You are on page 1of 14

MAT 124 Name___________________________________

BCC FALL 2014


Test 1 STUDY PROBLEMS

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Classify the variable as qualitative or quantitative.


1) the colors of book covers on a bookshelf 1)
A) quantitative B) qualitative

2) the weights of cases loaded onto an airport conveyor belt 2)


A) quantitative B) qualitative

3) the temperatures of cups of coffee served at a restaurant 3)


A) quantitative B) qualitative

Solve the problem.


4) A bicycle manufacturer produces four different bicycle models. Information is summarized in the 4)
table below:

Model Series Number Weight Style


Ascension A120 33 Mountain
Road Runner B640 21 Road
All Terrain C300 27 Hybrid
Class Above D90 17 Racing

Identify the variables and determine whether each variable is quantitative or qualitative.
A) series number: quantitative; weight: quantitative; style: qualitative
B) series number: qualitative; weight: quantitative; style: qualitative
C) series number: qualitative; weight: qualitative; style: qualitative
D) series number: quantitative; weight: qualitative; style: qualitative

Determine whether the quantitative variable is discrete or continuous.


5) the number of bottles of juice sold in a cafeteria during lunch 5)
A) continuous B) discrete

6) the cholesterol levels of a group of adults the day after Thanksgiving 6)


A) continuous B) discrete

Provide an appropriate response.


7) Classify the following random variable: telephone area codes 7)
A) experimental data B) quantitative discrete data
C) quantitative continuous data D) qualitative data

Determine whether the study depicts an observational study or an experiment.


8) A medical researcher obtains a sample of adults suffering from diabetes. She randomly assigns 95 8)
people to a treatment group and 95 to a placebo group. The treatment group receives a medication
over a period of three months and the placebo group receives a placebo over the same time frame.
At the end of three months the patients' symptoms are evaluated.
A) observational study B) experiment

1
9) A poll is conducted in which professional musicians are asked their ages. 9)
A) experiment B) observational study

Provide an appropriate response.


10) The top 38 cities in Wisconsin as determined by population are given below. Select a random 10)
sample of four cities from the list below using the two digit list of random numbers provided.
Begin with the uppermost left random number and proceed down each column. When a column is
complete, use the numbers at the top of the next right column and proceed down that column.
Information was obtained from the web site http://www.citypopulation.de/USA-Wisconsin.html.
Wisconsin Cities by Population

A) Manitowoc, Appleton, Greenfield, Fond du Lac.


B) Milwaukee, Eau Claire, New Berlin, West Bend.
C) Manitowoc, La Crosse, Franklin, Oshkosh.
D) Milwaukee, Madison, Green Bay, Kenosha.

Identify the type of sampling used.


11) Thirty-five math majors, 29 music majors and 26 history majors are randomly selected from 585 11)
math majors, 279 music majors and 393 history majors at the state university. What sampling
technique is used?
A) convenience
B) cluster
C) stratified
D) systematic
E) simple random

12) Every fifth adult entering an airport is checked for extra security screening. What sampling 12)
technique is used?
A) simple random
B) systematic
C) cluster
D) stratified
E) convenience

2
13) At a local technical school, five auto repair classes are randomly selected and all of the students 13)
from each class are interviewed. What sampling technique is used?
A) convenience
B) cluster
C) simple random
D) stratified
E) systematic

14) A statistics student interviews everyone in his apartment building to determine who owns a cell 14)
phone. What sampling technique is used?
A) cluster
B) stratified
C) convenience
D) systematic
E) simple random

15) A lobbyist for the oil industry assigns a number to each senator and then uses a computer to 15)
randomly generate ten numbers. The lobbyist contacts the senators corresponding to these
numbers. What sampling technique was used?
A) systematic
B) cluster
C) stratified
D) simple random
E) convenience

Provide an appropriate response.


16) Which type of bias occurs because we do not obtain complete information about a population? 16)
A) sampling bias B) no bias
C) response bias D) nonresponse bias

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

Provide an appropriate response. Round relative frequencies to thousandths.


17) The results of a survey about a recent judicial appointment are given in the table below. 17)
Construct a relative frequency distribution.

Response Frequency
Strongly Favor 25
Favor 26
Neutral 8
Oppose 22
Strongly Oppose 119

18) The preschool children at Elmwood Elementary School were asked to name their favorite 18)
color. The results are listed below. Construct a frequency distribution and a relative
frequency distribution.

yellow yellow blue purple red


red red yellow red blue
red blue purple purple purple
blue red purple red green

3
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

19) True or False: Relative frequency is the proportion (or percent) of observations within a category 19)
sum of all frequencies
and is found using the formula: relative frequency = .
frequency
A) False B) True

The bar graph shows the number of tickets sold each week by the garden club for their annual flower show.

20) During which week was the most number of tickets sold? 20)
A) week 2 B) week 5 C) week 4 D) week 1

4
Provide an appropriate response.
21) The bar graph below shows the political party affiliation of 1000 registered U.S. voters. What 21)
percentage of the 1000 registered U.S. voters belonged to one of the traditional two parties
(Democratic and Republican)?

A) 40% B) 75% C) 25% D) 35%

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

22) Listed below are the ACT scores of 40 randomly selected students at a major university. 22)

18 22 13 15 24 24 20 19 19 12
16 25 14 19 21 23 25 18 18 13
26 26 25 25 19 17 18 15 13 21
19 19 14 24 20 21 23 22 19 17

a) Construct a relative frequency bar graph of the data, using eight classes.
b) If the university wants to accept the top 90% of the applicants, what should the
minimum score be?
c) If the university sets the minimum score at 17, what percent of the applicants will be
accepted?

5
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

The pie chart shows the percentage of votes received by each candidate in the student council presidential election. Use
the pie chart to answer the question.
23) 23)
Student Council President

Ming
20%
Jim
35% Ann
15%
Matt
30%

700 total votes

Who got the most votes?


A) Ming B) Ann C) Matt D) Jim

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

Construct a frequency distribution for the data.


24) A random sample of 30 high school students is selected. Each student is asked how much 24)
time he or she spent on the Internet during the previous week. The following times (in
hours) are obtained:
14 22 16 19 16 14 16 15 13 19
17 15 15 14 17 16 13 13 18 15
13 15 22 17 14 18 14 17 16 15
Construct a frequency distribution for the data.

Construct the specified histogram.


25) A random sample of 30 high school students is selected. Each student is asked how much 25)
time he or she spent on the Internet during the previous week. The following times (in
hours) are recorded:
6 14 8 11 8 6 8 7 5 11
9 7 7 6 9 8 5 5 10 7
5 7 14 9 6 10 6 9 8 7
Construct a frequency histogram for this data.

6
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Provide an appropriate response.


26) Determine the number of classes in the frequency table below. 26)

Class Frequency
38-39 7
40-41 2
42-43 6
44-45 4
46-47 1

A) 6 B) 20 C) 2 D) 5

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

Construct the specified histogram.


27) For the data below, construct a frequency histogram and a relative frequency histogram. 27)

Weight (in pounds) Frequency


135 - 139 6
140 - 144 4
145 - 149 11
150 - 154 15
155 - 159 8

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Provide an appropriate response.


28) What is the difference between a bar chart and a histogram? 28)
A) The bars in a bar chart are all the same width while the bars of a histogram may be of various
widths.
B) The bars on a bar chart do not touch while the bars of a histogram do touch.
C) There is no difference between these two graphical displays.
D) The bars in a bar chart may be of various widths while the bars of a histogram are all the
same width.

29) For the stem-and-leaf plot below, what are the maximum and minimum entries? 29)

1 05
1 666789
2 0112344566
2 77788999
3 011234455
3 66678899
4 09
A) max: 38; min: 7 B) max: 40; min: 10
C) max: 47; min: 15 D) max: 49; min: 10

7
SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

Construct a stem-and-leaf plot for the data.


30) The scores for an economics test are listed below. Create a stem-and-leaf plot for the data. 30)
87 76 95 77 94 90 88 85 66 89
79 99 50 91 83 88 82 56 19 69

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Describe the shape of the distribution.


31) 31)

A) skewed to the left B) bell shaped


C) skewed to the right D) uniform

Use the histograms shown to answer the question.


32) 32)

Is either histogram symmetric?


A) Both are symmetric.
B) The second is symmetric, but the first is not symmetric.
C) The first is symmetric, but the second is not symmetric.
D) Neither is symmetric.

Explain what is misleading about the graphic.


33) 33)

The volume of our sales has doubled!!!


A) The graphic is not misleading.
B) The length of a side has doubled, but the area has been multiplied by 8.
C) The length of a side has doubled, but the area has been multiplied by 4.
D) The length of a side has doubled, but the area has been unchanged.

8
34) 34)

2004 2006 2008 2010 2012


A) The graphic is not misleading.
B) The horizontal label is incomplete.
C) The trend is depicted in the wrong direction.
D) The vertical scale does not begin at zero.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

Provide an appropriate response.


35) Calculate the mean, median, and mode for the following sample: 5, 10, 6, 11, 1, 1, 10, 1. 35)

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

36) The number of students enrolled in a physics class for the last ten semesters are listed below. Find 36)
the median number of students.
65 66 67 66 67 70 67 70 71 68
A) 68 students B) 67 students C) 66 students D) 70 students

37) The following data represents a random sample of 15 complaints registered with the customer 37)
service department of a store. Determine the median complaint.

Other defective product excessive waiting time


Messy store other other
Messy store other messy store
Other messy store messy store
Defective product other messy store
A) Defective product B) No median
C) Excessive waiting time D) Messy store

38) The following data represent the bachelor degrees of CEO's at area small businesses. Determine the 38)
mode degree.
Degree Number
Accounting 29
Business 42
Liberal Arts 5
Marketing 24
Other 7
A) no mode B) marketing C) business D) accounting

39) A numerical summary of a population is a 39)


A) Parameter B) Variable
C) Qualitative response D) Statistic

9
40) The ________ of a variable is computed by determining the sum of all the values of the variable in 40)
the data set and dividing this sum by the number of observations in the data set.
A) Arithmetic mean B) Mode
C) Geometric mean D) Median

41) Which measure of central tendency is not resistant to extreme values in a numeric data set? 41)
A) Mean B) Median C) Mode D) Parameters

Compute the range for the set of data.


42) 13, 14, 15, 16, 17 42)
A) 0.8 B) 4 C) 13 D) 17

Find the sample standard deviation.


43) 15, 16, 17, 18, 19 43)
A) 1.5 B) 2.5 C) 1.6 D) 1.3

Provide an appropriate response.


44) The costs (in dollars) of 10 college math textbooks are listed below. Find the sample standard 44)
deviation.
70 72 71 70 69 73 69 68 70 71
A) $70.30 B) $2.23 C) $5.00 D) $1.49

45) For the data set given below the sample variance will be computed. How many degrees of freedom 45)
are there?
6 9 6 1 5 11 5 9 8
A) 1 B) 8 C) 9 D) 10

46) Which is not a measure of dispersion? 46)


A) Mean B) Standard deviation
C) Range D) Variance

47) The _______________ is the easiest measure of dispersion to calculate. 47)


A) Mean absolute deviation B) Range
C) Variance D) Standard deviation

48) True or False: Variance is the square root of standard deviation. 48)
A) True B) False

49) The amount of television viewed by today's youth is of primary concern to Parents Against 49)
Watching Television (PAWT). 300 parents of elementary school-aged children were asked to
estimate the number of hours per week that their child watched television. The mean and the
standard deviation for their responses were 16 and 4, respectively. PAWT constructed a
stem-and-leaf display for the data that showed that the distribution of times was a bell-shaped
distribution. Give an interval around the mean where you believe most (approximately 95%) of the
television viewing times fell in the distribution.
A) between 8 and 24 hours per week
B) between 12 and 20 hours per week
C) between 4 and 28 hours per week
D) less than 12 and more than 20 hours per week

10
50) Many firms use on-the-job training to teach their employees new software. Suppose you work in 50)
the personnel department of a firm that just finished training a group of its employees in new
software, and you have been requested to review the performance of one of the trainees on the final
test that was given to all trainees. The mean and standard deviation of the test scores are 80 and 3,
respectively, and the distribution of scores is bell shaped. What percentage of test-takers scored
better than a trainee who scored 71?
A) approximately 97.5% B) approximately 99.85%
C) approximately 95% D) approximately 84%

11
Answer Key
Testname: STUDY TEST 1

1) B
2) A
3) A
4) B
5) B
6) A
7) D
8) B
9) B
10) C
11) C
12) B
13) B
14) C
15) D
16) A
17)
Response Frequency Relative Frequency
Strongly Favor 25 0.125
Favor 26 0.13
Neutral 8 0.04
Oppose 22 0.11
Strongly Oppose 119 0.595
18)
Color Frequency Relative Frequency
yellow 3 0.15
blue 4 0.20
purple 5 0.25
red 7 0.35
green 1 0.05

19) A
20) C
21) B

12
Answer Key
Testname: STUDY TEST 1

22) a) See graph below


b) The minimum score = 14
c) The university will accept 76.57% of the applicants.

23) D
24)
Hours Number of
On Net HS Students
13 4
14 5
15 6
16 5
17 4
18 2
19 2
22 2
25)

26) D

13
Answer Key
Testname: STUDY TEST 1

27) Frequency Histogram: Relative Frequency Histogram:

28) B
29) D
30) The stem will consist of the tens digit and range from 1 to 9. The leaves will be drawn in the appropriate stems based
on the data values.

Stem Leaves
19
2
3
4
50 6
66 9
76 7 9
87 8 5 9 3 8 2
95 4 0 9 1
31) C
32) D
33) C
34) D
35) mean = 5.625, median = 5.5, mode = 1
36) B
37) B
38) C
39) A
40) A
41) A
42) B
43) C
44) D
45) B
46) A
47) B
48) B
49) A
50) B

14