You are on page 1of 18

Chapter 2

Relations and Functions

Solutions

SECTION - A
School / Board Exam. Type Questions
Very Short Answer Type Question
1. If A = {1, 3, 5, 9} and B = {2, 11}, find A B.
Sol. Given that A = {1, 3, 5, 9} and B = {2, 11}
A B = {(1, 2), (1, 11), (3, 2), (3, 11), (5, 2), (5, 11), (9, 2), (9, 11)}
2. If A B = {(a, 1), (b, 3), (a, 3), (b, 1), (a, 2), (b, 2)}. Find A and B.
Sol. Given that
A B = {(a, 1), (b, 3), (a, 3), (b, 1), (a, 2), (b, 2)}
A = set of first elements = {a, b}
B = set of second elements = {1, 2, 3}
3. Let A and B be two sets such that A B consists of 6 elements. If three elements of A B are (1, 4), (2, 6),
(3, 6). Find A.
Sol. A = {1, 2, 3}

4. Find the domain of f ( x ) x 5 .

Sol. f ( x ) x 5

For f(x) to be defined, x 5 0


x5
Domain = [5, )
5. If the ordered pair (x 1, 5) = (3, y 2), find x and y.
Sol. Since the ordered pairs are equal, the corresponding elements are equal
Therefore, x 1 = 3 and 5 = y 2
x = 4 and y = 3
x = 4, y = 3

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
28 Relations and Functions (School/Board Exams.) Solutions

6. If f(x) = 3x2 and g(x) = 5x + 6 be two real functions. Find (f + g)(x).

Sol. Given that f(x) = 3x2


g(x) = 5x + 6
(f + g)(x) = f(x) + g(x)
= 3x2 + 5x + 6

7. If f(x) be a signum function, then find the value of f(x) at x = 5.

Sol. For signum function f(x), f(5) = 1

8. Find the value of [5.5], where [x] represents the greatest integer function of x.

Sol. [5.5] = 6
Short Answer type Question

9. If P = {a, b, c}, find P P.

Sol. P = {a, b, c}
P P = {(a, a), (a, b), (a, c), (b, a), (b, b), (b, c), (c, a), (c, b), (c, c)}

10. Let A = {2, 3} and B = {5, 6}. Write A B. How many subsets will A B have?

Sol. Given that A = {2, 3}


B = {5, 6}
A B = {(2, 5), (2, 6), (3, 5), (3, 6)}
Total number of subsets of A B = 24 = 16

11. List all the relations on the set A = {5, 5}.

Sol. Given that A = {5, 5}


A A = {(5, 5), (5, 5), (5, 5), (5, 5)}
Hence all the relations on A are
{ }, {(5, 5)}, {(5, 5)}, {(5, 5)}, {(5, 5)}, {(5, 5), (5, 5)}, {(5, 5), (5, 5)}, {(5, 5), (5, 5)}, {(5, 5),
(5, 5)}, {(5, 5), (5, 5)}, {(5, 5), (5, 5)}, {(5, 5), (5, 5), (5, 5)}{(5, 5), (5, 5), (5, 5)}, {(5, 5), (5, 5),
(5, 5)}, {(5, 5), (5, 5), (5, 5)}, {(5, 5), (5, 5), (5, 5), (5, 5)}

12. Let A = {1, 3, 6, 9}. Let R be the relation on A defined by R = {(x, y) : x A, y A and x divides y} Find R
in roster form.

Sol. Given that A = {1, 3, 6, 9}


Here, R = {(x, y) : x A, y A and x divides y}
In roster form, R = {(1, 1), (1, 3), (1, 6), (1, 9), (3, 3), (3, 6), (3, 9), (6,6), (9, 9)}

13. Find the domain of the relation R given by

R = {(x, y) : x N, y N and x + y = 5}

Sol. Here, R = {(x, y) : x N, y N and x + y = 5}


R = {(1, 4), (2, 3), (3, 2), (4, 1)}
Domain of R = {1, 2, 3, 4}

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Relations and Functions 29
14. Find the range of the relation R given by

R = {(x, y) : x N, y N and x2 + y2 24}

Sol. Here, R = {(x, y) : x N, y N and x2 + y2 24}

R = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (4, 1), (4, 2)}

Range of R = {1, 2, 3, 4}

15. Let A = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}. If R be the relation on A defined by

R = {(x, y) : x A, y A and y = 3x}. find the range of R.

Sol. Given that A = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

and R = {(x, y) : x A, y A and y = 3x}

R = {(1, 3), (2, 6), (3, 9)}

Range of R = {3, 6, 9}

16. If R is a relation from set A = {2, 4, 5} to set B = {1, 4, 6, 8} defined as R = {(x, y) : x A, y B and x
divides y}. Find the domain of R.

Sol. Given that A = {2, 4, 5}

B = {1, 4, 6, 8}

and R = {(x, y): x A, y B and x divides y}

In roster form, R = {(2, 4), (2, 6), (2, 8), (4, 4), (4, 8)}

Domain of R = {2, 4}

17. Find the domain of f(x) = |x|.

Sol. Given that f(x) = |x| = x x0



0 x0
x x0

Domain = R

18. Given that A = {1, 2, 3, 5} and B = {4, 6, 9}. Define a relation R from A to B by R = {(x, y): the difference
between x and y is even; x A, y B}. Write R in roster form.
Sol. Given that A = {1, 2, 3, 5}
B = {4, 6, 9}
and R = {(x, y): the difference between x and y is even; x A, y B}
In roster form, R = {(1, 9), (2, 4), (2, 6), (3, 9), (5, 9)}

19. Given that A = {5, 7, 9, 13} and B = {4, 6, 7, 9, 12}. Define a relation R from A to B by R = {(x, y): the
difference between x and y is odd; x A, y B}. Write R in roster form.
Sol. Given that A = {5, 7, 9, 13}
B = {4, 6, 7, 9, 12}
and R = {(x, y): the difference between x and y is odd; x A, y B}
In roster form, R = {(5, 4), (5, 6), (5, 12), (7, 4), (7, 6), (7, 12), (9, 4), (9, 6), (9, 12), (13, 4), (13, 6), (13, 12)}

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
30 Relations and Functions (School/Board Exams.) Solutions

20. Find the domain of f ( x ) 16 x 2 .

Sol. f ( x ) 16 x 2

For f(x) to be defined, 16 x2 0


16 x2

x2 16
p [4, +4]

Domain = [4, +4]

21. Find the domain of f(x) = x|x|.

Sol. Given that f(x) = x|x|

= x ,
2
x 0

0, x 0
x 2 , x 0

Domain = R

22. Determine the domain of the relation R defined by

R = {(x + 1, x + 5) : x {0, 1, 2, 3, 4, 5}} on {0, 1, 2, 3, 4, 5}

Sol. R = {(x + 1, x + 5): x {0, 1, 2, 3, 4, 5}}

In roster form, R = {(1, 5), (2, 6), (3, 7), (4, 8), (5, 9), (6, 10)}
Domain of R = {1, 2, 3, 4, 5, 6}

1
23. If A = {3, 1, 1, 3} and f x, : x A . Determine whether f is a function or not.
x

Sol. A = {3, 1, 1, 3}

1
and f x, : x A
x

1 1
3, ,(1, 1)(1, 1), 3,
3 3
Here f is a function because each element of A has a distinct image and no two different ordered pairs in f
have same first element.

24. If A B = {(a1, 1), (a1, 2), (a1, 3), (b1, 1), (b1, 2), (b1, 3)}. Find B A.

Sol. Here, A B = {(a1, 1), (a1, 2), (a1, 3), (b1, 1), (b1, 2), (b1, 3)}
A = Set of first element = {a1, b1}

B = Set of second elements = {1, 2, 3}

B A = {(1, a1), (1, b1), (2, a1), (2, b1), (3, a1), (3, b1)}

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Relations and Functions 31

25. Find the range of |x 15|.

Sol. Let f(x) = |x 15|


graph of y = |x 15|
y

15
x x
O 15

y
from graph, range of f(x) = |x 15| is [0, ).

