You are on page 1of 26

Chapter 1

Sets
Solutions

SECTION - A
School/Board Exam. Type Questions
Very Short Answer Type Questions :
1. Write the given sets in roster form.
(i) {x : x N, 2 < x < 9}
(ii) {x : x is a letter in the word EXECUTION}
Sol. (i) {3, 4, 5, 6, 7, 8}
(ii) {E, X, C, U, T, I, O, N}
2. Write all the proper subsets of given set
A = {x : x is a letter of the word GOD}
Sol. A = {G, O, D}
Proper subsets of A are
, {G}, {O}, {D}, {G, O}, {G, D}, {O, D}
3. Write the relation of given sets.
(i) A = {1, 2} and B = {1, 2, 3}
(ii) A = {x : x is a letter of word RODE} and B = {x : x is a letter of word DOER}.
Sol. (i) A B
(ii) A = B
4. Let A = {x : 4x = 20}. Is A = 5? If not, explain.
Sol. A = {x : 4x = 20}
A = {5}
No, A 5 but rather it is a singleton set containing the element 5.
5. Which of the following set(s) is null set?
A = {x : x R, x < 5 and x = 25}
B = {x : x R, x2 < 0}
C = x : x = 2x 3, x R}
Sol. A =
B =
C = {3}
So, A and B are null set

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
2 Sets (School/Board Exams.) Solutions

6. If A = {1, 2, 3, 4, 5}, B = {1, 3, 5, 7, 9} and C = {2, 4, 8, 10} then verify that A (B C) = (A B)


(A C).

Sol. A = {1, 2, 3, 4, 5}, B = {1, 3, 5, 7, 9}, C = {2, 4, 8, 10}

L.H.S. = A (B C)

= A {1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10}

= {1, 2, 3, 4, 5}

= A

R.H.S. = (A B) (A C)

= {1, 3, 5} {2, 4}

= {1, 2, 3, 4, 5}

= A = L.H.S.

Hence, verified.

7. Draw the Venn diagram of (A B).

Sol. The shaded area represents (A B).

U
A B

8. If n(A B) = 30, n(A) = 20, n(B) = 12, then find n(A B).

Sol. n(A B) = n(A) + n(B) n(A B)

30 = 20 + 12 n(A B)

n(A B) = 32 30

n(A B) = 2

9. If n(P(A)) = 128 then find the number of elements in set A.

Sol. Let the number of elements of A be m

n(P(A)) = 128

2m = 128

2m = 27

m=7

10. Write the following intervals in set builder form.

(i) ( , 6)

(ii) [9, 4)

Sol. (i) {x : x R, x < 6}

(ii) {x : x R, 9 x < 4}

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 3
Short Answer Type Questions :

11. If n(U) = 35, n(A) = 10, n(B) = 15 and n(A B) = 15 then find n(A B).

Sol. n(U) = 35, n(A) = 10

n(B) = 15, n(A B) = 15

n(A) = n(U) n(A) n(B) = n(U) n(B)

10 = 35 n(A) 15 = 35 n(B)

n(A) = 25 n(B) = 20

So, n(A B) = n(A) + n(B) n(A B)

n(A B) = 25 + 20 15

n(A B) = 30

12. Let A = {1, 2, {5, 6}, 7}. Which of the following statements are not true and why?

(i) {1, 2} A

(ii) {1, 2, 7} A

(iii) {5, 6}A

(iv) {}A

Sol. (i) False, 1, 2 are elements of A but set {1, 2} is not element of A, so, {1, 2}A.

(ii) {1, 2, 7} A. true

(iii) False, {5, 6} A because {5, 6} is an element of set A {{5, 6}}A.

(iv) {}A is not true, is subset of every set

Let set {} is not

13. From the given Venn diagram, determine the following sets.

U
2 3
1
A B 0
7 8
4
5 6 9

(i) A B

(ii) A B

(iii) A B

(iv) (A B)

Sol. (i) A B = {2, 4, 1, 7, 3, 8, 0}

(ii) A B = {1, 7}

(iii) A B = {2, 4}

(iv) (A B) = {2, 4, 5, 6, 3, 8, 0, 9}

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
4 Sets (School/Board Exams.) Solutions

14. From the sets given below, select the equal sets

A = {1, 4, 8, 16}

B = {4, 8, 12, 16}

C = {16, 8, 1, 4}

D = {x : x = 4n and 1 n 4, n N}

E = {0, 2}

F = {2, 0}

Sol. A = {1, 4, 8, 16} = C = {16, 8, 1, 4}

As, order sets in not significant

for all x A, x C A = C

B = {4, 8, 12, 16}

D = {4, 8, 12, 16}

So, for all x B, x D B = D

E = {0, 2} = F = {2, 0}

Order of the element is not significant,

0, 2 E, F

So, E = F

15. State which of the following are finite sets.

(i) {x : x N and (x 3) (x 4) = 0}

(ii) {x : x N and x is a prime number}

(iii) {x : x N and x2 < 0}

(iv) {x : x N and 3x2 27 = 0}

Sol. (i) The given set is {3, 4}. Hence, it is finite.

(ii) The given set is the set of all prime numbers and it is infinite.

(iii) The given set is so, it is finite.

(iv) The given set is {3, 3}. Hence it is finite.

16. The universal set U = {x : x is a letter in AN EXCELLENT BOOK}

P = {x : x is a letter in word TALENT}

Q = {x : x is a letter in the word BANANA}

Draw the Venn diagram and find the following:

(i) P Q

(ii) (P Q)

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 5
Sol. U = {A, E, X, C, L, N, T, B, O, K}

P = {T, A, L, E, N}

Q = {B, A, N}

U
P Q
L
A
T B
N
E
X C O K

(i) P Q = {T, A, L, E, N, B}

(ii) (P Q) = {T, L, E, X, C, B, O, K}

17. If n(U) = 50, n(A) = 30, n(A B) = 15, n((A B)) = 10 then find (i) n(B), (ii) n(B A).

Sol. (i) n(U) = 50, n(A) = 30, n(A B) = 15

n((A B)) = 10

n(U) n(A B) = 10

50 n(A B) = 10

n(A B) = 40

and n(A B) = n(A) + n(B) n(A B)

40 = 30 + n(B) 10

n(B) = 40 20

n(B) = 20

(ii) n(B A) = n(B) n(A B)

= 20 10 = 10

18. For any set A, B, C, show the following through Venn diagram.

(i) A (B C)

(ii) [(A B)C]

Sol.
U U
A B A B

C C

(i) A (B C) (ii) [(A B) C]

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
6 Sets (School/Board Exams.) Solutions

19. If U = the set of all numbers in natural number system

A = {x : x is a prime number}

B = {x : x is an even number}

Then verify, the following

(i) (A B) = A B

(ii) A B = B A

Sol. U = {1, 2, 3, 4, 5, 6, }

A = {2, 3, 5 ,7, 11, 13, }

B = {2, 4, 6, 8, 10, }

(i) L.H.S. = (A B)

= {2}

= {1, 3, 4, 5, 6, 7,}

R.H.S. = AB

= {2, 3, 5, 7, 11, }{2, 4, 6, 8, }

= {1, 4, 6, 9, 10, } {1, 3, 5, 7, }

= {1, 3, 4, 5, 6, 7, }

= L.H.S.

Hence, L.H.S. = R.H.S. verified

(ii) L.H.S. = A B

= {1, 4, 6, 8, 9, 10, } {1, 3, 5, 7, 9, 11, }

= {4, 6, 8, 10, }

R.H.S. = B A

= {2, 4, 6, 8,} {2, 3, 5, 7, 11, 13, }

= {4, 6, 8, 10, }

= L.H.S.

Hence verified

20. Let U = {x : x N and n 8}, A = {x : x N and 5 < x2 < 50} B = {x : x is a prime x < 8}. Draw a venn
diagram to show the relation between the given sets and list the elements of the following.

(i) A B

(ii) B

(iii) A

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 7
Sol. U = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}

A = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} U A B
B = {2, 3, 5, 7}
4 3 2
(i) A B 5
6 7
= {4, 6}

(ii) B = {1, 4, 6, 8} 1 8

(iii) A = {1, 2, 8}

21. If A B = U, then show that A B.

Sol. Let x B
x B ( B = B)
x (A A)B { = A A}
x (A B) (AB) (distributive law)
x (A B)U { A B = U given}
x (A B) { A U = A}
B = A B
A (A B)
So, A B ( A B = B)

22. Using the property of sets prove that C B C A, if A B.

Sol. For all x (C B)


x C and x B
x C and x A ( A B)
x (C A)
(C B)(C A)

23. There are 300 members in a club, 120 of them drink tea and 80 drink tea but not coffee. If each member drinks
at least one beverage. Find

(i) How many drink coffee.

(ii) How many drink coffee, but not tea.

Sol. Let C and T be the set of people drinking coffee and tea respectively.
So, n(T) = 120 ; n(C T) = 300
(i) n(T C) = 80
n(T C) n(C) = 80
300 n(C) = 80
n(C) = 300 80
n(C) = 220

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
8 Sets (School/Board Exams.) Solutions

(ii) And, n(C T) = n(T C) n(T)


= 300 120 = 180
Hence the number of people drinking coffee = 220

Hence the number of people drinking coffee but not tea = 180.
24. Let A = {1, 4, 3, 6} and B = {1, 8, 2, 6}, verify the formula n(A B) = n(A) + n(B) n(A B).

Sol. A = {1, 4, 3, 6} n(A) = 4


B = {1, 8, 2, 6} n(B) = 4

{A B} = {1, 4, 3, 6} {1, 8, 2, 6}

= {1, 2, 3, 4, 6, 8}
n(A B) = 6

And A B = {1, 4, 3, 6} {1, 2, 8, 6}


= {1, 6}

n(A B) = 2
R.H.S. = n(A) + n(B) n(A B)

=4+42
=6

= n(A B)
= L.H.S.

Hence, proved.

25. In a group of 450 people, 200 speak Hindi only and 180 speak English only. If each person speak at least
one language then,
(i) How many can speak English?

(ii) How many can speak Hindi?


(iii) How many can speak both English and Hindi?

Sol. Let U be the set of all people in the group

H & E be the set of all people in the group who speak Hindi and English respectively
n(U) = n(H E) = 450 (given)

(i) n(H E) = 200 (given)


n(H E) n(E) = 200

450 n(E) = 200


n(E) = 250

(ii) n(E H) = 180 (given)


n(H E) n(H) = 180

450 n(H) = 180


n(H) = 270
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 9
(iii) n(H E) = n(H) + n(E) n(H E)
450 = 270 + 250 n(H E)
n(H E) = 520 450
n(H E) = 70
26. If n(U) = 60, n(B) = 40, n(A) = 32 then find
(i) The greatest value of n(A B).
(ii) The least value of n(A B).
Sol. Every set under consideration is a subset of U.
A B U
n(A B) n(U)
n(A B) 60
The greatest value of n(A B) = 60
n(A B) = n(A) + n(B) n(A B)
n(A B) = 40 + 32 n(A B)
40 + 32 n(A B) 60 ( n(A B) 60)
n(A B) 72 60
n(A B) 12
The least value of n(A B) = 12

Long Answer Type Questions :


27. For all sets P, Q, R. Is (P Q) (R Q) = (P R) Q. Justify your answer.
Sol. Let x (P Q)(R Q)
x P Q and x R Q
(x P and x Q) and (x R and x Q)
(x P and x R) and x Q
x (PR) and x Q
x (P R) Q
So, (P Q) (R Q) (P R) Q (i)
Conversely,
Let y (P R) Q
y P R and y Q
(y P and y R) and y Q
(y P and y Q) and (y R and y Q)
y (P Q) and y (R Q)
y (P Q) (R Q)
So, P R Q (P Q) (R Q) (ii)
From (i) & (ii) we get
(P Q) (R Q) = (P R) Q.
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
10 Sets (School/Board Exams.) Solutions

28. Two finite sets have p and q elements respectively. The total number of subsets of first set is 224 more than
the total number of subsets of the second set. Find the values of p and q.

Sol. Let set A has p elements and set B has q elements


n(A) = p and n(B) = q
So, n(P(A)) = 2p and n(P(B)) = 2q
It is given that n(P(A)) n(P(B)) = 224
2p 2q = 224
2q(2p q 1) = 32 7
2q = 32 2p q 1 = 7
q=5 2p q = 23
p=8
Here, p = 8, q = 5

29. For any sets, A, B, C prove that A (B C) = (A B) (A C).

Sol. Let x A (B C)
x A (B C) ( A B = A B)
x A (B C)
x A (B C) (By de Morgans law)
x (A B) (A C) (Distributive law)
x (A B) (A C)
So, A (B C) (A B) (A C) (i)
Conversely,
Let y (A B) (A C)
y (A B) (A C) ( A B = A B)
y A (B C) (Distributive law)
y A (B C) (de Morgans law)
y A (B C)
y A (B C)
(A B) (A C) A (B C) (ii)
From (i) & (ii) we get
A (B C) = (A B) (A C)

30. A market research group conducted a survey of 3000 consumers and reported that 1860 consumers liked product
A and 1950 consumers liked product B. What is the least number of consumers that must have liked both
the products?
Sol. Let U be the set of all consumers surved.
Let A be the set of consumers who liked product A.
B be the set of consumers who liked product B.
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 11
n(U) = 3000
n(A) = 1860
n(B) = 1950
Universal set is subset of all the sets under consideration.
A B U
n(A B) n(U)
n(A) + n(B) n(A B) n(U)
( n(A B) = n(A) + n(B) n(A B))
1860 + 1950 n(A B) 3000
n(A B) 3810 3000
n(A B)810
Hence, the least number of consumers that must have liked both the products be 810.

31. A, B, C are three sets and U is the universal set. Draw the Venn diagram to represent the following:

(i) (A B)

(ii) A (B C)

(iii) (A B)

Sol. (i) (A B)

A B

(ii) A (B C)

U
A B

(iii) (A B)

A B

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
12 Sets (School/Board Exams.) Solutions

32. A town has total population 30,000 out of which 18000 read The Hindu and 11000 read TOI and 3000 read
both papers. Find the percentage of population who read neither of these papers.

Sol. Let U be the set of total population


Let A be the set of people who read The Hindu
B be the set of people who read TOI
n(U) = 30000
n(A) = 18000
n(B) = 11000
n(A B) = 3000
n(A B) = n(A) + n(B) n(A B)
= 18000 + 11000 3000
n(A B) = 26000
The number of people who read neither of these papers
= n(A B)
= n(U) n(A B)
= 30000 26000
= 4000
% of these people reading neither of the paper

4000
= 100
30000
= 13.33%

2
33. In a beauty contest, half the number of judges voted for Miss A, of them voted for Miss B, 20 voted for
3
both and 5 did not vote for either miss A or Miss B. Find how many judges were present there.

Sol. U be the set of all judges


Let A be the set of judges who voted Miss A
B be the set of judges who voted Miss B
Let the total number of judges be x
So n(U) = x
x
n( A)
2
2
n(B ) x
3
n(A B) = 20
n(A B) = 5
n(U) n(A B) = 5
n(U) [n(A) + n(B) n(A B)] = 5

x 2
x x 20 5
2 3

x 2
x x 20 5
2 3
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 13

7x
x 15
6
x
15
6
x = 90
Total number of judges was 90.
34. In an examination, 55% of the candidates failed in English and 48% failed in Science. If 15 percent failed in
both English and Science. Find the percentage of those who passed in both the subjects.
Sol. Let x be the total number of candidates in the exam.
Let M and S the set of candidates who passed in Mathematics and Science.
M is set of condidates who did not passed in Mathematics.

55 x
n(M ) (given)
100

n(M) = n(U) n(M)

55 x
n(M) = x
100

45 x
n(M )
100

n(S) = 48% of total candidates

48 x
=
100

n(S) = n(U) n(S)


48
n(S) = x x
100

52
n(S ) x
100

n(U) = n(M S)
n(M S) = n(M) + n(S) n(M S)

45 x 52 x
x n( M S )
100 100

97
n(M S) = x x
100

3
n(M S) = x
100

(M S) = 3% of total candidates
Hence, 3% of candidates passed in Maths and Science both.
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
14 Sets (School/Board Exams.) Solutions

35. If A = set of letters in the word RAJASTHAN and


B = set of letters in the word AMRITSAR.
Verify the following results.
n(A B) = n(A) n(A B) = n(A B) n(B)
Sol. A = {x : x is a letter of word RAJASTHAN}
A = {R, A, J, S, T, H, N}
n(A) = 7
B = {x : x is a letter of word AMRITSAR}
= {A, M, R, I, T, S}
n(B) = 6
A B = {A, R, T, S}
n(A B) = 4
A B = {J, H, N} (A B) = {R, A, J, S, T, H, N, I, M}
n(A B) = 3 n(A B) = 9
n(A B) = 3 (i)
n(A) n(A B) = 7 4 = 3 (ii)
n(A B) n(B) = 9 6 = 3 (iii)
From (i), (ii) & (iii) we get
n(A B) = n(A) n(A B) = n(A B) n(B)
36. Let A and B be two sets such that n(A B) = 60 + 3x, n(B A) = 8x and n(A B) = x 4. Draw a venn
diagram to illustrate this information. If n(A) = n(B), then find
(i) The value of x
(ii) n(A B)
Sol. The Venn diagram represents the given data
(i) n(A) = n(A B) + n(A B)
A B
= 60 + 3x + x 4
= 56 + 4x
n(B) = n(B A) + n(A B) 60 + 3x x 4 8x

= 8x + x 4
= 9x 4
But n(A) = n(B) given
56 + 4x = 9x 4
5x = 60
x = 12
(ii) n(A B) = n(A) + n(B) n(A B)
= 56 + 4x + 9x 4 (x 4)
= 56 + 12x
= 56 + 12 12
= 56 + 144
= 200
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 15
37. If X and Y are subsets of the universal set U, then show that

(i) Y X Y

(ii) X Y X

(iii) X Y X Y = X

Sol. (i) X Y = {x : x X or x Y}

Thus, x Y x X Y

Hence Y X Y

(ii) X Y = {x : x X and x Y}

Thus, x X Y x X

Hence, X Y X

(iii) x X Y x X

So, X Y X

X Y

x X x Y x X Y

XX Y

Hence, the result X = X Y follows.

38. Draw the venn diagram to illustrate the following relationship among A, M, F where A is the set of students
liking apple, M is the set of students liking mango, F is the set of all the students.
(i) All the students who like mango also like apple, but some students who like apple, do not like mango.
(ii) There is no student who like both mango and apple.
(iii) Some of the students like mango but do not like apple, some like apple but do not like mango, and some
like both.

(iv) Not all students like mango but every students liking apple also likes mango.

F F
A
Sol. (i) M (ii) A M

M A F A M =

F F

(iii) A M (iv) A M

A M A M F
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
16 Sets (School/Board Exams.) Solutions

SECTION - B
Model Test Paper
Very short Answer Type Questions :
1. Write the given set in roster form.
A = The set of all the letters in the word TRIGONOMETRY.
Sol. A = {T, R, I, G, O, N, M, E, Y}.
2. Write down the power set of A
A = {6, 7, 8}.
Sol. A = {6, 7, 8}
P(A) = {, {6}, {7}, {8}, {6, 7}, {7, 8}, {6, 7} {6, 7, 8}}
3. If A = {1, 2 {3, 4}, 5}, which is incorrect and why?
(i) {3, 4}A
(ii) {3, 4}A
Sol. {3, 4} A because {3, 4} A
{{3, 4}} A.
4. Are the following pair of sets equal? Give reason
A = {x : x is a letter in the word HERMIT}
B = {x : x is a letter in the word THE MERIT}
Sol. A = {H, E, R, M, I, T}
B = {T, H, E, M, R, I}
Yes A = B because for all x A, x B.
5. Draw Venn diagram for (A B).

U
Sol. A B

The shaded area represents A B.


6. If X = {a, b, c, d}, Y = {f, b, d, g}.
Find X Y
Sol. X Y = {a, c}
Short Answer Type Questions :
7. In a group of 75 people, each like at least cricket or tennis. 40 like cricket, 10 like cricket and tennis both.
How many like only tennis and not cricket? How many like tennis?
Sol. Let the group of people be U
Let C and T be the group of people liking cricket and tennis respectively.
given n(U) = 75 = n(T C)
n(C) = 40
n(C T) = 10
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 17
So, people liking only tennis not cricket
= n(T C)
= n(T C) n(C)
= 75 40 = 35
So, people who like tennis = n(T)
n(T) = n(T C) + n(T C)
= 35 + 10 = 45
8. If U = {a, e, i, o, u}
A = {a, e, i}
B = {e, o, u}
C = {a, i, u}
Then verify that A (B C) = (A B) (A C).
Sol. L.H.S. = A (B C)
= {a, e, i} {e, o}[ B C = {e, o}]
= {e}
R.H.S. = (A B) (A C)
= {e} {a, i} ( A B = {e}, A C = {a, i})
= {e}
Hence, L.H.S. = R.H.S. verified.
9. A and B are two sets such that n(A B) = 20 + x, n(B A) = 3x and n(A B) = x + 1. Draw a Venn diagram
to illustrate this information. If n(A) = n(B). Find the value of (i) x (ii) n(A B).
Sol. The Venn diagram
Represents
A B
n(A B) = 20 + x
n(B A) = 3x
20 + x x + 1 3x
n(A B) = x + 1
(i) n(A) = n(B) (given)
n(A B) + n(A B) = n(B A) + n(A B)
20 + x + x + 1 = 3x + x + 1
20 + x = 3x
x = 10
Now, (ii) n(A B) = n(A B) + n(A B) + n(B A)
= 20 + x + x + 1 + 3x
= 21 + 5x
= 21 + 50
= 71
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
18 Sets (School/Board Exams.) Solutions

10. If A and B are two sets such that A B = A B. Then prove that A = B.

Sol. A B = A B (given)
Let for all x A
x A B ( A (A B))
x A B ( A B = A B)
x Aand x B
x B
Hence, A = B verified

11. For any set A, B, C; U is the universal set. Draw the Venn diagram to represent the following:

(i) (A B)C

(ii) A B C

(A B)C A BC
U U
Sol. A B A B

C C

(i) (ii)
12. If two sets A and B; U, universal set are such that n(A B) = 21, n(A B) = 9 and n(A B) = 8 find
n((A B)).

Sol. n(AB) = 9
n((A B)) = 9 (By de Morgans law)
And n(U) = n(A B) + n((A B))
= 21 + 9
= 30
Now, n((A B)) = n(U) n(A B)
= 30 8
= 22

13. If A, B and C are three sets and U is the universal set such that n(U) = 1000, n(A) = 300, n(B) = 300,
n(A B) = 200, find n(A B).

Sol. n(A B) = n(A) + n(B) n(A B)

n(A B) = 300 + 300 200

n(A B) = 400

n(AB) = n(A B) (by de Morgans law)

= n(U) n(A B)

= 1000 400 = 600

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 19

14. A survey on some people showed that 79% of the people like apple, whereas 65% like orange. What % people
like both apples and oranges? (Assuming that each one liked at least one fruit.)

Sol. The total % of people = 100%

Let the A be % of people liking apple = 79%

Let the O be % of people liking orange = 65%

So, n(A O) = 100

n(A) + n(O) n(A O) = 100

79 + 65 n(A O) = 100

n(A O) = 44
So, 44% people like both apples and oranges.

15. A market survey of 200 consumers and reported that 144 consumers liked product A and 90 consumers liked
the products B, find the least number that must haved liked both.

Sol. Total consumers = 200

Number of people like product A = 144

Number of people like product B = 90

Let least number that like both product = b

By Venn diagram

a b c
A B

Let set A denotes the number of people liking product A = a + b = 144

Let set B denotes the number of people liking product B = b + c = 90

a + b + c = 200

(a + b) + (b + c) = 144 + 90

a + b + c + b = 234

b = 234 200

b = 34

16. There are 180 students in a class, 110 had applied for JEE and 60 had applied for AIPMT and 25 had applied
for both, find the number of students applied for

(i) JEE but not AIPMT

(ii) AIPMT but not JEE

(iii) JEE or AIPMT

(iv) Neither JEE nor AIPMT


Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
20 Sets (School/Board Exams.) Solutions

Sol. Total students in a class = 180


Number of students applying for JEE = 110
Number of students applying for AIPMT = 60
A B
Number of students applying for both = 25
By using Venn diagram a b c

Let A denotes number of JEE aspirants d


Let B denotes number of AIPMT aspirants
Here, a + b + c + d = 180 (Total)
a + b = 110 (JEE)
b + c = 60 (AIPMT)
b = 25 (Both JEE & AIPMT)
d (Neither JEE nor AIPMT)

Solving,

c = 35

a = 85

b = 25

a + b + c + d = 180
d = 180 145
d = 35
(i) JEE but not AIPMT = a = 85
(ii) AIPMT but not JEE = c = 35
(iii) JEE or AIPMT = a + b + c = 145
(iv) Neither JEE nor AIPMT = d = 35

17. Let A = {2, 3, 5, 8, 9, 10}, B = {5, 6, 7, 9, 10, 11, 12}, C = {2, 5, 9, 11, 12, 15}, find

(i) (A B) (B C)

(ii) (A B) C

(iii) Prove that A B, A B, B A are disjoint sets.

Sol. A = {2, 3, 5, 8, 9, 10}


B = {5, 6, 7, 9, 10, 11, 12}
C = {2, 5, 9, 11, 12, 15}
(i) (A B) (B C)
A B = {2, 3, 8}
B C = {5, 7, 10}
(A B) (B C) =

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 21
(ii) (A B) C

A B = {2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12}

C = {2, 5, 9, 11, 12, 13}

(A B) C = {3, 6, 7, 8, 10}

(iii) A B = {2, 3, 8}

A B = {5, 9, 10}

B A = {6, 7, 11, 12}

18. Let f be a subset of Z Z defined by

f = {(a + b, a b) : a, b Z}. Is f a function from Z to Z? Justify your answer.

Sol. f is a subset of Z Z

f = {(a + b, a b) : a, b Z}

If a=3

b = 3

(a + b) = 0 (a b) = 6 0 is mapped to 6

If a=4

b = 4

(a + b) = 0 ab=8 0 is mapped to 8

8
0
6

One object has multiple mage

Not a function

19. In a school having 800 students it was found that 40% students have visited Manali, 20% visited Goa, 10%
visited Darjeeling, 5% visited both Manali and Goa, 3% visited both Goa and Darjeeling, 4% visited Darjeeling
and Manali, if 2% visited all the three, find the number of students visited none of the three.

Sol. Number of students = 800

Number of students

(i) visiting Manali = 40%

(ii) visiting Goa = 20%

(iii) visiting Darjeeling = 10%

(iv) visiting Manali/Goa = 5%

(v) visiting Goa/Darjeeling = 3%

(vi) visiting Darjeeling/Manali = 4%

(vii) All the three places = 2%


Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
22 Sets (School/Board Exams.) Solutions

By Venn diagram
Manali Goa
a + e + g + d = 40% a e b
g
c + b + g + f = 20% d f
d + g + f + c = 10% h c

e + g = 5% Darjeeling

g + f = 3%

d + g = 4%

g = 2%

Solving,

g = 2%

d = 2%

f = 1%

e = 3%

c = 5%

b = 14%

a = 33%

h = 40%

40
People going none of the three places = 800 = 320
100

Long Answer Type Questions :

20. In a survey, it was found that 29 people liked product A, 24 people liked product B and 32 liked product C. If
18 people liked products A and B, 16 people liked C and A, 15 people like B and C and 10 liked all the three
products. Find how many liked the product C only and draw the Venn diagram.
Sol. Let A, B, C be the set of people who liked products A, B and C respectively
So, n(A) = 29, n(B) = 24, n(C) = 32
n(A B) = 18, n(A C) = 16, n(B C) = 15
n(A B C) = 10

The same information can be represented through the venn diagram.

Let the no. of people liking product C only be x


A B
n(C) = 32 8
10
6 + 10 + 5 + x = 32 6 5
21 + x = 32
C
x = 11

So the number of people liking the product C only is 11

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 23
21. A college awarded 40 medals in football, 16 in basket ball and 20 in cricket. If these medals went to a total
of 64 men and only 2 men got medal in all the three sports, how many received medals in exactly two of the
three sports?

Sol. Let F, B, C be the set of people getting medals in football, basketball and cricket respectively

So, n(F) = 40, n(B) = 16, n(C) = 20

and n(F B C) = 64, n(F B C) = 2

The same data can be represented through venn diagram

Let a, b, c be the number of people who got medals in exactly two game i.e., football and basketball, football
and cricket and cricket and football respectively.

And n(F B C) = n(F) + n(B) + n(C) n(F B) n(B C) n(C F) + n(F B C)

64 = 40 + 16 + 20 a b c + 2
F B
a + b + c = 78 64 a 2
2
a + b + c = 14 b 2 c 2

Hence, the number of people getting medals


C
in exactly 2 sports = a + b + c = 14

22. Two finite sets have m and n elements. The total no. of subsets of first set is 60 more than the total number
of subsets of second set. Find the value of m and n.

Sol. Let the two given sets be A and B

n(A) = m (given)

n(B) = n

so, n(P(A)) = 2m

n(P(B)) = 2n

It is given that

n(P(A)) n(P(B)) = 60

2m 2n = 60

2n(2m n 1) = 22(24 1) ( 60 = 4 15)

So, n = 2 and m n = 4

m=6

Hence, m = 4

n=2
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
24 Sets (School/Board Exams.) Solutions

23. In a town of 20000 families, it was found that 40% families buy newspaper P, 25% families buy newspaper Q
and 10% buy newspaper R. 5% families buy P and Q, 3% buy Q and R, 5% buy P and R. If 1% of the families
buy all the three papers. Find the number of families which buy

(i) P only

(ii) Q only

(iii) None of P, Q, R

Sol. Let A, B, C be the set of the people buying newspaper P, Q, R, respectively


U be the set of all families in town. n(U) = 20000
n(A) = 40% of families n(B) = 25% of families
= 5000

40
= 20000 n(C) = 10% of families
100
= 8000 = 2000
n(A B) = 5% of families
= 1000 U
A B
n(B C) = 3% of families
800
= 600 200
n(A C) = 5% of families 800 400

= 1000
C
n(A B C) = 1% of families
= 200
The given information can be represented through venn diagram
(i) The number of people buying P only
= n(A) 800 200 800
= 8000 1800
= 6200
(ii) The number of people buying Q only
= n(B) 800 200 400
= 5000 1400
= 3600
(iii) None of P, Q, R = n(A B C)
n(A B C) = n(A) + n(B) + n(C) n(A B) n(A C) n(B C) + n(A B C)
= 8000 + 5000 +2000 1000 1000 600 + 200
= 15200 2600
= 12600
So, n(A B C)= n(U) n(A B C) = 20000 12600 = 7400

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Sets 25
24. In a group of 500 students, 170 play cricket, 130 play football and 150 play hockey. 90 play cricket and
football, 40 play football and hockey, 50 play hockey and cricket. 200 play none of these three games. Find
how many play (i) all the three games (ii) exactly two of the three games.
Sol. Total number of students = 500
Number of students playing cricket = 170
Number of students playing football = 130
Number of students playing hockey = 150
Number of students playing cricket and football = 90
Number of students playing football and hockey = 40
Number of students playing hockey and cricket = 50
Number of students playing none of these = 200
Here,
a + b + c + d + e + f + g + h = 500 Cricket Football
a + d + g + e = 170 a e b
e + b + f + g = 130 g
d f
d + g + f + c = 150 h c
e + g = 90
Hockey
g + f = 40
d + g = 50
h = 200
a + b + c + d + e + f + g = 300
n(A B C) = n(A) + n(B) + n(C) n(A B) n(B C) n(C A) + n(A B C)
300 = 170 + 130 + 150 90 40 50 + x
30 = x
g = 30 (Number of students playing all the three games)
e + d + f = 90 (Number of students playing exactly 2 of the three games)
25. There are 200 individuals with a skin disease, 120 had exposed to the chemical C1, 50 to chemical C2 and
30 to both C1 and C2. Find the number of individuals exposed to
(i) Chemical C1 but not C2
(ii) Chemical C2 but not C1
(iii) Chemical C1 or chemical C2
Sol. Total number of individual with skin disease = 200
People exposed to chemical C1 = 120 = a + c
People exposed to chemical C2 = 50 = b + c
People exposed to chemical C1 and C2 = 30 = c
c = 30
a + c = 120
a c b d
b + c = 50
Solving, Chemical Chemical
C1 C2
b = 20
a = 90

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
26 Sets (School/Board Exams.) Solutions

c = 30
d + a + b + c = 200
d = 200 140
d = 60 (60 people are not exposed to any of the two chemicals)
Number of individual exposed to
(i) Chemical C1 but not C2 a = 90
(ii) Chemical C2 but not C1 b = 20
(iii) Chemical C1 or chemical C2 a + b + c = 140

26. There are 30 students in an English class and 70 students in a Mathematics class and out of which 10
students are in both the subjects.. Find the number of students who are either in English class or Mathematics
class in the following cases

(i) The two classes meet at the same hour.

(ii) The two classes meet at different hours.


Sol. Number of students in an English class = 30
Number of students in a Mathematics class = 70
(i) If two classes meet at the same hours = 30 + 70 10 = 90
(ii) If two classes meet at the different hours = 30 + 70 = 100

  

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456