You are on page 1of 43

Management Information Systems, Cdn. 6e (Laudon et al.

)
Chapter 6 Databases and Information Management

1) A grouping of characters into a word, a group of words, or a complete number is called a record.
Answer: FALSE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

2) Each characteristic or quality describing a particular entity is called an attribute.


Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

3) Program-data dependence refers to the coupling of data stored in files and software programs that use
this data such that changes in programs require changes to the data.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 180
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

4) A bit represents the smallest unit of data a computer can handle.


Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

5) A group of bytes, called a bit, represents a single character, which can be a letter, a number, or another
symbol.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

6) A group of related fields, such as a student's name, the course taken, date, and grade, comprises a file.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

1
2013 Pearson Canada Inc.
7) A group of records of the same type is called a file.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

8) A group of related files makes up a database.


Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

9) Each characteristic or quality describing a particular entity is called an attribute.


Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

10) The use of a traditional approach to file processing encourages each functional area in a corporation
to develop specialized applications.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

11) Data redundancy is the presence of duplicate data in multiple data files so that the same data are
stored in more than one place or location.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

12) Data inconsistency is where the same attribute may have different values.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

2
2013 Pearson Canada Inc.
13) Program-data independence refers to the coupling of data stored in files and the specific programs
required to update and maintain those files so that changes in programs require changes to the data.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 180
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

14) A traditional file system can deliver routine scheduled reports after extensive programming efforts; it
can also deliver ad hoc reports or respond to unanticipated information requirements in a timely fashion.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 180
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

15) A more rigorous definition of a database is a collection of data organized to serve many applications
efficiently by centralizing the data and controlling redundant data.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

16) A DBMS reduces data redundancy and inconsistency by maximizing isolated files in which the same
data are repeated.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

17) Microsoft Access is a relational DBMS for desktop systems.


Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

18) Microsoft SQL Server are relational DBMS for large mainframes and mid-range computers.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

3
2013 Pearson Canada Inc.
19) Oracle Database Lite is a DBMS for small, handheld computing devices.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

20) Rows are commonly referred to as records or, in technical terms, as tulips.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

21) Every table in a relational database has one field designated as it key field.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

22) A DBMS separates the logical and physical views of the data.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

23) The select operation creates a subset consisting of columns in a table, permitting the user to create
new tables that contain only the information required.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

24) DBMS designed for organizing structured data into rows and columns are not well suited to
handling graphics-based or multimedia applications.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

4
2013 Pearson Canada Inc.
25) An object-oriented DBMS stores the data and procedures that act on those data as objects that can be
automatically retrieved and shared.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

26) Most DBMS have a specialized language called a data manipulation language that is used to add,
change, delete, and retrieve the data in the database.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

27) The most prominent data manipulation language today is Structured Query Language (SQL).
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

28) Every record in a file should contain at least one key field.
Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

29) Many applications today require databases that can store and retrieve multimedia.
Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

30) One of the drawbacks to OODBMS are that they cannot work with applets.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

31) OODBMS are slower than relational DBMS.


Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management
5
2013 Pearson Canada Inc.
32) A data dictionary is a language associated with a database management system that end users and
programmers use to manipulate data in the database.
Answer: FALSE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

33) In a relational database, complex groupings of data must be streamlined to eliminate awkward
many-to-many relationships.
Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 186
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

34) A data warehouse may be updated by a legacy system.


Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 189
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

35) A data warehouse is typically comprised of several smaller data marts.


Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 189
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

36) OLAP is a key tool of BI.


Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 190
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

37) OLAP enables users to obtain online answers to ad hoc questions in a fairly rapid amount of time,
except when the data are stored in very large databases.
Answer: FALSE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 190
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

6
2013 Pearson Canada Inc.
38) Predictive analysis is synonymous with data mining.
Answer: FALSE
Diff: 3 Type: TF Page Ref: 192
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

39) In a Web-based database, middleware is used to transfer information from the organization's internal
database back to the Web server for delivery in the form of a Web page to the user.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 194
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

40) A Web interface requires changes to the internal database.


Answer: FALSE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 194
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

41) Common Gateway Interface is a specification for processing data on a Web server.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 194
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

42) Data administration is a special organizational function that manages the policies and procedures
through which data can be managed as an organizational resource.
Answer: TRUE
Diff: 2 Type: TF Page Ref: 195
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

43) Data cleansing is the same process as data scrubbing.


Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 196
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

44) Governments around the world are opening up their data stores to the public.
Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 176
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment
7
2013 Pearson Canada Inc.
45) How organizations store, organize, and manage their data has a tremendous impact on organizational
effectiveness.
Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 177
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

46) Text mining is the discovery of patterns and relationships from large sets of unstructured datathe
kind of data we generate in e-mails, phone conversations, blog postings, online customer surveys, and
tweets.
Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 192
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

47) Unlike structured data, which are generated from events such as completing a purchase transaction,
unstructured data have no distinct form.
Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 192
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

48) A relational database organizes data in the form of two-dimensional tables.


Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

49) The select, join, and project operations enable data from two different tables to be combined and
only selected attributes to be displayed.
Answer: TRUE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

50) A normalized relation contains repeating groups.


