You are on page 1of 5

HIPERTENSI

Illias Zaidi

Sinopsis

Cerpen Hipertensi (Illias Zaidi) memaparkan watak utama, Aiman Aqil yang
sering berhalusinasi. Aiman sering menimbulkan kemarahan gurunya kerana tidak
menumpukan perhatian terhadap pembelajaran di dalam kelas. Dia sering berangan-
angan menjadi tokoh-tokoh hebat dalam bidang Sains. Aiman Aqil mudah bosan
dengan cara pembelajaran di sekolah menyebabkan dia sering ponteng sekolah. Hal ini
menimbulkan kemarahan ayahnya sehingga dia kerap dirotan. Aiman sentiasa
mengambil kesempatan untuk mewujudkan halusinasi futuristik penuh cabaran. Dia
pernah membayangkan dirinya telah lulus pengajian tinggi dalam bidang aeroangkasa.
Walaupun Aiman Aqil sering berhalusinasi, namun dia mempunyai prinsipnya yang
tersendiri. Dia tidak mahu berangan-angan seperti Mat Jenin dan Si Luncai. Angan-
angan Aiman terus mekar apabila dia terus berhalusinasi menjalani latihan intensif di
bawah program aeroangkasa di bawah Rusia. Kemudian, dia terus berangan-angan
hendak memantapkan diri sebagai persediaan untuk berlepas ke angkasa. Halusinasi
Aiman tidak terhenti setakat itu sahaja, malah dia turut membayangkan jutaan khalayak
menyaksikan siaran langsung perlepasan kapal angkasa yang dinaikinya. Aiman
akhirnya berjaya mendarat di bulan dalam halusinasinya itu.

Setelah asyik melayan halusinasinya, akhirnya Aiman teringat akan bisikan halus
yang didengarinya ketika di planet bulan melalui pentas halusinasinya. Suara ghaib itu
mengajaknya lebih mendekatkan diri kepada Ilahi. Akhirnya, Aiman sedar daripada
khayalannya bahawa dia perlu berusaha untuk mendapatkan sesuatu bukan sekadar
berangan-angan. Jauh di sudut hati Aiman, dia memanjatkan doa dan harapan ke
hadrat Ilahi.

Persoalan peranan ibu bapa dalam keluarga Contoh: Ayah dan ibu Aiman ingin mengetahui punca Aiman ponteng sekolah.Tema Cerpen Hipertensi (Illias Zaidi) bertemakan halusinasi futuristik yang penuh cabaran. (m/s: 46) . Persoalan adab menuntut ilmu Contoh: Sikap Aiman yang tidak fokus terhadap pengajaran Cikgu Faridah di dalam kelas telah menyebabkan Cikgu Faridah hilang sabar. malahan dia pernah mendarat di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Angan-angan tentang kehebatannya dalam bidang aeroangkasa semakin mekar sehinggakan dia bukan sahaja membayangkan bahawa dia pernah mengikuti latihan intensif di bawah program aeroangkasa bersama dengan Rusia. Persoalan ketagasan guru dalam mendidik pelajar Contoh: Guru kelas Aiman memberi amaran keras kepadanya kerana mengganggu rakan-rakan. Mindanya sering dipenuhi dengan halusinasi tentang tokoh-tokoh hebat dalam bidang Sains. Persoalan 1. Persoalan kebanggaan terhadap identiti diri Contoh: Aiman Aqil bengga akan nama yang diberikan kerana nama tersebut mempunyai makna yang baik. Walaupun dia sering berhalusinasi. (m/s : 45 & 46) 5. Persoalan kepekaan akan situasi sekeliling Contoh: Aiman cepat-cepat membetulkan jawapannya apabila dia menyedari wajah Cikgu Faridah berubah dengan jawapan awal yang diberikannya. namun dia sekali-kali tidak akan membiarkan angan-angannya menjadi seperti angan-angan Mat Jenin dan Si Luncai yang tidak sampai ke mana-mana. Aiman Aqil sentiasa berangan-angan tidak kira tempat sama ada ketika di rumah ataupun ketika sedang mengikuti pembelajaran di dalam kelas. Dia pernah membayangkan bahawa dirinya sudah lulus pengajian tinggi dalam bidang aeroangkasa. (m/s: 45) 4. (m/s: 46) 6. (m/s:44) 3. (m/s: 43) 2. Aiman Aqil yang merupakan watak utama sering berhalusinasi sebagai seorang angkasawan. Persoalan sikap memandang rendah terhadap keupayaan orang lain Contoh: Aiman menyindir adik-adiknya dan rakannya Chee Keong kerana lambat menyelesaikan tugasan Matematik.

Aiman seorang yang bercakap gagap. Dia merupakan anak sulung dan mempunyai dua orang adik perempuan. 6. 6. Dia seorang yang bengis dan garang. Fadilah Fatnin dan Azilah Atiqah. Dia bertugas sebagai seorang jurutera mekanikal. 5. 4. Aiman mementingkan pengambilan makanan seimbang dan mengamalkan gaya hidup sihat. Persoalan kepentingan prinsip hidup Contoh: Aiman bertekad tidak akan menjadi seperti Si Luncai dan Mat Jenin yang hanya memasang angan-angan tanpa merealisasikan angan-angan tersebut. Aiman Aqil berumur hampir 20 tahun. 2. Dia dipanggil dengan gelaran “babah” oleh aiman dan anak-anaknya. (m/s: 48) PERWATAKAN AIMAN AQIL 1. iaitu mulutnya ternganga lebar dahulu sebelum keluar kata-kata. 5. Dia seorang yang bertanggungjawab dengan membesarkan tiga orang anaknya di sebuah rumah. 3. Bapa Aiman mempunyai tiga orang anak. iaitu dia berusaha merawat masalah kegagapan anaknya dengan membawa Aiman menjalani latihan intensif dan terapi. iaitu Aiman Aqil. 7. Persoalan kasih sayang seorang ibu Contoh:Ibu Aiman begitu tersentuh hati apabila melihat Aiman dirotan oleh ayahnya. Dia berwajah agak cengkung dan memiliki jari-jemari tangan yang kurus dan runcing. (m/s: 48) 8. . iaiut Fadilah Fatnin dan Azilah Atiqah . 2. 4. BAPA AIMAN 1. Dia seorang murid yang pintar dalam pelajaran terutamanya dalam subjek Matematik Sains. Dia seorang yang penyayang. iaitu dia pernah menampar Aiman dan merotan Aiman kerana kedegilan dan kenakalan anaknya itu. 3.

4. Fadilah Fatnin dan Azilah Atiqah. Dia seorang yang penyayang. Contohnya. iaitu Aiman Aqil. dia berasa kasihan setiap kali melihat Aiman dirotan oleh suaminya. dia menggelar Aiman sebagai professor kerana kepintaran dan kecerdikan muridnya itu. Dia seorang yang dedikasi. Dia seorang isteri yang taat dan patuh akan suami. Contohnya. iaitu Aiman Aqil. Cikgu Faridah ialah guru Sains di sekolah Aiman. dia menerangkan ilmu Teori Graviti secara bersungguh-sungguh kepada Aiman dan kawan-kawannya. Contohnya. 3. CIKGU FARIDAH 1. . Contohnya. Ibu kepada tiga orang anak.IBU AIMAN 1. Ibu Aiman bertugas sebagai seorang saintis dalam bidang geologi. Contohnya. Fadilah Fatnin dan Azilah Atiqah. dia tetap bersabar dengan sikap garang suaminya dalam mendidik anak-anak terutamanya Aiman yang bersikap kontras dengan suaminya. Nilai kasih sayang. 2. Dia seorang yang cepat marah. 3. Contohnya. Aiman boleh menyelesaikan latihan Matematik murid tingkatan lima walhal umurnya ketika itu baru lapan tahun. Cikgu Faridah seorang yang bijak melihat potensi murid. 5. NILAI 1. Contohnya. Nilai kebijaksanaan. wajahnya segera berubah apabila Aiman mempertikaikan teori gravity yang diajarinya dengan kuasa Tuhan. Dia seorang yang penyabar. Contohnya. 2. 2. ibu Aiman amat menyayangi anak-anaknya. 4. ibu Aiman tidak melawan apabila suaminya merotan Aiman.

Contohnya.3. 5. ibu Aiman amat menyayangi anak-anaknya. Kita mestilah dedikasi dan amanah dalam melaksanakan tugas yang diberikan. Contohnya. ibu Aiman bersabar dengan sikap garang suaminya dalam mendidik anak- anak terutamanya Aiman. 5. Nilai tanggungjawab. Contohnya. Nilai belas kasihan/bersimpati. iaitu Aiman Aqil. PENGAJARAN 1. bapa Aiman berusaha merawat masalah kegagapan anaknya dengan membawa Aiman menjalani latihan intensif dan latihan terapi. . 4. Cikgu Faridahmenerangkan ilmu Teori Graviti denga bersungguh-sungguh kepada Aiman dan kawan-kawannya 4. Contohnya. Kita hendaklah bijaksana dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Fadilah Fatnin dan Azilah Atiqah. Cikgu Faridah menerangkan ilmu Teori Graviti denga bersungguh-sungguh kepada Aiman dan kawan-kawannya. 2. 3. Kita mestilah menyayangi ahli keluarga kita. Aiman boleh menyelesaikan latihan matematik murid tingkatan lima walhal umurnya ketika itu baru lapan tahun. Kita hendaklah bersabar apabila berdepan dengan masalah. Contohnya. Contohnya. Contohnya. ibu Aiman berasa kasihan setiap kali melihat Aiman dirotan oleh suaminya. bapa Aiman berusaha merawat kegagapan anaknya dengan membawa Aiman menjalani latihan intensif dan latihan terapi. Nilai dedikasi. Kita perlulah bertanggungjawab terhadap aspek kesihatan ahli keluarga.