You are on page 1of 1

DISPOZITAT E PRGJITHSHME Neni 1 Me kt Rregullore prcaktohen t drejtat, detyrat

dhe prgjegjsit e nxnsve t shkollave t mesme t larta t komuns s Kaanikut,


shkeljet e detyrave dhe rregullave t nxnsve, masat disiplinore, procedurat pr
vrtetimin e prgjegjsis s nxnsve, zhvillimin e procedurs disiplinore, e drejta pr
ankes, prgjegjsia materiale pr dmin e shkaktuar n hapsirat shkollore, si dhe
dispozitat e tjera. Neni 2 Nxnsit jan pjesmarrs n punn edukative-arsimore s bashku
me msimdhnsit, bashkpuntort profesional dhe personelin e shkolls dhe jan
prgjegjs pr rezultatet e puns edukative-arsimore. Neni 3 Institucionet shkollore jan t
obliguara q n fillim t vitit shkollor ti njoftojn nxnsit me t drejtat, detyrat dhe
prgjegjsit e tyre t prcaktuara me kt rregullore, por pr zbatimin e rregullores koh
pas kohe nxnsit t njoftohen edhe prmes kujdestarve t klasave. Neni 4 Kujdestari i
klass, ka pr obligim n fillim t vitit shkollor ti njoftoj nxnsit me Rregulloren e
shkolls, posarisht gjat orve t kujdestaris. II. T DREJTAT E NXNSVE Neni 5
Nxnsi ka t drejt: 1. T shkollohet sipas dispozitave ligjore n fuqi. 2. T shfaq lirisht
mendimin dhe krkesat e tij me goj e me shkrim dhe publikisht pr preokupimet dhe
problemet q e shqetsojn at, klasn e tij ose shkolln n trsi. 3. T krkoj mbrojtje
nga dhuna fizike e psikike dhe ti respektohet dinjiteti n shkoll. 4. T njoh konventat e t
drejtave t fmijve dhe t krkoj respektimin e tyre nga t tjert. 5. T marr pjes n
mbledhjet e ndryshme t klass dhe t shkolls. 6. T ankohet n drejtorin e shkolls ose
n organet m t larta t arsimit, kur gjykon se i sht br e padrejt. 7. T marr pjes n
veprimtarit kulturore, artistike, sportive q zhvillon klasa ose shkolla, t krkoj dhe t
marr dokumentin prkats kur mbaron klasn dhe shkolln ose kur largohet n nj shkoll
tjetr. 8. T ndjek rregullisht msimin dhe format e tjera t organizuara t puns
arsimoreedukative, t prcaktuara me programin vjetor t puns s shkolls. 9. T
shfrytzoj mjetet msimore t puns dhe mjetet e tjera t institucionit edukativarsimor me
t cilat zhvillohet programi i puns edukative-arsimore. 10. T ket siguri fizike dhe
shndetsore, sidomos gjat praktiks profesionale n shkoll ose n puntori. 11. T
zgjedh dhe t jet i zgjedhur n organizatat rinore t shkolls dhe n organe t tjera dhe t
marr pjes n gara diturore, sportive dhe kulturore pr t cilat edhe mund t shprblehet.
12. N rast nevoje, ti nnshtrohet provimeve para komisionit prkats. 13. Sipas dispozitave
n fuqi, t shprblehet n baz t suksesit t prgjithshm dhe t talentit t treguar n lmi
t veanta. 14. T ankohet pr vlersimin e kontestueshm. III. DETYRIMET E NXNSVE
Neni 6 Nxnsi sht i detyruar: 1. T njoh e t respektoj Kodin e mirsjelljes dhe
rregullat e shkolls. 2. T respektoj orarin e msimit t prcaktuar nga institucioni
edukativ-arsimor, 3. T respektoj arsimtart, puntort e tjer t shkolls, shokt dhe
shoqet e klass e t shkolls. 4. T mbaj qndrim t mir dhe t mos bhet penges e
zhvillimit normal t ors s msimit. 5. T shkoj n shkoll i pajisur me tekste, fletore e
mjete t tjera t domosdoshme. 6. T mbaj t veshur uniformn e shkolls, si dhe veshjen
dhe pajisjet prkatse pr lndn e edukats fizike. 7. N rast smundjeje ose rastesh t
veanta familjare etj., mungesn ta arsyetoj me raport mjeksor, nprmjet prindit ose
kryefamiljarit. 8. T njoftoj me koh prindin ose kryefamiljarin e vet pr shqetsimet,
problemet dhe preokupimet dhe ti drgoj ftesn e msimdhnsit, t kujdestarit t klass,
t drejtorit t shkolls ose t organeve t tjera kompetente t shkolls. 9. T mirmbaj