Answer: FALSE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

8
2013 Pearson Canada Inc.
51) The data warehouse extracts current and future data from multiple operational systems inside the
organization.
Answer: FALSE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 189
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

52) Users access an organization's external database through the Web using their desktop PCs and Web
browser software.
Answer: FALSE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 194
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

53) Data access deals with the policies and processes for managing the availability, usability, integrity,
and security of the data employed in an enterprise.
Answer: FALSE
Diff: 1 Type: TF Page Ref: 195
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

54) Which of the following is NOT one of the main problems with a traditional file environment?
A) data inconsistency
B) program-data independence
C) lack of flexibility in creating ad hoc reports
D) poor security
Answer: B
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 180
AACSB: Use of information technology
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

55) A grouping of characters into a word, a group of words, or a complete number (such as a person's
name or age) is called a ________.
A) bit
B) field
C) record
D) byte
Answer: B
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 179
AACSB: Reflective thinking skills
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

9
2013 Pearson Canada Inc.
56) A ________ represents the smallest unit of data a computer can handle.
A) bit
B) field
C) record
D) byte
Answer: A
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 179
AACSB: Reflective thinking skills
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

57) A group of related fields, such as a student's name, the course taken, date, and grade, comprises a
________.
A) bit
B) field
C) record
D) byte
Answer: C
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 179
AACSB: Reflective thinking skills
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

58) A group of bits, called a ________, represents a single character, which can be a letter, a number, or
another symbol.
A) bit
B) field
C) record
D) byte
Answer: D
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 179
AACSB: Reflective thinking skills
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

59) A group of records of the same type is called a ________.


A) bit
B) field
C) record
D) file
Answer: D
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 179
AACSB: Reflective thinking skills
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

10
2013 Pearson Canada Inc.
60) Jane Clark is student at the university. Jane is also employed by the university library. Jane got
married two weeks ago and her new last name is Jones. Jane receives her work cheque in the mail
addressed to Jane Clark but her grades that come in the mail are addressed Jane Jones. This is an
example of ________ of Jane's information.
A) data bits
B) program-data independence
C) data sort
D) data inconsistency
Answer: D
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 179
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

61) Don Gibb works for a large retail chain. Every month he gets reports on the wages in each store
across Canada. He notices that one employee received a 20 percent raise. He calls payroll to find who
put this raise into the traditional file system. He is told that there is no way to know who entered that
raise in the system. This is an example of ________.
A) program-data dependence
B) lack of flexibility
C) poor security
D) lack of data sharing and availability
Answer: C
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 180
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

62) Gord Smith works for a large pizza chain. Every week he gets reports on the sales in each store
across Canada. He sees a problem in one of the stores in Ontario. He wants and ad hoc report for sales at
that store after 9 p.m. on weekdays. He is told that no such report can be created by the traditional file
system. This is an example of ________.
A) program-data dependence
B) lack of flexibility
C) poor security
D) lack of data sharing and availability
Answer: B
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 180
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

11
2013 Pearson Canada Inc.
63) Darren Pepper works for a large medical clinic. They are running out of five-digit patient numbers
and they want to expand the patient number to seven digits. It will cost a great deal of money to make
this switch because three of the clinic's programs will no longer work with this new number of digits in
the patient number. The clinic is using a traditional file system. This is an example of ________.
A) program-data dependence
B) lack of flexibility
C) poor security
D) lack of data sharing and availability
Answer: A
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 180
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

64) Jess Wilde works for a large law firm. Every week he gets reports on the cases each lawyer in the
firm is working on. He wants to get the files that deal with billing hours for each lawyer and combine
that information with the files on individual cases that each lawyer is working on. He discovers that
information cannot flow freely across different parts of the organization in this traditional file system.
This is an example of ________.
A) program-data dependence
B) lack of flexibility
C) poor security
D) lack of data sharing and availability
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 180
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

65) A government agency wants to analyze their data. Their data consists of e-mail, memos, survey
responses, legal cases, patent descriptions, and service reports. What tools should they use to analyze
their data?
A) OLAP
B) data mining
C) predictive analysis
D) text mining
Answer: D
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 192
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

12
2013 Pearson Canada Inc.
66) Frito Lay wants to introduce a new flavour of potato chips in Canada. They have a great deal of data
to help them make the decision to introduce this flavour. They plan on using data-mining techniques,
historical data, and assumptions about future conditions to predict outcomes of introducing the new
flavour. What tools should they use to analyze the data?
A) OLAP
B) data mining
C) predictive analysis
D) text mining
Answer: C
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 192
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

67) The Bank of Canada has large amounts of data collected over many years. It wants to get value from
this data. They decide they want to analyze this large amount of data. They don't have any particular
question in mind, they just want to find out if there are any hidden trends in the data. What tools should
they use to analyze the data?
A) OLAP
B) data mining
C) predictive analysis
D) text mining
Answer: B
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 191
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

68) The Giant Hardware Company sells four different products screws, nails, hammers, and bolts in
the East, West, and Prairie regions. They want to know how many hammers sold in each of their sales
regions and compare actual results with projected sales. What tools should they use to analyze the data?
A) OLAP
B) data mining
C) predictive analysis
D) text mining
Answer: A
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 191
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

13
2013 Pearson Canada Inc.
69) ________ recognizes patterns that describe the group to which an item belongs by examining
existing items that have been classified and by inferring a set of rules.
A) Classification
B) Associations
C) Clustering
D) Sequences
Answer: A
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 191
AACSB: Reflective thinking skills
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

70) A DBMS reduces data redundancy and inconsistency by


A) enforcing referential integrity.
B) uncoupling program and data.
C) utilizing a data dictionary.
D) minimizing isolated files with repeated data.
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

71) Which of the following best illustrates the relationship between entities and attributes?
A) the entity CUSTOMER with the attribute PRODUCT
B) the entity CUSTOMER with the attribute PURCHASE
C) the entity PRODUCT with the attribute PURCHASE
D) the entity PRODUCT with the attribute CUSTOMER
Answer: B
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 182
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

72) A characteristic or quality describing an entity is called a(n)


A) field.
B) tuple.
C) key field.
D) attribute.
Answer: D
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

14
2013 Pearson Canada Inc.
73) The confusion created by ________ makes it difficult for companies to create customer relationship
management, supply chain management, or enterprise systems that integrate data from different sources.
A) batch processing
B) data redundancy
C) data independence
D) online processing
Answer: B
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

74) Duplicate data in multiple data files is called data ________.


A) redundancy
B) repetition
C) independence
D) partitions
Answer: A
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

75) A DBMS makes the


A) physical database available for different logical views.
B) logical database available for different analytical views.
C) physical database available for different analytical views.
D) relational database available for different physical views.
Answer: A
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

76) The logical view


A) shows how data are organized and structured on the storage media.
B) presents an entry screen to the user.
C) allows the creation of supplementary reports.
D) presents data as they would be perceived by end users.
Answer: D
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

15
2013 Pearson Canada Inc.
77) DBMS for midrange computers include all of the following EXCEPT
A) DB2.
B) Oracle.
C) Microsoft SQL Server.
D) Microsoft Access.
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

78) The type of logical database model that treats data as if they were stored in two-dimensional tables is
the
A) OODBMS.
B) pre-digital DBMS.
C) relational DBMS.
D) hierarchical DBMS.
Answer: C
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

79) Oracle Database Lite is a(n)


A) DBMS for small handheld computing devices.
B) Internet DBMS.
C) mainframe relational DBMS.
D) DBMS for midrange computers.
Answer: A
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

80) Microsoft SQL Server is a(n)


A) DBMS for small handheld computing devices.
B) Internet DBMS.
C) desktop relational DBMS.
D) DBMS for midrange computers.
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

16
2013 Pearson Canada Inc.
81) In a table for customers, the information about a single customer would reside in a single
A) field.
B) row.
C) column.
D) table.
Answer: B
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

82) In a relational database, a record is referred to in technical terms as a(n)


A) tuple.
B) row.
C) entity.
D) field.
Answer: A
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

83) A field identified in a table as holding the unique identifier of the table's records is called the
A) primary key.
B) key field.
C) primary field.
D) unique ID.
Answer: A
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

84) In a relational database, the three basic operations used to develop useful sets of data are
A) select, project, and where.
B) select, join, and where.
C) select, project, and join.
D) select, from, and join.
Answer: C
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

17
2013 Pearson Canada Inc.
85) The select operation
A) combines relational tables to provide the user with more information than is otherwise available.
B) creates a subset consisting of columns in a table.
C) identifies the table from which the columns will be selected.
D) creates a subset consisting of all records in the file that meet stated criteria.
Answer: D
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

86) The join operation


A) combines relational tables to provide the user with more information than is otherwise available.
B) identifies the table from which the columns will be selected.
C) creates a subset consisting of columns in a table.
D) organizes elements into segments.
Answer: A
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

87) The project operation


A) combines relational tables to provide the user with more information than is otherwise available.
B) creates a subset consisting of columns in a table.
C) organizes elements into segments.
D) identifies the table from which the columns will be selected.
Answer: B
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

88) Which of the following database types is useful for storing java applets as well as processing large
numbers of transactions?
A) relational DBMS
B) hierarchical DBMS
C) object-relational DBMS
D) OODBMS
Answer: C
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

18
2013 Pearson Canada Inc.
89) The type of database management approach that can handle multimedia is the
A) hierarchical DBMS.
B) relational DBMS.
C) network DBMS.
D) object-oriented DBMS.
Answer: D
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

90) The data dictionary serves as an important data management tool by


A) assigning attributes to the data.
B) creating an inventory of data contained in the database.
C) presenting data as end users or business specialists would perceive them.
D) maintaining data in updated form.
Answer: B
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

91) An automated or manual file that stores information about data elements and data characteristics
such as usage, physical representation, ownership, authorization, and security is the
A) data dictionary.
B) data definition diagram.
C) entity-relationship diagram.
D) relationship dictionary.
Answer: A
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

92) The specialized language programmers use to add and change data in the database is called
A) a data access language.
B) a data manipulation language.
C) structured Query language.
D) a data definition language.
Answer: B
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

19
2013 Pearson Canada Inc.
93) The most prominent data manipulation language today is
A) Access.
B) DB2.
C) SQL.
D) Crystal Reports.
Answer: C
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

94) DBMS typically include report-generating tools in order to


A) retrieve and display data.
B) display data in an easier-to-read format.
C) display data in graphs.
D) perform predictive analysis.
Answer: B
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

95) The process of streamlining data to minimize redundancy and awkward many-to-many relationships
is called
A) normalization.
B) data scrubbing.
C) data cleansing.
D) data defining.
Answer: A
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 187
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

96) A schematic of the entire database that describes the relationships in a database is called a(n)
A) data dictionary.
B) intersection relationship diagram.
C) entity-relationship diagram.
D) data definition diagram.
Answer: C
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 187
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

20
2013 Pearson Canada Inc.
97) A one-to-one relationship between two entities is symbolized in a diagram by a line that ends with
A) two short marks.
B) one short mark.
C) a crow's foot.
D) a crow's foot topped by a short mark.
Answer: A
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 188
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

98) A one-to-many relationship between two entities is symbolized in a diagram by a line that ends with
A) two short marks.
B) one short mark.
C) a crow's foot.
D) a crow's foot topped by a short mark.
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 188
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

99) A data warehouse is composed of


A) historical data from legacy systems.
B) current data.
C) internal and external data sources.
D) historic and current internal data.
Answer: D
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 189
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

100) A data mart usually can be constructed more rapidly and at lower cost than a data warehouse
because
A) a data mart typically focuses on a single subject area or line of business.
B) all the information is historical.
C) a data mart uses a Web interface.
D) all of the information belongs to a single company.
Answer: A
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 190
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

21
2013 Pearson Canada Inc.
101) Tools for consolidating, analyzing, and providing access to vast amounts of data to help users make
better business decisions are known as
A) DSS.
B) business intelligence.
C) OLAP.
D) data mining.
Answer: B
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 190
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

102) The tool that enables users to view the same data in different ways using multiple dimensions is
A) predictive analysis.
B) SQL.
C) OLAP.
D) data mining.
Answer: C
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 190
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

103) OLAP is a tool for enabling


A) users to obtain online answers to ad hoc questions in a rapid amount of time.
B) users to view both logical and physical views of data.
C) programmers to quickly diagram data relationships.
D) programmers to normalize data.
Answer: A
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 190
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

104) Data mining is a tool for allowing users to


A) quickly compare transaction data gathered over many years.
B) find hidden relationships in data.
C) obtain online answers to ad hoc questions in a rapid amount of time.
D) summarize massive amounts of data into much smaller, traditional reports.
Answer: B
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 190
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

22
2013 Pearson Canada Inc.
105) In terms of data relationships, associations refers to
A) events linked over time.
B) patterns that describe a group to which an item belongs.
C) occurrences linked to a single event.
D) undiscovered groupings.
Answer: C
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 191
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

106) ________ tools are used to analyze large unstructured data sets, such as e-mail, memos, survey
responses, etc.., to discover patterns and relationships.
A) OLAP
B) Text mining
C) Web mining
D) Web content mining
Answer: B
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 192
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

107) An alternative to using application server software for interfacing between a Web server and back-
end databases is
A) CGI.
B) HTML.
C) Java.
D) SQL.
Answer: A
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 194
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

108) The organization's rules for sharing, disseminating, acquiring, standardizing, classifying, and
inventorying information is called a(n)
A) information policy.
B) data definition file.
C) data quality audit.
D) data governance policy.
Answer: A
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 195
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

23
2013 Pearson Canada Inc.
109) The special organizational function whose responsibilities include the technical and operational
aspects of managing data, including physical database design and maintenance, is called
A) data administration.
B) database administration.
C) information policy administration.
D) data auditing.
Answer: B
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 195
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

110) Which common database challenge is illustrated by the text's discussion of receiving multiple
pieces of the same direct mail advertising?
A) data normalization
B) data accuracy
C) data redundancy
D) data inconsistency
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 196
AACSB: Use of information technology
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

111) Detecting and correcting data in a database or file that are incorrect, incomplete, improperly
formatted, or redundant is called
A) data auditing.
B) defragmentation.
C) data scrubbing.
D) data optimization.
Answer: C
Diff: 1 Type: MC Page Ref: 196
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

112) Data cleansing not only corrects errors but also


A) establishes logical relationships between data.
B) structures data.
C) normalizes data.
D) enforces consistency among different sets of data.
Answer: D
Diff: 2 Type: MC Page Ref: 196
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

24
2013 Pearson Canada Inc.
113) Which of the following is NOT a method for performing a data quality audit?
A) surveying entire data files
B) surveying samples from data files
C) surveying data definition and query files
D) surveying end users about their perceptions of data quality
Answer: C
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 196
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

114) A relational database organizes data in the form of ________-dimensional tables.


A) three
B) tiered
C) two
D) cubed
Answer: C
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 182
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

115) ________ mining is the discovery of patterns and relationships from large sets of unstructured
datathe kind of data we generate in e-mails, phone conversations, blog postings, online customer
surveys, and tweets.
A) Data
B) Web
C) Text
D) Table
Answer: C
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 192
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

116) Unlike structured data, which are generated from events such as completing a purchase transaction,
________ data have no distinct form.
A) formless
B) valuableluble
C) unstructured
D) junk
Answer: C
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 192
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

25
2013 Pearson Canada Inc.
117) The ________ extracts current and historical data from multiple operational systems inside the
organization.
A) data base
B) data warehouse
C) data file
D) data management
Answer: B
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 189
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

118) Users access an organization's internal database through the Web using their desktop PCs and Web
________ software.
A) database
B) browser
C) data mining
D) OLAP
Answer: B
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 194
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

119) ________ works in a manner similar to classification when no groups have yet been defined. A data
mining tool can discover different groupings within data, such as finding affinity groups for bank cards
or partitioning a database into groups of customers based on demographics and types of personal
investments.
A) Sequences
B) Clustering
C) Classification
D) Associations
Answer: B
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 191
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

120) In ________, events are linked over time. We might find, for example, that if a house is purchased,
a new refrigerator will be purchased within two weeks 65 percent of the time, and an oven will be
bought within one month of the home purchase 45 percent of the time.
A) sequences
B) clustering
C) classification
D) associations
Answer: A
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 191
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making
26
2013 Pearson Canada Inc.
121) ________ tools deal primarily with data that have been structured in databases and files.
A) Business intelligence
B) Business data
C) Business information
D) Business knowledge
Answer: A
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 192
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

122) Web usage mining examines user interaction data recorded by a ________ whenever requests for a
Web site's resources are received.
A) Web experience
B) Web browser
C) Web client
D) Web server
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 193
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

123) Virgin Mobile Australia uses a ________ and data mining to increase customer loyalty and roll out
new services.
A) data horse
B) data base
C) data factory
D) data warehouse
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 192
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

124) Businesses might turn to ________ to analyze transcripts of calls to customer service centres to
identify major service and repair issues.
A) data mining
B) text digging
C) data digging
D) text mining
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 192
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

27
2013 Pearson Canada Inc.
125) The Web is another rich source of valuable information, some of which can now be mined for
patterns, trends, and insights into customer ________.
A) information
B) knowledge
C) interaction
D) behaviour
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 192
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

126) Web browser software is much ________ to use than proprietary query tools.
A) harder
B) faster
C) slower
D) easier
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 195
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

127) Web browser software is much ________ to use than proprietary query tools.
A) harder
B) faster
C) slower
D) easier
Answer: D
Diff: 3 Type: MC Page Ref: 195
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

128) Databases record information about general categories of information referred to as ________.
Answer: entities
Diff: 1 Type: SA Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

129) A grouping of characters into a word, a group of words, or a complete number (such as a person's
name or age) is called a ________.
Answer: field
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

28
2013 Pearson Canada Inc.
130) A ________ represents the smallest unit of data a computer can handle.
Answer: bit
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

131) A ________ represents a single character, which can be a letter, a number, or another symbol.
Answer: byte
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

132) A group of related fields, such as a student's name, the course taken, date, and grade, comprises a
________.
Answer: record
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

133) A group of records of the same type is called a ________.


Answer: record
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

134) A group of related files makes up a ________.


Answer: database
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 178
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

135) An ________ is a person, place, thing, or event about which we store and maintain
Answer: entity
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 116
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

136) The use of a ________ approach to file processing encourages each functional area in a corporation
to develop specialized applications.
Answer: traditional
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment
29
2013 Pearson Canada Inc.
137) ________ is the presence of duplicate data in multiple data files so that the same data are stored in
more than one place or location.
Answer: Data redundancy
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

138) ________ is where the same attribute may have different values.
Answer: Data inconsistency
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

139) ________ refers to the coupling of data stored in files and the specific programs required to update
and maintain those files so that changes in programs require changes to the data.
Answer: Program-data dependence
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 180
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

140) Because pieces of information in different files and different parts of the organization cannot be
________ to one another, it is virtually impossible for information to be shared or accessed in a timely
manner.
Answer: related
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 180
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

141) A more rigorous definition of a ________ is a collection of data organized to serve many
applications efficiently by centralizing the data and controlling redundant data.
Answer: database
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

142) A ________ is software that permits an organization to centralize data, manage them efficiently,
and provide access to the stored data by application programs.
Answer: database management system (DBMS)
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

30
2013 Pearson Canada Inc.
143) A DBMS ________ data redundancy and inconsistency by minimizing isolated files in which the
same data are repeated.
Answer: reduces
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

144) Microsoft Access is a relational DBMS for ________ systems.


Answer: desktop
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

145) Microsoft SQL Server are ________ DBMS for large mainframes and mid-range computers.
Answer: relational
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

146) Oracle Database Lite is a DBMS for small ________ computing devices.
Answer: handheld
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

147) A ________ is a field in a record that uniquely identifies instances of that record so that it can be
retrieved, updated, or sorted.
Answer: key field
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

148) A ________ is a field in a database table that enables users to find related information in another
database table.
Answer: foreign key
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

31
2013 Pearson Canada Inc.
149) The ________ operation combines relational tables to provide the user with more information than
is available in individual tables.
Answer: join
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

150) The ________ operation creates a subset consisting of all records in the file that meet stated
criteria.
Answer: select
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

151) The ________ operation creates a subset consisting of columns in a table, permitting the user to
create new tables that contain only the information required.
Answer: project
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

152) An ________ stores the data and procedures that act on those data as objects that can be
automatically retrieved and shared.
Answer: object-oriented DBMS
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

153) A DBMS includes capabilities and tools for ________, managing, and accessing the data in the
database.
Answer: organizing
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

154) Most DBMS have a specialized language called a ________ that is used to add, change, delete, and
retrieve the data in the database.
Answer: data manipulation language
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

32
2013 Pearson Canada Inc.
155) The most prominent data manipulation language today is ________.
Answer: Structured Query Language
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

156) Microsoft Access has a rudimentary ________ capability that displays information about the size,
format, and other characteristics of each field in a database.
Answer: data dictionary
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 185
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

157) Microsoft Access and other DBMS include capabilities for ________ so that the data of interest can
be displayed in a more structured and polished format.
Answer: report generation
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 186
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

158) The ________ database design describes how the data elements in the database are to be grouped.
Answer: conceptual
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 186
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

159) The process of creating small, stable, yet flexible and adaptive data structures from complex groups
of data is called ________.
Answer: normalization
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 187
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

160) Database designers document their data model with ________.


Answer: entity-relationship diagrams
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 187
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

33
2013 Pearson Canada Inc.
161) A line connecting two entities that ends in two short marks designates a ________ relationship.
Answer: one-to-one
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 188
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

162) A ________ is a database that stores current and historical data of potential interest to decision
makers throughout the company.
Answer: data warehouse
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 189
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

163) The data warehouse makes the data available for anyone to access as needed, but it cannot be
________.
Answer: altered
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 189
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

164) A data warehouse system also provides a range of ad hoc and standardized query tools, ________
tools, and graphical reporting facilities.
Answer: analytical
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 189
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

165) A ________ is a subset of a data warehouse in which a summarized or highly focused portion of
the organization's data is placed in a separate database for a specific population of users.
Answer: data mart
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 190
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

166) ________ are applications and technologies to help users make better business decisions.
Answer: Business intelligence
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 190
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

34
2013 Pearson Canada Inc.
167) Data ________ describes a situation in which the same attribute of a data entity may have different
values.
Answer: inconsistency
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 179
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

168) A(n) ________ view shows data as it is actually organized and structured on the data storage
media.
Answer: physical
Diff: 1 Type: SA Page Ref: 181
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

169) DBMS have a(n) ________ capability to specify the structure of the content of the database.
Answer: data definition
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

170) In ________, a data mining tool discovers different groupings within data, such as finding affinity
groups for bank cards.
Answer: clustering
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 191
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

171) The discovery and analysis of useful patterns and information from hypertext documents on the
Internet is called ________.
Answer: Web mining
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 192
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

172) A(n) ________ is software that handles all application operations between browser-based
computers and a company's back-end business applications or databases.
Answer: application server
Diff: 1 Type: SA Page Ref: 194
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

35
2013 Pearson Canada Inc.
173) ________ are the formal rules governing the maintenance, distribution, and use of information in
an organization.
Answer: Information policies
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 194
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

174) Governments around the world are ________ up their data stores to the public.
Answer: opening
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 176
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

175) How organizations store, organize, and manage their data has a tremendous impact on
organizational ________.
Answer: effectiveness
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 177
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

176) ________ mining is the discovery of patterns and relationships from large sets of unstructured
datathe kind of data we generate in e-mails, phone conversations, blog postings, online customer
surveys, and tweets.
Answer: Text
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 192
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

177) Unlike structured data, which are generated from events such as completing a purchase transaction,
________ data have no distinct form.
Answer: unstructured
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 192
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

178) A relational database organizes data in the form of ________-dimensional tables.


Answer: two
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 182
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

36
2013 Pearson Canada Inc.
179) ________ mining is the discovery of patterns and relationships from large sets of unstructured
datathe kind of data we generate in e-mails, phone conversations, blog postings, online customer
surveys, and tweets.
Answer: Text
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 192
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

180) The select, join, and project operations enable data from two different tables to be ________ and
only selected attributes to be displayed.
Answer: combined
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 184
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

181) An ________ relation contains repeating groups.


Answer: unnormalized
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 187
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

182) The ________extracts current and historical data from multiple operational systems inside the
organization.
Answer: data warehouse
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 189
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

183) Users access an organization's internal database through the Web using their desktop PCs and Web
________ software.
Answer: browser
Diff: 2 Type: SA Page Ref: 194
AACSB: Use of information technology
CASE: Content
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

37
2013 Pearson Canada Inc.
184) The small publishing company you work for wants to create a new database for storing information
about all of their author contracts. What factors will influence how you design the database?
Answer: Student answers will vary but should include some assessment of data quality; business
processes and user needs; and relationship to existing IT systems. Key points to include are:
Data accuracy when the new data is input, establishing a good data model, determining which data is
important and anticipating what the possible uses for the data will be, beyond looking up contract
information, technical difficulties linking this system to existing systems, new business processes for
data input and handling, and contracts management, determining how end users will use the data,
making data definitions consistent with other databases, what methods to use to cleanse the data.
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 195
AACSB: Analytic skills
CASE: Synthesis
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

185) When you design the new contracts database for the publishing house mentioned above, what fields
do you anticipate needing? Which of these fields might be in use in other databases used by the
company?
Answer: Author first name, author last name, author address, agent name and address, title of book,
book ISBN, date of contract, amount of money, payment schedule, date contract ends.

Other databases might be an author database (author names, address, and agent details), a book title
database (title and ISBN of book), and financial database (payments made).
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 178
AACSB: Analytic skills
CASE: Synthesis
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

186) List at least three conditions that contribute to data redundancy and inconsistency.
Answer: Data redundancy occurs when different divisions, functional areas, and groups in an
organization independently collect the same piece of information. Because it is collected and maintained
in so many different places, the same data item may have: (1) different meanings in different parts of the
organization, (2) different names may be used for the same item, and (3) different descriptions for the
same condition. In addition, the fields into which the data is gathered may have different field names,
different attributes, or different constraints.
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 179
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.1 Organizing Data in a Traditional File Environment

38
2013 Pearson Canada Inc.
187) List and describe three main capabilities or tools of a DBMS.
Answer: A data definition capability to specify the structure of the content of the database. This
capability would be used to create database tables and to define the characteristics of the fields in each
table.
A data dictionary to store definitions of data elements in the database and their characteristics. In
large corporate databases, the data dictionary may capture additional information, such as usage;
ownership; authorization; security; and the individuals, business functions, programs, and reports that
use each data element.
A data manipulation language, such as SQL, that is used to add, change, delete, and retrieve the data
in the database. This language contains commands that permit end users and programming specialists to
extract data from the database to satisfy information requests and develop applications.
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 184-186
AACSB: Analytic skills
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

188) What types of relationships are possible in a relational database? Describe and give an example of
each.
Answer: A one-to-one relationship occurs when each record in one table has only one related record in a
second table. An example might be a table of salespeople and a separate table of company cars. Each
salesperson can only have one car, or be related to the one car in the database.
A one-to-many relationship occurs when a record in one table has many related records in a second
table. An example might be a table of salespeople and clients. Each salesperson may have several
clients.
A many-to-many relationship occurs when records in one table have many related records in a
second table, and the records in the second table have many related records in the first table. An example
might be a clients table and a products table. Clients may buy more than one product, and products are
sold to more than one client.
Diff: 3 Type: ES Page Ref: 187-188
AACSB: Use of information technology
CASE: Synthesis
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

189) Identify and describe three basic operations used to extract useful sets of data from a relational
database.
Answer: The select operation creates a subset consisting of all records (rows) in the table that meets
stated criteria. The join operation combines relational tables to provide the user with more information
than is available in individual tables. The project operation creates a subset consisting of columns in a
table, permitting the user to create new tables that contain only the information required.
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 183
AACSB: Use of information technology
CASE: Analysis
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

39
2013 Pearson Canada Inc.
190) Describe the ways in which database technologies could be used by an office stationery supply
company to achieve low-cost leadership.
Answer: Sales databases could be used to make the supply chain more efficient and minimize
warehousing and transportation costs. You can also use sales databases to determine what supplies are in
demand by which customers, and whether needs are different in different geographical areas. DSS
databases using business intelligence could be used to predict future trends in office supply needs, to
help anticipate demand, and to determine the most efficient methods of transportation and delivery.
Diff: 3 Type: ES Page Ref: 189
AACSB: Use of information technology
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

191) Describe the ways in which database technologies could be used by an office stationery supply
company to achieve product differentiation.
Answer: Product databases could be made available to customers for greater convenience when
ordering online. Databases could be used to track customer preferences and to help anticipate customer
desires. Sales databases could also help a client anticipate when they would need to re-supply, providing
an additional service. Data mining could help anticipate trends in sales or other factors to help determine
new services and products to sell to the clients.
Diff: 3 Type: ES Page Ref: 195-196
AACSB: Use of information technology
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

192) What makes data mining an important business tool? What types of information does data mining
produce? In what type of circumstance would you advise a company to use data mining?
Answer: Data mining is one of the data analysis tools that helps users make better business decisions
and is one of the key tools of business intelligence. Data mining allows users to analyze large amounts
of data and find hidden relationships between data that otherwise would not be discovered. For example,
data mining might find that a customer that buys product X is ten times more likely to buy product Y
than other customers.

Data mining finds information such as:


associations or occurrences that are linked to a single event.
sequences, events that are linked over time.
classification, patterns that describe the group to which an item belongs, found by examining
existing items that have been classified and by inferring a set of rules.
clusters, unclassified but related groups.

I would advise a company to use data mining when they are looking for new products and services, or
when they are looking for new marketing techniques or new markets. Data mining might also be helpful
when trying to analyze unanticipated problems with sales whose causes are difficult to identify.
Diff: 3 Type: ES Page Ref: 191
AACSB: Use of information technology
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

40
2013 Pearson Canada Inc.
193) What are the differences between data mining and OLAP? When would you advise a company to
use OLAP?
Answer: Data mining uncovers hidden relationships and is used when you are trying to discover data
and new relationships. It is used to answer questions such as: Are there any product sales that are related
in time to other product sales?
In contrast, OLAP is used to analyze multiple dimensions of data and is used to find answers to
complex, but known, questions, such as: What were sales of a productbroken down by month and
geographical region, and how did those sales compare to sales forecasts?
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 190-191
AACSB: Use of information technology
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

194) Jill started a paint store 12 years ago. She put in a traditional file system to meet her marketing
needs when she started her business. Two years later she put in a traditional file system to take care of
accounting and operations. Just three years ago they put in another system to handle marketing and
CRM. Jill is looking at installing another traditional file system this year to handle purchasing and SCM.
Jill has been reading that perhaps they should be using a DBMS instead of these individual traditional
file systems. How would you advise her and why?
Answer: Traditional file management techniques make it difficult for organizations to keep track of all
of the pieces of data they use in a systematic way and to organize these data so that they can be easily
accessed. Different functional areas and groups were allowed to develop their own files independently.
Over time, this traditional file management environment creates problems such as data redundancy and
inconsistency, program-data dependence, inflexibility, poor security, and lack of data sharing and
availability. A database management system (DBMS) solves these problems with software that permits
centralization of data and data management so that businesses have a single consistent source for all
their data needs. Using a DBMS minimizes redundant and inconsistent files.
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 181-182
AACSB: Use of information technology
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.2 The Database Approach to Data Management

195) Susan is putting in a new DBMS in her fashion design business. She wants to do this right. She has
asked you to outline some important principles of database design. How would you advise her and why?
Answer: Designing a database requires both a logical design and a physical design. The logical design
models the database from a business perspective. The organization's data model should reflect its key
business processes and decision-making requirements. The process of creating small, stable, flexible,
and adaptive data structures from complex groups of data when designing a relational database is termed
normalization. A well-designed relational database will not have many-to-many relationships, and all
attributes for a specific entity will apply only to that entity. It will try to enforce referential integrity
rules to ensure that relationships between linked tables remain consistent. An entity-relationship diagram
(ERD) graphically depicts the relationship between entities (tables) in a relational database. Database
design also considers whether a complete database or portions of the database can be distributed to more
than one location to increase responsiveness and reduce vulnerability and costs. There are two major
types of distributed databases: replicated databases and partitioned databases.
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 184-188
AACSB: Use of information technology
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

41
2013 Pearson Canada Inc.
196) Helen just wants to design and implement a DBMS in her organization. She is very technical and
has a great aptitude for this type of work. Her outside consultant is telling her that she must make some
management decisions about information policy and data quality assurance because they are essential in
managing the firm's resources. How would you advise her and why?
Answer: Developing a database environment requires policies and procedures for managing
organizational data as well as a good data model and database technology. A formal information policy
governs the maintenance, distribution, and use of information in the organization. In large corporations,
a formal data administration function is responsible for information policy, as well as for data planning,
data dictionary development, and monitoring data usage in the firm. Data that are inaccurate,
incomplete, or inconsistent create serious operational and financial problems for businesses because they
may create inaccuracies in product pricing, customer accounts, and inventory data, and lead to
inaccurate decisions about the actions that should be taken by the firm. Firms must take special steps to
make sure they have a high level of data quality. These include using enterprise-wide data standards,
databases designed to minimize inconsistent and redundant data, data quality audits, and data cleansing
software.
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 195
AACSB: Use of information technology
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.4 Managing Data Resources

197) What challenges does the increase in unstructured data present for businesses?
Answer: The mobile digital platform has amplified the explosion in digital information, with hundreds
of millions of people calling, texting, searching, "apping" buying goods, and writing billions of e-mails
on the go.

Consumers today are more than just consumers: they have more ways to collaborate, share information,
and influence the opinions of their friends and peers, and the data they create in doing so have
significant value to businesses. Unlike structured data, which are generated from events such as
completing a purchase transaction, unstructured data have no distinct form. Nevertheless, managers
believe such data may offer unique insights into customer behaviour and attitudes that were much more
difficult to determine years ago.
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 193
AACSB: Use of information technology
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

42
2013 Pearson Canada Inc.
198) How does text mining improve decision making? What are the challenges involved in text mining?
Answer: Managers believe such data may offer unique insights into customer behaviour and attitudes
that were much more difficult to determine years ago.

Text analytics software caught on first with government agencies and larger companies with information
systems departments that had the means to properly use the complicated software, but companies are
now offering a version of its products for small businesses. The technology has already caught on with
law enforcement, search tool interfaces, and "listening platforms." Listening platforms are text mining
tools that focus on brand management, allowing companies to determine how consumers feel about their
brand and take steps to respond to negative sentiment.

Structured data analysis will not be rendered obsolete by text analytics, but companies that are able to
use both methods to develop a clearer picture of their customers' attitudes will have an easier time
establishing and building their brand and gleaning insights that will enhance profitability.
Diff: 2 Type: ES Page Ref: 193
AACSB: Use of information technology
CASE: Evaluation
A-level Heading: 6.3 Using Databases to Improve Business Performance and Decision Making

43
2013 Pearson Canada Inc.