1.

PENDAHULUAN
1.1. Hazad

Hazad adalah apa sahaja secara sendirian atau bersaling bertindak antara satu dengan yang lain mampu mengakibatkan kemudaratan. Kemudaratan ini termasuklah daripada yang mengakibatkan kecederaan kecil sehinggalah kepada kematian. ³Occupational Safety and Health Assessment Series, 18002´ (OHSAS 18002) dan ISO/EC Guide 51:1999 mentakrifkan hazad sebagai punca atau keadaan yang mempunyai potensi mengakibatkan k emudaratan dalam konteks kecederaan dan penyakit kepada manusia, kerosakan harta benda, kerosakan persekitaran tempat kerja, atau gabungannya.

1.2. Risiko

Menurut OHSAS 18002, risiko adalah gabungan kemungkinan (kebarangkalian) dan akibat sesuatu peristiwa berhazad berlaku. Risiko juga boleh ditakrifkan sebagai gabungan faktor-faktor kebarangkalian berlakunya sesuatu peristiwa malang, dedahan dan impak kernalangan tersebut. Kebarangkalian di sini bermaksud adanya peluang kemalangan itu berlaku. Adany a peluang boleh ditentukan daripada statistik kemalangan. Misalnya, 2 kecederaan berat berlaku di dalam 1 juta jam kerja atau 400 kemnalangan nyaris di dalam 1 juta jam kerja. Dedahan bermaksud kekerapan pekerja terdedah kepada hazad. Seseorang itu mungkin terdedah kepada hazad kimia setiap masa, kadang-kadang, jarang sekali atau sangat jarang sekali. Kesan kemalangan pula bermaksud magnitud atau impak kemalangan. Di dalam konteks kecederaan, impak kemalangan boleh melibatkan kematian, kecederaan besar, kecederaan kecil atau kemalangan nyaris. Kesan kemalangan juga boleh bermaksud ekstensivitinya, misalnya, jumlah orang yang terlibat, keluasan kawasan terlibat atau kos kerugian dan sebagainya. Impak kemalangan boleh dianggap sebagai kuantiti vektor.

1

Perkataan ini lebih bersifat perkataan yang menerangkan atau menunjukkan sesuatu keadaan risiko. Secara perbandingan perkataan "AMARAN" dan "AWAS" masing -masing digunakan untuk menarik perhatian kepada keadaan berisiko sederhana dan rendah. Perhubungan Di Antara Hazad. 1.4. Bahaya jika mempipet asid hiroklorik dengan mulut.1. Panduan ISO/IEC 51:1990(E) mencadangkan perkataan "BAHAYA" digunakan untuk menarik perhatian kepada keadaan berisiko tinggi. Risiko percikan asid ke muka pekerja adalah tinggi bagi mereka yang tidak memakai perisai mu ka berbanding dengan mereka yang memakainya.3. Asid hidroklorik pekat adalah hazad kimia kerana sifat intrinsik korosifnya yang berpotensi mengakibatkan kemudaratan kepada kesihatan manusia dan kerosakan kepada setengah bahan. Misalnya. Bahaya Bahaya lebih menerangkan dedahan relatif seseorang kepada hazad. 2 . risiko dan bahaya lebih mudah diterangkan dengan menggunakan contoh. seseorang yang sentiasa terdedah kepada hazad berada di dalam keadaan lebih berbahaya berbanding dengan seseorang yang tidak terdedah kepada hazad. Risiko dan Bahaya Perhubungan di antara hazad.

2. virus. tegasan haba. HAZAD Hazad terbahagi kepada LIMA (5) iaitu: a) FIZIKAL Contoh: bunyi bising. pencahayaan. pelarut. elektrik b) KIMIA Contoh: Racun serangga. logam berat. hubungan sesama pekerja di dalam organisasi. kerja shif 3 . pengudaraan. parasit d) ERGONOMIK Contoh: Perantaraan manusia dan mesin. kedudukan / postur kerja e) PSIKOSOSIAL Contoh: Tekanan kerja. sinaran. bekerja terlalu lama. c) BIOLOGI Contoh: Bakteria.

