Cultura de capsuni

Scris de ing. Mircea Suhoverschi Luni, 17 Septembrie 2007 18:58 - Ultima actualizare Vineri, 21 Septembrie 2007 18:08

 

Anul I –înfiinţarea;

Anii pe rod II, III, IV- lucrări specifice;

Sortimentul de căpşuni recomandaţi.

Anul I –înfiinţarea

Amplasarea culturii - Căpşunul găseşte condiţii de cultură în toate zonele ţării. Fiind o cultură intensivă, capabilă să dea producţii de peste 10 t/ha în primul an de la plantare, se vor alege terenuri cu fertilitate naturală cea mai ridicată, mecanizabile, prevăzute cu sistem de irigare. - Cele mai corespunzătoare soluri sunt cele cu textură lutoasă, luto-nisipoase sau luto-argiloase, cu Ph 5,6-7 - Ca plante premergătoare sunt recomandate plantele prăşitoare, care lasă terenul

1/9

Dezinfecţia solului . . pir. volbură. Este contraindicat amplasarea culturii pe precedent cu erbicide remanente. sole erbicidate în anul Nivelarea de întreţinere .Se execută la 28-30 cm. costrei. În mod automat îngrăşămintele se încorporează. 17 Septembrie 2007 18:58 . De aceea. având calitatea biologică “stoloni certificaţi”. sau 500 kg superfosfat şi 600 kg/ha sare potasică.Pentru corectarea eventualelor denivelări rămase de la culturile premergătoare. Este foarte important de respectat această recomandare tehnologică deoarece gunoiul de grajd neîncorporat imediat pierde sub acţiunea vântului şi a soarelui mari cantităţi de fertilizant. .Fertilizarea se face cu 60 t/ha gunoi de grajd bine fermentat fără seminţe de buruieni sau rizomi. Pe terenurile infestate cu buruienile problemă (pălămidă. manual sau mecanic.Măsură profilactică – se face în funcţie de frecvenţa speciilor de dăunători din sol. este adesea afectat pînă la compromiterea recoltei de stagnările de apă. Îngrăşămintele se împrăştie cu puţin timp înainte sau în timpul arăturii. Mircea Suhoverschi Luni. 2/9 . încă de la amplasarea culturii se vor evita terenurile pe care stagnează apa. 21 Septembrie 2007 18:08 curat de buruieni. se face nivelarea de întreţinere. numai la densităţi ce depăşesc pragul economic de dăunare. ETOPROFOS. cartofi sau tomate. DAZOMET. liberi de agenţi fitopatogeni şi dăunători. cerealele.Căpşunul fiind o specie cu talie mică. OXAMIL. .Nu se cultivă căpşuni după căpşuni. .Cultura de capsuni Scris de ing. ştevie. odată cu acestea încorporându-se şi îngrăşămintele aplicate. Arătura . cu sistem radicular superficial. Fertilizarea .Ultima actualizare Vineri.Pentru dezinfecţia solului se va folosi unul din produsele de bază de: CLORPIRIFOS.Materialul săditor (stoloni) trebuie să provină din pepiniere autorizate.

21 Septembrie 2007 18:08 urzică.ALTE PRODUSE:Putregai. Volumul rădăcinii este necesar pentru buna fixare în pământ a stolonilor şi pentru păstrarea întregii substanţe de rezervă acumulate pe parcursul formării stolonilor.FASONAREA – îndepărtarea resturilor de filamente şi lăsarea1-2 frunzuliţe. freza sau manual pe suprafeţe mici.Trebuie făcută grădinăreşte. Poziţia rădăcinii trebuie să fie perfect verticală şi dreaptă.condiţionează în mare măsură prinderea.07-0. Putregai.BRAVO.PLANTAREA. obligatoriu se discuie şi la aproximativ 3 săptămâni după răsărirea sau pornirea în vegetaţie a buruienilor (10-15cm înălţime) se erbicidează cu ROUNDUP 4l/ha în 100-150 lapă.25%) care se pot complexa cu oricare dintre insecticidele THIONEX 35EC. Stolonii mocirliţi se aşează în lădiţe cu care se vor transporta la locul de plantare. Mărunţirea . Plantarea stolonilor . După 7 zile se mărunţeşte din nou solul şi se poate planta.07%). Adâncimea optimă (coletul stolonului să fie la nivelul solului).).16-0.Cultura de capsuni Scris de ing. de calitatea acestei lucrări depinzând desfăşurarea în bune condiţii a plantării stolonilor. Se asigură o densitate de 40-50 000 plante/ha. Plantarea manuală se execută cu plantatorul şi cuprinde operaţiile de : executarea gropii cu plantatorul. .TRATAMENTE – 3-4 tratamente la avertizare: la tratamentul1 se va folosi Zeamă bordeleză 0. Distanţa de plantare se face la 80-90 cm între rânduri şi 25-30cm între plante pe rând. . EUPAREN 50WP (0.MOCIRLIREA stolonilor. 17 Septembrie 2007 18:58 .Ultima actualizare Vineri. coada calului. METOBEN (0.1%).2%) şi acaricidul DEMITAN 200 (0.4%.3% atunci când au apărut 3-4 frunze noi. Mocirla trebuie să fie suficient de consistentă pentru a adera pe rădăcină. pătarea albă . Turda cupral 50 PU 0. Lucrarea se execută cu grapa cu discuri.05-0. mentă. BENLATE 50 WP (0. şi realizarea unei culturi fără goluri.07%) . Combaterea bolilor şi dăunătorilor . Mircea Suhoverschi Luni. etc.se face toamna OCTOMBRIE şi primăvara MARTIE – APRILIE. la tratamentul II şi III se va folosi alternativ unul din fungicidele TOPSIN.05%. În timpul efectuării lucrării stolonii nu trebuie să fie expuşi la soare sau vânt. Pătare 3/9 . decât dacă depăşeşte 20 cm. Alcupral 0. introducerea stolonilor în groapă şi strângerea rădăcinilor (împănarea) cu plantatorul. THIODAN 35EC (0.EUPAREN 50WP. De regulă rădăcina nu se fasonează.

Dacă apar buruieni cu frunză lată acestea vor fi smulse manual. .2L/HA). Înlăturarea stolonilor dacă aceştia apar în număr prea mare.Căpşunul este o specie cu pretenţii foarte ridicate faţă de apă.5-1l/ha). Dacă în intervalul de 6-12 ore de la aplicarea erbicidului plouă este necesar să se repete erbicidarea. 21 Septembrie 2007 18:08 albă –TOPSIN. TALSTAR 10 EC Erbicidarea în anul de plantare .FOLPAN 50WP.Ultima actualizare Vineri. De acea este necesar să se aplice 4-6 udări cu norme de 300-400mc/ha în funcţie de zonă şi de cantitatea de precipitaţii căzute în perioada respectivă. Alte lucrări Dirijarea stolonilor pe direcţia rândului pentru formarea unei benzi roditoare de 30-40cm înălţime. 17 Septembrie 2007 18:58 . când buruienile au răsărit şi au 10cm înălţime. . .Erbicidare cu ROUNDUP 3/4l/ha în 100-150l apă la trei săptămâni de la efectuarea arăturii şi discuirii acesteia. FOCUS ULTRA (2-3 l/ha). GALLANT SUPER PVR (0.Cultura de capsuni Scris de ing. Cantitatea de apă folosită pentru prepararea soluţiei este de 300-500 l/ha. 4/9 . Mircea Suhoverschi Luni. DUAL (2L/HA). dăunători – DECIS 2.În aceaşi zi sau cel mai tîrziu la 2-3 zile după plantare (primăvară) se erbicidează cu un erbicid preemergent: VENZAR 80WP (3KG/HA).În timpul vegetaţiei buruienile graminee (monocotiledonate) din rizomi care apar în vetre se va aplica pe vetrele respective unul din erbicidele: FUSILADE SUPER (1.PANTERA 40 EC (2 l/ha) Irigarea culturii .5-3 l/ha). Aceste erbicide fac o peliculă la aproximativ 5cm adâncime în sol şi de aceia nu trebuie săpate 2-3 luni. După 7-10 zile se pregăteşte terenul pentru plantarea stolonilor.5 EC. DUAL GOLD (1. Mană.

. 21 Septembrie 2007 18:08 Întreţineri repetate prin praşile manuale şi mecanice (numai toamnă şi primăvara în cazul în care se erbicidează înainte de aplicare erbicidelor preemergente) Anii pe rod II.Apără fructele coapte de contactul cu solul şi menţine umiditatea în sol. imediat după recoltare Irigarea periodică a culturilor Menţinerea culturilor pe rod maxim 3 ani. strângerea şi arderea resturilor vegetale. 17 Septembrie 2007 18:58 . MEGAFOL (1l/ha). III.Cosirea. . strângerea şi arderea resturilor vegetale primăvara devreme înainte de pornirea în vegetaţie. PLANTAFOL (1l/ha) Mulcitul cu paie recoltarea fructelor. Îngrăşarea fazială cu azot. Mircea Suhoverschi Luni.Îngrăşăminte foliare şi biostimulatori: ATONIK (0.Greblarea culturii.lucrări specifice Măsuri de igienă culturală şi agrotehnice. Cantitatea minimă necesară este de 6 tone paie la 5/9 . CROPMAX (0. .Ultima actualizare Vineri. IV.Se efectuează în două reprize: primăvara foarte devreme.3l/ha). culturile bătrâne fiind cele mai predispuse atacului de boli şi dăunători.Cultura de capsuni Scris de ing. imediat după cosirea frunzelor (iunie) . . Mulcitul se face în perioada de înflorire a plantelor.15l/ha).

Mircea Suhoverschi Luni.Se face eşalonat.Erbicidarea cu erbicide preemergente şi antigraminicide. Recoltarea fructelor.se orele cu insolaţie puternică. .Irigarea culturii cu norme de 400-500 mc/ha. fiind necesar 3-8 treceri prin aceăaşi parcelă. Întreţinerea repetată prin praşile manuale numai toamna şi primăvara folosind erbicide. 6/9 . evitându. . . . prin dirijarea filamentelor şi stolonilor în direcţia rândului şi eliminarea celor în plus. Alte lucrări specifice.Cultura de capsuni Scris de ing.Cosirea frunzelor imediat după încheierea recoltării fructelor. cu Renovarea culturii. 17 Septembrie 2007 18:58 .Ultima actualizare Vineri. . Irigarea repetată ori de câte ori este nevoie.Îngrăşarea cu 100 kg/ha de azotat de amoniu. . 21 Septembrie 2007 18:08 ha. Fructele se recoltează codiţă. Tratamente fitosanitare.Formarea benzii roditoare pentru anul următor.

MAGIC. SENGA SENGANA. 17 Septembrie 2007 18:58 . Recoltarea în reprize Se preferă soiuri la care se recoltează 70-80% din producţie în primele 3-4 reprize Obişnuit fructele unui soi de căpşuni se recoltează în 5-6 reprize. Mircea Suhoverschi Luni. cel puţin doi ani pe rod. Să fie rezistente la manipulare şi transport.Cultura de capsuni Scris de ing. CORAL Soiuri cu coacere mijlocie – GORELLA. AIKO. CAMBRIDGE. Să aibă fructe mari intens colorate. IDEA Alte soiuri – FAVETTE. SĂTMĂREAN.Ultima actualizare Vineri. secetă. 21 Septembrie 2007 18:08 Sortimentul de căpşuni recomandaţi Soiuri timpurii – PREMIAL. Să fie durata recoltării de 18-24 de zile. ELSANTA. Să nu scadă prea mult greutatea medie la ultimele reprize de recoltat.BENTON. TALISMAN. CARDINAL. RĂZVAN. Soiuri cu coacere tardivă . Să aibă potenţial productiv ridicat. REAL. Forma fructelor 7/9 . boli. Insuşirile unui soi valoros de căpşuni. RED GAUNTLET. dăunători. Să fie ridicat potenţialul productiv. Pentru a fi competitiv un soi trebuie: Să fie rezistent la ger. PANDORA.

PROFUSION.Soi cu caliciu mic . care se comportă foarte bine la congelare: GORELLA.Soi cu pulpa afânată şi apoasă (defect) – LAXTON NOBRE .SENGA SENGANA Forma achenelor .Soiuri cu pulpa colorată în întregime în roşu (valoroase) şi consistentă.Soiurile cu achene mijlocii sunt mai rezistente la transport pe distanţe mari Caliciul fructelor . SENGA SENGANA. TALISMAN . CREASTĂ DE COCOŞ.Soi cu pulpa slab şi neuniform colorată: REGINA. Mircea Suhoverschi Luni.Soi cu caliciu greu şi uşor detaşabil SENGA SENGANA mare depreciază aspectul comercial detaşabil TALISMAN REGINA Pulma fructelor . 21 Septembrie 2007 18:08 - Fructele mari sunt pentru consum în stare proaspătă Fructele mijlocii sunt destinate pentru dulceţuri Soiurile cu achenele regulate şi cu coaste nu prea pronunţate sunt preferate Soiuri cu forme neregulate sunt GORELA. RED GAUNTLET Culoarea fructelor .Cultura de capsuni Scris de ing.Soi cu caliciu prea . 17 Septembrie 2007 18:58 . 8/9 .Soiuri cu fructele violacee la supracoacere sunt perfecte.Ultima actualizare Vineri.

Mircea Suhoverschi Luni. 21 Septembrie 2007 18:08   9/9 .Cultura de capsuni Scris de ing. 17 Septembrie 2007 18:58 .Ultima actualizare Vineri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful