MEMBRAN SEL

By: nikilauda2810
Agu 19 2008

Category: Uncategorized Leave a Comment »

Wiki: Membran plasma
Membran plasma juga dikenali sebagai membran sel. Sel ini merupakan suatu bahagian dalam suatu sel. Membran plasma mempunyai selaput nipis, kenyal, dan separa telap. Membran plasma me mpunyai ketebalan di antara 7.5 hingga 8 nanometer. Ia terbina daripada dua lapisan lipid dan protein.

1. Fungsi
Membran plasma berfungsi untuk mengasingkan kandungan sel daripada persekitaran luar. Ia juga dapat mengawal pergerakan bahan ke dalam dan keluar sel. Ia telap kepada air dan lipid tetapi tidak telap kepada bahan -bahan tidak berpola. Molekul-molekul kecil dan bahan larut lipid dapat melalui lapisan lipid dengan mudah. Contoh molekul-molekul kecil ialah:

y y y

air oksigen karbon dioksida

Contoh molekul-molekul larut lipid ialah:

y y y y

gliserol asid lemak vitamin ± A, D, E, K hormon jenis steroid

Selain itu, membran plasma berfungsi untuk melindungi organel -organel di dalam sel.

2. Lihat juga
Bahagian lain di dalam sel:

y y y y y y y y y

dinding sel nukleus jalinan endoplasma ribosom mitokondrion jasad golgi vakuol kloroplas sitoplasma

Dinding sel hanya terdapat pada sel tumbuhan. Dinding sel terdiri daripada selulosa yang kuat yang dapat memberikan sokongan, perlindungan, dan untuk mengekalkan bentuk sel. Terdapat liang pada dinding sel untuk membenarkan pertukaran bahan di luar dengan bahan di dalam sel.

Nukleus merupakan suatu bahagian yang terdapat di dalam sesebuah sel. Nukleus merupakan organel berbentuk sfera atau bujur dan dikelilingi oleh membran nukleus. Di dalamnya mengandungi nukleolus dan nekloplasma yang mengandungi kromosom. Fungsi nukleus ialah untuk mengawal sebarang aktiviti sel. Oleh itu, nukleus boleh dianggap sebagai pusat kawalan sel.

1. Fungsi
Nuklues berfungsi untuk mengawall segala aktiviti sel. Selain itu, ia bertujuan untuk mengawal pertukaran bahan antara nukleus dan sitoplasma berlaku melalui liang-liang di membran nuklues. Nuklues juga mempunyai maklumat pewarisan padanya. Jalinan endoplasma merupakan suatu bahagian yang terdapat di dalam sesebuah sel. Jalinan endoplasma diperhatikan sebagai pasangan membran selari yang merentasi sitoplasma. Jadual Kandungan: 1. Jenis 2. Struktur 3. Fungsi 4. Lihat juga

1. Jenis
y y
Jalinan endoplasma kasar ± mempunyai ribosom yang kaya dengan asid ribonukleik. Jalinan endoplasma licin ± tidak mempunyai ribosom dan sisternanya berbentuk tiub dan mengandungi bahan lipid.

2. Struktur
Jalinan endoplasma terdiri daripada satu sistem pundi leper (sisterna) yang dibatasi oleh membran unit tunggal. Membran penggarisan sisterna mungkin berterusan dengan membran nukleus, membran plasma dan jasad golgi.

3. Fungsi
Jalinan endoplasma bertindak sebagai satu sistem lalu lintas dan pengangkutan di dalam sel. Selain itu, ia berfungsi sebagai pengangkut kepada protein yang disentesis di dalam ribosom. Jalinan endoplasma juga berfungsi sebagai tempat sintesis lipid. Ribosom merupakan suatu bahagian yang terdapat di dalam sesebuah sel. Ribosom merupakan organel yang amat kecil dengan mempunyai diamter hanya di antara 20 hingga 25 nanometer. Terdapat di jalinan endoplasma kasar atau tertabur secara bebas di dalam sitoplasma.

1. Fungsi
y y y
Sebagai tapak sintesis protein. Protein yang dihasilkan oleh ribosom pada jalinan endoplasma kasar dirembeskan dalam bentuk enzim atau hormon. Protein yang dihasilkan oleh ribosom bebas digunakan oleh sel itu untuk tumbesaran dan memangkinkan tindak balas yang dijalankan di dalam sel itu.

Mitokondrion merupakan suatu bahagian yang terdapat di dalam sesebuah sel. Mitokondrion adalah suatu organel berbentuk rod dan sfera di dalam sitoplasma. Mitokondrion mempunyai dua membran iaitu: 1- Membran dalam 2- Membran luar Jadual Kandungan: 1. Membran Dalam 2. Membran luar

3. Fungsi 4. Lihat juga

1. Membran Dalam
Membran dalam merupakan membran khusus yang tidak telap kepada kebanyakan ion kecil termasuklah H +, Na+, K+. Ia juga tidak telap kepada glukosa, piruvat, suksinat, -ketoglutarat, sukrosa, malat, sitrat, glutamat, aspartat, NAD +, NADP+, NADH, NaDPH, CTP, GTP, CDP, ATP, ADP dan GDP. Membran dalam mitokondrion wujud dalam bentuk berkrista, iaitu lingkaran yang menambahkan luar permukaan membran itu. Enzim kompleks ATP sintase (atau ATPase) terdapat di permukaan membran dalam sebagai zarah berbentuk sfera yang mengarah ke dalam metriks mitokondrion .

2. Membran luar
Membran luar ini telap kepada kebanyakan ion dan molekul kecil. Mitokondrion mempunyai membran unit luar yang licin dan membran dalam yang berlipat -lipat.

3. Fungsi
Mitokondrion berfungsi sebagai rumah sel, iaitu pusat penghasilan tenaga di dalam sel. Adenosil trifosfat (ATP) akan dihasilan dalam mitokondrion semasa tindak balas respirasi aerob. Jasad Golgi merupakan suatu bahagian yang terdapat di dalam sesebuah sel. Jasad golgi terdiri daripada kantung-kantung pipih halus berselaput membran yang terletak selari di antara satu sama lain.

1. Fungsi
Jasad golgi mempunyai fungsi iaitu dapat mengangkut dan mengubahsuaikan bahan kimia yang kemudiannya dibungkus dalam vesikel lalu dirembeskan. Bahan-bahan kimia tersebut ialah:

y y y

glikoprotein karbohidrat hormon

Glikoprotein ialah sejenis protein terkonjugat yang mempunyai karbohidrat sebagai bahagian bukan proteinnya. Glikoprotein sering terdapat pada haiwan dan tumbuhan, tetapi tidak pada bakteria. Glik oprotein biasanya wujud sebagai rembesan dalam cecair tubuh atau sebagai protein membran. Glikoprotein berperanan sebagai bahan struktur, contohnya sebagai pelincir air liur. Ia juga berperanan dalam pengecaman antara satu sel dengan sel yang lain. Wikipedia tidak memiliki halaman dengan judul ³Silia´. Sebelum membuat halaman baru, harap cari ³Silia´ di Wikipedia, dan cek juga kemungkinan alternatif judul atau ejaan.

y y

Ketikkan teks di kotak di bawah. Lihat pratayang untuk mencek kemungkinan kesalahan, lalu simpan. Baca halaman bantuan untuk kebijakan, pedoman, dan panduan membuat halaman baru.

Jika halaman yang Anda buat tidak muncul, hal itu mungkin karena adanya keterlambatan pembaruan basis data atau halaman tersebut dihapus. Tunggu beberapa saat dan muat ulang halaman ini, atau periksa log penghapusan.

Karbohidrat ialah polimer semula jadi yang merupakan sejenis kelas makanan yang sangat penting bagi manusia kerana karbohidrat adalah sumber utama tenaga untuk menjalankan pelbagai aktiviti. Karbohidrat terdapat dalam nasi, roti, bijirin dan mi. Jadual Kandungan: 1. Pengelasan 2. Monosakarida 3. Oligosakarida 4. Polisakarida

1. Pengelasan
Karbohidrat dapat dikelaskan kepada tiga bahagian: 1 - Monosakarida 2- Oligosakarida 3- Polisakarida

2. Monosakarida
Monosakarida ialah gula ringkas dan merupakan unit yang paling kecil (yang tidak dapat dipecahkan oleh hidrolisis asid kepada unit yang lebih kecil). Monosakarida yang penting dalam fisiologi ialah D -glukosa, D-galaktosa, D-fruktosa, Dribosa, dan D-deoksiribosa. Monosakarida dibahagikan kepada kumpulan aldosa (jika mempunyai kumpulan berfun gsi aldehid aktif) dan ketosa (jika mempunyai kumpulan berfungsi keto aktif).

3. Oligosakarida
Oligosakarida ialah kelas karbohidrat yang mengandungi dua hingga lapan unit monosakarida. Setiap unit monosakarida ini dihubungkan oleh ikatan glikosida. Oligos akarida boleh dibahagikan kepada kumpulan disakarida, trisakarida, dan seterusnya menurut bilangan unit monosakarida yang terdapat dalam molekulnya.

4. Polisakarida
<!--[if gte vml 1]> <![endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--> salah satu contoh makanan yang mengandungi karbohidrat
Polisakarida merupakan kelas karbohidrat yang mempunyai lebih daripada lapan unit monosakarida. Polisakarida terbahagi kepada kumpulan homopolisakarida (contohnya kanji, glikogen dan selulusa) dan heteropolisakarida (contohnya heparin). Vakuol merupakan suatu bahagian yang terdapat di dalam sesebuah sel iaitu ruang berisi teras sel yang terdiri daripada air dan zat terlarut. Kesemua sel tumbuhan mempunyai vakuol yang tiada pada sel haiwan kecuali pada haiwan unisel peringkat rendah. Vakuol merupakan rongga-rongga besar sitoplasma yang berisi bendalir. Tumbuhan yang matang mempunyai vakoul yang besar. Setiap vakuol dikelilingi oleh membran yang dikenali sebagai tonoplas. Tonoplas ialah dinding separa telap yang tebal, kuat dan kenyal yang dibina daripada selulosa karbohidratpolisakarida. Sap sel vakoul terdiri daripada:

y y y y y y y

gula garam asid organik oksigen karbon dioksida pigmen beberapa jenis hasil perkumuhan

1. Fungsi
Vakuol berfungsi untuk mengawal keseimbangan osmosis dan tekanan segah sel. Kloroplas merupakan suatu bahagian yang terdapat di dalam sesebuah sel tumbuhan dan tidak terdapat dalam sel haiwan. Kloroplas merupakan organel yang berbentuk ceper dan terdiri da ripada dua membran. Kloroplas mengandungi klorofil dan hanya terdapat pada sel tumbuhan. Kloroplas ialah pigmen hijau yang berfungsi untuk menyerap tenaga cahaya matahari untuk menjalan proses fotosintesis. Jadual Kandungan: 1. Struktur 2. Fungsi 3. Lihat juga

1. Struktur
y y
Granum ± merupakan bahagian kloroplas yang menjalankan tindak balas fotosintesis. Stroma ± adalah cecair yang mengandungi enzim-enzim untuk mengawal proses fotosintesis.

2. Fungsi
Kloroplas berfungsi sebagai tempat berlakunya fotosintesis.

Membran plasma
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: pandu arah, gelintar

Membran plasma juga dikenali sebagai membran sel. Sel ini merupakan suatu bahagian dalam suatu sel. Membran plasma mempunyai selaput nipis, kenyal, dan separa telap. Membran plasma mempunyai ketebalan di antara 7.5 hingga 8 nanometer. Ia terbina daripada dua lapisan lipid dan protein.

[sunting] Fungsi
Membran plasma berfungsi untuk mengasingkan kandungan sel daripada persekitaran luar. Ia juga dapat mengawal pergerakan bahan ke dalam dan keluar sel. Ia telap kepada air dan lipid tetapi tidak telap kepada bahan-bahan tidak berpola. Molekul-molekul kecil dan bahan larut lipid dapat melalui lapisan lipid dengan mudah. 4. 1

UNIT 4 MEMBRAN SEL
4.0 Sistem Membran Pada Sel Membran sel eukariot terdiri dari 2 lapisan fosfolipid dimana terdapat kolestrol dan berbagai

protin terbenam pada bahagian-bahagian tertentu membran tersebut. Fosfolipid dan kolestrol merupakan asas struktur membran, sementara protin mempunyai tugas-tugas khusus seperti membantu pengangkutan molekul-molekul merentasi membran sel. Selain membran sel, organel-organel lain dalam sitoplasma (retikulum/jalinan endoplasmik, sampul nukleus, kompleks Golgi, karung-karung membran seperti vesikel, dan sebagainya) juga terdiri daripada dwilapisan fosfolipid. Dengan itu, bahagian-bahagian dalaman sel sebenarnya mempunyai sistem perhubungan antara satu sama lain melalui sistem mebran sel. 4.1 Menbran sel Membran sel terdiri daripada dwilapisan fosfolipid. Struktur kimia molekul fosfolipid ialah satu kawasan hidrofilik (¶kepala·) dan 2 unjuran susunan kimia yang hidrofobik (¶sepasang ekor·).

4. 2
Satu unit lapisan fosfolipid secara terperinci: Lihat gambarajah dibawah yang menunjukkan perletakan membran sel. Perhatikan kedudukan kolestrol, glikoprotein, glikolipid, protein reseptor, protein pengcam dan protein pengangkut pada membran berkenaan. Bahan-bahan ini memainkan peranan dalam mebantu pengangkutan melalui membran.

4. 3
Tugas utamanya ialah membentuk sempadan luar sel. Membran plasma (juga disebut membran sel), adalah struktur yang kompleks. Walaupun tugasnya ialah memisahkan sitoplasma daripada bahagian luar sel (yang umumnya terdiri daripada cecair ekstrasel), ia juga membekalkan system pengangkutan untuk sebahagian bahan-bahan supaya dapat masuk ke dalam sitoplasma. Geraklakuan yang demikian menyebabkan ia disebut sebagai mempunyai ciri µsepara-telap¶. 4.2 Pergerakan masuk-keluar bahan melalui membran sel Membran sel merupakan sempadan dimana molekul-molekul tidak boleh bergerak sewenangwenangnya. Di sepanjang membran sel sentiasa terdapat berbagai bahan dalam bentuk molekul atau zarah, pepejal atau cecair, yang berlegar-legar mencari ruang untuk masuk kedalam sel atau keluar daripadanya. Namun, tidak semua bahan boleh meresap masuk dengan mudah; sebab itulah membran sel dikatakan bersifat separa telap. Umumnya, bahan-bahan daripada luar adalah gas (seperti oksigen, O2), ion dan nutrien yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti sel. Bahan daripada dalam pula terdiri daripada gas karbon dioksid (CO2), hasil kumuhan, ion dan berbagai lagi untuk dinyahkan keluar daripada sel. Pergerakan bahan keluar ²masuk sel terdiri daripada 2 jenis: 1. pengangkutan pasif 2. pengangkutan aktif 4.2.1. pengangkutan pasif Pengangkutan pasif ialah bentuk pergerakan molekul yang tidak memerlukan tenaga apabila merentasi membran sel dan halaju pergerakan bergantung kepada kecerunan kepekatan disebalik sempadan membran tersebut. Terdapat 3 bentuk pengangkutan pasif, iaitu (i) resapan mudah (ii) resapan berbantu melalui terusan protin (iii) resapan berbantu melalui perlekapan dan (iv) osmosis. i) resapan mudah : Antara bahan-bahan yang merentasi membran plasma melalui resapan mudah ialah air, gas dan molekul yang telap lipid. Melalui cara ini, pergerakan bahan berkenaan adalah mengikut arus (¶pasif·). Kadar pergerakan resapan bergantung pada kecerunan kepekatan/tekanan/cas bahan berkenaan.