Antara hazad yang terdapat dalam aktiviti ini adalah partikel habuk yang terdapat di dalam udara. o Individu tersebut akan tersedut udara yang mengandungi partikel - partikel kecil habuk pada kawasan tersebut. o Udara yang mengandungi hubuk tersebut akan masuk ke dalam badan individu tersebut.1.1.2. 4 . HAZAD KIMIA Habuk Galian Dari Aktiviti Kuari Dan Pecah Batu 2. PENGENALAN Aktiviti kuari adalah salah satu aktiviti yang dijalankan di negara kita. Hazad ini memberi kesan kepada ekosistem dan populasi setempat. Aktiviti ini selalunya melibatkan proses peletupan.1. Akibat daripada aktiviti ini secara tidak langsung mendatangkan hazad. - Individu boleh terdedah kepada hazard tersebut melalui: Penyedutan atau pernafasan o Individu tersebut boleh terdedah apabila berada berdekatan dengan tempat aktiviti kuari dijalankan. 2. Aktivi ti kuari melibatkan proses pemecahan batu kepada saiz yang lebih kecil. - CARA DEDAHAN Individu akan mengalami impak kesihatan apabila individu ters ebut terdedah kepada habuk galian tersebut.2.1.

3. Orang tua 5. Mereka yang berpenyakit seperti : * asma * bronkitis * radang paru-paru * penyakit paru-paru yang kronik * jantung * alahan 5 . o Makan boleh tercemar oleh partikel habuk ini apabila makanan tersebut terdedah kepada u dara yang berdekatan dengan aktiviti kuari dijalankan. Pekerja yang menjalankan aktiviti kuari tersebut. 2. 2. Mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah 6.Pengingesan (ingesi) o Individu boleh terdedah kepada hazad tersebut apabila individu tersebut termakan makanan yang telah dicemari oleh partikel habuk tersebut.1. - POPULASI YANG BERISIKO Kebiasaannya populasi yang akan terdedah kepada hazad ini adalah: 1. Penduduk yang tinggal be rhampiran dengan aktiviti kuari dijalankan. Kanak-kanak 4.3.

bergantung jenis debu o Silikosis yang disebabkan oleh debu silika bebas (SiO2) o Asbestosis disebabkan oleh debu asbestos o Antrakosilikosis yang disebabkan oleh debu campuran 6 .1. sesak napas. Debu berukuran 5 . sedangkan yang berukuran 3 .5 mikron ditahan di bagian tengah jalan napas. - Pneumokoniosis terbahagi kepada penyebabnya. KESAN Antara kesan hazad tersebut kepada kesihatan adalah: 1. dan berkurangnya berat badan.3 mikron ditempatkan langsung di permukaan jaringan dalam paru-paru.4. - Debu tersebut biasanya berukuran mini antara 1 -10 mikron.2. yang disebabkan oleh - Gejala umumnya antara lain batuk kering. Antaranya ialah: tiga jenis.10 mikron akan ditahan oleh jalan napas bagian atas. - Debu masuk ke dalam paru-paru bersama udara yang kita hirup ketika bernapas. Pneumokoniosis - Pneumokoniosis adalah sekumpulan penyakit penimbunan debu di dalam jaringan paru -paru. kelelahan. Partikel-partikel yang berukuran 1 .

