You are on page 1of 17

PERANCANGAN

7
STUDIO
ARSITEKTUR

B a c i r o Community Center
Muhammad Ady Wicaksana 11512082
PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

DAFTAR ISI

01. JUDUL

02. MOTIVASI PERANCANG

03. LATAR BELAKANG

04. PERMASALAHAN / PROBLEMATIKA

05. METODE PERANCANGAN

06. KAJIAN AWAL TEMA PERANCANGAN

07. KAJIAN AWAL TIPOLOGI dan PRESEDEN

08. FAKTA dan DATA LOKASI

09. KONSEP PERANCANGAN

10. GAMBARAN RANCANGAN

11. REFRENSI
PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

MOTIVASI
PERANCANG

Dunia Arsitektur memang tak ada habisnya yang semakin terus menerus berkembang sehingga
menciptakan desain desain yang inova f yang terkadang mereka meninggalkan unsur dari nilai sejarah itu
sendiri

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

LATAR
BELAKANG

Baciro adalah sebuah kelurahan yang terletak di Kecamatan Gondokusuman, Kota Yogyakarta, Daerah
is mewa Yogyakarta. Kompleks ini dibangun atas inisia f pemerintahan Hindia-Belanda berkaitan dengan
gempa besar yang sering terjadi di kawasan Jogja pada masa-masa itu. Pada kawasan baciro ini masih terdapat
banyak bangunan-bangunan bergaya indische yang kebanyakan dibangun pada era 1850-an. Hal itu sangat
berpotensi untuk menjadikan kawasan baciro sebagai salah satu kawasan des nasi bagi para wisatawan kota
Yogyakarta.
Didalam potensi Kawasan baciro yang menjadikan sebagai kawasan des nasi para wisatawan, ternyata
terdapat juga komunitas-komunitas yang berada di kawasan baciro, seper komunitas basket, komunitas
inlineskate, komunitas skateboard, komunitas bmx, komunitas seni gambar [graty], komunitas panjat tebing,
dan komunitas tari.
Bebearapa komunitas dak memiliki wadah untuk melakukan ak vitas mereka yang mana mereka
melakukanya di sembarang tempat, sehingga menyebabkan kerusakan dan lain sebagainya.

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

PERSOALAN/
PROBLEMATIKA

Isu Rumusan Masalah


Tidak adanya fasilitas yang memadai untuk mereka Bagaimana merancang bangunan yang bisa di gunakan
melakukan kegiatan bersama masing-masing para komunitas untuk melakukan kegiatan mereka
komunitas. bersama-sama.

Karena lahan terbatas semua kegiatan dilakukan di Bagaimana merancang fasiltas yang mana para
sembarang tempat salah satunya mural/coret-coret penggunanya akan memaksimalkan fungsi dari fasilitas
tembok, sehingga merusak pemandangan dan fasilitas yang akan di sediakan.
bangunan.
Bagaimana merancang fasilitas komersial yang lebih
Di kawasan blok 2 terdapat banyak warung makan nyaman sehingga mewadahi para penjual dan warung
atau penjual makan yang berjualan disepajang makan dak kembali berjualan di pinggir trotoar.
trotoar, sehingga membuat dak nyaman para
pejalan kaki.

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

METODE
PERANCANGAN

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

KAJIAN AWAL
TEMA PERANCANGAN

EXPLORING THE HERITAGE BACIRO


HERITAGE Exploring The Heritage Baciro untuk menciptakan kawasan Baciro menjadi
kawasan wisata budaya yang terintergrasi baik dengan bangunan pendukung di
sekitarnya, karena di kawasan Baciro masih banyak terdapat bangunan belanda yang
masih asli dan berpotensi menjadikan tujuan wisata baru serta untuk memecah
penumpukan wisatawan yang ada di Yogyakarta.

Untuk merespon dengan adanya kawasan wisata budaya dan sejarah, maka di
butuhkan fasilitas fasilitas pendukung seper akomodasi tempat pariwisata berupa
guest house, caf, galeri, transit area, hunian agriculture, ver kal housing dan
community center.

Community center adalah tempat untuk mewadahi dan memfasilitasi


komunitas-komunitas yang ada di daerah Baciro.
PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

KAJIAN TYPOLOGI
PRESEDEN

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

FAKTA & DATA


LOKASI

Batas Site: Peraturan:


-Utara Jl. Tunjung -KDB: 70% Maks
-Barat Jl. Tunjung Baru -KLB: 4.2
-Timur Jl. Andung -Ke nggian: 24m
-Selatan Jl.Soka -Lahan Hijau: 10% Min

Luas Site:
-9430m2

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

KONSEP
PERANCANGAN
ANALISIS SITE

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

KONSEP
PERANCANGAN
ZONING & SIRKULASI

Open Space Taman

Parkir Kendaraan

Open Space

Bangunan Utama
Sirkulasi Pengunjung

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

KONSEP
PERANCANGAN
PROGRAM RUANG

KEBUTUHAN RUANG KEBUTUHAN RUANG


BASKET OFFICE
INLINE SKATE TOILET
SKATEBOARD FOOD COURT & CAFE
BMX OPEN SPACE
ARTS MEDICAL ROOM
ROCK CLIMBING / PANJAT DINDING MUSHOLA
DANCE / TARI PARKING
GYM MEETING ROOM
LIBRARY

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

KONSEP
PERANCANGAN
ORGANISASI RUANG

Gym Panjat
Basket Art Dance
Dinding

Library

Inline Skate
Skateboard
Bmx
Mushola Toilet Food
Court Hall Medical
Open Space room

Ofce
Parkir Entrerance

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

KONSEP
PERANCANGAN
KONSEP BANGUNAN

Dengan tema awal EXPLORING THE HERITAGE BACIRO untuk menciptakan kawasan
Baciro menjadi kawasan wisata budaya yang terintergrasi baik dengan bangunan pendukung
di sekitarnya maka konsep bangunan untuk Community center sendiri akan menyatukan dari
konsep bangunan arsitektur modern di mana akan menggunakan teknologi sekarang dengan
bangunan tradisional yang memiliki ciri khas bangunan lamanya, sehingga bangunan
community center ini menyatu dengan bangunan yang ada di sekitarnya.

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


PERANCANGAN
7
STUDIO
ARSITEKTUR

GAMBARAN
RANCANGAN

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


STUDIO
PERANCANGAN
ARSITEKTUR 7 Porter Sanford I I I Performing Arts & Community Center
REFRENSI
Cassie Campbell Community Centre / Perkins+Will

The new Porter Sanford III Performing Arts &


Community Center is located on a 23 acre site in
DeKalb County, Georgia. This mul -purpose facility,
with the arts, music and entertainment as its core
func ons, has theatre sea ng capacity of 500 with a
black box sea ng capacity of 104 seats.

This new Performing Arts & Community


Center has 41,250 square feet and consists of three (3)
levels: lower level, main level and tech level. The
lower level houses the orchestra pit li and some
The Cassie Campbell Community Center in Brampton creates a unique set of spaces for storage spaces. The main level houses the lobby,
indoor and outdoor programming. Designed by Perkins+Will, the main program elements include a concessions, black box, auditorium and support
natatorium, indoor running track, gymnasium, and gure ska ng center of excellence, twinned with spaces, public restrooms, interac ve exhibit space,
a community hockey rink. The program elements are expressed as a series of boldly can levered gull dressing rooms, classrooms and general oces. The
wing roofs oa ng above masonry walls. These stone and block elements frame and organize the facilitys management oces, dimming and audio
surrounding landscapes and outdoor program areas, which include a childrens play area, splash pad, controls oces, gallery access, catwalk and main
basketball court, and entry plaza. HVAC equipment rooms are located on the technical
level.

h p://silvermancpm.com/porter-sanford-iii-performing-arts-and-community-center/

Jewish Community Center / Lifschutz Davidson Sandilands

h p://www.archdaily.com/163604/cassie-campbell-community-center-perkinswill/
Against tough compe tors, such as Rafael
Violy, Allford Hall Monaghan Morris and Foreign
Oce Architects, the compe on to design the
E F F E K T Wins Contest to Redevelop Abandoned Train Shed in Esbjerg with Streetmekka Jewish Community Center was awarded to
Lifschutz Davidson Sandilands. The 30,000 sqf JCC
EFFEKT has been awarded rst prize in a
project will emphasize an arts and community
compe on to transform a disused train shed in
center that aims to bring light, life and ac vity
Esbjerg, Denmark with their proposal to transform
back to the street. Situated on a heavily tracked
the roundhouse-style industrial structure into a
road, the JCC will include a three story linear
home for ska ng and a host of other street culture
pavilion that will create a landscaped piazza and
ac vi es. En tled Streetmekka, the design
relate to the Camden Arts Centers gardens
restores the industrial sheds original circular
opposite the site.
geometry, incorpora ng indoor facili es for
transi on and bowl ska ng, basketball courts, a
street dance area, workshop areas for DJ-schools
and street art as well as mee ng rooms,
administra on oces, a cafe, kitchen, changing
rooms and a large social area and recep on. In the The centers varying programma c elements, such as the library, caf, auditorium and screening room, classrooms,
heart of the circular compound, the design features dance and rehearsal studios, nursery and oces, are arranged ver cally with privacy increasing with each oor. The
an enclosed street sport plaza and large outdoor faade is fully glazed, and certain rooms are screened or open to galleries according to func on. Rooms are
social space. intermi ently extended to the perimeter of the galleries giving ar cula on to the faade, explained the architects.

h p://www.archdaily.com/573713/eekt-wins-contest-to-redevelop-abandoned-train-shed-in-esbjerg-with-streetmekka/ h p://www.archdaily.com/35288/jewish-community-center-lifschutz-davidson-sandilands/

Muhammad Ady Wicaksana 11512082


STUDIO
PERANCANGAN
ARSITEKTUR 7
de Tre oele+ Community Center / MoederscheimMoonen Architects + Spring Architecten de Tre oele+ Community Center / MoederscheimMoonen Architects + Spring Architecten
From the architect. For the design of this The Sunset Community Centre was conceived
community centre Spring and MoederscheimMoonen as a link between nature and the vibrant mul -cultural
architects worked closely with the municipality of communi es that surround it. Unique yet not foreign
Dalfsen. A small community in the North-Eastern to its surroundings, Sunset Community Centre is an
province of Overijssel. elegant and transparent building, carefully sited on a
he architects assignment was to connect the major thoroughfare to give the building visibility and
remaining monumental library with a variety of accessibility to the community.
dierent new func ons such as two large indoor gym The Sunset Community Centre houses a
halls, accommoda ons for (top) sport clubs, welfare preschool, gymnasium, exercise rooms and a host of
spaces and educa onal-and ac vity spaces for the other community ac vi es. These program areas each
young and elderly, the Dalfsen historic society, achieve a dis nct formal iden ty through the
childcare facili es and a central mee ng place, bar- undula ng roof forms, which derive from the
restaurant regarding of the site where excavated material was
used to form a series of large scale rolling grassy
berms. These curves are repeated on the interior
where wood ceilings rise and fall to give shape to the
gymnasium and other major rooms, crea ng a strong
connec on to the exterior landscape.
h p://www.archdaily.com/567130/de-tre oele-community-center-moederscheimmoonen-architects-spring-architects/ h p://www.archdaily.com/129120/the-sunset-community-centre-bing-thom-architects/

The New Genera on Youth and Community Centre / RC Ka


Clayton Community Centre / Jackson Architecture From the architect. Working closely with
The Clayton Community Centre co-locates a Lewisham Council, its partners and young people, RCKa
Fitness and Aqua c Centre, Library, Auditorium and developed proposals to sa sfy a funding brief for a
Theatre, Youth and Family Services Centre, Maternal & world-class building; from the use of innova ve
Child Health facility along with Preschool and Arts sustainable construc on and high-quality design to
facili es crea ng a dynamic one-stop-shop for social extensive par cipa on of young people, whose
and recrea onal services. Also included is a new involvement con nued through the detailed design,
community Medical and Dental clinic. The planning construc on, management and governance of the
makes these facili es legible and encourages building and services.
explora on so that users of one facility may be Exposed structural mber forms and elegant
a racted to others on oer. In this way the design seeks coered ceiling and wall nish, selected for its natural
to engender a sense of community, ownership and warmth and ability to resist post-tender D&B value-
pride. engineering. Clean lines and drama c open spaces aid
security through natural surveillance, and result in a
bright and vibrant inclusive internal atmosphere.
External cladding is unied by a gently
undula ng prole that casts ver cal shadows across
curtain-like eleva ons. Reec ve foil-faced insula on
beneath polycarbonate creates a sunlight-responsive
shimmering skin, beneath which is hung delicately
faceted porcelain-like ultra-high performance concrete
panels: an a rac ve, tac le and robust base to the
building.
h p://www.archdaily.com/437112/the-new-genera on-youth-and-community-centre-rcka/

h p://www.archdaily.com/272354/clayton-community-centre-jackson-architecture/

Related Interests