4. 4
Umumnya, pengangkutan pasif berlaku pada situasi dimana terdapat air, walaupun amat sedikit, kerana air merupakan medium pergerakan. Pengangkutan cara ini dikatakan berlaku apabila sesuatu bahan atau molekul atau zarah (di dalam cecair tertentu) akan bergerak mengikut kecerunan kepekatan, kecerunan cas, tekanan dan sebagainya. Lihat gambarajah dibawah dimana anak panah merah menunjukkan pergerakan mudah dari luar ²dalam membran sel. Gambarajah ini menunjukkan resapan mudah melalui dwilapisan fosfolipid pada membran. Air, gas dan molekul telap-lipid dapat meresap secara terus melalui membran ini. iia) Resapan berbantu melalui protin terusan: Hanya beberapa jenis molekul sahaja yang dapat melakukan resapan mudah. Bahan-bahan yang telap air, seperti ion (K+, Na+, Ca2+) asid amino dan monosakarid tidak dapat melepasi dwilapisan fosfolipid ini. Ia memerlukan suatu mekanisma bantuan untuk membawanya melepasi membran. Bantuan ini didapati daripada protin terusan yang terdapat secara berselerak

terbenam dicelah-celah struktur membran. Protin terusan akan membuka ruang/ pori untuk memebenarkan molekul yang telap air (terutamanya ion yang telap air) melalui terusannya dan sekali gud telah elintasi membran. Lihat gambarajah dibawah:

4. 5
iib) Resapan berbantu melalui perlekapan pada protin pembawa : Protin pembawa yang terdapat pada membran mempunyai tapak pelekap untuk bahan-bahan tertentu seperti asid amino, gula dan protin yang kecil. Bahan-bahan tersebut akan melekapkan diri pada pada protin pembawa.Untuk meneruskan pergerakan bahan, protin pembawa akan mengubah bentuknya supaya bahan-bahan terlekap akan tertelus daripada bahagian pemula kepada bahagian akhir protin terseburt. Bentuk pelekapan adalah lemah, dan ia mudah terurai apabila bahan-bahan telah masuk ke bahagian dalam sel. Protin pembawa, yang mulanya bertukar bentuk, akan balik semula kepada bentuk asal selesai membawa bahan-bahan tersebut. Sila lihat ganbarajaw dibawah menghenai resapan berbantu melalui perlekapan pada protin pembawa:

Bahagian dalaman Bahagian luaran 4. 6
iii) Osmosis: Air, seperti juga molekul-molekul lain, bergerak melalui resapan daripada kawasan yang tinggi kepekatan air kepada kawasan yang rendah kepekatannya. Resapan air melalui membran separa telap dan mengikut kecerunan, dipanggil osmosis. Bahan-bahan terlarut merendahkan merendahkan kepekatan molekul air bebas. Osmosis tidak memerlukan tenagqa sel. 4.2.2 Pengangkutan aktif Pengangkutan aktif merupakan pergerakan yang melawan arus; yakni jenis melawan kecerunan kepekatan. Denagn itu, ia memerlukan tenaga (yang terdiri daripada Adenosine Trifosfat atau ¶ATP·) untuk menggerakkan bahan-bahan melalui membran plasma. Umumnya, bahan-bahan ini terdiri daripada molekul-molekul bersaiz besar seperti protin-protin tertentu dan mikroorganisma. Bahan-bahan ini bergerak merentasi membran sel melalui salah satu daripada 2 bentuk utama pengangkutan aktif - (i) endositosis, atau (ii) eksositosis. i. Endositosis: Walaupun membran plasma merupakan susah untuk ditembusi, zarah-zarah besar, protin-protin malah keseluruhan mikro organisma seperti bakteria, masih berupaya masuk kedalam sel. Bahan-bahan ini menelusi proses kemasukan yang sukar yang di panggil endositosis (bahasa Yunani bermakna ¶masuk kedalam sel·). Semasa endositosis, membran plasma mula2 sekali akan merangkumi partikel tersebut, memencil dan seterusnya membentuk suatu karung membran yang dipanggil vesikel dengan partikel tersebut terperangkap didalamnya. Dalam keadaan inilah vesikel masuk kedalam sitoplasma. Terdapat 3 jenis endositosis,

4. 7
berdasarkan saiz bahan tersebut dan cara ianya dibawa masuk. Ketiga-tiga jenis tersebut ialah pinositosis, endositosis berbantu mediator dan fagositosis. (ia) pinositosis ialah pergerakan yang membawa masuk bahan cairan, khususnya cecair ekstrasel. Mula-mula sekali, membran plasma akan membentuk lekuk pada suatu kawasan di lapisan membran. Lekuk ini menjadi semakin mendalam, dan akhir sekali lekukan tersebut akan membentuk vesikel yang mengandungi cairan. Melalui vesikel inilah cecair ekstrsel dibawa masuk ke dalam sel. ib) endositosis dibawa oleh reseptor Exositosis· jika pergerakannya menghala dari dalam sel kearah luar sel. Proses yang sama.

4. 8
(ii) Fagositosis: dilakukan oleh sel darah putih dan organisma peringkat tinggi. Organisma peringkat rendah melakukannya secara sendiri. Proses adalah sama kecuali vesikel terbentuk adalah terdiri dari Kompleks Golgi (bukan membrane plasma) dan pergerakkannya adalah mengarah ke bahagian luar sel (proses ektositosis).

Membran Plasma
3 Februari 2009 tags: bilayer, hidrophobic, hydrophilic, integral, Membran Plasma, periperal, Phospolipid, Sel oleh wbio

Membran plasma tersusun atas struktur membran phospolipid ganda (phospolipid bilayer). Struktur Phospolipid memiliki dua bagian yang berbeda, yaitu bagian hydrophilic (suka air) berupa kepala menghadap ke bagaian luar permukaan membran dan bagian hydrophobic (menghindari air) berupa ekor yang menghadap bagian internal membran. Struktur membran plasma juga dilengkapi dengan struktur protein yang melekat (periperal) atau tertanam (integral) dalam membran phospolipid. Beberapa protein membran berperan dalam transport aktif substansi sel yang akan keluar atau memasuki sel. Komponen sunseluler yang lain dari membran plasma adalah glikoprotein (asosiasi senyawa karbohidrat dengan protein membran), glikolipid (asosiasi senyawa karbohidrat dengan lipid), dan Kolesterol. Bagi suatu sel membran plasma memiliki peranan untuk mengontrol zat atau substansi sel yang keluar masuk ke dalam sel serta mempertahankan homeostasis. Membran plasma bersifat selektif semi permeabel.

Jumaat, 18 Jun 2010
Membran plasma & Jalinan endoplasma
Membran plasma & Jalinan endoplasma Membran plasma merupakan selaput tipis di sebelah luar sel, yang memisahkan protoplasma sel dengan persekitaran luar. Membran plasma disebut pula Plasmalemma. Membran plasma sangat tipis, elastis, permiabel dan merupakan zat hidup. Pada sel bakteria & tumbuhan di sebelah luar terdapat dinding sel. Dengan adanya teknologi moden seperti mikroskop elektron, pembelauan sinar x, mikroteknik dan ultrasentrifuge telah dipelajari dan diketahui ultrastruktur dan komp osisi membran plasma dari berbagai sel seperti amoeba, otot lurik, sel hati, telur bulu babi, serabut saraf dan eritrosit dan juga fungsinya. Di dalam sel pada sitoplasma terdapat membran yang membentuk pembuluh, gelembung / vakuol dan rongga-rongga pipih yang saling berkaitan yang disebut retikulum endoplasma (Re) Re mempunya fungsi dalam berbagai sintesis. Re granuler / rough endoplasmic reticulum (RER) yang mensintesis protein. Sel-sel yang mensintesis steroid mempunyai Re agranular / smooth endoplasmic reticulum (SER). Perkembangan Teori Membran Plasma Overton (1899); "terdapat lapisan terhad di sekeliling sel"

Dalam percubaannya, ia mendapati bahawa tindakbalas hidrofobik masuk ke dalam sel lebih cepat daripada tindakbalas hidrofilik. Dari percubaannya Overton percaya bahawa lapisan sel sebelah luar berupa lapisan lemak (lipoid layer) dan dipercayai berupa kolesterol, lesitin & asid lemak. Plowe, 30 puluh tahun kemudian mencari sekeliling protoplasma sel tumbuhan terdapat selaput yang elastik. Ia menamakan selaput tadi plasmalemma. Dengan arah mikro dapat dilihat bahawa plasmalemma boleh meregang / robek. Jika robek itu sedikit boleh kembali normal tapi jika sobeknya besar, sel akan mati. Keputusan percubaan Plowe merupakan landasan yang penting dalam konsep membran plasma. Pada tahun 1925, Gorter & Grendel mempelajari membran sel dari eritrosit. Secara tidak langsung ia mendapati bahawa permukaan eritrosit dilapisi oleh 2 lapisan molekul lemak (bilayer / bimolekular). Dengan bukti-bukti tidak langsung Danielli & Dawson pada tahun 1935 mencadangkan bahawa membran plasma terdiri atas 3 lapisan. Danielli & Dawson menyatakan bahawa membran demikian akan bersifat permeabel selektif. Dua lapisan luar terdiri daripada molekul-molekul protein dan lapisan tengah terdiri atas lapisan lemak bimolekular. Pada akhir 1950 mikroskop elektron memberi maklumat tambahan mengenai struktur membran plasma. JD Roberston, menyatakan bahawa membran plasma yang difiksasi dengan osmium titroksida menunjukkan adanya struktur trilaminar (3 lapisan). Dua lapisan terluar berupa lapisan gelap (osmofilik [20-25 A 0]) dan lapisan tengah yang lebih terang (osmofobik [25 - 35 A 0), sehingga tebal membran plasma; 65-85 A 0. Roberston & friend, menunjukkan bahawa pola 3 lapisan pada membran pl sma juga terdapat pada a retikulum endoplasma, membran mitokondria, kloroplas dan badan golgi. Oleh itu ia menyebutnya model membran unit. Menurut Roberston, membran terdiri atas lapisan bimolekular lemak di tengah dan di sebelah luarnya lapisan protein yang strukturnya berlipat-ganda (pleated sheet). Model membran unit merupakan membran yang kontinu bermula daripada membran plasma sampai selaput inti via retikulum endoplasma. Organel-organel yang berasingan seperti mitokondria asalnya dari membran yang kontinu terjadi kerana pemisahan. Meskipun banyak pertentangan model membran unit merupakan model yang paling diakui sehingga tahun 1960. Model Mozaik Cecair (SJ Singer & G. Nicolson) Menurut model ini, membran terdiri atas sebuah lapisan lemak bimolekular dengan gumpalan gumpalan protein. Gumpalan protein sebahagian menempel di permukaan lapisan lemak disebut protein ekstrinsik / periferal, sedang sebahagian lagi menembusi lapisan lemak dan disebut protein intrinsik / integral.

Protein periferi & protein integral yang menyembul di permukaan membran sering mempunyai molekul-molekul gula (membentuk dilindungi). Rantai molekul-molekul gula dipercayai mempunyai termasuk adhesi sel-sel yang berdekatan. peranan dalam pelbagai gejala fisiologi

Membran lipida terutama fosfolipida walaupun terdapat pula sejumlah lemak neutral. Sejumlah lipida pada permukaan membran bergabung dengan hidrat arang membentuk glikolipida. Protein Membran <!--[if !supportLists]--> 1. <!--[endif]--> Protein periferi (ekstrinsik) Protein ini umumnya tidak melekat dengan kuat pada membran dan mudah terlepas. Protein ini mengandungi asid amino dengan rantai hidrofilik yang menyebabkan adanya interaksi dengan ai di r sekelilingnya dan permukaan lapisan lemak yang hidrofilik. Protein periferi pada permukaan sel sebelah luar biasanya mengandungi ranta molekul gula / i sebatian dengan substansi lain. Beberapa substansi yang merupakan tindakbalas dengan protein periferi

Beberapa substansi yang merupakan tindakbalas dengan protein periferi
Protein periferi atau yang telah bergabung dengan substansi lain SITOKROM C Spektrin HPR Protein D-Gliseraldehid-3 fosfat dehidrogenase Aldolase Ribosome Nektin Hampir Permukaan luar dari membran dalam mitokondria Permukaan luar membran eritrosit Permukaan luar membran bakteria Permukaan luar membran eritrosit Permukaan luar dari membran eritrosit Sebelah tepi retikulum endoplasma Permukaan dari membran Streptococcus faecalis

2. Protein Integral (intrinsik) Protein integral pada membran mengandungi bahagian protein yang hidrofil dan bahagian yang hidrofob. Protein yang berada di dalam lapisan lemak bersifat hirofob (bergabung dengan bahagian ekor molekul lemak yang hidrofob)

Protein yang menyembul di permukaan lapisan lemak bersifat hidrofil (mengandungi tindakbalas hidrat arang). Pengedaran (penyebaran) protein membrane Permukaan luar dan dalam membran sel (plasma) tidak mengandungi protein yang sama baik taip maupun jumlahnya. Misalnya permukaan luar membran eritrosit mengandungi protein lebih sedikit daripada permukaan dalam. Kandungan protein dari berbagai sel jumlahnya mungkin jauh berbeza, jadi mungkin kandungan protein sel yang pertama 100 x lebih banyak dari sel yang lain. Pengedaran protein yang tidak teratur ini menyebabkan membran menjadi tidak simetri (membran asymetry). Keadaan ini berlaku juga pada membran retikulum endoplasma, dan organel lain seperti mitokondria. Gerakan Protein Membran D. Prye & M. Edidin, menunjukkan bahawa protein membran tidak tetap hampir secara lateral tapi dapat bergerak ke arah lateral pada lapisan lemak (bilayar membran) Pengedaran protein membran tidak memerlukan ATP dan tidak dihambat oleh adanya inhibitor metabolik. Hal ini menunjukkan bahawa penyebaran (pengedaran) protein membran terjadi kerana difusi. G. Nicolson & friends, berkata tidak semua protein membran mampu berdifusi lateral. Mereka membuktkan bahawa beberapa protein integral tetap berada pada membran kerana dikekang oleh jalinan protein di bawah permukaan dalam membran. Sifat-sifat enzimatik protein membrane Protein membran telah menunjukkan mempunyai aktiviti enzimatik. Adanya enzim dalam membran plasma tentu saja sesuai dengan fungsi dari sel itu sendiri Enzim-enzim yang terdapat pada membran plasma
No Nama Enzim No Nama Enzim

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Adenosin trifosfatasa Nukleosida difosfat fosfatasa Nukleosida trifosfat pirofosfatasa 5 'nukleotidasa Adenylcylasa Protein kinasa Asetil fosfatasa Alkali nitrofenil fosfatasa Acid nitrophenylphosphatasa HAD pyrofosfatasa Alkali glycerolfosfatasa Alkali fosfodiesterasa NAD glikohidrolasa Kolesterol esterasa Fosfolidil inosital kinasa

16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31

Digliserida kinasa Sfingomielinasa Monogliserida lipasa Trigliserida lipasa Asetilkoenzim A sintetasa Invertasa Maltasa Isomaltasa Laktasa Trehalasa Furanasa Selobiasa UDP glikosidasa Nitrofenil glikosidasa Nukleosida kinasa NADH hidrogenasa

STRUKTUR DAN FUNGSI SEL
Penelitian menunjukkan bahwa satuan unit terkecil dari kehidupan adalah Sel. Kata ³sel´ itu sendiri dikemukakan oleh Robert Hooke yang berarti ³kotak-kotak kosong´, setelah ia mengamati sayatan gabus dengan mikroskop. Selanjutnya disimpulkan bahwa sel terdiri dari kesatuan zat yang dinamakan Protoplasma. Istilah protoplasma pertama kali dipakai oleh Johannes Purkinje; menurut Johannes Purkinje protoplasma dibagi menjadi dua bagian yaitu Sitoplasma dan Nukleoplasma Robert Brown mengemukakan bahwa Nukleus (inti sel) adalah bagian yang memegang peranan penting dalam sel,Rudolf Virchow mengemukakan sel itu berasal dari sel (Omnis Cellula E Cellula). ANATOMI DAN FISIOLOGI SEL Secara anatomis sel dibagi menjadi 3 bagian, yaitu: 1. Selaput Plasma (Membran Plasma atau Plasmalemma).

2. Sitoplasma dan Organel Sel. 3. Inti Sel (Nukleus). 1. Selaput Plasma (Plasmalemma)Yaitu selaput atau membran sel yang terletak paling luar yang tersusun dari senyawa kimia Lipoprotein (gabungan dari senyawa lemak atau Lipid dan senyawa Protein). Lipoprotein ini tersusun atas 3 lapisan yang jika ditinjau dari luar ke dalam urutannya adalah:Protein ± Lipid ± Protein Þ Trilaminer Layer Lemak bersifat Hidrofebik (tidak larut dalam air) sedangkan protein bersifat Hidrofilik (larut dalam air); oleh karena itu selaput plasma bersifat Selektif Permeabel atau Semi Permeabel (teori dari Overton). Selektif permeabel berarti hanya dapat memasukkan /di lewati molekul tertentu saja. Fungsi dari selaput plasma ini adalah menyelenggarakan Transportasi zat dari sel yang satu ke sel yang lain. Khusus pada sel tumbahan, selain mempunyai selaput plasma masih ada satu struktur lagi yang letaknya di luar selaput plasma yang disebut Dinding Sel (Cell Wall). Dinding sel tersusun dari dua lapis senyawa Selulosa, di antara kedua lapisan selulosa tadi terdapat rongga yang dinamakan Lamel Tengah (Middle Lamel) yang dapat terisi oleh zat-zat penguat seperti Lignin, Chitine, Pektin, Suberine dan lain-lainSelain itu pada dinding sel tumbuhan kadang-kadang terdapat celah yang disebut Noktah. Pada Noktah/Pit sering terdapat penjuluran Sitoplasma yang disebut Plasmodesma yang fungsinya hampir sama dengan fungsi saraf pada hewan. 2. Sitoplasma dan Organel SelBagian yang cair dalam sel dinamakan Sitoplasma khusus untuk cairan yang berada dalam inti sel dinamakan Nukleoplasma), sedang bagian yang padat dan memiliki fungsi tertentu digunakan Organel Sel. Penyusun utama dari sitoplasma adalah air (90%), berfungsi sebagai pelarut zat-zat kimia serta sebagai media terjadinya reaksi kirnia sel.Organel sel adalah benda-benda solid yang terdapat di dalam sitoplasma dan bersifat hidup(menjalankan fungsi-fungsi kehidupan). Organel Sel tersebut antara lain : a. Retikulum Endoplasma (RE.)Yaitu struktur berbentuk benang-benang yang bermuara di inti sel. Dikenal dua jenis RE yaitu :‡ RE. Granuler (Rough E.R)‡ RE. Agranuler (Smooth E.R) Fungsi R.E. adalah : sebagai alat transportasi zat-zat di dalam sel itu sendiri. Struktur R.E. hanya dapat dilihat dengan mikroskop elektron. b. Ribosom (Ergastoplasma)Struktur ini berbentuk bulat terdiri dari dua partikel besar dan kecil, ada yang melekat sepanjang R.E. dan ada pula yang soliter. Ribosom merupakan organel sel terkecil yang tersuspensi di dalam sel. Fungsi dari ribosom adalah : tempat sintesis protein.Struktur ini hanya dapat dilihat dengan mikroskop elektron.

c. Miitokondria (The Power House)Struktur berbentuk seperti cerutu ini mempunyai dua lapis membran.Lapisan dalamnya berlekuk-lekuk dan dinamakan KristaFungsi mitokondria adalah sebagai pusat respirasi seluler yang menghasilkan banyak ATP (energi) ; karena itu mitokondria diberi julukan ³The Power House´. d. LisosomFungsi dari organel ini adalah sebagai penghasil dan penyimpan enzim pencernaan seluler. Salah satu enzi nnya itu bernama Lisozym. e. Badan Golgi (Apparatus Golgi = Diktiosom)Organel ini dihubungkan dengan fungsi ekskresi sel, dan struktur ini dapat dilihat dengan menggunakan mikroskop cahaya biasa.Organel ini banyak dijumpai pada organ tubuh yang melaksanakan fungsi ekskresi, misalnya ginjal. f. Sentrosom (Sentriol)Struktur berbentuk bintang yang berfungsi dalam pembelahan sel (Mitosis maupun Meiosis). Sentrosom bertindak sebagai benda kutub dalam mitosis dan meiosis.Struktur ini hanya dapat dilihat dengan menggunakan mikroskop elektron. g. PlastidaDapat dilihat dengan mikroskop cahaya biasa. Dikenal tiga jenis plastida yaitu : 1. Lekoplas (plastida berwarna putih berfungsi sebagai penyimpan makanan),terdiri dari: ‡ Amiloplas (untak menyimpan amilum) dan,‡ Elaioplas (Lipidoplas) (untukmenyimpan lemak/minyak).‡ Proteoplas (untuk menyimpan protein). 2. Kloroplas yaitu plastida berwarna hijau. Plastida ini berfungsi menghasilkan klorofil dan sebagai tempat berlangsungnya fotosintesis. 3. Kromoplasyaitu plastida yang mengandung pigmen, misalnya :‡ Karotin (kuning)‡ Fikodanin (biru)‡ Fikosantin (kuning)‡ Fikoeritrin (merah) h. Vakuola (RonggaSel)Beberapa ahli tidak memasukkan vakuola sebagai organel sel. Benda ini dapat dilihat dengan mikroskop cahaya biasa. Selaput pembatas antara vakuola dengan sitoplasma disebut TonoplasVakuola berisi :‡ garam-garam organik‡ glikosida‡ tanin (zat penyamak)‡ minyak eteris (misalnya Jasmine pada melati, Roseine pada mawar Zingiberine pada jahe)‡ alkaloid (misalnya Kafein, Kinin, Nikotin, Likopersin dan lain-lain)‡ enzim‡ butir-butir patiPada boberapa spesies dikenal adanya vakuola kontraktil dan vaknola non kontraktil. i. MikrotubulusBerbentuk benang silindris, kaku, berfungsi untuk mempertahankan bentuk sel dan sebagai ³rangka sel´. Contoh organel ini antara lain benang-benang gelembung pembelahan Selain itu mikrotubulus berguna dalam pembentakan Sentriol, Flagela dan Silia. j. MikrofilamenSeperti Mikrotubulus, tetapi lebih lembut. Terbentuk dari komponen utamanya yaitu protein aktin dan miosin (seperti pada otot). Mikrofilamen berperan dalam pergerakan sel.k. Peroksisom (Badan Mikro)Ukurannya sama seperti Lisosom. Organel ini senantiasa berasosiasi dengan organel lain, dan banyak mengandung enzim oksidase dan katalase (banyak disimpan dalam sel-sel hati). 3. Inti Sel (Nukleus)Inti sel terdiri dari bagian-bagian yaitu :‡ Selapue Inti (Karioteka)‡ Nukleoplasma (Kariolimfa)‡ Kromatin / Kromosom ‡ Nukleolus(anak inti).Berdasarkan ada tidaknya selaput inti kita mengenal 2 penggolongan sel yaitu :‡ Sel Prokariotik (sel yang tidak memiliki selaput inti), misalnya dijumpaipada bakteri, ganggang biru.‡ Sel Eukariotik (sel yang memiliki selaput inti).

Fungsi dari inti sel adalah : mengatur semua aktivitas (kegiatan) sel, karena di dalam inti sel terdapat kromosom yang berisi ADN yang mengatur sintesis protein. April 10, 2009 - Posted by slem | biologi
Minggu, 18 April 2010

STRUKTUR DAN FUNGSI RIBOSOM

A. Struktur Ribosom Ribosom merupakan partikel yang padat terdiri dari ribonukleoprotein. Ribosom ada yang tersebar secara bebas di sitoplasma dan ada yang melekat pada permukaan external dari membran Retikulum Endoplasma. Ribosom ini adalah organel yang memungkinkan terjadinya sintesa protein. Strukur dari ribosom memilki sifat sebagai berikut : 1. Bentuknya universal, pada potongan longitudinal berbentuk elips. 2. Pada teknik pewarnaan negatif, tampak adanya satu alur transversal, tegak lurus pada sumbu, terbagi dalam dua sub unit yang memiliki dimensi berbeda. 3. Setiap sub unit dicirikan oleh koefisiensi sedimentasi yang dinyatakan dalam unit Svedberg (S). Sehingga koefisien sedimentasi dari prokariot adalah 70S untuk keseluruhan ribosom (50S untuk sub unit yang besar dan 30S untuk yang kecil). Untuk eukariot adalah 80S untuk keseluruhan ribosom (60S untuk sub unit besar dan 40S untuk yang kecil). 4. Dimensi ribosom serta bentuk menjadi bervariasi. Pada prokariot, panjang ribosom adalah 29 nm dengan besar 21 nm. Dan eukariot, ukurannya 32 nm dengan besar 22 nm. 5. Pada prokariot sub unitnya kecil, memanjang, bentuk melengkung dengan 2 ekstremitas, memiliki 3 digitasi, menyerupai kursi. Pada eukariot, bentuk sub unit besar menyerupai ribosom E. coli. Berikut skema struktur ribosom:

Berikut adalah bagan perbandingan komposisi ribosom pada eukariotik dan prokariotik :

Komposisi kimia dari ribosom antara lain sebagai berikut : 1. Asam Nukleat Ribosom a. Sub unit besar dibentuk dari protein dan RNA dalam kuantitas yang seimbang, mengandung 2 tipe rRNA, yakni: - Satu rRNA 28S - Satu rRNA SS b. Sub unit kecil mengandung r RNA 18s Diketahui bahwa, dengan ketiadaan RNA 185, maka sub unit besar tidak dapat berasosiasi pada sub unit kecil. Sedangkan RNA 28s memungkinkan asosiasi tersebut. RNA SS melekat pada sequence asam nukleat ini yaitu tRNA. Bilamana terbaca maka tRNA melekat pada site yang merupakan bagian RNA 285. Perpindahan dari tRNA yang melekat pada molekul mRNA menyebabkan pergerakan translasi mRNA masing-masing.

2. Protein Ribosomal a. Sub unit kecil (30S prokariot): 21 protein digambarkan berturut-turut dengan huruf S dan satu angka antara 1 dan 21 (S1, S2, S21). Berat moleku130.000 - 40.000 Dalton. Berada pada

permukaan ribosom, mengelilingi rRNA. Protein memainkan peranan sebagai reseptor pada faktor pemanjangan sedangkan yang lainnya mengontrol transducti. b. Sub unit besar: 33 protein dikenal sebagai Li sampai L33. Terlibat dalam: Translokasi oleh adanya GTP (melekat pada ribosam) yang memberikan energi untuk memindahkan inRNA dan pembebasan tRNA asetil. Fiksasi (protein L7 dan L1z) dari suatu faktor pemanjangan (EF-6) Dalam pembentukan suatu ikatan peptida antar rantai peptida yang telah dibentuk dan suatu asetil-NH2 baru. Dalam konstruksi suatu alur longitudinal, menempatkan rantai protein dengan pembentukan dan melindunginya meiawan enzim proteolitik. Alur ini memiliki panjang sesuai dengan rantai polipeptida 35 asetil-NH2.

B. Translasi Sebelum pembelahan sel, DNA di dalam kromosom mengganda sehingga setiap sel anak memiliki kromosom yang sama. DNA bertanggungjawab untuk mengkode semua protein. Setiap asam amino di kode oleh satu atau lebih triplet nukleotida. Kode ini dihasilkan dari satu untai DNA melalui proses yang disebut dengan transkripsi. Proses ini menghasilkan mRNA yang akan dibawa keluar dari inti untuk selanjutnya diterjemahkan menjadi protein. Hal ini dapat dilakukan karena pada sitoplasma terdapay kelompok ribosom yang disebut dengan poliribosom. Atau dapat dilakukan pada ribosom yang menempel pada reticulum endoplasma.

Kode seperti yang disebut di atas diterjemahkan pada suatu struktur yang disebut ribosom yang juga dibuat di dalam inti. Ribosom ini merupakan tempat bagi mRNA di mana mRNA akan terikat. Asam amino untuk sintesis protein akan di bawa ketempat ini oleh RNA transfer (tRNA). Setiap tRNA memiliki triplet yang akan berikatan dengan urutan nuklotida yang sesuai pada mRNA. Sebagai contoh fenil alanin yang terikat pada tRNA yang miliki tiplet AAA (adenin-adenin-adenin) akan berikatan dengan urutan nukleotida yang sesuai pada mRNA yaitu UUU (urasil, urasil, urasil). Inisiasi
Gambar di bawah memperlihatkan proses inisiasi. Proses tersebut dimulai ketika ribosom subunit kecil berikatan dengan mRNA. Inisiator tRNA yang membawa metionin berikatan pada daerah AUG yang mengkode asam amino metionin. Selanjutnya ribosom sub unit besar akan menempel Pada ribosom subunit kecil. Catatan, sisi A dan sisi P merupakan tempat pengikatan tRNA.

Elongasi Pada gambar di di bawah terlihat bahwa kompoleh tRNA bergerak dari sisi A ke sisi P. Sisi A meruapakan tempat bagi tRNA berikitnya. Pada contoh ini adalah tRNA yang membawa prolin yang dibawa oleh tRNA yang memiliki kode GGC. tRNA ini akan berpasangan dengan urutan nukleotida CCG pada mRNA. Setelah menempel pada sisi A, metionin dan protein akan diikat oleh ikatan peptida. Selanjutnya tRNA yang pertama (yang membawa metionin) akan meninggalkan ribosom dan tRNA yang membawa prolin akan berpindah kesisi A. Ribosom selanjunya akan bergerak ke triplet berikutnya dengan arah 5' -

3' (ditunjukkan oleh arah panah pada mRNA). Sedangkan tRNA akan bergerak dari arah 3' ± 5.

Ribosom selanjutnya akan membaca kode dengan arah 5' - 3' dan menambahkan asam amino pada rantai peptide. Pada gambar tRNA yang membawa glisin yang dikode oleh CCA, berpasangan dengan basa GGU pada mRNA. Proses ini akan berjalan terus sampai mencapai stop codon. Pada gambar di bawah diperlihatkan dengan tanda merah.

Akhir Translasi (Terminasi)

Ketika robosom mencapai stopkodon, dan tidak ada tRNA yang menempel maka ribosom sub uni kecil dan besar akan terpisah dan meninggalkan mRNA.

C. Kode Genetik Kode genetik adalah cara pengkodean urutan nukleotida pada DNA atau RNA utnuk menentukan urutan asam amino pada saat sintesis protein. Informasi pada kode genetik ditentukan oleh basa nitrogen pada rantai DNA yang akan menentukan susunan asam amino. Para peneliti melakukan penelitian pada bakteri E. Coli mula mula digunakan basa nitrogen singlet maka diper oleh 4 asam amino saja yang dapat diterjemahkan padahal ke 20 asam amino ini harus diterjemahkan semua agar protein yang dihasilkan dapat digunakan, kemudian para ilmuwan mencobalagi dengan kodon duplet dan baru dapat untuk menterjemahlkan 16 asam amino ini pun belum cukup juga. Kemudian dicoba dengan triplet dan dapat menterjemahkan 64 asam amino hal ini tidak mengapa sekalipun melebihi 20 asam amino toh dari 64 asam amino yang diterjemahkan ada yang memilii simbul/fungsi yang sama diantaranya (kodon asam assparat (GAU dan GAS) sama dengan asam -asam tirosin(UAU, UAS) sama juga dengan triptopan (UGG) bahkan ini sangat menguntungkan pada proses pembentukkan protein karena dapat menggantikan asam amino yang kemungkinan rusan selain itu dari 20 asam amino diantaranya ada yang berfungsi sebagai agen pemotong gen atau tidak dapat bersambung lagi dengan doubel helix asam amino yang berfungsi sebagai agen pemotong gen diantaranya (UAA, UAG, UGA) Beberapa sifat dari kode triplet diantaranya: Kode genetik ini mempunyai banyak sinonim sehingga hampir setiap asam amino dinyatakan oleh lebih dari sebuah kodon. Contoh semua kodon yang

diawali dengan SS memperinci prolin (SSU, SSS, SSA dan SSG) semua kodon yang diawali dengan AS memperinci treosin (ASU, ASS, ASA, ASG). Tidak tumpang tindih, artinya tiada satu basa tungggalpun yang dapat mengambil bagian dalam pembentukan lebih dari satu kodon, sehingga 64 itu berbeda-beda nukleotidanya.

Kode genetik dapat mempunyai dua arti yaitu kodon yang sama dapat memperinci lebih dari satu asam amino. Semenjak tahun 1960an semakin nyata bahwa ada paling sedikit tiga residu nukleotida DNA diperlukan untuk mengkode untuk masing-masing asam amino. Empat huruf kode DNA (A, T, G, dan C) dalam grup dua huruf menghasilkan 42 =16 kombinasi yang berbeda, tidak cukup untuk mengkode 20 asam amino. Empat basa tiga huruf menghasilkan 43 =64 kombinasi yang berbeda. Genetik eksperimen awal membuktikan bahwa tidak hanya kode genetik atau kodon untuk asam amino berupa susunan tiga huruf (triplet) dari nukleotida tetapi juga bahwa kodon tidak tumpang-tindih dan tidak ada jeda antara kodon residu asam amino yang berurutan. Susunan asam amino protein kemudian digambarkan oleh suatu susunan yang linier dari kodon triplet yang berdekatan. Kodon yang pertama pada susunan metapkan suatu kerangka pembacaan(reading frame), di mana kodon yang baru memulai pada setiap tiga residu nukleotida. Pada skema ini, ada tiga kerangka pembacaan yang mungkin untuk setiap urutan DNA yang diberi, dan masing-masing secara umum akan memberi suatu urutan berbeda terhadap kodon. Pada tahun 1961 Marshall Nirenberg dan Heinrich Matthaei mengumumkan hasil observasi yang mengusulkan terobosan pertama. Mereka menginkubasi polyribonucleotide polyuridylate sintetis (poly(U) yang didesign) dengan ekstrasi E. coli, GTP, dan campuran 20 asam amino dalam 20 tabung berbeda. Pada masing-masing tabung suatu asam amino yang berbeda diberi label secara radioaktif. Poly(U) dapat dikatakan sebagai mRNA tiruan yang berisi triplet UUU berurutan, dan triplet ini harus mempromosikan sintesis polipeptida hanya dari salah satu 20 asam amino yang berbeda ±yang dilabel dengan triplet UUU. Suatu polipeptida radioaktif dibentuk di dalam salah satu dari 20 tabung, yang berisi fenilalanin radioaktif. Nirenberg dan Matthaei menyimpulkan bahwa triplet UUUcocok untuk fenilalanin. Pendekatan yang sama mengungkapkan bahwa polyribonucleotide polycytidylate atau poly(C) sintetis mengkode formasi. Polipeptida yang hanya berisi prolina (polyproline), dan ilyadenylate atau poly(A) mengkode polylysine. Dengan demikian triplet CCC mengkode daftar prolina dan triplet AAA untuk lisina. Polinukleotida sintetik yang digunakan dalam eksperimen dibuat sed emikian dengan aksi fosforilase polinukleotida, menganalisis formasi polimer RNA dari ADP, UDP, CDP dan

GDP. Enzim ini tidak memerlukan template polimer dan membuat polimer dengan sebuah komposisi basa bahwa secara langsung mencerminkan konsentrasi yang relatif dari precursor nukleotida 5'-diphosphate di dalam medium. Jika fosforilase polynukleotida diperkenalkan dengan UDP, hal ini hanya poly(U). Jika diperkenalkan dengan suatu campuran dari lima bagian ADP dan satu CDP, akan membuat polimer di mana 65 residu adalah adenylate dan 61sytidylate. Polimer acak seperti itu mungkin memiliki banyak triplet urutan AAA, sedikit triplet AAC, ACA, dan CAA, beberapa triplet ACC, CCA, dan CAC, dan sangat sedikit; triplet CCC (Tabel 26-1). Dengan penggunaan mRNA tiruan yang berbeda yang dibuat dari fosforilase polinukleotida dari campuran permulaan ADP, GDP, UDP, dan CDP yang berbeda, komposisi basa triplet yang mengkode hampir semua asam amino diidentifikasi segera. Ditahun 1964 Nirenberg dan Filipus menemukan terobosan baru. Mereka menemukan bahwa ribosom bakteri E.coli yang terisolasi akan mengikat suatu aminoasil-tRNA khusus jika polinukleotida sintetik yang sesuai ada. Sebagai contoh, ribosom yang diinkubasi dengan poly(U) dan phenylalanyl-tRNAPhe(atau Phti-tRNAPhe) akan mengikat kedua polimer, tetapi jika ribosomd iinkubasi dengan poly(U) dan beberapa aminoacyU-tRNA yang lain, aminoasil-tRNA itu tidak akan terikat karena itu tidak akan mengenali triplet UUU pada poly(U), perlu dicatat bahwa oleh konvensi, identitas tRNA ditandai superscript dan aminoacylated-tRNA ditandai dengan nama yang menyambung garis. Sebagai contoh, aminoacylated tRNAALa yang benar adalah alanyl-tRNA Ala atau Ala-tRNAAla. Jika tRNA tersebut adalah salah aminoacylated, misalkan dengan valina, akan memiliki Val-tRNAAla.) Polinukleotida terpendek yang bisa mempromosikan ikatan khusus Phe-tRNAPhe adalah trinucleotida UUU. Dengan menggunakan trinucleotida sederhana dari urutan yang dikenal, hal ini mungkin untuk menentukan aminoasil-tRNA yang mana yang terikat dengan masingmasing dari sekitar 50 dari 64 kodon triplet yang mungkin. Beberapa kodon, baik tidak ada aminoasil-tRNA akan berikatan, atau lebih dari satu terikat. Metoda lain diperlukan untuk melengkapi dan mengkonfirmasikan seluruh kode genetik. Saat ini, suatu pendekatan yang komplementer diperkenalkan oleh H.Gobind Khorana, yang mengembangkan metoda-metoda untuk mensintesis polyribonucleotida dengan yang digambarkan, susunan pengulangan dari dua sampai empat basa. Polipeptida yang dihasilkan dengan memakai RNAs ini sebagai pengirim pesan (messanger) mempunyai satu atau beberapa asam amino dengan pola berulang. Pola-pola ini, ketika dikombinasikan dengan informasi dari polimer acak yang digunakan oleh Nirenberg dan rekan-rekannya, memunculkan tugas kodon yang tidak jelas. Polipeptida yang disintesis responnya atas polimer ini ditemukan untuk memiliki jumlah

treonina dan histidina yang sama. Dengan cara yang sama, satu RNA dengan tiga basa pada pola pengulangan harus menghasilkan tiga jenis polipeptida yang berbeda. Masing-masing polipeptida berasal dari kerangka pembacaan (reading frame) yang berbeda dan berisi suatu jenis asam amino. Satu RNA dengan empat basa pada pola pengulangan harus menghasilkan satu jenis polipeptida dengan pola pengulanga empat asam amino. Hasil dari semua percobaan dengan polimer ini menghasilkan tugas dari kodon 61 dan 64 yang mungkin. Dan tiga yang lain diidentifikasi sebagai kodon penghentian (termination), sebagian karena ketiganya mengacaukan pola persandian asam amino ketika dimasukkan dalam urutan dari RNA polimer sintetis. Dengan pendekatan ini, urutan basa dari semua kode triplet masingmasing asam amino dibentuk tahun 1966. Sejak itu, kode ini telah diuji melalui banyak cara. "kamus" lengkap kodon untuk asam amino ditunjukan oleh Gambar 26-7. Urutan kode genetik diakui sebagi penemuan terbesar di tahun 1060an. Kode genetik mempunyai beberapa karakteristik penting

Kunci organisasi informasi genetika dalam protein dapat ditemukan pada kodon dan pada susunan kodon pada kerangka pembacaan(reading frame). Perlu diingat bahwa tanpa tanda baca atau isyarat diperlukan untuk menandai ujung kodon dan permulaan kodon berikutnya. Kerangka pembacaan harus ditetapkan dengan benar pada permulaan molekul mRNA dan lalu dipindahkan secara berurutan dari satu triplet ke triplet berikutnya. Jika kerangka pembacaan awal diputus oleh satu atau dua basa, atau jika ribosom tanpa sengaja melompati suatu nukleotida dalam mRNA, semua kodon berikutnya akan berantakan dan akan menjurus kepada pembentukan protein "missense" dengan susunan asam amino yang kacau. Beberapa kodon memiliki fungsi khusus. Kodon inisiasi, AUG, menandakan awal dari rantai polipeptida. AUG tidak hanya adalah kodon inisiasi dari prokaryota dan eukaryot tetapi juga mengkode residu Met pada posisi internal polipeptida. Dari 64 triplet nukleotida yang mungkin, tiga (UAA, UAG, dan UGA) tida mengkode asam amino yang dikenal ketiganya dikenal sebagai kodon penghentian (termination) (juga disebut stop codon atau nonsense codon), yang secara normal menandai akhir sintesis rantai polipeptida. Ketiga kodon penghentian dinamai "nonsense codon" karena kodon-kodon ini pertama kali ditemukan berasal dari mutasi basa tunggal bakteri E.coli di mana rantai polipeptida tertentu diakhiri secara prematur. Mutasi nonsens ini, dinamai amber, ochre, dan opal, membantu identifikasi yang mungkin dari UAA, UAG, dan UGA sebagai kodon penghentian. Pada urutan acak nukleotida, satu dari setiap 20 kodon pada masing-masing kerangka pembacaan, rata-rata, merupakan kodon penghentian. Dimana kerangka pembacaan ada tanpa kodon penghentian dari 50 atau lebih kodon, daerah itu disebut satu kerangka pembacaan terbuka (open reading

frame). Kerangka pembacaan terbuka panjang biasanya berhubungan dengan gen yang mengkode protein. Pengkodean gen protein khusus tak terputuskan dengan berat molekular 60,000 akan memerlukan open reading frame dengan 500 atau lebih kodon. Lihat Kotak 26-1 (p. 900) untuk melihat beberapa perkecualian dari pola umum ini. Barangkali ciri kode genetik yang paling mencolok adalah degenerate (degenerasi), maksudnya suatu asam amino yang diuji bisa dispesifikasi lebih dari satu kodon. Hanya metionin dan triptofan yang mempunyai kodon tunggal. Degenerasi tidak berarti tak sempurna; kode genetik jelas karena tidak ada kodon yang mengkode asam amino lebih dari satu. Perlu diketahui bahwa degenerasi kode tidaklah seragam. Sebagai contoh, leusina dan serina mempunyai enam kodon, glisina dan alanina mempunyai empat kodon, dan glutamat, tirosina, dan histidina mempunyai dua kodon. Ketika satu asam amino mempunyai kodon ganda, perbedaan antara kodon biasanya terlihat pada basa yang ketiga (pada ujung 3'). Sebagai contoh, alanina dikode oleh triplet GCU, GCC, GCA, dan GCG. Kodon tersebut, hampir semua asam amino disimbolkan dengan XY GA atau XY CU. Dua huruf pertama dari tiap kodon kemudian faktor penentu yang utama dari kekhususan. Hal ini memberikan beberapa konsekuensi yang menarik. If you want complete paper, please request : oryza_135rsh@yahoo.co.i d

Jalinan endoplasma
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, gelintar

Jalinan endoplasma merupakan suatu bahagian yang terdapat di dalam sesebuah sel. Jalinan endoplasma diperhatikan sebagai pasangan membran selari yang merentasi sitoplasma.

Isi kandungan
[sorok]
y y y y

1 Jenis 2 Struktur 3 Fungsi 4 Lihat juga

[sunting] Jenis
y y

Jalinan endoplasma kasar - mempunyai ribosom yang kaya dengan asid ribonukleik. Jalinan endoplasma licin - tidak mempunyai ribosom dan sisternanya berbentuk tiub dan mengandungi bahan lipid.

[sunting] Struktur
Jalinan endoplasma terdiri daripada satu sistem pundi leper (sisterna) yang dibatasi oleh membran unit tunggal. Membran penggarisan sisterna mungkin berterusan dengan membran nukleus, membran plasma dan jasad golgi.

[sunting] Fungsi
Jalinan endoplasma bertindak sebagai satu sistem lalu lintas dan pengangkutan di dalam sel. Selain itu, ia berfungsi sebagai pengangkut kepada protein yang disentesis di dalam ribosom. Jalinan endoplasma juga berfungsi sebagai tempat sintesis lipid.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful