You are on page 1of 74

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

eksofyllo.indd 1 12/12/13 6:08 PM

1
Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

17-8-2013

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ
(Ευρύτερη γνωστοποίηση του θέματος
και νεώτερες επιστημονικές ανακοινώσεις)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Θεόφραστος Χαρτουλιάρης

ΕΚΔΟΣΗ
Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης
ΑΘΗΝΑ 2013

Prakktika_ApPavlos_111113.indb 1 12/12/13 6:30 PM

2
Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ

Prakktika_ApPavlos_111113.indb 2 12/12/13 6:30 PM

1999. Μητροπολίτης μας κ.κ.indb 3 12/12/13 6:30 PM . Σπυρίδων (1993. όσο ήταν δυνατό. Από τους παρισταμένους εξεφράσθη η επιθυμία να διευθύνει τις εργασίες του Συνεδρίου ο απ΄ αρχής υποστηρικτής του θέματος π. σύμφωνα με την οποία. είχε σκοπό την ευρύτερη γνωστοποίηση και την αδιάλειπτη Μνήμη της Αλήθειας σε όλο τον κόσμο για το Ναυάγιο και την Διάσωση του Αποστόλου Παύλου στην Κεφαλληνία κατά το ταξίδι του προς την Ρώμη το έτος 59 μ. Όπως επίσης και πρότασή μου προς τον π.Χ. 3 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια ΠΡΟΛΟΓΙΚΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Μετά την κατοχύρωση της Επιστημονικής θέσεως που διετύπωσε στη διδακτορική του διατριβή (1987) ο Γερμανός Ερευνητής Prof. 1996. όπως είχε γίνει και σε όλα τα προηγούμενα Συνέδρια. στις 17 Αυγούστου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας. λογικό ήταν να αρχίσει και ο προβληματισμός για το ζήτημα της ευρύτερης γνωστοποίησης και της συνεχούς μνείας του μεγάλου αυτού θέματος. Εκείνος όμως μου συνέστησε να αναλάβω εγώ την εργασία αυτή λόγω συμμετοχής του και σε άλλα προσεχή Συνέδρια και που ως εκ τούτου θα του ήταν τελείως αδύνατο να αναλάβει και αυτή την εργασία. με την προσθήκη και οποιασδήποτε άλλης νεώτερης Επιστημονικής επισήμανσης ήθελε κριθεί σκόπιμο να ανακοινωθεί υπό των κ. Γεώργιος Μεταλληνός. το οποίο συνήλθε ως Ημερίδα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου. Prakktika_ApPavlos_111113. ο οποίος διηύθυνε τις εργασίες και όλων των προηγουμένων Συνεδρίων. Heinz Warnecke. 2005 και 2009). Ομιλητών.κ. η Κεφαλληνία είναι η Μελίτη των Πράξεων. Ομότ. αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό. Γεώργιο πολύ προ του Συνεδρίου ήταν να αναλάβει εκείνος την Επιμέλεια της εκδόσεως των Πρακτικών και του παρόντος Συνεδρίου. Από τη δική μου πλευρά προσπάθησα. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλλονιάς. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Dr. να ανταποκριθώ σε αυτή του την πρόταση. Τον ευχαριστώ πολύ για την τιμή αυτή.. Το φετινό λοιπόν Συνέδριο (2013). αφού η επιβεβαίωση της μεγάλης αυτής υποθέσεως ήταν προϊόν πλέον και της διερεύνησης των πέντε Επιστημονικών Συνεδρίων που συνεκάλεσε ο Σεβ.

πιστεύουμε ότι η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου αυτού θα συμβάλει θετικά στην περαιτέρω πορεία και εξέλιξη του εν λόγω σημαντικότατου θέματος. Θ. δηλ.indb 4 12/12/13 6:30 PM . της γενικότερης ενημέρωσης και της συνεχούς μνείας. Χ. 4 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Επειδή λοιπόν κατά το Συνέδριο αυτό παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν επί μέρους θέματα ιδιαίτερης σημασίας και στους δύο αναφερθέντες τομείς. Prakktika_ApPavlos_111113. καθώς και της επί πλέον Επιστημονικής ερεύνης.

30 .Μελίτη: Από τον Απόστολο Παύλο στο σήμερα». Α/Δήμαρχος Πολιτισμού: «Απόστολος Παύλος και Κεφαλληνία: Η σημασία του ναυαγίου από κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής πλευράς». Dr. Σπυρίδωνα. • Prof.30 09. 5 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚH ΕΝΟΤΗΤA ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ & ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Σάββατο. Heinz Warnecke: «Κεφαλληνία. Prakktika_ApPavlos_111113.30 Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. κ. Επισήμανση περί του όρου Μελίτη». 17 Αυγούστου 2013. • Πανοσιολογιώτατος π.00 Χαιρετισμοί Μητροπολίτης Κεφαλληνίας.00 . Δρ Π.45 Συζήτηση 12. Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Εκπ/κός: «Δημιουργία μονίμου ενδιαφέ- ροντος και συνεχούς μνείας. Ναό Αποστόλου Παύλου Πεσσάδας με Ομιλητή τον Καθηγητή π.00 – 12.00 Ομιλητές • Πατήρ Γεώργιος Δ.10.45 . 20. Ομότ. Γεώργιο Μεταλληνό. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών: «Κεφαλληνία . κ. • Ευάγγελος Κεκάτος. Αλέξανδρος Παρίσης Α/Πρόεδρος Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.indb 5 12/12/13 6:30 PM . 12.Πορίσματα & Επιλογική προ- σφώνηση από τον Σεβ. Σωτήρης Κουρής Δήμαρχος Κεφαλλονιάς.13. • Θεόφραστος Χαρτουλιάρης. Σπυρίδων Βουλευτής Κεφαλληνίας. κ. Μπαζίγος 10. Παύλου στην Κεφαλληνία. ώρα 09. Μεταλληνός. περί του ναυαγίου και της διασώσεως του Αποστ. Σπυρίδων Πετεινάτος: «Η σχέση του Αποστόλου Παύλου με την Κεφαλληνία στη Λειτουργική Πράξη της Εκκλησίας». το μοναδικό νησί του Αποστόλου Παύλου».κ. κ.00 Συμπεράσματα .12. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου Α/Περιφερειάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης.

indb 6 12/12/13 6:30 PM . 6 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Prakktika_ApPavlos_111113.

7 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια Οι Εργασίες της Ημερίδας ‘‘Ο Αποστολος Παύλος στην Κεφαλληνία’’ Prakktika_ApPavlos_111113.indb 7 12/12/13 6:30 PM .

8 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Prakktika_ApPavlos_111113.indb 8 12/12/13 6:30 PM .

είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. αλλά και πληρότητα να αναπτύξουμε τα θέματά μας. αλλά όχι να συντονίσω. Θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω το γιατί βρίσκομαι εδώ. Δεν έχει σημασία ποιά πρόσωπα και πόσα πρόσωπα είναι εδώ. το κατ΄ εμέ. κύριε Περιφερειάρχα. τον ανεβάζουν επάνω. Χρόνια πολλά και ευλογημένα. Σεβασμιώτατε. Επιτρέψτε μου. Και του λέει. Όπως οι Τούρκοι διεκδικούν το Βυζάντιο. τουρτούριζε. είμαστε σε αυτόν τον τόπο με την πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι τεράστιο θέμα. με την ρεπούμπλικα. να είμαστε ειλικρινείς. βοήθειά μας και η Παναγία και ο Άγιος. τα πράγματα ώστε. πήγε εις την παραλία για να αγιάσουν τα ύδατα.indb 9 12/12/13 6:30 PM . κ. να χρωστάτε χάρη σ΄ αυτόν που με έσπρωξε. Δεν είχα κανένα λόγο να καταλάβω τη θέση αυτή στο τραπέζι. θα τα πω και στην εισήγησή μου. 9 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια Πατήρ Γεώργιος Δ. πέφτει μέσα στη θάλασσα και ήτανε κοντά στο σταυρό. τι έχετε να μας πείτε. έσταζε τα νερά. κ. μπλούμ. Αντιδήμαρχε επί των Πολιτιστικών Θεμάτων. αρπάζει το σταυρό και με χίλια βάσανα. στο δεύτερο «εν Ιορδάνη». κ. Ήταν Θεοφάνεια λοιπόν με 10 βαθμούς υπό το μηδέν. αλλά η Ιερά Μητρόπολη έχει τώρα ένα συνεργάτη και ο συνεργάτης αυτός είναι σπουδαίος. να πέσει στο παγωμένο νερό. δεν υπήρχε τηλεόραση. Σεβασμιώτατε. με το κασκόλ. όλα χιονισμένα και πήγε τότε ο Μητροπολίτης. και λέει. με βίντσι. είναι εκείνα που πρέπει. Οπότε πάει ο άνθρωπος του ραδιοφώνου. ομιλητής είμαι. εκείνα τα οποία έχουν το καθένα από την πλευρά του υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση του θέματος. Περιφερειάρχα. να φτάσουμε με ταχύτητα σχετική. Αλλά ποιός να τολμήσει στο «εν Ιορδάνη» να πέσει μέσα στη θάλασσα. αγαπητοί αδελφοί. Μεταλληνός: Σεβασμιώτατε. όπως οι Ρώσοι διεκδικούν το Βυζάντιο. Prakktika_ApPavlos_111113. Σεβασμιώτατε. Στη Θεσσαλονίκη ξέρετε το χειμώνα φυσάει δυνατός βαρδάρης. βλέπουν ένα γεροντάκο γύρω στα 70 τόσο. ενώ εμείς το εγκαταλείψαμε και το εγκαταλείπουμε. άρχισα για να ευθυμήσουμε λίγο. Θα προσπαθήσω με την πείρα των παλαιοτέρων Συνεδρίων να ρυθμίσω κατά κάποιον τρόπο. αγαπητοί φίλοι. Η Μητρόπολη άρχισε αυτό που έπρεπε να κάμει. οι νέοι δεν ετόλμησαν και ένας μεγάλης ηλικίας τόλμησε να κάνει αυτό το πράγμα. Λέει. Κυρίες και Kύριοι. οπότε σε μία στιγμή. άρχισα με αυτό. Αντιπεριφερειάρχα.

τα οποία περιμένουμε από την συνάντησιν αυτήν. Θα παρακολουθήσω μετά προσοχής όσα έχουν ετοιμαστεί για να ανακοινωθούν. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Γ. Prakktika_ApPavlos_111113. και ο πρώτος που θα χαιρετίσει τη συνάντησή μας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κάποιος λόγος σοβαρός θα υπάρχει που δεν είναι μαζί μας. η ευρυτέρα γνωστοποίησις της αληθείας δια το ναυάγιο και την διάσωσιν του Αποστόλου Παύλου εις την Κεφαλληνίαν με την προσθήκη και οποιασδήποτε άλλης επιστημονικής επισημάνσεως ήθελε κριθεί σκόπιμον να ανακοινωθεί υπό των κ. με βεβαιότητα ότι η Κεφαλονιά είναι η Μελίτη των Πράξεων. Σπυρίδων: Χαιρετίζω από της θέσεως αυτής την σημερινήν συνάντησίν μας γύρω από το πρόσωπον του Αποστόλου Παύλου. Δεν θα πρέπει να φτάσουμε σε σημείο. Μεταλληνός: Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο. Ομιλητών. εις το πιάτο.indb 10 12/12/13 6:30 PM . 10 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ ενώ εμείς δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει. νομίζω ότι δεν πρέπει να το πετάξουμε. αλλά έχουμε την ευλογία και τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον Περιφερειάρχη της περιοχής κ. κάτι που μας προσφέρει ο κ. Ο Σεβ. σύμφωνα με το πρόγραμμα. Έχουμε τους χαιρετισμούς. τον προσκαλώ να έρθει στο βήμα να μας χαιρετήσει και επ΄ ευκαιρία θα πω ότι έχω κι εγώ έναν Κερκυραίο κοντά μου. Warnecke έτοιμο. Σκοπός της συναντήσεως αυτής είναι. θα ήταν σ΄ αυτό το σημείο να χαιρετήσει η αξιότιμη Βουλευτής της Κεφαλονιάς κ. Κατά το πρόγραμμα. Δ. κηρύσσων και την έναρξη των εργασιών της συναντήσεως αυτής. Εγώ δεν έχω παρά και από της θέσεως αυτής να ευλογήσω ιδιαιτέρως την σημερινήν συνάντησιν και εκ βάθους καρδίας να ευχηθώ επιτυχίαν εις τας εργασίας της. τώρα το πρωί που πήρα κι εγώ. Τον προσφωνώ με μεγάλη χαρά. Σπύρο Σπύρου. Η εξέλιξις των πραγμάτων δίδει σημασίαν μεγάλην και εξαιρετικήν σπουδαιότητα διά το πρόσωπον αυτό και την σχέσιν του με την Νήσον μας. π. και εν συνεχεία ο καθένας μας θα διατυπώσει τας απόψεις του για να καταλήξουμε τελικά στα συμπεράσματα. δηλαδή μία απόδειξη.κ. Σπυρίδων. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

υπήρξε διαχρονικά τεράστιος στην στήριξη των πιστών. επομένως να την βιώνουμε. θεσμοί και πρόσωπα ακόμη. τον Άγιο Γεράσιμο. και είναι βαθιά πεποίθησή μου. Είναι ευλογία Κυρίου που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Σπύρος Σπύρου: Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας. Αντιπεριφερειάρχα. Και πολύ χαίρομαι που από καλή τύχη βρέθηκα σε αυτή τη συζήτηση. Οι αναλύσεις που κάνετε. κ. των Αγίων μας. των ανθρώπων του λαού. 11 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Αυτό το οποίο δεν κλονίστηκε.indb 11 12/12/13 6:30 PM . με τις οποίες πραγματικά μας βοηθάει. Γιατί όχι. Δεν είμαι από τους φανατικούς. που με ευχαριστεί ιδιαίτερα. τα αρχικά. κ. θρησκευτική. που ευτύχησε η Επτάνησος να έχει. σε αυτή την συζήτηση. επειδή στη ζωή μας συμβαίνουν διάφορα γεγονότα που τα ξεπερνάμε γρήγορα και πολύ πρόχειρα πολλές φορές δεν θα πρέπει. κ. γιατί όπως και το θέμα που διαπραγματεύεστε έχει τεράστια σημασία. Και λέω ότι η ζωή η ίδια είναι ένα θαύμα και κάθε στιγμή που ζούμε. τον Άγιο Σπυρίδωνα. να προσευχόμαστε και να εκπέμπουμε αυτή την αγάπη προς τον Θεό Prakktika_ApPavlos_111113. θεολογική. κάθε μέρα φεύγει. κάθε μέρα που περνάει θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν μία παράσταση που δεν επανέρχεται. την οποία θεωρώ πάρα πολύ σημαντική. μας βοηθάνε και μας δίνουν δύναμη ως λαό. ήρθα ως προσκυνητής στον Άγιο Γεράσιμο και έχω την χαρά σήμερα να βρίσκομαι σε αυτή την εκδήλωση. που ο Θεός έστειλε εδώ τον Απόστολο Παύλο από εκείνα τα χρόνια. τον Άγιο Διονύσιο και την Θεοδώρα την Αυγούστα. με την συχνή αλληλεγγύη. Θα πρέπει να αποτελεί πραγματικά στήριξη και δύναμη για τον τόπο μας. Ολα αυτά είναι σημάδια από το Θεό που μας στηρίζουν. Η αξία της Παναγίας μας. είναι η πίστη μας στον Τριαδικό Θεό. Σεβαστοί Πατέρες. είμαι όμως από αυτούς που ορθολογικά σέβομαι αυτό που υπάρχει και αυτό που βιώνουμε καθημερινά. γι΄ αυτό. και το επιβεβαιώνει αυτό τον καιρό με την παρέμβασή της στα προβλήματα που υπάρχουν αυτές τις μέρες στην κοινωνία μας. αλλά θα έλεγα ενισχύθηκε. τη στήριξη και άλλες δράσεις. εθνική για εμάς. Βρισκόμαστε σε μία εποχή που υπάρχει πραγματικά μεγάλη αμφισβήτηση και κατέπεσαν μεγάλες αξίες. Αντιδήμαρχε. ιδεολογίες. ιδέες. Ο ρόλος της Εκκλησίας μας. Πρόεδρε της Κοργιαλε- νείου Βιβλιοθήκης.

π. που δεν είναι απλός χαιρετισμός. κ. Αντιπεριφερειάρχα. Καλή συνέχεια στο Συνέδριό σας. Μεταλληνός: Ευχαριστούμε πολύ κ.τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτή τη ζωή. Άγιοι Πατέρες. αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο κ. Γ. 12 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ που μας έφερε σε αυτόν τον κόσμο. Σεβασμιώτατε. κ. Πιστεύω ότι ο Χριστιανισμός 2000 χρόνια έχει πλέον κατοχυρωθεί και η Ορθοδοξία έχει δικαιωθεί. Είμαστε ευγνώμονες. αυτή η προσέγγιση που γίνεται για τον Απόστολο Παύλο και για την ιστορία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. ο οποίος θα είναι και Ομιλητής μας και τον Αντιπρόεδρο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. Να σας καλημερίσω. Και έχουμε κοντά μας τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Δ. Αντιδήμαρχε. να σας ευχηθώ ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου που είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Μας φιλοξενεί η Κοργιαλένειος και είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή η Βιβλιοθήκη αυτή. Μεταλληνός: Ευχαριστούμε για το χαιρετισμό σας. ήταν ανοικτή πάντοτε στην προσπάθειά μας. Περιφε- ρειάρχα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Prakktika_ApPavlos_111113. ίσως είναι ό. και ευχαριστούμε ιδιαίτερα το εκάστοτε Προεδρείο. η οποία κατοχυρώνει τα θρησκευτικά γεγονότα. Μπαζίγος: Σεβασμιώτατε και Πρόεδρε του Κοργιαλενείου Ιδρύματος. Σωτήρη Κουρή.indb 12 12/12/13 6:30 PM . τον οποίο παρακαλούμε να απευθύνει το χαιρετισμό του. Έχουμε τον Αντιδήμαρχο εδώ. αγαπητό Προεδρείο. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. τον κ. π. Πρόεδρε της Βιβλιοθήκης. Γ. Ο Αντιπρόεδρος του Κοργιαλενείου Ιδρύματος κ. Και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι θετικό για τους συναθρώπους μας. Σωτήρης Κουρής: Να σας καλημερίσω. κ. Πάρα πολύ σπουδαίο για την Ορθοδοξία όχι μόνο για την Κεφαλονιά. Δ. Παν. Περιφερειάρχα.

κ. Άγιοι Πατέρες. Αλέξανδρος Παρίσης: Σεβασμιώτατε. Κυρίες και Κύριοι. ώστε τα σχετικά συμπεράσματα να εδραιώνουν οπωσδήποτε την πραγματικότητα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ.indb 13 12/12/13 6:30 PM . κ.Ακόμη και το ότι στεγαζόμεθα επίσημα σε αυτό το χώρο. είτε συνέβαλαν αποφασιστικά στις απαντητικές διαδικασίες. Αντιπεριφε- ρειάρχη. Αντιδήμαρχε. Κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών. Το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο εύχεται και τώρα για άλλη μία φορά. Γ. αλλά και τα συγχαρητήριά του στους κατά καιρούς επιστημονικούς παράγοντες Έλληνες και ξένους. επιθυμεί να εκφράσει όχι απλώς τις θερμές ευχές του για την επιτυχία της εν λόγω Ημερίδας και την προαγωγή περαιτέρω των σχετικών επιστημονικών ερευνών. οι οποίοι είτε έθεσαν το αρχικό ερώτημα. καλή επιτυχία στις περαιτέρω επιστημονικές συζητήσεις. κ. ένα ίδρυμα όπως η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη με την μεγάλη ιστορία της και την προσφορά όχι μόνο στην τοπική. σχετικά με το ζήτημα της διάβασης του Αποστόλου Παύλου από το νησί μας. 13 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια Σεβαστοί Πατέρες της Εκκλησίας. Μεταλληνός: Ξέρετε. Αντιπρόεδρε. Το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο που με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα σήμερα Ημερίδα. ωστόσο και οι ερευνητές του εξωεκκλησιαστικού χώρου έδωσαν την δική τους παρουσία με την εμπεριστατωμένη επιστημονική συμβολή τους. Κυρίες και Κύριοι. Από χρόνια παρακολουθούμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις ιστορικές μελέτες και έρευνες που αποκαλύπτουν την ταύτιση Prakktika_ApPavlos_111113. Δ. Καλώς ήρθατε. δεν είναι απλώς χρήσιμο αυτό το Ίδρυμα. αλλά προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Είναι γνωστό ότι στο επιστημονικό αυτό ζήτημα πρωτοστάτησε η τοπική Εκκλησία. π. αλλά και στην ευρύτερη ιστορία. Κύριε Δήμαρχε χρόνια πολλά και ευλογημένα. Με ιδιαίτερο σεβασμό σας καλωσορίζω στο νησί μας και σας συγχαίρω εγκάρδια για την οργάνωση του τόσο σημαντικού Συνεδρίου. Περιφερειάρχη. και νομίζω καλό θα είναι να έρθετε αμέσως στο βήμα. Ο Δήμαρχος κ.

Γεώργιος Μεταλληνός. με το θέμα: ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ .ΜΕΛΙΤΗ Άπό τόν Ἀπόστολο Παῦλο στό σήμερα. Καθηγητά Dr. Warnecke. Warnecke.ἀντιδράσεις γιά διάφορους λόγους. 14 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ της νήσου Μελίτης με την Κεφαλονιά. μας επιβεβαιώνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο της ιερής αλήθειας. Βλέπετε προσπαθώ να είμαι όσο πιο ταχύς γίνεται. Σεβαστοί Πατέρες και αδελφοί. όπως του Πατέρα Μεταλληνού και του Καθηγητή κ. Δήμαρχο. Δ. Γ. 1.indb 14 12/12/13 6:30 PM . Δήμαρχε. Αντιπεριφε- ρειάρχα. Μεταλληνός: Ευχαριστούμε και τον κ. επιβεβαιώνοντας την ιστορική πλέον θρησκευτική αλήθεια. εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας. κ. π. Λοιποί Εκπρόσωποι των Αρχών. Περιφερειάρχα. και κατά το πρόγραμμα εδώ. Ἀρκεῖ νά μελετήσει Prakktika_ApPavlos_111113.1) ὂχι μέ τή Μάλτα. Και πάλι. Μπαίνουμε αμέσως στα θέματά μας. ὂχι πάντα ἐπιστημονικούς. πρώτος Ομιλητής είναι ο Συντονιστής. ιδιαίτερα προσωπικοτήτων. κ. ὣς τήν πλήρη ἀποδοχή. εμείς θα υπηρετήσουμε με όποιο τρόπο εσείς θεωρείτε πιο σημαντικό τις έρευνές σας. κ. Heinz Warnecke τῆς ταύτισης τῆς Μελίτης τῶν Πράξεων (28. Ἡ ἀρχική ἒκπληξη τῶν ἐπιστημόνων καί οἱ πρῶτες -εἶναι ἀλήθεια. ο π. Βεβαίως είναι γνωστό ότι η έρευνα που έχει τη σφραγίδα διεθνών Πανεπιστημιακών Κέντρων. Σεβασμιώτατε. του κ. ὑπῆρξε σεισμική παρέμβαση στό χῶρο τῆς εὐρύτερης ἐπιστήμης καί ὂχι μόνο τῆς Θεολογίας ἢ καί τῆς Ἱστορίας. Κεκάτου. Από πλευράς Δήμου και μέσω του Αντιδημάρχου. ὣστε σήμερα σέ μεγάλη ἒκταση ἡ θεωρία τοῦ Γερμανοῦ Συναδέλφου-Ἐρευνητοῦ νά ἀντιμετωπίζεται ὡς ἐπιστημονική βεβαιότητα καἰ ἱστορική πραγματικότητα. όπως άλλοι το οργάνωσαν. Ἡ ὑποστήριξη στή διδακτορική διατριβή (1987) τοῦ κ. του ιερού ναυαγίου του Αποστόλου Παύλου στο νησί μας. ἒδωσαν γρήγορα τή θέση τους στό θαυμασμό καί τήν κατάφαση. Με την βεβαιότητα ότι και η σημερινή σημαντική εκδήλωση θα προσθέσει ακόμα μία σελίδα στην ισχυροποίηση της σημαντικής αποκάλυψης. ἂν καί ὂχι πολλές. κ. ἀλλά μέ τήν Κεφαλληνία.

2005 καί 2009. ἐπιβεβαιωτικά καί ἐνισχυτικά τῆς πολύκροτης ἒρευνάς του. ὂχι μόνο γιά τήν Ὀρθοδοξία καί ὃλη τήν Χριστιανοσύνη. Βάρνεκε. Βάρνεκε. Γιά τήν Κεφαλληνία ἒχει ἰδιαίτερη σημασία. Καί αὐτό μέ τίς ἐνέργειες τοῦ Σεβασμιωτάτου κ. Δική του πρωτοβουλία καί δικό του ἒργο εἶναι τά πέντε συνολικά Συμπόσια-Συνέδρια. πού ἀπό τήν ἀρχή (συνέδριο 1993) διεκήρυξε. μάλιστα. Εἶναι ἐκεῖνος.περιέβαλε μέ στοργή καί ἐμπιστοσύνη τήν ἀνακάλυψη τοῦ κ. ἡ ὁποία ἀποδείχθηκε «Ἀποστολική Ἐκκλησία». πού ἀποκαλύπτουν συνεχῶς νέα στοιχεῖα. μέ στόχο τήν ἀνάδειξη τῆς ἐπιστημονικῆς καί ἱστορικῆς ἀλήθειας γιά τό ὑπόψει θέμα. εἶναι ἂν ὂχι τό σημαντικότερο. νά διαπιστώσει τή σημασία. Σπυρίδων –καί εἶναι πρός τιμήν του. ὃτι «ἡ τοπική Ἐκκλησία ἒχει ὑποχρέωσιν μετά φρονήσεως καί Prakktika_ApPavlos_111113. ἀντιμετώπισαν ἀπ’ ἀρχῆς μέ ἐνδιαφέρον τή θεωρία τοῦ κ.indb 15 12/12/13 6:30 PM . γιά τήν ὑπεύθυνη μελέτη τοῦ θέματος ἀπό εἰδικούς ἐπιστήμονες καί τήν συναγωγή ἰσχυρά θεμελιωμένων καί ἀδιασείστων συμπερασμάτων. πού ἒχει ἡ νέα θεώρηση τοῦ λυκαυγοῦς τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας τοῦ νησιοῦ αὐτοῦ. ἀλλ’ ἐξ ἀγχιστείας Κεφαλονίτης. Σπυρίδωνος κατά τήν ἐδῶ ποιμαντορία του. σέ ὃλα τά ἐπίπεδα τοῦ κοινωνικοῦ βίου. 1996. τοὐλάχιστον ἓνα ἀπό τά σημαντικότερα ἐπιτεύγματα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. πού ἐρχόταν νά ἀνατοποθετήσει ἢ καί νά φωτίσει πολλά πράγματα στήν περίλαμπρη ἱστορία τῆς ἰδιαίτερης πατρίδας τους. Βάρνεκε. πού συγκλήθηκαν μέ δαπάνη τῆς ἱερᾶς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας κατά τά ἒτη 1993. ὃπως καί τίς ἀλλεπάλληλες δημοσιεύσεις τοῦ κ. ὃτι οἱ ἂνθρωποἰ της. μέ τήν ὀξύτητα τοῦ πνεύματός του. ὣστε ἀπό τό ἒτος 1999 νά περιληφθεῖ καί ἡ τοπική μας Ἐκκλησία στίς σχετιζόμενες ἂμεσα μέ τόν Ἀπόστολο Παῦλο «ἀποστολικές ἐκκλησίες» καί νά καθιερωθεῖ ὁ ἑορτασμός τοῦ Ἀπ. Σπυρίδωνος ἒγινε δεκτό ἀπό τήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο. Παύλου ὡς φωτιστοῦ καί τῆς Κεφαλληνίας. Τό ἒχω διακηρύξει καί ἂλλη φορά –καί ἒχω τό δικαίωμα νά τό πράξω ὡς μή ἐκ γενετῆς.ὃτι ἡ συνετή ἀποδοχή καί ἒνθερμη ὑποστήριξη τῆς ἀνακαλύψεως τοῦ κ. 15 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια κανείς τά Πρακτικά τῶν Συμποσίων-Συνεδρίων τῆς Κεφαλονιᾶς γιά τό θέμα αὐτό. 1999. ἀλλά καί εἰδικά γιά τήν Κεφαλληνία. Πρῶτος ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. 2. διότι μπόρεσε. Βάρνεκε.

καί αὐτό πρέπει νά ἐξαρθεῖ- στάθηκαν διακριτικά ἀλληλέγγυες στήν προσπάθεια τῆς ἱερᾶς Μητροπόλεως οἱ Τοπικές Κεφαλληνιακές Ἀρχές (Νομάρχες. Γιά τήν ἀπότιση τοῦ ὀφειλόμενου χρέους στήν συνεργασία καί συμβολή τους ἀναφέρω τά πρόσωπα αὐτά: Καθηγητής Γεώργιος Γαλίτης. ὃπως ἡ «Κεφαλληνιακή Ἀδελφότητα Ἀθηνῶν». Ἐπανειλημμένα δέ διακήρυξε. ὁ Σεβασμιώτατος νά ἐπιστρατεύσει ἓναν ἀριθμό εἰδικῶν ἐρευνητῶν. Δήμαρχοι). τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου καί τοῦ Λαοῦ. εἰδικοί ἐρευνητές τῆς Καινῆς Διαθήκης. Ἀπό τήν ἀρχή φάνηκε τό ἐνδιαφέρον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μέ τήν συμμετοχή Συνοδικῶν Μητροπολιτῶν. προσείλκυαν μεγάλο ἀριθμό ἐκπρο- σώπων τοῦ ἐπιστημονικοῦ δυναμικοῦ τῆς Νήσου. Κατώρθωσε. Ἀμβρόσιος καί ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. ὡς καί τοῦ ἲδιου τοῦ Προέδρου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου. γιά νά προλάβει ἢ ἀντιμετωπίσει τίς εὒκολες ὑποψίες καί ἀμφισβητήσεις. πού συνῆλθαν στό Ἀργοστόλι καί τό Ληξούρι. ὃτι τότε μόνο θά «σημάνουμε διπλοκάμπανο». ἀκόμη. ἀλλά καί κεφαλληνιακοί Σύλλογοι. Τά ἐπιστημονικά Συνέδρια . μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Χριστοδούλου (1999). Ἱερόθεος. πού ἐπί σειρά ἐτῶν ἀποτέλεσαν τήν εἰδική ἐπιστημονική ἐπιτροπή γιά τήν ὀργάνωση τῶν Συνεδρίων-Σεμιναρίων και τίς ἀναγκαῖες σχετικές ἐπιστημονικές δημοσιεύσεις. Ἀπό τήν ἀρχή ὃμως . Βουλευτές. 3.Συμπόσια. ὃπως ὁ ἀείμνηστος ξενοδόχος Γεράσιμος Μεταξᾶς καί ἡ ἐρίτιμη σύζυγός του. μέ χαιρετισμούς καί Prakktika_ApPavlos_111113. καί ἒσχατος πάντων ὁ ὁμιλῶν (ἱστορικός). πορευόμενοι μέ συνετή αὐτοσυγκράτηση καί ἀποφυγή ἀκραίων πανηγυρισμῶν. οἱ Αὐγουστάτοι. καί τοπικοί παράγοντες.indb 16 12/12/13 6:30 PM . Θερμή ὑπῆρξε πάντα ἡ συμμετοχή. Αὐτό δέ ἀκριβῶς τηρήσαμε ὃλοι μαζί του. καί οἱ καλοί φίλοι τῆς Μητροπόλεως αὐτάδελφοι Ἰατροί Γεράσιμος καί Παναγῆς. Καθηγητής Ἰωάννης Καραβιδόπουλος. ὡς καί διά τήν προβολήν τῶν ἐπιστημονικῶν ἐπιχειρημάτων πρός ἑδραίωσιν τῆς άληθείας αὐτῆς καί διάδοσίν της». ὃπως ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Πατρῶν κυρός Νικόδημος. 16 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ συνέσεως πολλῆς νά πρωτοστατήσῃ εἰς τήν περαιτέρω ἐξέτασιν τῆς θεωρίας αὐτῆς. ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας κ. ἡ «ΛΕΙΒΑΘΩ». Καθηγητής Ἰωάννης Γαλάνης.

Γεράσιμου Μεταξᾶ καί Διονυσίου Γεωργάτου). Καλαφάτη. στή διάρκεια τοῦ τρίτου Συνεδρίου. ὃπως καί στά Βάτσα τῆς Παλικῆς. Ἒχει μεγάλο ἐνδιαφέρον γιά τήν σημερινή μας Σύναξη. τῶν Νομαρχῶν τῆς περιόδου (Στυλιανοῦ Πολίτη. Μιά δειλή σκέψη-πρόταση: Μήπως ἦλθε ὁ καιρός νά ἀνακηρυχθεῖ ὁ κ. ὁ μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κυρός Χριστόδουλος ἐτέλεσε τά θυρανοίξια. 17 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια προσφωνήσεις. πού γίνεται μέ πρωτοβουλία τῆς Τοπικῆς Αὐτοδιοίκησης Κεφαλληνίας. καί ἒγινε κάτοικος Κεφαλληνίας. Φόρτε) καί Ληξουρίου (Γεωργ. Διαφορετικά οἱ ναοί τιμῶνται μέ τά ὀνόματα τῶν κορυφαίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου. Γερ.indb 17 12/12/13 6:30 PM . ὑπῆρχαν δύο πρωτοβυζαντινοί Ναοί ἐπ’ ὀνόματι μόνο τοῦ Ἀπ. Ἰδαίτερα ἐντυπωσίασε ἡ σπουδαία ἀπόφαση τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τῆς Κοινότητας Πεσσάδας (στίς 2 Ἰουλίου 1996) γιά τήν ἀνέγερση Ναοῦ στό ὂνομα τοῦ Ἀποστόλου Παύλου σέ χῶρο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἐσταυρωμένου. Βάρνεκε καί «ἐπίτιμος Δημότης Κεφαλληνίας». Φιλιππάτου καί Σπυρ. Ἐνδεικτικά ἀναφέρω τήν γνώμη τοῦ Νομάρχη κ. Heinz Warnecke καί τοῦ π. Στίς 17 Αὐγούστου 1996 ἒγινε ἡ θεμελίωση τοῦ Ναοῦ ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας καί στίς 17 Αὐγούστου 1999. Μεταλληνοῦ σέ «ἐπίτιμους δημότες» τῆς Κοινότητας. Βάρνεκε γιά τήν Κεφαλονιά. τοῦ Βουλευτοῦ Παναγῆ Μπενετάτου καί τῶν Δημάρχων Ἀργοστολίου (Ἀλ. Στυλ. ὃτι στήν Πεσσάδα.τήν ἲδια ἡμέρα. Πρέπει δέ νά ὑπογραμμισθεῖ καί ἡ παρουσία στά Συνέδρια τοῦ σημερινοῦ Ἀντιδημάρχου Πολιτισμοῦ Δρος Εὐαγγέλου Κεκάτου. μέ τήν παρουσία τοῦ Ἁγίου Κεφαλληνίας καί ὁμιλητή τόν π. πού ἡ περιοχή ἐκχριστιανίσθηκε ἀπό ἐκεῖνον. κάθε χρόνο τήν ἡμέρα αὐτή. γιά τήν ἀνακήρυξη τοῦ κ. Κατσιβέλη). Πολίτη στό πρῶτο Συμπόσιο τοῦ 1993: «Εἶναι εὐνόητη γιά ὃλους ἡ σημαντικότητα Prakktika_ApPavlos_111113. Παύλου. ἐφόσον μάλιστα ἀπό πολλῶν ἐτῶν ἒκτισε καί οἰκία σέ ἰδιόκτητο οἰκὀπεδο στήν Πεσσάδα. Γεώργιο Μεταλληνό - καί αὐτό συνεχίζεται ἀνελλιπῶς μέχρι σήμερα. ἐφ’ ὃσον γνωρίζουμε ἱστορικά. 4. κάτι πού συμβαίνει μόνο στίς περιπτώσεις. Ἒκτοτε καθιερώθη. ὃτι οἱ Ἰθύνοντες τῆς Νήσου διαπίστωσαν ἀπό τήν ἀρχή τή σημασία τῆς ἒρευνας τοῦ κ. Φιλόφρονη ἦταν ἐπίσης ἡ ἀπόφαση τοῦ Συμβουλίου τῆς Κοινότητας Πεσσάδας. νά τελεῖται πανηγυρικός Ἑσπερινός.

indb 18 12/12/13 6:30 PM . ὃτι ἡ σκυτάλη παραλαμβάνεται ὑπεύθυνα τώρα ἀπό τίς πολιτικές Ἀρχές τῆς Κεφαλληνίας μέσα στήν ἲδια προοπτική. Στό Συνέδριο τοῦ 1999 κατέθεσε πολύτιμες σκέψεις καί προτάσεις γιά τήν ἀξιοποίηση τῆς θεωρίας καί τῶν πορισμάτων τῶν Συνεδρίων μας. μάλιστα. Βάρνεκε. Διον. κ. προέδρου τῆς «Ἑταιρείας Μελέτης Ἑλληνικῆς Ἱστορίας». ὃτι «ἡ πρωτοβουλία πολύ σύντομα θά δώσει τούς καρπούς ἐκείνους. ὁ ὁποῖος δραστηριοποιήθηκε στήν Ἀθήνα γιά τή διάδοση καί ἐμπέδωση τῆς περί «Κεφαλληνίας-Μελίτης» θεωρίας μέ φυλλάδια. Γιά νά χρησιμοποιήσω ἐκκλησιαστική ἒκφραση. τούς τοπικούς Συλλόγους. ἢδη τό 1993 ἐδήλωσε. ἡ ὁποία θά στοχεύει στήν ἀλήθεια καί τό συμφέρον αὐτοῦ τοῦ Τόπου». Συγχαίρω τούς διοργανωτές. ὃπως εἶναι ἡ ἀνακάλυψη τοῦ κ. πού στηρίζουν τό θέμα. Γερασίμου Ἀποστολάτου. Ὁ Δήμαρχος. προσφορότερο ἀπ’ Prakktika_ApPavlos_111113. ὃτι «’Εκεῖνο.τῆς ἀξιοποίησης μιᾶς βεβαιότητας σήμερα. Καλαφάτης. Σήμερα τό κλίμα εἶναι. Ἀλ. καί εὒχομαι ἡ προσπάθεια αὐτή ν’ ἀποδώσει καρπούς». καί ἡ Πολιτεία θά στηρίξει κάθε προσπάθεια. πού ἀναμένουμε ὃλοι μας. χωρίς νά ἐμπίπτουν σ’ ἓνα στεῖρο τοπικισμό». μιλώντας γιά «τά ὀφέλη πού μπορεῖ νά προκύψουν καί γιά τήν ἲδια τήν Ἐκκλησία τοῦ Νομοῦ καί γιά τό Νομό γενικότερα». 18 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ τῆς πιθανῆς ἀποστολικότητας τῆς Νήσου Κεφαλληνίας… Εἶναι σημασίας ἐθνικῆς καί θρησκευτικῆς. εἶναι πώς οἱ Τοπικές Ἀρχές τοῦ Νησιοῦ μας ἒχουν ὃλη τή διάθεση νά στηρίξουν κάθε καλή ἐπιστημονική προσπάθεια. Μεταξᾶς ἐξ ἂλλου. τούς ἐπιστήμονες. πού ἒχει σημασία. 5. διαλέξεις καί ἂλλα δημοσιεύματα. Ὁ Νομάρχης κ. ἐπ’ ὠφελείᾳ αὐτῆς τῆς Νήσου…». ὑποστήριξε: «Τά ὀφέλη ἀπ’ αὐτή τήν ἒρευνα τοῦ κ. Γεωργᾶτος τό 1999 ἐτόνισε τήν «σπουδαιότητα τῆς ἀνακάλυψης… για τή Νῆσο τῆς Κεφαλληνίας καί τό Νομό γενικότερα». Ὀφείλω νά ἀναφέρω τιμητικά τήν ἀνταπόκριση στήν προσπάθειά μας καί τοῦ ἀειμνήστου Ὑφυπουργοῦ καί μεγάθυμου Κεφαλονίτη. Διεδήλωσε δέ τήν πίστη του. τέλος. πού μπορεῖ νά ἀποβεῖ ἰδιαίτερα εὐεργετική στήν πολιτιστική καί εὐρύτερα κοινωνική ἀνάπτυξη καί προβολή τῆς Κεφαλληνίας. λοιπόν. εἶναι εὐλογία. Γερ. Βάρνεκε εἶμαι σίγουρος ὃτι θά εἶναι πρός ὂφελος τῆς ἐπιστήμης. τό 1996. Ἀργοστολίου. Ἀλλά καί ὁ Νομάρχης κ. τῆς Νήσου καί βεβαίως γιά κάθε ἓνα Κεφαλλῆνα… Θα εἲμαστε πάντοτε δίπλα. τῆς Ἐκκλησίας. δίπλα στίς πρωτοβουλίες τῆς Ἐκκλησίας.

Τό δεύτερο ὃμως ἀγκάθι. ἢ ἲσως τῆς περιοχῆς τοῦ ναυαγίου (Χερσόνησος Λάσσης΄ἡ χερσόνησος ἀπό τούς ἀρχαίους ἐλέγετο καί νῆσος). ἀπάντησε ὃτι ἒχει πεισθεῖ… Βέβαια. συνεχῶς ἀνακαλύπτονται καί νέα στοιχεῖα. ὃταν ρωτήθηκε ὡς διακεκριμένος ἐπιστήμονας γιά τήν τοποθέτησή του στή θεωρία τοῦ κ. Ἀλλά ὁ κ. ὣστε δέν συζητεῖται πλέον. Εἶναι γνωστή. 19 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια ὃσο τότε. ἒλεγον πρός ἀλλήλους…») . οἱ πάντοτε εὐαίσθητοι σ’ ὃτι ἀφορᾶ τόν πολιτισμό τους Κεφαλλῆνες. πρίν ἐκλεγεῖ πάπας! Γιά νά μείνουμε δέ συνδεδεμένοι μέ τά πρῶτα βήματα τῆς συζήτησης τῆς θεωρίας Βάρνεκε στήν Κεφαλονιά. δέν ἦταν δύσκολο νά ξεπεραστεῖ. τό ὂνομα «βάρβαροι». στή γλώσσα κυρίως τῶν ναυτικῶν. Ὃπως σέ ἓνα ἀπό τά τελευταῖα Συμπόσια εἶχα ἀναφέρει. πού διατυπώθησαν στά συνέδρια καί διασκεδάζουν κάθε τυχόν ἀμφιβολία. λόγω τῆς μαύρης ἐλάτης τοῦ Αἲνου. ἀκόμη καί ὁ προηγούμενος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄.1- 2 καί 4: (1) «Καί διασωθέντες τότε ἐπέγνωσαν. Ὃπως θά πληροφορηθοῦμε καί ἀπό τήν Εἰσήγηση τοῦ κ. αὐτό τό εἶπε. Μολονότι unicum τό ὂνομα Μελίτη (βρίσκεται μόνο στίς Πράξεις) ἦταν ἓνα ἀπό τά ὀνόματα τῆς Κεφαλληνίας τότε. δέν ἦταν δυνατόν νά τό παρακάμψουν. Καί γιά μέν τό πρῶτο. ὀνομαζόταν. ὃτι Μελίτη ἡ νῆσος καλεῖται». ὃτι δύο ἦταν τά οὐσιαστικά «άγκάθια» γιά τήν ἂρση τῶν ἀναστολῶν στήν ἐξομάλυνση τῆς πορείας πρός τήν ἀποδοχή της: α) Τό ὂνομα Μελίτη γιά τήν Κεφαλονιά καί β) ὁ χαρακτηρισμός «βάρβαροι» γιά τούς πρώτους κατοίκους. Βάρνεκε. (4) «ὡς δέ εἶδον οἱ βάρβαροι…. 28. Ὑπάρχουν ὃμως γιά τό θέμα αὐτό ἰσχυρά καί κυρίως πειστικά ἐπιχειρήματα. Prakktika_ApPavlos_111113. Μελανίτσα. ἂλλωστε. πού συνάντησαν ὁ Παῦλος καί οἱ συνταξιδιῶτές του μετά τό ναυάγιο (Πραξ. πού ἰσχυροποιοῦν τήν ἀπάντησή του στό πρόβλημα καί διαλύουν καί τίς ἐλάχιστες ἀμφιβολίες. (2) «Οἱ δέ βάρβαροι παρεῖχον οὐ τήν τυχοῦσαν φιλανθρωπίαν ἡμῖν…». μέχρι δέ τά νεώτερα χρόνια. ἡ ἱστορική πολυωνυμία τῆς Κεφαλονιᾶς. Βάρνεκε ἒδωσε στά Συνέδριά μας ἱκανοποιητικές ἀπαντήσεις μέ βάση τίς πηγές.indb 19 12/12/13 6:30 PM . θά ὑπενθυμίσω. πού κυριαρχοῦσε ἡ ἒκπληξη τῶν πρώτων ἐντυπώσεων καί ἡ δικαιολογημένη δυσπιστία. καί μάλιστα ἂνευ ἑτέρου. Ἐπειδή ὃμως καί σέ κάποιους καί σήμερα εἶναι πιθανό νά πλανᾶται ἀκόμη αὐτό τό ἐρώτημα. Βάρνεκε στή συνέχεια. θά παρουσιάσω τίς ἰσχυρότερες θέσεις.

Πράξ. Καραβιδόπουλος ἀνέφερε μαρτυρίες ἀπό τό Θουκυδίδη. ὂχι ὃμως καί οἱ Κεφαλλῆνες! Ὀνομάζονται βάρβαροι γιά τό ἰδίωμα πού μιλοῦν ἐνδεχομένως καί ὂχι γιά τόν πολιτισμό τους…». 20 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Ὁ ἲδιος ὁ κ. Ἑπομένως οἱ κάτοικοι μιλοῦσαν μέν ἑλληνική.2). τήν ὁποία δέν καταλάβαιναν οἱ ἂλλοι … Σ’ αὐτή τήν περίπτωση θά πρέπει νά ἐπρόκειτο γιά διάλεκτο ἀποκλίνουσα ἀπό τή γνωστή στούς ναυαγούς κοινή. ἓνα λαό πού κατοικοῦσε στά Ἀθαμανικά ὂρη Prakktika_ApPavlos_111113. Πρβλ. Βέβαια ὁ κ. Ὁ κ. εἶναι ὃτι οἱ κάτοικοι τοῦ νησιοῦ ὀνομάζονται «βάρβαροι» (βλ. ἱστορικός Πολύβιος. ὃτι ὁ Συντάκτης τῶν Πράξεων τῶν Ἀποστόλων. ἀλλά μιά δύσκολα κατανοητή διάλεκτο». «βάρβαροι». Ὁ Καθηγητής Γ. ἓναν ἂνθρωπο. φαίνεται καί ἀπό τίς δηλώσεις τῶν ἂλλων. 28. οἱ Μολοσσοί ὀνομάζονται βάρβαροι. Ἐδῶ θά ἢθελα νά σημειώσω. συνεπῶς. Ἡ φράση. Warnecke ἀναφέρει χωρία ἀπό τόν Θουκυδίδη. δηλαδή ὁ ἓλληνας γιατρός Λουκᾶς. 5ος αίώνας (PG 78. Γαλάνης -καί αὐτός εἰδικός στήν Κ. ὃπως λέγει. Ὁ Καθηγητής Ἰωάννης Καραβιδόπουλος καί αὐτός τό 1993: «Ἓνα σημεῖο πού ὃλους μᾶς προβλημάτισε σ’ αὐτήν τήν ὡραία θεωρία τοῦ κ. Γαλίτης τό 1993 παρατηρεῖ: «Βάρβαρος εἶναι ἐκεῖνος –στήν ἑλληνική ἀρχαιότητα προφανῶς. εἲτε γιά ἰδιάζουσα διάλεκτο ἢ προφορά σέ ὁρισμένες περιοχές τῆς Ἑλλάδος». στά ὁποῖα οἱ Ἀμφιλοχεῖς.’Ι. Warnecke. Γι’ αὐτή τήν ἑρμηνεία τῆς λέξης «συνηγορεῖ ἐξ ἂλλου τό γεγονός. «βάρβαρος τήν γλῶτταν» ἦταν γνωστή στήν ἀρχαιότητα καί στά χριστιανικά χρόνια». Ἀλλά καί ὁ κ.πού μιλάει μία γλώσσα. Τίς ἲδιες περιοχές ὀνομάζει βαρβαρικές καί ὁ κατά πολύ μεταγενέστερος τοῦ Θουκυδίδη. μέ τήν ὁποία χαρακτηρίζονται οἱ κάτοικοι τοῦ τόπου τοῦ ναυαγίου (28. ὃτι στή διήγηση τῶν Πράξεων … «ἡ λέξη «βάρβαροι» προφανῶς δέν ἒχει ἀρνητική χροιά. οἱ Εὐρυτάνες.indb 20 12/12/13 6:30 PM . πού ὁμιλεῖ ἀκατανόητα». Ἡ ὁμοφωνία τῶν συνέδρων στό θέμα αὐτό.συμπλήρωσε: «Ἓνα ἂλλο σημεῖο.1408 Β). ὁ ὁποῖος χαρακτηρίζει βαρβάρους τούς κατοίκους τῶν περιοχῶν αὐτῶν.2 και 4). Αὐτό μᾶς δημιούργησε κάποια ἐρωτηματικά. ὃτι ὁ Θουκυδίδης στούς βαρβάρους τῶν δυτικῶν περιοχῶν τῆς Ἑλλάδας συμπεριλαμβάνει καί τούς Ἀθαμάνες. κατανοεῖ ὁπωσδήποτε κάποιες φράσεις τῶν κατοίκων τοῦ νησιοῦ. Βάρνεκε στό συνέδριο τοῦ 1999 εἶχε ἐπισημάνει. Ἰσίδωρου Πηλουσιώτη. εἶναι «ἡ λ. Διαθήκη. πού δημιουργεῖ πολλές δυσκολίες. ἀλλά χρησιμοποιεῖται μέ τήν ἀρχική ἒννοια τῆς λέξης καί χαρακτηρίζει.

Ἑπομένως καί γιά τόν τόνο τῆς φωνῆς καί τή διάλεκτο μποροῦσαν νά χαρακτηρισθοῦν ὡς βάρβαροι. Ἑπομένως οἱ Κεφαλονίτες. (Ὁ καθηγητής κ. χωριάτες. γιατί ἡ προφορά μας ἦταν καί ἐξακολουθεῖ νά εἶναι δύσκολη καί τραχειά. ὃτι τήν ὣρα πού ἒγινε τό ναυάγιο. ὃπως καί στούς Ρωμαίους. συνεπῶς. Πῆγαν οἱ ἂνθρωποι πού ζοῦσαν ἐκεῖ. Δέν ἀποκλείεται ὁ χαρακτηρισμός ὡς βαρβάρων τῶν κατοίκων τοῦ τόπου τοῦ ναυαγίου τοῦ Παύλου νά ὀφείλεται σέ μιά τέτοια ἀντίληψη». δυσνόητος).γελάω. Καί κάτι ἀκόμα: Οἱ Ρωμαῖοι πολίτες ὀνόμαζαν τούς μή Ρωμαίους πολίτες «βαρβάρους». Δέν ἦταν. Ὁ τρόπος τῆς λαλιᾶς μας εἶναι παράξενος.τήν δύναμιν τῆς φωνῆς (ἂρα γιά τή γλώσσα ὁ λόγος!). καί πού ἀσφαλῶς κάποιοι θά τό πῆραν εἲδηση. ὡς μή Ρωμαῖοι πολίτες καί μόνιμο ἀγκάθι στίς σχέσεις μέ τή Ρώμη. ὃμως. ὃπως κι οἱ Ἑβραῖοι τούς μή Ἑβραίους. Ἓνας τέτοιος χαρακτηρισμός ἀποδιδόταν πολύ εὒκολα σέ ἐπαρχιῶτες καί χωρικούς. Γι’ αὐτό καί πάντα ἀντιστέκονταν. Τό χωριό.indb 21 12/12/13 6:30 PM . Καί ἐξηγεῖται κάλλιστα μ’ αὐτήν τήν ἒννοια (…). Ὃταν πηγαίνω στήν Αἰτωλοακαρνανία καί ἀκούω τούς Ἀκαρνᾶνες νά μιλοῦν –μέ συγχωρεῖτε πού τό λέω. ἀγροίκους. τοῦ τί σημαίνει νά ἀποκαλεῖται κάποιος βάρβαρος. Ἀλλά καί οἱ Κύπριοι πῶς ἀκούονται. εἶναι ἀρκετά μεγάλη. Εἶναι τό Α΄ Κορ. Μή νομίζουμε. Γιά λόγους ἐπιστημονικῆς δεοντολογίας καί μόνο θά ἀναφέρω καί τή δική μου τοποθέτηση στό θέμα: «Οἱ κάτοικοι τῆς Κεφαλληνίας σ’ ὃλη τήν ἱστορική τους διάρκεια ἦταν βουνήσιοι. Ἡ ἐμπειρία μου. ἒσομαι τῷ λαλοῦντι βάρβαρος καί ὁ λαλῶν ἐν ἐμοί βάρβαρος» (=άκατανόητος. Συνεπῶς ὁ χαρακτηρισμός «βάρβαροι» εἶναι ἡ πρώτη ἐντύπωση τῆς στιγμῆς. ἒτρεξε ἡ «ἐλίτ» τῆς νήσου νά δεῖ τό συμβάν.11: «’Εάν μή εἰδῶ -γράφει ὁ Παῦλος. 21 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια (Τζουμέρκα). Prakktika_ApPavlos_111113. κι οἱ Ἓλληνες τούς μή Ἓλληνες. 14. εὒκολο νά ὑποταχθοῦν. ἀλλά καί ἐκεῖνοι γελοῦν μέ μένα τόν Κερκυραῖο. ὀρεινοί καί γι’ αὐτό τραχεῖς. ὃπως θά γινόταν καί σήμερα. Χρῆστος Βούλγαρης μίλησε γιά τούς δούλους τοῦ διοικητοῦ Ποπλίου). πού δεν μιλοῦσαν στά μεγάλα ἀστικά κέντρα τῆς ἐποχῆς ἐκείνης καί ἰδίως στήν Ἀθήνα. βρίσκεται στήν ἲδια περιοχή καί λέγεται Άθαμάνιο. Ἂλλωστε καί στό περιβάλλον τοῦ συντάκτου τῶν Πράξεων καί τοῦ Παύλου ὑπάρχει παρόμοια χρήση τοῦ ὃρου «βάρβαρος». ἀπό τό ὁποῖο κατάγομαι. ἦταν εὒκολο νά ὀνομάζονται «βάρβαροι» καί διότι δέν εἶχαν τά ἢθη τῆς Ρώμης». Ἐμᾶς τούς Ἠπειρῶτες ἀνέκαθεν μᾶς ἒλεγαν ἀμόρφωτους.

indb 22 12/12/13 6:30 PM . Περιττό νά τό πῶ. Παραθέτει δέ έκτενές ἀπόσπασμα ἀπό «Τό μουρτόριο τοῦ Κόντε Ρεστέλο» (Κεφαλλονίτικες ἱστορίες τοῦ Σπύρου Α. ἣλιε καί ζωή τῆς ζωῆς μου. 22 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Ἐκεῖνος ὃμως πού διέλυσε κάθε ἀμφιβολία γιά τήν πραγματική ἒννοια τοῦ «βάρβαρος» στίς Πράξεις. ὁ ὁποῖος εὐθαρσῶς εἶπε: «Τό μόνο τό ὁποῖο τολμῶ μετ’ αἰδοῦς νά συνεισφέρω. Καί αὐτή ἡ σύνδεσή της μέ τόν Ἀπόστολο Παῦλο ἂρχισε μέσα σέ μιά στιγμή μεγαλειώδους πολιτισμικῆς ἒξαρσης. πού ἐπέθανες καί μέ ἂφησες ἒρημη κι‘ ἀπροστάτευτη μές στήν κακία καί τή μοχθηρία τοῦ κόσμου ἀπάς στό ἂνθος τῆς νιότης μου. Καί ἡ φιλανθρωπία. ἓνας γλωσσικός ἰδιωματισμός κατά περιφερείας. γιά νά συνεχίσετε τήν κοινή πλέον προσπάθεια «γιά τό καλό τῆς Κεφαλονιᾶς». Prakktika_ApPavlos_111113. ἀποδοχή του καί προσφορά ἀγάπης στόν συνάνθρωπο. καί σήμερον ἐν πολλοῖς ἀκατανόητος. τούς προσέφεραν «οὐ τήν τυχοῦσαν φιλανθρωπίαν» (28. πού πρωτοσυνάντησαν τούς ναυαγούς καί πού δέν ξέρουμε ἀκριβῶς σέ ποιό μέρος τοῦ πληθυσμοῦ ἀνῆκαν. καί ὂχι μέ τό ξίφος»! Αὐτό ἰσχύει καί γιά τή σημερινή Κεφαλονιά. καί ἢδη ὃλο χάνεται. ἦταν ὁ λόγιος καί εὐφυολόγος κεφαλονίτης κ.». Ὃπως ἒλεγε ὁ συμπατριώτης σας ριζοσπάστης βουλευτής Γεώργιος Τυπάλδος- Ίακωβάτος στήν ἑλληνική Βουλή τό 1880: «Διά τοῦ πολιτισμοῦ πρέπει νά τά πάρωμεν ὃλα. ἀκόμη δέ περισσότερον μεταξύ τῶν ξένων…». Τσίτσου μου. γατζία καί τζατζαμίνι τῶν Κεφαλλονήτονε. Γερ. τί ἦταν ἐφκιό τό κάζο. ὃτι τό προσφερόμενο ἀπό τόν Ἓλληνα σ’ ὃλο τόν κόσμο καί σέ κάθε ἱστορική μας περίοδο εἶναι ὁ πολιτισμός. μεταξύ τῶν ἂλλων Ἑλλήνων. μετά τήν ὁλοκλήρωση τοῦ παραθέματος … ἒπεσε τό χειροκρότημα! Ὁ κ. Ἀξιότιμοι Τοπικοί Ἂρχοντες. μέ τήν παρέμβασή του. παίρνετε τή σκυτάλη ἀπό τόν ἐκκλησιαστικό χῶρο. ὡς ὑποδοχή τοῦ ἂλλου. καί εὒκρατο κλίμα. Σκιαδαρέση): «Ἡ σιόρα Μπεμπέκα ἒκλαιε καί ἐδερνότουνε ἀπάς τό λείψανο τοῦ ἀντρός της. Σταματᾶτος. Πιστεύω ὃτι συμφωνοῦμε ὃλοι στό γεγονός. πού μοῦ ‘καμες τῆς ψημένης. Σταματᾶτος. 6. γιά νά ἐπαναλάβω τή φράση τῶν προκατόχων σας τήν περίοδο τῶν πρώτων Συνεδρίων. λοιπόν. Ἀφέντη μου. Οἱ «βάρβαροι». ἒδειξε τή διαχρονικότητα τοῦ χαρακτηρισμοῦ αὐτοῦ τῶν Κεφαλλήνων. Σέ ἐντελῶς ἀνανεωμένο. καί μέ θετικότερες προϋποθέσεις.2). εἶναι ὃτι στήν Κεφαλληνία ὑφίσταται.

Μέ σημαία τόν Ἀπ. Προστάτη μας. ἐνῶ ἒβλεπαν τόσα θαύματα ἀπό τούς Ἀποστόλους. προσφέρεται ὡς ἀφετηρία γιά περαιτέρω σκέψεις καί διεργασίες. ὃπως μέ τόν μόνιμο. καί ὃλους τούς συμπάσχοντες μ’ αὐτόν ναυαγούς. Ὁ Παῦλος ἂνοιξε τήν παράδοση στήν ὑποδοχή καί φιλοξενία στήν Κεφαλονιά διακεκριμένων Ξένων. τοσαῦτα ὁρῶντες θαύματα. κάτι πού ἀναπτύσσεται στήν ἐποχή μας καί στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος καί κυρίως τῆς Ρωσίας. ὣστε ἡ Κεφαλληνία νά ὠφεληθεῖ ποικιλότροπα ἀπό τήν ἐδῶ παρουσία του. Μπορεῖ οἱ σημερινοί σας «ξένοι» νά μήν ἒρχονται ὡς ταλαιπωρημένοι καί ἐξαντλημένοι ναυαγοί. φωτιστής ἐν Χριστῷ τοῦ Νησιοῦ μας. καί μόνο γιά τή συμφορά τους. 18) νά φιλοξενήσει τόν Θεό. Ἂγγλοι καί Ἀμερικανοί. Ὁ Ἀπ. [Οἱ μέν Ἰουδαῖοι.χ. Ξένος ἦταν γιά τήν Κεφαλονιά ὁ Παῦλος. φιλάνθρωποι ἦσαν». περιέλαβαν καί τήν Κεφαλονιά στούς σταθμούς τῶν ἱεραποστολικῶν περιοδειῶν τοῦ Παύλου. ἀπό τόν 16ον αἰώνα. Χρειάζεται ὃμως ἑνότητα Πολιτείας καί Ἐκκλησίας. τούς ἀντιμετώπισαν φιλάνθρωπα»]. ὃπως ξένος. τούς κατεδίωκαν καί τούς ἒδιωχναν΄ οἱ βάρβαροι ὃμως (τῆς Μελίτης). ἢλαυνον΄ οἱ δε βάρβαροι. μετά ἀπό αἰῶνες. ἐδίωκον. 23 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια εἶναι τό κύριο πολιτισμικό στοιχεῖο τῆς ἑλληνορθόδοξης παράδοσής μας. Παῦλος.indb 23 12/12/13 6:30 PM . Παῦλο –δίπλα στόν ἃγιο Γεράσιμο. ἐνῶ δέν εἶχαν δεῖ ἀκόμη τίποτε. οὐδέν θεασάμενοι ἀπό μόνης τῆς συμφορᾶς. κεφ. μέ βάση τό πέρασμα τοῦ ’Απ. θά εἶναι ὁ νέος Παῦλος τῆς παράδοσής μας. Παῦλο. μέ ὀργανωμένα ταξιδιωτικά προγράμματα. Prakktika_ApPavlos_111113. τόν «θρησκευτικό τουρισμό». Σέ συνεργασία μέ τήν Ἐκκλησία ἡ Τοπική Αὐτοδιοίκηση τῆς Νήσου μπορεῖ νά προαγάγει λ. Ἢδη Γερμανοί. Παύλου ἀπό τό νησί καί τήν ταύτιση πλέον τῆς Κεφαλληνίας μέ τήν Μελίτη. ἡ Κεφαλονιά φιλοξένησε τόν Ἀπόστολο Παῦλο καί τόν Ἓλληνα Εὐαγγελιστή Λουκᾶ. ζητεῖ νά βρεῖ ἀνταπόκριση στίς τρέχουσες ἀνάγκες του καί φιλανθρωπία-ἀνθρωπιά. καί ὑπό τίς καλύτερες συνθῆκες. τόν συνοδό του. Ἂν ὁ Ἀβραάμ ἀξιώθηκε (Γεν. πρῶτα γιά νά ἀναπτυχθεῖ μία ὀρθή πνευματική σχέση μέ τόν Ἀπ.ἂς εἶναι καί ἡ σημερινή Κεφαλονιά μιά μόνιμη άνοικτή ἀγκαλιά πρός τόν κόσμο. Εἶσθε πολύ ἱκανότεροι ἐμοῦ νά συλλάβετε σχέδια καί στόχους καί νά ἐπιτύχετε τήν πραγμάτωσή τους. Κάθε ξένος ὃμως. Παρατηρεῖ μάλιστα στό σημεῖο αὐτό ὁ ἱερός Χρυσόστομος: «Οἱ μέν Ἰουδαῖοι. ὁ ὃσιος Γεράσιμος Νοταρᾶς (+1579). τόν ἃγιο Γεράσιμο.

Δήμητρα Μαλαίνου. νά τόν καταδικάσει σέ ἓνα δεύτερο ναυάγιο. π. Μεταλληνός: Προχωρούμε.. ἱστορικά καί ἐπιστημονικά κατοχυρωμένο. χρησιμοποιώντας τό ὂνομα τοῦ Παύλου –καί τῆς εὐχόμεθα νά συνεχίσει τή σχέση της μαζί του. Paul”. the second in the time of Apollonios Rhodios in the 3rd century B. The recorded papers of the lectures given by numerous scientists and theologisians are published in several volumes and occupy more than one thousand pages. The fact that Cefalonia is the unique testified early Christian community between the Aegean sea and Italy is of special importance. Έχει γραφεί στα Αγγλικά. 24 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Τό ἒργο αὐτό εἶναι δικό σας. ἀδιαφορώντας γιά τόν Ἀπ. Paul was shipwrecked is named in the Acts of the Apostles <Melite>.D. Γ. (Μή γένοιτο!).indb 24 12/12/13 6:30 PM .C. καί ἒχετε κάθε δικαίωμα. I have not the time today to repeat all the results which demonstrates the information contained in chapters 27 and 28 of the Acts of the Apostles relate clearly to the island of Cefalonia and only to Cefalonia. νά τό ἀναλάβετε. The first being in the time of Hesiod in the 7th century B.D. In the meantime the scientist have already found four pieces of evidence that the island of Cefalonia or at least her south – western part was called <Melite> in antiquity... Το έχει μεταφράσει η κ. the unique island of St.C. Παῦλο. Δ. Prakktika_ApPavlos_111113. ἐπιτυγχάνει τόσα. the third is the Acts of the Apostles in the 1st century A.δέν μπορεῖ ἡ Κεφαλονιά. ναυαγώντας ὃμως ἒτσι καί αὐτή μαζί του. his eminence Spyridon and of the venerable father professor Georgios Metallinos several symposia on the subject of Saint Paul in Cefalonia have taken place. η οποία και θα μας το αναγνώσει. Heinz Warnecke Due to the engagement of the apostolic bishop. Ὃταν ἡ Μάλτα. Ένα σύντομο κείμενο θα μας αναπτύξει ο Καθηγητής Warnecke. μέ μιά ἀστήρικτη περί Παύλου παράδοση. “Cefalonia. and finally in the time of Prokopios in the 6th century A. The island where St.

C.C.. the king of Lesbos.. The historical relations between the island of Cefalonia and Lesbos lie way way back in the early greek times. Paul was shipwrecked on his way to Rome in the island of Lesbos. and the territory of the old town stretches over the landscape of Livatho on those coast St. This is the reason that the cefalonian town <Krane> changed its coinage. Heinrich. and the westfalian addot Ludolf von Suchen. At the beginning of the Roman Empire the town issued coins which have on the one side the full written greek town name KRANIOI and on the other side the mintstamp of the lesbian town <Mytilene>. Due to the roman war of conquest and the roman civil war in the first century the town was depopulated and was newly founded by the Romans at the end of the 1st century B. which were called the<Vetus Latina>. However the old roman sources from the first centuries A. Today I want to introduce you to another important discovery. More important is the knowledge that the cult of Apollo – Eresios Prakktika_ApPavlos_111113. Paul was shipwrecked is named <Melite>. especially in the reports of the pilgrimages of the Duke of Saxony. because the island does not lie anywhere near his recorded itinerary. 25 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια In addition there is evidence from the medieval times that Cefalonia was the <Melite> where St. also for the whole island of Lesbos in the north – east of the Aegean sea. <Mytilene> is referred to in capital letters as MY: in addition the head of the goodness Apollo with a garland and the lyre appeared on the coins. Paul was shipwrecked. I just said that in the old greek sources the place where St.D. But it is impossible ths St. don’t mention the name <Melite>. We did not know why the name <Mytilene> was used by the Romans instead of <Melite>. they call St. However for the toponym <Mytilene> the island of Cefalonia offers an explanation. Paul’s island <Mytilene>. The cefalonian capital in antiquity was called <Krane>. This was until know unintelligible because <Mytilene> was in the antiquity the name of the capital of the island of Lesbos and since the 3rd century B. Already the Homeric Odyssey speaks about hereditary quarrel between the kephallenian king Odysseus and Philomeleides. Paul was shipwrecked.indb 25 12/12/13 6:30 PM .

26 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ was only celebrated on the islands Cefalonia and Lesbos and perhaps the famous Apollo – Eresios originates from Cefalonia. which show the head of Apollo and the monogram of <Mytilene>. Paul is named <Mytilene>. Because the different names given in the old greek and early roman sources where St. thus in the time of Jesus and St.western area of Cefalonia. In the last two centuries Malata profited greatly from the pilgrimages and the devotional trade. Paul. Paul was shipwrecked in Cefalonia but specifically about the question how the world will be informed about the fact and how the hospitable island of Cefalonia and her population can benefit from the fact tha Cefalonia is the undisputed island of St. Paul was shipwrecked on their small island. every year however 150. namely the south . John affirmed that St. Yet the island of Malta is much smaller than Cefalonia and only a barren rock in the sea.indb 26 12/12/13 6:30 PM . Nevertheless the knights of St. Paul was shipwrecked in Cefalonia and not in Malta offers a plausible explanation as to why the early roman scripts of the <Vetus Latina> the island of St. Only the fact ths St. The majority of the Germans visitors are not there for religious reasons but they visit the island because Prakktika_ApPavlos_111113. However.000 Germans travel to Malta and nearly the same number of Germans visit the island by cruise ships each year. the south – west part of Cefalonia was also named by the Romans <Mytilene>. Paul was shipwrecked in Malta. And this new knowledge is of particular ecumenical importance. are an circumstantial evidence that at the beginning of the Roman Empire. The people from the island of Malata made a big business of saying that St. Paul in any way. The purpose of this conference today is not to find more arguments that St. Paul was shipwrecked designates the same place. And it is remarkable that at that time for example also the British theologians did not believe this. The important historical document in which the Christian Emperor Charles V gave the island of Malta to the order of St. they changed their opinion when Malta became a British colony. The roman coins of the cefalonian town <Krane>. Paul. John does not refer to St.

έχει ιδιαίτερη σημασία. A tourism campaign must not be expensive but it should be lasting. Paul. let’s visit the holy island of Malta. It’s a sign of province that we have in Cefalonia now a dynamic Head of Tourism. που παρουσιάστηκαν στα Συνέδρια αυτά από πλήθος επιστημόνων και θεολόγων. the Apostle of Nations”. Because St. he holds the title <Apostle of Nations>. Το γεγονός ότι η χριστιανική κοινότητα της Κεφαλληνίας είναι η μοναδική και αρχαιότερη ανάμεσα σε Αιγαίο και Ιταλία. I believe and hope that he is the right manin the right position.indb 27 12/12/13 6:30 PM . Παύλου στην Κεφαλληνία. Evangelos Kekatos. Mr. Οι επιστημονικές εργασίες. 27 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια Malta has the label of being the island of St. so that everybody is in no doubt that Cefalonia is the true historical island of St. And we must realize this enormous potential now. Paul unites the nations around the Mediterranean sea in Christianity. so that Cefalonia and its people will benefit in the 21st century from the three months that tha apostle Paul took refuge and was welcomed on this holy island nearly 2000 years ago. but the very beautiful island of Cefalonia. Σήμερα δεν έχω το χρόνο να επαναλάβω τα συμπεράσματα που καταδεικνύουν ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στα Κεφ. Παύλος ονομάζεται στις Πράξεις Prakktika_ApPavlos_111113. Paul. «Κεφαλληνία. Now we know. Το νησί όπου ναυάγησε ο Απ. 27 και 28 των Πράξεων των Αποστόλων σχετίζονται ξεκάθαρα μόνο με το νησί της Κεφαλληνίας. So a lot of germans associations suggest. Paul. So for example. το μοναδικό νησί του Αποστόλου Παύλου». έχουν εκδοθεί σε αρκετούς τόμους και αριθμούν πάνω από χίλιες σελίδες. it would not be expensive to give the airport of Cefalonia the name “St. Paul. Heinz Warnecke Χάρις στην αφοσίωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σπυρίδωνος και του σεβάσμιου πατρός και καθηγητού Γεωργίου Μεταλληλού έχουν διεξαχθεί αρκετά Συνέδρια σχετικά με το θέμα του Απ. Paul is not Malta. the true island of St. As a result immediately it would be well known that Cefalonia and only Cefalonia is the holy island of St. and this apostolical island offers enormous tourism potential.

αιώνες στις παλιές ρωμαϊκές πηγές.Το δεύτερο στην εποχή του Απολλώνιου Ρόδιου.Παύλος. τον 3ο αιώνα π. Συγκεκριμένα στα πρακτικά των προσκυνημάτων του Δούκα της Σαξονίας Ερρίκου και του ηγούμενου της Βεστφαλίας Ludolf von Suchen. στη Vetus Latina. Επιστήμονες έχουν ήδη βρει τέσσερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κεφαλληνία ή τουλάχιστον το νοτιοδυτικό τμήμα της ονομαζόταν <Melite> στην αρχαιότητα. Όπως προείπα. Όμως είναι αδύνατο να ναυάγησε ο Απ.Χ. τον 7ο αιώνα π.Χ. δεν ονομάζεται <Melite> το νησί του Απ. Επίσης. 28 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ των Αποστόλων <Melite>. Στην αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η πόλη είχε εκδώσει νομίσματα τα οποία στη μια πλευρά είχαν γραμμένο ολόκληρο το όνομα της ελληνικής πόλης KRANIOI και στην άλλη πλευρά Prakktika_ApPavlos_111113. στις αρχαίες ελληνικές πηγές το μέρος όπου ναυάγησε ο Απ. Εξαιτίας της ρωμαϊκής κατοχής και του ρωμαϊκού εμφύλιου πολέμου τον 1ο αιώνα π. Για τον παραπάνω λόγο η πόλη <Krane> άλλαξε το νόμισμά της. το νησί της Κεφαλληνίας προσφέρει μια εξήγηση όσον αφορά το τοπωνύμιο <Mytilene>.Χ. Το τρίτο στις Πράξεις των Αποστόλων τον 1ο αιώνα μ. Σήμερα θα ήθελα να σας παρουσιάσω άλλη μια σημαντική ανακάλυψη. Το πρώτο στοιχείο αναφέρεται στην εποχή του Ησιόδου. Στην αρχαιότητα η πρωτεύουσα της Κεφαλληνίας ονομαζόταν <Krane> και τα σύνορα της παλιάς πόλης εκτείνονταν πέρα από τη Λειβαθώ. Παρόλα αυτά. στης οποίας την ακτή ναυάγησε ο Απ.. η πόλη ερημώθηκε και επανιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στα τέλη του 1ου αιώνα π.indb 28 12/12/13 6:30 PM .Χ.Χ. Όμως στους πρώτους μ. Πάυλος ονομάζεται <Melite>. υπάρχουν στοιχεία και από το μεσαίωνα σύμφωνα με τα οποία η Κεφαλληνία είναι η <Melite> όπου ναυάγησε ο Απ. Παύλος. και τέλος το τέταρτο στην εποχή του Προκοπίου τον 6ο αιώνα μ. Παύλος στο νησί της Λέσβου κατά το ταξίδι του προς τη Ρώμη αφού το νησί δεν βρίσκεται κοντά στο καταγραμμένο δρομολόγιο..Χ.Χ.. Κι αυτό γιατί <Mytilene> ήταν το όνομα της πρωτεύουσας του νησιού της Λέσβου στα βορειοανατολικά του Αιγαίου. Μέχρι σήμερα παρέμενε ακατανόητο γιατί οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το όνομα <Mytilene> αντί του ονόματος <Melite>. Παύλου αλλά <Mytilene>.

έχει σαν στόχο να βρει τρόπους για το πώς ο κόσμος θα ενημερωθεί για το συγκεκριμένο γεγονός. Παύλος ναυάγησε στο νησί τους. στα νομίσματα εικονιζόταν και το κεφάλι του θεού Απόλλωνα με στεφάνι και λύρα. Επιπλέον. Παύλος ναυάγησε στην Κεφαλληνία. Ήδη στην Οδύσσεια ο Όμηρος αναφέρεται σε μια κληρονομική διαμάχη ανάμεσα στο βασιλιά της Κεφαλληνίας Οδυσσέα και τον Φιλομηλείδη το βασιλιά της Λέσβου. Παύλος ναυάγησε στην Κεφαλληνία και όχι στη Μάλτα προσφέρει μια πειστική εξήγηση για το λόγο που στα πρώτα ρωμαϊκά χειρόγραφα της <Vetus Latina> το νησί του Απ. χρονολογείται από τα πρώτα ελληνικά χρόνια. Το ιστορικό ντοκουμέντο σύμφωνα με το οποίο ο Χριστιανός αυτοκράτορας Κάρολος ο Ε΄ ανέθεσε τη διοίκηση του νησιού της Μάλτας στον Prakktika_ApPavlos_111113. Οι κάτοικοι της Μάλτας έχουν κερδίσει πολλά με το να ισχυρίζονται πως ο Απ. αλλά και για το πώς το φιλόξενο νησί της Κεφαλληνίας και οι κάτοικοί της θα ωφεληθούν από το ότι η Κεφαλληνία είναι το αδιαφιλονίκητο νησί του Απ. Η ιστορική σχέση μεταξύ των νησιών της Κεφαλληνίας και της Λέσβου. 29 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια το μονόγραμμα της λεσβιακής πόλης <Mytilene>. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι ο Απόλλων – Ερέσιος λατρευόταν μόνο στα δυο αυτά νησιά και ίσως να είχε τις ρίζες του στην Κεφαλληνία. η Νοτιοδυτική πλευρά της Κεφαλονιάς ονομαζόταν και <Mytilene> από τους Ρωμαίους. Μόνο το γεγονός ότι ο Απ. το οποίο αποτελείται από τα κεφαλαία γράμματα ΜΥ. Παύλου. Τα ρωμαϊκά νομίσματα της Κεφαλονίτικης πόλης <Krane> τα οποία εικονίζουν το κεφάλι του Απόλλωνα και το μονόγραμμα της <Mytilene> αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο του ότι στην αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας . Βέβαια ο σκοπός του σημερινού Συνεδρίου δεν είναι να βρει περισσότερα επιχειρήματα για το ότι ο Απ. Αυτή η νέα γνώση έχει ιδιαίτερη οικουμενική σημασία γιατί τα διαφορετικά ονόματα. Αλλά πιο συγκεκριμένα. που έχουν καταγραφεί στις αρχαίες ελληνικές και πρώτες λατινορωμαϊκές πηγές για το πού ναυάγησε ο Απ. Παύλου. δηλαδή την εποχή του Ιησού και του Απ. καταδεικνύουν ότι πρόκειται για το ίδιο μέρος - τη νοτιοδυτική πλευρά της Κεφαλληνίας.indb 29 12/12/13 6:30 PM . Παύλου ονομάζεται <Mytilene>. Παύλος.

Έτσι. Prakktika_ApPavlos_111113. Τώρα όμως. Παύλο σε καμιά περίπτωση. ο Απόστολος των Εθνών». τον κ. Εντούτοις. Παύλου. είναι αξιοσημείωτο ότι εκείνη την εποχή οι βρετανοί θεολόγοι δεν το πίστεψαν. Αμέσως θα γινόταν γνωστό ότι η Κεφαλληνία και μόνο η Κεφαλληνία είναι το ιερό νησί του Αποστόλου Παύλου. Βέβαια. λοιπόν. όταν η Μάλτα έγινε βρετανική αποικία άλλαξαν γνώμη. Πιστεύω και ελπίζω πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. 30 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Αγ. Η πλειοψηφία των Γερμανών επισκεπτών δεν επισκέπτεται το νησί για θρησκευτικούς λόγους. οι ιππότες του Αγ. για παράδειγμα. Όμως.indb 30 12/12/13 6:30 PM . Τους τελευταίους δυο αιώνες η Μάλτα έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από τα προσκυνήματα και από το θρησκευτικό εμπόριο. ώστε η Κεφαλληνία και οι κάτοικοί της να επωφεληθούν στον 21ο αιώνα από τους τρεις μήνες κατά τους οποίους ο Απ. Αυτό το αποστολικό νησί προσφέρει ένα τεράστιο τουριστικό δυναμικό το οποίο και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε τώρα. Παύλος ενώνει τα νησιά γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα με το Χριστιανισμό. εντούτοις 150000 Γερμανοί ταξιδεύουν στη Μάλτα κάθε χρόνο και σχεδόν ο ίδιος αριθμός Γερμανών επισκέπτονται το νησί με κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο. έχει τον τίτλο Απόστολος των Εθνών. Παύλος βρήκε καταφύγιο και έγινε ευπρόσδεκτος σε αυτό το ιερό νησί πριν περίπου 2000 χρόνια. Η τουριστική καμπάνια δε χρειάζεται να είναι ακριβή αλλά να έχει διάρκεια. αλλά επειδή η Μάλτα θεωρείται το νησί του Απ. γνωρίζουμε ότι το πραγματικό νησί δεν είναι η Μάλτα αλλά το πανέμορφο νησί της Κεφαλληνίας. Ιωάννη δεν αναφέρεται στον Απ. έτσι ώστε κανένας να μην αμφιβάλλει ότι η Κεφαλληνία είναι το πραγματικό ιστορικό νησί του Απ. δε θα κόστιζε να ονομαστεί το αεροδρόμιο της Κεφαλληνίας: «Απόστολος Παύλος. Αποτελεί Θεία Πρόνοια το ότι τώρα έχουμε στην Κεφαλληνία έναν δυναμικό και κοσμοπολίτη Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού. Παρόλο που το νησί της Μάλτας είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό της Κεφαλληνίας και δεν είναι παρά ένας άγονος βράχος. Ευάγγελο Κεκάτο. Παύλου. Ιωάννη επιβεβαίωσαν ότι ο Απ. πολλές γερμανικές οργανώσεις προτείνουν μια επίσκεψη στο ιερό νησί της Μάλτας. Επειδή ο Απ. Έτσι. Παύλος ναυάγησε στη Μάλτα.

Είναι μεγάλο γεγονός. Μεταλληνός: Ο κ. Μπορεί να διατείνονται. ούτε έχουμε οι Έλληνες το κέφι και την δύναμη να επιτύχουμε κάτι τέτοιο. σχετίζεται μέσω της λατρείας με την Κεφαλληνία. είναι ιστορικό. αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Τούρκοι και όποιοι άλλοι ότι το Βυζάντιο είναι δικό τους. και το σπίτι εδώ στην Πεσσάδα. Τα κείμενα του κ. εντελώς αφιλοκερδώς. και γι΄ αυτό το λέγω. Prakktika_ApPavlos_111113. η οποία είναι επιστημονική εμμονή. το πρόβλημα δεν είναι αν εκείνοι θέλουν το Βυζάντιο. στηρίζεται δηλαδή σε συγκεκριμένες θέσεις. π. Warnecke είναι πολύ μεγαλύτερα και δημοσιεύθηκαν στο γερμανικό πρωτότυπο και σε ελληνική μετάφραση του κ.λπ. Δ. Warnecke. Γι΄ αυτό νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία ο λόγος του. Νομίζω δεν έχουμε δικαίωμα εμείς να παραθεωρούμε εκείνα τα οποία αυτός υποστηρίζει. με το έτσι θέλω. Η λατρεία είναι κιβωτός του ελληνισμού σε όλες τις περιόδους δουλείας και δυστυχίας. από ό. Μπρανγκ.τι συμπεραίνω εκ των προτέρων. το λέω πάλι. συνεργάτης και αυτός εις την προσπάθειά μας. Δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Θεολογία» και στο περιοδικό «Γρηγόριος Παλαμάς» αντίστοιχα. Το θέμα δεν είναι. το πρόβλημα είναι αν εγώ ξέρω και προβάλλω τη σχέση μου την ιστορική με το Βυζάντιο. Γ. 31 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια Μετά την ομιλία του κ.indb 31 12/12/13 6:30 PM . Warnecke. Αγόρασε το οικόπεδο και έχτισε με ίδια έξοδα το σπίτι αυτό από αγάπη πλέον στην Κεφαλονιά με την οποία συνέδεσε τη ζωή του. να προβληθεί κάτι. κάποιοι νόμισαν ότι του χαρίσανε οικόπεδο κ. Warnecke. Κεκάτος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. διότι οι προϊστάμενοι και συνεργάτες του του ανέθεσαν αυτή τη θέση και πιστεύουμε ότι θα κάνει πολλά στην κατεύθυνσή του μέσα στο πνεύμα του κ. κανένα δικαίωμά μας. Σπυρίδων Πετεινάτος εκ μέρους του χώρου της Ιεράς Μητροπόλεως θα μας μιλήσει για το θέμα: “Η σχέση του Αποστόλου Παύλου με την Κεφαλληνία στην Λειτουργική Πράξη της Εκκλησίας”. Ο Πανοσιολογιώτατος π. αλλά χωρίς να κερδίζει υλικά κάτι. Θα δούμε λοιπόν πώς ο Απόστολος Παύλος. το μόνο που του μένει είναι η χαρά της έρευνας. Βλέπετε την εμμονή του κ. όπως λέμε.

του Αγίου Παναγή του Μπασιά. Μια σοβαρή επιστημονική έρευνα. Εκπρόσωποι των αρχών της νήσου. ειδικούς επιστήμονες. πώς Prakktika_ApPavlos_111113. τώρα είναι και το νησί του Ενδόξου Αποστόλου Παύλου. Όμως. Πολυσέβαστοί μου συμπρεσβύτεροι. Η διοργάνωσις διεθνών επιστημονικών Συμποσίων και Ημερίδων από την πρώτη στιγμή είναι οι υπεύθυνες και σοβαρές κινήσεις της τοπικής Εκκλησίας μας.κ. 32 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Πανοσιολ. δηλαδή του γεγονότος του ναυαγίου του Αποστόλου Παύλου στην Κεφαλονιά.indb 32 12/12/13 6:30 PM . μολονότι δοκίμασε δεσμά. Γεράσιμε. του Αγίου Ανθίμου του Κουρούκλη. αποδείξεων και επιχειρημάτων που συνθέτουν και οριστικοποιούν αυτή τη θεωρία. Ως μέγα μήνυμα αντήχησε η θεωρία του Καθηγητού Χάϊντς Βάρνεκε. αντήχησε λοιπόν στα αυτιά του ποιμένος της και με την ευλογία του έγινε η έναρξις για την υπεύθυνη και σοβαρή επεξεργασία όλων των αδιάσειστων στοιχείων που υπήρχαν στα χέρια επιστημόνων. θεολογικός σεισμός. Το νησί του Αγίου Γερασίμου. που. εκήρυξε άφοβος σε κάθε ευκαιρία. των Αγίων Γρηγορίου. Σπυρίδων. το «σκεύος» αυτό της «εκλογής» του Κυρίου. υπείκοντας στο θείο κέλευσμα «τέθεικά σε εις φως εθνών του είναι σε εις σωτηρίαν έως εσχάτου της γης». ούτε δεσμά τον κρατούσαν. στο κατόπιν αυτών των Συνεδρίων. και επομένως το κεφάλαιο των Συνεδρίων ανήκε σε άλλους κοπιάσαντας. Αρχιμ. άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας της Μητροπόλεώς μας και η μία ευλογία διαδέχεται την άλλη. Γεώργιε. «το Ευαγγέλιον της Χάριτος του Θεού» και «εβάστασε το όνομα» του Κυρίου Ιησού «ενώπιον εθνών και βασιλέων». θλίψεις και δάκρυα. ένας πνευματικός. Κυρίες και Κύριοι. Σπυρίδων Πετεινάτος: Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα της Αποστολικής Ιεράς Μητρο- πόλεως Κεφαλληνίας κ. Αιδεσιμολογιώτατε και Καθηγητά του Πανεπιστημίου π. Σεμνύνεται ιδιαίτερα ολόκληρος ο Ελλαδικός χώρος για το μεγάλο Απόστολό του Παύλο. «ήνοιξε τοις έθνεσι θύραν πίστεως» και. θα μου επιτρέψετε εν συντομία να αναφερθώ στην πορεία της θεωρίας. του Αγίου Ανδρέου. Θεοδώρου και Λέοντος. της Αποστολικότητος της Εκκλησίας μας. εφ΄ όσον εφθάσαμε στο αδιαμφισβήτητο σημείο ότι. π. Άγιε Πρωτοσύγκελλε της Μητροπόλεώς μας π. η Μελίτη των Πράξεων είναι η Κεφαλληνία.

33
Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια

δηλ. θα εφαρμοστεί η θεωρία, στην λειτουργική ζωή της Τοπικής
Εκκλησίας.
Η Μητρόπολή μας δεν θα μπορούσε να πράξει καμμία κίνηση
χωρίς την άδεια, επιβεβαίωση και συμμετοχή διά επισήμων
επιστολών του Οικουμενικού μας Πατριάρχου και της Ιεράς
Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από του Μακαριστού
Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, όπως στη συνέχεια και
του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου,
ο οποίος πάντοτε θερμός με το γεγονός, ο ίδιος επισκέφθη το
νησί μας και συμμετείχε σε επιστημονικό Συνέδριο το έτος 1999
και ετέλεσε κατά την εδώ επίσκεψή του, τα θυρανοίξια του Ιερού
Ναού επ΄ ονόματι του Αποστόλου Παύλου στην Πεσσάδα, καθώς
και τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου με την επωνυμία
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» που ευρίσκεται
στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας –
Αναλήψεως Αργοστολίου, ένα ακόμη έργο που έχει την σφραγίδα
του Μητροπολίτου μας, και πολύ ευφυές εκ μέρους του η απόδοση
του ονόματος του Αποστόλου, αλλά έως και του σημερινού
Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο οποίος παρακολουθεί τα
γεγονότα με πολύ ενδιαφέρον.
Ο Μητροπολίτης μας πάντοτε με σύνεση, σεβόμενος την
Προϊσταμένη αρχή του, δεύτερη πράξις του, αποστέλλει σχετικήν
Εγκύκλιον προς τους Ιερείς και τον φιλόχριστον λαόν για να
επιστεγάσει και δώσει οδηγίες μνημόνευσης του ονόματος του
Αποστόλου των Εθνών και δικού μας πια, ΠΑΥΛΟΥ, ως Ιδρυτού
και της δικής μας Εκκλησίας, εφ΄ όσον διέμεινε και εκήρυξε τον
Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, σε
όλες τις ακολουθίες: «Του αγίου ενδόξου αποστόλου Παύλου
του Ουρανοβάμονος, του και Ιδρυτού της Εκκλησίας της νήσου
ημών», και τοιουτοτρόπως ο θείος Παύλος, ο Φωτιστής των
Ελλήνων, αναδεικνύεται πλέον ως ο Φωτιστής και των δι΄ αυτού
φωτισθέντων Κεφαλλήνων.
Ο Θεός ευλόγησε το έργο του Ουρανοβάμονος Αποστόλου και
των συνεργατών του ώστε «ο Κύριος διήνοιξε την καρδίαν «των
Κεφαλλήνων» προσέχειν τοις λαλουμένοις υπό του Παύλου»
και αυτοί αναγνωρίζοντας ότι αυτός «αληθείας και σωφροσύνης

Prakktika_ApPavlos_111113.indb 33 12/12/13 6:30 PM

34
Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ

ρήματα αποφθέγγεται», αποδέχθηκαν το σωστικό του κήρυγμα
και καθαρισμένοι από «την παλαιάν ζύμην» βαπτίστηκαν στο
όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διότι ο
Μεγάλος Απόστολος εργάσθηκε σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν
με ζήλο, σύνεση, αποφασιστικότητα αλλά και δυσκολίες πολλές.
Όπως ο ίδιος γράφει, εκήρυξε το Ευαγγέλιο «εν ασθενεία και εν
φόβω και εν τρόμω πολλώ», πολλές φορές πεινώντας, διψώντας,
ραπιζόμενος και διαρκώς μετακινούμενος από τόπου εις τόπον.
Η Εκκλησία, να σκεφθούμε ότι, σ΄ αυτόν τον όλλοτε διώκτην
και τώρα μέγα κήρυκα απέδωσε τον τίτλον του «Πρώτου μετά
τον Ένα».
Και η αναφορά εις τα Δίπτυχα, το επίσημο βιβλίο της Εκκλησίας
μας, υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελεί
επίσημη αναγνώριση από την Εκκλησία μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας σε συνεργασία με
την επιτροπή του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Πεσσάδος
είχε την πεφωτισμένη γνώμη και έχει καθιερώσει Πανηγυρικόν
Αρχιερατικόν Εσπερινό κατά την 17ην Αυγούστου κατ΄ έτος, την
σημερινή δηλαδή, ως επέτειον ημέρα της θεμελιώσεως του Ιερού
αυτού Ναού. Άλλωστε ο Ναός αυτός αποτελεί τη συνέχεια των
δύο παλαιοχριστιανικών Ναών του Αποστόλου που υπήρχαν εκεί,
των αρχαιοτέρων της Δυτικής Ελλάδος.
Απαραίτητο στοιχείο της λειτουργικής πράξης του Εσπερινού
πάντοτε η συμμετοχή ομιλητού, περισσότερον του Καθηγητού
μας και αγαπητού Αιδεσιμολογιωτάτου π. Γεωργίου Μεταλληνού,
ώστε δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο γεγονός και ιδιαίτερος
Πανηγυρικός χαρακτήρας.
Ο Εορτασμός της μνήμης των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
την 29ην Ιουνίου πάντοτε επισημοποιείται διά της χοροστασίας
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Σπυρίδωνος, Ιερέων και
καλών Ιεροψαλτών. Κατόπιν ομάδα κυριών προσφέρει εδέσματα
εμπλουτίζοντας έτσι τον εορταστικόν χαρακτήτα της ημέρας.
Η μνημόνευσις του ονόματος του Αποστόλου κατά τις
ι. Ακολουθίες και η συνεχής υπόμνησις της εν λόγω μεγάλης
αληθείας εκ μέρους του ι. Κλήρου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν
σημαντική συμβολή προκειμέμου να συνειδητοποιηθούν από
το λαό η μεγίστη σημασία αυτής, καθώς και τα πνευματικά,

Prakktika_ApPavlos_111113.indb 34 12/12/13 6:30 PM

35
Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια

πολιτιστικά και ιστορικά οφέλη, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να
προκύψουν για το νησί μας. Αφού και σήμερα, 2000 χρόνια από
την Ένσαρκη Θεία Οικονομία και τον ερχομό του Αγίου Αποστόλου
Παύλου στην Ελλάδα, ο λόγος του είναι εξίσου αναγκαίος για τον
κόσμο, για την Ενωμένη Ευρώπη, για την Πατρίδα μας. Και δεν θα
μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού κέντρο της διδαχής και της
ζωής του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών υπήρξε ο Σταυρωθείς
και Αναστάς Χριστός, ο Σωτήρας του Σύμπαντος κόσμου, η πηγή
του αγιασμού, ο χορηγός της γνήσιας ελευθερίας, ο συμφιλιωτής
των εθνών, το ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης προς
πάντας, η αφετηρία του υγιούς πολιτισμού για τον αναρχούμενο
ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά κόσμο μας.
Εξάλλου, σήμερα που η Ευρώπη ζη μια μεταβατική περίοδο,
καθώς άρχισαν να διαφαίνονται συμπτώματα βαθιάς κρίσης στην
ενότητα των λαών της, μπορεί σ΄ αυτό να συμβάλλει αποφασιστικά
η Ορθόδοξη Εκκλησία μας που δεν την χαρακτηρίζει η άκρατη
εκκοσμίκευση, αλλά η λελογισμένη και σοβαρή παράδοση, η
στηριζομένη στον Ευαγγελικό λόγο της αλήθειας, της κατανόησης,
της διάκρισης, της γνήσιας αγάπης. Αυτόν τον λόγο του Ευαγγελίου,
που εκήρυξε και στο νησί μας ο Θείος Παύλος, κληρονόμησαν
και υπερασπίστηκαν και σ΄ αυτόν τον λόγον περπάτησαν οι Άγιοι
της Εκκλησίας μας και ο Άγιος Γεράσιμος και αυτό οφείλουμε να
κάνουμε και εμείς.
Κλείνοντας, θα ήθελα άλλη μια φορά να ευχαριστήσω πρώτα
τον Γέροντά μου Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη μας κ. Σπυρίδωνα
για την ευλογία και την άδεια να συμμετάσχω από της θέσεως
αυτής στην σημερινή Ημερίδα, κατά δεύτερον τον αξιολογότατον
Καθηγητή μας Πρωτοπρεσβύτερον π. Γεώργιον Μεταλληνό
και τον Πολυαγαπητόν δάσκαλο κ. Θεόφρ. Χαρτουλιάρη, και
να καταθέσω ταπεινά κάποιες προτάσεις που θεωρώ ότι θα
συνέβαλλαν έτι περισσότερον στην ενίσχυσιν αυτής της τιμητικής
θεωρίας για το νησί μας.
Αφού τώρα κάποια χρόνια έχει αναλάβει η Μητρόπολή μας
την δημιουργία εξολοκλήρου των ημερολογίων και την 1η φορά
αφιερώθηκε στην Μητέρα Υπεραγία Θεοτόκον, κατόπιν στον
Προστάτη και πολιούχον Άγιο Γεράσιμο, το επόμενο στον άλλον
Απόστολο, τον Πρωτόκλητο Ανδρέα, θα ήταν ωραίο, το επόμενο,

Prakktika_ApPavlos_111113.indb 35 12/12/13 6:30 PM

τον π. δέκα λεπτά. αγάπη. Όταν λέμε ότι η Εκκλησία σώζει την ιστορία μας. 36 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ του 2014. Όταν λέμε η Εκκλησία εννοώ το σώμα του Χριστού και όχι απλώς τον κλήρο. τον ευχαριστούμε. Μεταλληνός: Ευχαριστούμε και τον πατέρα Σπυρίδωνα. π. αλλά εγώ βρήκα κατανόηση.indb 36 12/12/13 6:30 PM .τι ακούσαμε. Καθηγητής. Γεώργιο και τον σεβαστό Καθηγητή για ό. και τις προτάσεις του τις βρίσκουμε νομίζω πολύ ενδιαφέρουσες. Δ. τον πολιτισμό μας. σώζεται η ταυτότητά μας. το οποίο συνάντησε ο Απόστολος Παύλος. σαν αυτούς που ετελούντο στους πρώτους χρόνους στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου και Ληξουρίου. αν θέλατε να πείτε μία κουβέντα θα τη δεχόμασταν πολύ ευχαρίστως. Ευχαριστώ. με υπαίθριο εσπερινό. Όπως επίσης με ενημέρωσαν ότι έχουμε την τιμή να είναι κοντά μας ο Πρόεδρος των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Γ. Και είναι καλό να μάθουν οι ξένοι ότι υπάρχει κάποιο νησί στα Ιόνια. Στην θεία λειτουργία όπου ψάλλουμε μετά την μικρή είσοδο το απολυτίκιο του Ναού και το απολυτίκιο του πολιούχου μας Αγίου Γερασίμου θα μπορούσαμε σε όλους τους ναούς να ψάλλεται και το απολυτίκιο του Αποστόλου Παύλου. ευχαριστώ και για τα καλά του λόγια για τον ομιλούντα αυτή τη στιγμή. Θα κάνουμε και ένα διάλειμμα μετά. Σπύρος Σπύρου Περιφερειάρχης: Να εκφράσω τις μεγάλες μου ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο. κυρίως εννοούμε τη λατρεία. Καλώς ήρθατε. Μαραβέγιας. να αφιερωθεί στον Ουρανοβάμονα Απόστολον και Ιδρυτήν της Εκκλησίας της νήσου ημών ΠΑΥΛΟΝ. γιατί έτσι θα έρθουν και θα μάθουν αυτό που Prakktika_ApPavlos_111113. το νησί των βαρβάρων. κ. Αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Θα ήθελα να υπογραμμίσω και πάλι αυτό που έσπευσα από ενθουσιασμό και από την επιστημονική μου έρευνα και με τη χάρη του Θεού να υπογραμμίσω ότι. Και γιατί όχι η δημιουργία ενός βήματος. τον Πανοσιολογιώτατο που ακούσαμε. η Πεσσάδα προσφέρεται λόγω της μεγάλης εκτάσεως που έχει γύρω του ναού. εις την λατρεία της Εκκλησίας. σεβασμό. όσο και αν δεν το πιστεύουν κάποιοι. των βαρβάρων. εμείς είμαστε διάκονοι της Εκκλησίας και όχι η Εκκλησία. Φεύγω σοφότερος από την Κεφαλονιά. σώζεται η πολιτιστική μας περιουσία.

ότι ο Απόστολος Παύλος τελικά ναυάγησε στην Κεφαλονιά και όχι στην Μάλτα. Και προφανώς τα οφέλη για την Κεφαλονιά είναι πολλαπλά. Να ευχαριστήσουμε εδώ εξαιρετικά τον αγαπητό μας συνάδελφο Καθηγητή και Πατέρα Μεταλληνό. έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. και μας έδωσε την δυνατότητα να επωφεληθούμε από όλη αυτή. η οποία δεν είναι νέα πια.indb 37 12/12/13 6:30 PM . Αφού δεν το ήξερα εγώ. που είναι πολύ σημαντικό. Ο Θεός μαζί σας. ο οποίος πρώτος μας έδωσε αυτή την καινούργια θεωρία. θα συνεργαστούμε πραγματικά και μέσα από την προβολή από πάνω. π. πάντως ήταν το ‘93. 37 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια λέμε. όχι μόνο τουριστικά. ο οποίος πάντοτε με μεγάλη προθυμία παρίσταται και βοηθάει στην προσπάθειά μας και βεβαίως πρώτ΄ απ΄ όλα τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου στη Γερμανία. κ. Και νομίζω ότι κοσμούν τα Ιόνια Νησιά. Ναπολέων Μαραβέγιας. να είστε καλά και ευχαριστούμε. φαντάζομαι και οι υπόλοιποι. για να βγει προς τα έξω σιγά σιγά αυτό το θέμα. Υπουργός: Να πω ότι είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η θεωρία και μάλλον αποδεικνύεται και εν τοις πράγμασι. Γ. διότι μόνο οφέλη έχει να προσφέρει. την καινοφανή αντίληψη για την περιοδεία του Αποστόλου Παύλου. Και καλό είναι να το ενισχύσουμε γιατί είναι πολύ θετικό. αλλά και ευρύτερα πολιτιστικά. Κουρής όπως και ο κ. Μεταλληνός: Κύριε Περιφερειάρχα ως Κερκυραίος έχω μάθει πολλά χρόνια εδώ τους βαρβάρους να τους χαρακτηρίζω λεβέντες. θα έλεγε κανένας. Οπότε πιστεύω ότι έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση και στο χέρι μας είναι να διαδοθεί ακόμη περισσότερο η ιδέα. αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη τελικά. Ο αγαπητός μου και εξαίρετος συνεργάτης. το τόσο σημαντικό για τον Απόστολο Παύλο. Πρόεδρος των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Κεκάτος. όχι μόνο στην Κεφαλονιά. Prakktika_ApPavlos_111113. θα πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να διαδώσουμε αυτή τη νέα άποψη. από τότε που άρχισαν τα Συνέδρια. πρ. ο κ. Και όσοι αγαπούμε πάρα πολύ την Κεφαλονιά. και νομίζω ότι είμαστε πολλοί ευτυχώς. τώρα συμπληρώνει τα είκοσι χρόνια νομίζω. Δ.

πιστεύω. Ο κ. Αιδεσιμολογιώτατε π. κ. 38 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Χαίρομαι πάρα πολύ που είναι εδώ οι τοπικές αρχές. κ. Γεράσιμε. Περιφερειάρχα. Παρακαλούμε τον κ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. πιστεύω ότι στην Πεσσάδα έγινε ό.indb 38 12/12/13 6:30 PM . κ. σε τέτοιο Συνέδριο ο Περιφερειάρχης. Επισήμανση περί του όρου Μελίτη». Πανοσιολογιώτατε Πρωτοσύγκελλε π. Έτσι η σημερινή συνάντηση μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω κοπιαστικής πορείας έχει έναν πλέον ευχάριστο. Γεώργιε. Αντιπεριφερειάρχης.κ. Κυρίες και Κύριοι. Τώρα είναι πλέον ή βέβαιον ότι όλα πήγαν καλά. Δήμαρχος. Μαραβέγια. Θεόφραστος Χαρτουλιάρης: Θέμα: «Δημιουργία μονίμου ενδιαφέροντος και συνεχούς μνείας περί του ναυαγίου και της διασώσεως του Αποστ. και για πρώτη φορά. Βεβαίως εγώ ως Πεσσαδιάνος. ο κ. ο κ. Πρόεδρε των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πρ. Κεκάτος και νομίζω ότι ο κ. Κεκάτος είναι ο πιο κατάλληλος να διαδώσει και να προχωρήσει όλη αυτή την προσπάθεια. δεν είμαι μόνο Κεφαλονίτης. Μεταλληνός: Ευχαριστούμε και εμείς τον κ. Αντιπρόεδρε της Κοργιαλενείου.τι έγινε και συνεπώς είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι΄ αυτό. Θεόφραστο Χαρτουλιάρη. κ. Γ. κ. Warnecke. Σπυρίδων. τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε για την κατάδειξη της ιστορικής αλήθειας σ΄ αυτό το θέμα. Δήμαρχε. κ. Αντιδήμαρχος ο κ. π. Κατ’ εκείνες υπήρχε η εργώδης προσπάθεια και η συνεχής ένταση που απαιτείτο για την ανεύρεση και την επαρκή στήριξη της αληθείας. Σεβαστοί Πατέρες. παλαιό συνάδελφο στον αγώνα αυτό για την Κεφαλληνία. Νομίζω μας τιμάει ιδιαίτερα η παρουσία του. Παύλου στην Κεφαλληνία. κ. είναι σημαντικότατο. Αντιπεριφερειάρχα. κ. Σ΄ αυτό το πνεύμα θα μας μιλήσει και σήμερα. αλλά όχι λιγότερο δύσκολο σκοπό: Την ευρύτερη γνωστοποίηση Prakktika_ApPavlos_111113. Υπουργέ. Αντιδήμαρχε Πολιτισμού. Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα της Αποστολικής Εκκλησίας της Κεφαλληνίας κ. Η επιστημονική αυτή συνάντηση έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τις προηγούμενες. ο οποίος έχει πάντοτε σπουδαία να μας προσφέρει. Δ. και είναι προς τιμήν του.

Και ξεκινούμε με μία χρονολογική εκτίμηση. θα απεστέλλετο εν μέσω μυρίων δυσκολιών προς ελάχιστες κατευθύνσεις. ετών που μεσολάβησε από τότε. Αυτά εν αντιθέσει με τα σημερινά δεδομένα. αλλά και για να διατηρείται στη συνείδηση όλων ζωντανή στο διηνεκές. Η άποψη των περισσοτέρων ήταν ότι. για να συνειδητοποιηθεί και εμπεδωθεί πλήρως η μεγάλη αυτή αλήθεια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.indb 39 12/12/13 6:30 PM . και αφ’ ετέρου με βάση αυτά να επισημάνουμε ποια πράγματα απομένουν να πραγματοποιηθούν ακόμη. όπως είναι γνωστό. Παύλου στην Κεφαλληνία κατά το ταξίδι του προς τη Ρώμη το έτος 59 μ. με την προσθήκη και οποιασδήποτε άλλης σχετικής επιστημονικής επισήμανσης ήθελε κριθεί σκόπιμο να ανακοινωθεί υπό των κ. Dr. των 26 δηλ. ο Χριστιανισμός έφθασε εδώ από Κεφαλλήνες εμπόρους. για τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ μεγάλο. για το ναυάγιο και τη διάσωση του Απ. αφ’ ότου δηλ. θα απαιτούντο μεγάλα χρονικά διαστήματα για να φθάσουν τα αποστελλόμενα στους προορισμούς τους και σε επίσης άλλα μακρά χρονικά διαστήματα ο συγγραφέας θα επληροφορείτο για τις αντιδράσεις των ελαχίστων αναγνωστών. ο Γερμανός ερευνητής Prof. Το διάστημα λοιπόν αυτό.κ. Παλαιότερα. Παύλος ήταν αυτός που εκχριστιάνισε το νησί. Παλαιότερα για να ωριμάσει μία ιδέα θα κατεγράφετο σε ένα. Ομιλητών.. αλλά η Κεφαλληνία και ότι ο Απ. ή σπάνια σε ελάχιστα χειρόγραφα αντίγραφα. υποστηρίζοντας ότι η Μελίτη των Πράξεων των Αποστόλων. Heinz Warnecke κατέθεσε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης την περίφημη διδακτορική του διατριβή με τον τίτλο «Το πραγματικό ταξίδι στη Ρώμη του Αποστόλου Παύλου». ΚΖ΄ .ΚΗ΄. 39 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια και την αδιάλειπτη μνήμη της αληθείας σε όλο τον κόσμο. δεν είναι η Μάλτα. υπήρξε αρκετός προβλη- ματισμός σχετικά με το πώς εκχριστιανίστηκε η Κεφαλληνία. -και τούτο αν η εργασία ήταν μικρής εκτάσεως-. αφ’ ενός μεν να αξιολογήσουμε τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Κεφ. Προβαίνουμε λοιπόν κατ’ αρχήν σε μία πολύ σύντομη ανασκόπηση προκειμένου. όπου σε λίγα λεπτά έχουμε τις πρώτες αντιδράσεις και σε ελάχιστες ημέρες Prakktika_ApPavlos_111113. αφού η χριστιανική κοινότητά της αναφέρεται ως η μοναδική και αρχαιότερη μεταξύ κεντρικής Ελλάδος και Ιταλίας. Χ. Συμπληρώνονται φέτο 26 έτη από το 1987.

Με την αμεσότητα δε που υπάρχει συζητούν και όλοι απευθείας μεταξύ τους. και την επιμέλεια της εκδόσεως όλων των Πρακτικών ανέλαβε. Άρα ο χρόνος των 26 ετών που μεσολάβησε από τότε. Παύλου. Αναφέρουμε. κυρίως έργο συγγραφικό για ενημέρωση προς πάσα κατεύθυνση. 1999. Ακολούθησαν πέντε διεθνή επιστημονικά Συνέδρια: 1993. για να μη μακρηγορήσουμε. καταδεικνύουν ότι η Κεφαλληνία πράγματι είναι η Μελίτη των Πράξεων και η Πεσσάδα (Ακρωτήριο και Όρμος «Άγιος Σώστης») ο τόπος του ναυαγίου και της διασώσεως του Απ. είναι υπερεπαρκής για την εξαγωγή πλήρων και τελείων συμπερασμάτων. υπευθυνότητα και σταθερότητα. υπάρχει Prakktika_ApPavlos_111113. και με τη συνεχή επίσης συνεργασία και στήριξη του Αιδεσιμολογιωτάτου Καθηγητού και Κοσμήτορος τότε της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. στοιχεία απαραίτητα για τη στήριξη ενός τόσο μεγάλου θέματος. τα οποία συνεκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Για όλη αυτή τη διαδικασία. ο οποίος απ’ αρχής μέχρι τέλους επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. ελάχιστα εξ αυτών. 40 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ έχουμε πλήρη εικόνα των απόψεων και κρίσεων των επαϊόντων και όχι μόνον. ιστορικά και φυσικά που παρουσιάστηκαν κατ’ αυτά. Και πράγματι τα πάμπολλα και ετερόκλητα στοιχεία. Σ’ αυτό βέβαια συνετέλεσαν και τα όσα επηκολούθησαν. 1996.indb 40 12/12/13 6:30 PM . 2005 και 2009. Ακολούθησαν επίσης και άλλες σημαντικές αρθρογραφήσεις και αναφορές εντός και εκτός Ελλάδος. τόσο προτεσταντικοί όσο και καθολικοί. σύγχρονες του Δημοτικού και μιας λίγο παλαιότερης του Γυμνασίου. Σπυρίδων. Ακόμη πολλοί εκδοτικοί οίκοι του εξωτερικού. προ της εφευρέσεως των σύγχρονων μέσων για μία τόσο ενδελεχή εξέταση απαιτούντο ακόμη και αιώνες. Γεωργίου Μεταλληνού. ο οποίος απ’ αρχής επίσης και ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε και πολλή προσπάθεια κατέβαλε. στις εκδόσεις της Καινής Διαθήκης θεωρούν πλέον την Κεφαλληνία αντί της Μάλτας ως τη Μελίτη των Πράξεων. αλλά και πάλι δεν θα είχαμε τόσο ευρύ φάσμα συμμετοχής.κ. με αποτέλεσμα να αναλύεται λεπτομερώς η κάθε πτυχή του εξεταζομένου θέματος. Η οδός των Συνεδρίων ήταν η πλέον ενδεδειγμένη για την έρευνα και την κατοχύρωση του σπουδαιότατου αυτού θέματος. σοβαρότητα. Ακόμη σε τρεις περιπτώσεις εκδόσεως διδακτικών βιβλίων. σε δύο δηλ.

κ. Ο Ναός εορτάζει στις 29 Ιουνίου. Στο σημείο αυτό να αναφέρω και μία προσωπική διαπίστωση. η οποία (αναφορά) ως αρχική είναι μεν πολύ σημαντική. Παύλου στην Πεσσάδα για να αποτελέσει τη συνέχεια των δύο παλαιοχριστιανικών Ναών που υπήρχαν εκεί προς τιμήν του Αποστόλου.έχει καταχωρηθεί ο εορτασμός του Απ. Γεώργιο Μεταλληνό. αλλά και από την ενημέρωση που γίνεται στους επισκέπτες του μικρού μας Μουσείου περί των εκεί υπαρχόντων στοιχείων. Στη ΒΔ γωνία του Ναού υπάρχει μικρό Μουσείο με υλικό και στοιχεία σχετικά επίσης με το θέμα αυτό. Και είναι αναντίρρητο γεγονός ότι μέχρι τώρα έχει γίνει πολλή και σημαντική εργασία από επιστημονικής πλευράς και ότι έχουν πραγματοποιηθεί επίσης πάντα όσα έπρεπε να γίνουν. και το 1999 στα πλαίσια του Γ΄ επιστημονικού Συνεδρίου ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος ετέλεσε τα Θυρανοίξια αυτού. Εξεδόθησαν ακόμη από τον πρώην Δήμο Λειβαθούς δύο τουριστικοί οδηγοί (2006 και 2008). Παύλου στην Πεσσάδα ως τόπου του ναυαγίου. προϊόντος όμως του χρόνου πρέπει να υπάρξει σ’ αυτήν εκτενέστερη ανάπτυξη. καθώς όλοι διαπιστώνουν ότι όλα εδράζονται επί επιστημονικών στοιχείων και ότι δεν υπάρχει ίχνος πρόθεσης κανενός είδους σκοπιμότητος.indb 41 12/12/13 6:30 PM . ώστε το θέμα τούτο να είναι Prakktika_ApPavlos_111113. Σπυρίδωνα ο νέος Ναός του Απ. Επειδή παρακολουθώ επιτοπίως απ’ αρχής την πορεία και την εξέλιξη αυτού του θέματος. 41 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια αναφορά στην Κεφαλληνία ως τη Μελίτη των Πράξεων. Επί πλέον στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος – επίσημο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος . καθώς και από τις επί μέρους διάφορες σχετικές συζητήσεις. Στις 17 Αυγούστου 1996 θεμελιώθηκε από τον Σεβ/τατο Μητροπολίτη μας κ. και έχουν κυκλοφορήσει επίσης δύο σχετικές καρτ-ποστάλ. στους οποίους γίνεται εκτενής αναφορά στο εν λόγω θέμα. είναι φανερό ότι γίνονται πλήρως αποδεκτά τα κατά τις τελευταίες δεκαετίες επικρατήσαντα ήδη νέα δεδομένα. της Μνήμης του Αποστόλου και στις 17 Αυγούστου με πανηγυρικό Εσπερινό εις ανάμνησιν της Θεμελιώσεως για την επανίδρυση και με Ομιλητή πάντοτε τον Καθηγητή και υποστηρικτή του εν λόγω θέματος π. κατά την ημέρα δηλ. θεωρούμενα ιδιαιτέρως πειστικά.

Φρονούμε όμως ότι. όπως είναι γνωστό. Ήδη τελούνται οι προαναφερθείσες εορτές και τηρείται η μνημόνευση του Αποστόλου ανελλιπώς σε όλες τις ακολουθίες «ως Ιδρυτου της Εκκλησίας της Νήσου ημων». και εφ’ ετέρου να συμβάλουν. Στο σημείο αυτό να μνημονεύσουμε τη σημαντικότατη συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση των δύο βασικότατων πολιτειακών φορέων μας. της Περιφέρειας δηλ. Και συγκεκριμένα: Η λειτουργική πράξη της Εκκλησίας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ενημερώσεως και καθιερώσεως. απομένει πλέον ο τομέας εκείνος. Στο θέμα της ενημερώσεως. είναι σημαντικότατοι φορείς που είναι αναγκαίο αφ’ ενός μεν να ενημερωθούν καταλλήλως. στην ευρύτερη γνωστοποίηση του θέματος. στον οποίο από τώρα και στο εξής είναι αναγκαίο να δοθεί περισσότερη βαρύτητα. κυρίως όσον αφορά στην πλέον επαρκή ενημέρωση προς πάσα κατεύθυνση. ο καθένας από την πλευρά του. διότι μέσω αυτών και με αμεσότατο τρόπο γίνεται πλήρης ενημέρωση. προέβησαν και Prakktika_ApPavlos_111113. άρα και εμπεδώσεως. Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλληνίας. Χαρτών και φυλλαδίων. Ακόμη.indb 42 12/12/13 6:30 PM . 42 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ πλήρως και από κάθε πλευρά κατοχυρωμένο. πλήρη κατοχύρωση του θέματος. Μετά από όλα αυτά διερωτάται κανείς: Αρκούν τα ανωτέρω για την επαρκή στήριξη και κυρίως για την πλήρη ενημέρωση και εμπέδωση και τη μόνιμη ζωντανή μνήμη ενός νέου και τόσο μεγάλου θέματος και μάλιστα παγκοσμίου και πολυπλεύρου ενδιαφέροντος. Εκτός αυτού. κυρίως όμως Γραμματοσήμων-. η Υπηρεσία Εκδόσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα. ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των Τουριστικών Οδηγών. οι οποίοι αυτοί φορείς εκτός από τη διοργάνωση της παρούσης Ημερίδος. είναι ήδη προφανές ότι είναι η καλλιέργεια. Τουρισμού) της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία -διάφορες εκδόσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. όπως προαναφέραμε. Στην ερώτηση αυτή θα απαντούσαμε ότι είναι πολύ σημαντικά και απαραίτητα όλα αυτά που έχουν γίνει για την. Και ο τομέας αυτός. η Υπηρεσία Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκ. το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας μπορούν να παίξουν σημαίνοντα ρόλο για την επαρκή ενημέρωση στο χώρο της Παιδείας.

καθώς και άπειρες τοπωνυμίες επίσης.χ.. αλλά και της λύσεως διαφόρων αποριών. του Δήμου Κεφαλληνίας. μέσω διαφόρων ιστοσελίδων. (Βλ. Ανάμεσα σ΄ αυτούς και ο δικός μας οικισμός Φισκάρδο. 24-9-2012). δηλ. λπ. (Αποτελεί διάπτυξη τμήματος απαντήσεώς μου σε σχετικό δημοσίευμα. Εκείνο που απαιτείται κυρίως και προ πάντων είναι να ενεργοποιηθεί η ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα που πρέπει να δειχθεί ξεχωριστά για την κάθε μία από τις ενέργειες αυτές. την οποία φέρουν πολλές πόλεις και κωμοπόλεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. γιατί μπορούν να συμπεριληφθούν και πολλές άλλες ακόμη. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας. Οδύσσ. την ονομασία Καλλιθέα και σπανιότερα Τερψιθέα έχουν τόποι στους οποίους προσιδιάζουν οι ονομασίες αυτές. ιδιότητες των τόπων αυτών ή έχουν ως αίτια διάφορα γεγονότα (λογική προέλευση ονομασιών). Πάνορμος παρ΄ αρχαίοις και Πανόρμιον παρά μεσαιωνικοίς για τους ιδίους λόγους. μέσω ακόμη ιδιωτικών ιστοσελίδων κ. περιέχοντος ενημερωτικό κείμενο σε έξι γλώσσες. πολύ ασφαλείς. και πλήθος άλλων ονομασιών έχουν μυθολογική προέλευση.χ. που έχουν μυθολογική προέλευση. πολύ καλά προστατευμένους από τους ανέμους και τα κύματα. Ασία (359). δηλ. όπως της Ι. Και τελειώνουμε με μία αναφορά/επισήμανση περί του όρου Μελίτη. 43 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια στην έκδοση ενός θαυμάσιου τρίπτυχου φυλλαδίου. της Ι. η οποία επίσης προσιδιάζει στους οικισμούς αυτούς. Π. Μητροπόλεως Πατρών. ν 195). της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Πρωταρχικής επίσης σημασίας είναι η ηλεκτρονική ενημέρωση. και Ομήρ. Έτσι π. Υπάρχουν ονομασίες τόπων που εκφράζουν ιδιώματα. Εννοείται ότι δεν αρκεί μόνο η επισήμανση και απαρίθμηση των ανωτέρω ενεργειών. Ξάνθη Prakktika_ApPavlos_111113. Εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ». οι οποίοι έχουν κτισθεί σε ιδιαίτερα υπήνεμους όρμους. από τη Θεογονία του Ησιόδου: Ευρώπη (357). Όπως όμως προαναφέραμε.indb 43 12/12/13 6:30 PM . της Δημοτικής Ενότητας Λειβαθούς. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με την ονομασία Πάνορμος. Ήδη το εν λόγω θέμα αναφέρεται από ετών στο Internet. που δεν είναι και οι μόνες. Επίσης σημαντικότατη πρέπει να θεωρηθεί η οργάνωση αντιμετώπισης πιθανών παρανοήσεων επί του θέματος. Διανέμεται ήδη από την 1η Αυγούστου και θα εξακολουθήσει να διανέμεται.

125-128). ονομασίας Σαμοθράκη (Σάμος Θρηικίη -Σάμος Θρακική. Ταύτιση Κεφαλληνίας – Μελίτης. Δ΄ Συνεδρ. (Βλ. Ι. αν ποτέ έφερε αυτήν το νησί μας. H. Η ονομασία αυτή. IV 54. Στύξ (της Στυγός). Μητροπόλεως Κεφαλληνίας. η Σαμοθράκη έφερε το όνομα Μελίτη. Δ. Γεωργ. 15) δεν θα εσημείωνε κάτι και για μία δεύτερη. Κατόπιν αυτών φαίνεται πολύ λογικό και η ονομασία Μελίτη. Το ίδιο επίσης συνέβη και με την ονομασία της Κεφαλληνίας Μέλαινα. Ι. εισήγ. η οποία φαίνεται να προσιδιάζει περισσότερο ως ιδίωμα. σ. Έκδ. Αθήνα 1996. Ύμν.Μελίτης». 160)]. (Βλ. βλ. κλπ. όπως ακριβώς συνέβη και με τη νήσο Σαμοθράκη. αλλά και εν χρήσει ακόμη ονομασία. Αναφέρθηκε δηλ. 361 και Ομηρ. 1993». δεν επικράτησε έναντι της μεταγενεστέρας.. Μεταλληνού: «Πρακτικά του Α΄ Επιστ. που και αυτή επίσης δεν επικράτησε έναντι της ονομασίας Κεφαλληνία. κατά τον Στράβωνα (Χ 472). σχετική αναφορά μας.-. που έχουν αυτό το όνομα. αναφορά -Πρακτ. Μεταλληνού: «Πρακτικά Δ΄ και Καταληκτικού Συνεδρίου (2005). (Θεογ. όπως συνέβη και με άλλους μελιτοπαραγωγικούς τόπους. να ανεφέρετο και στην Κεφαλληνία είτε ως χαρακτηριστικό ιδίωμα τόπου που παρήγαγε μέλι. Αθήνα 2007. [Κατόπιν αυτού διερωτάται κανείς: Ο Στράβων έγραψε για τη Σαμοθράκη ότι παλαιότερα. στην ίδια δηλ. Έκδ. Μητροπ. μάλλον παλαιότερα και από τους Ομηρικούς χρόνους. όπου παραπάνω. π. Warnecke. και έχοντες υπ’ όψιν ότι. Ιλ. την οποία έφερε αρχικά και αυτή.indb 44 12/12/13 6:30 PM . π. σε μια τόσο παλιά πληροφορία. εις Prakktika_ApPavlos_111113. περί εμφανίσεως και εξαφανίσεως ονομασιών. και στην παράγρ. την οποία φέρουν πολλοί τόποι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Συνεδρίου. Γεωργίου Δ. σελ. [όπως αναφέρει αυτήν και ο σύγχρονος του Λουκά Πλίνιος (hist. όπου επίσης η ονομασία Μελίτη. nat. -υπάρχει εκτενής αναφορά στα παρακάτω γι΄ αυτό το «αν»-. Χ. και όπως φαίνεται από τα αμέσως προηγούμενα. 44 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ (356). Ερώτ.παρ΄ Ομήρω.: Καθώς λίγο ενωρίτερα από τον Λουκά ο Στράβων περιέγραψε λεπτομερώς την Κεφαλληνία (Στράβ. δεν επικράτησε έναντι της ονομασίας Κεφαλληνία. Ταύτιση Κεφαλληνίας . εις Δήμητραν 423). Περίεργο]. σχ. 127-128). Πέραν όμως αυτών. Ν 12-13). Κεφ/νίας. αρκετά εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί επαρκώς στα προηγούμενα Συνέδρια. 2. είτε όμως και ως τόπου σχετιζομένου με τη μυθική χαρίεσσα Νηρηίδα Μελίτη. σελ.

Γιατί προέκυψαν τρεις ομοιάζουσες. και ακριβώς αυτό είχε ως αποτέλεσμα. Να υποθέσουμε πάλι ότι πιθανόν να εγράφετο αρχικώς Μελίτη ή Μέλαινα ή Μελιτινή ή Μελιτηνή. έχουμε έντονο τον προβληματισμό μήπως. για το νησί όμως εκείνο έχει μεγάλη και πολλαπλή. λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών και των πενιχρών μέσων της τότε εποχής.) Βέβαια εκ της ονομασίας του τόπου διασώσεως ούτε το περιεχόμενο της πίστεως εθίγετο. -η αντί -α αποτελεί ιδίωμα της Ιωνικής διαλέκτου στην οποία γράφει ο Ηρόδοτος-. να επικρατήσουν κατά τις αντιγραφές αυτές οι διαφορετικές εκδοχές. Prakktika_ApPavlos_111113. Κε-φα-λλη-νί-η(α). επαναλαμβάνουμε. γιατί όχι και Κεφαλληνία. τσάκισμα ή φθορά του φύλλου σ΄ εκείνο το σημείο ή πλείστα όσα άλλα μπορούσαν να συμβούν υπό εκείνες τις συνθήκες και κατ΄ εκείνες τις συνεχείς και τόσο δραματικές και ταλαίπωρες και μεγάλες μετακινήσεις). η δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας. μήπως έγινε κάποια ημιαπόσβεση των γραμμάτων (άπλωμα από την υγρασία ή ξεθώριασμα της μελάνης. και ως Μελιτηνή. επίσης με πολυγράμματους τους τρεις όρους. Μελιτηνή και Κεφαλληνία. εάν μετά και από κάποια παραμόρφωση της λέξεως εκ των ανωτέρω αιτίων. δηλ. Μελιτινή και Μελιτηνή. Κάτι πρέπει να είχε συμβεί σ΄ αυτό το σημείο. όπως βλέπουμε: κοινό τμήμα Μελ. και κοινές ομόηχες συλλαβές σε τέσσαρες επίσης περιπτώσεις. –η κατάληξη.στις τέσσαρες πρώτες περιπτώσεις. με αποτέλεσμα αυτό το σημείο να είναι ιδιαίτερα δυσανάγνωστο.indb 45 12/12/13 6:30 PM . και ως Melitena στη Δύση (δηλ. και ουδόλως εννοώ συμφεροντολογική). για να φανεί το ομόηχον. Πολλώ δε μάλλον. η ηθική διδασκαλία αυτής. δηλ. κοινά γράμματα και στις πέντε περιπτώσεις. (Μελίτη. (Τοποθετήσαμε και τα δύο λ στην ίδια συλλαβή χωρίς να τα χωρίσουμε. για τον Χριστιανισμό δεν έχει καμμία ιδιαίτερη σημασία τό σε ποίο νησί ναυάγησε και διεσώθη ο Απόστολος. και ως Μελιτινή. 45 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια τα αρχαία χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης ο όρος συναντάται και ως Μελίτη. Υπάρχουν πάντως. και Κεφαλληνία κατά τον Θουκυδίδη και τον Ξενοφώντα λίγο αργότερα. πιθανότατα εδίδετο η εντύπωση περισσότερο ως ορθών αυτών των τριών μορφών/τύπων της ονομασίας της νήσου. Μελιτινή. αλλά και ουκ ολίγον ομόηχους: Με-λι-τι(η)-νή. ούτε οι διατάξεις περί την Χριστιανική πορεία του ανθρώπου. (Δηλ. δηλ. Ακόμη: Κεφαλληνίη κατά τον Ηρόδοτο. Μελιτηνή). αλλά και διαφορετικές ονομασίες. όπως ορθογραφικώς θα έπρεπε.

indb 46 12/12/13 6:30 PM . (Όλα ευτυχώς συνέπιπταν με το χώρο που λογικά θα κατελάμβαναν οι λέξεις. που είχαν μείνει μάλιστα για πολλά χρόνια εκτεθειμένα στη βροχή. Αθήναι 1965. γη αγία εστί». που και αυτά περισσότερο ως σχήματα παρά ως σαφή πρόσωπα και ως σαφή επί μέρους στοιχεία διεσώζοντο. δεν είχαν διασωθεί τα ελάχιστα. και για οικονομία χρόνου. λόγω της δυσαναγνώστου πρωτοτύπου γραφής έγραψαν τη μία και μοναδική λέξη με τρεις διαφορετικές μορφές. Στράβων. Αν δηλ. Και συγκεκριμένα. μόνο σε ένα παρεμφερές και χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα πάμπολλα που ενθυμούμαι. Έτσι από αυτά τα ίχνη στοιχείων συμπεράναμε για το περιεχόμενο της επιγραφής. όταν κατεβάλλετο προσπάθεια από ιστορικό-ερευνητή να αναγνωσθεί η σε τρεις γραμμές επιγραφή μιάς πολύ παλαιάς και πολύ φθαρμένης τοιχογραφίας σε ερείπια παλαιάς εκκλησίας. Από τις λέξεις δεν διεκρίνετο ευκρινώς σχεδόν κανένα γράμμα εκτός από τα αντίστοιχα διαστήματα του χώρου που οι λέξεις κατελάμβαναν (μέγεθος των λέξεων) και από τα μικρά ενδιάμεσα τμήματα αποστάσεων μεταξύ αυτών. Στο σημείο αυτό και εις επίρρωσιν των ανωτέρω περί δυσαναγνώστου γραφής θα αναφερθώ δειγματοληπτικώς. Ο Θησεύς Τζαννετάτος στην εισαγωγή της εκδόσεως του «Πρακτικού της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλληνίας του 1264 και της Επιτομής αυτού». ο γαρ τόπος. 9. μη εγγίσης ώδε. Ρωτούμε λοιπόν κι εμείς: Μήπως οι αρχικοί αντιγραφείς σε διάφορες αντιγραφές που θα έγιναν. ανάλογα δηλ. θεωρεί πιθανόν το να εγράφη αρχικά το κείμενο αυτό «υπό δύο γραφέων». σ. όπως ακριβώς γράφει. εν ω συ έστηκας. όπως επίσης συνέπιπταν και τα μεταξύ των λέξεων διάκενα του ανωτέρω χωρίου της Εξόδου). λπ. 46 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ όπως και μεταγενεστέρως κατά την περίοδο της κοινής γλώσσας και εξής. Παυσανίας κ. (Εξόδ. Στην περίπτωση αυτή. Γ΄ 4.5). λύσαι το υπόδημα εκ των ποδών σου. και πιθανότατα όχι ταυτοχρόνως ούτε και στον ίδιο τόπο για να υπάρξει και ανταλλαγή απόψεων. όπως Prakktika_ApPavlos_111113. μόνο από ελάχιστα τμήματα.). κατανοήσαμε ότι επρόκειτο για την παράσταση της «Καιγομένης και μη καταφλεγομένης Βάτου» και επομένως η επιγραφή υποχρεωτικά έλεγε: «Μωυσή. Μωυσή. εντοπίζοντας το φαινόμενο των δύο διαφορετικών γλωσσικών ιδιωμάτων που παρατηρούνται στο Πρακτικό. όπως αντελήφθη ο καθένας την δυσανάγνωστη αυτή λέξη που έβλεπε. τον ήλιο κλπ.

.Κώδιξ Β΄. 165. με αυτά που έγραψαν (Μελίτη.όπως είδαμε και προηγουμένως. λοιπόν. Βλ. και σε λατινικές και μάλιστα προ της μεταφράσεως «Bulgata» του Ιερωνύμου. Οπωσδήποτε υπήρχε κάποια σημαντική ομοιότητα. ίσως δε και με καθολικότερη χρήση αν λάβουμε υπ΄ όψιν ότι συναντάται και σε αρχαιοελληνικές γραφές. 82.Λίγο Prakktika_ApPavlos_111113. ότι αναφέρεται ο όρος ως Melitena (Μελιτηνή). Ιω.ως Melita (Μελίτη) ή Melitena (Μελιτηνή) και όχι ως Μελιτινή (Melitina) . σ. Γαλάνη (όπ. τουλάχιστον φαινομενική. Δηλ. π. Α΄ Συνεδρ. σελ. 47 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια προαναφέραμε.. 63. Ο Καινοδιαθηκολόγος κ. λατινική χειρόγραφη παράδοση των Πράξεων των Αποστόλων δεν ταυτίζει τη Μελίτη με τη Μάλτα» (Πρακτ. όπως συνέβαινε και στα αγιογραφικά κείμενα. π. των Πρακτ. η εις τόσες πηγές της Δύσεως αναφερομένη ονομασία Μελιτηνή (Melitena) ως όνομα της νήσου της διασώσεως αποκλείει παντελώς τη Μάλτα (Μελίτη) παρέχοντας στην Κεφαλληνία ένα σημαντικότατο στοιχείο υπέρ αυτής. Αξιοσημείωτες αναφορές ως προς την αδυναμία της Μάλτας έγιναν ακόμη και από τον επίσης Καινοδιαθηκολόγο κ. ο όρος Μελιτινή ή Μελιτηνή πιθανόν συναντάται περισσότερες φορές από τον όρο Μελίτη.indb 47 12/12/13 6:30 PM . 63. όπ. ούτε άλλου είδους εικονογράφηση. 63). που δεν είχαν ούτε μικρογραφίες. Και συμπεραίνει: «Η αρχαία. Καραβιδόπουλος. Πρακτικά Α΄ Συνεδρίου.. τοιχογραφίες. διάφορες επιγραφές. όπ. δηλ. ιδιαίτερα στις αρχικές γραφές και στις πρώτες αντιγραφές. επίσης στο ίδιο σημείο της ανωτέρω αναφερομένης σ. τρεις διαφορετικοί τρόποι γραφής. χειρόγραφα. σύμφωνα με τον Βατικάνειο Κώδικα . -βλ. 66-72). Είναι δε άπειρα τα ανάλογα παραδείγματα σε φορητές εικόνες. [σύμφωνα δε και με τις σχετικές αναφορές κατά το Α΄ Συνέδριο. Μελιτινή και Μελιτηνή). Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι οι αντιγραφείς των κειμένων της Καινής Διαθήκης έγραψαν αβασάνιστα ένα τυχαίο όνομα.. άλλη μία διαφοροποίηση και αυτή.. Ιω.. σιγίλια. 94. 64. στις λατινικές δε συναντάται. τμήματα της παράστασης θα ήταν παντελώς αδύνατη η ανάγνωση της επιγραφής αυτής. Α΄ Συνεδρ. σελ. κείμενα διάφορα κλπ.: Vetus Latina (παλιές λατινικές μεταφράσεις προ της Vulgata) και στη Vulgata. με πολύ περισσότερες δυσκολίες πάντοτε σε όσες περιπτώσεις τα κείμενα ή οι επιγραφές δεν συνοδεύονται από σχετική εικονογράφηση. ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία αυτά επισήμανε ότι. π.

πλήρης κατανόησις. Μελιτηνή και Melitena. ενσυνείδητος γνώσις. Αλλά και ο Πατριάρχης μας στην με ημερομηνία 30 Μαϊου 1994 απάντησή του προς τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο (Πεσσάδας) για τα σχετικά με το θέμα δύο έντυπα που είχε αποστείλει εις Αυτόν. δηλ. με αποτέλεσμα οι όροι αυτοί να μη συναντώνται σήμερα σχεδόν καθόλου και να είναι παντελώς άγνωστοι στους μη ειδικούς-].. ότι ο τόσο σοβαρός αυτός ιστορικός συγγραφέας δεν θα έγραφε ούτε πρόχειρα ούτε αβασάνιστα το όνομα της σωτήριας Νήσου. πιστεύουμε. ΚΗ΄. (επιγιγνώσκω και μτγν. αναγνωρίζω. Γαλίτης θα προσθέσει ακόμη ότι. π. και επίγνωσις: αναγνώρισις. Liddell . παρατηρώ. δηλ. 94). ανακαλύπτω. λπ. -στο σημείο αυτό διατυπώνουμε προσωπική άποψη και γι΄ αυτό εδώ χρειάζεται η βοήθεια των ειδικών. Γεώργ. του ΙΣΤ΄ αι. πράγμα που έχει τονισθεί ιδιαίτερα στα προηγούμενα Συνέδρια. 48 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ αργότερα. η μετ΄ έρευναν απόφανσις. ως Μελιτινή. και στο ίδιο Συνέδριο. 1). και εξής. Είναι δε γνωστή τοις πάσι η παιδεία του Πατριάρχου μας. επιγινώσκω: γνωρίζω επακριβώς και μετά από ενδελεχή έρευνα.Μελιτηνή ή Μελίτη) η νήσος καλείται».Έχουμε δε την εντύπωση.. Δεν γράφει: ανηγγέλη αυτοίς.Scott κ. Το ρήμα «επέγνωσαν» αυτό φανερώνει. Hofmann.indb 48 12/12/13 6:30 PM . Στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη υπάρχουν πολλές χρήσεις Prakktika_ApPavlos_111113. Άλλωστε και το κείμενο των Πράξεων αυτό ακριβώς δηλοί: «Και διασωθέντες επέγνωσαν ότι Μελιτινή (-άλλως. χρησιμοποιώντας τόσο εύκολα αδόκιμον όρον. (Πράξ. Επιτροπής Φιλολόγων. έρευνα. υπερακοντίζοντας έτσι τους εις τόσο ευρείαν χρήσιν όρους Μελιτινή . Λεξικά: Δημητράκου. από το τέλος δηλ.. αλλά επέγνωσαν. απλώς τους είπαν.ότι ο όρος Μελίτη μάλλον γενικεύθηκε μετά την καθιέρωση της Μάλτας υπό των Δυτικών ως νήσου του ναυαγίου. ταυτιζομένης υπό των ειρημένων προς την περιώνυμον υμών νήσον». προϊόντος του χρόνου όλο και εντονότερα. ερευνώ να εύρω. Έχοντες λοιπόν υπ΄ όψιν την κριτική σκέψη του Λουκά και τη μεγίστη ακρίβεια των συγγραφών του. γίνομαι μάρτυς τινός. ο επίσης Καινοδιαθηκολόγος κ. αναφέρεται η νήσος της διασώσεως και στη Φιλοξένειο μετάφραση και στη Συριακή και τη Βοχαϊρική μετάφραση από την κοπτική γλώσσα (όπ. χρησιμοποιεί τον όρο Μελιτηνή: «… περί της Μελιτηνής νήσου των Πράξεων των Αποστόλων. οι ίδιοι εξακρίβωσαν ωρισμένως και τελείως. σ.

ουδέ τον πατέρα τις επιγινώσκει ει μη ο υιός». μπορεί όμως ευκολότατα να ανεύρει κανείς όλες αυτές τις χρήσεις μόνο στα Ταμεία. αλλά και σε ποιο νησί βρίσκονται. που είναι αδύνατο να αναφερθούν εδώ. πλήρως το όνομα της νήσου. 39).ευρετήρια των χωρίων της Αγίας Γραφής.έκπληξη της άγνωστης γης ο Λουκάς σημειώνει: «Ότε δε ημέρα εγένετο. και ανήκουν στους όρους εκείνους.είναι όντως θεμελιακοί τόσο για τη Θεολογία. ει δύναιντο. και επέγνωσαν αυτόν». (Πράξ. 27: «ουδείς επιγινώσκει τον υιόν ει μη ο πατήρ.της σύνολης Γραμματείας μας]. κόλπον δε τινα κατενόουν έχοντα αιγιαλόν. ΚΔ΄. ΚΖ΄. επιγινώσκω και του ουσιαστικού επίγνωσις. που δικαιολογημένα μπορούν να χαρακτηρισθούν ακρογωνιαίοι. εξακρίβωσαν δηλ. Είναι αδύνατο στο σημείο αυτό να μη θαυμάσουμε τη μεγίστη ακρίβεια με την οποία γράφει ο Λουκάς. [(Αναφέρουμε δειγματοληπτικώς ελάχιστες περιπτώσεις: Λουκά ΚΔ΄. εξώσαι το πλοίον». Εφεσίους Δ΄. Οι δύο δηλ. αλλά και την πάσα Επιστήμη. αυτοί λεκτικοί όροι -επιγινώσκω και επίγνωσις. ή άλλως αγκωνάρια -κατά τη νεώτερη έκφραση-. όπως αλλωστε και για τη Φιλοσοφία. Άρα εξέτασαν επακριβώς και την όλη τοπογραφία. 16: «οι δε οφθαλμοί αυτών εκρατούντο του μη επιγνώναι αυτόν». του ρήματος δηλ. Δηλ.indb 49 12/12/13 6:30 PM . ο Λουκάς και στις δύο περιπτώσεις το σημαντικότατο ρήμα «γινώσκω» και μάλιστα με την πρόθεση «επί» που σημαίνει την επί πλέον έρευνα και γνώση. εις ον εβουλεύσαντο.Μελιτηνή ή Μελίτη) η νήσος καλείται». 1). επειδή τους ενδιέφερε το σημείο προσάραξης για λόγους ασφάλειας. Ενώ λοιπόν κατά την πρώτη θέαση . 13: «μέχρι καταντήσωμεν οι πάντες εις την ενότητα της πίστεως και της επιγνώσεως του υιού του Θεού»). αφού όμως διεσώθησαν «τότε επέγνωσαν». ΚΗ΄. ΙΑ΄. όπως λέγονται τα Λεξιλόγια . 31: «αυτών δε διηνοίχθησαν οι οφθαλμοί. Επισημαίνει ακόμη και τον «κόλπον» τον «έχοντα αιγιαλόν» με το επίσης εκφράζον βεβαιότητα ρήμα «κατενόουν». όταν πάτησαν στην ξηρά γράφει: «Καί διασωθέντες τότε επέγνωσαν ότι Μελιτινή (-άλλως. καί Ματθ. αρχικά «την γην ουκ επεγίνωσκον». και ποιο είναι το ακριβές όνομά του. και πάντοτε για διατύπωση πολύ σοβαρών εννοιών. 49 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια των δύο αυτών λεκτικών όρων. Χρησιμοποιεί δηλ. Επομένως είναι τελείως αδικαιολόγητο Prakktika_ApPavlos_111113. την γην ουκ επεγίνωσκον. (Πράξ.

για μυρίους λόγους.λπ. να ανεύρει στους τόπους αντιγραφής έστω και έναν εκ των συμπλευσάντων με τον Παύλο ναυαγών προς περαιτέρω πληροφόρησιν). είναι πάρα πολύ πιθανόν να ήταν ιδιαίτερα δυσδιάκριτη η αρχική γραφή του ονόματος της νήσου. η ονομασία εκφέρεται με τρεις διαφορετικές εκδοχές! Η μόνη ερμηνεία που λογικώς βλέπουμε να ευσταθεί είναι η δυσκολία της δυσαναγνώστου αρχικής γραφής. Επαναλαμβάνω και πάλι προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως: μόνο το να ενομίσθη λόγω αγνοίας είναι απειροελάχιστα πιθανόν. με την ενδελεχή έρευνα και τα συμπεράσματα των σχετικών επιστημονικών Συνεδρίων. ή ακόμη ενδέχεται να υποκρύπτεται άλλος λόγος άγνωστος και έτσι να είναι αδύνατον να ερμηνευθεί η Prakktika_ApPavlos_111113. κατά τις αντιγραφές.τι και όπως διεσώθη» με τις ονομασίες Μελιτινή. ή μάλλον αδύνατο. δεν αποκλείεται να ενομίσθη υπό τινος αντιγραφέως (ο οποίος αρκετόν χρόνον ή και χρόνια μετά το ναυάγιο. γιατί αυτό. πράγμα το οποίο με τα σημερινά δεδομένα έχει παντελώς αποκλειστεί. όπως προαναφέραμε. και σε καμμία περίπτωση το να συνέβη. Συμπερασματικώς λοιπόν θα ελέγαμε ότι. ή από μυθολογικό αίτιο -χαρίεσσα Νηρηίδα Μελίτη κ. θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. στην οποία συνέβη η προσάραξη και σε συνδυασμό και με τα παραπάνω να μην έχει αντιγραφεί ορθώς. γραφής. αλλά και της κάποιας ομοιότητας του: «ό. ότι επρόκειτο περί της Μελίτης (Μάλτας). αφ’ ενός λόγω αγνοίας της ακριβείας των αποστάσεων και των ορίων των θαλασσών για τους περισσοτέρους κατ’ εκείνη την εποχή. που όλοι έχουν καταγραφεί. είτε ως τόπου μελιττοπαραγωγού. (όπως το να πρόκειται περί δευτέρας ή τρίτης ονομασίας της νήσου . σύμφωνα δηλ. έχει παντελώς αποκλειστεί.πράγματος συνηθέστατου-.indb 50 12/12/13 6:30 PM . όταν θα έγιναν οι πρώτες αντιγραφές. και αφ’ ετέρου λόγω του δυσαναγνώστου της πρωτοτύπου. 50 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ και ανεξήγητο το πώς και γιατί αργότερα. της γραφής Μελίτη). Μελιτηνή και Μελίτη. χωρίς και πάλι να αποκλείεται η περίπτωση του να είναι ορθή κάποια από τις γραφές: Μελιτινή. Επί πλέον δε υποπτευόμαστε μήπως υπάρχει και το ενδεχόμενο της συγχύσεως.-). Σχετικά δε με την τελευταία αυτή περίπτωση (δηλ. όπως προαναφέραμε. Μελιτηνή ή Μελίτη για την Κεφαλληνία και να ισχύουν κάποιοι από τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί στα Συνέδρια που προηγήθηκαν.

μας παρουσίασε μία φιλότιμη έρευνα. ούτως ώστε να είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η ταύτισή της με την περιγραφομένη νήσο των Πράξεων. αλλά για την εκφορά του ονόματος. αλλά να καταλήγει σε θετικά συμπεράσματα. π. Εκείνος ο οποίος άνοιξε τη σημερινή μας σύναξη με όλη την προεργασία και τις συνεννοήσεις που έκανε ήταν ο Αντιδήμαρχος Prakktika_ApPavlos_111113. και να σημαίνουν πάντοτε την Νήσο εκείνη. φιλότιμος πάντα. τα οποία πρέπει να έχουμε από ένα τέτοιο μόχθο. Γ. Δ. όπως σας είπα σε άλλο σημείο έχει στείλει δύο εκτενείς εργασίες που δημοσιεύθηκαν γερμανικά και ελληνικά σε δικά μας περιοδικά. και που ως διεσάφησε η των πραγμάτων αλήθεια η Νήσος αυτή είναι η Κεφαλληνία. τα οποία μάλιστα δεν συναντώνται σε ολόκληρο το χώρο της Μεσογείου. όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα Συνέδρια. όπου συνέβη το ναυάγιο και η διάσωσις του Απ. Ανατοποθέτησε το θέμα του ονόματος της νήσου και μας έδωσε πολύ σοφές επισημάνσεις και σοφές υποδείξεις για να μην πελαγοδρομεί κανείς. Και τούτο καθότι.indb 51 12/12/13 6:30 PM . όπως αυτό περιγράφεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά στα δύο τελευταία κεφάλαια των Πράξεων. γι΄ αυτό είπα ότι δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία για την ταύτιση Κεφαλληνίας . εννοώ ελληνικά περιοδικά και ανατοποθετείται και αυτός εις το θέμα. Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα. Warnecke. αλλά έχει τόσο μέγα πλήθος ετεροκλήτων στοιχείων. Μεταλληνός: Ο κύριος Χαρτουλιάρης. ιστορικών και φυσικών ως προς το όλον θέμα. Μελιτηνή και Μελίτη) που δεν θα μπορούν και που δεν θα πρέπει ποτέ να αλλαχθούν στο κείμενο της Καινής Διαθήκης. Χαρτουλιάρη και θα αποκομίσουμε τα οφέλη. Πιστεύω λοιπόν ότι θα μελετηθεί και η με τόση προσοχή γενομένη επανεξέταση του θέματος από τον κ. Παύλου κατά το ταξίδι του προς την Ρώμη. ναι μεν η Κεφαλληνία έχει κάποια δυσκολία ως προς τη σαφήνεια του ονόματός της στο αρχαίο κείμενο.Μελίτης. οι τρεις αυτοί όροι/τύποι (Μελιτινή δηλ. γιατί εμφανίζονται πολλοί τύποι. Ήδη στα προηγούμενα Συνέδρια έχουν γίνει αναφορές. δεν θα παύσουν ποτέ να έχουν τουλάχιστον συμβολική σημασία. Ο κ.. 51 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια περίπτωση αυτή με τα σημερινά δεδομένα. αφού έτσι έφθασαν διά μέσου των αιώνων μέχρι των ημερών μας. Ευχαριστώ.

που είχε κάνει η Εκκλησία. κ. κ. Άγιοι Πατέρες. στη θρησκεία. αν θυμάμαι καλά. με έχει τιμήσει με την παρουσία του σε Συνέδρια. Σεβασμιώτατε. κ. Πρόεδρε των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Συνέδρια. μελετώνται και προωθούνται. Ο πατέρας Μεταλληνός. ό. τα οποία είχε οργανώσει εδώ στην Κεφαλονιά. πρώτον γιατί προέρχομαι από το χώρο της υγείας και οι άνθρωποι που υπηρετούν το χώρο της υγείας είναι οι άνθρωποι. Κεκάτος. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. 52 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ κ. αγαπητό Προεδρείο.τι φάρμακο και να δώσεις. που είναι πολύ πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στη θρησκεία. Να πω ότι τη θρησκεία τη σεβόμαστε βαθιά και επενδύουμε ό. Καθηγητής. το ‘93 έγινε το πρώτο Συνέδριο.τι αγωγή και να κάνεις. Έτσι βρέθηκα κι εγώ στα Συνέδρια αυτά και διαπίστωσα την επιστημοσύνη του και την πολιτική ικανότητά του. Κυρίες και Κύριοι. γιατί κλείνουμε 20 χρόνια. Ευάγγελος Κεκάτος: Θέμα: “Απόστολος Παύλος και Κεφαλληνία: Η σημασία του ναυαγίου από κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής πλευράς”. Σήμερα έχουμε μία επέτειο. Ο τελευταίος ομιλητής σε ένα Συνέδριο είναι πάντα η χαρά των συνέδρων. που έχουμε οργανώσει κατά το παρελθόν. ότι επιτέλους τελειώνουμε.τι ποιοτικότερο υπάρχει στη ζωή μας. Είχα την τιμή να παραβρεθώ και εγώ στα Συνέδρια αυτά. γιατί όλοι λένε. Προέρχομαι από το χώρο της υγείας και αυτό με φέρνει πολύ κοντά στη θρησκεία από πολύ νεαρό. γιατί θεωρούμε ότι τα συνέδρια είναι ο πιο υγιής τρόπος να πεις αυτό που θέλεις. Και μέσα από τον ανοιχτό διάλογο σίγουρα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. κ. Prakktika_ApPavlos_111113. Διότι ό. να το θέσεις στην κριτική του οποιουδήποτε ειδικού. Κουρή.indb 52 12/12/13 6:30 PM . Περιφερειάρχα. η τοπική Εκκλησία. Χαρτουλιάρη. Δεν θα πω κομπλιμέντα αλλά από πολλών ετών μου είχε κάμει την τιμή να με καλέσει σε δύο. Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος σήμερα. είναι βέβαιο ότι ο ασθενής θα κάνει και το σταυρό του και δεν ξέρω αλήθεια τι βοηθάει περισσότερο.

Όλοι την υπηρετούν και τιμούν το λειτούργημα με τον καλύτερο τρόπο. Πολλές φορές όμως η θρησκευτική αλήθεια δε βγαίνει προς τα έξω. Γι΄ αυτό έπρεπε κάποιοι άνθρωποι να ασχοληθούν και να βγάλουν αυτή την αλήθεια και να είσαστε βέβαιοι ότι αυτή η αλήθεια όλα αυτά τα 20 χρόνια έχει φιλτραριστεί από διεθνή θρησκευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας είναι μια Εκκλησία πάρα πολύ σοβαρή. Μέχρι το ‘93 όλοι πίστευαν ότι η Μάλτα είναι το νησί του ναυαγίου και της διασώσεως. του αγαπητού Καθηγητού Warnecke. ότι η Εκκλησία και η συγκεκριμένη Εκκλησία υπό την ηγεσία του Ποιμενάρχου της. Έτσι λοιπόν υπάρχει μία μεγάλη αλήθεια. Αυτό λοιπόν δε μπορεί να γίνει από την πρώτη στιγμή. Οι Κεφαλονίτες έχουμε αυτό το κακό είμαστε γρέτζοι. γιατί έτσι προχωρούν τα πράγματα. Από το ‘93 και μετά όλοι γνωρίζουν. Είναι σεμνή η Εκκλησία και αυτή είναι η δυναμική της. γιατί η Εκκλησία από μόνη της είναι σεμνή.indb 53 12/12/13 6:30 PM . με το οποίο κάποιοι άνθρωποι έπρεπε να ασχοληθούν. να είσαστε βέβαιοι ότι έχουν την σφραγίδα του Καθηγητού Warnecke. μία αλήθεια που δε βγήκε. Μεταλληνό. ότι το νησί αυτό είναι η Κεφαλονιά. μία σωστή αλήθεια. Πραγματικά. Αυτός ο ιδανικός συνδυασμός αποκάλυψε κάτι. Και η Κεφαλονιά λέει την αλήθεια μέσα από την εξέλιξη. Αν δεν ασχοληθούν πώς θα το μάθουμε εμείς. των άλλων μηχανισμών της πολιτείας να προωθήσουν αυτή την αλήθεια. ο οποίος είναι μία κορυφαία προσωπικότητα. τον π. μία τεκμηριωμένη αλήθεια. 53 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια με κορυφαίες προσωπικότητες. Υπάρχει όμως ένα γεγονός. Αυτό δε σημαίνει ότι η Μάλτα έλεγε ψέματα. λέμε την αλήθεια. γιατί μας έλειπε κάτι να συμπληρώσουμε . τη μελέτη και την έρευνα. Όταν γίνεται ένα Συνέδριο και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα αυτά. σα μία ευχή προς το νησί είναι η παρουσία του εδώ και σε συνεργασία με τον εξαιρετικά αγαπητό και άνθρωπο και των γραμμάτων και της θρησκείας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας. Και αποτελεί παράδειγμα και για τους Άγιους Πατέρες. δε λέμε ψέματα και έχουμε κατηγορηθεί γι΄ αυτό. η Μάλτα έλεγε την αλήθεια της εποχής εκείνης. Και να ξέρετε ότι ξέρουν τι Prakktika_ApPavlos_111113. Θα βγει η Εκκλησία να φωνάξει. Δεν βγαίνει. Κλείνουν λοιπόν 20 χρόνια από μία μεγάλη αλήθεια.

στα οποία έχουμε γύρω στα 5 με 6. Και μέσα από το δίκτυο το Ring Rise Network πρόκειται να σταλούν όλες οι μελέτες σε εξειδικευμένα κέντρα για να ελεγχθεί η αξιοπιστία τους.000 άτομα ξένους. Παρίση. να τη φιλτράρουν σε όλα τα επίπεδα. Άρα εμείς δεν έχουμε παρά να υιοθετήσουμε αυτή την Prakktika_ApPavlos_111113. με την υγιή έννοια της λέξης. να επικεντρωθούμε στην επικοινωνία. Δε θα κάνει κανείς ένα ταξίδι για να έρθει στο νησί του Αποστόλου Παύλου. η έρευνα είναι μία και έχει σφραγίδα ανθρώπων διακεκριμένων από την παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα. να τη συζητήσουν. που μας επισκέπτονται για να δουν την αλήθεια αυτή. και η Πεσσάδα είναι Κεφαλονιά. Εγώ προσωπικά είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί του όταν ήμουν Αντιδήμαρχος στη Λειβαθώ και κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο με το να φέρνει φοιτητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού για να μελετούν. τώρα και στα κρουαζιερόπλοια. αυτό δεν αμφισβητείται πλέον. να την αλλάζει. Ο Καθηγητής Warnecke είναι Επίτιμος Δημότης της Κεφαλονιάς. από τον κ. Ήδη έχει τιμηθεί από το Δήμο Κεφαλονιάς. Η επιστήμη είναι μία. και πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που τον αισθανόμαστε πάρα πολύ κοντά. 54 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ κάνουν. αλλά σήμερα δεν κάνεις ένα μόνο ταξίδι. πλέον πρέπει να είναι κανείς αφελής για να μην την πιστεύει. Αυτός που θα πάει στην Πάτρα. Εμείς λοιπόν ως πολιτεία προσπαθήσαμε αυτή τη φορά να σταθούμε λίγο. Το ότι ο Καλλικράτης ένωσε τις Κοινότητες δε μείωσε την αξία τους και το σεβασμό μας προς τις Κοινότητες και το έργο τους και τις αποφάσεις τους.indb 54 12/12/13 6:30 PM . ότι η Κεφαλονιά είναι το νησί του Αποστόλου Παύλου. Να τη σκεφτούν. δηλαδή όχι μόνο σε επιστημονικό επίπεδο. το οποίο θα διανέμεται σε όλους. Διότι μία έρευνα που κρατάει 20 χρόνια και διατηρεί την αξιοπιστία της. γιατί είναι Επίτιμος Δημότης της Πεσσάδας. να βλέπουν και να επιβεβαιώνουν τα ήδη γνωστά. αυτός που θα έρθει στην Κεφαλονιά θα πάει και στην Πάτρα και οπουδήποτε στον κόσμο επιθυμεί. Θέλαμε να βγάλουμε ένα έντυπο σε έξι γλώσσες. θα έρθει και στην Κεφαλονιά. Δε θέλαμε να φωνάξουμε ούτε να γεμίσουμε τον τόπο με πινακίδες. αλλά και σε καθημερινό επίπεδο. να δίνει άλλες εξηγήσεις. να μην τη δέχεται. Είναι λοιπόν γεγονός.

ότι αυτό το Μουσείο. Δεν είναι κάτι που κρατάμε εμείς και το λέμε στο χωριό μεταξύ μας. 55 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια πολύ σοβαρή πρόταση και να ονοματίσουμε τη διαδρομή του αεροδρομίου σε Απόστολο Παύλο. Χαρτουλιάρης. αλλά πολύ ουσιαστικό τρόπο. διότι τίποτα δεν γίνεται μόνο του. ψυχικό κόστος. Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι σημαντικός και το αποδεικνύει το ότι μιλάμε σε αυτόν εδώ τον χώρο.indb 55 12/12/13 6:30 PM .τι σημαντικότερο πέρα από το χώρο της Εκκλησίας. πολύ σεβασμό δημιούργησε ο κ. είναι ένα Μουσείο το οποίο κερδίζει συνεχώς ενδιαφέρον. Και η σωστή κατεύθυνση είναι ενημέρωση. θα πρέπει εσείς να την κάνετε προς το Δήμο. το οποίο έχει φτιάξει με πολύ πάθος ο κ. αν θέλετε. γιατί ουκ εν τω πολλώ το ευ. η διεθνής ενημέρωση σε κάτι που. Θέλω λοιπόν να πιστεύω. είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. που θα πρέπει να έρθει από την Εκκλησία. γιατί πρέπει να γίνει. Και βεβαίως να κάνουμε ό. γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. γιατί αν δεν το πίστευα δεν θα το ζητούσα. Χαρτουλιάρη. Όμως αυτή είναι μία πρόταση. εγώ να έχω την τιμή της εισήγησης και της προσπάθειας να πείσω γι αυτό που πιστεύω.τι είναι δυνατόν να αναπτυχθεί αυτό το μικρό αλλά ουσιαστικό Μουσείο . Και εμείς που υπηρετούμε τα κοινά έχουμε υποχρέωση να το μεγεθύνουμε αυτό το Μουσείο. Και θα το κάνουμε κ. είναι να Prakktika_ApPavlos_111113. Εγώ προσωπικά λέω ευχαριστώ στους δασκάλους μου και στην οικογένειά μου. Η λέξη «εκμετάλλευση» προσπαθώ να μην υπάρχει στο λεξιλόγιό μου ως πολίτης και όχι μόνο ως πολιτικός. Είναι 20 χρόνια και θα πρέπει κάπως να γιορτάσουμε αυτή την εικοσαετία μελέτης και έρευνας με ένα σημαντικό βήμα. να του αποδώσουμε αυτό που του χρωστάμε. που είναι αίθουσα του βιβλίου. αν και έχει κόστος. Χαρτουλιάρης. ο οποίος είναι εκπαιδευτικός. Γιατί και το δικό μου όφελος από το να υπηρετώ τα κοινά. Είμαστε και οι δάσκαλοί μας και η οικογένειά μας. Το πιστεύω και θα το κάνουμε. υπάρχει η λέξη «αλήθεια». είναι κάτι που έχουμε υποχρέωση να το ανακοινώσουμε διεθνώς. με αυτό τον τρόπο. που είναι ένας συμβολικός τρόπος. Όταν λοιπόν περάσουμε την αλήθεια με αυτόν τον πολύ απλό. Υπάρχει η λέξη «αξιοποίηση». που με πολλή αγάπη. που έχει να επιδείξει το νησί. νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. ό.

-Μα τότε από πού είστε. Τελικά κινδύνεψε να χάσει το πόδι του από αυτό. Αυτό το οποίο άκουσα. Και μου λέει κάποια στιγμή: -Είχα πάει στην Τήνο. είχα τάξει το πόδι μου στην Τήνο. είχε ένα ατύχημα. -Και πώς το λέτε αυτό. αυτό το οποίο είδα. -Είναι δυνατόν. -Έχουμε ειδικότητες στους Αγίους… Θα κλείσω με κάτι που άκουσα στο Συνέδριο των Αποδήμων. που είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε. Κεφαλονίτης ορθοπεδικός. -Από την Πάτμο είστε. κάνουν το σταυρό τους. -Όχι. -Αυτός μου λέει είναι για την κουρλαμάδα. Ένας Κεφαλονίτης. -Ορίστε. -Μα όπου βλέπουνε Κεφαλονίτες. είχε μία κάκωση του αχιλλείου τένοντα. να αποδώσουμε την αλήθεια. είχε ένα αστείο ατύχημα. Prakktika_ApPavlos_111113. Δε θέλω να σας κουράσω άλλο. ο οποίος συνυπογράφει όλα αυτά τα πράγματα τα οποία σας λέω. -Ε τότε είστε από την Τήνο. μου λέει. Κουρή. -Ναι. Και τον Άγιο Γεράσιμο. πήγα στην Τήνο. 56 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ πείσω τα παιδιά μου ότι είναι πράξη τιμής και όχι πράξη ατιμίας.indb 56 12/12/13 6:30 PM . ότι ένας άνθρωπος δικός μου. διακεκριμένος γιατρός του εξωτερικού. την προσπάθεια να φτιάξουμε αυτό το Μουσείο. λέει. -Είμαι από το ιερό νησί. ένα που ξέρω από πρώτο χέρι και ένα που άκουσα. -Από την Κεφαλονιά! -Από την Κεφαλονιά. -Ναι. αλλά θέλω να κλείσω με δύο θέματα. -Όχι . Άρα θεωρώ ότι θα κάνουμε και μαζί με τον κ. γιατί και εσείς ξεκινήσατε με ένα ανέκδοτο άγιε πατέρα Μεταλληνέ. συστήθηκε σε κάποιον και εκείνος του λέει: -Από πού είστε. η οποία όμως παρουσίασε κατόπιν αρκετές επιπλοκές.

Κεκάτου. Εγώ δεν θα έλεγα να αναμορφώσει. ζήλω πεπυρωμένος όλον δήμον αναμορφώσασθαι». Κεκάτε. περίεργο για πολιτικό. αλλά και του κ. Όχι για να αντικρούσουμε κάτι για να το απορρίψουμε. όπως φαίνεται από τα λόγια και των άλλων κυρίων. αλλά κυρίως για την Κεφαλονιά που είναι το μέρος του προβλήματος. αλλά πρώτον να το κατανοήσουμε εμείς οι ίδιοι. μέσα σε λίγα λόγια. Αντιπε- ριφερειάρχη και όλα τα άλλα πρόσωπα. Μεταλληνός: Τι να πω. Και αυτή τη στιγμή τολμώ να το πω. τον κ. Ο κ. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε: «αρκεί άνθρωπος εις. αλλά να ενισχύσει. Είναι ελπιδοφόρα. χωρίς να δικαιολογώ που δεν είναι παρόντες σήμερα. όλα αυτά που μας είπατε και τα υπογραμμίζω επειδή έχετε και την καθ ύλην αρμοδιότητα με το θέμα του Πολιτισμού. λέει: εγώ το δέχομαι. οφείλω να το πράξω. 57 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια π. Εμείς είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ξανατοποθετηθούμε στο θέμα. άλλοι τα δέχτηκαν και νομίζω και κάποιοι κυρίως από τον κλήρο. η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει. νομίζουμε ότι κάνουμε έργο εθνικό.indb 57 12/12/13 6:30 PM . έχει προχωρήσει στο βάθος του πράγματος. ώστε να εμπεδωθούν πράγματα που 20 χρόνια τώρα αναφέρονται σε αυτό το νησί. αλλά εν συνεχεία μπορώ να πω ότι μας μίλησε και έντιμα. για να αναμορφώσει τα πάντα. αλλά άκουσα από συζητήσεις. κ. ευχαριστώ για την επιβεβαίωση που υπό Prakktika_ApPavlos_111113. Είναι κατανοητό. αλλά δεν μιλώ κατά καθήκον. Ένας απλός άνθρωπος έτσι τοποθετείται. Γ. Δ. Δύο λόγια μόνο. Δήμαρχο. Τώρα κατάλαβα ποιός ήταν ο λόγος εκείνος που τον οδήγησε στο να τεθεί αλληλέγγυος και να συμπαρασύρει. Πέρα από την Κεφαλονιά και πάνω από την Κεφαλονιά. Και είμαστε ευγνώμονες στον Καθηγητή Warnecke. και η πατρίδα θείο στοιχείο είναι. ότι ο Πολιτισμός δεν ανήκει σε μία ομάδα ή σε μερικούς ανθρώπους. Κεφαλονίτης είναι πλέον. Με εντιμότητα. ότι η πολιτεία. Κεκάτος μας μίλησε όχι μόνο έγκυρα αλλά και έγκαιρα με την έννοια της επικαιρότητος. Και είναι ευλογία θα πω πάλι. γιατί τώρα να ασχολούμαι περισσότερο. κάνουμε έργο εθνικό. σε αυτή την προσπάθεια. με καλή έννοια όλους τους συνεργάτες του όπως τον κ. πέρα από τον φόρτο αυτών των ημερών. μιλώ μέσα από την καρδιά μου. Είναι εθνική υπόθεση. έκλεισε τα πάντα. Και μιλούμε για Δήμο εδώ. αρκεί ένας άνθρωπος που να είναι πυρακτωμένος από το θείο ζήλο.

ευλογημένος από τη χάρη του Θεού έφτασε σε αυτό το σημείο έτσι ώστε. Warnecke. αν θα είναι και ο κ. Και εδώ που τα λέμε ο χώρος εκείνος όπου κήρυξε την κομμουνιστική. οι τοπικές αρχές και η τοπική Εκκλησία δίνουν τα χέρια για να προχωρήσουν για την αξιοποίηση των πραγμάτων και όχι για την εκμετάλλευσή τους. αλλά αυτό θα είναι συνέπεια. θα σκέφτομαι κάτι να γίνει ώστε σε μία άλλη περίοδο. να δώσουμε δηλαδή τον ενθουσιασμό μας. ας χρησιμοποιήσω τον όρο. αλλά όχι την Μαρξιστική. Και όταν ο Απόστολος Παύλος έλεγε. άλλων συζητήσεων και θα έλεγα μπορούμε το προσεχές έτος. και κατέληγε. και είδατε όταν ο Δεσπότης μας επανειλημμένως αναγκάστηκε να πει. Κεκάτε δεν μιλούμε για εκμετάλλευση. η οποία πάλι με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Αγίου Γερασίμου που ευνοεί την Κεφαλονιά πρώτα πνευματικά. κοινωνιολογικό κήρυγμα και διακήρυξη όλων των αιώνων. έρχεται αργότερα. θα είναι το αντικείμενο άλλων επαφών. το υμών περίσσευμα εις το εκείνων υστέρημα. Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν είμαι συγκινημένος που ταπεινά μπόρεσα και εγώ να κάμω κάτι στο σφίξιμο των χεριών από την μιά πλευρά του εκπροσώπου της τοπικής εκκλησίας και από την άλλη πλευρά των εκπροσώπων της πολιτείας και των οργάνων της σε αυτόν τον τόπο για να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Φιλιππίδης τον οποίο γνωρίζετε καλά. αυτός ο όρος από την αρχή δεν υπήρξε. την ευλογία ότι ένας Γερμανός επιστήμων. όλης δηλ. την αξιοποίηση. Πολύ σωστά κ. δεν θα χτυπήσουμε διπλοκάμπανο εάν η επιστήμη δεν μας επιτρέψει να το κάνουμε. είναι ο εκκλησιαστικός χώρος. να Prakktika_ApPavlos_111113. της προσπάθειάς μας. είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό. Η εκμετάλλευση. 58 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ τύπον ερωτήσεως το έθεσα προηγουμένως για την Κεφαλληνιακή ταυτότητα του κ. αποτέλεσμα όλων των πραγμάτων. δηλαδή αν αναπτυχθεί περισσότερο ο τουρισμός και προβληθούν αυτά τα πράγματα σε σχέση με την Κεφαλονιά δεν θα είναι ο πρώτος στόχος των Συνεδρίων. και το εκείνων περίσσευμα εις το υμών υστέρημα. Επομένως λοιπόν φτάσαμε σε ένα σημείο που σε μία αγαστή συνεργασία όπως προοιωνίζεται. η πολιτεία. Λεπτομέρειες και διαμόρφωση όλης αυτής της προσπάθειας στη συνέχεια.indb 58 12/12/13 6:30 PM . να αλλάξει τα πράγματα προς μία άλλη κατεύθυνση. την κομμουνιστική αρχή: πάντα κοινά. μετά πολιτιστικά και μετά από κάθε άλλη πλευρά. όπως γένηται ισότης.

indb 59 12/12/13 6:30 PM . Prakktika_ApPavlos_111113. Τον Χριστό. Διότι μετά 20 χρόνια λέμε ότι το κάναμε για να έρθει περισσότερος κόσμος.αξιοποίησης. ξέρετε γιατί. Και αυτό με πείραξε. Θέλω να πω ότι δεν είναι εύκολο να προσεγγίσεις τέτοια θέματα. Nομίζω ότι όπως ελέχθη για εσάς κύριε Κεκάτε ότι είσαστε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. οι υπέροχες γιορτές. Και ξέρετε τί σήμα είχε η Τουρκία για να προσεγγίσει τα 3. ευχαρίστως να την ακούσουμε. κυριολεκτικά με πείραξε. εγώ θα πω ότι είστε οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη περίπτωση όλοι όσοι είστε μέσα σε αυτή την αίθουσα. όπως είναι του Δεκαπενταυγούστου και του Αγίου Γερασίμου. και γι΄ αυτό μη νομίσουμε ότι είναι αποτυχία ο σχετικά μικρός αριθμός. Εγώ σήμερα τρυγάω και είμαι εδώ και έχω τους εργάτες στο αμπέλι. Και αυτούς που θα διατυπώσουν την ερώτησή τους παρακαλούμε να αναφέρεται σε συγκεκριμένο πρόβλημα. Ήδη έχουν κουράσει γενικά τον κόσμο και γίνεται και αυτή η υπέροχη Ημερίδα. που εμένα με ενοχλεί. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε εκτενή συζήτηση. Και εγώ θέλω να το καταθέσω αυτό. Και αυτό δεν μου αρέσει. Αντιπεριφερειάρχα. 59 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια λάβει έναν τέτοιο ευρύτερο χαρακτήρα. Warnecke. η οποία πραγματικά είναι σε άσχημο χρόνο. επειδή σε αυτή την συζήτηση ετέθηκε μία άλλη διάσταση. Αντιπεριφερειάρχης κ. Πολλές εκδηλώσεις.5 εκατομμύρια Μοσχοβίτες στην Τουρκία. την οποία διανύουμε τώρα. εμένα με ενοχλεί αυτή η διάσταση που τέθηκε. αλλά εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία πρέπει να διατυπωθεί. γιατί όλα έχουν αναλυθεί στα Συνέδρια. της τουριστικής δηλ. τον Παντοκράτορα της Αγίας Σοφίας. Στην μεγάλη λοιπόν έκθεση της Μόσχας το μεγαλύτερο τουριστικό περίπτερο ήταν της Τουρκίας. μαζικές εκδηλώσεις που οργανώνονται. σύντομη απάντηση. όχι σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο. αυτή είναι η κρίση του κ. τα οποία έχουν σχέση με ένα τόσο σοβαρό θέμα. Σωτήρης Κουρής: Είναι μία πολύ ουσιαστική συζήτηση που γίνεται σε ένα πολύ δύσκολο χρόνο και μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Το πρόγραμμα στη συνέχεια ομιλεί για συζήτηση. Ορίστε κ. Το 2006 ήμουν στη Μόσχα. Ήθελα όμως. σύντομη ερώτηση. Υπάρχει λοιπόν κάτι που θέλει κάποιος να ερωτήσει. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ερώτηση πολύ σύντομη.

Ο Απόστολος Παύλος είναι αυτός που είναι. Εγώ είμαι από την πλευρά της Εκκλησίας και θέλω να μπαίνουν τα θέματα. Τώρα όσον αφορά την Εκκλησία και την Ορθοδοξία. που έχουν να μας προσφέρουν πολλά. Αυτοί έρχονται να δούνε την ιστορία μας. όπως είναι οι Ρώσοι π. εμείς είμαστε του Αποστόλου Παύλου το μέρος και ελάτε να το δείτε. δεν είμαι από την πλευρά της πολιτείας. και αυτό είναι γεγονός. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. όμως εμείς είμαστε οι Έλληνες που μιλάμε τη γλώσσα μας. ή αυτών που ανοίγουν ή που άνοιξαν τις πύλες τους. διότι δεν πρέπει ορισμένα πράγματα να τα προτάσσουμε. δεν σκέφτομαι δηλαδή σαν ο άνθρωπος που θα εκμεταλλευτεί το χώρο της Εκκλησίας για να κάνει κάτι για την πολιτεία. είμαι από την πλευρά της Εκκλησίας. έχουμε αφήσει το Βυζάντιο. έστω να καταλαβαίνουν και στα ελληνικά. αυτοί έρχονται να δούνε τα προσκυνήματά μας. διότι εγώ είμαι από την πλευρά της Εκκλησίας. πιστεύω ότι οι ομόθρησκοι των διπλανών κρατών. Και δεν θέλω να το προτάξουμε και να πούμε είναι και τουριστική ατραξιόν. διότι όταν πήγα στο Σωτήρα της Μόσχας και άκουσα το Ευαγγέλιο. το ότι δηλ. ο Ιδρυτής της Εκκλησίας της Κεφαλονιάς. το Πιστεύω και το Πάτερ ημών στα Ελληνικά συγκινήθηκα.indb 60 12/12/13 6:30 PM . Θα έρθουν και θα δουν και αυτό που πρέπει να δούν. ότι ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την Κεφαλονιά. μετά από 80 χρόνια στον κομμουνισμό να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μιλάνε. Εκεί θέλω να οδηγήσω το θέμα. Ο Απόστολος Παύλος δεν είναι τουριστική ατραξιόν. Και αυτό είναι γεγονός. Εγώ δεν θέλω να υπάρχει τέτοια διάσταση.χ. όπως έχουν μπει πάρα πολύ ωραία τα θέματα σε τόσα Συνέδρια. Prakktika_ApPavlos_111113. Αυτοί έρχονται να δούνε την ιστορία μας και εμείς τους λέμε δώστε και ένα ευρώ. Θα έρθουν και θα δούν και τον Απόστολο Παύλο. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Και δεν θα ήθελα να δίνουμε σε ένα τέτοιο Συνέδριο αυτή την προοπτική. θεολογικά. δηλαδή καταλήγοντας για να μην σας πολυλογώ είμαστε η συνέχεια της Ορθοδοξίας και όχι η Μόσχα. Όμως εμείς τους προσφέρουμε και την ιστορία μας. γιατί η Εκκλησία δεν είναι τουριστική ατραξιόν. και στη δική μας Εκκλησία που είναι και σε πολύ δύσκολη κατάσταση και πολύ πιεσμένη οικονομικά. 60 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ και αυτό είναι που λέει ο πατήρ Μεταλληνός. έχουμε αφήσει την ιστορία τη δική μας.

Χαρτουλιάρης. θα δείχνει την ταύτισή της με τον Απόστολο Παύλο. Συνδυάζονται οι δύο απόψεις. Αντιπεριφερειάρχα. αν δηλ. Δεν ξέρω αν έχει κανείς αντίρρηση. θα τη διαλαλήσουμε στα πέρατα της οικουμένης. Ναι. το βράδυ εις την Πεσσάδα και πει τι γίνεται εδώ και του πούμε ξέρεις έχουμε εσπερινό για τον Απόστολο Παύλο. Συμφωνώ. του κ. Ο σκοπός όμως δεν είναι αυτός. Γ. αλλά το πώς η Κεφαλονιά με κάποια στοιχεία. Ευστάθιος Πουλίδης: Σχετικά με την τοποθέτηση την τελευταία. Δεν είναι μόνο το εκκλησιαστικό μέρος. ειδικά των θεμάτων αυτών. Ελάτε στο μικρόφωνο. Δεν είναι θέμα τουριστικής προβολής. πατέρα. ένας Γερμανός το απόγευμα. 61 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια π. που άπτονται της προσκυνηματικής περιήγησης. Γερμανέ. Φυσικά και δεν είναι πρωτεύον μέλημα προβολής. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα. αλλά όμως είναι ο συγκερασμός της ερευνητικής επιστημονικής έρευνας που συνάδει. Την αλήθεια δεν θα την κρύψουμε. για να είμαι και εγώ φιλικά κριτικός. πιστεύω όμως ότι είναι στα χέρια τα δικά σας. όταν είχαμε κάμει μία άλλη συζήτηση γι΄ αυτό το θέμα. Πρώτο μέλημά μας είναι η προβολή. Παρακαλώ. πατέρα. και ο κ. Δ. είναι αυτός ο τόπος της Μελίτης. ήμουν απ΄ αυτούς που πρότειναν και υιοθετήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος να φύγει η λέξη τουρισμός και να μπουν οι λέξεις προσκυνηματική περιήγησις και σας παρακαλώ πάρα πολύ για μας τους Κεφαλονίτες εδώ. Κεκάτος θυμάται πάρα πολύ καλά.indb 61 12/12/13 6:30 PM . Κάνουμε μία προσπάθεια και εγώ νομίζω και έχω πει σε πάρα πολλά συνέδρια σχετικά με τον προσκυνηματικό τουρισμό. Κεκάτου με τη δική σας κ. και ο Απόστολος Παύλος ήταν εδώ. κ. πώς θα φανεί η σχέση της Κεφαλληνίας με τον Απόστολο Παύλο. είναι η Κεφαλονιά ο τόπος που θέλεις Άγγλε. Ναι. Έχουμε να ντραπούμε κανέναν. στην παρουσία σου στην Prakktika_ApPavlos_111113. Μεταλληνός: Νομίζω ότι με τη ζύμωση που γίνεται εκεί καταλήξαμε. βρεθεί κατά σύμπτωση ένας Άγγλος. δεν ξέρω ποιος θα είσαι μεταξύ των άλλων. όπως μας δείξατε εσείς και ο κ. αλλά το ίδιο το πρόβλημα θα έχει συνέπειες κοινωνικές και οικονομικές που δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε. είμαι γαμπρός εδώ και θεωρώ τον εαυτό μου Κεφαλονίτη γιατί εδώ θ΄ αφήσω τα κόκαλά μου.

Συγχωρήστε με για την παρέμβασή μου. Αυτό είναι και συνέπεια. Ο όρος περιήγηση και ο όρος τουρισμός ταυτίζονται. 62 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Κεφαλονιά. Γ. και ίσως αυτό ικανοποιεί για να μην πάμε σε μακρές συζητήσεις. Λοιπόν επαναλαμβάνω. άναψε το κερί. να γευτείς και τη μυστική εκκλησιολογική παρουσία.τι ο Θεός θέλει. πολιτείας κ. Και στην εκκλησία κάνουμε μία ακολουθία και ο ένας πάει και ανάβει ένα κερί. Αν υπάρχει κάτι. Από το κερί αυτό. π. αλλά προηγήθηκε στον τόπο αυτό ο Απόστολος Παύλος. λπ. π. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνεται. να εξαρθεί και να προσδιοριστεί σε τέτοιο σημείο. ώστε να ξέρει ο κόσμος ότι εδώ είναι τόπος του Αγίου Γερασίμου. Μεταλληνός: Ευχαριστούμε κ. Συμφωνούμε με αυτό το συμπέρασμα. Παύλο και με τον Άγιο Γεράσιμο. την έχω υιοθετήσει απόλυτα και την κηρύσσω. ζει και ο ναός και καλύπτει όλες τις ανάγκες. Δ. π. Δεν του λέμε εμείς υποχρεωτικά. επειδή είμαι παπάς το λέω. και από κει και πέρα ό. Πιστεύω δε ότι από πλευράς εκκλησίας είναι Prakktika_ApPavlos_111113.τι είναι δυνατόν μέσα από προσευχή. Η σύνδεση του Αποστόλου Παύλου με την Κεφαλονιά από πλευράς πολιτισμού. Η Κεφαλονιά τώρα από πλευράς πολιτείας θα τονιστεί ακόμη περισσότερο ως προς τη σχέση της και με τον Απ. Το τί θα ακολουθήσει είναι άλλο πράγμα.indb 62 12/12/13 6:30 PM . Εμείς θα κάνουμε ό. Αυτό που ελέχθη και μας προσφέρεται από τα πρόσωπα της εδώ πολιτείας είναι το καλύτερο. Δεν κάνουμε την ακολουθία για να εισπράξουμε. επικαλούμενοι την ευλογία του Αγίου και φυσικά του Σεβασμιωτάτου μας και των πατέρων μας. συνάδελφε. Ιωάννης Μεσολωράς: Προσωπικά σαν ιερέας αλλά και σαν επιστήμονας είμαι ενθουσιασμένος με τη θεωρία. να προβάλουμε την προσκυνηματική προβολή του νησιού μας εις τα πέρατα της οικουμένης. επανα- λαμβάνω ταπεινά. Ιωάννη έχετε το λόγο. Και θα είμαι ένας απ΄ αυτούς που ο ίδιος συνεργάζομαι εδώ και τρία χρόνια και πιστεύω ότι σε τρεις μήνες θα είμαι έτοιμος που θα το κάνω αυτό πράξη.

το λες στον άλλον Prakktika_ApPavlos_111113. Παύλου. Μετά πιστεύω ότι οι ιερείς. που είπε ο Πανοσιολογιώτατος. Γιατί. όπως δεν το έχουν πει και σε άλλους. ότι ταξιδεύανε λέει και τότε. στέλνει εγκυκλίους. Ή θα πούμε. το καταλαβαίνουμε ως ένα σημείο. Έτσι. Το γεγονός είναι ότι οι ιερείς απουσίαζαν και απουσιάζουν από όλες αυτές τις ενημερώσεις. Πάλι εδώ οφείλεται στην διστακτικότητα του Δεσπότη μας. Ασύντακτο βεβαίως. είναι συγκλονιστικό στοιχείο αυτό. που δεν έχουν γίνει.indb 63 12/12/13 6:30 PM . Π. θα κάνεις μνεία εκεί. με έχει συγκλονίσει το γεγονός. Δεν μπορείς του άλλου να του επιβάλεις.χ. αλλά τέλος πάντων έχουν λάβει τα βιβλία. Περιμένω κάποιος να μου πει. Περιέργο. Δεν μου το είπε. γιατί δεν μνημονεύεις. των Αγίων ενδόξων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και Ιδρυτού της εκκλησίας ημών. Είναι δημοκρατικό αυτό. τού τε Παύλου του Ιδρυτού της Εκκλησίας ημών. συνοπτικά μερικά επιχειρήματα. Π. Δεν θέλει να επιβάλει σε κανέναν. 63 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια πολύ σημαντικό να την υιοθετήσουμε και να την περάσουμε στη λειτουργική πράξη και από εκεί και πέρα να την καταγράψουμε στην ιστορία και στη λατρεία του Θεού. Μήπως θα έπρεπε να γίνει ένα σεμινάριο ειδικό και να τους εξηγήσουμε με απλά λόγια. Δυστυχώς όμως. O Δεσπότης μας είναι διστακτικός. δεν μνημονεύουν όλοι οι ιερείς τον Απόστολο Παύλο στις απολύσεις. πάντα ήταν ευγενής και διαλλακτικός. του ενδόξου Αποστόλου Παύλου και Ιδρυτού της Εκκλησίας της Νήσου ημών και θα βγάλουμε τον Πέτρο. για το θέμα πάντως του ναυαγίου δεν ξέρω κατά πόσο συμβαίνει αυτό. τον απλό χριστιανό. και ο Αίνος και η Αίτνα αποτελούσαν σημάδια για την ορθή πορεία. και πρώτος και εγώ. ούτε εγώ μνημονεύω. Δεύτερον να μνημονεύεται. άρα και τότε από εδώ περνούσαν. δεν ξέρω πόσο τα διαβάζουν.χ. εκεί που γίνεται η μνημόνευση των Αγίων. να το κάνεις εκείνο.: Για τον απλό παπά. αλλά διστάζει να προσβάλει τον ιερέα.: Δεν αληθεύει το γεγονός ότι ψάλλουμε το απολυτίκιο σε όλες τις εκκλησιές της Κεφαλονιάς. οι ιερείς διαδίδουν τη διδασκαλία του Αποστ. ή θα κάνουμε μία διευκρίνηση. Πρώτον πρέπει να ψάλλεται στις εκκλησιές της Κεφαλονιάς. απλά και απτά. Τα αντικείμενα είναι πολλά που περιέχονται στα βιβλία. ξέρετε πώς μνημονεύουν. Δεν μνημονεύεται. Έχω την αίσθηση ότι μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα περαιτέρω. στέλνει οδηγίες. Μετά δεν μνημονεύουμε σωστά.

να γίνει ένα Βήμα του Αποστόλου Παύλου ή κάτι τέτοιο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ίδρυση της Εκκλησίας. Γ. Βλέπουμε να αναγγέλλουν πανηγύρια. Έχει κανείς τίποτε άλλο. βεβαίως δεν πρέπει να τον κάνουμε τουριστική ατραξιόν. Α. ναι. Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος στα Κοντογουράτα. να απαγορέψεις στους επιτρόπους και στους ιερείς να διαφημίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο πανηγύρι σαν γλέντι. Παύλου. να γίνονται κάποιες ομιλίες . Άγιε Πρωτοσύγκελλε.και να ομιλούμε στο Ναό του Αποστ. Μεταλληνός: Είστε Ιερεύς αυτής της Μητροπόλεως και επομένως μιλείτε για τα εσωτερικά προβλήματα. γιατί πάμε όλα να τα κάνουμε τουριστικά. π. Πουθενά δεν φαίνεται ότι θα γίνει Εσπερινός και Λειτουργία του Αγίου Παντελεήμονος. έναν απλό χριστιανό πέρα από τις θεωρίες. Γιατί δυστυχώς τελευταία έχουμε πάθει αυτό το κακό. για μαθήματα κύκλου μελέτης Αγίας Γραφής . τραπέζι. Έτσι μία σύνοψη σε ένα σεμινάριο ειδικό για τους ιερείς. 64 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ και τον πείθει. Ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας. Στείλε εγκύκλιο. Έτσι μιά σκέψη σαν συνέχεια. Έχουν μπει πάνω οι Σύλλογοι οι Πολιτιστικοί και τα έχουν κάνει εκμετάλλευση. Κατά τα υπόλοιπα. Παύλου και η αξιοποίηση να είναι. αλλά να μην μένουμε στο ιστορικό μόνο θέμα. που είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα για μας. κ. χορός. Όλα αυτά μετά θα συγκεντρωθούν και θα δοθούν και στην πολιτεία και στον εκκλησιαστικό χώρο για περαιτέρω επεξεργασία όλων αυτών των προτάσεων. Δ. Αυτά λοιπόν καταγράφονται. εμένα δε μου πέφτει λόγος. γίδα βραστή και γλέντι. Ευχαριστώ πολύ. Δηλ.indb 64 12/12/13 6:30 PM . αλλά δεν κράτησε πολύ. Πουθενά. Παναγής Καραβιώτης: Ο Απόστολος Παύλος εναυάγησε στην προσπάθειά του να διαδώσει το λόγο του Θεού και να σωθούν ψυχές. κάτι άλλο θέλω να υπενθυμίσω. εκεί στο μύλο. και υιοθετώ την άποψη. Μιλήστε κι εσείς για να κλείσει ο Σεβασμιώτατος. που έγινε προς τιμήν αυτού του ωραίου Prakktika_ApPavlos_111113. αλλά μήπως να γνωρίσουμε το περιεχόμενο της διδασκαλίας του Απ. το ναυάγιο το δικό του να μας σώσει από το ναυάγιο του αγώνα του πνευματικού.εγώ είχα κάμει μια προσπάθεια και ερχότανε κόσμος.

προστιθέμενα εις τα όσα ελέχθησαν κατά τα προηγούμενα Συνέδρια. Απόψε λοιπόν. Δ. Παύλου. Σπυρίδων: Νομίζω ότι ήταν πράγματι πάρα πολύ ωφέλιμα και αξιόλογα και σημαντικά όλα όσα έγιναν σήμερα. 65 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια ιστορικού.τι άλλο θέλετε να πείτε. ελέησον και σώσον ημάς.κ.εις τον Ναόν του εις την Πεσσάδα. ενισχύοντας τη μεγάλη αυτή υπόθεση. Δ. καθώς συμβάλλουν στην αγωνιστική μας προσπάθεια κατά το πέρασμά μας από την ζωήν αυτήν. αγαπητέ αδελφέ. π. Γ. Παύλο. παρακαλούμε να μας κλείσετε την συνάντηση αυτή με την ευλογία σας και ό. Μεταλληνός: Ευχαριστώ και εγώ πολύ για την τιμή να μου αναθέσετε αυτή τη θέση. π. αλλά σαν θεολογικό πρόσωπο που θα μας βοηθήσει πνευματικά. Θα χαρούμε να σας δούμε. Γ. για την σπουδαία αυτή υπόθεση για το νησί μας. ώρα 8. για να γνωρίσουμε τον Απ. στη διάθεση όλων μας πάντοτε. Θα είναι η καλυτέρα αξιοποίηση και θα επικαλύψει κάποιες άλλες κατηγορίες τουριστικής ή άλλης αξιοποιήσεως. ελάτε να δείτε πώς συνεχίζουμε και το κήρυγμα του Αποστ. όχι σαν ιστορικό πρόσωπο. Σεβασμιώτατε. Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός. Αμήν.30΄.indb 65 12/12/13 6:30 PM . ο ομιλών αυτήν την στιγμήν κάνει ειδικήν ομιλίαν προβάλλοντας τη θεολογία και την κοινωνική διδασκαλία του Αποστόλου.είναι το δεύτερο σκέλος των Συνεδρίων περί Αποστόλου Παύλου . όσα ελέχθησαν ανταποκρίνονται στην αλήθειαν και θα ευρίσκονται στη διάθεση της Εκκλησίας. από το 1999 . Ο Σεβ. Πρώτος ο Δεσπότης μας. Μητροπολίτης κ. Τώρα. Δι΄ ευχών του Αγίου Δεσπότου ημών. Ευχαριστώ πολύ. Prakktika_ApPavlos_111113. Χρόνια πολλά σε όλους. Μεταλληνός: Προς ενημέρωσίν σας. αλλά και προς ενημέρωσιν κάποιων άλλων. που είναι κόσμημα για την Κεφαλονιά. την οποία δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ.

Ιωάννης Μεσολωράς. της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης και του Δήμου Κεφαλονιάς. Σπύρου. ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελο Κεκάτο το ακόλουθο Δελτίο Τύπου: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Στις 17 Αυγούστου 2013.Ε. 66 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την Ημερίδα απεστάλη στα Μ.κ. Κουρής. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Η Εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας. Prakktika_ApPavlos_111113. Καθηγητής Πανεπιστημίου. Σ. Π.κ. από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Prof. Εκπαιδευτικός και Ευάγγελος Κεκάτος. ημέρα Σάββατο.κ.. Α/Δήμαρχος Πολιτισμού. ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ.indb 66 12/12/13 6:30 PM . Dr. Θεόφραστος Χαρτουλιάρης.: Σεβ. με την προσθήκη και οποιασδήποτε άλλης σχετικής Επιστημονικής επισήμανσης ήθελε κριθεί σκόπιμο να ανακοινωθεί υπό των κ. επι τη ευκαιρία συμπλήρωσης 20 ετών από την πρώτη επίσημη διεθνή Ανακοίνωση για την ταύτιση της Αρχαίας Μελίτης με την Κεφαλονιά. Την Ημερίδα τίμησαν με Χαιρετισμό που απηύθυναν οι κ. Κεντρικός σκοπός της Ημερίδας ήταν η ευρύτερη γνωστοποίηση και η αδιάλειπτη Μνήμη της Αλήθειας σε όλο τον κόσμο για το Ναυάγιο και τη Διάσωση του Αποστόλου Παύλου στην Κεφαλληνία κατά το ταξίδι του προς την Ρώμη το έτος 59 μ. ο Α/Περιφερειάρχης Κεφαλονιάς . Α.Μ. Σπυρίδων Πετεινάτος. Ομιλητών. Σπυρίδων. Heinz Warnecke. πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου. Ημερίδα Ενημέρωσης Κοινού. Παρίσης. Ομιλητές ήταν οι κ. Μπαζίγος και ο Πρόεδρος των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Καθ. Μαραβέγιας. Ν.Ιθάκης κ. ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ.: Πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός.κ.Χ. Σ. ο Α/Πρόεδρος της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Δρ. Πανοσιολογιώτατος π.

Έντυπο πληροφοριακό υλικό στην Ελληνική. ουδεμία επίσημη διάψευση.κ.κ. Ιταλική. καθώς και επιλογική προσφώνηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Αγγλική. Σπυρίδωνα. Επιπλέον επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Εκκλησιαστικού Μουσείου όπου θα στεγάσει το πολύτιμο υλικό. θα διανέμεται σε όλους τους Πολιτιστικούς Φορείς Πληροφόρησης των Επισκεπτών στην Κεφαλονιά. που είχε την ευγένεια να εκδώσει η Α/Περιφέρεια. ή παρερμηνεία των Ιερών Κειμένων προέκυψε κατά την παρελθούσα εικοσαετία από την στιγμή της Πρώτης Ανακοίνωσης. σύμφωνα με το Πρόγραμμα. π. Γερμανική και Ρωσική γλώσσα. έγινε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Prakktika_ApPavlos_111113. Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και διατύπωση προτάσεων. 67 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους κ. στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Πεσσάδας με Ομιλητή τον Καθ. με την συμμετοχή πλήθους πιστών. που τώρα φιλοξενείται εντός του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου. Γεώργιο Μεταλληνό.indb 67 12/12/13 6:30 PM . Το βράδυ της ιδίας ημέρας. Ομιλητές. Γαλλική.

Αναπαράσταση του ναυαγίου (R. κηρύσσων την έναρξη του Συνεδρίου. Σπυρίδων του Ι. Shtembari). Παύλου στην Πεσσάδα Εσωτερικό Ιερού Ναού Απ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.indb 68 12/12/13 6:30 PM .κ. Παύλου. 68 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Ο Ναός του Αποστ. Ναού Απ. Prakktika_ApPavlos_111113. Παύλου Γλυπτό δαπέδου Ο Σεβ.

69 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια 17 Αυγούστου 2013. Prakktika_ApPavlos_111113. Από το Συνέδριο στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου και από τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό του Αποστ.indb 69 12/12/13 6:31 PM . Παύλου στην Πεσσάδα.

indb 70 70 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ Οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος Η εικόνα της Παναγίας με τον Απ.Prakktika_ApPavlos_111113. Παύλο και τον Άγιο Γεράσιμο 12/12/13 6:31 PM .

Prakktika_ApPavlos_111113. Παύλου (Κων. Σώστης». Προσκυνητάρι Απ. Μαρίνιτσεφ) 12/12/13 6:31 PM .indb 71 Μουσείο Αποστ. Παύλου 71 Ο Αποστολοσ Παυλοσ στην Κεφαλληνια Η εικόνα του θρόνου του Απ. Παύλου «Άγ.

Προλογικόν Σημείωμα 3 2.indb 72 12/12/13 6:31 PM . Δελτίο Τύπου 66 5. Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 5 3 . Παύλου Πεσσάδας 6. Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός 66 στον Ι. Παράρτημα φωτογραφιών 68 Prakktika_ApPavlos_111113. 72 Περιφερειακή Ενοτητα Κεφαλληνιασ & Ιθακησ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόγραμμα Ημερίδας. Οι Εργασίες της Ημερίδας 7 4. Ναό Αποστ.

indd 1 12/12/13 6:08 PM . ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ eksofyllo.