You are on page 1of 6

Szalai Nri 5 perc angol napi leckk

Your plans for the future


Do you plan your future or just live for the day? Elre tervezed a jvdet vagy csak a mnak lsz?

Do you have short/long term plans for the future? Vannak rvid/hossz tv terveid a jvre vonatkozlag?

Have you achieved your goals so far in your life? Eddigi leted sorn elrted a cljaidat?

What are your

educational career financial personal life

goals?

Are these long or short term goals?


How much time do you give for yourself to achieve them?

educational goals oktatsi/tanulsi clok


career goals karrier clok
financial goals pnzgyi clok
personal life goals magnleti clok

AMBITIONS, GOALS, OBJECTIVES


Are you ambitious?
Is it important to be ambitious in life?
What are your ambitions?

What is the difference between the following words?

AMBITION GOAL OBJECTIVE

something that you WANT to something that you HOPE to something that
achieve very much achieve youreTRYING to achieve

and what are your ambitions, goals and objectives?

I WISH azaz BRCSAK ... 1.


Kvnsgok jelen idre vonatkozlag

Mieltt nekiltnnk a nyelvtani szerkezet elemzsnek s megtanulsnak, hallgassunk meg egy dalt (csinltam hozz
karaoket is), amely segtsgvel knnyen meg is tudod jegyezni az I WISH szerkezetet!

I WISH YOU WERE HERE

Ami azt jelenti, hogy brcsak itt lennl. Ha jl megfigyeled, az "I wish" utn a jelenre vonatkoz ige (te itt
lennl) mlt idben(Past Simple-ben) van angolul! Nzznk mg egy-kt ilyen pldt:

I wish I was younger. - Brcsak fiatalabb lennk.


I wish she came earlier. - Brcsak hamarabb jnne.
I wish my dog had a puppy. - Brcsak lenne klyke a kutymnak.
Termszetesen hasznlhatunk tagadst is:
I wish I wasn't so old. - Brcsak ne lennk ennyire reg.
I wish she didn't go home. - Brcsak ne menne haza.

Teht az ilyen "I wish ...+ mlt id" mondatokat olyan jelenbeli helyzetekre hasznljuk, amelyekkel nem
vagyunk megelgedve, de jelen pillanatban ezen nem tudunk, nem lehet vltoztatni.

Van ennek mg egy tpusa, amikor szintn egy olyan jelenbeli helyzetrl beszlnk, amivel nem vagyunk
megelgedve, s azt akarjuk, hogy valami vltozs trtnjen vgre, valaki csinljon mr valamit. Ilyenkor az
elz (remnytelen) esettel ellenttben az "I wish" utn nem mlt idt hasznlunk, hanem "would+ige els
alakja" szerkezetet.

I wish it would stop raining. - Brcsak elllna az es. (Meg van az eslye, hogy elll.)
I wish I would be in Mexico. - Brcsak Mexikban lennk. (Vltozst akarok, s az be is kvetkezhet.) Ezzel
szemben, ha azt mondanm, hogy:
I wish I was in Mexico. - a jelentse a mondatnak ugyanaz lesz, de itt nincs vals eslye annak, hogy ez
bekvetkezhet. (Pl: nincs is tlevelem, nincs r pnzem, stb.)

I WISH azaz BRCSAK ... 2.


Kvnsgok mlt idre vonatkozlag
A tegnap tanult szerkezet jelen idej kvnsgra vonatkozott. Ha logikusan belegondolsz, mlt ideje csak az "I wish...+mlt id"
szerkezetnek lehet, hiszen mlt idben nem tudunk olyan dologrl beszlni, ami mg bekvetkezhet... Teht akkor nzzk a tegnapi
mondatokat mlt idben:

Jelen: I wish I was younger. - Brcsak fiatalabb lennk.


Mlt: I wish I had been younger. - Brcsak fiatalabb lettem volna.
Jelen: I wish she came earlier. - Brcsak hamarabb jnne.
Mlt: I wish she had come earlier. - Brcsak korbban jtt volna.
Jelen: I wish my dog had a puppy. - Brcsak lenne klyke a kutymnak.
Mlt: I wish my dog had had a puppy.

Ahogy az a mondatokbl is jl ltszik, gy csinlsz mlt idt a jelenbl, hogy az igt Past Perfect Simple-be teszed. Ami logikus is, ha
belegondolsz abba, hogy a jelen idt fejezed ki mlttal (Past Simple), akkor a mlt idt nyilvn csak valami "mg mltabbal" tudod
kifejezni, ami az angolban a Past Perfect Simple.

s akkor nzznk nhny feladatot:

1. A vastagon szedett mondatrszek felhasznlsval rj kvnsgokat a plda alapjn!

a) You are leaving for the USA, but you can't find your passport. You say:
I wish I could find my passport.

b) You live in the countryside, but you prefer the city centre. You say:

............................................................................................................................
c) You had an argument with your boyfriend yesterday. Now he is angry with you. You say:

............................................................................................................................
d) You didn't prepare lunch and your sister is angry. You say:

............................................................................................................................
e) You want to go on holiday but you can't afford it. You say:

............................................................................................................................
MAKE or DO?

Az angol nyelvben szmos - a magyar agynak


nem mindig logikusan sszetevd - olyan
kifejezs van, amellyel nem lehet mst csinlni,
mint megtanulni, s nem keresni benne a logikt.

A MAKE s a DO igkkel is rengeteg kifejezst


lehet kpezni, s itt sem mindig kzenfekv az,
hogy mikor melyiket is kell vlasztani.

De azrt ne keseredj el, van nhny olyan


ltalnos szably, amely igen sokat tud segteni
neked a vlasztsban! Elszr nzzk, meg, hogy
mit mond a sztr errl a kt igrl!

to do: to perform an action or activity -


vghezvinni egy cselekvst, valamilyen
tevkenysget vgezni

to make: to produce something, for example by


putting the different parts of it together -
ltrehozni, alkotni, csinlni valamit

A DO igt teht tbbnyire olyan helyzetekben hasznljuk, amikor nem rjuk pontosan krl, hogy milyen
cselekvsrl, tevkenysgrl van sz:

I'm going to do something that will change my life.- Valami olyat fogok tenni, ami megvltoztatja az
letemet.

We did some things around the house in the afternoon. - Elvgeztnk nhny dolgot a hz krl dlutn.

... illetve akkor, ha valamilyen munkrl van sz. Ha a "work" sz benne van a kifejezsben, akkor mindig a
DO-t kell hasznlni:

I didn't do my homework yesterday. - Nem csinltam meg tegnap a leckmet.

Susan usually does the housework at the weekend. - Susan ltalban a htvgn vgzi el a hzimunkt.

Nhny gyakori kifejezs DO-val:

to do your best - a lehet legjobban kihozni magadbl


to do crosswords - keresztrejtvnyt fejteni
to do damage - krt okozni
to do exercise - tornzni, feladatot elvgezni
to do the ironing - vasalni
to do the washing up - mosogatni
to do someone a favour - valakinek szvessget tenni
to do homework - hzi feladatot csinlni
to do housework - hzimunkt vgezni

A MAKE igt ezzel szemben akkor hasznljuk, amikor valami valami olyan cselekvsrl van sz, amelynek
valamilyen kzzel foghat eredmnye van, amikor valamit ksztnk, alkotunk, ltrehozunk:
I made a cake for my son's birthday. - Ksztettem egy tortt a fiam szletsnapjra.

My father made a nice doghouse for our dogs. - Apukm csinlt egy szp kis kutyahzat az ebeink szmra.

Nhny gyakori kifejezs MAKE-kel:

to make an arrangement - leszervezni, megszervezni valamit


to make an appointment - lebeszlni egy tallkozt
to make the bed - meggyazni
to make a complaint - panaszt tenni
to make a decision - dntst hozni
to make an effort - erfesztst tenni valami rdekben
to make an excuse - magyarzkodni, kimagyarzni valamit
to make friends - bartsgot ktni
to make fun of someone - kifigurzni valakit
to make a mistake - hibt elkvetni
to make a noise - hangot adni, zajt adni
to make an offer - ajnlatot tenni
to make a phone call - elintzni egy telefonhvst
to make plans - tervezgetni
to make a profit - hasznot termelni
to make progress - fejldni
to make a promise - gretet tenni
to make a suggestion - ajnlani, sugallni valamit

LOOK, SEE or WATCH?

Nem csak a kezd nyelvtanulknak, de nha mg a


haladknak is gondot okoz, hogy a fenti hrom ige kzl
mikor melyiket kell hasznlni. Ezeket a ktelyeket
szeretnm ezzel a leckvel eloszlatni. Nzzk is meg
sorban ezeknek az igknek a jelentst!

to look (at sth/sb): to turn your eyes towards something,


so that you can see it - rnz valakire, valamire/odanz

to see sth/sb: to notice or examine someone or


something, using your eyes - ltni valamit, valakit

to watch sth/sb: to look at someone or something for a


period of time, paying attention to what is happening
- nzni valamit, valakit/figyelni valamire

Teht sszegezve a lnyegi klnbsgeket: A SEE azt a


cselekvst fejezi ki, amikor valaki akarva vagy
akaratlanul lt, meglt, szrevesz valamit (a szemeivel).
A WATCH azt a cselekvst fejezi ki, amikor valaki
szndkosan megnz, nz valamit, figyel arra, ami
trtnik. A LOOK AT pedig azt fejezi ki, amikor valaki
szndkosan egy olyan irnyba fordtja a fejt, ahol
trtnik valami, mert az ltni akarja.
FONTOS: A TV nzssel kapcsolatban kt kifejezst kell megjegyezni.

to watch television/TV - tvt nzni, to see something on televisionTV - ltni valamit a tvben

Most pedig nzzk meg, hogy megrtetted-e a klnbsgeket a hrom, igen hasonl ige jelentsei kztt!

1. Kids, please, ___ at the blackboard!


a. look
b. see
c. watch

2. Be quiet and let me ___ the football match!


a. look
b. saw
c. watch

3. Cats can ___ in the dark.


a. see
b. seeing
c. watching

4. I have to go. ___ you later!


a. Looking
b. See
c. Watched

5. ___ at those beautiful pictures!


a. Look
b. See
c. Watching

6. The police are ___ the suspect.


a. looking
b. seen
c. watching

7. I have not ___ "Titanic".


a. looked
b. seen
c. watching

8. I usually ___ television in the evenings. And you?


a. looking
b. see
c. watch

9. It is very dark, I can't ___ anything!


a. looked
b. see
c. watching

10. Can you ___ the baby a minute? I'll be right back!
a. look
b. watch
c. watched

Helyes megoldsok: 1-a, 2-c, 3-a, 4-b, 5-a, 6-c, 7-b, 8-c, 9-b, 10-b

-ED s ING vgzds mellknevek


Are you bored or are you boring? Nem mindegy! Szmos - fleg rzelmekre vonatkoz mellknvnek van ED s ING vgzds formja, amelyeket a
tanulk sokszor ssze szoktak keverni. A legknnyebben gy lehet megjegyezni ezeket, hogy az ED vgzdsek szemlyre vonatkoznak (valaki valahogy
rzi magt pl. bored, interested, satisfied) az ING vgzdsek pedig dolgokra, amelyektl az ember az ED vgzds mellknv ltal kifejezett mdon
rzi magt J Hogy ezt knnyebben meg lehessen rteni, lssunk pr pldt!

I feel bored because the film is boring. Unatkozom, mert unalmas a film.
Mary is interested in biology because biology
Mary-t rdekli a biolgia, mert a biolgia rdekes.
isinteresting.
Le vagyok nygzve, mert egy annyira lenygz
I feel amazed because he is such an amazingperson.
szemly.

s gy tovbb! Most pedig tanuljunk meg nhny fontos s hasznos melknevet! (Ezek egybknt mindig igbl kpzdnek, gy az igt is meg fogom adni,
ami az alapjt kpzi ezeknek a mellkneveknek.)

VERB IGE -ED JELENTS -ING JELENTS


amaze lenygz amazed le van nygzve amazing lenygz
amuse elkprztat amused el van kprztatva amusing elkprztat
excite felizgat excited izgatott exciting izgalmas
fascinate meggz fascinated elbjolva lenni fascinating elbjol, igz
inspire inspirl inspired inspirlva van inspiring inspirl
satisfy kielgt satisfied kielglt satisfying kielgt
surprise meglep surprised meg van lepve surprising meglep
thrill borzongat thrilled megborzong van lenni thrilling htborzongat
annoy bosszant annoyed bosszs annoying bosszant
bore untat bored unatkozik, untatva van boring unalmas
confuse sszezavar confused sszezavart confusing zavart kelt
embarass zavarba hoz embarassed zavarban van embarassing zavarba ejt
csaldst
disappoint disappointed csaldott disappointing csalds okoz
okoz
frighten megijeszt frightened ijedt frightening ijeszt
frustrate frusztrl frustrated frusztrlt frustrating frusztrl
horrify megrmiszt horrified rmlt horrifying rmletet kelt
shock sokkol shocked sokkos llapotban van shocking sokkol
threaten fenyget threatened fenyegetve van threatening fenyeget
tire fraszt tired fradt tiring fraszt
rdekldst
interest interested rdekelve van, vki rdekel valami interesting rdekes
kelt