You are on page 1of 6

ANDHERI / BORIVALI / DADAR / CHEMBUR / THANE / MULUND/ NERUL / POWAI

FUNCTION

1. If A is the set of even natural number less than 8 and B is the set of prime number less than 8, the
number of relations from A to B is
(A) 29 (B) 92 (C) 32 (D) 216

2. The domain of { x, x 2 : x is a prime less than 10 } is


(A) {2, 3, 5, 7} (B) {4, 9, 25, 49} (C) {1, 2, , 9} (D) {1, 2, 3, 5, 7}

3. Which of the following is not an equivalence relation on , the set of integers.


(A) xRy x+y is an even integer (B) xRy x<y
(C) xRy x y is an even integer (D) xRy x = y

4. Let R ={(1,1), (2,2), (3,1), (1,3), (2,4), (4,2)} be a relation on A= {1,2,3,4} then
(A) R is reflexive, symmetric but not transitive.
(B) R is symmetric, but neither reflexive not transitive.
(C) R is anti symmetric.
(D) R is equivalence.

5. For real x1 let f x x3 5x 1 . Then


(A) f is one but not onto in R (B) f is onto and many one in R
(C) f is one - one and onto in R (D) f is neither one-one nor onto in R

6. If f : Z Z and f x x 2 , their f is

(A) Bijective (B) Injective (C) Surjective (D) Not bijective

x
7. If (x) = , x 1; , the values of for which f f ( x) =x are
x 1
1
2
(A) (B) x 1 (C) 1 (D) None of these
1

8. If cos 1 x cos 1 y , x2 y 2 2 xy cos is equal to


(A) sin 2 (B) Sin2 (C) sin 2 (D) 2sin 2

A= { x: x N and x< 1}
9.
B= { x: x whole numbers s.t x 10}
Then the no. of relations from A to B is
(A) 211 (B) 0 (C) 1 (D) 210

10. A and B are two sets having 3 and 2 elements respectively and having one element in common. The
number of relations from A to B is
(A) 36 (B) 6 (C) 4 (D) 64

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / 1


PUNE #
11. If, A = { x : x is a vowel in English alphabets}, and B = { y : y is a consonant in English alphabets
before the letter d }
The number of relations from A to B are
(A) 215 (B) 210 (C) 10 (D) 27

12. If P = { x : x is a vowel in the word of MATHEMATICS}, and Q= { x : x is a consonant in the


word MATHEMATICS]
Then number of relation from P to Q are
(A) 2 28 (B) 15 (C) 28 (D) 215

13. Let A = { x : x is a prime number less than 10}


B = { x : x is a perfect square of natural number less than 11}
Then the number of relation from the set A B to A B are
(A) 27 (B) 0 (C) 1 (D) 212

14. In a group of 1000 people there are 750 who can speak Hindi and 400 who can speak English. How
many can speak Hindi only? How many can speak English only? How many can speak both Hindi
and English?
(A) 150, 600, 250 (B) 150, 250, 600
(C) 600, 250, 150 (D) None of the above.

15. The range of a relation R= {(x, x3) : x is a odd prime less than 7} is
(A) {27, 125, 343} (B) {27, 125}
(C) {8, 27, 125} (D) {8, 27, 125, 343}

16. Let R be a relation defined on set A = {1,2,3,..,10}defined by R = {(x, y) : x, Y A and


x + 2y = 10}
Then domain of a relation R is
(A) {1, 2, 3, .,10} (B) {2,4,6,8}
(C) {2,4,6,8,10} (D) {1,2,3,4}

17. Let R be the relation on N defined by R = { a,b : a N, b N and a+3b=12} Then Range of R is
(A) {3, 6, 9} (B) {1, 2, 3}
11 10 8
(C) Set of natural numbers (D) , ,3, ,.....
3 3 3

18. P= {1, 3, 5} , Q= {2, 4}


Write range of R, if
R = {(x, y): (x, y) P Q and x > y}
(A) {3, 5} (B) {1 ,2, 3, 4, 5} (C) {2, 4} (D) None of the above

19. The relation R defined on set A = {1, 2, 3, 4, 5} is defined by R = {(x, y): x 2 y 2 > 4}. Which of
the following could be the range of relation R?
(A) {4, 5} (B) {3, 4, 5} (C) {1, 2, 3, 4, 5} (D) {1, 2}

20. Let R be the relation defined on N N by the rule.


(a, b) R (c, d) a+d = b+c
Where (a, b), (c, d) N N. Then R is
(A) Reflexive only (B) Symmetric only (C) Transitive only (D) Equivalence

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / 2


PUNE #
21. For real numbers x and y, let R be the relations defined by the rule xRy x y 2 is an
irrational number. The relation R is
(A) Reflexive only (B) Symmetric only (C) Transitive only (D) None of these.

22. Let L be the set of all straight lines in the Euclidean Plane. Two lines l 1 and l2 are said to be
related by the relation R as R l1 , l2 : l1 l2 then the relation R is
(A) Reflexive only (B) Symmetric only (C) Transitive only (D) None of these.

23. Let R ={ (1,3), (4,2), (2,4), (2,3), (3,2), } be a relation on the set A = {1,2,3,4}
The relation R is
(A) asymmetric (B) Transitive (C) A function (D) Reflexive

24. Let W denote the words in the English dictionary and R be a relation defined by
R = {(x,y) WW: the words x and y have at least one letter in common}. Define R.
(A) Not reflexive, symmetric and transitive. (B) Reflexive, symmetric and not transitive.
(C) Reflexive, symmetric and transitive (D) Reflexive, not symmetric and transitive.

25. Let A = {1, 2, 3, 4}, R = {(2, 2), (3, 3), (4, 4), (1, 2)} be a relations on A. Then R is
(A) Reflexive (B) Symmetric (C) Transitive (D) Antisymmetric

26. Let R = {(2,3), (3,4)} be a relation defined as the set of natural numbers. What could be the
minimum number of additional ordered pairs, in order to make the enlarged relations an equivalence
relation?
(A) 3 (B) 5 (C) 7 (D) 9

27. Let A=N be the set of natural numbers and B = {0,1,2,3}


Let f : A B maps the natural nos to the remainder, When divided by 4, Define R, the equivalence
relation is B by aRb a2-b2 is divisible by 4 and S, the equivalence relation in A by xSy f(x) R
f(y) ,then
(A) 17 S 20 (B) 101 S 50 (C) 7 S 9 (D) 3 S 10

28. Let R be a relations on the set of real numbers defined as aRb, if a+3b = 12, then R is
(A) Reflexive
(B) Symmetric
(C) Neither reflexive, nor symmetric, nor transitive.
(D) Transitive

29. If R be a relation on the set N defined by { (n,y): n,y N, 2x+y =


(A) Reflexive (B) Symmetric (C) Transitive (D) Not symmetric

30. The Function f : 0,3 1, 29 defined by F x 2x3 15x2 36x 1 , is


(A) one-one and onto (B) Onto but not one one
(C) one-one but not onto (D) neither one-one nor onto

31. Let f : R n R be a function defined by


xm
f x where m n. then f is
xn
CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / 3
PUNE #
(A) one-one, onto (B) one-one, into (C) many-one, onto (D) many-one, onto

n 1
32. A function f from the set of natural numbers to integers defined by f(x) = , when n is odd is
2
n
, when n is even
2
(A) one-one but not onto (B) onto but not one-one
(C) one- one and onto both (D) neither one-one nor onto

33. f(x) = x, if x is rational and


0, if x is irrational
g(x) = 0, if x is rational
x, if x is irrational
then f-g is
(A) one-one and onto (B) neither one-one nor onto
(C) many-one and onto (D) one-one and into

34. The Function f: R R defined as f(x) = 5x3+sin x is


(A) One-one and into function (B) Many one and into function
(C) One-one and onto function (D) Neither one-one, nor onto

35. A function whose graph is symmetrical about the y-axis is given by


sec 4 x cosec 4
(A) f ( x) sin [log ( x) x 2 1] (B) f x x3 x 4 cot x

(C) f x+y = f x + f y x, y R (D) x


2

36. If f x 2 y, x 2 y = xy; then which of the following represents f x, y ?


x2 y 2 y 2 x2 x2 y 2
(A) (B) (C) (D) None of these
8 8 4

10 x 10 x
37. The inverse of the function f ( x) is
10 x 10 x
1 1 x 1 1 x 1
(A) log10 (2 x) (B) log10 (C) log10 (D) log x
2 1 x 2 1 x 2

38. Let g(x) be a function defined on (1, 1). If the area of equilateral triangle with two vertices
3
at (0, 0) and (x, g(x)) is , then the function g(x) is:
4
(A) x 2 1 or x 2 1 (B) 1 x 2 or 1 x 2
(C) 1 x 2 (D) 1 x 2

1
39. If cos 1 x cos 1 y 2 , then x100+y100+ is equal to:
x y 200
200

(A) 3 (B) 3 (C) 1 (D) None of these

40. If 4cos 1 x sin 1 x , then the value of x is

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / 4


PUNE #
3 1 2
(A) 2 (B) 2 (C) (D) None of these
3
5 2
If tan 1 x cot 1 x
2 2
41. , then x equals
8
(A) 1 (B) 1 (C) 0 (D) Not defined

1 x2 1 x2
42. If tan 1 , then x2 equals
1 x2 1 x2

1
(A) (B) sin 2 (C) sin 2 (D) sin 2
sin 2

1
43. If f x x 3 3 , then f(x) =
x x

(A) 2x (B) x3 3x (C) x3 3x (D) y 3 3 y

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / 5


PUNE #
ANDHERI / BORIVALI / DADAR / CHEMBUR / THANE / MULUND/ NERUL / POWAI

FUNCTION ANSWER KEY

1. (A) 2. (A) 3. (B) 4. (B) 5. (C)

6. (D) 7. (C) 8. (C) 9. (D) 10. (D)

11. (B) 12. (D) 13. (C) 14. (C) 15. (B)

16. (B) 17. (B) 18. (C) 19. (C) 20. (D)

21. (A) 22. (B) 23. (A) 24. (B) 25. (C)

26. (D) 27. (C) 28. (C) 29. (D) 30. (B)

31. (B) 32. (C) 33. (A) 34. (A) 35. (D)

36. (A) 37. (C) 38. (B) 39. (B) 40. (A)

41. (B) 42. (D) 43. (B)

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / 6


PUNE #