Komplikasi o Cov pulmonale o Kanser bronkus - terutama jika asbestosis beserta merokok (jangkamasa panjang) o Mesothelioma -Malignency selaput pleura dan selom. Pendedahan o Tiada tanda dan gejala ringan o Setelah beberapa tahun kemungkinan sesak nafas. jari menjadi `clubbing¶ dan kegagalan jantung.Emphysenic (kembang paru-paru) . Komplikasi . gangguan jantung dan pulmonary hypertension. Tanda Dan Gejala seperti o Mengambil masa untuk menimbulkan gejala namun gejala akut boleh berlaku jika menyedut debu silika dalam jumlah yang banyak.Bronkitis . garam galian dan mencari batu bata berharga di dalam pasir.Kegagalan jantung berfungsi b) ASBESTOSIS - Penumoconeosis yang disebabkan oleh debu asbestos. lombong arang batu. Pendedahan o Kuari granite. sesak nafas o Cyanosis.a) SILIKOSIS - Pneumoconeosis yang disebabkan oleh silika dan paling sering berlaku. 7 . proses menggunakan silika sandblasting dan fettling. o Tiada gejala langsung (ringan) o Batuk.

- LANGKAH KAWALAN Pengawalan ke atas pencemaran debu dari aktiviti penggerudian. 8 .1. bersesuaian .5.2. dan Penggunaan Pakaian kerja yang khas ditempat kerja dan mandi s ebelum pulang kerumah akan mengelakkan pendedahan asbestos kepada keluarga. bunyi dan sebagainya. diselenggarakan dengan baik dan dibersihkan iii) iv) Penggunaan perlindungan pernafasan ( respirator ) yang sesuai diiktiraf oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan . peletupan dan pemecahan/penapisan batu dapat dilaksanakan melalui: KAWALAN PENTADBIRAN i) menggunakan peralatan yang sesuai dan dilengkapi dengan sistem penyiraman air (water sprinkling system) di tempat -tempat strategik. iv) pengekalan tumbuhan di sekeliling tapak kuari dapat bertindak untuk mengurangkan pencemaran habuk. v) KELENGKAPAN PERLINDUNGAN DIRI i) ii) Pemakaian topeng dan goggle Jenis yang betul . Alat-alat yang digunakan di tapak pemerosesan batuan akan ditutup (enclosed) dan dilengkapi dengan sistem penyi raman air. ii) iii) Pembasahan permukaan tanah yang terdedah dan laluan tanah/laterite yang sering dilalui kenderaan menggunakan lori penyembur air juga membantu mengawal pencemaran debu. Penyediaan takungan air untuk membasahkan tayar lori pengangkut yang keluar/masuk tapak juga digalakkan untuk mengurangkan penjanaan debu.

Sejarah pekerjaan 2. Langkah kawalan perlu diambil bagi mengurangkan kesan -kesan hazad pada populasi dan ekosistem. Oleh itu. kajian penilaian awal dijalankan untuk mengenalpasti hazad-hazad yang mungkin terjadi semasa aktiviti kuari dijalankan. Pemeriksaan klinikal KESIMPULAN Kesimpulannya. aktiviti kuari akan mendatangkan pelbagai kesan-kesan perlu negatif terhadap populasi dan ekosistem. 9 .PENGAWASAN KESIHATAN i) ii) Pemantauan pendedahan Pemeriksaan kesihatan/perubatan ( oleh doktor kesihatan pekerjaan) 1.

doe.my/dmdocuments/Johor/PagohQuarry_ExecutiveSummar y.pdf PAGOH QUARRY EXECUTIVE SUMMAR http://www.docstoc. RISIKO DAN BAHAYA http://oshthejourney.pdf PERHUBUNGAN DI ANTARA HAZAD.my/download/oshtalk%20KVC/NIOSH%20 -%20kvc.com/2008/03/perhubungan -di-antara-hazadrisiko-dan.com/orig/1320577/fe73d7ed -8cec-44f1-97a9d5e565830c84.niosh. BAB 2: HAZAD FIZIKAL DI TEMPAT KERJA 10 .gov.html PENYAKIT PARU-PARU AKIBAT PEKERJAAN http://docs.blogspot.com.ppt NOTA SUBJEK HIGEN INDUSTRI.RUJUKAN HAZARD UTAMA DI TEMPAT KERJA http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful