You are on page 1of 16

GIMNAZIJA NOVI PAZAR

MATURSKI RAD

Predmet: Geografija

Tema: Kanada

Mentor: Učenik:
Prof. Šerif Batkić Dušan Stanić

Novi Pazar, Maj 2016.

............................ 16 2 ................................................................ 7 6.................................................................... 3 2............................................................................................. 6 5...................................................................... 15 10........... Istorija nastanka Kanade ............................................................Uvod ............... Klima I vegetacija ................................................................................................ 14 9. Literatura.......................................................................... Stanovništvo........................................ 4 3................................................................. 10 7..................................... 4 4........................................................................................................................................................................................ Sadržaj 1.............................. Geografski položaj I granice ......................................................................................... Zanimljivosti I zaključak......................................... Privreda .............................................................................. 12 8.......................................... Reljef I vode............................................................................................................................................................... Poreklo imena .............................

670 km² I da biste Kanadu prešli sa jednog kraja na drugi potrebno vam je tri dana I tri noći putovanja vozom u dužini od 4467 km. a najveća ne samo u Severnoj. na severu Severni ledeni okean. Slika1: Zastava Kanade 3 . a na severozapadu sa državom Aljaskom. Uvod Kanada je po veličini druga zemlja na svetu. Preko kopna na jugu se graniči samo sa Sjedinjenim Američkim Državama. a najveći grad je Toronto. Na zapadu Kanade se nalazi Tihi okean. a na istoku Atlantski okean.094 stanovnika.007. Njena površina je 9. Nalazi se severno I istočno od Sjedinjenih Američkih Država. 1. Ima 30. Kanada je federacija koja se sastoji od deset provincija I tri teritorije. Zastva Kanade poznata kao Javorov list je zastva sa crvenom osnovom sa belim kvadratom na sredini na kome se nalazi list javora. nego u Americi uopšte. Valuta koja se upotrebljava je kanadski dolar. Službeni jezici u Kanadi su engleski I francuski. Glavn grad Kanade je Otava koji je šetvrti po veličini .984. Prema državnom uređenju je parlamentarna demokratija i ustavna monarhija sa kraljicom Elizabetom II kao vrhovnim suverenom.

Godine 1535.1 Od početka 17. i ta se podela održala sve do njihovog ujedinjenja u provinciju Kanada 1841. vekaj deo Nove Francuske koji je ležao duž reke Saint Lawrence i severnih obala Velikih jezera je nazvan Kanada. narod koji je nekada živeo na ostrvu Newfoundland. Svaki narod je bio organizovan u određenim regionima i imao svoje kulturne posebnosti. Do 1545. već na čitavu oblast kojom je vladao Donakona. 1 Mastilo. 3. Evropljani su se prvi put pojavili kada su Vikinzi naselili u Lans o Medouzu oko 1000. ime Kanada je usvojeno kao ime nove države koje traje do dana današnjeg. što znači naselje. i osnovao prva stalna evropska naselja u Port Royalu 1605. Natalija (2005): Rečnik savremene srpske geografske terminologije. Englezi su osnovali svoje ribarske stanice u Newfoundlandu oko 1610. Hadsonov zaliv i sliv Misisipija do Luizijane. Ova naselja su postala sedišta Akadije i Kanade. Beotuci. evropske knjige i mape su počele da nazivaju ovu oblast Kanada. Geografski fakultet. koji će se naknadno odnositi na druge indijanske narode u Severnoj Americi. ta oblast je podeljena u dve britanske kolonije. I pored toga animizam je bila glavna religija svih domorodačkih naroda. Od francuskih kolonista u Novoj Francuskoj. Ti narodi su stigli u Severnu Ameriku preko Beringovog moreuza između Aljaske i istočnog Sibira. Kartije je kasnije koristio reč Kanada ne misleći samo na ovo naselje. Poreklo imena Reč Kanada dolazi od irokeške reči kanata. 4 . godine. Istorija nastanka Kanade Arheološka istraživanja pokazuju da su ljudi u severnom Yukonu živeli još pre 26 500 godina. Akadijci su se naselili u današnje Kanadsko primorje. bili su prvi autohtoni narod koji je stupio u kontakt s Evropljanima. Nakon osnivanja konfederacije 1867. Oko kontrole trgovinom krznom izbili su ratovi između Francuza i domaćih Irokeza. Francuski istraživač Samuel de Champlain je stigao do Kanade 1603. i kolonizovali su 13 kolonija na jugu. dok su francuski trgovci krznom i katolički misionari istražili Velika jezera. a u južnom Ontariju od pre 9 500 godina. i Quebec 1608. I Indijanci i Eskimi (Inuiti) su živeli od lova i ribolova. Kanadijenci su se naselili duž reke Saint Lawrence. Donju i Gornju Kanadu. Beograd. 2. domorodačko stanovništvo na teritoriji današnjeg grada Quebec je upotrebilo ovu reč da uputi francuskog istraživača Jacques Cartiera prema naselju Stadakona. Nakon Pariskog sporazma iz 1763. koje su sve bile povezane sa prirodom. Oni su zaslužni za izraz Crveni Indijanci.

Godine 1949. poljoprivrede i saobraćaja. ali i Indijanaca. zbog koje je došlo do čestih međusobnih sukoba između kolonista. Potreba za odgovornom vladom dovela je do oružanog ustanka 1837. Ekonomski razvoj je doprineo povećanju nataliteta i imigracije iz brojnih evropskih zemalja. U tom periodu ekonomija Kanade je doživela nagli razvoj kao rezultat vojnih nabavki za Kanadu. što je obeleženo usvajanjem sadašnje zastave sa javorovim listom 1965. posle niza ustavnih konferencija. Konačno. sa četiri provincije: Ontario. je donela ekonomske probleme celoj Kanadi. veka Francuska gubi većinu teritorija u Kanadi. Engleza i Nizozemaca. prvenstveno Francuza. Ustav Kanade je usvojen 1982.. U sukobima Francuza i Britanaca tokom 18. Kanada je postala jedan od zemalja osnivača Ujedinjenih nacija. Ovaj rast. Tokom druge polovine 18. Vestminsterskim statutom. su prekinute sve zakonske zavisnosti od britanskog parlamenta. Nova Škotska i Novi Brunswick. i englesko govorno područje nazvano Gornja Kanada. Od 1815. između Velike Britanije i SAD. Velika kriza od 1929. uz politiku nekoliko uzastopnih vlada Liberalne stranke. Newfoundland i Labrador su se pridružili Kanadskoj konfederaciji kao deseta provincija. potvrđena je nezavisnost Kanade. i 1838. istovremeno sa usvajanjem Povelje o pravima i slobodama građana kao proširenjem ustavnog sistema Kanade. jula 1867. Ustavnim zakonom iz 1867. Odbrani Kanade je doprinela osećaj zajedništva među kanadskim Britancima. Kanadskim zakonom iz 1982. veka dolazi do Američkog rata za nezavisnost. Posle niza ustavnih konferencija. Drvna industrija je prestigla trgovinu krznom kao glavnu privrednu delatnost početkom 1800ih. Veku kao glavna gospodarska grana razvija se trgovina krznom. Kanada je objavila rat nacističkoj Nemačkoj tri dana nakon što je to uradilo Ujedinjeno Kraljevstvo. koji je ujedinio Gornju i Donju Kanadu u Ujedinjenu provinciju Kanadu. Godine 1919. nakon kojeg se veliki broj poraženih Britanaca sklanja u Kanadu. i zvanične multikulturalnosti 1971. do 1933. Krajem ovog veka Kanada se deli na francusko govorno područje nazvano Donja Kanada. 5 . Kanada se samostalno (nezavisno od Ujedinjenog Kraljevstva) pridružila Ligi naroda. razvoja industrije. je doveo do pojave novog kanadskog identiteta. Kanada (Gornja i Donja) su bile glavni front u Ratu 1812. Tokom rata. kao znak nezadovoljstva političkim reformama i etničkim sukobima. Posledica toga je bio Zakon o uniji iz 1840. Osnivanje države i političkog sistema je odigralo važnu ulogu na razvoj Kanade u pogledu kolonizacije.U 17. uvođenjem zvanične dvojezičnosti 1969. osnovana je Kanadska konfederacija. započela je masovna imigracija Britanaca i Iraca u Kanadu. koja je ujedinjena u jedan dominion Kanada 1. Quebec. takođe poznatim i kao Britanski Severnoamerički zakon. koji je doneo Parlament Ujedinjenog Kraljevstva.

Takođe Kanada ima najdužu morsku obalu na svetu dugu 243. Predstavnik kraljice u Kanadi je generalni guverner.Danas Kanada je federalna ustavna monarhija na čelu sa kraljicom Elizabetom II. koje je odvajaju od Britanske Kolumbije. Dužina obale kopna je 60 180 km (2000). Anglosaksonsko opšte pravo preovladava u svim provincijama osim u Quebecu. što stavlja Kanadu u zajednicu sa tim državama preko personalne unije. po savetu premijera. Pored toga. Zauzima najsevernije deo Amerike. Polovina Kanade otpada na Severnokanadsku niziju. Geografski položaj I granice Na severu američkog kontinenta. posebno u odnosima sa Kubom. a vodena 141 900 km (ukupno 202 080 km. prostire se Velika ravnica do Stenovitih planina. Francuskom i sa zemljama Komonvelta i Frankofonije. Maksimalno trajanje mandata je 5 godina. Izbore raspisuje guverner. Sve sudije na najvišem i apelacionim nivoima se imenuju nakon konsultacija sa nevladinim pravnim telima. Na severozapadu Kanade. a imenuje ih guverner. i članovi istaju u Senatu do svoje 75. Granica između Kanade I SAD-a predstavlja najdužu nebranjenu granicu na svetu. Godine. reka Mackenzie. a na severu se graniči sa Aljaskom. a sa severa zapljuskuje je Severni ledeni okean. Geografski fakultet. Parlament je dvodoman: izabrani predstavnici u Donjem domu i imenovani poslanici u Senatu. nalazi se najveća zemlja po površini kopna u zapadnoj hemisferi – Kanada. Dejan (2008): Severna Amerika. Zapadno od Ontarija. Kanada ima nezavisnu spoljnu politiku. pa se na kraju razbija na brojna ostrva Arktičkog arhipelaga. 4.000km.2 Kanada i SAD dele najdužu nebranjenu granicu na svetu. koji ima ulogu odobravanja zakona i ostale državne funkcije. Kanada održava i tradicionalne veze sa Velikom Britanijom. Kinom i Irakom. I pored toga. Najvišu sudsku vlast ima Vrhovni sud. posle Misisipija najduža reka Severne Amerike. koja je na jugu obrasla četinarskom šumom. Svakog člana donjeg doma bira većina u njegovoj izbornoj jedinici (većinski izvorni sistem). Proteže se od Atlantskog okeana na istoku do Tihog okeana na zapadu. Od 1925. Godine Kanada polaže prava I na deo Artika. a međusobno su najveći trgovinski partneri. Članove Senata bira premijer. Najsevernije naselje u Kanadi a ujedno I u celom svetu je baza kanadske vojske Alert na severnom delu ostrva Elsmir. u kom preovladava francusko građansko pravo. ističe iz Velikog ropskog jezera u Severni ledeni 2 Šabić. U smeru istok–zapad proteže se u dužini od 5500 km. a u smeru sever–jug 4600 km. Beograd 6 . najviše na svetu). Britanski monarh je istovremeno i vladar još 15 zemalja u okviru Komonvelta. sarađuju u vojnim kampanjama i vežbama. Morsku granicu deli sa Grenlandom koji se nalazi severoistočno od Kanade. koji ima 9 članova koje imenuje guverner sa savet premijera i ministra pravde. Preko kopna na jugu se graniči samo sa Sjedinjenim Američkim Državama. a prema severu prelazi u močvarnu i pustu tundru.

naftom i plinom. koji se može opisati kao veliko područje kojim dominira Hudsonov zaliv i veliki broj ledenjačkih jezera od kojih su najveća Velika jezera. Najistočnija tačka kontinentalnog dela je na rtu Sent Čarls u Labradoru I leži na 52°13′ I 55°37′ stepeni geografske širine I dužine.128″ stepeni geografske dužine. Najjužnija tačka na akvatoriji nalazi se na granici Ontarija I Ohaja na 41°40′35″ stepeni geografske širine. Najjužnija tačka Kanade nalazi se na ostrvu Midl Slika2: Geografski položaj Kanade u Ontariu na koordinatama 41°41′ I 82°40′stepeni geografske širine I dužine. Uz zapadnu obalu zemlje nalazi se lanac mladih planina Kordiljera visokih do 4000 metara. dok je najsevernija tačka kontinentalnog dela Marčison Promontori na poluostrvu Butija na 71°58 stepeni geografske širine. u kom su zabeležene najveće razlike plime i oseke na svetu. dok je najjužnija tačka u kontinentalnom delu u mestu Point Pili. Kopneni deo severne Kanade je okružen velikim arhipelagom u kome se nalaze neka od najvećih ostrva na svetu. Reljef I vode Velika prostranstva Kanade određena su različitim prirodnim obeležjima. Na središnjem i istočnom delu Kanade prostire se Kanadski štit. Lovre koja povezuje Velika jezera i Atlantski okean. Najsevernija tačka Kanade nalazi se na ostrvu Elsmir u Nunavutu I u pitanju je rt Kolumbija na 83°08′ stepeni geografske širine I 74°13′ stepeni geografske dužine. koji se prema istoku stapaju s plodnim ravnicama bogatim rudama.okean. od severne Nove Engleske i poluostrva Gaspe u Quebecu. Novi Brunswick i Novu Škotsku razdvaja zaliv Fandi. Najistočnija tačka leži na rtu Spir na ostrvu Njufaundlend. Kanadsko primorje se produžuje na istok duž planina Apalači. ovo slabo naseljeno područje zauzima gotovo pola površine države. Ontario i Hadsonov zaliv dominiraju srednjim 7 . Najzapadnija tačka Kanade je Bondari Pik na 141°00′7. 5. Takođe. Od severoistoka prema severozapadnom delu Kanade dominira reka sv. Računajući I akvatoriju najsevernija tačka nalazi se na samom severnom polu 90 stepeni gegorafske širine. Zaliv okružuju Newfoundland na severu i Kanadsko primorje na jugu. Ova reka na svom ušću obrazuju najveći estuarij na svetu pre nego što se ulije u Zaliv Saint Lawrence.

Severno od oblasti Velikih jezera leži široki Kanadski štit. a nešto manje uza severnu obalu jezera Superior. U blizini Hudsonovog zaliva postoje mnogobrojne bare i tresetišta. To je najizrazitije na jugoistoku. To je zaravnjena stenovita oblast prosečne nadomrske visine od 100– 500 m. Najvećim se delom nalazi na 100–500 m nad morem. i Natek. među kojima su Maunt Miger. u Laurencijskom štitu koji se strmo uzdiže duž sjeverne strane doline St.delom Kanade. i visok je većinom oko 600 m (najviše i preko 1000 m). ubivši 2000 pripadnika plemena Nisga i uništenjem njihovog naselja u dolini reke Nas u severnoj Britanskoj 3 Natek. (2000). Važno je još dodati da se na kanadskom delu polarnog kruga nalaze arktiča ostrva koja su većim delom godine pokrivena snegom. 3 Delovanjem ledenog doba reljef Kanade je uvelike uravnjen. na području reke sv. sa brojnim zemljotresima i potencijalno aktivnim vulkanima. K.Apalači. samo je ponegde na rubovima viši. Lawrence. Teritorija Kanade je geološki aktivna u svom zapadnom delu. M. gnajsa i peščara. izgrađen od prekambrijskih stena — granita. jezerima i rekama. oblikovana povlačenjem leda u poslednjem ledenom dobu.Zahvaljujući dobrim klimatskim uslovima. blago valovite ravnice s mnogobrojnim jezerima ili močvarama nastalima u ledom oblikovanim udubinama. Lovre Kanada broji najviše gradova u kojima živi najveći broj njenog stanovništva. Erupcija vulkana Sijaks iz 1775. je izazvala katastrofalne posledice. te na njima žive tek retki Eskimi. uzvisine snižene i zaobljene pa ima izgled jednolične. Maunt Kejli i Maunt Edziza. V 8 . bogata rudama. Slika 3: Kanadsi štit Na jugoistočnom delu Kanade proteže se krajnje severni deo . Države svijeta 2000 prevod sa slovenskog Opačić. Maunt Garibaldi.

Kanada ima više jezera od bilo koje države i u njoj se nalazi veliki deo slatke vode u svetu. Sakami i dr. je geološki vrlo mirno i stabilno podučje. koje najvećim delom zauzima Kanadski štit. Zbog znatnog glacijalnog procesa u Kanadi se nalazi više od 2 miliona jezera. U Kanadi se nalaze velike zalihe vode. a sastoje se od jezera Superior. Erie i Ontario. od kojih su najveća Sautempton. Površinom su najveća skupina slatkovodnih jezera na svetu. Huron. njih više od 31. Imaju površinu od 245 047 km². a treća je po broju glečera u svetu (iza Antarktika i Grenlanda). Elsmir.5 kilometara i prema legendi plemena Nisga blokirala je tok reke NasIstok Kanade.Kolumbiji. Najznačajnije jezero u Kanadi je na granici sa Sjedinjenim Državama I to su Velika jezera. Manitoba. kroz njene reke protiče skoro 9% obnovljivih vodotokova u svetu. od onih koji se nalaze u potpunosti unutar granica Kanade. Devon. ponekad zvana Laurentinska jezera su skupina jezera na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Velika jezera (engleski: The Great Lakes). Nakon što su sistemom kanala povezani s Atlantikom i rekom Mississippi predstavljaju jednu od najvažnijih saobraćajnih arterija Severne Amerike i sveta. Samerset i druga. Bafinovo ostrvo. dok je 563 veće od 100 km².000 je površine između 3 i 100 km². Malo ropsko jezero. Veliko medveđe jezero. Slika 4: Velika jezera 9 . Nipigon. Michigan. Kanadski štit se na severu i severoistoku nastavlja u vidu velikog broja ostrva u kanadskom arktičkom arhipelagu. Vinipeg. Erupcija je proizvela potok lave dugačak 22. Atabaska. u njoj se nalazi četvrtina ritova na Zemlji. Ostala veća jezera su Veliko ropsko jezero.

a zime vrlo hladne. Atlantski okean. Columbia i Frejzer. većinom leti. Prema jugu nastavlja se pojas prostranih crnogoričnih šuma (tajga – smreka. Osim pacifičkog primorja zimske su temperature svuda niže od 0 °C. koje su zbog nepristupačnosti dosta očuvane.Gotovo pola teritorija ima trajno smrznuto tlo . 2000–2500 mm. Padavina ima najviše u pacifičkom primorju i na zapadnim vetrovima izloženim padinama Kordiljera. a nešto je toplije samo uz Velika jezera. a osim nje u Atlantik utiču i neke manje reke — Romen. U planinskom području leta su sveža. zatim Kopermajn. U Tihi okean otiču Yukon. Unutarašnji ravnice.S obzirom na otvorenost prema severu i jugu. Severn. Reke Kanade otiču u tri okeana i dva zaliva: Tihi okean. Čerčil. Klima I vegetacija Najveći deo Kanade nalazi se u severnom delu severnog umerenog pojasa. na severu hladnije od -20 °C. pa se sneg dugo zadržava. a deo kopna i arktičko ostrvo je unutar polarnoga kruga. U Kordiljerima je značajan topli i suvi zapadni vetar chinook koji duva niz istočne padine i otapa sneg . Atlantska obala ima obeležja okeanske klime. dok slivu Meksičkog zaliva pripada Mlečna reka sa svojim pritokama. javor. a zime sve dužei temperature se snižavaju. ali zbog hladne Labradorske struje dosta je sveže I česte su magle. i hladnim zimama ( -4 °C u Torontu. nešto bogatija grmljem i kržljavim drvećem na jugu. često debljine više desetaka metara. Elis i Bek. sa toplim letima (srednja temperatura 20–22 °C). međutim. Litl Mekatina. a u julu 15–18 °C. Lajardom i Pisom. Prema severu leta su sve kraća. U 10 . U pacifičkom priobalju u januaru temperature su 1–4 °C. Slivu Severnog ledenog okeana pripada Mackenzie sa svojim pritokama Atabaskom. većinom 250–500 mm (na severu i manje). pa se njihova voda ne može iskorišćavati. Hadsonov zaliv i Meksički zaliv. jablan). većina reka je zaleđena više meseci tokom godine. -18 °C u Winnipegu). Zbog planinske barijere duž zapadne obale uticaj okeana i zapadnih vetrova vrlo je ograničen. jela. Prema jugu nastavljaju se dva različita područja: na zapadu.Kanada raspolaže velikim hidroenergetskim potencijalom. velikog potencijala. a danas zbog plodnaog tla uglavnom pretvoreni u oranice. Lednicima oblikovane doline reka pružaju povoljne mogućnosti za gradnju hidrolektrana. cedar. U južnom delu zemlje klima je umerena. hrast. Nataškuan i dr. 6. Najznačajnije reka atlantskog sliva je Saint Lawrence. Leti se gornji sloj otopi stvarajući neprohodne močvare. U Hadsonov zaliv se ulivaju reke Nelson. ariš). kontinentalnog obeležja. što je povoljno za uzgajanje žitarica. česti su prodori polarnih masa sa severa i toplih s juga. -9° u Montrealu. vrbe). Biljni pokrivač raspoređen je u nekoliko paralelnih zona. bukva. s manjim šumovitim područjima u vlažnijim zonama (jasika. jasen.Istočno od granice Manitobe i Ontarija prostiru se mešovite i listopadne šume (bor. Olbani i Mus. U polarnim područjima preovladava tundra. vrlo oskudna lišajevima i mahovinom na severu. u području ravnica. prirodna vegetacija bili su travnjaci (prerija). Severni ledeni okean. ponegde i više. zbog “kišne senke” primaju malo padavina. čak i kad ga ne padne puno .

Severno od šumske granice. uz obalu Pacifik. Ogromne nenaseljene površine. samo mali deo tih površina je pokriven šumom. tipičnim biljkama polarne pustinje. zauzimaju oko 70% površine Kanade. Gledano od severa prema jugu biomi Kanade su: tundra i tajga u arktičkom delu. Na istoku. posebno u planinskim regionima i severnim regionima tundre. trava i oštrica. bora. Kanada ima 418 miliona hektara šuma. breze. izdvaja se Arktička floristička podoblast koju karakterišu tundre i tajge. U zapadnim planinskim predelima se najčešće mogu videti smrča. uz istočnu obalu Hadsonovog zaliva. To iznosi negde oko 20% svetskih nenaseljenih područja (bez Antarktika). pa sve do istočnih padina Kordiljera izdvaja se Severnoameričko-pacifička floristička podoblast gde su smeštene guste četinarske šume cuge i tuje. U okviru njega na krajnjem severu. od Velikih jezera. od Aljaske do Newfoundlanda. Teritorija Kanade se prostire u Holarktičkom florističkom carstvu. nastavlja se krivudavom linijom u pravcu severozapada prema donjem toku Makenzija i vodi dalje prema Aljasci.9 % ukupne površine države. 4 Šabić Dejan. prerije u državama Alberta. Tu preovladava hrast.području Kordiljera zapadnog priobalja prevladavaju crnogorične šume (uglavnom do visine 2000 m nad morem) koje su zbog obilnih padalina vrlo bujne I imaju visoka stabla. preko poluostrva Ungava u pravcu juga. Južno. bukve. 41. Od Kordiljera do Manitobe izdavaja se Severnoameričko- prerijska floristička podoblast sa mešovitim listopadnim šumama i prerijama. Severna šumska granica prolazi istočnom obalom Labradora. 4 Južno od šumske granice. Negde oko desetina severnih delova tundre je pokrivena mahovinama. Manitoba i Saskatchewan i četinarske šume umerenih predela u Britanskoj Slika 5: Eko odmaralište u krošnjama kanadskih šuma Kolumbiji. Šumarstvo Kanade 11 . Doline na jugu su pokrivene belogoričnim drvećem. skoro da ne postoji plodno zemljište. duglazija (Pseudotsuga menziesii) i usukani bor (Pinus contorta). brest i orah. tj. se prostire jedno od najvećih svetskih područja crnogorične šume. Ipak. se prostiru mešovite šume javora. kesten. u tundri. javor. ariša i jele. pa sve do obale okeana. Vegetacija južnije tundre se sastoji iz niskog šipražja. širokolisne i mešovite šume umerenih predela u istočnom delu zemlje. obuhvatajući ostrva i kontinentalni deo do Hadsonovog zaliva.

karibu. Vegetacijom obale Pacifika dominiraju guste šume visokih duglezija.612. U istočnom delu Kanade najgušće naseljeni deo zemlje je pojas između Quebec i Windsora (južni Quebec—južni Ontario). 7.Sličan procenat stanovništva živi u gradskim sredinama. Oko tri četvrtine stanovništva Kanade živi u pojasu širokom oko 150 km od granice sa Sjedinjenim Državama. u arktičkim predelima žive beli medvedi. skoncentrisan u koridoru Quebec-Windsor (gde se nalaze i Toronto. U tom predelu se prostire poznati „pojas žitarica“ . i u manjem procentu.5 stanovnika po kvadratnom kilometru. vapiti. Kanada spada u Holarktičku zoogeografsku oblast. koji su domoroci Kanade. američki dabar. šumski bizon. kedra (Cedrus) i jela. Kanada takođe prima veliki broj izbeglica. polarna lisica. Kanada ima najveću stopu imigracije po stanovniku.000 pripadnika. vizon. U pogledu faune. Kanada je među vrlo retko naseljenim državama na svetu. postoje 43 etničke grupe u Kanadi sa najmanje 100. Najkarakterističnije životinjske vrste Kanade su: los. sa 3. vuk. kanadski ris. koji su vojno porazili Francuze i zauzeli njihove kolonije sredinom 18. Prema popisu iz 2006. 12 . a na jugu Kanadska zoogeografska podoblast. Po gustini stanovništva. Montreal i Otawa). primorje Britanske Kolumbije (u regionu oko Vankuvera) i u koridoru Calgary-Edmonton u Alberti. grizli. bela sova. 1763. bizamski pacov. američko bodljikavo prase. gde se na severu do Hadsonovog zaliva izdvaja Arktička zoogeografska podoblast.žitnica Kanade i SAD. što je povećanje od 5. Kanada je na popisu stanovništva imala 31. što je zasluga ekonomske politike i okupljanja porodica. koji se proteže uz oblast Velikih jezera i reke Saint Lawrence na jugoistoku.Na visoravnima rastu između ostalog topola i žuti bor (Pinus ponderosa).897 stanovnika. prirodni priraštaj. Francuska je predala svoje kanadske teritorije Engleskoj potpisivanjem Pariškog mira. veka. Na severu. godine. Uzrok rasta populacije je imigracija. Francuzi koji su se prvi naselili na prostorima današnje Kanade i Englezi. morž i endemično mosušno goveče. Stanovništvo Kanadu su prvobitno formirale tri etničke grupe: Prvi narodi.4% od 2001. kanadska guska i leštarka. Prerija je previše suva da bi u njoj moglo rasti više od pojedinačnih šumaraka.

2%). parlamentu i u drugim federalnim ustanovama.8%). Škoti (15. Najveća etnička grupa su Englezi (21%).7% a francuski 23. Engleski i francuski jezik su dva službena jezika Kanade. 3. Slika 6: Nacionalna struktura stanovništva Kanade Kao što je to slučaj sa drugim razvijenim državama. U Kanadi su zastupljene mnoge religije. Irci (13. Otprilike jedna trećina ispitanika se izjasnilo kao „Kanađani“.1% stanovništva.5%). Ova dva jezika se ravnopravna u federalnim sudovima.Prirodni priraštaj kanadskog domorodačkog stanovništa je skoro dva puta veći od nacionalnog proseka.9%). Engleski je maternji jezik 59. i u Kanadi prosečna starost stanovništva se povećava. prosečna starost stanovništva je bilo 39. Godine 2006. Rezultati sa ovog popisa su takođe pokazali da uprkos povećanju imigracije od 2001.2% stanovništva.2%). Najbrojniji su hrišćani koji čine 77. Dvojezičnost u Kanadi je zakonski zagarantovana Poveljom o pravima i slobodama.6%) i Prvi narodi (3.5% Kanađana priča engleski ili francuski. Ukrajinci (3. Italijani (5%).8% kanadskog stanovništva se izjasnilo kao potomci domorodaca. sa sve više osoba u penziji i manje stanovništva u radnom dobu. Slika 7: Religije u Kanadi 13 .5% kanadskog stanovništva nema versko opredjeljenje. 98. Čak 16.5 godina. Kinezi (4%). prosečno starenje stanovništva Kanade nije se usporilo u tom periodu. Nemci (10. zatim Francuzi (15. a 2006.

Danas. Drumski saobraćaj je intenzivan u pojasu od Ontarija do Vankuvera. Quebec. uljane repice i drugih žitarica. Ekonomija u Kanadi je mešovita. veka. sa čak 16 kolovoznih traka. Najveći tranzit se ostvaruje u uskom pojasu uz granicu sa SAD. kanadskom privredom dominira uslužni sektor. Od početka 1990ih. Kao i u svim bogatim državama. Kanadske prerije su jedan od najvećih proizvođača pšenice. Železnički saobraćaj doživeo je procvat tokom 19. koji je jedini autoput u ovoj državi. S obzirom na njen geografski položaj. Po obimu trgovine ona je među prvih deset država sveta. Međunarodni aerodromi nalaze se u sledećim gradovima — Toronto. Postoji čak 75 avio kompanija uključujući i državnu Air Canadu. aluminijum i olovo. U prošlom veku. Kanada je jedna od retkih razvijenih zemalja koja je izvoznik energenata. sa automobilskom i vazduhoplovnom industrijom kao posebno važnima. a nalazišta nafte i gasa su skoncentrisana i u Alberti. 14 . Edmonton.Kanada u Atlantskom okeanu ima ogromne rezerve prirodnog gasa. sa niskim stopama nezaposlenosti i suficitima na saveznom nivou. Calgari. zahvaljujući uspešnoj vladinoj promociji ovog vida prevoza. Kako su severni delovi države nepristupačni za drumski saobraćaj. odmah iza Saudijske Arabije. Montreal. sa visokim prihodima po glavi stanovnika. Kanada je najveći svetski proizvođač cinka i uranijuma i svetski lider u proizvodnji drugih prirodnih resursa. Od Toronta polazi put 401. kanadska privreda je brzom usponu. koja zapošljava oko tri četvrtine Kanađana. kao što su zlato. 8. Kanada podseća na SAD po tržišno orijentisanom privrednom sistemu. rast industrije. Od Victorie na pacifičkoj obali do St. Kanada ima dobro razvijenu. Atabaskanski katranski pesak pruža Kanadi druge po veličini rezerve nafte u svetu. Privreda Kanada je jedna od najbogatijih država na svetu.000 kilometara. ali ne tako gustu saobraćajnu mrežu. što ga čini jednim od najširih puteva na svetu. kao i uslužnog sektora je transformisao državu uglavnom ruralne ekonomije u pretežno industrijsku i urbanu zemlju. Kanada takođe ima značajan industrijski sektor skoncentrisan u južnom Ontariju i Quebecu. Halifax i Vankuver. Kanada je jedan od najvažnijih svetskih snabdevača poljoprivrednim proizvodima. nikl. vazdušni saobraćaj igra veliku ulogu. i član je Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i G8. Kanada je neobična među razvijenim zemljama po značaju primarnog sektora. rudarstva. pošto su drvna i naftna industrije dve najvažnije industrije u Kanadi. kao i visokom životnom standardu. modelu proizvodnje.Međutim. John'sa na atlantskoj obali izgrađen je Transkanadski autoput u dužini od 8. ne širem od 200-300 kilometara.

ovaj autoput je dug čak 7604 kilometra.  Kanada ima više jezera nego sva ostala svetska jezera zajedno!  Kanada ne dozvoljava da pre zapošljavanja poslodavac ima uvide u podatke radnika. dok u Quebecu postoje čak i trolejbusi.  Kanada je najveći proizvođač urana na svetu. Zanimljivosti I zaključak  U Kanadi ima više prodavnica krofni po glavi stanovnika nego bilo gde drugo na svetu. nabosti na fitilj i zapaliti kao sveća.  Vankuver je jedini grad na svetu gde možete skijati.  Istraživanja su pokazala da su Kanađani drugi po redu nasrećniji ljudi na svetu. Veliki kanadski gradovi poput Toronta i Montreala još od sredine 20. Najveći značaj za unutrašnji vodeni saobraćaj imaju Velika jezera. godine u gradu Sangu. 3.  Kanada ima najdužu obalu na svetu.  Kanađani tj Kanada troši više makarona i sira od bilo kojeg drugog naroda na svetu. godine. a njegovi tragovi mogu se naći i u vodi iz česme.  Prvi stanovnici Britanske Kolumbije počeli su koristiti ribe-sveće po noći. Otopljena voda se zatim koristi za proizvode kao što su Iceberg votka i Iceberg pivo.  Rukavica za bejzbol je nastala upravo u Kanadi 1883.977 kilometara dugu.  Najduži autoput na svetu je Trans Canada. dugu čak 243.Glavne luke u Kanadi se nalaze na ušću reke Saint Lawrence i u Vankuveru. U prošlosti saobraćaj na rekama se obavljao u kanuima. Calgary i Edmonton od 1980-ih imaju laki metro.  Sa 1896 km (1178 milja). u slučaju da neko treba pobeći od polarnog medveda. veka imaju izgrađene metroe. igrati golf i otići plivati u okean u jednom te istom danu!  U Kanadi je ilegalno zaključati vrata od automobila u centru grada Čerčila u Manitobi. a ne dozvoljava ni nasumično testiranje na droge. 9. 15 . Yukon.  Toronto je grad sa najvećim postotkom visokoobrazovanog stanovništva u svetu!  Najhladnija temperature ikad zabeležena u Kanadi bila je -63 stepena ispod nule.  Njufaundlend je poznat po velikom broju ledenica.  Grad Otava je drugi najhladniji grad na svetu. zahvaljujući veštačkim kanalima kojima su povezana tokom 19. a danas za to služe brodovi. februara 1957.  Registarska tablica u kanadskoj severnoj teritoriji Northwest Territories su u obliku polarnog medveda. Yonge Street u Kanadi. Naime te malene ribice su toliko masne da se mogu osušiti.  Kanađani piju najviše soka od pomorandže po glavi stanovnika na svetu. veka. je najduža ulica na svetu koja počinje na jezeru Ontario.

10. Geografski fakultet.wikipedia. Beograd 3. Literatura 1.org 6. Dejan (2008): Severna Amerika. (2000). K. Beograd 2. Geografski fakultet. i Natek. Mastilo. http://zanimljivostidana. V 4. M. Šabić Dejan. https://sh. Šumarstvo Kanade 5. Natalija (2005): Rečnik savremene srpske geografske terminologije.com/zanimljive-cinjenice/ 16 . Države svijeta 2000 prevod sa slovenskog Opačić. Šabić. Natek.