You are on page 1of 4

Dar iata cei 12 pasi ai Narcoticilor Anonimi

:

1. Am admis ca eram neputinciosi in fata adictiei, ca nu mai eram stapani pe viata
noastra.
2. Am ajuns la credinta ca o Putere Superioara noua insine ne -ar putea reda sanatatea
mentala.
3. Am hotarat sa ne lasam vointa si viata in grija unui Dumnezeu asa cum Il intelege
fiecare dintre noi.
4. Am facut fara teama un inventar moral amanuntit al propriei persoane.
5. Am marturisit lui Dumnezeu, noua insine si altei fiinte umane natura exacta a
greselilor noastre.
6. Am consimtit fara rezerve ca Dumnezeu sa ne scape de toate aceste defecte de
caracter.
7. Cu umilinta, I-am cerut sa ne indeparteze defectele.
8. Am intocmit o lista cu toate persoanele carora le -am facut necazuri si am consimtit
sa reparam aceste rele.
9. Ne-am reparat greselile direct fata de acele persoane, acolo unde a fost cu putinta,
dar nu si atunci cand le -am fi putut face vreun rau lor sau altora.
10. Ne-am continuat inventarul personal si ne -am recunoscut greselile, de in data ce
ne-am dat seama de ele.
11. Am cautat, prin rugaciune si meditatie, sa ne intarim contactul constient cu
Dumnezeu asa cum Il intelege fiecare dintre noi, cerandu-I doar sa ne arate voia Lui
in ce ne priveste si sa ne dea puterea s -o implinim.
12. Dupa ce am trait o trezire spirituala ca rezultat al acestor pasi, am incercat sa
transmitem acest mesaj altor dependenti si sa punem in aplicare aceste principii in
toate domeniile vietii noastre.

CELE DOUASPREZECE TRADITII ALE NARCOTICILOR ANONIMI
( forma scurta )

1. Este necesar ca prosperitatea noastra comuna sa se afle pe primul loc; restabilirea
personala depinde de unitatea Comunitatii NA .
2. Intru atingerea scopului nostru comun, de grup, nu exista decat o autoritate
fundamentala: un Dumnezeu al iubirii asa cum se poate exprima El in constiinta
noastra de grup. Liderii nostri sunt doar servitori de incredere; ei nu guverneaza peste
noi.
3. Singura cerinta pentru a deveni membru NA este dorinta de a nu mai fi dependent .
4. Este bine ca fiecare grup sa fie autonom in toate privintele, cu exceptia chestiunilor
care afecteaza alte grupuri sau NA in ansamblu.
5. Nici un grup nu are alt scop primordial unic decat sa transmita mesajul eliberarii
dependentului care mai sufera.
6. Este foarte necesar ca n ici un grup NA sa nu sprijine, sa nu finanteze si sa nu
intituleze ca NA nici un alt organism, inrudit sau nu cu Narcoticii Anonimi, ca nu
cumva problemele de bani, proprietate sau prestigiu sa ne distraga de la obiectivul
nostru primordial.
7. Este bine ca fiecare grup NA sa se autofinanteze dupa nevoi si sa refuze contributii
din afara.
8. Este important ca Narcoticii Anonimi sa ramana mereu neprofesionisti, dar centrele
noastre de servicii pot angaja personal calificat.
9. Este bine ca NA , ca si comunitate, sa nu aiba o organizare stricta vreodata, dar
putem constitui consilii sau comitete de servicii direct responsabile fata de cei in slujba
carora se afla.
10. Comunitatea NA nu exprima nici o opinie referitoare la vreun subiect exterior ;

A. la început în Statele Unite și apoi încet. mesajul lui și nu persoanele care participă în acest program. a început în 1935 când un agent de bursă din New York și un medic chirurg din Ohio (ambii sunt decedati acum) s -au întâlnit și au descoperit împreună că doi alcoolici "fără speranță" se pot ajuta reciproc a se înțelege și a se ajuta să rămână abstinenți. NA . Am aflat apoi că acești pași sunt înregistrarea eforturilor celor dintâi membri.? Alcoolicii Anonimi sunt o comunitate mondială de bărbați și femei din toate categoriile care se întâlnesc împreună pentru a ajunge și pentru a se menține abstinenți. NA -ul a crescut apoi odată cu formarea de grupuri autonome.este foarte important ca numele NA sa nu fie amestecat niciodata in controverse publice. -ul dintr-un efort de a ajuta alte persoane care sufereau de alcoolism și astfel se ajutau să ramână ei însăși treji.A. anonimatul păstrat la nivelul mass-media asigură confidența membrilor A. având siguranța astfel că apartenența lor la A. 11. sunt pașii prin care au trecut ei de la băutul necontrolat. Ce sunt "Cei 12 Pași" Imediat după intrarea în comunitatea NA . la abstinența senină. film* si mass-media. De ce sunt Alcoolicii Anonimi. ne este intotdeauna necesara pastrarea anonimatului personal la nivel d e presa. Anonimatul este baza spirituala a tuturor traditiilor noastre si ne reaminteste neincetat sa plasam principiile deasupra personalitatilor. în special a noilo r veniți. De-a lungul anilor Alcoolicii Anonimi au afirmat și consolidat o tradiție de a fi pe deplin bazați pe auto-susținere. adică fără a solicita sau a accepta contribuții dinafară. În cadrul comunității noastre este limitată superior și suma cu care se poate contribui de către orice membru individual.A nu va fi divulgată. am auzit vorbindu-se despre "cei 12 Pași" de recuperare din alcoolis m. Cum se susține A. Nu se percep cotizații sau contribuții pentru această calitate de membru. 12. El disciplinează comunitatea să se guverneze mai degrabă prin principii decât prin personalități.A..A.A. radio*. d ar nu de "afiliere" cu alte organizații care se confruntă cu problema alcoolismului. Ce este A. încet în toată lumea. Nu avem nici o opinie cu . Așa că ei au fondat A. Cum a început mișcarea A.. De asemenea. Relațiile cu alte organizații Comunitatea noastră a adoptat o politică de "cooperare". Noi sunte m o societate de egali și ne străduim să facem cunoscut programul nostru de recuperare. Politica noastra de relatii publice se bazeaza mai degraba pe atragere decat pe reclama. Singura cerință pentru a fi membru este dorința de a înceta băutul. 'Anonimi' Anonimatul este un fundament spiritual al NA .

abstinența A. prin acel miracol când un alcoolic ajută un alt alcoolic.000.A. Doar întâlnirile închise sunt întâlniri la care participă doar membrii alcoolici. Membrii pur și simplu stau departe de primul pahar tot câte o zi. acolo unde se face un multiplu schimb de experiență.-ul se exprimă ca mod de viață și este practicat în aproximativ 170 de țări. O hartă cu grupurile existente estre disponibilă în secțiunea contact a paginii noastre. și eventual noiiveniți. -ului și nu exprimăm nici o opinie și nu susținem nici o cauză.A. este un program bazat pe păstrarea abstinenței totale. Abstinența se păstrează atât prin participarea la întâlnirile grupului.000 Grupuri in lume In peste 170 de țări având peste 2. Pentru a fi îndrumați la un grup este bine să apelați la unul dintre membrii noștri voluntari care se bucură să vă poată ajuta și să răspundă la întrebările dumneavoastră. Anumite reuniuni sunt org anizate în mod special cu scopul specific de a informa publicul non-alcoolic cu privire la tot ceea ce membrii NA au aflat prin propria lor experiență. îmbrăcăminte. A.5 milioane pagin i în engleză care vorbesc despre Alcoholics Anonymous. . nu acceptă bani pentru serviciile oferite sau contri buţii de la non-membri NA ..privire la aspecte din afara A.A.A. Ce nu face NA ? NA -ul… nu oferă servicii religioase.A. nu oferă cazare. bani. -ul Căutați Alcoolicii Anonimi pe internet și veți găsi o mulțime de pagini. Contactați -ne și vă punem în legătură cu ei.. Dacă înainte spuneam că de mâine ne oprim. Oricine poate participa la întâlnirile A. alte servicii sociale. Google menționează că există peste 4. nu se angajează în educaţia pe tema adictiei.000 membrii NA -ul în lume Astăzi.A. Cum poate fi găsit A. mâncare. Suntem prezenți în cele mai multe zone urbane unde există un grup NA sau un intergrup. iar în română sunt aproape 10.A deschise Orice persoană po ate participa la reuniunile deschise ale A. nu oferă consiliere domestică sau vocaţională.A.. servicii. Acestea constau de obicei din discuțiile purtate de un lider și/sau doi -trei vorbitori care împărtășesc experiența lor privitoare la alcoolism și la recuperarea lor prin programul A.A.. acum spunem că azi nu bem. persoane publice sau funcționari sunt invitați la astfel de reuniuni. Cum își păstrează membrii A. Sunt peste 150. putere și speranță cât și prin intermediul celor sugerate în cei Doisprezece Pași recomandați pentru recuperarea de alcoolism. membri ai clerului. la fel ca în primele zile ale A...-ului. În cea mai mare parte este încă în continuă creștere.000. Medici.

La o întrunire închisă NA pot participa doar membrii NA . nu îi monitorizează. In Peace. nu se afiliază consiliilor directoare ale altor ONG -uri. Ce face NA 1. obsession and compulsions) from which the substance is used to gain a temporary relief. nu pot fi considerate întruniri de grup obișnuite. “All we did was sow some seeds and work and wrought to make this work.e.2. nu oferă servicii de dezintoxicare. . Aceste întruniri au caracter de informare și deși și la ele se vorbește despre NA . 3. NA -ul oferă ajutor personal. in California. avocaţi. if he ever had a headstone it would read. în spitale. James Kinnon died of lung cancer on July 9. Programul NA concretizat în cei 12 Pași de recuperare. 3. Kinnon saw the substance as a symptom of a deeper core issue.4. Prior to his death he said.nu oferă scrisori de recomandare pentru eliberări condiţionate.3. Membrii NA își împărtășesc experiența oricarei persoane care solicită ajutor pentru a-și rezolva problema cu băutul. 2. 3. Aceste întruniri pot fi deschise sau închise. (i. tribunale. nu iniţiază. medicamente. 3. Discutarea în amănunt a acestui program are loc cu ocazia întrunirilor din cadrul fiecărui grup NA . medicale. 1985. aceste întruniri pot fi de tip „Pasul 12” (pentru transmiterea mesajului) sau întâlniri obișnuite. 3. the thinking. Membrii NA pot sa țină întruniri. nu ține o evidență a prezenței sau fișe ale membrilor. agenţii sociale nu furnizează motivaţia in iţială pentru alcoolici nu îi solicită pe membri. Mr. patroni.1. altfel este aproape imposibil de explicat. indiferent de unde provine el. spitalizare. in Freedom and in Love". îndrumare (așa numitul „nășit" sau „sponsorizare” ) oricărui alcoolic care dorește să înceteze băutul. so that we and others could live. oferă o șansă alcoolicului să trăiască o viață senină fără băutură.[4] He was clean for thirty five years at the time of his death. finanţează cercetări. La o întrunire deschisă pot participa atât membrii NA cât și cei care nu sunt membrii NA . controlează pe membri. This was a significant change of focus from the AA program because NA is focused on recovery from the disease of addiction rather than any particular substance. biserici sau în penitenciare. Membrii NA (sau grupul NA ) pot fi solicitați să țină întruniri informative cu ocazia diferitelo r manifestări sau în cadrul unor alte organizații sau instituții. Participarea la o întrunire deschisă este cel mai bun prilej de a afla ce este NA -ul. nu dă diagnosticuri/prognoze medicale/psihologice. ce face și ce nu face.