You are on page 1of 4

PENGORBANAN NABI ISMAIL ALAIHISSALAM

Assalamualaikum wbt
Terima kasih tuan pengacara,
Para hakim yang bijaksana,
Pengorbananan Nabi Ismail tajuk cerita,
Buat renungan hadirin semua.

Pengenal
Nabi Ismail Alaihissalam merupakan putera kepada Nabi Ibrahim dan Siti Hajar. Baginda an
adalah anak yang soleh kepada ibu bapa dan taat dengan perintah Allah.

Firman Allah dalam surah Al-Syaffat ayat 101

   

Maksudnya: Maka kami beri khabar gembira kepadanya dengan kelahiran seorang anak yang
sangat sabar (Nabi Ismail).

Ya kawan-kawan,

Anak adalah anugerah dari Allah yang tidak ternilai. Kekejaman seorang ibu mengurung
anaknya yang berusia 3 tahun di Tampin tidak patut dimaafkan.

Ya kawan-kawan,
Apabila Siti Hajar melahirkan cahaya mata, maka timbullah perasaan cemburu di hati Siti
Sarah ibu tirinya. Lalu Siti Hajar di bawa ke sebuah tempat yang gersang tiada tumbuhan
untuk berlindung.
Firman Allah dalam Surah Ibrahim ayat 37:

        

Hentakan kaki tiada hentinya. Surah As-Saafat ayat 102              Maksudnya :Anaknya menjawab: "Wahai ayah. Baru-baru ini terdapat kes menyayat hati apabila seorang bapa tua ditinggalkan anak di dalam ladang kelapa sawit. jalankanlah apa Yang diperintahkan kepadamu. Dengan perasaan hiba. Berulang alik dari Safa dan Marwah. Mencari air tiada berjumpa. Nabi Ibrahim meninggalkan isteri dan anaknya. “Sabarlah anakku.sesungguhnya aku telah menempatkan di lembah yang tidak mempunyai tanaman. nanti bonda cari air.Maksudnya: Ya Tuhan Kami. Anak dan ayah bekerjasama Kepatuhan Allah tunggak utama Nasyid / syair / sajak Walau sayu membelah sukma . Apabila air kehabisan. Nabi Ibrahim telah bermimpi. Sehingga terbit air yang digelar Zam-zam. sabar sayang. Sewaktu Ismail menginjak ke usia remaja. insya Allah. Kita wajib mentaati ibu bapa yang banyak bersusah payah membesarkan kita. Baginda diperintahkan Allah untuk menyembelih anaknya . ayah akan mendapati daku dari orang-orang Yang sabar". Menangislah Ismail kehausan.

Ya kawan – kawan. Diperintahkan Ismail menceraikannya. Dalam surah An-Nisa’ ayat 130         130. Tetapi . ibadah korban dilakukan setiap tahun bagi memperingati kejadian penyembelihan Nabi Ismail. Setelah baginda membuka mata. dan jika keduanya bercerai. penyerahan sungguh bermakna Saatnya pun tiba. Datang Ibrahim bertanya khabar. Nabi Ibrahim telah datang ke rumahnya. maka Allah akan cukupkan (keperluan) masing-masing dari limpah kurniaNya. . Ya kawan-kawan. Ismail keluar mencari nafkah. Nabi IsmailAS pun mendirikan rumahtangga. Isi 4 Setelah dewasa. Sifat taat adalah sifat yang mulia. Isteri Ismail mengadu susah. Pada hari ini. Nabi Ismail tiada kerana keluar mencari nafkah. Suatu hari. alangkah terkejutnya di hati kerana yang disembelih bukan anaknya sendiri tetapi seekor kibas terbaring di sisi. diikat tangan dan kaki Ismail lalu dibaringkan di tempat penyembelihan.Ketaatan. Kejadian tersebut merupakan satu mukjizat dari Ilahi.

Ya Kawan-kawan. Penutup Kisah Ismail membuka lembaran Ibadah korban yang dilaksanakan Pengorbanan baginda tiada tandingan Ikutan ummah sepanjang zaman . dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim bersama-sama Nabi Ismail meninggikan binaan asas- asas (tapak) Baitullah (Kaabah) itu. sambil keduanya berdoa Dengan berkata: "Wahai Tuhan kami! Terimalah daripada Kami (amal kami). Dewasa ini banyak kes penceraian akibat tiada persefahaman serta restu mereka.Maka berpisahlah Nabi Ismail dan isterinya atas perintah si bapa. Perkahwinan bahagia memerlukan restu kedua ibu bapa. Contohilah ketekunan dan kesungguhan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail As membina Kaabah. Isi 5 Allah telah memerintahkan Nabi Ibrahim membangunkan Baitullah untuk memudahkan orang Islam beribadat.‫وباهلل التوفيق والهداية والسالم عليكم ورحمة هللا وبركاته‬ 4 .sebagaimana kesungguhan Ustaz Kazim Elias membina Pusat Pendidikan Al-Baraqah yang hanya bermula dari rumah kedai dua tingkat. Kali ini nabi Ismail hidup bahagia. Tidak lama kemudian. Firman Allah dalam surah Baqarah ayat 127            127. Nabi Ismail berkahwin lagi.