STIMA DE SINE Stima de sine se bazeaza pe trei ingrediente : - increderea in sine - conceptia despre sine - iubirea de sine precum

si o bune dozare si relaţie intre ele. 1. IUBIREA DE SINE : Este neconditionata in ciuda defectelor si a limitarilor, o voce interioara care ne spune ca suntem demni de iubire si respect. -nu depinde de performanţele noastre -nu ne fereste de suferinţă si de indecizie - ne apară de disperare « Soclul » stimei de sine elementul cel mai profund si cel mai intim Depinde de « hrana afectiva » primita in copilaria noastra (atasament) Carentele iubirii de sine in practica clinică sunt cele mai dificil de compensat. Frecvent apare o carenţa, o lipsă a iubirii de sine in tulburările de personalitate de toate felurile in care relaţionarea cu ceilalţi este deficitară si orice relaţie se indreaptă spre conflict si/sau esec. 2. CONCEPTIA DESPRE SINE : Reprezinta concepţia care o avem despre noi, convingerea ca suntem deţinătorii calitaţilor si defectelor noastre. Subiectivitatea joaca un rol esenţial cu intelegerea delicată. Concepţia de sine pozitivă reprezintă o forţa interioară care ne permite sa ne bucurăm de sansa noastră. Se datoreaza in principal: - mediului familial si proiectelor care parintii/familia le fac pentru noi - uneori apare «copilul impovarat cu misiune» , nemaitinandu-se cont de indoielile si nelinistile unui copil, la varste fragede si fragile - nu se tine cont de dorintele si capacitatile sale 3. INCREDEREA IN SINE: Reprezinta capacitatea de a acţiona intr-o manieră adecvată in situaţiile importante. Se manifestă in situaţii noi si neprevăzute si care au o miză deosebită si permite mobilizarea calitaţilor, sau daca persoana este coplesită de dificultati (tulburare de adaptare). Poate părea mai puţin importantă dar este esenţiala in susţinerea stimei de sine. Provine in principal de la educaţia primită in familie si la scoala, unde membrii grupului social prezinta esecurile ca posibile dar nu catastrofice. Se transmite prin: - exemplu (puterea exemplului, ce vede copilul in casa) - prin conversatie (ce i se spune copilului) Insuficienta incredere in sine povoaca inhibitie la pesoane, lipsa initiativei in ciuda competentei. ECHILIBRUL STIMEI DE SINE Intre cele trei elemente ale stimei de sine se creaza legaturi de interdependenta. Iubirea de sine neconditionata provoaca o conceptie de sine pozitiva si determina o influenta favorabila asupra increderii de sine.

1

: • la serviciu: dorim sa fim experti intr-un domeniu si in acelesi timp sa fim apreciati de colegii nostri • in cuplul: dragostea celuilalt dar si stima si respectul Stima de sine nu este stabilita odata si pentru totdeauna!! Ea este o dimensiune eminamente mobila a personalitatii..pozitiva ne permite sa minimizam defectele si sa maximizam si sa profitam de calitatile noatre . Sentimentul de a fi iubit ( apreciat.) 2...) De ex. iubit. dorit. mai mult sau mai putin stabila si mai ales are nevoie sa fie hranita in mod regulat!!! CELE PATRU MARI TIPURI ALE STIMEI DE SINE 1. popular. simpatizat. Daca este: . 2 .conceptie de sine fragila: o persoana care intalneste un obstacol grav in viata. specifice diferitelor domenii care pot functiona de maniera relativ independenta unele de altele (de ex.foarte fragila: suntem foarte severi cu noi insine in ciuda reusitelor si devine un obstacol in calea realizarii personale. dotat.Exista persoane care prezinta o disociere a acestor 3 elemente: . o reusita intr-un domeniu va da un imbold creator altor domenii ale vietii. In concluzie . Inaltă si instabilă 3. care sunt percepute ca pericole • incearcă să se puna permanent intr-o lumină favorabilă si tinde să monopolizeze discuţiile • este iritabil si reacţionează la provocare prin critică sau printr-o glumă agresivă ♠ Diferenţele care se relevă in faţa adversităţii: indivizii stabili nu se descumpănesc in funcţie de contextul favorabil sau defavorabil al unei discuţii / intruniri.. Stima de sine inaltă si instabilă: • poate suferi socuri majore in special in contextele competitive si/sau destabilizatoare • reacţionează energic la critică si la esec. abil.. mai mult sau mai putin inalta. Inalta si stabila 2.2. Sentimentul de a fi competent (performant. o perioada grea care se permanentizeaza. HRANA STIMEI DE SINE Se bazeaza pe doua elemente principale: 1.1 Stima de sine inaltă si stabilă: • circumstanţele externe si evenimentele normale au mică influenţă asupra stimei de sine • persoana nu consacră mult timp si energie pentru promovarea imaginii sale • demonstrează convingere in exprimarea punctelor de vedere I. Un profesionist de succes cu o viata familiala dezastruoasa) La majoritatea oamenilor un succes sau un esec intr-un domeniu vor determina efecte in alte domenii. Scăzută si stabilă I. rezultat stima de sine se prabuseste . Scăzută si instabilă 4.lipsa iubirii de sine: persona cu o reusita exceptionala datorita unei conceptii de sine foarte bune dar un esec sentimental (o problema de relatie) va face sa se nasca indoieli si complexe in acelasi timp STIMA DE SINE SAU STIME DE SINE? Pot aparea mai multe tipuri de stima de sine. Invers. stima de sine este o conceptie globala despre sine.

Sensibilă si reactivă la evenimentele exterioare. evenimente de viată care provoacă copilului un sentiment de lipsă de control asupra mediului 5. Stima de sine scazuta si stabila: . . ♠ Tonalitatea emoţională este diferită: . fată de cei cu SDS scazuta si stabilă care par a fi resemnati si fac putine eforturi de a se valoriza. carenţele afective majore. surprinzand interlocutorii care-l credeau indiferent. raspunde la intrebari dar prefera sa se afilieze la raspunsurile anterioare ► Dorinţa de a progresa: cei cu SDS slabă si instabilă sunt dornici de a-si ameliora conditia si starea sufletească. mai sensibil. reacţionează deschis la critică Inaltă stimă de sine introvert: tăcut. La originile unei stime de sine scazute: 1. II.putin mobilizată de evenimentele exterioare. 2.dacă este prezent intr-o intrunire. se poate apăra cu vigoare. 1. pozitive sau negative. o supraprotectie parentala cu o redusă valorizare a copilului 4. apare competiţia si punerea la indoială si esecul. nu sunt intr-o permanentă stare de hipervigilenţa . 3 .o stimă de sine instabilă reacţionează la toate sfidările primite. competente limitate ale copilului ale copilului sau o nepopularitate printre ceilalti copii 3.Dacă sunt contrazisi se destabilizează repede . care reprezintă teste ale stabilităţii stimei de sine. nivelul se reduce imediat ce apar noi dificultăti . chiar favorabile .Progresele sunt labile. le consideră ca impacturi majore ale imaginii sale publice Introvertiţi si extravertiţi Inaltă stimă de sine extravert: poate părea lăudăros.frecvenţa excesivă a emoţiilor negative sau ostile semnalează o stimă de sine instabilă . se exprimă usor.la indivizii stabili reacţiile sunt mult mai temperate si pozitive.Fac eforturi de a le oferi altora (si lor) o imagine mai bună .Daca este acceptat in comunitatea respectivă se prezintă bine.♠ Cand mediul se schimbă. II. Stimă de sine scăzută si instabilă: . deficit de sustinere / incurajare din partea parintilor 2. ► Dorinţa de a fi acceptat: cei cu stima de sine scăzută si instabilă sunt caracterizati printr-un triumf modest si o suferintă discretă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful