You are on page 1of 2

1.

Ebu Hurejra transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "Kjo bot sht burgu i besimtarit
dhe xheneti i jobesimtarit." [Muslimi]

2. Ebu Hurejra transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "Zjarri (Xhehnemi) sht i rrethuar
me knaqsi (epshe) dhe Xheneti sht i rrethuar me gjra q njerzit nuk i plqejn." [mutefekun alejh]

3. Ebu Hurejra raporton se Profeti (alejhi selam), tha: "Njeriu e ndjek fen e shokut t tij t ngusht,
kshtu q secili prej jush duhet t jet shum i kujdesshm se cilin ai e merr si mik t ngusht." [Ebu
Davudi dhe Tirmidhiu]

4. Sahl ibn Sad transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "Kushdo q kujdeset pr hir Timin
ka ka ndrmjet nofullave t tij dhe far sht n mes kmbve t tij, un do ta ruaj Xhenetin pr t."
[mutefekun alejh]

5. Enesi transmeton se Profeti (alejhi selam), tha: "Asnjri prej jush nuk mund t thot se me t vrtet ka
besuar pr derisa ai t mos e dshiron pr vllain e tij at q e dshiron pr veten e tij". [mutefekun alejh]

6. An-Nu'man ibn Bashir transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "Shembulli i besimtarve
n dashurin e ndrsjell t tyre, mshirn dhe kujdesin sht si i nj trupi. Kur nj gjymtyr e tij (trupit)
ankon, pjesa tjetr e trupit bie me pagjumsi dhe temperatur." [mutefekun alejh]

7. Ebu Hurejra transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "Njeri i fuqishm nuk sht ai q i
hedh njerzit posht n mundje. Njeri i fuqishm sht ai q e kontrollon veten, kur ai sht i zemruar."
[mutefekun alejh]

8. Abdullah ibn Xheriri transmeton se i Drguari i Allahut ka thn: "Nse dikush nuk tregon mshir pr
njerzit, All-llahu nuk do t tregoj mshir pr t." [mutefekun alejh]

9. Abu Muhamed al-Hasan ibn Ali ibn Ebi Talib ka thn: "E kam memorizuar nga i Drguari i All-llahut,
(alejhi selam): "Heq dor nga do gj q t jep dyshim pr at q nuk t jep asnj dyshim. Vrtetsia
sht paqe e mendjes dhe gnjeshtra sht dyshim." [Et-Tirmidhi]

10. Abu Umama Sudejj ibn Axhlan al-Bahili ka thn:"E kam dgjuar t Drguarin e Allahut, (alejhi
selam), duke folur n haxhin e lamtumirs. Ai tha, 'Ke frik All-llahun, fali pes kohet e namazit, agjro
muajin (Ramazanin), paguaje Zekatin pr pasurin tuaj dhe binduni udhheqsit tuaj dhe ju do t hyni n
Xhenetin e Zotit tuaj." [Et-Tirmidhi]

11. Xhabiri gjithashtu raportoi se i Drguari i All-llahut (alejhi selam), tha: "Nuk ka musliman q mbjell
dika dhe q nga ajo q sht ngrn t mos jet sadaka pr t. Edhe at q sht vjedhur nga ajo sht
sadaka pr t. Dhe askush nuk e viziton at prve se do t jet sadaka pr t." [Muslimi]

12. Ebu Hurejra transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "I gjith Ummeti im do t hyj n
Xhenet, prve atyre q refuzojn." Ai u pyet: "Kush jan ata q refuzojn, o i Drguar i All-llahut?" Ai tha,
"Ata q m dgjojn mua do t hyjn n Xhenet dhe ata q nuk m binden refuzojn." [El-Buhari]

13. Ebu Hurejra, raportoi se Profeti (alejhi selam), tha: "Kushdo q i ka br nj padrejtsi vllait t tij n
lidhje me nderin e tij apo ndonj gj tjetr duhet t krkoj pr t'u shfajsuar nga ai prpara dits kur nuk
do t ket as dinar as drhem. Nse ai ka vepra t mira, ato do ti merren prej tij pr shpagim pr
padrejtsin q ai e bri, dhe n qoft se ai nuk ka vepra t mira, disa nga veprat e kqija t shokut t tij
do ti merren dhe ai do ti bart ato." [El-Buhari]

14. Ebu Hurejra transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "Kushdo q beson n Allahun dhe
n Ditn e Fundit nuk duhet ta dmtoj fqinjin e tij. Kushdo q beson n Allahun dhe n Ditn e Fundit
duhet t nderoj musafirin e tij. Kushdo q beson n All-llahun dhe n Ditn e Fundit duhet t flas mir
ose t hesht." [Mutefekun alejh]

15. Enesi transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "Kushdo q dshiron zgjerimin e rrizkut t
tij apo q pjesa m e mir e jets s tij t zgjatet, duhet ti mbaj lidhjet farefisnore." [Mutefekun alejh]

N nj hadith tjetr n lidhje me kt, 'Abdullah ibn Amr ' raportoi se: "Profeti (alejhi selam), ka thn:
"Nj person i cili i mban lidhjet farefisnore nuk sht dikush q e bn at vetm me ata q i mbajn lidhjet
me at. Personi i cili i mban lidhjet farefisnore sht ai q i rikthen ato kur ato kan qen t ndrprera."
[el-Buhari]

16. Ebu Hurejra transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "sht m mir pr njrin nga ju q
ta marr nj litar dhe t bart dru n shpinn e tij sesa t shkoj tek nj njeri pr t lypur prej tij q m pas i
jep atij apo e refuzon at." [Mutefekun alejh]

17. Ibn Mesudi transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "Cili prej jush e do pasurin e
trashgimtarit t tij m shum se sa e do pasurin e vet?" Ata than: "O i Drguari i All-llahut, nuk ka
asnj prej nesh q nuk e don pronn e vet m shum." Ai tha, "prona e tij sht ajo q ai e drgon
prpara (d.m.th. q e jep n rrugn e All-llahut), dhe pasuria e trashgimtarit t tij sht ajo q ai e mban
mbrapa (d.m.th. pasuria q ai do ta l nse ai vdes nesr)." [El-Buhari]

18. Ebu Mes'ud Ukba ibn Amr el-Ensari el-Badri transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha:
"Kushdo q e tregon rrugn pr dika t mir e ka shprblimin e njjt si personi i cili e bn at". [Muslimi]

N nj hadith tjetr, Ebu Hurejra transmeton se i Drguari i Allahut (alejhi selam), tha: "Kushdo q i
thrret njerzit n udhzim e ka shprblimin e njjt si ata q e marrin q e ndjekin at, pa ju ulur
shprblimi i tyre n asnj mnyr. Kushdo q i thrret njerzit n devijim, i atribuohen veprat e kqija
njjt si atyre q e ndjekin at, pa ju zbritur veprimet e tyre t kqija n asnj mnyr." [Muslimi]

19. N autoritetin e Sehl bin Saad Al-Saedi, i cili tha: Nj njeri erdhi tek profeti dhe i tha: "O i Drguari i
All-llahut, m drejto n nj vepr q, n qoft se e bj at, [do t shkaktoj] q All-llahu t m doj dhe
njerzit t m don ". Ai tha: "Hiq dor nga bota (d.m.th. jep dor nga ajo apo ti kontrollosh dshirat e tua
t ksaj bote) dhe Allahu do t doj dhe heq dor nga ajo q njerzit posedojn dhe njerzit do t
don." [Ibn Maxhe]

20. Transmeton Umer bin el-Hatabi (Allahu qoft i knaqur me t), i cili raportoi: i Drguari i Allahut (alejhi
selam) ka thn: "Veprat jan sipas qllimit, dhe nj person do ta marr shprblimin sipas qllimit t tij.
Pra, kushdo q emigron pr Allahun dhe t Drguarin e Tij, emigrimi i tij do t jet pr Allahun dhe t
Drguarin e Tij; dhe ai emigrimi i t cilit ishte pr t arritur ndonj prfitim t ksaj bote ose pr tu martuar
me ndonj grua, emigrimi i tij do t jet pr at q ka emigruar "