet t rregulloj shpejtsin, duke patur parasysh
Prgjigje t sakta 1. karakteristikat e mjetit
2. ngarkesn e mjetit

Prgjigje t gabuara
T
3. karakteristikat e rrugs
4. gjendjen e rrugs
5. trafikun
1. gjatsin e rrugs q do t prshkojm
H
2. vetm sigurin e personave q transportohen
3. fuqin e motorit t mjetit q jemi duke drejtuar
4. vetm sigurin e ngarkess q po transportojm

Pyetsori 560 Drejtuesi i mjetit, duhet t zvogloj shpejtsin e lvizjes s mjetit


S

Prgjigje t sakta 1. n pjes rruge me fushpamje t kufizuar


2. n kthesa
3. n afrsi t kryqzimeve
4. n afrsi t shkollave
P

5. n vende qe frekuentohen nga fmijt, t treguara me sinjale t caktuara


6. n rrugt me pjerrsi t forta
7. n kalimet e ngushta ose t rnduara
8. n ort e nats
9. gjat kalimit n zonat e banuara
D

10. n pjes rruge, anash t cilave ka ndrtesa


Prgjigje t gabuara 1. n vende ku ka tabel Autoshkoll
2. n vende ku shikon vija gjatsore t ndrprera
3. ne rrugt interurbane dytsore
4. n vende ku ka tabel ndalim qndrimi

Pyetsori 561 Drejtuesit e mjetit duhet t rregulloje shpejtsin e lvizjes s mjetit, duke
patur parasysh
Prgjigje t sakta 1. kushtet atmosferike
2. karakteristikat e rrugs
252
3. ngarkesn e trafikut
4. shpejtsin e mjeteve q kemi prpara
5. fushpamjen e rrugs
6. gjendjen teknike t automjetit
Prgjigje t gabuara 1. llojin e sistemit t ushqimit t automjetit
2. tipin e sistemit t drejtimit q ka automjeti
3. gjatsin e rrugs q do kryejm
4. madhsin e motorit t mjetit q po drejtojm
5. shpejtsin e mjeteve q vijojn pas nesh
6. vlern maksimale t peshs s treguar n lejeqarkullimin e mjetit

R
Pyetsori 562 Drejtuesit t mjetit, duhet t rregulloj shpejtsin e lvizjes, n varsi
Prgjigje t sakta 1. t gjendjes teknike t automjetit
2. t ngarkeses q ka n automjet
3. t karakteristikave dhe kushteve t rrugs
4. t kushteve t trafikut

R
5. t distancs s fushpamjes
6. t kushteve atmosferike
Prgjigje t gabuara 1. t do rasti q i paraqitet nj sinjal rrugor
2. t orve me t ngarkuara t dits

Pyetsori 563
T
3. t do rasti kur shikon punonjs t policis n rrug
4. veanrisht, n rrugt q lejon qarkullimin edhe t kamionve

Kufiri maksimal i shpejtsis n rrugt e Shqipris sht


H
Prgjigje t sakta 1. 110 km/or n autostrada
2. 90 km/or n rrugt interurbane kryesore
3. 40 km/or n qendrat e banuara
4. 30 km/or pr autokarrot n qendrat e banuara
5. 40 km/or pr makinat bujqsore
S

Prgjigje t gabuara 1. 100 km/or n rrugt interurbane kryesore


2. 60 km/or n rrugt urbane
3. 70 km/or pr autokarrot
P

Pyetsori 564 Prve rasteve kur sinjalizohet ndryshe, kufiri maksimal i shpejtsis sht
Prgjigje t sakta 1. 60 km/or pr autokarrot jasht qendrave t banuara
2. 90 km/or n rrugt interurbane kryesore
3. 80 km/or n rrugt interurbane dytsore
D

4. 80 km/or n rrugt lokale interurbane


5. 30 km/or pr autokarrot n qendrat e banuara
6. 50 km/or pr motomjetet,kur jan t ngarkuar me lnd t rrezikshme,
jasht qendrave t banuara
7. 30km/or pr motomjetet, kur jan t ngarkuar me lnd t rrezikshme, n
qendrat e banuara
8. 40 km/or pr makinat bujqsore, jasht qendrave t banuara, kur kan
rrota pneumatike
9. 40 km/or pr makinat teknologjike, jasht qendrave t banuara, kur kan
rrota pneumatike
10. 20 km/or pr makinat bujqsore, brenda qendrave t banuara, kur kan
253
rrota pneumatike
11. 20 km/or pr makinat teknologjike,brenda qendrave t banuara, kur kan
rrota pneumatike
Prgjigje t gabuara 1. 50 km/or n qndrat e banuara
2. 25 km/or pr makinat bujqesore, brenda qendrave t banuara, kur kan
rrota pneumatike
3. 15 km/or, pr makinat teknologjike, brenda qendrave t banuara, kur jan
pajisur me rrota pneumatike
4. 50 km/or pr makinat bujqsore dhe makinat punuese
5. 50 km/or pr autokarrot jasht qendrave t banuara
6. 100 km/or n rrugt interurbane kryesore

R
Pyetsori 565 Kufiri maksimal i lejuar i shpejtsie n nj rrug interurbane kryesore
sht
Prgjigje t sakta 1. 90 km/or pr autoveturat
2. 90 km/or pr motort me dy rrota

R
3. 60 km/or pr autokarrot
Prgjigje t gabuara 1. 90 km/or pr autokarrot
2. 110 km/or pr autoveturat
3. 60 km/or pr kamiont me rimorkio (autotrenat)

T
4. 70 km/or pr motoret me cilindrat nn 150 cc, kur kan motor me djegie
t brendshme
5. 80 km/or pr motort me kosh me djegie t brendshme, me cilindrat nn
250 cc
H
Pyetsori 566 N autostrada kufiri maksimal i lejuar i shpejtsis sht
Prgjigje t sakta 1. 110 km/or pr autoveturat
2. 110 km/or pr motort mbi 150 cm
3. 80 km/or pr kamiont me rimorkio (autotrenat)
S

Prgjigje t gabuara 1. 110 km/or pr autokarrot


2. 120 km/or pr motort me kosh
3. 110 km/or pr komplekset e mjeteve me pesh mbi 3,5 ton
4. 110 km/or pr autobust
P

KUFIZIMET E SHPJTESIS

Pyetsori 567 sht e nevojshme t zvoglohet shpejtsia, deri n ndalim


D

Prgjigje t sakta 1. kur n rrug kalojne kmbsor


2. kur kmbsort q ndodhen n rrug,vonojn t largohen
3. n kryqzime kur kemi mjete q kan prparsi ndaj nesh
4. kur kafsht q gjenden n rrug japin shenja frike
5. kur kmbsort japin shenja hutimi n kaprcimin e rrugs
Prgjigje t gabuara 1. gjysm or para perndimit dhe deri gjysm or para lindjes s diellit
2. n pjest e rrugve q jan n ngjitje (t prpjeta)
3. n vazhdimsi t sinjaleve rrugore, fardo lloji q t jen
4. n ort e mbrmjes

254
Pyetsori 568 Edhe pse mund t jemi nn kufijt e lejuar, shpejtsia duhet t
ngadalsohet
Prgjigje t sakta 1. n afrsi t kryqzimeve
2. n ngushtimet e rrugve
3. kur kmbimi me mjetet prball sht i vshtir
4. n pjes rruge ku fushpamja sht e kufizuar
5. n rastet kur moti sht me mjegull
6. kur rruga ka akull
7. kur rruga sht me bor
Prgjigje t gabuara 1. jasht qendrave t banuara
2. kur lvizim n nj karrexhat me nj sens lvizjeje pr qarkullimin

R
3. n rrugt e komunave dhe fshatrave
4. n autostrada

Pyetsori 569 Duhet t ruajm (t mbajm) nj shpejtsi lvizjeje


Prgjigje t sakta 1. q nuk i kalon kufijt e lejuar t sinjalistiks rrugore

R
2. q nuk shkakton pengesa dhe rrezik pr qarkullimin
3. t prshtatshme pr kushtet dhe ngarkesn e trafikut
4. q lejon ndrhyrjen e sigurt n rastet e papritura
5. t prshtatshme pr kushtet psikike e fizike q kemi (si drejtues mjeti)

Prgjigje t gabuara T
6. t prshtatshme pr kushtet e rrugs q po prshkojm
1. n funksion t kohs q kemi n dispozicion pr t udhtuar deri n
destinacion
2. n varsi me fuqin e motorit t mjetit q drejtojm
H
3. duke mbajtur parasysh vetm plotsimin e kushteve fizike pr drejtim
4. sipas gjatsis s rrugs q prshkojm
5. jo m t madhe s kufiri maksimal q tregon shpejtsimatsi i mjetit

Pyetsori 570 Duhet ngadalsuar shpejtsia


S

Prgjigje t sakta 1. kur fushpamja sht e kufizuar


2. n kthesa
3. n afrsi t kryqzimeve
4. n afrsi t shkollave
P

5. n raste mjegulle
6. n ngushtimet e rrugs ose pengesave n rrug
7. kur fushpamja sht e pamjaftueshme
8. n raste shiu t dndur
D

9. kur rruga sht e mbuluar me dbor


10. kur rruga sht e mbuluar me akull
11. n rrugt e asfaltuara t porsalagura nga shiu
12. n rrugt me terren t rrshqitshm
13. natn, kur distanca e shikimit t dritave sht e pamjaftueshme
14. natn, kur kmbehemi me automjetet e tjera
Prgjigje t gabuara 1. kur rruga sht me nj sens lvizjeje
2. kur rruga ka t drejt prparsie
3. jasht qendrave t banuara
4. n ort e dits
5. kur mjeti q na vjen prapa sht m i madh se mjeti yn
255
6. kur nuk ka sinjale t kufizimit t shpejtsis
7. kur prdorim nj mjet tjetr q nuk sht i yni

POZICIONI I MJETIT N KARREXHAT

POZICIONI I MJETIT N KARREXHAT


Pyetsori 571 N nj rrug
Prgjigje t sakta 1. me tri karrexhata, si rregull, duhet t qarkullojm n karrexhatn e djatht
ose n karrexhatn e mesit
2. me tre korsi dhe me dy sense lvizjeje, korsia e mesit sht e prcaktuar pr

R
parakalime
3. me nj korsi pr do sens lvizjeje, mund t prdorim korsin e krahut t
majt pr parakalime kur sht e mundur dhe na lejon sinjalistika rrugore
4. mund t kalojm majtas ose djathtas nj shptuese trafiku, brenda
gjysmkarrexhats

R
5. mund t qarkullojm mbi linjat e tramvajeve kur jan n nivel me rrugn,
por pa penguar qarkullimin e tramvajeve
Prgjigje t gabuara 1. me dy karrexhata, duhet t prdorim karrexhatn e djatht pr lvizjeje dhe
t majtn pr parakalime
2. me nj karrexhat dhe dy korsi, mund t lvizet gjithmon n rreshta
T
paralele
3. me tri karrexhata karrexhata e mesit si gjithmon sht me nj sens lvizjeje
4. me katr karrexhata, ato t mesit jan t rezervuara pr parakalime
H
Pyetsori 572 Mjetet me motor
Prgjigje t sakta 1. duhet t qarkullojn n ann e djatht t karrexhats me dy sense dhe nj
korsi pr sens dhe n afrsi t kufirit t djatht t saj
2. n nj rrug me dy karrexhata duhet t qarkullojn n karrexhatn e krahut t
djatht
S

3. duhet t qarkullojn n karrexhatn e djatht ose t mesit kur rruga sht e


ndar me tri karrexhata t veanta
4. duhet t qarkullojn n korsin e krahut t djatht kur karrexhata ka nj korsi
pr do sens lvizje
P

5. mund t prdorin korsin e krahut t majt pr parakalime, kur karrexhata ka


nj korsi pr do sens lvizje
6. duhet t qarkullojn n korsin e krahut t djatht, n nj karrexhat me tri
korsi dhe me nj sens lvizje, n rrug interurbane
D

7. mund qarkullojn n rreshta paralele n afrsi t kryqzimeve t rregulluar


me semafor ose punonjs trafiku
Prgjigje t gabuara 1. n nj rrug me nj korsi pr do sens lvizje mund t prdorin t dyja
korsit pr parakalime sipas dshirs
2. mund t qarkullojn si n korsin e djatht ashtu dhe at t mesit, n nj
rrug me dy sense lvizje dhe me tri korsi gjithsej;
3. n nj rrug me dy sense lvizje dhe me tri korsi gjithsej, mund t lvizin n
rreshta paralele
4. mund t qarkullojn n qendr t karrexhats kur rruga sht e lir
5. mund t vendosen n rreshta paralele duke shfrytzuar korsin e shpejtimit
6. pr tu kthyer majtas n nj kryqzim, duhet t zhvendosen sa m n t
256
djatht karrexhats

Pyetsori 573 Duhet t lvizin sa m afr kufirit t djatht t karrexhats


Prgjigje t sakta 1. mjetet pa motor
2. kafsht e shoqruara
3. mjetet q kmbehen me njri tjetrin n nj rrug me nj korsi pr do sens
lvizjeje
4. mjetet q prshkojn nj kthes n nj rrug me nj korsi pr do sens
lvizjeje
5. mjetet q prshkojn nj kurriz rruge n nj rrug me nj korsi pr do sens
lvizjeje

R
Prgjigje t gabuara 1. mjetet q prshkojn nj kthes n nj rrug me nj sens lvizje
2. mjetet q prshkojn nj kurriz rruge n nj rrug me karrexhata t pavarura
3. mjetet q prshkojn nj kthes, n nj rrug interurbane kryesore
4. mjetet q duan t kthehen nga e majta
5. tramvajet

R
6. tralejbuset

Pyetsori 574 Pr shkak se prbn rrezik apo penges pr qarkullimin, sht e ndaluar
Prgjigje t sakta 1. t pozicionohemi n krahun e majt t karrexhats, pr tu futur n nj

T rrug nga e djathta


2. t qndrosh mbi shinat hekurudhore
3. t ndryshojm drejtimin e lvizjes s mjetit pa sinjalizuar m par
manovrn
H
4. t bsh gara shpejtsie n rrug
5. t qarkullosh pa pasur arsye me nj shpejtsi jashtzakonisht t ult n
rrug
Prgjigje t gabuara 1. t ndryshojm drejtimin e lvizjes, pasi u kemi dhn prparsi t tjerve
2. t hyjm n rrjedhn e qarkullimit duke ardhur nga rrugt ansore
S

3. t rregullojm shpejtsin n prputhje me karakteristikat dhe kushtet e


rrugs
4. t ndalosh pr pak aste mjetin prgjat kufirit t djatht n nj karrexhat
me nj sens lvizje pr qarkullimin
P

Pyetsori 575 Pr t evituar rreziqet pr qarkullimin, sht e nevojshme


Prgjigje t sakta 1. t drejtohet mjeti n mnyr t prshtatshme, sipas kushteve t rrugs
2. t kihen parasysh dispozitat ligjore n qarkullim
3. t zbatohen rigorozisht normat e sjelljes n qarkullim
D

4. t mos ndryshojm korsin e lvizjes n mnyr t papritur


5. t mos frenojm ashpr e papritur, pa asnj shkak
Prgjigje t gabuara 1. t prqendrohet vmendja vetm pr kufijt maksimale t shpejtsis
2. t lvizet gjithmon me nj shpejtsi shum t ult
3. tu japsh prparsi t gjitha mjeteve n kryqzim
4. t kufizohet kujdesi vetm pr kufijt minimale t shpejtsis

QARKULLIMI I MJETEVE NE RRESHTA PARALEL

257
Pyetsori 576 Lvizja n rreshta paralale, sht e lejuar
Prgjigje t sakta 1. kur punonjsi i trafikut e autorizon kt lvizje
2. kur afrohemi n nj kryqzim t pajisur me semafor
3. n hapsirn e kryqzimit, kur ndizet sinjali jeshil i semaforit
4. n kushtet e trafikut t dndur n karrexhatat me dy korsi, pr do sens
lvizje
5. prgjat nj segmenti rrugor q na afron n nj kryqzim t rregulluar me
punonjs trafiku
6. n kushtet e trafikut t dendur n nj karrexhat me tri korsi pr do sens
lvizje
Prgjigje t gabuara 1. prgjat nj segmenti rrugor q na afron n nj kryqzim t parregulluar me

R
sinjale
2. n nj karrexhat me dy korsi dhe me dy sense lvizje
3. gjithmon, n karrexhata me t paktn dy korsi pr do sens lvizje
4. gjithmon, kur lvizim n rrugt autostradale
5. gjat gjith kohs kur qarkullohet n rrugt interurbane kryesore

R
6. vetm n karrexhata me tre korsi pr do sens lvizje

PRPARSIA

Pyetsori 577
Prgjigje t sakta
T
sht e detyrueshme t japsh prparsi nga e majta dhe nga e djathta
1. kur futemi n rrjedhen e trafikut
2. kur kryejm manovrn e kthimit t sensit t lvizjes
3. kur kryejm manovrn e lvizjes prapa
H
4. kur duam t futemi nga nj rrugic private n rrugn kryesore
5. kur dalim nga garazhi apo vendpushimi i mjetit dhe duam t hyjm n
rrjedhn e trafikut
6. n prani t sinjalit STOP
7. n prani t sinjalit JEP PRPARSI
S

8. kur futemi nga nj rrug dytsore n nj rrug kryesore


Prgjigje t gabuara 1. kur nj kryqzim sht i paralajmruar nga sinjali KRYQZIM ME T
DREJT PRPARSIE
2. kur nj kryqzim sht i paralajmruar nga sinjali KRYQZIM ME
P

PRPARSI NGA E DJATHTA


3. kur futemi n nj rrethrrotullim
4. kur futemi nga korsia e shpejtimit, n nj rrug interurbane kryesore
5. kur futemi nga korsia e shpejtimit,n nj rrug autostradale
D

6. kur futemi nga nj rrugic, n nj karrexhat me nj sens levizje

Pyetsori 578 Duke u afruar n nj kryqzim duhet


Prgjigje t sakta 1. t mbajm parasysh t gjitha rregullat e prparsis
2. t pozicionohemi n korsin e duhur, pr drejtimin q kemi zgjedhur
3. t vendosemi n nj rrjesht mbas mjeteve t tjera edhe kur drejtojm nj
mjet me dy rrota
4. t mos futemi n kryqzim nse nuk jemi t sigurt q mund ta lirojm zonn
e kryqzimit n kohn e duhur
5. nse vendosemi n rrjesht t gjat mjetesh, t mos i bllokojm hyrjet ansore
258
t rrugs
6. t kemi kujdes pr t shmangur aksidentet
Prgjigje t gabuara 1. ti japim gjithmon prparsi vetm mjeteve q vijn nga e djathta
2. q nse semafori sht jeshil, t shtojm shpejtsin dhe t lirojm sa m
shpejt kryqzimin pa shikuar as majtas e as djathtas
3. t kemi kujdes vetm pr automjetet q vijn nga e djathta
4. t kalojm ne t part, pastaj mjetet q vijn nga e djathta jon
5. t parakalojm nga e majta nse duam t kthehemi djathtas
6. ti biem boris, n qendrat urbane, sa her q e mendojm
7. t lvizim gjithmon ngadal

R
Pyetsori 579 N afrsi apo n vazhdimsi t kryqzimeve sht e ndaluar
Prgjigje t sakta 1. t bsh lvizje zigzag dhe t ndryshosh n mnyr t papritur korsin
2. t ndryshosh n mnyr t papritur drejtimin e lvizjes
3. t kryesh manovrn e qndrimit n rrugt interurbane
4. jasht qendrave t banuara, t qndrosh dhe t parkosh mjetin

R
5. t parakalosh nj mjet me dy rrota nse pr t kryer kt manovr duhet t
futesh n korsin e sensit t kundrt
Prgjigje t gabuara 1. t prdorsh dritat e shkurtra
2. t tejkalosh gjithmon shpejtsin 60 km/or

T
3. t ndezsh sinjalizimin e drejtimit
4. t ulsh shpejtsin
5. t bsh n do rast parakalime
6. t prdorsh borin edhe jasht qendrave t banuara
H
MNYRA E VEPRIMEVE N KALIMET N NIVEL

Pyetsori 580 Prpara nj kalimi n nivel, drejtuesi i mjetit duhet t ndaloj


S

1. kur jan mbyllur barrierat ose gjysmbarrierat


2. kur jan duke u mbyllur barrierat ose gjysmbarrierat
3. kur gjysmbarrierat sapo kan filluar t hapen
Prgjigje t sakta 4. kur jan duke funksionuar sinjalizimet ndriuese ose zanore prkatse
P

5. kur jan vendosur dhe funksionojn objektet zvendsuese t barrierave


ose gjysmbarrierave
1. kur ndodhet midis barrirerave ose gjysmbarrierave kur ato do fillojn t
ulen
2. kur barrierat ose gjysmbarrierat jan t hapura
D

Prgjigje t gabuara 3. kur sinjalizimet ndriuese ose zanore nuk jan duke funksionuar
4. n t gjitha rastet, pamvarsisht nse ka ose jo barriera

KALIMI N NIVEL
Pyetsori 581 Kalimi n nivel mund t karakterizohet nga prania
Prgjigje t sakta 1. e barrierave
2. e dritave t kuqe

259
3. e kryqit t Shn Andreas
4. e gjysmbarrierave
5. e pajisjeve t sinjalizimit zanor
6. e paneleve distancametrike
Prgjigje t gabuara 1. e dritave pulsuese t verdha
2. e mbikalimeve hekurudhore
3. e korsive t shpejtimit
4. e nnkalimeve pr kmbsort
5. e autostrads dhe linjs hekurudhore n t njjtin plan rrugor

R
PARAKALIMI

PARAKALIMI
Pyetsori 582 sht i ndaluar parakalimi
Prgjigje t sakta 1. kur fushpamja sht e pamjaftueshme

R
2. n kthesat e rrugve me nj korsi pr do sens lvizje
3. n t prpjetat e kurrizeve t rrugs, n rrugt me nj korsi pr do sens
lvizje
4. kur mjeti q po vjen pas nesh e ka filluar kt manovr para nesh

Prgjigje t gabuara
T
5. n KALIMET N NIVEL pa barriera dhe t pa pajisura me drita
6. i mjeteve q kan ndaluar pr ti dhn prparsi kmbsorve
1. i autobusve t shrbimit t linjs urbane
2. n rrugt me nj sens lvizje
H
3. n rrugt me karrexhata t ndara
4. kur kemi para sinjalin NDALIM QNDRIMI
5. kur mjeti q kemi para ka ndezur sinjalin e krahut t djatht pr t ndaluar
6. n qndrat e banuara
7. n ort e vona t nats
S

8. i nj automjeti, n prani t nj vije gjatsore t ndrprer

Pyetsori 583 sht i ndaluar parakalimi


Prgjigje t sakta 1. kur mjeti q kemi prpara ka sinjalizuar pr fillimin e ksaj manovre
P

2. i nj mjeti q ka hyr n parakalim dhe ka zn korsin e sensit t kundrt


3. n rrugt me nj korsi pr do sens lvizje kur fushpamja sht e
pamjaftueshme
4. n korsit e shpejtimit
5. n korsit e ngadalsimit
D

6. i nj mjeti t ndaluar prpara nj KALIMI N NIVEL pa barriera n


pritje se po kalon treni
7. kur fushpamja nuk sht e lir aq sa duhet pr t kryer manovrn pa rrezik
Prgjigje t gabuara 1. n kushtet e motit me shi
2. i automjeteve t policis
3. n afrsi t spitaleve
4. n afrsi t nj stacioni shrbimi n rrug
5. n kthesat e karrexhatave me dy korsi pr do sens lvizje
6. n kurriz t rrugs, n karrexhatat me nj sens lvizje
7. n prani t sinjalit NDALIM I SINJALIZIMIT ZANOR
260
Pyetsori 584 sht i ndaluar parakalimi
Prgjigje t sakta 1. n vazhdimsi t kthesave t rrugve me nj korsi pr do sens lvizje
2. prgjat korsive t shpejtimit
3. n korsit e ngadalsimit
4. n pjest ngjitse (t prpjeta) t kurrizeve t rrugve, n rrugt me nj korsi
pr do sens lvizje
5. i mjeteve q kan ndaluar pr ti dhn prparsi kmbsorve
Prgjigje t gabuara 1. n rrugt urbane m shum trafik
2. natn, n zonat urbane q nuk kan ndriim t mjaftueshm
3. n karrexhatat e rrugve me nj sens lvizje pr qarkullimin

R
4. n afrsi t kopshteve dhe shkollave n do rast

Pyetsori 585 Parakalimi sht i ndaluar kur


Prgjigje t sakta 1. nj mjet ka ndaluar para KALIMIT N NIVEL n pritje se po kalon treni
2. sinjalizimi rrugor na e ndalon kt manovr

R
3. pr t kryer manovrn, duhet t kaprcejme vijn e pandrprer gjatsore t
rrugs
4. mjeti q lviz prapa nesh ka sinjalizur pr fillimin e manovrs s parakalimit
Prgjigje t gabuara 1. jemi n afrsi t kryqzimeve t rrugve t rregulluar me semafor

T
2. mjeti q kemi prpara sht nj ambulanc
3. n rrugt malore kemi prpara nj autobus t linjs
4. po lvizim n vazhdimsi t nj kthese n rrugt me nj sens lvizje
H
Pyetsori 586 Nuk mund t parakalosh
Prgjigje t sakta 1. nse, pr t parakaluar, t duhet t kaprcesh vijn gjatsore t bardh t
pandrprer t mesit t rrugs (teke ose e dyfisht)
2. n afrsi ose n vazhdimsi t KALIMEVE N NIVEL pa barriera dhe pa
sinjalizim me drite t kuqe
S

3. nj mjet q ka ndaluar pr ti dhn prparsi nj mjeti tjetr


4. n korsit e shpejtimit dhe t ngadalsimit
Prgjigje t gabuara 1. n vazhdimsi t nj kurrizi rruge kur karrexhatat jan me dy korsi pr do
sens lvizje
P

2. n kthesat e rrugve interurbane me nj sens lvizjeje


3. nj mjet q ka sinjalizuar se ka ndrmend t ndaloj n krahun e djatht t
rrugs
4. pran daljes s nj parkimi (vend pushimi) pr mjetet publike
D

Pyetsori 587 N afrsi t nj kryqzimi sht i lejuar parakalimi


Prgjigje t sakta 1. nse kryqzimi sht i rregulluar me sistem semaforik
2. kur kryqzimi sht i rregulluar me punonjs trafiku
3. i mjeteve me dy rrota pa motor, por pa kaluar n sensin e kundrt t rrugs
(nga mjetet q vijn prball)
4. n rrugt urbane me dy korsi pr do sens lvizje, nse kryqzimi sht i
rregulluar me sinjalistikn horizontale prkatse
5. n rrugt interurbane me tri korsi pr do sens lvizje, nse kryqzimi sht i
rregulluar me sinjalistikn horizontale prkatse
Prgjigje t gabuara 1. kur rruga kryqzohet me linjn hekurudhore t paruajtur me barriera dhe

261
sinjale me drite t kuqe
2. nse mjeti q parakalojm sht nj motor me kosh
3. n nj pist biiklistsh

Pyetsori 588 Parakalimi n vazhdimsi t nj kurrizi rruge, sht i lejuar


Prgjigje t sakta 1. n rrugt me nj sens lvizje
2. n karrexhatat me nj sens lvizje
3. n rrugt urbane me dy korsi pr do sens lvizje
4. n rrugt interurbane me dy korsi pr do sens lvizje
5. n rrugt me karrexhata t pavarura
6. n pjesn zbritse t kurrizit rrugor, kur kushtet e rrugs e lejojn

R
7. n pjesn zbritse t kurrizit rrugor n rrugt me dy korsi pr do sens
lvizje
Prgjigje t gabuara 1. ndaj mjeteve t ngadalta n karrexhata me nj korsi pr do sens lvizje
2. ndaj mjeteve q trhiqen me kafsh n rrug me nj korsi pr do sens
lvizje

R
3. nse nuk duken mjete prball n korsin e sensit t kundrt, n rrug me nj
korsi pr do sens lvizje
4. po q se mjeti para nesh ka t ndezur sinjalin e krahut t djatht

Pyetsori 589
Prgjigje t sakta T
Parakalimi nga e djathta sht i lejuar
1. kur mjeti q kemi prpara ka sinjalizuar se ka ndrmend t kthehet nga
krahu i majt
2. kur parakalojm nj tramvaj n lvizje dhe ka hapsir t mjaftueshme nga e
djathta e karrexhats
H
3. kur jemi n nj karrexhat me nj sens lvizje dhe mjeti prpara ka
sinjalizuar se po ndalon n t majt t rrugs
Prgjigje t gabuara 1. kur parakalojm nj tramvaj q ka ndalur pr t zbritur pasagjert dhe rruga
nuk ka shptuese trafiku
S

2. kur qarkullimi sht i ngadalt dhe mund t parakalojm pa prekur vijn


gjatsore t ans s rrugs
3. kur kryhet kundrejt motorve dhe iklomotorve por pa dal nga korsia
4. kur jemi n nj karrexhat t nj rrug interurbane kryesore
5. kur jemi n nj rrug me trafik t dendur dhe t ngadalt
P

6. kur rruga ka m shum se dy korsi pr do sens lvizje

Pyetsori 590 N kryerjen e manovrs s parakalimit duhet


Prgjigje t sakta 1. t sigurohemi q fushpamja t jet e mjaftueshme
D

2. t sigurohemi se kemi nj distanc t mjaftueshme


3. t sinjalizojm me sinjalin e krahut t majt pr fillimin e ksaj manovre
4. t prdorim borin (nse lejohet) pr t njoftuar mjetet q kemi prpara
5. t mbajm parasysh nse sinjalizimi rrugor e lejon kt manovr
6. t kalojm nga e djathta, nse mjeti q lviz para nesh ka sinjalizuar se do t
kthehet majtas
7. q kjo manovr t kryhet nga krahu i majt, si rregull i prgjithshm
Prgjigje t gabuara 1. duhet t ngushtohemi nga e djathta
2. nuk duhet ta shtojm shpejtsin
3. duhet mbajtur parasysh q kjo manovr, si rregull, kryhet nga e djathta

262
4. sapo prfundojme kt manovr, nuk sht nevoja t ruajm distancn e
siguris me mjetin q sapo parakaluam

Pyetsori 591 N kryerjen e manovrs s parakalimit


Prgjigje t sakta 1. duhet t sinjalizojm manovrn me sinjalin tregues t krahut t majt
2. duhet ta parakalojm mjetin duke ruajtur nj distanc ansore pr t ruajtur
sigurin
3. duhet t veprojm n kryerjen e manovrs n nj koh sa m t shkurtr
4. duhet ta mbarojm manovrn duke kaluar n t djatht t rrugs pa penguar
apo krijuar rrezik pr mjetin q sapo e parakaluam
5. duhet ta prfundojm manovrn duke kaluar n t djatht t rrugs pa ja

R
prer apo ngushtuar rrugn mjetit q parakaluam
6. n rrugt interurbane sht e lejuar t prdoren dritat apo bori me ndrprerje
pr t njoftuar mjetet prpara pr fillimin e ksaj manovre
Prgjigje t gabuara 1. n autostrada, mund t prdorim edhe korsit e krahut t djatht
2. n rrugt lokale, kjo manovr nuk lejohet natn

R
3. n rrugt urbane, duhet t kalojm gjithmon shpejtsin 50 km/or
4. ndaj motorve, mund t parakalojm edhe nga e djathta
5. n kthesa, duhen ndezur gjithmon dritat e gjata
6. kur rruga sht e rrshqitshme, duhet t parakalojm gjithmon duke

Pyetsori 592
Prgjigje t sakta
T prdorur marshin e par t lvizjes

Distanca e nevojshme pr manovrn e parakalimit


1. zgjatet nse mjeti q po parakalohet e rrit shpejtsin
2. zgjatet sa m i gjat t jet mjeti q parakalohet
H
3. zgjatet sa m i gjat t jet mjeti q bn parakalimin
4. zgjatet nse diferenca e shpejtesive midis mjetit q kryen manovrn e
parakalimit dhe atij q parakalohet, sht shum e vogl
5. varet nga shpejtsit e t dy mjeteve q marrin pjes n manovr
S

Prgjigje t gabuara 1. zvoglohet nse mjeti q po bn parakalimin e ul shpejtsin


2. zmadhohet nse mjeti q parakalohet e ul shpejtsin
3. nuk varet nga gjatsia e mjeteve q marrin pjes n manovr

Pyetsori 593 Para se t kryej manovrn e parakalimit, drejtuesi i mjetit sht i detyruar
P

Prgjigje t sakta 1. t ndez n koh sinjalin prkats pr ti treguar drejtuesit t mjetit q ka


mbrapa, se ka ndrmend t kryej nj parakalim
2. t sigurohet q ka fushpamje t mjaftueshme pr kryerjen e manovrs
3. t sigurohet se mjeti q ka mbrapa nuk e ka filluar kt manovr
D

4. t vlersoj diferencn mes shpejtsis se mjetit t tij dhe mjetit q do t


parakaloj
5. t vlersoj distancn e pranis s mjeteve q vijn nga drejtimi i kundrt
pr rastet kur qarkullohet n karrexhata me nj korsi pr do sens
6. t sigurohet q ka distanc t mjaftueshme, n lidhje edhe me pozicionin e
automjetit q vjen prball
7. t sigurohet q ka distanc t mjaftueshme, duke vlersuar edhe shpejtsin
e automjetit q vjen nga sensi i kundrt
Prgjigje t gabuara 1. ti rrij sa m ngjitur mjetit q po parakalon q t zr hapsir sa m t
vogl
2. t zvogloj shpejtsin
263
3. ti afrohet sa m shum mjetit q ka prpara
4. ti bllokoj rrugn mjeteve q kan filluar parakalimin para tij
5. t njoftoj mjetin q ka prpara vetm me an t boris

Pyetsori 594 Rreziku gjat manovrs s parakalimit mund t shkatohet edhe nga
Prgjigje t sakta 1. mjetet e tjera, para ose pas nesh, t cilat po kryejn t njjtn manovr
2. mundsia e prplasjes me mjetin q vjen prball n korsin e sensit t
kundrt
3. hapsira e ngusht e karrexhats, n rrugt me nj korsi pr do sens lvizje
4. mundsia e goditjes ansore me mjetin q parakalojm
Prgjigje t gabuara 1. shpejtsia e vogl e mjetit q do t parakalojm

R
2. prania e kufizuesve ansore t rrugs
3. gjendja e keqe teknike e dritave t pozicionit
4. prania e mjeteve t ngadalta n rrugt me nj sens lvizje

Pyetsori 595 Gjat kryerjes s manovrs s parakalimit duhet t sigurohemi q

R
Prgjigje t sakta 1. t kemi fushpamje t mjaftueshme pr t kryer at pa rrezik
2. t kemi hapsir t lir t mjaftueshme pr kryerjen e saj
3. mjeti q kemi prapa nuk ka filluar edhe ai kt manovr
4. sinjalizimi rrugor e lejon at

Prgjigje t gabuara
T
5. mjeti t cilin duhet t parakalojm, nuk ka sinjalizuar pr fillimin e nj
manovre t till
1. t kemi hapsir t lir me mjetin prpara t paktn 3 (tre) metra
2. drejtuesi i mjetit q do t parakalojm ka ndez sinjalin e djatht
H
3. fuqia e motorit t mjetit ton, t jet m e madhe se e mjetit q po
parakalohet
4. n karrexhatn q ka sens t kundrt t lvizjes, nuk ka mjete
5. mjeti prpara nuk po e ul shpejtsin
S

Pyetsori 596 Drejtuesi i mjetit q po parakalohet ka detyrim q


Prgjigje t sakta 1. ta lehtsoj manovrn e parakalimit t mjetit tjetr
2. t mos shkaktoj pengesa dhe rreziqe pr qarkullimin
3. t mos e shtoj shpejtsin n momentin e parakalimit
P

4. t spostoj mjetin sa m n t djatht t karrexhats, kur rruga sht me nj


korsi pr do sens lvizje
Prgjigje t gabuara 1. t zhvendoset sa m n qendr t karrexhats pr t qn i sigurt
2. t shtoj shpejtsin pr t lehtsuar parakalimin
D

3. t ndez dritat e emergjencs pr t treguar q rruga sht e lir


4. t ndez sinjalin e krahut t djatht pr t treguar rrug t lir
5. t lviz n rrug me marshin e dyt q t lehtsoj manovrn e mjetit tjetr

Pyetsori 597 Pr t kryer parakalimin duhet t mbajm parasysh q


Prgjigje t sakta 1. hapsira e parakalimit zmadhohet nse mjeti q po parakalojm e rrit
shpejtsin
2. hapsira e parakalimit rritet nse gjatsia e mjeteve q kryejn kt manovr
sht e madhe
3. kur parakalojm nj varg mjetesh, hapsira e parakalimit zmadhohet n
krahasim me parakalimin e nj mjeti t vetm

264
4. hapsira e parakalimit zvoglohet nse mjeti q po parakalojm e ul
shpejtsin
5. hapsira e parakalimit sht m e vogl, nse parakalojm nj mjet me
gjatsi t vogl
Prgjigje t gabuara 1. nj mjet q po trheq nj rimorkio nuk duhet t parakalohet n nj rrug n
zbritje me pjerrsi t fort
2. hapsira e parakalimit zvoglohet kur mjeti q duam t parakalojm e rrit
shpejtsin
3. rruga duhet e jet e prcaktuar pr mjete t shpejta
4. mjeti q parakalohet duhet t jet m i shkurtr se mjeti q kryen
parakalimin

R
LARGSIA E SIGURIS NDRMJET MJETEVE

Pyetsori 598 Distanca e siguris

R
Prgjigje t sakta 1. sht distanca minimale q duhet t ruajm me mjetin q kemi prpara
2. duhet t respektohet n mnyr q t mos prplasemi me mjetin q kemi
prpara n rast frenimi t papritur
3. varet edhe nga reflekset e drejtuesit t mjetit
4. ka lidhje edhe me shpejtsin e lvizjes s mjetit q kemi para
T
5. prcaktohet edhe nga kushtet e trafikut
6. varet nga prqndrimi i drejtuesit t mjetit
7. varet edhe nga efektshmria dhe siguria e sistemit t frenimit
8. sht e varur edhe nga kushtet atmosferike
H
9. duhet t ruhet n varsi me peshn e ngarkess q kemi n mjet
10. nuk sht e njjt n pjerrsi t ndryshme t rrugs
11. varet edhe nga madhsia e konsumimit t gomave
Prgjigje t gabuara 1. sht nj distanc fikse, e pandryshuar
2. varet nga shpejtsia e mjetit q po na ndjek pas
S

3. duhet t respektohet vetm kur lvizim me shpejtsi t mdha


4. sht e barabart me distancn q na krijon fushpamja
5. nuk varet nga drejtuesi i mjetit
6. varet nga numri i korsive t rrugs
P

7. varet edhe nga prmasat gabarite (kufitare) t automjetit


8. sht n varsi t madhsis s cilindrats s motorit t mjetit
9. varet nga sistemi i ushqimit t automjetit
10. varet edhe nga gjersia e karrexhats
D

11. sht n varsi t gjatsis s mjetit prpara

Pyetsori 599 Pr t garantuar ndalimin e mjetit n distancn m t vogl t mundshme


gjat frenimit,
Prgjigje t sakta 1. duhet t veprojm energjikisht mbi pedalin e frenave
2. duhet t kujdesemi q t prdorim gjithmon goma t pa konsumuara
3. nevojitet shmangia e ngarkesave prtej peshs maksimale t lejuar t tij
4. duhet t kemi sistemin e frenimit n kushte teknike optimale
Prgjigje t gabuara 1. duhet t veprojm fort mbi pedalin e frenave dhe t ingranojm marshin
265
m t lart pr lvizje
2. sht e nevojshme t ngarkojm mjetin duke vendosur pesh deri 30 % m
shum se pesha maksimale e lejuar
3. duhet t shkelim n fillim pedalin e friksionit dhe pastaj at t frenave
4. mjafton t ket goma t pa konsumuara

KMBIMI I MJETEVE N KALIMET E ZNA ME PENGESA OSE N RRUGT


MALORE

Pyetsori 600 Nse gjat lvizjes gjendemi para nj pengese e cila nuk mundson

R
kmbimin me mjetet q vijn prball
Prgjigje t sakta 1. duhet t ndalojm pr tu dhn atyre prparsi, megjithse jemi n ngjitje
2. duhet t ndalemi dhe nse nuk ka mundsi, t pozicionohemi n buzn e
djatht t karaxhats, pr tu dhn atyre prparsi
3. duhet t ndalojm dhe t pozicionohemi n buzn e djatht t karraxhats,

R
pr tu dhn atyre prparsi edhe pse mund t jemi n ngjitje
4. duhet t ndalemi n krahun e djatht t karrexhats, pr tu dhn atyre
prparsi edhe pse jemi n ngjitje
Prgjigje t gabuara 1. duhet t shtojm shpejtsin pr t kaluar sa m shpejt pengesn
2. duhet t vazhdojm lvizjen duke u pozicionuar n korsin e krahut t
T majt
3. duhet t sinjalizojm me drita sepse kemi prparsin e lvizjes
4. duhet ti biem boris pa ndrprerje q t detyrojm t ndalojn mjetet q
vijn prball
H
NDRYSHIMI I DREJTIMIT OSE KORSIS DHE MANOVRA T TJERA

Pyetsori 601 Kur duam t ndryshojm drejtimin e lvizjes


S

Prgjigje t sakta 1. duhet t ndezim n koh sinjalin e drejtimit


2. pr tu kthyer nga e djathta, si rregull duhet t zhvendosemi pran kufirit t
djatht t karrexhats
3. pr tu kthyer nga e majta, n nj karrexhat me dy korsi lvizje me dy
P

sense, duhet t vendosemi afr mesit (aksit) t karrexhats dhe si rregull


duhet t lm qendrn e kryqzimit djathtas
4. pr tu kthyer nga e majta n kryqzim, si rregull, t kryejm kthimin pran
qendrs s kryqzimit, duke e len at djathtas
5. n rrug me nj sens lvizje pr tu kthyer nga e majta duhet t vendosemi
D

n kufirin e majt t karrexhats


6. sinjalet e drejtimit, duhet t jen t aktivizuara gjat gjith kryerjes s
manovrs
Prgjigje t gabuara 1. duhet t vendosemi n korsin e mesit t gjysmkarrexhats dhe sipas rastit,
mund t kthehemi djathtas ose majtas
2. n nj kryqzim, pr tu kthyer nga e majta duhet gjithmon t rrotullohemi
rreth qendrs s kryqzimit
3. sht e nevojshme t prdorim n do rast edhe sinjalizimin akustik (me
bori)
4. kemi vetm detyrimin q t ndezim sinjalin e drejtimit
266
5. pr tu kthyer nga e majta, n nj rrug me nj sens lvizjeje duhet t
vendosemi n qendr t karrexhats
6. n gjysmkarrexhata me tre korsi pr sens lvizjeje, pr tu kthyer nga e
majta duhet t vendosemi n korsin e mesit

Pyetsori 602 Kthimi nga e djathta kryhet


Prgjigje t sakta 1. duke lvizur sa m afr kufirit t djatht t karrexhats
2. duke paralajmruar n koh kryerjen e manovrs
3. duke u pozicionuar n korsit q lejojn kthimin nga e djathta
4. duke ndezur paraprakisht sinjalin prkats t drejtimit
5. duke ulur shpejtsin n afrsi t kryqzimit

R
6. pa krijuar rrezik apo penges pr prdoruesit e tjer t rrugs
Prgjigje t gabuara 1. duke lvizur sa m afr kufirit t majt t karrexhats
2. duke u vendosur n korsin e majt t karrexhats
3. duke u vendosur n do korsi, nse n afrsi t kryqzimit lejohet vendosja
n rreshta paralale

R
4. pa i dhn prparsi kmbsorve, nse semafori ka t ndezur dritn jeshile
5. duke u rrotulluar rreth qendrs s kryqzimit

Pyetsori 603 Pr tu kthyer nga e majta, n nj karrexhat me dy sense lvizjeje, jemi t

Prgjigje t sakta T
detyruar
1. ti afrohemi sa m afr aksit t karrexhats
2. t kthehemi n afrsi t qendrs s kryqzimit duke e lene at djathtas
3. t mos e bllokojme sensin e kundrt t lvizjes n t ciln po hyjm
H
4. q si rregull, t lem qendrn e kryqzimit n krahun ton t djatht
5. nse ka sinjalizimin RRETHQARKULLIM, t rrotullohemi rreth qendrs
s kryqzimit
Prgjigje t gabuara 1. ti afrohemi sa m shum kufirit t majt t karrexhats
2. t rrotullohemi gjithmon prreth qendrs s kryqzimit
S

3. t vendosemi sa m afr kufirit t djatht t karrexhats


4. t ndalojm gjithmon para se t kryejm manovrn e kthimit nga e majta
5. t kryej manovrn me shpejtsi n mnyr q t shmang mjetet q vijn
nga e djathta dhe nga e majta
P

6. t respektoj gjithmon mjetet q i vijn nga e majta

Pyetsori 604 Kur lvizim n nj karrexhat me nj sens lvizjeje, kthimi nga e majta
kryhet
Prgjigje t sakta 1. duke ju afruar sa m shum kufirit t majt t karrexhats
D

2. si rregull, duke ln qendrn e kryqzimit n t djathtn ton


3. duke sinjalizuar n kohn e duhur kryerjen e manovrs
4. duke mos e bllokuar sensin e kundrt t rrugs ku po hyjm
Prgjigje t gabuara 1. duke dhn gjithmon prparsi mjeteve q vijn nga e majta
2. duke u vendosur sa m afr kufirit t djatht t karrexhats
3. pa qen nevoja t ngadalsojm nse kryqzimi na duket i lir
4. duke ju dhn prparsi mjeteve q dalin nga rruga ku duam t hyjm

Pyetsori 605 Kur kemi ndrmend t ndryshojm korsi,


Prgjigje t sakta 1. duhet t sigurohemi paraprakisht, nse korsia ku do t futemi sht e lir
267
prpara dhe prapa nesh n nj hapsir t mjaftueshme
2. duhet t sigurohemi q mjeti prpara nesh nuk ka sinjalizuar pr fillimin e s
njjts manovr
3. duhet t sinjalizojm kryerjen e manovrs paraprakisht duke prdorur
sinjalet e drejtimit
4. duhet t mos krijojm rrezik apo pengesa pr ata q po lvizin n korsin ku
duam t futemi
5. duhet t sigurohemi q vija e ndarjes s korsive t jet e ndrprer
Prgjigje t gabuara 1. duhet t mos i prdorim sinjalet treguese t drejtimit nse korsia ku do
futemi sht e lir
2. duhet t sinjalizojme n do rast kryerjen e manovrs me an t sinjalizimit

R
me bori
3. mjafton t sigurohemi q korsit t jen t ndara me njra tjetrn me vij t
pandrprer
4. mjafton t sinjalizojm kryerjen e manovrs paraprakisht duke prdorur
sinjalet e drejtimit

R
5. n kryqzime, mund t kryejm manovrn n vijn trthore t ndalimit

QNDRIMI DHE PUSHIMI I MJETEVE

Pyetsori 606
Prgjigje t sakta T
Qndrimi i mjetit
1. sht nj ndrprerje e lvizjes s mjetit pr nj koh t shkurtr, me kusht q
drejtuesi i mjetit t jet i pranishm dhe i gatshm pr t rifilluar lvizjen
2. lejohet si rregull, prgjat krahut t djatht t karrexhats
H
3. n autostrada sht i ndaluar, prjashtuar rastet e emergjencs
4. ndalohet n vendkalimet e kmbsorve
5. ndalohet n vazhdimsi t KALIMEVE N NIVEL
6. nuk duhet t shkaktoj pengesa pr qarkullimin
7. ndalohet prball sinjaleve rrugore nse bhet penges pr dukshmrin e
S

tyre
8. ndalohet n afrsi dhe n vazhdimsi t kryqzimeve
9. ndalohet mbi linjat e tramvajeve
10. ndalohet aty ku ka sinjalizime horizontale t przgjedhjes s korsive
P

11. ndalohet mbi vendkalimet e kmbsorve


12. ndalohet mbi vendkalimet e biikletave
Prgjigje t gabuara 1. n rrugt me nj korsi pr do sens lvizjeje, sht i lejuar n kurrize rruge
pr nj koh t shkurtr
D

2. n rrugt me nj korsi pr do sens lvizjeje, sht i lejuar edhe n kthesa


3. lejohet gjithmon pr t krkuar informacion punonjsit t trafikut
4. lejohet n prani t sinjalit nr. 85 Ndalim qndrimi
5. lejohet 10 deri n 15 minuta kur e gjykon drejtuesi i mjetit se nuk ka
problem pr qarkullimin
6. ndalohet prgjat autostradave edhe n rastet e emergjencs
7. ndalohet kur jemi n rrug t drejt
8. ndalohet n krahun e djatht t karrexhats
9. ndalohet edhe pran stacioneve t autobusve

Pyetsori 607 Qndrimi i mjetit, sa pr t hipur e zbritur pasagjert, sht i ndaluar


268
Prgjigje t sakta 1. n pjest e rrugs ku ka sinjalizime horizontale t przgjedhjes s korsis
2. n vendkalimet e kmbsorve
3. n do vend ku shkakton pengesa pr trafikun
4. n rrugt interurbane, n afrsi dhe n vazhdimsi t kryqzimeve
5. n kthesa dhe n kurrize rruge, n rrug me nj korsi pr do sens lvizjeje
6. n vazhdimsi t KALIMEVE N NIVEL
7. n vendkalimet pr biiklistt
8. mbi shinat e tramvajeve
Prgjigje t gabuara 1. n ort e nats
2. n rastet kur ka m shum se dy pasagjer pr t zbritur nga automjeti
3. n afrsi dhe n vazhdimsi t sinjaleve rrugore, edhe pse nuk pengojm

R
dukshmrine e tyre
4. n zonat urbane n rast shiu
5. para kazanve t mbeturinave anash rrugs

Pyetsori 608 Pushimi i mjetit sht i ndaluar

R
Prgjigje t sakta 1. posht kmbve t urave, harqeve dhe portave rrugore, prve rasteve kur
sinjalizohet ndryshe
2. n vendet e caktuara pr pushimin e mjeteve t invalidve
3. n korsit e rezervuara pr mjetet e transportit publik

T
4. n zonat e lvizjes pr kmbsort
5. mbi shinat e tramvajeve
6. n pistat e rezervuara pr biiklistt
7. n vazhdimsi t KRYQZIMEVE N NIVEL
H
8. n zonat e prcaktuara pr pushimin apo qndrimin e mjeteve TAKSI
9. n korsit e pzgjedhjes
10. jasht qendrave t banuara, n vazhdimsi t nj kthese
11. n kurrize rruge
12. n vendin ku jan vendosur kazant e mbeturinave n rrug
S

13. n afrsi t pikave t karburantit ( m afr se 5 metra nga instalimet e


destinuara pr furnizim)
Prgjigje t gabuara 1. n an t karrexhats n raste shiu t fort
2. n rrugt qytetse me pjerrsi zbritse (n tatpjeta)
P

3. n rrugt me bor
4. n zonat e shrbimit t autostradave
5. n afrsi t kthesave, n do kategori rruge
6. n vendet e pajisura me kontroll orari t pushimit
D

7. n afrsi t vendkalimeve t kmbsorve


8. n zonat e prshtatura pr pushim, kur rruga sht e ndar me korsi
9. n rrugt urbane pa trotuar
10. prgjat rrugve q nuk kan ndriim publik

Pyetsori 609 Pushimi i mjetit sht i ndaluar


Prgjigje t sakta 1. n ditt dhe n ort q sinjali prkats e ndalon
2. prpara hyrjeve private t garazheve apo parkimeve
3. mbi vendkalimet e kmbsorve
4. n bankin prve rasteve kur sinjalizohet ndryshe
269
5. n vazhdimsi t kryqzimeve t rregulluara me semafor
6. n zonat urbane n prani t sinjalit nr. 84,Ndalim pushimi nga ora 800 deri
n 2000
7. n afrsi t sinjaleve rrugore nse bhet penges pr shikueshmrin e tyre
8. n zonat e rezervuara pr pushimin apo qndrimin e autobusve
9. n zonat me trafik t kufizuar, kur je i paautorizuar
10. para hyrjeve t garazheve
11. n zonat e pushimit, duke zn m shum se nj vend pushimi n parkim
12. n tunele
Prgjigje t gabuara 1. mbi trotuar, n do rast
2. n nj distanc prej 6 metrash nga hyrja e nj garazhi

R
3. gjithmon, n zonat e ngarkim - shkarkimit t mjeteve
4. n rrugt me nj sens lvizjeje pr qarkullimin
5. n zonat e shrbimit t autostradave
6. jasht qendrave t banuara
7. n zonat e parkimit t lejuar

R
8. n nj rrug qytetse me pjerrsi zbritse (tatpjet)
9. prgjat rrugve qytetse me pjerrsi ngjitse (e prpjet)
10. n do rast, n krahun e djatht t karrexhats
11. n qendrat e banuara, jasht zonave t parkimeve

Pyetsori 610
Prgjigje t sakta
T
sht i ndaluar pushimi i automjeteve dhe motorve
1. n korsit e rezervuara pr qarkullimin e mjeteve t shrbimit publik
2. n pistat e biikletave
H
3. mbi ishujt e trafikut
4. mbi e bankina rrugsh, nse nuk sinjalizohet ndryshe
5. me drejtim t ndryshm nga ato q udhzojn vijzimet pr parkimin e
mjeteve kur zen m shum se nj vend
6. n kurrize rrugsh apo n afrsi t tyre, jasht qendrave t banuara
S

Prgjigje t gabuara 1. n afrsi t sinjaleve rrugore n do rast


2. n rrugt urbane, 12 metra larg kryqzimit
3. n qendrat e banuara kur nuk ka vijzime t rrugs
4. gjithmon, prgjat krahut t majt t rrugs me nj sens lvizje pr
P

qarkullimin, n qendrat e banuara


5. n vendet ku pushimi sht i lejuar me koh t kufizuar

Pyetsori 611 Pushimi i mjeteve n rresht t dyt ndalohet


D

Prgjigje t sakta 1. prve rastit kur kemi t bjm me mjete me dy rrota


2. sepse krijon penges pr qarkullimin
3. sepse krijon ngushtim t karrexhats
Prgjigje t gabuara 1. sht i ndaluar vetm nse shkakton rrezik pr qarkullimin
2. n qendrat e banuara vetm nga ora 800deri n 2000 t mbrmjes
3. edhe n rastin kur mjetet jan me dy rrota

Pyetsori 612 Ndalimi i pushimit t mjeteve mund t sinjalizohet


Prgjigje t sakta 1. me sinjalin vertikal NDALIM PUSHIMI
2. me sinjalin vertikal NDALIM QNDRIMI
3. me shiritat verdh e zi t vizatuar n bordurn e trotuarit
270
4. me vij t verdh t pandrprer q kufizon zonn brenda t cils sht
shnuar fjala BUS (autobus)
Prgjigje t gabuara 1. me sinjalin PARKIM
2. me sinjalin RRUG E LIR
3. me panelin plotsues VAZHDIMSI
4. me vijn q kufizon vendqndrimin e mjeteve n an t trotuarit

Pyetsori 613 Nj vend parkim i autorizuar


Prgjigje t sakta 1. kur sht i prcaktuar pr mjetet TAKSI, sht i kufizuar me vij t verdh
2. prmban detyrimin, q kur dalim nga parkimi, ti japim prparsi mjeteve q
jan n qarkullim

R
3. krkon q t vendosim mjetin n pushim pa krijuar penges pr mjetet e tjera
4. krkon q t lm pushim mjetin vetm n vendet q jan bosh dhe t
prcaktuara pr parkim
Prgjigje t gabuara 1. kufizohet me vij t verdh, kur parkimi sht me pages
2. kur sht i kufizuar me vij blu, lejon parkimin vetm pr mjetet TAKSI

R
3. sht i kufizuar me vij jeshile kur lejohet parkimi ditn dhe natn pa pages
4. e ndalon n do rast pushimin e mjeteve n afrsi t tij

Pyetsori 614 Gjat pushimit


Prgjigje t sakta
T
1. drejtuesi q largohet nga mjeti, duhet t sigurohet q mjeti i ln n pushim
nuk prbn rrezik pr qarkullimin
2. mjeti duhet t jet me motor t fikur
3. mjeti duhet t jet i vendosur sa m afr bordurs s trotuarit
H
4. mjeti duhet t ket t aktivizuara frenat e qndrimit (frenat e dors)
5. n vendet e lejuara pr parkim, mjeti duhet t vendoset sipas sinjalizimit
horizontal t prcaktuar
6. n rastet kur nuk ka trotuar, mjeti duhet t vendoset duke ln nj hapsir t
paktn nj metr pr kalimtart
S

7. n vendet e pushimit me orar, duhet t aktivizojm treguesin e orarit (diskun


orar aty ku aplikohet)
Prgjigje t gabuara 1. dritat e pozicionit duhen t lihen t ndezura n do rast
2. mjeti nuk lejohet t lihet n zona parkimi t autorizuara
3. n rresht t dyt, mjeti duhet t lihet duke aktivizuar sinjalin e emergjencs
P

4. t mjetit n nj t prpjet (pjerrsi ngjitse), duhet t kujdesemi q leva e


marshit t ingranohet n marshin me t lart (t katrtin ose t pestin)
5. mjeti duhet t vendoset, gjithmon, vetm n krahun e djatht t karrexhats
6. mjeti mund t vendoset me rrotat e krahut t djatht mbi trotuar, nse tepron
D

hapsir e mjaftueshme pr kalimtart

QARKULLIMI DHE KUFIZIMET N AUTOSTRADA E RRUG INTERURBANE


KRYESORE

Pyetsori 615 N autostrada lejohet t qarkullojn


Prgjigje t sakta 1. autoveturat q trheqin rimorkio kur kompleksi n trsi
271
(autovetur+rimorkio) nuk e kalon masn 3,5 ton
2. autokarrot me pesh bosh mbi 400 kg
3. gjysmrimorkiatort
4. motort me cilindrat mbi 150 cm
5. autotrenat
Prgjigje t gabuara 1. edhe automjete me ngarkesa t pasistemuara e t pafiksuara mir
2. makinat bujqsore t cilat nuk trheqin ndonj rimorkio
3. mjete q lvizin me zinxhir q nuk kalojn masn 7000 kg
4. automjete q trhiqen nga nj automjet tjetr pr shkak t avaris apo
defekteve
5. ciklomotort

R
Pyetsori 616 Jan t prjashtuar nga qarkullimi n autostrada
Prgjigje t sakta 1. mjetet me ngarkesa t hapura, t pasistemuara mir dhe q mund t derdhen
2. makinat bujqsore dhe makinat teknologjike
3. automjetet me gjendje teknike t keqe, me goma shum t konsumuara, e me

R
mangesi t dukshme t pajimeve e sistemeve funksionale t mjetit
4. automjetet q nuk kan ertifikat kontrolli teknik
5. motort me cilindrat m t vogl se 150 cm
Prgjigje t gabuara 1. autobust me m shum se 56 vende

T
2. autokampet me rimorkio me mas t prgjithshme mbi 750 kg
3. kamiont me mas mbi 8 ton q jan n gjendj t ecin me shpejtsi mbi 80
km/or
4. t gjith motort me cilindrat nn 250 cm
H
Pyetsori 617 N autostrada
Prgjigje t sakta 1. n rast difekti t mjetit, duhet t vendosim trekndshin e rrezikut 100 m
prapa mjetit, kur mjetin nuk mund ta ojm n korsin e emergjencs
2. ndalohet t bhen gara shpejtsie
S

3. nuk mund t qndrohet m shum se tre or n korsin e emergjencs


4. ndalohet t trheqsh mjete q nuk jan rimorkio
5. sht e ndaluar t marrsh pasagjer edhe n stacionet e shrbimit
6. qndrimi i mjetit ndalohet prve vendeve t parashikuara pr kt qllim
P

7. ndalohet prdorimi nga automjete i korsis s emergjencs si korsi lvizjeje


8. ndalohet t bhen aktivitete reklamimi dhe shitje produktesh, pa leje t
posame
9. ndalohet kthimi i sensit t lvizjes
10. n rastin kur t duhet t dalsh prej saj, duhet t pozicionohesh n korsin e
D

ngadalsimit
11. qndrimi n korsin e emergjencs lejohet n rastet kur kemi avari q e bn
t pamundur vazhdimin e lvizjes
12. ndalohet prdorimi i dritave t gjata kur ndriimi i rrugs sht i
mjaftueshm
13. hyrja nga korsia e shpejtimit bhet duke u dhn prparsi mjeteve q jan n
qarkullim
Prgjigje t gabuara 1. mund t kthejm sensin e lvizjes duke prdorur korsin e emergjencs
2. lejohet t ndalosh pr t marr pasagjer sa her q dikush e krkon nj gj t
till

272
3. mund t prdorim korsin e shpejtimit dhe korsin emergjencs pr
parakalim
4. mund t qndrohet n an t trafikndarsit kur drejtuesi i mjetit mendon t
ndaloj pr arsye defekti
5. lejohet qndrimi n korsin e emergjencs pr nj maksimum kohor prej 12
orsh
6. shpejtsia maksimale e lejuar pr autovetura sht gjithmon 80 km/or
7. korsia e emergjencs mund t prdoret si korsi lvizjeje kur dalja e
autostrads sht me pak 2000 metra larg
8. lejohet gjithmon t lvizet n rreshta paralele
9. korsia e emergjencs mund t prdoret pr lvizjen e mjeteve kur trafiku

R
sht shum i rnduar
10. sht i ndaluar prdorimi i sinjalizimit zanor (prdorimi i boris)
11. lejohet t lvizet n sens t kundrt t qarkullimit por vetm pr nj pjes t
vogl rruge

R
DREJTIMI I MJETIT N KUSHTE T NDRYSHME ATMOSFERIKE

Pyetsori 618 N rast moti t keq, prpara nisjes, duhet


Prgjigje t sakta
T
1. t pastrohen mir xhamat q i nevojiten drejtuesit t mjetit pr shikueshmri
2. t hiqet dbora e mbledhur nga xhamat e mjetit
3. q drejtuesi i mjetit t sigurohet q t jen n funksionim fshirset e
xhamave dhe rrjedhja e ujit pr larjen e xhamave
H
4. t kontrollohet q fenert ndriues t mjetit t funksionojn t gjith
normalisht
5. t pastrohen xhamat e fenerve ndriues dhe t atyre t sinjalizimit tregues
Prgjigje t gabuara 1. t rritet presioni i gomave t rrotave aktive
2. t ndrrohet lngu qarkullues i sistemit t frenimit
S

3. t ndrrohet vaji i motorit


4. t rritet presioni i gomave t rrotave t prparme
5. t montohen zinxhirt nse parashikohet q rruga do bhet e pakalueshme
6. t pastrohet radiatori nga lngu ftohs
P

Kur lvizni n kushte t kqija t motit pr t parandaluar aksidentet


Pyetsori 619
rrugore, duhet
Prgjigje t sakta 1. t ngadalsojme shpejtsin, pr t qn gjithnj n gjendje t frenojme
D

brenda hapsirs s dukshme


2. t prshtasim shpejtsin e lvizjes s mjetit sipas kushteve atmosferike duke
e zvogluar sipas rastit
3. n rast mjegulle t prdorim feneret joverbues
4. n rast mjegulle dhe shiu shum t dendur, t qndrojm n vend t sigurt
5. t ndizen dritat e pasme kundr mjegulls, pr tu br i mundshm shikimi i
mjetit nga nj distanc deri n 50 m, n rast se rruga ka mjegull.
6. t rritet distanca e siguris me mjetin q lviz para nesh
Prgjigje t gabuara 1. t prdorsh mundsisht bori t fort
2. t mbash ndezur sinjalin tregues t krahut t majt, q t bhemi t dukshm
pr prdoruesit e tjer t rrugs
273
3. t rrisim shpejtsin n mnyr q ta prshkojm rrugn n nj koh t
shkurtr
4. t lvizim zig-zag pr t shmangur pellgjet
5. t ndizen fenert kundr mjegulls vetm natn
6. t mbajm t ndezur gjithmon sinjalin e emergjencs

Pyetsori 620 N rast shiu, duhet


Prgjigje t sakta 1. t zvoglojm shpejtsin
2. t mbajm n funksion fshirset e xhamave
3. t rrisim distancn e siguris me mjetet prpara
4. t mos lejojm veshjen e xhamave nga avulli

R
5. t manovrojm me kujdes timonin
6. t shmangen frenimet e papritura e t pakontrolluara
7. t prshkohen kthesat me shpejtsi m t ult se n kushte normale
Prgjigje t gabuara 1. t kalojm shpejt mbi pellgjet, q t mos bllokohemi apo rrshqasim n
rrug

R
2. t mbulojm radiatorin me mbules t prshtatshme
3. t thajm pjest e jashtme t xhamit t prparm
4. t frenojm energjikisht n do rast
5. si rregull, t vazhdojm lvizjen me pedalin e friksionit t shkelur deri n

T fund
6. t prdorim vetm sinjalet treguese t drejtimit
7. t rritet shpejtsia e lvizjes por, brenda kufijve t lejuar nga sinjalistika
prkatse
H
8. t prdoren goma me presion t fryrjes, m t ult se ai i kshilluar
normalisht
9. t prshkohen t tatpjetat (pjerrsit zbritse) e forta me levn e
marshit n pozicionin neutral dhe duke prdorur vazhdimisht
frenat
S

Pyetsori 621 Fenomeni i humbjes s kontaktit t gomave me asfaltin e lagur


Prgjigje t sakta 1. bn q t rrshqasin rrotat mbi shtresn e ujit
2. shfaqet edhe kur lvizim me shpejtsi t vogla, nse gomat jan shum t
konsumuara
P

3. ndodh nga pamundsia e daljes s ujit nga kanalet e pjess ballore t goms
4. ndodh m me lehtsi n mjetet me pesh t leht
5. bn q gomat t humbin kontaktin me asfaltin
6. sht tepr i rrezikshm si fenomen
D

Prgjigje t gabuara 1. sht fenomen q ndeshet vetm gjat lvizjes me shpejtsi t ult
2. zvoglon mundsin e rrshqitjes s mjetit n rrug
3. rritet n rrugt me kurriz
4. tregon zmadhimin e kontaktit t goms me rrugn
5. sht i nevojshm pr pastrimin e mjetit
6. forcon kontaktin midis goms dhe asfaltit
7. ndeshet m pak kur lvizim me goma t konsumuara

Pyetsori 622 Mbi rrugt e mbuluara me dbor duhet


Prgjigje t sakta 1. t montohen t paktn n rrotat aktive zinxhirt ose duhet t kemi goma

274
dbore
2. t ngadalsohet shpejtsia
3. t ruhet distanc sigurie sa m e madhe nga mjetet e tjera
4. t shmangen manovrat e forta me mjetin
5. t shmangen rritjet e menjhershme t shpejtsis
6. t aktivizojm trheqjen e dyfisht, nse mjeti sht i pajisur me dy
diferencial
7. q n pjerrsit zbritse, t ruajm lvizje t njtrajtshme (uniforme) sa m
shum t jet e mundur
Prgjigje t gabuara 1. t frenohet me energji t madhe dhe fort n do rast
2. n nisje t rritet shpejtsia n maksimum

R
3. t montohen zinxhirt n rrotat e pasme, edhe pse trheqja sht e
prparme
4. t manovrohet fort pr t shmangur mjetet e ndalura
5. t frenohet fort n rast rrshqitjeje t mjetit
6. q n ngjitjet e gjata me pjerrsi t forta, t frenohet shpesh dhe t rritet

R
shpejtsia
7. q n pjerrsit zbritse (tatpjeta) t vendoset leva e marsheve n
pozicionin neutral dhe t kontrollohet shpejtsia nprmjet frenave

Pyetsori 623
Prgjigje t sakta T
Kur lvizim me mjet n rrug me akull, sht e nevojshme
1. t zvoglohet dukshm shpejtsia
2. t rritet ndjeshm distanca e siguris
3. q t ruajm hapsirn e duhur me mjetet q kmbehemi
H
4. t shmangen rritjet e menjhershme t shpejtsis
5. t kalohen me kujdes, sidomos zonat e rrugs ku nuk bie dielli
6. t prdoret marshi i ult n prshkimin e pjerrsive t forta (ne zbritje), pr
t shfrytezuar aftsine frenuese t motorit
7. t mbahet sa m shum q t jet e mundur shpejtsi e njtrajtshme
S

(uniforme)
8. t qarkullohet me kujdes maksimal
9. t tregojm kujdes pasi zvoglohet frkimi midis gomave dhe siprfaqes
s rrugs
10. t shmangen manovrat e forta duke vepruar me kujdes n timon
P

Prgjigje t gabuara 1. t ecet sa m pran bordurave (barrierave) ansore t rrugs


2. t lshohet menjher pedali i gazit, me marsh t ult t ingranuar
3. t mos prdoret asnjher efekti frenues i motorit
4. t frenohet energjikisht
D

5. t vendoset leva e marsheve n pozicionin neutral dhe t lihet i lir mjeti n


lvizje
6. t rritet shpejtsia e lvizjes s mjetit pr t dal sa m shpejt nga zona e
rrezikshme
7. frenimi me forc pr t ndalur mjetin n nj hapsir sa m t vogl t
mundshme
8. t rritet shpejtsia pr t shmangur pellgjet
9. prdorimi i fenerve ndriues t mjetit
10. t mbingarkohet mjeti

275
Pyetsori 624 Pr t kontrolluar rrshqitjen e mjetit sht e nevojshme
Prgjigje t sakta 1. q, nse jemi n momentin e frenimit t mjetit, t zvoglohet forca shtypse
mbi pedalin e frenimit
2. t mos shkelet pedali i friksionit
3. t mos ndrrohet pozicioni i levs s marshit n momentin e rrshqitjes
Prgjigje t gabuara 1. t frenoni menjher
2. t futni marshin me t ult dhe t lshoni menjher pedalin e friksionit
3. t lshoni menjher pedalin e friksionit dhe t shtoni gazin
4. t manovroni n maksimum m timon n drejtim t kundrt me rrshqitjen

TRHEQJA E MJETIT N AVARI N NJ SITUAT EMERGJENTE

R
Pyetsori 625 Trheqja e nj mjeti n avari, n nj situat emergjence
Prgjigje t sakta 1. duhet br nprmjet nj lidhjeje t fort ndrmjet dy mjeteve
2. mund t realizohet nprmjet kapjes me nj litar t prshtatshm
3. mund t realizohet nprmjet nj kapje me zinxhir

R
4. mund t realizohet nprmjet kapjes me kavo eliku
5. mund t realizohet nprmjet nj shufre t fort eliku
Prgjigje t gabuara 1. mund t bhet me kavon q prdoren pr karikimin e baterive
2. lejohet vetm nse drejtuesi i mjetit q ka defekt vendos mbi mjet nj

Pyetsori 626
T ndriues me drit vezulluese
3. bhet vetm me mjete speciale q ngarkojn mjetin mbi karroceri

Gjat trheqjes s nj mjeti me difekt, mjeti q trhiqet


H
Prgjigje t sakta 1. Duhet t ket ndezur sinjalin e ndritshm t rrezikut, kur ai funksionon
2. Duhet t ket prapa panelin pr ngarkesat e varura ose sinjalin e lvizshm t
rrezikut, kur sinjalizimi i ndritshm i rrezikut nuk funksionon
3. duhet t jet i siguruar me lidhje t fort
Prgjigje t gabuara 1. duhet t mbaj mundsisht t ndezur fenert verbues (dritat e gjata)
S

2. n munges t ndonj sinjalizimi tjetr, duhet t mbaj t ndezura dritat e


kuqe t prapme
3. duhet t mbahet gjithmon me rrota t ngritura
4. duhet t prdor vazhdimisht sinjalin zanor me bori
P

SISTEMI I NGARKESS N MJETE DHE TRANSPORTI I NJERZVE


D

Pyetsori 627 Ngarkesa duhet t sistemohet mbi mjet n mnyr t till q


Prgjigje t sakta 1. t mos zvogloj fushpamjen e drejtuesit t mjetit
2. t mos pengoj lirshmrin e lvizjeve n drejtimin e mjetit
3. t shmang rnien e vet ngarkess
4. ngarkesa q del jasht karroceris, n pjesn e pasme, t mos jet m shum
se 30 % e gjatsis s mjetit dhe brenda kufirit maksimal t lejuar
5. t dal jasht karroceris, n pjesn e pasme, vetm kur sht e nevojshme
dhe brenda prmasave maksimale t lejuara
Prgjigje t gabuara 1. t mos dal anash karroceris m shum se 30 % t gjatsis s
mjetit
2. mos kalohet m shum se 10 % e lartsis maksimale t
276
parashikuar n lejen e qarkullimit, por brenda lartsis prej 4 m
3. t mos kalohet m shum se 10 % e peshs maksimale t shnuar
n lejen e qarkullimit
4. t mos dal n pjesn e prparme t mjetit n m shum se tri t dhjetat e
gjatsis
5. ditn, t sinjalizohet me nj mbules t kuqe, nse del jasht karroceris n
pjesn e pasme
6. kur del jasht karroceris n pjesn e pasme, t sinjalizohet me trekndshin
e rrezikut

Pyetsori 628 Zhvendosja e ngarkess prpara sjell


1. qndrueshmri m t vogl t mjetit n lvizje

R
Prgjigje t sakta
2. nj ngarkes m t madhe mbi pjest e sistemit t drejtimit t mjetit
3. konsumim m t madh t gomave t prparme t mjetit
4. nj ngarkes m t madhe mbi gomat e prparme
Prgjigje t gabuara 1. nj ngarkes m t madhe mbi gomat e pasme

R
2. mbingarkes te rrotat e pasme t mjetit
3. ngarkes m t vogl n aksin e prparm
4. konsumim m t madh t gomave t pasme
5. nj prmirsim t puns s mjetit

Pyetsori 629
Prgjigje t sakta
T
Numri i personave t transportueshm
1. n do automjet, tregohet n lejn e qarkullimit t tij
2. me nj autovetur mund t arrij maksimumin 9 vet
3. n nj automjet, shnohet ne lejen e qarkullimit dhe n t gjitha rastet
H
prfshin edhe drejtuesin e tij
Prgjigje t gabuara 1. n autovetur sht maksimumi 5 veta
2. n nj autovetura sht maksimumi 8 veta
3. n nj automjet shnohet n lejen e qarkullimit, por nuk prfshin drejtuesin e
S

tij
4. sht i njjt pr t gjitha mjete e llojit autovetur

PRDORIMI I SYZEVE OPTIKE DHE APARATEVE T TJERA GJAT


P

DREJTIMIT T MJETEVE

Pyetsori 630 Duhet t prdoren syzet apo lentet optike pr shikimin gjat drejtimit t
mjetit
D

Prgjigje t sakta 1. kur kjo gj sht kushtzuar gjat lshimit t lejedrejtimit dhe sht e shnuar
n t
2. kur sht shnuar ne lejedrejtimin, detyrimi pr drejtuesin e mjetit q t
prdor ato pr shikimin
3. kur kjo rezulton nga ertifikata mjeksore e lshuar pr pajisjen me
lejedrejtimi
Prgjigje t gabuara 1. gjysm or pas prndimit t diellit dhe deri gjysm or para lindjes s diellit
2. n rastet e shikueshmris s kufizuar pr shkak t mjegulls
3. vetm n autostrada dhe rrug interurbane kryesore
4. vetem kur rrethanat gjat qarkullimit e bjn t nevojshme nj gj t till

277
Pyetsori 631 Aparatet radiotelefonike
Prgjigje t sakta 1. lejohen t prdoren gjat drejtimit t mjetit, kur nuk krkojn perdorimin e
duarve
2. lejohen t prdoren gjat drejtimit t mjetit nga forcat e armatosura
3. lejohen t prdoren gjat drejtimit t mjetit nga forcat e policis
Prgjigje t gabuara 1. lejohen t prdoren gjat drejtimit t mjetit, kur prdorim njern dor
2. lejohen t prdoren gjat drejtimit t mjetit nrrug interurbane dytsore
3. lejohen t prdoren gjat drejtimit t mjetit n rrug komunale
4. lejohen t prdoren gjat drejtimit t mjetit n shrbimin taksi

NORMA T TJERA T SIGURIS N RRUG

R
Pyetsori 632 Prdorimi korrekt i rrugs krkon q
Prgjigje t sakta 1. mjetet t qarkullojn me nj shpejtsi t prshtatshme sipas kushteve t
rrugs dhe t trafikut
2. t zbatohen normat e sjelljes n rrug

R
3. tu jepet prparsi kmbsorve q kalojn n hapsirat e vendosura pr ta
4. t kontrollohen pasqyrat ansore t mjetit prpara se t kryejme manovrn
pr ndryshimin e korsis s lvizjes
Prgjigje t gabuara 1. mjetet t zn karrexhatn duke u futur n qarkullim, sa m shpejt t jet e

T mundur
2. t ndalohet gjithmon para vendkalimeve t kmbsorve
3. t ndalojm gjithmon para KALIMEVE N NIVEL pa barriera para se t
kalohen shinat hekurudhore
4. t prdoren gjithmon fenert verbues (dritat e largsis) natn, brenda dhe
H
jasht qendrave t banuara
5. t ndalohet n do rast n prani t sinjalit jep prparsi
6. t qarkullojm me shpejtsi t madhe n rrug q t mos krijohet penges pr
trafikun
S

Pyetsori 633 Prbn rrezik apo penges pr qarkullimin


Prgjigje t sakta 1. qndrimi me mjetin n rradh dyshe
2. nse lihen t hapura dyert e mjetit
3. nse nuk respektohet distanca e siguris nga njri mjet n mjetin tjetr
P

4. nse bhen gara shpejtsie n rrug


Prgjigje t gabuara 1. nse respektohen kufijt e shpejtsis
2. nse kryejm manovrn e parakalimit n rrug me dy korsi pr sens lvizje
3. nse respektohen t gjitha rregullat e prparsis
D

4. nse qarkullojm n rrug urbane me nj mjet q trhiqet nga kafsht

Pyetsori 634 Pr qllime t siguris, sht e rrezikshme


Prgjigje t sakta 1. t qndrosh ose t lsh pushim mjetin n kurrize rruge
2. t prdoren n mnyr t gabuar fenert e largsis (dritat e gjata)
3. t qndrosh prgjat autostrads pr t marr pasagjer
4. t parakalohet n tunele t rrugve me nj korsi pr do sens lvizjeje, kur
fushpamja sht e kufizuar
5. t qarkullosh me nj mjet me difekt n sistemin e frenimit
Prgjigje t gabuara 1. t drejtosh mjetin ditn me dritn e targs t fikur

278
2. t prdorsh borin n rrugt malore
3. t parkosh mjetin, natn, jasht karrexhats
4. t qarkullosh me mjetin kur sa po i ke vendosur goma t reja

Pyetsori 635 Drejtuesi i mjetit duhet


Prgjigje t sakta 1. t mos kaloj kurr kufijt e shpejtsis s lejuar
2. si rregull, n kryqzime t respektoj sinjalet e prparsis
3. t shmang krijimin e rreziqeve pr prdoruesit e tjer t rrugs
4. t shikoj n pasqyrn ansore prpara se t sinjalizoj ndryshimin e korsis
5. kur kthehet djathtas, t pozicionohet prgjat ans s djatht t rrugs
Prgjigje t gabuara 1. t drejtoj mjetin gjithmon n mes t rrugs dhe mbi vijat ndarse t korsive

R
2. t parakaloj n do rast, pr sa koh q nuk ka sinjal ndalimi
3. t prdor borin n qendrat e banimit sa her q e mendon
4. t montoj bori t fort n mjet pr tu dgjuar m shum

Pyetsori 636 Shkaqe pr aksidente, q lidhen me kushtet e rrugs, mund t jet

R
Prgjigje t sakta 1. shtresa e ngrir mbi siprfaqen e rrugs
2. fillimi i shiut n pjest e thata e me pluhur t rrugs
3. rruga e mbuluar me gjethe
4. prania e materjalit t pa qndrushm mbi rrug

Prgjigje t gabuara
T
5. prania e vajit mbi asfalt
6. prania e balts n siprfaqen rrugore
1. prania e nj ishulli t trafikut n rrug
2. prania e trafikndarsit
H
3. pjes t ashpra t asfaltit
4. prania e kufizuesve ansore t rrugs
5. prania e pistave t biikletave
6. prania e vijave t bardha
S

Pyetsori 637 Shkaqe pr aksidenteve, q lidhen me strukturn e rrugs, mund t jen


Prgjigje t sakta 1. prania e ngushtimeve t rrugs, t pa sinjalizuara
2. mungesa e sinjalizimit n kryqzime
3. mungesa e sinjalistiks horizontale
P

4. pjes t deformuara dhe t pa sinjalizuara t rrugs


5. pjes rrug t rrshqitshme
6. prania e akullit n rrug
7. prania e njollave t vajit
D

Prgjigje t gabuara 1. rruga e ndar n karrexhata


2. rruga e ndar n korsi
3. lvizja n rrugt me nj sens pr qarkullimin
4. rruga fushore, pa pjerrsi
5. prania e bordurave ansore t rrugs
6. rregullimi me impiante semaforike i kryqzimeve
7. mungesa e kthesave t rrezikshme

Pyetsori 638 Pr t shmangur aksidentet rrugore, drejtuesi i mjetit duhet t kontrolloj


Prgjigje t sakta 1. funksionimin e fshirseve t xhamave
2. funksionimin e pajisjeve t sinjalizimit dhe t ndriimit
279
3. trashsin e shtress ballore t goms
4. funksionimin e mir t sistemit t drejtimit t mjetit
5. funksionimin e frenave t dors (t qndrimit)
Prgjigje t gabuara 1. shpesh presionin e fryrjes s goms rezerve
2. shpesh nivelin e lngut n bateri
3. shpesh gjendjen e prdorimit t cilindrave t motorit
4. shpesh nivelin e zhurms n gypin e shkarkimit t gazeve (marmits)

Pyetsori 639 N t gjitha rrugt sht e ndaluar


Prgjigje t sakta 1. t dmtosh veprat e artit dhe impiantet q i prkasin rrugs
2. t krijosh situata t rrezikshme pr qarkullimin

R
3. t hedhsh sende t ndryshme nga mjetet
4. t hedhsh mbeturina
5. t hysh n rrug me rrotat e mjetit t ndotura me balt
Prgjigje t gabuara 1. t ushtrohesh n drejtimin e mjetit

R
2. t prdorsh sinjalizimin zanor (me bori) dhe me drita
3. t prdorsh ditn fenert jo verbues
4. lvizja dhe qarkullimi i mjeteve pr transporte t veanta

T
SJELLJA NDAJ PRDORUESVE T TJER T RRUGS

ZNIA E KARREXHATS
KREU II.
H
Pyetsori 640 N bllokimin e karrexhats nga rnia aksidentale e ngarkess, drejtuesi
mjetit duhet
Prgjigje t sakta 1. t largoj nga rruga ngarkesn q ka rn, sa m shpejt t jet e mundur
S

2. t zhvendos ngarkesn dhe t liroj rrugn


3. t sinjalizoj pengesn n rrugt jashtqytetse nprmjet sinjalit q
paralajmron mjet t ndaluar (trekndshi rrezikut)
4. t liroj menjher karrexhatn, sapo t mundet
Prgjigje t gabuara 1. t sinjalizoj bllokimin e kamionit me pajisje t fiksuara akustike
P

2. t ndaloj n do rast t gjitha mjetet q afrohen


3. t parasinjalizohet znia e karexhats nprmjet sinjalit STOP
4. t vazhdoj lvizjen pr t uar n destinacion pjesn tjetr t ngarkess
D

SJELLJA E DREJTUESVE T MJETEVE NDAJ KMBSORVE

Pyetsori 641 N prani t vendkalimit t kmbsorve, drejtuesi i mjetit, duhet t


Prgjigje t sakta 1. ul shpejtsin e lvizjes prpara tyre
2. ndaloj prpara tyre, pr tu dhn prparsi kmbsorve
3. pres derisa kmbsort t kalojn karaxhatn
4. bj shum kujdes kur n to, qarkullojn fmij
Prgjigje t gabuara 1. njoftoj me an t boris kalimin e tij
2. shtoj shpejtsin e lvizjes pr ti kaluar ato sa m par
3. kaloj m prpara kmbsorve, sepse ai ka prparsin e lvizjes
280
4. t ndez fenert, pr t njoftuar kmbsort se ata nuk kan prparsin e
lvizjes

Pyetsori 642 Drejtuesi i mjetit, duhet t


Prgjigje t sakta 1. ul shpejtsin e lvizjes kur n rrug lvizin fmij
2. ndaloj pas mjetit q ka ndaluar pr tju dhn prparsi kmbsorve
3. ul shpejtsin dhe t ndaloj kur n rrug ka njerz q shfaqin shnja hutimi
4. t ndaloj edhe kur sht ndezur semafori jeshil, nse nj kmbsor tentont
kaprcej rrugn
Prgjigje t gabuara 1. mbaj shtypur borin gjat gjith kohs pran vendkalimit t kmbsorve

R
2. lviz majtas dhe djathtas pr t shmangur kmbsort q ecin mbi
vendkalimin e tyre
3. parakaloj nj mjet tjetr q ka ndaluar pr tu dhn prparsi
kmbsorve
4. vazhdoj t lviz edhe kur n rrug, prball tij gjendet nj kmsor q po e

R
kalon at, mjafton ti bjer boris

DETYRIMET KUNDREJT FUNKSIONARVE, OFICERVE DHE POLICVE

Pyetsori 643 Drejtuesi i mjetit duhet t paraqes, sipas krkess s punonjsit t policis
Prgjigje t sakta
T
1. lejen e qarkullimit t mjetit
2. lejen e drejtimit t mjetit
3. ertifikatn e siguracionit t mjetit
4. ertifikatn e kontrollit teknik
H
Prgjigje t gabuara 1. librezn e prdorimit dhe mirmbajtjes s mjetit
2. aktin e shitblerjes
3. vetm kontratn e marrjes n prdorim me t drejt blerje
4. faturn e blerjes s mjetit nga salloni i shitjes
S

5. kodin fiskal t shitsit

Pyetsori 644 Punonjsit e policis rrugore dallohen nga


Prgjigje t sakta 1. uniforma
2. shenja n uniform
P

3. mjeti i policis rrugore


Prgjigje t gabuara 1. dorezat
2. pistoleta
3. autorizimi i lshuar nga Prefektura e Qarkut
D

KREU III

PRCAKTIME MBI SINJALIZIMIN PAMOR, ZANOR DHE NDICIMIN E MJETEVE

PRDORIMI I SISTEMEVE T SINJALIZIMEVE PAMORE DHE NDRICIMI I MJETEVE

281
Pyetsori 645 Targa e pasme duhet t jet e ndriuar
Prgjigje t sakta 1. natn, pr t lejuar identifikimin e mjetit
2. gjithmon, sapo t ndizen dritat e pozicionit
3. n mnyr q t dallohet nga nj distanc t paktn prej 20 metrash
4. me qllim q t bj t mundur verifikimin e mjetit
Prgjigje t gabuara 1. edhe kur mjeti sht n parkim
2. vetm kur qarkullohet ditn
3. vetm pr rimorkiot, kur qarkullojn komplekse mjetesh
4. n mnyr q t dallohet nga nj distanc t paktn prej 100 metrash

R
Pyetsori 646 sht me ngjyr t kuqe n kroskot llamba spiune
Prgjigje t sakta 1. e ndezjes s njkohshme t katr sinjaleve tregues t drejtimit
2. e treguesit t temperaturs s lart t lngut ftohs t motorit
3. e treguesit t presionit t ult t vajit lubrifikues n motor
4. e treguesit t mos venjes s rripit t sigurimit

R
5. e treguesit t nj difekti n sistemin e frenimit
6. e treguesit t frenave t dors t aktivizuara
Prgjigje t gabuara 1. e treguesit t ndezjes s sinjalit t drejtimit
2. e treguesit t ndezjes s dritave mjegullarse t pasme

T
3. e treguesit t ndezjes s fenerve t largsis
4. e treguesit t aktivizimit t motorinos
5. e treguesit t hapjes s kuadrit t kruskotit
6. e treguesi t ndezjes s dritave t brendshme t kabins s mjetit
H
Pyetsori 647 Prdorimi i sistemeve t sinjalizimit pamor sht i detyrueshm
Prgjigje t sakta 1. n autostrada dhe rruge interurbane gjat gjith kohs s levizjes
2. duke filluar gjysm ore pas perndimit t diellit, n kategorite e rrugve q
nuk bjn pjes ne autostrada dhe rrug interurbane
S

3. deri gjysm ore para lindjes s diellit n kategorite e rrugve q nuk bjn
pjes n autostrada dhe rruge interurbane
4. n tunelet rrugore, edhe ditn n do rast t fushpamjes s dobt t
pamjaftueshme
P

5. kur ka mjegull
6. kur bie bor apo kur bie shi i dendur
Prgjigje t gabuara 1. n kohn kur ndizen edhe dritat e rrugve
2. kur pozicionojm mjetin n zonat e parkimit
D

3. vetm nga perndimi i diellit deri n agim


4. n tunelet e rrugve, por vetm kur tunelet jan t pandriuar
5. gjat gjith kohs s lvizjes, pavarsisht llojit t rrugs
6. vetm kur lvizim n rrug urbane

Pyetsori 648 Prdorimi i dritave t pozicionit sht i detyrueshm


Prgjigje t sakta 1. natn, gjat qndrimit apo pushimit n karrexhat
2. kur mjeti gjendet n korsin e emergjencs
3. n rastet e mjegulls s fort, bashk me dritat kundr mjegulls
4. natn, edhe kur jan t ndezura fenert e largsis
Prgjigje t gabuara 1. natn, gjat pushimit jasht karrexhats
282
2. kur lihet mjeti pushim n nj zon parkimi
3. edhe pr mjetet me dy rrota n do rast gjat pushimit dhe qndrimit
4. vetm n rastet kur mjetit gjendet n korsin e emergjencs

Pyetsori 649 Prdorimi i fenerve joverbues gjat qarkullimit


Prgjigje t sakta 1. sht i detyrueshm natn, n rrugt interurbane kur po shkmbehemi me
mjete q vijn prball nga sensi i kundrt i lvizjes
2. sht i detyrueshm edhe ditn kur transportojm t aksidentuar
3. sht i detyrueshm n rast mjegulle kur mjeti nuk ka fener mjegullars
4. sht i detyrueshm natn jasht qendrave t banuara edhe kur ndriimi

R
publik sht i mjaftueshm
5. sht i detyrueshm ditn jasht qendrave t banuara
Prgjigje t gabuara 1. sht i ndaluar n tunele
2. sht i ndaluar n qendrat e banuara
3. zvendson gjithmon fenert e largesis

R
4. sht i detyrueshm edhe ditn, brenda qendrave t banuara, kur kryejm
manovrn e parakalimit
5. gjat qarkullimit ditn sht i lejuar vetm n raste emergjence

Pyetsori 650

Prgjigje t sakta
T
Natn, n rrugt interurbane, drejtuesit e mjeteve duhet t fikin fenert e
largsis dhe t prdorin fenert joverbues
1. gjat kmbimit me mjete t tjera
2. kur ndjekin nj mjet tjetr n distanc t afrt
3. kur sht i pranishm rreziku q t verbojn prdoruesit e tjer t rrugs
H
4. n do rast kur mund t verbojn kmbsort n rrug
5. nse ka rrezik t verbojn drejtuesit e mjeteve n karrexhatn tjetr
Prgjigje t gabuara 1. kur rrezikojn t shkarkojn baterin e mjetit
2. vetm kur mjeti q sht prpara sht nj autovetur
S

3. kur gjat lvizjes mjetet nuk ruajn distancn e siguris


4. vetm kur jan duke u kmbyer me nj mjet tjetr

Pyetsori 651 Prdorimi i fenerve t largsis


1. bhet kryesisht kur qarkullojm jasht qendrave t banuara natn kur nuk
P

Prgjigje t sakta
kan driim publik t mjaftueshm
2. zvendsohet me fenert joverbues kur kmbehemi me mjete q vijn nga
sensi i kundrt
3. sht i ndaluar n qendrat e banuara
D

4. me ndrprerje n intervale t shkurtra, lejohet pr t sinjalizuar nj


parakalim,ditn dhe natn
5. me ndrprerje, n intervale t shkurtra, lejohet pr t sinjalizuar nj situat
t mundshme rreziku
6. me ndrprerje, n intervale t shkurtra, lejohet pr t sinjalizuar
nj parakalim edhe brenda qendrave t banuara
Prgjigje t gabuara 1. sht lejuar n qendrat e banuara n kushtet e mjegulls s dendur
2. sht gjithmon i lejuar kur transportojm t smur rnd
3. lejohet n tunele t zonave urbane me nj sens lvizjeje
4. me ndrprerje, n intervale t shkurtra, lejohet vetm n rrugt interurbane

283
5. me ndrprerje, n intervale t shkurtra, lejohet brenda qendrave t banuara,
por vetm ditn
6. me ndrprerje, me intervale t shkurtra, lejohet vetm kur transportojm t
smur rnd ose t aksidentuar
7. me ndrprerje, me intervale t shkurtra, lejohet vetem kur ndriimi publik
sht i mjaftueshm

Pyetsori 652 Prdorimi i sinjaleve tregues t drejtimit sht i detyrueshm


Prgjigje t sakta 1. kur do t kryejm manovrn e parakalimit
2. kur duam t ndryshojm korsin e lvizjes
3. do her q do t kryejm manovrn e kthimit t drejtimit t lvizjes

R
4. kur po futemi n nj karrexhat prmes korsis s shpejtimit
5. kur futemi n korsin e parakalimeve
6. n do rast q ndryshojm korsin e lvizjes
7. n rastet kur duam t kthehemi majtas n kryqzim
8. kur kemi ndrmend t ndalojm jasht karrexhats

R
9. kur duam t dalim nga rruga pr t hyr n nj korsi ngadalsimi
10. kur nisemi nga vendi pr t hyr n qarkullim
Prgjigje t gabuara 1. kur ndalojm n semafor
2. kur ndalojm pr shkak t ndrprerjes s qarkullimit

T
3. kur lvizim n rreshta paralel, edhe pa e ndryshuar korsin
4. vetm kur kryejm kthimin nga e majta
5. vetm nse parkojm n krahun e djatht t rrugs
6. vetm kur kryejm manovrn e ndryshimit t drejtimit n kryqzim
H
7. vetm 500 metra pasi kemi kryer manovrn e parakalimit
8. vetm kur ndalojm n krahun e majt t rrugs

Pyetsori 653 Drejtuesit e mjeteve me motor duhet t aktivizojn sinjalizimin e ndritshm


t rrezikut
S

Prgjigje t sakta 1. n rastet e znies s karrexhats


2. gjat kohs q ndalojm pr t vendosur apo rimarr trekndshin e rrezikut
3. kur pr shkak t defektit n mjet, jemi t detyruar t lvizim me shpejtsi t
ult
P

4. kur verifikohen ngadalsime t papritura pr shkak t vargut t mjetreve


5. kur qndrimi i emergjencs mund t shkaktoj rrezik pr prdoruesit e
rrugs.
Prgjigje t gabuara 1. kur mendojm se mjeti q sht pas nesh, nuk ruan distancn e siguris
2. natn, kur nuk funksionon ndonj prej dritave t pozicionit
D

3. kur lvizet n rreshta paralel jasht qendrave t banuara


4. kur shikueshmria nuk sht e mir
5. kur ka nj rradh mjetesh t parkuara ans rrugs dhe e lm mjetin n
pushim n rradh t dyt pr munges vendi
SINJALIZIMI I MJETIT T NDALUAR

Pyetsori 654 Trekndshi i lvizshm i rrezikut


Prgjigje t sakta 1. sinjalizon mjete t ndaluara n karrexhat jasht qendrave t banuara, n
kushtet e shikueshmris s kufizuar
2. bn pjes n pajisjet e detyrueshme t automjetit

284
3. mund t sinjalizoj nj ngarkes t rn n nj karrexhat interurbane, q
nuk sht e dukshme n nj distanc prej 100 metrash
4. vendoset n karrexhatat interurbane t paktn 50 m larg nga mjeti i bllokuar
5. duhet t jet e vendosur n rrug n mnyr t till q t jet i dukshm t
paktn n distancn 100 metra prej mjeteve q vijn
6. vendoset jasht qendrave t banuara
7. vendoset t paktn 1 metr larg nga bordura e karrexhats
8. vendoset edhe n kthesa, n rrugt interurbane
Prgjigje t gabuara 1. vendoset n karrexhat menjher pas mjetit t bllokuar, n pjesn e pasme
t tij
2. prdoret edhe nga motort e ndaluara n karrexhat, jasht qendrave t

R
banuara
3. tregon nj rrug t mbyllur pr qarkullimin dhe pr pasoj duhet t ndalojm
dhe kthehemi mbrapa
4. sinjalizon nj ngarkes t gjat q del jasht mjetit n pjesn e pasme
5. prdoret pr t treguar pushim t lejuar t mjetit n nj kthes

R
6. vendoset n krahun e majt t karrexhats
7. vendoset gjithmon n korsin e parakalimit
8. vendoset mbi trafikndars n rrugt me karrexhata t ndara
9. vendoset mbi ngarkesn q mund t ket rn n karrexhat

T
10. vendoset vetm natn
11. vendoset vetm pr t krkuar ndihm t shpejt

KREU IV
H
NDIKIME T TJERA N DREJTUESIN E MJETIT

DREJTIMI I MJETIT NEN NDIKIMIN E LODHJES


S

Pyetsori 655 Drejtuesi i mjetit i cili shfaq shenja lodhje, duhet


Prgjigje t sakta 1. t arrij n vendpushimin m t afrt dhe t pushoj
2. t ul shpejtsin dhe t qndroj n vendpushimin e par q i shfaqet
3. nse sht e nevojshme t prdor pr pushim edhe korsin e emergjencs
P

4. t ul shpejtsin dhe t mbaj krahun e djatht pr t arritur vendin e par


t qndrimit
Prgjigje t gabuara 1. t nxitoj dhe t shtoj shpejtsin, q t mbrrij sa m shpejt n
destinacionin pr ku sht nisur
D

2. ti qndroj sa m afr automjetit q ka prpara


3. t fik dritat e kroskotit
4. t mbaj nj shpejtsi t lart pr t ruajtur vmendjen dhe t arrij shpejt n
destinacion
5. t shuaj dritat e kruskotit dhe t ndez dritat e kabins

DREJTIMI I MJETIT NN NDIKIMIN E ALKOOLIT

Pyetsori 656 Prdorimi i alkoolit nga drejtuesi i mjetit


Prgjigje t sakta 1. mund t oj n eufori, pakujdesi dhe e bn m pak t sigurt drejtimin e tij
285
2. i bn m t ngadalta reflekset e tij n drejtimin e mjetit
3. mund t shkaktoj gjendjen e gjumit dhe mundsin e aksidenteve
4. ndryshon aftsit e prqndrimit dhe t vmendjes n drejtim
5. ul nivelin e prqndrimit n drejtimin e mjetit
6. prbn rrezik t madh pr qarkullimin
7. prbn nj shkelje t rnd t Kodit Rrugor
8. mund t verifikohet me testin e alkoolit, t cilit sht e detyrueshme ti
nnshtrohet
Prgjigje t gabuara 1. e bn m t sigurt at, sepse i largon lodhjen gjat drejtimit
2. rrit aftsin e prqndrimit dhe e lehtson drejtimin e mjetit
3. e bn at m vigjilent dhe t kujdesshm

R
4. e bn m t kndshm dhe me pak t mrzitshm udhtimin
5. prmirson aftsin pamore dhe shpejtsin e reagimit t tij
6. sht i ndaluar vetm n fundjav
7. sht i lejuar n munges t pasagjerve n mjet
8. sht i ndaluar vetm n autostrada

R
9. sht i lejuar vetm nse qarkullon me shpejtsi t ult

DREJTIMI I MJETIT NN NDIKIMIN E LNDEVE NARKOTIKE

Pyetsori 657
Prgjigje t sakta T
Nse drejtuesi i mjetit kurohet me barna mjeksore me veprim qetsues
1. mund t drejtoj at prderisa prdorimi i tyre nuk ndikon n gjendjen fizike
e psikike t tij
2. mund t drejtoj at derisa gjendja patologjike nuk ndikon n aftsit pr
H
drejtimin e tij
3. pr smundje q e pengon drejtimin e mjetit, i ndalohet t drejtoj mjet
Prgjigje t gabuara 1. ndalohet t drejtoje at n do rast
2. ndalohet t drejtoje at vetm natn
3. mund t drejtohet gjithmon mjeti pa problem
S

Pyetsori 658 Ai q ka prdorur rregullisht lnd narkotike


Prgjigje t sakta 1. mund t gzoj t drejtn e lejedrejtimit vetm nse verteton zyrtarisht se
nuk prdor m t tilla
P

2. mund t drejtoj mjet nse komisioni mjeksor vendor ka verifikuar q nuk


sht me prdorues i lndve narkotike
3. dhe rezulton akoma prdorues i tyre, nuk mund t drejtoj asnj lloj mjeti
rrugor
4. mund t vazhdoj t prdor mjete t do kategorie t lejedrejtimit t
D

disponueshme prej tij, nse vertetohet se ka ndaluar prdorimin e tyre


Prgjigje t gabuara 1. mund t drejtoj vetm mjete me cilindrat t vogl
2. mund t drejtoj do mjet, edhe pse sht akoma prdorues, mjafton t mos
jet shoqrisht i rrezikshm
3. e humb prgjithmon t drejtn pr lejedrejtimi
4. mund t drejtoje mjete, vetm nse prdor lnd narkotike t lehta t lehta

Pyetsori 659 Shprqendrimi dhe moskuptimi i rrezikut mund t shkaktohet nga


Prgjigje t sakta 1. abuzimi me alkoolin
2. prdorimi i substancave narkotike

286
3. prdorimi i barnave qetsues
Prgjigje t gabuara 1. edhe nga abuzimi me qumsht
2. ushqimi i rregullt
3. abuzimi me pije joalkoolike

Pyetsori 660 Prdorimi i barnave qetsues nga drejtuesi i mjetit mund ti shkaktoj atij
Prgjigje t sakta 1. ulje t vmendjes
2. prgjumje
3. ulje t reflekseve
4. zgjatje t kohs s reagimit
Prgjigje t gabuara 1. rritje t reflekseve

R
2. vetm zhdukjen e ndjesis s t przierit
3. prmirsim t gjith aftsive psikike

Pyetsori 661 Prdorimi i substancave narkotike ndikon n drejtimin e mjetit sepse


Prgjigje t sakta 1. ul aftsit reaguese t drejtuesit t mjetit

R
2. mund t shkaktoj prgjumje t drejtuesit t mjetit
3. ndryshon reflekset dhe koordinimin e lvizjeve
4. rrit euforin
Prgjigje t gabuara 1. prmirson veprimin kundr lodhjes

T
2. prmirson vetkontrollin
3. prmirson aftsin dgjimore dhe shikimin
4. rrit prqndrimin
H
MNYRA E VEPRIMIT N RAST AKSIDENTI

Pyetsori 662 N rast aksidenti rrugor, drejtuesi i mjetit


Prgjigje t sakta 1. nse ka t plagosur, njofton shrbimet e Policis Rrugore pr t vzhguar
rrethanat e ngjarjes
S

2. duhet t veproj pr t ruajtur gjendjen e vndit t aksidentit dhe gjurmt e


tij, duke ruajrur sigurin e qarkullimit
3. n rastet kur ka vetm dme materiale, duhet t shmang pengimin e
qarkullimit, aty ku sht e mundur
4. duhet t jap emrin, adresn si dhe informacione t tjera t nevojshme pr t
P

aksidentuarit
5. duhet t dij numrat e telefonit t urgjencs mjeksore, zjarfiksve dhe
shrbimeve t policis rrugore
Prgjigje t gabuara 1. mund t largohet nga vndi i ngjarjes, pa lejen e policis rrugore
D

2. nse sht n faj duhet t marr gjeneralitet e drejtuesit tjetr dhe nse ka t
drejt kjo nuk sht e nevojshme
3. mjafton q t kujtohet pr pozicionin e sakt t automjeteve pas prplasjes
4. nse ndrhyn autoriteti policor, duhet vetm t ngul kmb q t shkruhet
versioni i tij pr aksidentin
5. nse ka dme vetm n sende, duhet vetm t marr numrin e targs s
mjetit

Pyetsori 663 Pas nj aksidenti rrugor, q ka vetm dme materjale duhet


Prgjigje t sakta 1. t vendoset trekendshi i rrezikut, si n rastet e parashikuara nga Kodi
Rrugor
287
2. q mjeti t largohet sa m shpejt aty ku sht e mundur, duke e zhvendosur
jasht karrexhats
3. t vendoset mjeti, nse sht e mundur, t paktn prgjat ans s djatht t
karrexhats
4. t njoftohen organet prkatse, n pamundsi t zhvendosjes s mjetit, dhe ti
presim n vendin e ngjarjes
Prgjigje t gabuara 1. vendosur trekndshi i rrezikut" n ann e prapme t mjetit, prpara se t
largoheni
2. t mbulohet mjeti me nj mbuls plastike
3. vetm nse sht nat, t vendoset trekndshi i rrezikut n afrsi t mjetit
4. t vendoset menjher mjeti mbi trotuar

R
5. n do rast, t paraqessh denoncimin n komisariatin e policis m t afrt
6. t mos sinjalizohet mjeti i ndaluar me trekndsh rreziku

Pyetsori 664 N rast aksidenti, u duhet sinjalizuar rreziku mjeteve q vijn


Prgjigje t sakta 1. jasht qendrave t banuara, duke vendosur trekendeshin e rrezikut pas mjetit

R
t ndaluar, nse bllokohet karrexhata
2. edhe me sinjale me duar
3. kur ka materjale t rrshqitshme mbi karrexhat
4. menjher n rast bllokimi t karrexhats, veanrisht nse ka ndodhur n

Prgjigje t gabuara
T kthes
5. pr t mbrojtur nj t plagosur q nuk mund t lvizet nga rruga
6. ather kur mbeten n karrexhat pjes t mjeteve t aksidentuara q
pengojn qarkullimin
1. vetm n rast se trafiku sht i bllokuar pr shkak t tij
H
2. vetm n rast se ai ka ndodhur n rrug interurbane pa ndriim
3. duke i rn pajisjes s sinjalizimit zanor me bori me intervale t rregullta
kohe
4. duke ndezur nj zjarr n afrsi t mjetit t aksidentuar, nse sht errsir
S

5. vetm n rast se ai ka ndodhur natn, n nj qendr t banuar t ndriuar

Pyetsori 665 Pr t prcaktuar personat ose/edhe automjetet e prfshir n nj aksident


rrugor
Prgjigje t sakta 1. duhet t kontrollohet leja e qarkullimit pr tu siguruar n pronsi t kujt
P

sht mjeti
2. duhet t kontrollohet edhe leja e drejtimit pr t siguruar identitetin e
drejtuesit t mjetit
3. duhet t kontrollohet edhe ertifikata e sigurimit dhe t merren t dhnat e
D

saj
4. duhet t kontrollohen dokumentet e t gjith drejtuesve t mjeteve q jan
prfshir n aksident
5. duhet shnuar targa dhe tipi i mjetit, nse ky nuk ndalon n vendngjarje
Prgjigje t gabuara 1. sht e mjaftueshme t krkohen vetem gjeneralitetet e drejtuesit t mjetit
2. mjafton ti japim kartvizitn ton, pr t identifikuar drejtuesin e mjetit
3. duhet t kontrollojm gjithmon numrin e shasis, pr t identifikuar mjetin
4. duhet ta mbajm gjithmon, edhe forcrisht personin prgjegjs derisa t
vijn autoritetet policore
5. sht e mjaftueshme ta bsh t lshoj nj deklarat se si ka ndodhur ngjarja

288
Pyetsori 666 T ndihmosh nj t aksidentuar n rrug
Prgjigje t sakta 1. sht e detyrim ligjor dhe moral
2. sht detyimi i Kodi Penal i cili dnon mosdhnien e ndihms
3. sht e detyrueshme, sepse ndihma mund t kufizoj pasojat negative t
aksidentit
4. duhet t tregosh kujdes t mos shkaktosh rreziqe pr veten dhe t tjert
Prgjigje t gabuara 1. nuk sht e detyrueshme
2. sht e detyrim vetm nse gjykohet aksident i rnd
3. nuk sht detyrim nse do ti shmangesh prfshirjes n ngjarje
4. sht i detyrim vetm pr mjekt dhe personelin sanitar

R
Pyetsori 667 N rast aksidenti, ai q jep ndihmn, duhet
Prgjigje t sakta 1. t vlersoj situatn me qllim q t mbroj t dmtuarin nga rreziqe t tjera
2. t ndihmoj t dmtuarin sa m mir t mundet, pa ndrmarr inisiativa q i
takojn organeve kompetente mjeksore
3. t siguroj dhe sinjalizoj sa m mir zonn e aksidentit

R
4. ti ofroj t aksidentuarit mbshtetje morale
Prgjigje t gabuara 1. t largohet nga vendi i aksidentit, pas dhnies s saj
2. t distancohet dhe t pres ndihm pa br asgj
3. t identifikoj t dmtuarin, para se tia jap at

Pyetsori 668
T
4. ti jap medikamente edhe pa pasur kompetencn e duhur, nse e shikon t
arsyeshme

Qllimi i ndihms s par sht


H
Prgjigje t sakta 1. t marr masa t thjeshta dhe t shpejta pr mbijetesn e t aksidentuarit
2. t ndihmoj t dmtuarin, sa m mir t jet e mundur, n pritje t ndihms
mjeksore
3. t shmang, me sa ka mundsi, q i dmtuari t lndohet prsri
4. t shmang do ndrhyrje t gabuar
S

Prgjigje t gabuara 1. t vendos t dmtuarin n pozicion me t rehatshm


2. t informohemi nga viktima pr rrethanat e aksidentit pr ti referuar
autoriteteve kompetente
3. t largoj n do rast t dmtuarin nga vendi i aksidentit
P

4. t pengoj do ndrhyrje pr t favorizuar punn e policis

Pyetsori 669 Nse i lnduari n nj aksidenti rrugor ka nj plag me gjak, duhet


Prgjigje t sakta 1. t mbulohet ajo me material t pastr dhe t shtrngohet, pr t bllokuar
rrjedhjen e gjakut
D

2. t mos lvizen trupa t huaj t mundshm t pranishm n t


3. t bllokohet rrjedhja e gjakut me garz sterile ose me cop t pastr
4. t mbahet i dmtuari n pozicion ulur ose shtrir
5. n rast hemoragjije t jashtme, t bllokohet ajo dhe t thirret menjher
ndihma e shpejt
Prgjigje t gabuara 1. t nxirren menjher trupa t huaj t pranishm n t, pastaj t mbulohet
2. ti jepet atij t pij uj ose aj nse sht pa ndjenja
3. t mos mbulohet plaga pr t lehtsuar mpiksjen spontane t gjakut
4. n rast hemoragjie t jashtme, t bsh q t ec i dmtuari, pr t shmangur
shfaqjen e gjendjes s shokut

289
Pyetsori 670 Nse i dmtuari ka nj trup t huaj n nj sy duhet
Prgjigje t sakta 1. q me kujdes t lidhet ai pa e nxjerr trupin e huaj
2. t ndalohet q i dmtuari t prek syrin e plagosur, pr t shmangur
dmtime m t rnda
3. t lidhet syri dhe t ndalohet t preket deri n ndrhyrjen e nj specialisti
4. q trupi i huaj t hiqet vetm nga nj mjek specialist
Prgjigje t gabuara 1. t bhet prpjekje pr t nxjerr trupin e huaj pr t shmangur infeksionet
2. t masazhohet ngadal ai pr t favorizuar lotimin
3. t hidhet uj n t pr t mundsuar daljen e tij

R
Pyetsori 671 Shenjat e fillimit t gjndjes s shokut jan
Prgjigje t sakta 1. lkura e ftoht me ngjyr t zbeht
2. djers t ftohta n ball dhe gjendje e tensionuar
3. zbehtsi, djers t ftohta, gjendje e tensionuar, rrahje t zemrs t dobta por
t shpeshta

R
Prgjigje t gabuara 1. shfaqja e njollave mbi lkur
2. shfaqja e ngjyrs s kuqe t lkurs, q tregon rritje t temperaturs
3. rrahje t forta t zemrs dhe tension i lart

Pyetsori 672
Prgjigje t sakta T
Kur i dmtuari paraqet gjndje shoku duhet
1. t shtrihet n tok, t mbulohet dhe t mbahen t ngritura gjymtyrt e
poshtme
2. t mbulohet sa m mir t jet e mundur
H
3. t shtrihet me gjymtyrt e poshtme t ngritura nga trupi
Prgjigje t gabuara 1. t ngrihet pr t ecur q t riaktivizohet qarkullimi i gjakut
2. t vendoset n pozicion ulur
3. t goditet me kujdes n fytyr dhe gjymtyr pr t riaktivizuar qarkullimin e
gjakut
S

4. ti jepen sasi t vogla pije alkoolike

Pyetsori 673 Nse viktima e nj aksidenti rrugor sht pa ndjenja duhet


Prgjigje t sakta 1. t shihet nse merr frym duke i vn dorn n pjesn ansore t poshtme t
P

gjoksit, ose mbi bark


2. nse merr frym vet, t vendoset n pozicionin ansor t siguris
3. nse nuk merr frym, ti lirohet goja edhe hunda nga pengesa t mundshme
4. t kujdesesh pr gjendjen e tij deri n mbrritjen e ambulancs
Prgjigje t gabuara 1. t bsh t ec e t flas me t dmtuarin pr ta mbajtur zgjuar
D

2. t bsh q t mos mundet fare t lviz trupin


3. t fashosh dhe t bsh q t mos mundet t lviz koken
4. t pyetet nse ka dhembje n kok

Pyetsori 674 N rast se i dmtuari, i vetdijshm, ka nj traum n kafazin e kraharorit


duhet
Prgjigje t sakta 1. nse e sht e nevojshme, ti lehtsoi frymmarrjen duke e vendosur t
dmtuarin gjysmulur
2. q n se ka plag t dukshme dhe t thell, t shtypet menjher me nj cop

290
t pastr
3. t ruhet me kujdes deri n mbrritjen e ndihms t specializuar
Prgjigje t gabuara 1. ta ndihmosh t bj frymmarrje t thella
2. t vendoset i plagosuri n pozicion shtrir
3. n rast plage t thell, t pastrohet, dizinfektohet dhe t mjekohet plaga
4. t vendoset i dmtuari n pozicion drejt pr t kufizuar daljen e gjakut

Pyetsori 675 Nse i dmtuari paraqet nj ose m shum fraktura n gjymtyr, duhet
Prgjigje t sakta 1. t mos lvizet gjymtyra e thyer para se t bhet e palvizshme
2. t bhet e palvizshme me mjete t rastit gjymtyra e thyer pavazhduar me
manovra t tjera

R
3. t mbulohen me material t pastr plagt e mundshme t shkaktuara nga
thyerjet
4. pasi t bhet e palvizshme gjymtyra e dmtuar, t merren masat
parandaluese kundr gjendjes s shokut nse sht e nevojshme
Prgjigje t gabuara 1. t prpiqesh t rregullosh thyerjen pr t paksuar dhimbjet

R
2. t nxitet i dmtuari t lviz gjymtyren e thyer pr t vlersuar dmtimet
3. n rast t thyerjes s kocks dhe kocka ka dal jasht, t prpiqesh ta
rivendossh prsri n pozicionin e saj normal
4. ti jepet t plagosurit nj pije e fort alkoolike

Pyetsori 676

Prgjigje t sakta
T
N rast se n nj aksidenti rrugor, ka pasur zjarr dhe viktima paraqet
djegie, duhet
1. t shuhen flakt me batanije ose materiale t tjera t ngjashme
2. t mos hiqen mbetje t mundshme t veshjeve t ngjitura n pjest e djegura
H
3. nse djegia i prket gjymtyrve, kur sht e mundur t futen ato n uj t
ftoht pr t lehtsuar dhimbjen
4. nse djegiet prfshijn trupin, t mbulohen me material t mundshm steril
(t pastr)
S

Prgjigje t gabuara 1. nse ka akoma mbetje t flakve, t pritet q t shuhen pastaj t


ndrhyhet
2. t hiqen gjith mbetutinat e veshjeve t djegura n pjest e
dmtuara
3. t dizinfektohen djegiet me alkool
P

4. vetm t njoftojme shrbimin zjarrfiks dhe t presim

Pyetsori 677 Gjendja e shokut


Prgjigje t sakta 1. mund t shkaktohet nga nj dhembje e fort
D

2. mund t shkaktohet nga nj emocion i fort


3. mund t shkaktohet nga humbje gjaku e madhe
4. mund t shkaktohet edhe nga nj traum e fort
Prgjigje t gabuara 1. nuk shfaqet kurr n rastet e emocioneve t forta
2. nuk mund t shkaktohet n raste traumash
3. nuk shoqron humbjet e mdha t gjakut
4. nuk paraqet rrezik t madh pr shndetin

KAPITULLI VI

291
ELEMENTT MEKANIK Q LIDHEN ME SIGURIN E DREJTIMIT T MJETIT

KREU I

AFTSIA E T KUPTUARIT T DIFEKTEVE Q NDODHIN N SISTEMIN E


DREJTIMIT

Pyetsori 678 Nse timoni i mjetit dridhet shum, shkak mund t jet
Prgjigje t sakta 1. konsumimi i pjesve t sistemit t drejtimit
2. ekuilibrimi i rrotave drejtuese
3. konsumimi ose dmtimi i kokave t paralelit t sistemit t drejtimit

R
4. deformim i goms s rrotave drejtuese
Prgjigje t gabuara 1. prdorimi i rrotave t pasme me prmasa t ndryshme nga rrotat e para
2. pozicioni i diferencialit t mjetit
3. presioni m i lart i fryrjes s gomave t pasme kundrejt rrotave t para
4. kutia e shpejtsis dhe leva e ndrrimit t marsheve

R
5. lloji dhe pozicioni i timonit n kruskot

Pyetsori 679 Me qn se sistemi i drejtimit ndikon n sigurin e qarkullimit


Prgjigje t sakta 1. duhet t mos ket hapsira dhe konsumime n pjest prbrse dhe nyjat

T lidhse t tij
2. nevojitet t bhet kontrolli periodik i ekuilibrit statik dhe dinamik t rrotave
drejtuese
3. duhet t kontrollohet rregullsia e konvergjencs (paraleliteti dhe vertikaliteti
i rrotave drejtuese)
H
4. gomat duhet t jen rregullisht t fryra sipas t dhnave nga fabrika
prodhuese e mjetit
Prgjigje t gabuara 1. pr t rritur siprfaqen e mbshtetjes me rrugn, gomat duhen mbajtur me
presion t ult
2. sht e nevojshme t drejtosh mjetin duke qndruar sa m afr timonit q t
S

jet e mundur
3. sht e nevojshme t bhet nj rregullim i hapsirave t pjesve t
konsumuara sa pr t mos penguar lvizjen e mjetit
4. nevojitet t bhet kontrolli periodik i saktsis s treguesit t shpejtsis
P

5. nevojitet t bhet lubrifikimi periodik i volantit t timonit

Pyetsori 680 Nse gjat lvizjes, timoni paraqitet m i fort se zakonisht, kjo mund t
shkaktohet
D

Prgjigje t sakta 1. nga q gomat e para drejtuese mund t jen t shfryra


2. nga ndonj defekt i grupit t timonit
3. nga zhvendosja e ngarkess s mjetit mbi aksin e rrotave drejtuese
4. nga presioni i ult i fryrjes s gomave drejtuese
Prgjigje t gabuara 1. nga presioni i lart i fryrjes s gomave t prparme
2. nga prania e pajisjes hidraulike n grupin e timonit
3. nga gjendja teknike jo e mir e frenave
4. nga zhvendosja e ngarkess mbi aksin e rrotave jo drejtuese

292
N SISTEMIN E AMORTIZIMIT

Pyetsori 681 Amortizatort e rn ose t konsumuar shkaktojn


Prgjigje t sakta 1. konsumim jo uniform t pjesve ballore t gomave
2. mundsin e dmtimit dhe dobsimit t sustave t tyre
3. stabilitet jo normal t mjetit gjat fazs s frenimit
4. uljen e komoditetit gjat udhtimit
5. probleme, veanrisht gjat lvizjes s mjetit n kthesa
Prgjigje t gabuara 1. funksionim jo normal t motorit
2. konsumim m t madh t vajit lubrifikues
3. ekuilibrim t mir t mjetit si n rrug t drejt ashtu dhe n kthesa

R
4. funksionim jo normal t sistemit t frenimit
5. funksionim jo normal t diferencialit

Pyetsori 682 Pr t siguruar qndrueshmrin e mjetit n kthesa duhet q


Prgjigje t sakta 1. t mos bjm kthime t menjhershme t timonit

R
2. n kthesat e ngushta t levizt me shpejtsi t ult
3. t zvoglohen ose t shmangen ngarkesat e larta mbi mjet, aty ku sht e
mundur
4. t prdoren goma n gjendje t mir dhe sipas kushteve teknike

Prgjigje t gabuara T
5. t ulet shpejtsia para se t futesh n kthes
1. t mbahen mbi mjet vetm ngarkesat t rnda
2. t rritet shpejtsia para se mjeti t futet n kthes
3. t qndrohet n mes t rrugs pr t zvogluar rrezen e saj
H
4. t prdoret kryesisht marshi i 4-t
5. t lvizet me pedalin e friksionit t shtypur

Pyetsori 683 N qndrueshmrin e mjetit n lvizje ndikon pozitivisht


Prgjigje t sakta 1. konvergjenca e duhur e rrotave drejtuese
S

2. ekuilibrimi i duhur i rrotave


3. gjendja e mir teknike e sistemit t drejtimit t tij
4. presioni i duhur (korrekt) i fryrjes s gomave
Prgjigje t gabuara 1. tipi i motorit
P

2. rritja e presionit t fryrjes s gomave


3. prania e nj kutie shpejtsie automatike

Pyetsori 684 Qndrueshmria jo e rregullt e mjetit n rrug, shkaktohet edhe nga


D

Prgjigje t sakta 1. amortizatort e konsumuar


2. gjendja jo e mir teknike e sistemit t amortizimit t mjetit
3. mungesa e ekuilibrit t rrotave drejtuese
4. kontakti jo i plot midis gomave dhe siprfaqes s rrugs
5. konvergjenca e gabuar e rrotave drejtuese
6. pamjaftueshmria e presionit t fryrjes te gomat
7. ndryshimi presionit t fryrjes n gomat e t njjtit aks
8. shprndarja jo e mir e ngarkesave n mjet
Prgjigje t gabuara 1. montimi i disqeve t aluminit me gomat, edhe pse t parashikuara nga
konstruktori
2. pjerrsia e rrugs q prshkohet
293
3. mbajtset e montuara mbi autovetur pr t mbajtur bagazhet
4. nga tipi i timonit
5. prania e sistemit t frenimit kundr bllokimit t rrotave (ABS)
6. nga lloji i sistemit t drejtimit

N SISTEMIN E FRENIMIT

Pyetsori 685 Me frena t ekuilibruara gjat frenimit mund t ndodh


Prgjigje t sakta 1. zhvendosja ansore e mjetit nga krahu i rrots q bllokohet e para
2. nj konsumim jo i rregullt i pjess ballore t goms

R
3. q t rrezikohet qndrueshmria dhe ruajtja e pozicionit t mjetit n rrug
4. q t bllokohen rrotat e njrs an
Prgjigje t gabuara 1. konsum uniform i gomave n pjesn ballore
2. nj zhvendosje ansore nga ana e rrots q bllokohet e fundit
3. zhvendosja e ngarkess prapa dhe jo prpara, si zakonisht

R
4. regjistrimi i frenave t dors

Pyetsori 686 Mosfunksionimi i mir i frenave, mund t shkaktohet nga


Prgjigje t sakta 1. ferrotat e lagura nga uji

T
2. nj defekt i mundshm n pompn e frenave
3. prania e ajrit n rrugn e qarkullimit t lngut frenues
4. ferrota shum t konsumuara
5. tamburot e ovalizuara
H
6. frenime t gjata, t teprta dhe t shpeshta
7. hapsirat e mdha (korsa, rruga bosh) n pedalin e frenave
Prgjigje t gabuara 1. frenim i br me levn e marshit n pozicionin e lvizjes mbrapa
2. pozicioni i pedalit t friksionit
3. prania e sistemit ABS (kundr bllokimi i rrots)
S

4. veprimi me forc mbi pedalin e frenave


5. diferenca e presioneve t fryrjes s gomave t prparm n lidhje me ato t
pasme
P

Pyetsori 687 Nj frenim jo i mir ose i ekuilibruar mund t shkaktohet nga


Prgjigje t sakta 1. nj ngarkes e sistemuar keq n mjet ose m e madhe se ajo e shnuar n
lejen e qarkullimit
2. ndonj defekt ne sistemin e frenimit
D

3. arja e ndonj tubacioni n sistemin e qarkullimit t lngut t frenave


4. konsumimi i teprt i ferrotave t frenimit
5. konsumimi jo i rregullt i tamburve apo i disqeve
6. diferenca e presioneve t fryrjes s gomave t t njjtit aks
7. prania e ajrit n rrugn e qarkullimit t lngut t frenave
8. mbinxehja e ferrotave t frenimit
Prgjigje t gabuara 1. konsumimi i teprt i dhmbve t frenave t dors
2. nj lubrifikim i pamjaftueshm i tamburve ose i disqeve
3. nivel i ult i vajit lubrifikues n depozitn e vajit t motorit (sotokarter)
4. nj defekt i pedalit t friksionit
294
5. prishja e sinjalizuesit t presionit, n sistemin e qarkullimit t lngut t
frenave
6. tipi i vajit t prdorur n diferencial
7. tendosja e friksionit
8. konsumi i teprt i kavos s frenave t parkimit (t dors)

Pr t mbajtur frenat n gjendje t mir, sht i nevojshm t kryhet


Pyetsori 688
kontroll
Prgjigje t sakta 1. i aftsis frenuese t mjetit
2. i hapsirs (korses, rrugs bosh) n pedalin e frenave
3. i aftsis s bllokimit t mjetit (e frenave t dors)

R
4. i gjendjes s gomave t mjetit
Prgjigje t gabuara 1. i konsumit t grupit t timonit
2. i sistemit t ndriimit dhe i sistemit zanor t mjetit
3. i prbrjes kimike t lngut hidraulik t frenave
4. i strukturs s gomave (lloji materialit)

R
5. i prbrjes dhe peshs se pluhurit t ferrotave pas frenimit

Kur dmtohet sistemi i frenimit dhe funksionojn vetm frenat n aksin e


Pyetsori 689
pasm, sht e kshillueshme
Prgjigje t sakta
T
1. t zvoglohet shpejtsia e lvizjes
2. t kontrollohet niveli i lngut t frenave n depozit
3. nqoftse sht e mundur, t zhvendoset ngarkesa n pjesn e pasme t mjetit
4. t mbahet distanc sigurie m e madhe se zakonisht me mjetet q keni
H
prpara
Prgjigje t gabuara 1. t zvoglohet distanca e siguris nga mjeti q kemi prpara
2. t zvoglohet presioni n gomat e aksit t prparm
3. t kontrollohet radiatori pr lngun ftohs t motorit
4. t ngarkohet sa m shum mjeti n kt aks pr t rritur efiensn e frenimit
S

Nse mjeti, gjat frenimit tenton t rrshqas nga krahu i majt, drejtuesi i
Pyetsori 690
tij duhet
Prgjigje t sakta 1. t kontrolloj ekuilibrin e sistemit t frenimit
P

2. t veproj me kujdes dhe t drgoj mjetin n ofiin pr kontroll


3. t bj kontrollin e fryrjes s gomave
4. n rrugt n zbritje, t shmanget shtypja n pedalin t friksionit
Prgjigje t gabuara 1. t kontrolloj nivelin e vajit n depozitn e tij (sotokarter) t motorit
2. t mbaj t frenuar mjetin dhe t kontrolloj ecurin e mjetit me manovrim t
D

shpejt
3. t shtyp shpesh pedalin e friksionit
4. t kontrolloj funksionimin e diferencialit

Pyetsori 691 Sistemi i frenimit kundr bllokimit t rrotave (ABS)


Prgjigje t sakta 1. pengon bllokimin e rrotave gjat frenimit
2. ndrhyn n fazn e frenimit, kur gomat jan gati duke u bllokuar
3. realizon nj kontroll m t mir t mjetit gjat frenimit
4. prmirson frenimin veanrisht n rrugt me pamjaftueshmri kapje t
295
goms me siprfaqen e rrugs
5. kur hyn n veprim, prodhon pulsime t lehta mbi pedalin e frenave
6. e bn m pak t rrezikshm frenimin n rrugt me kthesa
7. prmirson qndrueshmrin e drejtimin t mjetit n rrug, gjat frenimit
8. pengon bllokimin e rrotave edhe gjat frenimit mbi rrugt e lagura
Prgjigje t gabuara 1. perdor nj vaj t veant pr impiantin e frenimit t automjetit
2. sht nj sistem q prdoret pr zvendsimin e rrotave
3. shrben pr t bllokuar mjetin n rastin kur drejtuesi largohet
4. ndrhyn edhe kur nuk frenohet
5. n rrugt e lagura nuk vepron
6. n kthesa nuk aktivizohet

R
7. nuk prdoret n autoveturat me cilindrat t vogl
8. garanton funksionimin vetm nse gomat jan t reja

Pyetsori 692 Pr t rritur sigurin n qarkullim dhe pr t shmangur aksidentet rrugore


Prgjigje t sakta 1. sht e nevojshme q t kontrollohet vazhdimisht gjendja teknike e sistemit t

R
frenimit t mjetit
2. duhet t dihet q hapsira e frenimit rritet nse siprfaqja e rrugs sht e
lagur
3. duhet t dihet se, nse shpejtsia rritet 2 her, hapsira e frenimit rritet 4 her

T
4. duhet t kontrollohet gjendja e ferrotave t frenave dhe disqet prkats.
5. duhet t kontrollohet niveli i alkolit n depoziten e tij
6. duhet t kujdesemi pr t mos krijuar mbinxehje t frenave nga prdorimi i
tejzgjatur
H
7. t mbahet gjithmon n gjendje pune sistemi i ndriimit dhe i sinjalizimit
pamor
8. t kontrollohet gjendja dhe funksionimi i sinjaleve t drejtimit
9. t kontrollohet gjendja dhe funksionimi i dritave t ndalimit
10. t kontrollohet orientimi i fenerve pr t shmangur verbimin
S

11. t zvendsohen pajisjet e ndriimit kur siprfaqet reflektuese t brendshme


t tyre jan t dmtuara
Prgjigje t gabuara 1. mjafton q t dhnat nga kontrollit vjetor teknik t detyrueshm i mjetit t
jen pozitive
2. duhet t kihet parasysh q hapsira e prshkuar gjat kohs s reagimit nuk
P

varet nga shpejtsia e lvizjes s mjetit


3. duhet t mbahet parasysh q llamba spiune e nivelit t vajit t frenave t jet e
ndezur gjat ecjes
4. duhet q presioni i lngut t frenave t jet i ult gjat ecjes
D

5. mjafton q n rastin e frenave t ekuilibruara, t bhet korrigjimi i


menjhershm i devijimit me timon
6. duhet t frenohet fort n pjest e rrshqitshme t rrugs
7. duhet t shmanget do lloj manovre frenimi n pjest e dmtuara dhe jo
uniforme t rrugs
8. sht e nevojshme t mbahet n gjendje t mir n mnyr t veant impianti
i ndriimit t brendshm t kabins
9. t kontrollohet vazhdimisht gjendja dhe funksionimi i bobins
10. t kontrollohet vazhdimisht gjendja dhe funksionimi i pajisjes s shuarjes s
zhurmave
11. t kontrollohet vazhdimisht gjendja dhe funksionimi i pomps s ujit ftohs
296
N GOMAT E MJETIT

Gomat me dmtime ansore, t cilat arrijn deri n pjesn e prforcuar me


Pyetsori 693
tela
Prgjigje t sakta 1. duhen zvendsuar
2. mund t shfryhen ose ahen papritur, duke u br shkak pr aksident
3. mund t ken psuar nj prplasje me objekte t forta ansore t rrugs
4. mund t jen t vjetruara
5. prbjn nj rrezik t madh pr qarkullimin
Prgjigje t gabuara 1. mund t prdoren me kujdes dhe t lvizet me shpejtsi t vogla

R
2. duhet t riparohen menjher e t rivishen me gom
3. prbjn rrezik vetm nse mbahet presion i lart i fryrjes
4. mund t prdoren, por duhet kujdes i madh

Duke udhtuar me goma t aksit t prparm me presion fryrjeje t

R
Pyetsori 694
ndryshm
Prgjigje t sakta
1. do t rritet fenomeni i rrshqitjes n kthesa
2. gjat frenimit, mjeti zhvendoset nga krahu i goms s prparme me presionin
m t ult

Prgjigje t gabuara
T
3. mbajtja e mjetit n rrug dhe ruajtja e pozicionit nuk sht e sigurt
1.
2.
gjat frenimit, mjeti zhvendoset nga ana e goms s prparme m t fryr
vshtirsohet ruajtja e pozicionit t mjetit n rrug vetm n kthesa
H
3. krijohet lehtsi n lvizjen e mjetit
4. sht mir t frenojm me forc her pas here pr t stabilizuar frenimin

Pyetsori 695 Gomat e mjeteve me pjesn ballore tepr t konsumuar


Prgjigje t sakta 1. rrisin mundsin e rrshqitjes n kthesa
S

2. mund t ahen dhe shpohen m leht se gomat e reja


3. ndikojn n rritjen distancs s frenimit t mjetit
4. rritin mundsin e aksidenteve rrugore
5. n rast shiu, rrisin mundsin pr humbjen e kontrollit t mjetit
P

6. keqsojn kapjen e goms me rrugn


Prgjigje t gabuara 1. nuk ndikojn n frenimin e mjetit
2. rrisin frkimin e goms me rrugn
3. jan t rrezikshme vetm n rast shiu
D

4. e zvoglojn distancn e frenimit t mjetit


5. ndikojn pozitivisht n rritjen e siguris n rrug
6. shpohen ose ahen me vshtirsi

Pyetsori 696 Pr t garantuar sigurin n qarkullimin e mjeteve dhe shmangien e


aksidenteve, duhet

297
Prgjigje t sakta
1. t prdoren gomat me prmasat e treguara n lejen e qarkullimit
2. t prdoret i njjti tip gomash n rrotat e t njjtit aks
3. t kontrollohet gjendja e anve dhe e kapjes s gomave me disqet pr t
shmangur humbjet e presionit t ajrit ose shfryrjen e menjhershme t tyre
4. t kontrollohet nse presioni i gomave sht ai i kshilluari nga libri i
prdorimit
5. t zvendsohen gomat tepr t konsumuara,
6. t vzhgohet nse goma konsumohet me tepr anash, pr shkak se presioni i
fryrjes s goms mund t jet tepr i ult
7. t bhet kontrolli i ekuilibrit t gomave pr t shmangur vibrimin e timonit

R
Prgjigje t gabuara 1. t mos ndryshojm kurr pozicionin reciprok t gomave n mjet
2. t kontrollojm vetm presionin e gomave t rrotave aktive
3. t fryhen gomat e mjetit me presion m t lart se ai i kshilluari, pr t
prmirsuar frkimin me siprfaqen e rrugs
4. t zvoglojm presionin e gomave pr t prmirsuar qndrueshmrin e

R
mjetit
5. t zvoglojm presionin e gomave sepse prmirsohet ftohja e motorit
6. t vzhgojm nse goma konsumohet me tepr n qendr, pr shkak se
presioni i fryrjes mund t jet tepr i ult

Pyetsori 697
Prgjigje t sakta
T
Te gomat nevojitet t kontrollohen
1.
2.
nse ka ose jo dmtime t mundshme n pjesn ansore apo ballore t tyre
gjendja teknike dhe konsumimi i pjess ballore t goms
H
3. pamja e jashtme e gomave prsa i takon forms, presionit t fryrjes etj.
4. nse ka ose jo humbje ajri dhe rnie presioni
5. konsumimi i njtrajtshm i pjess ballore t goms
6. q presioni i fryrjes t jet i njjt me at t kshilluar nga konstruktori
S

Prgjigje t gabuara 1. vazhdimisht pesha e tyre


2. vazhdimisht prbrja e materialit me t cilin sht prodhuar goma
3. vazhdimisht gjersia e pjess ballore t goms
4. vazhdimisht efektet e provs s frenimit me marshin e lvizjes mbrapsht
P

5. q presioni i fryrjes s gomave t jet gjithmon m i vogl se ai q


kshillohet nga konstruktori
6. rezultatet e kontrollit laboratorik t materialit t goms
D

Pyetsori 698 Kontakti i gomave me siprfaqen e rrugs zvoglohet nga


Prgjigje t sakta 1. q rruga sht e lagur
2. prania e balts n rrug
3. prania e gjetheve t pemve n rrug
4. prania e dbors dhe e akullit n rrug
5. prania e lubrifikantve t ndryshm n karrexhat
6. prania n rrug e materjaleve t pa qndrushme e guralecve
Prgjigje t gabuara 1. shpejtsia e ult e lvizjes s mjetit
2. ulja e numrit t rrotullimeve t boshtit t motorit
3. prania e bagazheve mbi mjet
4. mbingarkesa e mjetit
298
5. prdorimi i gomave t reja

Pyetsori 699 Kur gomat e mjetit jan shum t konsumuara


Prgjigje t sakta 1. rritet mundsia pr t shkaktuar aksident rrugore
2. ulet kapja e tyre me rrugn
3. sht e nevojshme t rritet distanca e siguris
4. rritet gjatsiae gjurms s frenimit
5. rritet mundsia e rrshqitjes n rrug t porsa lagura nga shiu
Prgjigje t gabuara 1. zvoglohet mundsia pr aksidente rrugore, pasi rritet kontakti i tyre me
rugn
2. rritet qndrueshmria e tij n kthesa

R
3. rritet siguria kur lvizet me shpejtsi t lart
4. duhet t zvoglohet distanca e siguris

N SISTEMIN E NDRICIMIT,T PASQYRAVE, T PASTRUESEVE DHE LARJES

R
S XHAMAVE

Pyetsori 700 Pr t garantuar sigurin n qarkullim dhe shmangien e aksidenteve,


duhet
Prgjigje t sakta
T
1. q drejtuesi i mjetit t ket fushpamje t lir
2. t sigurohet pastrimi dhe funksionimi i pasqyrave t brendshme dhe t
jashtme
3. t mos prdoren ngjitse, varse apo sende t tjera t xhami i prparm i
H
makins, sepse e zvoglojn fushpamjen
4. t sigurohet tejdukshmria dhe pastrtia edhe e xhamave ansore
5. t kontrollohen vazhdimisht fshirset e xhamit duke i zvndsuar ato nse
jan n gjendje jo t mir
6. t furnizohet vazhdimisht me lngun pastrues depozita e pajisjes pr larjen
S

e xhamave
Prgjigje t gabuara 1. t vendoset n dritare nj letr mbuluese pr t shmangur fenomenin e
verbimit
2. t prdoren fshirset nse xhami i prparm sht i veshur nga brenda me
avull
P

3. t mbahen dritaret t mbyllura mir nse xhamat jan t veshura me avull


4. gjat vers xhamat t mbahen gjithmon komplet t hapura
5. t aktivizojm ventilatorin q than xhamin nga avulli, nse xhami i
prparm sht i errsuar nga pluhuri
D

Pyetsori 701 Kur fshirset e xhamave nuk punojn, difekti mund t jet shkaktuar sepse
Prgjigje t sakta 1. sht djegur siguresa prkatse
2. ka defekt vet elsi komandues
3. ka defekt mekanizmi i lvizjes s fshirseve
4. ka defekt motori elektrik i mekanizmit t tyre
Prgjigje t gabuara 1. jan konsumuar gominat fshirse t xhamave
2. ka defekt dinamoja
3. nuk ka lng n depozitn prkatse
4. ka munges t vajit lubrifikues n motor

299
5. sht djegur rezistenca ngrohse e xhamit t pasm.

Pyetsori 702 Duhet t kontrollojm n sistemin e sinjalizimit pamor dhe ndriues t


mjetit
Prgjigje t sakta 1. pastrtin dhe qartsin e pjesve, prej xhami dhe plastike
2. formn dhe ngjyrn e pjesve t xhamit dhe ato plastike t ndriuesve dhe t
sinjalizuesve t mjetit
3. regjistrimin e fenerve
4. mirfunksionim e t gjith ndriuesve dhe sinjalizuesve t sistemit
Prgjigje t gabuara 1. gjendjen dhe funksionimin e ngrohsve dhe klimatizatorve n mjet
2. sistemin e shprndarjes s rryms alternative

R
3. funksionimin e sistemit t ndezjes s mjetit
4. funksionimi i sistemit elektrik t hapjes s dyerve dhe t bagazhit t mjetit

KREU II

R
PAJISJET E SIGURIS S MJETEVE

PRDORIMI I RRIPAVE T SIGURIMIT

Pyetsori 703
Prgjigje t sakta
T
Rripat e sigurimit
1. n rast aksidenti kufizojn dmtimet e drejtuesit t mjetit dhe t pasagjerve
2. kur ekzistojn, duhet t vendosen si nga drejtuesi i mjetit ashtu dhe nga
H
pasagjert
3. e kan te nevojshme q ti bhet kontroll i gjendjes s tyre teknike
4. duhet t jen t tipit t miratuar dhe t mbahen gjithmon n gjendje t mir
teknike
Prgjigje t gabuara 1. kur qarkullojm me shpejtsi t ult nuk jan shum t nevojshm
S

2. jan t vetmet sisteme sigurimi t parashikuara n autovetura


3. lejojn q ti mbash fmijt n krah n sediljet e prparme pa rrezik
4. mund t mos jen t nevojshm kur mjeti ka jastk ajri (airbag)
5. gjat qarkullimit n qendrat e banuara nuk jan t domosdoshm
P

Pyetsori 704 Prjashtohen nga detyrimi pr t vn rripat e sigurimit


Prgjigje t sakta 1. grat shtatzna, t pajisura me ertifikat mjeksore t kushteve t veanta t
rrezikut, t konfirmuar nga gjinokologu
2. persona me smundje t veanta t pajisur me ertifikat, t lshuar nga
D

komisioni mjeksor prkats


3. personat me gjatsi trupore m t madhe se 190 cm q vrtetohet me
dokument njohje
4. personat me gjatsi truprore m t vogl se 150 cm me dokument njohje
Prgjigje t gabuara 1. personat q marrin dhe shprndajn postn
2. ushtarakt e forcave t armatosura
3. personat mbi 65 vje, mosha e t cilve sht e vrtetuar me dokumente
4. kandidatt pr drejtues mjeti, q bjn strvitjen praktike me mjet
5. drejtuesit e mjeteve t trasportit taksi gjat shrbimit n qendra t banuara
6. instruktort e praktiks n autoshkolla gjat zhvillimit t msimit praktik

300
Pyetsori 705 Jastku i ajrit (airbagu)
Prgjigje t sakta 1. sht nj jastk najloni q n rast goditje t fort t mjetit fryhet me gaz
2. aktivizohet n rastin e nj aksidenti rrugor me prplasje t fort
3. mund t jet i rrezikshm nse nuk vihet rripi i sigurimit
4. n rastin e nj aksidenti rrugor me prplasje t fort, siguron mbrojtje m t
madhe
5. mund t jet i tipit ballor ose ansor (i vendosur para timonit dhe anash n
mjet)
Prgjigje t gabuara 1. sht nj sistem q prdoret pr rregullimin e timonit
2. aktivizohet sa her q ndalon mjeti

R
3. i vendosur n mjete, nuk paraqet detyrimin pr t vendosur rripin e sigurimit
4. vihet n pun nga drejtuesi i mjetit n rast rreziku
5. sht i nevojshm vetm n rrugt jasht qytetit

R
PAJISJET E SIGURISE S FMIJEVE

Pyetsori 706 Sistemet mbrojtse pr fmijt


Prgjigje t sakta 1. jan t prodhuara pr fmij nn moshn 12 vje dhe me lartsi trupore m

T t vogl se 150 cm
2. duhet t jen t prodhime origjinale t fabrikave t liensuara dhe n gjendje
t mir pune
3. prodhohen sipas karakteristikave t peshs dhe gjatsis t fmijve
4. jan t detyrueshme pr tu prdorur nse transportohen me autovetur
H
Prgjigje t gabuara 1. prdoren vetm gjat qarkullimit n rrugt interurbane dhe autostrada
2. prodhohen sipas tipit t autoveturave q i prdorin
3. prdoren vetm pr fmijt nn moshn 4 vje
4. nuk prbjn detyrim nse fmija udhton s bashku me prindin
S

PRDORIMI I KASKS MBROJTSE

Pyetsori 707 Kaska mbrojtse


P

Prgjigje t sakta 1. parandalon dhe zvoglon dmtimet e koks s drejtuesit t mjetit n rast
aksidenti
2. sht e detyrueshme pr drejtuesit dhe pasagjert e motorve
3. amortizon pjesrisht goditjet e forta t koks n rast aksidenti
D

4. duhet t prdoret vetm nse sht n gjendje t mir teknike dhe e fiksuar
mir
Prgjigje t gabuara 1. kur lvizim n qendra t banuara, mund t vendoset edhe pa u lidhur
2. sht e t njjtit model, e prshtatshme pr do lloj mase dhe madhsie t
koks
3. mund t prodhohet edhe vet, pa qen nevoja t jet e fabriks dhe e testuar
4. kur qarkullojm me shpejtsi t ult, nuk sht e detyrueshme t prdoret

Pyetsori 708 Prdorimi i kasks mbrojtse sht i detyrueshm


Prgjigje t sakta 1. pr drejtuesin e ciklomotorit
2. pr drejtuesin e motorit dhe pasagjerin
301
3. pr pasagjert e motorve me kosh
4. pr drejtuesit e ciklomotorve, edhe kur e kalojn moshn 18 vje
5. pr drejtuesin dhe pasagjert e motorve me kosh
Prgjigje t gabuara 1. vetm pr drejtuesit e ciklomotorve, deri n moshn 18 vje
2. vetm pr drejtuesit e motorve q kalojn cilindratn 150 cm3
3. edhe pr drejtuesit e motokarove
4. edhe pr drejtuesin e motomjeteve me tri rrota dhe me kabin

KREU III

R
RREGULLAT E PRDORIMIT T MJETIT N LIDHJE ME AMBIENTIN

PRDORIMI I SISTEMEVE T SINJALIZIMIT ZANOR

Pyetsori 709 Pajisjet e sinjalizimit zanor (borit)

R
Prgjigje t sakta 1. ndalohet t prdoren n qendrat e banuara, prve rasteve t rreziqeve t pa
pritura
2. mund t prdoren jasht qendrave t banuara kur e lejojn rrethana t
caktuara t qarkullimit
3. lejohen t prdoren n qendrat e banuara kur transpotohen t plagosur ose t
T smur
4. mund t prdoren edhe jasht qendrave t banuara pr t parandaluar
aksidentet e mundshme.
5. mund t prdoren jasht qendrave t banuara edhe n rastet e parakalimeve
H
6. duhet t prdoren gjithmon n kushte t siguris rrugore
7. si rregull, jan t ndaluara t prdoren n qendrat e banuara
8. si rregull, nuk lejohen t prdoren n afrsi t spitaleve
Prgjigje t gabuara 1. lejohen t prdoren natn edhe n rrug urbane
2. mund t prdoren n qendrat e banuara por kur kmbsort jan n
S

vendkalimet e tyre pr ti nxitur t shpejtojn


3. mund t prdoren sa her shihet e arsyeshme nga drejtuesit e mjeteve
4. mund t prdoren gjithmon nga automjetet e ndihms s shpejt edhe kur
jan jasht shrbimit
P

5. duhen prdorur vetm kur bllokohet trafiku


6. nuk lejohen t prdoren n do rast dhe gjithmon nse jemi n qarkullim
7. nuk mund t prdoren n asnj rast dhe arsye n rrugt interurbane kryesore
8. nuk lejohen t prdoren n rrugt interuban nse ato jan me nj korsi pr
D

do sens lvizje

KUFIZIMI I ZHURMAVE

Pyetsori 710 Pr t shmangur zhurmat shqetsuese gjat qarkullimit duhet


Prgjigje t sakta 1. q shkarkuesi i gazeve t jet n kushte t mira pune
2. riparuar sistemi i frenimit nse gjat frenimit prodhohen zhurma nga ferrotat
e konsumuara
3. t sistemohen ngarkesat n mnyr t prshtatshme
4. t shmanget n maksimum frenimi i fort
5. t shmangen prshpejtimet me pedalin e gazit pa shkak dhe n mnyr t
302
prsritur
Prgjigje t gabuara 1. t prdorim borin, sa her q mendojm se sht bllokuar qarkullimi
2. ti biesh boris pr ti treguar drejtuesit t mjetit prpara se sht ndezur drita
jeshile e semaforit
3. pr t lehtsuar qarkullimin, t nisemi nga vendi duke shkelur pedalin e gazit
deri n fund
4. t shpejtosh me pedalin e gazit n maksimum n nisje, kur semafori ka t
ndezur dritn jeshile
5. t mbahet motori i mjetit i ndezur duke shkelur pedalin e gazit vazhdimisht
dhe me forc me qllim q t nisemi sa m shpejt
6. ti prplasesh fort dyert e autoveturs, me qllim q t mbyllen mir

R
Pyetsori 711 Zhurma e prodhuar nga mjetet me motor
Prgjigje t sakta 1. rritet kur tubi i shkarkimit t gazrave sht i dmtuar
2. bhet m e madhe n tunele
3. mund t zvoglohet duke e drejtuar mjetin n mnyr korrekte

R
4. zvoglohet duke shmangur frenimet e forta dhe prshpejtimet e papritura
Prgjigje t gabuara 1. zvoglohet nse sht pastruar mir motori
2. zvoglohet duke prshpejtuar me pedalin e gazit sa m shpesh dhe sa m fort
3. shkaktohet vetm nga punimi i motorit dhe nuk ndikojn faktore t tjer

Pyetsori 712
Prgjigje t sakta
T
4. nuk zmdhohet nga ngarkesat e pa sitemuara dhe t pa fiksuara mir

Pr t kufizuar zhurmn q lshojn mjetet me motor, sht e nevojshme


1. q sistemi i shuarjes s zhurmave t mjetit t jet i rregullt dhe i tipit t
H
miratuar
2. t zvendsojm marmitn e prishur me nj tjetr t miratuar pr t njjtin
mjet
3. t shmangen prshpejtimet me pedalin e gazit t motorit, me mjetin t ndaluar
4. t kontrollohen frenat nse fishkllejn gjat frenimeve
S

5. t prdoret sistemi i sinjalizimit zanor vetm kur sht e domosdoshme


6. t tregohet kujdes dhe t mirmbahet karroceria dhe amortizatort
Prgjigje t gabuara 1. t ndryshohet sistemi i shuarjes s zhurmave, sipas dshirs, n mnyr q t
prmirsohet rendimenti i motorit
2. t hedhsh n radiator lng kundr ngrirjes
P

3. t hiqet sistemi i shuarjes s zhurmave pr t prmirsuar rendimentin e


motorit
4. t zvendsosh sistemin e shuarjes s zhurmave, nse nuk sht i mir, me
fardo lloj tipi tjetr
D

5. t prdorsh borin vetm n rrug malore

Pyetsori 713 N mjetet me motor shkak pr zhurmat mund t jet


Prgjigje t sakta 1. gjndja jo e mir e karroceris dhe e amortizatorve
2. dmtimi i sistemit t shuarjes s zhurmave
3. abuzimi me sistemin e sinjalizimit akustik (borin)
4. prdorimi i borive t pamiratuara nga fabrika prodhuese
5. kalimi i kthesave me shpejtsi, veprim i cili provokon fishkllimn e gomave
Prgjigje t gabuara 1. prdorimi i ujit t zakonshem n sistemin e ftohjes

303
2. transporti i materialeve shprthyese
3. pamjaftueshmria e nivelit t lngut qarkullues n sistemin e frenimit
4. prdorimi i sistemit t ndriimit
5. prdorimi i sistemit t frenimit n kushte normale

Pyetsori 714 Zhurmat e forta t lshuara nga automjeti, mund t shkaktohen nga
Pergjigje t sakta 1. defekte t sistemit t shkarkimit t gazrave
2. rrshqitja e rripit t motorit
3. kputja ose arja e marmits s tij
4. defektet n diferencial
1. funksionimi i rregullt i sistemit t ndriimit

R
2. konsumimimi i gomave
Pergjigje t gabuara 3. shpejtsia e lvizjes
4. funksionimi i rregullt i frenave t dors

R
KONSUMI I KARBURANTIT

Pyetsori 715 Pr t ulur konsumin e karburantit


Prgjigje t sakta 1. sht e dobishme t shmangen ngarkesat mbi mjet aty ku sht e mundur

T
2. sht mir q shpejtsia e lvizjes t mbahet sa m e njtrajtshme
3. sht mir t ulet numri dhe shpeshtsia e shtypjeve t pedalit t gazit
4. sht mir t shmangen ngarkesat e teprta n mjet
5. sht mir t mbahen dritaret e mbyllura
H
Prgjigje t gabuara 1. duhet lvizur me nj numr sa m t lart t xhirove t motorit
2. duhet ruajtur shpejtsi e lart gjat lvizjes
3. sht mir t evitohen rrugt e sheshta dhe fushore
4. duhet prdorur nj vaj m i holl pr lubrifikim t motorit
S

Pyetsori 716 Pr t kufizuar ndotjen e ajrit nga mjetet q prdorin si karburant benzinn,
drejtuesi i mjetit duhet
Prgjigje t sakta 1. t kujdeset pr mirfunksionimin e sistemit t ushqimit
2. t kujdeset pr mirfunksionimin e sistemit t ndezjes
P

3. t zvendsoj filtrin e ajrit sipas kshillave t konstruktorit t mjetit


4. t shmang prdorimin e zgjatur t marrsheve t par dhe t dyt
5. t shmang prdorimin e shpesht t pedalit t gazit n xhirot maksimale t
motorit
6. t prdor n mnyrn e duhur ndrrimin e marrsheve
D

Prgjigje t gabuara 1. t kujdeset her pas here pr zvendsimin e organeve t trasmisionit


2. t kujdeset her pas her pr ndryshimin e tipit t gomave
3. t ul presionin e fryrjes s gomave
4. t lviz me kufijt m t lart t shpejtsis t lejuara nga Kodi dhe nga
sinjalet rrugore
5. t lviz gjithmon me shpejtsi t lart
6. t kryej prshpejtime me pedalin e gazit vazhdimisht kur mjeti sht i
ndaluar

Pyetsori 717 Ndotja atmosferike e prodhuar nga mjetet me motor me benzin

304
Prgjigje t sakta 1. mund t shkaktohet nga funksionimi jo i mir i sistemit t ndezjes t mjetit
2. mund t paksohet kur kandelet jan n gjendje t mire teknike
3. mund t paksohet kur filtri i ajrit nuk sht i bllokuar
4. paksohet duke prdorur mjete t pajisura me marmit katalitike
Prgjigje t gabuara 1. zhduket e gjitha duke prshpejtuar me pedalin e gazit deri n fund sepse
temperatura e lart djeg mbetjet e padjegura
2. varet nga tipi i amortizatorve q kemi n mjet
3. paksohet nse e heqim fare gypin e shkarkimit t gazeve
4. varet nga sistemi i frenimit t mjetit

Pyetsori 718 Ndotja atmosferike e prodhuar nga mjetet me motor diezel

R
Prgjigje t sakta 1. rritet nse injektort jan defektoz
2. mund t varet nga rregullimi i pomps nafts
3. mund t varet nga djegia jo e plot e nafts
4. rritet me bllokimin e filtrit t ajrit
5. sht m e madhe nse tymi i shkarkuar paraqet ngjyr t errt

R
Prgjigje t gabuara 1. varet nga rregullimi i karburatorit
2. zhduket plotsisht duke rritur shpejtsin
3. zvoglohet nse lihen t ndezura kandeletat e parangrohjes
4. varet nga tipi i lngut t prdorur pr sistemin e ftohjes

Pyetsori 719
Prgjigje t sakta
T
5. varet nga gjendja teknike e kandeleve

Ndotja atmosferike e prodhuar nga mjetet me motor mund t zvoglohet