You are on page 1of 51

Optimized just now View original

http://www.gatepaper.in/2014/12/previous-gate-questions-on-operational_8.html

Menu

Monday, December 8, 2014

Previous GATE Questions on Operational Ampliers & Differential Ampliers - II (2001 -


Till Date)

2001

1. The ideal OP-AMP has the following characteristics


a. Ri = , AV= , Ro = 0
b. Ri = 0, AV= , Ro = 0
c. Ri = , AV= , Ro =
d. Ri = 0, AV= , Ro =
Answer: A
https://www.youtube.com/watch?v=mtUl2BzGphU


2. The inverting OP-AMP shown in the gure has an open loop gain of 100. The closed loop gain Vo/Vs is

-39% -49%

price drop price drop price drop

a. 8
b. 9
c. 10
d. 11
Answer: B
https://www.youtube.com/watch?v=JMZCkiOUJDI


3. In the gure, assume the OP-AMPs to be ideal. The output Vo of the circuit is
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=E4dxhaGLiOA

-39% -49%

4. In the circuit shown, assume that the OP-AMP is ideal.

a. Obtain an expression for Vo in terms of Vs, R and the reverse saturation current Is of the transistor.
b. If R = 1 , Is = 1 pA and the thermal voltage VT = 25 mV, then what is the value of the output voltage Vo for an input
voltage Vs of 1 volt?
c. Suppose that the transistor in the feedback path is replaced by a PN junction diode with a reverse saturation
current of Is. The P-side of the diode is connected to node A and the N-side to node B. then what is the expression for Vo in
terms of Vs, R and Is ?

Answer:
(a) VO = VT ln(VS/IOR)
(b) 0.81 volts
(c) VO = VT ln(VS/IOR)
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=3YOkRQGOWbg

2002

1. A 741 OP-AMP has a gain-bandwidth product of 1 MHz. A non-inverting amplier using this OP-AMP and having a
voltage gain of 20 dB will exhibit a 3 dB bandwidth of
a. 50 kHz
b. 100 kHz
c. 100/17 kHz
d. 1000/7.07 kHz
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=jg0FBlbWzMU

2. The circuit in the gure employs positive feedback and is intended to generate sinusoidal oscillations. If at a frequency
fo, (f) = Vf(f)/Vo(f) = 1/6 0o, then to sustain oscillations at this frequency
a. R2 = 6R1
b. R2 = 5R1
c. R2 = R1/6
d. R2 = R1/5
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=E28FKsiD0cQ

3. An amplier using an OP-AMP with a slew rate SR = 1 V/sec has a gain of 40 dB. If this amplier has to faithfully
amplify sinusoidal signals form dc to 20 kHz without any slew rate induced distortion, then the input signal level must not
exceed
a. 795 mV
b. 395 mV
c. 79.5 mV
d. 39.5 mV
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=vG62ly43ziE

4. Consider the circuit shown. Assume the operational amplier is ideal.

a. In which mode is the BJT operating (active or saturation or cutoff)? Justify your answer.
b. Obtain an expression relating the output current Io and the input voltage Vi.
c. Determine Io and Vop if Vi = 2 volt. Assume = 99 and VBE = 0.7 volts.
Answer:
(a) Active region
(b) Vi = IORL 15
(c) IO = 1.7 Amp, VOP = 5.25 volts
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=F4ZuatGRJO0

2003

1. If the input to the ideal comparator shown in the gure is a sinusoidal signal of 8 volts peak to peak, without any DC
component, then the output of the comparator has a duty cycle of

a. 1/2
b. 1/3
c. 1/6
d. 1/2
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=c_SMIFD5g0w

2. If the differential voltage gain and the common mode voltage gain of a differential amplier are 48 dB and 2 dB
respectively, then common mode rejection ratio is
a. 23 dB
b. 25 dB
c. 46 dB
d. 50 dB
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=OFD168On6wQ

3. The oscillator circuit shown in the gure has an ideal inverting amplier. Its frequency of oscillation in Hertz is

Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=BdULnwS91ts

4. The output voltage of the regulated power supply shown in the gure is

a. 3 volts
b. 6 volts
c. 9 volts
d. 12 volts
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=aYqrNc3c4KU

5. If the OP-AMP in the gure is ideal, the output voltage VOUT will be equal to
a. 1 volt
b. 6 volts
c. 14 volts
d. 17 volts
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=uUtCBwdwSjU

2004

1. An ideal OP-AMP is an ideal


a. Voltage Controlled Current Source
b. Voltage Controlled Voltage Source
c. Current Controlled Current Source
d. Current Controlled Voltage Source
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=-3pE3zjlc-I

2. The circuit in the gure is a

a. Low pass lter


b. High pass lter
c. Band pass lter
d. Band reject lter
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=hUwaNK0aINo

3. The value of capacitor C required for sinusoidal oscillations of frequency 1 kHz in the circuit of the gure is

Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=dcCpebp-_Cs

4. in the OP-AMP circuit given in the gure, the load current iL is


a. VS / R2
b. VS / R2
c. VS / RL
d. VS / R1
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=TxVYCU-8ejQ

2005

1. The input resistance Ri of the amplier shown in gure is

a. 30/4 K
b. 10 K
c. 40 K
d. Innite
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=N7D9lXz25dU

2. The voltage eo indicated in gure has been measured by an ideal voltmeter, which of the following can be calculated?
a. Bias current of the inverting input only
b. Bias current of the inverting and non-inverting inputs only
c. Input offset current only
d. Both the bias currents and the input offset current.
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=OuIncy3Iz-w

3. The OP-AMP circuit shown in gure is a lter. The type of lter and its cut-off frequency are respectively.

a. High pass, 1000 rad/sec


b. Low pass, 1000 rad/sec
c. High pass, 10000 rad/sec
d. Low pass, 10000 rad/sec
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=AykAekOV_Mg

4. In the differential amplier shown in gure, a large value of RE

a. Increases both the differential and common mode gains


b. Increases the common mode gain only
c. Decreases the differential mode gain only
d. Decreases the common mode gain only
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=YH9E2xVqdv0

5. Given the ideal operational amplier circuit shown in gure indicate the correct transfer characteristics assuming ideal
diodes with zero cut-in voltage.
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=q_6bzIBuW7A

2006

1. For the circuit shown in the following gure, the capacitor C is initially uncharged. At t = 0, the switch S is closed. The
voltage VC across the capacitor at t = 1 ms is _____. Assume the OP AMP is supplied with 15 volts.

a. 0 volts
b. 6.3 volts
c. 9.45 volts
d. 10 volts
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=XbVKE5nEOPI

Statement for Linked Answer Questions (2 and 3):


A regulated power supply shown in the gure below has an unregulated input of 15 volts and generates a regulated output
Vout. Use the component values shown in the gure.
2. The power dissipation across the transistor Q1 shown in the gure is
a. 4.8 volts
b. 5.0 volts
c. 5.4 volts
d. 6.0 volts
Answer: D
3. If the unregulated voltage increases by 20%, then power dissipation across the transistor Q1
a. Increases by 20%
b. Increases by 50%
c. Remains unchanged
d. Decreases by 20%
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=_fx1s9uTcCw

2007

1. For the OP-AMP circuit shown in the gure, Vo is

a. 2 volts
b. 1 volts
c. 0.5 volts
d. + 0.5 volts
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=GNXEesKW7VQ

2. In the OP-AMP circuit shown, assume that the diode current follows the equation I = ISexp(V/VT). For Vi = 2 Volts, Vo =
V01, and for Vi = 4 Volts, Vo = V02. The relationship between V01 and V02 is

a. V02 = 2 V01
b. V02 = e2 V01
c. V02 = V01 ln2
d. V02 - V01 = VT ln2
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=_FEUmzL53hg

Statement for Linked Answer Questions


Consider the OP-AMP circuit shown in the gure.

3. The Transfer function Vo(s)/ Vi(s) is

Answer: A

4. If Vi = V1 sin(t) and Vo = V2 sin(t+), then the minimum and maximum values of (in radians) are respectively
a. /2 and /2
b. 0 and /2
c. and 0
d. /2 and 0
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=5BVus7UsCas

2008

1. Consider the following circuit using an ideal OP-AMP. The I-V characteristic of the diode is described by the relation I =
Io(exp(V/VT) - 1), where VT = 25 mV, Io = 1 A and V is the voltage across the diode(taken as positive for forward bias). For an
input voltage Vi = - 1 volts, the output voltage Vo is

a. 0 volts
b. 0.1 volts
c. 0.7 volts
d. 1.1 volts
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=Hm-AQGstHH0

2. The OP-AMP circuit shown below represents a

a. High pass lter


b. Low pass lter
c. Band pass lter
d. Band reject lter
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=iNclgQhX8gs

3. Consider the schmitt trigger circuit shown below.

A triangular wave which goes from 12 volts to +12 volts is applied to the inverting input of OP-AMP. Assume that the
output of the OP-AMP swings from +15 volts to 15 volts. The voltage at the non-inverting input switches between
a. 12 volts and +12 volts
b. 7.5 volts and +7.5 volts
c. 5 volts and +5 volts
d. 0 volts and +5 volts
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=U1PM8Q0IT0o

2009

1. In the following Astable Multivibrator circuit, which properties of Vo(t) depend on R2 ?

a. Only the frequency


b. Only the amplitude
c. Both the amplitude and the frequency
d. Neither the amplitude nor the frequency
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=CNrhstw1lQI
2. In the circuit shown below, the OP-AMP is ideal, the transistor has VBE = 0.6 volts and = 150. Decide whether the
feedback in the circuit is positive or negative and determine the voltage V at the output of the OP-AMP.

a. Positive feedback, V = 10 Volts


b. Positive feedback, V = 0 Volts
c. Negative feedback, V = 5 Volts
d. Negative feedback, V = 2 Volts
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=H6FpEgr7ZYI

2010

1. Assuming the OP-AMP is ideal, the voltage gain of the amplier shown below is

a. - R2/R1
b. - R3/R1
c. - (R2 || R3) / R1
d. - (R2 + R3)/R1
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=-GMfvkT72y0

2. The transfer characteristic for the precision rectier circuit shown below is (Assume ideal OP-AMP and Practical
Diodes)
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=K2Rp0dv6Ll0

2011

1. The circuit below implements a lter between the input current ii and the output voltage vo. Assume that the op-amp is
ideal. The lter implemented is a

a. Low pass lter


b. Band pass lter
c. Band stop lter
d. High pass lter
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=jH8CXKYc1No

2012

1. The circuit shown is a


Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=tr13sXmjwH4

2013

1. In the circuit shown below, what is the output voltage (Vout), if a silicon transistor Q and an ideal OP-AMP are used?

a. - 15 volts
b. - 0.7 volts
c. + 0.7 volts
d. + 15 volts
Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=vR9F9Cmapog

2. In the circuit shown below, the OP-AMPs are ideal. Then Vout in volts is

a. 4
b. 6
c. 8
d. 10
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=txQhRQhmZfE

2014

1. In the low pass lter shown in the gure, for a cutoff frequency of 5 KHz, the value of R2 (in K) is ..
Answer: 3.18
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=BjcHUWQA4TQ

2. In the voltage regulator circuit shown in the gure, the Op-Amp is ideal. The BJT has VBE = 0.7 volts, and = 100, and
the zener voltage is 4.7 volts. For a regulated output of 9 volts, the value of R (in ) is ..

Answer: 1090
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=B5rropdO8jA

3. In the circuit shown, the Op-Amp has nite input resistance, innite voltage gain and zero input offset voltage. The
output voltage Vout is .

a. I2(R1 + R2)
b. I2R2
c. I1R2
d. I1(R1 + R2)
Answer: C
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=DAEuj8Z-ncY

4. In the differential amplier shown in the gure, the magnitude of the common mode and differential mode gains are
Acm and Ad, respectively. If the resistance RE is increased, then
a. Acm increases
b. Common mode rejection ratio increases
c. Ad increases
d. Common mode rejection ratio decreases
Answer: B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=AhxODnKBU5Y

5. Assuming that the Op-Amp in the circuit is ideal, then the output voltage is

Answer: D
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=Q7DUP4Rz58o

6. The circuit represents

a. A band pass lter


b. A voltage controlled oscillator
c. An Amplitude modulator
d. A monostable multivibrator
Answer: D
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=oi_nPP2yd4k
2015

1. In the circuit shown, assume OP-AMP is ideal then the 3 dB cut off frequency (in Hz) is __________

Answer: 159.15
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=68aTpkiHA6c

2. In the circuit shown, assume that the OP-AMP is ideal. If the gain (Vo/Vin) is 12 , then the value of R (in k) is
_________________

Answer: 1 Kohm
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=tK6-rhSk62w

3. In the circuit shown, assume that the OP-AMP is ideal. The bridge output voltage Vo (in mV) for = 0.05 is
_______________

Answer: 250
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=j3isPwGHe_8

4. The circuit shown in the gure has an ideal OP-AMP. The oscillation frequency and the condition to sustain the
oscillations respectively are ________________

Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=SA30jnkdunM
5. In the circuit shown, I1 = 80 mA and I2 = 4 mA. Transistors T1 and T2 are identical. Assume that thermal voltage is 26
mV at 27oC. At 50oC, the value of voltage V12 = V1 V2 (in mV) is _______________

Answer: 83.4
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=vltaQSRU2KE

6. In the circuit shown, Vo = VOA for switch SW in position A and Vo = VOB for switch SW in position B. Assume that the OP-
AMP is ideal. The value of VOB/VOA is ______________

Answer: 1.5
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=c4GkgCOXgLQ

7. In the bistable circuit shown, the ideal OP-AMP ahs saturation levels of 5 volts. The value of R1 (in k) that gives a
hysteresis width of 500 mV is _________________

Answer: 1 Kohm
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=Q6RQWfpg_6c

8. Assuming that the OP-AMP in the circuit shown is ideal, the output voltage Vo (inn volts) is __________

Answer: 12
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=3RL9Dy8Xxco
9. For the voltage regulator circuit shown,the input voltage (Vin) is 20 V 20% and the regulated output voltage (Vout) is 10
volts. Assume the OP-AMP is ideal. For a load RL drawing 200 mA, the maximum power dissipation in Q1 (in Watts) is
_________________

Answer: 2.85
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=cKkJa1-Kl_U

GATE paper at 14:13

Home View web version

Powered by Blogger.

Home GATE
GATE 2014 Keys Yearwise GATE Questions
Topicwise GATE Questions Practice Problems
GATE Exam Notes