26. If f and g are two functions defined by

f(x) = 3x2 + 6x + 5 and g(x) = 3x 6, then find the value of 2f + g at x = 1.

Sol. Given that


f(x) = 3x2 + 6x + 5
g(x) = 3x 6
Now, (2f + g)(x) = 2f(x) + g(x)
= 2(3x2 + 6x + 5) + (3x 6)
= 6x2 + 12x + 10 + 3x 6
= 6x2 + 15x + 4
Putting x = 1, we get
6x2 + 15x + 4 = 6(1)2 + 15(1) + 4
= 6 + 15 + 4
= 25

27. If f(x) = x2 3x + 1, find x R such that f(2x) = f(x).

Sol. Given that


f(x) = x2 3x + 1
Now, f(2x) = (2x)2 3(2x) + 1
= 4x2 6x + 1
Since f(x) = f(2x)
x2 3x + 1 = 4x2 6x + 1
3x2 3x = 0
3x(x 1) = 0
x = 0, 1
x = 0, 1
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
32 Relations and Functions (School/Board Exams.) Solutions

Long Answer Type Questions


28. Let R be a relation on the set of natural numbers N such that R = {(x, y) : x + 2y = 41; x, y N}. Find the
domain and range of R.
Sol. x can be only be those natural numbers for which y N

41 x
y N
2
41 x is even
x is odd
x = 1, 3, 5, 7,.......37, 39
clearly, y = 1, 2,...........20
Domain of R = {1, 3, 5, 7,.......37, 39}
Range of R = {1, 2,........20}
29. Let A = {1, 2, 3, 4} and B = {x, y, z}. Let R be a relation from A to B defined by R = {(1, x), (1, z), (3, x),
(4, y)}
Draw arrow diagram of relation R.
Sol. Given R = {(1, x), (1, z), (3, x), (4, y)}

1 x
2
y
3
4 z

30. If A and B are two non-empty sets having n elements in common then prove that A B and B A have n2
elements in common.
Sol. Let C = A B
then C C = (A B) (A B)
= (A B) (B A)
= (A B) (B A) [ (A C) (B D) = (A B) (C D)]
Since A B has n elements, so C has n elements
Hence C C has n2 elements
(A B) (B A) has n2 elements
Hence A B and B A has n2 elements in common
31. For any three sets A, B, C, prove that
(i) A (B C) = (A B) (A C)
(ii) A (B C) = (A B) (A C)
Sol. (i) Let (a, b) be an arbitrary element of A (B C). then,
(a, b) A (B C) a A and b B C
a A and (b B or b C)
(a A and b B) or (a A and b C)
(a, b) A B or (a, b) A C
(a, b) (A B) (A C)
A (B C) (A B) (A C) ...(i)

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Relations and Functions 33
Again let (x, y) be an arbitrary element of (A B) (A C)
then (x, y) (A B) (A C)
(x, y) (A B) or (x, y) A C
(x A and y B) or (x A and y C)
x A and (y B or y C)
x A and y (B C)
(x, y) A (B C)
(A B) (A C) A (B C) ...(ii)
Hence from (i) and (ii),
A (B C) = (A B) (A C)
(ii) Let (a, b) be an arbitiary element of A (B C)
then (a, b) A (B C)
a A and b (B C)
a A and (b B and b C)
(a A and b B) and (a A and b C)
(a, b) A B and (a, b) A C
(a, b) (A B) (A C)
A (B C) (A B) (A C) ...(i)
Again, let (x, y) be an arbitrary element of (A B) (A C)
Then (x, y) (A B) (A C)
(x, y) (A B) and (x, y) (A C)
(x A and y B) and (x A and y C)
x A and (y B and y C)
x A and y (B C)
(x, y) A (B C)
(A B) (A C) A (B C) ...(ii)
from (i) and (ii),
A (B C) = (A B) (A C)

32. If A B, show that A A (A B) (B A)


Sol. Let (a, b) be an arbitrary element of A A
Now, (a, b) A A a A and b A
(a A, b A) and (a A and b A)
(a A, b B) and (a B, b A)
(a, b) (A B) and (a, b) (B A)
(a, b) (A B) (B A)
(A A) (A B) (B A)
Hence A B A A (A B) (B A)

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
34 Relations and Functions (School/Board Exams.) Solutions

33. If A B, prove that A C B C for any set C.


Sol. Let (a, b) be an arbitrary element of A C
then (a, b) A C a A and b C
a B and b C
(a, b) B C
ACBC

34. If A B and C D, prove that A C B D.

Sol. Let (a, b) be an arbitrary element of A C. Then


(a, b) (A C) a A and b C
a B and b D
(a, b) B D
ACBD

35. For any sets A, B, C, D, prove that

(A B) (C D) = (A C) (B D)

Sol. Let (a, b) be an arbitrary element of (A B) (C D)


then (a, b) (A B) (C D)
(a, b) (A B) and (a, b) (C D)
(a A and b B) and (a C and b D)
(a A and a C) and (b B and b D)
a (A C) and b (B D)
(a, b) (A C) (B D)
Similarly, (A C) (B D) (A B) (C D)
Hence (A B) (C D) = (A C) (B D)

36. Determine domain and range of the relation

R = {(x, y) : y = |x 1|, x Z and |x| 3}

Sol. Let R = {(x, y) : y = |x 1|, x z and |x| 3}


= {(x, y) : y = |x 1|, x z and 3 x 3} [ |x| 3 3 x 3]
= {(x, y) : y = |x 1|, x = 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3}
Since y = |x 1|
y = 4, 3, 2, 1, 0, 1, 2
Hence R = {(3, 4), (2, 3), (1, 2), (0, 1), (1, 0), (2, 1), (3, 2)}
Domain of R = set of first elements of all ordered pairs belonging to R
= {3, 2, 1, 0, 1, 2, 3}
Range of R = set of second elements of all ordered pairs belonging to R
= {0, 1, 2, 3, 4}

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Relations and Functions 35

SECTION - B
Model Test Paper
Very Short Answer Type Questions :

1. If A = {1, 2} and B = {3, 4, 5}. Find B A.

Sol. B A = {(3, 1), (3, 2), (4, 1), (4, 2), (5, 1), (5, 2)}

2. Find a and b, if (2a, a + b) = (6, 2).

Sol. a = 3, b = 1

3. If the set A has 3 elements and the set B = {7, 9, 11}, then find the number of elements in A B.

Sol. n(A B) = 9

4. Given that R = {(1, x), (1, 3), (3, x), (4, y)}. Find the domain of R.

Sol. Domain of R = {1, 3, 4}

5. Let A = {p, q, r} and B = {s, t}. Find the number of relations from A to B.

Sol. n(A B) = 6

total number of relations = 26 = 64

6. If f(x + 1) = x2 + 1, then find the value of f(x).

Sol. f(x) = x2 2x + 2

1
7. Find the domain of function f ( x ) .
1 x 2
Sol. 1 x2 > 0

x2 < 1

1 < x < 1

Domain of f(x) = (1, 1)

Short Answer Type Questions :

8. If A = {1, 2, 3}, B = {1, 2} and C = {3, 5, 7}, then find

(i) A (B C).

(ii) (A B) (A C).

Sol. (i) B C = {1, 2, 3, 5, 7}

A (B C) = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 5), (1, 7), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 5), (2, 7), (3, 1), (3, 2),
(3, 3), (3, 5), (3, 7)}

(ii) A B = {(1, 1), (1, 2), (2, 1), (2, 2), (3, 1), (3, 2)}

A C = {(1, 3), (1, 5), (1, 7), (2, 3), (2, 5), (2, 7), (3, 3), (3, 5), (3, 7)}

(A B) (A C) =

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
36 Relations and Functions (School/Board Exams.) Solutions

9. (i) If A = {4, 5}, B = {6, 7}, C = {7, 8}, Find (A B) (B C).

(ii) If A = {1, 2}, B = {1, 3}, Find (A B) (B A).

Sol. (i) A B = {(4, 6), (4, 7), (5, 6), (5, 7)}

B C = {(6, 7), (6, 8), (7, 7), (7, 8)}

(A B) (B C) = {(4, 6), (4, 7), (5, 6), (5, 7), (6, 7), (6, 8), (7, 7), (7, 8)}

(ii) A B = {(1, 1), (1, 3), (2, 1), (2, 3)}

B A = {(1, 1), (1, 2), (3, 1), (3, 2)}

(A B) (B A) = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (2, 1), (2, 3), (3, 1), (3, 2)}

10. (i) If (x + 2 , 4) = (5, 2x + y), find x and y.

(ii) If (x 2, 2y + 1) = (y 1, x + 2), find x and y.

Sol. (i) x + 2 = 5 and 4 = 2x + y

x = 3 and 4 = 2(3) + y

y = 2

x = 3, y = 2

(ii) x 2 = y 1

xy=1 ...(i)

and 2y + 1 = x + 2

x 2y = 1 ...(ii)

from (i) and (ii),

x 2y = 1
xy =1
+
y = 2

y=2

and x = 1 + 2 = 3

x = 3 and y = 2

11. The Cartesian product has 9 elements among which are found (1, 0) and (0, 1). Find the set A and the remaining
elements of A A.

Sol. Let n(A) = p

Given n(A A) = 9

n(A)n(A) = 9

p2 = 9

p=3

n(A) = 3

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Relations and Functions 37
now, (1, 0) A A 1 A and 0 A
again, (0, 1) A A 0 A and 1 A
thus {1, 0, 1} A
but A has exactly three elements
A = {1, 0, 1}
Remaining elements of A A are
(1, 1), (1, 1), (0, 1), (0, 0), (1, 1), (1, 0), (1, 1)

12. Let A be a non-empty set such that A B = A C. Show that B = C.

Sol. Given that A B = A C


A and B are non-empty sets
to prove B = C
Let b be an arbitrary element of B
since A is non-empty there exists a A
Now, a A and b B (a, b) A B
(a, b) A B [ A B = A C]
bC
Thus b B b C B C ...(i)
Again let c be an arbitrary element of C
Since A is non-empty there exists a A
Now, a A and c C (a, c) A C
(a, c) A B
cB
Thus c C c B
CB ...(ii)
from (i) and (ii), B = C

13. Find the linear relation between the elements of the ordered pairs of the relation R, where R = {(2, 1), (4, 7),
(1, 2)....}.

Sol. Given R = {(2, 1), (4, 7), (1, 2),...........}


Let y = ax + b be the linear relation between the components of R
Since (2, 1) R y = ax + b 1 = 2a + b ...(i)
Also (4, 7) R y = ax + b 7 = 4a + b ...(ii)
Subtracting (i) from (ii), we get 2a = 6 a = 3
substituting a = 3 in (i), we get 1 = 6 + b b = 5
putting a = 3 and b = 5 in y = ax + b, we have
y = 3x 5, which is the required relation

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
38 Relations and Functions (School/Board Exams.) Solutions

14. Given f(x + 1) = 3x + 5, find f(x).


Sol. f(x + 1) = 3x + 5
Putting x 1 in place of x we get,
f(x 1 + 1) = 3(x 1) + 5
f(x) = 3x 3 + 5
f(x) = 3x + 2
f(x) = 3x + 2
15. Which of the following relations are functions? Give reasons. If it is a function, determine its domain and range.
(i) f = {(1, 3), (2, 4), (3, 5), (4, 6), (5, 7)}.
(ii) g = {(1, 2), (2, 4), (3, 6), (4, 8), (6, 0), (7, 2)}.
Sol. (i) Given that f = {(1, 3), (2, 4), (3, 5), (4, 6), (5, 7)}
Here every first element has one and only one image, therefore f is a function.
Domain of f = set of first elements of all ordered pairs in f
= {1, 2, 3, 4, 5}
Range of f = set of second elements of all ordered pairs in f
= {3, 4, 5, 6, 7}
(ii) Given that g = {(1, 2), (2, 4), (3, 6), (4, 8), (6, 0), (7, 2)}
Here, every first element has one and only one image, therefore g is a function
Domain of g = set of first elements of all ordered pairs in g
= {1, 2, 3, 4, 6, 7}
Range of g = set of second elements of all ordered pairs in g
= {0, 2, 4, 6, 8}
16. Draw the graph of the function
1, x0

f ( x ) 0, x 0
1, x 0

Sol. Let y = f(x), then
for x > 0, y = 1, which is a straight line parallel to x-axis at a distance of 1 unit from x-axis towards positive
direction of y-axis.
for x = 0, y = 0, which is origin
For x < 0, y = 1, which is a straight line parallel to x-axis at a distance of 1 unit from x-axis towards negative
direction of x-axis
Y

y=1

X X
0

y = 1

Y
This function is also
called the signum function

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Relations and Functions 39

x2
17. Let f x, 2

: x R be a function from R to R. Determine the range of f.
2 x

x2
Sol. f x, : x R
2
2 x

x2
y
2 x2

2y + yx2 = x2
x2(y 1) = 2y

2y 2y
x2 , x
y 1 y 1

2y +ve ve +ve
0
y 1 0 1

Range of f is ( , 0] (1, )

18. Let A = {1, 2, 3, ....., 20}. Define a relation R from A to A by R = {(x, y) : 3x y = 1}. Also write down its domain, co-
domain and range.

Sol. Let A = {1, 2, 3, ....., 20}

R = {(x, y) : 3x y = 1}

Also write down its domain, co-domain and range


A B
y = 3x 1 1 2
2 5
Domain = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} 3 8
4 11
Range = {2, 5, 8, 11, 14, 17, 20} 5 14
6 17
Co-domain = {1, 2, ....., 20} 7 20
19. Let g = {(2, 4), (1, 5), (2, a), (a, b)} describe by g(x) = px + q where p, q R, find a, b.

Sol. g = {(2, 4), (1, 5), (2, a), (a, b)}

g(x) = p(x) + q

4 = p(2) + q
A B
a=4 x g(x)
5 = p + q 2 4
1 5
+9 = 3p 2 a
a b
9
p =3
3

p=3

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
40 Relations and Functions (School/Board Exams.) Solutions

4 = 2p + q
q = 4 6 = 2
g(x) = 3x 2
g(2) = 3 2 2 = 4 a = 4 and b = 10
g(4) = 12 2 = 10
Long Answer Type Questions :
20. Define the function f : R R by y = f(x) = x2, x R. Complete the table given below by using this definition. What
is the domain and range of the function. Draw the graph of f

x 5 4 2 0 1 3 5 7 10
2
y = f(x) = x

Sol. The completed table is given below


x 5 4 2 0 1 3 5 7 10

y = f(x) = x2 25 16 4 0 1 9 25 49 100

Here f(x) is defined for all real x


Domin = R
Here, f(x) takes only non-negative values
Range = [0, )
Y
15

10
y = x2
5

X X
-4-3-2-1 0 1 2 3 4

Y 2
Graph of y = x
21. Find the domain and range:

x2 1
(i) f (x) , x 1.
x 1

1
(ii) f ( x ) , x 1.
1 x 2

x2 1
Sol. (i) f (x) , x 1
x 1
Here f(x) is defined for all real x 1
Domain = R {1}

x2 1
Let y f ( x )
x 1
Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Relations and Functions 41
or y = x + 1, x 1
y2
Hence range of f = R {2}

1
(ii) Given f ( x ) , x 1
1 x 2
1
Let y f ( x )
1 x 2
for y to be real, 1 x2 0 x2 1
x 1
Hence domain of f(x) = R{1, 1}

1
Also, 1 x 2
y

1 y 1
x 2 1
y y

y 1
x
y

y 1
for x to be real, 0 < y < 0 or 1 y <
y
y 1
sign scheme for
y

+ve 0 ve 1 +ve

Hence range = (, 0) [1, )

22. Find the domain and range of the function

f (x) x 2 3x 2 .

Sol. f ( x ) x 2 3x 2

for f(x) to be defined

x2 3x + 2 0

(x 1)(x 2) 0

2
sign scheme for x 3x + 2
< x 1 or 2 x <
+ve 1 ve 2 +ve

Domain = ], 1] [2, [

To find range :

Let y x 2 3x 2 0

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
42 Relations and Functions (School/Board Exams.) Solutions

y2 = x2 3x + 2

x2 3x + (2 y2) = 0 ...(i)

for x to be real, discriminant of (i) 0

i.e., (3)2 4(2 y2) 0

9 8 + 4y2 0

4y2 1

1
y2 which is always true
4

but also y 0

Range = [0, )

23. Let f and g be two functions defined by

f (x) x 2

and g ( x ) x2 1

Determine the following functions:

(i) f + g

(ii) fg

f
(iii)
g

Sol. Given f ( x ) x 2

domain of f = [2, ) = Df

and g(x) = x2 1

domain of g = (, 1] [1, ) = Dg

Let D = Df Dg = [2, )

(i) (f + g)(x) = f(x) + g(x)

= x 2 x 2 1 , domain = [2, )

(ii) f(x)g(x) = (fg)(x)

= x 2 x 2 1 ( x 2)( x 2 1) domain = [2, )

f f (x) x2 x2
(iii) ( x ) domain = [2, )
g g( x ) 2
x 1 x2 1

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
(School/Board Exams.) Solutions Relations and Functions 43
24. Let R be a relation defined by

R = {(a, b) : ab + 2 > 0}. Verify the following

(i) (a, a) R for all a A

(ii) (a, b) R implies (b, a) R

(iii) (a, b) R and (b, c) R implies (a, c) R


Sol. Let R be a relation defined by
R = {(a, b) : ab + 2 > 0}
(i) (a, a) R for all a A
a2 + 2 > 0 it is true
(ii) (a, b) R implies (b, a) R
ab + 2 > 0 ba + 2 > also true
it is also true.
(iii) (a, b) R and (b, c) R implies (a, c) R
ab + 2 > 0, bc + 2 > 0 then ac + 2 > 0

1 a 2
e.g., 2 20
2 1
b
2
1 c5
520
2

2 5 + 2 < 0 not ture


it is not true.

2 3x 2
25. Find the domain and range of f x, 2
: x R
3 2x

2 3x2
Sol. The domain and range of f = x, : x R
3 2x 2
2 3x 2
y domain R
3 2x 2
3y + 2yx2 = 2 + 3x2
(2y 3)x2 = 2 3y

2 3y 2 3y
x2 0
2y 3 2y 3

2 3y 3y 2
x 0
2y 3 2y 3
+ve ve +ve
2 3
Range , 2 3 2 3
3 2 y
3 2 3 2

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456
44 Relations and Functions (School/Board Exams.) Solutions

26. Find the domain and range of

(i) f (x) x2 3

(ii) f ( x ) 16 x 2

(iii) f ( x ) x2 9

Sol. Domain and range of

(i) f (x) x2 3 Domain R

x2 3 0

Range = [ 3, )

(ii) f ( x ) 16 x 2 16 x 2 0

x 2 16 0

( x 4)( x 4) 0

[4, 4]
Domain = [ 4, 4]
Range = [0, 4]

(iii) f ( x ) x2 9

Domain x 2 9 0

( x 3)( x 3) 0

( , 3] [3, )

Range = [0, )

  

Aakash Educational Services Pvt. Ltd.-Regd. Office: Aakash Tower, Plot No.-4, Sector-11, Dwarka, New Delhi-75 Ph.011-47623456